Cercar Error
L'Informatiu Anàlisi d'obra

Un somni de joventut

La transformació d’un petit edifici en el nou Casal de Joves L@Cova ubicat al parc de Can Badell de Bigues i Riells del Fai va merèixer el Premi Catalunya Construcció 2021 en la categoria de rehabilitació funcional i és un exemple excel·lent d’arquitectura bioclimàtica i construcció sostenible.

Escrit per , , i -

Casal per a joves L@Cova a Bigues i Riells del Fai


Premi Catalunya Construcció 2020 en la categoria de rehabilitació funcional

Fitxa tècnica

Nom de l’obra: Rehabilitació i ampliació d’edifici municipal per a transformació a Casal de Joves L@ Cova
Ubicació: Parc de Can Badell a Bigues i Riells del Fai (Vallès Oriental)
Promotor: Ajuntament de Bigues i Riells del Fai
Direcció integrada de projecte: Oriol Marin, Rosa Romero i Berta Grau
Projecte i direcció d’obra: Oriol Marin, Carles Bárcena, Aleix Jané i Núria Garcia (Aquidos Arquitectes Tècnics i Gestió SLP)
Col·laboradors de projecte: Alicia Dotor, Maria Sabato, Jean Pierre Paulet i Marta Farré (arquitectura) / Rosa Romero (arquitectura tècnica) / Dolors Feu (paisatge i enjardinament) / ESITEC Energia (instal·lacions) / STATIC (estructures)
Direcció d’execució: Rosa Romero Navarro
Coordinació de seguretat: Berta Grau Casas
Empresa constructora: Món Vertical
Cap d’obra: Antonio Martin
Principals industrials: Bau Vila (estructures de fusta), Demofusta (fusteria interior), Javier Linares (alumini), Aluinter (panells mòbils), Plan Your Future (instal·lacions), Ceràmica Piera (fàbrica de maó), Webber (façana SATE), Quirze Puig (jardineria).
Data d’acabament d’obra: setembre 2020
Pressupost total: 347.456,96 €
Superfície construïda: 301,14 m2


Abans de començar a parlar de l’edifici com a element arquitectònic, s’han d’explicar dos conceptes previs que ens han d’ajudar a comprendre’l millor. El primer concepte és el mateix programa d’usos de l’equipament. El seu nom oficial és el de “Casal per a joves de Bigues i Riells” L@Cova. Però no és ben bé un casal ni està pensat tant per joves com per a adolescents i preadolescents. En realitat està enfocat a ser un espai de jocs dels que agraden a les noies i els nois d’aquesta darrera franja d’edat: vídeojocs, jocs de taula, ping-pong, billar o espais per fer dansa o altres activitats semblants. En aquest entorn poden socialitzar sense un cost econòmic i, a més, estan tutelats per dues educadores (1) que són permanentment a l’equipament, tant per a gestionar-lo com per orientar als usuaris en els seus gustos o preferències.

Es pot pensar que aquest equipament és tot un luxe i que abans caldria dotar-se d’altres tipus d’equipaments, diguem-ne menys lúdics. Però no és així, com explicaré en el següent punt. A més, en la meva opinió, els adolescents necessiten més un espai com aquest que una biblioteca o un teatre -tots els adults que vam prendre part de la visita, estàvem d’acord en què hagués estat molt bé tenir un lloc com aquest a la seva edat, un somni que gairebé ni s’ens passava pel cap, en la “nostra època” i del que tampoc molts adolescents actuals poden gaudir. Per tant, és un luxe, sí, però per la seva escassetat, no per la seva necessitat o utilitat.

Els adults que vam fer la visita estàvem d’acord en què hagués estat molt bé tenir de joves un lloc com aquest, un somni que gairebé ni se’ns passava pel cap

Espai interior de lectura, informàtica i jocs interactius

Adaptar el parc a les necessitats socials i culturals

El segon concepte que cal explicar és el del seu emplaçament. Veient les fotos de l’exterior, sembla que està en el límit d’un bosc, el que és cert, encara que no del tot. Sí que està situat a l’extrem d’un turó que forma el parc de Can Badell i hi ha la voluntat de què l’edifici endreci aquesta part del parc i, com es diu a la memòria del projecte, “aquesta iniciativa serà la prèvia per continuar adaptant el parc a les necessitats socials i culturals actuals”. Es pot dir que s’acosta a les escoles-natura dels corrents pedagògics i higienistes de mitjan segle XX.

Resulta, però, que també podem afirmar que es troba al centre cultural, comercial i polític del poble. Si fem un zoom una mica més allunyat de l’emplaçament veurem que forma part d’un anell d’equipaments que giren al voltant de la plaça Miquel Bosch: l’escola El Turó, el poliesportiu cobert, la gran biblioteca, el centre cívic i cultural El Rieral, l’Ajuntament nou i la presència dels més importants comerços del poble. I direu, veient el foto-plànol, que la plaça no és una plaça sinó un aparcament de cotxes. Però precisament per això és el centre del poble.

Ubicació de l’edifici a l’extrem del turó. Imatges que ens mostren la façana de l’edifici, el procés d’acostament i la pèrgola d’entrada

A part del nucli de Riells del Fai, que fou un municipi independent i que es troba a l’extrem nord de l’actual terme, molt allunyat de Bigues, tota la resta del teixit urbà d’aquest municipi són masies disperses i cases unifamiliars de primera residència. Una autèntica ciutat-jardí, no tant com la imaginada a principis de segle XX pels noucentistes, la de “la casa i l’hortet”, sinó més aviat la de “la casa amb piscina” d’influència californiana de finals del segle XX, a jutjar pel que es veu a vol d’ocell. Per les llargues distàncies a recórrer entre uns llocs i altres del municipi i pels forts pendents de bona part d’aquest teixit urbà, al centre només s’hi pot anar amb cotxe i per això el centre d’aquesta ciutatjardí és un aparcament. De totes maneres, quan cal, la plaça es converteix realment en plaça, expulsant els cotxes als carrers limítrofs i muntant-hi carpes, escenaris, mercats o el que faci falta.

Per tot això, cal reconèixer el mèrit a un ajuntament que, amb uns 9.500 habitants, ha dotat el municipi d’una tan alta densitat d’equipaments i com a últim colofó (perquè les altres necessitats ja estaven cobertes), ha promogut un casal lúdic a cinc minuts a peu del centre. Des del centre, des de la plaça Miquel Bosch, l’edifici sembla més petit del que és, quasi una edícula del parc, situat en un contrafort del turó de Can Badell.

En aquestes imatges podem veure els interiors de l’edifici i els seus materials d’acabat. Seccions transversals

Una edícula amable que convida a entrar-hi

Quan ens acostem cap a la seva entrada encara sembla més petit, no s’imposa com un cos estrany sobre la vegetació del parc sinó que s’hi integra perfectament i discretament. Això ha estat un dels criteris de disseny dels arquitectes i dels paisatgistes(2) que l’han creat: la pèrgola, de proporcions apaïsades, coberta de vegetació, la part enterrada del costat nord i els materials naturals que hi veiem ens fan la sensació de què l’edifici és no gaire més que un edícula o un xiringuito; una edícula amable que ens convida a entrar-hi.

Quan travessem la porta ens adonem que la nostra intuïció no ens ha enganyat i que ens trobem en un espai molt agradable, fluid i diàfan, a pesar de ser compartimentat; molt net i endreçat a nivell formal, amb unes vistes exteriors àmplies i estimulants, al parc i a la vall del riu Tenes en tres direccions. En la quarta direcció tenim la llum zenital d’un pati anglès. Per saber com s’han aconseguit aquestes grates sensacions hem de mirar, primer la planta on s’aprecia que el vestíbul és una ròtula espacial que connecta visualment i físicament -és l’únic espai servidor de l’edifici- tots els altres espais existents gràcies al gir del cos més exterior respecte al més enterrat.

Quan travessem la porta ens adonem que la nostra intuïció no ens ha enganyat i que ens trobem en un espai molt agradable, fluid i diàfan

Després hem d’observar la secció i veurem que, en una decisió de projecte senzilla i encertada, hi ha una línia que ordena el que passa per sota d’ella i el que passa per sobre. Aquesta línia és la cara inferior de les encavallades. Per sota hi ha els elements mòbils, portes, armaris objectes; per sobre, les instal·lacions i la coberta. A més, tots els elements de compartimentació i acabats han estats tractats de forma minimalista, és a dir, amb el mínim de detalls possible, la qual cosa contrasta amb la materialitat més expressiva de les parets de l’envoltant, de maó vist negre aparellat de forma singular (3) les exteriors i de formigó despullat, les del pati anglès.

Construcció de l’estructura de fusta adjacent a l’edifici existent

Estructura de fusta, murs trombe i elements vegetals

En la decisió d’escollir una estructura de fusta hi ha tingut força pes el fet de que la fusta sigui més sostenible que les alternatives en formigó o acer. Només els murs de contenció i la petita construcció preexistent, que s’aprofita parcialment, tenen com a base el formigó, ja que tampoc hi ha gaires alternatives a aquest material per a la funció de contenció de terres. La decisió de mantenir parcialment la construcció existent i no enderrocar-la torna a ser una decisió de sostenibilitat.

D’entre totes les eines usades per a mantenir el confort amb una despesa energètica baixa, en destaca, per la seva excepcionalitat, l’estudi i introducció d’elements vegetals en l’envoltant de l’edifici

Les imatges mostren el mur Trombe

Moltes altres decisions s’han pres, com ja es pot veure a les imatges, amb el mateix criteri: una és la construcció dels murs trombe, aplicats a totes les façanes a sud, realitzats amb un sistema de fusteria estandarditzada, que passa bastant desapercebut. Els murs trombe són un sistema bastant senzill de captar la calor del sol i introduir-la a l’edifici -a l’hivern- o fer que ventili i refresqui, a l’estiu (4). L’esforç per tenir una ventilació creuada, a pesar de ser un edifici semienterrat, és un altre criteri de confort aconseguit de forma natural, gràcies al pati anglès.

D’entre totes les eines usades per a mantenir el confort amb una despesa energètica baixa, en destaca, per la seva excepcionalitat, l’estudi i introducció d’elements vegetals en l’envoltant de l’edifici, en forma de pèrgoles amb plantes enfiladisses de fulla caduca, que protegeixen a l’estiu però deixen passar el sol a l’hivern. De la mateixa forma les altres espècies de plantes s’han escollit amb criteris de sostenibilitat, de tal forma que visquin bé sense gaire aigua ni manteniment.

Entre aquestes plantes hi ha les que tapen part dels murs de formigó i les que s’han plantat en la coberta del volum de construcció massissa. Un fet curiós -encara que esperat-s’ha observat en el desenvolupament de les enfiladisses: les de la façana est (la de l’entrada) que reben l’aigua de la pluja de la coberta metàl·lica -que correspon a la majoria de l’edifici, el que està suportat per l’estructura de fusta- han crescut bastant més que les de la façana oest que no recullen la pluja, tot i ser regades amb la mateixa quantitat d’aigua pel sistema de rec de l’edifici.

Resta pendent de resoldre, en una actuació al parc, la vulnerabilitat davant del vandalisme de la coberta metàl·lica al ser gairebé accessible des de la terrassa de la coberta enjardinada. Aquesta actuació ja està prevista en una propera fase d’adequació dels espais exteriors, encara no executada. L’altre tema que em preocupa(5) és el de la durabilitat de la fusta a l’exterior, especialment la cara superior de les bigues que surten de l’interior conformant la pèrgola que protegeix les tres façanes de la insolació.

Conjunt d’imatges que mostren la importància dels elements vegetals en el comportament general de l’edifici: pèrgola d’entrada, canal de recollida d’aigua i baixants i processos d’obra

Algunes imatges de la visita dels redactors de L’informatiu acompanyats dels autors de l’obra

Una eina de divulgació i demostració

En tot cas, com expliquen els seus creadors, aquest edifici amb tot aquest conjunt d’estratègies de sostenibilitat, funciona molt bé climàticament: l’edifici s’ha dissenyat per a que sigui NZEB. Un cop fets els càlculs inicials, presenta un molt bon resultat en nivells de demanda energètica. L’estalvi respecte a l’edifici de referència és del 48% (per considerar-se NZEB cal que aquest estalvi sigui superior al 35%). Com a conseqüència indirecta d’aquest objectiu assolit, l’edifici fa una feina de divulgació i demostració de la idoneïtat d’aquestes estratègies de sostenibilitat i d’estalvi d’energia per a tothom que el visita i, especialment per als joves, que seran els que en un futur no molt llunyà decidiran si aplicar-les massivament o no.

A mi, personalment ja m’han convençut. Si aquest edifici fos un habitatge -que ho podria ser, per mida i distribució- jo m’hi quedaria a viure-hi, tant per els seus sistemes i estratègies de sostenibilitat com per la qualitat de la seva arquitectura, pel seu disseny de la distribució de l’espai i per la seva connexió, a través de les generoses obertures, entre l’exterior i l’interior.


NOTES
1) A qui cal agrair les seves explicacions sobre el funcionament de l’edifici.
2) En un punt a part d’aquest reportatge, els autors ens expliquen la seva manera de treballar, tot integrant en l’equip des de l’inici del projecte un bon nombre de professionals de disciplines diferents, que enriqueixen notablement les propostes arquitectòniques de l’estudi
Aquidos.
3) Altres parets, especialment la plementeria de l’estructura triangulada, s’han tractat amb un mur de ceràmica i una capa de SATE de color negre.
4) Desconec per quina raó, fa una anys van deixar de construir-se en els edificis amb altes demandes d’energia natural però ara tornem a veure, afortunadament, com es recupera la seva instal·lació.
5) Preocupació i no qüestionament, doncs no sé exactament si el tractament que s’els dona a aquests elements estructurals a taller ja està pensat per al seu ús a l’exterior, que podria ser que sí…


Un equipament ple d’activitat

Jordi Olivés / © Fotos: Chopo, Pol Viladoms i AQUIDOS

Enmig del terraplè, mig amagat, es troba aquest equipament d’èxit, viu, dinàmic… que esdevé un centre neuràlgic on orbiten un munt de relacions i activitats entre els joves de la ciutat. Aquesta és la millor recompensa per a un projecte pensat minuciosament, tant en els aspectes tècnics de l’edificació i la integració paisatgística, com en els funcionals i operatius, resultat d’una anàlisi de funcionament amb els usuaris i un disseny que permet uns usos flexibles, autònoms i segregat de les estances.

Enmig del terraplè, mig amagat, est troba aquest equipament d’èxit, viu, dinàmic… que esdevé un centre neuràlgic on orbiten un munt de relacions i activitats entre els joves de la ciutat

Operativa polivalent i simplicitat de gestió

La distribució s’articula a partir d’un punt d’accés central on conflueixen les circulacions i entrades a les diferents sales, els lavabos i les instal·lacions. La disposició permet tancar certs sectors de l’edifici i facilitar l’operativa independent de cadascun dels espais d’activitat, disposant sempre d’accés als serveis i sense la servitud d’haver d’engegar la totalitat de l’equipament. Aquest aspecte simplifica tant la pròpia gestió de l’edifici com una eventual cessió d’ús a tercers, temporal o parcial d’alguna sala, fet que aporta un ampli ventall de possibilitats alhora que redueix els costos indirectes d’utilitzar l’equipament.

L’espai d’aproximació exterior ja constitueix de fet l’avantsala de l’equipament, com un foyer de transició respecte del parc adjacent on es pot estendre l’activitat durant el bon temps i proveït d’uns pòrtics amb vegetació caducifòlia que fa d’umbracle a l’estiu. Un cop endinsat a l’edifici, cada espai té unes característiques pròpies, fet que dona a l’equipament una gran polivalència.

Un cop endinsat a l’edifici, cada espai té unes característiques pròpies, fet que dona a l’equipament una gran polivalència

La franja sud es desenvolupa al llarg de la façana amb grans obertures a l’exterior, i defineix una sala compartimentable dotada amb taules de treball i mobiliari acollidor per a activitats de caràcter tranquil i de treball o reflexió. El costat nord defineix un espai diàfan apte com a aula o sala d’activitats i tallers, que compta amb una aigüera/office ubicat a l’armari integrat a la divisòria central. Un tercer espai es conforma com un cos diferenciat i pensat per a un ús més rude, equipat amb un office, que queda totalment vinculat a l’espai exterior, i conté unes taules de ping-pong.

L’edifici queda integrat en el pendent del terreny, semi encastat i amb la incorporació d’espècies vegetals que donen continuïtat al parc i al bosc adjacent. S’ha efectuat una acurada selecció de plantes escaients per a cada funció i ubicació, ja sigui a la pèrgola d’entrada, adjacent a les façanes, com a entapissat dels murs de formigó o bé de revegetació d’espais intersticials.

L’edifici queda integrat en el pendent del terreny, semi encastat i amb la incorporació d’espècies vegetals que donen continuïtat al parc i al bosc adjacent

Planta general de distribució

Assolir l’eficiència com a objectiu

L’encert en l’aspecte funcional es completa amb l’objectiu d’eficiència energètica, adoptant solucions passives per millorar el comportament tèrmic de l’envolupant i minimitzar les necessitats de demanda energètica. Es projecta una coberta sandvitx sobre l’entramat estructural i façana lleugera amb parts opaques amb sistema SATE (aïllament exterior i acabat arrebossat per eliminar ponts tèrmics). El canaló central de coberta es perllonga sobre la pèrgola exterior i desguassa amb baixants als escocells on arrela la vegetació, de manera que es retorna l’aigua al terreny.

Als paraments de façana es construeixen unes tramades de murs cecs que construeixen uns captadors tèrmics tipus Trombe. Es tracta d’un parament de doble fulla amb una cambra intermèdia i unes reixes a la part baixa i a la part alta d’aquests murs. A l’hivern actua com un sistema d’inèrcia que aprofita els guanys tèrmics per irradiar calor cap a l’interior: a l’hivern es tanquen les reixes del mur exterior i s’obren les de la fulla interior perquè l’aire circuli per convecció i agafi la calor latent de la fulla exterior. A l’estiu, per contra, funciona com una cambra exterior de temperament de la irradiació solar: es tanquen les reixes de la fulla interior i s’obren des del mur exterior perquè la cambra ventili i esmorteeixi la calor incident. La protecció solar es complementa també amb la disposició de vegetació en tot el contorn.

D’altra banda, i atès que l’edifici queda semiencastat en el terreny, es configura un pati interior per provocar una ventilació natural creuada a demanda. Amb aquestes mesures passives i la formació als usuaris sobre les dinàmiques tèrmiques durant la utilització dels espais, s’aconsegueix assolir uns paràmetres de confort que minimitzen la calefacció i eviten la necessitat de refrigeració a l’estiu.

Pel que fa a les instal·lacions s’adopta uns equips de clima VRF per cobrir de manera eficient les demandes de calor i fred, un circuit de ventilació equipat amb recuperació de calor i sensors CO2, ACS mitjançant aerotèrmia i una regulació de la il·luminació de baix consum tipus LED amb detectors presència i gradació d’encesa per a l’aprofitament de la llum natural. Els sistemes compten amb un modelatge de gestió dels circuits de clima i ventilació que poden funcionar independentment i ser monitorats en continu. L’anàlisi de les dades permetrà als serveis de manteniment i als usuaris estudiar els resultats i millorar els protocols d’utilització a fi d’optimitzar l’eficiència dels sistemes.

Les solucions adoptades han permès assolir una qualificació d’edifici nZEB (models avaluats amb HULC, indicador A). Es determina un consum estimat de 95,79 kWh/m2 x any. Així mateix disposa d’una certificació ambiental (tipus Verde de 4 hojas del GBC), resultat de l’avaluació dels aspectes de disseny i implantació; demandes d’energia i emissions; consums de recursos naturals, materials, residus i cicles de vida; qualitat dels ambients interiors; aspectes socials i accessibilitat; i conceptes de qualitat de l’edifici.

Solucions constructives eficients:
• Envolupant fermament aïllada
• Protecció solar amb vegetació i captadors Trombe
• Implantació integrada terreny i orientació sud
• Il·luminació natural
• Ventilació creuada
• Sistemes actius eficients i monitoritzats

La simplicitat formal i funcional aconseguida es trasllada també en la sinceritat de les solucions constructives que realcen la claredat i lleugeresa dels espais

Claredat funcional i constructiva

A partir de la feixa on existia una anterior construcció de serveis es configura la plataforma on s’assentarà l’edifici. El moviment de terres s’executa junt amb els murs de contenció posteriors de formigó armat i les sabates per a fonamentació de la nova estructura. Damunt l’esplanada es construeix una solera de formigó sobre aïllament i base granular. Fet això, l’estructura consisteix en un sistema porticat de pilars i bigues de fusta recolzat sobre dues alineacions de pilars en el sentit longitudinal i el propi mur de formigó. El conjunt d’operacions estructurals (e) repercuteix gairebé en un terç del pressupost, concretament una fracció del 31%, que traslladat a ràtio representa un muntant de 360 €/m2.

Organitzada així l’estructura, es col·loca la coberta de plafons de xapa recolzats sobre l’entramat de bigues i es completa l’envolupant amb tancaments lleugers de fusteria i trams opacs. Els elements segueixen una modulació de 2,40 m. Hi ha molta construcció en sec, amb elements industrialitzats. La fusteria exterior assoleix una fracció de l’11% del pressupost. El conjunt de coberta, tancaments i fusteries (t) representa un 26% de la inversió, que equival a repercutir 297€/m2 construït.

D’entre el sistema d’instal·lacions, l’electricitat (5,8%) més enllumenat (4,9%) sumen una incidència del 10,7% i una inversió de 124€/m2. El clima representa el 9,3% i 107€/m2. El conjunt de les instal·lacions equival prop d’un quart del pressupost (23%) amb una repercussió de 268 €/m2.

La simplicitat formal i funcional aconseguida es trasllada també en la sinceritat de les solucions constructives que realcen la claredat i lleugeresa dels espais, amb instal·lacions vistes, acuradament ordenades, que facilita el manteniment i adaptacions futures. La selecció de materials, detalls, modulacions, estudi d’encontres i seguiment d’execució, han estat clau per assolir l’encertat resultat final. Conseqüència d’això és que els capítols d’acabats (a) són poc representatius en incidència de cost, els quals sumen un 8% del pressupost. Aquí caldria afegir un 5% de tractament de jardineria i espais exteriors com una característica emblemàtica d’aquest projecte.

El cost total té una repercussió en valor PEM de 1.154 €/m2. Per a fer la correspondència amb el preu de mercat caldria incrementar els percentuals relatius a DGO + BI (19%), de manera que resulta un cost unitari de 1.373 €/m2 amb relació a pressupost per a contracte sense IVA.

La distribució de costos per capítols (€)

Els imports reflectits corresponent a la liquidació final d’obra
Per al Pressupost per a contracte (sense iva) caldria incrementar els percentuals relatius a DGO + BI (19%)

Aplicant aquests conceptes el cost total de pressupost resultaria: 413.473,78 € 1.373,03 €/m2

Superfície Construïda 301,14 m2

El projecte de jardineria

Dolors Feu Jordana / (c) Foto: Chopo

El projecte de jardineria del casal L@Cova s’estructura, majoritàriament, a partir de la plantació d’espècies enfiladisses que grimpen per diferents zones de l’edifici fins a cobrir-lo de verd.

Les espècies principals són les glicines (Wisteria sinensis) que s’enfilen damunt de l’estructura de la gran pèrgola que dona accés a l’edifici i que l’envolta per la seva cara sud. Aquesta lleguminosa de port llenyós aporta verdor i floració lila a la primavera-estiu i deixa lliure l’entrada de llum durant els mesos de tardor-hivern aportant la funció principal d’ajudar al mur Trombe amb la climatització de l’edifici. Per altra banda, la seva estructura de fulles i branques ajuden a representar l’efecte de “cova” que buscava el projecte.

En un espai entre l’interior i l’exterior de l’edifici les enfiladisses s’apoderen del petit pati i del mur de la zona d’accés. En aquest cas, s’han plantat gessamins (Trachelospermum jasminoides) i heures (Hedera helix) que entapissen l’esmentat mur.

Acompanyant la zona d’estada sota la pèrgola, hi trobem el parterre de flors. Aquest parterre aporta floracions diverses al llarg de l’any amb espècies com la margarida groga (Euryops pectinatus), la sàlvia comuna (Salvia officinalis) o l’espígol (Rosmarinus officinalis), que a part de ser pròpies d’aquests entorns, esdevenen d’interès per a alguns pol·linitzadors beneficiosos com les abelles i les marietes.

Finalment, resseguint el perímetre exterior de la pèrgola, s’han plantat espècies arbustives de sotabosc mediterrani pròpies d’aquests ambients. Alzines (Quercus ilex), ullastres (Olea europaea sylvestris) i llentiscles (Pistacia lentiscus) reforesten aquests espais juntament amb altres espècies més pròpies dels prats mediterranis secundaris com, el fenàs (Brachypodium phoenicoides) i la botja (Dorycnium hirsutum).

Totes les espècies dels projecte són resistents als contrastos climàtics del municipi i s’integren amb l’entorn de bosc més immediat. Es tracta de plantes autòctones o adaptades a les condicions climàtiques de la zona i per tant de baixos requeriments hídrics, dures i de poc manteniment. Paràmetres que resulten importants per caminar a favor del medi i la sostenibilitat.

Reaprofitament de recursos

En aquesta línia d’optimitzar els recursos, cal dir que la coberta del mateix edifici recull l’aigua de pluja i la condueix al peu de les glicines i del parterre de flors, on s’han construït pous de graves que aporten oxigenació, permeten l’acumulació i retenció, i la laminació de l’aigua de pluja, de manera natural, en el mateix terreny.

A més a més, s’ha previst un reg de suport a totes les espècies del projecte durant el primer any. El reg es basa en la racionalització de l’ús de l’aigua i aposta per sistemes automatitzats i intel·ligents que permeten aportar l’aigua estrictament necessària per al bon desenvolupament de les espècies vegetals descrites. Així, el reg a través de degoters combinats amb una programació que té en compte les necessitats estacionals de la vegetació plantejada, optimitza aquest recurs tan preuat i n’evita el seu malbaratament.

Una manera de fer

Oriol Marin Gordi / © Foto: Mariana Castel

L@Cova tal com és ara, ho és gràcies a l’esforç col·lectiu de tècnics de diferents disciplines, els serveis municipals d’urbanisme i obres, manteniment, joventut i alcaldia, però també les diverses entitats juvenils, l’empresa constructora i cadascun dels industrials. Sembla una obvietat i és el que hauria de ser sempre. Però malauradament no sempre és així.

El projecte parteix d’un procés de cocreació entre l’equip municipal, l’equip de tècnics i les entitats juvenils on, en diverses reunions i tallers de treball es van perfilant els objectius que cal assolir: l’encabiment d’un programa funcional múltiple i amb múltiples hipòtesis d’utilització; la integració social i inclusió de la diversitat cultural, econòmica i de gènere; l’autogestió de l’edifici; la limitació econòmica del cost de construcció; i la voluntat d’erigir-se com un lloc referent al municipi, exemple d’acció social i sostenible. A priori, engrescador.

El resultat final, respon a una manera de fer des d’un grup de persones, totes importants, totes aportant valor.

Visions complementàries

Posteriorment la feina ja es centra en intentar extreure la millor resultant entre vectors tan diversos com la reducció de la demanda i el consum energètic, la funcionalitat, el cost, el manteniment posterior, la integració paisatgística, l’eficiència constructiva, etc. És per això que hi hem participat tècnics d’àmbits de coneixement i especialització divers, aportant visions complementàries que han permès fer múltiples simulacions, fins a definir la que aportés més garanties d’assoliment dels objectius del procés de cocreació.

Fusta, ceràmica i vegetació. La seva combinació conforma la imatge de l’edifici. No es necessita ornament de cap tipus perquè tant els elements estructurals com els de distribució bàsics ja són suficients. Es parteix d’una malla molt racionalitzada per afavorir la construcció eficient, artificial i homogènia, però acaba mesclant-se i integrant-se en el paisatge natural i heterogeni.

El resultat final, doncs, respon a una manera de fer des d’un grup de persones, totes importants, totes aportant valor. Per tot, ha estat un procés d’autoaprenentatge fascinant, tot revisant sistemes constructius oblidats, reconeixent el lloc, posant al mateix nivell totes les disciplines i, sobretot, permetent-nos navegar entre la racionalitat i la sensibilitat, les emocions i la funcionalitat i, com dirien els Mishima, l’ordre i l’aventura (1).


NOTA
1) Del grup musical català Mishima, el nom del seu cinquè disc Ordre i aventura


PUBLICITAT

Pràctica professional Next Generation EU Subvencions Subvencions Àrea Metropolitana

Ajuts a la rehabilitació d’edificis i habitatges 2022-2026 Àrea Metropolitana de Barcelona #NextGeneration

Convocatòria d'ajuts en matèria de rehabilitació del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la UE Nextgeneration EU, per als municipis que integren l'àrea metropolitana de Barcelona, exclosa Barcelona ciutat

Publicada al DOGC l’anunci de la convocatòria per la concessió d’ajuts en matèria de rehabilitació residencial a l’empara del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament europeu i del consell, de 12 de febrer de 2021 del pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la unió europea-nextgeneration EU per als municipis que integren l’àrea metropolitana de Barcelona en règim de concurrència no competitiva

​El  28/07/2022 es publica al BOP de Barcelona una modificació de la convocatòria per a la concessió d’ajuts en matèria de rehabilitació residencial a l’empara del Reglament (UE) 2021/241 del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de febrer de 2021, del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea-Next Generation EU pels municipis que integren l’Àrea Metropolitana de Barcelona en règim de concurrència no competitiva

​L’objecte d’aquesta convocatòria és fomentar i regular les actuacions en matèria de rehabilitació que recull el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Els objectius específics del Pla es concreten en actuacions que comporten la renovació del parc d’habitatges i edificis amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica i la integració de fonts d’energia renovables que alhora suposin una millora de la conservació i de la seguretat d’utilització, una major digitalització dels edificis així com l’impuls en l’activitat rehabilitadora.​

Aquesta convocatòria es regeix pel Reial decret 853/2021, de 5 d’octubre, pel qual es regulen els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (BOE núm. 239, de 6.10.2021)

Pressupost disponible: 28.942.436,00 € . El programa E tindrà 142.163,00 €
Àmbit d’aplicació: Àrea Metropolitana de Barcelona exclosa Barcelona ciutat.
Destinataris: Els especificats en cada programa​
Terminis: Des del 30/04/2022 fins al 30/06/2026​

Programes d’actuació

La convocatòria es concreta en els següents programes:

A) Programa d’ajudes a les actuacions de rehabilitació a nivell BARRI

Finançament de la realització d’obres de rehabilitació tant en edificis d’ús principalment residencial com en habitatges unifamiliars, inclosos als Entorns Residencials de Rehabilitació Programada (en endavant, ERRP) prèviament delimitats, que obtinguin una millora acreditada de l’eficiència energètica.

B) Programa d’ajuda a actuacions de rehabilitació a nivell EDIFICI

L’objecte del programa, és el finançament d’obres o actuacions en edificis d’ús principalment residencial que obtinguin una millora acreditada de l’eficiència energètica, i especialment en l’envolupant dels edificis de tipologia residencial col·lectiva, incloent els seus habitatges, i en els habitatges unifamiliars. 

C) Programa d’ajuda a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en HABITATGES 

L’objecte del programa és el finançament d’actuacions o obres de millora de l’eficiència energètica en els habitatges, siguin unifamiliars o pertanyents a edificis plurifamiliars. 

D) Programa d’ajuda a l’elaboració del LLIBRE DE L’EDIFICI existent per la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació

L’objecte del programa és l’impuls a la implantació i generalització del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació mitjançant una subvenció que cobreix part de les despeses d’honoraris professionals per la seva emissió, així com el desenvolupament de projectes tècnics de rehabilitació integral d’edificis d’acord amb els límits establerts, amb el propòsit d’activar la demanda d’una rehabilitació energètica significativa i d’alta qualitat als edificis, que permeti complir els objectius europeus i impulsi l’activitat d’aquest sector en el mig i llarg termini. 

E) Programa d’IMPULS a la tasca de gestió d’obres de rehabilitació

L’objecte del programa és fomentar l’impuls en la gestió de l’activitat rehabilitadora mitjançant una subvenció que cobreix part d les despeses d’honoraris professionals dels administradors en la seva intermediació i gestió en la tramitació de les subvencions del programa recollit a l’apartat A) Barris.

Compatibilitat

Els ajuts previstos en aquesta convocatòria seran incompatibles amb els ajuts concedits per a la mateixa actuació per altres organismes o pel mateix Consorci. ​

Podeu accedir a la web del Consorci Metropolità d’Habitatge per accedir a la documentació, sol·licitud i tramitació de les ajudes​

PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

La Delegació presenta els fons Next Generation als municipis del’Alt Penedès-Garraf

​​​​Celestí Ventura, president del Cateb, Meritxell Bosch, delegada de l'Alt Penedès-​Garraf i Òscar Garcia, director general del Cateb, van poder explicar, el passat 20 d'abril de 2022, a les alcaldies, regidories i serveis d'urbanisme dels municipis, les imminents convocatòries d'ajuts a la rehabilitació d'habitatges per millorar la seva eficiència energètica. 

El passat 20 d’abril, la delegació va poder presentar als municipis de la comarca els imminents ajuts per a la rehabilitació d’habitatges provinets dels fons europeus Next Generation.

PUBLICITAT

L'Informatiu Tecnologia

Cubiertas verdes, espacios de oportunidad

La emergencia climática ya una realidad que obliga los profesionales del paisaje, la arquitectura y la construcción a replantearse nuevos escenarios de vida en las ciudades. La autora propone superar el concepto de cubiertas verdes como ajardinamiento para acontecer verdaderos sistemas constructivos que conforman la dinámica de los edificios.

Escrit per -

El crecimiento de las ciudades en las últimas décadas ha generado la pérdida de espacios verdes, desplazando la flora y la fauna a lugares más lejanos y apartando al ciudadano del entorno natural. El ciudadano se ve inmerso en ciudades grises y masificadas que resultan poco saludables y que despiertan la necesidad de vivir más cerca de la naturaleza. Además, la declaración de emergencia climática es ya una realidad que obliga a los profesionales del paisaje y la arquitectura a replantearnos nuevos escenarios de vida dentro de las ciudades.

Las cubiertas de los edificios se convierten en espacios de oportunidad para su renaturalización. Si conseguimos que la mayor parte de los techos de nuestras ciudades sean verdes, estaremos contribuyendo a mejorar su biodiversidad y a fortalecer las dinámicas de vida que se puedan dar.

Ya hace tiempo que oímos hablar de cubiertas verdes, pero siempre entendidas desde un punto de vista de ajardinamiento del edificio. Es preciso que empecemos a aplicarlas como sistemas constructivos que forman parte de la dinámica del edificio, y entender que aportan numerosos beneficios a corto y largo plazo, tanto a la edificación como a la ciudad y a sus habitantes.

La naturaleza en la ciudad a menudo debe ser imaginada © Foto: Aina Gatnau / La naturalización de la ciudad aporta importantes beneficios a la sociedad © Foto: Batlle & Roig

Las cubiertas verdes son nuevas formas de naturalizar los edificios que permiten generar una gran cantidad de nuevos hábitats con una alta biodiversidad

Espacios de oportunidad para el edificio, la ciudad y el ciudadano

Potenciadores de biodiversidad

Las cubiertas verdes son nuevas formas de naturalizar los edificios que permiten generar gran cantidad de nuevos hábitats con una alta biodiversidad. En otras palabras, se trata de sistemas verdes que albergan una gran variedad de especies vegetales que actúan de reclamo para la fauna, como las aves, los anfibios, los reptiles, los insectos polinizadores y otras tipologías de fauna útil.

Si formulamos el concepto de biodiversidad, nos daremos cuenta de la extrema necesidad que tenemos de potenciarla: “La biodiversidad engloba la enorme variedad de formas que dan pie a la vida. Incluye todas y cada una de las especies que cohabitan con nosotros, sean animales, plantas, bacterias o virus, los espacios o ecosistemas de los que forman parte y los genes que conforman cada especie, y dentro de ellas, cada individuo, distinto al resto…”

Así como podemos establecer varias escalas para referirnos a la arquitectura, la biodiversidad también trabaja en diferentes escalas. De esta manera, podemos definirla como la biodiversidad de especies o específica cuando hace referencia a la diversidad de organismos existentes en un ecosistema. Y sería la biodiversidad de ecosistemas o diversidad ecológica cuando tiene en cuenta la variabilidad estructural y funcional de los diferentes ecosistemas que existen en la biosfera, así como la diversidad de procesos que pasan por ella.

Así entenderemos que cuantas más especies de organismos formen un ecosistema, más relaciones se pueden establecer entre ellas y menor es el impacto que puede causar la desaparición de una de ellas, y cuanto mayor sea la biodiversidad de ecosistemas, más probable es que la vida perdure en el planeta.

Hotel de insectos © Foto: Batlle & Roig

Por tanto, la biodiversidad es un indicador de calidad de los ecosistemas. Si aumentamos la biodiversidad de las construcciones, aumentaremos la variabilidad de especies que habitan en ellas, y por tanto, haremos que las ciudades sean más resilientes ante fenómenos naturales adversos.

Potenciadores de sostenibilidad y estructuras ecológicas más estables

Por otra parte, hay que tener en cuenta que las cubiertas verdes permiten crear múltiples espacios que enriquecen los valores de sostenibilidad y ecología urbana. La creación de aljibes para el aprovechamiento del agua de lluvia, la creación de estanques que favorecen la vida de pequeños anfibios o las zonas de huertos urbanos que produzcan productos de proximidad, son ejemplos claros de ello.

Globalmente, estas estructuras aumentan la variedad de organismos vivos que se adaptan a vivir en los entornos construidos y contribuyen a generar estructuras ecológicas más estables dentro de las ciudades. La instalación de cajas nido y hoteles de insectos también favorecen los procesos de cría y nidificación de los animales, que encuentran alimento en las cubiertas.

Las ciudades actuales gozan de mucho espacio libre en sus azoteas, pero también en todos aquellos espacios situados sobre construcciones que se encuentran a pie, como pueden ser los techos de los aparcamientos y edificios soterrados, los puentes y algunas rotondas.

Cabe destacar el papel de las cubiertas verdes como espacios para la socialización y el ocio, es decir, como puntos de encuentro y bienestar extremadamente necesarios en las ciudades

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Agrolimen5-1024x682.jpg

Las azoteas verdes crean ecosistemas que fomentan la biodiversidad © Foto: Batlle & Roig

Potenciadores de relaciones sociales

Como se ha mencionado anteriormente, cabe destacar el papel de las cubiertas verdes como espacios para la socialización y el ocio, es decir, como puntos de encuentro y bienestar extremadamente necesarios en las ciudades del presente. Volver a dar vida a estos espacios actualmente sin uso y ponerlos a disposición de los vecinos tal como se habían utilizado en el pasado, cuando los niños jugaban o los mayores hacían la colada.

Aumenta el ciclo de vida de los edificios

Y finalmente, cabe constatar que reducen la demanda energética de los edificios y aumentan su eficiencia, gracias a la reducción de la transferencia de temperatura entre el interior y el exterior.

La cubierta verde actúa, sobre todo, como aislamiento extra en el mismo aislamiento del edificio, tanto térmica como acústicamente. Gracias a las diferentes capas que la forman y a la transpiración y humidificación que emiten las plantas, una cubierta verde nunca superará los 30 oCde temperatura en el pico del verano. Por el contrario, una cubierta sin vegetación puede alcanzar los 70 oCen verano. El grosor de la capa de drenaje, el sustrato y las plantas también aísla acústicamente. La cubierta gana en masa y, por tanto, es más aislante del sonido.

De este modo, las cubiertas verdes aumentan la vida útil del edificio y se convierten en espacios de oportunidad que, gracias a la vegetación, crean procesos naturales diversos aprovechando los recursos naturales, como el agua y la energía del sol. Espacios que contribuyen a la adaptación de las ciudades al cambio climático que estamos viviendo.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Vistes-Barcelona2-1024x490.jpeg

Una visión sobre las azoteas de Barcelona © Foto: Aina Gatnau

Compatibilidad entre cubierta verde y producción de energía

La compatibilidad entre sistemas, cubierta verde y placas solares, se hace evidente en el momento en que puede afirmarse que las placas solares mejoran su rendimiento cuando están instaladas sobre una cubierta verde. Las placas solares disminuyen su rendimiento a partir de los 25 oC,y la vegetación ayuda a disminuir la temperatura de la cubierta. Por tanto, sobre todo en los meses más calurosos, la vegetación influye directamente en disminuir el grado de temperatura y les ayudan a ser más eficientes.

Beneficios

Está demostrado que las cubiertas verdes aportan múltiples beneficios ambientales, sociales y económicos.

Ambientales: disminuyen el efecto isla de calor, gracias a los procesos de evapotranspiración que permiten humidificar y enfriar el ambiente. También son capaces de captar, absorber y filtrar las partículas contaminantes en suspensión, atenuar los efectos de las lluvias torrenciales en canalizaciones y bajantes y almacenar el agua de lluvia para poder reutilizarla. Favorecen los procesos naturales de creación de nuevos hábitats y amortiguan los niveles de ruido.

Sociales: incrementan los espacios de ocio y potencian las actividades entre vecinos, como puede ser la creación de huertos urbanos. También mejoran la salud física y mental y aumentan la sensación de felicidad y la calidad de las relaciones sociales, haciéndonos más amables y comunitarios.

Económicos: aumentan la vida útil de los edificios, ya que aportan mayor protección a los posibles daños mecánicos, a la radiación ultravioleta y a las temperaturas extremas. Ayudan a aumentar su eficiencia energética, reducen el gasto de agua hasta el 50 %, almacenando y recuperando el agua de lluvia a través del ciclo natural de evaporación. Y aumentan la eficiencia de las placas solares y el valor del propio edificio.

Por tanto, las cubiertas verdes son un buen ejemplo de diseño urbano multifuncional. Espacios de oportunidad cerca del ciudadano.

Las cubiertas verdes alargan la vida útil de los edificios, ya que aportan mayor protección a los posibles daños mecánicos, a la radiación ultravioleta y a las temperaturas extremas

El ejemplo de Barcelona

En Barcelona, y según datos facilitados por el Ayuntamiento, el 67 % de las azoteas son cubiertas planas y generalmente accesibles (1.764,4 ha). Estos techos inutilizados podrían formar parte de la infraestructura verde de la ciudad ayudando a fortalecerla en una infraestructura ecológicamente más compleja y resiliente. Así, el 20 % de las cubiertas barcelonesas presentan características óptimas para su aprovechamiento solar, con una producción de agua caliente o electricidad que ronda los 400.000 MWh/año.

Incentivos y ayudas

Desde octubre de 2014 hasta el día de hoy, la ciudad de Barcelona promueve iniciativas y ofrece incentivos y ayudas para la rehabilitación y renaturalización de las cubiertas, las azoteas y los patios de luces de la ciudad, con medidas de gobierno y concursos públicos. Sin duda son iniciativas en favor de mejorar la calidad de vida de las personas, construyendo una ciudad más habitable, más saludable, más sostenible y autosuficiente.

Otros países

Otros países, como Estados Unidos, disponen de 4 programas para impulsar cubiertas verdes: el Cool and Green Roofing en Nueva York, el Ecoroof Program en Portland, el Green Roof en Chicago y el Green Factor en Seatle. En Europa, Alemania fue el primer país en apostar por las cubiertas verdes, y actualmente es el país con más metros cuadrados instalados. Francia dispone de una ley que obliga a que las nuevas cubiertas verdes estén ocupadas parcialmente por placas solares y vegetación. Por último, hay que decir que Copenhague fue la primera ciudad en crear una legislación municipal para proporcionar cubiertas verdes. Y encontramos otros ejemplos en Múnich, Basilea, Róterdam y Londres, entre otros.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és alemanya-1024x503.png

Cubierta que combina vegetación y placas solares en Alemania (c) Foto: Zirco

Cómo funciona técnicamente

Sistema multicapa

Técnicamente, una cubierta verde es un sistema formado por varias capas que se comportan como lo harían los distintos horizontes de un suelo natural. Cada capa cumple una función: retención, acumulación y drenaje del agua de lluvia, sostén y oxigenación de las raíces, y riego para las especies vegetales que incorpora el sistema. Cuando el sistema (drenaje, sustrato y riego) se encuentra en equilibrio, las plantas se muestran en sus mejores condiciones de arraigo y desarrollo, haciendo que sean un mayor reclamo para la fauna.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és sistema_coberta_verda.png

Las cubiertas verdes crean ecosistemas que fomentan la biodiversidad © Foto: Eix Verd

Las cubiertas verdes pueden variar en los grosores de drenaje y de sustrato en función de las especies vegetales que deban contener, reservando los grosores más escasos, de 10 a 15 cm de sustrato, para las plantas crasas y suculentas como los Sedum, pero también para en las plantas bulbosas y vivaces o las gramíneas y herbáceas, que pueden formar algunos prados. Los grosores de sustrato que van desde los 30 a los 60 cm o más quedarían reservados para la vegetación de raíces más profundas como, las arbustivas y los árboles.

Los sustratos que se utilizan para las cubiertas vegetales son sustratos aligerados pensados para evitar sobrecargas. Cabe destacar la importancia de este suelo, que permite obtener el grado de porosidad y nutrientes necesarios para el crecimiento de las plantas y que, al mismo tiempo, se convierte en un gran contenedor de organismos vivos que forman parte del sistema. Técnicamente está formado por una fracción inorgánica aligerada que le aporta estructura y una fracción orgánica que le aporta porosidad y nutrientes.

Clasificación de las cubiertas verdes

Según la tipología de uso, el tipo de vegetación y el mantenimiento, las cubiertas verdes se han clasificado en extensivas, semiintensivas e intensivas. Las cubiertas verdes extensivas se refieren al acabado vegetal extensivo, mientras que las cubiertas intensivas están pensadas principalmente para el uso recreativo y aportan beneficios similares a los que aporta un pequeño parque urbano o un jardín privado.

Mantenimiento

En cuanto al mantenimiento, las cubiertas extensivas se mantienen de forma autosostenible una vez pasado el período de implantación de la vegetación en el sustrato. Por el contrario, las cubiertas semiintensivas e intensivas requerirán grados de mantenimiento algo más elevados. Sin embargo, siendo muy rigurosos con la selección de las especies vegetales y las composiciones y combinaciones según los condicionantes de cada cubierta, se puede reducir mucho su grado de mantenimiento.

En el momento de diseñar una cubierta deberemos tener muy en cuenta su exposición solar, las precipitaciones anuales y, sobre todo, la exposición al viento. El viento deshidrata fuertemente las plantas, y si a este hecho le sumamos las altas radiaciones solares que en muchos casos deben soportar, las plantas se debilitan. Por tanto, vale la pena dedicar esfuerzos a mejorar las condiciones durante el diseño, y pensarlo atendiendo a todos los parámetros que las puedan desequilibrar.

Otro punto importante a destacar es la lucha integrada que actualmente se aplica a muchos parques y jardines, y que permite el control biológico de las plagas y enfermedades a través de lo que llamamos la fauna útil. Es decir, fauna capaz de depredar a los principales causantes de algunas plagas y que evitan tener que utilizar productos químicos.

Si hacemos referencia al riego, como ya se ha mencionado anteriormente, las cubiertas verdes extensivas no requieren un riego continuado a lo largo del año. Con un soporte de riego durante los meses de implantación y puntualmente en los meses más calurosos del año, la cubierta extensiva es capaz de cubrir las necesidades hídricas anuales. Este soporte de riego puede aportarse manualmente, pero una instalación de riego, como puede ser el goteo, será una opción más eficiente.

Las cubiertas semiintensivas e intensivas tendrán que dotarse de un riego por goteo moderado pero permanente. Hoy en día, los sistemas de riego se pueden sofisticar tanto como se desee a través de programas que permiten obtener datos en tiempo real de todos los parámetros que influyen en la dotación de agua. Esta tecnología permite ser más eficientes en el uso del agua y aportar toda la información para un mantenimiento predictivo y preventivo.

En cuanto al abonado, las cubiertas verdes pueden disponer de compostadoras de materia orgánica. Estos contenedores permiten obtener el abono necesario para las plantas de la cubierta y reducen la cantidad de materia orgánica a gestionar en la ciudad.

En el momento de diseñar una cubierta deberemos tener muy en cuenta su exposición solar, las precipitaciones anuales y, sobre todo, la exposición al viento

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és Frimercat_EspaiQbic_eixverd-1024x768.jpeg

El tipo de cubierta determinará el plan de mantenimiento © Foto: Eix Verd

Costes

Si hablamos de costes, las cubiertas verdes pueden variar mucho dependiendo del sistema vegetal implantado. Una cubierta extensiva o semiintensiva siempre será más económica que una cubierta intensiva, puesto que el tamaño de la cubierta, el estado de conservación, la estructura y el mantenimiento influyen directamente en el coste.

Por tanto, es necesario que empecemos a entender las cubiertas verdes dentro de una estructura global, es decir dentro del ecosistema de la propia ciudad, a través de la infraestructura verde. Cuanta más biodiversidad tengan las ciudades, más ricas serán biológicamente y, por tanto, más capaces de adaptarse a los cambios. La adaptación al entorno, la sostenibilidad, la ecología y la biodiversidad son clave para su estabilidad y subsistencia.

A medida que aumenta la infraestructura verde, el propio ecosistema de la ciudad se fortalece, generando un entorno con especies más resilientes frente a los fenómenos externos. Por tanto, las cubiertas verdes se convierten en un reto importante y motivador a favor de la evolución.


Naturalizar la ciudad

Entrevista a Dolors Feu Jordana, arquitecta paisajista e ingeniera técnica agrícola

Carles Cartañá / Foto: Natsumi Tanaka

Al lado de un muro Krainer en el proyecto del Camino del Bosque en el Papiol

Dolors Feu Jordana es arquitecta paisajista e ingeniera técnica agrícola. En los últimos años ha participado en proyectos muy interesantes, como la nueva sede de Médicos Sin Fronteras en Barcelona, la escuela Baldiri i Reixac en el Park Güell, el Camino del Bosque en el cementerio de Roques Blanques en el Papiol o el Casal para Jóvenes L@ Cova en Bigues i Riells del Fai, todos ellos trabajos en los que el verde adquiere una importancia capital y que han sido galardonados o bien han quedado finalistas en las últimas ediciones de los Premis Catalunya Construcció que organiza el CAATEEB.

El carácter multidisciplinar de los despachos responsables de estos proyectos ha sido una de las características más valoradas por los diferentes jurados, en este caso Batlle & Roig Arquitectura y Aquidos Arquitectes, Tècnics i Gestió. Desde L’INFORMATIU hemos querido conocer un poco más una especialización profesional tan necesaria para el futuro de nuestras ciudades.

“No se trata solo de embellecer un proyecto arquitectónico ya hecho, sino de hacer funcionar el edificio de una manera diferente”.

¿Qué es el paisajismo?

A los paisajistas nos inquietan los ecosistemas, la biodiversidad, el medio ambiente en general. Los edificios, las urbanizaciones e infraestructuras, entre otras construcciones, generan heridas sobre los paisajes preexistentes, y si estos paisajes no son suficientemente resilientes, el impacto puede ser una amenaza para el entorno. El trabajo del paisajista actual se centra en buscar nuevas estrategias de actuación para una construcción más respetuosa con el medio, con diseños que se integren con el entorno más inmediato y generen nuevos paisajes de mayor riqueza.

Trabajamos para adaptar los espacios a las personas y que puedan disfrutar de ellos, pero, sobre todo, trabajamos en favor de la biodiversidad, la fauna y la protección del medio. Tenemos un compromiso con la problemática ambiental que estamos viviendo, y es necesario que lo tengamos presente en cada proyecto que hacemos.

¿Dónde comienza su trabajo?

Los buenos clientes nos hacen participar desde el inicio, ya en la fase de diseño. Otros te dan el proyecto ya realizado y te piden que añadas la vegetación. Y es que, para muchos, el paisajismo es el embellecimiento final de la arquitectura, mientras que para nosotros es más, y comprende materias como la edafología, o estudio de los suelos en los que se ubica el proyecto. A veces lo que te piden ya no se puede hacer porque no se ha previsto antes o bien porque parte del desconocimiento de las técnicas o condiciones del lugar: características y orientación del terreno, climatología, ubicación geográfica, el agua… Un proyecto funciona y es más perdurable si previamente se han tenido en cuenta todas estas variables.

¿Cuál es tu formación de base?

Soy ingeniera técnica agrícola y arquitecta paisajista, titulaciones que conforman un grado superior donde se aprenden técnicas de agricultura, botánica, ecología, hidráulica, riego, etc. Una formación necesaria si tienes que hacer arquitectura del paisaje.

Como ocurre con otros perfiles profesionales, a menudo trabajáis en la sombra

Si yo hubiera sido de otra manera, quizá me afectaría, pero me gusta mucho trabajar y me gusta mi trabajo. Supongo que como pasa en otros, cuesta que crean en nuestra profesión. El paisajista es una figura relativamente nueva, y es difícil saber de entrada cuál es su papel en una obra, en las diferentes fases de proyecto, diseño del espacio y ejecución. En realidad, contiene una parte de las funciones del arquitecto (proyecto) y del aparejador (dirección de la ejecución).

Y sí, es bastante habitual que nos digan: aquí está el proyecto, ahora ponnos la vegetación.

¿Alguna obra que nos quisieras destacar?

La Escuela Baldiri Reixac del Park Güell, transformar el patio de una escuela y que los niños y las niñas salgan a disfrutar… ¡y a aprender! hay una parte pedagógica importante detrás. Ya no es un patio de cemento, sino un biotopo, un pulmón verde con piezas que favorecen la biodiversidad y con presencia de insectos y pájaros. Está bien que la escuela apueste por ello.

El espacio L@Cova de Bigues i Riells del Fai, también para los jóvenes, una propuesta del Ayuntamiento en la que el despacho Aquidos ha aplicado sus signos de identidad con un edificio bioclimático rodeado de verde, con el sol, las sombras, la luz del invierno, y que al mismo tiempo es una cueva.

El Camino del Bosque en el cementerio de Roques Blanques, de Batlle i Roig, un proyecto de bioingeniería en el que aplicamos el entramado de madera, el muro Krainer (el mismo que se utiliza para contener los cauces de los ríos ), como muro en el que depositar las cenizas de los difuntos.

El proyecto del Outlet de Viladecans, también con Batlle i Roig Arquitectura, en el que se proyectó todo un sistema de recogida y drenaje sostenible que libera completamente al alcantarillado del agua de lluvia, haciendo que las plantas la aprovechen y se beneficien de ella, creando mucha riqueza. Un gran proyecto a favor de la mejora en el uso del agua.

“Me gusta pensar no tanto en una imagen de jardín, sino más de tipo agrícola-forestal, que permita un cierto abandono…”

¿Era ésta tu vocación?

Al principio dudaba entre la viticultura y la enología o el paisajismo y las ciencias naturales aplicadas a la arquitectura. Nací en Solsona, y de pequeña, cuando venía a Barcelona, ya me llamaba mucho la atención la vegetación tan diferente a la de mi tierra, la ciudad me parecía extremadamente dura. Era una niña, y aunque la mayoría de las calles ya tenían árboles a cada lado (lo que no pasaba en mi pequeña ciudad ), ¡a mí me parecían carreteras! Supongo que sí, ya lo llevaba en mí.

De hecho, creía que me quedaría poco tiempo viviendo aquí, pero me gusta pensar que todavía queda mucho por hacer. Con el tiempo, esta ciudad debe poder parecerse más a la ciudad verde que tengo en la cabeza.

Pero también hay proyectos con verde que no funcionan

Tienen que ser las especies vegetales adecuadas, tierra vegetal, elegir el sistema de riego… y también hay sitios complicados. Las plantas no están pensadas para vivir colgando, sino en horizontal, ¡si hacemos excepción de las plantas trepadoras!

Y a veces queremos poner verde donde no hay debería de haberlo… hay que buscar un equilibrio, ver de dónde se parte y qué se puede conseguir, ¡apostando, eso sí, por una naturalización de máximos!

¿Y el problema del mantenimiento?

Insisto en que es importante elegir el sistema de riego adecuado. A veces elegimos el verde y después encargamos aparte el proyecto de riego, y así no funciona. Y también hay especies que no necesitan riego.

Pero, respondiendo a tu pregunta, está claro que es necesario un mantenimiento y deben destinarse recursos para ello. Sin embargo, a mí me gusta pensar no tanto en una imagen de jardín, sino más de tipo agrícola-forestal, que permita un cierto abandono…

Claro, como en los bosques del Solsonès.


Para saber más

Los profesionales interesados encontrarán interesantes reportajes, artículos y vídeos publicados en la Agenda de la Construcción Sostenible (ACS) que edita el Área Técnica del CAATEEB.

Infraestructura verde en el entorno urbano

La «infraestructura verde urbana» constituye todo un conjunto de elementos que permiten integrar vegetación en el entorno urbano. En los últimos años, a los elementos tradicionales de jardinería, como los parques urbanos, parterres y arbolado de alineación, se les han añadido aquellos sistemas constructivos que hacen posible la integración de vegetación en la envolvente de los edificios.

https://www.csostenible.net/ videos/ 106?locale =c

Biodiversidad urbana

La naturalización de las ciudades pretende favorecer la biodiversidad de la estructura urbana, y debe ser una herramienta de gobernanza verde urbana. Para llevarlo a cabo se siguen estrategias que dan lugar a ciudades naturalizadas, donde los habitantes cohabitan con la biodiversidad y pueden beneficiarse de los servicios que presta el ecosistema y de los efectos directos en su bienestar y calidad de vida.

https://www.csostenible.net/ videos/ 102?locale = es

Infraestructura de recarga de vehículos eléctricos

El vehículo eléctrico requiere una infraestructura de recarga fiable y de fácil acceso. Una parte de esta infraestructura estará en los edificios, por tanto, es importante conocer las diferentes opciones para poner a disposición de los usuarios los puntos de recarga.

https://www.csostenible.net/ videos/ 107?locale = es

PUBLICITAT

L'Informatiu Tecnologia

Cobertes verdes, espais d’oportunitat

L’emergència climàtica ja és una realitat que obliga els professionals del paisatge, l’arquitectura i la construcció a replantejar-se nous escenaris de vida a les ciutats. L’autora proposa superar el concepte de cobertes verdes com a enjardinament per esdevenir veritables sistemes constructius que conformen la dinàmica dels edificis.

Escrit per -

El creixement de les ciutats durant les últimes dècades ha generat la pèrdua d’espais verds, desplaçant la flora i la fauna en indrets més llunyans i apartant el ciutadà de l’entorn natural. El ciutadà es veu immers en ciutats grises i massificades que esdevenen poc saludables i que desperten la necessitat de viure més a prop de la natura. A més, la declaració d’emergència climàtica ja és una realitat que obliga els professionals del paisatge i l’arquitectura a replantejar-nos nous escenaris de vida dins de les ciutats.

Les cobertes dels edificis esdevenen espais d’oportunitat per a la seva renaturalització. Si aconseguim que la major part dels sostres de les nostres ciutats siguin verds, estarem contribuint a millorar la seva biodiversitat i enfortint les dinàmiques de vida que s’hi puguin donar.

Ja fa temps que sentim a parlar de cobertes verdes, però sempre enteses des d’un punt de vista d’enjardinament de l’edifici. Cal que comencem a aplicar-los com a sistemes constructius que formen part de la dinàmica de l’edifici, i entendre que aporten nombrosos beneficis a curt i llarg termini tant a l’edificació com a la ciutat i als seus habitants.

La natura a la ciutat sovint ha de ser imaginada © Foto: Aina Gatnau / Parc sobre el cobriment del ferrocarril a Vilafranca del Penedès © Foto: Batlle & Roig

Les cobertes verdes són noves formes de naturalitzar els edificis que permeten generar una gran quantitat de nous hàbitats amb una alta biodiversitat

Espais d’oportunitat per a l’edifici, la ciutat i el ciutadà

Potenciadors de biodiversitat

Les cobertes verdes són noves formes de naturalitzar els edificis que permeten generar una gran quantitat de nous hàbitats amb una alta biodiversitat. En altres paraules, es tracta de sistemes verds que acullen una gran varietat d’espècies vegetals que actuen de reclam per a la fauna, com les aus, els amfibis, els rèptils, els insectes pol·linitzadors i altres tipologies de fauna útil.

Si formulem el concepte de biodiversitat ens adonarem de l’extrema necessitat que tenim de potenciar-la: ”La biodiversitat engloba l’enorme varietat de formes que donen peu a la vida. Inclou totes i cadascuna de les espècies que cohabiten amb nosaltres, siguin animals, plantes, bacteris o virus, els espais o ecosistemes dels que formen part i els gens que fan cada espècie, i dins d’elles cada individu, diferent de la resta…”.

Igual com podem establir diverses escales per a referir-nos a l’arquitectura, la biodiversitat també treballa a diferents escales. D’aquesta manera, podem definir-la com la biodiversitat d’espècies o específica quan fa referència a la diversitat d’organismes que hi ha en un ecosistema. I seria la biodiversitat d’ecosistemes o ecològica quan té en compte la variabilitat estructural i funcional dels diferents ecosistemes que hi ha a la biosfera, i també la varietat de processos que hi passen.

Així entendrem que com més ric sigui un ecosistema, més relacions s’estableixen entre espècies i menor és l’impacte que pot produir la desaparició d’una d’elles, fent més probable que la vida perduri en el planeta.

Hotel d’insectes © Foto: Batlle & Roig

Per tant, la biodiversitat actua com un indicador de qualitat dels ecosistemes. Si augmentem la biodiversitat de les construccions augmentarem la variabilitat d’espècies que hi habiten i per tant, farem que les ciutats siguin més resilients davant de fenòmens naturals adversos.

Potenciadors de sostenibilitat i d’estructures ecològiques més estables

Altrament, cal tenir en compte que les cobertes verdes permeten crear múltiples espais que enriqueixen els valors de sostenibilitat i ecologia urbana. La creació d’aljubs per a l’aprofitament de l’aigua de pluja, la creació d’estanys que afavoreixen la vida de petits amfibis o les zones d’horts urbans que produeixin productes de proximitat, en són exemples clars.

A nivell, global, aquestes estructures augmenten la varietat d’organismes vius que s’adapten a viure en els entorns construïts i contribueixen a generar estructures ecològiques més estables dins de les ciutats. Les caixes niu i els hotels d’insectes que s’hi poden instal·lar també afavoreixen els processos de cria i nidificació dels animals que troben aliment a les cobertes.

Les ciutats actuals gaudeixen de molt espai lliure en els seus terrats, però també en totes aquelles zones ubicades damunt de construccions que es troben a peu pla, com poden ser, els sostres del aparcaments i edificis soterrats, els ponts i algunes rotondes.

Cal destacar el paper de les cobertes verdes com a espais per a la socialització i el lleure, és a dir, punts de trobada i benestar extremament necessaris a les ciutats

Les cobertes verdes afavoreixen l’eficiència energètica dels edificis © Foto: Batlle & Roig

Potenciadors de relacions socials

Com s’ha esmentat anteriorment, cal destacar el paper de les cobertes verdes com a espais per a la socialització i el lleure, és a dir, punts de trobada i benestar extremament necessaris en les ciutats del present. Tornar a donar vida a aquests espais actualment sense ús i posar-los a disposició dels veïns com talment s’havien utilitzat en el passat, quan els nens hi jugaven o els grans hi feien la bugada.

Augmenta el cicle de vida dels edificis

I finalment, cal constatar que redueixen la demanda energètica dels edificis i n’augmenten la seva eficiència gràcies, a la reducció de la transferència de temperatura entre l’interior i l’exterior.

La coberta verda actua sobretot com a aïllament extra al mateix aïllament de l’edifici, tant tèrmicament com a nivell acústic. Gràcies a les diferents capes que la formen i a la transpiració i humidificació que emeten les plantes, una coberta verda mai superarà els 30º de temperatura al pic de l’estiu. Per contra, una coberta sense vegetació es pot posar a 70º a l’estiu. El gruix de la capa de drenatge, substrat i plantes també aïlla acústicament. La coberta guanya amb massa i, per tant, és més aïllant del so.

D’aquesta manera, les cobertes verdes augmenten la vida útil dels edifici i esdevenen espais d’oportunitat que gràcies a la vegetació creen processos naturals diversos aprofitant els recursos naturals com l’aigua i l’energia del sol. Espais que contribueixen en l’adaptació de les ciutats al canvi climàtic que estem vivint.

Una visió sobre els terrats de Barcelona © Foto: Aina Gatnau

Compatibilitat entre coberta verda i producció d’energia

La compatibilitat entre sistemes, coberta verda i plaques solars, es fa evident en el moment en què es pot afirmar que les plaques solars milloren el seu rendiment quan estan instal·lades damunt d’una coberta verda. Les plaques solars disminueixen el seu rendiment a partir dels 25º i la vegetació ajuda a disminuir la temperatura de la coberta. Per tant, sobretot en els mesos més calorosos, la vegetació influeix directament en disminuir el grau de temperatura i els ajuden a ser més eficients.

Beneficis

Està demostrat que les cobertes verdes aporten múltiples beneficis ambientals, socials i econòmics.

A nivell ambiental disminueixen l’efecte illa de calor gràcies als processos d’evapotranspiració que permeten humidificar i refredar l’ambient. També són capaces de captar, absorbir i filtrar les partícules contaminants en suspensió, atenuar els efectes de les pluges torrencials en canalitzacions i baixants i emmagatzemar l’aigua de pluja per a poder-la reutilitza. Afavoreixen els processos naturals de creació de nous hàbitats i esmorteeixen els nivells de soroll.

A nivell social incrementen els espais de lleure i potencien les activitats entre veïns com poden ser la creació d’horts urbans. També milloren la salut física i mental i augmenten la sensació de felicitat i la qualitat de les relacions socials fent-nos més amables i comunitaris.

A nivell econòmic augmenten la vida útil dels edificis ja que aporten més protecció als possibles danys mecànics, a la radiació ultraviolada i a les temperatures extremes. Ajuden a augmentar la seva eficiència energètica, redueixen la despesa d’aigua fins al 50%, emmagatzemant i recuperant l’aigua de pluja a través del cicle natural d’evaporació. I augmenten l’eficiència de les plaques solars i el valor del mateix edifici.

Per tant, les cobertes verdes són un bon exemple de disseny urbà multifuncional. Espais d’oportunitat a prop del ciutadà.

Les cobertes verdes allarguen la vida útil dels edificis ja que aporten més protecció als possibles danys mecànics, a la radiació ultraviolada i a les temperatures extremes

L’exemple de Barcelona

A Barcelona i segons dades facilitades per l’Ajuntament, el 67% dels terrats són cobertes planes i generalment accessibles (1.764,4 Ha). Aquests sostres inutilitzats podrien formar part de la infraestructura verda de la ciutat ajudant a enfortir-la en una infraestructura ecològicament més complexa i resilient. Talment, el 20% de les cobertes barcelonines presenten característiques òptimes per al seu aprofitament solar, amb una producció d’aigua calenta o electricitat que ronda els 400.000 MWh/any.

Incentius i ajuts

Des de l’octubre del 2014 fins a dia d’avui, la ciutat de Barcelona promou iniciatives i ofereix incentius i ajuts per a la rehabilitació i renaturalització de les cobertes, els terrats i els celoberts de la ciutat, amb mesures de govern i concursos públics. Sens dubte són iniciatives a favor de millorar la qualitat de vida de les persones, construint una ciutat més habitable, més saludable, més sostenible i autosuficient.

Altres països

Altres països com Estats Units disposen de 4 programes per impulsar cobertes verdes: el Cool and Green Roofing a Nova York, l’Ecoroof Program a Portland, el Green Roof a Chicago i el Green Factor a Seatle. A Europa, Alemanya va ser el primer país que va apostar per les cobertes verdes i actualment és el país amb més metres quadrats instal·lats. França disposa d’una llei que obliga que les noves cobertes verdes estiguin ocupades parcialment per plaques solars i vegetació. Finalment cal dir que Copenhaguen va ser la primera ciutat en crear una legislació municipal per a proporcionar cobertes verdes. I trobem altres exemples a Munich, Basilea, Rotterdam i Londres, entre d’altres.

Coberta que combina la vegetació i plaques solars a Alemanya (c) Foto: Zirco

Com funciona tècnicament

Sistema multicapa

Tècnicament una coberta verda és un sistema format per vàries capes que es comporten com ho farien els diferents horitzons d’un sòl natural. Cada capa compleix una funció: retenció, acumulació i drenatge de l’aigua de pluja, sosteniment i oxigenació de les arrels, i reg per a les espècies vegetals que incorpora el sistema. Quan el sistema (drenatge, substrat i reg) es troba en equilibri les plantes s’hi mostren en les seves millors condicions d’arrelament i desenvolupament, fent que siguin un major reclam per a la fauna.

Els terrats verds creen ecosistemes que fomenten la biodiversitat © Foto: Eix Verd

Les cobertes verdes poden variar en els gruixos de drenatge i de substrat en funció de les espècies vegetals que hagin de contenir, reservant els gruixos més escassos de 10 a 15 cm de substrat per a les plantes crasses I suculentes com els sedums, però també per a les plantes bulboses i vivaces o les gramínies i herbàcies que poden formar alguns prats. Els gruixos de substrat que van des dels 30 als 60 cm o més, quedarien reservats per a la vegetació d’arrels més profundes com les arbustives i els arbres.

Els substrats que s’utilitzen per a les cobertes vegetals són substrats alleugerits pensats per evitar sobrecàrregues. Cal destacar la importància d’aquest sòl, que permet obtenir el grau de porositat i nutrients necessaris per al creixement de les plantes i que al mateix temps esdevé un gran contenidor d’organismes vius que formen part del sistema. Tècnicament està format per una fracció inorgànica alleugerida que li aporta estructura i una fracció orgànica que li aporta porositat i nutrients.

Classificació de les cobertes verdes

Segons la tipologia d’ús, el tipus de vegetació i el manteniment, les cobertes verdes s’han classificat en extensives, semi intensives i intensives. Les cobertes verdes extensives fan referència a l’acabat vegetal extensiu, mentre que les cobertes intensives estan pensades principalment per a l’ús recreatiu i aporten beneficis similars als que aporta un petit parc urbà o un jardí privat.

Manteniment

Les cobertes extensives es mantenen de manera autosostenible un cop passat el període d’implantació de la vegetació en el substrat. Per contra, les cobertes semiintensives i intensives requeriran graus de manteniment una mica més elevats. Tot i això, essent molt rigorosos amb la selecció de les espècies vegetals i les composicions i combinacions segons els condicionants de cada coberta, es pot disminuir molt el seu grau de manteniment.

En el moment de dissenyar una coberta haurem de tenir molt en compte la seva exposició solar, les precipitacions anuals i sobretot l’exposició al vent. El vent deshidrata fortament les plantes, si a aquest fet li sumem les altes radiacions solars que en molts casos han de suportar, les plantes es debiliten. Per tant, val la pena destinar esforços a millorar les condicions de la vegetació a implantar durant el disseny i pensar-ho atenent a tots els paràmetres que les puguin desequilibrar.

Un altre punt important a destacar, és la lluita integrada que actualment s’aplica a molts parcs i jardins i que permet el control biològic de les plagues i malalties a través del que anomenem la fauna útil. És a dir, fauna capaç de depredar els principals causants d’algunes plagues i que eviten haver d’utilitzar productes químics.

Si fem referència al de reg i com ja s’ha esmentat anteriorment, les cobertes verdes extensives no requereixen un reg continuat al llarg de l’any. Amb un suport de reg durant els mesos d’implantació i puntualment en els mesos més calorosos de l’any, la coberta extensiva és capaç de cobrir les necessitats hídriques anuals. Aquest suport de reg es pot aportar manualment, però una instal·lació de reg, com pot ser el degoteig, serà una opció més eficient.

Les cobertes semiintensives i intensives hauran de dotar-se d’un reg per degoteig moderat però permanent. Avui dia els sistemes de reg es poden sofisticar tant com es vulgui a través de softwares que permeten obtenir dades a temps real de tots els paràmetres que influeixen amb la dotació d’aigua. Aquesta tecnologia permet ser més eficients amb l’ús de l’aigua i aportar tota la informació per un manteniment predictiu i preventiu.

Per l’adobat, les cobertes verdes poden disposar de compostadores de matèria orgànica. Aquests contenidors permeten obtenir l’adob necessari per a les plantes de la coberta i reduir la quantitat de matèria orgànica que cal gestionar a la ciutat.

En el moment de dissenyar una coberta haurem de tenir molt en compte la seva exposició solar, les precipitacions anuals i sobretot l’exposició al vent

El tipus de coberta determinarà el pla de manteniment © Foto: Eix Verd

Costos

Si parlem de costos, les cobertes verdes poden variar molt depenent del sistema vegetal implantat. Una coberta extensiva o semi intensiva sempre serà més econòmica que una coberta intensiva, ja que influeixen directament en el cost la mida de la coberta, l’estat de conservació, l’estructura i el manteniment.

Per tant, cal que comencem a entendre les cobertes verdes dins d’una estructura global, és a dir dins de l’ecosistema de la pròpia ciutat a través de la infraestructura verda. Com més biodiversitat tinguin les ciutats més riques seran biològicament i per tant, més capaces d’adaptar-se als canvis. L’adaptació a l’entorn, la sostenibilitat, l’ecologia i la biodiversitat són clau per a la seva estabilitat i subsistència.

A mesura que augmenta la infraestructura verda, el mateix ecosistema de la ciutat s’enforteix, generant un entorn amb espècies més resilients davants dels fenòmens externs. Per tant, les cobertes verdes esdevenen un repte important i motivador a favor de l’evolució.


“Hem de naturalitzar la ciutat”

Entrevista a Dolors Feu Jordana, arquitecta paisatgista i enginyera tècnica agrícola

Carles Cartañá / Foto: Natsumi Tanaka

Al costat d’un mur Krainer en el projecte del Camí del Bosc al Papiol

Dolors Feu Jordana és arquitecta paisatgista i enginyera tècnica agrícola. En els darrers anys ha participat en projectes ben interessants com ara la nova seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona; l’escola Baldiri i Reixac al Parc Güell, el Camí del Bosc al cementiri de Roques Blanques al Papiol o el Casal per a Joves L@ Cova a Bigues i Riells del Fai, treballs on el verd pren una importància cabdal i que han estat tots ells guardonats o bé han quedat finalistes en les darreres edicions dels Premis Catalunya Construcció que organitza el CAATEEB. El caràcter multidisciplinari dels despatxos responsables d’aquests projectes ha estat una de les característiques més valorades pels diferents jurats, en aquest cas Batlle & Roig Arquitectura i Aquidos Arquitectes, Tècnics i Gestió. Des de L’INFORMATIU hem volgut conèixer una mica més una especialitzacióprofessional tan necessària per al futur de les nostres ciutats.

“No es tracta només d’embellir un projecte arquitectònic ja fet sinó fer funcionar l’edifici d’una manera diferent”.

Què és el paisatgisme?

“Als paisatgistes ens inquieten els ecosistemes, la biodiversitat, el medi ambient en general. Els edificis, les urbanitzacions i infraestructures, entre d’altres construccions generen ferides sobre els paisatges preexistents i si aquests paisatges no són prou resilients l’impacte pot ser una amenaça per a l’entorn. La feina del paisatgista actual es centra en buscar noves estratègies d’actuació per a una construcció més respectuosa amb el medi, amb dissenys que s’integrin amb l’entorn més immediat i generin nous paisatges més rics.

“Treballem per adaptar els espais a les persones i que puguin gaudir-ne però sobretot treballem a favor de la biodiversitat, la fauna i la protecció del medi. Tenim un compromís amb la problemàtica ambiental que estem vivint i cal que ho tinguem present en cada projecte que fem”.

On comença la vostra feina?

“Els bons clients ens fan participar des de l’inici, ja en la fase de disseny. D’altres et donen el projecte ja realitzat i et demanen afegir la vegetació. I és que per a molts, el paisatgisme és l’embelliment final de l’arquitectura, mentre que per a nosaltres és més i comprèn matèries com ara l’edafologia o estudi dels sòls on s’ha d’ubicar el projecte. De vegades el que et demanen ja no es pot fer per no haver-ho previst abans o bé parteix del desconeixement de les tècniques o les condicions del lloc: característiques i orientació del terreny, climatologia, ubicació geogràfica, l’aigua… un projecte funciona i és més perdurable si prèviament s’han tingut en compte totes aquestes variables’’.

Quina és la teva formació de base?

“Sóc enginyera tècnica agrícola i arquitecta paisatgista, titulacions que conformen un grau superior on s’aprenen tècniques d’agricultura, botànica, ecologia, hidràulica, reg, etc. Una formació necessària si has de fer arquitectura del paisatge”.

Com passa amb d’altres perfils professionals, sovint treballeu a l’ombra…

“Si jo hagués estat d’una altra pasta potser m’afectaria, però m’agrada molt treballar i m’agrada la meva feina. Suposo que com passa amb altres, costa que creguin en la nostra professió. El paisatgista és una figura relativament nova i costa saber d’entrada quin és el seu paper en una obra, en les diferents fases de projecte, disseny de l’espai i execució. En realitat conté una part de les funcions de l’arquitecte (projecte) i l’aparellador (direcció de l’execució).

“I sí, es bastant habitual que ens diguin: aquí està el projecte, ara posa’ns la vegetació”.

Alguna obra que ens voldries destacar?

“L’Escola Baldiri Reixac del Parc Güell, transformar el pati d’una escola i que els nens i nenes surtin a gaudir… i aprendre! hi ha una part pedagògica important al darrera. Ja no és un pati de ciment sinó un biòtop, un pulmó verd amb peces que afavoreixen la biodiversitat i amb presència d’insectes i ocells. Està bé que l’escola aposti per això.

“L’espai L@Cova de Bigues i Riells del Fai, també per als joves, una proposta de l’Ajuntament en la qual el despatx Aquidos ha aplicat els seus signes d’identitat amb un edifici bioclimàtic rodejat de verd amb el sol, les ombres, la llum de l’hivern i al mateix temps és una cova.

“El Camí del Bosc al cementiri de Roques Blanques de Batlle i Roig, un projecte de bioenginyeria on vam aplicar l’entramat de fusta, el mur Krainer (el mateix que s’utilitza per contenir les lleres dels rius), com a mur on dipositar les cendres dels difunts.

“El projecte de l’Outlet de Viladecans, també amb Batlle i Roig Arquitectura, on es va projectar tot un sistema de recollida i de drenatge sostenible que allibera completament el clavegueram de l’aigua de pluja, fent que les plantes l’aprofitin i se’n beneficiïn, creant molta riquesa. Un gran projecte a favor de la millora en l’ús de l’aigua”.

“M’agrada pensar no tant en una imatge de jardí, sinó més de tipus agrícola-forestal, que permeti un cert abandonament…”

Era aquesta la teva vocació?

“Al principi dubtava entre la viticultura i l’enologia o el paisatgisme i les ciències naturals aplicades a l’arquitectura. Jo sóc nascuda a Solsona i de petita quan venia a Barcelona ja em cridava molt l’atenció la vegetació tan diferent a la de la meva terra, la ciutat em semblava extremadament dura. Era una nena i encara que la majoria de carrers ja tenien arbres a costat i costat (cosa que no passava a la meva petita ciutat), a mi em semblaven carreteres! Suposo que sí, ho portava en mi.

“De fet creia que em quedaria poc temps vivint aquí, però m’agrada pensar que encara queda molt per fer. Amb el temps aquesta ciutat ha de poder assemblar-se més a la ciutat verda que tinc al cap”.

Però també hi ha projectes amb verd que no funcionen…

“Han de ser les espècies vegetals adequades, terra vegetal, triar el sistema de reg… i també hi ha llocs complicats. Les plantes no estan pensades per viure penjant, sinó en horitzontal, si fem excepció de les plantes enfiladisses!

“I de vegades volem posar verd on no n’hi hauria d’haver… cal buscar un equilibri, veure d’on es parteix i què es pot aconseguir, aposant, això sí, per una naturalització de màxims!”

I el problema del manteniment?

“Insisteixo que és important triar el sistema de reg adequat. De vegades triem el verd i després encarreguem a banda el projecte de reg, i així no funciona. I també hi ha espècies que no necessiten reg.

“Però responent a la teva pregunta, és clar que cal un manteniment i s’hi ha de destinar recursos. No obstant, a mi m’agrada pensar no tant en una imatge de jardí, sinó més de tipus agrícola-forestal, que permeti un cert abandonament…”.

És clar, com als boscos del Solsonès.


Per saber més

Els professionals interessats trobaran interessants reportatges, articles i vídeos publicats a l’Agenda de la Construcció Sostenible (ACS) que edita l’Àrea Tècnica del CAATEEB.

Infraestructura verda en l’entorn urbà

La “infraestructura verda urbana” constitueix tot un conjunt d’elements que permeten integrar vegetació en l’entorn urbà. En els darrers anys, als elements tradicionals de jardineria com els parcs urbans, parterres i arbrat d’alineació, se’ls han afegit aquells sistemes constructius que fan possible la integració de vegetació en l’envolupant dels edificis.

https://www.csostenible.net/
videos/106?locale=ca

Biodiversitat urbana

La naturalització de les ciutats pretén afavorir la biodiversitat de l’estructura urbana i ha de ser una eina de governança verda urbana. Per portar-ho a terme se segueixen estratègies que donen lloc a ciutats naturalitzades, on els habitants cohabiten amb la biodiversitat i poden beneficiar-se dels serveis de l’ecosistema que presta i dels efectes directes en el seu benestar i qualitat de vida.

https://www.csostenible.net/
videos/102?locale=ca

Infraestructura de recàrrega de vehicles elèctrics

El vehicle elèctric requereix una infraestructura de recàrrega fiable i de fàcil accés. Una part d’aquesta infraestructura estarà en els edificis, per tant és important conèixer les diferents opcions per a posar a disposició dels usuaris els punts de recàrrega.

https://www.csostenible.net/
videos/107?locale=ca

PUBLICITAT

L'Informatiu Profesión

Con el BIM, ciencia-ficción en la construcción

Podemos entender la Construcción 4.0 como el aprovechamiento de las nuevas tecnologías para elaborar sistemas industrializados con mejor productividad, usando el potencial digital que facilite un modelo de construcción sostenible.

Escrit per -

La edición 2021 del European BIM Summit (EBS) se enfocó en la Construcción 4.0, entendiendo este concepto como la adaptación del término Industria 4.0 al sector de la construcción

La edición 2021 del European BIM Summit (EBS), organizada por el CAATEEB y celebrada el pasado octubre, se enfocó en la construcción 4.0, entendiendo este concepto como la adaptación del término Industria 4.0 al sector de la construcción. Este concepto se puede comprender mejor como el aprovechamiento de las nuevas tecnologías para elaborar sistemas industrializados con mejor productividad, utilizando el potencial digital para aportar, como consecuencia, un modelo de construcción sostenible.

Como indicó Rafael Capdevila, project leader del congreso internacional, aprovechando que el BIM ya está prácticamente maduro, la edición se propuso remover conciencias con la confirmación de que lo que está por llegar ya ha llegado. Es por este motivo que los asistentes al congreso hicimos un viaje al futuro, porque, al ser conocedores de lo que el sector ya ofrece, hemos podido imaginar las posibles consecuencias o los hipotéticos éxitos futuros: ciencia ficción en la construcción.

Este concepto [Construcción 4.0] se puede comprender mejor como el aprovechamiento de las nuevas tecnologías para elaborar sistemas industrializados con una mejor productividad

Un viaje al futuro

Desde el principio, la participación de Rebecca de Cicco, Premio European BIM Summit 2021, reflexionó sobre la evolución de la mujer en el sector. Analizando los últimos diez años, todavía se detecta una infrarrepresentación de las minorías del sector (como las mujeres), aunque está demostrado que la diversidad mejora la productividad. El futuro más amable que nos proyecta pasa por alentar y apoyar a las minorías, atraerlas a los cargos de mayor responsabilidad y celebrar sus logros.

El BIM es todavía un Frankestein con todos los órganos funcionando, pero donde cada uno de ellos tiene un origen diferente y donde encajan entre ellos de forma forzada y poco armónica

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és frankenstein-4881296-640x1024.png

Durante las jornadas previas al congreso, y en la jornada misma, participaron más de cuarenta entidades, asociaciones, organismos y colegios profesionales que colaboran en la difusión y dan su apoyo al congreso y al sector. También participaron las principales empresas tecnológicas de nuestro sector para mostrar sus bondades, y en ocasiones sus carencias, durante las mesas redondas, los casos prácticos y, principalmente, en las tres salas simultáneas de la jornada BIM Experience.

Fruto de las diversas formas de entender y proponer el BIM, así como de las claras divergencias sobre dónde y cómo poner el acento en el BIM, se obtiene una imagen de lo que es el BIM todavía sombría, dispersa y desdibujada. Ciertamente, no se puede decir que la imagen de lo que es el BIM no sea nítida, porque cada parte que la conforma se ha ido construyendo durante las jornadas del EBS con profundidad de detalle y definición extensa, pero sí es necesario analizar globalmente, en la imagen de lo que es el BIM actual, las piezas no acaban de encajar de forma equilibrada. El BIM es, por tanto, todavía un Frankestein, con todos los órganos funcionando pero donde cada uno de ellos tiene un origen y motivo de ser diferente, y donde encajan entre ellos de forma forzada y poco armónica.

Es cierto que Frankestein-BIM ya dispone de los cinco sentimientos (vista, olfato, gusto, oído, tacto) en forma de sensores que captan la realidad de su entorno. Detectan la presencia, temperatura, grado de humedad, color, presión, nivel de iluminación, posición u orientación precisa de los objetos del entorno, nivel de ruido, composición química de los materiales, etc. Incluso podemos considerar que ya dispone de un sexto sentido, la premonición: la empresa BIMTRAZER presentaba su sistema de IA (inteligencia artificial), que es capaz de analizar las planificaciones temporales de obras ejecutadas en el pasado, extraer de ahí un aprendizaje sobre las relaciones que existen entre las diferentes tareas y los rendimientos de trabajo de cada partida, y de esta forma proponer una planificación temporal para las futuras obras con un minucioso detalle de las cargas de trabajo y de las fases de ejecución que requerirán equipos de refuerzo.

Memoria y capacidad de cálculo

Por otro lado, Frankestein-BIM tiene enganchado en la parte superior de la cabeza un poderoso cerebro para dotarlo de memoria y capacidad de cálculo. La memoria la aprovecha en diferentes aspectos, pero saca el máximo provecho con la capacidad de poder recordar todos los detalles de los PEyS (producto, equipo y sistema) que se utilizan en la obra. Desde el momento inicial del diseño de cada PEyS comienza a registrar cada dato y, así, puede recordar quién hizo su diseño, quien lo delineó, cuánto tiempo se tardó en modelarlo y en fabricarlo, dónde se va fabricar, quién fue el operario que lo verificó en fábrica, cuál fue su distribuidor, a qué precio de venta y con qué descuento, quién fue el transportista que lo llevó a la obra, cuál es su especificación técnica para cada característica y bajo el prisma de qué normativa, quien lo colocó en la obra y con qué supervisión, qué controles se ejecutaron durante los procesos de recepción, ejecución y obra terminada, y con qué resultados, cuál es la durabilidad estimada y qué mantenimiento se recomienda, cuál es el coste estimado para la vida útil prevista, cuál ha sido su huella de CO2 en cada fase constructiva, cuál es su consumo y su capacidad como depósito de materia prima para un futuro desmantelamiento y reaprovechamiento, etc. Estos y mil datos más son recordados y ordenados para su análisis de forma individualizada o acumulativa.

La enorme capacidad de cálculo y computación de su cerebro muestra todo su potencial frente a los trabajos más exigentes, como la simulación o la analogía. La simulación entendida en todo el alcance que la palabra engloba. Lo que la experiencia de un técnico tarda años en pasar de intuición a conocimiento consolidado en Frankenstein-BIM lo asimila y justifica sin titubeo. Por un lado, puede simular su comportamiento estructural, con modelos-esquema simplificados o con cálculos de elementos finitos. Imaginemos la complejidad de aquellas matrices que utilizábamos para resolver situaciones simplificadas de estructuras isostáticas, pero elevado a la enésima potencia para simular diferentes escenarios con innumerables combinaciones, para incluir comportamientos graduales a lo largo del tiempo o con variaciones esporádicas de algunos aspectos. La fuerza de computación permite realizar modelos más complejos, con mayor grado de detalle, y con resultados más rápidos, más precisos y, a la vez, con márgenes de seguridad más confiables y controlados.

La fuerza de la computación permite realizar modelos más complejos, con mayor grado de detalle y con resultados más rápidos, precisos y, a la vez, con márgenes de seguridad más confiables

Capacidad de representación gráfica

Otro aspecto de la simulación es la capacidad de representación gráfica del modelo (iluminación, texturas, apariencia estética). Ya sea un inodoro, una instalación de climatización, una fachada de un edificio, un edificio completo, un barrio o una gran ciudad se pueden representar fácilmente con hiperrealismo en una pantalla para facilitar la comprensión, para ver el aspecto que mostrará con distintos escenarios o soluciones alternativas, y también para detectar interferencias y relaciones entre elementos del modelo. Esto facilita la toma de decisiones en cualquier fase, y como la representación se efectúa prácticamente en tiempo real, se integra perfectamente en cualquier proceso de trabajo.

Siguiendo con la simulación encontramos incontables campos que se analizan para encontrar las mejores soluciones. La optimización llega cuando se analizan todas las posibles alternativas, y fijando uno o más parámetros-resultado se puede decidir qué alternativa devuelve mejores resultados y, por tanto, es la óptima. Un caso habitual es el estudio de conducta en caso de incendios, donde se puede simular el comportamiento termodinámico de los humos y gases, la evolución de las temperaturas, la capacidad de los circuitos de evacuación en caso de emergencia, la pérdida de resistencia de la estructura o la deformación producida. Esta simulación está tan dominada que puede realizarse en los dos sentidos temporales: en la fase de diseño, para encontrar los mejores modelos, o en la fase posterior a un siniestro, para efectuar periciales donde determinar origen, causas y cronología de los hechos. Otras simulaciones conocidas, y comentadas durante el congreso son las que hacen referencia a la circulación que realizan las personas en un espacio, para determinar un itinerario entre dos espacios, para identificar los obstáculos en un recorrido que debe ser accesible o para estudiar los ritmos de entrada, uso y salida de los usuarios de edificios educativos, comerciales, sanitarios, deportivos, etc. También las simulaciones de producción y consumo de energías y suministros son ejemplos en los que la capacidad de previsión y dimensionado de los sistemas se ajustan perfectamente a las necesidades del sistema.

El gemelo digital

Son tantas las simulaciones posibles, y tan elevado el conocimiento sobre el modelo BIM, que este hecho se ha condensado en el concepto de gemelo digital. Este gemelo digital (digital twin) reproduce digitalmente, al más puro estilo Mátrix, una realidad física mediante una reproducción fiel en el mundo digital. Este mundo digital virtual es un reflejo del mundo real, una transposición de sus elementos, de sus condicionantes y de sus aleatoriedades, y por tanto, permite simular infinitos universos paralelos con infinitos escenarios diferentes y con la posibilidad de viajar al pasado y al futuro en cada una de sus dimensiones: tiempo, coste, calidad, etc.

La consagrada película Matrix definía este mundo simulado como un ambiente de relación entre cosas y sucesos creados y controlados artificialmente, algo muy cercano a la capacidad de los gemelos digitales.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és shutterstock_651463933-1024x536.jpg

En Frankenstein-BIM también cuenta con un ensamblaje de huesos para sustentar al resto de órganos. El sistema óseo está formado por componentes de hardware y software específicos. Las empresas tradicionales, como Autodesk, Benley, Graphisoft y Finalcad, llevan años nutriendo el ecosistema BIM con mejoras que facilitan el trabajo de los técnicos, incentivan la repetibilidad y buscan que la inversión en hardware y software tenga retorno. Estos huesos se unen difícilmente y no están bien conectados entre sí. Allí donde los humanos contamos con articulaciones, encontramos sucedáneos de articulaciones en forma de archivo de intercambio IFC o de convertidores de formatos o de plataformas aglutinadoras donde, en la mayoría de los casos, la información solo circula en un sentido. Los huesos son cada vez más robustos y capaces de sustentar la ingente cantidad de información que manejan, y donde crece un nuevo órgano rápidamente surge el hueso que lo aguantará. Cabe destacar la reciente aparición en el panorama internacional de la empresa ACCA software, con una visión muy fresca de la metodología BIM. Es una apuesta ambiciosa que desea afrontar el abanico más amplio posible de las necesidades técnicas con una plataforma unificada de trabajo con pago por suscripción.

Son tantas las simulaciones posibles y tan elevado el conocimiento sobre el modelo BIM que este hecho se ha condensado en el concepto de gemelo digital

Normativa y apoyo institucional

El sistema nervioso y circulatorio, el equivalente al ámbito normativo y al apoyo político e institucional, es todavía irregular y poco adaptado al resto de los órganos que componen en Frankenstein-BIM. Sin embargo, ha sido realmente iluminadora la experiencia compartida por el Ministerio de Economía y Comunicación de Estonia. En su país, son 100 % digitales desde 2001, y el uso de portales administrativos digitales, el uso del DNI digital o el registro y catastro digitales son elementos plenamente incorporados en el día a día de los ciudadanos. De la mano del proyecto EUBIM impulsan la estandarización europea y la transferencia de conocimiento. Claramente, el BIM en Estonia es la arteria aorta de nuestro particular monstruo. Desgraciadamente, la circulación se encuentra alterada por los diferentes “anchos de vía” al cambiar de estados miembros, lo que acaba generando una heterogénea implantación en los distintos estados y una falta de consenso y homogeneización. El apoyo institucional desde el ámbito educativo y la incorporación legislativa para empujar el crecimiento productivo también se muestra irregular en cada estado. Han sido fantásticas las experiencias en la Universidad ETH Zurich o en la Universidad de Florida, desde donde se justifican las apuestas por el BIM en defensa de la reducción del uso de los recursos físicos o el prototipado y la simulación para madurar virtualmente y evitar los errores en la vida real.

El arquitecto técnico es uno de los profesionales con mejor capacidad de adaptación a los cambios para asumir estos nuevos papeles profesionales que van apareciendo

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és c-3po-2697682-993x1024.png

Cambio de modelo productivo

No puedo evitar hablar en este viaje a la ciencia ficción en el BIM, de la sección de terror. Son muchas las voces que comienzan a alertar al respecto de lo que puede suponer la revolución tecnológica. No suena muy moderno recuperar las voces de los trabajadores de las fábricas que, a finales del siglo xviii, maldecían a las máquinas y a las cadenas productivas que acabarían con sus puestos de trabajo, pero es imposible evitar pensar en la acelerada evolución que la tecnología está comportando en todos los sectores, y sus posibles implicaciones. Los cambios que se están produciendo recientemente son disruptivos y rompen con el pasado de forma radical y aparentemente irrevocable: comunicación, transportes, cultura, logística, etc.

El cambio de modelo productivo con la irrupción de las nuevas tecnologías está dejando atrás muchos puestos de trabajo, sobre todo aquellos más artesanales y que conllevan menor valor añadido. Habitualmente se defienden estas pérdidas con la creación de nuevos puestos de trabajo con mayor formación y aportación de mayor valor añadido. El arquitecto técnico, concretamente, es uno de los profesionales con mejor capacidad de adaptación a los cambios y con mayor capacidad para asumir estos nuevos papeles profesionales que van apareciendo. Sin embargo, el sudor frío y los escalofríos comienzan al reflexionar de manera pesimista sobre dónde nos llevaran algunas de las experiencias que se compartieron en el congreso y que contemplamos maravillados:

  • Dados unos terrenos en Moscú y la necesidad de construir 10.000 viviendas, la empresa City Thinking, de la mano de Álvaro Sánchez Palma, utilizó su sistema de inteligencia artificial para diseñar de forma automática y prácticamente instantánea el planeamiento urbanístico de la zona y proyectos arquitectónicos de todos los edificios. El resultado del proceso es una malla urbana sostenible que se construye con módulos prefabricados basados en un catálogo de apartamentos preestablecido. Plan director, planeamiento local con usos específicos en cada solar, proyectos de construcción con distribuciones interiores y detalles ejecutivos de construcción a un clic de distancia. Aquí acaban de morir algunos personajes secundarios de la película…
  • Ya se ha explicado anteriormente cómo los especialistas en planificación temporal de obras ponían fin a su papel principal de la sanguinaria mano de la IA (inteligencia irtificial) con capacidades premonitorias.
  • Uno de los platos fuertes fue la aparición en el escenario de un robot de la empresa catalana Scaled Robotics, con capacidad para desplazarse por la obra para identificar los elementos de su entorno y para compararlos con el modelo digital proyectado. Esto puede hacerlo con una precisión milimétrica gracias al sensor tipo LIDAR que incorpora. Otra empresa propone una solución similar sin el robot, incorporando el sensor en el casco de los trabajadores. El potencial es enorme: informes sobre el adelanto de las tareas en tiempo real, identificación de deficiencias en etapas muy iniciales, alerta por carecer de los elementos necesarios de seguridad y salud, etc. La película se oscurece y solo quedan los chirridos de los dientes de los técnicos…

Los cambios que se están produciendo recientemente son disruptivos y rompen con el pasado de forma radical y aparentemente irrevocable: comunicación, transportes, cultura, logística…

De forma voluntaria o involuntaria, las automatizaciones todavía se encuentran acotadas por la intervención humana. La persona que marca las necesidades iniciales de un proyecto, el técnico que fija los criterios para evaluar el resultado de un análisis, el que escoge una de las cuatro soluciones más óptimas que ha encontrado la IA o el operario que abre la puerta a primera hora de la mañana para que entre el robot escaneador son todavía elementos esenciales. Este escenario funesto y a la vez enormemente inspirador pudo vislumbrarse en el discurso de los ponentes más agudos. Aquellos que han dejado de poner el foco en la tecnología y que han vuelto a ponerlo en la sociedad y en los técnicos.

PUBLICITAT

L'Informatiu Professió

Amb el BIM, ciència-ficció a la construcció

Podem entendre la Construcció 4.0 com l’aprofitament de les noves tecnologies per elaborar sistemes industrialitzats amb millor productivitat, fent servir el potencial digital que faciliti un model de construcció sostenible.

Escrit per -

L’edició 2021 de l’European BIM Summit (EBS) es va enfocar en la Construcció 4.0 entenent aquest concepte com l’adaptació del terme Indústria 4.0 al sector de la construcció

L’edició 2021 de l’European BIM Summit (EBS), organitzada pel CAATEEB i celebrada el passat octubre, es va enfocar en la construcció 4.0, entenent aquest concepte com l’adaptació del terme Indústria 4.0 al sector de la construcció. Aquest concepte és pot comprendre millor com l’aprofitament de les noves tecnologies per elaborar sistemes industrialitzats amb millor productivitat, fent sevir el potencial digital per aportar com a conseqüència un model de construcció sostenible.

Com va indicar Rafael Capdevila, Project Leader del congrés internacional, aprofitant que el BIM ja és pràcticament madur, l’edició es va proposar remoure consciències amb la confirmació de què el que ha d’estar per arribar ja ha arribat. És per aquest motiu que els assistents al congrés hem fet un viatge al futur perquè, en ser coneixedors del que el sector ja ofereix hem pogut imaginar les possibles conseqüències o els hipotètics futurs èxits: ciènciaficció a la construcció.

Aquest concepte [Construcció 4.0] és pot comprendre millor com l’aprofitament de les noves tecnologies per elaborar sistemes industrialitzats amb millor productivitat

Un viatge al futur

De bon començament, la participació de Rebecca de Cicco, Premi European BIM Summit 2021, va reflexionar respecte de l’evolució de la dona en el sector. Analitzant els darrers 10 anys, encara es detecta una infrarepresentació de les minories del sector (com les dones), tot i que està demostrat que la diversitat millora la productivitat. El futur més amable que ens projecta passa per encoratjar i donar suport a les minories, atraure-les als càrrecs de més responsabilitat i celebrar els seus èxits.

El BIM és encara un Frankestein amb tots els òrgans funcionant, però on cadascun d’aquests té un origen diferent i on encaixen entre ells de forma forçada i poc harmònica

Durant les jornades prèvies al congrés i a la mateixa jornada van participar més de 40 entitats, associacions, organismes i col·legis professionals, que col·laboren en la difusió i donen el seu suport al congrés i al sector. També van participar les principals empreses tecnològiques del nostre sector per mostrar les seves bondats, i de vegades les seves carències, durant les taules rodones, els casos pràctics i principalment a les tres sales simultànies de la jornada BIM Experience.

Fruit de les diverses formes d’entendre i proposar el BIM, així com de les clares divergències sobre on i com s’ha de posar l’accent al BIM, s’obté una imatge del que és el BIM encara ombrívola, dispersa i desdibuixada. Certament no es pot dir que la imatge del que és el BIM no sigui nítida, perquè cada part que la conforma s’ha anat construint durant les jornades de l’EBS amb profunditat de detall i definició extensa, però si s’ha d’analitzar globalment, a la imatge del que és el BIM actual les peces no acaben d’encaixar de manera equilibrada. El BIM és, per tant, encara un Frankestein amb tots els òrgans funcionant, però on cadascun d’aquests té un origen i motiu de ser diferent, i on encaixen entre ells de forma forçada i poc harmònica.

És cert que en Frankestein-BIM ja disposa dels cinc sentis (vista, olfacte, gust, oïda, tacte) en forma de sensors que capten la realitat del seu entorn. Detecten la presència, la temperatura, el grau d’humitat, el color, la pressió, el nivell d’il·luminació, la posició o orientació precisa dels objectes de l’entorn, el nivell soroll, la composició química dels materials, etc. Fins i tot podem considerar que ja disposa d’un sisè sentit, la premonició: l’empresa BIMTRAZER presentava el seu sistema d’IA (intel·ligència artificial ) que és capaç d’analitzar les planificacions temporals d’obres executades en el passat, extreure d’allà un aprenentatge sobre les relacions que existeixen entre les diferents tasques i els rendiments de treball de cada partida, i d’aquesta forma proposar una planificació temporal per les futures obres amb un minuciós detall de càrregues de treball i de les fases d’execució que requeriran equips de reforç.

Memòria i capacitat de càlcul

D’altra banda, en Frankestein-BIM té enganxat a la part superior del cap un poderós cervell per dotarlo de memòria i capacitat de càlcul. La memòria l’aprofita en diferents aspectes, però treu el màxim profit amb la capacitat de poder recordar tots els detalls dels PEiS (producte, equip i sistema) que es fan servir a l’obra. Des del moment inicial del disseny de cada PEiS comença a registrar cada dada i així, pot recordar qui va fer el seu disseny, qui el va delinear, quant de temps es va trigar a modelar-lo, i a fabricar-ho, on es va fabricar, qui va ser l’operari que el va verificar a fàbrica, quin va ser el seu distribuïdor, a quin preu de venda i amb quin descompte, qui va ser el transportista que ho va portar a l’obra, quina és la seva especificació tècnica per a cada característica i sota el prisma de quina normativa, qui el va col·locar a l’obra i amb quina supervisió, quins controls es van executar durant els processos de recepció, execució i obra acabada, i amb quins resultats, quina és la durabilitat estimada i quin manteniment es recomana, quin és el cost estimat per a la vida útil prevista, quina ha estat la seva petjada de CO2 en cada fase constructiva, quin és el seu consum i la capacitat que té com a dipòsit de matèria primera per a un futur desmantellament i reaprofitament, etc. Aquestes i mil dades més són recordades i endreçades per a les seves anàlisis de forma individualitzada o acumulativa.

L’enorme capacitat de càlcul i computació del seu cervell mostra tot el seu potencial davant de les feines més exigents, com ara la simulació o l’analogia. La simulació entesa en tot l’abast que la paraula engloba. Allò que l’expertesa d’un tècnic triga anys en passar d’intuïció a coneixement consolidat en BIM-Frankenstein ho assimila i justifica sense titubeig. D’una banda, pot simular el seu comportament estructural, amb models-esquema simplificats o amb càlculs d’elements finits. Imaginem la complexitat d’aquelles matrius que fèiem servir per resoldre situacions simplificades d’estructures isostàtiques, però elevat a l’enèsima potència per simular diferents escenaris amb innumerables combinacions, per incloure comportaments graduals al llarg del temps o amb variacions esporàdiques d’alguns aspectes. La força de computació permet fer models més complexos, amb major nivell de detall, i amb resultats més ràpids, més precisos i a la vegada, amb marges de seguretat més confiables i controlats.

La força de computació permet fer models més complexes, amb major nivell de detall i amb resultats més ràpids, precisos i a la vegada amb marges de seguretat més confiables

Capacitat de representació gràfica

Un altre aspecte de la simulació és la capacitat de representació gràfica del model (il·luminació, textures, aparença estètica). Ja sigui un inodor, una instal·lació de climatització, una façana d’un edifici, un edifici complet, un barri o una gran ciutat es pot representar fàcilment amb hiperrealisme en una pantalla, per facilitar la comprensió, per veure l’aspecte que mostrarà amb diferents escenaris o solucions alternatives, i també per detectar interferències i relacions entre elements del model. Això facilita la presa de decisions en qualsevol fase, i com la representació s’efectua pràcticament en temps real s’integra perfectament en qualsevol procés de treball.

Seguint amb la simulació trobem incomptables camps que s’analitzen per trobar les millors solucions. L’optimització arriba quan s’analitzen totes les possibles alternatives, i fixant un o més paràmetres-resultat es pot decidir quina alternativa retorna millors resultats, i per tant és l’òptima. Un cas habitual és l’estudi de conducta en cas d’incendis, on es pot simular el comportament termodinàmic dels fums i gasos, l’evolució de les temperatures, la capacitat dels circuits d’evacuació en cas d’emergència, la pèrdua de resistència de l’estructura o la deformació produïda. Aquesta simulació està tan dominada que es pot fer en els dos sentits temporals: en fase de disseny per trobar els millors models o en la fase posterior a un sinistre per efectuar pericials on determinar origen, causes i cronologia dels fets. Altres simulacions conegudes, i comentades durant el congrés són les que fan referència a la circulació que fan les persones en un espai, per determinar un itinerari entre dos espais, per identificar els obstacles en un recorregut que ha de ser accessible o per estudiar els ritmes d’entrada, d’ús i de sortida dels usuaris d’edificis educatius, comercials, sanitaris, esportius, etc. També les simulacions de producció i consum d’energies i subministraments són exemples on la capacitat de previsió i dimensionat dels sistemes s’ajusten perfectament a les necessitats del sistema.

El bessó digital

Són tantes les simulacions possibles i tan elevat el coneixement sobre el model BIM que aquest fet s’ha condensat en el concepte de bessó digital. Aquest bessó digital (Digital Twin) reprodueix digitalment, al més pur estil Màtrix, una realitat física mitjançant una reproducció fidel en el món digital. Aquest món digital virtual és un reflex del món real, una transposició dels seus elements, dels seus condicionants i de les seves aleatorietats, i per tant, permet simular infinits universos paral·lels amb infinits escenaris diferents i amb la possibilitat de viatjar al passat i al futur en cadascuna de les seves dimensions: temps, cost, qualitat, etc…

La consagrada pel·lícula Matrix definia aquest món simulat com un ambient de relació entre coses i successos creats i controlats artificialment, quelcom molt proper a la capacitat dels bessons digitals.

En Frankenstein-BIM també compta amb un assemblatge d’ossos per sustentar la resta d’òrgans. Els sistema ossi està format per components de hardware i software específics. Les tradicionals empreses com Autodesk, Bentley, Graphisoft, Finalcad porten anys nodrint l’ecosistema BIM amb millores que faciliten la feina dels tècnics, incentiven la repetibilitat i busquen que la inversió en hardware i software tingui retorn. Aquests ossos s’uneixen difícilment i no estan ben connectats entre ells. Allà on els humans comptem amb articulacions trobem succedanis d’articulacions en forma de fitxer d’intercanvi IFC o de convertidors de formats o de plataformes aglutinadores on, en la majoria dels casos, la informació només circula en un sentit. Els ossos són cada vegada més robustos i capaços de sustentar la ingent quantitat d’informació que maneguen, i allà on creix un nou òrgan ràpidament sorgeix l’os que l’aguantarà. Cal destacar l’aparició recent en el panorama internacional de l’empresa ACCA software amb una visió molt fresca de la metodologia BIM. És una aposta ambiciosa que vol afrontar el ventall més ample possible de les necessitats tècniques amb una plataforma unificada de treball amb pagament per subscripció.

Són tantes les simulacions possibles i tan elevat el coneixement sobre el model BIM que aquest fet s’ha condensat en el concepte de bessó digital

Normativa i suport institucional

El sistema nerviós i circulatori, l’equivalent a l’àmbit normatiu i al suport polític i institucional, és encara irregular i poc adaptat a la resta dels òrgans que componen en BIM-Frankenstein. Tot i això, ha estat realment il·luminadora l’experiència compartida pel Ministeri d’Economia i Comunicació d’Estònia. Al seu país, són 100% digitals des de 2001 i l’ús de portals administratius digitals, l’ús del DNI digital o el registre i cadastre digitals són elements plenament incorporats al dia a dia dels ciutadans. De la mà del projecte EUBIM impulsen l’estandardització europea i la transferència de coneixement. Clarament, el BIM a Estònia és l’artèria aorta del nostre particular monstre. Malauradament, la circulació es troba alterada pels diferents “amples de via” al canviar d’estats membre, i això acaba generant una heterogènia implantació als diferents estats, i una manca de consens i homogeneïtzació. Els suport institucional des de l’àmbit educatiu i la incorporació legislativa per empentar el creixement productiu també es mostra irregular a cada estat. Han estat fantàstiques les experiències a la Universitat ETH Zurich o a la Universitat de Florida, des d’on es justifiquen les apostes pel BIM en defensa de la reducció de l’ús del recursos físics o el prototipat i la simulació per madurar virtualment i evitar els errors a la vida real.

L’arquitecte tècnic és un dels professionals amb millor capacitat d’adaptació als canvis per assumir aquests nous rols professionals que van apareixent

Canvi de model productiu

No puc evitar parlar en aquest viatge a la ciència-ficció en el BIM, de la secció de terror. Són moltes les veus que comencen a alertar al respecte del que pot portar la revolució tecnològica. No sona molt modern recuperar les veus dels treballadors de les fàbriques que, a finals del segle XVIII, maleïen les màquines i cadenes productives que acabarien amb els seus llocs de treball, però és impossible evitar pensar en l’evolució accelerada que la tecnologia està portant a tots els sectors i les seves possibles implicacions. Els canvis que s’estan produint recentment són disruptius i trenquen amb el passat de forma radical i aparentment irrevocable: comunicació, transports, cultura, logística, etc.

El canvi de model productiu amb la irrupció de les noves tecnologies està deixant enrere molts llocs de treball, sobretot aquells més artesanals i que comporten menor valor afegit. Habitualment es defensen aquestes pèrdues amb la creació de nous llocs de treball amb major formació i aportació de major valor afegit. L’arquitecte tècnic concretament és un dels professionals amb millor capacitat d’adaptació als canvis i amb major capacitat per assumir aquests nous rols professionals que van apareixent. Tot i això, la suor freda i les esgarrifances comencen al reflexionar de manera pessimista sobre on ens portaran algunes de les experiències que es van compartir al congrés i que vàrem contemplar meravellats:

  • Donats uns terrenys a Moscú i la necessitat de construir 10.000 habitatges, l’empresa City Thinking, de la mà d’Álvaro Sánchez Palma, va fer servir el seu sistema d’intel·ligència artificial per dissenyar de forma automàtica i pràcticament instantània el planejament urbanístic de la zona i els projectes arquitectònic de tots els edificis. El resultat del procés és una malla urbana sostenible que es construeix amb mòduls prefabricats basats en un catàleg d’apartaments preestablerts. Màster plan, planejament local amb usos específics a cada solar, projectes de construcció amb distribucions interiors i detalls executius de construcció a un clic de distància. Aquí acaben de morir alguns personatges secundaris de la pel·lícula…
  • Ja s’ha explicat anteriorment com els especialistes en planificació temporal d’obres posaven fi al seu paper principal de la sanguinària mà de l’IA (Intel·ligència Artificial) amb capacitats premonitòries.
  • Un dels plats forts va ser l’aparició a l’escenari d’un robot, de l’empresa catalana Scaled Robotics, amb capacitat per desplaçar-se per l’obra, per identificar els elements del seu entorn i per comparar-los amb el model digital projectat. Això ho pot fer amb una precisió mil·limètrica gràcies al sensor tipus LIDAR que incorpora. Una altra empresa proposa una solució similar sense el robot, incorporant el sensor al casc dels treballadors. El potencial és enorme: informes sobre l’avançament de les tasques en temps real, identificació de deficiències en etapes molt inicials, alerta per manca dels necessaris elements de seguretat i salut, etc. La pel·lícula s’enfosqueix i només queden els grinyols de les dents dels tècnics caiguts…

De forma voluntària o involuntària, les automatitzacions encara es troben acotades per la intervenció humana. La persona que marca les necessitats inicials d’un projecte, el tècnic que fixa els criteris per avaluar el resultat d’una anàlisi, el tècnic que escull una de les quatre soluciones més òptimes que ha trobat l’IA o l’operari que obre la porta a primera hora del matí perquè entri el robot escanejador són encara elements essencials. Aquest escenari funest i alhora enormement inspirador es va poder entreveure en el discurs dels ponents més aguts. Aquells que han deixat de posar el focus en la tecnologia i que han tornat a posar-lo en la societat, i en els tècnics.

PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

11 Trobada de la Delegació de l’Alt Penedès-Garraf

2a Calçotada de l'Alt Penedès-Garraf

La Delegació de l’Alt Penedès- Garraf va celebrar, el dissabte 2 d’abril, la seva 11 edició de la trobada anual a Sant Cugat Sesgarrigues. La Torre del Gall va ser l’escenari per celebrar una calçotada amb les famílies i els companys i amb moltes sorpreses.

Van presidir l’acte el Sr. Celestí Ventura Cisternas, President CAATEEB, la Sra. Meritxell Bosch Gibert, Delegada de l’Alt Penedès-Garraf, el Sr. Francisco Romero Gamarra, Primer Tinent d’Alcalde, Acció Territorial i Serveis Urbans de Vilafranca del Penedès i la Sra. Ma. Antonia Admetlla i Salvatella. Primera tinent d’alcalde Sant Cugat Sesgarrigues. Regidora de Medi ambient.

També van comptar amb la presència del Sr. Teo Muniategui en representació del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials i la Sra. Teresa Gil en representació del Gremi de constructors del Garraf.

Després de l’aperitiu de benvinguda, que degut al mal temps no van poder fer als jardins de la masia, es va fer entrada a la sala La Torre on van tenir lloc els parlaments i el reconeixement al Ferran Fores i Jose Antonio Ramirez, col·legiats amb 50 i 25 anys de professió respectivament, seguit de la calçotada i el dinar.

Sembla que va ser una trobada entranyable, amb música en viu, monitors infantils i com sempre el sorteig finals amb regals per a tothom.

Us esperem de nou l’any vinent!​

PUBLICITAT