Cercar Error
Oci i cultura Delegació del Bages-Berguedà-Anoia

El company de Bellver, Òscar Merino, exposa “Camins” a Manresa, tota una declaració de principis

Per una societat menys masclista i més igualitària, per una utilització raonable dels recursos, per un consum sostenible, per un ecologisme real. Una exposició de l'arquitecte tècnic, Òscar Merino, inaugurada el passat 27 d juliol, a la delegació del Bages-Berguedà-Anoia.

Aquesta exposició és un petit recull de pensaments, emocions i experiències personals. Històries que recorren diferents camins per on la vida ens fa transitar, per atzar o no, com a éssers que vivim en la societat actual. Una societat, sovint anomenada primer món, moltes vegades injusta i cruel, que liderada per un capitalisme agressiu i excloent, viatja amb els ulls clucs a velocitat de 5G. Una societat acomodada a qui li costa canviar d’status quo, hipotecant el dia de demà de tots, per mantenir l’alt nivell de vida d’uns pocs. Una societat polaritzada per les xarxes socials que inculca noves pors als individus, veient com, a les preocupacions primàries i vitals, com la soledat o la mort, s’hi sumen conceptes com la bellesa, l’èxit o la popularitat.

Però és en aquesta societat on trobem també persones que escullen obrir nous camins, i és en aquestes persones que hem de posar esperança. Persones que lluiten per canviar les coses i afrontar els grans reptes que tenim per endavant. Per acollir l’immigrant, per a una societat menys masclista i igualitària, per una utilització raonable dels recursos, per un consum sostenible, per un ecologisme real, en definitiva, per la VIDA.

BIOGRAFIA

Òscar Merino va néixer a Bellver de Cerdanya fa 44 anys. Arquitecte tècnic (10941) col·legiat de de 2004 i professional lliberal, la seva vocació sempre ha estat l’art. Compagina la seva tasca professional amb una marca de joguines de fusta (Nukka Joguines), la pintura i l’escenografia teatral. La seva vida transcorre a cavall de la seva estimada Cerdanya i la ciutat de Barcelona.

PUBLICITAT

Institucional

Horaris del Cateb durant les vacances d’estiu

Del 31 de juliol fins al 31 d’agost, el Col·legi estarà obert al públic de 9.00 h a 14.30 h. El dilluns 14 d’agost, el Cateb romandrà tancat

Del 31 de juliol fins al 31 d’agost, el Col·legi estarà obert al públic de 9.00 h a 14.30 h. El dilluns 14 d’agost, el Cateb romandrà tancat.

Delegacions

  • Terrassa. Tancat del 31 de juliol a l’1 de setembre.
  • Granollers. Tancat del 7 d’agost a l’1 de setembre.
  • Vic. Tancat del 3 al 7 de juliol i del 31 de juliol al 18 d’agost.
  • Mataró. Tancat del 24 de juliol al 18 d’agost.
  • Manresa. Tancat del 7 d’agost a l’1 de setembre.
  • Vilafranca. Tancat del 7 d’agost a l’1 de setembre.

Serveis parcialment oberts durant el mes d’agost

  • Formació. Tancat del 3 al 25 d’agost
  • Servei Ocupació. Tancat del 3 al 25 d’agost
  • Col·legiació. Tancat del 7 al 25 d’agost
  • Assessoria Jurídica. Tancat del 7 al 25 d’agost
  • Assessoria Tècnica. Tancat del 7 al 25 d’agost
  • Biblioteca. Tancat del 7 al 25 d’agost
  • Secretaria. Tancat del 7 al 25 d’agost
  • Administració. Tancat del 7 al 25 d’agost

Servei de proves de laboratori: Test aluminós

Del 31 de juliol a l’1 de setembre el laboratori romandrà tancat. Pots accedir a la plataforma per donar d’alta les teves vostres mostres i lliurar-les després al Cateb, ben identificades. Els resultats estaran disponibles a partir del 4 de setembre.

PUBLICITAT

Pràctica professional eficiència energètica rehabilitacio sostenibilitat

El Consell Europeu adopta la Directiva d’Eficiència Energètica

El Consell Europeu ha adoptat avui noves normes per a reduir el consum energètic final a escala de la UE en un 11,7% en 2030.

Objectiu principal:

Els Estats membres hauran de garantir col·lectivament, per a 2030, una reducció en el consum d’energia final d’almenys un 11,7% respecte a les previsions de consum d’energia per a 2030 realitzades en 2020. Això es tradueix en un límit màxim de 763 milions de tones equivalents de petroli per al consum d’energia final i de 993 milions de tones equivalents de petroli per al consum d’energia primària.


El límit de consum per al consum final serà vinculant per als Estats membres de manera col·lectiva, mentre que l’objectiu de consum d’energia primària serà indicatiu.

El consum d’energia final és l’energia consumida pels usuaris finals, mentre que el consum d’energia primària inclou així mateix el que s’utilitza per a la producció i el subministrament d’energia.

Contribucions nacionals i esmena de deficiències:

Tots els Estats membres contribuiran a la consecució de l’objectiu general de la UE. Establiran contribucions i trajectòries nacionals indicatives destinades a aconseguir l’objectiu en els seus plans nacionals integrats d’energia i clima. Els projectes de plans nacionals d’energia i clima actualitzats havien de presentar-se al juny de 2023, i els plans definitius hauran de presentar-se en 2024.


La fórmula per a calcular les contribucions nacionals a la consecució de l’objectiu (definida en l’annex I de la proposta) serà indicativa, i s’admetrà una desviació del 2,5% respecte a la fórmula. La Comissió calcularà si la suma de totes les contribucions permet aconseguir l’objectiu del 11,7% i, si no és així, demanarà correccions d’aquelles contribucions nacionals que siguin inferiors a les que s’haurien derivat de l’aplicació de la fórmula (el conegut com a mecanisme d’esmena de desfasaments). La fórmula es basa, entre altres coses, en la intensitat energètica, el PIB per càpita, el desenvolupament de les energies renovables i el potencial d’estalvi energètic.

Estalvi energètic:

L’objectiu anual d’estalvi energètic per al consum d’energia final augmentarà gradualment de 2024 a 2030. Els Estats membres garantiran un nou estalvi anual mitjà per a aquest període del 1,49% del consum d’energia final, fins a aconseguir gradualment el 1,9% el 31 de desembre de 2030.


Els Estats membres poden incloure en el càlcul per a determinar si s’ha aconseguit l’objectiu l’estalvi d’energia obtingut a través de les mesures d’actuació adoptades en virtut de la Directiva sobre l’Eficiència Energètica dels Edificis, tant en la seva versió vigent com en la revisada, les mesures derivades del règim de comerç de drets d’emissió de la UE (respecte a les instal·lacions, els edificis i el transport) i les mesures energètiques d’emergència.

El sector públic ha de donar exemple:

Les noves normes imposen una obligació específica per al sector públic que consisteix a aconseguir una reducció anual del consum d’energia del 1,9%, de la qual podran excloure’s el transport públic i les Forces Armades. A més, els Estats membres hauran de renovar cada any almenys el 3% de la superfície total dels edificis propietat d’organismes públics.

Següents etapes:

La Directiva s’ha adoptat formalment. A continuació, es publicarà en el Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor vint dies després.

Context:

La proposta de revisió de la Directiva d’Eficiència Energètica aborda, juntament amb altres propostes, els aspectes energètics de la transició climàtica de la UE, en el marc del paquet de mesures «Objectiu 55». La Comissió va presentar el 14 de juliol de 2021 el seu paquet de mesures «Objectiu 55», que té per objecte adaptar el marc legislatiu de la UE sobre clima i energia al seu objectiu de neutralitat climàtica fixat per a 2050, i al seu objectiu de reduir les emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle en almenys un 55% d’aquí a 2030 respecte als valors de 1990. El paquet de mesures consta d’una sèrie de propostes relacionades entre si que modifiquen actes legislatius vigents o introdueixen noves iniciatives en diversos àmbits d’actuació i sectors econòmics.


A més, en el marc del plaREPowerEU, la Comissió va proposar, el 18 de maig de 2022, una sèrie de modificacions específiques addicionals de la Directiva d’Eficiència Energètica, amb la finalitat de reflectir els últims canvis en el panorama energètic. Les modificacions proposades es van incorporar al procés de negociació interinstitucional entre el Consell i el Parlament.


L’actual Directiva d’Eficiència Energètica, en vigor des de desembre de 2018, estableix l’objectiu de reduir, d’aquí a 2030, el consum d’energia primària i final a escala de la UE en un 32,5% respecte a les previsions de consum d’energia per a 2030 realitzades en 2007.

Per a més informació aquí l’enllac a la directiva relativa a la eficiència energètica.

Enllaç al comunicat de prensa europeu.

Enllaç al document de referència “paquete de medidas “objetivo 55””.

PUBLICITAT

Pràctica professional Subvencions Subvencions Barcelona Terrasses

Ajuts per a la instal·lació de terrasses a Barcelona 2023

Oberta la nova convocatòria de subvencions per a la instal·lació de plataformes homologades per a les terrasses en calçada de la ciutat de Barcelona, fins el 15 de setembre

L’Ajuntament de Barcelona obre una nova convocatòria per a subvencionar la instal·lació de terrasses a la calçada.  Aquesta actuació té la voluntat d’ajudar econòmicament els establiments de restauració que comptin amb llicència de terrassa a la calçada a instal·lar les plataformes homologades obligatòries i d’aquesta manera contribuir a la dinamització econòmica i social, a més de garantir un espai públic de qualitat.

Convocatòria: Convocatòria per a l’atorgament de subvencions per la instal·lació de plataformes homologades en calçada per a les terrasses de la ciutat

Bases: Aprovació inicial de les bases generals per a l’atorgament de subvencions per a la reactivació de les activitats econòmiques que es desenvolupen a la ciutat de Barcelona.

Aquesta nova convocatòria s’adreça als titulars dels establiments de restauració i assimilats que, disposant de la corresponent llicència per la instal·lació de plataformes homologades de terrasses en calçada no van poder gaudir de les subvencions que amb aquesta finalitat es van convocar el passat any 2022.

Pressupost disponible: 500.000€
Àmbit d’aplicació: Barcelona ciutat
Beneficiaris: Titulars dels establiments de restauració
Terminis: del 15 de juliol i 15 de setembre de 2023.

Despeses subvencionables

Es consideren despeses subvencionables:

  • Les despeses relacionades amb el subministrament, transport i muntatge de la plataforma d’ampliació de vorera per a la instal·lació d’una terrassa d’acord amb els quatre models homologats.
  • Les despeses tècniques de tramitació i replanteig degudament justificades (tals com les despeses de gestoria, les corresponents als honoraris dels professionals tècnics intervinents, o similars).
  • Les despeses d’adquisició de la plataforma obligatòria com a element bàsic de la terrassa en calçada.
  • La despesa/es d’inversió de la instal·lació de terrassa homologada en calçada s’haurà d’haver realitzat en el termini comprés entre el dia 1 de gener de 2022 i fins el 15 de setembre de 2023 (ambdós inclosos).

Característiques de les subvencions

  • El procediment per a la concessió de les subvencions es tramitarà en règim de concurrència no competitiva fins exhaurir el crèdit pressupostari.
  • Aquestes subvencions tenen caràcter voluntari i eventual, són lliurement revocables i reductibles, no generen cap dret a l’obtenció d’altres subvencions en anys posteriors i no es poden al·legar com a precedent. Procedirà el seu reintegrament en els supòsits previstos en la Normativa Reguladora de les Subvencions de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Les subvencions d’aquesta convocatòria seran compatibles, amb les corresponents limitacions, amb qualsevol altra concedida per altres administracions o ens públics o privats, nacionals i internacionals, incloent-hi les subvencions municipals atorgades per a altres projectes.
  • L’import de les subvencions rebudes no podrà ser mai d’una quantia que, en concurrència amb d’altres subvencions o ajuts rebuts d’altres administracions o ens públics o privats, nacionals o internacionals, superi el cost del projecte d’inversió.
  • Aquestes subvencions seran compatibles amb bonificacions i exempcions fiscals

Import subvencionable

L’import subvencionable depèn del nombre de taules atorgades i va dels 3.300 euros per a terrasses amb dues taules fins als 6.900 per a terrasses amb sis taules o més. La subvenció pot servir per cobrir les despeses de subministrament, transport i muntatge de la plataforma; les tècniques de tramitació, replanteig, gestoria, honoraris de tècnics intervinents…; i l’adquisició de la plataforma obligatòria homologada. No es pot haver estat beneficiari de la convocatòria de 2022.

La quantia de la subvenció es determina d’acord amb els següents epígrafs i imports:

 Epígraf Taules atorgades per llicència Import subvenció
 1 2 taules 3.300 €
 2 3 taules 4.000 €
 3 4 taules 4.900 €
 4 5 taules 5.900 €
 5 6 taules o més (xamfrans) 6.900 €

El percentatge del límit màxim i mínim que es pot arribar a subvencionar, es preveu que pugui variar en funció del preu del model homologat de plataforma que la persona sol·licitant instal·li; aquest percentatge podrà suposar una subvenció que estigui compresa en la forquilla d’entre el 30% i el 70% del cost real i efectiu, a preus actuals,  de la despesa de l’adquisició del model de plataforma homologat que es triï i de les despeses de la seva instal·lació que siguin subvencionables.

Per tramitar els ajuts i subvencions us podeu adreçar a l’Oficina Virtual de Tràmits

PUBLICITAT

Pràctica professional eines manteniment recursos

Recursos tècnics per a l’elaboració del Llibre de l’Edifici

Has de formalitzar un Llibre de l'edifici per a edificis unifamiliars i/o plurifamiliars segons el Decret 67/2015 d’àmbit català?, has de formalitzar-lo perquè l’edifici s’ha d’acollir a les subvencions dels Fons Europeus Next Generation segons el Real Decreto 853/2021?, coneixes l’eina informàtica (LeWeb) elaborada pel Cateb per formalitzar el Llibre de l'edifici segons el decret d’àmbit català i adaptat al Real Decreto 853/2021?, vols accedir a les preguntes més habituals que es fan a la Consultoria Tècnica del Cateb relacionades amb el Llibre de l'edifici? A la web del Cateb pots trobar un seguit de recursos que et poden ajudar a la teva feina.

Recursos tècnics del Cateb per a tècnics experts en manteniment d’edificis

Botiga tècnica

Aplicació informàtica del Cateb de suport per a formalitzar el llibre de l’edifici nou, existent i terciari.

Eines per treballs

Aplicacions informàtiques per a formalitzar el Llibre de l’Edifici per als edificis existents.

Preguntes freqüents

Recull de les consultes més habituals sobre el Llibre de l’Edifici.

Informació per temes

Publicacions, articles, material audiovisual i legislació sobre el Llibre de l’Edifici.

PUBLICITAT

Pràctica professional Avantatges Eines informàtiques Revistes

Descomptes col·legials en la revista i el programa de pressupostos de Construc

Avantatge col·legial en la subscripció de la revista Construc i en el seu programa de pressupostos i facturació

Construc és una revista tècnica de la construcció, fundada l’any 1952, especialitzada i útil per a la realització de pressupostos. La revista disposa de dades tècniques relatives al món de la construcció (preus de mà d’obra, mitjans auxiliars, materials, partides d’obra…) així com una eina per al seu desenvolupament (Programa de Pressupostos i Facturació). La seva periodicitat és trimestral (4 números a l’any).

El seu abast és d’àmbit estatal amb informació per a 10 províncies: Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Bilbao, A Corunya, Madrid, Sevilla, València i Saragossa. Trobareu preus unitaris i descomposts de tots els temes, permetent així el càlcul de qualsevol tipus de pressupost, presa de dades, etc.

El programa de pressupostos i facturació de la Revista Construc està pensat per a dur a terme pressupostos bàsics, amidaments i les seves corresponents factures, podent-los adequar cada usuari a les seves necessitats personals.

Des del Cateb hem arribat a un acord per oferir la revista i el programa a uns preus més avantatjosos. Us els detallem a continuació:

ModalitatPreuPreu col·legiats
Subscripció (ANUAL) – Opció digital revista93€50€
Subscripció (ANUAL) – Opció digital revista + BASE223€175€
Subscripció (ANUAL) – Opció digital revista + BASE + PROGRAMA353€175€
Subscripció (ANUAL) – Opció digital revista + PROGRAMA218€150€
Subscripció (ANUAL) – Opció paper revista + BASE + PROGRAMA393€259€

Si voleu beneficiar-vos d’aquest descompte envieu un correu electrònic al Centre de Documentació i us facilitarem el codi de descompte per demanar la promoció a Construc

PUBLICITAT

Pràctica professional calor construcció prevenció riscos laborals seguretat i salut

Protocol d’actuació en el sector de la construcció davant els fenòmens meteorològics adversos relacionats amb les altes temperatures

La CNC, CCOO de l’Hàbitat i UGT Fica aproven aquest document per establir les actuacions necessàries per a executar els treballs enfront dels cops de calor

Recordem que amb data 12 de maig es va publicar el Reial Decret-llei 4/2023, d’11 de maig que actualitzava la normativa sobre prevenció de riscos laborals en episodis d’elevades temperatures, incloent en el Reial Decret 486/1997 de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, una nova disposició d’aplicació a les obres de construcció, concretament la disposició addicional única “Condicions ambientals en el treball a l’aire lliure”.

Les empreses amb treballadors que desenvolupen feines a l’aire lliure i/o a llocs de treball que no puguin romandre tancats, han d’incloure en les seves avaluacions de riscos qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos i adoptar les mesures adients en cada cas. En aquest nou articulat, s’insta a l’empresari a:

  • Avaluar el risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos i prendre les mesures preventives adients, tenint en compte les característiques de la tasca a desenvolupar i les característiques personals i biològiques “conegudes” de les persones treballadores a càrrec seu.
  • Dins les mesures preventives a aplicar per part de l’empresari:
    • Prohibir el desenvolupament de certes tasques durant les hores del dia en què puguin ocórrer aquests fenòmens meteorològics adversos, quan no es garanteixi d’una altra manera, la protecció de les persones exposades
    • Adaptació de les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les hores de desenvolupament de la jornada prevista, quan els avisos del Servei Meteorològic de Catalunya davant els fenòmens meteorològics adversos, siguin de nivell taronja o vermell, i les mesures preventives anteriors no garanteixin la protecció de les persones treballadores, serà obligatori.

Per tant, les mesures que presenta l’articulat te en compte criteris objectius basats en les alertes meteorològiques d’organismes oficials, quedant la resta d’aspectes a criteri de l’empresari segons la tasca a executar i l’estat personal i biològic “conegut” del treballador.

Per ajudar als empresaris a definir aquestes mesures preventives davant els fenòmens meteorològics adversos relacionats amb les altes temperatures, el passat 4 de juliol, la Confederació Nacional de la Construcció, CCOO de l’Hàbitat i UGT Fica van aprovar un protocol per establir les actuacions necessàries per a executar els treballs enfront dels cops de calor en el sector de la construcció.

Recordeu anar actualitzant les prediccions meteorològiques que publica el Servei Meteorològic de Catalunya a través de la seva web: https://www.meteo.cat/prediccio/general/informe/

Adjuntem per a consulta el recull dels següents documents relacionats amb la prevenció a les altes temperatures:

PUBLICITAT

Institucional

Serom signa com a nou be partner del Cateb

Cateb i Serom signen un conveni de col·laboració, per a esdevenir també be partner del Col·legi i establir conjuntament activitats relacionals i de reputació.


Serom és una empresa de serveis de construcció amb capacitat per oferir un servei integral de qualitat en projectes de construcció, rehabilitació i manteniment. El seu propòsit pés el de transmetre la voluntat de desenvolupar i fer créixer un model de negoci responsable, sostenible, honest i transparent, basat en una forma de construir respectuosa amb el medi ambient i amb tots els treballadors, col·laboradors i clients, per així afavorir un canvi que beneficiï l’entorn i la societat on treballem.

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

Visita tècnica guiada a les instal·lacions de l’empresa Uniland

La Delegació de l'Alt Penedès-Garraf va organitzar, el passat 30 de juny, una visita tècnica guiada per a col·legiats a les instal·lacions de l’Empresa Uniland (Grup Valderribas).

Ha resultat ser una visita de gran interès, on els participants, a banda de veure tot el procés de fabricació del ciment, van poder fer un esmorzar a la fàbrica i visitar amb microbús les instal·lacions: pedrera, producció i laboratori.

Uniland (Grup Valderribas), subministrador de ciment d’importants obres d’infraestructures, ens obre les seves portes. Situat a la localitat de Santa Margarida i els Monjos, va iniciar la seva activitat el 1902. Té la seva pròpia Pedrera, dues trituradores mòbils de 600 t/h cadascuna, tres molins de cru, un molí de carbó, tres línies de producció de clínquer amb una capacitat de 5.800 tones/dia, tres molins de ciment i dues línies d’embalatge.

Recentment ha subministrat el ciment a obres d’alt nivell com les estacions de l’AVE de la Sagrera (Barcelona) i Girona, per al canal Segarra-Garrigues i la construcció de la línia 9 del metro de Barcelona.

PUBLICITAT

Pràctica professional construcció eficiència energètica sostenibilitat

Manifest per accelerar l’aprovació urgent de l’actualització de l’EPBD

Diverses associacions lideren iniciatives i recolzament per a l’aprovació urgent de la actualització de la Directiva en Eficiència Energètica d’Edificis (EPBD: Energy Performance of Buildings Directive).

Diverses associacions com Green Building Council Espanya (GBCe) i representants de la societat civil i del sector de l’edificació, com Ecodes, Conama, Provivenda, Andimat, Saint-Gobain o Rockwool, entre d’altres, posen en comú la redacció d’un manifest per una urgent aprovació de la revisió de la Directiva Europea 2010/31/UE d’Eficiència Energètica dels Edificis (EPBD).

En aquest manifest defineixen de què tracta la EPBD i per què és important la seva aprovació urgent. El conjunt d’edificis del nostre parc edificatori suposen prop del 30% del consum final d’energia final, gairebé el 40% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle directes i indirectes i més del 20% del consum de gas a Espanya. El 51% de les primeres residències a Espanya van ser construïdes abans que s’introduïren els requisits bàsics d’aïllament tèrmic en les normes de construcció.

La revisió de l’actual Directiva d’Eficiència Energètica d’Edificis (EPBD) forma part del paquet de mesures “Objetivo55”, destinat a la consecució de l’objectiu climàtic de la UE de reduir les emissions de la UE en almenys un 55% en 2030 i aconseguir la neutralitat climàtica en 2050. Suposa un element fonamental per a la implantació dels objectius de descarbonització i independència energètica europeus.  

Les eines i mesures que proposa la nova EPBD són fonamentals per a donar seguretat i operativitat al desenvolupament del nou sector de la rehabilitació a Espanya. Aquest nou sector s’alinea amb l’estratègia “Onada de renovació per a Europa” que preveu la creació de 160.000 ocupacions a Europa per a 2030. En el cas d’Espanya, segons la ERESEE 2020, aquestes actuacions generaran entre 33.000 i 88.000 nous llocs de treball a l’any (51.200 ocupacions de mitjana anual entre 2021 i 2030).

Els passats dies 10, 11 i 12 de juliol es va celebrar a Valladolid la Jornada del Consell informal de ministres de Medi Ambient de la Unió Europea i van parlar de temes com el clima i l’energia. Amb motiu de la reunió informal de ministres europeus d’Energia i Medi ambient, els reclamants han sol·licitat a Europa que la futura normativa “aposti per un entorn construït descarbonitzat, resilient i inclusiu, que no deixi ningú enrere”.

La Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea negocien els instruments clau de la nova EPBD, com per exemple, els edificis de zero emissions, les normes mínimes d’eficiència energètica (MEPS), el Pla nacional de rehabilitació en edificis, el passaport de la rehabilitació, la reconfiguració i harmonització dels certificats d’eficiència energètica, emissions de carboni en tot el cicle de vida de l’edifici, d’entre altres.

L’aprovació d’una EPBD en termes ambiciosos no només implicaria la millora de l’eficiència energètica dels edificis i la reducció de les seves emissions, sinó que, a més, permetria combatre la pobresa energètica, reduir la vulnerabilitat de les persones davant els preus de l’energia, millorar les condicions que influeixen en la salut dels seus ocupants i donar suport a la recuperació econòmica i la creació d’ocupació.

Podeu consultar el manifest complet i donar suport escanejant en cada codi QR.

PUBLICITAT