Cercar Error
Pràctica professional amiant rehabilitacio

Visor per a conèixer la ubicació de cobertes de fibrociment a Catalunya

El Govern de la Generalitat ha presentat el visor del mapa del cens de cobertes de fibrociment de Catalunya que servirà per avançar en les actuacions del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032.

El passat dilluns 29 d’abril, es va reunir la Comissió per l’Erradicació de l’Amiant de Catalunya, més coneguda com a CECA, on hi va participar l’arquitecte tècnic Jordi Marrot, com a representant de la l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya. En aquesta reunió es va fer balanç de la feina feta durant aquesta legislatura i es va plantejar les proximes passes a realitzar.

En acabar la reunió s’ha donat pas a la presentació del visor del cens de cobertes d’amiant de Catalunya. Aquesta presentació ha anat a càrrec de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons i del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas. Aquest mapa és una eina gràfica i interactiva, desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), que permet localitzar de forma ràpida les cobertes de fibrociment en el territori, essent una eina important per poder avançar en les actuacions del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032. En la presentació, la vicepresidenta a exposat algunes de les dades més rellevants que s’han pogut extreure del diagnòstic realitzat amb aquesta eina. Com a exemple a indicat que, dels 947 municipis que existeixen a Catalunya, en gairebé el 100%, uns 945 municipis, s’ha detectat algun tipus de presència d’amiant, sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis. “Aquestes dades impliquen que hi ha 122.460 cobertes amb fibrociment, que suposen una superfície total de gairebé 40 km², que equival a un pes d’unes 700.000 tones. Aquesta dada és inferior del que s’establia a l’informe “Prospección sobre la presencia de amianto o de materiales que lo contengan en edificios” elaborat pel Col·legi i la Fundación para la Prevención de Riesgos Laborales l’any 2001. La informació la trobareu a la pàgina 29 de l’informe.

Pel que fa a la distribució, s’ha possat el focus en la quantitat de tones. La ciutat de Barcelona ocupa el primer lloc, amb 17.716,01 tones, Terrassa amb 11.285,32 tones, Sabadell amb 10.934,55 tones, Lleida amb 9.317,93 tones i Manresa amb 7.763,54 tones. I si es pren de referència el nombre d’habitants per tones, el primer lloc l’ocupa Foradada amb 7.492 kg/per càpita, Oliola amb 5.618,8 kg/per càpita, Ivorra amb 4.653,5 kg/per càpita, Abella de la Conca amb 4.312,4 kg/per càpita i Sora amb 4.024,9 kg/per càpita.

Per altra banda, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha avançat que estan treballant amb una línia específica d’ajuts dotada de 32 milions d’euros, que se suma als 18 milions d’euros de la línia ja existent per a la retirada d’aquest material en edificis urbans. També ha explicat que per primera vegada, van fer una convocatòria destinada a la retirada de l’amiant per a les activitats industrials fora dels nuclis urbans amb especial focus en el món rural, i no només això: es va proposar substituir les cobertes d’aquest material contaminant i perjudicial per a la salut plaques que generaran energia neta, energia que ens permetrà avançar cap al país més electrificat i amb menys emissions”. En aquest sentit l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha publicat la proposta de resolució amb 50 milions d’euros en ajuts per retirar amiant de les edificacions i per substituir les cobertes d’aquest material per plaques solars a través del programa “Amiant per plaques”. Aquesta és la convocatòria de subvencions més elevada de la història per a la retirada de cobertes d’amiant. El projecte, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, forma part del Pla Nacional per a l’Eradicació de l’Amiant 2023-2032.

Fins l’any 2022, les convocatòries d’ajuts per retirar amiant anaven dirigides únicament a particulars. La convocatòria de 2023 ha destinat, per primer cop, 32 milions d’euros per a la retirada de residus de cobertes que continguin amiant i a la instal·lació de plaques d’autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes de l’immoble en les quals s’hagi retirat l’amiant, i on s’hi desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries. En concret, uns 22 milions han servit per retirar i tractar l’amiant i instal·lar noves cobertes, i uns 10 milions per adquirir i instal·lar els panells solars. Un 37,54% dels ajuts s’han destinat a la indústria manufacturera. També l’any 2023 es va convocar una altra línia de subvencions de 18 milions d’euros, que ara s’ha atorgat, i que ha servit per subvencionar la retirada i tractament d’amiant dels edificis. Es tracta d’uns ajuts destinats tant a particulars com a comunitats de veïns i també a empreses. Des de l’any 2019, l’ARC ha atorgat més de 71 milions d’euros a retirar amiant dels edificis de tot Catalunya, 4,5 milions dels quals a Badia del Vallès, que presenta una situació excepcional ja que els 200 edificis residencials de la ciutat estan construïts amb fibrociment amb amiant, pels quals el passat 17 d’abril es va tancar el procés de licitació per a l’assistència tècnica de les obres de retirada i gestió dels residus d’elements amb amiant al seu municipi.

PUBLICITAT

Institucional Delegació d'Osona-Moianès Delegació de l'Alt Penedès-Garraf Delegació del Bages-Berguedà-Anoia Delegació del Maresme Delegació del Vallès Occidental Delegació del Vallès Oriental

El Cateb fa entrega de 10.744 € al Banc dels Aliments, recaptats gràcies a tots els participants i patrocinadors de l’Atrapa Km

La gran cursa solidària del Cateb ha recaptat una xifra que impresiona gràcies a patrocinadors i participants, que es va lliurar ahir a al Banc dels Aliments, entitat que lluita contra la pobresa alimentària.

Atrapa km és una oportunitat de mostrar l’esperit solidari del Cateb i de contribuir a difondre els valors d’una entitat com és el Banc dels Aliments que té com a objectius principals la lluita contra el malbaratament alimentari a través de la recuperació d’excedents alimentaris aptes per al consum humà i la lluita contra la pobresa alimentària, fent arribar els aliments recuperats a persones en situació de precarietat del nostre entorn.

L’entitat va agrair ahir l’esperit més solidari del Cateb i ens va recordar que més de 110.000 persones a Catalunya necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats alimentàries actualment, una xifra que fa incrementar les bosses de pobresa al nostre país, a conseqüència de l’increment de preus i altres efectes conjunturals.

Gràcies als nostres patrocinadors, Certis, empresa constructora, Cots i Claret, Escalauvint construcció, Hercal, Rehatec, Siscol Geotècnia, G3 i Transparenta, aquesta edició ha transformat els més de 54.000 kms acumulats en 10.744 € que es va entrega ahir al Banc d’Aliments. També cal donar les gràcies a tots els nostres delegats, que en representació de tot el territori, van mostrar un efecte de cohesió en moments en què cal ser-hi, en el moment en que el Cateb mostra que està pels seus tècnics, però també per la ciutadania.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 15. No deixis la ITE en un calaix!

Quan elabores un Informe d'Inspecció Tècnica (ITE) i et trobes deficiències greus o molt greus, pots pensar que la millor opció és deixar l'informe pendent de tramitació fins que no es resolguin aquestes deficiències.

LA DADA

Quan elabores un Informe d’Inspecció Tècnica (ITE) i et trobes deficiències greus o molt greus, pots pensar que la millor opció és deixar l’informe pendent de tramitació fins que no es resolguin aquestes deficiències. 

RECORDA

  • Segons descriu el Decret 67/2015 que regula la ITE, a l’apartat 5 de l’article 8, diu que la ITE té una vigència de quatre mesos a comptar des de la data de la seva emissió i ha de ser presentat davant l’administració abans de la finalització d’aquest termini. En cas contrari, cal fer una nova inspecció.
  • El mateix Decret, a l’apartat 2 de l’article 9, diu que, tot i que no formalitzis la sol·licitud del Certificat d’aptitud, amb la visita i emissió de la ITE, adquireixes responsabilitats i que si aquesta ITE té deficiències greus o molt greus, cal comunicar-ho a l’ens local mitjançant el formulari  corresponent.
  • Tot i que el resultat de l’informe sigui desfavorable, es pot obtenir el certificat d’aptitud.
  • Si vises la ITE, no cal que disposis d’una pòlissa de responsabilitat civil pròpia, tindràs cobertura d’assegurança de responsabilitat civil amb la pòlissa col·lectiva del Cateb, durant tot el període de responsabilitat d’aquests treballs.

L’AVÍS

No cal esperar a tenir resoltes les deficiències per visar la ITE. L’Agència de l’Habitatge emetrà diferents tipus de Certificats d’Aptitud, en funció del tipus de deficiències. Ho tens explicat en la pregunta 18 “Quins tipus de Certificat d’Aptitud pot emetre l’AHC?” de les preguntes freqüents de les ITE.

Consultes les preguntes freqüents de les ITE

LA SOLUCIÓ

Sol·licita el visat per deixar constància de la data d’inspecció i de la feina feta, una vegada que hagis redactat l’informe ITE, tot i que s’endarrereixi la presentació a l’Agència de l’Habitatge, perquè en cas d’algun incident o reclamació, quedi coberta la teva responsabilitat. No la deixis en un calaix!

 

 

PUBLICITAT

Pràctica professional contart

El Cateb, a Contart 2024

La convenció va comptar amb la participació activa del gabinet tècnic del Cateb, que va presentar 6 comunicacions, tres de les quals van ser seleccionades dins del programa de conferències del congrès, i les quatre restants es van presentar en format poster.

Els dies 25 i 26 d’abril va tenir lloc a Eivissa l’edició d’enguany de Contart, la gran convenció tècnica i tecnològica de l’arquitectura tècnica d’àmbit estatal.  Hi van participar 500 congressistes sota el lema “Habitar plenament. Habitatges sans, persones sanes” que va convidar a tots els ponents a parlar sobre l’obligada funció social que el parc edificat té: preservar la salut dels seus ocupants, sense oblidar el marc actual de referència que conformen els fons Next Generation. La innovació també va centrar l’atenció dels congressistes en aquest fòrum, atesa la seva importància per aconseguir la transformació energètica.

Celestí Ventura, president del Cateb, va estar en primera línia en la taula rodona “El Futur de la professió”, oferint una visió integral sobre el futur del sector de l’edificació des de la perspectiva de l’Arquitectura Tècnica. La taula va comptar amb la participació de represenentants del món polític, institucional i professional que van debatre sobrels diferents reptes de futur de la professió.

La convenció va comptar amb la participació de l’arquitectes técncis col.legiats al Cateb, com la Montserrat Bosch i Gonzalez que va exposar una comunicació sobre els codis deontologics en arquitectura técnica i Enric Herdia Campmany-Gaudet que va realitzar una presentació sobre la calculadora energètica del CGATE. També va comptar amb la particpació activa de l’àrea tècnica del Cateb, que va presentar 6 comunicacions, tres de les quals van ser seleccionades dins del programa de conferències del congrès, i les quatre restants es van presentar en format poster. A més, dos de les comunicacions han estat valorades entre les 24 millors comunicacions del congrés i s’han enviat a la revista “Anales de la Edificación” per a la seva consideració i possible entrada com a un dels 12 treballs complets que conformaran el número especial que edita la revista indexada a Avery, en col·laboració amb l’organització d’aquest Congrés. 

Comunicacions presentades pel Cateb

Presentada dins del programa de congrés

PROPOSTA METODOLOGICA PER A LA DIRECCIÓ AMBIENTAL D’OBRES EN EDIFICACIÓ (Jordi Marrot i Ticó)

Els humans hem sobrepassat els límits físics de la Terra i la capacitat de càrrega de la major part dels seus ecosistemes, cosa que ha generat grans impactes a nivell ambiental, econòmic i social. Això ens ha fet veure que el model de desenvolupament actual és clarament insostenible, i és per això que ens trobem immersos en un canvi de paradigma que encara avui s’està definint. El sector de la construcció és un dels sectors productius que més contribueix a aquesta insostenibilitat, sent un dels esponsables dels majors impactes negatius en el medi ambient i com a conseqüència un dels sectors cridats a transformar-se amb més profunditat.

Per corregir-ho és important que aquests impactes siguin estudiats i analitzats abans de fer una obra i també han de ser planificats, programats i gestionats convenientment durant la seva execució. Aquesta funció és desenvolupada per una figura professional que s’anomena “director ambiental de les obres”, que al subsector de les infraestructures i les grans edificacions industrials ja ho han implantat, sent un agent habitual en la licitació de les obres públiques del nostre país . Diferents normatives europees, estatals i autonòmiques de compliment obligat, com la implantació de diferents requisits en sostenibilitat, estan comportant que algunes administracions reclamin la funció de  “director ambiental d’obres” als tècnics facultatius d’obres d’edificació. Totes aquestes circumstàncies provoquen que calgui donar una resposta. Aquesta comunicació pretén identificar els conceptes i els criteris ambientals per desenvolupar una metodologia d’aplicació, amb l’objectiu de crear un nou perfil professional al sector de l’edificació i anticipar-se a una implantació externa per part de tercers.

La seva implantació persegueix minimitzar, reduir i eliminar els impactes ambientals negatius, des del projecte fins a l’execució, seguint l’exemple del subsector de l’edificació industrial i l’obra civil, o els patrons similars als seguits en matèria de seguretat i salut a les obres construcció per reduir l’accidentabilitat.

La proposta plantejada es desenvolupa en tres fases. La primera té com a objectiu l’assessorament a la fase projectual, identificant-ne els impactes i proposant millores en el disseny i en la construcció de l’edificació. Aquestes millores es recullen a l’estudi d’impacte ambiental com a eina preventiva inicial a la fase de disseny. La segona té com a objectiu desenvolupar i estudiar la idoneïtat de les solucions ambientals proposades pel constructor, en un document anomenat Pla d’Impacte Ambiental. La tercera fase té com a objectiu el seguiment ambiental de l’execució de l’obra. Aquesta revisió es recollirà al document final de verificació ambiental de l’obra, on es registrarà l’avaluació ambiental realment executada.

Aquesta figura gestiona i organitza ambientalment els processos de disseny i obra coordinant els diferents agents de l’edificació per integrar el respecte al medi ambient. Pot ser desenvolupada per diversos perfils professionals, però els autors de la comunicació consideren que els professionals de l’arquitectura tècnica, a causa de la seva visió transversal de l’edificació i amb la deguda especialització en construcció sostenible, són els professionals amb les capacitats i coneixements ideals. per ocupar aquesta funció emergent.

Presentada dins del programa de congrésSeleccionada entre les 24 millors comunicacions

PROPOSTA METODOLOGICA PER A LA GESTIÓ DE LES COMUNITATS DE PROPIETARIS MITJANÇANT EL LLIBRE DE L’EDIFICI DIGITAL

(Jordi Marrot i Ticó & Ariadna Campins i Martín)

L’any 2011, el govern alemany va encunyar el concepte de quarta revolució industrial. Aquest concepte també conegut com a indústria 4.0, defineix la integració de la digitalització i la gestió de grans bases de dades “Big Data” en el procés de fabricació. Aquesta transició cap a l’era digital s’ha traslladat ràpidament a tots els àmbits industrials i és per això que al sector de la construcció parlem de Construcció 4.0.

El sector immobiliari no ha quedat enrere i també s’ha aproximat a aquest concepte. L’any 2014, va encunyar al Regne Unit el terme “PropTech”. Aquest acrònim és una agrupació de les paraules en anglès Property & Technology, és a dir tecnologia aplicada a la propietat. Per al sector immobiliari ha suposat un pas de gegant cap a l’eficàcia i una gran oportunitat de negoci per als agents que han decidit pujar al carro, mitjançant l’aplicació de tecnologies en aspectes com la inversió, la gestió, la comercialització, el finançament i el anàlisi de dades. Per als usuaris dels immobles també ha estat un gran canvi, ja que aquestes tecnologies els permeten disposar d’informació, autogestionar-se i prendre decisions. És el que es coneix amb el terme empoderament ciutadà, que ens permet parlar de ciutadans intel·ligents “smart citizen” i d’edificis intel·ligents “smart buildings”.

En aquest context de Revolució Tecnològica 4.0, el paper del llibre de l’edifici digital pren un protagonisme decisiu com a eina de gestió de l’edifici i la figura de l’arquitecte tècnic de capçalera adquireix una rellevància excepcional com l’agent gestor del mateix.

En aquesta comunicació se’n reflexiona, fent-se una proposta metodològica per implantar i desenvolupar la figura de l’arquitecte tècnic de capçalera com a gestor de les comunitats de propietaris a través del llibre de l’edifici digital. Per fer-ho, s’utilitza l’aplicació informàtica desenvolupada pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica Barcelona, anomenada Llibre de l’Edifici Digital, que permet actuar com a repositori centralitzat d’informació de l’edifici, amb accés per a tots els agents necessaris i amb un enfocament d’eina viva que permet la gestió del manteniment i la planificació i programació de les actuacions de millora a l’edifici. Aquest enfocament integrador permet accedir a les dades clau, promovent una presa de decisions més informada i una eficiència més gran en totes les fases de la vida de l’edifici, permetent passar d’un model estàtic (el llibre de l’edifici actual) a un model dinàmic (el llibre de l’edifici digital).

En conclusió, la gestió del Llibre de l’Edifici Digital representa una oportunitat sense precedents perquè l’arquitecte tècnic de capçalera assumeixi un paper proactiu en la revolució digital de l’edificació, liderant-ne la implementació i posicionant-se com a líder visionari en la convergència de la tecnologia i l’edificació contemporània.

Poster presentat al congrés

QUANTIFICAR LA DESCARBONITZACIÓ DELS PRODUCTES DE LA CONSTRUCCIÓ MITJANÇANT LA DECLARACIÓ AMBIENTAL DE PRODUCTES

(Jordi Marrot i Ticó & Anna Martin i Martínez)

En el context d’emergència climàtica, el sector de l’edificació té un rol crucial. Les estratègies globals i sectorials -europees i nacionals-, per accelerar la transformació del nostre parc construït (Renovation Wave, PNIEC, ERESEE) com per incrementar les prestacions dels nous edificis (Certificació energètica, Edifici de Consum d’Energia Gairebé Nul), centren els seus esforços a descarbonitzar l’ús dels edificis. Tot i això, no al·ludeixen a la resta d’emissions de la vida dels edificis i en especial a l’energia embeguda en els productes de construcció.

Això passarà a tenir una importància cada vegada més gran. El primer pas serà mesurar-la. Per això hi ha eines que permeten obtenir uns valors comparables. Aquestes eines necessiten dades per poder mesurar. En el cas de l’energia embeguda als productes de construcció, aquestes dades es troben a les Declaracions Ambientals de Productes.

Les Declaracions Ambientals de Producte, conegudes com a DAP, o per les sigles en anglès EPD, són ecoetiquetes de tipus III, és a dir informació de paràmetres ambientals obtinguts mitjançant l’anàlisi de cicle de vida (ACV) i certificades per una tercera part independent.

Les DAP són el document més valuós per conèixer el veritable comportament ambiental d’un producte de construcció, i són una eina fonamental per aconseguir una edificació més sostenible. Així ho reconeixen totes les eines i valoren tots els segells de certificació ambiental d’edificis: LEED, BREEAM, VERD, DGNB HQE, etc.

Al sector de la construcció hi ha el programa DAPconstrucción® -desenvolupat per la Generalitat de Catalunya i el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona- que des de l’any 2010 ha impulsat l’elaboració de DAPs a la construcció. Durant l’any 2022, aquest programa operador ha desenvolupat la digitalització de les Declaracions Ambientals de Productes, i és un dels primers programa operadors europeus a realitzar aquesta digitalització. Aquesta informació digitalitzada és la informació bàsica per poder fer aquests càlculs. És per tot això que mitjançant un pòster es vol exposar aquest procés i plantejar el procés per fer la seva estimació en un edifici.

Poster presentat al congrésSeleccionada entre les 24 millors comunicacions

GESTIÓ DEL LLIBRE D’INCIDÈNCIES WEB (Laura Jornet i Berdejo)

Per als arquitectes tècnics i professionals de la construcció, l’avenç de la tecnologia al sector s’ha de valorar com una millora en la qualitat del seu treball. Alhora, es converteix en una exigència professional, que requereix una actualització constant de les competències. Conèixer i dominar les eines digitals disponibles, no només permet agilitzar els processos, sinó que ajuda a millorar la feina, per impactar positivament i posicionar-se en un mercat cada cop més competent.

En la línia de promoure actuacions que busquessin simplificar els tràmits en la gestió del llibre d’incidències i donar impuls a la utilització de mitjans electrònics, l’any 2015, el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) va ser pioner en el disseny una eina encaminada a desenvolupar la versió electrònica del llibre d’incidències regulada pel RD 1627/1997, de 24 d’octubre, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció.

Pensada i dissenyada per als tècnics d’obra que exerceixen les seves funcions com a coordinadors de seguretat i salut, permeten al tècnic agilitzar el procés de gestió del llibre d’incidències i especialment en la seva funció col·laborativa amb la resta d’intervinents en una obra de construcció (direcció facultativa, promotor, cap d’obra, encarregat, tècnics de prevenció, etc).

Des que s’implantés per primera vegada el 2016:

  • S’han diligenciat més de 15.000 llibres d’incidències web
  • Més de 1.500 tècnics que l’utilitzen habitualment
  • Més de 14.000 usuaris connectats facilitant el feedback a les comunicacions realitzades a través de Liweb.

Al llarg d’aquests anys s’ha millorat l’eina i entre els usuaris que l’utilitzen fora de la demarcació de Barcelona, hi predominen els enginyers. Això per tot això que sent una eina dirigida a una funció tan vinculada a l’arquitectura tècnica, promoguda per un col·legi de l’arquitectura tècnica d’Espanya, considerem interessant poder explicar en un congrés a través d’un pòster on mostrar aquesta eina amb les novetats que incorpora i l’experiència que ha acumulat al llarg d’aquests anys.

Poster presentat al congrés

MARKETPLACE PER A LA REUTILITZACIÓ DE PRODUCTES DE LA CONSTRUCCIÓ

(Jordi Marrot i Ticó & Anna Martin i Martínez)

A diversos països europeus hi ha plataformes tipus marketplace que connecten compradors i venedors de dues grans fonts de residus: sobrant de construcció/fàbrica i residus de demolició i construcció.

  • Enviromate al Regne Unit és una plataforma oberta per a la compravenda de material sobrant de construcció. El seu lema és autoexplicatiu: “Redueix waste. Make extra cash. Save the planet”.
  • Cycle Up a França té milers de referències de tota mena i s’ofereix tant excedents de fàbrica i construcció com a material reutilitzat. I compta amb l’afegit que mostra la reducció de CO2 equivalent del venedor i del comprador.

Als Països Baixos, avui dia pioners en economia circular, trobem diverses iniciatives. BizGoodz està adreçada a creadors/artistes que vulguin materials usats. E-Insert ofereix diversos serveis complementaris a la plataforma de compravenda, emmagatzematge o auditoria de l’inventari.

El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, ha desenvolupat una plataforma d’intercanvi de productes que s’anomena MARKETcons amb què s’ha implementat al mercat un nou servei per crear, impulsar i difondre un punt de trobada entre usuaris per la reutilització de productes de la construcció presents als edificis existents mitjançant un portal web i una APP per a smartphones. Amb aquesta iniciativa es vol impulsar l’economia circular lligada al concepte de “prevenció de residus” a la fase de consum dels productes presents als edificis, relacionant-ho amb la cultura de conservació i manteniment per allargar la fase d’ús dels edificis. A més, es pretén que la iniciativa estigui liderada pels arquitectes tècnics, els projectistes i els directors facultatius de les obres d’edificació.

Els objectius quantitatius i qualitatius que es persegueixen són diversos:

  1. Reduir el volum de residus provinents del sector de l’edificació
  2. Allargar la vida de referència dels productes
  3. Sensibilització i conscienciació creant una cultura de conservació i manteniment dels productes
  4. Reduir el consum de matèria primera per obtenir nous productes.
  5. Reduir el consum d’energia per obtenir nous productes.

Després de fer una cerca via internet no s’ha observat un portal que cobreixi aquesta necessitat al sector de l’edificació, per la qual cosa és una iniciativa totalment innovadora ia més està impulsada per un dels agents més involucrats en aquest tipus d’intervenció “el arquitecte tècnic”, malgrat concebre’s obert a tot tipus d’agents del sector de l’edificació: arquitectes, enginyers, ambientòlegs, biòlegs, consultors en ACV, etc. Aquest entorn de professionals dóna un valor a la important iniciativa aportant mida, rigor i professionalitat a tot el procés. Per tot això, es vol presentar a través d’un pòster per donar-lo a conèixer.

Presentada dins del programa de congrés

EL MESURAMENT DE LA CONCENTRACIÓ DE RADÓ EN HABITATGES MITJANÇANT EL TEST RADÓ

(Jordi Marrot i Ticó &  Laura Jornet i Berdejo)

Hi ha diversos estudis que evidencien la relació causa-efecte entre els factors ambientals que ens envolten (com la contaminació, hàbits de vida, la qualitat de l’aire als espais interiors) i la influència directa amb la nostra salut. Aquests factors ambientals es van acumulant com a tòxics al nostre cos. Aquests tòxics, que poden venir de diverses fonts, són bioacumulables al nostre cos produint un efecte anomenat “efecte còctel.

Aquests contaminants són especialment importants als edificis, ja que diversos estudis demostren, que passem més del 90% del temps a l’interior d’edificis. El radó és un dels contaminants.

El radó és la font de radiació d’origen natural més important que es troba a la terra. Actua com un gas, i fàcilment pot entrar i acumular-se a l’interior dels nostres habitatges, emetent un tipus de partícules de radiació alfa, que, si bé difícilment penetraran al nostre cos a través de la pell, si s’inhalen, i es queden allotjades a l’interior dels pulmons, són especialment agressives podent danyar el nostre ADN.

L’any 98, la IARC, va catalogar el radó com a carcinogen del grup1, que vol dir que hi ha proves suficients que confirmen que pot causar càncer en els humans. Actualment, el radó és la 2a causa de mort per càncer de pulmó, i el principal factor de risc a NO fumadors, sent, a més, co-carcinogen amb el tabac i per tant, els fumadors, veuen agreujat el risc 25 vegades per sobre que un no fumador.

El Codi Europeu contra el càncer, estima que una de les 12 maneres de reduir el càncer, és evitar l’exposició al radó esbrinant els nivells de radó a casa teva. L’única manera de fer-ho és mesurant-ho per poder prendre les mesures preventives necessàries, tenint en compte els valors de referència que ens marca la normativa actual.

L’any 2019, a través del CTE, es va transposar a Espanya l’Euratom (directiva sobre la protecció al risc d’exposició al radó) i va marcar un valor límit de caracterització 300 Bq/m3. El seu àmbit d’actuació deixa fora d’aplicació aquells habitatges ubicats als municipis de risc, en els quals no es realitza cap intervenció.

Al Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona s’ha desenvolupat un mètode i procediment per avaluar la concentració de Radó als habitatges per posicionar l’arquitecte tècnic com un referent en el diagnòstic, assessorament i ajuda a mitigar els efectes per a la salut de les persones .

PUBLICITAT

Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: Reptes del segle XXI de l’arquitectura tècnica

Presentació i ressenya del llibre "Building Engineering Facing the Challenges of the 21st Century" a càrrec dels arquitectes tècnics Raúl Heras i Montserrat Bosch i presentada per l'arquitecte tècnic Joaquín Durán-Álvarez

El 18 d’abril de 2024 i, amb motiu de la setmana de Sant Jordi, va tenir lloc la presentació d’un nou llibre al Centre de Documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “Building Engineering Facing the Challenges of the 21st Century” i el van explicar dos dels seus autors, Raúl Heras i Montserrat Bosch. L’acte va ser presentat per Joaquín Durán-Álvarez, arquitecte tècnic i doctor en investigació de la producció científica.

El sector de la construcció és fonamental en el desenvolupament dels països i on la tradició i la innovació es fusionen. Dins del sector, l’enginyeria de l’edificació és la disciplina encarregada de mantenir la qualitat dels productes desenvolupats.
Amb l’entrada del segle XXI, la recerca ha crescut exponencialment i els camps de recerca s’han multiplicat: BIM, eficiència energètica, rehabilitació integral, reciclatge, materials sostenibles, construcció industrialitzada, etc. Davant aquesta circumstància, nombrosos investigadors i investigadores dediquen els seus esforços a trobar solucions òptimes per a l’enginyeria d’edificació. En aquest llibre es recullen els avenços fets per aquestes persones.

El llibre es divideix en 6 seccions:

• Materials de construcció, que aborda recerques relacionades amb els materials de construcció més innovadors i sostenibles

• Disseny i construcció, relacionada amb les metodologies i avenços existents en disseny i construcció en el sector de la construcció

• Rehabilitació i manteniment d’edificis, centrada en les de les tècniques d’intervenció, manteniment i conservació d’edificis

• Eficiència energètica, que mostra les últimes tendències en recerca sobre l’eficiència energètica dels edificis i el seu comportament enfront del canvi climàtic

• Sostenibilitat, que analitza l’establiment de mesures per a aconseguir un entorn construït més sostenible

• Direcció d’obra, que recopila els últims estudis en l’àmbit de la direcció d’obra.

Els 38 capítols del llibre constitueixen, en conjunt, un avenç en el tema de l’enginyeria de l’edificació, ja que s’aborden aspectes de gran interès per a diversos sectors: professionals de la recerca, l’enginyeria, l’arquitectura, la legislació i la indústria, entre altres investigadors, enginyers, arquitectes, legisladors i parts interessades.

Podeu consultar o agafar en préstec el llibre “Building Engineering Facing the Challenges of the 21st Century” al Centre de Documentació del Cateb.

Vídeo de la jornada

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Maresme

Sant Lluc per l’Art inaugura una nova exposició a Mataró, amb els vaixells de Rafael Romero

La delegació del Maresme, va inaugurar el passat divendres 19 d'abril, “Nauta: quan el ferro flota” de Rafael Romero, exposició organitzada per Sant Lluc per l'Art.

Rafael Romero torna a exposar a la seva ciutat, Mataró, després de 10 anys, i ha escollit la nostra delegació per tornar a exposar la seva obra. Si veniu a veure-la, podreu viure el que representen els vaixells per a l’autor, qui des de ben petit, els veia passar davant casa seva.

I com molt ben diu l’autor:

“Els vaixells recullen en la seva idiosincràsia una narrativa del món i la pertinença de l’home a aquest. Entre un vaixell senegalès carregat de fusta de teca; un costa-riqueny . la dolça mercaderia del qual són pinyes tropicals i un maltés carregat de naftalina, s’estableixen els límits del món i la complexitat d’aquest. Però. en tot cas, i malgrat les grans diferències culturals i lingüístiques, en aquest ferro que flota, hi ha un port de sortida i un altre de destinació, com en la línia de la nostra fràgil i efímera existència”. 

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació d'Osona-Moianès

Estimem la professió des de petits! Vic celebra els seus 50 anys amb una activitat infantil

Activitat infantil organitzada amb motiu del 50è aniversari de la Delegació d'Osona-Moianès, per construir cabanes i jugar amb elements de construcció.

El passat dissabte, 20 d’abril, nens i nenes d’entre 2 i 10 anys es van acostar a la Plaça del Carbó / Rbla. Del Passeig de Vic (davant de la Delegació Osona-Moianès), per jugar en l’Espai de joc “Cabanes”, amb canyes de bambú, fustes, teles, caixes de cartró, catifes acompanyat de tauletes, plats de fusta… formant un conjunt de cabanes que formen un poble.

També en l’Espai de joc “En construcció”, van poder fer un joc lliure amb elements de construcció, com tubs de PVC, bidons, escales de pintor, carros, pneumàtics, sorra… tot un conjunt d’elements que van permetre els infants jugar de manera segura.

I, finalment, la tarda va acabar amb una sessió de contacontes: “Un any al voltant del gran roure”, un conte sobre el bosc i la natura. 

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 14. Visa els 3 certificats d’eficiència energètica als expedients dels Fons Next Generation

Realitzar treballs, encara que no siguin d’obra, sense disposar de cobertura de responsabilitat civil pot posar en perill el teu patrimoni en cas de reclamació.

LA DADA

Segons els requeriments per a l’obtenció dels Fons Next Generation, cal elaborar 3 certificats d’eficiència energètica de l’edifici a rehabilitar energèticament: el de l’edifici existent, el de projecte i el de l’obra acabada.

RECORDA

  • La idoneïtat obtinguda amb la sol·licitud Next Generation és el tràmit per començar el procés per demanar la subvenció, però no t’ofereix les garanties del visat.
  • Si vises aquests treballs per l’Oficina Virtual de visats, obtindràs cobertura d’assegurança de responsabilitat civil amb la pòlissa col·lectiva del Cateb, durant tot el període de responsabilitat d’aquests treballs. 

L’AVÍS

Realitzar treballs, encara que no siguin d’obra, sense disposar de cobertura de responsabilitat civil pot posar en perill el teu patrimoni en cas de reclamació.

LA SOLUCIÓ

Visa els 3 CEE necessaris per a la rehabilitació energètica dels teus encàrrecs per tenir-los coberts amb totes les garanties del visat. Els hauràs d’incloure a l’expedient d’idoneïtat Next Generation.

PUBLICITAT

Pràctica professional Visats Professió Visats

Canvis en la tramitació d’expedients d’Activitats de la Llei 20/2009

S'inclouen, a la Finestreta Única Empresarial (FUE) de la Generalitat, modalitats de tramitació d'expedients d'activitats per la seva agilització

La Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental ha estat treballant els darrers mesos amb l’Oficina de Gestió Empresarial en un canvi de l’eina que actualment emprem per tramitar els expedients d’autorització ambiental d’activitats i passar a treballar amb una eina corporativa amb accés des del Canal Empresa.

Aquest canvi en les tramitacions ambientals d’activitats suposarà una millora per integrar aquest tràmits a la Finestreta Única Empresarial (FUE) de la Generalitat i avançar cap a una agilització en la tramitació d’aquests expedients.

En aquest moment ja s’està utilitzant aquest canal (FUE) per al tràmit de les activitats sotmeses a la Llei 18/2020 de facilitació econòmica (les que coneixem com a innòcues).

Des del 2 d’abril, s’inclouen en aquest tràmit, les següents modalitats d’expedients de tràmits de la Llei 20/2009, del 4 de desembre, les quals només es podran demanar des de la fitxa de tràmit del Canal empresa i la direcció url d’accés a l’actual aplicatiu quedarà inhabilitada:

  1. Noves autoritzacions ambientals
  2. Modificacions substancials
  3. Avaluació simplificada
  4. Canvi de titularitat

A més, s’incorporen tres modalitats instrumentals noves:

  1. Inscriure’s com a part interessada
  2. Presentar al·legacions a un procediment d’autorització
  3. Presentar un recurs

La resta de modalitats s’adaptaran a aquesta nova manera de gestió dels expedients d’avaluació ambiental d’activitats en els propers mesos. S’aniran informant els canvis a les xarxes socials de la FUE (a X: @FUEmpresacat) i al butlletí infoFUE, al que us podeu subscriure per estar al dia.

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Vallès Occidental

Exposició permanent dels projectes finalistes de la nova seu del Vallès Occidental del Cateb i la delegació del Vallès del COAC

En els propers mesos s'iniciaran les obres de rehabilitació de l'edifici de la nova seu a Terrassa. Podeu consultar els projectes finalistes en tot moment, en una exposició permanent.

Les seus de la delegació del Vallès Occidental del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica (Cateb) i la delegació del Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), tindrem nova seu a Terrassa. Les delegacions, actualment ubicades al Vapor Universitari, canviarem la nostra seu i oferirem els serveis en un edifici situat al centre de la ciutat.

Aquest canvi de seu obeeix a l’estreta col·laboració que està tenint lloc ja des de fa anys d’ambdós col·legis en la Intercol·legial Tècnica del Vallès, un fet que afavoreix i facilita les gestions de l’exercici professional compartides entre arquitectes tècnics i arquitectes, i tant de bo signifiqui un precedent en el sector.

Amb aquest nou emplaçament, les dues delegacions apropem el servei a arquitectes tècnics, arquitectes i ciutadania en general, amb una ubicació que afavorirà un impacte més directe a la societat.

EQUIP: NOCTURN DE PRIMAVERA

 

  • Joan Baca i Pericot
  • Marta Peralta i Geis
  • Joan Boada i Campderrós
  • Josep Maria Blanch i Piró
  • Jaume Colomer i Rodó
  • Elena Fargas i Costa

EQUIP: RE-FER L’EDIFICI

 

  • Carla Ferrer Raventós
  • Alejandro Moreno Duarte
  • Aleix Jané Canals
  • Alicia Dotor Navarro
  • Carles Bárcena Roig
  • Núria Garcia Soto
  • Oriol Marin Gordi
  • Raimon Renau Permanyer
  • Antoni Riba Galí

EQUIP: VERD ARRASSA

  • Marta Freixa Ortiz
  • David Correa
  • Jesús Blanco Gascón
  • Laura Kate Correa
  • Víctor Moreno Solana
  • Jordi Boter Moré

EQUIP: VIANDOX

 

  • Xavier Ruscalleda Morell
  • Bartomeu Busom Masjoan
  • Emilio Sanchiz Rodriguez
  • Jaume Balanya Lladó
  • Pau Giro Castelló
  • Josep M. Fosalba Julià

EQUIP: ENCAIXA EN CAIXA

 

  • Isaac Martí Alabart
  • Pere Cortes Martorell
  • Albert Colomer López

PUBLICITAT