Cercar Error
Pràctica professional construcció premis sostenibilitat

Oberta la convocatòria dels Premis Saint-Gobain a la millor pràctica de construcció sostenible

El Grup Saint-Gobain a Espanya, en col·laboració amb el Club de l'Excel·lència en Sostenibilitat, ha anunciat el llançament de la II edició dels Premis Saint-*Gobain a la millor pràctica de construcció sostenible a Espanya. Els premis comptaran amb cinc categories i el termini per a participar estarà obert fins al pròxim 17 de juliol.

L’objectiu dels premis és reconèixer aquells projectes i iniciatives que contribueixin a una construcció sostenible compromesa amb el medi ambient, els recursos i materials, l’entorn i els seus usuaris, proposant una edificació que sigui millor per al planeta i millor per a les persones. Integrant, per tant, la construcció a les ciutats d’una manera conscient i respectuosa amb les comunitats.

Bases i categories dels premis:

Els Premis Saint-Gobain a la millor pràctica de construcció sostenible a Espanya constaran de cinc categories diferents: projecte d’administració pública, projecte de promotora/constructora, projecte per a estudi d’arquitectura, projecte per a startup i construcció social.

Com a novetat d’aquesta edició, l’organització lliurarà un accèssit al projecte més compromès amb l’economia circular. Per a això, s’analitzarà amb exhaustivitat el criteri de ‘recursos i circularitat’ dins de totes les categories, i se seleccionarà aquell projecte que destaqui més en relació amb la informació aportada sobre el contingut reciclat i el desviament de residus a l’abocador.

El jurat estarà compost per experts a nivell institucional, acadèmic i empresarial, a més de per alts directius del Grup Saint-Gobain i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat. Valorarà entre altres criteris l’impacte en els tres aspectes de la sostenibilitat: econòmic, social i ambiental. Respecte a l’aspecte econòmic, es valoraran els projectes que millorin la competitivitat empresarial i el potencial d’internacionalització de les empreses d’Espanya i de la Marca Espanya.

En referència a l’aspecte social, els projectes hauran de garantir els drets humans, la igualtat de drets i de tracte de tots els empleats, i les compres responsables. Finalment, es tindrà en compte l’aspecte ambiental, és a dir, l’impacte positiu, mitjançant l’ús de les tecnologies, en la reducció de l’impacte ambiental de l’edificació.

Així mateix, el jurat avaluarà l’existència d’objectius clars i mesurables i indicadors de seguiment tant per a la millora del benestar de les persones com per a la cura del planeta.

Podeu consultar més informació i les bases de la II edició dels Premis a les millors pràctiques en construcció sostenible en aquest enllaç.

PUBLICITAT

Institucional Premis Catalunya Construcció

Els Premis Catalunya Construcció 2024 reconeixen deu equips d’excel·lència en Innovació, Rehabilitació, DEO, DIP, Cap d’obra i Coordinació de Seguretat i Salut

Mes de 500 persones, entre les quals, companys i companyes de professió, finalistes i guardonats, institucions i patrocinadors van assistir ahir a La Nit més emocionant i festiva de l'arquitectura tècnica i del sector, una vetllada inoblidable durant la recta final de les Setmanes d'Arquitectura.

La Nit de la Construcció va veure aplegat ahir, 27 de juny de 2024 als Encants de Barcelona, tot el sector per posar de relleu els Premis Catalunya Construcció. Una celebració que —any rere any— són homenatge a l’excel·lència dels companys i companyes inspiren en el seu exercici professional. Aquest any ha coincidit amb l’acte de cloenda de les Setmanes d’Arquitectura, amb l’horitzó posat a la Capital Mundial del 2026, on Barcelona serà el punt de trobada internacional de tots aquells que ens estimem l’arquitectura. 9 Obres de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Granollers, guanyadores dels XXI Premis Catalunya Construcció 2024, atorgats ahir a La Nit de la Construcció

L’acte, presidit per Celestí Ventura, president del Cateb, va comptar amb la presència d’Ester Capella, consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya i Josep Rull, president del Parlament de Catalunya, entre altres autoritats; va ser conduït per l’expertesa de l’actriu Sílvia Bel i amenitzat per la soprano Charo Tris, amb qui vam gaudir d’un moment “Freddie Mercury”, juntament amb altres peces clàssiques per a aquesta nit.

Les 122 candidatures presentades en les diferents categories professionals han representat una bona mostra de l’activitat que s’ha dut a terme a Catalunya durant els anys 2022 i 2023. Els Premis Catalunya Construcció compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

6 categories professionals, 2 premis ex aequo i un Premi al Treball Final de Grau

El Premi a la Innovació en la Construcció 2024 ha estat per la candidatura formada pels equips Grup REARQ-UPC: Pere Joan Ravetllat, Còssima Cornadó, Marta Domènech, Sara Vima-Grau, Jesús Quintana, Jorge Blasco, Isaac Colin, Francisco Garcia, Gonzalo Piasek, Albert Renau; Grup GICITED-UPC: Montserrat Bosch, Oriol París, Aleix Álvarez; Constraula Enginyeria i Obres (Grup Sorigué): Xavier Llopis, Agustina Etcheverry i Marta Yago  per la iniciativa Regenerar Barcelona: Solució per al repte urbà “regeneració d’edificis d’habitatges amb sistemes innovadors sostenibles” per ampliar habitatges existents sense afectacions urbanístiques, combinant innovació tecnològica, sostenibilitat i adaptabilitat que han millorat les condicions de vida en edificis d’habitatges existents. Aquesta proposta s’ha basat en una visió a llarg termini de regeneració urbana i impacte ambiental positiu.

El Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació patrimonial ha estat per Ramon Cisa, Sergi Barquet, Víctor García, Eugeni Bach, Jaume Bach, Anna Bach i Roger Molas per  la Casa Alesan. Aquest projecte de rehabilitació patrimonial ha estat mereixedor del premi ja que la transformació de l’edifici ha permès recuperar un espai per convertint-lo en habitatges funcionals, proporcionant nous habitatges i contribuint a recuperar l’activitat en un immoble que anteriorment no tenia ús. El projecte ha posat en valor el patrimoni arquitectònic existent, respectant i restaurant els elements històrics i arquitectònics de la Casa Alesan. Això inclou la conservació de l’estructura original, a partir de la integració de noves tècniques constructives que han permès mantenir la integritat històrica de l’edifici mentre s’actualitzava per complir amb les necessitats modernes.

El Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de rehabilitació funcional, ha estat per dues candidatures:

El Premi Exaequo la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de rehabilitació funcional ha estat per la candidatura de Marta Iglesias Lizan, Núria Saura Pla, Cristina Sáez Talan i Gisela Traby Vallespin (de la AMB)  per l’obra La CIBA. Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista (Santa Coloma de Gramenet). El Premi se’ls ha atorgat per la seva funcionalitat innovadora ja que han transformat un edifici per respondre a necessitats diverses de la dona. Es tracta d’un disseny amb perspectiva de gènere, on els espais intenten dissoldre la jerarquització de rols i creen zones igualitàries. La rehabilitació de la CIBA s’ha dut a terme amb una clara orientació cap a la sostenibilitat, la funcionalitat, la perspectiva de gènere i la protecció ambiental i singular al servei de la comunitat.

El Jurat ha considerat atorgar Premi Exaequo la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de rehabilitació funcional també a Dídac Dalmau (DALMAU MORROS Tècnics) i Fermín Vázquez, Peco Mulet, Eduardo Varas (b720 Fermín Vázquez Arquitectos) per Simon SWITCH. Edifici Industrial consolidat del Carrer Sancho de Avila 66, i la seva adequació a nou ús d’Oficines. El Jurat ha considerat que aquesta obra també és mereixedora del premi perquè ha transformat l’antiga fàbrica Simón en un edifici d’oficines modern i sostenible, preservant i emfatitzant l’estructura original de formigó per integrar elements funcionals moderns. A més, s’ha aconseguit una màxima eficiència energètica i sostenibilitat i s’ha sabut crear un entorn de treball que promou el benestar i la col·laboració entre empleats, destacant  l’ús de llum natural.

El Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació energètica ha estat per David Molina Boza per la rehabilitació integral d’un edifici d’habitatges a Barcelona. L’obra ha estat mereixedora del guardó perquè s’ha realitzat una recuperació tradicional de les parts més patrimonials de l’edifici, com la façana principal, el pati de llums, l’escala comunitària i el vestíbul, preservant així l’essència original de l’edifici. L’obra ha aconseguit una reducció de la demanda energètica superior al 60%. Això inclou la instal·lació d’aïllaments tèrmics a les façanes, mitgeres i cobertes, la substitució de fusteries i la implementació de plaques solars i sistemes de climatització d’alta eficiència, entre d’altres solucions. L’obra ha comptat amb el suport dels fons Next Generation.

El Premi a la Coordinació de Seguretat i Salut 2024 l’ha guanyat la candidatura presentada per Victòria Piera Fanlo per la reurbanització de la Via Laietana Tram 2.1: des del carrer Joaquim Pou fins a la plaça Antoni Maura. Aquesta obra de reurbanització es trobava en una zona amb una elevada densitat de trànsit i vianants, requerint una meticulosa coordinació per minimitzar l’impacte en la mobilitat i garantir la seguretat. A més, es van trobar interferències inesperades, com excavacions arqueològiques de gran valor històric, afegint complexitat al projecte. La coordinació eficaç va gestionar aquestes interferències sense incidents, mantenint la seguretat com a prioritat màxima. La cultura preventiva es va implantar fermament, assegurant el compliment de les mesures de seguretat. Aquesta excel·lent gestió, destacant la pedagogia i la sensibilitat de Victòria Piera, ha fet que l’obra hagi estat mereixedora del guardó.

El Premi a la Direcció Integrada de Projecte 2024 ha estat per Daniel Forteza, Rafa Capdevila, Aleix Vilalta, Juan Montoya de G3 i  Inma Casado, Daniel Rivera, Eduard Jarque, Mireia Mayol, Xavier Ferrer i Miquel Cortes d’ENNE per l’Edifici Polivalent del Complex Hospitalari General de Granollers. Aquest projecte ha guanyat el guardó per la seva ràpida construcció en només 30 setmanes, per la seva  integració eficient en l’ampliació harmoniosa amb l’edifici existent, minimitzant recorreguts, així com la seva execució avançada en l’ús de processos industrialitzats. El jurat ha posat en valor la innovació arquitectònica aplicada i la visió de futur, amb un preparat per ampliacions futures amb estructures robustes. El jurat també ha destacat la coordinació i cohesió de l’equip humà, així com l’ús del sistema LEAN per a planificació i control de l’obra.

El jurat ha decidit otorgar el Premi Exaequo a la Gestió de l’Obra – Cap d’obra 2024 ha estat per Roberto Martínez i Andreu Valin de l’empresa Constructora del Cardoner per l’obra de gran complexitat que ha suposat el reforç estructural d’estació de Metro i construcció de l’edifici plurifamiliar de 108 habitatges. Aquesta rehabilitació de l’edifici del carrer Vilanova, situat damunt d’una estació de metro, ha implicat una intervenció estructural en profunditat en aquesta estació. Aquestes intervencions han requerit una planificació i coordinació detallada per garantir la seguretat i estabilitat de l’edifici durant tot el procés. L’obra es va dividir en diverses fases. Cada fase va requerir una gestió precisa per assegurar que totes les parts de l’obra es completessin de manera coordinada i eficient.

El jurat ha decidit atorgar també el Premi Exaequo a la Gestió de l’Obra – Cap d’obra 2024 a Lena Riubrugent Espígol de l’empresa Constraula per la construcció de 42 habitatges de protecció pública i locals a Barcelona. El jurat ha posat en valor el perfil de la guanyadora, destacant la seva notable capacitat professional malgrat la seva joventut. En un projecte complex com aquest, l’estructura de la qual ha estat realitzada amb fusta, la guardonada ha demostrat un control profund i una execució acurada de l’obra. A més, ha sabut afrontar i complir amb uns requeriments específics especialment exigents.

El Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024 ha estat per Albert Dalmau Espina, pel Mercat de Sant Andreu. El jurat ha considerat mereixedor del premi aquest projecte per ser una obra al servei de la població en una zona densament poblada i activa econòmicament, destacant la formació d’un Comitè d’Obres per mantenir informats a tots els actors implicats. L’estructura és singular, incloent la recuperació de l’estructura metàl·lica del mercat amb una nova planta soterrani. Durant les obres es va descobrir un refugi de la Guerra Civil, afegint un element històric de gran valor al projecte. També és un edifici amb criteris de sostenibilitat i d’alta qualitat d’acabats, integrant les instal·lacions de manera que quedessin ocultes per garantir una estètica neta i funcional.

El Premi al Treball Final de Grau 2024 ha estat per a Salvador López Morales, pel Mercat del Centre de Vilanova i La Geltrú, el qual ha estat dirigit per la professora Mirea Bosch de l’Escola politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB – UPC). El jurat ha valorat molt positivament la seva contribució a l’avenç del coneixement en l’àmbit de l’arquitectura tècnica i el seu potencial per inspirar futures generacions d’estudiants.

El jurat ha atorgat el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2024 a Maria Roger, arquitecta tècnica. La seva tasca no només es limita a la direcció d’obres, sinó que també a la gestió, coordinació i control de projectes complexos, tot això combinat amb una sòlida formació acadèmica, una dilatada experiència professional, la participació en projectes rellevants i una contribució contínua al sector de la construcció.

Uns guardons de prestigi i amb un jurat multidisciplinari

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució, i la tasca professional dels equips tècnics, sovint multidisciplinaris.

El guardó dels Premis Catalunya Construcció és la reproducció d’una escultura dissenyada pel poeta català, Joan Brossa, a més d’un diploma acreditatiu. Tots els candidats finalistes rebran també el seu diploma en el transcurs de la cerimònia de lliurament dels premis.

El jurat de la XXI edició dels Premis Catalunya Construcció l’ha format un equip multidisciplinari amb: Teresa Arnal, cap d’obra i empresària; Josep Augé, coordinador de Seguretat i Salut; Vanessa Ballester, professional liberal; Miquel Espinet, arquitecte; Josep Lluís Gil, project manager i Ismael Guerrero, enginyer.

El Cateb agraeix als seus patrocinadors el suport i col·laboració, perquè aquest acte hagi estat possible: Caixa d’Enginyers, Constructora del Cardoner i 4Retail. Als Be Partners: ASP Corredoria d’Assegurances, BAUMIT, ELECNOR, EOSZenit energy, MOLINS, ROCKWOOL, SEROM i VOPI4. I també al Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya, el CGATE i a l’ARQUINFAD.

PUBLICITAT

Serveis jurídics Delegació del Maresme

La responsabilitat civil per a l’exercici professional, a la Delegació del Maresme

ASP Corredoria ens ha explicat tot el que necessitem per al nostre exercici professional, sobre la pòlissa de responsabilitat civil per intervenció concreta o sinistre, entre d'altres.

La sessió, que ha tingut lloc el 26 de juny, ha anat a càrrec de Gonzalo Monera, gerent d’ASP Corredoria que ens ha explicat tot el que cal saber cara a un sinistre, jubilació, cessament o defunció. Sempre des del punt de vista de l’exercici professional, com a lliberal, assalariat o funcionari. Gonzalo ha explicat les pòlisses de responsabilitat civil i professional, per obra concreta, en el supòsit de jubilació, invalidesa o defunció, així com en els casos de sinistres.

tot el que cal saber

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

El nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya, a la delegació de l’Alt Penedès-Garraf

La Consultoria Tècnica del Cateb ha explicat a Vilafranca quins són els criteris i els conceptes generals que cal tenir en compte amb el Nou Codi d'Accessibilitat de Catalunya.

Amb motiu de l’aprovació del Nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya mitjançant el Decret 209/2023, de 28 de novembre, pel qual s’aprova el Codi d’accessibilitat de Catalunya, l’Alt Penedès-Garraf ha organitzat una xerrada informativa per donar a conèixer el nou Codi, en aquells trets mes rellevants que tenen incidència principalment en intervencions en edificació com territori, ja sigui nous com existents. Ha tingut lloc a la delegació, el passat 26 de juny, a càrrec de Jaume Arbós, consultor en edificació legal de la Consultoria Tècnica del Cateb.

Jaume Arbós ha fet menció del període transitori d’aplicació de la normativa així com els ajustos raonables que caldrà que facin les activitats com els edificis existents.

Tota la informació sobre el codi d’accessibilitat de Catalunya:

Aquest nou reglament afecta a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació.

El reglament sorgeix del desplegament de la Llei 13/2014 d’accessibilitat i adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides. El nou Codi substitueix el decret 135/1995 i incorpora i harmonitza les directrius incloses en la normativa bàsica estatal i europea. A més, també desenvolupa en aspectes poc regulats fins ara, com són l’accessibilitat comunicativa i cognitiva o l’adequació progressiva de l’entorn existent, entre d’altres.

L’objectiu del Govern amb aquest reglament és promoure una societat accessible, fonamental perquè qualsevol persona pugui dur a terme les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible.

El nou Codi, estructurat en 199 articles, emmarca tres grans línies d’actuació:

  • Millora de les condicions d’accessibilitat de tot allò que es dissenyi de nou.
  • Impuls de la transformació de l’entorn existent.
  • Incorporació de l’accessibilitat cognitiva.

Com a novetat per promoure les bones pràctiques, el nou reglament preveu la creació d’un distintiu de qualitat en accessibilitat com a reconeixement a establiments, espais i municipis. Aquest certificat s’atorgarà quan les característiques dels edificis, productes o serveis que ofereixen superin determinades condicions d’accessibilitat física, sensorial i cognitiva, més enllà de les obligatòries.

A nivell normatiu el nou Codi recull i incorpora els requisits que s’estableixen en el Reial decret 173/2010, de 19 de febrer, pel qual es modifica el Codi tècnic de l’edificació (CTE DB SUA); en el Reial decret 1544/2007, de 23 de novembre, pel qual es regulen les condicions bàsiques d’accessibilitat i no-discriminació per a l’accés i la utilització de les formes de transport per a persones amb discapacitat, i en l’Ordre TMA/851/2021, de 23 de juliol, per la qual es desenvolupa el document tècnic de condicions bàsiques d’accessibilitat i no-discriminació per a l’accés i la utilització dels espais públics urbanitzats.

Les disposicions que conté el Codi d’accessibilitat complementen, harmonitzen i unifiquen aquests requisits amb la regulació pròpia de Catalunya que s’estableix en exercici de les competències territorials, i determinen un marc normatiu unificat que concreta en cada situació les condicions exigibles per justificar el compliment, de manera global, de la legislació concurrent en matèria d’accessibilitat en l’àmbit autonòmic, estatal i internacional.

Finalment, el Codi d’accessibilitat desenvolupa un ampli ventall d’ajustos raonables per a situacions que actualment estan sense regular o que ho estan insuficientment i queden a discreció d’interpretacions individuals o arbitràries, i pretén, en definitiva, conferir seguretat jurídica en l’aplicació de la norma, per a tots els sectors de la societat, de conformitat amb la Llei 13/2014, del 30 d’octubre.

L’entrada en vigor del Nou Codi és de tres mesos (29/02/2024) des de la seva publicació al DOGC, però estableix un règim transitori d’aplicació, on:

  • Les sol·licituds de llicències i autoritzacions, els comunicats d’obres i altres tràmits administratius assimilables, així com els projectes encarregats per les administracions públiques, que s’hagin presentat abans dels 6 mesos posteriors a l’entrada en vigor d’aquest Decret es regeixen per la normativa anterior.
  • Els projectes visats abans de l’entrada en vigor d’aquest Decret es regeixen per la normativa aplicable en el moment del visat, sempre que la sol·licitud de llicència corresponent, el comunicat d’obres o l’inici de la tramitació administrativa que correspongui s’hagi efectuat en un termini de fins a dotze mesos des de la data d’entrada en vigor d’aquest Decret
  • Els instruments de planejament urbanístic, general i derivat que hagin estat objecte d’aprovació provisional abans de l’entrada en vigor d’aquest Decret es regeixen per la normativa anterior.
  • Els instruments de planejament urbanístic, general i derivat, i els projectes d’urbanització, que hagin estat objecte d’aprovació inicial en el transcurs dels dos anys anteriors a l’entrada en vigor d’aquest Decret i que siguin objecte d’aprovació provisional o definitiva durant el primer any posterior a aquesta entrada en vigor es regeixen per la normativa anterior.
  • Els projectes d’infraestructures de transport encarregats per les administracions públiques abans de l’entrada en vigor d’aquest Decret i que es lliurin durant els 18 mesos posteriors a aquesta entrada en vigor es regeixen per la normativa anterior.
  • Els productes d’ús públic (bancs, papereres, semàfors, etc.) sobre els quals s’hagi formalitzat el contracte de compra abans de la data d’entrada en vigor d’aquest Decret es regeixen per la normativa anterior, sempre que es posin a disposició del públic en un termini no superior a un any des d’aquesta data d’entrada en vigor.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

L’Institut Alt Penedès exposa maquetes del projecte ‘Barri Sostenible’ a la delegació de Vilafranca

El curs de segon d'ESO de l'Institut Alt Penedès ha realitzat, com a treball de síntesi, una sèrie de maquetes d'edificis, amb criteris de sostenibilitat i ecologia, incidint en la importància de l'ús d'energies renovables i la implementació d'espais verds.


El projecte Barri Sostenible, és el treball de síntesi realitzat pels alumnes de segon d’ESO de l’Institut Alt Penedès, del qual una selecció dels 8 millors treballs, estan exposats en la Delegació de l’Alt Penedès-Garraf del Cateb.

Els grups, formats entre 5 i 8 alumnes, han efectuat el seu treball de síntesi creant maquetes d’un barri sostenible, aprenent sobre la sostenibilitat i l’ecologia, la importància de l’ús d’energies renovables i la implementació d’espais verds al barri. Una vegada finalitzades les maquetes, l’alumnat ha votat i les més votades estan exposades a la delegació.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 19. Aprofita el descompte dels encàrrecs de missió completa

Una de les opcions d’encàrrecs que et poden fer els teus clients és el de missió completa, o més conegut com a encàrrecs de tècnic únic, que consisteix en assumir 4 treballs. Si els vises tots, pots aconseguir un descompte

LA DADA

Una de les opcions d’encàrrecs que et poden fer els teus clients és el de missió completa, o més conegut com a encàrrecs de tècnic únic, que consisteix en assumir els 4 treballs:

  • Projecte o Documentació Tècnica
  • Direcció d’obra + Direcció d’Execució d’Obra
  • Estudi Bàsic de Seguretat i Salut o Estudi de Seguretat
  • Coordinació en fase d’execució

RECORDA

Tot i que tens l’opció de visar els 4 treballs per separat, si els vises alhora, en un mateix encàrrec, segons les tarifes vigents, obtindràs un descompte del 5% i d’un 15%, si a més d’aquest encàrrec de visat, tramites alhora l’encàrrec d’Idoneïtat Tècnica Barcelona.

L’AVÍS

Si vises l’encàrrec de missió completa amb els 4 treballs, t’assegures tenir coberts per la teva pòlissa de responsabilitat civil, totes les feines encarregades pel teu client.

No caiguis en l’error de visar només el Projecte o la Direcció perquè t’ho demana l’ajuntament. La coordinació en fase d’execució i l’EBS o ESS, també tenen responsabilitat, que recau en tu.

Recorda, els 4 treballs de missió completa són:

  • Projecte o Documentació Tècnica
  • Direcció d’obra + Direcció d’Execució d’Obra 
  • Estudi Bàsic de Seguretat i Salut o Estudi de Seguretat
  • Coordinació en fase d’execució

LA SOLUCIÓ

Visa els 4 treballs de missió completa en un únic encàrrec:

  • Per obtenir el descompte del 5% en les despeses de visat
  • Per garantir la comunicació de la cobertura de RC, de tots els treballs que componen l’encàrrec. Recorda que el Cateb comunica automàticament tots els treballs visats a la Corredoria, si tens contractada la RC amb la Corredoria del Cateb.
  • Per garantir que al tancar l’expedient, quedin tancats tots els treballs en els quals és possible tramitar el tancament, en un sol tràmit.

PUBLICITAT

Pràctica professional

Èxit de participació a Construmat 2024

Construmat 2024 ha estat un espai d’oportunitat i aprenentatge per a tothom! El Cateb vam comptar amb més de 100m2 d’estand i vam atraure 1.344 persones visitants.

Construmat 2024 ha estat un espai d’oportunitat i aprenentatge per a tothom! El Cateb vam comptar amb més de 100m2 d’estand i vam atraure 1.344 persones visitants. 11 empreses partners van participar com a expositors i conferenciants a l’estand del Cateb, on es van oferir 23 conferències. També vam participar en 2 ponències al Congrés.

Un any més, Construmat ha estat un èxit per la col·laboració entre professionals per afrontar els reptes del futur i les oportunitats de créixer.

L’arquitectura tècnica a Construmat 2024

PUBLICITAT

Serveis jurídics Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

Herències, testaments i responsabilitats dels hereus: una preocupació pels tècnics

La delegació de l'Alt Penedès-Garraf ha organitzat una xerrada per aclarir els dubtes de tots aquells que els preocupa la responsabilitat civil que comporta pels hereus dels tècnics

En la sessió d’ahir, 19 de juny, s’ha parlat de la conscienciació sobre la responsabilitat civil dels professionals de l’arquitectura tècnica durant els terminis establerts legalment, que comporta que, en cas de defunció del tècnic o la tècnica, la responsabilitat es traslladi als seus hereus. 

Per aquest motiu, és important conèixer el règim successori i testamentari a Catalunya, i poder fer les previsions corresponents. Marisa Mas, directora de l’Assessoria Jurídica del Cateb, ens ha parlat de la responsabilitat civil que es manté quan es deixa d’exercir la professió i que es traspassa als hereus. Marisa ha explicat, quins tipus de responsabilitats civils tenen els arquitectes i quina és la responsabilitat civil hereditària. A més, ha aprofitat per fer recomanacions, com ara ser disposar de pòlissa d’assegurances o planificar l’herència, així com atorgar el testament.

Al seu torn, Gonzalo Monera, director d’ASP Corredoria, ha donat tota mena de recomanacions sobre pòlisses d’assegurances per cobrir la responsabilitat civil, i Emilio González, com a notari, ha parlat d’herències i testaments, concretament:

  • El règim successori a Catalunya: quins són els hereus, com es reparteix l’herència, què passa si no hi ha testament (procediment de declaració d’hereus si no hi ha testament, terminis i costos).
  • Convivència i recomanacions per fer testament. Atorgament del testament i cost. 
  • Acceptació de l’herència, amb especial menció a la possibilitat d’acceptar-la a benefici d’inventari.
  • Les noves estructures familiars i herències. 
  • També, testament vital, poders condicionats a situació d’incapacitació…

Si són temes que et preocupen, demana assessorament a l’Assessoria Jurídica del Cateb o a ASP Corredoria.

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació del Vallès Occidental

La nova Ecatècnica a Terrassa, novetats en matèria de prevenció d’incendis

La delegació del Vallès Occidental ha pogut conèixer, de primera mà, la nova marca ECATÈCNIA que s'ha convertit en l'entitat de control d'incendis del Cateb, habilitada per Bombers de la Generalitat.

En aquesta trobada del passat 20 de juny, ens han pogut explicar a la delegació a Terrassa els serveis que oferirà el Col·legi per a la tramitació d’aquests tipus de treballs. Hem pogut fer un repàs de les principals novetats normatives en matèria de llicències d’activitats i la normativa més rellevant en matèria de prevenció d’incendis. La presentació ha anat a càrrec de Míriam Górriz, coordinadora de l’Entitat Col·laboradora de l’Administració del Cateb (ECATÈCNIA).

El Cateb ha aconseguit l’habilitació com a Entitat Col·laboradora de l’Administració (ECA) autoritzada en l’àmbit de la prevenció i la seguretat en matèria d’incendis i dels establiments oberts al públic, espectacles públics i activitats recreatives per part de Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (DGPEIS) de la Generalitat de Catalunya. El Col·legi consta en el número 13 del registre d’entitats col·laboradores de la DGPEIS.

Els serveis que oferirà el Col·legi per a la tramitació d’aquests tipus de treballs s’englobaran dins de la nova marca ‘ECATECNIA’. Amb aquesta acció el Col·legi obre una nova línia de negoci dirigida a despatxos d’arquitectes i arquitectes tècnics, enginyeries i grans cadenes amb equip d’enginyers propis.

Cal recordar que, des del 2014, el Cateb és entitat col·laboradora de l’Administració de l’Ajuntament de Barcelona per a la realització dels informes d’idoneïtat tècnica. L’experiència de tots aquests anys permet afrontar amb garanties aquest nou repte centrat en la prevenció d’incendis.

En aquesta trobada s’¡’ha fet una actualització de les principals novetats normatives en quant a tramitació de llicències d’activitats, tals com:

  • La modificació dels Annexes de l’Ordenança Municipal d’Activitats i de la Intervenció Integral de l’Administració Ambiental de Barcelona (OMAIIAA) i com afecta això ara a la tramitació de les llicències d’activitat a la ciutat de Barcelona.
  • Integració dels informes previs d’incendis a l’ecosistema de la Finestreta Única Empresarial (FUE).
  • Canvis en la tramitació d’expedients d’Activitats de la Llei 20/2009 a través de la Finestreta Única Empresarial (FUE).
  • Repàs de les instruccions tècniques de prevenció d’incendis més rellevants de Bombers de la Generalitat.
  • Repàs de les fitxes de prevenció d’incendis més rellevants de Bombers de Barcelona:

-Nova tramitació de la sol·licitud dels informes de Bombers a través de l’OVT.

-Modificació dels annexes de l’OMAIIA de Barcelona i com això afecta a les tramitacions de llicències a Barcelona ciutat.

-Repàs instruccions tècniques més rellevants de Bombers de la Generalitat de Catalunya (DT-17 de modificació significativa, DT-18 de conductes d’extracció de fums de les cuines, SP-108 de lluernes en naus industrials, SP-120 d’hidrants d’incendis, SP-136 certificats d’instal·lació i/o aplicació, SP-145 PBDs, SP-146 condicions escales d’evacuació, etc.).

-Repàs fitxes més rellevants de Bombers de Barcelona (1.15 modificacions no significatives, 1.17documentació tècnica per SPEIS, 1.18

-Instal·lacions recàrrega vehicles elèctrics. 1.19 PBDs, 3.10 canvis evacuació edificis amb vies evacuació compartides, 6.02 Columnes de ferro colat, etc.

PUBLICITAT

Institucional Oci i cultura Delegació d'Osona-Moianès

Pep Plaza, en el sopar d’Osona-Moianès, per celebrar els 50 aniversari de la delegació

Aquest any la Delegació amb seu a Vic, celebra els seus 50 anys! I ho han celebrat el passat 14 de juny amb una trobada molt especial i amb un gran fi de festa.

Ja fa 50 anys que un grup de col·legiats de la comarca va aconseguir que el Col·legi obrís una delegació per tenir més força al territori, generar opinió i simplificar els tràmits administratius. No va ser una feina gens fàcil però finalment el 1974 es va inaugurar la Seu de Vic del Col·legi a la Plaça Major, esdevenint un punt neuràlgic a la vida política, social, cultural i professional de la comarca.

I han volgut compartir aquesta celebració en el tradicional sopar de col·legiats i col·legiades, que ha tingut lloc el 14 de juny d’enguany al Prat Verd de Malla, al bell mig de la plana de Vic, en un espai innovador on conviu l’art i la natura. Com ja és habitual es va fer la celebració dels 25 i 50 anys de professió i un final espectacular a càrrec de Pep Plaza, que va fer riure tothom!

PUBLICITAT