Cercar Error
Institucional Delegació d'Osona-Moianès

La delegació a Vic celebra els seus 50 anys en un acte amb representació de tot el territori

La Delegació d'Osona i el Moianès del Cateb va celebrar l'acte institucional commemoratiu del 50è aniversari a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, juntament amb una mostra del seu fons d'art exposada al Temple Romà i a la Delegació, i ret homenatge a qui fou el seu primer responsable, Jaume Cabeza.

El president, la Junta de Govern i la Comissió Territorial de la Delegació d’Osona i el Moianès del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona va celebrar l’acte institucional commemoratiu del 50è aniversari a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, el passat 27 de setembre.

Han estat 50 anys, i la delegació del Cateb a Vic ha volgut celebrar l’empenta i la vocació de servei que els ha portat fins aquí i que no ha perdut ni un bri de força ni il·lusió. Com molt bé diu la delegació Osona-Moianès: “som i ens sentim part del territori, ajudem els i les professionals de l’arquitectura tècnica i estem, com sempre, al servei de la societat i de la cultura de la comarca.” I així es va fer palès, per l’important representació territorial desplegada durant la celebració.

L’acte va estar presidit per l’Excm. Sr. Albert Castells, alcalde de Vic, juntament amb Celestí Ventura, president del Cateb i David Mercader, delegat d’Osona-Moianès.

Compromís amb la comunitat

El president del Cateb, Celestí Ventura ha afirmat en el seu parlament, que: “la creació de la delegació de Vic va marcar un pas fonamental en la consolidació del Col·legi a la regió, subratllant la importància del treball conjunt entre les delegacions per impulsar la nostra professió.- i ha afegit “donem protagonisme a la professió, tots els col·legis catalans han adoptat una imatge unificada, representada pel casc amb l’’A’ i la ‘T’..

Impacte en el territori

L’Alcalde de Vic, l’Excm. Sr. Albert Castells, ha afegit que “celebrar els 50 anys de la Delegació d’Osona i el Moianès del Cateb és un moment de gran orgull per a la nostra ciutat. Aquest aniversari no només reconeix la trajectòria d’una institució fonamental per al desenvolupament de l’arquitectura tècnica a la nostra comarca, sinó que també subratlla el compromís dels professionals amb la societat i la cultura local. Continuarem treballant junts per fomentar la col·laboració i el creixement en benefici de tots.”

El delegat del Cateb a Osona – Moianès, Sr. David Mercader, per la seva banda, ha volgut posar en valor els 50 anys d’història de la delegació de Vic: “La nostra va ser la primera delegació d’un col·legi professional a tot l’Estat, cosa que ja mostra el tarannà dels catalans de comarques centrals, gent amb orígens vinculats a la terra; orgullosos de tot el que representa aquest estil de vida que envolta la construcció icònica dels catalans: la masia”.

Durant l’acte s’han distingit els delegats que ha tingut Vic, Jaumer Cabeza, Josep Cullell, Bernat Noguera, Pere Pou, Ferran Pelegrina, Santi Garolera, Maria Molins i David Mercader.

Un viatge a través de més de 50 anys d’història

L’acte va comptar amb la participació de Jordi Vilamala, historiador i cap de l’Oficina d’Arxiu i Gestió Documental de la Diputació de Barcelona que va fer un repàs de la delegació i la va enllaçar amb 50 anys d’història del país. Vilamala ha subratllat la importància de l’art, la tècnica i la societat en la construcció de la identitat del col·legi.

Durant la celebració també s’ha inaugurat la mostra: Compromís amb la creació contemporània. 50 anys del fons d’art del Cateb, al Temple Romà de Vic. L’acte ha finalitzat  a la seu de la delegació, on  s’ha posat nom a la sala d’exposició “Jaume Cabeza”, qui va ser el primer Delegat de Vic, un tècnic innovador implicat en la cultura.



PUBLICITAT

Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: La promoció d’habitatge assequible amb sistemes industrialitzats

Presentació i ressenya del llibre "La promoció d’habitage assequible amb sistemes industrialitzats. Oportunitats i reptes per al món local" a càrrec de Gerardo Wadel i Lena Vidal, autors de la publicació

El 18 de setembre va tenir lloc la presentació d’un nou llibre, al centre de documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “La promoció d’habitatge assequible amb sistemes industrialitzats. Oportunitats i reptes per al món local” i el van explicar els seus autors Gerardo Wadel i Lena Vidal.

Ressenya de llibre

Els nous requisits mediambientals i energètics, l’exigència de nivells més alts de qualitat i la necessitat d’optimitzar costos impliquen reduir la petjada ecològica dels edificis al llarg de tot el seu cicle de vida: des del disseny i la construcció fins a l’ús, manteniment, desmuntatge, reutilització i reciclatge final.

Aquest llibre és un recull d’articles que resumeixen les intervencions que es van fer al seminari “La promoció d’edificis d’habitatges assequibles amb sistemes constructius industrialitzats: oportunitat i repte per al món local”, l’octubre de 2023. La publicació, d’acord amb l’estructura d’aquelles jornades, es divideix en tres grans blocs

El primer bloc, titulat «Una nova manera de construir per a un món canviant», presenta una anàlisi detallada dels avantatges de la construcció industrialitzada en comparació amb la convencional. Hi destaquen aspectes com la reducció dels temps d’execució, la millora de la qualitat constructiva, la disminució dels impactes ambientals i la viabilitat econòmica des de la perspectiva del cicle de vida. A més, s’hi exploren els desafiaments per consolidar aquesta metodologia com una opció viable per a la provisió d’habitatge per part de les administracions locals.

El segon bloc, titulat «Industrialització i digitalització en l’edificació residencial: on som i cap a on anem», recull diverses perspectives i experiències sobre la incorporació de la industrialització per part de diferents actors del sector. S’hi presenten fulls de ruta per a la descarbonització del sector, exemples de col·laboració entre dissenyadors i industrials, i nous models de contractació que en faciliten aquesta cooperació. A més, s’hi posen de manifest els obstacles que encara persisteixen a escala local, com la necessitat d’adaptar la normativa i de reforçar les competències dels professionals implicats.

El tercer bloc, titulat «Experiències en construcció industrialitzada d’obra nova residencial plurifamiliar», ens apropa a casos reals d’èxit on la construcció industrialitzada ha tingut un paper fonamental. Tant a Catalunya com a la resta d’Europa, aquests projectes mostren com aquesta forma de construcció ofereix solucions eficients i sostenibles per a l’habitatge assequible. Les experiències compartides posen de manifest la importància de la col·laboració entre tots els actors implicats i l’ús de tecnologies com el modelatge BIM per assolir els objectius.

Finalment, el llibre tanca amb unes conclusions de Gerardo Wadel, amb una síntesi dels principals reptes i oportunitats del model industrialitzat, oferint una guia pràctica per a futurs projectes en el sector.

Podeu consultar o agafar en préstec el llibre “La promoció d’habitatge assequible amb sistemes industrialitzats. Oportunitats i reptes per al món local” al Centre de Documentació del Cateb.

A la llibreria de la Diputació de Barcelona, la podeu consultar de forma gratuïta i digital. També podeu encarregar-la, per compra, en paper

PUBLICITAT

Serveis jurídics

Ser conscients de la responsabilitat dels professionals de l’arquitectura tècnica per la seva activitat

En un moment en què el treball professional dels arquitectes tècnics s’ha diversificat i no se centra principalment en les obres, és important prendre consciència de la responsabilitat que pot comportar qualsevol treball i de la necessitat de continuar disposant d’una assegurança adequada.

En un moment en què el treball professional dels arquitectes  tècnics s’ha diversificat i no se centra principalment en les obres, és important ser conscients de la responsabilitat que pot comportar qualsevol treball i de la necessitat de continuar disposant d’una assegurança adequada.

És important ser conscients que pot derivar-se responsabilitat per treballar sota qualsevol modalitat d’exercici professional. I així, no només assumeixen responsabilitats els tècnics que exerceixen la professió com a liberals sinó que també poden rebre reclamacions els que treballen com a assalariats, els que treballen per a les Administracions Públiques i els que ho fan a través d’una societat professional.

Igualment, s’ha de tenir en compte que la responsabilitat pot resultar de qualsevol perfil professional (director d’execució d’obra, coordinador de seguretat i salut, cap d’obra, project manager, taxador, pèrit, etc.) i per a qualsevol feina.Per tant, no només poden tenir responsabilitats els tècnics que signen un projecte, assumeixen la direcció facultativa i/o els treballs de seguretat en una obra, sinó que també es poden rebre reclamacions derivades de l’emissió d’un certificat d’habitabilitat d’habitatge usat, d’un informe de la ITE, d’un certificat d’eficiència energètica i, en general, d’altres informes, certificats, taxacions, valoracions, dictàmens, etc. En aquests casos, els contractants d’aquests treballs professionals o els tercers que resultin perjudicats pels errors, inexactituds o falsedats que puguin contenir aquests certificats i informes, poden reclamar els danys i perjudicis que se’n derivin. En funció del tipus de feina, el tipus de responsabilitat és diferent i el tipus d’assegurança també.

Es pot derivar responsabilitat per treballar sota qualsevol modalitat d’exercici professional

Tipus de responsabilitat

L’arquitecte tècnic que intervé en l’execució d’una obra adquireix les responsabilitats civils (que es tradueix en indemnització econòmica per reparar el dany causat) i/o penals (per danys personals: mort o lesions imprudents), fixades per la legislació vigent, derivades de l’obra viva (obra en curs) pels danys materials o personals que es produeixin durant el seu procés, tant a la pròpia obra com a tercers (per exemple, danys materials en pròpia obra, a edifici confrontant o vehicle aparcat en la via pública, i danys personals a un treballador de l’obra o a un vianant que passa a prop del seu recinte, etc).

En aquest sentit, és realment important tenir en compte que no només pot contraure aquesta responsabilitat d’obra viva el tècnic que ha assumit la direcció facultativa o la funció de coordinador de seguretat en fase d’execució, sinó tot aquell que es trobi a l’obra duent a terme qualsevol altra intervenció tècnica (col·laborador de la direcció facultativa en les visites d’obra, assessor de la propietat o del promotor, cap d’obra, etc.). Per tant, mai no s’hauria de trepitjar una obra sense tenir concertada una pòlissa d’assegurances que cobreixi aquesta responsabilitat civil i/o penal. També es podria derivar una responsabilitat administrativa, per incompliment de la normativa tècnica o urbanística que pot comportar la incoació d’un expedient sancionador per part de l’Administració per incompliment, per exemple, de la llicència concedida amb imposició de multes o sancions que, en cap cas, estan cobertes per les pòlisses d’assegurança.

Terminis de reclamació de la responsabilitat

L’arquitecte tècnic que signi el projecte i/o assumeixi la direcció facultativa de l’obra, a més de les responsabilitats derivades de l’obra viva descrites en el paràgraf anterior, una vegada acabada l’obra, contrau la responsabilitat derivada de l’obra morta: bé la responsabilitat triennal o decennal establertes per la Llei d’ordenació de l’edificació (LOE), durant els anys especificats des de la seva finalització i per a les obres que entren dintre del seu àmbit d’aplicació, o bé la responsabilitat contractual i/o la responsabilitat extracontractual, regulades pel Codi Civil de Catalunya, per a les obres que no entren dintre del marc de la LOE (p.e. reforma de façana) o per a la resta d’intervencions professionals (ITE, CEE, Certificat Segona Ocupació, informes, dictamen, taxacions, valoracions, etc).

La regulació de la LOE d’aquesta responsabilitat per danys materials en obra acabada (art. 17), estableix un sistema esglaonat en relació amb el període de responsabilitat civil segons les diferents tipologies dels defectes constructius i el moment de la seva aparició i partint de l’acta de recepció de l’obra. El còmput dels terminis de la responsabilitat civil és el següent:

  • 1 any per danys materials causats per vicis o defectes d’execució que afectin als elements d’acabat de l’obra.

D’aquests defectes respon únicament el constructor.

  • 3 anys per danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes dels elements constructius i instal·lacions que provoquin l’incompliment dels requisits bàsics d’habitabilitat.

D’aquests danys poden respondre tots els agents.

  • 10 anys pels danys materials causats a l’edifici per vicis o defectes que tinguin el seu origen o afectin els fonaments, pilars, bigues, forjats, murs de càrrega o altres elements estructurals, i que comprometin directament la resistència mecànica i l’estabilitat de l’edifici.

D’aquests danys també poden respondre, com en el cas anterior, tots els agents.

Els períodes esmentats es poden allargar, a més, durant el temps en què legalment es poden interposar les accions judicials de reclamació: 2 anys des de l’aparició del defecte constructiu (art. 18).

Pel que fa a les obres que no entren dintre del marc de la LOE i els altres treballs, el termini de responsabilitat per reclamar a Catalunya són 10 anys, de conformitat al Codi Civil de Catalunya (per responsabilitat civil contractual) o 3 anys (per responsabilitat civil extracontractual).

Quadre resum dels terminis de reclamació de la responsabilitat exposades anteriorment

TIPUS DE RESPONSABILITATREGULACIÓTERMINIS
Reclamacions per danys materials (vicis o defectes constructius) en les edificacionsArts. 17 i 18 LOE1-3-10 anys de garantia + 2 anys de prescripció
Responsabilitat contractual (per exemple la que pot reclamar el promotor al tècnic, per incompliment del contracte d’arrendament de serveis professionals)Art.121-20 CCCat   Art. 1964.2 CC10 anys prescripció a Catalunya     5 anys prescripció a Espanya (abans eren 15 anys)
Responsabilitat civil extracontractual Danys a edificis confrontatsDanys materials a tercersDanys i perjudicis per error professionalArt. 121-21 CCCat   Arts. 1902 i 1968 CC3 anys prescripció a Catalunya     1 any prescripció a Espanya
Responsabilitat penal per accidents en obres (mort-lesions imprudents)Art.131.1 Codi Penal5 anys prescripció des de l’accident

Terminis de reclamació de responsabilitat, segons la LOE

 

Breu resum d’algunes sentències recents, facilitat pels advocats de Musaat que defensen les reclamacions per responsabilitat civil dels col·legiats del Cateb, que són interessants per conscienciar d’aquesta responsabilitat dels arquitectes tècnics

Cas 1

La intervenció professional consistia en una rehabilitació de façana d’un edifici plurifamiliar, amb projecte i direcció d’un arquitecte tècnic.

Al poc temps d’acabar-se l’obra, es detecten defectes en el revestiment de la façana. La comunitat de propietaris demanda al constructor i a l’arquitecte tècnic.

La causa del problema és l’aplicació d’un morter defectuós, a banda d’una execució material poc curosa.

La sentència de primera instància condemna només al constructor i absol l’arquitecte tècnic, doncs existia un document d’idoneïtat del material per part del subministrador. No obstant això, la comunitat de propietaris interposa recurs d’apel·lació contra aquesta sentència i l’Audiència revoca l’absolució de l’arquitecte tècnic i el condemna solidàriament amb la constructora. Argumenta la sentència d’apel·lació que les seves obligacions professionals no es poden limitar a controlar que el material estigués certificat, sinó que també comporten l’obligació de controlar que, durant l’execució de l’obra, aquest material es demostrés idoni  (hi havia algun símptoma estrany en la seva aplicació durant l’execució de l’obra, cosa que recomanava haver efectuat algun anàlisi o comprovació addicional).

Cas 2

La intervenció professional consistia en la direcció d’execució d’una obra nova d’un conjunt residencial format per dos blocs d’edificis confrontants fets en dues fases. El primer, composat per 196 habitatges, 233 places d’aparcament, 2 locals i 4 oficines.

La patologia apareix en un pis de la planta baixa construït entre els dos blocs en el qual la junta de dilatació parteix el pis pel mig i provoca una esquerda en els revestiments i fals sostre.

La sentència atribueix responsabilitat sobre la patologia a l’arquitecte, a l’arquitecte tècnic i al constructor. El motiu de la condemna que esgrimeix la sentència és que es considera provat que el projecte elaborat per l’arquitecte no va contemplar el tractament i l’acabat necessari de la junta de dilatació en l’interior de l’habitatge i l’arquitecte tècnic i el constructor haurien d’haver previst aquesta omissió en el moment de l’execució, sense que quedi provat que aquests dos agents comuniquessin a l’arquitecte l’omissió en el projecte d’execució. Si bé és una mancança del projecte, en tractar-se d’una patologia molt evident, el tribunal carrega la responsabilitat també a l’arquitecte tècnic i al constructor.  

El tribunal va estimar una responsabilitat solidària entre tots els agents demandat en no existir prova de la individualització de responsabilitats. L’import de la condemna va ser molt baixa (3.047,68€) perquè només s’obliga a reparar les juntes marcades. Però podria haver estat un problema realment complex per la peculiaritat del projecte que contempla un pis partit per la junta de dilatació que per sort no comportava filtracions d’aigua.

Cas 3

Un altre tema important i que es discuteix bastants vegades en judici és l’obligatorietat o no de portar el Llibre d’ordres o Actes de visita d’obra ja que moltes vegades es va omplint sense la signatura de tots els assistents o es redacta al final de l’obra.

En aquest sentit una sentència recent de l’Audiència Provincial de Barcelona de gener de 2024 estableix expressament, en la part que interessa, que el Llibre d’Ordres i Assistències forma part del procés constructiu ja que l’article 12.3 c) de la Llei d’ordenació de l’edificació recull com obligació del director d’obra, la de resoldre les contingències que es produeixin en l’obra i consignar en el Llibre d’Ordres i Assistències les instruccions precises per a la correcta interpretació del projecte i l’article 13.2 d) d’aquesta Llei especifica que el director d’execució de l’obra haurà de consignar en aquest llibre les instruccions precises. És cert que en tota obra s’ha de portar un Llibre d’Ordres i Assistències, de conformitat a l’Ordre de 9 de juny de 1971, per la qual es dicten normes sobre el Llibre d’Ordres i Assistències en les obres d’edificació (actualment vigent) que en el seu article 4 disposa que aquest llibre estarà en tot moment a l’obra a disposició de la direcció facultativa que haurà de consignar-hi les visites, incidències i ordres     que es produeixin en el desenvolupament de l’obra i han d’estar signades per la direcció facultativa i el constructor.

Aquesta i altres sentències estableixen que el fet que no s’hagi portat en l’obra un Llibre d’Ordres i Assistències podrà comportar, en el seu cas, les responsabilitats que siguin procedents contra els tècnics intervinents per la inexistència d’aquest llibre i per la manca d’instruccions.

En judici es sol debatre en l’argument dels demandants que esgrimeixen que la manca del Llibre d’Ordres (o Actes de vista d’obra) o el fet que no estigui signat per tots els intervinents o que sigui incomplet, és sinònim de desistiment de funcions dels tècnics i manca de control de l’obra.

En qualsevol cas, i en el supòsit que en el Llibre d’Ordres o en les Actes d’Obra es deixi constància d’errors o defectes d’execució, o es donin instruccions al constructor per solucionar-los, no és suficient per eximir de responsabilitat al tècnic ja que la jurisprudència exigeix que es comprovi que s’ha esmenat.

Recomanacions de MUSAAT

S’han de tenir en compte algunes recomanacions, facilitades per l’advocat penalista de MUSAAT defensor dels mutualistes del Cateb, per  al coordinador de seguretat i salut (CSS) per evitar accidents i per tal que, en cas d’accident, tingui una millor defensa.

  • Quan es produeix un accident, la Inspecció de Treball sol revisar tota la documentació de l’obra. Per tant, és indispensable que abans d’iniciar-se els treballs, la documentació estigui en ordre: Estudi de Seguretat i Salut (ESS), Pla de Seguretat i Salut (PSS), Acta d’aprovació del PSS, Adhesions al PSS, designació del CSS.
  • No és suficient que l’ESS  i el PSS estiguin elaborats sinó que han de ser específics per a l’obra en qüestió. S’ha d’evitar ESS que siguin idèntics a altres independentment del tipus i característiques. L’ESS no és un simple tràmit per aconseguir la llicència d’obres, és un document important en el qual s’han d’incloure les situacions de risc específiques de l’obra i la forma d’evitar-les. I s’ha d’evitar també que el PSS sigui una còpia exacta de l’ESS. El PSS ha d’analitzar, estudiar, desenvolupar i completar les previsions contingudes en l’ESS.
  • El CSS no ha d’aprovar qualsevol PSS que se li presenti, ha d’examinar-lo detalladament per conèixer i fiscalitzar els mitjans i procediments de treball que es pretenen utilitzar.
  • Qualsevol modificació dels mitjans i procediments de treball ha de comportar una modificació del PSS per adaptar-lo al procediment concret que finalment es vagi a utilitzar.
  • Els treballadors han de signar un acta de recepció dels equips de protecció individual ja que si la signen no podran dir posteriorment que no se’ls havien facilitat equips de protecció.
  • Els treballadors han d’estar formats en matèria de seguretat. Si bé no existeix cap norma que obligui el CSS a controlar aquesta formació, és recomanable que exigeixi acreditació escrita que els treballadors estan formats.
  • La Inspecció de Treball ve exigint acreditació escrita del seguiment de l’obra per part del CSS, per la qual cosa és indispensable omplir el Llibre d’Incidències, que ha d’anar signat pel CSS i per un responsable de la contractista, i constar les instruccions donades pel CSS.
  • El CSS ha d’exigir i controlar que les empreses contractistes nomenin Recursos Preventius. Al  CSS no li és possible controlar la seguretat diàriament a peu d’obra, per la qual cosa, el nomenament de Recursos Preventius exclou en molts casos la responsabilitat del CSS.
  • Atesa la dificultat que suposa per als tècnics la paralització de l’obra per manca de mesures de seguretat, la paralització d’algun treball concret suposa una solució efectiva i contundent.

Cobertura d’assegurança de les responsabilitats

Com a conclusió, ateses les possibles responsabilitats derivades de l’exercici professional, descrites en els apartats anteriors i els terminis que s’estableixen legalment per poder reclamar-les, no només és imprescindible disposar d’una adequada cobertura d’assegurança de responsabilitat i mantenir-la durant el termini susceptible de possibles reclamacions sinó que, a més, a Catalunya  és legalment obligatòria, de conformitat amb la Llei de col·legis professionals catalana.

Podeu consultar opcions d’assegurament de la responsabilitat professional a través de la Corredoria d’Assegurances del Cateb. I us recordem també que, per a una sèrie de treballs determinats (“altres treballs”) que es visin voluntàriament per part dels col·legiats, s’inclou una cobertura, a través d’una pòlissa col·lectiva contractada pel Cateb, en les condicions específiques de la pòlissa vigent en el moment de la reclamació. L’avantatge d’aquesta pòlissa col·lectiva del Cateb és que, si l’arquitecte tècnic no realitza altre tipus d’intervencions professionals que les cobertes per aquesta pòlissa d’assegurança, el tècnic no ha de tenir una pòlissa individual pròpia i tampoc s’ha de preocupar de mantenir la cobertura d’aquest tipus de treballs ja que s’encarrega directament el Cateb, com a prenedor de l’assegurança.

Assessoria Jurídica del Cateb

PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

Presentació d’ECATÈCNIA a Vilafranca

La delegació de l'Alt Penedès-Garraf ha donat a conèixer ECATÈCNIA als seus col·legiats, i ha fet un repàs de les principals novetats normatives en matèria de llicències d’activitats i prevenció d’incendis.

El Cateb ha aconseguit l’habilitació com a Entitat Col·laboradora de l’Administració (ECA) autoritzada en l’àmbit de la prevenció i la seguretat en matèria d’incendis i dels establiments oberts al públic, espectacles públics i activitats recreatives per part de Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (DGPEIS) de la Generalitat de Catalunya. El Col·legi consta en el número 13 del registre d’entitats col·laboradores de la DGPEIS. El Cateb sota la nova marca ECATÈCNIA es converteix en entitat de control d’incendis habilitada per Bombers de la Generalitat. En aquesta trobada a Vilafranca ens han explicat els serveis que oferirà el Col·legi per a la tramitació d’aquests tipus de treballs. Hem fet un repàs de les principals novetats normatives en matèria de llicències d’activitats i la normativa més rellevant en matèria de prevenció d’incendis.

Els serveis que oferirà el Col·legi per a la tramitació d’aquests tipus de treballs s’englobaran dins de la nova marca ‘ECATECNIA’. Amb aquesta acció el Col·legi obre una nova línia de negoci dirigida a despatxos d’arquitectes i arquitectes tècnics, enginyeries i grans cadenes amb equip d’enginyers propis.

Cal recordar que, des del 2014, el Cateb és entitat col·laboradora de l’Administració de l’Ajuntament de Barcelona per a la realització dels informes d’idoneïtat tècnica. L’experiència de tots aquests anys permet afrontar amb garanties aquest nou repte centrat en la prevenció d’incendis.

S’ha aprofitat també aquesta trobada per fer una actualització de les principals novetats normatives en quant a tramitació de llicències d’activitats, tals com ara:

  • La modificació dels Annexes de l’Ordenança Municipal d’Activitats i de la Intervenció Integral de l’Administració Ambiental de Barcelona (OMAIIAA) i com afecta això ara a la tramitació de les llicències d’activitat a la ciutat de Barcelona.
  • Integració dels informes previs d’incendis a l’ecosistema de la Finestreta Única Empresarial (FUE).
  • Canvis en la tramitació d’expedients d’Activitats de la Llei 20/2009 a través de la Finestreta Única Empresarial (FUE).
  • Repàs de les instruccions tècniques de prevenció d’incendis més rellevants de Bombers de la Generalitat.
  • Repàs de les fitxes de prevenció d’incendis més rellevants de Bombers de Barcelona.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 23. Visar té descomptes si fas pack CHU i CEE

Recorda que pots visar alhora el CHU+CEE, en pack, en un sol encàrrec i que, a més, el visat d’ambdós treballs, inclou la cobertura, amb la pòlissa de RC col·lectiva del Cateb.

LA DADA

Per la compravenda o lloguer d’un habitatge cal disposar de la Cèdula d’habitabilitat i l’Etiqueta d’Eficiència Energètica vigents. Per això, sovint, s’encarreguen alhora els dos treballs, el de Certificat d’habitatge de segona ocupació (CHU) i el Certificat d’Eficiència Energètica (CEE), a un arquitecte tècnic.

RECORDA

Que pots visar alhora el CHU+CEE, en pack, en un sol encàrrec i que, a més, el visat d’ambdós treballs, inclou la cobertura, amb la pòlissa de RC col·lectiva del Cateb.

L’AVÍS

Per l’obtenció del descompte cal tramitar els 2 treballs alhora, en un únic expedient: pack CHU+CEE.

Fer aquests treballs sense cobertura de RC és il·legal i pot representar greus problemes en cas de reclamació.

LA SOLUCIÓ

Visa alhora el CHU i el CEE en un únic expedient i aconseguiràs un descompte del 15%.

Videotutorial. Com fer el pack CHU+CEE

PUBLICITAT

Pràctica professional construcció Materials

Informació sobre l’exportació de la indústria espanyola de la construcció

Informe especial estadistic del comerç exterior 2023 - CEPCO-.

Com cada any, la Confederació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Productes de Construcció -CEPCO-, ha publicat el seu darrer informe sobre exportació de productes de construcció, amb agregats totals de la indústria i parcials per producte, amb països de destinació i d’origen, saldos nets, creixements anuals, etc.

Algunes de les principals conclusions que s’extreuen d’aquest informe són les següents:

  • El sector espanyol de Fabricants de Productes de Construcció va exportar, durant l’any 2023, materials per valor de 29.217 milions d’euros, un 5,0% menys que el 2022 i un 4.7% més que el 2021.
  • El saldo comercial que ofereix l’activitat exportadora del sector a Espanya per a l’any 2023 és de 8.447 milions d’euros, un 18,8% més que el corresponent al 2022 i un 31,1% més que el relatiu al 2021.
  • Espanya és el tercer país de la UE, darrere d’Alemanya e Itàlia, en aportació al saldo comercial del país.
  • Descontant l’efecte preu, el sector ha sofert un decreixement del 8.2% dels materials exportats durant el 2023 en relació al 2022.
  • Espanya és el cinquè país productor amb més exportació dels darrers cinc anys, darrere d’Alemanya, Itàlia, França i Polònia i el setè en termes absoluts d’exportació.
  • Les xifres absolutes d’exportació de l’exercici 2023 contribueixen a l’exportació total de l’economia espanyola en un 6,4% respecte a l’exportació total de l’economia espanyola, una dècima i mitja inferior a l’exercici de l’any passat.
  • Per destinació econòmica, els països de la Unió Europea, objectiu dels nostres materials són França (19,4%),  Alemanya (8,2%), Portugal (7,7%), Itàlia (7,5%),  i Països Baixos (4,2%). Essent els Estats Units (8,6%), el Regne Unit (5,5%), el Marroc (3,4%), Mèxic (1,7%), l’Aràbia Saudita (1,2%) i Turquía (1,0%) els estats fora de la UE als que més viatgen els nostres productes.

La Confederació Espanyola d’Associacions de Fabricants de Productes de Construcció -CEPCO- es va crear l’any 1991, amb la voluntat d’aplegar en una sola organització a totes les Associacions Nacionals de Fabricants de Producte per a la Construcció. Actualment està formada per 17 de les associacions espanyoles més rellevants, que representen les principals families de productes que hi han a Espanya. Això fa que la CEPCO respongui als interessos de 4.000 empreses, 28.500 de manera indirecta, de més de 363.000 treballadors, el 14,2% de la indústria espanyola, amb un 18,4% d’ocupació femenina i una exportació de més de 29.000 milions d’euros el 2023, que repsenta el 7,6% de l’economia espanyola.

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació d'Osona-Moianès

Visita a les obres de la nova comissaria de la policia local de Manlleu

L'arquitectura en fusta té un atractiu incontestable i els companys d'Osona-Moianès no s'han volgut perdre la visita a un edifici funcionalment sostenible com aquest.

El passat 17 de setembre, la delegació d’Osona-Moianès va poder visitar les obres de nova construcció de la comissaria de la Policia Local de Manlleu.

Davant dels reptes climàtics que vivim, l’obra proposa un edifici funcionalment sostenible, que adopta les estratègies del disseny amb l’objectiu d’obtenir un edifici de consum energètic quasi nul. La reducció de la demanda, l’eficiència en l’ús i l’aprofitament dels recursos locals i naturals són alguns dels vectors clau que incorpora.

Aquest nou edifici, es tracta d’un equipament més per a la població de Manlleu, amb una superfície total de 1.200m2. Consta de planta baixa que s’organitza mitjançant dues franges asimètriques en el sentit longitudinal on es distingeixen 4 àrees: la pública, la privada, la semi-privada i la de custòdia. La planta soterrani es divideix en 2 parts: una destinada als vestuaris i l’altra destinada a cambra higiènica adaptada, l’armer i sales d’instal·lacions. Totes dues meitats distribuïdes a través de l’espai d’arribada de l’escala i l’ascensor.

La visita ha anat a càrrec de:

  • David Recio Muniesa, arquitecte, projectista i director de l’obra
  • Miquel Sellés Oliva i Elisenda Parés Coll, arquitectes tècnics directors d’execució de l’obra

I ens hi ha acompanyat l’alcalde de Manlleu, Arnau Rovira Martínez, i el delegat d’Osona-Moianès, David Mercader.

No et perdis la propera!

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Vallès Oriental

L’Arquitectura Tècnica del Vallès Oriental, també present en l’ofrena de l’Onze de Setembre

Quaranta-dues institucions i entitats de Granollers han fet la seva ofrena floral la Diada nacional de Catalunya, entre les quals, la delegació del Vallès Oriental del Col·legi.

Granollers ha celebrat l’onze de setembre, la Diada nacional de Catalunya, amb l’ofrena floral com cada any al peu del monument a l’Onze de Setembre, amb l’assistència de les autoritats locals, els diferents partits polítics i un considerable nombre d’entitats culturals, socials i esportives de la ciutat, entre les quals, la delegació del Vallès Oriental del Cateb.

Els encarregats de representar la delegació han estat Marga Deunal i Jesús Rey, ambdós arquitectes tècnics de la comissió territorial.

PUBLICITAT

Institucional Delegació d'Osona-Moianès

Vic ha assitit als actes de commemoració de la Diada nacional de Catalunya, amb la tradicional ofrena floral a Bac de Roda

La delegació d'Osona-Moianès, conjuntament amb el Coac de Comarques Centrals van fer la tradicional ofrena floral d'Onze de Setembre a la ciutat de Vic

Un any més, Vic ha commemorat la Diada nacional de Catalunya amb la tradicional ofrena floral a la placa de Bac de Roda. L’acte que es va realitzar aquest dimarts al vespre, ha comptat amb la participació dels diferents representants polítics del consistori vigatà, així com una seixantena d’entitats i institucions de la ciutat, entre les quals, la delegació d’Osona – Moianès del Cateb.

Una commemoració de l’11 de Setembre marcada per la reivindicació de la llengua catalana, on la delegació, conjuntament amb el Coac de Comarques Centrals van fer la tradicional ofrena floral. En aquesta hi van participar David Mercader, delegat d’Osona-Moainès, Elisenda Parès, vocal de la comissió territorial i Mònica Carrera, representat del Coac.

PUBLICITAT

Institucional

Campanya de col·legiació 2024

El Cateb llança una campanya de col·legiació amb l’objectiu d’incrementar la base social del Col·legi. Per a nous col·legiats s'ofereix un incentiu econòmic per facilitar l’entrada al Col·legi. Els col·legiats actuals també poden aconseguir beneficis.

El Cateb presenta una campanya per incrementar la base social de col·legiats i col·legiades.

Amb el lema “Som 7000. Imagina’t si en fóssim més!”, el Col·legi proposa un incentiu econòmic per facilitar l’entrada de nous col·legiats: una quota de 0 € fins a l’1 de març de 2025

A més, la campanya inclou beneficis per als col·legiats actuals que recomanin la col·legiació: un trimestre de gratuïtat en la seva quota.

Condicions de la campanya per a nous col·legiats:

  • Els col·legiats que es donin d’alta abans del 30 de novembre, no pagaran quota col·legial fins a l’1 de març de 2025.
  • Per poder gaudir d’aquesta promoció, els nous col·legiats hauran de mantenir la condició de col·legiat durant com a mínim 1 any, des de la data d’alta.
  • La campanya només està oberta a nous col·legiats. No se’n podran beneficiar col·legiats actuals que es donin de baixa i es tornin a donar d’alta durant el període de campanya.

Em vull col·legiar

Beneficis per als col·legiats actuals

Fer gran el Col·legi és fer gran la professió.

Si ja estàs col·legiat i recomanes a companys i companyes que es donin d’alta en el període de la campanya, tu també gaudiràs d’un incentiu econòmic: la gratuïtat a la quota del primer trimestre de 2025.

Condicions de la campanya per a col·legiats actuals:

  • Col·legiats amb modalitat de pagament trimestral: no es girarà el rebut de la quota del primer trimestre de 2025
  • Col·legiats amb modalitat de pagament anual: al moment del pagament de la quota anual s’aplicarà el descompte corresponent a 3 mesos.
  • Per poder gaudir d’aquest descompte, el nou col·legiat/da haurà de facilitar el nom del col·legiat/da recomanador, durant el tràmit d’alta col·legial.
  • El descompte no és acumulable: si més d’un col·legiat t’identifica com a recomanador, gaudiràs igualment d’un trimestre gratuït.

Com recomanar la col·legiació: 

Descarrega el pdf i demana al nou col·legiat/da que doni el teu nom en el procés d’alta, per tal que et puguem aplicar el descompte.

Descarrega el PDF

 

 

 

Beneficis per als precol·legiats actuals

Si ja gaudeixes de la precol·legiació, convida els teus amics i amigues a sumar-s’hi abans del 30 de novembre de 2024 i entraràs en el sorteig de cascs i samarretes

Condicions de la campanya per a precol·legiats actuals:

  • Per poder entrar al sorteig, el nou precol·legiat/da haurà de facilitar el teu nom, durant el tràmit d’alta.
  • Com més companys teus es precol·legiïn, més opcions tindràs de guanyar.
  • El sorteig es realitzarà el dia 16 de desembre i es comunicarà per correu electrònic al guanyador o guanyadora.

Com recomanar la precol·legiació:

Descarrega’t el pdf i envia-li a un company o companya per animar-lo a precol·legiar-se.  En el procés d’alta li demanaran el teu nom, per tal que entris en la llista del sorteig.

Descarrega el PDF

PUBLICITAT