Cercar Error
L'Informatiu Cultura

Grafits de saló: ciutats intactes, museus grafitejats

Aquest “art”, en principi lliure, il·legal i lligat a l’espai urbà, fruit de moviments urbans rebels és un dels quatre elements que formen part de la cultura hip hop en el seu origen.

Escrit per i -

“D’aquí a poc, els carrers de les ciutats brillaran com murs blancs”.

Ornament i delicte. Adolf Loos

Potser el més complex a l’hora de parlar de grafits és saber exactament què és un grafit i què no, quins són els seus límits, valorar la seva autenticitat i la seva lògica. És art? Reivindicació? Ambdues? Importa l’autoria? Té sentit reproduir-los? Té sentit que entri en un museu?

Així, doncs, importa el seu autor? És certa la voluntat d’anonimat d’alguns d’ells o forma part de l’estratègia del mercat “artístic”? Qui no coneix a dia d’avui al mític i contradictòriament anònim Banksy? (tot i que molt sovint tots diem erròniament Bansky amb tot convenciment). Són grafits les pintades a les parets dels lavabos Te quiero, Toñi? Són grafits les paraules il·legibles que envaeixen repetidament algunes de les portes i parets dels nostres edificis? Són grafits els dissenys pactats que rematen i dignifiquen algunes mitgeres del nostre paisatge urbà? És grafit la reproducció d’un grafit ja consagrat i d’autor? És grafit un “grafit d’autor”? És art un grafit?

Aquest art, fruit dels moviments urbans rebels és un dels quatre elements que formen part de la cultura hip hop

Aquest “art”, en principi lliure, il·legal i lligat a l’espai urbà, fruit de moviments urbans rebels és un dels quatre elements que formen part de la cultura hip hop en el seu origen. Mentre els grafits assolien gran popularitat durant la dècada dels anys 80, l’street art, també desenvolupat al carrer, evolucionava en paral·lel, coexistint des d’aleshores com a dos vessants d’art de carrer clarament diferenciades per les tècniques emprades, però també per la seva finalitat i objectius primers.

El context com a punt de partença

El context és segurament un dels motors del món del grafit. I no només parlo de context urbà en general, del context reivindicatiu, del context temporal dels anys en què aquesta manifestació artística i activista s’inicia, sinó també, i molt directament proper, del context espacial immediat en què sorgeix la seva idea: de la pulsió que fa néixer una imatge o un text, ja sigui per inquietud del qui el realitza com a expressió gràfica d’una reivindicació o, com sovint també es dona, com a continuïtat d’una anècdota en el medi físic on té lloc: una esquerda, una finestra tapiada o un esfondrament, per exemple.

Sembla, que en alguns casos, aquest punt de partença és imprescindible i fins i tot, canvis en aquest deixen sense sentit, o a mitges, la intervenció grafitera: un exemple d’aquest fet seria el que el passat més d’octubre va tenir lloc a Nottingham. Va desaparèixer la bicicleta (sense una de les seves rodes) que va inspirar Banksy en un mural on apareix una nena amb un hula hop fet d’una llanta de bicicleta. La bici estava lligada a un pal proper i el fet que hagi desaparegut elimina el punt de partença de l’obra de Banksy. Quan Banksy va confirmar que era el seu creador, els turistes van començar a fer cua per visitar l’obra.

Donat aquest fet, es va instal·lar una altra bicicleta a la qual també li faltava una roda. Una mica berlanguesc tot plegat. En altres casos, uns claus metàl·lics a la paret, uns maons al descobert en una paret exterior, una finestra tapiada o una esquerda poden inspirar i són bones excuses generadores d’idees.

Abans de què el grafit entri als museus […] la ciutat ofereix espais perquè l’artista grafiter s’esplaï en el medi més proper al seu art: el carrer

Art urbà en llauna de museu

El barri de Wynwood de Miami acull el primer museu dedicat a la història del grafit. Existeixen altres institucions que reivindiquen l’art urbà, com el Urban Nation Museum de Berlin inaugurat el 2017 o, el més recent, Fluctuart de París, el primer museu flotant del món. Però el museu de Miami se centra exclusivament en l’art del grafit i en la seva evolució. També aquí tenim alguns exemples de “bones pràctiques” grafiteres. Grans grafits han anat apareixent en els darrers anys a les parets i altres espais pactats de la ciutat de Barcelona, després de ser perseguits per l’Administració municipal que els condemnà amb l’ordenança del civisme del 2006.

Abans de què el grafit entri entre les quatre parets dels museus, abans que s’hagi de pagar entrada per veure l’art de carrer i que un comissari decideixi una línia conceptual per a exposar-los, la ciutat ofereix espais perquè l’artista grafiter s’esplaï en el medi que li és potser més adient, familiar i més proper al seu art: el carrer. A Barcelona, considerada una de las principals capitals europees en aquesta forma d’expressió, trobem espais pactats a tots els districtes de la ciutat: el tauró del diner al barri del Carmel (obra de l’italià Blu), la reproducció del mural de Haring a una paret veïna del Macba, la intervenció en un dels murs de la presó Model (de Roc Blackblock), les intervencions dels artistes Sixe Paredes i Fasim a la Nau Bostik o com els murs dels Jardins de les Tres Xemeneies a l’avinguda del Paral·lel on una placa indica aquesta finalitat: en el cas dels murs pactats a la plaça de les Tres Xemeneies, no es tracta d’un museu, sinó d’unes parets urbanes i vives on s’espera que algú les grafitegi sense clandestinitat, ni secretisme, ni prohibicions, però sí amb reivindicació i amb els principis que li calguin al seu autor.

Bostik Murals va néixer el 2017 com a primer museu d’art urbà i grafits de Barcelona. Es troba a la Nau Bostik, a un pas de las vies de La Sagrera, en una gran nau que fou una fàbrica d’adhesius del mateix nom. Ara és un espai cultural autogestionat que fou impulsat per Xavier Basiana i que s’ha convertit en un punt de referència del barri i de la ciutat. Una vintena de creadors han intervingut i funciona també com a centre de debat i reflexió al voltant de l’art i la seva expressió urbana.

Just quan feia 25 anys de què l’artista i activista nordamericà Keith Haring pintés en ple barri del Raval l’obra Tots junts podem aturar la sida (1989), es va dur a terme la reproducció d’aquell mural, restituït amb el mateix color, en una paret d’un costat del macba, el 2014. Haring va trigar només cinc hores en elaborar el gran mural en què alertava sobre la malaltia, la reproducció va trigar alguns dies en tenir forma i va ser possible per la tasca d’especialistes i de diferents tècnics. L’any 1992, l’Ajuntament, d’acord amb el macba i la Keith Haring Foundation, van decidir calcar l’original i prendre mostres de la pintura utilitzada, davant l’estat d’abandonament en el qual es trobava l’original. Aquest fet fou imprescindible per possibilitar la reproducció posterior.

Imatge actual de la reproducció del mural de Keith Haring a una paret veïna del macba. Curiosament, hi ha un gran respecte també per la rèplica de l’artista: cap grafit posterior que interfereixi.

Montse Guillén, la xef del restaurant El Internacional Tapas Bar&Restaurant del Nova York dels 80 i que, amb el també artista Antoni Miralda treballa en el projecte Food Cultura, era amiga de Haring i ell n’era client del restaurant entre molts d’altres artistes i intel·lectuals del moment. Quan Haring va visitar Barcelona, la Montse va ser precisament qui li va proposar (i facilitar els permisos) de fer un mural a la ciutat. Ell va triar l’emplaçament en ple barri del Raval -aleshores, Xino- (justament a l’actual Plaça Salvador Seguí). Hi ha moltes anècdotes al voltant d’aquell bonic acte creatiu. Haring va morir uns mesos després.

El Centre Cultural El Carme de Badalona va allotjar l’exposició Recién pintado, una col·lectiva de deu artistes vinculats doblement amb la intervenció al carrer i la ciutat de Badalona, llençant missatges reivindicatius i alhora dignificant els espais oblidats de la ciutat tot omplint les parets i murs abandonats. En aquesta ocasió, els artistes no intervenien al carrer ni arribarien amb les seves obres ja acabades preparades per col·locar, sinó que van crear les seves obres directament a les parets dels centre cultural. El públic podia accedir a la sala d’exposicions mentre els artistes les intervenien i compartir així amb ells el work in progress que normalment fan al carrer o al seu estudi. Cada setmana dos artistes intervenien en els seus espais respectius i durant cinc setmanes, la sala d’exposicions es va anar transformant progressivament en un nou espai ple de colors i formes procedents de llenguatges artístics diversos. En una segona etapa en què els artistes ja havien acabat les seves intervencions, el públic va poder gaudir dels resultats i visitar l’exposició.

The World. The immersive experience of Banksy, una exposició anunciada

L’Espai Trafalgar de Barcelona mostra un centenar de rèpliques de l’obra de Banksy en una exposició que no ha estat autoritzada per l’artista (com totes les exposicions sobre l’obra de l’autor). The World of Banksy. The Immersive Experience està comissariada pel director de teatre belga-albanès Hazis Varda.

Les reproduccions són a mida real i reprodueixen obres realitzades entre el 2000 i el 2018 al Regne Unit, França, Estats Units, Israel i Palestina repartides en les tres plantes de l’edifici. Les rèpliques estan realitzades per una desena d’artistes urbans que també han volgut mantenir-se en l’anonimat perquè només tracten de difondre l’obra de Banksy, no apropiar-se-la. La intenció és donar coneixement d’unes obres que majoritàriament han estat robades, vandalitzades o són ja inexistents i de les quals només es poden veure imatges a internet.

Imatges de l’exposició The World. The immersive experience of Banksy a Barcelona, a la galeria Espai Trafalgar, desembre 2020.Tot són reproduccions d’obres de Banksy realitzades per artistes del grafit que també han volgut mantenir l’anonimat. Marcs, límits, distàncies amb les obres, cartró pedra per a reproduir espais urbans i edificacions originals…, simulacre.

Reproducció de grafit de Banksy a l’exposició sobre l’artista. Imitació inspirada en obra de Banksy a un forn del barri d’Horta de Barcelona.

Imatges polèmiques que són clares mostres de la divinitat de Banksy.

De la reivindicació social a la divinitat urbana

Tot i que el grafit va néixer com a art efímer, anònim, marginal, reivindicatiu i que, en principi serien aquests els seus trets característics i definidors, és avui una manifestació reconeguda i amb obres que es subhasten a preus milionaris.

La marginalitat (tant cultural com amb relació a la ubicació espacial) i el seu caràcter efímer, semblen factors bàsics i intrínsecs en l’objecte principal del grafit: mitgeres, trens abandonats, suburbis, carrerons i passadissos de línies de metro marginals semblaven els escenaris naturalment idonis.

Sembla que amb el temps i la consciència i posada en valor, aquella activitat gràfica marginal i efímera s’ha transformat en un fet artístic d’autor i oficial. Algunes de les seves obres s’estan subhastant a preus milionaris i els seus autors (tot i que contradictòriament anònims) són noves divinitats en l’escena artística. És sovint la polèmica que generen, la responsable de la fama.

La paraula o la imatge

Primer de tot, un aclariment: no confonem una pintada i un grafit. El límit hauria de ser clar, tot i que de vegades, no ho sigui tant. Intento referir-me en tot el meu text al grafit i no considero les pintades insulses o simplement gamberres, que descarto per raons evidents.

Així doncs, i un cop aclarit això, també vull apuntar que he considerat com a grafits tant un text sense imatge, un text amb imatge, una imatge amb text o una imatge sense text. Tots tenim imatges al cap que es repeteixen per la ciutat (una cara, un xumet, un cor, etc.) i també paraules o frases que envaeixen la ciutat amb algun missatge reivindicatiu, com per exemple el popular sinpapeles. De vegades una imatge val més que mil paraules, però d’altres, una paraula, una frase pot ser essencial, o una paraula pot esdevenir gairebé imatge, o una imatge amb un text pot ser també una bona vinyeta transmissora de contingut.

SInpapeles, conpapeles, sinpatria… sense límits

Sinpapeles. Escrit tot junt i amb una bona i clara caligrafia, envaeix Barcelona des de fa uns tres anys. La seva intenció de remoure consciències és obra també d’algú anònim (més o menys) o de qui saben molt poc: origen latinoamericà, porta uns 10 anys a la ciutat i va ser, durant els seus primers anys aquí, precisament un sinpapeles. Un grup de persones, totes identificades per ell, segueix la seva tasca.També li ha sortit algun imitador espontani i per lliure. Sinpapeles és ja tot un moviment reivindicatiu.

Manuals d’improvisació, guies d’indrets secrets, art performàtic amb tiquet d’entrada, vermuts amb amics online, reunions familiars en pantalla, vinils que reprodueixen grafits per a decorar les nostres llars, subhastes d’art urbà amb preus estratosfèrics, grafits emmarcats. Ni ornament ni delicte, grafits de saló, mercantilització de l’art urbà i, potser sí, delicte conceptual.

“Quan permetem que la natura torni a pintar les parets(…) aleshores seran humanes i podrem començar una nova vida”

Hunter Wasser, 1981

Art urbà i espai públic

Xavier Basiana, arquitecte i fotògraf

Art urbà i espai públic són dos termes que estan íntimament vinculats encara que la seva relació està travessada per molts elements, alguns d’ells no exempts de conflicte. Durant els anys noranta i principis del 2000 Barcelona vibrava en tant que ciutat amb un gran dinamisme social i cultural. L’art urbà tenia un fort protagonisme a la ciutat fent-se present a través de diferents intervencions a l’espai públic. Barcelona després de les Olimpíades s’havia posat al mapa de les ciutats globals i el fenomen, tot i atraure molts artistes de renom, no acabava de quadrar amb el model de ciutat que tenia l’Ajuntament projectat aleshores. És així , que l’any 2006, l’Ajuntament aprova la coneguda com a Ordenança del Civisme.

Un canvi radical que prohibia la realització de qualsevol acció que alterés visualment l’espai públic o qualsevol equipament. L’art urbà, d’aquesta manera, tornava a ser considerat una pràctica clandestina a no ser que hi hagués un permís explícit de l’Ajuntament. Paral·lelament, la meva trajectòria com a impulsor d’espais de creació havia començat l’any 1998 amb la creació de la Nau Ivanow, un espai pensat per a la creació, producció i difusió de la cultura contemporània en totes les seves diferents formes. Ja en aquells anys va acollir, cedint les seves parets exteriors per a diferents intervencions que s’entenien com una manera d’expressió artística més, que calia donar-li sortida. Amb el pas del temps i una vegada desvinculat de la Ivanow l’any 2015 s’entra en un espai fabril abandonat, la Nau Bostik i amb la imprescindible i determinant col·laboració de l’associació Difusor es comença a intervenir en la gran quantitat de racons i parets de l’antiga fàbrica. Avui quan han passat gairebé sis anys de la conquesta de l’espai ens agrada dir que la Bostik és el primer museu d’art urbà de la ciutat. Potser ningú ens ha concedit aquesta classificació de museu, però el que sí que tenim clar és que la Nau Bostik avui dia és un referent de l’art urbà a la ciutat i a escala internacional.

Foto: Xavier Basiana


Menjar a Barcelona amb Keith Haring

Montse Guillén, xef, artista i amiga de Keith Haring

…l que no s’ha comentat encara és el que li va sorprendre menjar a Barcelona aquells dies.

El matí del dissabte, quan es va posar a pintar el mural, a mig matí, no havia encara esmorzat i em va demanar que li portés alguna cosa per menjar i beure. Com que estàvem envoltats de bars a la zona, li vaig anar a buscar un “bocata”, de pa amb tomàquet i truita de patata i per beure, Coca-Cola.

No havia sentit parlar mai del que era un “bocata”, que per cert, se’l va menjar molt a gust.

I en un dels restaurants on el vaig portar a sopar, li vaig fer provar les “angules”, que tampoc les havia vist i molt menys menjat. Li van sorprendre enormement. No recordo si se les va acabar…

Imatges de Montse Guillén i Keith Haring durant l’estada de Haring a Barcelona. Font: Montse Guillén.


Recién pintado

Spogo i Martí Noy, comissaris de l’exposició / Fotos: Fer Alcalá i Clara Antón

Volíem portar el muralisme i el grafit a la sala d’exposicions Josep Uclés de Badalona, posar llum i reivindicar l’art urbà fet als carrers. Volíem mostrar a la ciutadania els artistes urbans que encenen les parets i murs de la ciutat.

Però com fer-ho? No volíem que la llibertat amb la qual creen i treballen aquests artistes als carrers quedés domesticada entre el sostre i les parets d’una sala d’exposicions. No volíem que les seves obres quedessin limitades per la quadradesa dels marcs.

Vam demanar a 10 artistes, amb alguna relació amb Badalona, que creessin i executessin les seves obres directament a les parets de la sala, i que el públic pogués gaudir en directe d’aquest procés de creació, de transformació d’un espai i de conversa amb els artistes.

I, gràcies a la complicitat de Bre, Santiago Jaén, Crajes, Spogo, Dagoe, Sm172, Elbi Elem, Rubén Sánchez, Juan Chacón i Marcos Navarro, la ciutadania va poder veure reunits a aquests artistes urbans omplint de colors les parets i compartir amb ells els processos creatius que normalment fan al carrer o a l’estudi. Per uns mesos la sala Josep Uclés va ser un tros de carrer.


Grafits, pintades i paisatge urbà

Josep Olivé / © Fotos: Josep Olivé / Banksy & Artwork’s / Esther Oriol

En l’exposició sobre Banksy que es pot visitar en un espai d’art del carrer Trafalgar, a Barcelona s’hi mostren obres dels darrers 15 anys de la seva activitat. Això permet tenir una idea d’un recorregut no només gràfic sinó també ideològic d’aquest artista de carrer. Una ideologia reivindicativa dels drets dels més dèbils i de denúncia, punyent però subtil i ambigua, dels abusos dels poderosos, si és que és possible resumir la seva ideologia en dues línies. No seria el seu art molt diferent del dels bons ninotaires que encara publiquen un dibuix d’actualitat diari a la premsa escrita, si no fos perquè el suport és molt diferent, són els carrers i -el més important- perquè com a bon artista, s’inspira o interactua amb l’entorn(1).

A més, realitza altres activitats de més gran abast com és el seu Walled Off Hotel, a Palestina, a tocar del mur que la separa d’Israel o la gegantina instal·lació en forma de parc temàtic que va muntar fa uns anys prop de Bristol per denunciar la situació dels migrants que volen arribar a la Gran Bretanya, anomenada Dismaland, de la qual ja en vàrem parlar a la revista (l’informatiu 350).

Discurs coherent

Sense una activitat tan rellevant, ni amb tanta cobertura mediàtica, hi ha molts altres artistes de carrer que fan una obra molt interessant i que tenen en comú amb Banksy la voluntat de transmetre una idea que forma part d’un discurs coherent (sigui reivindicatiu, cultural o simplement formal) i la integració i el respecte per l’entorn i el paisatge urbà on es plasma la seva obra. Com diu Cristina Arribas al seu article, a Barcelona en tenim mostres interessantíssimes a molts barris en els quals hi ha suports adequats per als grafits. Perquè si us hi fixeu bé, com a art conceptualment clandestí i efímer es suporta gairebé sempre sobre edificis ruïnosos, provisionals o abandonats, o bé en llocs que tenen la potencialitat per transmetre el missatge del grafit. Sempre poden ser esborrats amb facilitat, pel tipus de tècnica emprada o pel suport, en el qual és fàcil eliminar cap rastre de la pintura, com poden ser superfícies metàl·liques.

Per sota d’aquests artistes hi ha dos tipus de moviments que, al meu parer, sovint s’identifiquen injustament amb els anteriors, com a artistes de carrer, quan en realitat la seva activitat té un valor molt menor, en tots els sentits. Per una banda, hi ha els grups de grafiters de rètols murals amb l’estètica hip hop dels anys 80. Una estètica de gran riquesa cromàtica, basada en diverses tipografies de lletres que donen resultats bastant agradables estèticament, depenent de l’habilitat de l’autor. La diferència amb els anteriors és que no tenen en compte en absolut el suport ni l’entorn on s’executen i, si bé es solen trobar en llocs provisionals o abandonats, fa temps que també ocupen infraestructures com ara ponts i elements privats, portes metàl·liques dels aparcaments o de les botigues, als baixos dels edificis.

El fenomen s’ha agreujat ja fa uns anys, per l’objectiu d’emular la coneguda activitat de pintar el metro de Nova York(2) , amb actuacions sobre els vagons de metro i tren de les xarxes de Renfe sobretot, però també del Metro de Barcelona. Des de fa uns tres anys, quan les respectives companyies han posat impediments a aquesta activitat, grups organitzats han estat entrant de forma violenta a les cotxeres, i pintant els trens de forma tan greu que sovint queden inutilitzats per al servei, fent impossible el seu objectiu de “mostrar” la seva obra per tot el recorregut al qual estava destinat aquell tren. El problema té dos vessants, un és el de la violència que pateixen vigilants i usuaris per part d’aquests grups i molt sovint en perjudici pels usuaris en forma de retards o cancel·lacions de serveis. I dos, que arreglar els desperfectes causats per les pintades es tradueix en un cost econòmic pels contribuents (només els danys a la renfe s’estimen en 10 milions d’euros anuals(3)). Segons la mateixa font, sembla ser que Catalunya és una de les regions on es detecta una major activitat d’aquests vàndals.

Diferents suports i diferents tècniques i expressions artístiques d’art al carrer.

Ni sorprenen ni comuniquen

A banda d’aquests comportaments incívics d’una part d’aquest col·lectiu, es diferencien -com ja he dit- dels artistes perquè no tenen en compte, i sovint empitjoren estèticament, el suport de les seves pintades. En les infraestructures es localitzen simplement allà on poden arribar sense plantejar una composició visual de conjunt. Tampoc tenen un missatge a transmetre -o almenys no es mostra explícitament en les seves actuacions. No sorprenen i no comuniquen. No són artistes, com a màxim són artesans que van repetint una estètica, per altra banda ja una mica caduca.

Finalment, en el nivell més baix de qui actua al carrer, trobem els qui es dediquen “només” a fer gargots amb una signatura pròpia, que els identifica. Encara són més poc respectuosos amb l’espai públic i amb la propietat privada, s’atreveixen a embrutar-ho tot: des d’escultures al carrer, fins a senyals de trànsit, en alguns cops posant en perill els conductors, en amagar el significat d’aquests senyals. Els seus actes no tenen cap valor artístic ni, a diferència dels anteriors, no tenen una ideologia més enllà de l’atractiu de deixar constància de la seva activitat clandestina.

Respecte als anteriors, són encara més molestos -no respecten ni als veritables artistes de carrer, per una major presència i uns resultats. Tots dos preocupen per formar part d’un grup exclòs dels valors de convivència, amb una ideologia que es basa, especialment en el darrer grup, en anar en contra d’aquests valors de convivència, de la societat on realment viuen, i gràcies a la qual viuen, els agradi o no. A les ciutats creen una imatge de brutícia o, més que això, de deixadesa i incomoditat en el paisatge urbà que no es correspon amb el civisme de la majoria de les persones que hi habiten(4) i només els mou el seu ego per imposar les seves pintades a tot arreu.

Diversos exemples dels grafits basats en textos

Dret a gaudir de l’arquitectura

Com a arquitecte (o simplement com a persona amb una mica de sensibilitat estètica) em molesten molt perquè em prenen el meu dret a gaudir de l’arquitectura, l’enginyeria i, en definitiva, del paisatge urbà o no urbà. Com a ciutadà em preocupen per la manca de respecte i de valors socials i democràtics de la seva activitat i pel caràcter no propositiu sinó “contra tot” i violent, en els darrers temps, de la seva ideologia.

En tot cas no tenen res a veure amb els artistes de carrer. No s’han de barrejar ni confondre, no són artistes. I no es poden defensar des de cap perspectiva ni social, ni cultural, ni artística. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

NOTES

  1. Galeria Espacio Trafalgar. Carrer Trafalgar 34 de Barcelona. No totes les seves obres són en suports urbans, tanques, portes o murs, sinó que part de la seva producció és també sobre paper, o en un suport urbà però sense cap relació amb l’entorn, com qualsevol altre artista. Aquestes obres eren ben representades a l’exposició. En canvi, com bé diu Cristina Arribas més amunt, la recreació de l’entorn d’aquelles que tenien només un sentit amb aquest era una mica simplista i literalment, de cartró pedra. Probablement hagués estat més correcte mostrar només les fotografies d’aquestes en el seu entorn real.
  2. Que l’alcalde Giuliani va combatre i erradicar amb força èxit del metro d’aquesta ciutat, ja fa molts anys, va ser alcalde de 1994 a 2002.
  3. El Periódico. 11 de de novembre del 2020. https://www.elperiodico.cat/ca/societat/20201111/grafitis-rodalies-metre-barcelona-detinguts-8199363: Anualment, l’operadora denuncia més de 700 intrusions i 85.000 metres quadrats de cotxes pintats. En el mateix ordre de coses, el Periódico publicà el 24 de novembre de 2020 un reportatge sobre la restauració a la qual ha hagut de ser sotmesa l’escultura “La Ola” de Jorge Oteiza situada davant del Macba, restauració necessària precisament per treure’n els grafits i altres agressions sofertes, i que ha costat 20.000 euros.
  4. En moltes enquestes que es feien a visitants de Barcelona, en les que un dels seus defectes era la brutícia, jo crec que inconscientment el que transmetia aquesta sensació era precisament les pintades indiscriminades que cobreixen tota la ciutat, ja que comparant Barcelona amb altres ciutats, el nivell de neteja era bastant alt i bastant acceptable

PUBLICITAT

L'Informatiu Reflexió

L’habitatge, un dret humà o un actiu financer?

Aquesta pregunta-dilema té una possible resposta: l’habitatge és l’únic entre els drets humans que és alhora un actiu financer.

Escrit per -

Aquesta pregunta-dilema té una possible resposta: l’habitatge és l’únic entre els drets humans que és alhora un actiu financer. Aquest és el motiu més clar pel qual costa tirar endavant les múltiples propostes que tenim sobre la taula per resoldre el greu problema social d’accés a l’habitatge. És evident que actualment l’habitatge és vist com un actiu financer més que no pas com un dret humà, i no només per part de bancs i fons d’inversió, sinó per moltes persones que consideren que especular amb l’habitatge és una forma vàlida de guanyar diners. No pretenc donar la recepta màgica perquè no existeix, i probablement no hi ha una recepta, sinó diversitat de propostes que afavoririen, sinó la resolució immediata del problema, sí una progressiva millora de les condicions en matèria d’habitatge per a la totalitat de la població.

Escric aquest article envoltat d’informació sobre aquesta problemàtica de l’accés a l’habitatge. En el número 366 de L’informatiu apareixen interessants articles sobre l’habitatge social, la rehabilitació i la ciutat. El passat 30 de març es va celebrar la sessió de cloenda del II Fòrum de l’Hàbitat, organitzat per la Fundació Hàbitat 8 Impuls i celebrat durant els darrers 6 mesos al Palau Macaya1. El títol era L’emergència de l’hàbitat: reptes i propostes. El darrer butlletí de la GHS2 recull una interessant experiència pilot, de La Dinamo Fundació, sobre un exemple concret de com recuperar habitatge privat cap a habitatge cooperatiu. Hi ha diversos estudis de les cooperatives Celobert3 i de Perviure4 d’orientació a les administracions per promoure la cessió d’ús de sòl en favor de cooperatives i d’eines per a facilitar la cerca i l’accés a sòls i edificis i projectes de cohabitatge.

Què passa amb l’habitatge, que el tenim tan estudiat i segueix sent un dels principals problemes de la població?

No citaré més referències per no cansar el lector, però la sensació és que ja s’ha dit tot sobre el tema i el problema s’agreuja cada dia més. Què passa amb l’habitatge, que el tenim tan estudiat i segueix sent un dels principals problemes de la població? Comentaré dos articles de L’informatiu 366, a partir dels quals podem plantejar-nos preguntes per afavorir la reflexió.

La conveniència de la rehabilitació

El president del CAATEEB, Celestí Ventura, parla de la conveniència de la rehabilitació ara, una afirmació que compartim molts i que tampoc acaba de quallar. Per què costa tant prioritzar la rehabilitació sobre l’obra nova? Una anècdota de ja fa uns anys m’ajuda a una possible resposta. Recordarà el lector la polèmica que es va crear l’any 2012 quan el magnat americà Sheldon Adelson, volia obrir un complex de turisme i casinos anomenat Eurovegas al Parc agrari del Baix Llobregat. El Col·legi d’Arquitectes va organitzar dues sessions de debat sobre el tema.

El president del CAATEEB, Celestí Ventura, parla de la conveniència de la rehabilitació ara, una afirmació que compartim molts i que tampoc acaba de quallar?

A la primera sessió, professionals de diversos àmbits van criticar durament el projecte i al dia següent els mitjans de comunicació recollien a bastament la sessió. A la segona es van presentar tres propostes alternatives sobre com invertir els quatre mil milions d’euros d’aportació pública que demanava el promotor. Una tractava sobre el cultiu ecològic, una altra d’un nou model de turisme sostenible i la darrera de com invertir en rehabilitació aquests diners. En els tres casos s’arribava a la conclusió de què es creaven més llocs de treball i de més qualitat, que els promesos per Adelson. Curiosament, els dies següents els mitjans no es van fer ressò d’aquestes propostes, per què? Buscant una explicació al fet, recordo l’acrònim TINA, la famosa frase de la primera ministra del Regne Unit, Margaret Thatcher: There is no alternative, un eslògan que es va convertir en el símbol i síntesi del pensament neoliberal que ella i el president Reagan als EEUU van impulsar i imposar en gairebé tot el món, a partir dels anys 80. El sistema no és perfecte i per tant criticable, però és l’únic que hi ha i per això no suporta que es demostri que hi ha una alternativa millor provada.

Una altra raó que pot ajudar a entendre perquè, en molts sectors, la rehabilitació encara no ha assolit els nivells que té a Europa, pot ser la concepció que es té d’aquesta modalitat com si fos de segona divisió enfront de l’obra nova que seria de primera divisió. S’associa allò que és de segona mà a pitjor qualitat, i alguns poden pensar que no permet tanta creativitat com l’obra nova, o que el nivell de capacitació i especialització en rehabilitació és diferent que en obra nova i això pot comportar el manteniment de certes inèrcies en el sector.

Com podem capgirar aquesta situació i fer veure que en el tema habitatge, la rehabilitació, el fet de donar nova vida a allò que és vell, és l’opció més sostenible? També en aquest aspecte són molts els estudis que ens ajuden a demostrar aquesta hipòtesi, com el d’Albert Cuchí i Peter Sweatmann per a GBCe i la Fundació CONEMA5 del 2011. El projecte Eco-empleo que vincula la rehabilitació a la modernització energètica dels edificis6, o el treball de l’Institut Cerdà Resultats de l’aplicació de polítiques de rehabilitació immobiliària en el marc econòmic actual a Catalunya, realitzat per encàrrec de la Generalitat de Catalunya, o el projecte BREV del mateix institut7.

Un altre model d’habitatge és possible

L’altre article al qual vull referir-me i donar continuïtat és el del periodista Antoni Capilla titulat Un altre model d’habitatge és possible on recull les ponències presentades en la jornada d’obertura del II Fòrum de l’Hàbitat, mencionat abans, promogut per la Fundació Hàbitat 8 Impuls. Les intervencions d’aquella sessió es poden veure a la web de la Fundació8. Posteriorment s’han celebrat 4 sessions de treball en les quals una setantena de persones del tercer sector, el món acadèmic, les administracions i professionals diversos han debatut sobre la problemàtica de l’hàbitat des d’un enfocament a partir de les 4 potes de la sostenibilitat: les 3 clàssiques: ambiental, econòmica i social, i una quarta, força adient en els temps actuals com és la democràtica. Aquestes sessions es poden trobar també a la web de la Fundació9.

Com podem capgirar aquesta situació i fer veure que en l’habitatge, la rehabilitació, donar nova vida a allò que és vell, és l’opció més sostenible?

El passat 30 de març es va celebrar la sessió de cloenda. En una primera taula rodona es van presentar les conclusions dels 4 tallers de treball esmentats i, a continuació, vam comptar amb la participació de Saskia Sassen, catedràtica de sociologia de la Columbia University i de la London School of Economics; Julieta Peruca directora adjunta de The Shift; Eduard Cabré, consultor de polítiques d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona i Joana Conill, facilitadora de grups i organitzacions. Les dues taules rodones van ser moderades per Irene Peiró, periodista i investigadora en comunicació i dret a l’habitatge. Els vídeos de la sessió es podran veure en el mateix enllaç assenyalat per a les altres sessions.

En la presentació, vaig proposar la conveniència que el debat no sigui només entre experts, sinó amb tothom, i reflexionar tots plegats sobre possibles utopies realistes com les defineix el filòsof i sociòleg Boaventura de Sousa Santos10: “La utopía es la exploración, mediante la imaginación, de nuevas posibilidades humanas de vida colectiva e individual. La utopía ha regresado al debate, sobre todo a través de iniciativas y experiencias sociales concretas que, pese a su ámbito limitado, rompen totalmente con los modelos dominantes… i revelan, en la práctica, la capacidad humana de construir modos más justos de vivir y convivir. Por esto se llaman utopías realistas, el principio de la construcción de otro futuro, no de otro lugar, sino aquí y ahora… La pandemia… ha obligado a exigir nuevas respuestas globales de la humanidad… la respuesta sólo tiene sentido si puede comprender la diversidad del mundo y si se basa en una genuina conversación de la humanidad consigo misma y con la naturaleza.”

Per aconseguir aquest utopia realista no hi ha una única resposta, cal la diversitat, que és el fonament de la vida. Els nous modes de viure s’han de fonamentar en: “…el respeto por la diversidad de concepciones de dignidad y vida digna y con el objetivo de construir… un mosaico polifónico y coherente de aspiraciones a una vida digna y convivir bien… La economía capitalista seguirá existiendo durante mucho tiempo como una de las economías aceptadas por la sociedad, pero dejará de ser el criterio para todas las demás. La sociedad capitalista será cada vez más ética y políticamente inaceptable…” Parla de passar dels drets humans actuals eurocèntrics a una declaració cosmopolita (DC) insurgent, construïda a partir de les experiències d’alliberament que sempre han existit i segueixen existint, i en tenim exemples a casa nostra, en el tema de l’habitatge. De la lluita de la PAH i el Sindicat de Llogateres, a les diverses propostes de formes d’accés i d’ús de l’habitatge: “esta nueva declaración cosmopolita opera en el campo donde la esperanza domina el miedo, mientras ahora la situación opera en el campo donde el miedo modera la esperanza”.

De les intervencions més tècniques de Julieta Peruca i Eduard Cabré voldria destacar la d’aquest darrer que presentava el model CLT (Community Land Trust) original de països anglosaxons i que s’està implantant a Europa i a Barcelona en particular. Aquest model es fonamenta en la col·laboració en la gestió pública i privada per la promoció i gestió amb cooperatives d’habitatge i altres entitats sense ànim de lucre. D’aquesta manera es garanteix el no retorn dels habitatges al mercat especulatiu, un model a potenciar i de ben segur amb un futur prometedor.

El model s’experimentarà en el concurs recentment convocat per l’Ajuntament de Barcelona per adjudicar 18 solars i 3 edificis per rehabilitar. La cessió de l’ús de solars i edificis és per un període de 99 anys11. Aquesta iniciativa, que és una més de les moltes i molt interessants que els darrers anys ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona té, al meu parer, una part que grinyola. La primera avaluació dels projectes presentats a concurs la realitzen un conjunt d’entitats de segon grau que apleguen algunes de les entitats socials d’habitatge que poden ser adjudicatàries del concurs. On queda el criteri d’incompatibilitat pel que tant van lluitar els col·legis professionals els anys 70 i 80? Amb l’argument de la celeritat de les entitats privades enfront de la lentitud de l’Administració, s’atorga el paper d’àrbitres a entitats privades que, tot i ser sense ànim de lucre, són jutge i part en el concurs. Esperem que en properes operacions es trobin altres fórmules, com la intervenció dels col·legis professionals o la dels tècnics municipals, que aixecarien menys sospites.

També cal parlar de la vida

Les dues intervencions finals de la jornada van tenir un caire menys tècnic i més humà. Joana Conill va plantejar noves preguntes sobre el concepte casa: “quan va irrompre el discurs de l’economia feminista, sobre el 2014, Amaia Pérez Orozco… partia d’una premissa: “si l’economia és un sistema d’organització al servei de la vida, el primer debat que hauríem de tenir és quina vida val la pena ser viscuda”. És curiós que en una època de crisi de sentit, de confusió generalitzada i de polarització permanent, parlem públicament tant de cases i tan poc de vides. Potser aquest és el repte, assumir que de la vida no en sabem gairebé res. De la vida més enllà del capitalisme, del patriarcat, del racisme, de la injustícia, de la violència i de la no sostenibilitat. Potser aquest temps de solitud ens ha anat bé per pensar-hi. Si no parlem de la vida que volem, és difícil imaginar. Imaginar cases, comunitats, xarxes, estructures i infraestructures comunitàries per abraçar i fer possibles aquestes vides”.

Amaia Pérez Orozco deia que “si l’economia és un sistema d’organització al servei de la vida, el primer debat que hauríem de tenir és quina vida val la pena ser viscuda”

En la mateixa línia va parlar Saskia Sassen, que ens recomanava sortir de les sitges de coneixement que ja tenim, deixar les certeses ja conegudes dels àmbits de confort intel·lectuals i anar a buscar espais marginals que no hem analitzat, veure i viure espais on ningú no vol viure per fer-nos preguntes: quina anàlisi que no estem fent ens hauríem de fer? Com fem anar la transversalitat de coneixements? Es va referir a la ciutat de Detroit, víctima de la crisi automobilística en què estan apareixent projectes regeneradors per donar una nova vida a la ciutat a partir de les cures i del sentit de comunitat, fora de l’individualisme regnant en les nostres societats avançades.

Deixo al lector la reflexió sobre aquests punts de vista, des d’una visió feminista i humanista, esperant que ens ajudin a sortir de l’atzucac en el qual estem ficats.

  1. https://habitat8impuls.com/lemergencia-delhabitat-urba/
  2. https://ghscatalunya.org
  3. https://celobert.coop/wp-content/uploads/2021/03/capsula4-facilitem-accesal-sol.pdf
  4. https://perviure.org/project/un-lloc-perviure/
  5. https://gbce.es/recursos/informe-gtr-2011/
  6. https://www.empleaverde.es/sites/default/files/publicaciones/rehabilitacionviviendas.pdf
  7. https://www.euskadi.eus/contenidos/informacion/regeneracion_urbana/es_def/adjuntos/Informe-BREV-PaisVasco_Rev3.pdf
  8. https://habitat8impuls.com/ii-forum-delhabitat-2/
  9. https://habitat8impuls.com/lemergencia-delhabitat-urba/
  10. “El futuro comienza ahora. De la pandèmia a la utopía” Ed. Akal Madrid 2021
  11. https://habitatge.barcelona/sites/default/files/conveni_per_la_provisio_dhabitatges_destinats_a_lloguer_asequible_i_cesso_del_dret_dus.pdf

PUBLICITAT

L'Informatiu Tecnologia

Descarbonización de la edificación

El parque de edificios es responsable aproximadamente del 36% de las emisiones de CO2 de la Unión Europea, así como del consumo del 50% de los materiales extraídos, del 50% de la energía, del 33% del agua y del 33% de la generación de los residuos

Escrit per -

Todo parece indicar que por fin, se dan unas condiciones más favorables para llevar a cabo un proceso que va con décadas de retraso, con un escenario de transformación pospandemia y con la experiencia reciente de un reto sanitario que también ha sido complejo, peligroso y global.

El parque de edificios es responsable aproximadamente del 36% de las emisiones de CO2 de la Unión Europea, así como del consumo del 50% de los materiales extraídos, del 50% de la energía, del 33% del agua y del 33% de la generación de los residuos (datos aproximados que pueden variar según la fuente). Nos encontramos, por tanto, ante un sector que es clave en cualquier estrategia de reducción de emisiones de gases de efecto invernadero, principalmente del CO2, que da nombre a los conceptos de descarbonización y al de huella de carbono, al que nos referiremos más adelante.

Para entender la magnitud del problema y situarlo en contexto, debe entenderse que las emisiones de gases de efecto invernadero solo son un aspecto de todos los que considera el concepto de huella ecológica (no confundir con huella de carbono). El cálculo de la huella ecológica permite comparar en hectáreas globales la superficie que demanda una población con la que dispone (biocapacidad). Esta superficie incluye elementos como tierras de cultivo/pasto, terrenos edificados, superficie forestal, áreas para absorber los residuos/emisiones, etc. Si la demanda de bienes y servicios supera la que pueden regenerar los ecosistemas de una región o el planeta totalmente, entonces, hay un problema de déficit.

Nos encontramos ante un sector que es clave en cualquier estrategia de reducción de emisión de gases de efecto invernadero, principalmente del CO2

Según la ONU, el actual consumo de recursos naturales requiere de casi dos planetas, cuando evidentemente, solo existe uno. En este sentido, es importante tener en cuenta que la reducción de las emisiones de gases de efecto invernadero no es la única limitación que debe afrontar el sector de la edificación, por lo que hay que verlo como una oportunidad para reducir la huella ecológica en general.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és markus-spiske-tyfI3RGqL7Y-unsplash-683x1024.jpg

Manifestación contra el cambio climático

Por otra parte, en una sociedad globalizada, hay que recordar que, en algunas regiones del mundo, así como en algunos barrios de la mayoría de las ciudades más desarrolladas, todavía hay carencias en cuanto a dar respuesta a las necesidades más básicas, como puede ser la de disfrutar de unas condiciones de habitabilidad aceptables. Por lo tanto, es necesario un equilibrio entre calidad de vida (medida con indicadores como el Índice de Desarrollo Humano) y huella ecológica a nivel local y global. Esta idea se encuentra recogida en la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible (Objetivos de Desarrollo Sostenible), impulsada por la ONU.

El actual consumo de recursos naturales requiere casi dos planetas, cuando evidentemente solo existe uno

Uno de los mayores retos de la humanidad

Desde hace unas décadas, el ser humano se enfrenta a uno de los retos más grandes de su existencia, que es el de hacer frente a uno de los impactos ambientales causado por él mismo, de mayor magnitud, más complejo, más incierto y más peligroso para la vida tal como la ha conocido. Nos referimos al cambio climático provocado por la emisión de gases de efecto invernadero como consecuencia de la actividad humana. En este sentido, y tras varios intentos previos, el Acuerdo de París de 2015 es un hito importante, ya que establece mantener el aumento de la temperatura media mundial muy por debajo de 2 ºC respecto a los niveles preindustriales, y proseguir los esfuerzos para limitar este aumento de la temperatura a 1,5 ºC respecto a los niveles preindustriales.

Haciendo un poco de memoria histórica, hay que recordar que el Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático (IPCC) fue creado en 1988 para facilitar evaluaciones integrales del estado de los conocimientos científicos, técnicos y socioeconómicos sobre el cambio climático, sus causas, posibles repercusiones y estrategias de respuesta. Más tarde, en 1992, fue adoptada la Convención Marco de Naciones Unidas sobre el Cambio Climático, que establecía el objetivo último de estabilizar las concentraciones de gases de efecto invernadero en la atmósfera a un nivel que impidiera interferencias antropogénicas peligrosas en el sistema climático. Por lo tanto, la Humanidad, a través de la ciencia, hace al menos treinta años que es conocedora de un problema que se ha ido dilatando y agravando en el tiempo, sin hacerle frente de forma decisiva, como sí se hizo con la adopción del Protocolo de Montreal en 1987 para restringir las sustancias que estaban reduciendo la capa de ozono.

En Cataluña, las afectaciones del cambio climático ya están presentes e irán agravándose en las próximas décadas. Los aumentos de temperatura y las olas de calor, que afectan a la salud, cada vez son más frecuentes, acentuados en las ciudades por el efecto isla de calor. El aumento del riesgo de inundaciones, de pérdida de playas, de períodos de sequía y de incendios forestales también es patente en los últimos años. La pérdida de biodiversidad o el posible empeoramiento de la calidad del aire debido a la variación del clima pueden ser otras consecuencias. Todo esto tiene y tendrá aún más repercusión en ámbitos como el socioeconómico, el sistema sanitario, las infraestructuras, la agricultura, la pesca, etc. Las Declaraciones de Emergencia Climática, como la que hicieron recientemente el Gobierno de Cataluña o el Ayuntamiento de Barcelona, intentan alertar a nivel local sobre este problema.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és matt-palmer-kbTp7dBzHyY-unsplash-1024x683.jpg

Incendios forestales en todo el mundo

Emisión de gases de efecto invernadero

En cuanto a la cantidad de gases de efecto invernadero emitidos, se mide en masa de CO2 equivalente (kg CO2eq), lo que se denomina “huella de carbono”, y puede contener los seis gases de efecto invernadero que recoge el Protocolo de Kyoto: dióxido de carbono (CO2), metano (CH4), óxido de nitrógeno (N2O), hidrofluorocarbonos (HFC), perfluorocarburos (PFC), y hexafluoruro de azufre (SF6).

Si nos fijamos en el sector de la edificación, que es el que nos ocupa, hay que distinguir principalmente entre dos tipos de emisiones de CO2eq: las operativas y las incorporadas (embodied). Aunque las primeras pueden ser de alrededor del 72% en un edificio convencional, el otro 28% de las segundas es una cantidad importante. Como emisiones incorporadas, se pueden considerar las asociadas a los materiales y los procesos de construcción durante todo el ciclo de vida del edificio. Las emisiones relacionadas con los consumos del edificio para su funcionamiento serían las operativas.

También hay que tener en cuenta que, a medida que las emisiones operativas se reducen gracias a la reducción de los consumos en los edificios más eficientes, la proporción de las incorporadas aumenta. Es importante identificar el alcance cuando se habla de emisiones, ya que existen otros tipos de emisiones, como las de los desplazamientos de los usuarios desde y hasta el edificio, que también pueden estar relacionadas con el sector de la edificación.

La economía circular se puede definir como aquella en la que el valor de los productos, materiales y recursos se mantienen en la economía durante el mayor tiempo posible

Los retos de reducción de emisiones de CO2 y, en general, los de reducción de la huella ecológica de los edificios, ya han sido recogidos en el Pacto Verde Europeo, que establece una hoja de ruta para hacer de Europa un continente climáticamente neutro en 2050, disociar el crecimiento económico del uso de recursos, y que no haya lugares ni personas que se queden atrás. Los Planes de Economía Circular de la UE (de 2015 y 2020), así como la Estrategia Española de Economía Circular, España Circular 2030, también recogen aspectos de descarbonización de la economía que pueden estar relacionados con el sector de la edificación. La economía circular, frente a la lineal, se puede definir como aquella economía en la que el valor de los productos, los materiales y los recursos se mantienen en la economía durante el mayor tiempo posible, y en la que se reduce al mínimo la generación de residuos.

Las Declaraciones Ambientales de Producto (DAP), basadas en un análisis del ciclo de vida, son esenciales para conocer los impactos ambientales de los materiales

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és DAP-esquema.jpg

Análisis del ciclo de vida del programa Construcción®

Análisis del Ciclo de Vida (ACV)

Si tenemos que destacar una de las herramientas más potentes de las que disponemos hoy en día para evaluar la huella de carbono y, por tanto, el potencial de descarbonización de los edificios en el marco de la economía circular es el Análisis del Ciclo de Vida (ACV). Se trata de una recopilación y evaluación de las entradas, las salidas y los impactos ambientales potenciales de un sistema del producto a través de su ciclo de vida. Además del CO2eq, permite medir y evaluar otros impactos que también son relevantes en el sector de la edificación: acidificación, eutrofización, reducción de la capa de ozono, formación de ozono troposférico, ecotoxicidad, agotamiento de recursos naturales, consumo de agua, generación de residuos, etc. Hay que tener en cuenta que todos estos impactos son indicadores de problemas mayores, como pueden ser los daños a los ecosistemas (pérdida de hábitats) y a la salud humana.

El ACV se debería empezar en la fase de anteproyecto, y evaluar todas las etapas y módulos del ciclo de vida del edificio, estableciendo el objetivo, el alcance, realizando el inventario del ciclo de vida, la evaluación y, finalmente, la interpretación de los resultados. La realización del ACV se encuentra estandarizada por diversas normas ISO y EN para que los datos sean lo más comparables posibles, aunque esta dificultad en la accesibilidad y la comparabilidad de los datos es también una de sus principales limitaciones. Las Declaraciones Ambientales de Producto (DAP), basadas en un ACV, también son esenciales para conocer los impactos ambientales de los materiales.

Además, el ACV también forma parte de dos herramientas que está desarrollando la Comisión Europea: EU Taxonomy y Level(s). La primera es un sistema de clasificación que establece un listado de actividades sostenibles para el medio ambiente, con el fin de facilitar las inversiones sostenibles y llevar a cabo el Pacto Verde Europeo. La segunda es un marco de evaluación e información que ofrece un idioma común sobre el rendimiento en sostenibilidad de los edificios en Europa. En las siguientes tablas se muestran los objetivos que consideran cada uno de estos sistemas.

Objectivos de EU Taxonomy

  • Mitigación del cambio climático
  • Adaptación al cambio climático
  • Sostenibilidad y protección de los recursos hídricos y marinos
  • Transición a una economía circular
  • Prevención y control de la contaminación
  • Protección y restauración de la biodiversidad y de los ecosistemas

Macroobjectivos de Level(s)

  • Emisiones de gases de efecto invernadero y contaminantes atmosféricos a lo largo del ciclo de vida de los edificios
  • Ciclos de vida de los materiales circulares y eficiencia en el uso de los recursos
  • Uso eficiente de los recursos hídricos
  • Espacios saludables y confortables
  • Adaptación y resiliencia al cambio climático
  • Valor y coste del ciclo de vida optimizado

Es necesario que la tecnología BIM se implemente completamente en todas las etapas del ciclo de vida del edificio, pero también incorporar otras tecnologías relacionadas con el concepto de smart building

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és 050.97_020-1024x683.jpg

Valorizar los residuos en la demolición de edificios

Uno de los puntos débiles del proceso de descarbonización es la lentitud para alcanzar los objetivos en los plazos establecidos. Por esta razón, es imprescindible acelerarlo mediante herramientas relacionadas con la digitalización de los edificios. Es necesario que la tecnología BIM se implemente completamente en todas las etapas del ciclo de vida del edificio, pero también incorporar otras tecnologías relacionadas con el concepto de smart building y el análisis de datos en general, como pueden ser el Digital Building Logbook o el Digital Building Twins.

Estrategias de descarbonización

En cuanto a las estrategias de descarbonización del sector de la edificación, la mayoría son conocidas desde hace décadas y se complementan con otras nuevas o perfeccionadas. Estas actuaciones pueden ser diferentes para cada etapa del edificio (diseño, construcción, operación y final de vida útil). En la tabla adjunta se incluyen algunas de las principales estrategias, diferenciando si se encuentran más relacionadas con las emisiones incorporadas o las operativas, e indicando en qué etapa del edificio se llevan a cabo normalmente.

ETAPAS / TIPOS DE EMISIONESEMISIONES INCORPORADASEMISIONES OPERATIVAS
DISEÑO



• Diseñar para necesidades reales y a largo plazo
• Considerar la flexibilidad, el ecodiseño y la reducción de elementos no funcionales
• Evitar ubicaciones en zonas de interés natural
• Evitar zonas de riesgo natural y terrenos donde son necesarias cimentaciones complejas
• Favorecer las ubicaciones previamente desarrolladas o dañadas
• Optimizar las soluciones constructivas para reducir las cantidades de materiales
• Priorizar las soluciones industrializadas, bajas en carbono y de más durabilidad
• Reducir la demanda energética con estrategias pasivas: orientación y forma del edificio, protecciones solares, aislamiento térmico, etc.
• Reducir los puentes térmicos y las infiltraciones de aire
• Reducir el consumo de los sistemas de iluminación y aumentar el aprovechamiento de la iluminación natural
• Reducir el consumo energético con sistemas y equipos de alta eficiencia
• Implementar sistemas de control y gestión del edificio
• Completar la electrificación de los edificios
• Instalar fuentes de energía renovable en el mismo edificio o en la parcela
• Promover la conexión a redes urbanas de frío y calor eficientes y de origen renovable
• Reducir la demanda de agua y promover el aprovechamiento de aguas grises y pluviales
• Promover el uso de energía renovable para la producción de agua caliente sanitaria
• Promover las infraestructuras verdes integradas en los edificios, ya que actúan como sumideros de carbono, proporcionan servicios ecosistémicos y fomentan la biodiversidad
CONSTRUCCIÓN• Priorizar materiales de larga vida útil, con alto contenido reciclado, reciclables, reparables, actualizables y reutilizables
• Priorizar materiales de proximidad en todo su ciclo de vida
• Utilizar madera y derivados de gestión forestal sostenible
• Priorizar materiales que en su fabricación han reducido el consumo de energía y de agua, así como las distancias de transporte y la generación de residuos
• Para que sean correctamente reciclables y no dañar los ecosistemas ni la salud, hay que priorizar los materiales que tengan menos sustancias peligrosas, sean bajoemisivos (en compuestos orgánicos volátiles) y dispongan de sellos de transparencia
• Priorizar materiales con ecoetiquetas
• Controlar los consumos de agua y energía en obra
• Realizar una minimización y separación de residuos correcta en obra, especialmente de los residuos peligrosos.
• Evitar en la medida de lo posible que los residuos de obra se destinen a incineración/vertedero y valorizar al máximo los residuos
• Controlar que se mantienen los criterios de diseño que contribuyen a reducir las emisiones operativas
OPERACIÓN• Si se realizan reformas o se reemplazan materiales durante la fase de operación, hay que tener en cuenta las mismas estrategias que en fase de diseño y construcción
• Realizar un mantenimiento adecuado del edificio para alargar la vida útil de los materiales y los sistemas constructivos
• Medir todos los subsistemas que tienen un consumo de agua o energía y analizar los datos
• Llevar a cabo auditorías energéticas
• Reducir la demanda de agua y promover el aprovechamiento de aguas grises y pluviales
• Promover la obtención de energía de origen renovable on site y el autoconsumo para evitar costes y pérdidas por el transporte de la energía
• Cuando no sea posible obtener energía de origen renovable on-site, proveer al edificio de energía de origen renovable off-site
• Cuando no haya otras opciones para reducir las emisiones, promover estrategias de compensación de emisiones
• Realizar un mantenimiento adecuado de las instalaciones
• Considerar la reducción de otros tipos de emisiones como las de los desplazamientos de los usuarios del edificio
• Aunque no esté directamente relacionado con las emisiones operativas del edificio, hay que separar, minimizar y valorizar los residuos que se generan en el edificio, especialmente los peligrosos
FIN DE VIDA ÚTIL• Realizar una minimización y separación de residuos correcta en obra, especialmente de los residuos peligrosos
• Evitar en la medida de lo posible que los residuos de obra se destinen a incineración/vertedero y valorizar el máximo de residuos
• Intentar retrasar el fin de la vida útil del edificio lo máximo posible, mediante actuaciones de reforma y rehabilitación.
• Una vez llegado el fin de la vida útil, es necesario realizar deconstrucciones con selección de materiales, en lugar de los escombros tradicionales
• Una vez llegue el fin de la vida útil del edificio, mantener infraestructuras de producción de energía renovable construidas on-site, si es posible, para reducir las emisiones operativas de otros edificios que estén conectados a la red

En referencia a las emisiones operativas, hay que recordar que la última modificación del CTE (Real Decreto 732/2019, de 20 de diciembre) define un edificio de consumo de energía casi nulo (nuevo o existente) como aquel que cumple las exigencias establecidas en el DB HE Ahorro de Energía, en cuanto a la limitación del consumo energético para los edificios de nueva construcción. Se trataría pues, de un edificio con un nivel de eficiencia energética muy alto, en el que la cantidad muy baja de energía requerida debería estar cubierta, en muy amplia medida, por fuentes de energía renovable. La normativa europea referente a este tema se va actualizando con frecuencia y cada vez será más exigente. Hay que tener presente que la electrificación de otros sectores, como el de la movilidad, hará necesaria la ampliación de la producción de la energía de origen renovable y, como norma general, estas infraestructuras deberían situarse en el medio que ya se encuentra construido.

Para completar la reducción de emisiones de un edificio, se puede optar por sistemas de compensación de carbono (compra de emisiones de CO2, donaciones para promover sumideros de carbono, etc.) o por la exportación del excedente de energía renovable producida on-site. Estas estrategias solo tienen sentido como complemento si previamente se ha realizado el esfuerzo de reducir las emisiones en el propio edificio, ya que, si no es así, en vez de solucionar el problema, se traslada a otro lugar.

Nos encontramos en un contexto de transición hacia una nueva cultura ambiental, y estos procesos siempre son largos, complejos y generan oposición

Principales barreras contra la descarbonización

Las principales barreras que encontramos hoy en día en cuanto a la descarbonización de los edificios son muy parecidas a las que aparecieron cuando se afrontaron otros retos previos, como el de las regulaciones urbanísticas o el de las rehabilitaciones del parque de edificios por razones de seguridad o habitabilidad. Hay que tener en cuenta que nos encontramos en un contexto de transición hacia una nueva cultura ambiental, y estos procesos siempre son largos, complejos y generan oposición.

La financiación de las actuaciones es un aspecto clave para hacer realidad la descarbonización del parque construido de edificios, pero ya existen fórmulas que permiten cubrir los costes de las acciones, considerando también, a veces, el ahorro energético que estas rehabilitaciones pueden suponer para los edificios.

La descarbonización de la edificación se debe acelerar sustancialmente en los próximos años para conseguir los objetivos del Pacto Verde Europeo y del Acuerdo de París

Otra barrera relacionada con la financiación y, no menos importante, es la situación de vulnerabilidad de parte de la población que sufre y sufrirá aún más las consecuencias del cambio climático (por ejemplo, con la pobreza energética). Es necesario que nadie se quede atrás en este proceso de descarbonización. Es por todo ello que se necesitan políticas valientes y participativas para realizar este cambio, así como acciones de sensibilización, comunicación y formación para todos los agentes que forman parte de los proyectos de edificación.

En resumen, la descarbonización del sector de la edificación se debe acelerar sustancialmente en los próximos años para conseguir los objetivos del Pacto Verde Europeo y del Acuerdo de París. Es un proceso que va con décadas de retraso y que, por fin parece ,que se dan unas condiciones más favorables para llevarlo a cabo, con un escenario de transformación pospandemia y con la experiencia reciente de este reto sanitario que también ha sido complejo, peligroso y global.

PUBLICITAT

L'Informatiu Espai Empresa

Renovation Wave

Els nous fons europeus de recuperació econòmica conformaran un increment de les obres de rehabilitació. Ens cal estar preparats pel que fa a la gestió de la seguretat per part de tots els agents intervinents.

Escrit per -

La seguretat i salut a les obres davant la nova onada de rehabilitació (RW)

“Invertir en la reconstrucció del nostre teixit social, protegir el nostre mercat únic […] i avançar amb rapidesa cap a un futur verd, digital i resilient perquè així serà el futur de la pròxima generació europea”.

Ursula von der Leyen

Els nous fons europeus de recuperació econòmica, anomenats Next Generation (NG), conformaran en els pròxims anys un fort increment de l’activitat del sector de la construcció, concretament en treballs de rehabilitació, reforma i manteniment d’edificis. Per tant, ens cal estar preparats per a la gestió de la seguretat i salut a les obres per part de tots els agents intervinents.

Per a la recuperació econòmica del període post pandèmia, la UE ha establert un fons econòmic (NG) centrat en la sostenibilitat i la digitalització. Aquests fons suposen una injecció econòmica per donar suport a la nostra economia, no només com una estratègia de recuperació, sinó com una oportunitat de sortir més forts i resilients després de la pandèmia, transformant el sector i creant llocs de treball i oportunitats.

“La crisi que hem d’afrontar és enorme, però també són enormes les oportunitats per Europa i la nostra responsabilitat de fer el que calgui en aquest moment. Ara podem assentar les bases d’una unió climàticament nul·la, digital i més resilient que mai”.

Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea


Finançat per aquest i altres fons de la UE, la Comissió Europea va publicar l’octubre del 2020 una estratègia de renovació anomenada Renovation Wave (Onada de Rehabilitació). Apostar per la rehabilitació energètica és un dels objectius fonamentals de la UE, tal com estableix el Pacte Verd Europeu (European Green Deal), pel qual s’espera renovar entre el 85 i 95 % del parc edificat amb la finalitat de reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle, impulsar la recuperació i disminuir la pobresa energètica. Podem dir que la rehabilitació dels edificis és un pilar d’aquesta estratègia i ens convé com a col·lectiu especialitzat del sector que estiguem preparats per aquesta onada.

La crisi de la Covid-19 ha fet que ens centrem més en els nostres edificis. Amb el confinament, ens hem adonat de la importància que tenen a les nostres vides, però també hem vist els seus punts febles. Al llarg de la pandèmia, les nostres llars han estat el centre de la vida quotidiana per a milions de persones. Per a molts es va convertir en el seu lloc de treball, en una escola per als seus fills, un gimnàs…

Els ponents durant la presentació de la jornada per part de Natàlia Crespo, membre de la Junta de Govern del CAATEEB

Molts dels efectes de la pandèmia poden continuar a llarg termini i suposen per tant, noves exigències per als nostres edificis i per al seu perfil energètic i de recursos, fent encara més necessària la seva renovació. A mesura que Europa tracta de superar la crisi esdevinguda per la pandèmia, la renovació ofereix una oportunitat única per considerar, redissenyar i modernitzar els nostres edificis, per tal d’adaptar-los a una societat cada cop més ecològica, digital i contribuir a la recuperació econòmica.

Per abordar aquests temes, el passat 12 de maig es va celebrar una jornada organitzada per l’Àrea Tècnica del CAATEEB, en la qual vàrem comptar amb la participació de Laura Rahola, cap de comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Tal com ens va explicar en la seva exposició, la Renovation Wave és una estratègia emmarcada dins del Pacte Verd, que és la gran estratègia de transformació i renovació econòmica, amb la idea d’assolir una Europa climàticament neutre el 2050. Ens va recordar que el 37% dels Fons està destinat a objectius climàtics. L’estratègia de la Comissió defineix tres àmbits d’actuació preferents:

• Descarbonització de la calefacció i la refrigeració
• Lluita contra la pobresa energètica i la millora dels edificis menys eficients
• Rehabilitació dels edificis públics com ara escoles, hospitals i edificis administratius

Prioritat de renovació edificis, entre d’altres per a evitar la pobresa energètica.

De quina manera?

Dins de les àrees d’intervenció de la Comissió per assolir aquests objectius de renovació energètica dels edificis i millorar la qualitat de vida de les persones que els habiten, que va detallar Rahola, cal remarcar que per al 2030 es preveu rehabilitar 35 milions d’edificis, la creació d’uns 160.000 llocs de treball verds, incrementar la presència de les dones dins del sector de la construcció i millorar l’accés de les pimes a la informació sobre programes de formació i aprenentatge professional. Entenem per tant, que aquesta millora de la qualificació dels treballadors i la capacitació de nous talents també ha d’estar dins de l’àmbit de la seguretat i higiene en el treball, tal com es cita en la comunicació de la Comissió al Parlament Europeu publicada el passat mes d’octubre:

La perspectiva de seguridad e higiene en el trabajo de los trabajadores de la construcción, un sector cuyo riesgo de sufrir accidentes y enfermedades es comparativamente alto, es importante, por lo deben cumplirse los requisitos legales relativos a la protección, prestando especial atención a la protección frente al amianto de los trabajadores que renuevan edificios antiguos, incluso mediante una formación adecuada.

Para abordar estas cuestiones, y apoyándose en la Agenda de Capacidades 2020 y el Plan general de cooperación sectorial sobre capacidades, la Comisión pondrá en marcha el Pacto por las Capacidades, que reúne a las partes interesadas públicas y privadas con el objetivo común de proceder al reciclaje profesional de la mano de obra europea y a la mejora de sus capacidades. La Comisión anima a los Estados miembros a utilizar los fondos del instrumento Next Generation EU, el Fondo Social Europeo Plus y el Fondo de Transición Justa. El aprendizaje profesional y otros métodos de formación en el lugar de trabajo facilitan considerablemente la transición de los jóvenes al mercado laboral.

Objectius de la Onada per al 2030: renovació dels edificis que millorin l’eficiència energètica i la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% (aproximadament 10.000 edificis a tota Europa) del parc edificat.

Abans de finalitzar la seva exposició, Rahola també ens va parlar de la New European Bauhaus (NEB), iniciativa que es llença en paral·lel a la RW, però que la supera a nivell conceptual. Es pretén posar en comú sectors i disciplines molt diverses per crear la NEB, amb la finalitat d’actualitzar l’antiga Bauhaus nascuda al 1919 a Weimar (Alemanya), dintre de les tres disciplines principals: Bellesa-Sostenibilitat-Inclusió social.

A més a més es pretén aplegar experiències que vinguin de camps de l’arquitectura, l’enginyeria, etc, però també de les arts i el disseny per arribar a solucions que ens permetin transformar les ciutats d’Europa. Es desenvoluparà en tres fases: codisseny, resultats i difusió. Actualment la NEB es troba en fase de cocreació-codiseny.

“La prioritat son els objectius climàtics per al 2050, així com la fita de la digitalització per al 2030.”

Ursula Von der Leyen

Gestió preventiva de les obres

Davant d’aquesta situació de creixement laboral del sector i aquesta necessitat de capacitació professional (especialment en l’àmbit de la seguretat i salut), en aquesta jornada vàrem parlar de la gestió preventiva a les obres, en especial les de rehabilitació i manteniment, tenint en compte tant aquelles que tenen projecte com les que no el tenen. El tema el va abordar Anna Maria Perelló Obradó, responsable tècnica de seguretat i salut Laboral a Tarragona de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral.

Nota: Aquest PSS (assenyalat en vermell), és el que el Ministerio de Empleo y Seguridad Social anomena Documento de Gestión Preventiva.

De manera molt clara i concisa, Perelló Obradó ens va aclarir quins eren els límits per diferenciar si unes feines de manteniment, neteja o reparació, són considerades obra o no, així com les normatives d’aplicació en cada cas. També ens va definir les figures intervinents i les obligacions de cadascuna, depenent de la consideració de les feines (diferenciant si es consideren obra o no) i ens va fer la comparativa amb relació a la gestió en matèria preventiva depenent si les obres a executar són amb projecte executiu o bé sense.

Font: Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST). “Directrices básicas para la integración de la prevención de los riesgos laborales en las obras de construcción”.

També va remarcar la importància d’incloure en els estudis de seguretat i salut i/o estudis bàsics de seguretat i salut que conformen els projectes executius, la previsió dels treballs posteriors de manteniment, neteja, reparació, etc. Recordem que així mateix ho indica el RD 1627/97 de 24 d’octubre, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció en els seus articles 5.6 i 6.3:

Artículo 5.6 Estudio de seguridad y salud

En todo caso, en el estudio de seguridad y salud se contemplarán también las previsiones y las informaciones útiles para efectuar en su día, en las debidas condiciones de seguridad y salud, los previsibles trabajos posteriores.

Artículo 6.3 Estudio básico de Seguridad y salud

En el estudio básico se contemplarán también las previsiones y las informaciones útiles para efectuar en su día, en las debidas condiciones de seguridad y salud, los previsibles trabajos posteriores.

Entendrem com a “trabajos posteriores” els de reparació, conservació i manteniment de la totalitat de l’obra en si mateixa, o de part d’ella i de les seves instal·lacions un cop entregada l’obra (substitució de material de coberta, lluminàries, neteja de canalons, baixants, murs cortina, claraboies, manteniment d’instal·lacions, etc.)

Tal com ens va recordar en finalitzar la seva ponència, disposem de la Guia Serem, elaborada conjuntament pel CAATEEB, Infraestructures.cat i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. La guia té com a objectiu orientar els diferents agents que intervenen en els treballs de rehabilitació i manteniment sense projecte, aportant-los la informació necessària perquè puguin prendre les decisions que els pertoquen sabent quines són les seves obligacions i, alhora, disposar de la informació bàsica pel que fa a les obligacions i competències de la resta d’agents amb qui s’han de coordinar. Podreu descarregar-la directament des de la web del CAATEEB a l’apartat del Centre de Documentació:

La prevenció és cosa de tots

Per finalitzar el capítol de ponències, hi va participar Juan Manuel Villarreal, arquitecte tècnic i cap del departament de Prevenció, Qualitat i Medi Ambient d’Urcotex Inmobiliaria, empresa col·laboradora de la jornada. La seva exposició des de la visió dels experts de camp en matèria de prevenció de riscos laborals a les obres ens va deixar clars els següents conceptes bàsics:

• Implicació de tots els agents de l’obra en matèria de prevenció de riscos: la prevenció és cosa de tots.

• Plantejar l’estructura jeràrquica dels agents d’obra com un cercle col·laboratiu: evitar les estructures piramidals.

• Importància de la formació en matèria de prevenció de riscos laborals i reciclatge constant.

• Comunicació i traspàs d’informació constant entre oficina i obra (feedback).

• Participació del personal d’obra en matèria preventiva: proposta de carències formatives, seguiment d’obra, etc.

• Informar de qualsevol d’incident a obra per establir les mesures adients per evitar possibles accidents.

• Importància de mantenir el PSS com un document viu, davant els possibles canvis d’execució o planificació, que sobretot s’agreugen en les obres de manteniment i/o rehabilitació.

També va parlar de com es gestiona la prevenció de les obres des d’Urcotex Inmobiliaria, analitzant la fase prèvia (conèixer el projecte d’obra en la seva totalitat, proposar les mesures preventives adients en la redacció dels plans de seguretat i salut), fase d’execució (planificació d’obra, implicació i informació en matèria preventiva per part de tots els agents que intervenen, per tal de proposar les mesures preventives adients necessàries, sobretot quan hi ha canvis de projecte, imprevistos d’execució o modificació dels procediments de treball) i una última fase d’anàlisi en finalitzar l’obra (índex d’accidentabilitat, gestió de la prevenció per part dels subcontractistes, etc.) per valorar les conclusions obtingudes i proposar millores futures en l’ens de l’empresa.


El debat

Les ponències van donar pas al diàleg amb una taula rodona entre els representants de diferents associacions i sectors, moderada per Laura Jornet, consultora de l’Àrea Tècnica del CAATEEB. Hi van participar Juan Manuel Villarreal en representació de l’empresa constructora; Josep Martínez Zaplana del Gremi de Constructors; Mercè Marti, coordinadora de seguretat i salut; Carlos Pérez, en representació del Col·legi d’Administradors de Finques i Pere Marin, de la Comissió d’Habitatge de la FAVB.

D’esquerra a dreta i de dalt a baix, Juan M. Villarreal, Josep Martínez Zaplana, Mercè Martin, Carlos Pérez, Natàlia Crespo, Pere Mariné i Laura Jornet.

Portes d’entrada laboral al món de la construcció

El representant del Gremi de Constructors, Josep Martínez, afirma que els objectius previstos per la Comissió Europea seran una porta d’entrada, però es pregunten si aquesta gent la tindrem preparada i especialment formada per treballar a la construcció (reivindicar la formació per poder entrar a la construcció). Comenta que ara com ara, encara tenim la visió que a la construcció no hi ha barrera d’entrada sinó que per treballar al sector només cal estar sense feina, un problema en l’àmbit de la seguretat per manca de gent formada. Mercè Martin reivindicava també potenciar la formació professional a tots els oficis i que aquesta formació fos continuada.

Carlos Pérez, en nom dels API, va assenyalar que la falta de professionalitat en el sector és un fet real i que l’anterior crisi i la pandèmia ha fet que marxés gent molt preparada. Des de la seva visió, creu necessària la formació a tots els nivells i també pedagogia dels usuaris envers la seva responsabilitat: “la seguretat i salut afecta tant els operaris com els usuaris dins dels habitatges”. Des de les associacions de veïns ens recorden que l’habitatge és un dret fonamental i hi ha dos elements molt importants: tenir-lo i que sigui digne. Hi ha molts habitatges que necessiten rehabilitació a nivell de salut pública, com ara intervencions en escales, ascensors o humitats, atès que alguns dels edificis tenen mes de 100 anys.

El sector de la rehabilitació ha de ser clau amb aquests nous escenaris, perquè altres sectors perdran milers de llocs de treball. Aquesta “porta d’entrada” de persones que provinguin d’altres sectors ha de venir de la mà de formació i sobretot que sigui una feina digna.

Davant l’onada de rehabilitació la ciutadania és conscient de com s’ha de gestionar la seguretat a les obres de manteniment i rehabilitació?

Per a Josep Martínez Zaplana, la resposta és clara: definitivament no! I com a mostra veiem que encara ara com ara ho hem de seguir explicant (citant la ponència de l’Anna Maria Perelló). La ciutadania no té cap coneixement sobre la documentació que cal aportar i no es demana si no hi ha un tècnic especialista al darrere: “el treball digne comença quan ens contracten dignament”.

La majoria dels participants ens recorden que, per exemple, les comunitats de veïns que contracten un autònom es converteixen com a contractistes i tenen responsabilitats al respecte (ho podeu llegir en aquest número de L’INFORMATIU a la secció La consultoria tècnica respon).

Segons el Carlos Pérez, els administradors de finques ho saben i en són conscients i diu que, en general, la societat desconeix les obligacions que té: “els usuaris no són conscient de les seves responsabilitats i de com gestionar la seguretat i salut a les obres i pot ser que els que som dins del sector no haguem fet la pedagogia suficient”. L’altre problema que va deixar palès és que de vegades és la mateixa ciutadania la que fomenta l’economia submergida dins del nostre sector. Per la seva banda, Pere Mariné va afegir que potser les administracions haurien de regular i vetllar per al compliment de tots els passos que s’han de seguir per a l’execució de les obres i d’exigir qualitat en els permisos d’obra.

OBJECTIUS PREVISTOS PER LA COMISSIÓ EUROPEA
1. Posar en marxa el Pacte per les Capacitats amb l’objectiu de procedir al reciclatge professional de la mà d’obra i millorar les seves capacitats.
2. Fomentar una major presència i un rol més destacat de les dones en el sector de la construcció.
3. Millorar l’accés de les pimes a la informació sobre programes de formació i aprenentatge professional.

Les conclusions i reflexions per part de la taula van ser pràcticament unànimes, recordant la importància de la formació en matèria preventiva i la necessitat d’implicació de tots els agents de l’obra en la gestió preventiva de les obres. Estimar la nostra feina, com acaben concloent Josep Martínez Zaplana i Mercè Martin, la necessitat de formar-se contínuament com remarquen tant la Mercè Martin com el Carlos Pérez i la importància de la col·legiació i la tasca dels col·legis professionals segons la visió de Pere Mariné.

Amb la col·laboració de:

PUBLICITAT