Cercar Error
L'Informatiu

La reglamentació de seguretat contra incendis a debat

Els fets com l'incendi de València ens ha de fer reflexionar sobre les nostres decisions, tant si treballem com a promotors immobiliaris fixant requeriments contractuals, com si actuem com a projectistes prescrivint solucions constructives, o si ho fem com a directors facultatius, entitats de control de qualitat o constructors executant de la forma més adequada la pròpia obra.

Escrit per -

El passat 22 de febrer, cap a les 17.30 hores de la tarda, es va declarar un incendi al barri del Campanar de València, generant un gran desplegament de serveis d’emergència i provocant una notable alarma entre els veïns de la zona. Transcorreguda tot just una hora de l’origen del foc, les flames havien devorat els dos blocs d’habitatges que conformaven el conjunt immobiliari, de 10 i 14 plantes, on vivien uns 450 veïns. Malauradament, i a conseqüència d’aquest incendi, van morir 10 persones i 15 més van resultar ferides, entre elles, set bombers. L’Ajuntament de València va mobilitzar 700 professionals per a atendre els veïns de la finca sinistrada, aportant ajudes directes i reallotjament als veïns afectats

En aquests moments encara s’estan investigant les causes exactes de l’incendi, però com passa sempre en aquest casos serà multifactorial. Les primeres hipòtesis apunten a què es va originar per un possible curtcircuit en la instal·lació elèctrica de l’apartament 86, d’un dels dos edificis que conformaven el conjunt immobiliari format per 138 habitatges. La seva propagació per façana va ser molt ràpida, provocant que l’edifici quedés arrasat pel foc en poc temps, el que fa pressuposar de l’existència d’algun producte constructiu combustible, que amb la força del vent, que aquest dia impactava de forma directa i important en aquest edifici, va contribuir a la seva ràpida propagació.   

A més a mes de conèixer les causes reals, aquest incendi va ser retransmès en directe pels mitjans de comunicació i, com no podia ser d’altra forma, ha generat intranquil·litat i inseguretat en la societat, essent un punt d’inflexió que obliga a revisar i actualitzar la reglamentació actual per evitar la repetició de situacions com aquestes.

Encara s’estan investigant les causes de l’incendi al barri del Campanar de València, però tot fa pensar que seran multifactorials

Breu història de la reglamentació

Aquest any fa 50 anys de l’aparició de la Norma Tecnològica d’Edificació sobre Instal·lacions de Protecció contra el Foc (NTE-IPF 1974). Aquesta reglamentació, que no era d’obligat compliment,  però va definir i estandarditzar una sèrie d’aspectes que fins aquell moment estaven descoordinats, suposant un gran avenç en els criteris per la redacció dels projectes, condicions per la construcció, control i valoració de les obres, i criteris per al manteniment.  

Definició del tipus d’enllaç en la NTE-IPF, dels trams de mànegues dels bombers, anomenats “tipus” o “racord” Barcelona (de tres patilles) que va fer desaparèixer l’altre, usat per alguns cossos de bombers (l’anomenat “Storz”, de tipus anglès), incompatibles entre ells, com es va demostrar en un incendi a la refineria de Cartagena, on, a causa de la importància del foc, es va sol·licitar la presència d’altres cossos de ciutats espanyoles i on no tots van poder cooperar en no disposar d’enllaços de mànegues compatibles entre ells.

Tres anys més tard, el 22 de novembre de 1977, es va produir un incendi a l’Hospital maternoinfantil de la ciutat sanitària Virgen del Rocío de Sevilla. Les causes de l’incendi van ser atribuïts a la utilització de productes constructius combustibles i a la manca absoluta de mesures de protecció i prevenció en l’edifici. El focus es va localitzar al soterrani de l’edifici, amb gran producció de fum i calor però amb poques flames, normal en ambients amb poc oxigen. El fum va pujar a través dels conductes verticals i horitzontals de l’aire condicionat provocant que, a l’última planta de l’edifici, aquest fum sortís per les reixetes d’impulsió, inundant les sales i provocant el pànic. L’intent d’obrir les finestres en alguns departaments va ser inútil, ja que estaven tancades hermèticament en tractar-se de zones on no havia d’entrar aire viciat de l’exterior, cosa que va provocar que el fum omplís aquestes zones amb rapidesa. D’altra banda, fugir per les escales era difícil, si no impossible, ja que, per l’efecte xemeneia, el fum pujava pel buit de l’escala. Òbviament, en aquests anys no hi havia escales d’emergència ni era obligatori tenir-ne, cosa que va posar de manifest el grau d’endarreriment en el qual ens trobàvem els edificis al nostre país en aquells moments.

No es van produir víctimes, però es va haver de donar l’ordre d’evacuació de tot l’hospital davant del grau d’histèria del personal que, sense cap pla d’emergència ni d’evacuació, va produir un caos que amb prou feines van poder controlar els cossos de seguretat. Aquesta tragèdia, que va poder ser pitjor, va fer que els responsables del Ministeri de Sanitat prenguessin consciència de la situació, i l’1 de setembre de 1978 es va promulgar el Reial Decret 2177/78 de protecció contra incendis per a hospitals. Aquesta disposició es va posar en marxa immediatament, però els efectes van ser lents perquè la majoria dels hospitals i clíniques d’Espanya havien estat dissenyats sense tenir en compte la seguretat en cas d’incendi, cosa que va fer molt difícil adoptar certes mesures, sobretot les referents a les característiques constructives (escales, productes constructius, recorreguts d’evacuació, etc.), que no tenien més solució que enderrocar l’edifici i tornar-ho a projectar amb uns altres conceptes. Les instal·lacions sí que es van renovar i es van col·locar mitjans de lluita contra el foc, a més d’algunes escales exteriors.

El foc a l’Hotel Corona d’Aragó

El 12 de juliol de 1979 es va produir un altre gran incendi a Saragossa en l’Hotel Corona d’Aragó. Aquesta vegada la catàstrofe va ser més gran perquè es van produir 76 víctimes mortals, a més de centenars de ferits. En un moment en què l’hotel estava complet i on al seu interior s’allotjaven gran quantitat de personalitats, el sinistre va donar lloc a tota mena de càbales i comentaris. Però sense entrar en aquest terreny, el cert és que l’incendi sembla que es va produir a les cuines de l’hotel, a primera hora de la matinada, i que es va propagar, com també en el cas de l’hospital sevillà, a través dels conductes d’aire condicionat i els falsos sostres. La intervenció dels bombers i de tots els cossos de seguretat (policia, sanitaris, protecció civil, etc..) va fer possible l’evacuació de les persones allotjades en condicions molt difícils davant de la manca d’elements d’evacuació, senyalització, compartimentació, instal·lacions d’extinció… I, el que hem dit anteriorment, l’hotel de cinc estrelles, era legal i no incomplia cap legislació ni reglamentació obligatòria perquè aquesta no existia en el nostre país. L’escàndol va ser encara més gran perquè, ateses les circumstàncies polítiques d’aquell moment (La Transició) i que els ocupants de l’hotel eren persones rellevants de l’anterior règim franquista, la premsa internacional es va fer ressò de les condicions desastroses en què es trobaven els hotels a Espanya, amb la consegüent repercussió en el turisme. Per això, el 25 de setembre de 1979 es va dictar una ordre ministerial sobre protecció contra incendis en hotels. Igual que en el cas hospitalari, ja hi havia reglamentació, però era difícil fer-la complir en els edificis existents. Es van constituir comissions provincials formades pels delegats del Ministeri de Turisme, els bombers, la policia i representants de les administracions locals.

Incendi de l’Hotel Corona d’Aragó, a Saragossa

D’aquesta forma, l’any 1979 només hi havia dues normes a nivell estatal –la d’hospitals i la d’hotels–, però seguíem sense tenir regles per a la resta de les edificacions. En aquesta situació, un grup de professionals relacionats amb la protecció contra incendis, entre els quals hi havia els caps de bombers de Madrid, la Diputació de Barcelona, ​​València, Sevilla i Santander, així com representants de Cepreven, CSIC i altres, es van proposar redactar una reglamentació nacional de Protecció Contra Incendis (PCI), reunint-se i repartint-se els treballs fins que es va aconseguir un cos normatiu força coherent que contemplava tots els usos (pública concurrència, habitatge, hotels, hospitals, oficines i comerços). El text es va endur al Ministeri de l’Interior aquest mateix any, però va ser rebutjat per no considerar-ho procedent. Tot i això, l’any 1980 l’Institut d’Administració Local el va publicar, sense caràcter d’obligatorietat, amb el títol d’Avantprojecte d’Ordenança Tipus de Protecció Contra Incendis. Davant aquest fracàs, i no podent igualar les normes per la porta gran, es va optar perquè cada cap de bombers que va intervenir en la seva redacció fes que aquest text fos l’ordenança de protecció contra incendis en l’àmbit de la seva competència, de manera que, almenys, les ciutats esmentades estaven coordinades. Això, que en principi va semblar un avenç, va constituir un precedent perquè cadascuna de les ciutats o pobles d’Espanya volguessin (i ho podien fer) tenir la seva pròpia ordenança particular. La varietat de reglamentacions, cadascuna redactada al gust del cap de bombers de torn, va conduir a un galimaties on ningú no es posava d’acord i cadascú feia el que estimava més oportú. Qualsevol projectista que volgués redactar un projecte en una ciutat havia de preguntar què era el que volia el cap corresponent.

La NBE-CPI-91 de 1991 es podria considerar la primera reglamentació espanyola de caràcter nacional

Paral·lelament a aquestes actuacions, el Ministeri de l’Habitatge havia pres la iniciativa d’estudiar la redacció de normes per a la protecció contra incendis i feia un temps que treballava en el tema. El resultat va ser que el 10 d’abril de 1981 es va promulgar el RD 2059/81, pel qual s’aprovava la Norma Bàsica de Protecció Contra Incendis (NBE-CPI-81), d’àmbit nacional i d’obligat compliment, que a la seva part dispositiva citava que anul·lava qualsevol altra reglamentació del mateix rang o inferior que contradigués o s’oposés al que disposa aquesta NBE. El pas era de gegant i constituïa una eina valuosíssima en aquest camp. Era molt senzilla d’aplicació, amb gran quantitat de quadres i àbacs que permetien la classificació dels edificis segons els usos i les característiques donant solucions concretes i clares. Però, precisament per aquesta senzillesa, era molt difícil d’aplicar, ja que només tenia en compte que edificis tipus, essent inservible per a altres tipologies, cosa que minvava la capacitat de disseny dels projectistes. D’altra banda, es disposaven com a obligatoris sistemes i productes constructius i instal·lacions que, en un país sense infraestructura i indústria de fabricació suficient, en feien molt difícil el seu compliment. Entenent-ho així, el mateix ministeri va derogar aquesta reglamentació, i el 26 de juny de 1982, conforme al RD 1587/82, va anul·lar totes les prescripcions referents als diferents usos de la NBE-CPI-81, llevat de les normes referents de caràcter general i deixant la resta segons el parer dels òrgans de control administratiu de cada ciutat o comunitat. Va ser un avenç, però va durar poc. Es van seguir aplicant les diferents ordenances locals, provincials o autonòmiques i, coexistint-hi, la NBE-CPI-82.

Façana rehabilitada per millorar la reacció al foc al Passeig de Gràcia Fària de Barcelona

Primera reglamentació

El pas definitiu i el que podríem considerar com la primera reglamentació espanyola de caràcter nacional, va ser la NBE-CPI-91 aprovada per RD 279/91 d’1 de març. Aquí ja s’establien les condicions per a la protecció contra incendis de forma moderna, és a dir, donant solucions a problemes específics, però deixant la porta oberta a adoptar altres formes de resolució, sempre que el tècnic proponent ho justifiqués tècnicament i documentalment, aconseguint nivells de protecció similars als establerts a la reglamentació. També hi havia menys àbacs i quadres que encotillaven el projectista i permetia més flexibilitat d’aplicació. Però per treure-li tot el seu suc calia conèixer-la i utilitzar-la amb soltesa, i això implicava un esforç que no tots estaven disposats a fer. Hi va haver protestes però, per una vegada, el ministeri es va mantenir ferm i la NBE-CPI-91 va tenir una vida suficient perquè els tècnics s’hi acostumessin i l’assumissin.

En aquesta línia, perfeccionant la reglamentació a poc a poc, i tenint en compte els errors i problemes que havien sorgit durant el temps d’aplicació, es va arribar a la promulgació del RD 2177/96 el 4 d’octubre, que aprovava la NBE-CPI-96, hereva i continuadora de la 91, més desenvolupada, més oberta i, sobretot, cada cop més d’acord amb el que s’estava fent a la resta d’Europa, ja que es va haver de sotmetre a exposició al públic a Brussel·les i permetre les al·legacions a ella per part dels països de la Unió Europea, cosa que va introduir alguns canvis en la seva redacció. Aquesta normativa, que ha tingut 10 anys de vida, la més llarga de protecció contra incendis sense canvis al seu articulat, va completar la conscienciació dels agents que intervenien en aquest camp (projectistes, directors d’obres i tècnics de prevenció d’incendis de l’Administració). Es pot dir que aquesta reglamentació estava normalitzada la protecció contra incendis, encara que en certes administracions locals i autonòmiques encara se seguien aplicant altres disposicions.

Per altra banda l’ús industrial va quedar fora de l’abast de les normes bàsiques, ja que es va estimar que els riscos industrials requerien un estudi diferent. El RD 786/01, de 6 de juliol, va aprovar el Reglament de Seguretat Contra Incendis en Establiments Industrials (RSCIEI), 20 anys després de la NBE-CPI-81

Finalment, l’any 2000 es va aprovar la Llei d’Ordenació de l’Edificació -LOE- i com a desplegament reglamentari de la llei, el 17 de març de 2006, es va aprovar el RD 314/06 pel qual s’aprovava el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE) que desplegava les exigències bàsiques de seguretat contra incendis i de seguretat d’utilització, que juntament amb els documents bàsics corresponents constitueixen avui el cos legal de la protecció contra incendis a Espanya. Aquest fet a suposat que la reglamentació espanyola s’hagi equiparat a les normes europees, adoptant-ne la simbologia i, el que és més important, el seu esperit davant el problema de l’incendi. Aquest fet també ha suposat que s’hagi hagut d’adaptar les normes UNE a les normes europees EN, condició imprescindible perquè s’homologuessin els  productes i materials nacionals i poguessin circular per l’àmbit de la UE1.

Des d’aleshores, hem vist com s’han anat produït incendis en alguns edificis en alçada d’altres països que els han portat a reflexions reglamentàries, com el que es va produir el 14 de maig de l’any 2012 en un edifici de 94 habitatges i 18 plantes d’alçada, a Roubaix (França), amb un balanç d’un mort, 10 intoxicats i 250 persones evacuades. La façana d’aquest edifici havia estat rehabilitada l’any 2003. El 19 de maig de l’any 2015 es va produir un altre incendi, en aquest cas a Bakú, capital de l’Azerbaidjan, en un edifici de 16 plantes d’alçada, en el que van morir 16 persones. L’any 2017 es va produir un lamentable accident a Londres, on 72 persones van morir en l’incendi  de la Torre Grenfell. La façana d’aquest edifici havia estat rehabilitat l’any anterior. Com a conseqüència d’aquests i altres incendis, a finals de l’any 2019, es va notificar en el nostre país el Document Bàsic de “Seguretat en cas d’incendi” (DB SI), per a limitar el risc de propagació per l’exterior de l’edifici, així com en termes de normes UNE i resistència en elements estructurals secundaris2. Pel que fa a la propagació del foc, s’ha actualitzat la secció 2 de propagació exterior, mitgeres i façanes, establint la classe de reacció al foc dels sistemes constructius de façana que ocupin més del 10% de la seva superfície, en funció de l’alçada total de la façana, indicant-se els següents valors:

  • D-s3,d0 en façanes d’alçada fins a 10 metres
  • C-s3,d0, en façanes d’alçada fins a 18 metres
  • B.s3,d0 en façanes d’alçada superior a 10 metres

En resum

Incendi al barri del Campanar de València

Tota aquesta evolució reglamentària ha suposat un important avenç que en molts casos s’ha realitzat a conseqüència de lamentables accidents i per tant, és evident que l’incendi en el barri del Campanar de València no serà una excepció.

De moment, a Catalunya s’ha creat una comissió tècnica per la gestió de la problemàtica de la propagació del foc per façanes de les edificacions3, amb l’objectiu d’identificar i inventariar els edificis amb façanes que hi ha a Catalunya amb el mateix risc que el de València i la realització d’una diagnosi i proposta de metodològica d’actuació amb aquests edificis. Aquest mateix treball s’està realitzant en diferents comunitats autònomes d’Espanya. No seria d’estranyar que es realitzin modificacions legislatives en habitatges, que és una competència autonòmica, o en la totalitat d’edificis si qui ho regula és l’Estat.

Més enllà de la decisió legislativa que es prengui cal que els tècnics reflexionin sobre el seu paper en la presa de decisions i per això es important veure com la legislació i la reglamentació s’ha modificat al llarg del temps. En aquest sentit, recordo que en la meva època d’estudiant, un alumne li va preguntar a Jaume Rosell i Colomina4, professor d’història de la construcció de l’EPSEB, sobre quin sentit tenia per a un arquitecte tècnic,  estudiar història de la construcció. L’erudit professor li va contestar que conèixer el passat servia per a desenvolupar el “pensament  crític” que ha de permetre a l’alumne saber com ha d’actuar en el present a l’hora de prendre una decisió. Aquesta cita em va molt bé en aquest cas, ja que veiem com la reglamentació contra incendis es reforma a partir de errors que malauradament podent acabar en desgràcies humanes i materials. Això és important ja que molts cops, els professionals de l’arquitectura i la construcció, ens justifiquem darrere el concepte de complir amb la reglamentació, oblidant que la veritable missió que tenim és servir a la societat, aportant el coneixement per a prendre les decisions més encertades en cada cas.

Els fets com és el cas d’aquest incendi de València ens ha de fer reflexionar sobre les nostres decisions, tant si treballem com a promotors immobiliaris fixant requeriments contractuals, com si actuem com a projectistes prescrivint solucions constructives, o si ho fem com a directors facultatius, entitats de control de qualitat o constructors executant de la forma més adequada la pròpia obra. La protecció i prevenció d’incendis és una qüestió molt important, perquè de les decisions que prenguem en dependran la correcta seguretat dels seus usuaris. Aquesta reflexió ha de portar en cada cas a prendre les  decisions més adequades i si és necessari estem obligats a ampliar la formació sobre aquest tema o recolzar les nostres decisions en experts o especialistes per assessorar-se i trobar la millor solució en cada cas.


Referències

  1. Fernández Becerra, Ramón (2009) Desarrollo de las normas contra incendios en España. Cercha, pàgs 56-62.
  2. Marrot Ticó, Jordi (2020) Canvis reglamentaris en el CTE. L’informatiu. https://www.cateb.cat/canvis-reglamentaris-en-el-cte/
  3. Comissió tècnica per la gestió de la problemàtica de la propagació del foc per façanes de les edificacions a Catalunya (2024) https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/586782/grup-executiu-treball-gestio-del-risc-dincendi-facana-inventariara-edificis-catalunya-similars-al-sinistrat-valencia
  4. Rosell i Colomina, Jaume (2014) Premi a la trajectòria docent de la Universitat Politècnica de Catalunya. https://www.upc.edu/consellsocial/ca/els-premis/premi-upc-qualitat-docencia/edicions-1998-a-2014



PUBLICITAT

L'Informatiu Premis Catalunya Construcció

Entrevista a Maria Roger, premi a la Trajectòria Professional 2024: “Cada obra és una oportunitat per aprendre”

Maria Roger Casamada (Barcelona, 1951), arquitecta tècnica, ha estat guardonada amb el Premi Especial a la Trajectòria Professional 2024 del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona.

Escrit per -



Amb una carrera exemplar, ha destacat en la direcció d’obres i la gestió de projectes complexos, combinant una sòlida formació amb una dilatada experiència. Ha participat en obres icòniques, com l’ampliació del Palau de la Música Catalana, l’Hotel Miramar, el teatre de l’òpera Pérez Galdós i l’Auditori Alfredo Kraus a Las Palmas de Gran Canaria. També ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria. La seva passió i dedicació la converteixen en un referent del sector.

Què et va portar a estudiar Arquitectura Tècnica?
El meu pare era enginyer industrial i em va ajudar a decidirme. Treballava a Uralita, vam viure cinc anys a Sevilla
perquè el meu pare hi va anar a construir la fàbrica. Jo vivia al xalet de la fàbrica, així que he viscut dins d’una fàbrica! Quan vam tornar a Barcelona, d’adolescent, vaig haver de decidir quins estudis fer. El meu pare em va dir que era una noia valenta i decidida, i que ho podria aconseguir.

Quantes noies hi havia a la classe?
Érem tres noies entre 136 estudiants. Tot i això, ser una noia en un entorn masculí no va ser una dificultat per a mi.

I la teva primera experiència laboral?
Vaig començar en una petita empresa constructora, GROP, i més tard vaig passar a la promotora Narthex.
A totes dues empreses vaig treballar com a tècnica. Després, vaig treballar amb Joan Pasqual i Eduard Calafell durant uns anys. Més endavant, vaig entrar a un grup alemany que feia observatoris. Vaig conèixer Carlos Díaz i, des d’aleshores, no m’ha faltat mai feina.

Quin va ser el primer gran projecte?
Va ser l’obra del carrer Nou de la Rambla, un projecte que vaig fer amb Joan Arias, acompanyada per un altre aparellador, Robert Ayala. Allà vaig aprendre a ser extremadament meticulosa amb els comptes.

I quines van ser les primeres grans dificultats?
Amb els caps d’obra o les constructores, en general, no he tingut mai problemes. Els encarregats m’estimaven perquè els escoltava i aprenia d’ells. Però, òbviament, també he tingut dificultats! Cada obra és una oportunitat per aprendre.

El projecte més desafiant d’entre els que has realitzat al llarg de la teva carrera?
Per a mi, va ser la construcció de la casa d’Òscar Tusquets, que va ser un examen continu. En aquella època fèiem els habitatges de la Vila Olímpica, teníem molta feina. Em sento orgullosa i satisfeta d’aquesta i de totes les obres en què he participat, com ara l’ampliació del Palau de la Música.

Què vas aprendre de treballar amb un arquitecte tan reconegut com Òscar Tusquets?
Vaig aprendre a estar sempre al meu lloc. Com ha passat sempre, les medalles i els reconeixements van a parar indubtablement a l’arquitecte, però, tot i així, m’he sentit valorada. Tant l’Òscar com el Díaz sempre m’han donat suport. Una vegada hi va haver un client que va dir: “No vull una dona aparelladora”, i el Díaz va insistir que jo continués fent la feina.
Un cop es va acabar l’obra, el client va haver de reconèixer que s’havia equivocat. En l’actualitat, seria impensable que es donés una situació com aquesta…

Què significa per a tu aquesta distinció a la teva trajectòria?
És un regal per posar un bon finale, com es diu enargot musical. Ha arribat just ara que m’he jubilat. És un econeixement a l’esforç de tota la meva vida. He pres temps de la família per treballar, he deixat de fer moltes coses i m’he dedicat completament a la feina.

Com veus el futur de la professió?
Veig que està molt tecnificada i burocratitzada, i que la part humana ha passat a un segon pla. La feina a l’obra, la d’embrutar-te, ha disminuït.

I per acabar, quin consell donaries a les noves generacions d’arquitectes tècnics?
Que tinguin capacitat de treball, treball i més treball. Honestedat a la feina i afrontar amb valentia tots els reptes que es presenten a cada obra, sigui gran o petita. Cada obra és una aventura. Hem de recuperar els valors humans de la professió, l’ètica. La professió s’ho mereix.


PUBLICITAT

L'Informatiu Pràctica professional

La revolució digital del manteniment dels edificis

En el context de Revolució Tecnològica 4.0, el paper del “llibre de l'edifici digital” pren un protagonisme decisiu com a eina de gestió de l'edifici i la figura de l'arquitecte tècnic de capçalera adquireix una rellevància excepcional com l'agent gestor d'aquest.

Escrit per -

Com ha passat al llarg de tota la història de la humanitat, les crisis d’abast ambiental, polític, territorial o econòmic han marcat un canvi d’era. És en els períodes d’incertesa on la societat es qüestiona l’estructura del benestar, l’equilibri social, on l’individu aconsegueix diferenciar allò que són necessitats del que són privilegis i és en aquests moments on es produeixen els grans canvis.

Estem davant d’un nou canvi d’era, hem arribat al límit dels recursos i de la sostenibilitat del sistema, però la resiliència ens ensenya a adaptar-nos. Apareixen nous reptes i alhora noves oportunitats pel sector. La rehabilitació i la regeneració urbana es consoliden com a palanca de canvi cap a la transició energètica en l’edificació i com a conseqüència, la professió ha de saber estar-hi al capdavant.

En el llindar del segle XXI, ens trobem immersos en un moment històric extraordinari, on la digitalització ha teixit una xarxa omnipresent que connecta cada racó del nostre planeta. L’evolució de la tecnologia ha deixat una empremta profunda en la societat, transformant la forma en què vivim, treballem i ens relacionem. Aquesta revolució digital, caracteritzada per avenços vertiginosos en la intel·ligència artificial, la connectivitat global i la computació en el núvol, ha transcendit els límits de la innovació per a convertir-se en un agent de canvi sense precedents.

La rehabilitació de la ciutat construïda serà el tema dels propers anys, i serà un repte majúscul

A més, sabem que el parc d’edificis és responsable aproximadament del 36% de les emissions de CO2 de la Unió Europea, així com del consum del 50% dels materials extrets, del 50% de l’energia, del 33% de l’aigua i del 33% de la generació dels residus (dades aproximades que poden variar segons la font). Ens trobem, per tant, davant d’un sector que és clau en qualsevol estratègia de reducció d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, principalment del CO2 que dona nom als conceptes de descarbonització i al de petjada de carboni.

La rehabilitació urbana

La rehabilitació de la ciutat construïda serà doncs el tema dels propers anys, serà un repte majúscul. Però és la rehabilitació una solució eficient i sostenible? Ho és el model de manteniment corrector en els edificis? O s’ha d’apostar pel manteniment preventiu? El sector terciari ja s’ha fet aquestes preguntes i ha adaptat el sistema de gestió dels seus edificis a un model més eficient i sostenible, però com?

La resposta és senzilla: invertint en un sistema de gestió del manteniment intens i global. Però quina és la diferència en la gestió dels edificis del sector terciari i els del sector residencial privat? La seva estructura de governança. La major part dels edificis residencials són propietats horitzontals, una agrupació d’individus amb els mateixos drets i obligacions. Però les decisions en grup sempre són més difícils de prendre i quan el grup no té un coneixement profund sobre un tema és fàcil prendre una decisió poc efectiva.

Què passaria doncs si al capdavant de la gestió del manteniment dels edificis hi hagués una persona experta en materials, patologia, diagnosi, construcció…? Probablement les decisions serien més fàcils de prendre. I si a més la informació i documentació sobre l’edifici quedés registrada en un lloc accessible per totes aquestes persones la decisió encara seria més efectiva. Si fem un símil amb la medicina la idea és més fàcil d’entendre:

Un edifici és un pacient. Al llarg dels seus anys de vida aquest pacient, que té unes característiques físiques concretes, es posarà malalt, patirà algun traumatisme, desenvoluparà una al·lèrgia segons les condicions ambientals a les quals estigui exposat, patirà canvis físics… A aquest pacient li farà el seguiment el seu metge de capçalera que el derivarà a diferents especialistes que el tractaran, el diagnosticaran i el curaran. Tot el que li vagi passant a aquest pacient quedarà registrat al seu historial clínic perquè qualsevol altre professional pugui seguir la seva història mèdica i pugui millorar i allargar la seva vida.

Aquest metge dels edificis es diu arquitecte tècnic de capçalera i els especialistes no coneixen el cos humà, sinó que són experts en estructures, en tècniques i diagnosi constructives, en materials i el seu comportament, en energia, en qualitat edificatòria… i aquesta història clínica en l’àmbit de l’edificació es diu: Llibre de l’Edifici.

El Llibre de l’Edifici constitueix una eina de redacció per documentar la vida de l’edifici en els aspectes tècnics i administratius. Serveix també per informar sobre les pautes necessàries per fer un ús correcte de cada edifici i facilitar la planificació de les activitats de manteniment per allargar-ne la vida útil. També per preservar-ne les característiques inicials durant el major temps possible o planificar-ne la renovació.

Afegir la paraula DIGITAL a aquest concepte del Llibre de l’Edifici li fa fer un salt exponencial en les seves possibilitats ja que el fet de tenir les dades digitalitzades facilita la seva gestió i explotació donat que aquestes tecnologies permeten als usuaris disposar d’informació, autogestionar-se i prendre decisions. És el que es coneix amb el terme d’empoderament ciutadà, que ens permet parlar de ciutadans intel·ligents “smart citizen” i d’edificis intel·ligents “smart buildings”.

En aquest context de Revolució Tecnològica 4.0, el paper del “llibre de l’edifici digital” pren un protagonisme decisiu com a eina de gestió de l’edifici i la figura de l’arquitecte tècnic de capçalera adquireix una rellevància excepcional com l’agent gestor d’aquest.

El LED: Llibre de l’edifici digital del Cateb

Com s’ha comentat a la introducció, cal ressaltar el potencial del Llibre de l’edifici digital com a palanca per a la descarbonització del sector de l’edificació facilitant la gestió de la vida útil dels edificis i transformant-los d’un model sense gestió (ineficient i insostenibles) a un model amb gestió (eficient i sostenible), optimitzant així els seus procediments per a reduir el seu impacte ambiental.

El Llibre de l’edifici digital (LED) del Cateb és una palanca per facilitar la descarbonització del sector de l’edificació


Per a canalitzar aquest potencial el Cateb ha posat en funcionament una eina de gestió del manteniment, dinàmica i que permet la interacció de tots els agents que intervenen a l’edifici a temps real. Aquesta eina permet incorporar la informació de l’edifici, tant constructiva com documental, i incorporar-ne les intervencions i costos que tindrà l’edifici en el període de temps determinat.

El LED revoluciona el sector ja que és la primera eina totalment digital que transforma l’edifici en dades, facilita la presa de decisions, permet reduir costos, revaloritzar el patrimoni i optimitzar el cicle de vida útil dels edificis perquè:

  • Facilita l’accés a la informació i millora la transparència en la seva comunicació.
  • És un repositori per a tota la informació rellevant de l’edifici.
  • És una eina dinàmica per a allotjar-hi gran quantitat de dades, informació i documents.
  • Contribueix a augmentar la longevitat de l’edifici i a millorar la gestió de la informació.
  • És una base de dades per a totes les fases i esdeveniments rellevants del cicle de vida de l’edifici.
  • Promociona de la circularitat en l’entorn construït.
  • Afavoreix l’estalvi en consum energètic i emissions de CO2
  • Afavoreix la transparència i igualtat de condicions per a tots els agents que intervenen.

PUBLICITAT

L'Informatiu accessibilitat

Codi d’Accessibilitat: avantatges per a tothom

L’expert en accessibilitat Enrique Rovira-Beleta explica les noves mesures legals perquè els espais, habitatges i entorns estiguin a l’abast de totes les persones i tinguin en compte les diferents discapacitats i moments vitals.

Escrit per -


“L’envelliment de la població i l’augment de l’esperança de vida fan que, més d’hora o més tard, tothom es beneficiï de les noves obligacions”

S’ha de prendre com un manual que t’ajuda, no com quelcom que s’imposa.” Així es referia al Codi d’Accessibilitat l’Enrique Rovira-Beleta, arquitecte expert en accessibilitat i responsable de l’única assignatura sobre accessibilitat que s’imparteix en una universitat espanyola (i una de les poques al món), l’School of Architecture de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Home que sap el pa que s’hi dona, ja que fa 40 anys que va en cadira de rodes, va ser el ponent d’una xerrada al Col·legi el 18 de març passat en el marc d’una campanya de difusió (“més endavant farem formació”, afegí) del departament de Drets Socials de la Generalitat, que ha estat l’impulsor d’aquest text normatiu que entrà en vigor l’1 de març passat (amb un període de carència per als projectes presentats durant els sis mesos posteriors a l’entrada en vigor).

Amb el Codi es desenvolupa la Llei 13/201, del 30 d’octubre, d’Accessibilitat. Així, s’ha trigat gairebé 10 anys a enllestir aquest reglament, en què han participat un munt d’agents socials, col·legis professionals, ens locals i, de forma especial, les entitats del sector de la discapacitat, que reclamaven des de fa anys la seva aprovació. Però un dels arguments per defensar aquest Codi, “que és un totxo” mirat a simple vista, en paraules de l’expert, és que no posa el focus només JULIOL 2024
en les persones amb discapacitat, sinó que beneficiarà tota la població, “perquè tots volem arribar a vells i seguir fent de tot”, i el Codi pot ser una gran eina: “Si s’agafa amb carinyo permetrà fer habitatges per a tota la vida”. A més, és un text que recull i endreça les anteriors normatives sobre el tema vigents tant a escala estatal com autonòmica.

L’accessibilitat, un negoci
És, d’altra banda, una oportunitat de negoci professional: “Necessitem professionals en accessibilitat, en som molt pocs, volem competència, preparem-nos”. I més tenint en compte que l’any 2031 una quarta part de la població catalana tindrà més de 65 anys, i l’any 2060 s’haurà triplicat la de 85 anys o més, va dir l’arquitecte, artífex de l’accessibilitat dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Barcelona 1992. I afegí: “Ara ve la dècada de l’accessibilitat”, entesa com a “dret vehicular que garanteix
altres drets”. Sens dubte, al Codi d’Accessibilitat hi té un gran pes el seu vessant físic i arquitectònic. Contempla tres grans línies d’actuació. Una d’elles, la millora en l’accessibilitat de tot allò que es dissenyi de nou. Una segona, l’impuls de la transformació de l’entorn existent, que la Generalitat qualifica com “un dels reptes més ambiciosos que caldrà afrontar els pròxims anys, en tant que afecta tota la seqüència de l’accessibilitat: l’edifici on es resideix, les vies públiques, l’accés al teixit comercial i a la restauració, l’ús dels mitjans de transport, la participació als serveis culturals i d’oci i, per descomptat, l’accés als entorns digitals”.

Accessibilitat comunicativa i cognitiva
La tercera línia, i aquí ve la innovació respecte de les normatives anteriors, és la introducció de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, i no només en edificis, sinó també al transport, les noves tecnologies, els serveis, la senyalització, els aparells i dispositius, etc. L’objectiu final és aconseguir uns entorns accessibles, comprensibles i on tothom hi pugui interactuar, incloses les persones amb discapacitats sensorials i cognitives, les quals han de tenir les mateixes oportunitats que la resta de persones en tots els àmbits de la societat.

La incorporació d’aquesta nova perspectiva no només donarà negoci a arquitectes i aparelladors, com hem comentat, també a enginyers industrials, dissenyadors gràfics i de productes, programadors de pàgines web, etc., perquè cal que els entorns digitals estiguin a l’abast de tothom, que els rètols i senyalistica tinguin en compte els diferents col·lectius i es facin amb contrast de colors, tipografies comprensibles i senzilles, textos a l’abast de tothom…

“Ajustos raonables”
En el cas de l’edificació, tota construcció nova haurà d’incloure les mesures d’accessibilitat previstes al decret, mentre que el que ja està fet s’hi haurà d’adaptar en el termini acordat en cada cas. I si per les seves característiques no es poden incloure les mesures d’accessibilitat, es faran els “ajustos raonables” (annex 3 F), un concepte que de ben segur pot dur a diversitat d’interpretacions en funció d’on posi cadascú el límit de la “raonabilitat” de l’ajust a fer. El conflicte està servit?

Rovira-Beleta va insistir, entre altres coses, en la voluntat del decret d’impulsar la col·locació d’ascensors a tot arreu. En el cas de les comunitats de propietaris, font habitual de discussió veïnal, es podran fins i tot instal·lar, si no queda una altra opció, als patis interiors dels edificis, encara que això signifiqui haver de sacrificar part d’un habitatge per accedir-hi (amb les compensacions corresponents, òbviament).

“El Codi d’Accessibilitat obre un important nínxol de negoci per als professionals que s’hi vulguin dedicar, ja que a penes hi ha especialistes en aquest camp”

Espai d’ús públic accessible
La norma distingeix entre les actuacions d’ús públic i les d’ús privat i obliga a tots els ens locals a disposar, en un termini de tres anys, del seu pla municipal d’accessibilitat i, en cas de tenir-lo, a revisar-lo perquè s’adeqüi al nou marc legal en el mateix termini de tres anys. Els ajustos raonables també són aplicables, per exemple, als espais històrics de pobles i ciutats, on el decret regula, per exemple, les plataformes úniques i la senyalització podotàctil per facilitar el pas de les persones amb discapacitat visual o mobilitat reduïda, la compatibilitat de les terrasses amb el pas de les persones, els carrils bici, les dimensions de les places d’aparcament per a persones amb discapacitat, l’accessibilitat de les platges mitjançant passeres per a les cadires de rodes “i que acaba utilitzant tothom”, els parcs infantils, els museus i espais artístics i culturals, etc. També es regulen, per exemple, les condicions d’evacuació de les persones amb mobilitat reduïda.

En el cas de les edificacions, la norma regula, a més de tots aquells elements que han de permetre el pas i maniobres de les cadires de rodes, altres elements de comunicació i seguretat, que van des d’ascensors de vidre (perquè les persones puguin ser vistes des de l’exterior en cas d’emergència o avaria) a bucles magnètics (per facilitar la comunicació de les persones sordes), passant per megafonia, pantalles informatives, el braille en les botoneres dels ascensors (a l’alçada de la persona que
va en cadira de rodes), missatges de veu… I, en tot cas, intentant que els missatges siguin comprensibles per a tothom. Pel que fa als hotels, per exemple, queda regulat el nombre d’habitacions que han de ser accessibles.

També es fa especial incidència en els equipaments culturals i en la implementació de mesures i recursos perquè les persones amb discapacitats físiques, intel·lectuals i sensorials en puguin gaudir com la resta de la ciutadania i no quedin excloses com fins ara. Recordem que a Catalunya hi ha, segons les darreres dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), més de 660.000 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda. Els recursos abans esmentats també seran útils per a una població general cada cop més envellida i amb creixents problemes cognitius, d’oïda, de vista, de moviment, etc.

Així, no tot es redueix a fer rampes (compte amb les inclinacions: com més suaus més accessibles), cambres sanitàries i ascensors, sinó que s’han de tenir en compte molts més elements. Els edificis d’ús públic hauran d’incloure sistemes d’encaminament i orientació i facilitar el moviment pel seu interior (molts hospitals ja en disposen, per mitjà de franges de colors al terra que ajuden els pacients i les famílies a moure’s entre passadissos i consultes).

L’expert en accessibilitat va fer referència especial als graons que dificulten l’accés a edificis i locals comercials, que s’hauran d’eliminar, per norma general, en el termini d’un any, “però s’ha de fer bé”, mitjançant una rampa “el màxim de suau possible”.

Distintiu de qualitat
El decret preveu atorgar un segell de qualitat per als establiments, espais i municipis que vagin més enllà del que demana la llei pel que fa a accessibilitat, la qual cosa pot ser aprofitada per “fer marca” i distingir-se en bones pràctiques. D’altra banda, es parla de posar en marxa ajuts per ajudar ens locals i entitats a fer les adaptacions al decret, així com línies de crèdit en condicions preferents, que s’estan estudiant amb l’Institut Català de Finances. En la part final de la sessió, dedicada a resoldre dubtes dels assistents, es va parlar, entre altres coses, de qui és el responsable d’adaptar els locals comercials en règim de lloguer a les noves exigències del Codi, què passa quan canvia de titularitat o quan canvia d’activitat, què passa si és un local petit i quins són els diferents terminis per fer els ajustos raonables.

.

LA DÈCADA DE L’ACCESSIBILITAT

Enrique Rovira-Beleta Cuyás

Arquitecte, responsable de l’Àrea d’Accessibilitat, School of Architecture-UIC Barcelona


Un de cada quatre catalans tindrà més de 65 anys el 2031. Aquest envelliment de la població destaca la necessitat que tothom, especialment les persones amb discapacitat, visquin de manera autònoma. La nova normativa, el “Codi d’Accessibilitat de Catalunya – Decret 209/2023”, aborda aquesta necessitat i integra requeriments estatals, autonòmics i europeus per crear una norma innovadora que inclou etalls sobre accessibilitat física, visual, auditiva i cognitiva.

Això facilitarà la vida no només a persones amb discapacitat, sinó també a aquells amb dificultats temporals o visitants estrangers. Per exemple, la normativa especifica com han de ser els pestells accessibles, o també com han de ser els menús dels restaurants, que inclouran gràfics descrivint els plats. Aixímateix, les senyalitzacions hauran d’incorporar textos de fàcil lectura i contrastos adequats. En alguns entorns, edificis i habitatges existents es diferencien quins “ajustos raonables” poden ser necessaris quan no es pot complir la normativa estrictament amb els nivells d’accessibilitat d’obra nova i es poden admetre altres nivells,com el practicable i l’usable, que no tenen tant
de confort però tothom els pot utilitzar.
Un repte important és la falta de formació en accessibilitat. Per això, estan sorgint cada cop més cursos de formació en accessibilitat dirigits a professionals del disseny urbà, arquitectes tècnics, enginyers… i també desenvolupadors de productes i serveis.

Tots aquests perfils hauran de formar-se o contractaran especialistes en accessibilitat per incorporar aquests requisits normatius en els seus dissenys de manera normalitzada i econòmica. L’accessibilitat ha d’incloure tots els sentits: vista, oïda, olfacte, tacte i, fins i tot, el gust en certs contextos. I sempre ha de predominar el sentit comú, pensant en un disseny inclusiu per a totes les persones, amb o sense capacitats limitades. Finalment, augurem que les universitats d’Espanya, Europa i del món incorporaran progressivament matèries obligatòries sobre accessibilitat en els seus programes acadèmics… Perquè tots volem viure molts anys i de la millor manera possible, i l’accessibilitat millora la qualitat de vida de tota la població, no només de les persones amb discapacitat.

Guia d’acompanyament i revisions
En la part final de la sessió va intervenir també Jaume Arbós, assessor tècnic del Col·legi. Sobre el Codi va dir que “no ens posem nerviosos”, i anuncià que el Col·legi està estudiant el Codi i preparant una guia
per acompanyar els companys perquè sàpiguen què han de tenir en compte en cada cas. Per tranquil·litzar els professionals que hauran d’aplicar el Codi, recordà que el decret no és més que un recull de tota la
normativa anterior i “va una mica més enllà”.
En paraules d’Arbós: “Tot i ser una mica farragós, parla de coses que ja coneixem”. I en el cas que calgui fer front a una situació no prevista pel Codi, com ha succeït amb altres lleis, “també el Codi haurà d’adaptar-se a situacions no previstes”, assenyalà Rovira-Beleta. Per la seva banda, el director tècnic del Col·legi, Jordi Marrot, va introduir el terme “adaptació funcional dels habitatges”, que apareix en part de la legislació “social” aprovada a partir del Rovira-Beleta prefereix parlar de “personalització per a tota la vida” dels habitatges d’acord amb les capacitats i/o discapacitats de les persones. I insistí en la necessitat de “formació” dels professionals en aquest camp.

LA CULTURA D’ACCESSIBILITAT

Guillermo Hurtado Romero

Tècnic d’accessibilitat, Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Ajuntament de Barcelona

En vigor des de l’1 de marc, el Decret 209/2023, de 28 de novembre, que aprova el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, és una àmplia, detallada i ambiciosa normativa.

El Codi planteja un salt qualitatiu i quantitatiu molt rellevant respecte els desenvolupaments normatius anteriors. El reglament adapta el marc normatiu català a les directrius i exigències de la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. En aquest context, l’accessibilitat opera com a dret vehicular i no només com a saber tècnic, de manera que cal abandonar definitivament la discrecionalitat i la voluntarietat en la seva aplicació. D’altra banda, substitueix la regulació vigent des de l’any 1995, i per això incorpora i harmonitza les directrius incloses a la normativa bàsica estatal i europea desplegades al llarg d’aquest temps. Això no obstant, i considerant l’actual marc competencial català, desenvolupa mesures més àmplies, aprofundint en aspectes poc regulats.

El decret s’estructura en 11 capítols, amb un total de 199 articles i 15 annexos. Aquest ampli desenvolupament regulador es basa en tres línies d’actuació: la millora de les condicions d’accessibilitat dels nous dissenys d’entorns, serveis i productes; l’impuls de la transformació de l’entorn existent; i la incorporació de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva com a eix transversal. Si bé disposem d’una regulació bàsica estatal força completa, el nou Codi amplia aquests desenvolupaments i en complementa d’altres. Així, per exemple, ordena l’ús de carrers de plataforma única; marca les directrius en àmbits com els serveis culturals, esportius i de lleure; o estableix exigències en sectors poc regulats com són els productes de consum.

La segona línia d’actuació afronta un dels reptes del nou reglament: resoldre les directrius ambigües i poc concretes per a la transformació de l’entorn existent. Establirà, per a cadascun dels àmbits, els criteris d’oportunitat que activaran l’exigència d’intervenir en els entorns, serveis i productes existents. L’objectiu serà evitar que aquestes actuacions es continuïn demorant i conferir seguretat jurídica a l’aplicació de la norma, lluny d’interpretacions individuals o arbitràries. Per últim, els equisits d’accessibilitat comunicativa i cognitiva operaran de manera transversal en tot el contingut normatiu, establint un ampli ventall de condicions i recursos per a la seva aplicació en el territori, edificació, transport, serveis i productes.
Transversalitat i planificació resumeixen el “com” d’aquesta norma. El seu contingut complex i transversal haurà de produir formació i documents tècnics de suport que permetin aterrar, sobre pràctiques concretes, les exigències recollides en el
seu articulat. Una tasca que requerirà la implicació de tots els agents socials i el paper exemplar de les administracions públiques per passar de la norma redactada a la cultura de l’accessibilitat.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del Visat 21. Visar té descomptes si fas la Idoneïtat Tècnica al Cateb

Sol·licita a la vegada el visat de l'encàrrec de missió completa i l'informe d'idoneïtat tècnica al Cateb. Aconseguiràs un descompte del 15%

LA DADA

El Cateb és Entitat Habilitada per l’Ajuntament de Barcelona des del 2014 per realitzar l’Informe d’Idoneïtat Tècnica (IIT), necessari per obtenir el permís d’obres a Barcelona ciutat. Des de llavors, s’han emès prop de 50.000 informes tant d’obra nova com de rehabilitació.

RECORDA

  • Pots visar els treballs encarregats pel teu client i demanar el IIT en un sol tràmit.
  • Els dos expedients seran revisats alhora pel mateix revisor.
  • Pots acumular descomptes. Visar els encàrrecs de missió completa té un descompte del 10% i, si a més, sol·licites el IIT al Cateb, obtindràs un 5% de descompte addicional segons tarifes vigents.

L’AVÍS

Per l’obtenció del descompte del 15%, cal sol·licitar els 2 encàrrecs alhora.

LA SOLUCIÓ

Sol·licita a la vegada el visat de l’encàrrec de missió completa i l’informe d’idoneïtat tècnica al Cateb. Aconseguiràs un descompte del 15%

PUBLICITAT

Institucional L'Informatiu

Isabel Pagonabarraga, nova directora general del Cateb: “Cal enfortir el pont entre la professió, la universitat, l’empresa i la societat”

Isabel Pagonabarraga és llicenciada en Economia i Administració d’Empreses per la Universitat Pompeu Fabra. La nova directora general ve d’exercir més de 9 anys com a Gerent General de l’escola Jesuïtes de Sarrià i té una llarga trajectòria en la gestió i lideratge de grans institucions i equips humans.   

Escrit per -

Quins són els seus objectius a curt i llarg termini a com a directora general del Cateb?

A curt termini, el meu principal objectiu és continuar amb el pla estratègic que ja està en marxa. Hem d’il·luminar la professió i donar-li el valor social que li correspon. El meu focus serà enfortir el pont entre la professió, la universitat i la societat. Volem assegurar que la nostra tasca es percebi com a essencial i rellevant, i que els arquitectes tècnics siguin reconeguts com a solucionadors de problemes socials.

A mig termini, de cara a l’any 2026, celebrarem l’Any de l’Arquitectura a Barcelona. Aquesta serà una oportunitat clau per consolidar la nostra rellevància. El Cateb organitzarà el primer Congrés de l’Arquitectura Tècnica Ciutat de Barcelona, un esdeveniment que volem que estigui obert a la societat i la ciutadania. L’objectiu és abordar l’aportació dels arquitectes tècnics a les problemàtiques socials vinculades amb el sector, com ara l’habitatge, la salut i el benestar i la sostenibilitat, els nous oficis sortints de la industrialització de la construcció, la validació professional, i l’impacte de la intel·ligència artificial.

A llarg termini, el meu objectiu és establir el Cateb com a referent en innovació i formació contínua en el camp de l’arquitectura tècnica, sempre al servei de la societat. Això implica obrir-nos a la societat promovent iniciatives que involucrin la comunitat i facin visible la importància de la nostra professió. També és crucial acompanyar l’administració en el desplegament conjunt de serveis tècnics per a millorar el nostre entorn i les seves normatives corresponents, i oferir suport a les universitats, col·laborant per assegurar una formació que respongui a les necessitats actuals i futures del sector. Hem de ser punters en les noves tendències i en la rehabilitació, per garantir un futur sostenible, i assegurant que els nostres professionals estiguin al capdavant de les últimes tecnologies.

En resum, els meus objectius són consolidar la professió, augmentar la rellevància social i assegurar que els arquitectes tècnics estiguin preparats per als reptes del futur.

Quins creus que són els principals reptes que afronta el sector de l’arquitectura tècnica a Catalunya actualment?

Un dels principals reptes que afronta el sector de l’arquitectura tècnica a Catalunya actualment és la necessitat d’aportar la seva tècnica als objectius 2030, adaptant-se a les noves metodologies de treball del sector i sent capdavanter en l’ús de les noves tecnologies. El Cateb ha de ser un punt de referència, oferint noves eines al sector, formació contínua durant tota la vida professional dels col·legiats i suport a tots els grups d’interès.

Un aspecte clau és la incorporació de la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades al sector. Aquestes eines poden alliberar temps als professionals, permetent-los dedicar més recursos a proposar noves solucions. Tot i així, abans cal dominar-les per garantir-ne un ús efectiu. Per tant, hem de proporcionar serveis personalitzats per a cada perfil professional. Això implicarà canvis en la nostra estructura i en la manera com oferim aquests serveis, assegurant que estiguin alineats amb les necessitats actuals del sector.

En definitiva, el repte principal és la modernització i adaptació del sector per complir amb els objectius socials del 2030, per la qual cosa és essencial formar i acompanyar els professionals en aquesta transició.

Quins aspectes del pla estratègic del Cateb considera més prioritaris?

En primer lloc, és essencial mobilitzar els grups d’interès i obrir-nos a la societat mitjançant iniciatives com la creació de la Casa de l’Arquitectura Tècnica, la renovació de la seu central del Cateb. Aquest espai ha de ser un punt de trobada obert, amb serveis exclusius per a col·legiats, però també amb activitats i esdeveniments que involucrin la societat.

A més, és crucial l’acompanyament a l’administració per millorar les nostres ciutats i pobles, així com el suport continu a les universitats. Això inclou col·laboracions amb institucions com la UPC per desenvolupar plans formatius internacionals i itineraris formatius més adaptats a la vida professional dels arquitectes tècnics. És important dissenyar una formació que permeti als professionals veure com es treballa a altres llocs del món, fomentant així una perspectiva global i innovadora.

La integració de la intel·ligència artificial i l’anàlisi de dades és un altre aspecte vital. Aquestes tecnologies s’han d’introduir com eines essencials per als professionals i per a les empreses del sector, facilitant dades per millorar la seva estratègia, alhora que alliberen temps i recursos per a discernir solucions innovadores. El Cateb ha de col·laborar amb les empreses i professionals, facilitant dades i eines tècniques per a la millora del seu treball, i definint junt amb les universitats i les empreses una formació avançada en aquestes àrees, assegurant que els professionals estiguin a l’avantguarda de les tendències i la rehabilitació.

També és important adaptar els formats de formació a la realitat dels professionals, oferint opcions flexibles i variades que s’ajustin a les seves necessitats. Això implica oferir formació no reglada i aliances amb altres institucions per garantir una educació contínua i pertinent.

Finalment, és essencial donar servei tant als col·legiats que treballen en empreses com als que treballen en l’administració o pel seu compte. El Cateb ha de proporcionar suport específic per a cada perfil professional, i el més aprop possible. El desenvolupament de les delegacions en el territori ha de permetre uns serveis acurats i punt de trobada de diàleg entre professionals, assegurant que tots tinguin accés als recursos i formació necessaris per excel·lir en les seves respectives àrees.

Com veus el futur de la professió?

Veig el futur de la professió de l’arquitecte tècnic com una figura cada vegada més rellevant i essencial en el sector de la construcció. Els arquitectes tècnics no només dominen l’art de construir, sinó que també són els experts en combinar les diverses especialitats d’un projecte amb l’objectiu de fer-ho de manera sostenible. La seva formació i experiència els permet dominar la tècnica, gestionar la sostenibilitat econòmica i liderar projectes, tant en  l’obra nova com en la rehabilitació. I poden aportar innovació tecnològica al sector.

Des del Cateb, ens comprometem a acompanyar els professionals en el seu creixement, oferint formació contínua i proporcionant eines per estar al corrent de les novetats del sector. Ens hem de digitalitzar al màxim per poder oferir un servei eficient tant als col·legiats com a l’administració. Volem ser un observatori real de dades, proporcionant informació clau sobre la salubritat del parc d’habitatges, l’eficiència energètica, l’accessibilitat, la salut, entre d’altres aspectes. Amb aquestes dades, podrem assessorar millor i prendre decisions més informades per millorar la qualitat de vida de la societat.

Quin és el teu estil de lideratge?

El meu estil de lideratge es basa en la creació d’equips i en el treball col·laboratiu. Crec fermament en la importància de liderar el què, delegant el com, i aconseguir una visió 360 graus, on tots els membres de l’equip contribueixin amb les seves perspectives i habilitats per assolir objectius comuns. Per a mi, és fonamental coordinar i facilitar la feina de tots, assegurant que cada persona senti que és part d’un projecte compartit.

M’agrada el concepte d’il·luminar la professió, inspirant i motivant els professionals a veure el valor i la importància del seu treball. Em dedico a fomentar un entorn de treball on la professionalitat en l’execució sigui prioritària, però on també es valori la col·laboració i la innovació. Amb aquest enfocament, crec que podem aconseguir grans èxits i portar la professió de l’arquitectura tècnica a un nou nivell d’excel·lència.

Quin missatge t’agradaria transmetre als membres del Cateb?

Estem vivint un moment únic, per la feina estratègica feta i pel moment històric que suposa que Barcelona exercici la capitalitat mundial de l’arquitectura el 2026.  Podrem presentar el detall del treball de l’arquitecte que construeix en la nova casa de l’arquitectura tècnica.

Qüestionari De prop_

Quina és qualitat que més admires d’una persona? La integritat

Quina és la teva principal característica? Soc molt oberta

Quin és el teu passatemps preferit? Passar temps amb bons amics

Quin és el tret que menys t’agrada dels altres? L’individualisme

Quin consideres que és el teu major assoliment?  Els meus fills

Quin és el teu heroi de ficció preferit? L’home invisible

Quin és el teu lema? La vida està feta d’humans per a humans

Quin és el teu heroi a la vida real? El meu pare, va ser una persona molt íntegra

 A quin personatge històric t’inspira? Nelson Mandela

Quin és el teu lloc preferit al món? Oslo, Nepal i ser al mig del mar.

Quin és el teu llibre preferit? El hombre en busca de sentido de

Viktor E. Frankl i La muntanya dels set cercles de Merton.

Quina és la teva pel·lícula preferida? En tinc moltes! Interstellar, Mamma mia, La vida es bella… Depèn del moment!

Quina és la teva cançó preferida? Ain’t no mountain high enough

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental

Visita guiada al centre de control i operacions d’Aigües Sabadell amb la Intercol·legial Tècnica del Vallès

Gràcies a la Intercol·legial, vam poder conèixer el sistema de subministrament d'aigua de Sabadell, gràcies a la visita al centre des d'on es telecontrola, les 24 hores i els 365 dies de l'any, el sistema de subministrament d'aigua de Sabadell.

La Intercol·legial Tècnica del Vallès va organitzar, el passat dimecres, 3 de juliol, una visita tècnica guiada al Centre de Control i Operacions d’Aigües Sabadell, pel personal tècnic del mateix centre. Pels més joves, es va organitzar un escape room educatiu (al mateix lloc), basat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), basat en la trama:

‘Som a l’any 2.160 i la Terra es troba en una situació d’emergència climàtica. Un grup de científics ha estat treballant per salvar el planeta i evitar l’extinció, la Missió Planeta, el projecte secret més ambiciós dels últims temps.

L’ONU va crear 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (els ODS), unes fites que poden posar fre al canvi climàtic, ajuden a erradicar la pobresa i lluiten contra les desigualtats i les injustícies. Però els ODS estan desapareguts des de fa temps. Ara, s’han pogut localitzar en un laboratori lunar i es necessita un equip de persones que puguin superar el repte i portar-los a la terra i salvar el planeta…”

tot un camp per explorar i aprendre!

PUBLICITAT

Pràctica professional amiant desamiantatge publicacions

Publicada guia amb directrius per a la retirada d’amiant

Editat un document per a ajudar als ajuntaments a l'elaboració d'un cens d'instal·lacions i emplaçaments amb amiant i criteris de priorització per a la seva retirada

La Direcció General de Salut Pública i Equitat en Salut ha publicat la guia Directrices para la retirada del amianto instalado : Elaboración de un censo de instalaciones y emplazamientos con amianto y criterios de priorización para su retirada. Gestión de los residuos con amianto

El present document constitueix una guia metodològica de caràcter no vinculant dirigida als ajuntaments per a donar-los suport en l’elaboració dels censos municipals d’amiant segons l’obligació que deriva de la disposició addicional catorzena de la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, i mentre no s’aprovin altres reglaments normatius que desenvolupin aquesta disposició.

Podeu trobar aquesta guia i d’altres recursos sobre l’amiant i riscos específics a l’apartat de recursos per temes a la pàgina web del Cateb

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental

Terrassa i natura, de Miquel Àngel Luna

La delegació del Vallès Occidental ha exposat la particular visió de l'espai verd de Terrassa, de Miquel Àngel Luna.

.

Terrassa i Natura és una exposició que mostra una part del verd que forma part d’una gran ciutat com és Terrassa, amb vistes dels grans massissos que l’envolten, com ara Montserrat i la Mola, i racons d’alguns dels principals pulmons situats al centre de la ciutat, com Vallparadís i el parc de Sant Jordi. Totes les peces estan fetes amb aquarel·la, algunes treballades en sec sobre humit i d’altres que requereixen més ambient i atmosfera en humit sobre humit. Totes elles amb el toc personal de l’autor que utilitza tècniques dels millors aquarel·listes del moment.

La seva obra forma part de la seva vida, de les seves passejades de cap de setmana, del camí per arribar a la feina… però el visitant de l’exposició juga un paper fonamental, perquè tota obra és incompleta i s’acaba de fer a ulls de cada persona.

.

Sobre l’autor:

Miguel Angel Luna Gómez (Barcelona 1970), arquitecte tecnic graduat en Ciències i Tecnologia de la Edificació i format com a Facility i Project Management, centra la seva dedicació professional a la construcció d’obra nova residencial i terciària en diferents promotores dels sector.

El seu vessant artístic neix a l’edat de 10 anys formant part del cercle de pintors i artistes de la seva ciutat natal de Cornellà de Llobregat, situat aleshores al parc industrial modernista de Can Bagaria a on va establir per primera vegada contacte amb el carbonet i l’oli, prenent com a referència diferents pintors locals. Posterioment continua la seva dedicació artística de forma totalment autodidacta tenint com a referència, pintors com Antonio Cubero, amb una percepció molt especial de la llum en els seus paisatges a l’oli. Després de molts anys fent servir el carbonet pels seus retrats i l’oli pels seus bodegons i paisatges, comença a explorar altres tècniques com l’aquarel·la i la pintura acrílica.   La seva acotada obra s’ha exposat de forma no professional en centres cultural com el de Sant Hipòlit de Voltregà (any 2002), Cornellà de Llobregat (2018) i a la delegació del Cateb, en les seves diverses biennals.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Oriental

Una mostra molt estiuenca, per a la delegació del Vallès Oriental

"Mirades de la mar i de la terra – 24" és l'exclusiva exposició d'art que pots veure a Granollers fins a l'octubre.

L’art, la terra i la mar són tres de les passions dels artistes que han creat aquesta bella mostra d’art del grup Trobada 71: Teresa M. Abat, Pilar Junyent, Francesc Castilla, Salvador Saura i Montse Gascó i que ja es pot veure a la Delegació del Vallès Oriental. Els artistes han donat un significat diferent a les obres d’art evocant el punt més personal amb l’amor que senten pel mar, la terra i la natura.

Trobada 71 és un grup que va sorgir l’ any 1971 on 11 joves de Sabadell involucrats amb l’art plàstic i de disciplines diferents, es van unir per exposar plegats. 50 anys després, 6 companys encara exposen junts i ens diuen:

“No és casualitat quan la vida insisteix en creuar-te amb algunes persones.

Quelcom va quedar pendent per dir, per sentir, per aprendre, per descobrir”

L’aventura ha començat (…) l’aventura continua (…)

Sabadell, Ciutadella de Menorca, Barcelona, Granollers…

Pots venir a veure l’exposició, fins a l’11 d’octubre!

PUBLICITAT