Cercar Error
Pràctica professional execució Legislació i normativa Prevenció incendis

Novetats en normativa de prevenció d’incendis a Barcelona

S'han actualitzat i aprovat noves fitxes de prevenció d'incendis del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de Barcelona

El servei de Bombers de Barcelona ha aprovat una nova fitxa de prevenció d’incendis i s’han fet correccions a 4 fitxes més:

– NOVA:
. Fitxa 1.21. Condicions de seguretat en cas d’incendi en activitats de caràcter eventual o extraordinari.

– ACTUALITZADES:
. Fitxa 1.10. Intervencions en edificis existents.
. Fitxa 1.14. Trasters.
. Fitxa 1.17. Documentació tècnica per a la intervenció de l’SPCPEIS.
. Fitxa 3.08. Escales compartimentades.

Podeu trobar les fitxes de prevenció d’incendis de Bombers de Barcelona en aquest enllaç.

Des de l’àrea tècnica del Cateb es representa a la professió a la Taula per a la Interpretació de la Normativa de Seguretat Contra Incendis (TINSCI) per homogeneïtzar criteris d’aplicació de la normativa vigent de protecció contra incendis per al desenvolupament dels projectes tècnics i altres activitats professionals.

A més, des del primer trimestre de 2024, també disposem d’ECATÈCNIA, l’Entitat de Control d’Incendis del Cateb, qui us pot fer la inspecció i tramitar els actes de comprovació d’incendis dins d’una autorització/llicència, quan disposeu d’informe de Bombers.

PUBLICITAT

Pràctica professional Construcció sostenible declaracions ambientals de productes sostenibilitat

Convocatòria oberta per a fer aportacions sobre el Passaport  Digital de Productes  

La Comissió Europea ha publicat una convocatòria oberta a comentaris sobre el proper acte delegat previst en el Reglament sobre disseny ecològic de productes sostenibles (RECES) i que establirà els requisits sobre el Passaport Digital de Producte.

La Comissió Europea va avançar al març de 2023 la seva visió sobre el camí que ha de seguir la Unió Europa en el seu creixement econòmic en els pròxims anys en la seva Comunicació “Cap a una economia ecològica, digital i resilient: el nostre model europeu de creixement”. Aquest model de creixement ha d’incloure les transicions ecològica i digital, i millorar la resiliència econòmica i social de la Unió, però sense oblidar-nos que estem en un món globalitzat en el qual és necessari mantenir la competitivitat.

El sector digital ha de contribuir per si mateix a la transició ecològica general, fomentant l’adopció de tecnologies la petjada ambiental de les quals sigui menor i la seva eficiència energètica i dels materials, major. I, d’altra banda, les tecnologies digitals han de donar suport a la transició ecològica de la resta de sectors de l’economia aportant solucions que seria impossible implantar sense aquestes tecnologies. Una d’aquestes solucions són els passaports digitals de productes (DPP de les seves sigles en anglès).

El passaport digital d’un producte és un sistema d’informació que serveix per a registrar, processar i compartir electrònicament informació relacionada amb la sostenibilitat dels productes entre les empreses de la cadena de subministrament, les autoritats i els consumidors.

El passaport digital d’un producte -en l’àmbit d’aplicació de la proposta de Reglament que estableix els requisits de disseny ecològic aplicables als productes sostenibles- afectarà a tot be físic que s’introdueixi en el mercat o es posi en servei; inclosos els components i els productes intermedis.

En els productes de la construcció s’implementarà a partir del Reglament de Productes de la Construcció (RPC) amb registre i estructura d’accés compartit amb el reglament d’ecodisseny (RECES).

Des de la seva entrada en vigor el 18 de juliol de 2024, el Reglament sobre disseny ecològic de productes sostenibles té com a objectiu millorar la circularitat, el rendiment energètic i la sostenibilitat mediambiental general dels productes venuts a la Unió Europea. Un component clau del RECES, el Passaport Digital de Productes, actuarà com un document d’identitat digital que emmagatzemarà dades valuoses sobre el rendiment de sostenibilitat, la reciclabilitat i l’impacte mediambiental d’un producte al llarg del seu cicle de vida.

Es podrà accedir als Passaports Digitals de Productes de manera electrònica, la qual cosa ajudarà els consumidors, fabricants i autoritats a prendre decisions més informades. Les autoritats duaneres també podran utilitzar els DPP per a realitzar comprovacions automàtiques de l’existència i autenticitat dels DPP en els productes importats.

La Comissió Europea ha obert una convocatòria de proves en preparació d’una avaluació d’impacte per al pròxim acte delegat previst en el Reglament sobre disseny ecològic de productes sostenibles (RECES), que establirà els requisits per als futurs proveïdors de serveis del Passaport Digital de Productes (DPP). Fins el 10 de desembre, la Comissió Europea convida a tots els interessats a aportar les seves opinions sobre el futur Passaport Digital de Productes. Convida a totes les parts interessades a que aportin els seus comentaris sobre els requisits proposats i el possible sistema de certificació per a garantir el compliment per part dels proveïdors de serveis de Passaport Digital de Productes. Després d’aquesta convocatòria de proves, es durà a terme una consulta pública per a donar suport en la preparació de l’acte delegat.

El passaport digital de productes i els productes de la construcció

El Passaport Digital de Producte és un instrument clau per a la transformació cap a una economia més circular i sostenible a Europa. Ens permetrà la millora de la traçabilitat i transparència durant tota la cadena de valor dels productes. Les declaracions ambientals de productes de tipus III, i la seva informació digitalitzada seran l’element facilitador en aquesta transició digital ja que ofereixen de manera transparent i verificable per una tercera part independent informació relativa al comportament mediambiental d’un producte sobre la base del propi Anàlisi de Cicle de Vida (ACV).

Per a més informació podeu consultar:

Convocatòria publica de la Comissió Europea

Reglament sobre el disseny ecològic de productes sostenibles

Declaracions ambientals de producte, DAPconstrucción, DAPcons

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Maresme

El Maresme va celebrar una trobada de tast i tall de pernil, ara que s’acosta Nadal

La delegació del Maresme ha passat una bona estona tastant un bon pernil ibèric amb una copa de vi, per donar la benvinguda al Nadal, amb els seus col·legiats

Ara que s’acosta Nadal, la nostra delegació, ho ha celebrat amb un tast de pernil ibèric, un dels productes més importants de la nostra gastronomia, acompanyat d’una bona copa de vi.

Vegeu les imatges i l’any vinent, no us ho perdeu!

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 28.  2 recomanacions per generar PDF’s i evitar incidències a l’Oficina Virtual

Avui et donem la solució a dues de les incidències més habituals a l'hora de treballar amb arxius PDF's i l'Oficina Virtual: el format PDF editable i el pes total dels arxius.

LA DADA

A l’hora de generar documentació que després caldrà visar a través de l’Oficina Virtual et pots trobar amb dificultats recurrents que t’endarreriran la tramitació. Avui et donem la solució a dues de les incidències més habituals: els PDF’s en format editable i el pes total dels arxius que es poden tramitar.

RECORDA

  • Enviar els formularis amb els camps editables implica que una vegada visat es pugui manipular la informació. Per això, els visadors validen que puguis visar aquest tipus de documents.
  • L’actual oficina virtual té acotat el pes dels documents PDF’s que cal aportar als expedients a 18 Mb. Aquesta limitació està pensada per evitar possibles errors en presentar aquests documents visats a les diferents administracions.

L’AVÍS

  • Per convertir els formularis en no editables, cal que una vegada emplenat fora de l’oficina virtual, el tornis a generar com a PDF (no serveix l’opció Guardar como). Per exemple, passant-lo per una impressora PDF.
  • Per reduir el pes dels documents que redactes, Adobe disposa d’un compressor pdf online gratuït. Si tot i passar-lo pel compressor PDF l’arxiu et continua pesant més de 18 Mb, posa’t en contacte amb nosaltres i podràs aportar el document dividit en diferents arxius.

LA SOLUCIÓ

Utilitza aquests consells per reduir incidències en els teus expedients i aconseguir el visat en la primera revisió. T’estalviaràs temps i quedaràs com un professional de qualitat davant els teus clients.

PUBLICITAT

Formació Institucional

El futur de la formació del Cateb, en l’Inici de l’Any acadèmic

El tradicional lliurament de diplomes de Màsters i Postgraus i entrega de premis als millors projectes van donar pas, un any més, a l'inici de l'Any acadèmic 2024 - 2025, on el president ens va explicar tots els projectes de futur pels que passarà l'àrea de formació i la pròpia institució

El passat 27 de novembre, el Cateb va acollir en la seva sala d’actes, l’acte de reconeixement a tots els alumnes que han fet formació durant el curs 2023-2024, amb el tradicional lliurament de diplomes de Màsters i Postgraus i inici de l’Any acadèmic 2024 – 2025. La trobada va comptar amb l’habitual benvinguda, a càrrec de Celestí Ventura, president del Cateb, que va felicitar els alumnes pel seu compromís amb la formació i la professió, i als professors, pel seu paper com a guies i mentors, que ha contribuint activament a l’evolució dels futurs professionals.

Però, sobretot, va destacar també els aspectes que marcaran l’evolució del nostre sector i de la nostra institució en els propers anys:

En primer lloc, la transformació del sector professional.
Amb l’objectiu d’adaptar la nostra formació a les noves necessitats dels professionals del sector, i garantir que estiguem alineats amb les demandes de les empreses i les exigències de la societat actual, estem treballant en un projecte molt important: el projecte Repensar la formació. Aquesta nova proposta formativa no es limita només a canvis en la programació, sinó que incorpora també una renovació en la metodologia d’ensenyament. En les properes setmanes i mesos, planificarem sessions de divulgació i formació, tallers i seminaris que centraran el seu contingut en la innovació del sector, abordant temes com la digitalització, la sostenibilitat, la intel·ligència artificial, i altres aspectes fonamentals per a la nostra professió.

En segon lloc, la transformació del nostre edifici i les nostres aules.
Un altre aspecte fonamental d’aquesta transformació és la reforma de les nostres instal·lacions. A partir de gener de 2025, iniciarem una reforma integral de l’edifici, una reforma que no només modernitzarà els espais, sinó que també potenciarà la manera com ens formem i aprenem. Estem decidits a crear un entorn d’aprenentatge de qualitat, que sigui punter tant en infraestructura com en tecnologia. Les noves aules que crearem seran autèntics laboratoris de treball i, sobretot, de treball col·laboratiu. Aquests espais no només estaran equipats amb la darrera tecnologia, sinó que també seran més flexibles i adaptables a les noves metodologies d’ensenyament i aprenentatge. La idea és que tots els professionals, siguin on siguin, tinguin accés a les millors eines formatives, sense importar la seva ubicació geogràfica. Gràcies a la digitalització i a les noves tecnologies, podrem connectar i formar professionals des de qualsevol punt, creant així una comunitat d’aprenentatge més àmplia i cohesionada.

La formació és un procés continu, una eina essencial que ens acompanya al llarg de tota la nostra vida professional. El món canvia, les tecnologies avancen, i la nostra tasca com a professionals és estar sempre preparats per afrontar aquests canvis amb capacitat i confiança. Nosaltres, com a institució, estarem aquí per fer-ho possible, oferint-vos els recursos i l’acompanyament necessari per garantir que continueu creixent i avançant en la vostra carrera.


Celestí Ventura, en el seu discurs, va fer un parèntesi per agrair a Josep Linares, codirector acadèmic del Màster en Rehabilitació, la seva professionalitat i dedicació a la formació del Cateb, juntament amb Marc Seguí.

Va destacar també que Josep Linares cedeix el seu càrrec de director acadèmic per dedicar més temps a la seva vida personal.

La trobada va comptar també amb l’aportació de Jordi Trilla, vicepresident de Brand & Reputation de Both People & Comms, que ens va explicar com comunicar de manera més assertiva i efectiva, a través de tot un procés de compartir idees, coneixements i informació, de la manera més comprensible possible. Tota una lliçó de comunicació corporativa que de ben segur han agraït tant alumnes com col·legiats.

L’acte va cloure amb el tradicional lliurament de diplomes de màsters i postgraus i entrega dels premis als millors projectes, donant pas a la inauguració de l’any acadèmic 2024-2025 a càrrec de Celestí Ventura, amb el tradicional brindis final.

    PUBLICITAT

    Institucional

    El Cateb s’adhereix a l’Acord de la societat civil per a la reforma de l’Administració

    El món econòmic i social de Catalunya, entre el qual es troba el Cateb, s’uneix per reclamar una Administració menys burocràtica, més professionalitzada i amb una digitalització eficient

    El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA) mobilitza, aquest dimecres 27 de novembre, entitats econòmiques i socials de Catalunya en un acte solemne a La Llotja de Mar per llençar un missatge unitari a governants i forces polítiques sobre la urgència de modernitzar el sector públic. 300 entitats s’han adherit a l’acord presentat durant l’acte, entre elles el Cateb, juntament amb el Cercle d’Economia, Foment, Gremi d’Hotels de Barcelona, Fira de Barcelona, RACC, Barcelona Oberta, Universitat de Barcelona i Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac  i la Fundació Pere Tarrés, entre altres.

    L’acord ha estat subscrit per 300 organitzacions com cambres de comerç, associacions empresarials , patronals, col·legis professionals i associacions del tercer sector. Entre aquestes entitats es troben les 13 Cambres de Comerç catalanes, el Cercle d’Economia, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el RACC, Barcelona Oberta, la Universitat de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció, així com entitats socials com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac  i la Fundació Pere Tarrés.

    Preocupades per la baixa qualitat de l’Administració pública catalana, recollida en múltiples estudis i rànquings nacionals i internacionals, i l’efecte que té sobre la competitivitat de l’economia, totes les entitats adherides han fusionat les seves veus per urgir al conjunt de les forces polítiques de Catalunya i les persones que exerceixen les màximes responsabilitats en la governança del país un compromís polític clar i amb visió de país a mitjà i llarg termini per emprendre una profunda reforma de l’administració a l’alçada dels reptes del segle XXI.

    Les demandes de l’acord es dirigeixen al Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, a les administracions públiques i a tots els partits polítics de Catalunya. Atès que aquesta reforma és urgent i no es pot postergar, les organitzacions signants manifesten que seran exigents tant amb el compliment dels objectius com amb els resultats.

    Per a una Administració més competent

    La reducció radical de la burocràcia és la primera gran reivindicació que destaca l’Acord de la Societat Civil per la reforma de l’Administració. Concretament es reclama simplificar tràmits, eliminar processos innecessaris i redissenyar-ne d’altres per minimitzar càrregues administratives, tot plegat buscant una gestió més eficient i basada en la confiança entre administració i ciutadania. També es proposa reduir i simplificar la teranyina normativa, posant fre a l’enorme producció de normatives existent, ja que l’excés i la mala qualitat normatius són un fre al progrés i una font d’inseguretat jurídica per a l’activitat econòmica i per a l’exercici de drets.

    Seguint exemples de països avançats com Suècia i Canadà, l’acord reclama una direcció pública més professional, és a dir, que aquells qui ocupin alts càrrecs amb funcions directives i executives dins l’administració pública, especialment els de les entitats i empreses del sector públic, siguin seleccionats amb criteris de capacitat i experiència per desenvolupar la seva tasca. No és responsable ni tolerable, adverteix el text, que a Catalunya hi hagi centenars de càrrecs i òrgans ocupats per persones sense l’adequació professional i competencial necessària i que, massa sovint, només tenen per credencial la pertinença al partit polític governant.

    En aquesta línia, s’advoca per una nova llei que millori la planificació, selecció i avaluació del personal públic, que atregui talent jove qualificat per afrontar els reptes de modernització. També es reclamen millores en els mecanismes de retiment de comptes amb mecanismes rigorosos per avaluar polítiques públiques abans i després de la seva implementació, assegurant que compleixen els objectius amb mínimes càrregues i màxima eficàcia. En el terreny de la transparència, l’acord recull mesures com garantir l’accés a la informació pública i assegurar la independència dels òrgans de control.

    Finalment, les entitats que donen suport a l’acord lamenten que l’excés i el caos normatiu també provoquen paràlisi i desconfiança per part dels empleats públics, que provoca un garantisme exorbitant que actua en detriment de la celeritat, l’eficàcia i l’eficiència de la prestació de serveis públics. És per això que es reclamen mesures per millorar la seguretat jurídica dels empleats públics i reduir la paràlisi administrativa causada per l’excés normatiu, facilitant als funcionaris un marc normatiu segur per exercir la seva tasca amb agilitat i confiança.

    PUBLICITAT

    Oci i cultura

    Visites culturals promogudes pel Cateb dins el programa Manifesta, gran èxit de participació!

    Del 8 de setembre al 24 de novembre de 2024, Manifesta ha treballat en espais extraordinaris, que el Cateb ha pogut visitar dins del seu programa cultural.

    Manifesta 15 pretén reformar les relacions entre art, cultura i societat investigant i fent de catalitzador pel canvi socioecològic. Tot això en diàleg continu tant amb les comunitats locals com amb els productors culturals internacionals. La biennal inclou noves perspectives locals sobre el teixit i les històries en constant canvi de la regió, i el Cateb no s’ho ha volgut perdre. És per això que els col·legiats que s’hi han volgut apuntar han pogut visitar la Casa Gomis, (la Ricarda), les Tres Xemeneies i l’editorial Gustavo Gili.

    La Casa Gomis, coneguda com la Ricarda, és un meravellós exemple d’arquitectura racionalista a Catalunya

    És una casa familiar ubicada en un entorn natural protegit, immersa en una gran parcel·la davant l’estany de la Ricarda i el mar Mediterrani, (d’aquí els molestos mosquis que ens van acompanyar durant tota la visita) envoltada d’una pineda al costat de l’aeroport Josep Tarradellas de Barcelona-El Prat. Va ser construïda entre 1949 i 1963 pel reconegut arquitecte Antoni Bonet i Castellana, en estreta col·laboració amb els seus propietaris, Inés Bertrand Mata i Ricardo Gomis Serdañons. La casa segueix els principis de l’arquitectura racionalista i ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional des del 2021. La visita va exhaurir totes les places!

    Les 3 Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, símbol del passat industrial recent

    Malgrat el fort vent, vam poder visitar també aquest punt de referència sorprenent del paisatge costaner de Barcelona. Construïdes els anys 70 i ubicades a la riba esquerra del riu Besòs, van ser utilitzades com a central tèrmica fins a l’any del seu tancament, el 2011, i avui encara romanen en desús. Aquestes xemeneies representen un monument per a les persones que les van construir, així com un símbol del passat industrial recent.

    La visita a l’editorial Gustavo Gili ha estat una cita ineludible per als qui han volgut conèixer l’arquitectura catalana dels anys 50

    L’antiga editorial Gustavo Gili es troba al barri de l’Esquerra de l’Eixample. L’edifici, un exemple notable de l’arquitectura catalana dels anys cinquanta, va ser dissenyat pels arquitectes Joaquim Gili i Francesc Bassó, membres del Grup R. És coneguda per ser la primera a publicar autors en el camp de la cultura visual, com ara John Berger, Milton Glaser, Rem Koolhaas, Bruno Munari, Joan Fontcuberta i Ellen Lupton, en castellà.

    Aquesta obra arquitectònica, que segueix l’estil racionalista (un moviment que combina harmònicament disseny i funcionalitat), va ser guardonada amb el Premi FAD d’Arquitectura l’any 1961, i l’edifici es caracteritza per l’ús d’estructures definides per la simetria i la geometria amb poca ornamentació.

    PUBLICITAT

    Institucional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

    La delegació del Cateb a l’Alt Penedès, congrega els constructors de la comarca, per fomentar un gremi de constructors

    Els constructors de la comarca s'han trobat en una primera reunió de treball, per veure les necessitats d'estar agremiats i possibilitats de fer-ho possible. 

    En aquesta trobada hi ha assistit el Gremi de Constructors i Obres de Barcelona, el del Garraf i el Gremi d’Instal·ladors de l’Alt Penedès. S’ha posat en evidència la falta de personal i la necessitat de formació especialitzada, així com les possibilitats de crear un gremi o agremiar-se a un d’existent, podent tenir una comissió pròpia per a l’alt Penedès.

    PUBLICITAT

    Institucional Delegació d'Osona-Moianès

    Neix la Intercol·legial d’Osona amb la voluntat de donar veu als professionals del sector

    El nou grup de treball està constituït per la delegació d'Osona del Cateb, la demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Demarcació de la Catalunya Central dels Enginyers Industrials de Catalunya (EIC). L’entitat vol fomentar la col·laboració i reforçar el posicionament i les accions conjuntes dels col·lectius tècnics de la comarca.

      

    El conveni que ha donat forma al nou grup de treball ha estat signat avui a Vic per Claudina Relat, presidenta de la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC); David Mercader, vocal i delegat a Osona i al Moianès del Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb), i Salvador Arqué, president de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC). 

    L’acte de signatura també ha comptat amb l’assistència de Manel Alcubierre, secretari de la Demarcació de les Comarques Centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC); Marc Manubens, secretari de la comissió territorial del Cateb Osona-Moianès, i David Vila, secretari de junta de la Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) que seran els responsables d’impulsar totes les accions d’aquest grup de treball.

    La Intercol·legial d’Osona treballarà per organitzar i participar activament en activitats d’interès, per posicionar i reforçar l’opinió pública del col·lectiu tècnic sobre qüestions d’interès i, finalment, per aconseguir una relació més fluida amb les diferents administracions públiques. L’entitat vol fomentar la col·laboració i reforçar el posicionament i les accions conjuntes dels col·lectius tècnics de la comarca.

    PUBLICITAT

    Institucional be partner

    Serom renova el conveni de col·laboració com a be partner del Cateb

    El conveni entre Serom, empresa de construcció i rehabilitació especialista en el sector sanitari, industrial i educatiu, i el Cateb permet organitzar conjuntament activitats relacionals i de reputació.


    Serom és una empresa de serveis de construcció amb capacitat per oferir un servei integral de qualitat en projectes de construcció, rehabilitació i manteniment. El seu propòsit és el de transmetre la voluntat de desenvolupar i fer créixer un model de negoci responsable, sostenible, honest i transparent, basat en una forma de construir respectuosa amb el medi ambient i amb tots els treballadors, col·laboradors i clients, per així afavorir un canvi que beneficiï l’entorn i la societat on treballem.

    Entre les activitats relacionals en col·laboració amb el Cateb i l’Epseb, comptem amb l’organització de visites d’obres que permeten als estudiants conèixer de prop els detalls tècnics i logístics de les construccions.

    PUBLICITAT