Cercar Error
Institucional oci solidaritat

Més de 600 participants en l’Atrapa km 24!

Arquitectes tècnics i simpatitzants estan fent kms pel Banc dels Aliments per tot el món, fins a l'1 d'abril.

L’esdeveniment esportiu i solidari més important del Cateb, està tenint lloc durant aquests dies de Setmana Santa, i ja en som més de 600 participants fent kms per tot el món. Es tracta d’una cursa solidària entre delegacions i la seu central del Cateb, que suma km per cada territori i diners pel Banc dels Aliments. es poden fer corrents, caminat, pedalant, nedant o amb esquís.

Una cursa on cada quilòmetre ajuda a persones en situació de pobresa, a viure una mica millor. Arquitectes tècnics i tècniques, amics, familiars, companys de feina… tothom és benvingut en aquesta cursa solidària.

Per cada quilòmetre que es fa s’aporta una quantitat en euros gràcies al Cateb i patrocinadors, que es transforma en aliments per als més necessitats.

 

Encara hi ets a temps de participar-hi!

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 12. Com reenviar una sol·licitud amb incidències

Si has enviat una sol·licitud per tramitar un expedient i l’hem retornat amb incidències, no cal que en facis una de nova. Pots modificar-la des de l'historial de sol·licituds.

LA DADA

Si has enviat una sol·licitud per tramitar un expedient i l’hem retornat amb incidències, no cal que en facis una de nova.

RECORDA

  1. Si mantens la mateixa sol·licitud podem conservar l’historial de totes les versions de cada document que actualitzis.
  2. Per reenviar la sol·licitud, has d’accedir a l’Historial de sol·licituds i incidències, veuràs que la sol·licitud està de color blau amb un enllaç per accedir-hi i veure les mateixes pantalles que vas emplenar en donar d’alta l’expedient.
  3. Des de la pantalla Documents, has de fer click a Anterior fins a arribar a la pantalla on has de modificar les dades que t’hem indicat en la revisió.

 L’AVÍS

Si has de reenviar una sol·licitud amb incidències, has d’accedir a aquesta sol·licitud, no fer-ne una de nova, segons s’indica en el missatge que t’apareix a l’Historial de l’expedient quan hi accedeixes.

LA SOLUCIÓ

Accedeix a l ‘Historial de sol·licituds i incidències per reenviar les sol·licituds que t’hem retornat.

PUBLICITAT

Pràctica professional declaracions ambientals de productes EFICIENCIA ENERGETICA rehabilitació energètica sostenibilitat

El Parlament Europeu aprova la Directiva d’Eficiència Energètica dels Edificis

El passat 12 de març de 2024 el Parlament Europeu va aprovar la proposta definitiva revisada de la Directiva d’Eficiència Energètica dels Edificis (EPBD en el seu acrònim en anglès), amb 370 vots a favor.

El Parlament Europeu  ha aprovat el passat 12 de març la proposta revisada de la nova Directiva (UE) 2023/1791 relativa a l’eficiència energètica, amb 370 vots a favor segons el text adoptat  que entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al DOUE, i que introdueix una sèrie de mesures per ajudar a accelerar l’eficiència energètica i la rehabilitació energètica.

La Directiva d’Eficiència Energètica és una de les propostes del paquet ‘Fit for 55’ presentades per la Comissió Europea el juliol de 2021 (Enllaç al document de referència “paquete de medidas “objetivo 55””).


Aconseguir aquestes reduccions d’emissions en la dècada vinent és crucial perquè Europa es converteixi en el primer continent climàticament neutre del món per a 2050 i fer realitat el Pacte Verd Europeu. A més, com a part del pla REPowerEU, la Comissió va proposar el maig de 2022 una sèrie de modificacions específiques addicionals a la Directiva sobre Eficiència Energètica per a reflectir els canvis recents en el panorama energètic.



Una vegada que entri en vigor, els estats membres de la UE disposaran de dos anys per a transposar la majoria dels diferents elements de la Directiva al Dret nacional.

La nova directiva posa sobre la taula instruments que ben desenvolupats i articulats poden ajudar a desenvolupar un nou model organitzatiu que permeti l’escalat de la rehabilitació. L’edifici zero emissions, les normes mínimes d’eficiència energètica, el pla nacional de renovació d’edificis, el passaport de renovació de l’edifici, la base de dades nacional d’eficiència energètica dels edificis, o el registre Digital de l’edifici són eines que ben dissenyades i articulades entre si, poden generar un cercle de disseny i implementació de polítiques per a l’escalat de la rehabilitació, sobre la base de dades precises de la realitat de l’estat dels edificis i els seus ocupants.

Un dels reptes importants és que s’amplia l’abast de la descarbonització dels edificis i passa de considerar només les emissions de l’ús dels edificis a considerar el cicle complet de vida d’aquests. La directiva reconeix per primera vegada l’impacte complet de l’edificació en el canvi climàtic i sobretot el seu paper rellevant a l’hora de combatre’l.

Per a arribar a aquest punt, és necessari definir una metodologia d’avaluació, disposar de dades suficients i sobretot capacitar als nostres professionals perquè incorporin aquesta nova visió en tots els projectes. Eines com les declaracions ambientals de producte de tipus III (DAPs) i la metodologia de l’anàlisi de cicle de vida es presenten com els elements clau  per a la implementació d’aquesta part de la directiva.

També s’exposa com a repteel d’aconseguir un parc immobiliari de zero emissions en 2050.

Punts que es proposen a la nova directiva respecte a les directives anteriors en 2018/2002 i 2012/27/UE: 

  • Eliminació de calderes de combustibles fòssils per a 2040.

Els Estats membres han d’adoptar mesures per a descarbonitzar els sistemes de calefacció i eliminar gradualment els combustibles fòssils en la calefacció i la refrigeració amb la finalitat d’eliminar per complet les calderes de combustibles fòssils per a 2040.
A partir de 2025 es prohibirà subvencionar les calderes independents de combustibles fòssils. Els incentius financers continuaran sent acceptables per als sistemes híbrids de calefacció que utilitzin una quota significativa de renovables, com els que combinen una caldera amb una bomba de calor o una instal·lació solar tèrmica.

  • Edificis climàticament neutres a partir de 2030.

Els països estaran obligats a la renovació del 16% dels edificis no residencials menys eficients per a 2030 i, d’altra banda, el 26% dels edificis amb menor eficiència mitjançant requisits mínims d’eficiència energètica per a 2033.


A més, en el cas de ser adequat tècnicament i econòmicament, els Estats membres hauran d’implementar instal·lacions solars en edificis públics i no residencials, depenent de la seva grandària, i en tots els edificis residencials nous d’aquí a 2030.

D’altra banda, els edificis agrícoles i els que formin part del patrimoni cultural i històric poden excloure’s d’aquesta nova normativa. Els països de la UE podran decidir no establir o no aplicar els seus requisits als edificis protegits quant al seu valor arquitectònic o històric especial, a les construccions provisionals i als edificis utilitzats com a llocs de culte i per a activitats religioses.

Per a més informació podeu consultar en aquest enllaç el text aprovat pel Parlament Europeu de la EPBD.

Enllaç al comunicat de premsa europeu.

PUBLICITAT

Pràctica professional amiant Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

Posada al dia sobre la gestió de l’amiant als edificis a la Delegació de l’Alt Penedès-Garraf

Contenidors Penedès ens ha ofert una sessió tècnica sobre el material, les ajudes i subvencions per a la retirada o substitució de l'amiant en edificació.

Ahir, dimarts 19 de març, la Delegació de l’Alt Penedès-Garraf, va organitzar una sessió sobre gestió de l’amiant amb l’empresa Contenidors Penedès, fundada el 1999 com a empresa de transport que va evolucionar cap a la gestió de residus no perillosos i al reciclatge de residus de la construcció i demolició, convertint-se en un referent en aquest sector. La seva activitat se centra principalment en el reciclatge de residus de la construcció, valorització dels residus gestionats i transferència d’aquells que no es poden tractar en les plantes de gestió pròpies.

En la jornada vam comptar amb Josep Eveli Boix Cuscó, gerent de Contenidors Penedès; Jordi Guilera Morilla, enginyer civil professional especialista amb amiant; Marcel Ferré Baldrich, llicenciat en Química, tècnic superior de prevenció i gerent de Previjob, juntament amb Manel Garcia Olivé, enginyer tècnic industrial i tècnic superior de Prevenció i coordinador de seguretat, també gerent de Previjob, SL

La sessió va tractar, l’origen de l’amiant i els materials que en contenen; el perquè del seu ús generalitzat en la construcció i les conseqüències en la salut de les persones. També es va parlar del procés per a la retirada o substitució de material que conté amiant, així com del Pla Nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032, el procés de participació ciutadana per a l’elaboració de l’Avantprojecte de llei per a la gestió i la retirada de l’amiant a Catalunya, el cens i les ajudes per a la seva retirada.

PUBLICITAT

Institucional

Obert el concurs per a la redacció del projecte de reforma i rehabilitació de la seu del Cateb de Barcelona

Les candidatures interessades en participar en aquest concurs s'hi poden presentar fins al 31 de maig de 2024.

Ningú sap tan bé com nosaltres, els tècnics, que tot evoluciona i canvia. Per això ha arribat el moment de redissenyar la seu central del Cateb, el nostre Col·legi.

Fa poc més d’un any es va fer un concurs d’idees per transformar l’espai i obrir-lo a les noves generacions de professionals i a tota la ciutadania. Canviar per continuar sent rellevants, per continuar sent nosaltres. Amb criteris de present i de futur: qualitat, sostenibilitat, eficiència energètica, salut, accessibilitat, tecnologia i també economia.

És el moment de construir aquesta nova realitat, un nou Cateb que segueixi sent, més que mai, la casa de tots.

Preguntes freqüents

Quin és el termini final per a la presentació de candidatures?

Arrel de de les propostes que han formulat algunes de les persones que s’han inscrit en el concurs per la redacció del projecte de reforma i rehabilitació de la seu del Cateb de Barcelona, s’ha decidit de modificar el termini de tancament de la presentació de sol·licituds de participació i de propostes que estava fixades en l’apartat 14 de les bases de plec administratiu pel dia 15 de maig de 2024 (dimecres), a les 24:00h, per un nou dia que serà el dia  31 de maig del 2024 (divendres), a les 24:00h,

Quina és la data de la comunicació de la resolució dels resultats del concurs?

Arrel de de les propostes que han formulat algunes de les persones que s’han inscrit en el concurs per la redacció del projecte de reforma i rehabilitació de la seu del Cateb de Barcelona, s’ha decidit de modificar la data de comunicació dels resultats del concurs a l’equip guanyador, que estava fixades en l’apartat 14 de les bases de plec administratiu pel dia 30 de maig de 2024 (dimecres), per un nou dia que serà el dia  17 de juny del 2024 (dilluns)

Quina és la data de presentació del projecte bàsic i de llicència?

Arrel de de les propostes que han formulat algunes de les persones que s’han inscrit en el concurs per la redacció del projecte de reforma i rehabilitació de la seu del Cateb de Barcelona, s’ha decidit de modificar la data de presentació del projecte bàsic i de llicència,  que estava fixades en l’apartat 4.3 de les bases de plec tècniques pel dia 30 de setembre de 2024, per un nou dia que serà el dia  15 de juliol del 2024

Què engloben els honoraris del concurs?

Tal i com s’estableix en l’apartat 3 del plec de bases administratives del concurs, els honoraris engloben els treballs de redacció del projecte bàsic i de llicència, el projecte executiu i l’expedient d’activitats. El honoraris del projecte no inclouen l’estat d’amidaments, el plec de condicions i el pla de control de qualitat que elaborarà el director de l’execució de l’obra, designat i contractat pel Cateb, i que s’incorporaran al projecte de l’obra que assumirà el projectista. Els honoraris tampoc inclouen l’estudi de seguretat i salut que serà elaborat pel tècnic que designi i contracti el Cateb.

Els honoraris tampoc inclouen la direcció de l’obra.

Es pot presentar la proposta tècnica amb DIN-A1?

L’apartat 5.2 del plec de bases administratives estableix que la documentació gràfica de la proposta que s’ha de presentar en el concurs serà en 2 làmines DIN-A3 en format PDF, a una sola cara i s’ha decidit d’acceptar la possibilitat de poder-se presenta en  2 làmines DIN-A1 en format PDF, a una sola cara.

Augment en els imports dels honoraris

Els honoraris establerts per a la redacció del projecte i per a la redacció del projecte executiu, segons el Plec de condicions administratives del concurs, en el seu apartat 1.1, s’augmenten un 20% segons acord de la junta de govern del Cateb del 22 d’abril.

  • Redacció del Projecte Bàsic: 88.560 €
  • Redacció del projecte Executiu: 59.040 €

El honoraris del projecte no inclouen l’estat d’amidaments, el plec de condicions i el pla de control de qualitat que elaborarà el director de l’execució de l’obra, designat i contractat pel Cateb, i que s’incorporaran al projecte de l’obra que assumirà el projectista. Els honoraris tampoc inclouen l’estudi de seguretat i salut que serà elaborat pel tècnic que designi i contracti el Cateb.

Els honoraris tampoc inclouen la direcció de l’obra.


Calendari

OBERTURA CONVOCATÒRIA
20 de març de 2024

FINAL TERMINI PRESENTACIÓ DE CANDIDATURES
31 de maig de 2024 a les 24:00 h

COMUNICACIÓ DE LA RESOLUCIÓ DEL RESULTAT DEL CONCURS
17 de juny de 2024

Més informació i inscripcions

Per participar al concurs, omple el formulari d’informació que trobaràs a sota. Un cop emplenat el formulari et podràs descarregar la documentació necessària per participar-hi.

Per a més informació centredocumentacio@cateb.cat


PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental Delegació del Vallès Oriental Intercol·legial Tècnica del Vallès

Èxit de participació amb places exhaurides, en la visita guiada a la Sagrada Família amb la Intercol·legial del Vallès

Els assistents van poder participar, el passat 14 de març, de l'univers artístic de Gaudí, en una visita a la Sagrada Família, guiada per membres de l'equip d'Edificació i Tecnologia.

El Claustre de Montserrat va ser l’escenari de la presentació tècnica de la visita, per part del cap de producció i altres membres de l’equip d’Edificació i Tecnologia de la Sagrada Família. , El Temple, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, va ser un projecte impulsat per i per al poble, i ja són cinc generacions les que han anat veient l’evolució del temple a Barcelona. Actualment, amb més de 140 anys des de la col·locació de la primera pedra, la Basílica segueix en construcció.

PUBLICITAT

L'Informatiu Materials

Toquem fusta!

Disseny i sostenibilitat: la construcció amb fusta té una llarga tradició i un gran potencial tècnic i expressiu. Els tècnics de la construcció hem de fer pedagogia als nostres clients de la sostenibilitat de la fusta com a material de construcció, sense oblidar les seves limitacions

Escrit per -

Al nostre país la fusta s’ha usat en pràcticament totes les contrades, almenys com a element estructural en els sostres plans fent de bigues i també d’encavallades, com en moltes naus industrials o agrícoles del segle passat

Catalunya es troba en una de les fronteres entre la construcció en fusta i la construcció mineral i que la fusta, al nostre país, s’ha usat en pràcticament totes les contrades, almenys com a element estructural en els sostres plans fent de bigues, de biguetes, i també d’encavallades, falses (com a algunes masies) o reals, com en moltes naus industrials o agrícoles del segle passat. No en va, Catalunya és un dels països amb més superfície de bosc, en percentatge, de tot Europa. Bosc que va recuperar terreny a partir del moment en què l’agricultura es va industrialitzar i, en paral·lel es varen anar abandonant els camps amb menor rendiment agrícola, bàsicament els ubicats en terrenys amb fort pendent.

Si bé el potencial d’ús -sostenible- de la nostra fusta és molt elevat, precisament el fet que bona part dels boscos es trobin en zones pendents fa que la seva explotació sigui poc rendible.

Al nostre país la fusta s’ha usat en pràcticament totes les contrades, almenys com a element estructural en els sostres plans fent de bigues i també d’encavallades, com en moltes naus industrials o agrícoles del segle passat

L’altre factor que posa traves a un major aprofitament de la nostra fusta és el legal. Reconegut per la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural(1), la legislació catalana en matèria forestal entra en bucle amb diversos reglaments i lleis, que es contradiuen, entre els de la conservació, els de l’explotació i els de la prevenció contra el foc! Si la voluntat de la conselleria d’esmenar aquest caos de normativa es pot dur a terme, podem tenir unes lleis molt més fàcils de complir i que permetin una explotació rendible, sostenible i segura dels nostres boscos com estan fent, a l’altra banda dels Pirineus, els nostres veïns francesos.

Tornant a l’arquitectura del nostre país, la fusta és un material que s’ha usat sempre. Ni ha quedat antiquat, ni s’ha limitat a les zones on més i millor fusta es té, com als Pirineus, ni és un material que es fa servir des de fa molt pocs anys. Fins i tot els arquitectes d’avantguarda dels anys trenta, pertanyents a un moviment associat erròniament a un maquinisme i a una industrialització excloents dels materials “naturals”, varen fer propostes en fusta quan aquest material els era convenient. Rodríguez Arias, Sert i Torres Clavé varen dissenyar un pavelló de vacances, industrialitzat, sí, però fet completament de fusta(2). I amb Subirana varen aïllar tèrmicament la Casa Bloc de Sant Andreu amb panells de suro, de forma semblant a com ho mostrava el prototip de l’exposició.

Els mateixos “mestres” de l’Arquitectura Moderna de qui eren seguidors Sert, Torres i Subirana, havien construït en fusta quan els era convenient

Els mateixos “mestres” de l’Arquitectura Moderna de qui eren seguidors Sert, Torres i Subirana, havien construït en fusta quan els era convenient: Gropius, amb la casa Sommerfeld i Marcel Breuer amb la casa Chamberlain, prop de Boston(3). Fins i tot Le Corbusier, a Xile, amb la casa Errazuris o a La Rochelle, amb la casa a Les Mathes, o la seva cabana a Cap Martin, son basades en la fusta com element constructiu. I ja no diguem Aalto, heretant la tradició finesa de construcció en fusta a la Vila Mairea, per exemple.

Casa Chamberlain. Marcel Breuer i Walter Gropius. Foto: Robert Damora

Els mateixos “mestres” de l’Arquitectura Moderna de qui eren seguidors Sert, Torres i Subirana, havien construït en fusta quan els era convenient

Disseny i sostenibilitat: la construcció amb fusta té una llarga
tradició i un gran potencial tècnic i expressiu. Els tècnics de
la construcció hem de fer pedagogia als nostres clients de la
sostenibilitat de la fusta com a material de construcció, sense
oblidar les seves limitacions
Casa Sommerfeld. Berlin. Walter Gropius i Adolf Meyer

Si la fusta està ben protegida la seva durabilitat no és pas menor, malgrat les creences populars, que l’acer o el formigó armat.

Fent un salt en el temps però relligant i recuperant l’esperit i l’estètica del Moviment Modern, actualitzada, trobem l’obra dels anys 60 i 70 de Meyer, Eisenman, Gwathmey, Herduk i Graves(4). Recordo al meu professor de l’assignatura de Projectes, l’arquitecte Quico Rius(5) explicant a classe, meravellat, el seu descobriment: aquella arquitectura blanca i geomètrica era construïda, en realitat, amb fusta! No s’entenia sinó com s’aconseguien alguns volums, voladissos o prims cantells de forjats en aquelles cases. El que nosaltres -influïts per la recent construïda Fundació Miró- pensàvem que era formigó blanc, amb les marques de les juntes dels encofrats, en realitat eren les juntes entre les llates de fusta pintades de color blanc! La tradició constructiva americana del Balloon Frame, portada a un altre nivell formal.

Arriba el reconeixement públic

No gaires anys més van passar fins que aquesta tècnica s’apliqués a casa nostra. En la dècada dels 90 als reportatge d’Anàlisi d’Obra de L’informatiu ja hi vam publicar alguns edificis fets majoritàriament en fusta(6). I així arribem fins a l’actualitat, quan ja construïm totes les tipologies possibles en fusta: des de cases unifamiliars entre mitgeres fins a blocs i illes completes d’habitatges, que mereixen el premi FAD i el Premi Catalunya Construcció, des de poliesportius amb grans llums salvats amb jàsseres de fusta laminada i encolada -que ja fa anys que construïm- fins a les primeres oficines de l’Estat espanyol aixecades íntegrament amb aquest material com a estructura, ubicades al 22@ de Barcelona.

Pavelló de fusta a Cabrera de Mar. L’informatiu núm 128 de juny de 1998

Casa del Coll de La Salut

Edifici d’habitatges socials a Cornellà. Premi Catalunya Construcció 2021 d’Innovació exaequo

Edifici plurifamiliar d’habitatges a Girona. Premi Catalunya Construcció 2021 d’Innovació exaequo

Pavelló poliesportiu del Turó de la Peira a Barcelona. Finalista Premis Catalunya Construcció 2019

Un clar avantatge sobre l’acer és que es pot protegir la fusta del foc amb fusta, sense afegir cap altre material que n’amagui l’aspecte.

Si per millorar el nostre entorn cal una gestió forestal eficaç, una producció de fusta sostenible i una intervenció del disseny i l’arquitectura amb criteris ecològics eficients, si el segle XIX va ser el segle del ferro, el segle XX el segle del formigó, el segle XXI ha de ser el segle de la fusta, un gran repte en mans de tots, com és que no assolim aquest repte estant ja cap al primer quart de la centúria?.

Per contestar a aquesta pregunta hem de tenir en compte dos tipus de factors, uns tècnic i uns altres culturals -relacionats amb els primers- que hi van en contra. Per començar, la idea que talar arbres és anar en contra de la preservació de la natura, què és certa si l’explotació forestal no és sostenible. I lamentablement, encara no tenim tota la fusta de gestió sostenible que precisaríem per a la demanda constructiva actual. El segon factor cultural és la mala conservació de la fusta i la necessitat d’un manteniment alt, cosa que no ens agrada gens en aquest país on el manteniment és una molèstia més que una necessitat.

A la nostra latitud el que li fa més mal a la fusta és l’aigua i, sobretot el sol. L’aigua perquè afavoreix l’atac de fongs i insectes xilòfags i el sol perquè els raigs UV fan malbé la fusta ràpidament. La solució a aquests dos problemes es resolen no exposant la fusta a l’exterior i fent el manteniment fàcil. Si ens fixem en molts dels darrers edificis, sobretot els d’habitatge social, la fusta no està mai exposada a la intempèrie o està molt resguardada, per reduir el manteniment. Si la fusta està ben protegida la seva durabilitat no és pas menor, malgrat les creences populars, que l’acer o el formigó armat. La ceràmica sí que li guanya en aquest aspecte.

Els tècnics de la construcció hem de fer pedagogia als nostres clients de la sostenibilitat de la fusta com a material de construcció, que elimina CO2 en el seu procés de creixement i que, al nostre país, és un producte excedent dels nostres boscos

El factor cultural més temut: el foc

En tercer lloc hi ha el factor psicològic i cultural més temut: el foc. Un clar avantatge sobre l’acer és que es pot protegir la fusta del foc amb fusta, sense afegir cap altre material que n’amagui l’aspecte. Només cal incrementar la secció dels elements estructurals per resistir el temps estipulat a la normativa de resistència al foc. Això no treu que la càrrega de foc en aquests edificis sigui bastant més elevada que els de construcció mineral, per a això hi ha els sistemes actius d’extinció d’incendis, que són molt eficients.

Així i tot, s’han produït recentment autèntics desastres per culpa del foc. El pitjor cas que conec és el de l’Escola d’Art de Glasgow, de l’arquitecte modernista escocès Charles Rennie Mackintosh. El seu preciós interior de fusta ha cremat ja tres vegades, les dues darreres en temps actuals(7). De fet, l’última ha sigut, segons sembla, la més devastadora per a aquesta obra d’art. Més a prop, la meravellosa Casa R dissenyada per l’arquitecte català Arturo Frediani també va ser atacada pel foc fa uns anys(8).

Imatge interior de la biblioteca de l’Escola d’Art de Glasgow

Casa R a Cabrera de Mar a la comarca del Maresme

Com a conclusió, podem dir que la construcció en fusta té una llarga tradició, fins i tot en el Moviment Modern, amb un gran potencial tècnic i expressiu. Que els tècnics de la construcció hem de fer pedagogia als nostres clients de la sostenibilitat de la fusta com a material de construcció, que elimina CO2 en el seu procés de creixement i que, al nostre país, és un producte excedent dels nostres boscos. I, finalment, que hem de ser conscients de les seves limitacions, per la qual cosa hem de cuidar els detalls de la seva aplicació per a vèncer els mites i els perills reals de la construcció en fusta.

NOTES:

(1) “La gestió dels nostres boscos”. Programa “Trenta minuts” emès el dia 13 de juny de 2022 per TV3

(2) Casa desmuntable de 1933. Els tres membres del GATCPAC van construir aquest prototip de caseta com a casa de vacances de baix cost. Fa uns anys se’n va construir una rèplica que va estar exposada davant de la seu del COAC a la Plaça Nova.

(3) Casa Sommerfeld. Berlín. 1923. Primera casa construïda amb els postulats de la Bauhaus. Autors: Adolf Meyer i Walter Gropius amb la col·laboració de tots els artesans-artistes que donaven classes a la primera Bauhaus. “Casa per al propietari d’una serradora i empresari de la construcció. La casa va ser construïda amb fusta de tec provinent del desballestament d’un vaixell. Era un material representatiu de l’activitat industrial del client” (text extret dels plafons de l’expo) i una operació de reciclatge pionera. La casa Chamberlein fou construïda el 1940 amb la tècnica del Balloon Frame americana.

(4) En un llibre de Collin Rohe, publicat aquí per GG el 1975 amb el títol de Five Architects, vàrem conèixer els que serien els promotors del ressorgiment del llenguatge modern just quan la crisi del post-modernisme havia qüestionat més a fons aquesta arquitectura o, més aviat, la que havia derivat d’aquesta arquitectura als anys 50.

(5) En Quico Rius sempre ha tingut molt interès en la relació forma-construcció, fet que es reflecteix clarament en la seva arquitectura.

(6) Vegeu per exemple el reportatge “Tecnologies sostenibles” (pavelló de fusta a Cabrera de Mar) L’informatiu núm. 128, juny 1998.

(7) L’Escola d’Art de Glasgow arrossega una maledicció semblant a la que va perseguir tota la vida al seu autor: a mitjans del segle passat ja va patir un greu incendi però el 2014 i 2018 en va patir dos cada un d’ells més devastadors que l’anterior. Les flames es varen emportar, en el primer, la meravellosa biblioteca i en el segon, gairebé tot l’edifici.

(8) En aquest cas intencionadament.

L’autor: Josep Olivé és arquitecte i professor de construcció a La Salle Arquitectura de la Universitat Ramon Llull (URL)

PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

13a Trobada de l’Alt Penedès-Garraf amb visita al Celler Ferré Catasús i reconeixements professionals

El passat divendres, 15 de març va tenir lloc la 13a trobada de col·legiats i col·legiades de la Delegació de l'Alt Penedès-Garraf, que va tenir lloc al Restaurant SuMoll de La Granada, un restaurant que respon a la identificació amb la cultura i gastronomia catalana, al cor del Penedès.

La vetllada va començar amb la visita guiada al Celler Ferré Catasús, seguida d’una copa de benvinguda per a la vuitantena d’assistents al restaurant, on es van fer els parlaments de les autoritats. Van presidir l’acte, Cristian Marc Huerta, vicepresident del Cateb i Meritxell Bosch, delegada de l’Alt Penedès-Garraf del Cateb.


També vam comptar amb representants d’altres institucions vinculades al sector de la construcció i representants polítics d’institucions públiques, com ara, Héctor Cardelo Gonzalo, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de La Granada; Xavier Jiménez, membre de l’actual Junta de Govern i exdegà del Col·legi
d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf- Penedès; Marc Mellado Bayo, director Node Garraf; Isidre Also Torrents, coordinador general de la Mancomunitat Penedès Garraf; Xavier Montoliu, vicepresident i membre del Comitè Executiu i Junta Directiva de la FEGP i Ester Vallès Pelay, alcaldessa de Vilobí del Penedès, diputada i membre de la Comissió d’Igualtat i Feminismes, així com Iolanda Sánchez, regidora de Participació i Plans d’Actuació als Barris, d’Emergència Climàtica i Espais Naturals, d’Habitatge i Rehabilitació de Vilanova i la Geltrú.

Com ja és habitual, es va fer el tradicional reconeixement dels 25 anys de professió d’alguns col·legiats i el sorteig de regals.

PUBLICITAT

Pràctica professional Allotjaments turístics Subvencions Subvencions per tot Catalunya

Ajuts per a projectes destinats a reduir el consum d’aigua en establiments turístics

Per poder optar en aquests ajuts cal fer una inscripció prèvia i disposaràs de 15 dies per formalitzar-la. Les actuacions subvencionables han d'estar adreçades a la reducció de l'aigua sigui amb actuacions de reutilització de l'aigua com d'altres actuacions que en redueixin el cabal

S’ha publicat al DOGC l’ordre EMT/39/2024, de 8 de març, per la qual s’obre el tràmit d’inscripció prèvia dels ajuts extraordinaris a projectes destinats a reduir el consum d’aigua mitjançant la reutilització i l’estalvi per part dels establiments que presten serveis d’allotjament turístic.

L’objecte d’aquesta ordre és obrir el tràmit d’inscripció prèvia per als ajuts extraordinaris a projectes destinats a reduir el consum d’aigua mitjançant la reutilització i l’estalvi per part dels establiments que presten serveis d’allotjament turístic. Aquesta Ordre determina l’objecte dels ajuts, els requisits que han de complir les persones interessades, les dades que s’han de facilitar, així com el termini i el mecanisme de presentació de la informació necessària a aquests efectes.

La presentació del formulari d’inscripció prèvia és condició necessària per poder percebre l’ajut, sempre que es compleixin els requisits que es fixin per concedir-lo tant en les bases reguladores com en les convocatòries. La prelació en la inscripció prèvia no atorga preferència en l’atorgament de l’ajut.

Podeu el tràmit d’inscripció prèvia des de la pàgina de la Generalitat de Catalunya

Beneficiaris

  • Establiments hotelers: hotels, hotels apartaments, hostals i pensions.
  • Càmpings.
  • Establiments de turisme rural: cases de pagès i allotjaments rurals (masia, masoveria, casa de poble compartida i casa de poble independent).
  • Apartaments turístics.
  • Albergs de joventut, de titularitat privada, que prestin serveis turístics d’allotjament.

Terminis

El termini per fer la inscripció prèvia és del 13 de març de 2024, a les 09:00 h, fins al 27 de març de 2024, a les 15:00h.

La persona interessada que hagi emplenat el formulari d’inscripció prèvia, haurà de realitzar el formulari de confirmació de projecte en el termini de 20 dies hàbils des de la publicació de les convocatòries dels ajuts. En aquest formulari s’han d’adjuntar els documents necessaris, així com realitzar les declaracions responsables pertinents per gestionar l’ajut.

Accions subvencionables

En l’annex de l’ordre es descriuen les actuacions elegibles per a la reducció de consum d’aigua. Aquestes actuacions es classifiquen en dos tipus en funció de la naturalesa del mecanisme de reducció de consum d’aigua: reutilització o estalvi d’aigua.

Quantia

L’import de la subvenció a atorgar no pot superar els 300.000,00 euros per persona beneficiària o establiment.

Vídeo i documentació de la sessió del 22 de febrer de 2024 realitzada al Cateb

Per a més informació pots consultar el vídeo i la documentació de la jornada que vam organitzar el passat 22 de febrer

PUBLICITAT

Pràctica professional Doctorats industrials

Ajuts a empreses, entitats i organismes de recerca per al desenvolupament de projectes de doctorat industrial

En els projectes DI han de participar com a mínim dues entitats, almenys una representant l’entorn acadèmic i almenys una representant l’entorn empresarial, que han d'haver signat un conveni de col·laboració per dur a terme conjuntament el desenvolupament del projecte.

S’ha publicat al DOGC la resolució REU/694/2024, de 28 de febrer, per la qual s’obre la convocatòria de doctorats industrials (DI) per a l’any 2024 (ref. BDNS 747222).

Són subvencions en règim de concurrència competitiva per al desenvolupament de projectes de Doctorat Industrial en qualsevol àmbit de coneixement i en qualsevol sector empresarial. El projecte de recerca s’ha de desenvolupar en el marc estratègic d’una empresa o entitat de l’entorn empresarial i, alhora, en el si d’un grup de recerca d’un organisme de recerca, en els quals el doctorand o la doctoranda ha de dur a terme la seva formació investigadora, amb l’objectiu de fer una tesi doctoral. En concret, es preveuen les modalitats següents:
a) Projectes DI cofinançats, en els quals l’entorn empresarial té un centre de treball a Catalunya i el doctorand o la doctoranda es dedica al projecte de recerca a temps complet. En aquesta modalitat tant l’entorn acadèmic com l’empresarial són beneficiaris de l’ajut. Les disposicions específiques d’aquesta modalitat es defineixen en l’apartat III.
b) Projectes DI específics, previstos per a casos especials, com la dedicació parcial del doctorand o la doctoranda al projecte de recerca, que l’entorn empresarial estigui fora de Catalunya o que l’entorn empresarial estigui representat per una entitat pertanyent al sector públic de la Generalitat. En aquesta modalitat només l’entorn acadèmic té la consideració de beneficiari. Les disposicions específiques d’aquesta modalitat es defineixen en l’apartat IV.

Les bases d’aquesta convocatòria estan regides per la Resolució REU/421/2024, de 12 de febrer, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts a doctorats industrials (DI)

Entitats beneficiàries

  • 4.1 Entorn empresarial: Poden exercir d’entorn empresarial les empreses (vegeu-ne la definició a la base 2) i les entitats del Sector públic de la Generalitat de Catalunya.
  • 4.2 Entorn acadèmic : Poden exercir d’entorn acadèmic els organismes de recerca (vegeu-ne la definició a la base 2), en concret:
    • Les universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya.
    • Els centres de recerca amb seu a Catalunya.
    • Les fundacions hospitalàries amb seu a Catalunya.
    • Els centres tecnològics amb seu a Catalunya

Terminis

Els Terminis de presentació de sol·licituds són des del 12 de març de 2024 fins al 10 de desembre de 2024 a les 14:00 h, hora local de Barcelona.. 

La convocatòria preveu quatre terminis de presentació de sol·licituds: 

  •  Per a la 1a. resolució parcial: des del 12 de març fins al 16 d’abril de 2024 a les 14:00 h, hora local de Barcelona.
  •  Per a la 2a. resolució parcial: des del 17 d’abril de 2024 fins a l’11 de juny de 2024 a les 14:00 h, hora local de Barcelona.
  •  Per a la 3a. resolució parcial: des del 12 de juny de 2024 fins al 8 d’octubre de 2024 a les 14:00 h, hora local de Barcelona.
  •  Per a la 4a.resolució parcial: des del 9 d’octubre de 2024 fins al 10 de desembre de 2024 a les 14:00 h, hora local Barcelona.

Podeu fer la sol·licitud dels ajuts a l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca a partir del dia 12 de març de 2024

PUBLICITAT