Cercar Error
Visats Consells del visat

Consell del visat 26. Evita requeriments visant els Certificats d’Habitabilitat de segona ocupació (CHU)

De les sol·licituds que no es visen, tenim constància que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya fa molts requeriments degut a errors d’aplicació del decret 141/2012.

LA DADA

De les sol·licituds que no es visen, tenim constància que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya fa molts requeriments degut a errors d’aplicació del decret 141/2012.

RECORDA

Els errors més habituals i que generen més preguntes a la consultoria tècnica del Cateb són:

  • Decret i Annex d’aplicació a l’habitatge en concret.
  • Càlcul de l’ocupació màxima de persones per a l’habitatge.
  • Model de Declaració Responsable d’antiguitat perquè no és correcte o no està signada correctament.

L’AVÍS

Si vises el treball de certificat d’habitabilitat de segona ocupació recorda que:

  • L’Annex i Decret d’aplicació s’informen automàticament al marcar l’any de construcció de l’habitatge. (Consulta la FAQ número 8 d’Habitabilitat)
  • L’ocupació màxima es calcula a partir del nombre d’habitacions informades.
  • La validació formal que fem des del Cateb t’assegura que la resta de documents aportats donen compliment al Decret 141/2012 i a les diferents circulars publicades per l’Agència de l’Habitatge.
  • Des del Cateb comprovem les discrepàncies amb cadastre (adreça, ús, superfície aproximada, etc.) i l’existència i tipus de cèdules anteriors.
  • Et pots acollir a la pòlissa col·lectiva del Cateb.
  • Tens incloses totes les consultes a la consultoria tècnica del Cateb.
  • L’Agència de l’Habitatge no et requerirà el Certificat d’habilitació professional amb el seu corresponent cost.

LA SOLUCIÓ

Visar els Certificats d’Habitabilitat de segona ocupació, et surt a compte i t’evita requeriments incòmodes

Videotutorial. Com visar un CHU + CEE (pack)

PUBLICITAT

Pràctica professional Agenda construcció sostenible

Materials

La construcció i el manteniment dels edificis consumeix el 40% dels materials utilitzats a la Unió Europea. Aquesta dada indica la gran repercussió que pot tenir fer una bona elecció de materials per a la construcció i rehabilitació d’edificis.

Una arquitectura més respectuosa amb el medi ambient passa, en primer lloc, per prendre consciència sobre les càrregues ambientals que genera i, a continuació, per adoptar mesures que les minimitzin.

La construcció i el manteniment dels edificis consumeix el 40% dels materials utilitzats a la Unió Europea. Aquesta dada indica la gran repercussió que pot tenir fer una bona elecció de materials per a la construcció i rehabilitació d’edificis.

El repte pels professionals de l’edificació és aconseguir complir els requeriments de funcionalitat, seguretat i habitabilitat dels edificis al mateix temps que reduim al màxim el seu impacte ambiental.

Impactes ambientals

A l’hora d’escollir materials de construcció cal tenir en compte quin consum de recursos naturals representarà, quines emissions es generaran, quin impacte tindrà sobre els ecosistemes i quin serà el seu comportament com a residu.

A continuació es detallen alguns dels impactes ambientals més rellevants i que s’acostumen a utilitzar per comparar productes.

Acidificació del medi

S’origina com a conseqüència del retorn a la superfície de la terra en forma d’àcids dels òxids de sofre i nitrogen descarregats a l’atmosfera. Aquesta acidificació es pot produir com deposició seca o deposició humida (pluja àcida).

Pèrdua de biodiversitat

La biodiversitat és garantia de benestar i equilibri en la biosfera. En cada ecosistema, els organismes vivents són part d’un tot actuant recíprocament entre si, però també amb l’aire, l’aigua i el sòl que els envolta. La principal causa de la pèrdua de biodiversitat és el deteriorament de l’hàbitat de les espècies afectades.

Eutrofització de l’aigua

La contaminació de l’aigua pot provocar que hi hagi un excés de nutrients, principalment nitrògen i fòsfor. L’excés de vegetació i altres organismes fa que s’esgoti l’oxígen de l’aigua i en condiciona la vida d’altres espècies com els peixos.

Efecte hivernacle

Els gasos responsables de l’efecte hivernacle són aquells components gasosos de l’atmosfera, tant naturals com d’origen antropogènic, que absorbeixen i reemeten radiació infraroja. A mesura que incrementa la concentració d’aquests gasos, la radiació infraroja és absorbida a l’atmosfera i reemesa en totes direccions, contribuint aquest fet a que la temperatura mitjana de la Terra augmenti.

Metalls pesants

Es consideren metalls pesants els que tenen un pes atòmic relativament elevat i una densitat aproximada de 5 g/cm3. En general, acostumen a ser molt tòxics i no es troben en concentracions gaire elevades a l’aire o a l’aigua. Però són elements que són presents al medi en concentracions baixes i que en cas d’acumular-se poden arribar a nivells crítics o letals.

Destrucció de la capa d’ozó

A la part superior de l’Estratosfera es troba la capa d’ozó, que actua de filtre de la radiació solar ultraviolada. Si es produeix una reducció de la seva concentració, es provoca un increment de la quantitat de radiació ultraviolada que incideix sobre la Terra. Quan el diòxid de nitrogen i els CFCs arriben a les altes regions de l’Estratosfera són dissociats per efecte de la llum solar, produint-se òxid de nitrogen i clor lliure. Aquest darrer element destrueix l’ozó.

Pluja àcida

L’ús de combustibles fòssils provoca emissions d’òxids de sofre (principalment, SO2) i de nitrogen (NOx) a l’aire. Aquests contaminats es combinen amb la humitat de l’atmosfera i formen àcid sulfúric i nítric, respectivament, que cauen en forma de pluja àcida. La pluja àcida afecta negativament els llacs i els boscos, la flora i la fauna, les terres agrícoles, les reserves d’aigua i la salut humana.

Smog

És la boira amb presència de contaminats atmosfèrics originats bàsicament per la indústria i el transport, i que és conseqüència de la concentració de partícules de pols i fum que, en actuar com a nuclis de condensació, provoquen la condensació de vapor d’aigua, fins i tot amb una humitat relativa d’aigua molt inferior al 100 %. Els contaminants que més contribueixen a aquest efecte són les partícules, el carbó, la pols de ferro i l’òxid de sofre.

Afectació de la salut de les persones

Les afectacions poden ser múltiples, una de les més destacades és la probabilitat de provocar càncer. Establir els nivells de toxicitat crònica per a cada substància és complicat, ja que en cada cas hi ha molts factors que afavoreixen o desafavoreixen els efectes de la possible toxicitat, que, en no tenir efectes immediats, no sempre permet correlacionar amb claredat les relacions causa-efecte.

Anàlisi de cicle de vida

  1. La majoria dels materials que s’utilitzen en construcció són vàlids, no els podem considerar bons o dolents. El que és bo o dolent és la manera d’utilitzar-los, com els gestionem durant tota la seva vida útil.
  2. Els tècnics necessitem disposar d’informació sobre el cicle de vida dels materials, per tal de poder elegir les solucions constructives a partir de dades objectives. Aquesta informació ens la proporcionen les declaracions ambientals de producte.

Tancar els cicles materials

El sector de l’edificació actualment es basa en extreure i transformar recursos per a la seva utilització en els edificis i, en un determinat període de temps, convertir-los en residus.

Si aconseguim que els residus es tornin a convertir en recursos podrem tancar el cicle dels materials.

A continuació es mostren alguns exemples de mesures que poden ajudar a reduir l’impacte ambiental dels materials utilitzats a l’edifici:

EtapaAspectes a considerar durant el disseny de l’edifici
Producció materialsUtilitzar preferentment materials procedents de recursos renovables Valoritzar els materials utilitzant materials reciclats (procedents de recuperació de residus). Utilitzar materials amb una baixa despesa energètica durant la seva extracció i fabricació. Utilitzar materials procedents de matèries primeres abundants i de baix impacte/toxicitats. Considerar la distància de transport dels materials fins a l’obra.
ConstruccióAplicar un pla de gestió de residus a l’obra que en maximitzi el reciclatge. Controlar la correcta execució de les mesures de reducció de l’impacte ambiental
Explotació / MantenimentMinimitzar les necessitats energètiques de l’edifici i incorporar l’ús d’energies renovables. Minimitzar la necessitat d’aigua de l’edifici i afavorir la recirculació d’aigües grises Incrementar la durabilitat de l’edifici. Assegurar la reparabilitat dels productes, elements i sistemes. Definir les operacions de manteniment preventiu i correctiu.
RehabilitacióFer una correcta diagnosi per avaluar l‘origen de la problemàtica a resoldre. Utilitzar materials compatibles amb els existents i de vida útil similar als de l’edificació on s’actua. Utilitzar estructures desmuntables que puguin ser substituïdes Aplicar la resta de criteris esmentats anteriorment en “producció de materials” i “construcció”.
Fi de vidaFacilitar el procés de desconstrucció. Maximitzar la reutilització de components. Trobar aplicacions als residus intermedis.

A més, es recomana aplicar la metodologia de l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) a l’hora de dissenyar o prioritzar estratègies de reducció d’impacte ambiental. Aquesta metodologia permet tenir un coneixement més complet dels productes i evitar possibles transferències d’impactes ambientals, com per exemple que s’utilitzin materials de baix impacte en quant a producció però que siguin poc durables i se’n necessiti una major quantitat.

Els productes, equips i sistemes de construcció i l’eina d’Anàlisi de Cicle de Vida

La metodologia de l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) pot ser útil per a realitzar estudis comparatius de productes, equips i sistemes que tinguin una mateixa funció. Aquesta eina permet realitzar balanços globals considerant tots els impactes ambientals que es produeixen en les diferents etapes dels materials que incorporem al construir un edifici: la producció de materials, el seu transport i la posada en obra, la seva vida útil en l’edifici, la seva desinstal·lació i la gestió final dels residus que es generen.

Ecoetiquetes

L’objectiu de les ecoetiquetes (o etiquetes ecològiques) és el de promoure la demanda d’aquells productes que tenen un menor impacte ambiental associat. D’acord amb la ISO (organització internacional d’estandardització) existeixen tres tipologies d’etiquetes ecològiques:

Ecoetiquetes tipus I

Les ecoetiquetes tipus I són certificacions ambientals que consideren l’anàlisi de cicle de vida del producte o servei. D’acord amb la ISO 14024, les ecoetiquetes tipus I formen part d’un programa voluntari, multicriteri i desenvolupat per una tercera part que n’autoritza l’ús. L’ecoetiqueta tipus I indica que un producte és ambientalment preferible en funció d’una sèrie de consideracions basades en el seu cicle de vida. Alguns exemples d’ecoetiquetes tipus I, geogràficament properes i que inclouen productes de la construcció són:

Distintiu de Garantia de Qualitat Ambiental
Generalitat de Catalunya
Ecolabel
Unió Europea
Aenor Medio Ambiente
Asociación Española de Normalización y Certificación
Der Blaue Engel (Àngel Blau)
Ministeri Federal de Medi Ambient d’Alemanya
The Swan (Cigne Blanc)
Northern Ecolabelling (Noruega, Finlàndia, Islàndia, Dinamarca, Suècia)
NF Environnement
AFNOR Certification (França)

Ecoetiquetes tipus II

Les ecoetiquetes tipus II o autodeclaracions ambientals, d’acord amb la ISO 14021, consisteixen en afirmacions relatives a alguna característica ambiental del producte que les conté i que no han estat certificades per una tercera part. Segons la norma ISO 14021, s’ha d’evitar l’ús de frases massa generals o ambigües sobre el producte com ara “respectuós amb el medi ambient”, “ecològic”, “no contamina” o “protegeix la capa d’ozó”.

El bucle de Möbius és un exemple d’autodeclaració ambiental molt coneguda pel consumidor. Segons la ISO 14021, es pot utilitzar per indicar que un producte o envàs és reciclable o que conté material reciclat. En absència d’un percentatge, el símbol s’interpreta com que el producte o l’envàs és reciclable. Quan s’indica un %, s’està declarant el contingut de material reciclat del producte o envàs. Algunes empreses utilitzen símbols per tal de diferenciar els productes propis que tenen un millor comportament ambiental. Segons la ISO 14021, aquests símbols han de ser simples, fàcilment reproduïbles i identificables. A més, en cas que s’utilitzin objectes naturals, aquests han de tenir una relació directa i verificable amb allò que es declara.

Ecoetiquetes tipus III

Les ecoetiquetes tipus III o declaracions ambientals de producte, d’acord amb la ISO 14025, faciliten la comunicació objectiva, comparable i creïble del comportament ambiental dels productes. Les EPDs no donen criteris per a la preferència d’un producte ni estableixen uns criteris mínims a complir. Tanmateix, poden fomentar la demanda i l’oferta de productes i serveis amb un menor impacte ambiental en permetre una comparació justa entre diferents productes. Aquestes declaracions es basen en l’Anàlisi de Cicle de Vida del producte que es desenvolupen d’acord a uns requeriments específics. A més, les EPDs poden ser revisades i validades per un organisme acreditat. Alguns exemples d’ecoetiquetes tipus III que inclouen productes de la construcció són:

Declaració Ambiental de Producte de la Construcció
Declaració Ambiental de Producte (Espanya) administrada pel Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona.
Environmental Product Declaration (Declaració Ambiental de Producte)
Administrat per AUB (Alemanya)
Environmental Product Declaration (Declaració Ambiental de Producte)
Administrat per The Swedish Environmental Management Council (Suècia)

PUBLICITAT

Pràctica professional Agenda construcció sostenible

Marc conceptual

Tres factors: model de ciutat i territorial, model de producció industrial i model de desenvolupament econòmic.

Les ciutats i espais urbanitzats que conformen el nostre paisatge són entitats vives complexes que produeixen un fort impacte sobre el planeta. Aquestes ciutats i espais urbanitzats són resultat de tres factors que van estretament lligats: el model de ciutat i territorial, el model de producció industrial i el model de desenvolupament econòmic.

Els estandards de confort i qualitat que imposa el desenvolupament econòmic actual creix dia a dia, fent augmentar la quantitat i diversitat de subministraments necessaris (materials, aigua i energia) i, per tant, la petjada sobre el medi. Conseqüentment també s’incrementen les emissions i residus que s’emeten a l’atmosfera, a l’aigua, al sòl… Aquests subministres i emissions produiran tot un seguit d’alteracions en el medi (pluja àcida, escalfament global, destrucció de la capa d’ozó…), ja sigui de forma directa o indirecta, a conseqüència del seu ús o durant la producció, transport… Per aquesta raó cal reflexionar i prendre consciència de les repercussions que qualsevol intervenció pot produir sobre el medi durant la planificació (el disseny, la implantació, l’organització…), el desenvolupament (el procés constructiu…), la vida útil (el manteniment, la gestió, l’ús que se’n deriva, efectes sobre la salut…) i la seva posterior deconstrucció.

La forma d’aquests espais, els estandards marcats i la seva construcció són elements essencials per minimitzar el seu impacte sobre el medi i garantir-ne un ús més eficient, de forma que doni resposta a les necessitats presents sense comprometre la capacitat de les generacions futures a satisfer les seves.

La universalització de l’accés a l’automòbil, l’abaratiment del cost del transport i el pas de producció estandaritzada a producció flexible basada en els fluxos, xarxes de connexió, etc., afavorit per l’evolució tecnològica i les noves formes de comunicació, han provocat una dispersió en el territori depredadora de sòl, una nova ciutat que ha destruït la idea de centre en un infinit urbanitzat d’espais anònims, difuminant els límits entre camp i ciutat, establint noves formes de sociabilitat, donant com a resultat una ciutat dispersa, segregada, poc accessibles, generadora de mobilitat insostenible, que comporta un alt consum de recursos i posa en perill l’equilibri del territori.

En contraposició a aquest model poc sostenible trobem el model de ciutat compacta, un model de ciutat eficient i, tot i que hi ha tendència a pensar el contrari, de més qualitat. Aquest model presenta una major eficiència ambiental, eficiència econòmica i equitat social, que junt amb la recuperació i transformació de les parts obsoletes de la ciutat existent en espais funcionalment diversos, ambientalment qualificats, socialment actius, econòmicament capaços, patrimonialment rics, donen un resultat més òptim en la gestió del territori, reduint el consum de sòl, energia i altres recursos, facilitant l’accessibilitat a tots els serveis i reduint la mobilitat obligada, garantint la cohesió social, afavorint la sociabilitat i l’intercanvi d’informació i el sentit de pertinença, potenciant la idea de ciutadania i les dinàmiques participatives.

Dinamització econòmica

La complexitat i la diversitat urbana, tant del conjunt com de cada una de les parts, és fonamental per aconseguir elements eficients econòmicament, evitant bosses de marginalitat.

En el nou model econòmic en el que vivim, on les ciutats i les regions vanadquirint importància, cal un repartiment clar i definit de les responsabilitats entre els diferents nivells de presa de decisions (local, regional, nacional, …), on els governs locals juguen un paper molt important. Per garantir i assegurar el seu funcionament cal, a partir de la planificació, establir una estrategia global que posicioni i permeti un funcionament correcte dels diferents elements de forma independent, i d’aquest element dintre de les xarxes establertes, de forma que obtinguem un territori eficient i adequat als nous usos.

Remodelació dels teixits urbans

La dispersió territorial anteriorment comentada ha exhaurit el sòl urbanitzable. Aquest fet provoca la necessitat d’una transformació interna dels municipis, establint polítiques de:

  • Millora de la qualitat dels barris més degradats.
  • Rehabilitació de l’habitatge i l’espai públic.
  • Potenciar el comerç tradicional en front de les grans superfícies, per revitalitzar certes zones del nucli urbà.

Aquest model territorial basat en centres de residència i centres d’oci i treball, totalment insostenible, provoca problemes a l’administració per mantenir els serveis, ja que la riquesa productiva es produeix en uns municipis diferents a on s’ha de donar serveis a la població.

  • Cal l’impuls de projectes de nova centralitat orientades a l’atracció d’activitats intensives d’alt valor afegit, acompanyat per una modernització de les infrastructures, que permeti establir focus d’activitat econòmica repartits pel territori. Això permetrà una redistribució de la població i possibilitarà reduir el moviment centre-perifèria de tots els punts a un únic punt.
  • Calen noves polítiques de gestió territorial que permetin redistribuir la riquesa.
  • Cal millorar els nivells educatius i de formació professional de la població activa, modernitzar la política salarial a favor d’incentivar la productivitat i fomentar el treball estable i a temps parcial, ampliar el parc d’habitatge de lloguer per tal de facilitar les relacions laborals, etc., a tots els municipis per assegurar que la població amb un nivell educatiu alt no marxi a altre municipis millor dotats i amb millors condicions laborals.

Equitat social

El model urbà i la gestió de les nostres ciutats seràn aspectes fonamentals per a garantir el benestar social dels ciutadans.

L’ús que fem de les nostres ciutats dependrà en gran mesura de la qualitat de l’espai públic.

L’espai públic és l’espai de relació dels ciutadants on es produirà l’intercanvi, el coneixement i la convivència. Cal garantir un espai públic de qualitat per a la vida quotidiana, que faciliti l’ús d’aquest espai a les persones sense condició d’edat, raça, característiques físiques o psiquiques o sexe, amb equitat de genere, de forma segura a qualsevol hora del dia. Aquestes condicions aniran estretament lligades a l’edificació que dona suport a aquest espai públic:

  • La seva densitat
  • La diversitat d’usos
  • La proximitat i accessibilitat dels diferents usos
  • La mobilitat obligada reduida
  • La diversitat de població que hi viu
  • La diversitat de l’habitatge
  • L’atractiu del parc edificat i en conseqüència de l’espai públic

La diversitat garantirà la cohesió social, afavorint la participació ciutadana i l’organització social, evitant la formació de ghetos socials, que poden acabar destruint un barri com a part del conjunt.

Eficiència mediambiental

La ciutat, i l’espai urbanitzat en general, com a receptacle físsic on l’esser humà desenvolupa amb gran intensitat les seves activitats, seràn les grans responsables de l’abast dels efectes medioambientals sobre el planeta. Les característiques dels edificis, la seva distribució en el territori, la seva densitat, la diversitat d’usos i la proximitat entre ells, …, seràn aspectes fonamentals que determinaran la petjada ecologica que es produeix sobre el planeta, doncs són els aspectes que determinaran l’ús que fem de la ciutat i en contraposició del territori:

  • Consum d’aigua i impermeabilització del sòl
  • Consum d’energia
  • Qualitat de l’aire
  • Contaminació acústica
  • Consum de sòl
  • Valorització del patrimoni
  • L’espai urbà resultant
  • La neteja, la higiene i la salut tant de l’espai edificat com de l’espai públic
  • Els residus resultants

La planificació serà l’element determinant per definir les tendencies futures i així construir els escenaris més adients pel planeta.

PUBLICITAT

Serveis jurídics Delegació d'Osona-Moianès

Responsabilitat civil en l’exercici professional a la delegació de Vic

La delegació d'Osona-Moianès va ser l'escenari, el passat 24 d'octubre, d'una jornada sobre responsabilitat civil professional, què comporta, terminis de reclamació, com afecta els hereus i què cal tenir en compte de cara a la jubilació.

Gonzalo Monera, gerent d’ASP – Corredoria d’assegurances del Cateb i la directora d’Assessoria Jurídica del Cateb, Marisa Mas van resoldre tots els dubtes dels assistents. Ens van informar de tots els tipus de pòlisses disponibles, què cal tenir en compte segons el tipus de feina, i què s’ha de preveure de cara a la jubilació o defunció i com afecta als teus hereus, per viure amb tranquil·litat la nostra vida professional tant si som lliberals, assalariats com funcionaris.

Es van parlar de les pòlisses per obra concreta en el cas de no tenir una assegurança anual de RC o si hi ha una contractació puntual per a una obra molt gran, i ens van explicar com funciona, què cal fer en cas de sinistre i els terminis de reclamació legals.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental

Inauguració de la 13a Biennal Artística Col·lectiva del Cateb, amb una nombrosa participació

Vine a veure les obres del sector més artístic del nostre col·lectiu, en l'exposició que vam inaugurar ahir a la delegació del Vallès Occidental, fins al 13 de desembre.

La Biennal Artística Col·lectiva del Cateb aplega un recull d’obres de qualitat amb diferents tècniques aplicades. La iniciativa, que ja compta amb 13 edicions, ha donat lloc a una exposició col·lectiva multidisciplinària inaugurada ahir amb rècords d’assistència, que es podrà visitar a la delegació fins al 13 de desembre.

Tal com estableixen les bases del certamen, les obres han estat presentades per companys i companyes col·legiades de tot el Cateb.

Les obres presentades i els seus autors

  • 3670 Aragonés, Eduard (Fotografia) – “NY I”
  • 3670 Aragonés, Eduard (Fotografia) – “NY II”
  • 3670 Aragonés, Eduard (Fotografia) – “NY III”
  • 4274 Freixas Pastallé, Joan (Aquarel·la sobre paper) – “Puebla de Don Fabrique 3 (Granada)”
  • 4274 Freixas Pastallé, Joan (Aquarel·la sobre paper) – “Puebla de Don Fabrique 4 (Granada)”
  • 4493 Xabier Etxebarria Otañes (Fotografia digital) – “Cervezas”
  • 4493 Xabier Etxebarria Otañes (Fotografia digital) – “Rojos”
  • 4493 Xabier Etxebarria Otañes (Fotografia digital) – “Inteligencia artificial”
  • 1868 Belloso Pena, Jesús (Acrílic sobre fusta) – “89”
  • 1868 Belloso Pena, Jesús (Acrílic sobre fusta) – “Festa aparelladors i…”
  • 1868 Belloso Pena, Jesús (Acrílic sobre tablero) – “Sense títol”
  • 7430 Luna Gómez, Miguel Angel (Aquarel·la) – “Pozo Blanco (Córdoba)”
  • 7430 Luna Gómez, Miguel Angel (Aquarel·la) – “Castell Tamarit”
  • 7430 Luna Gómez, Miguel Angel (Aquarel·la) – “Pirineu de Lleida”
  • 6071 Moreno Duran, Ana (Oli sobre tela)- “Rebost”
  • 4811 Vila Martínez, Antoni (Fotografia) – “Torre de Jaume I BCN, oct. 1998”
  • 4811 Vila Martínez, Antoni (Fotografia) – “Torre de Jaume I BCN, abril 1984”
  • 4811 Vila Martínez, Antoni (Fotografia) – “Granollers juny 2000”
  • 6752 Tormo i Bernad, Glòria (Escultura, porcellana amb motlle perdut) – “Sequera”
  • 8094 Acosta Malvesí, Alfredo (Mixta) – “Amatlló”
  • 3068 Calafell Garrigó, Josep Mª (Aquarel·la) – “Racó al pati”
  • 3068 Calafell Garrigó, Josep Mª (Aquarel·la) – “Flors urbanes”
  • 4721 Ollé Coderch, Alfons (Escultura, fusta lacada amb acrílic) – “Roma”
  • 1881 Joan Josep Bosquet Cerdan (Oli sobre tela) – “Patis interiors d’Altafulla”
  • 1881 Joan Josep Bosquet Cerdan (Oli sobre tela) – “Pont de Vallcarca”
  • 1881 Joan Josep Bosquet Cerdan (Oli sobre tela) – “Josa del Cadí”
  • 5785 Josep Lluís Coll Bonany (Aquarel·la i rotulador permanent) – “Aránser (Cerdanya)”
  • 5785 Josep Lluís Coll Bonany (Rotulador permanent) – “Casa Fuster (Barcelona)”
  • 5785 Josep Lluís Coll Bonany (Grafit) – “Beget (Ripollès)”
  • 8815 Enric Severa Carreras (Monoprint sobre paper Archers 300 grs.) – “Camins endins 14”
  • 8211 Tomàs Pardo Viver (Oli sobre tela) – “Mocador de seda”
  • 8211 Tomàs Pardo Viver (Oli sobre tela) – “Màscara”
  • 10107 Xavier Belloso Alguersuari (Carbó i acrílic) – “La chica de Ibiza”
  • 10107 Xavier Belloso Alguersuari (Fotocòpia de llapis de carbó) – “Variacions de La chica de Ibiza”
  • 7847 Jan Dinarès Quena (Mixta sobre tela) – “Peu”
  • 9231 Francesca Hernández García (Mixta sobre tela) – “Teixit arquitectónic I – Eixample BCN”
  • 9231 Francesca Hernández García (Mixta sobre tela) – “Teixit arquitectònic II – Vila universitària UAB”

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

Reutilització i aprofitament d’aigües grises i pluvials en edificis

La delegació de l'Alt Penedès-Garraf ens presenta la nova Ordenança d’Estalvi d’Aigua de Vilafranca, amb la participació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l'Associació Empresarial d'Instal·ladors de l'Alt Penedès.

El regidor d’Espai Públic i Transició Ecològica, Miquel Medialdea, ha obert la jornada (que va tenir lloc ahir, 24 d’octubre) de presentació de la nova ordenança d’estalvi d’aigua de Vilafranca adreçada al sector de la construcció.

La nostra delegada a l’Alt Penedès-Garraf, Meritxell Bosch, ha posat èmfasi en la importància de la reutilització i aprofitament d’aigües grises i pluvials en edificis, una iniciativa essencial per a una gestió més sostenible dels recursos hídrics a Vilafranca. Es va repassar  el marc legislatiu d’àmbit estatal i també les ordenances municipals.

Per exemple, l’article 9, amb relació a l’aprofitament d’aigua de pluja i permeabilitat del sòl, fa referència a què les noves edificacions, que tinguin espais de jardí, terrassa pavimentada o no, de sup >= 200 m2, s’hauran de dotar-se d’un sistema de captació d’aigua de pluja. L’article 10, sobre reutilització de l’aigua sobrant de piscines: les noves piscines o a les ampliacions, amb làmina d’aigua >20 m2, l’aigua sobrant s’ha de captar. O l’article 11, sobre reutilització d’aigües grises…

Però també es va parlar d’instal·lacions de reutilització d’aigües grises en edificis i de les instal·lacins d’aprofitament d’aigües pluvials en edifici.

PUBLICITAT

Institucional col·legiació Professió

Homenatge als professionals que durant 50 anys de col·legiació han ajudat a construir

50 anys de pertinença continuada al Cateb mereixen un reconeixement!

El Cateb ha organitzat, com ja és habitual, el passat 17 d’octubre, un acte d’homentage a tots els companys i les companyes que es van col·legiar l’any 1974 i que aquest 2024 compleixen 50 anys de pertinença continuada al Col·legi. Ha estat una trobada amb companys i família per rebre el seu diploma i la insígnia de l’aniversari.

L’esdeveniment, en imatges

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

Vilafranca visita la sala d’una llar totalment domotitzada a Sia Biosca

La delegació de l'Alt Penedès-Garraf ha pogut veure una sala domotitzada íntegrament simulant una llar real i una exposició de productes enfocat per al professional de l'obra nova o la reforma.

La tarda del passat 18 d’octubre va començar una xerrada-presentació de domòtica per part de l’empresa JUNG, proveïdor prèmium de tecnologia moderna per a edificis. Ens van parlar de les novetats en mecanismes de les sèries A VIVA, A CUBE i LS 1912 en Les Couleurs® Le Corbusier i del nou sistema de control UNG HOME · LS TOUCH, el complement KNX perfect. Il·luminació, persianes, climatització, energia, seguretat, multimèdia i intercomunicació: la diversitat funcional dels sistemes de JUNG abasta tots els àmbits de la instal·lació elèctrica moderna, on el disseny estètic s’entrellaça amb la tecnologia de llars i edificis intel·ligents. Seguint un concepte senzill: ser intel·ligents i bonics.

Hem pogut veure també una sala domotitzada íntegrament simulant una llar real, amb tot tipus d’aparells domotitzats en funcionament (imatge, so, persianes, il·luminació, aspiració centralitzada, etc.).

El showroom ELEMENTS és un nou concepte d’exposició de productes per al confort al bany i a tota la llar creat per SIA BIOSCA i enfocat per a tothom, especialment per al professional de l’obra nova o la reforma d’habitatges. Consta de 1.200 m2 dividits en 5 zones temàtiques de productes: banys, ceràmica, cuina, il·luminació i domòtica, amb assessorament tècnic professional i atenció personalitzada

PUBLICITAT

L'Informatiu

Solucions avançades de control de plagues de la fusta

La importància de mantenir els espais lliures de plagues per garantir la seguretat, la salut i la longevitat dels edificis, a la vegada que el benestar de les persones que hi viuen.

Promocionat per Ibetrac -

L’enfocament integral dels serveis especialitzats de control de plagues, cal adaptar-lo al moment vital de cada habitatge. En rehabilitació es requerirà probablement mesures contundents i en l’edifici en ús quotidià, s’ha d’assegurar el control de la plaga amb exquisida cura, tot i que en funció de la infestació no sempre és possible.

Els corcs i els tèrmits són un perill estructural per als edificis, poden causar danys  a les estructures, però també a marcs de portes i finestres, i altres parts essencials de l’edifici. És crucial la diagnosi d’aquestes plagues per dissenyar una estratègia de control.

PERILLS ESTRUCTURALS

Corcs de la fusta: n’hi ha de diverses tipologies.

  • Els corcs petits que infesten superficialment les bigues. El seu risc rau en les molèsties que ocasionen amb les seves serradures, la probabilitat de patir paràsits associats que piquen a l’home, la infestació d’altres elements a banda de bigues, com mobiliari, parquets, etc.
  • Els corcs grans per excel·lència són els cerambícids, s’alimenten de l’albeca de l’arbre i en funció de l’espècie pot ser una anècdota superficial o pot destruir completament l’element. Poden arribar a sentir-se les larves quan s’alimenten de la fusta. Són un greu perill estructural.

Els tèrmits, insectes socials que per la seva estructura i nombre són un greu risc per les nostres construccions:

  • Els tèrmits subterranis. Les seves colònies poden passar desapercebudes durant anys mentre consumeixen la fusta des de dins cap a fora, fins que els danys són visibles i greus. Posen en risc l’estabilitat de tot l’edifici. Provenen del subsol i acostumen a aprofitar les parts humides de les cases, tot i que la seva activitat pot variar en funció del època del any. Les reproductores alades acostumen a sortir volant per primavera.
  • Els tèrmits aèris, no fan el niu al subsol sinó en la pròpia fusta, especialment sotmesa a humitat, tal com caps de biga, fusteries exteriors o fins i tot, parts mortes d’arbres. Les reproductores alades acostumen a sortir volant per la tardor.
  • Els tèrmits de la fusta seca, espècie invasora, fa els termiters en la pròpia fusta, però pot estar completament seca, poden viure en petits espais (una tapeta o en una fullola…). S’han trobat a Barcelona i a Lisboa.

TRACTAMENTS

La formació de la barrera antitermítica, des del setembre ja no està permesa a la UE.

Injecció del protector de la fusta: aquesta tècnica consisteix a injectar un producte en la fusta que impedeix la ingesta de la plaga.  Hi ha protectors amb insecticida i n’hi ha que porten també fungicida per anorrear els fongs.

Tractament superficial: aplicació de protectors en superfícies exposades de fusta per evitar la infestació. Actualment, hi ha productes d’alta penetrabilitat que assoleixen un nivell de penetració molt elevat.

Esquers pel control dels tèrmits soterranis: instal·lació de paranys (de sòl i de contacte en els punts d’activitat), per introduir dintre del cicle alimentari dels tèrmits un producte que impedeix el creixement de la colònia, portant irremeiablement a l’eliminació del termiter.

Per què és essencial el control professional?

Un tractament inadequat o retardat pot resultar en danys estructurals significatius, costos de reparació elevats i riscos per a la seguretat dels ocupants.

En conclusió, el control professional de corcs i tèrmits és una inversió crítica per a la protecció dels edificis.

PUBLICITAT

Pràctica professional educació tallers pedagògics

Aquesta setmana ens han visitat alumnes de 4t de la ESO

Els alumnes de 4t de la ESO de l'Escola Elisabets han participat en el programa formatiu del Cateb.

El taller permet apropar l’alumnat als conceptes relacionats amb l’estalvi d’energètic i l’eficiència energètica en els habitatges. De forma pràctica i experiencial s’apropen als diferents tipus de materials que permeten un bon aïllament, als tipus de consums energètics en la construcció d’un edifici així com dels aparells que en formen part d’un habitatge.

Des de fa més de 10 anys que estem apropant la professió a l’alumnat, més de 250 centres educatius i entorn de 6.000 joves han participant en els nostres tallers

El programa educatiu és una iniciativa del Cateb per apropar l’arquitectura tècnica a les escoles, instituts, centres educatius. L’arquitectura tècnica ens permet entendre molts aspectes del projecte curricular que es treballen des d’una vessant lúdica i experiencial, una proposta d’activitats pedagògiques entorn l’habitatge i l’edificació.

PUBLICITAT