Cercar Error
Oci i cultura

Visita al Monestir de Montserrat en l’any del seu Mil·lenari

Una sortida organitzada des del Cateb amb places exhaurides, va poder realitzar un viatge immersiu per la història de Montserrat en un moment com l'actual de celebració del Mil·lenari.

El passat 12 de maig, el Pare Bernat Juliol, administrador i comissari del Mil·lenari, va guiar un nombrós grup d’interessats des del Cateb per la fascinant història del Monestir de Montserrat, i el seu llegat. Ens va descobrir els claustres i la seva biblioteca: el coneixement atresorat a la biblioteca monàstica. També vam poder travessar els seus murs i portes del segle XIV, per endinsar-nos en la Catedral. A més, vam poder escoltar la salve i l’Escolania des del Cor, una de les tradicions més emblemàtiques de Montserrat.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació de l'Alt Penedès-Garraf

L’Alt Penedès-Garraf viatja fins al temple de la llum: la Sagrada Família

Una visita guiada, amb una mirada tècnica, a una de les obres més icòniques i complexes de l’arquitectura moderna: la Basílica de la Sagrada Família.

El passat 13 de maig, vam tenir l’oportunitat d’analitzar l’evolució constructiva del temple, les solucions estructurals adoptades al llarg dels anys i la manera com s’han integrat tècniques contemporànies en una obra històrica que encara està en procés. Gaudí no només va concebre un edifici monumental, sinó un sistema constructiu carregat d’innovació, simbolisme i detall.

Els assistents van poder copsar de prop la conjunció entre art, enginyeria i espiritualitat, que continua sent un referent viu i en constant transformació dins del món de l’arquitectura.

La xerrada tècnica va anar a càrrec de Carles Farràs, cap de Producció del Departament d’Edificació i Tecnologia.

 També ens han acompanyat a la visita lentitats: Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials del Garraf-Penedès, Griap. Gremi d’instal·lados de l’Alt Penedès, Gremi de constructors del Garraf i  Gremi de instal·ladors del Garraf.



PUBLICITAT

Institucional Delegació de l'Alt Penedès - Garraf

Sitges se suma a l’agilització per als tràmits de llicències urbanístiques

La Junta de Govern Local de Sitges ha aprovat conveni de col·laboració per a la millora de l’eficiència i agilització dels expedients de llicències urbanístiques.

Aquest passat dilluns, 12 de maig l’Ajuntament de Sitges ha aprovat un conveni de col·laboració, entre el Cateb i conjuntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, per a l’estudi de la millora de l’eficiència i agilització dels expedients de llicències urbanístiques i comunicacions prèvies d’obres i la implantació del sistema de l’informe d’idoneïtat tècnica.

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació d'Osona-Moianès patologies

Els ciutadans de Vic han pogut conèixer, gràcies al Cateb, com eliminar les humitats i tenir una llar saludable

La delegació d'Osona-Moianès ha organitzat una sessió adreçada al ciutadà per parlar sobre com eliminar les humitats a casa per tenir una llar més saludable.



La sessió es va celebrar el passat 6 de maig, en la qual Ramon Mestre d’Humicontrol i Ignasi Moreno de Siber ens van donar les solucions per eliminar les humitats de casa i millorar la qualitat de l’aire de la nostra llar. Han parlat de tot tipus d’humitats, com ara, capil·laritat, filtració i condensació, les seves causes i diagnosi, així com les solucions de ventilació per a la renovació d’aire i mitigació d’humitats en edificis residencials.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació d'Osona-Moianès

Visita al Col·legi del Roser i a les cases modernistes de Sant Julià de Vilatorta

Osona-Moianès ens ha ofert una visita guiada en exclusiva al Col·legi del Roser i a les cases modernistes i noucentistes de Sant Julià de Vilatorta.

Montse Piqué, arquitecta tècnica i autora del llibre “L’estiueig a Sant Julià de Vilatorta 1885-1950” ens ha guiat en la visita per Sant Julià, el passat 9 de maig. El poble de Sant Julià de Vilatorta és un museu a l’aire lliure d’arquitectura modernista i noucentista. La ruta que us presentem s’aturarà davant d’un gran nombre d’edificis a partir dels quals es podran seguir les explicacions dels moviments arquitectònics de moda de finals del segle XIX i començaments del segle XX, el modernisme, els estils historicistes i el noucentisme, així com la història i costums de les famílies que hi van viure. Tota la visita presenta un fil argumental: la colònia d’estiuejants que a començaments del segle XX va transformar arreu el paisatge i els costums de tot Catalunya.

Hem començat la visita amb les dependències més interessants, des del punt de vista històric i arquitectònic, del Col·legi d’Orfes del Roser. Veurem el pati de vidre, la sala d’actes, la torre de l’observatori i l’església del Col·legi, unes dependències que en comptades ocasions s’han obert al públic per ser visitades.

Després hem pogut visitar el centre de Sant Julià per aturar-nos davant dels edificis modernistes i noucentistes més representatius, on ens han explicat la seva història i la vinculació amb la colònia. De la visita exterior cal destacar les obres de Miquel Pallàs com el Casal Núria, Can Valls o Ca l’Anglada i edificis d’arquitectes de renom com Enric Sagnier o Josep Danés.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Occidental

Terrassa exposa la mostra d’Eduard Aragonès, “Tipus i tòpics Nova York Manhattan”

L'exposició de fotografia d’Eduard Aragonès és fruit dels seus quatre viatges a Nova York, i més concretament a Manhattan. La podeu veure a la seu del Vallès Occidental del Cateb.

Eduard Aragonès Màrmol confessa que, des d’adolescent, ha tingut una gran atracció per la fotografia, per la qual cosa va procurar formar-se fent cursos i tallers amb els quals va poder perfeccionar la seva tècnica i la visió artística de la fotografia. Amb la constitució a Gelida, la seva localitat de residència, de l’Associació Fotogràfica Flash Gelida, va entrar al cercle dels concursos, que va deixar més tard per centrar-se a fer exposicions de la seva obra. Les seves mostres són temàtiques, cosa que requereix un gran fons fotogràfic aconseguit al llarg dels anys.

Alguns dels temes que ha exposat, són: “Hong-Kong i Singapur, de la tradició al segle XXI”, “El fotògraf retratat”, “Foc, foc i més foc”, “Bicicletes i altres andròmines”, “On dius que t’ha tocat la mili?… SAHARA”, “Sempre ballant” o “Fent camí”.

Ara ens ofereix Tipus, tòpics, Nova-York, Manhattan, a la delegació el Vallès Occidental, conseqüència de quatre viatges a Nova York, i en paraules del mateix autor:

“Nova-York aquesta desconeguda… ni de bon tros, si hi ha una ciutat coneguda al món és Nova-York perquè, qui no ha vist una dotzena de pel·lícules en què apareix aquesta ciutat? Quan arribem tenim la sensació d’haver-hi estat anteriorment, però aviat desapareix aquesta impressió, ja que molt lentament descobrim que la realitat és molt més que el que podem haver vist en unes quantes pel·lícules. Aquesta ciutat no s’assembla a cap altra, i encara que tinguem en compte que els Estats Units són una nació molt gran, amb diversitat de paisatges, accents i modes de vida, Nova York s’emporta el premi. Fins i tot dins de la mateixa ciutat, la nostra visió se circumscriu a un sol dels districtes que la formen, MANHATAN. I a Manhattan es dedica aquesta exposició, amb la sola excepció de l’Estàtua de la Llibertat, símbol de la ciutat sencera.

Veurem individus que passen pel carrer, els gratacels una icona de la ciutat, els museus, els omnipresents camions de bombers, ens endinsarem a les estacions del metro, i veurem una imatge que podria perfectament ser del 1920, una xemeneia al mig del carrer traient vapor.

I si, com és el meu cas, no sabeu anglès, no us preocupeu, si parleu espanyol us defensareu a qualsevol lloc. Bon viatge.” – Eduard Aragonès Màrnol.

PUBLICITAT

Pràctica professional Inspecció Tècnica d’Edificis manteniment

Nova versió del programa generador de les ITE de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya ha realitzat una nova versió del programa Generador dels Informes d’inspecció Tècnica d’Edificis d’Habitatges que afecta als informe amb deficiències Greus o Molt greus.

Aquesta nova versió del programa consisteix en l’afegiment d’un nou apartat, que afecta als informes amb deficiències GREUS o MOLT GREUS,  on es recorda al tècnic que s’ha d’adjuntar, en aquests casos, els justificants de les comunicacions de risc adreçades a la propietat i a l’ajuntament per tal de poder signar l’informe tècnic.

El motiu de la modificació, es per  a que els redactors/res dels informes de les inspeccions tècniques dels edificis quedin degudament coberts, en la responsabilitat en trobar deficiències Greus o Molt Greus en els edificis informats.

Aquesta informació tindria els següents continguts:

Propietat

  • Declaració explícita que s’ha comunicat o no a la propietat de la situació de risc.
  • Data de la comunicació a la propietat.
  • Resguard/comprovant de la comunicació a la propietat.

Ens local

  • Declaració explícita que s’ha comunicat o no a l’ajuntament de la situació de risc.
  • Data de la comunicació a l’ajuntament.
  • Resguard/comprovant de la comunicació a l’ajuntament.

En la Justificació legal que s’ha preparat per part de l’Agència, es recorda la normativa que cal donar compliment en les situacions de deficiències Greus o Molt Greus.

En aquest sentit, es facilita la inclusió d’aquests documents en la plataforma de gestió de les sol·licituds del Certificat d’Aptitud.

Aquesta modificació, d’acord amb la informació facilitada per l’Agència de l’Habitatge serà efectiva el proper 12 o 13 de maig.

PUBLICITAT

Pràctica professional eficiència energètica Professió

Avís! Afectació temporal als tràmits de certificació energètica d’edificis

Per manteniment del Registre de certificació energètica d'edificis tots els tràmits estaran temporalment fora de servei

Tots els tràmits de certificació energètica d’edificis, en el portal de tràmits de l’ICAEN, estaran temporalment fora de servei, des del divendres 16 de maig a les 15.00 h fins al dimarts 20 de maig a les 9.00h.

Les tasques de manteniment afectaran a tots els tràmits relacionats amb la certificació energètica:

  • Sol·licitud d’inscripció al registre de certificats d’eficiència energètica d’edificis de Catalunya.
  • Esmenes en el registre de certificació d’eficiència energètica d’edificis
  • Sol·licitud d’exempció de la certificació energètica d’edificis

Gràcies per la vostra comprensió i preguem disculpeu les molèsties.

PUBLICITAT

Oci i cultura Delegació del Vallès Oriental

L’exposició “Ceràmica, mètode Otzen” de Guillem Comino ha estat rebuda amb expectació al Vallès Oriental

L’artista ceramista de La Garriga, Guillem Comino (Otzen Ceramics), ha presentat la seva nova i original exposició basada en el seu particular univers ceràmic.

Cerca

Guillem Comino, ceramista amb base a La Garriga i conegut artísticament com a Otzen Ceramics (@otzen_ceramics), ha obert la seva nova exposició a la delegació del Vallès Oriental.

Amb una formació arrelada en el torn ceràmic i una passió per la innovació, Guillem explora les possibilitats de diferents argiles, esmalts i textures orgàniques, creant peces úniques que combinen tècnica tradicional i estètica atrevida.

Els seus treballs es distingeixen per colors vibrants i superfícies tàctils, fruit d’una recerca constant en formes i acabats.

L’exposició és una oportunitat per descobrir com l’artesania ceràmica es reinventa a través de les mans d’un creador inquiet i experimental. 

Vegeu-ne les imatges de la inauguració!

PUBLICITAT

Institucional Cultura Joan Brossa sostenibilitat

El Cateb retira temporalment el “Poema visual” de Joan Brossa de la seva  façana

Les peces artístiques es conservaran i tornaran el 2026, quan la seu esdevingui la Casa de l’Arquitectura Tècnica

Aquest migdia el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) ha culminat el desmuntatge de les lletres que formen part del “Poema visual per a una façana”, obra de Joan Brossa inaugurada el 1993 al carrer Bon Pastor. L’operació, que ha mobilitzat una grua i un equip tècnic especialitzat, és el primer pas visible de la reforma integral de l’edifici per convertir‑lo en la futura Casa de l’Arquitectura Tècnica.

“Preservem el llegat de Joan Brossa i l’actualitzem per a futures generacions d’arquitectes tècnics”, ha assegurat el president del Cateb, Celestí Ventura, durant l’atenció als mitjans, recordant que el llagost d’acer que corona l’edifici i la resta de peces tornaran a lluir renovades l’any 2026. Ventura ha afegit que la reforma “serà un exemple de bones pràctiques constructives i d’innovació tècnica, al servei de tota la ciutadania”.

El poema visual —format per cent lletres de colors i presidit per un llagost gegantí de tres tones— va suposar el primer gran pas de Joan Brossa en l’anomenada “poesia experimental” aplicada a l’espai urbà. Concebut amb el dissenyador Josep Pla‑Narbona, l’insecte simbolitza la saviesa atribuïda al chapulín a Mèxic i ret homenatge als aparelladors, motiu pel qual la lletra “A” se’n dibuixa a les potes. L’obra va ser instal·lada amb una gran expectació ciutadana el 15 de juny de 1993 i s’ha convertit en una icona del bestiari barceloní.

La retirada permetrà restaurar cada lletra i revisar els sistemes d’ancoratge, alhora que s’executen els reforços estructurals de la nova façana. Segons el calendari previst, l’obra civil s’allargarà fins a finals de 2025 i els treballs d’interiorisme i museografia es completaran el primer semestre de 2026, data en què el “Poema visual” tornarà al seu emplaçament original.

Amb la futura Casa de l’Arquitectura Tècnica, “el Cateb guanyarà espais d’exposició, formació i coworking, millorarà l’accessibilitat i reduirà l’impacte ambiental de l’edifici” ha declarat la Directora General del Cateb. Els responsables del projecte destaquen que “la façana renovada mantindrà l’esperit avantguardista de Brossa, alhora que projectarà el Cateb cap als reptes de la construcció sostenible i la innovació tècnica del segle XXI”.

PUBLICITAT