Cercar Error
Pràctica professional Tecnologia

Com renovar el certificat digital IdCAT

Si disposeu d’un certificat IdCAT, aquest té una validesa inicial de quatre anys. Passat aquest temps, i a dos mesos vista de la data de caducitat, podeu optar per la seva renovació.

Mitjançant aquest procediment podreu renovar el vostre certificat IdCAT, sempre que no us hagi caducat. També, podreu modificar les dades de contacte que es van introduir al demanar el certificat  que voleu renovar, en cas que hagin canviat.

Les dades personals no es poden modificar, si no són correctes, haureu de tramitar la revocació a l’Entitat de Registre que us sigui més propera i donar d’alta un nou certificat.

Quan s’ha de renovar la signatura digital amb IdCAT?

  • Si no s’ha de canviar cap dada personal pots renovar-la a dos mesos vista de la data de caducitat. Tanmateix, 60 dies abans que caduqui, el sistema IdCAT envia una comunicació des de servei.certificacio@aoc.cat al titular (a l’adreça de correu electrònic que consta informat al certificat idCAT) recordant que el certificat està proper a caducar. Si no el renoves, 30 dies abans que caduqui torna a enviar la mateixa comunicació de recordatori. Si l’idCAT caduca, en el moment en què l’intentis fer servir, apareix un error.

    Nota: A vegades el gestor de correu electrònic pot interpretar aquest correu electrònic com SPAM. Reviseu aquesta safata.
  • Si en el transcurs d’aquests 4 anys les dades de contacte han canviat, es poden modificar durant el procés de renovació, d’aquesta manera es pot optimitzar el temps. 

Què es necessita per poder renovar la signatura i quins passos s’han de seguir?

Per a renovar el certificat, cal que utilitzis el navegador en el qual tens instal·lat el certificat. Per comprovar-ho, segueix les passes que s’escaiguin:

  • Amb Internet Explorer: Vés a Eines> Opcions d’internet > Contingut > Certificats > Personal
  • Amb Mozilla Firefox: Vés a Menú > Opcions > Privacitat & Seguretat > Seguretat > Certificats > veure certificats
  • Amb Google Chrome: Vés a Configuració > Mostrar opcions avançades > HTTPS/SSL > Administrar certificats > Personal
  • Amb Safari: Obre el menú “Finder” i escriu la paraula “llaveros”, tot seguit s’obrirà la carpeta “llaveros” del teu ordinador. Al subapartat “Mis certificados” pots comprovar si el certificat apareix.

A continuació, des del navegador on has visualitzat el certificat, entra a www.idcat.cat a l’apartat “Renovar el certificat”:

Des de l’apartat de Renovació, has de prémer el botó “següent” perquè aparegui el selector de certificats i puguis seleccionar el teu idCAT en període de renovació.

A continuació la web mostrarà les dades del certificat i les dades de contacte. Un cop revisades fes clic a Descarregar.

Tot seguit, el navegador et demanarà si vols “Guardar” o “Abrir” el fitxer. Prem a “Guardar” el fitxer que es desarà a la ubicació definida per a les descàrregues del teu navegador.

Un cop fet, t’apareixerà que la descàrrega s’ha realitzat correctament:

Si no saps on s’ha descarregat, pots consultar el contingut On és el meu idCAT Certificat?

El següent pas serà instal·lar el fitxer .p12 o .pfx del certificat idCAT renovat. Per fer-ho segueix les  instruccions de sota:

Instal·la’l en Windows

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i a continuació segueix els passos de l’assistent:

Deixa seleccionada l’opció de Usuario actual i fes clic a Siguiente.

En aquest pas, l’assistent et demanarà la contrasenya de la clau privada, que hauràs rebut per correu electrònic en el moment de fer la renovació (revisa la safata de correu brossa si no trobes el correu).

Important:

Prem a següent a cada pas fins arribar a “ finalitzar”

Un cop clicat a “finalitzar” ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de Windows ( Internet explorer, Google Chrome i Mozilla Firefox).

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat. Per tornar a instal·lar el fitxer recorda que el codi d’instal·lació el tens en el correu electrònic rebut.

OPCIONAL: En el cas que vulguis protegir l’idCAT amb una contrasenya d’ús segueix el contingut de la FAQ: Mesures per evitar usos indeguts de l’idCAT

Instal·la’l en MAC

Per instal·lar el certificat, cerca l’arxiu amb l’extensió .p12 o pfx descarregat el teu equip dins la carpeta definida per a les descàrregues.

Fes doble clic sobre el fitxer i a continuació segueix els passos de l’assistent.

Selecciona del desplegable “llaveros”: Inici de sessió. Has de tenir present que la icona del cadenat que consta a Clauers – Inici de sessió ha d’estar obert per tal que el certificat idCAT s’instal·li correctament.

Prem el botó “Afegir” per instal·lar el certificat:

El sistema et sol·licitarà dues contrasenyes: la d’administrador del sistema, primerament i la contrasenya de la clau privada posteriorment (aquesta última la rebràs per correu electrònic en el moment de fer la renovació, revisa la safata de correu brossa si no trobes el correu).

Un cop fet ja tindràs el certificat idCAT instal·lat al repositori de MAC (Safari i Google Chrome). Per a Mozilla Firefox cal que importis el fitxer .p12 o .pfx al mateix navegador. Per fer-ho, accedeix a Eines – Opcions – Privacitat i Seguretat – Veure certificats- importar- s’obrirà un assistent per realitzar la instal·lació.

Nota: et recomanem que conservis el fitxer .p12 com a còpia de seguretat. Per tornar a instal·lar el fitxer recorda que el codi d’instal·lació el tens en el correu electrònic rebut.

Perquè el certificat idCAT consti com a confiable has d’accedir a “Llaveros” del MAC- pestanya “Certificados”- fer doble click sobre la clau pública EC-ACC i prémer en el menú d’ “Obtenir informació”  i en aquesta pantalla, dins del desplegable “Confiar” marca “Confiar sempre”:

NOTA: la contrasenya que demana la darrera pantalla és la teva contrasenya de MAC.

Un cop fet aquest pas, si accedeixes a “Mis certificados” ja veuràs el teu certificat idCAT com a vàlid i confiable

Com comprobar que s’ha descarregat correctament?

En general i des de qualsevol navegador cal accedir a les opcions d’aquest navegador i en l’apartat de Certificats comprobar que apareix el certificat desitjat en la llista de Certificats instal·lats en el navegador.

Si teniu qualsevol dubte podeu contactar amb nosaltres de forma telemática al correu colegiacio@cateb.cat o de forma telefónica al 93 393.37.39
Us recordem que el servei resta tancat el mes d’agost

PUBLICITAT

Visats

Quan cal la coordinació de seguretat i salut en fase de projecte o d’execució?

Per tal de complir amb la legislació vigent, cal conèixer quan és necessària la presència del coordinador de seguretat i salut. En el cas que la CSS sigui obligatòria, cal informar al client per tal que aquesta l'assumeixi un tècnic competent.

Les tasques de seguretat en obres de construcció estan regulades pel RD 1627/97 i pel que fa a les coordinacions, concretament se’n defineixen dues:

  • Coordinador en matèria de seguretat i salut durant l’elaboració del projecte d’obra, que serà obligatori quan en l’elaboració del projecte intervingui més d’un projectista (Art. 3 RD 1627/97).
  • Coordinador en matèria de seguretat i salut durant l’execució de l’obra, que serà obligatori quan durant l’execució de l’obra intervingui més d’una empresa, o una empresa i treballadors autònoms o diversos autònoms (Art. 3 RD 1627/97).

Com es visa la coordinació en matèria de seguretat i salut en fase de projecte?

Per visar la coordinació en matèria de seguretat i salut en fase de projecte, caldrà aportar:

  • Imprès de nota d’encàrrec (NEP1)
  • Imprès de la designació del coordinador (COR1)
  • Estudi de Seguretat i Salut o Estudi Bàsic de Seguretat i Salut, segons correspongui (ESS / EBSS)
  • S’haurà de justificar l’existència del projecte (FCAR)

Com es visa la coordinació en matèria de seguretat i salut en fase d’execució?

Per visar la coordinació en matèria de seguretat i salut en fase d’execució, caldrà aportar:

  • Imprès de nota d’encàrrec (NEP1)
  • Imprès de designació del coordinador (COR1)
  • S’haurà de justificar l’existència del projecte (FCAR)
  • Llibre d’incidències en paper (LLI1) o electrònic (Liweb)

Recordeu que amb l’oficina virtual del Cateb tots els impresos s’omplen de forma automàtica durant la tramitació de l’expedient de visat.

Tingueu en compte que per visar digitalment caldrà que disposeu de Llibres d’incidències en stock en paper, que podreu recollir fins a un màxim de 5 a Barcelona o qualsevol delegació, o en format electrònic (Liweb)

En relació a aquest tema, podeu consultar l’apartat ‘Respostes als dubtes més freqüents sobre el llibre d’incidències‘ i ampliar informació en el document a l’abast  núm. 37 “Guia-Introducció a la Coordinació de seguretat i salut a la construcció”.

PUBLICITAT

Idoneïtat tècnica Pràctica professional Visats idoneïtat tècnica ITE Visats

Ha de passar la ITE un habitatge unifamiliar?

Una de les novetats que va tenir el Decret 67/2015 és la inclusió dels habitatges unifamiliars. Expliquem a continuació els detalls

Promocionat per -

Una de les novetats que va tenir el Decret 67/2015 és la inclusió dels habitatges unifamiliars. Cal tenir en compte que tenen unes particularitats que els diferencien dels plurifamiliars, aquestes són:

  • Resten exclosos els edificis unifamiliars on la seva edificació principal, excloses construccions auxiliars d’escassa entitat constructiva, estigui separada 1,5 metres o més de la via publica, de zones d’us públic i de les finques adjacents.
  • L’obligatorietat de presentar l’ITE a l’Administració en funció de l’antiguitat de l’edifici per a un edifici unifamiliar és:
 Any de construccióTermini màxim per presentar la ITE a l’Administració
Anteriors a 1900Fins al 31 de desembre de 2016
Entre 1901 i 1930Fins al 31 de desembre de 2017
Entre 1931 i 1950Fins al 31 de desembre de 2018
Entre 1951 i 1960Fins al 31 de desembre de 2019
Entre 1961 i 1975Fins al 31 de desembre de 2020
A partir de 1975L’any que compleixi 45 anys d’antiguitat

Si voleu conèixer el termini màxim per presentar la ITE a l’Administració en tots els supòsits que estableix el Decret 67/2015 podeu constultar la pregunta freqüent Quins edificis han de pasar la inspecció técnica obligatòria? 

Els que disposin de cèdula d’habitabilitat vigent en el moment d’assolir els terminis fixats en aquest calendari no tenen l’obligació de presentar l’informe de la inspecció tècnica de l’edifici fins a la data en què caduqui aquesta cèdula d’habitabilitat.

Per trobar més informació relacionada amb la Inspecció Tècnica de l’Edifici i el tràmit d’obtenció del Certificat d’Aptitud podeu consultar l’apartat ITE de la Consultoria tècnica del Cateb i la pregunta freqüent Qui tramita la sol·licitud del Certificat d’Aptitud? I en quin moment s’ha de tramitar?

PUBLICITAT

Visats Visats

Contingut del llibre de l’edifici

Redacta el teu llibre de l’edifici segons el decret 67/2015. Recorda que tens a la teva disposició el LEWEB per generar de forma ràpida i senzilla el llibre de l’edifici.

El 5 de maig de 2015 es va publicar al DOGC el decret 67/2015 per al foment del deure de conservació, manteniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici. Aquest decret és el que regula actualment el contingut que ha de tenir el llibre de l’edifici.

A continuació es descriu el contingut de dos tipus d’edificis d’habitatges, els d’obra nova o resultats d’una gran rehabilitació, o bé els edificis d’habitatges ja existents.

Nova construcció o provinents d’una gran rehabilitació

  • Quadre de registre de dades
    Inclou les dades inicials de l’edifici, dels interventors i les referents a la llicència. També ha d’incloure el registre d’incidències i el d’operacions de manteniment. 
  • Documentació d’especificacions tècniques
    ​Ha d’anar signat per un tècnic competent i ha de contenir plànols de l’edifici així com els esquemes de xarxes d’instal·lacions, juntament amb la descripció dels materials utilitzats i les solucions constructives.

    Finalment cal que estiguin integrades les instruccions d’ús i manteniment de l’edifici així com les recomanacions per emergències.
  • Arxiu de documents
    ​Ha de contenir l’índex indicant quins arxius s’adjunten en el llibre. En aquest arxiu hi podem trobar el final d’obra, la llicència, el certificat d’eficiència energètica… 
  • Manual de l’habitatge
    ​Recull de dades i instruccions dels habitatges individuals per a cada propietari individual. Aquest contindrà plànols i seccions de l’habitatge així com els esquemes de xarxes d’instal·lacions, les instruccions d’ús i manteniment i les garanties i manuals de funcionament dels equips individuals.

Edificis existents

  • Registre d’incidències
    Apartat on s’han d’informar les incidències que es presentin a l’edifici. Cal indicar un breu enunciat de l’assumpte, la data i la descripció d’aquest. 
  • Instruccions d’ús i manteniment
    Cal indicar l’ús i funcionament dels components singulars de l’edifici i les operacions de manteniment i revisió que siguin necessàries o recomanables per conservar l’edifici en bon estat amb inclusió de la seva periodicitat. 
  • Arxiu de documents
    Pel que fa a la tramitació del llibre de l’edifici podeu comptar amb el LEWEB, una aplicació creada pel col·legi per a poder redactar el llibre de l’edifici de forma ràpida i senzilla.

L’ús d’aquesta  aplicació té un cost, però al visar el llibre de l’edifici es retornarà l’import.

Els criteris de validació del Cateb van molt lligats a l’estructura que té el LEWEB i es basen en el Decret 67/2015.​

Nova edificacióEdificis existents
Introducció 
Dades inicials
Agents de l’edificació
Dades administratives i jurídiques
Registre d’incidències
Registre d’operacions de manteniment
Plànols
Esquemes de xarxes
Instruccions d’ús i manteniment
Documents de substitució, modificació o ampliació del DET per incidències produïdes
Recomanacions per emergències
Arxiu de documents
Acta de recepció del llibre de l’edifici i compromís a la seva actualització
Introducció
Dades inicials
Agents de l’edificació
Dades administratives i jurídiques
Registre d’incidències
Registre d’operacions de manteniment
Instruccions d’ús i manteniment
Documents de substitució, modificació o ampliació del DET per incidències produïdes 
Recomanacions per emergències 
Arxiu de documents 
Acta de recepció del llibre de l’edifici i compromís a la seva actualització

PUBLICITAT

Pràctica professional Visats

Com es pot saber si un habitatge disposa de Cèdula d’habitabilitat?

Podem saber si un habitatge disposa de Cèdula d’habitabilitat, realitzant la consulta per Internet a través de l'eina de l’Agència de l’Habitatge a la què teniu accés des de l'Oficina Virtual del CAATEEB.

Podrem saber si un habitatge disposa de cèdula d’habitabilitat, realitzant la consulta a través de l’eina habilitada expressament a l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Agència de l’Habitatge i a la què teniu accés des de l’Oficina Virtual del Cateb en el subapartat Accés OVT.  

A continuació us expliquem amb exemples gràfics com fer una cerca per tal de saber si un habitatge disposa de cèdula d’habitabilitat emesa:   

  • Cerca per emplaçament:  per exemple en MAJUSCULES, (sense normalitzar el carrer):
  • Cerca per “Dades certificat habitabilitat”: on es pot informar o bé el número de visat o bé el número de col·legiat:
  • Cerca per “Dades telemàtiques”: on s’ha d’informar el número de tràmit de la carpeta del sol·licitant:

IMPORTANT!   A l’eina informàtica de l’Agència de l’Habitatge, podeu trobar informació de Cèdules, de data posterior al 31 de desembre de 2008. Si no trobeu la Cèdula que busqueu, no vol dir que l’habitatge no disposi de Cèdula,. En aquest cas, podeu  trucar al servei competent en matèria d’habitabilitat del territori corresponent al telèfon 012 o bé presencialment al servei competent en matèria d’habitabilitat del territori corresponent.

També pots saber si un habitatge disposa de Certificat d’Eficiència Energètica mitjançant la pregunta freqüent publicada a l’apartat Notícies de visats, entre altres preguntes freqüents resoltes.

D’altra banda, es recorda que els Certificats d’Habitabilitat formen part dels treballs que es poden acollir a la pòlissa col·lectiva del Cateb en el moment de visar.

PUBLICITAT

Pràctica professional Visats Visats

Pautes per tramitar certificats d’habitabilitat de segona ocupació

A continuació fem un recull d’alguns aspectes que cal considerar a l’hora de tramitar certificats d’habitabilitat de segona ocupació per a habitatges usats o preexistents.

El decret que regula les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges i la cèdula d’habitabilitat és el Decret 141/2012.  

Antiguitat de l’habitatge:

La primera dada que caldrà saber a l’hora de fer el tràmit és la data d’antiguitat de l’habitatge que es vol certificar, ja que en funció de l’antiguitat, la normativa que regularà les condicions d’habitabilitat variarà:

El Cateb té a la vostra disposició la Guia de comprovació d’habitatges usats, segons annex 2 del Decret 141/2012 per aquells habitatges construïts abans de l’11 d’agost del 1984.   

Per a aquells habitatges construïts posteriorment a l’11 d’agost del 1984, i segons estableix el decret 141/2012, l’habitatge complirà les condicions d’habitabilitat que estableix el decret que era d’aplicació en el moment de finalització de la seva construcció, o bé les condicions de l’annex 1 del Decret 141/2012: 

Decret d’inspecció o de validacióVigència decrets
(veure disposicions transitòries dels Decrets)
Nivell B del D346/1983 i D571/1983Fins 17/04/1996
Annex 1 del D274/199518/04/1996 fins 23/09/96
Annex 1 del D314/199624/09/96 fins 16/02/1999
Apartat 1 i 2 del D28/199917/02/1999 fins 29/12/2003
Annex 1.1 i 1.2 del D259/2003 30/12/2003 fins 8/10/2009
Annex 1 del D55/20099/10/2009 fins 2/11/2012
 Annex 1 del D141/20123/11/2012 en endavant

Quin imprès cal presentar:

Hi ha dos models d’impresos de sol·licitud de cèdula de segona ocupació. Una altre dada que caldrà considerar és si l’habitatge disposa o no de cèdula d’habitabilitat atorgada anteriorment, ja que aquesta dada farà variar l’imprès que caldrà complimentar per fer la sol·licitud:

Es pot saber si un habitatge disposa de Cèdula d’Habitabilitat, per internet, fent la consulta a l’Oficina Virtual de Tràmits de l’Agència de l’Habitatge, a la qual es pot accedir des de l’oficina virtual del Cateb. 

En el cas de que l’habitatge disposi de cèdula, caldrà informar el número al fer la nova sol·licitud.

Consulta aquí tots els impressos.

Documentació acreditativa de l’antiguitat:

Segons circular informativa número 6 publicada per l’Agència de l’Habitatge, per a habitatges anteriors a l’11 d’agost de 1984, el document de declaració responsable serà l’únic admès per acreditar l’antiguitat de l’habitatge. 

Per a habitatges posteriors a l’11 d’agost del 1984 la declaració responsable es  considera prioritària per acreditar l’antiguitat, però s’acceptaran alternativament la resta de documents admesos. Aquesta documentació queda recollida a la circular informativa número 2

Si l’habitatge no disposa de cèdula anterior, serà obligatori aportar algun document que acrediti l’antiguitat. Caldrà informar a l’imprès de sol·licitud el document que s’aporta segons especificacions anteriors. 

En el cas de que l’habitatge si que tingui cèdula anterior, serà opcional. Si es decideix aportar documentació, caldrà informar a l’imprès de sol·licitud el document que s’aporta. 

Totes aquestes dades s’hauran d’informar de manera adequada a l’imprès de sol·licitud: 

Declaració Responsable d’antiguitat

Quan s’hagi d’aportar la Declaració Responsable d’antiguitat, caldrà que totes les dades que s’informen tinguin coherència amb les que s’han informat a l’imprès de sol·licitud, i també a l’oficina virtual (emplaçament, antiguitat de l’habitatge, etc.. ). 

Caldrà informar a l’imprès les dades de la persona declarant, que pot ser el propietari de l’habitatge, o bé una persona autoritzada per la propietat.

Superfície útil: 

Una altre de les dades que cal informar a l’hora d’elaborar un certificat d’habitabilitat és la superfície útil de l’habitatge que es certifica. 

A l’hora de fer el càlcul d’aquesta superfície útil, caldrà tenir en compte les especificacions que fa el decret i annex que sigui d’aplicació.  

Llindar màxim d’ocupació dels habitatges:

Independentment de l’antiguitat de l’habitatge, es calcularà l’ocupació màxima segons el decret 141/2012. Es fixa el nombre màxim d’ocupants per habitatge en funció del nombre d’habitacions i de la superfície d’aquestes, amb aplicació dels paràmetres següents: 

  • 1 persona per habitació ≥ 5 m²
  • 2 persones per habitació ≥ 8 m²
  • 3 persones per habitació ≥ 12 m²
  • 2 persones en habitatges sense habitacions i únicament amb espai d’ús comú (E, M, E-M o E-M-C)

Vigència del certificat d’habitabilitat: 

  • Primera ocupació: 25 anys.
  • Segona ocupació i primera ocupació de rehabilitació: 15 anys

OFICINA VIRTUAL 

L’adreça 

A l’hora de donar d’alta l’expedient a l’oficina virtual, la primera dada que s’informa és la referència cadastral, a la següent pantalla, es recuperen per defecte les dades d’emplaçament que consten a la seu del cadastre. 

Sovint aquestes dades no coincideixen amb la realitat. Quan això passa, cal recordar que amb l’opció “Editar”, es poden modificar totes les dades i informar-les manualment. Si es recupera alguna informació innecessària del cadastre, es pot eliminar (Per exemple l’escala). 

Les dades d’emplaçament que s’informen en aquesta pantalla seran les que després apareixeran a els impresos, es important revisar que siguin les correctes.

Altres informacions: 

El Certificat d’Habitabilitat és un dels treballs que es poden acollir a la pòlissa col·lectiva de responsabilitat civil del Cateb en el moment de visar el treball professional. 

Recordeu que existeixen avantatges al visar el certificat d’habitabilitat i el certificat energètic del mateix habitatge. 

Restem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o aclariment, en el telèfon 93 240 20 60, o a través del Canal de Consultes

PUBLICITAT

Idoneïtat tècnica Pràctica professional idoneïtat tècnica validació d’idoneïtat

L’Informe Previ de Patrimoni. Quan i com es tramita, i altres aspectes

Per als projectes d’obres que afectin a béns inclosos en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-artístic, el resultat de la Consulta Prèvia indicarà en cada cas si és necessari o no demanar un Informe Previ de Patrimoni

Per als projectes d’obres que afecten a béns inclosos en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-artístic, el resultat de la Consulta Prèvia indicarà en cada cas (en funció de la tipologia d’obres i aplicant l’article 31 i la clàusula Addicional Primera d’ORPIMOsi és necessari o no demanar un Informe Previ al Departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona.

 Aquest Informe Previ de Patrimoni s’ha d’incorporar a la documentació a presentar per a la posterior obtenció de l’Informe d’Idoneïtat Tècnica, necessari per presentar la sol·licitud de llicència o comunicat d’obres.

Com informar a la consulta prèvia de la necessitat de demanar o no Informe Previ de Patrimoni?

A la pàgina 2 del document PDF de Consulta Prèvia Final s’informarà clarament (lletra en negreta) la obligatorietat o no de sol·licitar l’informe previ al Departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de l’Ajuntament de Barcelona.  

Quan i com es demana l’Informe Previ al Departament de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de Barcelona?

 La sol·licitud de l’Informe Previ de Patrimoni és una sol·licitud digital que s’ha de fer previ a la sol·licitud de l’Informe d’Idoneïtat Tècnica al Cateb.  

Des del mes de gener de 2022 l’Informe Previ de Patrimoni té un preu de 65€.

Trobareu ampliat aquest punt en la pregunta freqüent: Com es sol·licita l’Informe Previ de Patrimoni?

Com s’ha de presentar la documentació un cop obtingut l’Informe Previ de Patrimoni?

Aquest Informe Previ de Patrimoni s’ha d’incorporar a la documentació a presentar per a la posterior obtenció de l’Informe d’Idoneïtat Tècnica, en el PDF3 (document PAB 3 de l’expedient Cateb) en el marcador Documentació Relativa a Béns del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic.

IMPORTANT: Observem en el marcador Documentació Relativa a Béns del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic, que aquest, constitueix el punt 4 d’un llistat. Els punts 1, 2 i 3, constueixen la documentació relativa a Béns del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic, que cal aportar en tots els casos que l’edifici es trobi protegit. Trobareu ampliat aquest punt en la pregunta freqüent: Quina documentació cal preparar per al marcador Documentació relativa a béns del patrimoni arquitectònic historicoartístic?

PUBLICITAT

Pràctica professional Visats Visats

Com es pot saber si un habitatge o un edifici disposa de certificat d’eficiència energètica?

L’Institut Català d'Energia té a disposició dels usuaris les dades corresponents a la informació pública dels certificats d’eficiència energètica dels edificis a través del Cercador de certificats d’eficiència energètica d’edificis.

Abans d’emetre un Certificat d’Eficiència Energètica es poden comprovar mitjançant la base de dades que l’Institut Català d’Energia té a disposició dels usuaris, les dades corresponents a la informació pública dels certificats d’eficiència energètica dels edificis a través del Cercador de certificats d’eficiència energètica d’edificis.

Aquest cercador és una eina digital que et permet accedir a la informació tècnica dels diferents certificats d’eficiència energética d’edificis o habitatges inclosos al Registre Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La cerca la pots realitzar per adreça o referència cadastral o bé també amb l’identificador del tràmit (ID) de Tràmits Gencat o del Canal Empresa. Un cop accedeixis a les dades tècniques del Certificat d’Eficiència Energètica també pots descarregar-te en PDF l’etiqueta energètica corresponent.

El Certificat d’Eficiència Energètica és un dels treballs que es poden acollir a la pòlissa col·lectiva de responsabilitat civil del Cateb en el moment de visar el treball professional. Alhora, en el cas de certificats d’eficiència energètica d’habitatges, si juntament amb el CEE tramiteu el Certificat d’Habitatge Usat disposes d’un descompte en el visat dels dos treballs.

PUBLICITAT

Pràctica professional idoneitat

Prorrogar un permís d’obres a l’Ajuntament Barcelona

Per no haver de sol·licitar una nova llicència o comunicat, la persona interessada haurà de demanar una pròrroga abans que venci el termini d'execució de les obres,.

Els permisos d’obres caduquen quan en acabar el termini d’execució de les obres aquestes no han finalitzat.

Per no haver de sol·licitar una nova llicència o comunicat, la persona interessada haurà de demanar una pròrroga abans que venci el  termini d’execució de les obres, per a poder prosseguir les obres autoritzades, que es resol d’acord amb l’ordenació urbanística vigent.

Com podem ampliar el termini d’execució de les obres?

El termini d’execució de les obres es pot ampliar per la meitat de l’inicialment previst. Aquesta ampliació s’haurà de comunicar a l’Ajuntament abans d’exhaurir-se el termini d’acabament fixat al permís d’obres, en notificació acompanyada de la justificació adient. Aquesta comunicació té eficàcia immediata.

Com es fa el tràmit de sol·licitud de la pròrroga?

Es pot prorrogar una llicència d’obres majors o un comunicat d’obres menors. 

  • En cas de llicència d’obres majors, s’haurà de fer el tràmit de sol·licitud de pròrroga per ampliar el termini, de manera presencial.
  • En cas de comunicat d’obres menors, es pot presentar la sol·licitud de pròrroga per al termini d’execució de l’obra, fer el pagament de la taxa per internet i imprimir-ne l’admissió. El tràmit telemàtic es fa a través del Portal de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona,. El podrà realitzar el titular de la llicència o el seu representant, indicant el número de l’expedient d’obres i necessitarà signatura digital. 
  • En cas d’assabentat d’obres, caldrà sol·licitar-ne un de nou mitjançant el tràmit Consulta prèvia per a la tramitació d’expedients d’obres o d’instal·lacions de radiocomunicació.

Podeu trobar més informació al següent enllaç del web de l’Ajuntament de Barcelona

PUBLICITAT

Pràctica professional idoneitat

Com es sol·licita l’Informe Previ de Patrimoni?

La sol·licitud de l'Informe Previ de Patrimoni és un dels tràmits digitals que l’Ajuntament de Barcelona té operatiu dins el seu Portal de Tràmits el sistema telemàtic per sol·licitar els Informes Previs de Patrimoni.

La sol·licitud de l’Informe Previ de Patrimoni és un dels tràmits digitals que l’Ajuntament de Barcelona té operatiu dins el seu Portal de Tràmits el sistema telemàtic per sol·licitar els Informes Previs de Patrimoni.

Quin resultat tindrà l’Informe Previ de Patrimoni?

L’Informe Previ de Patrimoni indicarà si aquest és:

  • Favorable, doncs el projecte respecta les condicions de protecció del bé catalogat.
  • Favorable amb condicions, i en aquest cas ha d’expressar les condicions imposades. Aquestes condicions també s’hauran de justificar a la memòria del projecte.
  • Desfavorable, i en aquest cas ha d’exposar per quins motius, per tal de permetre modificar la proposta i sol·licitar un nou informe.

Quins requisits necessito per sol·licitar l’Informe Previ de Patrimoni? 

Per poder utilitzar aquest tràmit són necessaris els requisits següents: 

  1. Haver realitzat prèviament el tràmit de “Consulta prèvia de permisos i llicències d’obres”. Les dades administratives s’obtindran directament de les introduïdes  en el tràmit de Consulta Prèvia.
  2. Disposar del certificat digital habitual per tramitacions telemàtiques al Portal de Tràmits de l’Ajuntament de Barcelona.
  3. Disposar en format electrònic (màxim 5 arxius PDF de màxim 20 MB cadascun) de la documentació indicada a la Guia  obtinguda en el tràmit de Consulta Prèvia. 

Us recordem que quan la Consulta Previa indiqui que l’edifici forma part del catàleg de Patrimoni caldrà aportar la documentació relativa a béns del patrimoni arquitectònic historicoartístic, a l’apartat corresponent.  

Podeu consultar el catàleg d’edificis protegits, us ho expliquem a la pregunta freqüent Com puc saber si un edifici està catalogat i/o protegit per patrimoni a Barcelona?  

Trobareu aquest tema més ampliat en la pregunta freqüent l’Informe Previ de Patrimoni, quan i com es tramita? així com altres preguntes freqüents relacionades amb els tràmits d’idoneïtat técnica a l’apartat d’Actualitat.

PUBLICITAT