Cercar Error
Institucional Eleccions 2023 Junta electoral

Per primera vegada, les eleccions al Cateb es faran per mitjans telemàtics

Coneix la normativa per a l’exercici del vot presencial, remot i anticipat

La Junta Electoral, que és l’òrgan col·legial que regula i controla el desenvolupament del procés electoral del Col·legi, ha aprovat la normativa per a l’exercici del vot, l’escrutini i la proclamació de càrrecs, segons allò regulat en els articles 77 a 83 dels Estatuts

Candidatures 

Han quedat proclamades dues candidatures a la Junta de Govern del Cateb, encapçalades per Enric Peña Camarillas i per Celestí Ventura i Cisternas, respectivament. 

Veure les candidatures proclamades

Fase de propaganda electoral i suport del Cateb a les candidatures 

Durant el període de temps comprès entre la data de proclamació de les candidatures i fins a les 00:00 hores del dia 12 de juny de 2023 (dia en que s’iniciarà la votació telemàtica anticipada), les candidatures podran fer la propaganda electoral que considerin convenient, mantenint en tot moment una actitud de lleialtat i respecte envers el Cateb i els companys/es de professió. 

Tal com es va proposar en la convocatòria de les eleccions i ja es va acorda per la Junta Electoral, es reitera que les candidatures podran disposar de 2 trameses per correu electrònic, remeses dels del Col·legi a tots els col·legiats/ades inclosos en el cens electoral (amb excepció dels que no tenen adreça de correu electrònic informada en els arxius col·legials), més 1 tramesa per correu ordinari adreçada a tot el cens electoral. Les característiques d’aquestes trameses es concreten en el document titulat SUPORT A LES CANDIDATURES. CONDICIONS DE LES TRAMESES ELECTORALS A CÀRREC DEL Cateb, comunicat a les candidatures. 

Així mateix, les candidatures podran seguir utilitzant l’espai electoral de què disposen en el web del Cateb, així com en els butlletins electrònics 7@

Igualment, s’habiliten taulells d’anuncis en totes les seus col·legials de Barcelona i de cadascuna de les Delegacions, on les candidatures podran publicar la propaganda electoral respectiva. La responsabilitat de penjar la informació correspon a cada candidatura. 

En el seu cas, la Junta Electoral es reserva la decisió de retirar alguna comunicació que es consideri contraria als principis ètics i formals que regeixen les eleccions del Cateb. 

Plataforma electrònica de votació, obtenció de les credencials per votar i exercici del vot 

Podran votar tots els col·legiats i col·legiades inclosos en el cens electoral i que es mantinguin d’alta col·legial. 

Cada col·legiat o col·legiada té un vot i no s’admet el vot per delegació. 

Per facilitar la participació, la votació es farà per mitjans telemàtics, a través de la plataforma eCOMITIA, que garanteix, amb el màxim nivell de seguretat, fiabilitat i transparència, que el vot de cada col·legiat/ada sigui únic i secret, que quedi acreditada la seva identitat i la condició col·legiat/ada elector/a inclòs en el cens electoral, i la inalterabilitat del contingut de la votació. 

Per poder votar, tots els col·legiats/ades rebran un correu electrònic i un sms al seu mòbil, amb l’enllaç per accedir a la plataforma de votació i amb la seva clau d’accés, que serà personal i intransferible. L’enviament d’aquest correu i sms es farà abans de l’obertura de la votació telemàtica anticipada; a més, tots els col·legiats/ades rebran un recordatori abans de l’obertura de la votació telemàtica presencial. 

Per accedir a la plataforma de votació amb la clau d’accés rebuda, el col·legiat/ada s’haurà d’identificar mitjançant el seu núm. de NIF. 

També podrà accedir a la plataforma de votació amb certificat digital, si hi accedeix a través del dispositiu on tingui instal·lat el seu certificat digital. Les signatures digitals acceptades per la plataforma són exclusivament els certificats d’idCAT, de Firmaprofesional, de la Fábrica Nacional de Moneda i Timbre, i el DNI electrònic. 

Per assegurar la rebuda de l’enllaç per accedir a la plataforma de votació i la clau d’accés per votar, és molt important que cada col·legiat/ada comprovi que estiguin correctament informades les dades del seu correu electrònic i del seu telèfon mòbil en l’apartat Dades col·legials de l’Oficina Virtual del Cateb; en el cas que calgui informar o esmenar el correu electrònic i/o el mòbil, s’ha de fer a través de la pestanya Sol·licitud de modificació de dades, abans del divendres 9 de juny, a les 13h. 

Igualment, es publicarà l’enllaç per accedir a la plataforma de votació des del web del Cateb. 

Els col·legiats/ades podran recuperar la clau d’accés, en qualsevol moment, accedint a la plataforma  de votació des del web del Cateb, introduint el seu núm. de NIF i clicant la pestanya Rebre codi; aleshores, rebran la clau d’accés mitjançant un correu electrònic i un sms al seu mòbil. 

Quan accedeixin a la plataforma de votació, els col·legiats/ades visualitzaran les opcions de vot, en condicions d’igualtat: vot a favor de la candidatura encapçalada per Enric Peña; vot a favor de la candidatura encapçalada per Celestí Ventura; o vot en blanc. La plataforma de votació impedeix els vots nuls. 

Una vegada que el col·legiat/ada seleccioni l’opció de vot que consideri, la plataforma li demanarà que confirmi la votació o li permetrà canviar la selecció; finalment, el vot emès serà definitiu. Cada col·legiat/ada només pot votar una vegada. 

Jornada electoral 

D’acord amb el calendari electoral fixat en la convocatòria d’eleccions, la jornada electoral és el dimarts 13 de juny de 2023, en horari de 10h a 20h ininterrompudament. 

Formes de votació

Els col·legiats i col·legiades poden votar telemàticament de forma presencial, indistintament a la seu del Cateb a Barcelona o a qualsevol de les Delegacions; telemàticament de forma remota; o telemàticament de forma anticipada. 

Una vegada el col·legiat/ada hagi votat per qualsevol forma (presencial, remota o anticipada), podrà descarregar-se un certificat conforme ha emès el vot, i la pròpia plataforma de votació no li permetrà tornar a votar. 

  • Votació telemàtica presencial. Durant la jornada electoral i dins de l’horari previst (de 10h a 20h), es constituiran les meses electorals corresponents a la seu central del Cateb a Barcelona i a cadascuna de les seus de les Delegacions (Vilafranca, Manresa, Mataró, Vic, Terrassa i Granollers). Cada mesa estarà formada per un president/a i per un secretari/a, designats per la Junta Electoral. Cada candidatura pot designar interventors, un titular i un suplent, per a cada mesa electoral, que hauran de ser col·legiats/ades amb dret a vot; la comunicació de la designació s’haurà de fer mitjançant un correu electrònic adreçat a juntaelectoral2023@cateb.cat, abans del divendres 9 de juny, a les 13h.

    Els interventors no podran interferir en les funcions que pertoquen als membres de la mesa electoral. En cada mesa electoral s’instal·larà un ordinador amb connexió a internet, des d’on els col·legiats/ades accediran a la plataforma de votació, amb la seva clau d’accés, i podran exercir el vot. Cada mesa electoral comptarà amb el servei d’un tècnic de suport d’eCOMITIA per a qualsevol incidència sobre el funcionament de la plataforma de votació.

    En el cas que el col·legiat/ada no hagi rebut o no pugui accedir a la seva clau d’accés, podrà demanar que se li enviï novament la clau d’accés, acreditant-se prèviament amb el seu DNI, carnet de conduir, o passaport original a la mesa electoral. Fins i tot, en el cas que el col·legiat/ada no disposi de correu electrònic o de mòbil, podrà demanar que se li enviï una clau d’accés (que sempre serà personal i intransferible) al mòbil del tècnic de suport d’eCOMITIA, o, en el seu cas, al mòbil del president/a o el secretari/a de la mesa electoral.

    El president/a i el secretari/a de la mesa electoral facilitaran el suport que puguin necessitar els col·legiats/ades electors, amb plena garantia d’imparcialitat i del secret del vot. 
  • Votació telemàtica remota. Durant la jornada electoral i fins el tancament de les votacions (el dimarts 13 de juny, a les 20h), els col·legiats/ades electors podran votar telemàticament de forma remota, accedint a la plataforma de votació, amb la seva clau d’accés o amb el seu certificat digital, mitjançant qualsevol dispositiu que ho permeti (ordinador, telèfon mòbil, tauleta…), connectat a la xarxa de comunicacions d’internet.
  • Votació telemàtica anticipada. De forma anticipada, a partir del dilluns 12 de juny, a les 10h, i fins el tancament de les votacions (el dimarts 13 de juny, a les 20h), els col·legiats/ades electors podran votar telemàticament de forma remota, accedint a la plataforma de votació, amb la seva clau d’accés o amb el seu certificat digital, mitjançant qualsevol dispositiu que ho permeti (ordinador, telèfon mòbil, tauleta…), connectat a la xarxa de comunicacions d’internet. 

Obertura i tancament de las votacions 

El president de la Junta Electoral obrirà la plataforma de votació el dilluns 12 de juny de 2023, a les 10h, per a l’inici de la votació telemàtica anticipada, i tancarà les votacions el dimarts 13 de juny de 2023, a les 20h.

Atenció de dubtes i consultes sobre la votació 

Durant tot el període de temps en què estigui oberta la plataforma de votació, s’habilitarà un servei d’atenció dels dubtes i consultes que puguin tenir els col·legiats/ades sobre la votació:

T. 93 551 16 51 / eleccions2023@cateb.cat, en horari laboral. 

Dades de participació electoral 

La Junta Electoral farà públiques les dades de participació electoral que s’obtenen de la pròpia plataforma de votació a les 10h, 13h i 17h de la jornada electoral. 

Escrutini 

Un cop tancades les votacions, la Junta Electoral procedirà a l’escrutini, mitjançant la pròpia plataforma de votació, de la qual es descarregarà un certificat que comptabilitzarà els vots vàlids emesos a favor de cadascuna de les candidatures i els vots en blanc, i aixecarà l’acta amb el resultat de la votació. 

En l’acta d’escrutini es faran constar les incidències i observacions dels interventors de les meses electorals, si hi haguessin. 

Proclamació de càrrecs 

La Junta Electoral, en el termini de 24h comptades des del tancament de l’horari de votació, ha de resoldre amb caràcter definitiu totes les incidències i les observacions dels interventors, si hi haguessin, i proclamarà electa la candidatura que hagi obtingut el major nombre de vots. En cas d’empat, quedarà proclamada electa la candidatura que hagi presentat més suports de col·legiats/ades en la fase prèvia de presentació de les candidatures. 

La nova Junta de Govern prendrà possessió en la data que acordi la Junta de Govern sortint, dins del termini màxim d’un mes des de la seva proclamació. 

La composició de la nova Junta de Govern es comunicarà a tots els col·legiats i col·legiades del Cateb, al Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i al Departament de Justícia de la Generalitat, per a la seva inscripció en el Registre de Col·legis Professionals. 

La Junta Electoral 

Barcelona, 31 de maig de 2023


Certificació i garanties de la plataforma de votació eCOMITIA 

La plataforma de votació eCOMITIA, versió 2.0 d’ARES S. COOP, ha obtingut el certificat ISO /IEC 25000 per adequació funcional. El certificat ha estat emès per AENOR sobre la base de l’avaluació realitzada pel laboratori acreditat AQCLab.

Protecció i garantia del vot únic 

Quan la persona electora emet i confirma el seu vot, aquest queda encriptat i dipositat en l’urna electrònica, generant-se un certificat (que es pot descarregar en format pdf) signat digitalment per ARES S. COOP. amb un segell de temps de la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT). El certificat inclou un codi de validació que permet comprovar l’emissió del vot. 

El procés de comprovació del vot emès compararà el valor emmagatzemat en el certificat generat amb el càlcul de l’identificador únic a partir del vot encriptat emmagatzemat en l’urna i del segell de temps de la FNMT.

Protecció i garantia del secret del sentit del vot 

La plataforma de votació garanteix la protecció del sentit del vot mitjançant la codificació del vot. El vot es codifica amb una doble clau, pública i provada. La clau pública és responsable de la codificació i la clau privada de la descodificació. La clau privada, a més, queda codificada per un codi d’auditor, que estarà únicament en poder de l’auditor, i el procés de descodificació i recompte serà habilitat per eCOMITIA. Durant el procés de descodificació i recompte, els vots emesos s’insereixen en l’urna digital, per ser comptabilitzats de forma anònima, sense referencia al vot codificat per evitar que es pugui deduir el seu origen.

PUBLICITAT

Institucional construmat

L’arquitectura tècnica, al cor de Construmat

El Cateb va estar present a Construmat, la gran fira del sector de la construcció que se celebra anualment a Barcelona. Aquest any, el Col·legi va apostar fermament per participar en aquest saló amb un gran estand a la zona central de l'exposició centrat en la rehabilitació energètica d'edificis.

El Cateb va estar present a Construmat, la gran fira del sector de la construcció que se celebra anualment a Barcelona. Aquest any, el Col·legi va apostar fermament per participar en aquest saló amb un gran estand a la zona central de l’exposició centrat en la rehabilitació energètica d’edificis. L’estand, reproduïa un bloc de pisos per explicar les diferents mesures que es poden aplicar per rehabilitar energèticament un habitatge. També incloïa diferents mostres de productes i solucions clau per a la rehabilitació energètica, des d’un aparell d’aerotèrmia fins a mostres d’aïllament tèrmic de façanes. D’aquesta manera, es convertia en un autèntic aparador per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies als fons NextGeneration. Durant els tres dies que va durar el saló, un bon nombre de professionals van acostar-s’hi per seguir les presentacions tècniques que s’hi van realitzar i conèixer de prop la institució i l’Oficina Tècnica de la Rehabilitació (OTR) que lidera el Col·legi juntament amb la resta de col·legis catalans de l’arquitectura tècnica.

L’estand, que va ser plantejat per ser el punt de trobada i la plataforma de projecció de totes les entitats que intervenen en la rehabilitació energètica: arquitectes tècnics, administracions públiques, empreses constructores, administradors de finques, va servir també per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies a aquestes ajudes. Per exemple, el d’una comunitat de propietaris a Tàrrega de 51 habitatges -amb una subvenció de quasi 1,5 milions d’euros- i una altra a Cervera 34 habitatges, per prop de 500.000 euros.

Durant els tres dies del saló, s’hi van organitzar diverses xerrades tècniques de gran interès professional. Entre d’altres, podem destacar la col·laboració amb el Gremi de Constructors per explicar les sinergies que es produeixen entre l’arquitectura tècnica i les empreses constructores; les experiències d’autogestió de diverses comunitats de veïns o bé l’impuls que es dona des de l’Ajuntament de Barcelona al pla de barris municipal. Cal destacar també la xerrada que es va fer oberta a estudiants d’arquitectura tècnica on joves professionals van explicar la seva experiència dins de la OTR.

L’espai del Col·legi també va acollir la gravació del programa ‘Perspectiva’ de Catalunya Ràdio, un programa especialitzat en construcció i arquitectura, que va entrevistar als responsables de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació.

A Construmat, el Cateb també va organitzar l’European Building Summit (EBS), una evolució de l’European BIM Summit, que integra la construcció industrialitzada, la sostenibilitat i la rehabilitació.

Galeria d’imatges

PUBLICITAT

Institucional construmat

La rehabilitació energètica amb Fons Next Generation és la protagonista de l’estand del Cateb a l’edició d’enguany de Construmat

A l’estand del Cateb, hi han tingut lloc activitats de l’Oficina Tècnica de Rehabilitació i s'hi ha atès presencialment totes aquelles persones interessades en la rehabilitació energètica del seu habitatge. L’estand ha esdevingut un aparador per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies als fons NG. En el si de Construmat, el Cateb també ha organitzat l’European Building Summit (EBS), una evolució de l’European BIM Summit, que integra la construcció industrialitzada, la sostenibilitat i la rehabilitació.

L’estand del Cateb a l’edició d’enguany de Construmat ha estat el gran protagonista de la fira, amb una ubicació molt central, i hi han tingut lloc diverses activitats sobre l’Oficina Tècnica de Rehabilitació i el seu funcionament i s’hi ha atès presencialment totes aquelles persones interessades en la rehabilitació energètica del seu habitatge. L’estand ha esdevingut un aparador de la rehabilitació energètica, on s’hi han trobat tots els actors implicats, des de l’Ajuntament de Barcelona al Gremi de Constructors,  els Administradors de Finques i els professionals i les empreses especialitzades. Va servir també per donar a conèixer casos d’èxit en edificis que han engegat la seva rehabilitació energètica gràcies a aquestes ajudes. Per exemple, el d’una comunitat de propietaris a Tàrrega de 51 habitatges -amb una subvenció de quasi 1,5 milions d’euros- i una altra a Cervera 34 habitatges, per prop de 500.000 euros. El director del Departament Tècnic del Cateb, Jordi Marrot, alerta que “la complexitat administrativa dels fons i la lentitud en els procés de resolució d’expedients per part de l’administració està alentint l’arribada dels fons econòmics a la ciutadania”.

Sabem que hi ha interès per part de moltes comunitats que ja tenen tècnics treballant, però temem fer tard, o que totes les sol·licituds es concentrin en l’últim tram del pla, -explica Marrot- executant-se totes les obres el 2025 i primera meitat del 2026, moment en que pot col·lapsar el sector”.

També han rebut resolucions favorables amb imports elevats d’altres edificis plurifamiliars de Cornellà de Llobregat (més de 100 habitatges), Tarragona (19 habitatges) o Vilassar de Mar (66 habitatges) entre d’altres, dins del programa Edificis.

En aquest programa, destinat a edificis plurifamiliars, les Oficines Tècniques de Rehabilitació estan treballant en més de 300 expedients, que suposen uns 2.000 habitatges“molt lluny dels objectius inicials”, segons Eva  Bonet, coordinadora de Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica (OTR.cat), malgrat que “poc a poc es va invertint la tendència respecte de les cases unifamiliars, molt predominants fins ara”.

“Si 2022 va ser l’any de preparació de les administracions i els agents del sector, el 2023 i 2024 han de ser l’any de rebre d’aquestes subvencions”, explica Jordi Marrot, qui preveu que l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC) faci els primers pagaments de tots els programes a partir del proper mes de juny.

També el mes de juny, s’obrirà la convocatòria de l’AHC per a que es puguin tramitar les subvencions dels Entorns Residencials de Rehabilitació Programada, zones delimitades per a diferents ajuntaments d’especial interès social i mediambiental.

Prop 300 tècnics especialitzant-se en rehabilitació energètica

L’Oficina Tècnica de Rehabilitació de l’Arquitectura Tècnica, entitat formada per tots els col·legis d’arquitectes tècnics de Catalunya, ha activat una pàgina web adreçada tant a tècnics com a ciutadans, que ja ha rebut prop de 70.000 visites el seu primer any de funcionament i ha recollit unes 4.000 peticions de ciutadans que volen posar-se en contacte amb un arquitecte tècnic per orientar-se a l’hora d’emprendre la rehabilitació energètica del seu edifici.

Concentra més de 1.500 arquitectes tècnics interessats en la rehabilitació energètica amb fons europeus i en conèixer els procediments per a la seva gestió. Actualment està treballant amb més de 300 arquitectes tècnics/ques que s’estan especialitzant en rehabilitació energètica amb fons Next Generation, per abordar els encàrrecs professionals en aquest àrea.

En aquesta pàgina web els ciutadans poden obtenir les eines precises per conèixer l’estat del seu edifici, les mesures que hauria de prendre per fer-lo més eficient, el procediment a seguir per aconseguir les ajudes previstes pels fons Next Generation, que cobreixen un mínim del 40% de la despesa total de la intervenció, i l’accés específics a préstecs de baix cost destinats a estimular la rehabilitació energètica.

En el si de Construmat, el Cateb també va organitzar l’European Building Summit (EBS) els dies 24 i 25 de maig, una evolució de l’European BIM Summit, que integra la construcció industrialitzada, la sostenibilitat i la rehabilitació.

PUBLICITAT

Institucional certificació ambiental Emas ISO14001

El Cateb renova la certificació EMAS de màxima qualitat ambiental

El Cateb ha rebut el certificat que acredita la ​renovació del certificat ambiental EMAS. El Cateb va ser el primer col·legi professional a Espanya en obtenir aquesta certificació l’any 2003

El Cateb ha rebut el certificat que acredita la ​renovació del certificat ambiental EMAS, un certificat atorgat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i que certifica el compliment del reglament europeu EMAS. El Cateb ha renovat aquesta certificació set vegades, que té una validesa de tres anys tot i que es verifica i actualitza anualment. La certificació d’aquest any és de seguiment. La renovació d’aquest certificat mostra el compromís ambiental del Col·legi com a part integrant de la seva responsabilitat social corporativa. 

El Cateb va ser el primer col·legi professional a Espanya en obtenir aquesta certificació l’any 2003.​  Per a l’obtenció d’aquest certificat el Cateb es compromet a treballar per aconseguir un doble objectiu:

  1. Promoure la reducció de l’impacte de l’activitat constructiva i dels seus professionals sobre l’entorn.
  2. Reduir l’impacte ambiental de la seva activitat com a organització dedicada a la gestió i als serveis professionals

El Reglament comunitari EMAS (en les seves sigles en anglès “Eco-Management and Audit Scheme”) defineix un esquema de gestió i auditoria ambientals obert a qualsevol tipus d’organització a nivell internacional i independentment de la seva activitat. El model de sistema de gestió ambiental d’aquest Reglament està basat en la norma ISO 14001, i proposa una sistemàtica eficaç per ajudar les organitzacions a gestionar i millorar de manera contínua el seu acompliment ambiental. No obstant això, EMAS conté requisits propis que el converteixen en un model d’excel·lència per a la gestió ambiental.

PUBLICITAT

Pràctica professional control de qualitat Control de recepció execució

Com aplicar el Decret 375/88 amb la resta del marc reglamentari vigent

El programa de control de qualitat definit al Decret 375/88 de control de qualitat ens permet gestionar les activitats de control requerides pel CTE

El Codi Tècnic d’Edificació (CTE) ens permet estructurar les exigències bàsiques aplicables en els edificis. El compliment d’aquestes exigències és sinònim de la qualitat aconseguida. A diferència de la normativa anterior, hem de documentar el control realitzat, incloent en aquest control la recepció dels materials, l’execució i l’obra acabada, constituint, aquests, els tres nivells de control aplicables.

Aquesta tasca pot semblar a priori molt àrdua, a causa de la gran quantitat de documentació que es pot arribar a generar. En el contingut del Plec de condicions Tècniques i en el pla de control de qualitat del projecte haurem de tenir la informació necessària per a la gestió d’aquest control, que no és una altra que els paràmetres i mètodes de control aplicables per a cada unitat d’obra i per als tres nivells de control indicats, així com els valors d’acceptació i rebuig.

D’acord amb el Decret 375/88 correspon al director de l’execució de l’obra fer el programa de control de qualitat on es detallaran els components de l’obra que cal controlar, les classes d’assaigs, anàlisis i proves, el moment oportú de fer-los i l’avaluació econòmica dels assaigs, anàlisis i proves. Els resultats dels controls s’han de registrar en el mateix document.

D’aquesta manera, la gestió de control respon al següent esquema:

En les situacions on el projecte no presenti tota la informació necessària per a dur a terme els controls, li correspon al director de l’obra definir els paràmetres que faltin i incorporar-los al projecte “as build”.

L’objecte de la recepció dels productes, equips i sistemes és la verificació de les característiques tècniques d’aquests, podent-se realitzar a través de la documentació dels subministraments (per als productes que requereixin Marcatge CE, mitjançant la declaració de prestacions) i/o mitjançant assajos de recepció. També es tindran en compte els distintius de qualitat i els documents d’idoneïtat tècnica.

En qualsevol cas, el cost dels assajos de control que es requereixin anirà a càrrec del promotor de l’obra.

En quant al control d’execució de l’obra, s’ha de deixar constància dels controls realitzats en totes les unitats d’obra, podent tenir-se en compte l’autocontrol del constructor, els controls realitzats per entitats de control, i els processos d’execució que disposin d’un certificat reconegut.

Per a la realització dels controls realitzats per part del director de l’execució en alguns casos convé definir els “punts de parada i inspecció”, o dit d’una altra forma, la definició dels moments en els quals la constructora haurà de donar avís al director de l’execució perquè realitzi la corresponent inspecció.

El control de l’obra acabada sobre cadascuna de les unitats d’obra ens permet verificar el compliment de la normativa obligatòria i altres exigències que pugui establir el projecte, podent quedar pendents treballs de repassos. Aquests treballs de repàs es detallaran en l’acta de recepció de l’obra, document que la Llei d’Ordenació de l’Edificació no exigeix que vagi signat per la direcció facultativa.

El Programa de control de qualitat és el document de treball que permet al director d’execució gestionar les activitats de control de l’obra, i d’aquesta manera donar resposa a les exigències de control indicades al CTE.

En la mesura en que el nostre programa de control quedi ben definit des de l’inici de l’obra, les activitats relacionades amb la seva aplicació ens resultaran més assequibles dins de les gestions que realitzem com a directors de l’execució.

PUBLICITAT

Institucional Eleccions 2023 Junta electoral

Eleccions Cateb 2023. Proclamació de candidatures

La Junta Electoral ha proclamat les dues candidatures que s’han presentat que concorreran a les eleccions col·legials que se celebraran el 13 de juny de 2023.

La Junta Electoral, en reunió que ha tingut lloc el 23 de maig de 2023, una vegada comprovat que compleixen els requisits exigits per la convocatòria electoral i pels Estatuts col·legials, ha proclamat les dues candidatures que s’han presentat, encapçalades pels col·legiats Enric Peña i Celestí Ventura, respectivament, que concorreran a les eleccions col·legials que se celebraran el 13 de juny de 2023.

Candidatura Enric Peña Camarillas

President: Enric Peña Camarillas (6915)
Secretari: Marcos Barjola Borrego (9306)
Tresorer: Jaume Casas i Santa-Olalla (4206)
Comptadora: Carolina Cuevas Martín (9276)
Vocal: Natàlia Crespo Belmonte (9365) (Vicepresidenta 1a)
Vocal: Joan Olona Casas (9004)
Delegat Alt Penedès-Garraf: Gerard Santos Salinas (9421)
Delegat Bages-Bergadà-Anoia: Joan Vallès Sabater (10847)
Delegat Maresme: Borja Reverter Gil (13249)
Delegat Osona-Moianès: Ferran Pelegrina Ruiz (5851)
Delegada Vallès Occidental: Anna Simó Sanahuja (6903)
Delegada Vallès Oriental: Meritxell Solà Gil (10219)

Suplent: Marta Coedo González (8540)
Suplent: Laia González Cortina (14956)
Suplent: Anna Ortega López (12394)

Candidatura Celestí Ventura Cisternas

President: Celestí Ventura i Cisternas (3837)
Secretari: Bernat Navarro i Gibert (12613)
Tresorera: Susana Pavón García (8220)
Comptador: Alejandro Soldevila Pastor (12579)
Vocal: Cristian Marc Huerta Vergés (9932) (Vicepresident 1r)
Vocal: Bega Clavero Bosque (13581)
Delegada Alt Penedès-Garraf: Meritxell Bosch i Gibert (11037)
Delegada Bages-Bergadà-Anoia: Conxi Pladellorens Fillol (10944)
Delegada Maresme: Núria Sauleda Serra (9981)
Delegat Osona-Moianès: David Mercader Carrera (9502)
Delegada Vallès Occidental: Vanessa Ballester Calvo (9384) Delegat Vallès Oriental: Josep Lluís Sala Sanguino (9062)

Suplent: Rafael Capdevila Becerra (8321)
Suplent: Joan Carles Batanés i Subirana (7452)
Suplent: Pere Mora Juvinyà (9169)




Als efectes d’allò previst en l’article 83 dels Estatuts col·legials, es fa constar el nombre de suports vàlids presentats per cada candidatura: Candidatura Enric Peña 487 suports / Candidatura Celestí Ventura 499 suports.

D’acord amb l’article 73 dels Estatuts del Cateb, qualsevol col·legiat o col·legiada pot presentar reclamació davant la Junta Electoral contra la proclamació de les candidatures en el termini de 3 dies naturals des de la seva comunicació. La Junta Electoral la resoldrà també en un màxim de 3 dies naturals. Esgotat el termini sense haver-se resolt, la reclamació s’entendrà desestimada per silenci administratiu.

Barcelona, 23 de maig de 2023.

La Junta Electoral

PUBLICITAT

Institucional

Cal aire nou a la MUSAAT. Delega el teu vot!

Si vols que fem sentir la nostra veu a l’Assemblea General, delega el teu vot en el president del Cateb, Celestí Ventura i Cisternas, abans del dia 19 de juny.

El proper 29 de juny es celebrarà a Madrid l’assemblea general ordinària de la MUSAAT i creiem que és moment d’impulsar un canvi que renovi el govern de la institució i professionalitzi la seva gestió, i per això és necessari:

  •  Limitar els mandats dels membres del Consell d’Administració 
  •  Canviar el sistema d’elecció dels seus membres, que garanteixi l’elecció dels millors candidats, sense enfrontar els col·legis professionals entre si.
  •  Incorporar al Consell dos professionals independents experts  en l’àmbit de les assegurances, com preveuen els Estatuts de la mútua. 

Per aconseguir el canvi, delega el teu vot en el president del Cateb, Celestí Ventura i Cisternas, abans del 19 de juny

Com delegar el vot?

Només si tens signatura digital.  Obre la butlleta adjunta, insereix la teva signatura digital i envia-la a musaat2023@cateb.cat
 
Per a qualsevol consulta, pots posar-te en contacte amb nosaltres (T. 932402055) mutualistes@aspcorredoria.cat). T’ajudarem en el que calgui.

NOTA. Recorda que pots assistir a l’Assemblea General per votar personalment, i també, d’acord amb l’article 18, apartat 3 dels Estatuts de la MUSAAT, si així ho desitges, pots delegar el teu vot en un altre mutualista.

PUBLICITAT

Pràctica professional Construcción Professió sostenibilitat

Objectius de desenvolupament sostenible 2030. Una visió des de l’arquitectura tècnica.

El CGATE publica la nova fitxa d’Objectius de Desenvolupament sostenible. ODS 17: Alianzas para lograr los objetivos.

En el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i des del Consejo General de la Arquitectura Técnica de España, CGATE, es consideren els  ODS desenvolupats per Naciones Unidas, un guió imprescindible i necessari en les actuacions i maneres de portar a terme l’exercici professional.

Els professionals de l’Arquitectura Tècnica, hi exerceixen un important paper social en el desenvolupament, construcció, manteniment i rehabilitació del parc edificat, i hi poden contribuir amb actuacions directes en una gran part dels ODS.

El CGATE publica una nova fitxa que forma part de la “Guia de ayuda para la aplicación de los objetivos de desarrrollo sostenible”. Es tracta de la fitxa  número ODS 17: Alianzas para lograr los objetivos i la podeu trobar en següent enllaç.

Amb aquestes guies informatives dels ODS, el CGATE té com a objectiu permetre la seva difusió entre els professionals de l’arquitectura tècnica i  afavorir la seva  consecució i implementació per a l’any 2030.

PUBLICITAT

L'Informatiu Cultura

London Calling

Avui parlem de Londres i com aquí la cultura s’acosta als ciutadans i als carrers. El més destacat és una premissa decidida que ja parla de la seva política cultural: la majoria de museus són gratuïts

Escrit per -

Només arribar a l’aeroport de Londres ja et saluden dues obres d’art gegants. Amb motiu de la mort de la Reina Isabel II d’Anglaterra un gran mural fet a base de fotografies de ciutadans que, petites i unides, una al costat de l’altra, recreen la cara de la monarca en dos moments diferents. I és que cinquanta anys de la corona donen per a molt!

Però no hem vingut a parlar de reines ni de monarquies, que d’això les plataformes d’streaming ja en van plenes amb sèries com ara The Crown o Harry y Meghan: Un romance real. Avui parlem de Londres i com aquí la cultura s’acosta als ciutadans i als carrers.

Com? El més destacat és una premissa decidida que ja parla de la política de la cultura de Londres: la majoria de museus són gratuïts. D’aquesta manera, es pot visitar la Tate Modern, el National Gallery i el Museu d’Història Natural de Londres i el Britànic, entre molts d’altres sense pagar entrada! No és una manera de què els ciutadans londinencs se sentin oberts a entrar en la seva pròpia cultura?

Parlem de Londres i com la cultura s’acosta als ciutadans. El més destacat és una premissa decidida que ja parla de la seva política cultural: la majoria de museus són gratuïts

National Portrait Gallery

Volia recrear-me en la mateixa fotografia que vaig fer fa sis anys i prendre-m’hi un cafè o menjar-hi alguna cosa, però no va ser possible. Enlloc d’això, em vaig trobar un mural ple de fotografies que explica que els retrats que habitualment estan a dins de l’edifici del National Portrait Galery ara estan de ‘tour’ per Anglaterra. És a dir, que la cultura es passeja pels pobles del país a tot color i així les obres fan la seva funció: ser vistes. Els grans plafons que ressegueixen i delimiten les obres del Portrait a peu de carrer exposen una petita mostra de les fotografies pertanyents a la col·lecció, una acció creativa i que al mateix temps fa visible l’interior del temple. Poder de marca se’n podria dir, d’aquest museu que, de per si, ja la té.

Imatge presa el 2016 des de dins del restaurant del National Portrait Gallery

Fotografia d’una part del mural que envolta el National Portrait Gallery i autobusos vermells de Londres al fons

Així, el que no ha entrat mai a dins d’aquest museu pot prendre un primer tast del que hi trobarà a dins en uns mesos i d’aquesta manera, en paraules dels anglesos si curiosity kill the cat… potser hi entrarà quan estigui totalment rehabilitat. I és que els retrats de personatges britànics anònims i coneguts són els que fan i escriuen el país i mostrar-ne les seves fotografies n’expliquen una part de la història. Em va saber greu no poder tornar a entrar-hi però la promesa de cuidar i restaurar l’edifici com estan fent, em va obligar a fer-me la promesa de tornar-hi.

Imatges d’una part del mural que envolta el National Portrait Gallery

La cultura es passeja pels pobles del país a tot color i així les obres fan la seva funció: ser vistes.

Royal Opera House

Si bé com es va veure amb els resultats del Brexit, Londres no és UK, perquè la capital és un univers a part de la resta del país, ens fixem ara en la Royal Opera House i en com és d’accessible pel ciutadà corrent de la ciutat. Si entres per Convent Garden, l’entrada queda un pèl amagada, i possiblement et rebrà un volunteer que et donarà la benvinguda a un edifici glamurós i ple d’història. El voluntari em va insistir especialment en què sobretot entrés a donar-hi una volta i:

  • No et pots perdre la vista del pis de dalt!

Per això em vaig atrevir a pujar les escales mecàniques i arribar a la terrassa. Però abans, el sostre del Saló Floral, que deixa passar la llum sense vergonya, magnificent, et saluda. A la planta de dalt de tot hi ha un restaurant i una terrassa amb unes vistes de Londres úniques i a les quals hi pots accedir sense fer preguntes ni demanar-te un cafè. Una altra experiència que vaig trobar interessant, sui generis de Londres, és que pots sopar al restaurant també els dies que es fa funció d’òpera. 

Aquí l’excentricitat: pots estar sopant sol amb lleugeres interrupcions pels assistents de l’òpera, i és que entre acte i acte menjaven el primer plat, després el segon, les postres; a la propera parada de l’òpera la copa o la infusió i un últim beure. Penso que és una manera única d’unir cultura i menjar ben diferents del que estem acostumats. Potser aquest fet aproxima la cultura a un públic que d’altra manera no s’ho plantejaria. Entre els assistents s’hi poden veure des de les formes de vestir de l’alta societat londinenca fins a l’última moda. Una desfilada dels diferents perfils que viuen a la ciutat. Trobo que tenir l’oportunitat de prendre un cafè al Royal Opera House, com a Barcelona al Palau de la Música, és una forma d’acostar la cultura al carrer. 

Al cap i a la fi, quan visitem una ciutat per feina o per oci, ens reservem un espai per conèixer-la i per mirar-la amb ulls curiosos i que algunes institucions obrin la porta de forma gratuïta, almenys et convida a posar-hi la poteta.

El cost de vida de les capitals occidentals

Per ser justos, no podem acabar l’article sense parlar dels problemes que acompanyen Londres: el preu altíssim per metre quadrat, la volguda presència d’empreses grans a la City per demostrar el seu poder al món i la promesa d’un estil de vida molt difícil d’aconseguir per a la majoria. Qualsevol capital europea es veu sacsejada per la gentrificació, la globalització i les dures condicions de vida de les classes treballadores. Però aquí, a Londres, almenys els museus resten oberts a tothom, un lloc al qual acudir i on trobar una mica de resguard i tranquil·litat enmig dels moments caòtics que porten associats les grans ciutats. I una altra activitat gratuïta que permet Londres és passejar i veure les grans “marques” de la ciutat com són: St. Paul’s Cathedral, The Shard, London Eye i el London Bridge.

PUBLICITAT

Pràctica professional eines recursos seguretat i salut

Recursos tècnics per a treballs de Seguretat i Salut

Saps qui ha d’aportar el llibre d’incidències a obra? Haig d’escriure encara que no hi hagi una incidència? Quan haig d’enviar les anotacions a Inspecció de Treball? El col.legi disposa d’alguna eina digital per al llibre d’incidències? Cal diligenciar-lo? A la web del Cateb pots trobar un seguit de recursos que et poden ajudar a la teva feina.

Recursos tècnics del Cateb per a tècnics en seguretat i salut

Preguntes freqüents

Recull de les consultes més habituals sobre el Llibre d’incidències.

Eines per treballs

Eines per diligenciar i elaborar el Llibre d’incidències (digital i en paper).

Botiga tècnica

Programes i aplicacions informàtiques: El llibre d’incidències web (Liweb).

Webinars

Sessió pràctica de com utilitzar el llibre d’incidències web (Liweb).

PUBLICITAT