Cercar Error
Oci i cultura Cultura

Ruta per la Barcelona gastronòmica: “De morro fi”

Hem seguit la història de la gastronomia de Barcelona, en una ruta per diversos establiments emblemàtics del centre històric de la ciutat.

El passat 28 de setembre un grup de companys i companyes van poder descobrir la història de la gastronomia de Barcelona, en una ruta per diversos establiments emblemàtics on el paladar va ser l’autèntic protagonista. Ens vàrem endinsar pel centre històric de Barcelona, tot passejant pels llocs més emblemàtics gastronòmicament parlant: la cocteleria Boadas, la Portorriqueña, el Mercat de la Boqueria, la pastisseria Escribà o les granges de carrer Petritxol, entre altres espais que se’ns varen mostrar durant aquesta passejada per la Barcelona més gourmet.

PUBLICITAT

Pràctica professional construcció Professió seguretat i salut

Publicat el VII Conveni Col·lectiu General del Sector de la Construcció

Us facilitem un recull d’aspectes relatius a la seguretat i salut inclosos en aquest VII CGSC

Amb data 23 de setembre el BOE ha publicat la resolució de 6 de setembre de 2023, de la Dirección General de Trabajo, per la qual es registra i publica el VII Conveni Col·lectiu General del Sector de la construcció.

Entre d’altres aspectes com els acords de la pujada salarials, la regulació del contracte fixe-discontinu i la inclusió del primer pla de pensions sectorial, en el “Libro II” s’actualitzen i s’incorporen nous aspectes relatius a la seguretat i salut aplicables al sector de la construcció, entre les quals us destaquem un resum:

Cal recordar que durant el mes de juliol, la CNC, CCOO de l’Hàbitat i UGT Fica Confederació Nacional de la Construcció, CCOO de l’Hàbitat i UGT Fica van aprovar un Protocol d’actuació en el sector de la construcció davant els fenòmens meteorològics adversos relacionats amb les altes temperatures, com a guia pràctica que resumeix les obligacions i recomanacions que orienten a les empreses i persones treballadores a combatre, reduir i preservar els efectes nocius de les conegudes “onades de calor”

  • Relatiu al l’exposició dels treballadors als factors Atmosfèrics, l’Article 172 inclou l’habilitació d’espais destinats a la protecció de les persones exposades, afegint els següents aspectes:

-Se habilitará una zona de sombra con agua potable para poder hidratarse.

-Se habilitarán áreas de descanso protegidas del sol.

  • En relació a l’exposició per part dels treballadors a riscos particulars, l’Article 174, amplia l’article 3 i inclou un nou apartat a l’articulat, quedant redactat de la següent manera:

3. En ningún caso podrá exponerse a una persona trabajadora a una atmósfera confinada de alto riesgo. Deberá quedar al menos bajo vigilancia permanente desde el exterior y deberán tomarse todas las medidas y debidas precauciones para que se le pueda prestar auxilio eficaz e inmediato. Por lo que será especialmente relevante, en los trabajos desarrollados en espacios bajo atmosfera confinada, que se planifique y especifique, en el plan de seguridad y salud o en su caso en el Documento de Gestión Preventiva (obras sin proyecto), cuál va a ser la secuencia segura de acceso, desplazamiento y trabajos en el espacio bajo atmosfera confinada, así como la forma de proceder en el caso que se precise una evacuación y rescate.

4. Allí donde fuese necesario el uso de mascarillas se limitará su uso diario a un tiempo máximo de cuatro horas con tiempos de descanso intermedios.

  • S’inclou un nou article sobre els requisits per a l’utilització de plataformes de càrrega i descàrrega per a obres de construcció-Article 197.
  • Dins del capítol V-“Otros trabajos específicos”, s’obre una nova secció específica per als treballs sobre cobertes, incloent un nou article sobre la protecció dels treballadors en els treballs en cobertes. Article 215.
  • Al Capítol II-Bastides, trobareu totes les modificacions entre els articles 175 i 186, on s’actualitzen entre d’altres, l’alçada de barana superior a les Plataformes suspeses de nivell variable d’accionament manual o motoritzat elèctric sobre màstil (bastides penjades) a l’Article 183, i a les Plataformes elevadores sobre màstil (bastides motoritzades), a Article 184.

En relació a la formació:

  • Els cicles de formació de conveni, s’especifiquen d’acord amb el que disposa l’article 10.2 de la llei de subcontractació 32/2006 (i no a la continguda a l’article 19 de la LPRL).
  • S’inclouen dos nous oficis: treballs d’arqueologia i treballs de fabricació i muntatge d’elements prefabricats.
  • S’inclou una nova secció per a formació de tasques específiques, incloent la Formació de primers auxilis per als treballadors que tinguin encomanades, dins dels equips d’emergència, les tasques de primers auxilis (article 144). Els continguts i nombre d’hores estan a l’Annex XII com a resta de continguts normatius que s’han vist modificats.
  • Entre els continguts que s’han incorporat a la formació en matèria de prevenció de riscos laborals que es detallen a l’Annex XII, s’incorpora un nou contingut sobre “Cumplimiento operativo y legal. Conceptos generales, responsabilidades y canales de consulta”.
  • L’aptitud de l’acció formativa estarà supeditada a la superació d’una prova d’avaluació d’aptitud.
  • En relació a la formació de segon cicle en matèria de PRL al sector de la construcció per als treballadors que executin tasques corresponents a llocs de treball o oficis no especificats en el present conveni, es modifica el text de la següent manera:

VI CGSCArticle 193: Aquellos trabajadores que ejecuten tareas correspondientes a puestos de trabajo u oficios no especificados en el presente Convenio, tendrán que realizar una formación acorde con los riesgos y medidas preventivas asociadas a dichas tareas, tomando como referencia lo previsto en el artículo 19 de la Ley 31/1995, de Prevención de Riesgos Laborales.

VII CGSC-Article 143: Aquellas personas trabajadoras que ejecuten tareas correspondientes a puestos de trabajo u oficios no especificados en el presente Convenio general tendrán que realizar una formación acorde con los riesgos y medidas preventivas asociadas a dichas tareas, siguiendo una estructura similar a otros oficios desarrollados el Anexo XII, Apartado 2 del presente Convenio general para la formación de segundo ciclo, y de acuerdo con lo dispuesto en el artículo 10.2. de la Ley 32/2006, de 18 de octubre, reguladora de la subcontratación en el Sector de la Construcción.

  • En relació a la convalidació de la formació (Annex XIII), la formació de nivell superior o màster universitari en PRL i la formació de nivell intermedi o FP de Tècnic Superior en Prevenció de riscos professionals, convalidarà la Formació de Nivell bàsic en prevenció en construcció.

PUBLICITAT

Pràctica professional

Informe de l’ONU per a descarbonitzar el sector de la construcció

Aquest nou informe identifica tres víes urgents per a descarbonizar el sector de la construcció.

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i el Centre Yale per a Ecosistemes + Arquitectura (Yale CEA), sota l’Aliança Global per a Edificis i Construcció (Global ABC), ha publicat un informe que posa de manifest tres vies urgents per a descarbonitzar el sector de la construcció i reduir els residus que genera.

Aquest informe “Buildings materials and the climate: constructing new future” destaca la necessitat de desenvolupar, de forma urgent, nous models de cooperació per aconseguir la descarbonització dels productes de la construcció, amb la finalitat d’assolir els objectius de zero emissions del sector de l’entorn construït per a mitjans de segle XXI.

Per això, ofereix tres vies urgents que van dirigides als responsables polítics, fabricants, promotors, arquitectes, enginyers, constructors i recicladors. Aquestes mesures pretenen reduir les emissions de carboni embegut i els impactes negatius en els ecosistemes naturals derivats de la producció i el desplegament de materials de construcció. Estan basades en:

  1. Evitar l’extracció i producció innecesària.
  2. Canviar a materials de construcció renovables.
  3. Millorar la descarbonització dels materials de construcció convencionals.

La primera via fa referència a evitar el malbaratament, a través d’un enfocament circular:

  • construir menys mitjançant la reutilització d’edificis existents. Aquesta és l’opció més valuosa, ja que genera entre un 50-75% menys d’emissions que la construcció nova.
  • promoure la construcció amb menys materials i amb materials que tinguin una petjada de carboni més baixa.
  • i facilitar la reutilització o el reciclatge dels productes.

En línia amb aquesta primera via estratègica podríem dir que el Cateb hi està ben alineat, ja que des de fa molts anys treballa per la potenciació de la rehabilitació d’edificis al nostre país i darrerament i de forma especial per impulsar la rehabilitació energètica. També administra el programa de declaracions ambientals de productes de la construcció DAPconstrucció, on entre altres dades destacades hi ha els indicadors digitalitzats de descarbonització dels productes utilitzats en el sector de la construcció, així com l’aplicació informàtica MARKETcons, un “marketplace” per afavorir la reutilització de productes de la construcció.

La segona mesura busca canviar materials de construcció renovables, ètics i sostenibles, basats en la biologia, com poden ser la fusta, el bambú i la biomassa. El canvi cap a materials de base biologica i adequadament gestionats, poden aportar estalvis d’emissions acumulatius a moltes regions del planeta, que suposen estalvis de fins a un 40% per al sector de la construcció, messurats en el període actual fins al 2050. No obstant això, l’informe indica que cal més suport polític i financer per garantir l’adopció generalitzada de productes de construcció renovables basats en la biologia.

Per acabar, el tercer front assenyala millorar la descarbonització dels productes de construcció convencionals que no poden ser reemplaçats. Això es refereix principalment al processament i fabricació del formigó, l’acer i l’alumini, que són tres sectors responsables del 23% de les emissions globals totals avui en dia, així com el vidre i els maons.

L’informe també assenyala que cal prioritzar l’electrificació de la producció amb fonts d’energia renovable, l’augment de l’ús de productes reutilitzats i reciclats i l’ampliació de tecnologies innovadores. La transformació dels mercats regionals i les cultures de construcció actuals és fonamental, mitjançant l’impuls de reglaments de construcció, certificació, etiquetatge i formació d’arquitectes, enginyers i constructors sobre pràctiques circulars. La solució d’aquests tres fronts s’ha d’adoptar durant tot el procés de construcció per garantir que es redueixin les emissions i es protegeixi la salut humana i els ecosistemes biodiversos.

Descarrergar l’informe en aquest enllaç: https://www.unep.org/es/resources/informe/materiales-de-construccion-y-el-clima-construyendo-un-nuevo-futuro

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Maresme

La Delegació del Maresme participa en la 42 Fira de Calella amb un estand dedicat als NG, molt concorregut

Gran èxit de públic familiar en els tallers "De casa en casa" de la 42 Fira de Calella, en què la delegació del Maresme hi ha participat amb un estand dedicat a la rehabilitació energètica.

En un temps marcat pels Fons Next Generation per a la rehabilitació energètica dels edificis i la creació de les oficines tècniques de la rehabilitació, la delegació del Maresme no ha volgut perdre l’oportunitat de participar, un any més, en la 42a Fira de Calella i Alt Maresme, que va tenir lloc del 22 al 24 de setembre de 2023, amb el principal objectiu de fer difusió, entre la ciutadania, de la necessitat de millorar els edificis en clau energètica aprofitant aquests fons. En la inauguració hi van ser presents Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya i Marc Buch, alcalde de Calella.

La delegació va disposar d’un estand destacat on la ciutadania s’hi va poder apropar per a informar-se sobre la rehabilitació energètica i els fons NG.

Però també, durant el cap de setmana, els més petits van poder assistir el taller “De casa en casa” on es van poder apropar a l’arquitectura tècnica d’una manera divertida i pedagògica.

El taller “de casa en casa”, realitzat per l’arquitecta tècnica Roser Vilanova, és un taller que permet construir una caseta i tot jugant fer volar la imaginació i aprendre els conceptes bàsics sobre construcció sostenible. Van poder construir una caseta amb materials naturals i amb les seves mans van aprendre a donar-li forma i afegir-hi els elements essencials d’un edifici sostenible.

PUBLICITAT

Institucional Oci i cultura Delegació d'Osona-Moianès

Vic ret homenatge a Fina Solà, artista col·laboradora de la delegació

La Delegació d'Osona - Moianès ret homenatge a Fina Solà i Font, amb una petita mostra del seu viatge vital.

Delegació d’Osona-Moianès – Vic

El passat 22 de setembre, companys i companyes de la delegació d’Osona-Moianès ens vàrem aplegar per retre homenatge a Fina Solà i Font, col·laboradora del Cateb i artista en tots els sentits de la paraula.

Vam inaugurar un recorregut ple de bellesa, sensualitat, delicadesa, expressivitat, espiritualitat, senzillesa i ple d’amor expressa la personalitat de l’artista i de la persona que no deixava mai indiferent a ningú.

Entre ferros, fustes, llapis, pinzells, aigua i foc creava escenaris impossibles i màgics carregats de plasticitat poètica que portaven a experiències plenes d’emocions, convertides en escenografies, escultures, dibuixos i escenes irrepetibles. 

El seu, ha estat un viatge curt, però intens, ple d’incerteses, rialles, frustracions, èxits, felicitat i molts records que no s’esborren, sinó que queden en la ment i el cor i, formen part de les nostres vides. Estimava els seus, admirava a uns pocs i empatitzava amb molts. Sabia estimar sense paraules, amb el seu hermetisme, la seva espiritualitat i els seus silencis. Ha deixat empremta i no podrem deixar d’estimar-la.

La mostra del seu viatge per la vida es podrà veure fins al 27 d’octubre.

PUBLICITAT

Pràctica professional control de qualitat documentació Registre

El seguiment del control de qualitat de les obres

Els registres fets al programa de control de qualitat són la base fonamental de la justificació de la nostra feina com a directors d'execució de l'obra

Els agents del procés constructiu podent rebre reclamacions pels deficiències constructives que apareguin en les obres, durant els terminis que estableix la Llei d’Ordenació de la Edificación(1) i/o el Codi Civil(2).

Per evitar o defensar aquestes responsabilitats és important documentar degudament el compliment de les funcions que assumeix cadascun dels agents. Així com el projectista, deixa constància del compliment normatiu en l’apartat de justificació de les exigències del projecte, el director de l’execució de l’obra ha deixar constància de la qualitat de l’obra executada mitjançant el seguiment del control realitzat.

Aquest seguiment a manera de registres s’ha d’adjuntar al programa de control de qualitat(3) realitzat a l’inici de l’obra per la direcció de l’execució de l’obra.

Un bon programa de control de qualitat ens permetrà determinar la documentació de seguiment necessària a fi de poder justificar la correcta direcció de l’execució material de l’obra realitzada i la comprovació de la qualitat d’allò edificat.

Aquesta documentació ha d’incloure(4) els controls realitzats, tant en la recepció dels materials i productes, com dels processos d’execució i de les unitats d’obra acabada.

Tal com s’estableix en els articles 7.2, 7.3 i 7.4 del Codi Tècnic de l’Edificació la documentació del control indicada ens ha de permetre justificar les característiques tècniques exigibles als materials i productes, la conformitat dels processos executats i les comprovacions i proves de servei de les unitats acabades.

El Cateb posa a la vostra disposició plantilles de registre dels controls realitzats per a les unitats d’obres més habituals. Podeu trobar-les en aquest enllaç.

(1) La Llei d’ordenació de l’edificació estableix la responsabilitat corresponent dels agents implicats, pels defectes constructius que apareguin en l’edificació en els terminis següents:

  • Durant 1 any pels danys d’acabats.
  • Durant 3 anys pels danys que afectin l’habitabilitat (salubritat, estanquïtat, acústica, estalvi d’energia i aïllament tèrmic, així com altres aspectes funcionals dels elements constructius o de les instal·lacions que permetin l’ús satisfactori de l’edifici).
  • Durant 10 anys pels danys que produeixin inestabilitat estructural.

Des que es produeix el desperfecte la Llei estableix un període de dos anys per reclamar, que es pot anar allargant si s’interromp la prescripció.

(2) El Codi Civil estableix la responsabilitat contractual (per exemple la que pot reclamar el promotor al tècnic per incompliment del contracte de prestació de serveis professionals) durant 10 anys, i també la responsabilitat extracontractual (entre d’altres, per danys a edificis o entitats confrontats) durant 3 anys.

(3) El programa de control de qualitat és un document establert pel Decret 375/88, que inclou els controls de recepció, execució i obra acabada, i els corresponents registres dels resultats d’aquests controls.

(4) Part 1 CTE, Annex 2, Art.II.2.”

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Vallès Oriental Patrimoni arquitectònic

El Cateb a Granollers inaugura una exposició sobre el ric patrimoni iber als voltants del Montseny

El centre d'informació La Mongia de Vilamajor presenta una exposició sobre el llegat patrimonial d'ausetans i laietans al massís del Montseny, a la delegació del Vallès Oriental.

El Montseny fou terra de frontera entre les tribus iberes dels laietans i dels ausetans. Aquesta exposició pretén difondre als visitants els vestigis ibers que estaven establerts al massís del Montseny i als seus voltants, a través de fotografies de gran qualitat artística. La mostra: Els Ibers al Montseny i als seus voltants, fa un repàs del ric llegat patrimonial arqueològic del territori, amb l’objectiu, no de difondre extensos coneixements històrics ni arqueològics, sinó fer una primera aproximació al món iber.

Vine a conèixer els vestigies arquitectònics i materials dels nostres avantpassats!

PUBLICITAT

Institucional

S’acaba el temps per beneficiar-te de la campanya de col·legiació!

Últims dies d'aquesta campanya que busca incrementar la base social del Col·legi i ofereix un incentiu als col·legiats actuals

El Cateb llança una campanya de col·legiació amb l’objectiu d’incrementar la base social del Col·legi. 

La campanya s’adreça a diferents perfils professionals de l’Arquitectura Tècnica i explica els beneficis de formar part del Col·legi, així com els serveis específics orientats a cada perfil.

Si encara no t’has col·legiat, la campanya t’ofereix un incentiu econòmic per facilitar-te l’entrada al Col·legi: una quota de 0 € fins al 29 de febrer de 2024.

Condicions de la campanya per a nous col·legiats:

  • Els col·legiats que es donin d’alta entre el 18 de setembre i el 30 de novembre, no pagaran quota col·legial fins a l’1 de març de 2024.
  • Per poder gaudir d’aquesta promoció, els nous col·legiats hauran de mantenir la condició de col·legiat durant com a mínim 1 any, des de la data d’alta.
  • La campanya només està oberta a nous col·legiats. No se’n podran beneficiar col·legiats actuals que es donin de baixa i es tornin a donar d’alta durant el període de campanya.
Accedir a la campanya

Beneficis per als col·legiats actuals

Fer gran el Col·legi és fer gran la professió.

Si ja estàs col·legiat, t’animem a implicar-te en aquest objectiu col·lectiu. Per això si recomanes a un nou col·legiat/ada que es doni d’alta en període de la campanya, tu també gaudiràs d’un incentiu econòmic: un trimestre de gratuïtat a la teva quota de 2024.

Condicions de la campanya per a col·legiats actuals:

  • Els col·legiats que portin un nou membre al Cateb, gaudiran d’un trimestre gratuït en la quota de 2024.
    • Col·legiats amb modalitat de pagament trimestral: no es girarà el rebut de la quota del primer trimestre de 2024
    • Col·legiats amb modalitat de pagament anual: al moment del pagament de la quota anual s’aplicarà el descompte corresponent a 3 mesos.
  • Per poder gaudir d’aquest descompte, el nou col·legiat/da haurà de facilitar el nom del col·legiat/da recomanador, durant el tràmit d’alta col·legial.
  • El descompte no és acumulable: si més d’un col·legiat t’identifica com a recomanador, gaudiràs igualment d’un trimestre gratuït.

Recorda: Si recomanes la col·legiació, demana al nou col·legiat/da que doni el teu nom en el procés d’alta, per tal que et puguem aplicar el descompte.

PUBLICITAT

Pràctica professional cultura tècnica Presentacions de llibres Ressenyes

Presentació del llibre: Guia CGE: Consultoria geotècnica en edificació

Presentació i ressenya del llibre "Guia CGE: Consultoria geotècnica en edificació" que van presentar els coautors, Albert Ventanyol i l'arquitecte tècnic Josep Baquer.

El 18 de setembre va tenir lloc la presentació d’un nou llibre, al Centre de Documentació del Cateb. El llibre presentat va ser “Guia CGE: Consultoria geotècnica en edificació”. La presentació va anar a càrrec dels coautors, Albert Ventanyol i l’arquitecte tècnic Josep Baquer.


La benvinguda a l’acte la va fer en Marc Martínez i seguidament l’Oriol Palou, coautor del llibre, va presentar en Josep Baquer i l’Albert Ventanyol, coautors del llibre, fent una breu introducció de la publicació que ens presentarien. A continuació, en Josep Baquer ens va explicar que és una guia pragmàtica que pretén ser d’utilitat de cara tant a la redacció de projectes de fonamentacions i contencions, com de cara a l’execució i direcció de les obres, en què interaccionen l’estructura i el terreny. L’Albert Ventanyol ens va explicar la seva contribució en el llibre compartint la seva experiència personal i professional en el procés de construcció dels aspectes que incideixen en els estudis del terreny.

Ressenya del llibre

El marc normatiu actual requereix la realització d’estudis geotècnics en pràcticament totes les tipologies d’obres, el que representa un augment de la seguretat, una reducció d’imprevistos i una disminució en el percentatge de modificacions en el projecte. Comptar amb un model precís del terreny es tradueix en una major eficiència durant la fase d’execució, la qual cosa estalvia recursos, prevé desviacions pressupostàries i fins i tot pot accelerar el termini d’execució de l’obra.

El propòsit d’aquest llibre és explicar la necessitat de coordinació i col·laboració entre l’equip tècnic encarregat de redactar els projectes d’edificació i supervisar les obres, específicament entre el consultor de geotècnia (CdG) i el consultor d’estructures (CdE). L’objectiu és proporcionar criteris bàsics de bones pràctiques quant als serveis de geotècnia i els criteris de contractació. La  publicació es converteix en un manual de referència que abasta tots els aspectes que influeixen o poden influir en la relació entre el sòl i l’estructura en la redacció de projectes arquitectònics. És important destacar que aquest llibre no se centra en enginyeria ni en càlculs de fonaments o estructures de contenció. La guia està concebuda principalment com un document descriptiu.

La guia sí que fa una petita explicació de càlcul per aclarir el canvi de manera de fer l’avaluació quantitativa de resistències i deformacions en el cas de fonaments superficials i profunds, d’acord amb l’Eurocodi 7. A la pàgina web de l’ACE es poden trobar uns fulls de càlcul per facilitar el dimensionat de sabates superficials i de pilons.

La publicació està adreçada a tots els professionals que intervenen en el procés d’edificació.

La guia té tres parts diferenciades.

  • La primera adreçada a aquelles persones o entitats que han de contractar els serveis del consultor de geotècnia (CdG) juntament amb els del consultor d’estructures (CdE). Es parla del marc legal, es descriuen els criteris bàsics per poder enfocar encertadament un estudi geotècnic i, s’anomenen aspectes relacionats amb el control i la inspecció del comportament del terreny i de l’estructura.
  • La segona, adreçada als despatxos d’arquitectura i enginyeria, allà on es redacten els projectes i on hi ha els tècnics que han de dirigir les obres projectades.
  • I, una tercera part adreçada més concretament als especialistes, als CdG i als CdE. Es parla dels treballs de camp i dels assaigs de laboratori, donant criteris de servei i bones pràctiques fent referències a la normativa vigent, als eurocodis i als criteris en la redacció d’informes geotècnics

La guia també inclou taules de referència i diferents annexos que ajuden a comprendre i entrellaçar continguts.

PUBLICITAT

Pràctica professional eines energia recursos sostenibilitat

Recursos tècnics per a certificació, simulació i auditoria energètica

Tens dubtes sobre la certificació energètica i altres eines relacionades amb la certificació energètica d’edificis? Treballes amb eines de simulació energètica? Tens dubtes sobre com portar a terme una auditoria energètica i necessites eines per a la mesura del confort tèrmic? A la web del Cateb pots trobar un seguit de recursos que et poden ajudar a la teva feina.

Recursos tècnics del Cateb per a tècnics especialistes en energia i sostenibilitat

Preguntes freqüents

Recull de les consultes més habituals sobre certificació energètica.

Preguntes freqüents

Recull de les consultes més habituals sobre auditoria energètica.

Eines per treballs

Eines informàtiques per realitzar la certificació energètica d’edificis.

Aparells de mesura

Aparells de mesura per a la determinació de les característiques de confort i salut.

PUBLICITAT