Cercar Error
Pràctica professional Delegació del Vallès Occidental Delegació del Vallès Oriental Intercol·legial Tècnica del Vallès

Visita al Consorci de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, amb la Intercol·legial del Vallès

El passat 28 de febrer, els col·legiats del Vallès Occidental i Oriental van poder assistir a la visita guiada a les instal·lacions de l'Hospital Taulí de Sabadell i el nou edifici Ripoll, gràcies a la Intercol·legial Tècnica del Vallès.

El Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí (CCSPT), és un complex hospitalari que es compon d’edificis diversos que sumen més de 100.000 m2 construïts i en contínua renovació. La presentació va anar a càrrec de Juanjo Pérez, cap de manteniment i electromedicina.

L’últim complex, l’edifici Ripoll, projectat durant la pandèmia, ha representat l’inici dels canvis i ampliacions de diversos serveis. Ha permès projectar l’ampliació d’urgències, la modernització de les CCEE (Consultes Externes) i HD (Hemo Diàlisi) de pediatria i l’augment de superfície dedicada a la recerca. Projectes i obres que han de finalitzar el 31 de desembre de 2023 ja que depenen de fons d’inversió europeus REACT.

Es va fer també una visita guiada a la sala de producció de calderes i al circuit de subministrament i a l’edifici Ripoll on es van presentar els diferents sistemes de subministrament de l’edifici.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del Visat 33. Escull l’Estudi de Seguretat i Salut o l’Estudi Bàsic de Seguretat i Salut, segons correspongui per la teva obra

Cal tenir clar que no és el mateix l’Estudi de Seguretat i Salut (ESS) que l’Estudi Bàsic de Seguretat i Salut (EBSS), i que el pressupost de l'obra no és l'únic condicionant que determina quan cal l'un o l'altre.

LA DADA

En el moment de donar d’alta un expedient a l’Oficina virtual, és possible que tinguis dubtes sobre quin treball has de seleccionar, si l’Estudi de Seguretat i Salut (ESS) o l’Estudi Bàsic de Seguretat i Salut (EBSS).

No escollir el treball correcte és un motiu habitual d’incidència quan es realitza la revisió dels expedients de visat.

RECORDA

  • En la fase de redacció del projecte, el promotor està obligat a què s’elabori un estudi de seguretat i salut (ESS) sempre i que es donin un d’aquests supòsits:
  • Que el pressupost d’execució per contracta (PEC) inclòs en el projecte sigui igual o superior a 75 milions de pessetes (450.759,08 euros)
  • Que la durada estimada sigui superior a 30 dies laborals, on intervinguin en algun moment de l’obra més de 20 treballadores simultàniament.
  • Que el volum de la mà d’obra estimada, entenent-se per tal, la suma dels dies de treball del total dels treballadors a l’obra, sigui superior a 500.
  • A les obres de túnels, galeries, conduccions subterrànies i presses.

En els projectes d’obra que no estan inclosos en els supòsits anteriors, s’ha d’elaborar un estudi bàsic de seguretat i salut (EBSS), tal com s’estableix en l’article 4 del RD 1627/97 sobre disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció.

L’AVÍS

Cal tenir clar que no és el mateix l’Estudi de Seguretat i Salut (ESS) que l’Estudi Bàsic de Seguretat i Salut (EBSS), i que el pressupost de l’obra no és l’únic condicionant que determina quan cal l’un o l’altre.

LA SOLUCIÓ

Visa i assegura’t d’assumir el treball que correspon, segons el tipus d’intervenció.

Amplia la informació relacionada amb la Coordinació de seguretat i salut, a la web del Cateb.

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Vallès Oriental

La delegació del Vallès Oriental es reuneix amb l’Ajuntament de La Garriga, amb l’objectiu d’agilitzar processos

L'objectiu és presentar els avantatges de la implantació dels Informes d’Idoneïtat Tècnica, com a mecanisme per a la agilització administrativa de les llicències d’obres

El passat 24 de febrer va tenir lloc a L’Ajuntament de La Garriga una trobada amb Meritxell Budó, alcaldessa de La Garriga i Jordi Carreras, cap de l’àrea de Territori i Urbanisme, juntament amb Josep Lluís Sala Sanguino, delegat del Vallès Oriental i Ascensió Gàlvez, directora de Validació del Cateb. La reunió ha tingut lloc amb la voluntat de millora dels procediments, per reduir els terminis de resposta, i treballar atenent en tot moment la qualitat dels serveis tècnics i el  compliment de la normativa urbanística i sectorial. També per establir l’acompanyament tècnic necessari per informar, assessorar i resoldre dubtes abans i durant el procés de tramitació de les llicències i comunicacions prèvies d’obres, per tal que des de qualsevol mitjà (presencial, telefònic o telemàtic)  la comunicació amb els tècnics i els promotors sigui fluida. 

PUBLICITAT

L'Informatiu

L’assignatura pendent: l’habitatge

El problema de l’habitatge a Barcelona no és cosa d’ara. Aquest any es compleixen 50 anys de la inauguració del polígon de La Mina, una de les darreres promocions del ‘desarrollismo’ franquista dissenyades per acollir als nouvinguts que arribaven a la ciutat i per fugir de diferents formes d’infrahabitatge, com el barraquisme, que havien protagonitzat la història urbanística de Barcelona durant el segle XX.

Escrit per -

La promesa d’uncreixement urbà equilibrat va xocar amb la realitat de l’especulació massiva

Abans de viatjar fins a la Mina, cal fer memòria i anar a cavall dels segles XIX i XX, quan la industrialització fa que onades de treballadors arribin a Barcelona per treballar a les fàbriques i a les obres de l’Exposició Universal (1888), el metro (1921) o l’Exposició Internacional (1929). La nul·la política d’habitatge i l’encariment dels lloguers (entre un 50 i un 150%) va fer que el barraquisme fos l’única opció pels nouvinguts. Són els anys de formació d’assentaments a Montjuïc, al Poblenou i a l’esquerra de l’Eixample.

El barraquisme era la cara més visible del greu problema de l’habitatge que es vivia a la ciutat. Entre 1921 i 1930, quan ja hi havia 4.000 barraques i 100.000 rellogats, van arribar a Barcelona 376.000 immigrants. Per fer-ne front, la dictadura de Primo de Rivera va promoure quatre conjunts de cases barates en zones marginals i no urbanitzades: Eduard Aunós, a la Zona Franca; Can Peguera a Nou Barris; i Baró de Viver i Bon Pastor, a Sant Andreu. Cases no van resoldre, però, el problema de l’habitatge a Barcelona.

Amb la Guerra Civil i la postguerra, el problema es va agreujar. Els anys 40 i 50 va veure explosió demogràfica d’immigrants a Barcelona. Barraques i corees (cases autoconstruïdes amb millor qualitat que les barraques) es van estendre com una taca d’oli per l’extraradi de la ciutat: al Bogatell, al Carmel, a la Diagonal, al Poblenou, a la Sagrera o a Sant Martí (la popular Perona). No va ser fins a la celebració del Congrés Eucarístic (1952) que es va intervenir per eliminar els assentaments de barraquistes.

Es van eliminar les barraques de la Diagonal, reubicant els habitants en dos polígons construïts en 28 dies i amb materials deficients, les Cases del Governador de Can Clos i del Verdum. A partir de llavors, l’erradicació del barraquisme va ser lenta però continuada gràcies a organismes estatals com l’Instituto Nacional de la Vivienda (INV) o l’Obra Sindical del Hogar (OSH); municipals com el Patronat Municipal de l’Habitatge (PMH); i les promocions d’habitatges de caixes d’estalvi, entitats religioses i cooperatives.

Vista aèria de les barraques del Somorrostro

El ‘desarollismo’ franquista

Fins al 1955, el règim va promoure l’autarquia, plantejament econòmic que buscava l’autosuficiència en àrees estratègiques com la indústria i l’energia. A Espanya, però, hi havia massa deficiències per tenir una economia realment autosuficient. Llavors va canviar el feixisme de la Falange pel pragmatisme dels tecnòcrates, nova classe política lligada a l’Opus Dei que postulava una economia 100% capitalista. Això va fer que, fins al final del franquisme (1975), Espanya visqués un gran creixement econòmic.

Aquesta transformació del franquisme es va concretar en l’anomenat  Pla d’Estabilització (1959), que pretenia concentrar els mitjans de producció per millorar la productivitat i crear grans mercats de consum i treball. En definitiva, crear grans ciutats. Aquest ‘desarrollismo’ buscava un creixement econòmic ràpid i intens, accelerat per una mà d’obra barata. El conseqüent flux migratori va fer insuficients els habitatges disponibles i van començar a proliferar de nou les barraques.

Progressivament, van aparèixer els anomenats barris dormitori per eliminar les barraques i acollir als immigrants que continuaven venint per treballar en la nova indústria. Uns barris majoritàriament de promoció pública, poc urbanitzats, mancats de serveis i, sovint, completament aïllats. Amb José María de Porcioles com a alcalde Barcelona, es va fer un pla de supressió del barraquisme que no va reeixir i que es basava a traslladar el problema a municipis com Sant Boi, el Prat, Badalona i Sant Adrià.

D’aquesta època també són algunes de les promocions d’OSH: el Grup Meridiana, el barri de la Mercè, les Roquetes, la Trinitat Nova, el Grup Parera, la Guineueta i el Grup la Pau. Polígons de pèssima qualitat constructiva, el que va provocar la seva ràpida degradació. L’INV va  tenir poca actuació directa a Barcelona. Més aviat, va donar suport a altres iniciatives. EL PMH, per la seva banda, va ser el responsable de petites promocions integrades a la trama urbana, com Torre Llobeta, Passeig Calvell (Poblenou), o el Polvorí.

L’especulació a gran escala va arribar, a mitjans dels anys 60, amb les promocions privades impulsades quan la promoció pública va perdre pistó. Aquestes promocions, impulsades per empreses constructores que es feien i desfeien, noms i bancs omnipresents, van alterar plans urbanístics, van impulsar la signatura massiva d’escriptures a la notaria Porcioles, i van marcar el naixement de grans fortunes amb nom propi: Joan Antoni Samarach (Ciutat Meridiana), o Román Sanahuja (Porta i Turó de la Peira).

En la teoria, el ‘desarrollismo’ preveia un creixement urbà equilibrat mentre buscava una rendibilitat alta en poc temps. En la pràctica, la realitat va ser diferent. L’interès econòmic d’industrials i promotors i la nul·la participació ciutadana, van provocar que se sobrepassés la legalitat. Inicialment, es van fer actuacions puntuals: petites promocions impulsades que buscaven la densificació, sacrificant espais verds i serveis públics. El resultat van ser habitatges de qualitat i habitabilitat força acceptable.

A poc a poc, es van crear grans conjunts residencials promoguts per grans constructores i grups empresarials. L’edificació va ser impulsada sense massa regulació produint modificacions, urbanístiques i constructives, mirant pel màxim benefici del promotor i sense tenir en compte l’entorn. Els projectes mancaven, per exemple, de voreres o il·luminat públic, i disposaven d’un transport deficient. Els habitatges eren de mala qualitat, amb poc espai habitable i, sovint, sense elements fonamentals, com l’aigua corrent.

La construcció de polígons no sortia del no-res, sinó que era la resposta a la tensió demogràfica. Entre 1960 i 1973 van arribar anualment a Barcelona unes 130.000 persones. Això va dur a l’expansió de la ciutat, creant barris sencers, allargant la Gran Via fins al Besòs, i construint polígons com el del Sud-oest del Besòs o el de la Mina, a on es va reubicar, amb poca planificació, famílies d’assentaments barraquistes. El darrer nucli històric de barraques, la Perona, no van desaparèixer, però, fins al 1989.

Actualment, la Mina és un barri de Sant Adrià de Besòs. En els seus orígens, no obstant això, era un territori rural i agrícola que devia el seu nom a la mina que abastava la font del berenador de Ca Joanet, lloc on els barcelonins solien anar a passar els diumenges envoltats d’horts i casetes rurals. Un espai que, al mapa que va traçar Ildefons Cerdà en dissenyar l’Eixample, era una gran extensió verda al costat del Besòs, un pulmó de Barcelona que no va poder superar l’especulació urbanística.

Amb la industrialització de mitjan segle XIX, la zona va experimentar un ràpid creixement urbà. S’hi van establir fàbriques tèxtils i metal·lúrgiques i es van construir els primers habitatges per acollir als treballadors que arribaven a la recerca d’ocupació en les indústries emergents. No va ser, però, fins al 1959, amb l’aprovació del Pla Parcial de la Mina en la riba dreta del Besòs, que el barri va començar a perfilar-se com a tal. Les obres, però, no van començar fins a ben bé una dècada després, el 1968.

El barri es va construir entre el 1969 i el 1972, i en pocs mesos van arribar 15.000 persones procedents de nuclis barraquistes, principalment del Somorrostro i del Camp de la Bota. La manca d’infraestructures, com a carrers pavimentats, clavegueram i espais públics adequats, va dificultar, indefectiblement, les seves condicions de vida. Aquesta falta de recursos, la pobresa, el seu vincle amb el barraquisme i la segregació van contribuir a la formació d’una imatge negativa del barri.

Cinquanta anys després de la seva construcció, la Mina continua sent un paradigma de la marginalitat urbana. En els darrers anys, s’han dut a terme iniciatives de millora del barri, com ara nous equipaments (escoles, centres de salut o espais recreatius) i programes socials per promoure la cohesió i la inclusió social. Avui dia, el polígon de la Mina continua sent un barri en ple procés de transformació. La seva història és un reflex de la lluita i la resiliència de la seva comunitat al llarg dels anys.

LA PETJADA DE PORCIOLES

El líder del ‘desarrollismo’’ a Barcelona va ser José María de Porcioles, alcalde de Barcelona des del 1957 fins al 1973. Tres llargs lustres marcats per l’obtenció de la Carta Municipal i una delirant planificació urbanística en la qual destacaven la supervivència del barraquisme, la construcció de nombrosos polígons d’habitatge endèmicament desatesos, i l’impuls de projectes especulatius com el fracassat Pla de la Ribera (1965), que volia requalificar 225 hectàrees del litoral per a ús comercial i residencial.

            Sigui com sigui, el seu rastre urbanístic és notable encara avui: grans avingudes consagrades a l’automòbil, construcció de barriades deficients, o l’enderrocament d’elements patrimonials, com la modernista Casa Trinxet, de Puig i Cadafalch. El balanç de la seva etapa  no és uniforme. Per a alguns va ser un alcalde modernitzador. Per a altres, un especulador. La  seva cara més visible és, però, la febre constructiva polígons d’habitatges, com la Mina, impulsada per la banca, i on la seva pròpia notaria va jugar un paper clau.

PUBLICITAT

Oci i cultura Cultura

La sala de restauració i arxiu del MNAC, una visita amb molt d’art

El Cateb ha visitat la sala on es duen a terme les actuacions de conservació-restauració de les obres d’art del MNAC, dins el seu programa d'activitats culturals.

El 20 de febrer passat, un grup de col·legiats i col·legiades interessats en l’art van visitar amb nosaltres, la sala on es duen a terme les actuacions de conservació-restauració de les obres d’art del MNAC i el seu arxiu, que compta amb més de seixanta fons arxivístics relacionats amb artistes i empreses culturals vinculades al món de l’art.

La sortida, molt interessant i instructiva, ens va mostrar els tresors amagats del MNAC. El guia, especialitzat en ciències químiques, va fer una explicació molt detallada sobre els pigments, la seva composició, els aglutinants, etc. Vam poder visitar tota l’àrea de restauració, que ens va deixar amb ganes de veure’n més, juntament amb l’àrea dels arxius que ens va mostrar el fons de què disposa el museu. Fundacions.

La preservació de les col·leccions és un dels objectius del Museu Nacional i, per això, cal controlar els paràmetres ambientals i obtenir un entorn estable per a les obres, i supervisar les condicions dels sistemes expositius, la manipulació i l’emmagatzematge de les obres d’art. Els projectes de restauració, l’estudi dels processos i les causes de degradació requereixen un coneixement aprofundit de l’obra d’art i la seva història. L’examen, l’estudi tècnic i l’anàlisi científica dels materials comporta sovint un treball de recerca interdisciplinari.

L’Arxiu del Museu Nacional es va crear l’any 1995 amb l’objectiu de gestionar els fons arxivístics de la institució. Els seus fons arxivístics estan relacionats amb artistes i empreses culturals vinculades que complementen l’univers de les col·leccions del museu, atès que incorporen documents que ajuden a entendre el món de l’art des de la complexitat de les particularitats personals dels creadors i dels moviments i empreses que actuen en el context de creació.

 

PUBLICITAT

Pràctica professional Delegació del Maresme

Solucions al radó mitjançant barreres de protecció, al Maresme

El cicle de sessions sobre el radó té com a objectiu donar a conèixer als assistents les principals solucions existents de la mà de les empreses especialistes en solucions per al radó, en aquest cas, les barreres de protecció.

Aquest sessió pràctica que es va fer el 19 de febrer, va ser possible gràcies a una empresa especialista en solucions al radó mitjançant barreres de protecció: Molins. La jornada anava adreçada molt especialment per al tècnic de rehabilitació, en la qual es va parlar de la problemàtica del radó en edificacions i els seus requisits tècnics, amb les seva diagnosi i possibles solucions; també ens van explicar el control i el seguiment de la seva eficàcia, a càrrec de Manel Soler Caralp, responsable de Desenvolupament de Negoci i Relacions Institucionals a Molins Construction Solutions. Amb més de 20 anys d’experiència en el sector, ha treballat inicialment en el món de l’arquitectura i el disseny. Posteriorment, va exercir com a administrador de Betec, una empresa de productes químics per a la construcció. Durant els últims 15 anys, ha estat vinculat professionalment a Molins, on ha contribuït significativament al desenvolupament i creixement de l’empresa.

Amb el suport de

PUBLICITAT

Pràctica professional construcció Investigació seguretat i salut

El Cateb i IS Global signen un acord de col·laboració per a promoure la salut dels treballadors davant els episodis de calor

La col·laboració en el projecte “Intercambio” es centrarà en avaluar intervencions per a mitigar els possibles efectes adversos sobre la salut mental i física que provoca la calor en els treballadors de la construcció que treballen a l’exterior

L’exposició a la calor afecta la salut mental i física dels treballadors, especialment d’aquells que treballen a l’exterior realitzant tasques físiques intenses, com a la construcció. Els països i les empreses han implementat plans per prevenir els efectes adversos per a la salut de les onades de calor, que sovint inclouen recomanacions per als treballadors a l’aire lliure. Les mesures preventives inclouen l’adaptació del temps de treball i de les tasques realitzades durant el dia, una hidratació adequada, roba de protecció i pauses a les zones ombrejades/fresques. Hi ha pocs estudis que hagin avaluat l’efectivitat d’aquestes intervencions, sobretot en termes de salut.

INTERCAMBIO (Interventions to promote mental and physical health in changing working environments due to climate change, sustainable work practices, and in green jobs) és un projecte europeu, finançat per la Comissió Europea i coordinat per ISGlobal. El projecte te un enfocament científic i participatiu amb l’objectiu de promoure el benestar físic i mental dels treballadors de sectors afectats pel canvi climàtic, l’adopció de noves pràctiques de treball, i l’emergència de feines verdes.

Aquest vincle institucional permetrà aprofundir en el coneixement a l’exposició a altes temperatures dels treballadors de la construcció, dels seus possibles efectes en la salut i de les possibles mesures de prevenció, així com la seva eficàcia.



Inscriu-te al projecte!

Una iniciativa de

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Maresme

El Consell comarcal del Maresme analitza els principals reptes de la comarca en una reunió centrada en habitatge i urbanització

Jordi Marrot, director de l'Àrea Tècnica del Cateb i Núria Sauleda, delegada al Maresme, aborden la situació del gas radó en l'edificació de la comarca, en la reunió del alcaldes del Maresme.

El divendres 14 de febrer, va tenir lloc una reunió entre els alcaldes de diversos municipis del Maresme per abordar les qüestions més urgents que afecten la comarca. Les principals preocupacions que van sortir a la trobada van ser l’habitatge, la seguretat i la gestió de l’aigua, temes que preocupen especialment els veïns i les autoritats locals, però també es va parlar del gas radó en els habitatges. És per això que en la reunió van comptar amb la participació de la nostra delegada, Núria Sauleda i Jordi Marrot, director de l’Àrea Tècnica del Cateb.

PUBLICITAT

Visats Consells del visat

Consell del visat 32. Treballs de seguretat i salut, escull el treball que toca!

En el moment de donar d’alta un expedient a l’Oficina virtual, quan es tracta de seguretat i salut, és possible que tinguis dubtes sobre quin treball has de seleccionar.

LA DADA

En el moment de donar d’alta un expedient a l’Oficina virtual, quan es tracta de seguretat i salut, és possible que tinguis dubtes sobre quin treball has de seleccionar.

No escollir el treball correcte és un motiu habitual d’incidència quan es realitza la revisió dels expedients de visat.

RECORDA

El Reial Decret 1627/1997 de 24 d’octubre sobre disposicions mínimes de seguretat i salut a les obres de construcció determina, a l’article 3, quan és obligatòria la designació dels coordinadors de seguretat i salut.

Segons l’article 3.1, quan en l’elaboració del projecte d’obra intervinguin diversos projectistes, el promotor designarà un coordinador en matèria de seguretat i salut durant l’elaboració del projecte.

En canvi, segons l’article 3.2, quan en l’execució de l’obra intervingui més d’una empresa, o una empresa i treballadors autònoms o diversos treballadors autònoms, el promotor, abans de l’inici de les feines o tan aviat com es constati aquesta circumstància, ha de designar un coordinador en matèria de seguretat i salut durant l’execució de l’obra.

L’AVÍS

Cal tenir clar que no és el mateix la Coordinació de seguretat i salut en fase de projecte que en fase d’execució, i que caldrà afegir cada treball a l’expedient, només quan a l’obra es donin els supòsits establerts en el RD 1627/97.

LA SOLUCIÓ

Visa i assegura’t d’assumir el treball que correspon, segons el tipus d’intervenció.

Amplia la informació relacionada amb la Coordinació de seguretat i salut, a la web del Cateb.

PUBLICITAT

Institucional Dia de la dona

El Cateb amb la dona tècnica: el mes de les dones

El Cateb commemora el Dia Internacional de les Dones, un any més, per retre homenatge a les arquitectes tècniques i a totes les dones, perquè dins del sector facin el present i el futur més igualitari.

El dia 3 de març, el Cateb dona sortida a les activitats organitzades amb motiu del Dia Internacional de les Dones, per valorar el talent, la capacitat i la perspectiva de les dones en el sector de la construcció.

En aquesta nova edició el Cateb convida a participar-hi a totes les col·legiades i col·legiats i a formar part de la Comissió d’Igualtat de Gènere. La creació d’aquesta comissió és essencial per promoure la integració i el reconeixement de l’arquitecta tècnica en l’àmbit professional i en l’ecosistema STEM. Amb les activitats organitzades pel Cateb, tenim l’oportunitat de donar visibilitat, reflexionar i posar en valor el paper de les dones tècniques, inspirant futures generacions i impulsant un sector més equitatiu.

La Directora General, Isabel Pagonabarraga, ens recorda que només el 23% dels col·legiats del Cateb són dones, una xifra que no creix. Tot i això, cada vegada són més les professionals que destaquen en àmbits com la Direcció d’Execució d’Obra, la Rehabilitació i la Consultoria Energètica, demostrant el talent i la capacitat de lideratge de les dones en el sector.

Per això, des del Cateb seguim treballant per donar visibilitat i suport a les professionals de l’arquitectura tècnica, perquè tenir referents femenins és clau per avançar cap a la igualtat.

8M | Sílvia Paneque, Consellera de Territori, Habitatge amb la dona tècnica

8M | Eva Menor, Consellera d’Igualtat i Feminisme, amb la dona tècnica

8M | Bega Clavero. Comissió d'Igualtat del Consell i membre de JG del Cateb

8M | Isabel Pagonabarraga, Directora General del Cateb, amb la dona tècnica

8M| El Cateb amb la dona tècnica

Una campanya de:

Activitats programades

,

PUBLICITAT