Cercar Error
Pràctica professional Assessorament per oposicions Oposicions

Oposicions d’arquitecte tècnic al servei de la Hisenda Pública

El servei de Centre de Documentació de l’Àrea Tècnica del Cateb té disponibles per préstec els temaris d'oposicions d'arquitecte tècnic al servei de la Hisenda Pública

​​​S’ha publicat al BOE la Resolución de 17 de febrero de 2023, de la Subsecretaría, por la que se convoca proceso selectivo para ingreso, por el sistema general de acceso libre y promoción interna, en el Cuerpo de Arquitectos de la Hacienda Pública.  

Des del servei de Centre de Documentació de l’Àrea Tècnica del Cateb hem adquirit llibres amb el temari d’oposicions d’arquitectes tècnics per la hisenda pública.  Aquests llibres els pots venir a consultar i treballar des de la biblioteca o  els pots agafar en préstec.

En total són cinc llibres que pots utilitzar i que contenen la totalitat del temari d’arquitecte de la hisenda pública. Aquests llibres són:

  • Arquitectos técnicos hacienda. Temas derecho constitucional, administrativo y comunitario
  • A​rquitectos técnicos hacienda. Temas derecho civil y mercantil
  • Arquitectos técnicos hacienda. Temas catastro
  • Arquitectos técnicos hacienda. Temas urbanismo
  • Arquitectos técnicos hacienda. Temas hacienda pública y derecho tributario

​Si vols presentar-te a aquesta o a qualsevol altra convocatòria, pots venir a treballar i preparar els teus temaris des de la biblioteca. Disposes d’espai per connectar els ordinadors, per consultar llibres i documentació  i,  t’oferim assessorament tècnic i documental per preparar els teus temaris​.

En el següent enllaç del ministeri trobaràs exemples de casos pràctics proposats en  les anteriors convocatòries​

Molta sort!​​

PUBLICITAT

Pràctica professional Decret 141-2012 Habitabilitat

Nova Circular de la Direcció de Qualitat de l’Edificació i Rehabilitació de l’Habitatge núm. 09-2023, sobre la interpretació de l’apartat 5.4 de l’annex 2 del decret 141/2012

Publicació Circular núm. 9-2023 de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya sobre la interpretació de l'apartat 5.4 de l'annex 2 del Decret 141/2012

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha publicat una nova circular per a la interpretació de l’apartat 5.4 de l’Annex 2 del Decret 141/2012, respecte al concepte de ventilació i il·luminació en referència a la porta o finestra practicable.

En aquest aspecte, l’apartat 5.4 de l’annex 2 del Decret 141/2012 (que regula les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges preexistents, construïts amb anterioritat a l’11 d’agost de 1984 ) estableix que: “Una obertura és una porta o finestra practicable. La superfície d’una obertura és la del seu pas obert o de la seva superfície translúcida.”

Així mateix, l’annex 1 del mateix Decret que regula les condicions mínimes d’habitabilitat dels habitatges de nova construcció estableix en el seu apartat 4 que: “Tots els habitatges de nova construcció també han de complir els requisits que es determinen a l’annex 2 i que no estan regulats específicament en aquest annex 1.”

Els apartats 5.1 i 5.2 de l’annex 2 i l’apartat 3.9.1 de l’annex 1 tenen per objecte establir la ventilació mínima necessària de les habitacions, sales d’estar i dels espais d’ús comú com també el rang de les alçades computables.

El concepte de porta o finestra practicable que cita l’apartat 5.4 de l’annex 2 ha estat objecte de múltiples consultes i interpretacions que fan necessari establir un criteri homogeni pel que fa al concepte d’element practicable, on es considera com a superfície computable als efectes de ventilació o il·luminació, el forat d’obra.

La mateixa circular estableix unes consideracions al respecte.

Per poder consultar la Circular núm. 9 i a la resta de les Circulars de l’Agència de l’Habitatge, ho podeu fer en l’apartat d’Eines i treballs del web del Cateb.

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Bages-Berguedà-Anoia

Gran èxit de convocatòria a la inauguració de l’exposició “La construcció al segle XX”

La delegació del Bages-Berguedà-Anoia, amb el Gremi de Constructors d'Obres, ha inaugurat una interessant exposició amb material de construcció del segle XX de les comarques de l'ambit de la delegació. Fins al 14 d'abril.

Cristian Marc Huerta, delegat del Cateb, Marc Aloy, alcalde de Manresa, Josep Alias, president del Gremi de Constructors i Celestí Ventura, president del Cateb van donar el tret de sortida, el passat divendres 24 de febrer, a l’exposició La construcció al segle XX en les nostres comarques, en la seu del Cateb a Manresa.

La construcció al segle XX, també a les nostres comarques, ve marcada per canvis molt importants en els materials i en tècniques i sistemes constructius, com ara el formigó armat, la prefabricació, la industrialització… I tot això va anar acompanyat d’eines, recursos i material documental que va marcar el dia a dia del procés constructiu i de les obres de les comarques. 

És per això que la delegació, conjuntament amb el Gremi de Constructors, ha organitzat una exposició de recull de documentació i material de la construcció del segle XX, cedit per arquitectes tècnics i agremitats, que esdevé tot un recorregut en el temps a través de les eines, elements i documentació que s’han fet servir sempre en el dia dia de la nostra professió.

PUBLICITAT

Visats

Com facturar un expedient a nom d’un tercer

A continuació s'explica com es pot facturar el visat a nom del vostre despatx professional, empresa o a tercers.

 ​​​​​Per facturar un visat o un registre a nom d’un tercer (persona física o empresa), és imprescindible informar-ho a l’oficina virtual.

​Tipus d’autoritzacions:

​Autoritzar facturació per a un expedient concret

  • Emplenar el document d’autorització degudament complimentat i signat, marcant la opció “Només per al treball de” informant de quin treball es tracta* 
  • Adjuntar-lo com a Notificació Interna (NOI) a l’expedient. Aquesta línia la trobareu a la pantalla “Documents” a l’apartat “Documents generals”. 
  • Pagament: Seleccionar-nos com a pagadors nosaltres mateixos perquè s’obri el desplegable amb les diferents opcions.
  • Seleccionar la forma de pagament:
    • Rebut domiciliat
    • Passarel·la visa 
    • Transferència bancària

Pagador habitual (quan el pagador és la vostra empresa o bé de la que sou assalariats, o es tracti d’un contractant habitual). 

  • Emplenar el document d’autorització degudament complimentat i signat, marcant la opció “Per a tots els treballs encarregats, mentre no sigui revocada aquesta autorització de forma expressa.”* 
  • Emplenar l’autorització de domiciliació bancària (en cas que el pagador vulgui les factures domiciliades) 
  • Fer-ho arribar tot 2 dies hàbils abans de sol·licitar el visat a l’adreça electrònica de visats@cateb.cat.

* El document ha d’anar signat per ambdues parts. En cas de no disposar de signatura electrònica caldrà adjuntar còpia del DNI o CIF.

Recordeu que sempre podrem revocar les autoritzacions de facturacions incorporades a la vostra fitxa col·legial, omplint l’imprès a convenir que us mostrem a continuació i fent-lo arribar a l’adreça electrònica visats@cateb.cat 

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Maresme

Joan-Fèlix Martínez i Torrentó ens parla a TVMataró dels esgrafiats de la ciutat, la majoria, detalls florals de morters de calç pretenyits

Mataró és una de les ciutats de Catalunya amb més façanes esgrafiades. Es tracta d'un tipus de decoració mural que es pot veure sobretot al centre històric i a l'Eixample.

El delegat al Maresme, Joan-Fèlix Martínez i Torrento explica com els esgrafiats de Mataró són un tipus de decoració mural que es pot veure sobretot al centre històric i a l’Eixample, fets sobretot de mortrers de calç pretenyits fets per capes, la majoria detalls florals. El seu màxim exponent és Santiago Estrany i cal recuperar aquells que s’han perdut, com el de la plaça de l’Ajuntament, un gran mural que es va perdre.

mira tota la notícia

PUBLICITAT

Pràctica professional construcció prevenció riscos laborals rehabilitacio seguretat i salut

Jornada: Evitem els Accidents Laborals per Caiguda d’Altura

L’ICSSL ha organitzat aquesta jornada per impulsar l’acció de sensibilització a tots els agents implicats en el disseny i manteniment posterior dels edificis

Els accidents laborals per caiguda en alçada són un dels més traumàtics i greus i les causes poden ser diverses. El sector de la construcció és un dels més afectats, donat l’elevat nombre de treballs de reparació i manteniment de cobertes que es realitzen en tota mena d’edificis.

No totes les cobertes d’edificis existents han estat dissenyades amb una visió preventiva que inclogui els posteriors treballs de manteniment i disposen d’una protecció adequada a les persones que hi puguin accedir per a fer-ne el manteniment o projectar una nova instal·lació.

Les persones titulars i usuàries dels edificis, el personal tècnic que defineix la intervenció, el personal tècnic d’obra i de prevenció, les persones treballadores autònomes, les empreses que assumeixen els treballs i les persones treballadores que els duen a terme, tots, prenen decisions i poden ajudar a evitar un accident.

La campanya de sensibilització que impulsa l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Evitem els accidents laborals per caiguda d’altura. Tu pots ser part de la solució!, té com a objectiu sensibilitzar del risc que suposen els treballs en cobertes i quines mesures preventives s’han de prendre per evitar-los.

Per presentar el material divulgatiu de la campanya i aportar la visió dels diferents agents a qui va dirigida, l’ICSSL ha organitzat per al pròxim 7 de març de 2023 una jornada on participa el Consell de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya. El nostre company del Gabinet Tècnic del Col·legi de Tarragona, en Josep Anguera Cubells estarà a la Taula “Actors i visions sectorials diverses” per aportar la visió dels tècnics assessors en manteniment d’edificis i el paper de la persona titular/usuària de l’edifici.

La jornada, que tindrà lloc al Palau Firal i de Congressos de Tarragona, Carrer Arquitecte Rovira, 2, 43001 Tarragona, es podrà seguir tant en modalitat presencial com en linia. Aquí us deixem el programa de la jornada que inclou els formularis d’inscripció en la modalitat que escolliu:

PUBLICITAT

Pràctica professional Jornades rehabilitació energètica tendències

Jornada de la PTEC sobre Rehabilitació energètica d’edificis a Espanya. Noves tendències

La Plataforma Tecnológica Española de la Construcción (PTEC) organitza una jornada pel pròxim 15 de març de 2023, sobre noves tendències en rehabilitació associades a ecoeficiència a Espanya

La jornada estarà dedicada a la rehabilitació energètica. En ella es presentarà el document de “Nuevas tendencias de rehabilitación asociadas a ecoeficiencia en España” promogut pel Grup de treball d’energia de PTEC.

La jornada es desenvoluparà de forma presencial a l’Escuela Técnica Superior de Edificación UPM. Avd. de Juan de Herrera, 6, 28040 Madrid.

El programa de la jornada és:

09:30 – 10:00. Recepción de asistentes.


10:00 – 10:15. Apertura de la jornada.
➢ Pedro Fernández Alén. Presidente de PTEC y CNC.
➢ Alfonso Cobo, Director de la Escuela Técnica Superior de Edificación de U.P.M.


10:15 – 10:30. Presentación del Documento divulgativo sobre nuevas tendencias en rehabilitación asociadas a ecoeficiencia en España

➢ Jesús Alonso, Director de innovación de ACR
➢ Cristina Gallego, Responsable técnico de PTEC.

10:30-11:45. Nuevas tendencias en rehabilitación energética en edificación. Casos de uso.
➢ Soluciones y tecnologías para procesos de renovación profunda de la energía, proyecto StepUP. María Ibañez de ACR y Laia Cases de EURECAT.
➢ Rehabilitación y gemelos digitales orientados al comportamiento energético, proyecto AICREDITS. Gloria Calleja-Rodríguez de CEMOSA.
➢ Tecnologías de ventilación inteligente para rehabilitación energética de edificios educativos, proyecto ESKOAIRE. Olga Macías de TECNALIA.
➢ Materiales y productos naturales y reciclados para alcanzar Edificios de Consumo de Energía Casi Nulo con baja huella de carbono en rehabilitación y edificios de nueva construcción, proyecto LIFE RENATURAL NZEB. Raúl Vega de INTROMAC.
➢ Paneles para envolvente de edificio industrializados, cerámicos, activos y digitalizados, de alta eficiencia y diseñados bajo paradigmas de economía circular, proyecto FAÇANA. Nacho Torres BECSA y Javier Mira de ITC.
➢Tratamiento integral de la envolvente. Javier García Sánchez de DANOSA.
➢ Simulación multiescala en el diseño de elementos constructivos aislantes a partir de materiales avanzados. Aplicación en paneles de hormigón reforzado y celular con aerogeles. Javier Ortún-Terrazas de ITAINNOVA.
➢ Soluciones de rehabilitación de edificios con integración arquitectónica de elementos y sistemas fotovoltaicos. Nuria Martín de FOTOPLAT.
➢ El Agente Rehabilitador como tractor de la Rehabilitación Energética Integral de la Edificación Existente, proyecto Chinchibarra en Salamanca. Miguel Gimeno de NAVITIA PORTAE.


11:45 – 13:00. Mesa redonda sobre barreras y retos de la rehabilitación energética de edificios en España.
Moderador: Carlos Martínez, Director-gerente de PTEC.
Ponentes:
➢ José Antonio Ferrer, Jefe de la Unidad de Investigación sobre Eficiencia Energética en Edificación de CIEMAT.
➢ Manuela Navarro, Presidenta de la ASOCIACIÓN DE VECINOS GUETARIA DEL POBLADO DIRIGIDO DE ORCASITAS.
➢ José Moriana Pericet, Director del Área de Edificación y Rehabilitación de CEMOSA.
➢ Jordi Marrot, Director Àrea Tècnica del COLEGIO ARQUITECTOS TÉCNICOS DE BARCELONA.
➢ Silvia Fernández, Project Manager de AEICE, Agrupación Empresarial de Innovación y Construcción Eficiente.
➢ Mª Teresa De Diego, Responsable de Demanda y Clientes, Dirección Next Generation, FERROVIAL CONSTRUCCIÓN.


13.00-13.15. Cierre de la jornada.
➢ Carlos Martínez, Director-Gerente de PTEC
➢ Alfonso Cobo, Director de la Escuela Técnica Superior de Edificación de U.P.M.


13.15. Vino español. Networking.

Les inscripcions a la jornada es poden realitzar des de la pàgina web de la PTEC

PUBLICITAT

Pràctica professional Ajuts a la recerca Ajuts assistència a congressos 2023

Ajuts per a l’assistència a congressos

El Cateb obre una linia d'ajuts pels professionals de l'arquitectura tècnica per a projectes per al foment de la producció científica

El Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb) vol fomentar la recerca, el coneixement i la investigació amb els professionals de l’arquitectura tècnica. Un dels eixos és potenciar la visibilitat de la professió i la dels arquitectes tècnics, amb aquesta finalitat, vol donar suport als col·legiats i col·legiades que realitzin activitats de recerca en arquitectura tècnica mitjançant una convocatòria d’ajuts per a projectes per al foment de la producció científica.

L’objectiu de la convocatòria és facilitar ajuts i incentius per a l’assistència a congressos als col·legiats i col·legiades que presentin una comunicació o pòster.

Un cop rebuda la documentació s’avaluaran les sol·licituds i s’atorgarà unes determinades quantitats als projectes seleccionats en funció del fons de què es disposi. L’import màxim de la concessió dels ajuts és de 300 €.

El termini de recepció de sol·licituds serà fins al dia 31 de desembre de 2023 o fins a esgotar el finançament establert.

Per resoldre qualsevol dubte sobre aquesta convocatòria podeu enviar un correu electrònic a centredocumentacio@cateb.cat

A la pàgina web trobareu les bases per poder accedir a aquests ajuts i el formulari on podreu adjuntar la documentació per tal que es procedeixi a la seva revisió.

PUBLICITAT

Institucional Delegació d'Osona-Moianès Next Generation EU

La delegació d’Osona-Moianès, present a la Fira de l’Energia i Construcció Sostenible amb un estand i jornades coorganitzades amb el COAC

La segona edició de la Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible, FECS, ha reunit tot el teixit empresarial dels sectors relacionats amb la producció d’energia sostenible i la bioconstrucció de la comarca, del 16 al 18 de febrer.

La creixent inquietud i interès per promoure l’aprofitament d’energies renovables, i la seva implicació en la construcció i rehabilitació d’edificis, ha impulsat la FECS, que ha reunit participants, visitants i professionals dels sectors de la producció d’energia i la construcció sostenible.

A més de l’estand que hem tingut conjuntament amb el COAC, el Cateb ha impulsat tot un seguit de conferències inaugurades per Fabiana Palmero, regidora d’urbanisme de Vic, sobre el binomi salut i construcció amb molta participació durant tot el matí, i més tard introduint els conceptes de la reutilització d’aigües grises en edificis amb una sessió per a ciutadants sobre els fons Next Generation aquest dissabte 18 de febrer.

Miquel Vilaró, arquitect tècnic i especialista en construcció en fusta, ens va explicar en les jornades sobre construcció i salut, si la construcció en fusta és una moda o una necessitat.

Eva Bonet, coordinadora de l’Oficina Tècnica de la Rehabilitació del Cateb, ens va parlar de quines són les actuacions subvencionables en el cas d’una casa unifamiliar aïllada i en el cas d’un edifici plurifamiliar a quatre vents. Va exposar les actuacions necessàries per acollir-se als Fons Next Generation, també va fer una valoració econòmica i una simulació de tots els avantatges i possibilitats que tenim per finançar aquestes obres en l’horitzó actual. També va parlar de les conseqüències en el confort i de la millora de la qualitat de vida a casa nostra.

Per últim, Albert Soriano, cap d’estudis i directiu de l’Escola del Gremi d’Instal·ladors de Barcelona va tractar la reutilització d’aigües residuals i pluvials en edificis.

PUBLICITAT

Institucional Delegació del Vallès Oriental

Lluïda sessió de Control d’execució de sistemes SATE al Vallès Oriental

Ahir, 16 de febrer de 2023, la Delegació del Vallès Oriental va organitzar una matinal amb esmorzar on es va assessorar sobre la instal·lació del sistema SATE.

Donat el creixent i continuo interès sobre la instal·lació del Sistema SATE com a mètode d’aïllament d’envolupants, el Vallès Oriental va contactar amb Sto Ibérica per celebrar aquesta sessió amb esmorzar inclòs.

Esmorzar_Delegació_Vallés_Oriental

Els experts de Sto Ibérica, Federico Sànchez (Head of Technical Support), Miquel Torralba (responsable de projectes d’aïllament tèrmic) i Juan Francisco Hernández (responsable comercial) van explicar punts singulars del sistema SATE, així com els processos de control d’execució i com evitar patologies i altres problemes derivats.

Una sessió molt productiva amb comentaris positius molt ben rebuts:

“gracias por la sesión de Control de ejecución de sistemas SATE que habéis impartido esta mañana, habéis conseguido que fuera muy didáctica y abordado todos los puntos posibles, hemos aprendido todos mucho, os lo puedo assegurar”

No et perdis cap sessió! Segueix-nos a TELEGRAM: @CAATEEB_VO

Perfil Telegram CATEB Vallés Oriental

PUBLICITAT