Cercar Error
L'Informatiu Anàlisi d'obra Caateeb Can Mates Espais saludables Habitatge saludable Haus System Materials innocus Sant Cugat SATE sostenibilitat Tecnologia LED

Habitatges saludables a Sant Cugat del Vallès

Espai Natura a Sant Cugat del Vallès planteja una tipologia d’habitatge ampla i flexible, capaç d’adaptar-se a les necessitats del futur sense haver de canviar de pis. El seus objectius són: sostenibilitat, sensibilitat per la salut i excel·lència.

Escrit per i -

FITXA TÈCNICA
Nom de l’obra: Hàbitat Natura Turó de Can Mates
Ubicació: C/Antoni Solanell Turó de Can Mates. Sant Cugat del Vallès
Promotor: Marcové+ Haus
Project manager: José Antonio Quesada
Projecte i direcció d’obra: Manuel Bailo, Rosa Rull i Josep Puigdemont
Col·laboradora del projecte: Laura Gelman
Director d’execució de l’obra, coordinador de seguretat i cap d’obra: José Antonio Quesada
Constructor: Marcové
Principals industrials: BETON, CARINBISA, UBASART, SETECI I GRADHERMETIC
Data d’acabament de l’obra: 2018
El projecte Habitat Natura de Sant Cugat del Vallès va quedar finalista dels Premis Catalunya Construcció 2018 en la categoria d’Innovació en la construcció

Els rajos de sol de la tarda es filtren entre les lamel·les de les persianes de colors terrossos. Em trobo en un espai a mig camí entre l’interior i l’exterior d’un habitatge: a la galeria. Segons els seus arquitectes, Rosa Rull i Manuel Bailo, aquesta és la particularitat del projecte. Som en un pis d’uns 140 m2, prou a prop de Barcelona per poder arribar amb Ferrocarrils i prou allunyats per gaudir de l’aire pur, la natura i les vistes al Parc Natural de Collserola.

Can Mates és una zona residencial en desenvolupament a Sant Cugat, municipi que fomenta des de fa temps el respecte pel medi ambient. La promoció privada, batejada amb el nom d’Hàbitat Natura, és fruit de la confluència de l’interès dels gerents Olga i Marc Velasco de la promotora i constructora Marcové per la bioarquitectura, el despatx d’arquitectes Bailorull, exploradors en recerca constant per seguir evolucionant, i l’empresa Haus, un equip interdisciplinari encapçalat per Ricard Santamaria centrat en el disseny de cases saludables.

Avui ja està acabada i habitada la primera de les quatre fases del complex: 3.600 m2 construïts que consten de 16 habitatges, 32 places d’aparcament, 32 trasters i la urbanització de la piscina de 20 x 8 m. -La segona fase comptarà amb 15 habitatges, la tercera amb 20 dúplex i la quarta amb 8 habitatges més. El resultat serà una illa ortogonal amb un espai natural al centre. Ara ja es pot nedar a la piscina i jugar a bàsquet a la seva pista, i, més endavant, culminarà amb un espai de jocs infantils i un hort de 250 m2 que, a través d’un règim cooperatiu, contribuirà a cohesionar la comunitat de veïns i acostar-la a la natura.

L’obra ha estat finalista dels Premis FAD 2018 i la recuperació de la galeria li ha merescut ser també finalista dels Premis Catalunya Construcció en l’apartat d’Innovació. Aquest espai de transició entre l’interior i l’exterior es materialitza amb unes peces senzilles de formigó prefabricat que acoblen vidres, persianes i fusteries per configurar una doble pell que aporta confort climàtic, lumínic i acústic.

L’espai comunitari amb la piscina i la zona d’esbarjo

La galeria és un espai que també trobem a les façanes dels patis d’illa de l’Eixample barceloní. No puc evitar traçar un paral·lelisme entre la voluntat dels artífexs d’Hàbitat Natura i Ildefons Cerdà, quan a finals del segle XIX, va concebre la seva utòpica ciutat-jardí. En tots dos casos hi ha l’afany d’oferir habitatges sans, adaptats al clima, preparats pel futur i connectats amb la natura. La frase de Cerdà “cal urbanitzar el camp i ruralitzar la ciutat” es fa vigent en aquesta promoció a Sant Cugat un segle més tard. De la mateixa manera que l’urbanista estava amarat per les teories higienistes que recorrien Europa, els autors d’aquest projecte s’inspiren en els textos de Mariano Bueno i Carlos M. Requejo sobre salut i hàbitat.

La crisi iniciada al 2008, suposà l’aturada de la voràgine constructiva. Marcové, Bailorull i Haus la van aprofitar per repensar l’arquitectura i com l’habitem. Abans de la crisi, l’habitatge s’havia convertit en un element de consum ràpid i d’especulació.
Era habitual la compra de pisos-pont, de mida i prestacions per sota dels desitjats perquè eren provisionals. La duresa d’aquests darrers anys, ha fet que la societat hagi recuperat valors com la importància de l’estalvi, la moderació del consum i la consciència ecològica. Haus System neix per donar resposta a aquests nous valors i planteja una arquitectura humanista, on la persona i el seu confort físic i mental són el centre de la seva recerca. Espai Natura planteja una tipologia d’habitatge ampla i flexible, un lloc capaç d’adaptar-se a les necessitats del futur sense haver de canviar de pis. El seus objectius són: sostenibilitat, sensibilitat per la salut i l’excel·lència.

Sostenibilitat

La sostenibilitat és un concepte integrat en el disseny del propi projecte. L’edifici, un bloc allargat i compacte de 50 x 13,5 metres s’adapta a la topografia del carrer generant un volum de tres i quatre alçades esglaonat. La tipologia és d’habitatges passants de carrer a pati d’illa on trobem habitacions a cada costat, ja que l’orientació del bloc permet un bon assolellat de les seves façanes en el transcurs del dia i responen activament a les condicions climàtiques per obtenir una bona eficiència energètica.

La façana sud-oest, la més urbana, és on trobem l’esmentada reinterpretació de la galeria tradicional climàtica. Un espai buit d’ús polivalent que fa de transició entre l’interior de l’habitatge i l’exterior generantun coixí climàtic que permetrà un alt estalvi energètic a l’edifici.

Aquesta façana a ponent està formada per:

• Un primer tancament interior de paret ceràmica tipus gero de 15 cm amb un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior, SATE, de 12 cm d’elevada eficiència energètica amb un acabat d’estucat a la calç de color veig combinat amb balconeres de fusta laminada amb vidre.

• Un segon tancament exterior format per un entramat de peces prefabricades de formigó que defineixen el suport dels tancaments de les fusteries practicables de castanyer de la casa Carinbisa amb vidre doble d’alt control solar de Saint-Gobain amb cambra d’aire que es recolzen sobre aquests prefabricats dissenyats amb la empresa Ubasart que incorporen aïllament a l’interior de la seva secció per evitar els ponts tèrmics dels cantells dels forjats.

• Aquesta última capa que dona imatge a l’edifici s’acaba exteriorment amb lames d’alumini orientables i replegables de la casa Gradhermetic amb escala de colors terra feta expressament per aquesta promoció i dissenyada per el despatx d’arquitectes Bailorull.

• A la posició intermèdia entre el tancament de SATE i les peces de formigó prefabricat trobem el balcó-galeria, aquest espai buit de 1,8 metres d’amplada que permetrà a l’hivern mitjançant els dos plans de vidre formar un volum que per efecte hivernacle aportarà calor natural al pis i a l’estiu, les lames orientables el resguardaran del sol de ponent.

• La façana nord-est, que mira al pati d’illa, és la més transparent i oberta. S’aboca sobre l’espai comunitari amb vistes a la piscina, la zona d’esbarjo infantil i el futur hort. Té balcons de 2,5 metres d’amplada que permeten els usuaris desenvolupar activitats a l’aire lliure i gaudir de les vistes a la muntanya de Collserola.

La façana sud-oest, la més urbana, és on hi trobem l’esmentada reinterpretació de la galeriatradicional climàtica.

L’edifici s’adapta a la topografia del carrer
Finestres i balconeres de fusta amb persianes enrotllables motoritzades d’alumini

El sistema d’aquesta façana també és de tipus SATE combinada amb finestres i balconeres de fusta amb persianes  enrotllables motoritzades d’alumini. Amb aquestes solucions constructives òptimes podem afirmar que és un edifici que dialoga amb el clima i es sensible amb l’entorn que l’envolta .

El punt més destacable seguint amb la sostenibilitat és que s’ha prioritzat el criteri de proximitat en l’elecció dels materials de construcció de l’edifici; 2/3 parts dels materials que integren l’obra provenen d’un radi que no supera els 200 Km evitant costos i contaminació per un transport innecessari en benefici per el medi ambient.

Els materials de construcció tenen un elevat impacte en el cicle de vida dels edificis i suposen un alt percentatge de l’energia consumida durant la seva vida útil per aquest motiu s’han mirat d’emprar materials de cicle de vida tancat o circular escollint proveïdors que en els processos de fabricació i extracció del material segueixin criteris mediambientals. No cal obsessionar-se en crear nous materials per evitar residus futurs, sinó “sostenibilitzar” els que ja existeixen, i buscar la manera de reduir el problema actual.

Seguint amb el mateix criteri de sostenibilitat l’edifici disposa d’un sistema de recollida i reutilització d’aigües grises que es destinaran als inodors. També s’ha construït un dipòsit de 30.000 litres per recollir l’aigua de pluja i utilitzar-la per regar el hort i la zona enjardinada on s’ha seleccionat espècies autòctones i dintre d’aquestes aquelles que necessiten menys demanda d’aigua, les xeroplantes.

A la zona enjardinada s’hi ha plantat espècies autòctones i xeroplantes.

Hàbitat Natura és el primer edifici residencial de més de sis habitatges que assoleix la qualificació de quatre fulles verdes atorgat pel Green Building Council a l’Estat espanyol i és un dels primers en obtenir la certificació energètica A amb molt bona nota superant amb escreix els nivells establerts. Aquesta capacitat de fer les coses bé s’ha aconseguit assolint uns valors de temperatura, humitat, decibels, lúmens i nivells de COque proporcionen sensacions de confort tèrmic, acústic i lumínic, amb poca demanda d’energia i amb el mínim consum possible.

Buscant el confort tèrmic s’ha incrementat el gruix d’aïllament a les façanes. S’han tingut en compte les temperatures, els nivells d’humitat i la pluviometria dels últims 10 anys a Sant Cugat del Vallès i amb els resultats obtinguts s’ha dissenyat el sistema de climatització més adient per satisfer la demanda i reduir la despesa de consum elèctric. El sistema escollit és l’aerotèrmia aconseguint tres sistemes en un de sol: calefacció, ACS i refrigeració.

A l’hivern el sistema extreu la calor de l’aire exterior mitjançant una bomba de calor del tipus aiguaaire situada a la coberta de l’edifici i cedeix aquesta calor a l’aigua que s’aporta al circuit de terra radiant mitjançant un mòdul hidràulic. Aquest també permet la producció d’aigua calenta sanitària que s’emmagatzema en un dipòsit d’inèrcia situat a la galeria dels habitatges. A l’estiu l’aerotèrmia alimenta a dos fancoils situats al fals sostre, a l’interior dels habitatges, independentssegons l’ús i orientació (zona de dia i zona de nit) aportant aire fred.

En el terra radiant s’han utilitzat tubs de coure, material 100% reciclable i compatible amb qualsevol tipus d’energia. Amb els tubs de coure la calor és més uniforme i no es veu reduïda en les unions com passa amb els tubs de plàstic. Transmet la calor més ràpidament i això va acompanyat de la tria d’un paviment ceràmic que aporta més inèrcia tèrmica i fa que l’escalfor es perllongui durant més hores a l’interior dels habitatges.

Pel que fa el confort acústic i per reduir la conductivitat acústica entre habitatges s’ha utilitzat material ceràmic amb bandes elàstiques incorporant llana mineral com a material fonoabsorbent a l’interior dels envans. Això ha suposat una reducció d’uns 3,5 m² útils per habitatge degut als 35 cm de gruix assolits amb aquest sistema. El confort lumínic s’aconsegueix amb l’orientació del bloc i la lluminositat de les seves parets exteriors que entre un 42,1% i al 59,8% deixen pas a la llum exterior. Tot això reforçat amb la utilització de tecnologia LED que amb menor consum aconseguim majors nivells lumínics que altres tipus de bombetes. Seguint amb criteri de reduir el consum s’han instal·lat plaques fotovoltaiques a la coberta per subministrar electricitat a tots els espais comuns on també s’han instal·lat sensors volumètrics per estalviar energia. Els espais comuns no deixen indiferent, són d’una gran elegància i calidesa. Respiren la generositat i optimisme de l’arquitectura de Manel Bailo i Rosa Rull.

Sensibilitat per la salut

En aquesta obra finalitzada sota en concepte Haus System (Health, Architecture, Urbanism and Sustainability) es proposa una arquitectura fonamentada en la recerca i construcció d’espais saludables però amb una mirada científica.

La primera premissa i aspiració d’aquesta promoció es resumeix amb la frase: “pisos que respiren”.

Cada habitatge té un augment mig de la seva volumetria de 20,5 m³. Això es nota quan un passa el llindar de la porta d’entrada i es troba amb alçades entre els 2,5 i els 2,7 metres i obertures exteriors que van de terra a sostre. Puc afirmar que part del confort i valor d’aquests pisos està  en aquests m³.

Aquesta quantitat d’aire present a l’habitatge es manté net i renovat com a resultat d’utilitzar un sistema de ventilació de doble flux. El sistema extreu l’aire viciat a través dels banys i la cuina i simultàniament assegura la insuflació d’aire nou filtrat a la resta de l’habitatge. A l’hivern, l’aire nou recupera les calories de l’aire viciat que extreiem de l’habitatge i, amb l’ajuda d’un intercanviador, tèrmic es manté la temperatura desitjada. A l’estiu, l’aire nou entra a l’habitatge i es refreda gràcies a l’aire viciat que extreiem, evitant pujar la temperatura interior. Amb aquest intercanviador tèrmic, el sistema d’aerotèrmia és més eficient; ja que no ha d’escalfar i refredar tant l’aire de l’habitatge.

Tots els materials que defineixen l’edifici han estat seleccionats no només per a la seva qualitat, funcionalitat i durabilitat sinó per innocuïtat en la salut de les persones. En el mercat hi ha vernissos, adhesius, pintures, aïllaments, revestiments… on hi ha clares evidències sobre l’emissió de substàncies nocives a través de l’aire durant llargs períodes de temps i que poden ser perjudicials pel sistema respiratori, agressius per a la pell i els ulls. Encara que no hi hagi un estudi científic
que ho evidenciï, s’aplica el criteri de prudència: davant la possibilitat, es minimitza al màxim.

En aquesta línia, tant en les fusteries com en el mobiliari i la cuina, els nivells de formaldehids a la fusta són quasi bé nuls i les pintures que s’han emprat a base de carbonat de calci no alliberen COV’s (compostos orgànics volàtils).

El mateix criteri de prudència també s’aplica a la distribució i el tractament de la xarxa elèctrica per assegurar que els camps elèctrics i magnètics no esdevinguin un problema de salut per l’usuari. Tot el cablejat de l’habitatge s’ha distribuït de manera que no envaeixi les zones de descans.

Hi ha indicis que diuen que dormir i descansar a prop de camps elèctrics o magnètics d’una determinada intensitat és perjudicial i per aquest motiu s’inclou en els habitatges un dispositiu: el Bio Switch. Aquest, anul·la la presència de camps durant les hores de descans i només hi ha trànsit de corrent elèctrica si es produeix la demanda. A més, s’ha apantallat la paret entre la cuina i l’habitació amb pintura de grafit que evita que els camps elèctrics i magnètics generats per el consum dels electrodomèstics passin a l’estança.

No s’han instal·lat microones ni plaques d’inducció a les cuines per evitar la propagació d’ones. En el rebedor hi ha un  armariet on es poden connectar els mòbils i tauletes durant les hores de descans perquè les radiacions hi quedin confinades. Hi ha preses de connexió ethernet per tot l’habitatge per evitar la connexió per wi-fi. De totes aquestes mesures, la més important és la referent a la instal·lació elèctrica que ha estat la posada a terra a l’inici de la obra. Ricard Santamaria durant la visita m’explicava la importància que se li ha donat en aquesta posada a terra on s’han aconseguit nivells d’impedància menors de 2 ohms propis d’installacions amb consums elèctrics altíssims.

Excel·lència

Sant Cugat és un dels municipis de Catalunya amb el preu de l’habitatge més alt i aquest edifici no és cap excepció. Però si comparem el preu d’aquests pisos amb d’altres en la mateixa zona, el sobrecost derivat de les seves innovacions en bioconstrucció, entre un 6% i un 8%, no és significatiu.

Si tenim en compte el sobrecost inicial amb l’estalvi energètic i menys visites al metge, ens adonem que el luxe no són les marques dels materials i els acabats, sinó que es troba en la qualitat i volum de l’aire a l’interior de l’habitatge, en els materials que no emeten substàncies tòxiques, tot un seguit de prestacions intangibles que incideixen en el nostre benestar físic i mental.

Està naixent una nova consciència col·lectiva que valora el contacte amb la natura, la sostenibilitat i la  salut

Terra, aire, aigua i foc

Els quatre elements es gestionen de manera holística per tal d’oferirnos un hàbitat que respira i evoluciona com nosaltres. Es recupera el vincle que ha tingut l’ésser humà en el passat amb aquests quatre elements primordials i s’incorporen els sabers i coneixements tècnics i científics al costat de noves teories relacionades amb la consciència, els bioritmes i els camps electromagnètics.

Materialitza una nova utopia que recupera la qualitat de vida que havíem perdut en les darreres dècades dedicades al consumisme salvatge i a l’estrès. Està naixent una nova consciència col·lectiva que valora el contacte amb la natura, la sostenibilitat, la salut i el respecte pel medi ambient. Aquests pisos, avui excepcionals, són precursors dels habitatges del futur. Les properes fases, potser, ens desvetllaran més secrets. Aconseguirem edificis adaptables a l’entorn i d’impacte positiu?

Habitatges saludables

Bloc aïllat de 16 habitatges, amb jardí privatiu i piscina comunitària de 20 x 8 m a l’interior d’illa, i amb soterrani per a aparcament i trasters. Es tracta de la primera etapa d’una operació que preveu la construcció d’uns altres blocs en la  mateixa illa, alineats als respectius vials, i conformant un espai lliure central a l’interior.

Edifici de PB + 3PP que acompanya la rasant del carrer i queda esglaonat conformant dues parts, cadascuna amb un vestíbul i escala independent que donen servei a 2 habitatges per planta. El nucli de comunicació vertical constitueix un espai comú acollidor i amable que, atesa l’altura i superfícies d’influència, permet configurar una escala oberta en un recinte que acull l’ascensor i abasta els vestíbuls de planta, amb una lluerna que aporta llum natural zenital.

L’edifici es caracteritza per les completes obertures de façana, on l’espai interior i l’exterior esdevenen una continuïtat gràcies als grans tancaments vidrats. Les parts opaques són mínimes. Des del carrer s’emfatitza l’aparença d’una estructura de forjats horitzontals de formigó, vinculats formalment en el pla de façana per una modulació de muntants de formigó, i situant en els buits intersticials uns elements de fusteria i vidre que conformen a vegades un tancament i altres unes baranes o persianes orientables per crear uns espais intermedis de transició, versàtils, i que actuen de coixí climàtic .

Per l’interior d’illa tots els habitatges compten amb grans balcons i terrasses. Les plantes altes compten, a més, amb el terrat de coberta de la meitat baixa de l’edifici, que es fracciona en 4 grans terrasses. Les plantes baixes incorporen la franja envoltant que queda a recer de les visuals del carrer mitjançant una tanca de formigó i planxes d’acer. Els habitatges abasten tota l’amplada, de la façana carrer a l’interior d’illa, de tipologia gran, simple i ordenada.

Els espais són generosos, amb una altura lliure interior de 2,75m, oberts a l’exterior, amb molta llum natural, i participant d’un entorn privilegiat. Es cerca una arquitectura de confort, de benestar, que vol obtenir una experiència agradable, criteri
que es fa extensiu per a l’adopció dels sistemes constructius (ventilació i renovació aire interior, terra radiant, aïllament  acústic, materials innocus, ordenació traçats elèctrics, minimització de camps magnètics, connexió de terra estricta…).

La distribució planteja una estructura flexible que permet adequar els espais a diferents característiques familiars i que alhora conserva la capacitat d’adaptar-se per satisfer futures necessitats funcionals dels seus habitants o canvi de rols al llarg de la seva vida. El programa bàsic consta de 4 habitacions, cambres de bany, i una gran estança que creua l’edifici de banda a banda i conté sala, menjador, cuina, i es perllonga amb el balcó i la galeria.

Planta per a l’estudi econòmic
Alçat per a estudi econòmic
Alçat prquing

Volums amplis i materials innocus

Estructura de forjat reticular amb cassetó de formigó sobre retícula de pilars d’aproximadament 6,5 m llum, amb voladissos importants de 2,4 m i 1,8 m. En sentit transversal es defineixen uns pòrtics de 2 tramades amb voladís a cada costat. A la part central es troba la caixa d’escala i ascensor. L’altura entre plantes sobre rasant és de 3,25 m (de paviment a paviment) a fi de conferir major volum a les estances interiors. Al soterrani s’adopta una altura lliure entre forjats de 2,65 m, mesura que aporta amplitud i comoditat de pas d’instal·lacions.

Qualificació energètica

L’envoltant de façana queda resolta amb fusteria i amb maó ceràmic perforat amb SATE exterior de 12 cm i acabat estucat. La fusteria de castanyer amb doble envidrament d’altes prestacions: 1,39W/ m2ºK de transmitància, factor solar 1,26 sud i oest, i de 0,37 a la resta. Les galeries de la façana SO (carrer) funcionen com a coixins climàtics alternant tancaments de fusteria i persianes orientables per a control solar, encaixats entre elements prefabricats fixats entre forjats. Els balcons de la façana NE (interior) proveeixen ombra al tancament vidrat que queda fortament reculat.

Remat del cantell de la galeria Peça de formigó prefabricat fixada mecànicament a forjat Característiques: caixa de persiana + aïllament tèrmic

En tot el procés constructiu, la determinació de materials s’ha condicionat a evitar la presència de COV. Les instal·lacions de climatització es resolen mitjançant bomba de calor (calefacció i refrigeració). S’incorpora sistema de ventilació amb recuperador de calor. La producció d’ACS s’efectua també amb bomba calor. Els equips tècnics se situen a la coberta del bloc alt, juntament amb una estesa de plaques solars fotovoltaiques que proveeixen les instalacions d’electricitat i enllumenat dels espais comuns.

Les solucions adoptades han permès assolir una qualificació energètica «A» i una qualificació ambiental de GBCe de «4 fulles verdes »

El perfil de cost reflecteix les característiques constructives

La distribució del pressupost reflecteix la rellevant incidència de cost de les fusteries de tancament, que representa un 26% de l’import total i una repercussió de 343 €/m2 (PEM). Aquesta situació comporta la minva de pes relatiu dels altres capítols. Així, l’estructura i fonaments sumen un 12% i 164 €/m2, i el conjunt de revestiments, sostres i pintura un altre 13%. Aquests tres lots assoleixen el 50% de la inversió. Els treballs de ram de paleta i coberta afegirien un 11% de cost i 147€/m2.

Per un altre costat les installacions signifiquen un 16% i 208 €/m2 (sense equipaments). És significatiu l’import atribuït als treballs d’urbanització i jardineria dels espais comuns, que representen una repercussió de 124 €/m2 sobre la superfície construïda d’habitatge, fet que denota el valor afegit del producte resultant. El conjunt de l’operació ascendeix a una ràtio de 1.340 €/m2 de pressupost PEM per a m2 d’habitatge construït. (Els imports estan expressats en PEM. Per al cost de contracte cal afegir DGO i BI).

Superfície construïda (m2): 3.593,52 Bloc habitatges aïllat, PB+3PP: 16 habitatges, 32 pàrquings, 16 trasters

PUBLICITAT

L'Informatiu Aerotèrmia cicles termodinàmics de gasos EECC energia nul·la energies renovables NZEB Professió programes de certificació energètica sistemes aerotérmicos sistemes híbrids

Sistemes i aplicacions de l’aerotèrmia

Els actuals sistemes d’aerotèrmia són aplicables a qualsevol tipus d’edifici? Des de les actuals exigències d’ús d’energies renovables vegem si són una alternativa acceptada.

Escrit per i -

Habitatges de recent construcció a L’Hospitalet de Llobregat amb sistema de producció íntegre en aerotèrmia NIBE

Com a continuació de l’article publicat a L’Informatiu 357 sobre aerotèrmia, creiem que paga la pena dedicar unes línies més a mirar de resoldre alguns dubtes o qüestions que es poden presentar a l’hora de plantejar-nos aquests tipus d’instal·lacions en edificis de diferents característiques. Per exemple:

Els actuals sistemes d’aerotèrmia són aplicables a qualsevol tipus d’edifici?

Com ja vàrem comentar en l’anterior article, quasi totes les instal·lacions que actualment tenim instal·lades en els nostres edificis són aerotèrmiques, entenent que es basen en l’intercanvi d’energia tèrmica amb l’aire (exterior, en aquest cas). Ara bé, els nous sistemes compactes de climatització amb producció d’ACS busquen la simplicitat i ocupar un espai reduït i són, per tant, equips petits i de relativament poca potència. En una instal·lació que consideri aquests paràmetres com a prioritaris (per manca d’espai i per tenir una demanda ajustada) els sistemes d’instal·lacions aerotèrmiques són una alternativa interessant. En canvi, si parlem de grans instal·lacions centralitzades, molt probablement aquestes solucions no siguin les més idònies.

Des de les actuals exigències d’ús d’energies renovables, són una alternativa acceptada? A partir de quin percentatge de compliment de les necessitats?

Són una alternativa acceptada, en qualsevol percentatge, per dos motius. Primer, perquè es basen en cicles termodinàmics de gasos dits refrigerants que permeten coeficients de rendiment de 3, 4 i fins a 7 punts. És a dir, obtenim fins a 7 unitats d’energia secundària per cada unitat gastada d’energia primària. Es defineixen ‘’categories’’ en l’energia en funció de la seva capacitat real de produir un treball efectiu, parlem d’una entropia alta o baixa. Així, considerem l’energia elèctrica com una font d’energia primària, d’alta categoria, mentre que considerem la tèrmica de baixa temperatura, que és l’habitual en climatització i ACS, com a secundària, de més baixa entropia.

En segon lloc, són una alternativa acceptada perquè aquests rendiments s’obtenen no ja amb energies renovables (això depèn de la font primària amb què s’hagi generat l’electricitat) sinó que també s’aprofiten energies residuals (recuperadors)
que es perdrien en el medi ambient (amb efectes sobre l’escalfament global) si no s’aprofitessin. Imbatible en un balanç que consideri tots els efectes. Per tant, alternativa acceptada i la millor possible, per ara, com a mínim.

Unitats exteriors aerotèrmiques NIBE per a la producció de calefacció i refrigeració ACS

Els programes de certificació energètica habituals (CALENER, C3X, HUKC o altres) permeten certificar amb aquests sistemes?

Casa pasiva de House Habitat a Mirasol (Sant Cugat del Vallès), d’Ernest Garriga (Lacol
Arquitectes) i Xavier Badia (arquitecte tècnic de Vinclament)

Donen millors resultats (quant a emissions de CO2) o pitjors que la instal·lació de plaques solars per a ASC? Els programes actuals de certificació energètica permeten aplicar aquests sistemes, alguns directament i altres de manera simplificada, per comparació. Els resultats que s’obtenen demostren que sempre seran millors les installacions aerotèrmiques que les plaques
solars, ja que aquestes són sistemes cíclics, que depenen de les condicions atmosfèriques (incidència solar) i que, precisament per això, són sistemes que necessiten back up, és a dir, sistemes alternatius per si falla la font principal (sol).

De tota manera l’avaluació entre sistemes diferents no es pot basar únicament en el compliment d’una sèrie de criteris normatius. Tots ells són acceptables a partir d’un dimensionat correcte. El que cal analitzar és el resultat global d’explotació: inversió + producció + manteniment. I aquí és on intervenen costos i rendiments, que es donen per fets, però dels quals mai
es fa un seguiment ni verificació. Si es fa un seguiment real, amb el grau de manteniment habitual que, desgraciadament, es fa en les installacions solars, es veu que les installacions aerotèrmiques, més simples en operació i manteniment, són més eficients al llarg de la seva vida útil.

Són compatibles els dos sistemes o poden ser complementaris?

A nivell domèstic els sistemes compactes aerotèrmics han aparegut per substituir les plantes solars tèrmiques per a producció d’ACS. Per tant, no té sentit un ús mixt simultani ni tampoc fer-los complementaris, pel que implica quant a doblar inversions i a la necessitat de dur a terme manteniments diferenciats.

Quina tipologia d’edificació és més apta per a aquests sistemes?

Habitatge unifamiliar aïllat? Cases adossades? Edifici plurifamiliar? I quines són les zones climàtiques idònies? Zones climàtiques càlides? Temperades? Fredes? Els sistemes no tenen cap limitació en tipologia. Potser la més complexa seria l’edifici plurifamiliar, si pretenem agrupar unitats exteriors en coberta, degut a les possibles alçades a superar i a la necessitat de passos comuns i accessibles en els recorreguts verticals. En tot cas, les diferències en alçada geomètrica
admeses pels nous equips van creixent (temes relatius a compressors i gasos utilitzats) i disposar dels passos verticals és un problema de disseny de l’edifici de fàcil solució si aquests passos es tenen en compte de bon principi.

Per altra banda, i amb relació al rigor climàtic, com més temperada és una zona (podem considerar variacions d’entre +2°C als +35°C), necessitem menys potència tèrmica instal·lada i els equips treballen en la zona de major rendiment. Per tant, diríem que un clima mediterrani, amb variacions però no molt extremes, és l’ideal per aquests tipus de sistemes, amb períodes d’utilització limitats a uns mesos molt concrets en què s’assoleixen valors extrems (especialment en el cas de la refrigeració).

De fet, però, són sistemes aptes per a totes les condicions, sempre i quan es tingui present que, a mida que les condicions exteriors se situen en els extrems, els rendiments cauen i, per obtenir els mateixos resultats cal disposar de més potència instal·lada per aconseguir els mateixos resultats.

De la mateixa manera que les alçades màximes possibles entre unitats interior i exteriors d’un sistema partit van creixent, també les temperatures extremes en què aquests equips poden treballar fan que els rangs d’utilització siguin cada cop més amples. Hi ha lleis físiques intocables (l’aigua, a pressió atmosfèrica, sempre es convertirà en gel per sota els 0°C) però hi ha, gràcies a la tecnologia, maneres enginyoses de superar condicions adverses i seguir proporcionant el servei previst.

A partir de quins paràmetres es pot considerar l’ús de sistemes aerotèrmics?

Econòmics, d’eficiència energètica, d’emissions associades, de demanda? Amb la tecnologia disponible i els sistemes de control de la mateixa electrònica existents al mercat, els sistemes aerotèrmics no haurien de considerar-se una alternativa sinó, més aviat, la solució de partida per consum, simplicitat i espai. Si l’edifici en qüestió objecte d’un estudi de viabilitat encara disposa de subministrament de gas natural canalitzat potser encara és més econòmica una caldera de gas (tot i que no qualsevol caldera). En qualsevol altre cas la resposta és clarament “no”, ja que encara que el cost d’inversió és la darrera barrera, això serà per poc temps.

A països com Holanda, a tall d’exemple, ja s’ha decidit formalment i de manera oficial la migració cap a sistemes ‘’tot elèctric’’ i s’estan preparant per començar a desmantellar  xarxa de gas natural i eliminar la dependència respecte tercers
com a proveïdors d’energia.

Ho fan plantejant sistemes moderns i dinàmics de generació elèctrica en local, amb plantes fotovoltaiques i bombes de calor
aerotèrmiques com les que estem comentant en aquest article, amb un plantejament global que implica totes les baules (generació/distribució/comercialització), el que permet tractar temes com els costos, l’eficiència, emissions i demanda des d’un punt de vista agregat i, per tant, molt més eficient pel conjunt de la societat. I si és més eficient pel conjunt, també ho ha de ser, segur, pel particular.

Quin futur immediat ens depararà la necessitat de projectar i construir edificis d’energia quasi nul·la (NZEB o EECC)?

Anem cap a aquest tipus de sistemes perquè els edificis necessitaran molt poca energia? Serà l’energia elèctrica la més eficient i “renovable” per als nostres edificis, tenint en compte la necessitat de fer ús d’energies produïdes en l’entorn
proper? Recordem de nou què és un edifici de consum d’energia quasi nul·la segons la Directiva 2010/31/ UE: “un edifici amb un nivell d’eficiència energètica molt alt (…). La quantitat gairebé nul·la o molt baixa d’energia requerida hauria d’estar
coberta, en molt àmplia mesura, per energia procedent de fonts renovables, inclosa l’energia procedent de fonts renovables produïda in situ o en l’entorn.”

Efectivament, si construïm bons edificis estarem reduint la seva demanda energètica a les necessitats mínimes (primera exigència per a aconseguir edificis d’energia quasi nul·la) i si hi instal·lem sistemes tèrmics i d’enllumenat molt eficients,
les necessitats d’energia primària seran les mínimes possibles. En aquestes condicions, hauríem de ser capaços de produir l’energia primària mínima imprescindible de manera local, i la tecnologia actual permetria fer-ho amb plantes fotovoltaiques
(FV).

Dates clau per a la implantació dels NZEB. Font BPIE

Hem de tenir en compte que les plantes FV actuals permeten valors de producció que se situen al voltant dels 170W/mi que l’espai en coberta en edificis “en alçada” sempre és limitat. Per tant, si l’energia primària requerida és la mínima possible, podrem arribar a produir-la tota de manera local. Llavors trobem les claus de futur: “nivell d’eficiència molt alt”, “energies renovables”, i “produïdes in situ”.

Sobre si l’energia elèctrica és la més eficient o l’energia primària del futur, creiem que sobre això no hi ha dubte. No s’ha qüestionat mai. El que es qüestiona és que producció i consum han d’estar lligats (una havia de seguir l’altre) degut a la dificultat de ‘’produir i emmagatzemar’’ l’energia elèctrica de manera real i eficient. Poder-ho fer permetria produir en moments de baix consum i consumir en puntes, reduint molt la potència instal·lada. Aquest problema no existeix quan parlem de combustibles derivats del petroli, que permeten ser emmagatzemats i consumits sota demanda.

L’altre gran problema de l’energia elèctrica, tal i com s’ha plantejat fins ara, és que la producció es fa en centrals de gran potència allunyades dels consums. Transportar aquesta energia grans distàncies amb unes pèrdues raonables obliga a treballar a altes tensions, amb les dificultats tècniques, de seguretat i d’afectació a l’entorn ja ben conegudes.

I aquests són els conceptes que han canviat: primer, la producció ja no és singular i allunyada del consum sinó que es proposa que producció i consum es barregin en àrees locals i que una i altra es compensin tant com sigui possible. I el segon, la millora de les bateries elèctriques. Capacitat, eficiència, durada, baix pes i velocitat de recàrrega són elements que milloren constantment, fins al punt de convertir les bateries en alternatives reals en molts aspectes. El cas més conegut, el dels vehicles automòbils 100% elèctrics.

Això provocarà, o ja està provocant, també un canvi en el concepte del receptor, simplificant equips, fent-los menys ostosos i de més fàcil manteniment, revertint en la reducció de costos de producció, reduint l’ús de materials necessaris i facilitant el seu posterior reciclatge. Un canvi que serà dràstic.

En el cas dels vehicles automòbils 100% elèctrics es parla d’una reducció de fins a un 60% en peces, equips i temps de muntatge si ho comparem amb un vehicle habitual amb motor d’explosió. Això és una revolució.

Parlem d’un canvi de concepte

Punt de recàrrega de vehicle elèctric

El cotxe, com ja va passar amb els smart phones, passen de ser una cosa a una altra molt diferent. L’smart phone va passar de ser un telèfon a ser un mitjà d’intercanvi d’informació i serveis l’amplitud i abast del qual no cal explicar. Del cotxe elèctric en proposen un canvi similar. Passarà de ser un consumidor d’energia en el transport a ser un subministrador d’energia a la llar.

Si el vehicle elèctric disposa d’unes bateries amb tecnologia capaç d’alimentar motors potents i amb una gran autonomia però està aturat un 95% del temps diari, per què no utilitzar les bateries del cotxe com a font d’energia real? Per què gastar-nos recursos muntant sistemes de bateries fixes a casa si tenim el cotxe, que disposa de bateries amb capacitat suficient?

Carreguem bateries de dia, a la feina, allà a on siguem, ens desplacem a casa i, de nit, utilitzem l’energia generada  emmagatzemada al cotxe. És energia de proximitat (0-100 km), renovable amb sistemes de recàrrega mitjançant plaques fotovoltaiques, utilitza recursos disponibles infrautilitzats i permet una dualitat com a receptorsubministrador que augmenta l’eficiència del conjunt com cap altra.

Dos comentaris més

Per a qui estigui preocupat per la inversió que suposa les estacions de càrrega de vehicles, tant si estan connectades a la xarxa com si generen l’electricitat localment amb sistemes FV, ja es parla de sistemes de càrrega per inducció i itegrats a
les calçades de carrers i carreteres, de manera que, pel fet de circular-hi per damunt, carregarien les bateries dels vehicles. Sense comentaris.

Més important, encara i canvi de concepte. Si fins ara tenim receptors (tv, neveres, enllumenat, calefacció, motors…) preparats per rebre corrent altern (CA) a tensions mitjanes/ altes (230/400V) perquè era convenient pel tipus de generació
(generadors rotatius) i per les grans distàncies de transport (poques centrals de generació de molta potència però molt disperses) ara ens trobarem amb plantes FV més petites, molt properes (km 0) i que produeixen segons altres tecnologies,
en corrent continu (CC). Si tenim en compte que la gran majoria de receptors esmentats, internament funcionen amb CC, podem pensar en receptors directament alimentats en CC, estalviant els equips incorporats que permeten el pas de Ca a CC.

Podrem eliminar transformadors i electrònica intermèdia que genera pèrdues i costos d’inversió i manteniment. Igualment, tensions més baixes impliquen menys risc per als usuaris i menys exigència als materials, menys requeriments en aïllaments
i, també, menys espai ocupat, menys material utilitzat. Equips més petits, més eficients, menys consumidors de recursos.

Tots aquests nous conceptes empenyen en la direcció correcta si es tracta de fer edificis que consumeixin menys i millor? És evident que sí. És una ajuda al disseny global dels edificis per aconseguir el consum quasi zero.

Un altre exemple d’aquest balanç local quasi nul. A Bèlgica està permès instal·lar un sistema FV particular per aconsegui un balanç “anual” nul de l’habitatge. Amb un sistema FV que generi l’energia total anual estimada de l’habitatge es permet el
consum i la injecció a xarxa simultànies de manera que el comptador gira endavant o endarrere al llarg del dia, segons necessitis consumir o puguis produir.

Exemples d’habitatges flotants a Bruges (Bèlgica) amb consum nul (Foto: E. Pucurull)

La idea és que el teu comptador elèctric marqui el mateix al començar l’any que a l’acabar i, per tant, el teu consum global pot considerarse renovable al 100% i km 0, amb un cost real que es limita a l’amortització i eventual manteniment de
la instal·lació. A la pràctica, en les condicions i hores d’assolellament radiació a Bèlgica i amb el nivell (alt) de la qualitat de la construcció (en qüestions d’aïllament, grau d’infiltració i absència quasi absoluta de ponts tèrmics), els retorns de la inversió es produeixen en 6-7 anys. A Almeria, per posar un exemple proper, es podria amortitzar la instal·lació en 2-3 anys per la menor necessitat de potència instal·lada i major nivell de radiació, si es complissin les exigències adequades en la qualitat de la construcció.

Reducció de consum efectiva

En algunes pàgines web es parla de l’aerotèrmia com un excel·lent mitjà per obtenir gran part de l’energia necessària per climatitzar un habitatge, de manera gratuïta, convertint l’energia natural procedent de l’aire en una climatització renovable i eficient. Fins a quin punt això és així? De quina reducció de consum efectiva podem estar parlant?

Aquest plantejament és erroni o, com a mínim, pot generar certa confusió. Una cosa és l’aerotèrmia com la tècnica  d’intercanvi amb un mitjà extern, aire en aquest cas, i una altra és el que anomenem la climatització natural o gratuïta. En el cas de l’aerotèrmia com l’hem descrita fins aquí, ni l’energia és gratuïta ni obtenim energia natural procedent de l’aire.
El que fem, com ha quedat exposat, és fer servir sistemes cada cop més eficients, capaços de convertir energia elèctrica primària d’alta qualitat en la major quantitat possible d’energia tèrmica que, al cap i a la fi, és la que ens interessa per escalfar habitatges i ACS. Això es pot fer amb sistemes aerotèrmics (que són molt eficients en aquesta tasca, en unes  condicions determinades) i, encara millor (en un segon pas que s’acosta), ho podem fer produint nosaltres mateixos aquesta energia elèctrica primària que necessitem, no només amb finalitats tèrmiques, també pel funcionament de tot tipus de receptors i per a l’enllumenat.

Com ja s’ha comentat, aquesta producció tendeix cada cop més a un model de producció local, de manera molt eficient, sense grans xarxes de distribució amb costos afegits, amb la instal·lació de plaques FV. I aquesta tecnologia (generació,
emmagatzematge, consum i gestió en àrea local) està evolucionant de tal manera que modificarà el mercat elèctric i el mercat dels receptors, adaptant-los directament al subministrament des de bateries en corrent continu (CC).

Per altra banda, podem parlar també de la refrigeració natural o gratuïta. Parlem llavors de sistemes anomenats passius o de sistemes combinats que aprofiten unes condicions exteriors molt particulars. En el primer cas podem parlar de façanes
actives, que aprofiten la radiació solar per escalfar, per exemple, una gran massa d’aigua continguda en la pròpia façana. Aquesta aigua retinguda que capta l’energia del sol, tramet aquesta energia a l’interior. És clar que l’energia, igual que entra
pot sortir. Per tant, són sistemes que han de variar les condicions de funcionament, aprofitant per obrir vies quan ens interessa però tancant-les quan les condicions exteriors ens són desfavorables.

En el segon cas podríem parlar de solucions en climes a on el gradient de temperatura entre dia i nit és molt gran. Climes continentals, normalment en altituds importants, que poden arribar a 40°C de dia i que baixen per sota de zero durant la nit.
Amb edificis construïts amb una gran inèrcia tèrmica interior i amb un bon aïllament en l’envolupant, podem fer circular l’aire fred de la nit per l’interior de les estructures i tancaments (forjats actius) refredant la massa del conjunt de manera que,
durant el dia, permeti compensar, per conducció natural i radiació, les càrregues internes que es generen per l’ús.

Parlem, està clar, d’edificis molt concrets i en llocs bastant especials, que permeten una gestió global per aprofitar una energia efímera i necessària en grans quantitats per ser eficaç. Són solucions no exemptes de riscos pel que fa al disseny i
resultat final i, normalment, no evita haver de disposar de sistemes alternatius de recanvi, de menor potència que en cas de no disposar d’aquests sistemes.

En què consisteixen els sistemes híbrids?

Els sistemes híbrids, llevat de molt comptades ocasions, són sistemes de transició. En alguns casos, per requeriments de funcionament dual, són sistemes obligatoris fins que hi ha un canvi tecnològic important que permet prescindir de la dualitat. És el cas dels submarins, que en els seus primers temps havien de disposar de dos tipus de motors, un de dièsel que els permetia navegar en superfície (amb entrada d’aire de combustió) amb consum de fuel, i un d’elèctric per navegar en immersió (sense necessitar aire i, també, més silenciós) alimentat des de bateries. Amb l’arribada dels reactors nuclears a una escala, diguemne, reduïda, es va passar a funcionar amb un sistema únic que permetia l’ús dual, eliminant duplicitats i reduint l’espai necessari.

En la majoria dels casos, i els vehicles automòbils són, de nou, un bon exemple, els sistemes híbrids són sistemes que permeten una evolució progressiva, talment com ho faria una espècie en evolució, però a velocitats de canvi altíssimes.
Es van substituint parts que van passant d’una tecnologia a una altra, cada cop en major proporció. Difícilment sobreviuran les dues tecnologies a llarg termini perquè si la nova realment demostra que pot ser substituta i amb avantatges desplaçarà totalment l’antiga. I, com sempre, mantenir dualitats implica doble cost, doble manteniment, doble espai ocupat.

Com al cas del submarí, els sistemes híbrids són vàlids o necessaris si els sistemes han de treballar en dos entorns totalment diferents per a un mateix principi de funcionament. Però aquest tipus de situacions són, realment, poc freqüents. Per tant, en la majoria de sistemes, inclosa l’aerotèrmia, híbrid és sinònim de transició, fins que la tecnologia emergent sigui capaç de substituir i millorar l’anterior, moment en el qual l’antiga desapareixerà. I en aquest cas, híbrid es refereix a la utilització
de sistemes o combustibles que no parteixen del principi del cicle termodinàmic d’un gas especial, dit refrigerant.

Per exemple, un sistema híbrid pot ser un que faci servir resistències elèctriques que, per efecte Joule, reforcin l’escalfament de l’aigua d’un dipòsit d’emmagatzematge si el sistema de bomba de calor té una demanda conjunta (calefacció+ACS) superior a la que pot cedir en unes condicions determinades. O l’ús de calderes amb cremadors de gas natural com a circuits de reforç, en els mateixos supòsits. O cremadors de gas natural com a mitjà de regeneració de materials d’intercanvi, en el cas d’alguns deshumidificadors dits de rotor dessecant.

És evident que els balanços globals, quan es fan servir sistemes que no són tan eficients com els principals, han de penalitzar el resultat final, a més d’encarir el conjunt per major nombre de components i perquè obliguen a duplicar les fonts primàries d’energia.

Podem fer un predimensionat aproximat per a un habitatge estàndard, per a les diferents zones climàtiques de Catalunya?

El predimensionat per a un habitatge estàndard no varia massa ni en el tipus d’habitatge ni segons la zona climàtica, si tenim en compte que el pic de potència necessària ve determinada sempre pel consum d’ASC i no per la demanda de
calefacció, donant per descomptat que es compleixen els requeriments normatius en temes d’aïllament i de limitació de la demanda, per a cada zona. Per tant, el tema determinant és la mida de l’habitatge, és a dir del possible nombre màxim d’ocupants que requeriran ACS al llarg de l’any, amb els valors de temperatures, necessitats i graus de cobertura que
determini el CTE vigent.

Suposem un habitatge de 80 m2, de 3 habitacions dobles, per a una ocupació estàndard de 4 persones. Suposem també una zona mediterrània, amb un rang de temperatures exteriors al llarg de l’any de -4°C a +36°C. I suposem un sistema d’aerotèrmia partit, individual, amb una capacitat d’acumulació de 260 litres, preparats a 60ºC, sense sistemes complementaris addicionals. Sistema amb compressors scroll (convencional) amb inverter (règim de funcionament variable en funció de la demanda) amb refrigerant R410A (actual, lliure d’halògens). En aquestes condicions podríem establir:

Potència total disponible màxima: 15kW
• COP: 5
• Consum màxim: 3kW

En aquest rang de consums, entre 4 i 2 ocupants, podríem parlar d’un rang de potències de:

• Potència total disponible màxima:    11kW
• COP: 4,5
• Consum màxim: 2,4kW

Per tant, aquest seria un rang força habitual per a una tipologia d’habitatge estàndard a Catalunya. Per a famílies o habitatges per damunt dels 4 ocupants podríem aplicar regles de proporcionalitat. I dins de les zones climàtiques habituals a casa nostra, amb una incidència, en habitatge nou, molt petita pel que fa a les condicions  necessàries per a la calefacció i encara menor per a la refrigeració.

De quines inversions econòmiques estaríem parlant? I períodes de retorn?

Per respondre aquesta qüestió, amb base a l’exemple anterior, podríem donar uns valors de referència, entenent que parlem de valors mitjans de tots els paràmetres que afecten un càlcul que pot ser complicat i laboriós. L’equip en qüestió que comentàvem pot tenir un cost d’inversió i d’explotació de:
• Equip aerotèrmia:

• Cost inversió (equip + installació)= 10.000 €

• Cost d’operació: 750 €/any (Calefacció: 500 €/any – ACS: 250 €/any

Pel seu costat, podem tenir:
• Equip a Gas Natural (caldera mixta):

• Cost inversió (equip + installació)= 4.000 €

• Cost d’operació: 1.300 €/any

(Calefacció: 900 €/any – ACS: 400 €/any)

• Equip elèctric (acumulador i radiadors elèctrics):

• Cost inversió (equip + installació)= 2.000 €

• Cost d’operació: 3.300 €/any  (Calefacció: 2.500 €/any – ACS: 800 €/any)

En altres paraules, cost d’inversió 10:4:2 i cost explotació 1:2:4. Per tant, la inversió queda amortitzada en 3 anys si es compara amb l’elèctrica i en 5 si es compara amb la de gas natural. A partir d’aquests períodes, i per una vida mitjana real que es pot arribar a situar en els 15 anys, la resta d’anys són estalvi.

En el cost total d’un habitatge, considerar un increment de la inversió en aquests sistemes i passar de 2.000 a 10.000 € no sembla un factor determinant. Estalviar 3.000 €/any només en consum elèctric sí que podria ser un argument real. Sense entrar en altres consideracions mediambientals.

Podem utilitzar les calculadores d’aerotèrmia i sistemes híbrids de les empreses com a eina professional o tan sols com a orientació?

Com s’ha comentat, la preselecció d’un equip de cara a establir pressupostos indicatius o factors generals com consums elèctrics es pot fer a través d’aquests programes perquè els marges de variació seran molt tancats. La selecció específica d’un o altre equip s’ha de deixar en mans d’un tècnic especialista, principalment perquè l’evolució, cost i detalls tècnics és molt canviant i poden afectar a sistemes de protecció o al tipus d’unitats terminals a utilitzar, fan-coils, radiadors, terres radiants, etc. Per tant, de cara a l’avaluació de potències, costos inicials i predimensionat d’instal·lacions, els programes
i criteris són suficients.

Una reflexió final

No ens cansarem d’insistir en què les barreres per a assolir una edificació sostenible i més respectuosa amb el medi ambient no es troben en el desenvolupament tecnològic i tampoc en factors econòmics. Es tracta d’implementar polítiques amb uns objectius clars i proporcionant els recursos necessaris. I pel que fa als tècnics, cal una formació constant en allò que és exigible normativament  ¡i dels mitjans de què disposem per complir amb aquestes normes, en temes d’installacions
i en qüestions relatives a materials i solucions constructives, per transmetre aquesta necessitat a constructors, compradors i usuaris i fer que sigui normal conèixer i exigir solucions d’alta qualitat, també pel que fa a l’ús de l’energia.

Nota d’agraïment

Volem agrair a les empreses te TELLUS INGIS, HOUSE HABITAT I HITACHI per seva amabilitat per la cessió de les imatges
que acompanyen aquest article.

PUBLICITAT

L'Informatiu AI Aparelladors Caateeb construcció Deep blue Intel·igència artificial Machine learning Tecnologia

Intel·ligència artificial a la construcció

La intel·ligència artificial fa temps que no pertany a la ciència ficció, i ha esdevingut una realitat que cada vegada té més protagonisme a les nostres vides. Hi ha un consens general en pensar que revolucionarà la manera en què la nostra societat es configura.

Escrit per -

En reflexionar al respecte de quina seria la millor opció per aproximar-se i ajudar a conèixer la intel·ligència artificial he considerat que el millor retrat de la IA és aquell que reflecteix tant la part teòrica com la pràctica. És per això, que aquest article és només el primer d’una sèrie de tres articles que voldran afrontar la part teòrica, l’estat de la tecnologia i finalment la resolució d’un cas pràctic i l’anàlisi dels resultats.

La intel·ligència artificial fa temps que no pertany a la ciència ficció, i ha esdevingut una realitat que cada vegada té més protagonisme a les nostres vides. Hi ha un consens general en considerar la IA com un element que revolucionarà la manera en què la nostra societat es configura.

Una descripció enciclopèdica de la IA podria ser aquella que considera la intel·ligència artificial com “la combinació d’algoritmes plantejats amb el propòsit de crear màquines que presentin les mateixes capacitats per resoldre problemes que l’ésser humà”. Així, la intel·ligència artificial és aquella intel·ligència que desenvolupen les màquines. És normal que amb aquesta descripció generalista es puguin incloure dins del concepte pràcticament tots els comportaments de les ciències de la computació, ja que en major o menor mesura aporten a un sistema informàtic la capacitat per resoldre senzills o complexes problemes. No obstant això, més enllà de l’ús colloquial del concepte, s’aplica intelligència artificial en aquells casos on s’interpreta un cert raonament artificial.

Conceptes com la programació, l’automatització o el “Machine learning” sovint es confonen amb la intel·ligència artificial, però tot i que tots deriven de la computació i el càlcul informàtic, hi ha característiques en aquests elements que els diferencien.

Es data en 1950, de la mà del matemàtic britànic Alan Turing, moltes vegades referenciat pel seu conegut test de Turing, l’aparició del concepte de la intel·ligència artificial. Per aquella època existien eines i coneixements suficients per processar informació amb la incorporació de filtres, funcions lògiques i algoritmes de solució. “pot pensar una màquina?”. Aquest és el punt de partida del plantejament filosòfic que es derivava d’aquesta primera aproximació a la IA, i ha estat la base teòrica del concepte.

Més endavant, ja amb la implicació de científics contemporanis a Turing, es comença a acotar el concepte de la IA com aquella ciència que fa intel·ligents a les màquines, especialment mitjançant el càlcul intel·ligent. El desenvolupament i explosió no arribarà fins la dècada dels 90 quan la capacitat de computació ha augmentat de forma exponencial i arriba a una cota en la que és possible el processament i anàlisis de quantitats ingents de dades.

Potser el moment més significatiu i on es podria dir que el concepte es va obrir al gran públic va arribar al 1997. Tots podem recordar Deep Blue, desenvolupada per IBM es va convertir en el primer ordinador capaç de guanyar al vigent campió d’escacs, el soviètic Garri Kaspárov. Encara, després de 20 anys, l’esdeveniment està cobert per una aura de misticisme. Costava creure que una màquina guanyés a un humà, i aquest fet també va esdevenir en un punt d’inflexió per l’aparició de les teories més crítiques amb la IA.

La intel·ligència artificial fa temps que ha esdevingut una realitat que cada vegada té més protagonisme a les nostres vides

Ja en dates mes recents, la normalització i aproximació al gran públic s’ha pogut constatar amb l’obertura als usuaris d’arreu del món del supercomputador Watson, també d’IBM, o amb la difusió d’assistents virtuals integrats als dispositius mòbils. Aquests començaven a proposar les primeres experiències d’aprenentatge automàtic i els primers indicis d’aprenentatge profund basat en l’ús específic de cada usuari.

No voldria tancar aquest repàs a la història de la IA sense citar l’autor Issac Asimov, autèntic agent accelerador en la difusió del concepte de la intel·ligència artificial, degut a la insistència amb què fa servir el controvertit tòpic de la IA a la seva obra. Asimov l’ha definit com “la capacitat de un artefacte (creat per humans) de realitzar els mateixos tipus de funcions que caracteritzen la intelligència humana”. Sovint planteja a la seva obra la distòpia entre l’estudi dels mecanismes amb una perspectiva cognitiva i un altre punt de vista més pragmàtic centrat en l’esforç per dotar a les màquines de capacitat de raciocini.

El Barcelona Supercomputing Center allotja el supercomputador més potent d’Espanya, el Mare Nostrum

Tipus d’intel·ligència artificial

Davant d’un concepte de vegades tan abstracte com la IA, aquesta s’ha categoritzat i tipificat, de forma que es puguin diferenciar les alternatives que planteja el raonament de les màquines. Per exemple, davant del sistema ideal de raonament informàtic es classifiquen els següents tipus d’IA:

• Els sistemes que tracten d’emular el pensament humà, aquells que tracten d’automatitzar la presa de decisions, la  resolució de problemes i l’aprenentatge. Un exemple d’aquests sistemes que pensen com humans podrien ser les xarxes neuronals artificials.

• El sistemes que tracten d’actuar com humans, tractant d’imitar els comportament i tenint una conducta pròpia del ésser humà. Un exemple d’aquest sistema podria ser la robòtica.

• Els sistemes que emulen el pensament lògic-racional, tractant de percebre, raonar i actuar en conseqüència davant d’un escenari trobat. Un exemple d’aquests sistemes seria el sistema expert. Un sistema computacional que amb regles, casos o xarxes bayesianes apliquen regles heurístiques, estadístiques o de repetició d’un problema previ, per prendre decisions d’un ésser humà expert.

• Finalment, existeixen els sistemes racionals, aquells que emulen la forma racional de comportament. Aquest és el tipus més ideal d’IA, basat en agents intelligents que tenen capacitat de percebre el seu entorn, processar les percepcions i donar resposta i actuar al respecte, obtenint un resultat òptim o maximitzat.

Així podem considerar que l’IA fa servir una sèrie de tècniques conegudes per resoldre una situació donada. L’opció més estesa, per ser la més simple de desenvolupament, és aquella que fa servir la cerca heurística. És aquella que davant d’un ampli ventall de possibilitats té capacitat i disposa d’estratègies per seleccionar, bifurcar l’arbre de possibilitats, restringir la cerca de solucions. Aquest mecanisme permet accelerar la presa de solucions, sobretot davant de situacions o escenaris que ja s’han produït o propers a aquells que s’han donat amb anterioritat.

Representar el coneixement

Un dels elements clau pel plantejament i desenvolupament d’un sistema d’IA és trobar la forma de guardar, de encapsular, de representar el coneixement. La intuïció o capacitat que té l‘esser humà per endreçar i fer servir el coneixement necessita, per replicar-ho a les màquines de sistemes de representació de coneixement, és a dir, desenvolupar una estructura de dades i procediments d’interpretació capaços de descriure objectes, relacions, processos, resultats, etc. El raonament, allò que busca la intel·ligència artificial, és quelcom difícil de modelar (donar forma) dins d’un sistema informàtic. També són clau per l’IA conceptes com l’èxit d’una resposta o resolució de problemes, els sistemes amb punts de partida inexacte o amb manca de detall i finalment la gestió de resultats aproximats o sense certesa. Entrant en detall en les possibilitats que la IA aporta al nostre sector es poden destacar les següents hipòtesis (i realitats) d’aplicació:

• La capacitat dels ordinadors per analitzar grans quantitats d’informació permet que es projecti, dins de l’estudi econòmic, amb la capacitat de realitzar prediccions de desviament de pressupostos basats en diferents variables i factors, així com el plantejament d’alternatives viables on es prima l’eficiència del recursos.

• Al passat European BIM Summit es va explicar un cas on es va aplicar el càlcul computacional per projectar una estació del Metro de Madrid analitzant l’òptim fluid dels transeünts en funció de la geometria de diverses propostes i ubicacions d’accessos. Aquest és un clar exemple d’aplicació de la IA per millorar el disseny dels edificis mitjançant l’anàlisi d’alternatives.

• La IAi sistemes de machine learning permeten monitoritzar molt paràmetres d’un projecte i obre per identificar i mitigar els riscos del processos a nivell de qualitat, temps, costos i seguretat en el treball.

• Davant dels múltiples escenaris a la planificació d’una construcció, el càlcul computacional, pot dotar als tècnics, de forma massiva, de la capacitat d’analitzar alternatives i combinacions per planificar i gestionar de forma òptima o més eficaç un projecte edificatori.

• Els sistemes amb capacitat de captar el seu entorn permeten estudiar de forma detallada els processos i avaluar la productivitat i eficàcia de les accions  realitzades. L’observació detallada en combinació amb el plantejament de solucions    lògic-racionals poden disparar el ritme productiu a les tasques relacionades amb maquinària, localització de treballadors, equipaments necessaris, concatenació de treballs, etc.

• Aquelles màquines que, per imitació, clonen el comportament humà, permeten automatitzar feines, reduir els errors i millorar l’efectivitat en funcions com l’execució de components concrets en una obra o tasques de manteniment i inspecció durant la vida dels edificis.

• En general, treballs com la prefabricació, l’aprenentatge reforçat, el pronòstic, el reconeixement d’imatges i de l’entorn o els sistemes estructurats d’informació (BIM), són elements compatibles i susceptibles de ser aplicats i optimitzats amb la incorporació d’intel·ligència artificial.

Participa en el repte!


Amb aquest article com a punt de partida, us convidem a participar en la redacció del nostre proper article, proposant un repte concret (s’ha de tractar d’un problema concret relacionat amb la nostra professió) que pogués ser objecte de  plantejament i intent de resolució utilitzant les noves tecnologies.

És un repte que plantegem de manera oberta perquè creiem que el fet de focalitzar-se sobre una qüestió concreta pot ajudar a entrar en el coneixement més profund del concepte de la intel·ligència artificial.

Podeu enviar les vostres aportacions a: informatiu@apabcn.cat
Animeu-vos!

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador Caateeb CONAMA construcció Economia circular Fundació COTEC Gestió de residus Procés constructiu Reflexió

L’hora de l’economia circular?

La transició cap a una economia circular en el sector de la construcció representa una gran oportunitat pel creixement econòmic i la creació de llocs de treball que no depenguin de recursos no renovables i tinguin un impacte positiu socioeconòmic i mediambiental.

Escrit per -

Produir, usar i tirar… El paradigma de l’actual model econòmic lineal podria estar arribant a la seva fi. La millor alternativa? Tot apunta a un nou paradigma presidit per l’economia circular de la qual el sector de la construcció no pot quedar al marge.

Els humans generem residus i sobreexplotem els recursos per sobre de les nostres possibilitats, fent servir 34 vegades més materials de construcció que al segle XIX, 27 vegades més minerals, 12 vegades més combustible fòssils, i quatre vegades més biomassa. Un model econòmic de producció i gestió de recursos, béns i serveis que potencia un consum a curt termini gens sostenible. Malgrat nosaltres, la natura és un bon exemple de desenvolupament sostenible: tots els elements
que en formen part són reutilitzats contínuament i cíclicament i no existeixen ni escombraries ni abocadors. Un exemple que inspira l’economia circular, un sistema d’aprofitament de recursos que té cura del medi ambient i on prima l’explotació racional dels recursos naturals, el reciclatge i la reutilització dels elements que, per les seves característiques, no puguin
tornar al medi ambient.

Una definició circular

L’economia circular és un model que utilitza la mínima quantitat de recursos naturals necessaris; selecciona de manera intel·ligent els recursos, evitant els no renovables i les matèries primeres crítiques; gestiona eficientment els recursos utilitzats; i redueix els impactes ambientals, restituint el capital natural i fomentant la seva regeneració. Així, l’economia circular no només atén el tancament de cicles, sinó que destaca la reducció de les dependències, l’eficiència i la necessitat que el model econòmic mantingui i restitueixi el capital natural i minimitzi les afeccions ambientals a la
societat.

Aquest nou paradigma podria reduir fins a un 99% les deixalles d’alguns sectors industrials i les emissions de
gasos ajudant a protegir el medi ambient i a donar resposta “a la necessitat d’una economia més eficient que preservi els recursos més essencials amb la provisió de matèries primeres secundàries, evitant les matèries crítiques i les que tenen problemes de proveïment o majors costos”, s’assegura en el document Economía circular en el sector de la construcción, elaborat pel Congrés Nacional del Medi Ambient (CONAMA).

“El sector de la construcció mobilitza una gran quantitat de recursos naturals, especialment no renovables.”

Primers moviments

L’economia circular ha començat a introduir-se en l’actual política econòmica i ambiental de la Comissió Europea. El 2 de desembre de 2015, la Comissió Europea va aprovar el Pla d’Acció de la Unió Europea per a l’Economia l’Economia
Circular, un document que defineix un mandat basat en la integració d’un canvi de paradigma econòmic a la Unión Europea i que dóna algunes pautes per garantir un creixement sostenible mitjançant la utilització dels recursos d’una manera més intel·ligent i sostenible. Dos anys després, el 2017, el Llibre Blanc sobre el Futur d’Europa analitzava com evolucionarà Europa en el pròxim decenni. Entre els problemes als que s’enfronta Europa destaca, segons la publicació, trobar solucions
mediambientals innovadores per reduir els efectes del canvi climàtic.

Que l’economia circular sigui el principal programa en l’àmbit de la sostenibilitat i el més ambiciós dels que desenvolupa la Unió Europea demostra, segons Jordi Morató, coordinador de la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, que “un cop Europa ha perdut el control de les matèries primeres i sap que el creixement té un límit, el futur passa inexorablement per l’economia circular, un nou paradigma que pot afavorir, a la vegada, el medi ambient i l’economia”.

Però, què passa a Espanya? Més aviat poc. Segons l’informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España (Fundació COTEC, 2017), les iniciatives són incipients i han estat centrades, sobretot, en les polítiques ambientals de la fase final del cicle econòmic, com la gestió dels residus (Pla Estatal Marco de Gestió de Residus 2016–2022), tot i que també s’han obert noves perspectives per als bioprocessos al món econòmic (Estratègia Espanyola de Bioeconomia Horitzó 2030).

Així, l’economia circular es comença a percebre a Espanya com una alternativa real a l’actual model de producció i consum. El camí cap a aquest paradigma alternatiu passa per la innovació. Segons la Fundació COTEC, “seran necessàries noves tecnologies, processos, serveis i models empresarials, així com el canvi integral en els patrons de comportament dels consumidors”. Però també passa perquè passi a ser una prioritat entre els responsables polítics i empresarials.

La situació espanyola referida al consum de recursos i a l’evolució dels principals sectors econòmics que incideixen en els processos d’economia circular es pot resumir amb les dades següents:

  • El consum nacional de materials a Espanya s’ha reduït gairebé un 50% entre 2008 i 2012.
  • La intensitat energètica de l’economia espanyola és inferior a la mitjana de la Unió Europea i el 2013 va ser el setè país europeu amb menor intensitat.
  • La crisi econòmica ha trencat la tendència positiva d’inversió ambiental de la indústria, produint-se una caiguda de la inversió del 60% des de 2008.
  • La generació de residus municipals per habitant manté una tendència generalitzada de descens en els últims anys, un
    31,8% entre 2000 i 2013.

Tot i que la situació, tant a Espanya com a Europa, està condicionada per la recent recessió econòmica, que ha provocat canvis en els processos productius i consumptius que ara podrien aprofitar-se per accelerar la transició cap a una economia
més sostenible, encara no s’ha avançat gaire cap a l’economia circular. “Europa es mou per afrontar un problema de recursos escassos i de residus excessius però les polítiques mediambientals encara són molt voluntaristes”, assegura Jordi Marrot, responsable de la unitat de Rehabilitació i Medi Ambient del Caateeb.

La construcció, un sector clau

El sector de la construcció és clau per a les economies europees (en especial per a Espanya) per les seves xifres macroeconòmiques i per la gran quantitat de recursos naturals que mobilitza. Segons dades de la Comissió Europea, la construcció i l’ús dels edificis representen, a la Unió Europea, el 40% del consum d’energia, el 35% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, el 50% dels materials extrets, el 30% del consum d’aigua i el 35% dels residus generats.

El sector de la construcció mobilitza, en definitiva, una gran quantitat de recursos naturals, especialment no renovables. Aquesta  circumstància fa que sigui clau la seva reconversió cap a una economia circular que generi, segons el document Economía circular en el sector de la construcción de CONAMA, “un sistema menys depenent, més competitiu i resilient davant crisis econòmiques i ambientals. Aquesta transició implicarà una important reducció de l’ús de recursos naturals i de l’impacte ambiental i esdevindrà una oportunitat econòmica derivada de l’avantatge competitiu”.

Ara per ara, però, la construcció continua sent un sector de procés lineal. Ni es recuperen prou materials, ni la separació en origen sempre existeix, ni la gestió de residus ha deixat d’acabar en abocament. L’especificitat del sector, però, fa que l’economia circular no s’hagi de limitar a la gestió dels residus, sinó que hauria d’abastar tot el cicle de vida del procés constructiu, des de la redacció del projecte al manteniment, reforma o canvi d’ús, i a la desconstrucció, permetent que els materials puguin ser reutilitzats o reciclats.

El sector de la construcció es veurà obligat, segons CONAMA, a canviar, en els propers anys, el seu model i a aconseguir que els diferents agents i processos involucrats s’adaptin: “cal que les fases de producció, planificació i disseny prevegin tot el que succeeix en la fase d’execució. En aquest sentit, és fonamental el traspàs de coneixement i el treball conjunt dels professionals que actuen en aquestes tres fases, així com la supervisió i regulació de les diferents administracions
implicades”.

“L’economia circular no s’ha de limitar a la gestió dels residus, sinó que hauria d’abastar tot el cicle de vida del procés constructiu.”

Reptes i entrebancs

Sigui com sigui, i encara que tímidament, la transició cap a una economia circular ja ha començat. Una transició que, segons l’informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España de la Fundación C?teC, és un gran avantatge per a la Unió Europea ja que incrementarà “la seva competitivitat i sostenibilitat, construint un sistema econòmic més adaptable a l’escassetat de matèries primeres i recursos energètics, així com propulsant la innovació i eficiència empresarial, fets que
canviaran, de manera radical, els patrons de producció i consum”.

Aquesta transició pot afavorir l’ocupació i el creixement socioeconòmic a escala local i enfortir la cohesió social i la integració. Al mateix temps, el nou model de producció i consum circular pot limitar o evitar l’impacte ambiental i els danys irreversibles en el clima i la biodiversitat, reduint les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Segons estimacions de la Comissió Europea, si s’apliqués tota la normativa vigent en matèria de residus es crearien més de 400.000 llocs de treball a la Unió Europea, 52.000 d’ells a Espanya.

Ho confirma Josep Maria Tost, president de l’Agència Catalana de Residus, en assegurar que l’economia circular “és una
oportunitat per al conjunt del món industrial català, que sap que ha de canviar la seva manera de produir basada en agafar, utilitzar i llençar. Una situació insostenible. En el sector de la construcció cal entrar en les oportunitats de reutilització, és a dir, valorar un segon ús per als materials d’obra, i en el reciclatge i ús de nous materials fabricats amb contingut reciclat. El sector ha de fer un canvi mental: un edifici, una casa o un pont són un banc de recursos”.

Aquesta transició cap a una economia circular haurà de superar, però, tot una sèrie de reptes i entrebancs:

Canvi de model productiu. La transició cap a l’economia circular exigeix un canvi cap a un model econòmic més eficaç que atengui les necessitats reals de la societat. Segons la Fundación COTEC, aquest canvi “ha de fonamentar-se en el desacoblament del creixement econòmic respecte de les pressions ambientals derivades del consum de recursos i la generació de residus”. Un canvi de paradigma i de model econòmic que, segons Jordi Marrot, “és el gran topall amb el que s’enfronta l’economia circular”.

Hi coincideix Marta Escamilla, investigadora de Leitat, entitat que gestiona tecnologies per crear i transferir valors sostenibles a empreses i entitats a través de la recerca i els processos tecnològics. Segons Escamilla, el principal entrebanc “és l’herència de fer les coses com sempre s’han fet, sense pensar realment en el sector de la construcció com a un sistema global, la reticència a buscar nous models de negoci que no es basin únicament en el benefici econòmic en el moment de construir, sinó que mirin més enllà i busquin l’eficiència a tots nivells”.

Indicadors fiables. La transició cap l’economia circular necessita una xarxa d’indicadors que faciliti un sistema de presa de decisions integrat que permeti avaluar i determinar la situació i el progrés d’un canvi de paradigma econòmic, especialment en les seves fases de producció i consum. El gran problema actual del sector de la construcció, apunta Jordi Marrot,
del Caateeb, “és que els indicadors dels que disposem no són fiables, només tenim dades dels àrids reciclats perquè és el subsector més professionalitzat, no sabem el que passa realment als abocadors amb la resta de residus de la construcció i molt menys amb la reutilització de productes que actualment no està professionalitzat i no passa per un gestor de residus”.

Sense dades fiables, assegura el document de treball de CONAMA, “no es poden prendre les decisions adequades
per preservar recursos, energia i aigua així com minimitzar l’impacte ambiental en el sector de la construcció”.
En aquest sentit, i tot i que el Parlament Europeu va proposar el 2014 un conjunt d’indicadors per avaluar el comportament ambiental del sector de la construcció, CONAMA proposa una sèrie de nous indicadors:

  • Consum total d’energia
  • Ús de material i el seu impacte ambiental
  • Gestió de residus de construcció i demolició
  • Contingut reciclat de materials de construcció
  • Possibilitat de reciclat i reutilització de  materials i productes
  • Consum total d’aigua
  • Intensitat d’ús dels edificis
  • Confort interior

Productes valoritzats. Un dels reptes més importants de la transició cap a l’economia circular en el sector de la construcció és l’encara baixa acceptació dels nous materials procedents de productes valoritzats, material procedent de productes utilitzats i de restes de material recuperat per a la seva reutilització. Un problema que ja va detectar el Caateeb “quan va fer un estudi l’any 2000 on s’evidenciava la dificultat de conscienciació dels actors del sector de la construcció i especialment
dels fabricants d’algunes famílies de productes”, apunta Jordi Marrot.

La solució a aquest repte apunta, segons CONAMA, “a l’increment de forma notable dels cànons d’abocament” generant, així, sistemes que acreditin la seguretat, qualitat, durabilitat dels productes que es generin amb matèries primeres secundàries; sistemes que incorporin més informació mediambiental per ajudar en la presa de decisions; o que estableixin estímuls fiscals que permetin afavorir l’ús de matèries primeres secundàries.

Un altre repte en aquest sentit és, segons Josep Maria Tost, president de l’Agència Catalana de Residus, “superar les barreres normatives i tècniques a l’acceptació de materials que provinguin del reciclatge de residus de la construcció. Des de  l’Agència volem que els àrids reciclats entrin més en la cadena. El 2016 vam promoure un acord voluntari amb el Gremi d’Àrids de Catalunya i l’Associació Catalana de Gestors de Residus de la Construcció, amb l’objectiu de promoure la utilització d’un mínim d’un 5% d’àrid reciclat en totes les obres que es facin a Catalunya. Ara ho mirarem d’imposar normativament”.

Cultura circular. L’evolució cap a una economia circular a la construcció no serà possible, però, sense un bona tasca de formació, capacitació i sensibilització. Així, cal actuar en la formació i capacitació dels professionals del sector en els principis de l’economia circular i cal promoure una major sensibilització social pel que fa a la importància del manteniment, de la rehabilitació, de l’adequada selecció de productes valoritzats i de proveïdors o constructors amb criteris d’economia circular, i del canvi del model de propietat pel model d’ús o servei.

Segons Marta Escamilla, la implantació de l’economia circular només s’accelerarà “amb molta comunicació i sensibilització, tant del sector de la construcció com dels consumidors. La recerca, però, també té un paper molt important per millorar les tecnologies existents i poder optimitzar l’ús de recursos al màxim. Actuacions com ara la Plataforma del Vallès Circular permeten apropar la R+D+i a les empreses per tal de transferir coneixements i accelerar així l’economia circular
al territori”.

La transició cap a l’economia circular a Espanya necessita noves iniciatives polítiques, empresarials i socials centrades en la consolidació d’una economia diversificada, sostenible, hipocarbònica i ecoeficient. De moment, però, el més semblant a una estratègia espanyola d’economia circular són el Pla Estatal Marc de Gestió de Residus, l’Estratègia Espanyola de Bioeconomia Horitzó 2030 o, a nivell autonòmic, l’Estratègia d’Impuls a l’Economia Verda i Circular aprovada el 2015 pel govern de la Generalitat.

Reptes específics. A banda dels reptes tranversals del sector de la construcció, les diferents fases del procés constructiu també hauran de superar els seus propis reptes específics en la seva transició cap a l’economia circular:

  •  La selecció i extracció de matèries primeres ha de basar-se en la tria de materials de qualitat i d’elevada durabilitat que generin pocs impactes en el seu cicle de vida.
  • Cal promoure l’ecodisseny per generar productes el més sostenibles possible tenint en compte totes les variables ambientals.
  • La planificació i el disseny dels projectes s’han de fer amb principis de sostenibilitat perquè les construccions tinguin una alta durabilitat i qualitat, facilitin el seu manteniment, reparació i rehabilitació, tinguin flexibilitat d’ús per permetre la seva reconversió en una altra tipologia o diferent ús.
  • La fase d’execució ha de tenir en compte la gestió dels residus de la construcció i el control de qualitat dels materials i processos i la formació adequada dels integrants de l’obra per garantir una bona gestió del procés.
  • En aquest nou paradigma, cobren especial rellevància les operacions de manteniment, encara insuficientment presents i regulades en l’edificació.
  • La rehabilitació suposa una oportunitat clau per aplicar al parc edificat els criteris de l’economia circular. Sempre que es gestionin bé els residus provocats amb sistemes que assegurin l’adequat tractament dels residus i que permetin maximitzar la separació en origen.
  • La demolició al final de la vida útil de les edificacions ha de ser totalment selectiva per aconseguir altes taxes de reciclatge o valorització.
  • La normativa actual que regula producció i gestió de residus de construcció i demolició és de difícil compliment. Cal evitar els abocaments il·legals i millorar la gestió dels residus, transformant-los, sempre que no es puguin ni reutilitzar ni reciclar, en energia alternativa.

Necessitat d’un full de ruta

Per superar aquests reptes, l’informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España de la Fundació COTEC proposa “definir un full de ruta clar, que comprengui objectius i estratègies de llarg termini així com mesures i accions de curt termini, i que integri els esforços a diferents nivells: estatal, autonòmic i local, incloent també el rol de les ciutats i de sectors industrials específics”. Aquest full de ruta hauria de contemplar, segons COTEC, mesures com el desenvolupament de normatives que promoguin les compres verdes, la reforma i definició d’impostos i incentius per a afavorir l’eficiència
i sostenibilitat, i la introducció d’elements educatius de consum responsable des de l’inici de l’escolarització.

També cal avançar en incentius econòmics. A Holanda, per exemple, ja existeixen i, en el cas de Suècia, s’aplica el 4% de l’IVA en reutilització i reparació enlloc del 21%. Aquests països que he comentat tenen bonificacions fiscals a l’impost de societats de les grans companyies, millora tecnològica per reduir residus o I+D per millorar processos productius. La indústria de la construcció comença a veure que, a mitjà  termini, l’economia circular li beneficia. Però, de moment, i a curt termini,
“és l’Administració qui ha de fer de ‘palanca’ perquè això sigui possible. I en això ja hi estem treballant. Per exemple al maig de 2018 es va presentar Catalunya Circular, una iniciativa impulsada per la Generalitat que compta amb la participació activa d’organitzacions empresarials, socials i administracions locals”, apunta Josep Maria Tost.

La transició cap a una economia circular en el sector de la construcció representa, en definitiva, una gran oportunitat per al creixement econòmic i per a la creació de llocs de treball que no depenguin del consum de recursos no renovables i que tinguin un impacte positiu socioeconòmic i mediambiental. Per donar impuls a aquest potencial innovador, però, cal harmonitzar esforços i definir estratègies a llarg termini que impliquin activament a tots els actors involucrats.

PUBLICITAT