Cercar Error
L'Informatiu aparellador arquitecte tècnic arquitectura Caateeb construcció contenidors marítims Gestió de projectes Materials medi ambient patrimoni sostenibilitat Tecnologia urbanisme

Construcció amb contenidors marítims: ètica o estètica?

L’arquitectura recorre als contenidors com a resposta a qüestions ambientals, estètiques i tècniques. Cada any una gran quantitat de contenidors es retiren de la circulació, però tot i no ser vàlids per al transport, són perfectes per a altres usos.

Escrit per i -

L’arquitectura recorre als contenidors com a resposta a qüestions ambientals, estètiques i tècniques. Aquestes capses estandarditzades inventades el 1956 i símbol avui de la globalització, són elements irreferenciables al lloc. No estan concebuts per a un indret concret i en la seva aplicació en el món de l’arquitectura es tracta de construccions per a una nova cultura i una nova era nòmada: una arquitectura, sovint, de posar i treure.

Una gran quantitat de contenidors es retiren de la circulació cada any, sovint a causa de petits desperfectes, deguts a accidents o a l’ús, però que els impedeixen seguir formant part del sistema logístic. De fet, la vida útil mitjana d’un contenidor és de 7 a 14 anys. Passat aquest temps, ja no son vàlids per al transport, però són perfectes per a altres usos. El seu reciclatge permetrà reutilitzar una gran massa de material sobrant i reconvertir-la en elements útils (productes del procés i la cadena de la globalització).

La seva versatilitat els fa adaptables i aptes a diverses escales i funcions. Trobem contenidors reconvertits en habitatges unifamiliars, centres comercials, oficines, hotels, restaurants, refugis, laboratoris, botigues, o arquitectures efímeres.

Ha sorgit fins i tot una nova categoria constructiva: la cargotectura o container architecture. Definint-la de manera simple, la cargotectura consisteix en la construcció basada en els contenidors marítims reutilitzables i que estan en desús. Encara no trobem en l’actualitat una oferta educativa específica ni reglada per a aquesta modalitat d’arquitectura de la que hi ha abundants experiències en tot el món.

Les empreses que ofereixen aquest producte requereixen d’un personal especialitzat que actualment no existeix, i també els arquitectes i aparelladors van mancats d’una formació adequada per a abordar amb seguretat projectes en un camp que té una important casuística local i que és necessari conèixer. Tot i això, ja trobem alguns cursos de postgrau en aquesta disciplina. Estem en el camí.

En aquest article comentarem l’experiència de dos despatxos catalans que estan treballant en la cargotectura i reutilitzen contenidors per fer arquitectura: Duran Arquitectes i RoaArquitectura.

Duran Arquitectes és un despatx que combina la voluntat de fer una arquitectura d’alta qualitat i disseny d’avantguarda. Entenen l’arquitectura com un ofici al servei de les persones, que té la voluntat d’endreçar l’espai i construir volums: una visió molt humanista d’aquesta disciplina que és ciència i art, a la vegada. Es tracta d’un despatx de dues generacions que acumula el prestigi i l’experiència d’en Cesc Duran, en una primera fase d’expansió i consolidació i, després, de la mà de Pau Duran, el seu fill, i els socis Jordi Comas i Marc Barjola. Un despatx jove que segueix combinant l’esperit de les obres colossals del període precedent, amb projectes d’arquitectura entesos com si fossin orfebreria: cases d’autor per a famílies que les han volgut a mida.

ROA Arquitectura és un estudi jove fundat per Roger Orriols l’any 2006 que desenvolupa i gestiona projectes d’arquitectura flexible, sostenible i d’estratègia urbanística, amb una projecció creixent en l’àmbit internacional i amb intervencions tant per al sector públic com per al privat. El valor principal de Roa és la flexibilitat. Tots els projectes es basen en arquitectures flexibles, fonamentant-se en la recerca d’una simbiosi equilibrada entre persones, natura i tecnologia. Una arquitectura que retrocedeix en l’explotació infinita dels recursos i del territori, i que avança en el respecte mediambiental i les noves tecnologies: arquitectura amb sentit comú.

Els valors funcionals dels contenidors

El camí que ha portat a fer servir els contenidors en la construcció és força diferent en un estudi que en l’altre i dóna moltes dades de les característiques del sistema. Així, a Duran Arquitectes, dos varen ser els factors que els van impulsar a fer recerca sobre els contenidors: l’econòmic, trobar d’una construcció el més barata possible, i el temporal: escurçar terminis, com a part de l’estalvi econòmic i per requeriments del client. El primer encàrrec en ser aplicats per aquest estudi va ser un quiosc de begudes en un parc, a realitzar en molt poc temps i amb un pressupost molt reduït.

D’aquí, d’aquesta primera experiència, aprenen les qualitats i problemes del material i les seves potencialitats: la rapidesa en la construcció és un factor a tenir en compte, característic dels contenidors, però en canvi, l’espai s’ha d’ajustar molt al mòdul per tal de que surti econòmic: si l’espai necessari és molt ampli i diàfan, o complex no surt a compte fer-los servir si han de quedar molt trinxats. Tant és així que en el segon encàrrec de quiosc que reberen, amb uns requeriments molt semblants als del primer, varen optar per un sistema de muntatge en sec a taller però sense la base del contenidor ja que l’espai requerit era molt més ampli que el del mòdul.

Mostrar el material de manera explícita

Casa Volta (Terrassa PB+3) executada amb final d’obra a finals de 2016 i inicis de 2017, de Duran Arquitectes

Amb posterioritat l’han aplicat a projectes de més envergadura, amb més llibertat per adaptar el disseny al mòdul i n’han sorgit varis habitatges unifamiliars molt interessants, on el coneixement del material i l’experiència tècnica han permès de treure’n el màxim partit, tant funcional com constructiu, abaratint costos de construcció (sobre els 930 €/ m2 de PEC, any 2011), reduint terminis i, finalment creant espais interiors interessants i agradables, i fins i tot exposant l’origen del material de forma explícita en l’exterior. Aquest darrer punt s’explota al màxim en un dels seus darrers encàrrecs, la casa Volta a Terrassa, on el component estètic és el que pren la màxima rellevància.

Però d’aquest component estètic en parlarem més endavant extensament i per tant tornem als temes més tècnics: bàsicament el que es fa és sanejar el contenidor recuperat del mercat de segona mà un cop no són aptes per al transport, per algun tipus de defecte (valen uns 600€ variant en funció del seu estat), sanejar-los -encara que molts- són fets d’acer corten, i mecanitzar la seva adaptació al nou ús. El problema més gran rau en l’escàs gruix de la xapa que forma la caixa, que dificulta tant el tall com la soldadura, precisant de l’aplicació de reforços addicionals previs allà on s’ha de manipular. També pot donar problemes l’estat del terra de fusta que molts contenidors porten d’origen.

Sempre, els contenidors, s’han d’aïllar tèrmicament, per fora (amb un nou full exterior d’acabat, i llavors no es pot veure el contenidor en façana) o, com es fa més usualment, per l’interior. També hi ha l’alternativa de realitzar els dos recobriments. En algun dels projectes que presentem s’ha aplicat aquesta darrera solució.

En realitat el contenidor el que estalvia majoritàriament no és fer l’envoltant sinó l’estructura. Aquesta estructura preexistent, per contra és la que permet realitzar bona part de l’adaptació en taller amb els beneficis d’aquesta forma de treballar: major rapidesa i qualitat de la construcció i, sobretot, molt menys temps d’ocupació del solar durant les obres, que implica també molts menys desplaçaments d’operaris i de subministres fins allà amb un estalvi de hores de desplaçaments, despeses i contaminació degudes al transport.

La repetició és la darrera característica on els contenidors tenen punts a favor. Un edifici amb habitacions repetides és on el contenidor competeix molt favorablement enfront d’altres sistemes constructius, sobretot si la repetició s’adapta al seu mòdul.

Per últim hi ha els problemes de tipus legal o normatiu: principalment són dos: els problemes que posen les ocT (en cas de què hi intervinguin) per a un material no reglat, i el de l’alçada mínima d’habitabilitat pel que, si es vol acomplir, cal fer servir un tipus de contenidors més alts que els estàndard per aconseguir l’alçada mínima lliure, els anomenats high cube que fan 275 cm d’alt en comparació als estàndard que fan 240 cm (sempre parlem d’alçada lliure aproximada ja que els contenidors s’amiden en polzades).

Minimitzar els residus

A l‘estudi ROA Arquitectura la decisió de treballar amb contenidors té l’origen en una reflexió prèvia –prèvia i més àmplia-, del propi estudi de tenir com a objectiu construir generant el mínim possible de residus, i d’aprofitar qualsevol excedent d’altres activitats com a material de construcció i així col·laborar en minimitzar també els residus d’aquestes altres activitats. Un cop presa aquesta decisió l’ús del contenidor els ve, curiosament, d’un requeriment que no és tècnic ni econòmic, ni de reducció de residus, sinó formal i representatiu del client: la demanda d’unes oficines amb un caràcter diferencial respecte a les altres ofertes dels competidors. Aquests dos objectius -el previ i el del client- no són contradictoris com pot semblar sinó que es complementen perfectament i són coherents amb els criteris del despatx: el client demana una diferenciació estètica i l’arquitecte la fa realitat amb un material de reciclatge.

Com ja hem dit abans, parlarem dels referents estètics i simbòlics dels contenidors en el punt següent i, per tant, seguim ara exposant altres temes de caire més tècnic. Acabem de qualificar els contenidors com un material reciclat però també hem dit que es un material reutilitzat. El límit entre un i altre concepte en aquest cas és poc clar, possiblement es podria determinar segons el nivell de la intervenció precisa per a ferlo habitable. Si es manipula poc es podria dir que és una reutilització, i si, en canvi, s’ha de manipular molt podríem dir que és un reciclatge. El nivell d’intervenció en el contenidor base sol ser directament proporcional al nivell de confort demandat. No és el mateix convertir contenidors en un xalet de vàries plantes que en una caseta d’obra. De fet, el mercat del contenidor de segona mà és molt actiu i, en la majoria de casos, l’ús que li dóna el comprador és precisament el d’un hàbitat amb pocs requeriments de confort: magatzems provisionals, casetes d’obra o agrícoles, trasters, etc…

El que ha calculat l’estudi ROA és que amb tres usos: transport marítim, habitatge i refugi, els balanços d’energia com a material son positius. En el segon ús l’estalvi ja és del 60% respecte al primer i si aquest contenidor acaba com a refugi prefabricat, el balanç ja és d’entre un 2% i un 7% positiu. Quant al cost econòmic, els percentatges són d’un estalvi del 21% en el segon ús i d’un 80% en el tercer (sempre en comparació a un edifici model de referència).

Quant a l’ús del contenidor com a habitatge -o, millor dit, com a hàbitat- ROA Arquitectura planteja la hipòtesi de què és el mitjà que pugui facilitar que aquest hàbitat pugui ser mòbil i adaptable, tant en dimensions com en localització, de forma que es pugui transportar a un nou emplaçament si els usuaris necessiten aquest canvi de lloc, o bé un canvi de condicions (com per exemple ampliar superfície). Aquest planteig aniria lligat a un altre concepte encara més revolucionari: la desaparició de la propietat privada del sòl -i, per tant, la fi de l’especulació del sòl com a un bé comercialper arribar a l’objectiu final d’aconseguir una economia circular i més justa socialment.

La visió molt més àmplia i innovadora del concepte de casa de l’estudi ROA, on aquesta es pot desplaçar i, per tant, el contenidor dissenyat exclusivament per aquest fi, en principi, seria una bona base de treball és molt encertada perquè lligaria els dos conceptes d’habitat i de transport. Ara bé, cap dels contenidors habitat dels dos estudis s’ha mogut de lloc i el planteig d’un canvi econòmic i de valor de la propietat del sol sembla lluny d’arribar. La nostra opinió és que sense necessitate d’aquest canvi, també es pot plantejar, -potser, això sí, només des de les administracions públiques- un usos d’emergència, com poden ser l’acollida de refugiats a causa de fenòmens naturals o bèl·lics, desplaçant molt fàcilment els refugis, ja preparats per al seu ús, al lloc on es necessiti, i fins i tot condicionarlos per transportar altres elements necessaris, com podrien ser des de menjar fins a les canonades per implementar el sanejament en el nou emplaçament.

Una segona reflexió, relacionada amb l’anterior seria que aquests contenidors ja estiguessin pensats i dissenyats des d’un principi per facilitar el segon ús (o usos) de forma que l’energia, els costos i les traves normatives es reduïssin al màxim per adaptar-los al segon ús, un cop el primer ha deixat de ser possible. Aquest criteri podria ser aplicable a moltes altres coses que tenen un ús efímer i uns elevats costos mediambientals com a residu. Un exemple molt simple podria ser el de les bosses de plàstic. Fins que no es produeixin amb un material reciclable o hi hagi un canvi de gestió d’usos que les faci innecessàries, es podria començar per fixar que les mides de les bosses de plàstic dels supermercats i les dels cubells de les de les escombraries siguin les mateixes (amb diverses mides, per cada fracció) i que sigui obligatori fer-les servir per a les deixalles.

Això implicaria retocar, a Catalunya, algunes normes, i facilitar als fabricants de bosses el canvi de mides i característiques. D’aquesta forma s’aconseguiria duplicar la vida útil d’aquestes bosses. Si s’aconseguís, finalment, a les deixalleries i abocadors reciclar-les ja seria un èxit enorme!

No sembla, però, fàcil aconseguir ni una cosa tan simple com el de les bosses (reduït a un àmbit petit com el de Catalunya), encara menys ho deuria ser el dels contenidors, que té un àmbit mundial. Però si es vol seriosament reduir residus i no malbaratar energia, no hi ha cap altre camí que repensar i optimitzar tots els processos de producció dels béns que consumim. I en els contenidors hi ha una gran potencialitat, fins i tot simbòlica, ja que existeixen perquè existeixen els productes de consum i la deslocalització productiva.

Botiga de roba i complements en un centre comercial proper al Port de Barcelona dins de 2 contenidors marítims.

Bar en un centre comercial proper al Port de Barcelona en dos contenidors i amb terrassa superior

Contenidors instal·lats a la Rambla del Raval on es realitzen activitats socials i culturals

La força estètica dels contenidors

El contenidor és un dels productes eminentment paradigmàtics de l’era industrial. Amb una estètica forta, diferenciadora i “brutalista”, el material es mostra tal i com és, en tota la seva duresa. Al mateix temps, tenen un gran potencial i s’adeqüen als principis de fermesa, durabilitat i utilitat, amb una estructura que posseeix propietats de resistència excepcionals.

La refuncionalització dels contenidors, el seu pas d’objecte quotidià a obra arquitectònica espectacular, canviant completament la seva funció i els seus valors estètics podria recordar a allò que Duchamp anomenava ready-mades (ja des de 1915) i que consistia en anomenar artísticament objectes produïts industrialment. Objectes desarrelats del seu context original, desfuncionalitzats i convertits en art. En aquest cas, la reutilització li dóna una funció nova, però si considerem que el motiu principal del reciclatge és estètic, potser sí que podríem fer certa comparació amb aquells. En el mercat immobiliari i del disseny, podem trobar cartells, webs, titulars on podrem llegir eslògans del tipus:

  • Cases pràctiques i estètiques fetes amb contenidors.
  • Contenlàndia: la diversió infantil en un contenidor reutilitzat.
  • Glamcontainers.
  • Pop-up hotels amb contenidors marítims.
  • Kargo, l’estil contenidor reinterpretat.
  • Moble d’estil industrial fabricat en acer i inspirat en els contenidors de càrrega marítims.

Així doncs, trobem que l’arquitectura dels contenidors cerca solucions amb un alt impacte estètic, triant projectes que generin en els sentits connotacions de modernitat, d’estètica industrial, nuesa de material, contrastos entre la brutalitat de l’acer i els acabats luxosos afegits.

Contenidors d’ètica i esperança

El contenidor hauria de ser una resposta racional a un problema, superant les qüestions estilístiques o formals que de vegades prioritzen. La seva reutilització hauria de ser una lliçó d’ecologia bàsica i, a més, s’haurien de reutilitzar amb un simple condicionament, d’això s’hauria de tractar, de mínim esforç per a la seva nova vida arquitectònica. Caldria donar una segona, tercera o quarta oportunitat a aquests objectes descartats per al transport i que l’impacte de reconvertir-los en element constructiu fos inferior al de transformar-los en matèria primera de nou.

Ja en els anys 60 apareixien les primeres mostres d’arquitectura modular que, amb una forta estètica futurista, oferien solució a una societat industrialitzada i massificada. Des de fa ja algunes dècades, i donades les inquietuds mediambientals i la voluntat de reciclar, han proliferat els projectes que inclouen els contenidors marítims com a centre. S’han aplicat aquestes propostes tant per a situacions d’emergència com per a habitatges de luxe o centres comercials i oficines per tal d’afegir qualitats estètiques fortes. Caldria veure doncs, si l’ús dels contenidors marítims en construcció s’aplica més com a moda del boom del reciclatge i com a estètica d’allò industrial (contenidors com a espectacle arquitectònic) o com a quelcom veritablement útil i amb raons de reciclatge i sostenibilitat en tots els sentits. Sigui com sigui, l’arquitectura modular, mòbil i apilable amb contenidors marítims reciclats ja no és ciència ficció.

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitecte tècnic arquitectura Caateeb construcció Construcció amb drons Drons Drons en l'arquitectura equipaments innovació Tecnologia

Noves tecnologies per a la construcció

Les tecnologies actualment proliferen a un ritme frenètic. Aquest article vol fer un repàs sobre la situació d’una de les tecnologies que més ha donat a parlat els darrers anys: els drons.

Escrit per -

Les tecnologies proliferen a un ritme frenètic, i els professionals dels diferents sectors ens trobem, en moltes ocasions, amb la necessitar de decidir entre adoptar o descartar (temporalment) una nova eina o metodologia. Aquest article vol fer un repàs sobre la situació d’una de les tecnologies que més ha donat a parlat els darrers anys, com si fos punta de llança de moltes més que han de venir de la seva mà: els drons.

Els drons o UAV (vehicle aeri no tripulat) són uns aparells que van aparèixer ja al segle XIX per fer proves d’aviació sense risc pels pilots. Més endavant, van estar impulsades pel sector militar sobretot durant la primera i la segona guerra mundial i la guerra del Vietnam. Objectes com míssils, torpedes, bombes guiades o aeronaus de reconeixement són les arrels dels actuals vehicles professionals i recreatius. Si marquem els anys 90 com l’inici de la història recent dels drons, la seva evolució ha estat exponencial en nombre d’aparells i característiques tècniques o capacitats.

Quan es fa un estudi detallat de la història dels UAV es poden identificar perfectament les fites que s’han anat superant i les repercussions que han anat tenint sobre l’evolució dels aparells. La disponibilitat del sistema GPS, els nous sistemes de control de vol (DFCS), la producció industrialitzada o a gran escala, l’enlairada i l’aterratge vertical, són tots passos que ja es van assolir durant el segle passat.

Ja al segle XXI, els radars d’apertura sintètica (SAR), els motors turbo, la capacitat d’ocultació, la incorporació de sensors de recerca, la incorporació d’accessoris (també armes), la superació dels límits d’alçada de treball o l’autonomia, són les fites que el sector dels drons ja ha consolidat.

Mirant el futur immediat, el sector ja desenvolupa i testeja l’automatització de processos (per evitar errors de la tripulació) , els 6.000 m d’alçada operativa, les 24 h d’autonomia de vol, la capacitat de càrrega de 150 Kg, els materials de nova generació, els comportaments biomimètics, la millora de la fiabilitat i la implantació a nous rols al sector del transport, l’agricultura, els serveis d’emergència o la construcció. Hi ha informació extensa i molt interessant publicada pel Ministerio de Fomento al respecte del desenvolupament del sector entre 2018 i 2021.

Com es regula el seu ús?

Un dirigible de l’exèrcit nordamericà sobrevola Manhattan

La normativa sempre ha anat una mica per darrera dels avanços, i en moltes ocasions amb legislacions locals i amb àmbit d’aplicació limitat o parcial. La norma europea, en gran part inspirada en la legislació francesa, és la que s’ha transcrit nacionalment a cada territori. Al nostre país, la legislació més recent ha tingut tres documents que s’han anat encadenant: el 2014/04/06 la “circular AESA el uso de los drones en España”. El 2014/10/15 el RD Llei 8/2014, de “aprobación de medidas urgentes para el crecimiento, la competitividad y la eficiencia”. Finalment, la normativa actual de referència és el RD 1036/2017, de 15 de desembre, pel qual es regula la utilització civil de las aeronaus pilotades per control remot.

Analitzant la història de les normes és apreciable d’una banda la voluntat de regular de forma cada vegada més específica per cada necessitar, i d’altra banda la voluntat d’anar facilitant i reduint les restriccions a aquesta tecnologia, prevalent la seguretat. Tot i això, tal i com es podrà extreure dels detalls posteriors, encara l’ús professional d’aquesta tecnologia s’haurà de limitar a zones geogràfiques, condicions de seguretat i necessitat d’ús molt específiques.

La casuística dels vols amb drons és molt variada donat el tipus de pilot, l’espai on es realitzarà, l’ús que es farà, el tipus d’aeronau, etc. Per això es delimita l’anàlisi al que sembla el perfil més ajustat a les necessitats del tècnics d’edificació: ús professional, en exterior i aeronau de menys de 10 Kg. El resum de les característiques que ha de tenir un vol són les següents:

1- El radi màxim del vol des de la posició del pilot:

A. En una situació de pilot més observador amb formació teòrica de pilot seria de 500 m + 500 m. La normativa no especifica, però es pot interpretar que es podrien encadenar observadors de forma il·limitada.

B. En una situació de vol més enllà de l’abast de la visió del pilot, el radi no està limitat, però s’ha de demanar, com a mínim 5 dies abans del vol, l’autorització a AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) corresponent en funció del pes del aparell (menys de 2 Kg tipus NOTAM, més de 2 Kg tipus espai aeri segregat). També s’ha de comptar amb un estudi aeronàutic de seguretat.

2- La ubicació del vol es limita per diferents aspectes:

A. On hi ha proximitat o reduïda distància de seguretat a aeroports o aeròdroms, cal realitzar una coordinació amb els gestor o responsables de la infraestructura.

B. A prop de les zones RVF (zones restringides al vol) s’ha de tramitar de forma obligatòria una consulta al Estado Mayor del Aire, División de Operaciones, Sección de Espacio Aéreo.

C. Per volar sobre aglomeracions d’edificis (ciutats) o de persones, s’han de complir amb una sèrie de exigències com: que la distància màxima horitzontal pilot-dron sigui de 100 m, i la vertical de 120 m; que la distància vertical a qualsevol element en un radi de 600 m sigui de 120 m; que la superfície de treball ha d’estar acotada (acordonada) o sinó respecter una distància horitzontal de seguretat de 50 m respecte qualsevol edifici o persona. A més de l’autorització habitual d’AESA, també s’ha de comunicar l’operació al Ministerio del Interior 10 dies abans de l’operació, i disposar un sistema de terminació segura del vol i de limitació d’energia d’impacte (paracaigudes).

D. En zones d’espai aeri controlat (i CTR), el pilot ha de comptar amb acreditació de radiofonista, i de l’idioma o idiomes utilitzats entre el controlador i l’aeronau.

És molt recomanable la consulta d’una de d’aquestes dues pàgines web de referència que faciliten l’anàlisi geogràfica dels vols: https:// drones.enaire.es/ o www.icarusrpa. info/

3- El pilot o empresa que vol oferir o realitzar serveis professionals amb drons ha de complir amb els requisits següents:

A. Ser major de 18 anys i obtenir la llicència de pilot per tal d’acreditar la formació teòrica i pràctica. Aquesta formació s’ofereix a diversos centres amb modalitats diverses. El cost aproximat d’aquest tipus de curs és de 1.000 €.

B. Superar el certificat mèdic de classe LAPL.

La utilització dels drons està subjecta a una normativa estricta de seguretat

C. Estar donat d’alta com operador enAESA. En l’actualitat hi ha més de 5.000 operadors, molts d’ells en empreses de petita mida (2-3 treballadors).

D. Disposar d’una adequada assegurança de responsabilitat civil. El cost aproximat de l’assegurança per l’aeronau i la cobertura mínima que exigeix la llei és de 150 €/any.

4- L’aeronau sempre ha de portar una placa identifica ignífuga, on s’indica el nom del fabricant, tipus, model, número de sèrie i nom de l’operador i dades de contacte. Igualment les emissores o estacions de pilotatge han de disposar de marcatge similar. També han de tenir establert un programa de manteniment. El cost de l’aeronau i equipaments necessaris depèn molt de les necessitats del treball a realitzar, però es poden trobar els primers equips professionals a partir de 1.000 €.

Aplicacions dels drons a l’arquitectura i la construcció

Altres sectors com l’agricultura tenen més implantat l’ús dels drons, perquè ja han pogut comprovar, amb experiències prèvies, els beneficis que aporta: reconeixement de plagues, vigilància, optimització de rec, fertilització o collita, accés a terrenys inaccessibles, etc.

El passat mes de juliol, l’empresa Hemav, empresa internacional líder i referents com a operadora de serveis aeris, va realitzar una sessió al Caateeb on narrava els bons resultats al sector de l’agricultura, i augurava també una incorporació a la construcció. En una entrevista realitzada, amb motiu d’aquest article, a l’expert en legislació de drons Marc Valls Estefanell, i soci de l’empresa internacional catalana UNBLUR, ens explica com han potenciat aquesta tecnologia a la seva empresa, per tal d’ajudar als serveis d’emergències a prendre millors decisions donant suport als llocs de comandament avançat en el terreny. Fan servir la solució IRIS, que és un assistent intel·ligent per als llocs de comandament avançat que integra tot tipus de dades, els analitza i dóna assessorament sobre com actuar davant d’aquella situació concreta.

Les primeres aplicacions amb èxit dels drons al sector de l’edificació, són aquelles que han fet servir els punts més forts de la tecnologia: la capacitat per posicionar-se a l’espai i la capacitat per captar dades de forma ràpida i autònoma.

Actualment s’estan fent servir per treballs de recollida de dades, incorporant càmeres fotogràfiques o de vídeo, sensors per termografies i distanciòmetres. Només amb aquestes funcions, feines com els amidaments puntuals o comparatius i la supervisió de treballs en alçada o en zones difícilment accessibles, s’han vist fortament recolzats.

Ja hi ha empreses (a Catalunya encara no, que sapiguem) que fan servir els drons per efectuar treballs específics de manteniment a les façanes, equipant els drons amb “un cordó umbilical” a terra que els alimenta mentre efectuen treballs de neteja o fins i tot de pintat d’un parament vertical. L’aixecament de l’estat actual (mapeig) i de l’entorn amb tècniques làser o de fotogrametria potser és la feina on més s’està fent servir els drons. La capacitat dels aparells per recollir informació és molt alta, i donat que posteriorment es poden transformar aquestes dades en precisos núvols de punts, la productivitat es veu molt incrementada.

El futur, obre un ampli ventall de possibilitats, però sonen amb força (no sé si de realitat o de voluntat): la inspecció periòdica i automatitzada del parc edificatori; els automatismes en la supervisió i seguiment de l’obra (enllaçant la producció, certificació, i planificació temporal del treballs amb una actualització constant); la construcció automatitzada d’edifici amb drons que treballen a l’uníson en estructures complexes predissenyades (aquí es pot veure una demostració realitzada amb èxit a l’any 2015 https://player.vimeo. com/video/69257453).

En conclusió, no sé si hem de fer forat als drons a la nostra capsa d’eines, però de ben segur seran eines imprescindibles en els processos de projecte i sobretot execució d’obres d’edificació. Avui ja ho són en infraestructures d’obra civil.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Articles Caateeb construcció Informatiu Monografia Monografies

Oficines 1991-2016

Presentem la segona monografia de L’informatiu, que recull els reportatges publicats al llarg de 25 anys en la secció d’Anàlisi d’Obra.

Escrit per -

Us presentem la segona monografia de L’informatiu que recull els reportatges publicats al llarg de 25 anys en la secció d’anàlisi d’obra. Aquests articles s’aniran agrupant per tipologies d’edificis i en les quals es destacaran els aspectes arquitectònics, constructius i econòmics de les obres. En la primera es van publicar les biblioteques, una arquitectura de l’àmbit de la cultura. En aquesta segona hem agrupat les oficines o el que podem anomenar l’arquitectura del treball i en números següents seguiran els habitatges plurifamiliars i unifamiliars, edificis industrials, edificis sanitaris i esportius, etc. El lector hi trobarà els articles tal com van ser publicats i per ordre cronològic. La publicació facsímil s’acompanya amb articles complementaris sobre la tipologia escollida, així com un comentari dels mateixos edificis que hem tornat a visitar anys després, per veure com han suportat el pas del temps. Finalment, fem una anàlisi conjunta de totes les obres, a manera de resum, de manera que puguin ser de màxima utilitat per al nostre dia a dia professional.

Volem agrair la col·laboració de promotors, projectistes, directors d’execució, caps d’obra, empresaris i la resta d’agents que han intervingut en cadascuna de les obres publicades, així com dels propietaris i usuaris. La seva atenció, les explicacions, la informació i l’amable acompanyament durant les visites als edificis han estat la clau que ha permès la preparació dels reportatges. La seva publicació a L’informatiu ens han permès posar en valor els treballs realitzats, així com la difusió del coneixement adquirit entre el col·lectiu professional. A tots ells, moltes gràcies.

L’equip de redacció de la secció d’anàlisi d’obra (que s’ha anat renovant al llarg dels anys) ha estat conformat per Joan Sabaté, Xavier Aumedes, Enric Peña, Xavier Oliva, Vicenç Font, Cristina Arribas, Jordi Olivés, Anna Moreno, Elisabeth Serra i Josep Olivé. Les fotografies són majorment de Javier Garcia-Die (Chopo).

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb entrevista estructures exercici professional Premi Nacional de Patrimoni Català Premis FAD Professió Robert Brufau

Robert Brufau: “Si coneixeu molt bé el que us poden aportar els diferents materials, confieu en ells”

Robert Brufau, arquitecte i consultor d'estructures amb més de 30 anys d'experiència rep el permi especial a la trajectòria professional 2018 otorgat pel CAATEEB.

Escrit per -

El jurat dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Caateeb ha atorgat el premi especial a la trajectòria professional a Robert Brufau, arquitecte i consultor d’estructures amb més de 30 anys d’experiència al llarg dels quals ha calculat i supervisat la construcció de l’estructura de més de 4.000 edificis. Com a docent ha estat reconegut de manera continuada com un dels millors professors universitaris a judici dels seus alumnes. L’informatiu l’ha entrevistat per conèixer millor un professional que dins del sector no necessita presentació.

Al llarg de la seva vida professional i docent vostè ha rebut nombrosos premis meritoris com el Mies van der Rohe, el Premi Nacional de Patrimoni Català o el Premi Especial del FAD. Què representa per a vostè rebre aquest reconeixement del sector a la seva trajectòria professional?

“Ho vaig dir el dia que em vàreu entregar el premi: el que més vaig agrair d’aquest reconeixement és que s’hagi produït després d’haver estat un any i mig jubilat i d’haver tornat al món actiu de primera línia amb noves ganes, com als inicis. Tornar a començar des de zero ara fa quatre anys i rebre aquest guardó, em justifica plenament haver donat aquest pas”.

Els consultors d’estructures, com també passa amb altres professionals del nostre sector, acostumen a treballar a l’ombra, amb poc reconeixement públic i habitualment la seva identitat apareix sota l’epígraf un xic eufemístic de “col·laborador”, ja sigui del projecte o de l’obra. Què en pensa d’aquesta situació?

“Deia un molt bon estructurista americà: “pots estar tota una vida fent les coses molt bé i ningú no et coneix ni sap com et dius… però, vet aquí, que un dia et col·lapsa un edifici… i en aquell moment, malauradament, passes tot d’una a ser molt conegut”. Això ho vaig llegir quan feia pocs anys que em dedicava a aquest ofici. Era, certament, una visió bastant pessimista, que acceptava que romandre en l’anonimat era una manera d’acceptar que s’era un bon professional. Al llegirla em podria haver desanimat, però ho vaig assumir, perquè tenia clar que aquesta branca de l’edificació i aquest ofici era el que em fascinava. “Fa uns quaranta anys, el nostre ofici estava totalment devaluat perquè els fabricants de biguetes i cassetons regalaven el càlcul si se’ls comprava el material. La nostra feina, doncs, valia zero, i la solien dur a terme practicons sense massa coneixements ni estudis, que eren molt mal pagats per les empreses que els contractaven. Això ens va portar a la necessitat de canviar la situació. Ens vam reunir, ara farà prop de 35 anys, al restaurant La Oca, vuit dels que ens dedicàvem més a aquesta activitat a Catalunya.

“La primera gran decisió va ser reconèixer que aquest ofici nostre era transversal, independent de la titulació que tinguéssim i del col·legi professional al que pertanyéssim. Vam pensar en formar una associació en defensa de la nostra activitat, de manera que, per entrar-hi, només calia demostrar que es dominava bé l’ofici i que es tenia clar que calia dignificar la nostra feina. Vàrem començar dos arquitectes, quatre enginyers i dos aparelladors. En cinc anys, el grup havia crescut d’una manera molt contundent i vam fundar l’ACE, de la que jo en vaig ser el primer president, durant 8 anys. El següent pas va ser que se’ns comencés a fer sortir a les lletres de crèdit. S’ha avançat molt, però encara queda per fer una mica de camí”.

El veredicte del jurat parla de vostè com a “professional que ha sabut transmetre confiança en un camp de màxima responsabilitat”. Considera que l’opinió del consultor d’estructures és prou respectada en les fases de promoció, projecte i obra?

“Són molts anys els que porto en aquest món de les obres complexes i crec que estic en condicions de poder contestar la vostra pregunta. Quan ets un professional experimentat, en aquest ofici meu els altres tècnics, els constructors i els promotors acostumen a confiar en tu i, difícilment, et contradiran. Passa el mateix amb els bons aparelladors: acostumen a imposar el seu criteri sense que els altres agents s’hi oposin.

“Jo sóc arquitecte de formació, i em sap greu, però el que deia dels aparelladors no ho puc dir d’una manera generalitzada pels arquitectes, ja que sovint els constructors opinen que de construir no en saben prou i, de vegades, els promotors diuen, sense cap rubor, que els fan gastar els seus diners innecessàriament. Quan això passa em sap greu, perquè la majoria de vegades no és just. “Pel que fa als consultors estructurals, puc dir que en els trenta darrers anys d’estar seguint una obra, menys de cinc vegades algun constructor o promotor ha posat en qüestió alguna solució del projecte. Pot ser que tinguin raó, i, en aquest cas, ho corregim, però normalment no en tenen. Davant d’aquesta situació, m’he plantat deixant l’obra i dient: “busquin algú altre que ho assumeixi. Jo no ho penso fer!” En un màxim de dos dies, no fallava: “home, Robert, no t’ho prenguis així, que ho dèiem mig en broma”. Puc concloure dient que sí, que en general se’ns respecta”.

Hotel Melià BCN Sky al districte de 22@ a Barcelona

Considera que hi ha projectes impossibles?

“Els programes de càlcul actuals són tan potents que pràcticament qualsevol projecte es pot construir. Un altra cosa, molt més dubtosa, és que davant propostes agosarades i poc raonables, els resultats dels càlculs hagin de ser correctes. Tenim encara bastant propera l’estructura de l’Òpera de Sidney. Grans consultors estructurals del seu moment li deien a Jorn Utzon que la forma de les closques no era l’òptima i li proposaven uns canvis absolutament necessaris. Utzon no els va fer cas i va seguir obstinant-se en les seves geometries. Va trobar qui li podia resoldre el problema, sense canviar res, i així va ser, però l’estructura era desmesuradament gruixuda i l’obra es va dilatar en molts anys. El sentit comú i la lògica de les formes impecables no va ser precisament la guia d’aquest projecte”.

Digui’ns una obra seva (o dues) de les que n’estigui especialment satisfet.

“Al llarg de la meva vida professional he quedat molt satisfet amb algunes solucions d’estructura que he aportat, bàsicament per haver-se acoblat perfectament amb l’arquitectura a la que servien, però molt sovint eren obres sense massa rellevància pública. Entre les obres més conegudes, parlaria dels dos gratacel que hi ha al final de la Diagonal, a Barcelona: la torre Agbar (amb 154 metres d’altura) i l’Hotel Me (abans Hotel Habitat Sky, amb 120 metres), dels arquitectes Jean Nouvel i Dominique Perrault respectivament. La primera m’agradava molt quan estava pujant amb el formigó despullat amb els mils de punts perforats, de manera aparentment anàrquica donant resposta a les petites finestres d’1 m². De la segona sempre he dit que és l’estructura més difícil que he projectat, tant pel que fa a la seva esveltesa com pel que fa al complex equilibri que es genera quan 24 de les 31 plantes estan dominades per un voladís de prop de 7 metres, sense contrapès posterior”.

Estructura de la Torre Agbar a Barcelona

Quins serien per a vostè els tres principals consells que donaria a una persona jove que vol dedicarse professionalment a la consultoria o al càlcul d’estructures?

“El primer consell val també per a tot tipus de professional del sector de la construcció: deixeu passar aquells clients que us venen a buscar quan acabeu la carrera, sabedors de que la vostra il·lusió us farà donar preus molt baixos, i tenint en compte que són tan pispes que ningú una mica veterà no vol treballar amb ells. No en traureu res de bo.

“El segon consell, aquest ja pels que us voleu dedicar a la consultoria estructural és que eviteu afavorir les ostentacions gratuïtes que molts arquitectes creuen que els han de treure de l’anonimat, especialment quan no les veieu clares. Us poden arrossegar a camins sense sortida. “I per acabar, el tercer consell. Si coneixeu molt bé el que us poden aportar els diferents materials, confieu en ells: mai no us trairan i sempre els tindreu al vostre costat. No es pot dir el mateix de certs personatges que corren pel món de la construcció, la fiabilitat dels quals és, com a mínim, dubtosa”.

Robert Brufau rep l’escalímetre d’or com a millor professor de l’Escola d’Arquitectura del Vallès

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb construcció equipaments estructures Materials rehabilitacio resistència Solució constructiva Tecnologia

Parets mitgeres de tàpia

Les parets de tàpia, que acostumen a ser centenàries, són parets de càrrega de façana, mitgeres o interiors a l'edifici que han tingut un bon comportament mecànic i tenen bones qualitats d'aïllament tèrmic. El problema es planteja quan hem de fer un nou edifici entre parets mitgeres de tàpia.

Escrit per -

El problema

Tothom sap que les parets de tàpia no es poden aprimar ni engaltar amb cap material que s’hi vulgui adherir. Acostumen a ser parets centenàries que han tingut un comportament mecànic més que satisfactori, i no diguem pel que fa a les bones qualitats d’aïllament tèrmic. Sempre són parets de càrrega de façana, mitgeres o interiors a l’edifici.

El problema es planteja quan hem de fer un nou edifici entre parets mitgeres de tàpia. Unes parets molt gruixudes que en bona part envaeixen la parcel·la on s’hi vol bastir un nou edifici. Normalment la gent es resigna a perdre part de la superfície que teòricament es podria edificar que està ocupada pel gruix de paret de tàpia corresponent a la finca. Fàcilment poden ser 20 o 30 centímetres de gruix. Si les dues mitgeres són de tàpia, l’amplada que es pot perdre pot arribar a 60 cm o més.

Aquest era el cas que es va haver de resoldre per a un projecte en el qual l’amplada total que calia per a complimentar el programa de projecte, exigia recuperar uns 20 o 25 cm a cada banda de la finca. S’havia de recuperar doncs, bona part de la superfície ocupada per la paret mitgera de tàpia. Per tant, s’havia de resoldre el problema pràctic de poder aprimar el gruix de la paret de tàpia, sense que col·lapsés l’edifici de la finca veïna, més encara tenint en compte, que anys enrere havien fet una remunta d’una planta carregant damunt la paret mitgera de tàpia. Calia trobar una solució satisfactòria, no només per a nosaltres mateixos, els tècnics que estàvem projectant l’edifici en qüestió, sinó que fos convincent per als veïns (sense cap formació tècnica especial) i per als serveis tècnics municipals que difícilment voldrien assumir cap mena de risc per raons òbvies.

Ara no ve al cas explicar les dificultats que vàrem tenir en aquest sentit, que com hom pot imaginar van ser moltes i variades, amb informes pericials en contra fets fer a mida sense cap base tècnica ni de càlcul, com acostuma a passar en aquests casos, fent referència només a l’experiència i als tòpics que diuen que les parets de tàpia no es poden ni tocar. Però ens en vàrem sortir satisfactòriament introduint lleus canvis que en realitat no modificaven la solució que nosaltres presentàvem.

La solució

La intuïció bàsica va ser que calia aconseguir substituir el gruix de paret de tàpia que volíem recuperar, just el que necessitàvem, per a la nostra paret de fàbrica ceràmica. Ara bé, com que això directament no es pot fer perquè la tàpia i la ceràmica no s’adhereixen i aleshores la paret de tàpia aprimada podria guerxar a causa de l’increment de l’esveltesa, calia trobar un sistema que fes possible aquesta adherència entre la paret del nou edifici i la de tàpia. La solució semblava que anava pel camí d’aconseguir-ho a base de connectors. Ara bé, no constava enlloc, que cap firma comercial disposés de cap producte especial per fer ancoratges en paret de tàpia. Sabíem però el que necessitàvem: algun tipus de lletada de ciment que s’adherís bé a l’acer corrugat i que tingués molta capacitat de penetració per fissures, cavitats i espais intersticials; que no calgués injectar-lo a pressió, sinó que es pogués introduir per simple gravetat en l’orifici practicat amb broca al mur de tàpia. Pensàvem en algun producte del tipus semblant al que es fa servir per injectar les beines dels cables pretesats. Parlant amb la casa Betec, ens va suggerir que podíem provar i assajar a obra, in situ, el seu additiu expansiu per a injeccions de lletades, concretament el producte Cablegrout.

Vàrem fer les proves a obra, val a dir que amb les presses, d’una manera un pèl improvisada, però ben fetes. Com es pot suposar no hi ha cap norma UNE que especifiqui com s’han de fer els assaigs. Quinze barres del 10 (una o dues del 12). Una inclinació d’uns 15 graus per tal de facilitar l’entrada de la lletada per pura gravetat, fent servir una mena d’embut fins que sobreeixia la lletada. Les perforacions les vàrem fer amb una broca de diàmetre de 22 mm.

Després de quinze dies, vam procedir a fer les proves d’extracció. En perforar la paret de tàpia, tres de les broques no varen poder aprofundir suficientment, potser perquè varen topar amb algun còdol calcari, per això l’extracció va fer fallida. Les donàrem per rebutjables. Totes les altres, les vam poder collar a una profunditat de perforació de més de 90 mm. La majoria a l’entorn dels 120/170 mm. De fet ens interessava jugar amb les profunditats de penetració, per veure els resultats. Adjunto la plana del quadern de notes de camp amb els resultats de les pressions manomètriques que varen donar les extraccions. Allà mateix, ens va sobtar el bon comportament de l’invent i ens va animar a seguir pensant en la solució constructiva que ens havia de permetre resoldre satisfactòriament el projecte. Ara sabem que hi havia connectors per a parets de tàpia!

Breu estudi estadístic de la mostra

Observant la taula adjunta es veu que les provetes N03, N07 i N08 queden excloses per fallida a causa, com deia, de l’ínfima penetració que va ser possible. Crida l’atenció el màxim corresponent a la proveta N02 de més de mil Kg de tracció. La mínima, corresponent a una proveta de penetració 90 mm, una tracció de 327 Kg. Si consideràvem la mostra de 12 provetes incloent-hi els dos extrems, el recorregut relatiu de la mostra és de 0.10 que es considera excessiu. Si desestimàvem aquests extrems, el nou recorregut relatiu de la mostra és de 0.06 que es considera correcte. Treballem doncs, a partir d’una mostra de 10 provetes.

La tracció mitjana és de T=608.23 Kg i la de càlcul, per a un coeficient de minoració ҮM=1.35 (atès que la paret de la qual s’han extret les mostres ja existeix, no és un producte que encara s’hagi de fabricar amb totes les incerteses que això comportaria), Td=450.54 Kg., i això per a una penetració mitjana de les mostres de Lm=146 mm.

Amb aquestes dades es va procedir a dimensionar la xarxa d’ancoratges per a resoldre el projecte. Es va establir una trama d’ancoratges sobre la paret de tàpia de St=50*70 cm2.

 

Model de càlcul

¿Quin era el plantejament que ens fèiem? Si aconseguíem a base de connectors, ancorar per punts la superfície de la paret de tàpia minvada de gruix a un element estructural adequat, reduiríem la superfície de guerxament de la tàpia, i per tant, seguiria treballant bé a compressió sense moments de segon ordre que alteressin l’estabilitat del sistema. Evidentment, l’element estructural hauria de ser la nostra estructura, la del nou edifici entre mitgeres.

Hauríem d’establir però algun criteri plausible, que justifiqués les dimensions de la graella que definís la posició dels connectors. Aquí ve el raonament que va orientar la solució i la justificació de càlcul.

Evidentment que si els blocs de tàpia treballen bé a compressió (sense estar confinats) és perquè el material com a tal té una cohesió suficient. Desconeixíem però el valor d’aquesta cohesió. És clar que ens hauria anat molt bé el fet de poder extreure mostres in situ tal com fem en estudiar els terrenys cohesius. Però això no ho vèiem factible per raons òbvies. L’analogia del material de la paret de tàpia i una mostra de terreny argilós amb nòduls calcaris, però, sembla correcta. L’extracció de mostres de tàpia ens hauria possibilitat de fer assaigs de tall directe amb tensions diferents, que ens haurien permès de definir els corresponents cercles de tensió (Morh), la línia de resistència, l’angle de frec intern i sobretot la cohesió, és a dir, la tensió tangencial a l’origen (per a tensió normal η=0).

Això no va ser possible de fer-ho. Atès però que les bones argiles acostumen a tenir una cohesió (CU) entre 0.10 i 0.15 Kg/ cm2 i tenint en compte que la nostra tàpia és una amalgama d’argila i nòduls calcaris que s’ha anat consolidant en el temps, podríem considerar que la seva cohesió estaria a l’entorn de cu=0.12, sent una mica optimists.

Això suposat, vàrem considerar que la tracció que haurien d’absorbir els ancoratges, hauria de ser superior al valor d’aquesta cohesió aplicada a la superfície tributària de cada connector. Els connectors, com hem dit més amunt, tenen una superfície tributària St =3.500 cm2 , així doncs la tracció equivalent de la superfície tributària per la cohesió dóna una resultant de 420 Kg.

Al projecte vàrem dissenyar els ancoratges per a una penetració de Lm=200 mm, per tant superior a la dels assaigs que va ser de Lm=140 mm, la qual cosa ens va permetre de considerar que els ancoratges, extrapolant les dades, podrien absorbir una tracció de càlcul de Td=617.17 Kg, que ens assegurava un coeficient de seguretat Үf =1.47 que vàrem considerar suficient.

Solució constructiva

Esquema estructura

L’esquema de principi que adjuntem explica el sistema constructiu. La idea bàsica consisteix en sectoritzar la superfície de mur de tàpia que cal aprimar a base de generar uns marcs estructurals de dimensions dominables, de manera que de forma seqüencial s’hi pugui fer les operacions de a) repicat de la tàpia, b) la col·locació dels connectors i c) la construcció de la nova paret de fàbrica. Un cop completada aquesta seqüència en cada marc estructural s’inicia l’actuació en els marcs veïns i així successivament.

Per fer aquests marcs, cal obrir unes rases verticals al mur de tàpia per encastar-hi els pilars, amb els nusos ja resolts a taller (atès que en obra no es podria soldar pels costats ni pel darrera) tant els de cada planta com el de la base en L. Aquestes rases verticals en principi no afecten l’estabilitat dels murs de tàpia.

Tot seguit ja es pot fer marc a marc, la rasa horitzontal per encastar-hi els perfils HEB 100 superior i inferior que conformen cada unitat juntament amb els pilars a banda i banda i que són la base de suport de la nova paret de fàbrica. Els ancoratges que estan a tocar les barres horitzontals del marc, es solden als perfils metàl·lics. Aquests són els que traven la paret de tàpia (i la nova paret de fàbrica adherida) a l’estructura de pòrtics metàl·lics del nou edifici.

Aquesta operació es va fer començant des de dalt (tal com ens va demanar l’arquitecte municipal) davallant fins a la llosa de fonaments. L’observació de l’arquitecte de l’Ajuntament des d’un punt de vista tècnic era correcta.

A obra, i per raons de seguretat, es va començar l’operació seqüenciada, un cop fets els forjats, deixant per formigonar la banda annexa a les parets mitgeres. Després d’haver collat els connectors, es varen formigonar aquestes franges.

Nota de l’arquitecte projectista i director de l’obra

Els projectes d’arquitectura que, de bon començament integren les solucions estructurals amb les espacials i constructives, acostumen a arribar a bon port, malgrat les dificultats i adequacions circumstancials que incideixen. Tal és el cas d’aquest petit edifici plurifamiliar construït al cor del nucli antic de Monistrol, fermament fonamentat sobre la base de roca calcària del massís de Montserrat. Les mitgeres que limitaven lateralment el solar, construïdes amb tàpia, maçoneria, parts sobreposades de totxo i d’altres tècniques, d’un gruix mitjà de 50-60 cm, són comunes en aquest tipus de nuclis antics, i per tant es troben de manera freqüent en operacions de substitució de l’edificació. Aquestes estructures, òbviament, no presenten la rigidesa i estabilitat que el substrat de fonamentació, en aquest cas, ens oferia.

La desconfiança en l’estabilitat d’aquestes mitgeres, així com la necessitat d’aixecar la nostra pròpia estructura tot recuperant part de la dimensió perduda pel gruix de la mitgera, va ser el punt de partida de la solució estructural. L’objectiu va ser que la nova construcció disposés de paret de 15 cm pròpia, rígida i ben aïllada, però dins de l’àmbit del gruix de les tàpies existents; tot estabilitzant i reforçant alhora, la resta de tàpia resultant.

Per aconseguir-ho es va dissenyar una estructura d’entramat metàl·lic, apta per estintolar per sectors petits la paret existent, de forma que el procés constructiu (vegeu el gràfic) anés successivament augmentant la seva estabilitat estructural per finalment repelar la part del gruix de la mitgera que ja no treballava, substituint-la per una nova paret de gero, tot incorporant connectors entre les dues parets resultants per tal d’eliminar l’augment de guerxament i consolidar definitivament l’estructura antiga.

El resultat, malgrat la desconfiança que el sistema proposat va generar entre els veïns i el mateix servei tècnic municipal (l’obra va ser aturada diverses vegades amb base a sorprenents informes tècnics externs), va ser excel·lent i en tot moment vàrem tenir la sensació d’haver actuat en benefici de la seguretat i de la modernització d’aquestes estructures arcaiques.

Conclusió

Tot plegat ha estat un repte que ha fet estudiar un solució nova que ha donat bons resultats. Ben segur que l’estudi dels materials base i dels ancoratges s’hauria pogut fer de forma més acurada. Però, les proves de què vàrem poder disposar ens feien estar segurs que la solució que proposàvem era viable i eficaç, com s’ha demostrat a la pràctica. L’edifici té les dimensions que es preveia a projecte sense perdre ni un centímetre quadrat de superfície. A més, s’ha aconseguit que els edificis veïns estiguin més ben estintolats en la nova estructura i que si un dia els decidien enderrocar ho podrien fer sense cap problema guanyant superfície edificable, atès que el nou edifici no ha arribat realment a cada mitgera just al mig del gruix que li pertocava.

La conclusió és que les parets de tàpia sí que es poden aprimar, sempre i quan amb connectors degudament ancorats es reconstrueixi la paret com si fos una nova unitat. Evidentment, que tot això no es contempla al CTE, perquè per a la susdita normativa les parets de tàpia senzillament no existeixen, però als nostres pobles sí que hi són aquest tipus de murs, i casos com aquests s’han de poder resoldre sense perdre superfície edificable. Esperem que aquesta solució pugui ajudar a resoldre altres casos semblants.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb edificis patrimonials Edificis segle XX estructura Patrimoni arquitectònic Perfils d'ala estreta rehabilitacio rehabilitació arquitectònica Tecnologia

Perfils d’ala estreta: final de la seva vida útil

El cas d’edificis de principis de segle XX, de parets de càrrega i sostres de perfils metàl·lics d’ala estreta gairebé centenaris, que han arribat en molts casos al final de la seva vida útil.

Escrit per -

D’ençà que s’ha anat recuperant la sensibilitat envers el nostre patrimoni arquitectònic, i ja abans que comencés a sonar el mot “sostenibilitat”, molts tècnics havíem anat prenent consciència de la importància que té la rehabilitació d’edificis, fins i tot aquests darrers anys de vaques grasses, en què els projectes d’obra nova ens ocupaven més temps que no pas els de rehabilitació.

Això ens ha permès d’anar adquirint experiència pel que fa a aquest tipus d’actuacions, bé es tracti d’intervencions que hem pogut projectar i dirigir nosaltres mateixos, o bé en el cas de revisions d’obres de rehabilitació fetes amb anterioritat per altres tècnics. Hem vist com en molts edificis s’hi ha anat fent obres de tot tipus per a millorar-ne les prestacions.

Algunes d’aquestes intervencions només de distribució interior, han afectat l’estructura, o bé perquè s’hi ha introduït nous elements, o bé perquè se n’ha prescindits d’altres, com és el cas de parets i divisions internes, o bé perquè s’hi ha fet noves obertures.

Per altra banda, a molts municipis, per no dir a gairebé a tots, s’han fet campanyes institucionals per promoure la restauració de façanes juntament amb plans urbanístics de recuperació i millora dels espais urbans. En molts casos s’ha tingut més cura de recuperar l’estètica inicial dels edificis que no pas de resoldre els problemes estructurals que afectaven les façanes.

Voldria centrar-me només en el cas molt habitual, d’edificis de principis de segle XX, de parets de càrrega i sostres de perfils metàl·lics d’ala estreta, revoltons ceràmics manuals amb morter de calç, centrant-me en l’estat d’aquestes bigues.

Antecedents

Caps de perfils oxidats i exfoliats en zona de recolzament

Tot i que no voldria entrar en el tema de les dades històriques, només recordo que a finals de segle XIX i principis del XX, pel que fa a la construcció d’edificis, a casa nostra es tendeix a emprar la perfileria d’acer com a alternativa a les bigues de fusta. A Catalunya i a la resta de la península, les bigues ens arriben de les foneries del nord, bàsicament, el que més endavant serien els Altos Hornos de Vizcaya i també, segons la fluctuació dels preus, a través d’importacions alemanyes.

A finals del XIX, cap a l’any 1897 quan tenia ja 70 anys, l’arquitecte Joan Torras i Guardiola 1 , amb una gran experiencia acumulada de disseny i mestratge en el camp de les estructures d’acer, decideix de posar en marxa les “seves” foneries, una empresa que aviat va prendre volada: Torras. Herreria y Construcciones S. A. 2

Aquests darrers anys, he tingut ocasió d’intervenir en alguns edificis de l’Eixample de Barcelona, o de zones del nucli més antic de la ciutat, bé sigui fent informes o bé redactant i dirigint projectes de rehabilitació estructural. Edificis de parets de càrrega i bigues de perfils laminats d’ala estreta. Tot i que la mostra estadística de què disposo no parteix d’una població suficient per arribar a resultats estadísticament correctes, l’experiència però, em fa arribar a una sèrie de conclusions que ara voldria exposar.

1 Va ser fundador del que seria l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Mestre de càlcul estructural d’Elies Rogent i d’Antoni Gaudí entre d’altres. Morí a Barcelona al 1910.

2 Amb seu social a la Rda. de Sant Pere 74, de Barcelona. Molts de nosaltres, quan érem estudiants, anàvem a les oficines d’aquesta empresa a demanar catàlegs, la redacció dels quals amb els anys, va anar a càrrec de J.M. Fornons Garcia, doctor enginyer i soci d’honor de l’ACE.

Actuacions en els darrers 15 anys

Moltes intervencions que s’ha fet al llarg dels proppassats 10/15 anys, han estat actuacions de maquillatge que han ignorat les causes que provocaven les patologies manifestes. He vist moltes esquerdes simplement segellades, potser fins i tot grapades, embenades i pintades. He vist caps de bigues retallats a cara de mur, totalment rovellats, dins l’obra de fàbrica, que es van deixar allà dins, el dia que es va fer un nou forjat. He vist sostres sencers en què sense fer cap inspecció especial sobre l’estat dels caps de biga i de les ànimes dels perfils, s’hi ha aplicat una imprimació antioxidant a la part vista de l’ala inferior, i al damunt, la protecció RF pertinent. He vist moltes esquerdes en balcons i façanes simplement segellades i pintades per tal de recuperar l’aparença original del parament, però que al cap de poc temps es tornaven a obrir. He vist i es poden veure als nostres carrers, edificis en què s’hi va fer una “rehabilitació integral” ara fa deu o quinze anys, i que actualment s’hi ha hagut de col·locar xarxes de protecció a les façanes per evitar la caiguda d’elements despresos al carrer.

En molts d’aquests casos, he pogut comprovar que segons sembla, ningú s’hauria preocupat d’esbrinar si al darrera de les esquerdes i dels recobriments hi havia algun perfil oxidat, perquè quan s’ha iniciat una campanya d’estudi més a fons, s’ha pogut constatar que la causa de les esquerdes ha estat l’expansió produïda per l’oxidació i exfoliació de l’acer, i a més, que molts recobriments antioxidants o ignífugs amaguen perfils malmesos.

Crec que els perfils d’ala estreta, gairebé centenaris, han arribat en molts casos al final de la seva vida útil. En la majoria dels casos, i seguint els bons costums constructius de l’època, els forjats es feien amb perfils d’ala estreta, amb una lleu protecció antioxidant (o no), i revoltons ceràmics de rajola doblada i collada amb morter de calç. Això permetia de jugar amb els intereixos en funció de les llums i les càrregues, d’acord amb els manuals de l’època. Tothom pensava que el morter de calç dels revoltons era la protecció natural dels perfils d’acer pel que fa a les zones cobertes: l’anima i l’ala superior bàsicament. Per això es tenia cura de protegir amb “mini” de plom (el més habitual) l’ala inferior, en contacte amb la intempèrie ambiental. Doncs bé: això en realitat no és ben bé així, perquè en ambients humits (humitats persistents o freqüents), com ara soterranis poc ventilats, a sota coberta, als patis oberts, als murs de càrrega sigui de façana o de patis interiors oberts, etc, ens trobem els perfils laminats d’ala estreta oxidats, exfoliats, foradats, tant als caps de biga en les zones de recolzament, com a mitja llum. La raó sembla senzilla: el morter de calç absorbeix i reté la humitat i és per això, que les superfícies aparentment protegides pels revoltons, de fet no ho estan. La patologia que això provoca no és sempre fàcil de detectar a primera vista perquè aparentment els sostres es veuen “correctes” a no ser que hi hagi deformacions molt aparents.

En el cas dels edificis “rehabilitats” de què parlava més amunt, l’observació o detecció d’aquesta patologia es fa més difícil, perquè la mà d’imprimació antioxidant i el recobriment ignífug, ho tapen tot. Ara bé: de vegades, precisament aquest recobriment ignífug és el que ajuda a detectar el problema, perquè sempre que apareix alguna fissura longitudinal al recobriment ignífug, seguint l’ala del perfil, s’hi amaga una biga oxidada. Sovint, aquestes lleus fissures són l’únic símptoma que manifesta el problema.

Quan hom sospita que els perfils estan oxidats, el camí de solució consisteix en endegar una campanya de cales, eliminant cels rasos si n’hi ha, repicant les parets a les zones de recolzament, repicant cassetons a tocar les parets de càrrega, i també a mitja llum, per detectar si hi ha problemes.

Fins aquí, considero només l’edifici de dins estant. Si sortíem a façana i patis, caldria revisar molt a fons les esquerdes que es formen a les lloses dels balcons o de les tribunes, i als paraments verticals de façanes i patis interiors, perquè normalment han estat originades per l’expansió de perfils oxidats que s’hi recolzen.

Només si s’ha fet una inspecció acurada molt a fons, es pot arribar a concretar l’abast del problema per tal de poder projectar adequadament la solució amb l’avaluació corresponent.

He pogut tenir accés a uns quants edificis en molt malt estat a causa d’aquestes patologies, tant d’habitatges com d’oficines. Entenc que es tracta d’un problema recurrent i generalitzat. També tinc l’experiència que quan hom informa sobre les patologies dels perfils d’ala estreta, els propietaris o els responsables de manteniment de l’edifici poden retirar la confiança al tècnic en qüestió tot cercant-ne d’altres més disposats a “maquillar” l’edifici, deixant de banda l’arrel del problema de les esquerdes.

Estic convençut que l’abast d’aquestes patologies d’oxidació i exfoliació dels perfils d’ala estreta és important. Crec que hi ha molts edificis afectats i penso també, que no tots els propietaris estan disposats a assumir el problema a fons, per raons econòmiques i socials. De vegades et diuen que és millor no crear “alarma”, millor que “no vegin els paletes repicant”, que “si s’ha aguantat fins ara, molt serà que no se segueixi aguantant” d’acord amb aquell conegut principi que diu que “els edificis no cauen perquè tenen por de caure”.

Patologies “amagades” pels revoltons ceràmics amb morter de calç

L’abast de les patologies dels perfils

Voldria aportar una mica d’informació referent als perfils d’ala estreta. He tingut ocasió de col·leccionar “retalls” de perfils que m’han permès de conèixer-ne millor les dimensions de les seccions i els seus paràmetres.

Val a dir, que els vells corrons dels trens de laminat de les foneries, potser perquè no es canviaven o no es rectificaven massa sovint, s’anaven deformant, raó per la qual, els perfils sortien amb diverses seccions “només” relativament semblants a les seccions tipus de catàleg. Per altra banda, els perfils no sortien del tot rectilinis però sí aparentment rectes. Això fa que quan talles una “llesca” de perfil per comprovar-ne els paràmetres de la secció, hi hagi asimetries manifestes.

Tot i amb això, puc oferir unes taules amb els paràmetres deduïts a partir de perfils reals extrets d’un edifici en el qual hi he hagut de fer una intervenció estructural important. Quan s’estudien les seccions reals de perfils d’obra es constata com deia, que pràcticament cap secció és del tot simètrica respecte als eixos principals, raó per la qual, s’han de deduir les mides a base de cercar en cada cas la dimensió més raonable per tal de recuperar la simetria teòrica de la secció. En aquest sentit, l’exactitud de la taula és relativa però “suficientment” correcta al meu entendre.

A la taula que s’adjunta s’hi poden comparar els paràmetres de les seccions dels perfils “reals” d’obra, amb els teòrics del catàleg de laminats Torras. S’hi pot constatar també que hi ha algunes seccions que no es deurien laminar a Herrerias Torras, concretament els perfils I-100 i I-170 perquè no se’n fa esment als seus catàlegs. El I-170 no surt a d’altres catàlegs que he pogut consultar: podria ser també I-165, perquè com es podrà observar a l’esquema que s’adjunta, té una alçada aproximada de 166 mm.

Evidentment vaig fer analitzar la qualitat de l’acer, per raons òbvies, tant la soldabilitat com els límits de ruptura i elàstic. Atès que a l’obra en qüestió hi havia moltes jàsseres de perfils compostos, em va sorprendre constatar que la qualitat de l’acer de les jàsseres (planxa de l’ànima i perfils en L de les ales) era la mateixa que la dels perfils d’ala estreta dels forjats. Concretament un límit elàstic: fy=302 N/mm2 , i una resistència a la tracció: fu=399 N/mm2 ,per tant, es podria considerar un acer intermig entre el S235JR i el S 275JR, (la soldabilitat és correcta: Ceq=0.144<0.35 segons EN-10025: taula 4).<0.35 segons EN-10025: taula 4).

A tall de cloenda i conclusió

  1. Els gairebé centenaris perfils d’ala estreta han tingut un bon comportament, però ja fa anys que se’ls va acabar la vida útil en molts dels edificis de les nostres ciutats.
  2. Cal desconfiar del morter de calç dels revoltons i de les parets de fàbrica com a element “protector” de l’acer especialment en zones que reben humitats o poc ventilades.
  3. Les patologies originades per l’oxidació dels perfils d’ala estreta, s’acostumen a manifestar en esquerdes a l’obra de fàbrica, provocades per l’expansió i exfoliació de l’acer. L’expansió pot arribar a incrementar cinc o sis vegades la secció original.
  4. Més val prevenir que curar. No cal recordar que quan les bigues fan fallida per esforços tallants excessius, el col· lapse no acostuma a avisar, i que una biga en caure, n’arrossega d’altres.
  5. Pel que fa a la inspecció dels perfils:
    a. S’ha de preveure una actuació “destructiva” que permeti observar les zones ocultes dels perfils, a base de campanyes de cales programades, considerant preferentment les zones humides o que reben humitats freqüentment.
    b. Cal inspeccionar els caps de les bigues repicant l’entorn de fàbrica ceràmica i morter de calç que els amaguen.
    c. Cal fer cales que permetin veure l’estat de les ànimes dels perfils a mitja llum a base de repicar els revoltons, especialment en sostres sotmesos a humitats persistents.
    d. No s’ha d’oblidar mai que el procés d’oxidació i exfoliació un cop iniciat, ja no s’atura, encara que es protegeixi (o s’estintoli) el perfil amb altres elements àdhuc estructurals, o bé amb imprimacions simplement antioxidants.
  6. La possible reparació de perfils oxidats i exfoliats comporta:
    a. L’eliminació de tot el rovell i de totes les capes exfoliades, fins a arribar a l’acer en bon estat, a base de raspat enèrgic (mecànic, o adollament amb sorra fina).
    b.
    La verificació de l’eficàcia mecànica de la secció romanent (geometria i paràmetres mecànics corresponents) que permeti considerar l’aptitud al servei del perfil de secció “reduïda”.
    c. La passivació de tota la superfície raspada, i ulterior imprimació antioxidant, prèvia capa de pont d’unió si ambdues operacions difereixen en el temps.
    d. Cal tenir en compte que aquestes operacions afecten tot el perímetre que limita la secció, i per tant també les ales a les zones de recolzament raó per la qual, caldrà estintolar els perfils per poder actuar a tota la superfície deixant a la vista els caps de les bigues rovellades.
  7. Tant la inspecció com la possible resolució dels problemes originats per l’oxidació dels perfils d’ala estreta, tenen conseqüències econòmiques i socials, que caldrà contemplar des de l’àmbit polític per raons òbvies.
  8. La ITE (Inspecció Tècnica d’Edificis) si no comporta inspeccions i estudis (destructius) que permetin arribar a una diagnosi fiable pel que fa a l’estat dels perfils d’ala estreta, podria esdevenir una despesa inútil i un estudi ineficaç i enganyós.
  9. Caldria fer un inventari d’edificis construïts amb perfils d’ala estreta per tal de poder planificar-ne una inspecció adequada a càrrec de tècnics competents en la matèria (localització del parc d’edificis amb forjats de perfils d’ala estreta).

 

PUBLICITAT