El proyecto Life Reusing Posidonia, un conjunto de 14 viviendas de protección pública en Sant Ferran de Formentara, recupera la técnica tradicional de incorporar posidonia seca como material de construcción aprovechando así los recursos naturales de proximidad, y contribuir a la gestión de los residuos.
El pasado mes de junio, el proyecto Life Reusing Posidonia, un conjunto de 14 viviendas de protección pública en Sant Ferran de Formentera, promovido por el IBAVI (el Instituto Balear de la Vivienda), con la colaboración de la Dirección General de Medio Natural, Educación y Cambio Climático, fue galardonado con el premio FAD de arquitectura 2018 y con el premio de Opinión Arquitectura 2018 (imágenes superiores).
El proyecto, de los arquitectos Carles Gabriel Oliver, Antonio Martín, Alfonso Reina, Joaquín Moyà, y con José Luis Velilla como aparejador, plantea una reflexión sobre los recursos disponibles en una pequeña isla del Mediterráneo como Formentera; una reflexión sobre cuáles son los costes –priorizando los ambientales sobre los económicos–, de hacer llegar a pie de obra toda la materia necesaria para conformar un edificio y, ante un escenario escaso en recursos propios, elegir aquellos materiales que menos penalicen en cuanto a la huella de CO2, valorando su ciclo de vida. En paralelo, hay una voluntad y un gran esfuerzo para reaprovechar materiales locales provenientes de desmontajes, como es el caso de las carpinterías, o por gestionar parte del rechazo de posidonia oceánica, en este caso, para conformar el aislamiento de las cubiertas. Este tipo de obstinación es la que los hace merecedores del apoyo europeo, con una dotación de 754.000 €, en el marco del programa Life+2012, por su compromiso respecto a la sostenibilidad, en la categoría de Gobernanza Medioambiental para Proyectos de Adaptación al Cambio Climático. Un trabajo excelente que vale la pena consultar: http://reusingposidonia.com/el-libro/
Qué es la posidonia
La posidonia oceánica es una planta marina con raíz, tallo, hojas, flores y frutos, que habita en los fondos de todo el litoral del Mediterráneo en forma de praderas, desde la superficie cercana a la playa hasta 40 m de profundidad. Esta planta, de hojas estrechas y largas, actúa como filtro natural del agua del mar y contribuye a mantener la calidad y la oxigenación del ecosistema submarino, allí donde viven y se alimentan más de 400 especies de plantas y 1.000 especies de animales marinos.
La presencia de estas praderas en las proximidades de la costa ayuda a apaciguar los embates de los temporales del mar y a preservar la fisonomía de la costa, evitando la erosión de las playas de arena. La posidonia oceánica es una especie protegida, según la Directiva de Hábitats (92/43/CEE). El Parque Natural de les Salines de Ibiza y Formentera, con grandes superficies de esta planta, fue declarado Patrimonio de la Humanidad por la UNESCO en 1999.
La arquitectura tradicional balear utilizaba esta planta seca en las casas payesas y los refugios de pescadores
Para su preservación, ha sido también necesario regular el número y la ubicación de los anclajes de embarcaciones de pesca o turísticas sobre los fondos de posidonia (Decreto 25/2018, de 27 de julio), que la presión demográfica y turística ha hecho aumentar en los últimos diez años.
A pesar de esta alta protección de la especie autóctona, la planta sigue su ciclo natural y, si durante el otoño pierde parte de las hojas, que arrastradas por el oleaje se depositan en la costa, al llegar el invierno produce otras nuevas. Esta especie de escollera natural, formada con los restos de hojas muertas, actúa como un dique y ayuda a preservar las playas de arena que hay detrás. Por ello, y a partir de un informe del Área de Medio Ambiente del Consejo Insular de Formentera del año 2012, es preciso también regular la extracción de posidonia muerta de la costa.
Según el informe Life Reusing Posidonia del IBAVI, del año 2017, el volumen excedente anual de posidonia en Formentera es de unos 4.000 m3. Este volumen de hoja seca permitiría aislar toda la obra nueva actual de la isla, con lo que la administración ahorraría la gestión de todo este residuo. El IBAVI, como promotores de las viviendas, solicitó permiso para el proyecto de Sant Ferran al Área de Medio Ambiente del Consejo Insular para utilizar unos 200 m3, y obtener el beneplácito por razones evidentes: el aprovechamiento de los recursos naturales de proximidad, el ahorro en el transporte de materiales de fuera de la isla y, como consecuencia, la reducción en emisiones de CO2, la recuperación de una técnica tradicional y la contribución en la gestión de un residuo.
Pesca del puu en Menorca
La posidonia oceánica, una vez muerta y acumulada en la costa, constituye un hábitat preferido del puu, un crustáceo que es el cebo preferido de muchos pescadores, pero, más allá de esta circunstancia, se convierte en un problema de gestión anual para los ayuntamientos, de un residuo que, por ahora, no tiene ninguna utilidad. Pero, si miramos atrás, la posidonia de Baleares se ha recogido para varios usos: se ha usado como material de embalaje para el transporte del vidrio, para el relleno de cojines y la formación de las camas o lechos para el ganado; como fertilizante de los cultivos; también para desinfectar heridas o curar varices, como relleno de artesonados, al ser un material imputrescible debido a su salinidad y que hace que no tenga depredadores una vez fuera del ambiente marino. Quedan muestras de posidonia del siglo xiv, procedentes del artesonado del claustro de La Sapiència de Palma, lo que hace pensar que su durabilidad es casi ilimitada.
La arquitectura tradicional Balear también utilizaba esta planta seca en las casas campesinas y en los refugios de pescadores, donde, de forma intuitiva, la colocaban en grosores de unos 10 cm, como aislamiento de los techos. Es muy interesante el estudio de Maria Teresa Cachón sobre la casa payesa en las Pitiusas, expuesto en su trabajo de final de grado en Ingeniería de Edificación de la UPV, de julio de 2013.
Techo tradicional de las Pitiusas
El esquema anterior reproduce el sistema tradicional de conformar un techo, compuesto por una estructura de vigas de madera, un ristrelado perpendicular, que podía ser de madera de sabina, de cañas o ramas de unos 2 cm, una capa de posidonia seca de 10 cm, un grosor de unos 20 cm de residuos de los hornos de cal y un acabado de arcilla de 10 cm, aproximadamente.
La arcilla en la capa exterior hacía la función impermeable, aunque, periódicamente, debían sellar las fisuras que se producían en su superficie debido a las retracciones propias del verano; la capa de residuo de los hornos de cal, capaz de absorber el agua de filtraciones en pequeñas cantidades y de liberarla lentamente; y la capa de posidonia que, además de aislar, permitía el paso de vapor de aire en los dos sentidos.
El Life Reusing Posidonia
El proyecto Life Reusing Posidonia recupera esta técnica tradicional de incorporar un lecho de posidonia seca en el grosor de la cubierta, pero necesita probar su eficiencia aislante en función de la densidad aplicada al material. Durante el transcurso del proyecto de Sant Ferran se hicieron una serie de ensayos, en colaboración con la Facultad de Física de la UIB, para poder establecer los coeficientes λ de conductividad térmica en cada caso. Los resultados fueron muy favorables:
Con una densidad de 150 kg/m3, la λ = 0,049 W/mK
Con una densidad de 250 kg/m3, la λ = 0,039 W/mK
Finalmente, la densidad elegida para aplicar en las cubiertas de las viviendas fue de 185 kg/m3. Con un grosor de 16 cm, la posidonia seca proporciona una transmitancia U = 0,2936 W/m2ºC, con un λ = 0,044 W/mK.
Si hacemos una comparativa con otros materiales utilizados habitualmente para el aislamiento de los edificios, podemos ver que los resultados de la posidonia son bastante satisfactorios.
Como se ha dicho antes, al ser un material impregnado con la sal del mar, no requiere ningún tipo de tratamiento biocida ni conservante. En cuanto a su puesta en obra, antes que nada hay que secar bien las hojas, extendiéndolas en capas de 5-10 mm durante una jornada de verano. A continuación, si no se puede colocar inmediatamente, deberá conservarse en lugar seco y preservado de la lluvia hasta el momento de usarla.
El resultado de este proyecto es un edificio con calificación energética A que casi no necesita consumo energético
Cuando ya está preparado el último forjado, con las pendientes para la escorrentía del agua, se colocan unos palés reciclados que permitirán confinar las hojas y comprimirlas hasta obtener la densidad deseada. La compactación se lleva a cabo pisando hasta que queda nivelada con los palés. Una vez terminada esta tarea, se tapa con tableros OSB atornillados sobre los travesaños de los palés formando una especie de caja.
La composición de la cubierta queda de la siguiente manera: una primera capa de hormigón de pendientes (250 kg/m3) sobre capa de polietileno, los palés reciclados que contienen el aislamiento de posidonia seca (16 cm), un tablero OSB-III atornillado sobre los palés, la lámina impermeable de EP-DM de 1,5 mm, geotextil y, finalmente, losas de piedra arenisca [marés] de 7 cm de grosor, depositadas en lo alto en las zonas transitables, y grava reciclada en las zonas no transitables.
Un ejemplo de reutilización
Ciertamente, la apuesta que hace Life Reusing Posidonia no hace hincapié en el aspecto económico. Seguramente es mucho más barato comprar placas de poliestireno extrudido fabricadas en cualquier lugar del planeta, y colocarlas a lo largo de media mañana, por una sola persona.
La apuesta de este proyecto trata del “re-using”, de lo que la economía circular, últimamente tan nombrada, habla a menudo. Re-utilizar los materiales (las carpinterías aprovechadas) y los residuos locales. El esfuerzo para hacer las cosas mejor dejando de pensar en términos económicos y pensando en términos de responsabilidad con el medio y con el futuro. Es evidente que la mano de obra necesaria para establecer esta capa de aislante en las casas de Sant Ferran es muy elevada, pero sin estas experiencias altruistas no podríamos desarrollar sistemas alternativos a los empleados por las economías basadas solo en los rendimientos económicos.
El ejemplo de reutilización de un material local de rechazo, ahorrando su gestión a los ayuntamientos y con un coste de transporte y de adquisición prácticamente nulo, debería hacer despertar inquietudes equivalentes en cada región. Acercarse a las maneras de construir tradicionales, muchas veces significa trabajar con recursos limitados, sobre todo si pensamos en el transporte de mercancías. Hablar de ciclo de vida y de economía circular es lo mismo, ahorrar en residuos y crecer en reutilización de los materiales.
El resultado de este proyecto es un edificio con calificación energética “A” que casi no necesita consumo energético para calentar y refrigerar sus espacios interiores, que consigue depurar las aguas grises que produce y las reutiliza para las descargas de los inodoros, que aprovecha la ventilación cruzada para refrigerar los espacios interiores con el embate local, y que ha sido capaz de incorporar un sistema de aislamiento reaprovechando un residuo local. También, para el cuidado en la elección de cada material, hace que se sientan orgullosos de tener un edificio nZCO2: un edificio con unas emisiones de CO2 muy bajas, pero aún imponderables por falta de programas ajustados a las realidades de cada región en las que exista un edificio de referencia para comparar.
La Model va deixar de ser una presó el 2017 per encetar una nova vida. El seu nou full de ruta contempla l’enderrocament de tot el mur perimetral i la conservació de les sis galeries i del panòptic central, que serà una plaça oberta.
Amb la revolució industrial, les ciutats, tradicionalment recloses per defensar-se, perden la por i s’obren a l’exterior. La prioritat màxima era llavors l’expansió, així que els seus habitants van renunciar a la protecció que, des de l’antiguitat, els oferien les muralles i es van expandir més enllà. El cas de la capital catalana té alguna particularitat. Barcelona va créixer dins dels límits de Ciutat Vella fins que, a punt d’arribar a esclatar de tan densa com era, el 1854 el govern va autoritzar l’enderroc de les muralles.
La fi del confinament va permetre ocupar el gran pla lliure d’edificacions que s’estenia entre les ciutats i els municipis de Gràcia, les Corts, Sants, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals. Per a Barcelona va ser la gran oportunitat per millorar les condicions de vida de les persones, construint habitatges més folgats, noves indústries i equipaments. Els avantatges de la ciutat ampliada de seguida es van fer evidents i, en només mig segle, la població va passar de 190.000 a més de mig milió d’habitants.
Als anys 80 el procés de degradació, lent però inexorable, de la presó Model havia sensibilitzat la ciutadania contra el funcionament del recinte al bell mig de la ciutat.
L’aprovació, el 1859, del Pla d’Eixample, dissenyat per Ildefons Cerdà, va resultar polèmica perquè imposava, des de Madrid, un determinat model de ciutat. Però el cert és que la trama regular, formada per illes de cases gairebé idèntiques i travessada per carrers d’una amplada inusual per permetre la circulació de tramvies, es revelaria, malgrat la perversió del model Cerdà original (edificis de màxim tres pisos, illes de cases obertes amb grans jardins…), idònia per a les necessitats de la ciutat moderna.
L’Eixample, iniciat amb timidesa a l’eix central del passeig de Gràcia i a la seva dreta, es va posar de moda i, a finals del segle XIX, s’hi van alçar moltes construccions noves coincidint amb l’auge del modernisme. De forma progressiva, l’epicentre urbà es va traslladar de la ciutat antiga a la nova i l’Eixample es va convertir en el gran barri residencial de Barcelona. La part central quedava reservada a les classes benestants mentre que les classes populars es van instal·lar a Sant Antoni, als voltants del temple de la Sagrada Família i a l’esquerra de la línia divisòria que traça el ferrocarril de Sarrià al seu pas per l’Eixample.
Si la Dreta de l’Eixample es va erigir en el barri dels escollits, l’Esquerra era l’opció a l’abast de les famílies de classe mitjana. La colonització d’aquesta zona va començar amb la construcció dels primers blocs al voltants de la plaça de la Universitat i els primers nuclis importants de població van sorgir al voltant del Mercat del Ninot (1894) i de l’Hospital Clínic (1906). Més enllà de l’actual carrer d’Urgell, l’Eixample va ser una zona perifèrica fins ben entrat el segle XX. Per aquest motiu, en aquesta zona s’hi van instal·lar equipaments tan diversos com La Casa de la Lactància (1908), l’Escorxador (1892), la fàbrica de Can Batlló, l’actual Escola Industrial (1869), l’Editorial Salvat (1912) o… la presó Model (1904).
Un projecte penitenciari modèlic
Aquest creixement urbà va anar acompanyat per un augment de la població reclusa i la presó Reina Amàlia, situada des de 1840 a un antic convent que era on ara hi ha la plaça de Folch i Torres, ja no donava a l’abast. Aquesta vella presó, on es va ajusticiar, entre d’altres, a Santiago Salvador, l’anarquista del Liceu, era un lloc insalubre en el que convivien, amuntegats, presos de totes les edats, nens inclosos, i amb i sense condemna. Per aquest motiu, les autoritats del moment van decidir construir un nou recinte penitenciaria l’extrem del nou barri de l’Eixample, una zona no urbanitzada on només hi havia horts i camps de conreu.
El complex de la Model al 1904, any de la seva inauguració.
La presó en una imatge de 1940. Fotos: Arxiu AGA
“Hi havia una demanda de la societat per construir una nova presó moderna i amb finalitats reeducadores, que no fos una universitat del delicte. La idea era fer una presó renovadora, amb un punt central des d’on poguessis controlar tot el centre i amb cel·les individuals”, apunta l’historiador Josep María Solé Sabaté a Historia de la presó Model de Barcelona (Pagès Editors, 2000). Segons Solé Sabaté, la idea del moment era fer presons similars a tot l’Estat, com a “resposta a tot el que hi havia abans. Era l’última novetat i va coincidir amb la industrialització, l’avanç, el progrés i la novetat”. Malgrat tot, durant tota la seva història, la Model va ser un clar reflex de cada època social, així, “com més dictatorial era un sistema polític, més violenta era la Model”.
L’inspirador de la Model va ser Pere Armengol i Cornet, magistrat de l’Audiència de Barcelona, que tenia en ment el projecte des del 1881. Aquest magistrat era crític amb la situació de les presons espanyoles i reclamava una nova política d’internament i reinserció dels reclusos, amb la construcció d’edificis específics que substituïssin els convents, soterranis o, fins i tot, vaixells, que fins llavors feien de presons. Armengol i Cornet reivindicava que les noves presons haurien de tenir serveis bàsics com menjador o infermeria i cel·les individuals.
La primera pedra
El centre penitenciari havia de ser un exemple de regeneració dels presos a través de l’aïllament, la instrucció i la pràctica religiosa
El 3 de juny de 1888, coincidint amb l’Exposició Universal de Barcelona, es va col·locar la primera pedra de la futura presó. El discurs de Pere Armengol, membre de la Junta de Construcció, durant l’acte oficial d’inici d’obres resumia els objectius del futur centre penitenciari: “serà una de les fortaleses des de les quals la societat espanyola ha de defensar-se contra els quals infringeixen les lleis, pertorben la pau de les famílies i ataquen la vida o la propietat del ciutadà”. Segons un altre dels promotors del centre penitenciari, l’advocat Ramon Albó, “la nauseabunda quadra va a ser substituïda per la higiènica cel·la amb instal·lació sanitària completa”. La construcció de la Model no va complir els terminis previstos i es van perllongar durant 16 anys, fins a ser inaugurada el 9 de juny de 1904.
Els responsables del projecte van ser els arquitectes Josep Domènec i Estapà i Salvador Vinyals, que es van inspirar en altres presons europees, com ara la de Brussel·les, per bastir un centre penitenciari que fos exemple de regeneració dels presos a través de l’aïllament, la instrucció i la pràctica religiosa. El pressupost inicial per a la construcció del centre va ser de 2,9 milions de pessetes, que es van sumar a les 224.770 pessetes de la compra dels terrenys (a set o vuit reals el pam) i el seu anivellat. En tota, poc més de 3,1 milions de pessetes, uns 18.000 euros actuals.
La presó té forma de panòptic, amb un cos central i diferents galeries de cel·les.
Arquitectònicament, la Model era hereva de la tradició del segle XVIII de construir presons amb forma de panòptic, amb un cos central i diferents galeries de cel·les. Aquest model, conceptualitzat pel britànic Jeremy Bentham, perseguia la vigilància dels reclusos des d’un únic punt d’observació, una mena de gran germà que controlés tots els moviments del recinte. En el cas que ens pertoca, la presó Model tenia sis galeries de diferent longitud i tres pisos d’alçada a les que s’accedia i controlava des del cor central aconseguint, al menys sobre el paper, optimitzar la seguretat amb un personal mínim.
Tot i que la presó Model va ser construïda i inaugurada en la llavors “perifèria” de l’esquerra de l’Eixample, el creixement natural de Barcelona no va trigar en envoltar progressivament el recinte penitenciari amb blocs de cases, comerços i avingudes fins a incrustar-la completament en la trama urbana amb un encaix que no ha estat fàcil i una tensió que s’ha modulat segons el moment històric, amb importants moments d’inseguretat, molèsties i sordidesa.
Els primers problemes
El projecte inicial de la Model preveia una presó per a 800 interns amb cel·les individuals de 9,60 m2 i amb finestra, llit, lavabo, llum elèctrica i aigua corrent… unes característiques que van provocar que ben aviat la ciutadania rebategés la presó com a Hotel Entença, pel carrer on es trobava la porta principal del centre. La capacitat teòrica de 800 interns es va veure superada amb escreix moltes vegades al llarg de la seva història, com ara després de la Guerra Civil, quan la Model va superar els 13.000 interns. Els problemes de la presó van començar molt abans.
El progressiu augment del nombre d’interns es va convertir ben aviat en una font de conflictes. Només dos anys després de la seva inauguració, el setembre de 1906, es va produir el primer motí a la Model quan un incident amb un reclús malalt va derivar en una autèntica batalla campal. Un parell d’anys més tard, el 1908, Joan Rull, confident policial i antic col·laborador de cèl·lules anarquistes acusat de col·locar explosius a la ciutat, va ser executat per garrot vil al pati de la Model. Tot i que l’execució va ser, per primer cop a la ciutat, a porta tancada, centenars de persones es van concentrar fora del recinte per celebrar l’execució del terrorista.
Foto de l’interior d’una cel·la de la Asociación General de la Administración
Un altre moment clau a la història de la Model va ser la Setmana Tràgica de 1909. Aquest revolta popular va ser reprimida molt durament per les autoritats governatives i un dels seus líders, el pedagog i fundador de l’Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, va ser condemnat en un consell de guerra celebrat a la mateixa presó i va ser afusellat, poc després, a Montjuïc. Els anys posteriors també van ser convulsos. Són els anys del pistolerisme, de vagues, protestes i bombes que van fer augmentar la població reclusa de la Model amb l’empresonament de sindicalistes i polítics.
Una imatge sòrdida de l’interior. Foto de la Asociación General de la Administración
“Davant la complexitat de la realitat catalana, els llunyans i febles governs de l’Estat van intentar aplicar alternativament polítiques repressives i de conciliació, que es veien reflectides en la vida interna de la Model”, apuntava l’historiador Oriol Junqueres a Història de la presó Model de Barcelona (Pagès Editors, 2000). Així, per la model van passar Salvador Seguí, el Noi del Sucre, el 1920, centenars de militants obrers i catalanistes durant la dictadura de Primo de Rivera, entre ells l’anarquista Joan García Oliver, que arribaria a ser ministre de Justícia durant la Segona República, o Lluís Companys, futur president de la Generalitat, que va ser detingut el 1930.
Molts d’aquest presos que van passar per la Model durant els anys 20 eren els anomenats presos ‘gubernativos’. És a dir, persones detingudes i encarcerades sense haver estat ni processats ni condemnats judicialment. Era la principal evidencia de la brutal repressió que el general Martínez Anido, governador civil de Barcelona, durant els foscos anys de la dictadura de Primo de Rivera. Una repressió que també va comportar una quarantena d’execucions a la Model, pel sistema del garrote vil estrenat el 1908, i que van tornar a ser públiques, i curosament documentades per la premsa de l’època, com una peça més del sistema repressiu del moment.
Els anys de la República
Malgrat que la proclamació de la Segona República, l’abril de 1931, va suposar una autèntica renovació social, la vida a la presó Model va continuar ben bé inalterable. El centre continuava estan massificats i molts de reclusos de caire polític i social can continuar empresonats. Quan si que va viure canvi substancials va ser durant la Guerra Civil. La Generalitat republicana va confiscat el centre, que va viure un seguit d’empresonament i alliberaments que evolucionava segons el clima revolucionari del moment i l’evolució del conflicte armat.
La superpoblació, les baralles, la droga, els motins i les vagues eren habituals a la Model a finals dels anys 70.
El 19 de juliol de 1936, la presó va fer una mena de dia de portes obertes i van quedar ben bé buida amb l’alliberament de tots els empresonats per motius polítics i socials, que eren majoritaris durant els anys de la República. Dos anys després de l’inici del conflicte, la població reclusa de la Model arribava als 2.000 interns, amb les cel·les individuals ocupades per tres o quatres reclusos. La majoria dels presos eren detinguts per motius sociopolítics, entre ells molts militars, sacerdots i religiosos. Així, dels 13.000 reclusos que van passar pel centre entre juliol de 1936 i gener de 1939, 922 eren militars, 240 religiosos i 272 industrials i propietaris. Entre ells, Josep María Porcioles, un militant de la Lliga que anys després va ser
alcalde de Barcelona.
La repressió franquista
El 26 de gener de 1939 les tropes franquistes van entrar a Barcelona i van alliberar la gent de dretes, militars i sacerdots que havia a la presó. Ben aviat, però, la Model va tornar a omplir-se de reclusos com a conseqüència de la brutal repressió feixista contra els perdedors de la Guerra Civil. Les execucions a primera hora del matí, la misèria, la gana, l’amuntegament i l’empresonament sense control judicial van formar part del dia a dia de la presó durant els primers mesos de la dictadura franquista. A principis de 1940, un primer cens carcerari assegurava que a la presó vivien 13.000 presos, als que havia que sumar els 7.000 més empresonats a tres recintes habilitats com a presons: Sant Elies, el Palau de les Missions i Poble Nou.
El final de la Guerra Civil va donar pas a una llarga i cruel purga política contra polítics, sindicalistes i activistes socials que van patir detencions arbitràries, interrogatoris amb tortura i encarcerament sense cap mena de judici previ. Un terror sistemàtic perfectament planificat que s’iniciava a la comissaria de la Via Laietana, continuava a la Model i finalitzava al Camp de la Bota, on ara hi ha el Museu Blau, per ser afusellats de matinada com a càstig per tenir unes idees que no combregaven amb el nou govern feixista. Aquests anys de plom del franquisme es van allargar fins el 1953. Segons el cens carcerari, més de 1.600 reclusos de la Model van ser executats, gairebé 1.000 durant el primer any de postguerra.
El recinte del carrer d’Entença es va transformar durant aquesta primera i llarga dècada de dictadura en una mena de purgatori en la que els condemnats a mort en consells de guerra esperaven que arribés la commutació de la pena capital per una condemna a 30 anys. A partir dels anys 50, la presó Model va tornar a tenir una població reclusa heterogènia. Als presos per motius polítics, es van sumar els que van ser condemnats per la seva orientació sexual i delinqüents comuns. A mitjans anys 50, la Model va acollir, fins i tot, a un grup de dones recluses, que hi van arribar després del tancament de la presó de dones de Les Corts, situada on ara hi ha El Corte Inglés.
Un dels que hi va viure durant els anys 50 va ser l’artista i lluitador antifranquista Helios Gòmez, encarcerat entre 1948 i 1954 sense judici i acusat d’associació i propaganda il·legal. Aquest cartellista va aprofitar la seva estada per pintar la singular Capella Gitana a la cel·la 1 del primer pis de la quarta galeria, la que llavors acollia als condemnats a mort. El mural que hi va pintar va ser encarregat pel sacerdot Bienvenido Lahoz i està dedicat a la Mercè, patrona dels presos i de la ciutat de Barcelona. L’obra presenta a la Mare de Déu i el Nen, de raça gitana, envoltats d’àngels negres i d’un grup de presos polítics, nus i famèlics, demanant clemència. El mural va ser censurat ràpidament i el 1966 va ser cobert per una capa de pintura
blanca.
Els darrers anys del franquisme
La droga va ser un dels principals problemes a partir dels anys 70.
Els anys 60 van dur els seus primers i tímids aires de canvi a una ciutat que es començava a rebel·lar contra el franquisme. El 1962, la militant del PSUC Anna Sallés, dona de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán, va ser detinguda durant una manifestació d’estudiants de la Universitat de Barcelona i empresonada a la Model. El 1966, per exemple, un grup d’estudiants universitaris es van tancar al convent dels Caputxins de Sarrià per crear el SindicatDemocràtic d’Estudiants. Aquest fet, conegut popularment com la ‘Caputxinada’ va ser el primer d’una sèrie de protestes estudiantils i antifranquistes que van ser reprimides per la dictadura.
Uns anys més tard, el 1973, la Model va tornar a hostatjar a un grup de persones que reclamava canvis polítics a un franquisme que ja començava a flaquejar. Més d’un centenar de persones de l’Assemblea de Catalunya van ser detingudes i ingressades al centre penitenciari després de una reunió a l’església de Santa Maria Mitjancera. La seva detenció va originar tot un seguit de protestes. La més destacada va ser la del polític i religiós Lluís Maria Xirinachs, que va iniciar un vaga de fam per reclamar la llibertat dels presos polítics del franquisme.
La repressió franquista va viure un dels seus darrers i més cruels moments el 1974. Aquell any, la presó Model va ser l’escenari de la seva darrera execució. L’ajusticiat a garrot vil va ser Salvador Puig Antich, militant del llibertari Movimiento Ibérico de Liberación (MIL), condemnat a mort per la suposada mort d’un policia durant la seva detenció i executat el 2 de març a les 9:40 hores a una sala que posteriorment es transformaria en el departament de paqueteria de la presó. Salvador Puig Antich no va ser, però, el darrer pres de la Model executat pel franquisme. El setembre de 1975, amb el règim ja agonitzant, el reclús Jon Paredes, Txiki, militant d’ETA, va ser afusellat a un descampat proper al cementiri de Collserola.
Els anys de la democràcia
Poc menys de dos mesos després de l’execució de Txiki, el 20 de novembre de 1975 moria el dictador Francisco Franco i el règim feixista cedia el pas a un convuls procés de transició i recuperació democràtica. I la Model no va quedar al marge. La Llei d’Amnistia va buidar la presó de presos polítics i va reduir la població interna als presos comuns. Malgrat els canvis que vivia la societat, les condicions de vida a la Model no van millorar, circumstància que va fer que els reclusos s’organitzessin, en entitats com la Coordinadora de Presos Espanyols en Lluita (COPEL), reivindicant millores legals i una major qualitat de vida a presó.
Tot i la lluita de la COPEL, la superpoblació, les baralles, la droga, els motins i les vagues eren habituals a la Model a finals dels anys 70. Un clima explosiu que va detonar el 1978 amb la fuga més massiva i famosa que es va produir al centre en tota la seva història. Aprofitant un moment de distensió al centre, després del lliurament voluntari d’un miler d’armes blanques per part dels presos, el 2 de juny 45 presos (tot i que hi estaven implicats uns 600) es van escapar a través d’un túnel que connectava la infermeria de la Model amb la xarxa general del clavegueram, sortint al carrer per la boca de la cruïlla dels carrers de Provença i d’Entença. La policia va trigar vuit anys en capturar a tots els fugats, La Model va iniciar, el 1983, una nova etapa quan la Generalitat de Catalunya es va fer càrrec de les competències en presons amb l’objectiu de millorar la gestió i la reinserció efectiva dels presos. Malgrat els esforços de l’Administració catalana, la droga i la massificació van continuar sent mals endèmics. Un mals que van esclatar l’abril de 1984 quan Juan Moreno Cuenca, el Vaquilla, va liderar un motí de presos i va prendre funcionaris com a hostatges per obtenir algunes demandes, com ara el lliurament de droga pels reclusos amb més dependència. Dos anys després, el 1986, 800 presos es van fer les proves del VIH. Els resultats van ser esfereïdors, 797 havien donat positiu, i van evidenciar una altra dramàtica conseqüència de l’abundància de droga al recinte i del seu consum sense cap mena de precaució sanitària.
El 1987 la Generalitat de Catalunya, que feia un any que en tenia les competències, va anunciar el tancament de la presó
El principi de la fi
El procés de degradació, lent però inexorable, de la presó Model havia sensibilitzat a la ciutadania contra el funcionament del recinte al bell mig de la ciutat. La primera petició de desmantellament la va fer el 1972 el llavors procurador de les corts franquistes, Juan Antonio Samaranch, i en 1976 el president Adolfo Suárez va autoritzar la construcció de nous penals per substituir la Model. Uns anys després, el 1984, la Generalitat de Catalunya, que feia un any que en tenia les competències, va anunciar el tancament de la presó i li va posar data: el 1987, posteriorment posposat el 1991. Dos anys després, s’anunciava una nova data de tancament, el 1998, també incomplerta per la manca d’enteniment entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat que, el 2005, parla de construir una nova presó a la Zona Franca i anuncia el tancament de la Model el 2008.
El 2011, amb la Model encara en funcionament, el nou govern municipal presidit pel convergent Xavier Trias revisa el projecte sense que res avanci fins que el 2015 es produeix l’enderrocament simbòlic d’un dels edificis annexos de la presó per donar pas a una petita plaça pública a la cantonada dels carrers d’Entença i del Rosselló. El 10 de gener de 2017, la Generalitat i l’Ajuntament van signar un nou acord pel tancament de la Model. Havia arribat l’hora de la veritat per a la fi del recinte. El 8 de juny de 2017 va ser un altre dia clau en la història de la Model. A quarts de 12 del migdia d’aquest dijous, van sortir de la Model els últims presos cap als centres de Can Brians i la Roca, iniciant-se el procés de tornada del recinte a la ciutat de Barcelona.
Arxiu fotogràfic
Imatges interiors dels darrers anys de la presó Model
Imatges interiors dels darrers anys de la presó Model
Entrada al panòptic des del pati principal de la presó.
Una de les galeries, museaïtzada per
recrear les desfetes d’un amotinament
El futur de la Model
La Model va deixar de ser una presó el 2017 per encetar una nova vida. El seu nou full de ruta va ser presentat a finals de 2018 per l’Ajuntament de Barcelona i contempla l’enderrocament de tot el mur perimetral i la conservació de les sis galeries i del panòptic central, que serà una plaça oberta. La quarta galeria, amb la capella gitana com a element central, es conservarà íntegrament i es transformarà en espai de memòria. De les altres cinc galeries es mantindran alguns elements arquitectònics que s’integraran als nous espais que s’han de construir com a passejos de vianants i com a part d’equipaments. També es conservaran dos edificis auxiliars, el de tallers i el d’administració.
Participació ciutadana
Els equipaments previstos, i consensuats amb una procés participatiu ciutadà, per a la Model del futur són un institut escola (que s’ubicarà al vell edifici de tallers), una escola infantil de nova construcció, una llars d’avis amb centre de dia que ocuparà l’antic edifici d’administració, un poliesportiu semisoterrat de nova construcció, un centre de joves que ocuparà part de la quarta galeria i un espai d’economia social i solidària de nova construcció. Tot envoltat de més de 19.900 m2 d’espais públics i zones verdes. D’altra banda també s’hi edificaran 150 habitatges públics en un nou edifici al costat del carrer de Nicaragua i a part de tres de les antigues galeries de la presó.
Per fer realitat el nou espai Model, l’Ajuntament destinarà 47,6 milions d’euros, l’Institut Municipal de l’Habitatge invertirà 26,7 milions en la construcció dels habitatges públics i la Generalitat de Catalunya hauria de destinar 20 milions d’euros a la construcció de l’institut escola i de la llar d’avis. També caldrà reformar aquest any el Pla General Metropolita i convocar un concurs arquitectònic internacional que permetin l’inici de les obres el 2020 i la seva finalització el 2023 si no hi cap entrebanc administratiu o polític de darrera hora. El que ja no contempla el projecte són els usos comercials i hotelers i la construcció d’un aparcament de rotació, previstos al projecte inicial redactat el 2019, vuit anys abans del tancament de la presó.
Caldrà reformar el Pla General Metropolità i convocar un concurs arquitectònic internacional
Los técnicos de cabecera pueden encontrarse con la necesidad de asesorar sobre tipos de infraestructuras de recarga de vehículo eléctrico en viviendas. En este artículo repasamos las posibilidades y pasos a seguir para su ejecución.
Los técnicos de cabecera se pueden encontrar con la necesidad de tener que asesorar a algún vecino o comunidad de propietarios sobre qué tipo de infraestructura de recarga de vehículo eléctrico se instalará en su edificio o vivienda unifamiliar. En este artículo hacemos un repaso de los tipos o posibilidades que hay y los pasos a seguir para su ejecución.
La electromovilidad
Los vehículos eléctricos (turismos, motocicletas, furgonetas, camiones) no dejan de crecer en todo el mundo y se están convirtiendo en la principal alternativa tecnológica a los vehículos de combustión interna. Este crecimiento está motivado principalmente por una conciencia medioambiental de los consumidores, por los incentivos públicos y por las prohibiciones de circulación de los vehículos con combustible diesel que se están llevando a cabo por parte de algunas administraciones para mejorar la calidad del aire y la salud de las personas.
A partir del mes de enero del 2019 estará prohibida la circulación, de lunes a viernes, de los vehículos más contaminantes en 39 municipios del área metropolitana y en la ciudad de Barcelona. Esta restricción ya se está aplicando desde el 1 de diciembre de 2017 en los días con episodios de contaminación alta. Hace años que se aplica en algunos países europeos, donde han ido incluso más lejos y han prohibido el vehículo diesel y de gasolina para el año 2025, y en otros países para el año 2040. Estos países son: Noruega, Holanda, Austria, Eslovenia, Escocia, Francia y Reino Unido. Con esta perspectiva, se han hecho previsiones que señalan que para 2040 los vehículos eléctricos representarán el 35% de las ventas de vehículos en todo el mundo, con un crecimiento 10 veces más rápido que el del vehículo convencional. Actualmente ya representan el 10% de la totalidad del parque de automóviles en Noruega, y en nuestro país ya se ha llegado a los 2 millones de vehículos circulando, de los que 60.888 vehículos lo hacen en la ciudad de Barcelona.
En 2040 los vehículos eléctricos representarán el 35% de las ventas de vehículos en todo el mundo
En este sentido, la Presidencia y el Parlamento Europeo acordaron, el pasado 19 de diciembre de 2017, revisar la Directiva 2010/31/UE sobre eficiencia energética. Esta revisión fue confirmada el día 31 de enero de 2018 por los representantes permanentes en la UE. Entre otras cosas, establece como novedad que se promoverá la electromovilidad mediante los requisitos mínimos que deben reunir los edificios con más de diez plazas de aparcamiento, en orden a incorporar puntos de recarga para los vehículos eléctricos. También se requerirá, en los edificios no residenciales nuevos y en los sujetos a reformas de importancia, la instalación de al menos un punto de recarga por cada cinco plazas de aparcamiento. Los Estados miembros deberán establecer los requisitos para la instalación de un número mínimo de puntos de recarga en todos los edificios no residenciales con más de veinte plazas de aparcamiento para 2025.
Implementación de la automoción eléctrica en Cataluña
En cuanto a los incentivos, en Cataluña el vehículo eléctrico obtiene actualmente la gratuidad del impuesto de matriculación y descuentos en el impuesto municipal de vehículos de tracción mecánica, que dependiendo del municipio puede alcanzar el 75%. Además, los peajes son gratuitos en las autopistas de la Generalitat de Cataluña (ecoviaT) y los aparcamientos públicos municipales disponen de tarifas reducidas.
En todo caso, la implementación de la automoción eléctrica está condicionada por el desarrollo tecnológico de estos vehículos y la creación de una red de puntos de recarga de forma territorializada. Esta red de recarga requiere al menos un punto exclusivo y vinculado al vehículo donde se hagan las recargas habituales, y que generalmente es en viviendas, hoteles, apartamentos (en horario nocturno) y puestos de trabajo en aparcamientos de empresas (horario diurno). Estos puntos de recarga vinculados al vehículo se complementan con una infraestructura de recarga pública de apoyo que debe ubicarse en la vía pública, aparcamientos públicos, centros comerciales, etc. El conjunto de ambas infraestructuras aportan seguridad y contribuye a mejorar la autonomía de los vehículos eléctricos por el territorio en los desplazamientos urbanos e interurbanos.
El modelo de tenencia de los vehículos también está cambiando más a la movilidad de los usuarios (servicio) que a la propiedad (tenencia). En todo caso, y mientras el modelo continúe asociado a la propiedad, será necesario disponer de puntos de recarga vinculados en los aparcamientos privativos.
En este artículo se reúne información de las diferentes posibilidades que hay para poder asesorar y tomar decisiones en la gestión, implantación y ejecución de la infraestructura vinculada al punto de recarga del vehículo eléctrico.
Instrucción técnica
La instalación es obligatoria desde junio de 2015 para los edificios nuevos
Desde el mes de junio de 2015, todos los edificios o estacionamientos de nueva construcción que se ejecutan en España deben incluir la instalación eléctrica específica para la recarga de los vehículos eléctricos, ejecutada de acuerdo con lo que establece la Instrucción Técnica ITC-BT-52, en los aparcamientos o estacionamientos colectivos en edificios de régimen de propiedad horizontal. Esta instalación se debe ejecutar con una conducción principal por zonas comunitarias (mediante, tubos, canales, bandejas, etc.), de forma que se posibilite la realización de derivaciones hasta las estaciones de recarga ubicada en las plazas de aparcamiento (apartado 3.2 de la ITC-BT-52).
También es obligatorio en un porcentaje de plazas de aparcamientos o estacionamientos de flotas privadas, cooperativas o empresas, oficinas, depósitos municipales de vehículos, etc. Aunque esta obligación afecta a los edificios de obra nueva, es evidente que si se quiere desplegar el vehículo eléctrico también será necesario ampliar este tipo de infraestructura a los edificios existentes, siendo la Instrucción Técnica ITC-BT-52 la norma técnica de referencia a seguir. Por todo ello, es necesario que los técnicos de cabecera conozcan esta normativa, los componentes básicos de la infraestructura, los pasos administrativos a seguir en cada caso y las posibles ayudas públicas para su implantación. De esta forma, podrán asesorar a sus clientes sobre la mejor opción, a la vez que, por otro lado, se divisa como una buena oportunidad y modelo de negocio para el propio sector de la rehabilitación.
Tipo de infraestructura
En el caso de puntos de recarga vinculados, se pueden distinguir dos tipos de infraestructura, que son:
Punto de recarga vinculado simple, sencillo y económico (con caja instalada en la pared).
Punto de recarga vinculado, robusto y exclusivo para el vehículo eléctrico (tipo Wallbox con manguera específica).
Punto de recarga vinculado simple, sencillo y económico sin manguera
En cuanto a los aparcamientos, hay que distinguir dos posibilidades diferentes:
Aparcamiento con un único titular, generalmente asociado a una vivienda unifamiliar o que, formando parte de una comunidad, está independizado mediante una instalación propia (ejemplo un “box” en un parking comunitario de un edificio de viviendas unifamiliares, alineadas o en hilera).
Aparcamiento con más de un titular (edificio plurifamiliar en régimen de propiedad colectiva).
Tipo de infraestructura
Existen cuatro opciones:
Suministro eléctrico existente individual aprovechando el contador principal de la vivienda.
Este tipo de instalación implica la conexión del cableado desde la plaza de aparcamiento hasta el contador principal de la vivienda. El contador principal es el contador oficial de la compañía suministradora para poder facturar el consumo de la instalación. En estos casos se debe comprobar la potencia eléctrica contratada en la vivienda, estimar la suma de las potencias reales necesarias para poder saber si el suministro y la ICPM podrá dar servicio a un punto de recarga vinculado. El más simple requiere una potencia de 3,3 kW, con una tensión de 220 V y una intensidad de 16 A. En el cálculo de simultaneidad, hay que tener en cuenta que habitualmente la recarga del vehículo eléctrico se hace por la noche, cuando el consumo en la vivienda es mas bajo.
Suministro eléctrico existente individual aprovechando el contador particular de la vivienda. Fuente: Quadern pràctic 9, ICAEN
Contratación de un nuevo suministro eléctrico individual mediante un nuevo contador principal para cada vehículo eléctrico.
Este tipo de instalación implica ubicar un nuevo contador principal y, por lo tanto, se debe comprobar el emplazamiento donde se ubicará, las condiciones normativas para este tipo de contadores y las posibilidades técnicas para realizar la conexión del cableado desde la plaza de aparcamiento hasta el nuevo contador.
Contratación de un nuevo suministro eléctrico individual mediante un nuevo contador para cada vehículo eléctrico. Fuente: Quadern pràctic 9 ICAEN
Suministro eléctrico existente colectivo aprovechando el contador principal eléctrico del parking comunitario.
Este tipo de instalación implica la conexión del cableado desde las plazas de aparcamiento hasta el contador principal del aparcamiento y la instalación de un contador secundario en cada punto de recarga. Estos contadores secundarios están destinados al control y la gestión de la carga, y al reparto o repercusión de los gastos cuando existen otros consumos en la misma instalación. Están sujetos a la reglamentación de metrología legal aplicable, pero no lo está en el reglamento unificado de puntos de medida, que regula los sistemas de conteo de los suministros eléctricos a efectos de facturación de los suministros.
Suministro eléctrico existente colectivo aprovechando el contador eléctrico del parking comunitario. Fuente: Quadern pràctic 9 ICAEN
Contratación de un nuevo suministro eléctrico colectivo para el parking con el fin de suministrar los puntos de recarga.
Este tipo de instalación implica ubicar un nuevo contador para cada punto de recarga y, por tanto, se debe comprobar el emplazamiento donde debe ubicarse y su viabilidad técnica para realizar la conexión del cableado desde las plazas de aparcamiento hasta los nuevos contadores.
En el apartado 6 de la ICT-BT52 se especifican las protecciones necesarias que debe disponer la instalación para garantizar la seguridad de las personas y de la instalación.
En cualquiera de estas opciones, y siempre que se deban instalar puntos de recarga en aparcamientos con más de un titular (edificio plurifamiliar), nos vemos obligados a hacer obras en elementos comunitarios. Para facilitar los acuerdos de la comunidad se ha incorporado el punto de recarga en la Ley 5/2015, de 13 de mayo, de modificación del libro quinto del Código Civil de Cataluña, relativo a los derechos reales. Con esta modificación, las obras de infraestructura de los puntos de recarga comunitarios se pueden aprobar por mayoría simple, y en el caso de instalaciones individuales de algún copropietario, se debe enviar a la presidencia o a la administración el proyecto técnico con treinta días de antelación al inicio de la obra y la certificación técnica correspondiente una vez finalizada la instalación. Dentro de este plazo, la comunidad puede proponer una alternativa razonable y más adecuada a sus intereses generales. Si la instalación alternativa no se hace efectiva en el plazo de dos meses, el propietario interesado puede ejecutar la instalación que había proyectado inicialmente.
Contratación de un nuevo suministro eléctrico colectivo para el parking con el fin de suministrar los puntos de recarga. Fuente: Quadern pràctic 9 ICAEN
Edificios con aparcamiento colectivo en régimen de propiedad horizontal
Artículo 553-25. Régimen general de adopción de acuerdos
1.Solo se pueden adoptar acuerdos sobre los asuntos incluidos en el orden del día.
2.Se adoptan por mayoría simple de los propietarios que han participado en cada votación, que debe representar, al mismo tiempo, la mayoría simple del total de sus cuotas de participación, los acuerdos que se refieren a:
La ejecución de las obras necesarias para instalar infraestructuras comunes o equipos con el fin de mejorar la eficiencia energética o hídrica de los inmuebles y la movilidad de los usuarios, para conectar servicios de telecomunicaciones de banda ancha o para individualizar la medición de los consumos de agua, gas o electricidad, o para la instalación general de puntos de recarga para vehículos eléctricos, aunque el acuerdo conlleve la modificación del título de constitución y de los estatutos.
Artículo 553-36. Uso y disfrute de los elementos privativos
Los propietarios que se propongan hacer obras en su elemento privativo lo comunicarán previamente a la presidencia o a la administración de la comunidad. Si la obra comporta la alteración de elementos comunes, es necesario el acuerdo de la junta de propietarios. En caso de instalación de un punto de recarga individual de vehículo eléctrico, basta con enviar a la presidencia o a la administración el proyecto técnico con treinta días de antelación al inicio de la obra y la certificación técnica correspondiente una vez finalizada la instalación. Dentro de este plazo, la comunidad puede proponer una alternativa razonable y más adecuada a sus intereses generales. Si la instalación alternativa no se hace efectiva en el plazo de dos meses, el propietario interesado puede ejecutar la instalación que había proyectado inicialmente.
Ley 5/2015, de 13 de mayo, de modificación del libro quinto del Código Civil de Cataluña, relativo a los derechos reales
Tipo de conexiones
Los sistemas de conexión entre el vehículo eléctrico y la estación de recarga está formado principalmente por un cable de alimentación, el cual depende del tipo de vehículo eléctrico, de la estación de recarga o del modo de recarga.
Los cables de alimentación pueden ser:
Solidarios con la estación de recarga. En el extremo del cable está el conector que debe acoplarse al vehículo eléctrico. El conector depende del vehículo eléctrico.
Solidario al vehículo eléctrico. En el extremo del cable está la clavija que debe acoplarse a la base de toma de corriente de la estación de recarga. Existen diferentes tipos de clavijas para conectar el vehículo eléctrico de acuerdo con el modo de recarga y la potencia a la que se desee cargar el vehículo.
Desacoplable de ambos extremos. En un extremo hay un conector para acoplarse al vehículo eléctrico, y en el otro está la clavija para acoplarse a la base de toma de corriente de la estación de recarga. Hay que tener cable adecuado acorde al modo de recarga y la potencia a la que se desee recargar el vehículo.
De acuerdo con la UNE-EN 61851-1, hay normalizados 4 modos de carga conductiva para el vehículo eléctrico, con diferentes características y funciones de la recarga, que están definidas por las características de la estación de recarga y por la base de toma de corriente.
El tiempo de recarga de un vehículo eléctrico depende del nivel de carga de la batería y de la potencia eléctrica que el punto de recarga es capaz de proporcionar. Se puede estimar el tiempo aproximado de recarga para unos vehículos patrón que se pueden ver en la tabla adjunta, en la que se considera la carga total de un vehículo eléctrico con una batería con capacidad de 20 kW/h.
Tipo Schuko
El conector de carga convencional Schuko es un estándar europeo para la conexión de aparatos eléctricos a baja tensión con corrientes monofásicos. Son los enchufes habituales que encontramos en las viviendas, y constan de dos polos principales (la fase y el neutro) y un contacto para la toma de tierra.
Están diseñados para soportar intensidades de hasta 16 A durante períodos cortos de tiempo, de modo que si se utilizan cargadores portátiles o cables de recarga con este conector y no se quiere tener problemas de sobrecalentamiento, no se debe pasar de 10 A, 12 A o 13 A como mucho.
Conector Tipo 1
Es un conector de carga semirrápida, originario de Japón (donde también se denomina Yazaki) y que se adopta en los países asiáticos y americanos. Es el conector que llevan los vehículos eléctricos como Nissan Leaf, Nissan ENV200, Opel Ampera, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi iMiev, Peugeot Ion, Citröen C-Zero, Renault Kangoo ZE (tipo 1), KIA SOUL EV, Ford Focus eléctrico o el Toyota Prius Plug in.
La máxima intensidad a la que puede operar es 32 A en baja tensión monofásica, lo que permite una potencia máxima de recarga de 11 kW.
Conector tipo 2
Este conector de carga rápida es actualmente el conector homologado como estándar Europeo, impulsado por la asociación Europea de Fabricantes de Automóviles (ACEA). Se le conoce también como conector “Mennekes”, que es el nombre del primer fabricante de este tipo de conectores. Es un conector de corriente alterna que podemos encontrar en los modelos de coches eléctricos de fabricantes europeos como: Audi A3 E-Tron, BMW i3, i8, Renault Zoe, Tesla Model S, Mercedes S500 plug-in, Porsche Panamera, Renault Kangoo ZE, VW Golf plug-in hybrid, VW I-up o Volvo V60 plug-in hybrid.
Dispone de 7 contactos, dos más que los disponibles en el conector tipo 1, y corresponden a 3 contactos de fase (para cargas trifásicas), un neutro, una toma de tierra, y los dos contactos para establecer comunicaciones entre cargador y vehículo. Esta comunicación permite gestionar la recarga del vehículo en el momento en que el coste de la energía es más económico. En el caso de estar conectado a una vivienda unifamiliar, puede permitir utilizar la batería de energía como almacén de energía y aportar energía a la vivienda cuando lo pueda requerir.
Conector tipo 3
Este conector de carga semirrápida apareció en el año 2010, momento en el que todavía no se había hecho una definición de estándares de conectividad para la recarga de vehículos eléctricos. Actualmente está en desuso, ya que en Europa se han impuesto los conectores estándares homologados como tipo 2 o Mennekes.
Conector CCS Combo 2
Conector Combo 2 que combina en uno solo un conector de corriente alterna y continua
Se trata de un ingenioso conector combinado de carga rápida que está compuesto por un conector de corriente alterna tipo 2 (Mennekes) y un conector de corriente continua con dos contactos. El conector Combo 2 permite cargar el vehículo en modos 2, 3 y 4 a través de una sola toma, lo cual es la clave del éxito de este conector. La potencia máxima a la que puede trabajar en corriente alterna es de 44 kW (63 A a trifásica 400 V) y de hasta 100 kW en corriente continua, aunque actualmente solo se realizan cargas en corriente continua de 50 kW. Algunos fabricantes europeos de vehículos eléctricos ya montan este conector en sus vehículos: Audi, BMW, Porsche, Daimler y Volkswagen.
Conector CHAdeMO
Este conector de carga rápida fue desarrollado por una asociación de empresas japonesas, entre ellas TEPCO (Tokyo Electric Power Company), Mitsubishi, Nissan, Toyota y Subaru. Se trata de un conector para hacer recargas rápidas en corriente continua, diseñado para soportar hasta 50 kW de potencia y una intensidad de 125 Acc. La mayoría de los vehículos eléctricos japoneses disponen de este conector para posibilitar las recargas rápidas. Los modelos que montan este conector (además del conector tipo 1 para las recargas lentas en corriente alterna y baja tensión de 230 V) son Mitsubishi iMiev, Mitsubishi Outlander, Peugeot Ion, Citröen C-Zero, KIA SOUL EV, Nissan Leaf y Nissan ENV200.
Conector TESLA
Finalmente, habría el conector de carga rápida desarrollado por la empresa Tesla en corriente continua, que puede ser utilizado en sus modelos o que también es compatible mediante adaptadores con los CCS y CHAdeMO.
Documentación técnica
Para ejecutar las obras de instalación de una infraestructura de punto de recarga es necesario elaborar una documentación técnica que defina las características de la instalación. Esta documentación puede ser una memoria técnica cuando la potencia de la instalación de recarga del vehículo eléctrico es menor o igual a 50 kW, y un proyecto cuando es superior. También se requiere un proyecto cuando la instalación es exterior y con una potencia mayor a 10 kW, y en todas aquellas que utilicen el modo de recarga 4.
La memoria técnica de diseño se redacta con el objetivo de proporcionar los principales datos y características de diseño de la instalación. Esta memoria puede ser asumida por un instalador autorizado para la categoría de la instalación correspondiente o por un técnico competente. Si la instalación requiere proyecto, es necesario que en la ejecución haya una dirección de la obra asumida por un técnico titulado competente.
Al finalizar la instalación, y una vez realizadas las verificaciones pertinentes, el instalador autorizado que ha ejecutado la instalación emitirá un certificado de la instalación en el que se hará constar que se ha llevado a cabo de conformidad con lo que establece el REBT y de acuerdo con la documentación técnica. El certificado, junto con la verificación técnica y, en su caso, el certificado de dirección de obra y el de inspección inicial, se debe entregar en la entidad certificadora o en la oficina de registro correspondiente de la Generalitat de Cataluña, con el fin de registrar la instalación.
El mantenimiento preventivo de este tipo de instalaciones se hará de acuerdo con las características de cada instalación y el uso que se haga de ella. En el caso de que el punto de recarga permita la reventa de energía, se debe contratar un gestor de recarga. Estos administradores pueden ofrecer servicios integrales que incluyen la instalación, el mantenimiento y el suministro de energía, con fórmulas de pago específicas mediante cuotas fijas o tarifas planas.
Ayudas y subvenciones
El año pasado, el Instituto Catalán de Energía, ICAEN, aprobó una convocatoria (Resolución EMC/270/2017, de 15 de febrero) para la concesión de subvenciones para la instalación de infraestructuras de recarga para vehículo eléctricos en Cataluña (PIRVEC 2016-2019).
Esta convocatoria se dotó con 150.000 € para instalación de puntos privados de recarga vinculados llamados (PdRV), que cubren una ayuda máxima del 75 % de los gastos subvencionables, con un máximo de 1.000 € por punto de recarga vinculado individual y 2.500 € en caso de que se haga según los esquemas de instalación que implican una preinstalación que facilite futuros puntos de recarga en el parking comunitario.
El plazo para la solicitud se inició el 23 de febrero de 2017 y finalizó el 22 de mayo de 2017. Actualmente no hay una convocatoria de ayudas específicas para este año 2018, aunque se prevé que haya convocatorias anuales de ayudas del ICAEN para este tipo de instalaciones.
Proceso para la instalación de un punto de recarga. (Quadern pràctic 9, ICAEN)
Referencias bibliográficas
Farran, A., Palacín, P., Amores, X., Morer, Ll., Castells, J., Escobar, M., Villafáfila, R., Lloret, P. y Ramirez, R. (2016). Instalación de infraestructura de recarga del vehículo eléctrico. Recuperado de ICAEN – Genco.
Muévete en vehículo eléctrico: Guía práctica de la movilidad eléctrica. (2013) Recuperado de CBAB.
Real Decreto 1053/2014, de 12 de diciembre, por el que se aprueba una nueva Instrucción Técnica Complementaria (ITC) BT 52 “Instalaciones con fines especiales. Infraestructura para la recarga de vehículos eléctricos”, del Reglamento electrotécnico para baja tensión, aprobado por Real Decreto 842/2002, de 2 de agosto, y se modifican otras instrucciones técnicas complementarias del mismo, BOE 313 § 107446 (2014).
El projecte Life Reusing Posidonia, un conjunt de 14 habitatges de protecció pública a Sant Ferran de Formentera, recupera la tècnica tradicional d’incorporar posidònia seca com a material de construcció, aprofitant així els recursos naturals de proximitat, i contribuint a la gestió dels residus.
El passat mes de juny, el projecte Life Reusing Posidonia, un conjunt de 14 habitatges de protecció pública a Sant Ferran de Formentera, promogut per l’IBAVI (l’Institut Balear de de l’Habitatge), amb la col·laboració de la Direcció General de Medi Natural, Educació i Canvi Climàtic, va ser guardonat amb el premi FAD d’arquitectura 2018 i amb el Premi d’opinió Arquitectura 2018 (imatges superiors).
El projecte, dels arquitectes Carles Gabriel Oliver, Antonio Martín, Alfonso Reina, Joaquín Moyà i amb José Luis Velilla, com a aparellador, fa una reflexió sobre els recursos disponibles a una petita illa de la Mediterrània, com ho és Formentera; una reflexió sobre quins són els costos –prioritzant els ambientals sobre els econòmics–, de fer arribar a peu d’obra tota la matèria necessària per conformar un edifici i, davant un escenari escàs en recursos propis, triar aquells materials que menys penalitzin quant a la petjada de CO2, tot valorant el seu cicle de vida. En paral·lel hi ha una voluntat i un gran esforç per reaprofitar materials locals provinents de desmuntatges, com és el cas de les fusteries, o per gestionar part del rebuig de posidònia oceànica, en aquest cas, per conformar l’aïllament de les cobertes. Aquesta mena d’obstinació és la que els fa mereixedors del recolzament europeu, amb una dotació de 754.000 €, en el marc del programa Life+2012, pel seu compromís envers la sostenibilitat, en la categoria de Gobernanza Medioambiental per a Projectes d’Adaptació al Canvi Climàtic. Un treball excel·lent que val la pena consultar: http://reusingposidonia.com/el-libro/
Què és la posidònia
La posidònia oceànica és una planta marina amb arrel, tija, fulles, flors i fruïts, que habita en els fons de tot el litoral de la Mediterrània en forma de praderies, des de la superfície arran de platja, fins a 40 m de fondària. Aquesta planta de fulles estretes i llargues, actua com a filtre natural de l’aigua del mar, contribueix a mantenir la qualitat i oxigenació de l’ecosistema submarí, allà on viuen i s’alimenten més de 400 espècies de plantes i 1.000 d’animals marins. Aquesta mena de depuradora natural, dona lloc a aquelles aigües, com les de Formentera, de transparència
única.
La presència d’aquestes praderies en les proximitats de la costa, ajuda a apaivagar els embats dels temporals de mar i a preservar la fesomia de la costa, evitant l’erosió de les platges de sorra. La posidònia oceànica és una espècie protegida, segons la Directiva d’Hàbitats (92/43/CEE). El Parc Natural de les Salines d’Eivissa i Formentera, amb grans superfícies d’aquesta planta, va estar declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1999.
L’arquitectura tradicional balear feia servir aquesta planta seca en les cases pageses i els refugis de pescadors
Per la seva preservació, s’ha fet també necessari regular el nombre i ubicació dels ancoratges d’embarcacions de pesca o turístiques sobre els fons de posidònia (Decret 25/2018 de 27 de juliol), que la pressió demogràfica i turística ha fet augmentar en els darrers 10 anys. Tot i aquesta alta protecció de l’espècie autòctona, la planta fa el seu cicle natural, i si durant la tardor perd part de les fulles, que arrossegades per l’onatge, es dipositen a la costa, en arribar l’hivern en produeix de noves. Aquesta mena d’escullera natural, formada amb els retalls de fulles mortes, actua com un dic, i ajuda a preservar les platges de sorra del darrera. Per això, i a partir d’un informe de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera l’any 2012, cal també regular la extracció de posidònia morta de la costa.
Segons l’informe Life Reusing Posidonia de l’IBAVI de l’any 2017, el volum excedent anual de posidònia a Formentera és d’uns 4.000 m3. Aquest volum de fulla seca, permetria aïllar tota l’obra nova actual de l’illa, amb el que l’Administració s’estalviaria la gestió de tot aquest residu. L’IBAVI com a promotors dels habitatges, va sol·licitar pel projecte de Sant Ferran, permís a l’Àrea de Medi Ambient del Consell
Insular per utilitzar uns 200 m3, i va obtenir el beneplàcit per raons evidents: l’aprofitament dels recursos naturals de proximitat, l’estalvi en el transport de materials de fora de l’illa i com a conseqüència, la reducció en emissions de CO2, la recuperació d’una tècnica tradicional i la contribució en la gestió d’un residu.
Pesca del Puu a Menorca
La posidònia oceànica, un cop morta i acumulada a la costa constitueix un hàbitat preferit del puu, un crustaci, que esdevé l’esquer preferit de molts pescadors, però més enllà d’aquesta circumstància, esdevé un problema de gestió anual pels ajuntaments, d’un residu, que ara
per ara, no te cap utilitat. Si mirem enrere però, la posidònia de Balears, s’ha conreat per diversos usos: s’ha fet servir com a material d’embalatge pel transport del vidre, pel reblert de coixins i la formació dels llits o jaços pel bestiar; com a fertilitzant dels cultius; també per desinfectar ferides o curar varius, com a reblert d’enteixinats, en ser un material imputrescible degut a la seva salinitat, i que fa que no tingui depredadors un cop fora de l’ambient marí. Resten mostres de posidònia del segle XIV, procedents de l’enteixinat del claustre de La Sapiència de Palma, el que fa pensar que la seva durabilitat és gairebé il·limitada.
L’arquitectura tradicional Balear també feia servir aquesta planta seca en les cases pageses i els refugis de pescadors on, de forma intuïtiva, la col·locaven en gruixos d’uns 10 cm, com a aïllament dels sostres. És molt interessant l’estudi de Na Maria Teresa Cachón sobre la casa pagesa a les Pitiüses, exposat en el seu Treball de final de Grau, en Enginyeria d’Edificació de la uPv, de juliol 2013.
Techo tradicional de las Pitiusas
L’esquema anterior reprodueix el sistema tradicional de conformar un sostre, compost per una estructura de bigues de fusta, un enllatat perpendicular, que podia ser de fusta de sabina, de canyes o branques d’uns 2 cm, una capa de posidònia seca de 10 cm, un gruix d’uns 20 cm de residus dels forns de calç i un acabat d’argila de 10 cm aproximadament. L’argila a la capa exterior feia la funció impermeable, tot i que, periòdicament s’havien de segellar les fissures produïdes en la seva superfície, degudes a les retraccions pròpies de l’estiu; la capa de residu dels forn de calç, capaç d’absorbir l’aigua de filtracions, en petites quantitats i d’alliberar-la lentament; i la capa de posidònia, que a més d’aïllar, permetia el pas de vapor d’aire en els dos sentits.
La Life Reusing Posidònia
El projecte Life Reusing Posidònia recupera aquesta tècnica tradicional d’incorporar un llit de posidònia seca en el gruix de la coberta, però necessita provar la seva eficiència aïllant, depenent de la densitat aplicada al material. Durant el transcurs del projecte de Sant Ferran, es van fer una sèrie d’assajos, en collaboració amb la Facultat de Física de la uIB, per poder establir els coeficients λ de conductivitat tèrmica en cada cas. Els resultats varen ser molt favorables:
1. Amb una densitat de 150 Kg/m3 la λ = 0,049 W/mK 2. Amb una densitat de 250 Kg/m3 la λ = 0,039 W/mK
Finalment la densitat triada per aplicar a les cobertes dels habitatges va ser de 185 Kg/m3. Amb un gruix de 16 cm. la posidònia seca proporciona una transmitància U = 0,2936 W/ m2ºC amb un λ = 0,044 W/mK. Si fem una comparativa amb altres materials utilitzats habitualment per a l’aïllament dels edificis podem veure que els resultats de la posidònia són força satisfactoris.
Com s’ha dit abans, en ser un material impregnat amb la sal del mar, no requereix cap mena de tractament biocida ni conservant. Quant a la
seva posada en obra, primer de tot cal assecar bé les fulles, estenentles en capes de 5-10 mm durant una jornada d’estiu. A continuació, si no
es pot col·locar immediatament, caldrà conservar-la en lloc sec i preservat de la pluja fins al moment de fer-la servir.
El resultat d’aquest projecte, és un edifici amb qualificació energètica A que gairebé no necessita consum energètic
Quan ja està preparat el darrer forjat amb els pendents per l’escorrentiu de l’aigua, es col·loquen uns palets reciclats, que permetran confinar les fulles i comprimir-les fins a obtenir la densitat desitjada. La compactació es du a terme trepitjant-la fins que queda anivellada amb els palets. Un cop acabada aquesta tasca, es tapa amb taulells OSB cargolats sobre els travessers dels palets formant una mena de caixa.
La composició de la coberta queda de la següent manera: una primera capa de formigó de pendents (250 Kg/m3) sobre capa de polietilè, els palets reciclats que contenen l’aïllament de posidònia seca (16 cm), un taulell OSB-III cargolat sobre els palets, la làmina impermeable d’EPDM de 1,5 mm, geotèxtil i finalment, lloses de pedra de marès de 7 cm de gruix dipositades dalt de tot a les zones transitables i grava reciclada
a les zones no transitables.
Un exemple de reutilització
Certament, l’aposta que fa Lifereusingposidonia, no posa l’accent en l’aspecte econòmic. Segurament és molt més barat comprar plaques de poliestirè extruït fabricades a qualsevol lloc del planeta, i col·locar-les al llarg de mig matí, per una sola persona. L’aposta d’aquest projecte tracta del “reusing”, d’això que l’economia circular, darrerament tant nomenada, en parla sovint. Re-utilitzar els materials (aquelles fusteries aprofitades) i els residus locals. L’esforç per fer les coses millors deixant de pensar en termes econòmics i pensant en termes de responsabilitat amb el medi i amb el futur. És evident que la ma d’obra necessària per establir aquesta capa d’aïllant, a les cases de Sant Ferran és molt elevada, però sense aquestes experiències altruistes no podríem desenvolupar sistemes alternatius als emprats per les economies basades només en els rendiments econòmics.
L’exemple de reutilització d’un material local de rebuig, estalviant la seva gestió als ajuntaments i amb un cost de transport i d’adquisició pràcticament nul, hauria de fer despertar inquietuds equivalents a cada regió. Apropar-se a les maneres de construir tradicionals molts cops significa treballar amb recursos limitats, sobretot si pensem en el transport de mercaderies. Parlar de cicle de vida i d’economia circular és això mateix, estalviar en residus i créixer en reutilització dels materials.
El resultat d’aquest projecte, és un edifici amb qualificació energètica “A” que gairebé no necessita consum energètic per calefactar i refrigerar els seus espais interiors, que aconsegueix depurar les aigües grises que produeix i les reutilitza per les descàrregues dels vàters, que aprofita la ventilació creuada per refrigerar els espais interiors amb l’embat local, i que ha estat capaç d’incorporar un sistema d’aïllament reaprofitant un residu local. També, per la cura en la tria de cada material, fa sentir-los orgullosos de tenir un edifici nZCO2: un edifici amb unes emissions de CO2 molt baixes, però encara imponderables per falta de programes ajustats a les realitats de cada regió en les que existeixi un edifici de referència per comparar.
Auditorías energéticas y promoción de la eficiencia energética
El impulso de la eficiencia energética y las energías renovables es un aspecto esencial de la estrategia europea para un desarrollo sostenible. Con este objetivo la Unión Europea aprobó la Directiva 2012/27/UE
El impulso de la eficiencia energética y las energías renovables es un aspecto esencial de la estrategia europea para un desarrollo sostenible, y la mejor forma para reforzar la seguridad del abastecimiento energético europeo, reducir las emisiones de gases de efecto invernadero y de otras sustancias contaminantes.
El dióxido de carbono (CO₂) proveniente de la combustión de los combustibles fósiles para el transporte y para obtener energía y calor, son el principal responsable de los gases de efecto invernadero (GEI), y el sector de la edificación es el responsable del 40% del consumo energético. Con el fin de colaborar en mitigarlo, los Estados miembros de la Unión Europea firmaron en 2002 el protocolo de Kyoto, y la propia Unión Europea ha aprobado varias Directivas para conseguirlo.
Alguna de estas Directivas marcan unos objetivos con unos escenarios temporales. El primero de estos escenarios temporales fue el que se estableció en la Directiva 2009/28/CE y que persigue conseguir para el año 2020: aumentar en un 20% la eficiencia energética, reducir las emisiones de CO₂ en un 20% y aumentar en un 20% las energías renovables.
Para mitigar los gases de efecto invernadero, los Estados miembros de la Unión Europea firmaron en 2002 el protocolo de Kyoto
En 2011, el Consejo Europeo reconoció que no se estaba avanzando hacia el objetivo de eficiencia energética y que se requerían actuaciones más ambiciosas para aprovechar el gran potencial de incremento del ahorro de energía en los edificios, los transportes, los procesos de producción y la manufacturación.
Con este objetivo, la Unión Europea aprobó la Directiva 2012/27/UE sobre eficiencia energética. Esta Directiva Europea ha sido traspuesta por España con mucho retraso y de forma parcial, mediante el Real Decreto 56/2016, aprobado el 12 de febrero de 2016, por el que se traspone parcialmente esta directiva en lo relativo a las auditorías energéticas, acreditación de proveedores de servicios y auditores energéticos, y la promoción de la eficiencia energética en la producción y uso del calor y del frío.
Auditorías energéticas
Este Real Decreto no es de aplicación al sector residencial y solo obliga a realizar auditorías energéticas a las grandes sociedades y a las grandes empresas, entendiendo como gran empresa la que ocupa al menos a 250 trabajadores o la que, sin cumplir este requisito, tenga un volumen de negocio superior a 50 millones de euros y, al mismo tiempo, un balance general que exceda de 43 millones de euros. Del mismo modo, también es aplicable a los grupos de sociedades, y quedan excluidas del ámbito de aplicación las microempresas, pequeñas y medianas empresas (PYMES).
La auditoría energética debe cubrir al menos el 85% del consumo total de la energía final del conjunto de las instalaciones que la empresa tiene ubicadas en el territorio nacional. Es por ello que nos podemos encontrar con empresas que formen parte de un grupo empresarial o gran empresa y que no tengan que pasar la auditoría energética porque representan menos del 15% del consumo total de energía de las empresas que el grupo empresarial tiene ubicadas en el territorio nacional. Las auditorías deben realizarse en el plazo de 9 meses después de la entrada en vigor del Real Decreto (14 de febrero de 2016), por lo que las empresas que están obligadas a hacerla deberán contar con esta auditoría desde el 15 de noviembre de 2016. Se consideran válidas todas las auditorías que se hayan realizado desde el 5 de diciembre del 2012, que es la fecha de entrada en vigor de la Directiva Europea 2012/27/UE, siempre que cumplan sus requisitos. Todas las auditorías energéticas deben someterse a una nueva auditoría cada 4 años, contados a partir de la fecha de la primera auditoría energética realizada.
Requisitos mínimos
Que deben cumplir las auditorías energéticas. El RD/56/2016 establece unas directrices mínimas que deben cumplir las auditorías energéticas, y que son las siguientes:
Objetivos que persigue la directiva 2009/28/CE para el año 2020
Deben basarse en datos operativos actualizados, medidos y verificables de consumo de energía y, en el caso de la electricidad, de perfiles de carga, siempre que se disponga de ellos.
Deben abarcar un examen detallado del perfil de consumo de energía de los edificios o grupos de edificios, de una instalación u operación industrial o comercial, o de un servicio privado o público, con inclusión del transporte dentro de las instalaciones o, en su caso, flotas de vehículos.
Se deben fundamentar, siempre que sea posible, en criterios de rentabilidad en el análisis del coste del ciclo de vida, antes que en períodos simples de amortización, a fin de tener en cuenta el ahorro a largo plazo, los valores residuales de las inversiones a largo plazo y las tasas de descuento.
Deben ser proporcionadas y suficientemente representativas para que se pueda trazar una imagen fiable del rendimiento energético global y se puedan determinar de manera fiable las oportunidades de mejora más significativas.
Cuando la empresa o grupo de sociedades disponga de un certificado de eficiencia energética en vigor, obtenido de acuerdo con el Real Decreto 235/2013, de 5 de abril, por el que se aprueba el procedimiento básico para la certificación de la eficiencia energética de los edificios, este podrá formar parte de la auditoría energética con relación a la parte edificatoria cubierta por el certificado de eficiencia energética, siempre que el certificado incluya recomendaciones para la mejora de los niveles óptimos o rentables de la eficiencia energética, siguiendo las directrices que indica el Real Decreto para las auditorías energéticas.
Para realizar auditorías energéticas también hay dos normas UNE que, a pesar de no ser de obligado cumplimiento, nos aportan unas directrices y requisitos de calidad para su elaboración. Por un lado, tenemos la UNE-EN 16247-1 2012 y, por otra, la UNE 50002:2014. Estas normas pueden ser consultadas en el Centro de Documentación del CAATEEB.
Registro de las auditorías energéticas
Tres meses después de haber realizado la auditoría, es necesario que las empresas lo comuniquen al órgano competente de las comunidades autónomas donde estén sus instalaciones, que en el caso de Cataluña es la Dirección General de Energía Minas y Seguridad Industrial, DGEMiSI.
Esta comunicación es una autodeclaración que detalla el nombre del auditor que lo ha llevado a cabo y algunos datos presentes en el resumen ejecutivo del informe de auditoría. La DGEMiSI cuenta con un mes de plazo para remitir la comunicación al Ministerio de Industria, Energía y Turismo, con el fin de que proceda a la correspondiente inscripción en el registro administrativo de su propiedad.
El Instituto Catalán de Energía (ICAEN) ofrece un servicio para hacer una valoración del alcance, el contenido y las medidas de ahorro y eficiencia energética propuestas en las auditorías energéticas, a fin de que estas realmente sirvan para reducir los costes energéticos de la instalación. Para acceder a este servicio hay que hacer llegar el informe de auditoría energética del ICAEN adjuntado a un correo electrónico dirigido a: auditoriaRD.icaen@gencat.cat. Por la misma vía, el ICAEN se compromete a hacer llegar su valoración antes de un mes. Por otra parte, las comunidades autónomas son las que tienen las competencias para controlar la realización de las auditorías, inspeccionar y, en caso de incumplimiento, sancionar. Los incumplimientos se sancionarán conforme a la Ley 18/2014 de 15 de octubre, de aprobación de medidas urgentes para el crecimiento, la competitividad y la eficiencia. Los artículos 80 y 81 establecen el régimen de infracciones y las sanciones correspondientes, que en el caso de las auditorías energéticas son: muy graves (60.000 €) grave (10.000 €) y leve (1.000 €).
La auditoría energética debe cubrir al menos el 85% del consumo total de la energía final del conjunto de las instalaciones
Auditores energéticos
Las auditorías energéticas deben ser realizadas por auditores energéticos debidamente cualificados o por técnicos cualificados que pertenecen a la empresa, siempre que no tengan relación directa con las actividades auditadas y pertenezcan a un departamento de control interno de la empresa.
Estos auditores energéticos son personas físicas con capacidad personal y técnica demostrada y competencia para llevar a cabo una auditoría energética.
Las personas físicas que quieran ejercer la actividad profesional de auditor energético deben cumplir alguna de las dos condiciones siguientes:
Estar en posesión de una titulación universitaria oficial u otras licenciaturas, grados o másteres universitarios en los que se impartan conocimientos básicos de energía, instalaciones de los edificios, procesos industriales, contabilidad energética, equipos de medida y toma de datos y técnicas de ahorro energético, o bien:
Tener los conocimientos teóricos y prácticos sobre las auditorías energéticas, entendiendo que poseen los conocimientos las personas que acrediten alguna de las siguientes situaciones:
1a. Disponer de un título de formación profesional o un certificado de profesionalidad incluido en el Catálogo Nacional de Cualificaciones Profesionales del ámbito competencial que incluya materias relativas a las auditorías energéticas. 2a. Tener reconocida una competencia profesional adquirida por experiencia laboral, de acuerdo con lo estipulado en el Real Decreto 1224/2009, de 17 de julio, de reconocimiento de las competencias profesionales adquiridas por experiencia laboral, en materia de auditorías energéticas.
En cualquiera de las anteriores situaciones a que se refiere el párrafo b), se debe haber recibido y superado un curso teórico y práctico de conocimientos específicos en auditorías energéticas, impartido por una entidad reconocida por el órgano competente de la comunidad autónoma, con el contenido indicado en el anexo V del RD 56/2016. La realización de este curso tiene eficacia en todo el territorio nacional, sin necesidad de trámites o requisitos adicionales.
A los efectos de acreditar el cumplimiento de los requisitos exigidos, acepta los documentos procedentes de otro Estado miembro de los que se desprenda que se cumplen estos requisitos, en los términos previstos en el artículo 17.2 de la Ley 17/2009, de 23 de noviembre, sobre el libre acceso a las actividades de servicios y su ejercicio.
Se debe haber recibido y superado un curso teórico y práctico de conocimientos específicos en auditorías energéticas
Proveedor de servicios energéticos
Auditar un edificio se está convirtiendo en una práctica profesional en crecimiento
Puede ser proveedor de servicios energéticos toda persona física o jurídica que preste servicios energéticos o aplique otras medidas de mejora de la eficiencia energética en la instalación o los locales de un cliente final, de acuerdo con la normativa vigente.
Hay unos requisitos que deben cumplir las personas físicas y otros las personas jurídicas. En el caso de personas físicas, es necesario que el proveedor sea auditor energético, y en el caso de las personas jurídicas, deben contar al menos con un auditor energético en plantilla o como socio.
Las personas físicas o jurídicas que deseen establecerse como proveedores de servicios energéticos deben presentar una declaración responsable en el órgano competente en materia de eficiencia energética de la comunidad autónoma, que en el caso de Cataluña es la Dirección General de energía Minas y Seguridad Industrial, DGMiSI. Esta presentación les habilita para actuar en todo el territorio del Estado español.
Las asociaciones del sector AMI, ADHAC, ATECYR, A3e y EnerAgen han consensuado un texto publicado por AENOR, denominado Especificación AENOR 0055, que tiene por objeto servir de base para clasificar, categorizar y certificar a los proveedores de servicios energéticos. Este documento de AENOR no es una norma de obligado cumplimiento, pero es una base que hay que tener presente ya que aporta una información clarificadora y consensuada por una parte importante del sector.
Con base en este documento, las empresas que así lo decidan pueden clasificarse y certificarse en alguno de los 3 tipos que se establecen, y que son:
PSE de consultoría y auditoría energética, que engloba los servicios profesionales de auditoría energética, consultoría, ingeniería y/o proyectos de eficiencia energética.
PSE de explotación, que engloba la prestación de los trabajos de mantenimiento, explotación y control de cualquier instalación, edificio o industria consumidora
PSE de inversión, que engloba a las empresas de servicios energéticos (ESE), que son las empresas que realizan las inversiones inmateriales, de obras o de suministros necesarios para optimizar la calidad y la reducción de los costes energéticos en las instalaciones o locales de un usuario, y afrontan cierto grado de riesgo económico al hacerlo, siempre que el pago de los servicios prestados se base, ya sea en parte o totalmente, en la obtención de ahorros de energía mediante la introducción de mejoras en la eficiencia energética y en el cumplimiento de los demás requisitos de rendimiento convenidos.
Estos servicios pueden comprender la construcción, instalación o transformación de obras, equipos y sistemas, su mantenimiento, actualización o renovación, su explotación o su gestión derivadas de la incorporación de tecnologías eficientes. Los servicios energéticos se prestarán basándose en un contrato que debe ir asociado a un ahorro de energía verificable, medible o estimable.
Las auditorías energéticas deben ser realizadas por auditores energéticos debidamente cualificados
La misma especificación de AENOR establece una categorización para cada una de las clasificaciones:
Promoción de la eficiencia energética en la producción y uso del calor y del frío
Los promotores de una instalación de producción y uso de calor y frío tienen que efectuar un análisis de coste y beneficio, en los casos que establece el artículo 13.5 del Real Decreto. Por otra parte, el Ministerio de Industria, Energía y Turismo ha de llevar a cabo cada 5 años una evaluación completa del potencial de uso de la cogeneración de alta eficiencia y de los sistemas urbanos de calefacción y refrigeración eficiente.
Las comunidades autónomas y entidades locales podrán adoptar políticas que fomenten el análisis a escala local y regional. En este sentido, hay que tener presente que la cogeneración es una tecnología destacada en el Pacto Nacional de la Transición Energética que está promoviendo el gobierno de la Generalitat de Cataluña.
Edificio de bajo consumo nZEB
Los edificios deberán disponer de instalaciones de alta eficiencia energética
Para finalizar, y como si de una broma se tratara, este Real Decreto hace una definición de edificios de bajo consumo nZEB, sin dar ningún tipo de parámetro o rango que defina o pueda identificar a un edificio de bajo consumo en España, como sí ocurre en la mayor parte del resto de los Estados europeos.
En concreto, este Real Decreto establece, en la disposición adicional cuarta del Real Decreto, que un edificio de bajo consumo es aquel edificio con un nivel de eficiencia energética muy alto, que se determinará conforme al anexo I de la Directiva 2010/31/UE del Parlamento Europeo.
La cantidad casi nula o muy baja de energía requerida debería estar cubierta, en muy amplia medida, por energía procedente de fuentes renovables, incluida la energía procedente de fuentes renovables producida in situ o en el entorno.
En este sentido, los representantes del Ministerio de Fomento indicaron, en el Congreso de Energía de Bajo Consumo celebrado en Madrid los días 21 y 22 de junio de 2016, que la implementación de los edificios de bajo consumo en España se realizará mediante indicadores según los criterios establecidos en la norma EN ISO 52000-1 y que se publicará en la modificación del Documento Básico de Ahorro de Energía DB-HE del Código Técnico de la Edificación-CTE durante los años 2017-2018.
Una semana más tarde se publicó en el BOE la Recomendación de la Comisión Europea (UE) 2016/1318, de 29 de julio 2016, sobre las directrices para promover los edificios nZEB y las mejores prácticas para garantizar que antes de que finalice 2020 todos los edificios nuevos sean edificios nZEB.
En estas recomendaciones se establece que los Estados miembros de la UE deben redoblar esfuerzos si quieren conseguir para el año 2020 cumplir con los objetivos establecidos en la Directiva 2010/31/UE para los edificios nuevos, recordando también que esta Directiva establece que los Estados miembros deben fomentar su aplicación en la intervención en edificios existentes.
Limitación del uso de la energía primaria
Se especifica de forma expresa que la mayor parte de los Estados miembros han propuesto tener un uso de energía primaria no superior a los 50 kWh/(m2/año), oscilando entre los 20 kWh/(m2/año) de Dinamarca o los 33 kWh/(m2/año) de Croacia (Litoral) y los 95 kWh/(m2/año) de Letonia. En varios países, concretamente en Bélgica (Bruselas), Estonia, Francia, Irlanda, Eslovaquia, Reino Unido, Bulgaria, Dinamarca, Croacia (Continental), Malta y Eslovenia, el objetivo fijado se sitúa entre los 45 y los 50 kWh/(m2/año).
En este sentido, la recomendación propone unos valores de referencia aplicables a la eficiencia energética de los edificios de consumo de energía casi cero, según proyección de los precios y tecnologías del año 2020, teniendo en cuenta la zona climática y el uso del edificio, siendo los valores para la zona mediterránea una guía para nuestro país mientras el Estado español no publique la modificación del CTE.
Esta tabla ha sido realizada por BPIE, y en ella se puede observar el estado de la definición nZEB y los indicadores que han establecido los diferentes países europeos para los edificios nuevos y existentes.
[table id=62 /]
Leyenda de la tabla:
4 Definición incluida en un documento oficial
6 Definición no disponible
[1] Para edificios residenciales, el EP BD tiene en cuenta los siguientes servicios energéticos: calor, frío, agua caliente sanitaria, aire acondicionado y, para edificios no residenciales, además, se considera la electricidad
[2] Dependiendo del edificio de referencia
[3] Dependiendo de la localización
[4] Requisito dependiendo de las medidas adoptadas en energías renovables
[5] Consumo máximo de energía primaria definido como porcentaje de consumo de energía primaria (PE) de un edificio de referencia. En la República Checa, la energía primaria no renovable es considerada en detrimento de la energía primaria
[6] No considera el enfriamiento para edificios residenciales
[7] El consumo de energía de electrodomésticos se incluye, adicionalmente, en la definición (tanto para edificios residenciales como para no residenciales)
[8] En el Plan Nacional nZEB, BBC/”Bâtiments Basse Consommation” (edificios que cumplen con la regulación térmica de 2012) se definen como edificios con un consumo de energía cercano a 0, pero está previsto que los edificios serán energéticamente positivos a partir de 2020
[9] Aparte de Inglaterra, los objetivos para los otros países de Gran Bretaña son diferentes y serán revisados. Irlanda del Norte está intentando apoyar a Inglaterra
Otros indicadores:CO2 – emisiones de carbono, EP – rendimiento de la envolvente, OH – indicador de sobrecalentamiento, TS – Rendimiento de los sistemas técnicos, SD – sin datos
L’edifici es troba situat en ple centre urbà, amb geometria irregular, i encavalcat damunt el túnel dels FGC. La seva rehabilitació va encarar el repte de projectar un hotel de categoria en una edificació existent amb una greu adversitat: les vibracions que es produeixen pel pas del ferrocarril subterrani.
FITXA TÈCNICA Nom de l’obra: Rehabilitació Hotel Ohla Eixample Ubicació: c/Còrsega 289, Barcelona Promotor: Espaitur (Ohla Boutique Hotels) Project manager: Albert Bordera Autor del projecte: Daniel Isern Col·laboradors del projecte: Enric Cardús Serra (arquitecte tècnic), Jordi Lacambra (Nolac Enginyers), Joan Cardona, (AV Enginyers), Lluis Termes (JG Enginyers), Tomás López de Uralde (Gerb), Maurici Giner (Artec 3), Toni Cumella (Ceràmiques Cumella) Director de l’obra: Daniel Isern Director d’execució de l’obra i coordinador de seguretat i salut: Albert Bordera Constructor: Luis Pares Cap d’obra: Joan Manzano Principals industrials: Gerb Aislamiento de Vibraciones, Ceràmiques Cumella i Nolac Enginyers Data d’acabament de l’obra: 2016
La rehabilitació i adequació de l’Hotel Ohla Eixample va rebre la menció especial dels Premis Catalunya Construcció 2018 en la categoria de Rehabilitació funcional
Recompondre implica, com el prefix re indica, una acció que no es desenvolupa per primera vegada, sinó que replica quelcom que ja ha existit en una composició anterior. Es tracta d’una necessitat (recompondre) que prové de la dinàmica pròpia de la ciutat i els seus canvis: la ciutat com a ens viu i amb interessos variables on l’arquitectura canviant juga un paper fonamental. L’Eixample de Barcelona ha anat construint una textura, materialitzant el seu present a cada moment i, de vegades, mantenint el passat. La textura urbana es fa i refà contínuament.
La proposta reformula una arquitectura que, per la seva proximitat temporal (els anys setanta del segle passat), no ens genera el respecte suficient com per a plantejar-se la seva conservació. La intervenció no respon exactament a termes més habituals com serien rescatar, conservar, imitar, reinventar (terme molt explotat els darrers anys). La proposta que ens ocupa “re-compon” l’arquitectura existent, que, esdevé una altra realitat física, amb un altre ús i amb una nova textura, com a contrapunt arquitectònic de l’entorn construït.
L’edifici abans (oficines) i després (hotel) del canvi d’ús
“…El ritme i la musicalitat en la construcció venen determinats per un ús adequat dels elements constructius, es tracta de deixar parlar als materials. “La música és l’art menys lligat a la terra, l’arquitectura, la que ho està més. Però entre totes les arts fi guratives és la més abstracta, pot donar els sons més purs i al mateix temps més místics i pot transfi gurar la matèria en la forma més pura”
Las relacions entre arquitectura i música no són exclusives de la seva representació gràfica i geomètrica, sinó que també es produeix una aproximació quant al seu llenguatge. Ritme, harmonia, horitzontalitat o verticalitat són alguns termes d’apropament en els llenguatges entre l’espai arquitectònic i la peça musical que expressen amb paraules les qualitats que ambdós posseeixen respectivament.
Malgrat aquests trets de llenguatge i la multiplicitat d’arquitectes que al llarg del temps han relacionat música i arquitectura, cal veure fins a quin punt s’apropen tant com per poder acceptar la tan coneguda frase del filòsof alemany Arthur Schopenhauer que descrivia l’arquitectura com a música congelada “l’arquitectura és una música congelada”.
Vitruvi, en contra d’aquest principi, entenia la música en la seva estructura, compartint amb l’arquitectura molts dels elements que la fan possible, però sense equiparar-les en la concepció de Schopenhauer. Només la interpretació de la partitura permetrà assolir l’experiència completa de la música, de la mateixa manera quer recórrer l’espai de l’arquitectura permet, en contrast amb el temps, assolir l’experiència arquitectònica. L’èxit de la sentència de Schopenhauer té en l’actualitat una repercussió molt freqüent, omplint la realitat d’imatges congelades, icones edificades amb el com d’”arquitectura”. Potser no ajuda pensar que l’arquitectura és estrictament visual, i la música, sonora.
Detalls de les textures de la pell d’arquitectures diverses en l’entorn de l’hotel
Recompondre una façana
En ple Eixample barceloní, i desvinculant-se d’altres façanes d’estètica historicista o de modernitats de vidre de fa algunes dècades, la proposta del nou hotel planteja una façana de composició nova i sense referències prèvies o mimetismes. Una pell que mitjançant una trama d’elements verticals i horitzontals dona profunditat i gruix, modulantse amb un ritme propi i sense altra mostra ni donar pistes de l’estructura interior, forjats, finestres, unitats d’habitació, ni cap referència interior des de l’exterior.
La proposta estableix un diàleg entre l’estructura existent, nua i exposada i l’ús hoteler, que es manifesta en materials de gran qualitat
Detall de junta en paret i barana, amb l’objecte de desvincular les plantes superiors de l’hotel, de les vibracions del ferrocarril soterrat
Si la façana, en el seu sentit tradicional, suposava una actitud de continuïtat urbana i de respecte de regles compositives determinades, la pell, en la seva accepció més actual, és un territori més obert i flexible, que pot ser emmascarat o desmaterialitzat amb diferents estratègies.
La façana tradicional aïllava, protegia i filtrava les relacions entre l’esfera pública i la privada, al mateix temps que revelava l’estatus de l’edifici en el seu context. La façana com a lloc d’intercanvi d’informació, un lloc, una entitat en la que succeeixen interaccions.
D’antecedents de refuncionalitzar edificis moderns, en trobem uns quants. En aquesta mateixa revista es va publicar un reportatge de la reconversió en hotel de l’antic edifici de Banca Catalana, al Passeig de Gràcia de Barcelona. Una intervenció que, contràriament a la que ens ocupa, encabia el nou ús d’hotel, creant una façana interior, sense tocar mai el perímetre de l’edifici de Fargas i Tous, sempre recomponent, això sí, amb el mòdul bàsic de l’antic banc, i respectant-lo en tots els gestos de nova creació.
Un altre bon exemple de recomposició refuncionalització seria també el projecte dels arquitectes francesos Lacaton & Vassal a París de l’any 2011. En aquest cas, un edifici d’habitatges dels anys seixanta, 16 plantes i 96 habitatges, que millora la seva funció creixent perimetralment i aporta uns espais de qualitat que els habitatges originals no posseïen. Es va evitar el seu enderroc optant per un projecte de transformació. Es van afegir a cada planta nous forjats a la perifèria de l’edifici, ampliant les sales d’estar, reant terrasses que es poden tancar i balcons. Les façanes preexistents que es componien amb petites finestres, es van eliminar i es van substituir per grans obertures transparents amb vistes, millorant les condicions dels seus habitants.
Bases amortidores per als pilars existents
En el cas de l’hotel que ens ocupa, la intervenció global consisteix en la reconversió d’un edifici d’oficines en un hotel de 5 estrelles amb 96 habitacions, amb una superfície construïda de 7.679 m2 dividits en soterrani (1.960 m2) i sobrerasant (5.718 m2). L’edifici es compon de 3 plantes soterrani, planta baixa, 8 plantes pis i planta coberta.
Els treballs estructurals inclouen nous forjats amb estructura metàl·lica i xapa col·laborant; una xapa de formigó amb connectors en tots els forjats que es mantenen i reforços i estintolaments en zones puntuals.
L’edifici a rehabilitar, un edifici anodí d’oficines, comptava amb una alçada lliure entre forjats excessivament petita i, al mateix temps, era molt més alt del que permet l’actual planejament urbà. A més, es troba construït sobre la volta del tren, fet que el sotmet a un nivell de vibracions que calia eliminar, o en tot cas millorar, per a convertir-lo al seu nou ús hoteler.
Com era complicat modificar la ubicació dels pilars d’estructura metàl·lica, es va decidir separar estèticament l’ús hoteler del l’edifici original. Així, el nou ús dins les habitacions es pot llegir en forma d’armaris, col·locats al bell mig de l’espai, deixant exemptes les diferents peces que componen el dormitori i deixant exposats del tot els pilars. Aquest armari, que suporta el fals sostre, de la mateixa manera que tots els acabats de l’hotel, no arriba a tocar el perímetre de l’estança. Es crea així un buit entre l’ús de l’hotel i el preexistent, que afavoreix al conjunt de major sensació d’amplitud i alçada.
…Calen tècnics, i arquitectes que mirin, escoltin el pols urbà i componguin (o recomponguin) la trama urbana i l’arquitectura de la ciutat: llum als ulls, detenir-se i escoltar.
El repte de reajustar l’estructura per aïllar l’hotel de les vibracions del metro i el ferrocarril
Amb l’objecte d’assolir un perfecte confort acústic i físic dels usuaris de l’hotel, es va prioritzar el fet de desvincular les plantes soterranis de la resta de l’edifici, i així aïllar les plantes pis de les grans vibracions existents a causa del metro i el ferrocarril que circula per sota de l’immoble.
Un dels principals problemes a abordar era precisament el del soroll i les vibracions d’un subsòl per on circula el metro i el tren, i era imprescindible idear un sistema òptim que garantís el confort dels clients de l’hotel.
Així, doncs, la part més novedosa de l’actuació ha consistit en l’aïllament passiu de l’estructura per evitar o reduir les vibracions produïdes per la línia de metro i el ferrocarril. Amb aquesta finalitat, i previ als treballs d’estintolaments necessaris, es va tallar literalment tota l’estructura per a col·locar un aïllador que evitaria la transmissió de les vibracions a mode de trencament del pont acústic/vibratori.
S’ha emprat una tecnologia pionera a Espanya que permet acabar amb les vibracions i els sorolls. La intervenció ha consistit en disseccionar els pilars existents, de tal manera que es col·loquen en cadascun d’ells, molles amortidores sísmiques, elevant l’edifici amb gats hidràulics, i d’aquesta manera, l’hotel queda dividit en dues parts, deixant la zona sobre rasant totalment suspesa, aconseguint una minoració de les vibracions provinents del subsòl.
Vista interior d’una habitació tipus de l’hotel
Vistes interiors de l’escala que puja fins a la terrassa panoràmica de l’hotel (Fotos: Chopo)
Rematerialitzar l’arquitectura contemporània: geni i textura
Textures de les peces ceràmiques de la façana de l’hotel (Foto: Chopo)
L’arquitectura moderna s’estrena desvinculant la façana de l’estructura de l’edifici. La funció dual de revelar o emmascarar aquesta pell es desentén formal i estructuralment, cristal·litza en una desvinculació comunicativa progressiva amb l’interior de l’edifici. La superfície destexturitzada de les façanes actuals és cada vegada més llisa, tecnològica i immaterial.
La matèria protagonista emprada, en aquest cas, és la ceràmica, un material de tradició catalana i amb grans vincles amb la ciutat, del qual s’aprofita la textura i els seus matisos cromàtics per tal de crear una atmosfera acollidora i amb personalitat pròpia. La proposta planteja una façana composta amb 800 peces ceràmiques gravades amb una textura que és fruit d’una composició musical, Vivaldi recomposed, de Max Richter, és la peça tria triada, una reinterpretació de Les quatre estacions de Vivaldi.
Aquest procés es va dur a terme amb la col·laboració de l’estudi de Toni Cumella i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), inventant un algoritme que, basat en el so, creà un patró que un robot gravava a la superfície de les peces ceràmiques. Cada peça és única i diferent. El mateix sistema es va dur a terme per a crear un gran mural ceràmic que omple tota una paret de l’interior de l’accés de l’hotel, des de la recepció fins al restaurant.
Quant als materials triats per a l’interiorisme, predomina una línia neta i sincera de materials nobles i naturals com són la fusta, la pell, el ferro o el ciment. S’ha evitat la proliferació d’elements decoratius, “obres d’art” i materials innecessaris o de poca qualitat. La noblesa dels materials com a qualitat prioritària.
Així doncs, Max Richter, el músic, recompon, reversiona, arranja una obra de Vivaldi, de la mateixa manera que el nou hotel presenta una nova versió de l’antiga façana dels anys setanta.
Després de prendre consciència de què poca cosa es podia mantenir de l’edifici preexistent, sembla que es tractava més aviat d’aprofitar una oportunitat per recompondre una nova arquitectura en ple Eixample barceloní.
Calen tècnics i arquitectes que mirin, escoltin el pols urbà i componguin (o recomponguin) la trama urbana i l’arquitectura de la ciutat: llum als ulls, detenir-se i escoltar.
Es tractava d’aprofitar una oportunitat per recompondre una nova arquitectura en ple Eixample barceloní.
Arxiu fotogràfic
Detall de façana en què s’aprecien les textures de les peces ceràmiques
Els mòduls de façana conformen un reticular d’elements prefabricats molt potents
Imatge d’una de les escales no principals de l’hotel
L’amortidor vist des del pàrquing
L’habitació vista des del bany
La proposta estableix un diàleg entre l’estructura existent, nua i exposada i l’ús hoteler, que es manifesta en materials de gran qualitat
Textures de les peces ceràmiques de la façana de l’hotel
Un moment de visita que els redactor de L’Informatiu van realitzar amb Daniel Isern i Albert Bordera
Detall del bany de les habitacions
Un interior característic
Adequació del tractament interior a la geometria i constitució preexistent
Vistes dels passadissos d’accés a les habitacions
Vista de la piscina de l’hotel, situada a la coberta
Vista de la terrassa situada també a la coberta
La terrassa de l’hotel
Albert Bordera i el redactor Jordi Olivés
Bases amortidores en els pilars existents
Una de les bases vista de més aprop
Amortidors entre l’estructura i els fonaments
El projecte encara el repte de projectar un hotel de categoria en una edificació existent amb una greu adversitat: les vibracions que es produeixen pel pas del ferrocarril subterrani, que si no s’haguessin corregit afectarien greument el confort de les habitacions. L’edifici es troba situat en ple centre urbà, amb geometria irregular, i encavalcat damunt el túnel dels FGC.
La solució adoptada ha consistit en interposar un sistema d’amortidors (GERB) que aïllin l’estructura sobre rasant de l’edifici respecte dels elements enterrats i dels fonaments que es veuen afectats per aquestes vibracions.
Es tracta d’independitzar ambdós sistemes estructurals intercalant uns dispositius que trenquin tota mena de continuïtat entre ells, fins i tot evitant qualsevol punt de connexió directe amb tercers elements com ara divisòries, acabats, o instal·lacions, on també caldrà interposar aïllaments i ressorts adequats per evitar que actuïn de ponts de transmissió.
Seqüència de l’estintolament, interposició amortidor, i entrada en càrega
Estintolament de l’edifici
La complexitat de l’operació recau en el procés d’estintolament de tots i cadascun dels pilars a nivell de les plantes baixes, havent de dissenyar uns sistemes d’estintolament temporal per suportar el descens de càrregues de les 9 plantes damunt d’ells mentre es talla el pilar per interposar l’amortidor.
Totes les operacions s’han de monitoritzar per controlar que es produeixin els mínims assentaments en cadascuna de les fases de treball. De primer cal detectar el comportament quan es fa entrar en càrrega l’estintolament en el moment de tallar el pilar existent. Després s’instal·la l’amortidor i es falca per assegurar el contacte perfecte entre la superestructura i la infraestructura. Simultàniament es desbloqueja la molla resistent perquè l’amortidor entri en càrrega al mateix temps que es talla l’element d’estintolament que fins llavors estava suportant l’estructura. I és en aquest moment on els càlculs de descens de càrregues han de coincidir amb la força de treball de la molla perquè el sistema s’equilibri i no es produeixin moviments ni descendents ni ascendents. Aquesta operació s’ha de repetir de forma específica per a les diferents casuístiques de pilars i particularitats dels fonaments.
Prèviament l’edifici preexistent es buida completament per deixar despullat l’esquelet estructural. S’efectuen també algunes modificacions per adaptar la geometria dels nous espais, zones de serveis, accessos i escales de comunicació vertical conforme als nous usos i necessitats d’evacuació.
La nova façana
Envidrat, estructura auxiliar i peces prefabricades de ceràmica extruïda
La façana a carrer es constitueix com un tancament tot de vidre, amb la màxima transparència, modulat conforme un emmarcat reticular d’elements prefabricats molt potents, blancs, que s’emfatitzen amb la il·luminació nocturna. Com per art d’encanteri els projectistes han aconseguit implicar el fabricant d’aquests elements per a construir unes peces de ceràmica extruïda amb una textura singularitzada per a cadascuna d’elles. I no s’acaba aquí, perquè aquesta textura es realitza mitjançant un robot que s’activa en funció d’un algoritme que transposa la música d’un recomposed de les Quatre estacions de Vivaldi en uns patrons a estampar sobre cada peça. El gruix i fondària dels elements filtren les visuals directes des de l’exterior. El suport de la façana es fa a través d’una estructura metàl·lica tubular ancorada als forjats de plantes.
Completada la façana es desenvolupa la resta d’obra de condicionament interior, divisòries i d’instal·lacions, amb un acurat treball de replanteig de traçats. Per a les divisòries i portes de pas cal respectar estrictament les especificacions d’aïllament acústic. En els tractaments d’interiorisme pren importància la qualitat dels materials emprats i els estudis d’il·luminació dels espais, passadissos, escales i estances. L’ajustada altura lliure existent entre forjats ha condicionat el tractament dels espais i ha fet necessari compondre diferents plans d’acabats de sostre per ordenar el pas d’instal·lacions. El desglossament del pressupost mostra l’abast i major importància dels capítols on s’apleguen aquests treballs.
Les repercussions del cost
En la descomposició per capítols els treballs sobre l’estructura assoleixen una fracció de l’11,7% de la inversió total de l’operació, que representa una repercussió de 144 €/m2. Desglossant els treballs estructurals per famílies gairebé 1/3 part del cost recau en els estintolaments de pilars i 1/4 part en els amortidors. Menor incidència tenen els elements d’estructures metàl·liques que els correspon una fracció de 1/10, així com les operacions de reforç de capes de compressió amb un altre 1/10. Finalment 1/5 part englobaria la resta d’intervencions com ara construcció d’escales, noves lloses de forjat, murs, reblerts de formigó alleugerit, i altres reforços. Afegint els treballs d’enderrocs la incidència del lot d’enderroc i estructura augmenta al 18,5% del pressupost.
Els tancaments i divisòries representen un 9% del pressupost, fracció de la qual 1/3 part correspon als elements prefabricats de tancament de la façana singular del carrer Còrsega. Sumant la coberta, impermeabilitzacions i aïllament els elements de l’envolupant assolirien aproximadament un 10,3% del pressupost. Aquest valor augmentaria a 13,45% en afegir la repercussió dels elements de fusteria exterior, i encara s’incrementaria en incloure els suports estructurals i la composició de capes i tractaments d’acabat per la cara interior.
Cal tenir en compte que les ràtios que apareixen a la taula no equivalen al cost unitari de façana, sinó que mostren la repercussió sobre el m2 de superfície en planta.
Per al conjunt de treballs interiors d’acabats i complements la suma de costos equival a un significatiu 36,47% de la inversió, que representa una ràtio de 448 €/m2. Descomponent aquest import destaquen com a famílies amb una major incidència els revestiments de parets, sostres i pintures, que representen un 12,8% i una repercussió de 157 €/m2. Segueixen els paviments amb un 6,28% que equival a 77 €/m2, i els aparells sanitaris i aixetes amb un 5,9% i 72 €/m2 atesa la incidència de les cambres de bany. El control de qualitat s’inclou aquí dins un modest capítol amb una fracció del 0,33%. La seguretat i salut es contempla com un capítol independent amb una incidència del 1,69% del total de cost.
El lot d’instal·lacions és l’altre major component del pressupost. La suma de les diferents instal·lacions i incloent la il·luminació i el transport, suposen un terç de la inversió, el 33% , amb una repercussió de 406 €/m2. Atesa la naturalesa del projecte és significativa la magnitud de la il·luminació, de 62 €/m2, que reflecteix el paper de recurs emprat per al tractament de l’interiorisme dels espais. De la resta en destaquen per importància la climatització que s’emporta el 6,5% i una repercussió de 80 €/m2, seguit de les de comunicacions i seguretat.
El pressupost total de l’obra representa una ràtio de cost equivalent a 1.228 €/m2. Prenent l’habitació com a unitat funcional del dimensionat de l’hotel, s’obté una repercussió de la inversió de 95 mil euros per habitació, tenint en compte que es tracta d’un hotel de 5 estrelles. Tots els imports expressats es refereixen a preus d’execució material i sense IVA.
Composició i suport de la façana
1- Paviment de morter continu Weber floor 20 mm
2- Làmina de protecció fonoacústica Impactodan
3- Segona capa de compressió: 50 mm
4- Capa de compressió, armat i connectors: 50 mm
5- Revoltons de formigó prefabricat
6- Recrescut de formigó
7- Connectors d’acer inoxidable
8- IPN 160
9- IPN 220
10- UPN 160 x 2 amb pletines de reforç
11- Plaques de cartó-guix 12+12
12- LLana de fibra de roca 46 mm
13- Panell multiaïllant Chova 80/8 mm
14- Làmina de trancament de pont tèrmic
15- Placa de poliuretà 30 mm
16- Estructura auxiliar telescòpica, perfil tubular
d’acer galvanitzat 60x40x2 mm
17- Fixacions per a estructura auxiliar telescòpica
18- Panells aïllants, sistema Alucobond
19- Placa de poliuretà 60 mm
20- Perfil d’acer inox L 20 mm
21- Metxa horitzontal, perfil d’acer de retenció
22- Metxa vertical, perfil d’acer de retenció
23- Perfil tubular d’alumini, vertical 200x100x3 mm
24- Perfil tubular d’alumini, horitzontal, 180x60x2,3 mm
25- Ganxo d’alumini, ancoratge ocult
26- Peça ceràmica per extrusió, vertical: disseny per Toni Cumella: 500x180x697 mm; 20mm
27- Peça ceràmica per extrusió, horitzontal: format variable Toni Cumella
28- Peça ceràmica per extrusió, nus: format variable Toni Cumella
Planta Estinolament
Detall amortiguadors
Planta actual de l’Hotel de Passeig de Gràcia, modulada segons projecte original de Fargas i Tous. Antics edifici Banca Catalana
Panells Finals
Panells finals
Detall amortiguament
Planta de l’estat previ i proposta de reformulació de la Torre d’habitatges Bois-Le-Prete, Lacoton&Vassal, a París.
Panell Final
Alçat façana
Procés constuctiu
Espai Empresa
Aïllament de vibracions en l’hotel Ohla Eixample
Pilars de planta baixa amb amortidors
Nolac Enginyers va rebre l’encàrrec del projecte de rehabilitació de l’edifici situat al carrer Còrsega, 289 de Barcelona, que avui dia alberga l’Hotel Ohla Eixample, amb la condició d’aconseguir aïllar-lo de vibracions i oferir un òptim confort als futurs clients.
Tot un repte donada la proximitat del túnel dels ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Era necessària la col·laboració
entre l’enginyeria i el despatx d’arquitectura ja que no hi havia experiència d’aquest tipus en el nostre país, de fet, només s’havia fet un sola vegada a Europa. I va ser gràcies a la relació d’estreta confiança amb l’estudi d’arquitectes Estudi Isern Associats, que Nolac Enginyers va acceptar el repte de garantir a la propietat l’aïllament de vibracions requerit en un hotel de 5 estrelles. El nostre projecte el van dur a terme els tècnics Mar García i Xavier Domènech, sota la direcció tècnica de Jordi Lacambra, i va implicar el tall complet de l’estructura per col·locar els amortidors.
Amortidor col·locat sota pilar
Estintolament de pilars
En va resultar la part superior de l’edifici completament separada de la part inferior, de manera que si agaféssim l’edifici amb ganxo d’una grua, ens podríem endur les plantes sobre rasant. La intervenció també requeria el tall de les caixes d’ascensors, i les escales, així com de l’envolupant i les instal·lacions per intercalar els elements encarregats d’aïllar l’edifici de vibracions.
Procés d’obra
El procés constructiu per a la col·locació dels amortidors va començar amb l’execució d’un estintolament a cadascun dels
pilars afectats, a continuació es va procedir al tall de l’estructura i a la realització d’una capa de morter per aconseguir una base totalment plana i anivellada, sobre la qual, col·locar l’amortidor galgat. Un cop col·locats els elements aïllants, es va retirar l’estintolament temporal i es van alliberar els amortidors. Un vegada desbloquejats els amortidors vam començar a fer proves amb la càrrega que tenia l’edifici. Es va demostrar que no havíem assolit la càrrega de disseny i per tant, els amortidors no treballaven en la franja òptima. Es va optar per omplir la piscina i repartir amb palets el material de revestiment i divisòries interiors que més tard es col·locarien a l’hotel.
Objectiu acomplert
Finalment, amb l’edifici carregat i després d’un darrer procés d’afinat dels amortidors, es va aconseguir l’objectiu. A dia d’avui, l’hotel es troba operatiu garantint el confort d’un 5 estrelles. La col·laboració en aquest projecte ha permès a Nolac Enginyers donar un pas endavant en l’aïllament d’edificis. A dia d’avui, ja hem realitzat diversos projectes i ens trobem en fase de disseny d’altres.
Arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, 2001. Urbanista del Departament de Planejament Urbanístic de l’Ajuntament de Badalona. Doctoranda amb tesi doctoral en curs sobre imatge turística i paisatge.
Solares vacíos, intersticios, equipamientos en desuso o espacios abandonados conforman un amplio abanico de espacios “residuales” y fragmentados en la gran ciudad.
Solares vacíos, intersticios, equipamientos en desuso o espacios abandonados conforman un amplio abanico de espacios “residuales” y fragmentados en la gran ciudad. Y no solo en las periferias o límites urbanos, sino en plenos centros urbanos, a pocos metros, quizás, de la ruta de monumentos e hitos de la ciudad, dentro de los viejos o nuevos tejidos urbanos, formando ya parte esencial del crecimiento y el metabolismo de la ciudad viva. El hecho de estar vacíos no conlleva necesariamente que sean lugares “carentes de materia”, sino que se caracterizan por la ausencia de función y la exclusión de la estructura urbana.
La ciudad no es soledad porque la ciudad aniquila todo lo que puebla la soledad. La ciudad es el vacío.
Cabe señalar que, como concepto, el vacío conlleva la existencia de un “lleno”, de un continuo urbano que le rodea o, sobre todo, de una presencia física anterior que ha dejado de estar allí y que, entonces, implica una ausencia, un vacío. Vacíos y llenos son los elementos esenciales de la estructura física urbana que define a la ciudad, y conforma diferentes tejidos en función de la relación que se establece entre ellos.
Hay diversidad de tipologías cuando hablamos de vacíos urbanos. Ya desde el Barroco, la ciudad derriba murallas y se expande en el vacío exterior (el campo). La ciudad industrial se sitúa en los vacíos y espacios más abiertos periféricos, y la ciudad actual crece a gran velocidad y es probable que grandes espacios puedan quedar fuera del planeamiento urbano en curso y desocupados o sin uso.
No-lugares, heterotopías y terrain vague
En la esencia del vacío urbano encontramos tres conceptos que concentran y resumen su significado diverso: el concepto de no-lugar definido por Marc Augé, las heterotopías de Michael Foucault y el terrain vague de Ignasi de Solà Morales.
Marc Augé, en su libro Una antropología de la sobremodernidad, define el no-lugar como antagónico del lugar antropológico. “[…] Si un lugar puede definirse como lugar de identidad, relacional, histórico, un espacio que no puede definirse ni como espacio de identidad ni como relacional ni como histórico, definirá un no-lugar.”
Vista de un vacío urbano tangente a las vías del tren, hoy jardines Rosa Luxemburg en París, inaugurados en 2014
La heterotopía es un concepto introducido por Foucault en su texto Desde espaces autres, y lo contrapone al concepto de utopía. Las heterotopías nos generan la ilusión de la realidad física como espacio más ilusorio o nos dan una percepción de un ambiente real del caos, al crearnos un territorio estructurado y funcional. Una heterotopía, pues, es un lugar que despierta cierto interés a la resistencia y la transgresión. Un espacio que altera el orden de la ciudad, espacios de tensión donde lo diferente toma presencia en lo cotidiano.
Ignasi de Solà Morales utiliza el término terrain vague para hacer referencia a espacios marginales, olvidados y extraños de la ciudad. “[…] islas interiores vaciadas de actividad, son olvidos y restos que permanecen fuera de la dinámica urbana.” Así, pues, lugares con ausencia de uso, pero, al mismo tiempo, libres y expectantes. Solà Morales también se plantea cómo debe actuar la arquitectura para no convertirse en un instrumento agresivo de los poderes y las razones abstractas.
Poesía del abandono y urbanismo informal
La “estética de la emergencia” se basa en las ecologías culturales emergentes y nuevas experimentaciones. Sobre los vacíos urbanos se ha teorizado mucho, sobre todo en referencia a la cuestión de la oportunidad productiva y del uso. Pero desde el mundo del arte se han hecho también numerosas interpretaciones acerca de su significado y otro tipo de potencial, resaltando la libertad y oportunidad de expresión espontánea que ofrecen. También desde el mundo de la arquitectura (en ciertas facetas) se ha mostrado este interés, centrándose en procesos participativos vecinales mucho más informales y poco planificados oficialmente. Estas iniciativas ciudadanas de carácter más espontáneo cambian el papel de los vecinos, que pasan de ser meros usuarios a diseñadores y constructores del espacio público. Se configura así un cierto urbanismoinformal que desarrolla proyectos de carácter temporal y que ha dado respuesta a necesidades de tipo local, como espacios para plazas públicas, pistas deportivas, bibliotecas, huertos urbanos para el vecindario, etc.
Así, pues, no es raro ver la obra de un artista en uno de estos espacios, lo que les otorga toda un estética de poesía urbana muy especial y exclusiva de esta tipología de vacíos o lugares de abandono, o toda una casuística de actuaciones vecinales, como comentábamos, demostrando que estos vacíos urbanos generan unas cualidades espaciales únicas y un interés muy único dentro de la amalgama rígida de la ciudad.
Intervención artística en vacío urbano resultante de derribo.
Pasaje Trullàs, en el barrio de Poblenou, un espacio público reivindicado y acondicionado para la gente del barrio.
La huerta liberada, espacio vecinal liberado y autogestionado por vecinos del barrio de Sants
Forat de la vergonya [Agujero de la vergüenza], en el barrio de la Ribera de Barcelona, un caso emblemático de reivindicación vecinal
Ciudades post-it
Los usos temporales son una respuesta que expresa una nueva manera de hacer ciudad en la que la sociedad es la gran protagonista, mediante la participación y la creatividad. No se trata solo de una cuestión física o de urbanismo, el vacío urbano implica cuestiones sociales y económicas, así como posibles oportunidades.
El término post-it city fue empleado por primera vez por Giovanni La Varra en su libro Mutations (2001) para nombrar varias ocupaciones temporales del espacio público que generan una nueva manera de urbanismo, arquitectura y estética. Son casos donde lo subjetivo se apropia de lo urbano, diseñando microurbanismo “líquido” y temporal que, a menudo, se puede incluso solidificar en determinados lugares.
La post-it city es la parte de la ciudad que se hace y se deshace, se monta y se desmonta, espacios que improvisan usos y actividades no planificadas y, a veces, sorprendentes y originales. De la misma manera que un post-it, estos espacios aparecen y desaparecen sin dejar un rastro físico visible, pero a menudo sí ideológico o sociológico.
¿Qué cabe entender por espacio público? De entrada, espacio público podría ser una forma de referirnos a los espacios colectivos de una trama urbana: calle, plaza, vestíbulo, andén, playa, parque…, entornos abiertos y accesibles sin excepción en que todos los presentes miran y se dan a mirar unos a otros, en que se producen todo tipo de agenciamientos, unos microscópicos, otros tumultuosos; a veces armoniosos, a veces polémicos. Ese espacio solo existe como resultado de los transcursos que no dejan de atravesarlo y agitarlo y que, haciéndolo, lo dotan de valor tanto práctico como simbólico. En tanto espacio de todos, no podría ser objeto de posesión, pero sí de apropiación. Apropiarse de una cosa no es poseerla, sino reconocerla como propia, en el sentido de apropiada, es decir apta o adecuada para algo.
Vacíos urbanos planificados
Desde la planificación urbana oficial y reglada, son muchos los vacíos urbanos que se han ejecutado con el fin de dotar a una plaza de perspectiva y visuales a un monumento emblemático (por ejemplo, la plaza de la Catedral de Barcelona), o para esponjar y oxigenar tramas urbanas apretadas, sobre todo en partes históricas de la ciudad, como serían la rambla del Raval o la plaza dels Àngels del mismo barrio. La densidad urbana es, a veces, susceptible de ser modificada y vaciada bajo el diseño del urbanista y sin la espontaneidad de que hablábamos unos párrafos atrás.
Son a menudo operaciones traumáticas que suponen el derribo y la movilización de un gran número de personas, no son operaciones fáciles y claras de entrada.
Los Nous Encants, versión planificada de los anteriores y espontáneos Encants Vells en la plaza de les Glòries, Barcelona. Un vacío bajo una pérgola. Abajo, rambla del Raval de Barcelona, espacio de vacío urbano planificado y ejecutado en los años noventa, donde se derribaron 5 islas, 62 edificios y 1.384 viviendas, una operación traumática en principio, pero que ha supuesto una buena oxigenación para el barrio. Comparativa entre la vista aérea actual y la de 1994. Fuente (9), Instituto Cartográfico y Geológico de Cataluña
Grandes vacíos urbanos, heridas urbanas y reconstrucción moral
Vista aérea de Barcelona durante la Semana Trágica (1909) y los incendios de edificios religiosos
Algunos vacíos comportan ausencia, esto es, presencia previa, y otros, no. Un caso extremo de ausencia y vacío urbano a gran escala sería el de los resultantes de guerras o desastres naturales, que dejan áreas despejadas y arrasadas. Estos grandes vacíos urbanos originaron en el período de guerra una intensa reflexión sobre la ciudad y la arquitectura, pensando si era adecuada la reconstrucción o la nueva urbanización desde la tabla rasa del desastre. Las infraestructuras a gran escala surgidas a partir de los años sesenta introdujeron nuevos factores heterogéneos y fragmentadores de las tramas urbanas.
El crecimiento discontinuo de la ciudad ha generado lugares marginales, obsoletos o degradados y en desuso diseminados dentro de la ciudad, ya sea en el tejido urbano consolidado o en la periferia. Espacios-negativos (en el sentido de vacío respecto del lleno) que forman una gran red de posibilidades, espacios expectantes y singulares, a menudo con localizaciones privilegiadas.
Y sin embargo, he construido en mi mente un modelo de ciudad, de la cual se pueden deducir todas las ciudades posibles […]. Aquel encierra todo lo que responde a la norma. Como las ciudades que existen se alejan en diverso grado de la norma, me basta prever las excepciones a la norma y calcular sus combinaciones más probables.
Pero tal vez hablar de vacío urbano es hablar de un oxímoron. Nada urbano sería vacío si consideramos que lo urbano es un lleno, un lleno de sociedad, condición indispensable de lo urbano. Lo que es cierto es que en el vacío urbano todo es efímero y nada evoca nuestra memoria, todo es provisional.
Utopía era una ciudad. Con este nombre, Tomás Moro nos presentaba la urbe idílica y perfecta en el siglo XVI, una ciudad imaginaria que buscaba ser una aspiración para vivir en un lugar donde el desorden y las desigualdades no existían. En Utopía se manifestaba el anhelo humano de alcanzar una sociedad perfecta e igualitaria, en un momento histórico donde las ciudades y sociedades occidentales europeas no lo eran, la búsqueda frenética para hacer de la ciudad un espacio ideal ha sido el sueño de muchos a lo largo de la historia del desarrollo del urbanismo y de las ciudades en el mundo.
Una era construye las ciudades. Una hora las destruye.
Siglos después, en la década de los años sesenta del siglo XX, Michael Foucault, como ya hemos comentado, introdujo el concepto de la heterotopía.
A diferencia de la utopía, se acerca a una visión más real de lo que significa entender la ciudad, es un manifiesto a las diferencias que vemos en ella, asumiendo una búsqueda y vivencia de los espacios heterogéneos, aquellos donde se desarrolla el otro. Nos abre a la posibilidad de comprender que el significado de ciudad es diverso para los seres humanos que la habitan y, por ello, es necesario asumir una gran complejidad: la ciudad es tan diversa como los humanos que la habitan, cada uno tiene una visión particular de su ciudad.
La ciudad es una estupenda emoción humana. La ciudad es una invención: es más, ¡es la invención del hombre! La ciudad no es algo virtual, sino físico, porque está llena de humanidad. La ciudad es un continuo acontecer.
Reconstrucción como vacío-fuente-homenaje a las víctimas del 11S de 2001
Además…
Jardines Rosa Luxemburg en París, inaugurados en 2014
Fotografías: Cristina Arribas
Parque de la Villette, en París, un antiguo vacío urbano antes ocupado por el matadero. Proyecto de Bernard Tschumi, 1987
Arquitecta per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, 2001. Urbanista del Departament de Planejament Urbanístic de l’Ajuntament de Badalona. Doctoranda amb tesi doctoral en curs sobre imatge turística i paisatge.
Els homes són encara majoria en el món professional de l'arquitectura técnica però les dones van assolint un paper més destacat dins la professió. L'Informatiu ha entrevistat un grup de 13 aparelladores per debatre sobre la posible discriminació de gènere i el futur profesional de les dones a la professió.
L’any 1994, ara fa 25 anys, el Col·legi d’Aparelladors de Barcelona presentava una enquesta a L’InformatIu on recollia que només el 10% de les persones col·legiades en aquell moment eren dones. Avui la xifra ha pujat fins al 22%, molt lluny encara d’una paritat aparentment difícil en un món, el de la construcció, que es percep com a eminentment masculí. Per debatre sobre la qüestió s’han reunit tretze dones. Elles són Inma Casado, Sensi Gálvez, Eulàlia Aran, Carolina Cuevas, Carme Hernández-Cros, Maria Àngels Sánchez, Natàlia Crespo, Inma Rodríguez, Miren Etxeberría, Teresa Serra, Susana Pavón, Annaïs Soler Garcia i Maria Rosa Viñolas (d’esquerra a dreta, en la imatge). Van moderar la taula els periodistes Guillem Plans i Jaume Moreno.
Trenca el foc Carme Hernández Cros, la més gran del grup, per afirmar que “és evident que hi ha una discriminació de gènere a la professió d’arquitecte tècnic. En aquesta i en totes, però suposo que depèn dels diferents àmbits; no és el mateix estar en un despatx d’arquitectes progres que en una constructora, però el problema no és la professió, per molt que estigui mot masculinitzada, el problema és que la societat no ha assimilat encara la presència professional de la dona”.
El problema és que la societat no ha assimilat encara la presència professional de la dona
CARME HERNÁNDEZ-CROS
Aparelladora amb 50 anys d’exercici professional
Maria Àngels Sánchez, que és vicepresidenta del Caateeb, considera que “les dones encara hem d’assumir papers –i els assumim nosaltres mateixes– que ens posen una mica pals a les rodes. Al nostre sector hi ha poca discriminació, però encara hi ha empreses que tenen molts prejudicis a l’hora de contractar dones. I especialment dones joves”.
Malgrat tot, aquesta discriminació existeix i l’experiència personal d’algunes de les participants ho posa de relleu. “Jo m’he trobat en una empresa que m’ha contractat i al cap d’una estona rebo un paper on em diuen que no serveixo, que el cap diu que no. Home! primer m’examines! I si no em vols, no em vols.
Encara hi ha empreses que tenen molts prejudicis a l’hora de contractar dones. I especialment dones joves
MARIA ÀNGELS SÀNCHEZ
Coordinadora de seguretat i vicepresidenta del CAATEEB
A una altra empresa vaig quedar la primera en el procés de selecció, em van entrevistar i em van preguntar si estava casada, em van dir: “l’hauríem agafada a vostè perquè teníem una delineant i vàrem estar parlant si contractàvem home o dona, però una dona casada no’”. “A mi em va passar una cosa semblant en una entrevista per a l’Administració”, rebla una altra, “em van preguntar si estava casada. Vaig dir que sí, amb dos fills i grans, i per tant no em quedaré embarassada ni tindreu cap problema”.
Quan hi hagi dones fent de serralleres a l’obra potser començarem a donar-hi una volta a tot això. És un procés que tot just està al seu inici
CAROLINA CUEVAS
Tècnica d’Infraestructures de la Generalitat i tresorera del CAATEEB
Ascensió Gálvez, directora del servei d’Ocupació del Caateeb distingeix entre dos motius de discriminació, els vinculats a la professió i els que no. Un fet que es reflecteix al seu servei, on fa molts anys que no es demanen específicament homes per desenvolupar una feina, però qüestions com la maternitat encara suposen un fre.
On sí hi ha coincidència pel fet de sentir-se discriminades per ser dones és a l’escola. Deixem alguns testimonis: “No hi havia lavabos per a dones, havies d’anar al de professors, i havies d’anar a buscar al bidell perquè t’obrís la porta”. “Quan vaig començar a l’escola només érem cinc dones i aleshores els professors ens feien seure a la primera fila”. “A la presentació, el professor, en arribar a nosaltres, érem dues noies, el primer que ens va dir, mira aquestes dues, venen a buscar xicot”. “Jo vaig estudiar no fa tant i un professor d’economia ens va dir que les dones ens havíem de quedar a casa fregint ous”. “Un dia un professor ens va dir: aprovaré totes les noies, perquè com després no fareu d’aparelladores…”
La discriminació cap a la dona és una qüestió social, independentment si et dediques a una feina o altra. Quan estàs en edat de crear la teva estabilitat sempre ronda la por per part de l’empresa a què decideixis ser mare, i quan ja tens els nens, sempre hi ha la por de l’empresa que se’t necessiti més a casa que a la feina. És una qüestió de la visió que té la societat vers el paper de la dona
ANNAÏS SOLER GARCIA
Aparelladora i coordinadora de seguretat
Una sensació que s’esvaeix a l’hora de començar a exercir professionalment, ja que coincideixen en el sentiment de tenir més problemes pel fet de ser jove que de ser dona.
Ha canviat molt en aquests 25 anys la forma en què la professió rep les dones? Teresa Serra recorda que quan va començar hi havia un cert paternalisme, però també una certa dificultat per a ser acceptada. “Recordo que, una de les primeres coses que em trobava a l’obra era que els industrials no volien parlar amb mi. Venien i demanaven pel meu cap. Sort vaig tenir de què el meu cap els tornava a enviar a parlar amb mi”. Amb una incorporació al mercat laboral molt més recent, Annaïs Soler Garcia explica que “quan començava a buscar feina sense haver acabat el treball de final de carrera, com crec que fèiem tots, a mi no em contractaven, i a sobre m’havia de sentir dir a un home si jo seria capaç de manar un grup d’homes.
Les noves funcions professionals associades al món digital i tecnològic són una gran oportunitat per a les dones, perquè es basen en models de treball estructurats, relacionals, integradors, cooperatius, organitzatius, etc. que són punts forts de la nostra manera de fer
INMA CASADO
Col·laboradora d’un despatx professional amb dimensió internacional
En canvi, companys meus que no tenien millors notes van trovar feina ràpidament”. Natàlia Crespo, vocal de la Junta de Govern del CAATEEB, considera que “la incorporació de les dones al món laboral, és un tema social, però també és un tema empresarial. La societat pot tenir moltes vegades la visió de què som d’una determinada manera o potenciar un determinat criteri, però al final són les empreses les que ajuden o no ajuden a la incorporació de la dona”.
El pas del temps ha tingut un efecte positiu. Així ho considera Teresa Serna qui assegura “les que portem uns quants anys a l’obra hem vist una evolució. Quan vaig començar, podies trobar-te alguns problemas amb alguns treballadors o amb alguns encarregats. He de dir que són els menys. També tens dificultats amb enginyers de camins. Abans els de dalt et cridaven a una reunió i et trobaves amb deu homes que intentaven deixar-te en ridícul, jo això ho he viscut, i afortunadament, avui dia ja no passa”.
El nostre futur en la professió l’imagino com a directores d’execució i també com a gestores, atesa la nostra capacitat de relació, organització i coordinació que cada vegada més requereixen les obres
TERESA SERNA
Aparelladora en exercici liberal i cap d’obra
Ascensió Gálvez precisa que “fa 25 anys podia haver-hi una certa expectativa per part de l’empresari de veure la dona al despatx i l’home a l’obra. També hi havia les circumstàncies personals de cadascú. M’he trobat en molts casos que la mateixa dona deia, jo vull feina de mitja jornada, de despatx, jo vull conciliar… Elles mateixes s’estaven autolimitant. Avui això encara es produeix, però torno a pensar que no és un tema professional, que és un tema més social. El problema és que aquest tòpic es contagia a l’empresari que acaba tenint aquesta percepció. Però el cert és que actualmente jo no em trobo amb allò de dir, mira, una noia millor al despatx”. “El que sí que m’he trobat en alguna ocasió”, prossegueix Gálvez, “és que se’ns identifica a les dones com a més bones per a determinades coses, per exemple en el tema comercial”.
M’he trobat amb tenir formació i màsters i no ascendir laboralment, mentre veia com d’altres que professionalment tenien menys vàlua que jo, ascendien. […] La sensació és d’una tremenda injustícia
MARIA ROSA VIÑOLAS
Aparelladora municipal de L’Hospitalet de Llobregat
Micromasclimes
Un nou protocol de l’Ajuntament de Barcelona contra les agressions a les dones dóna peu a una altra pluja d’anècdotes, aquest cop centrada en els micromasclismes: “quan em van parlar d’aquest document, els homes van començar a criticar-lo, però quan et poses a pensar veus que sí que hi ha diferències en la forma com els homes es dirigeixen a tu o a altres companys”. “Tu vas a l’obra i li dius a un home, hola, què tal guapo? Doncs no. Però a mi sí que m’ho diuen!” “O quan saludes. Per què un home ha de donar la mà i jo en canvi he de fer dos petons?” “Et deixen passar! Estàs fent una visita d’obres i et deixen passar!”
Les dificultats avui són molt més invisibles de les que succeïen en les anteriors generacions. La barrera actual se situa en el reconeixement, en les possibilitats d’ascens, en la demostració continuada dels coneixements propis
MIREN EXTEBERRÍA
Aparelladora en exercici liberal de la professió
Susana Pavón introdueix un altre tema, que és el de la visualització de les dones dins del sector de la construcció. “Estem a la direcció, no a la producció i això fa que no siguem visibles”. Carolina Cuevas hi està d’acord: “quan hi hagi dones fent de serralleres en una obra, potser començarem a donar-li alguna volta a tot això, és un procés que tot just està al seu inici, ara comencem a veure pintores, col·locadores de terratzo o industrials dones”. “És significatiu que ningú ha respost a la pregunta que ha obert el debat” diu Miren Etxebarría, “quin és el paper de la dona? I és que som iguals, per tant, per què hem de tenir un paper?” I Annaïs Soler assenteix. “No ens hem trobat problemes per la professió que exercim, sinó per la posició que se’ns concedeix a nivell social. Ara està canviant el concepte de la dona des de la pròpia perspectiva de la dona. Estem canviant la nostra visió del món. La reflexió va més enllà del sector; és sobre el paper de la dona a la societat”.
Estem a la direcció, no a la producció i això fa que no siguem visibles
SUSANA PAVÓN
Aparelladora en exercici liberal i especialista en patrimoni arquitectònic
Sempre sotmeses a examen
La directora de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB), Inma Rodríguez explica que actualment hi ha al seu centre un 40% de dones per un 60% d’homes. Una bona dada que es refreda una mica en veure que el nombre del col·legiades al Caateeb és del 22%, ja que, tal i com afirma, “tenint en compte que la col·legiació és obligatòria per exercir en gairebé tots els camps, això vol dir que hi ha una vall, que existeix un nombre important de dones que es treuen el títol i no arriben a exercir”.
La discriminació existeix en la nostra societat. La nostra professió no és un cas especial, encara que crec que en els últims anys s’ha millorat favorablement. Però a diferència del homes, nosaltres sempre hem de demostrar que tenim els coneixements necessaris per fer la nostra feina
EULÀLIA ARAN
Aparelladora en exercici liberal de la professió
Una altra dada. Un cop acabat el període de formació, les dones segueixen estudiant i actualitzant els seus coneixements en una proporció molt més alta que els homes. Miren Etxeberria ho té clar, “hi ha un tema d’iguals, de tu davant un aparellador o altra gent que té la mateixa categoria que tu, i allà la dona ha de lluitar molt més per demostrar que sap fer la seva feina. Ha de lluitar tota l’estona per dir sóc aquí i això és el que vull”. Eulàlia Ara hi està d’acord, “durant molts anys la sensació era d’estar sempre examinant-te davant tothom, des del paleta, fins a l’enginyer”. “Jo sóc d’aquelles persones que quan va acabar els seus estudis a la universitat va seguir estudiant aquí i allà”, explica l’Annaïs Soler, “durant la crisi em vaig quedar sense feina, i el que et trobes és que a l’intentar tornar al mercat laboral diuen que tens massa formació i no et volen. I no és una qüestió del sector, és el que passava en aquell moment”.
La discriminació existent per accedir a la professió queda oculta i sovint no és visible però existeix. Les dones no accedeixen a segons quins nivells de responsabilitat, per exemple en la direcció de l’execució d’obra i en el cas que així sigui, aquest accés és difícil que es doni en les mateixes condicions que ho faria un home.
INMACULADA RODRÍGUEZ
Directora de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB)
Ara es troba amb altres coses, “encara avui a les entrevistes de feina pregunten, ets mare? Vols ser mare? Penses tenir fills? La gent, socialment empeny a això. A mi encara em diuen “és que estàs en un món d’homes”. I la veritat és que tampoc ho és tant. Ara estic treballant en una obra on la cap d’obra és dona, la direcció d’obra és dona, jo faig la coordinació de seguretat i soc dona, però socialment encara et veuen com que treballes en un món d’homes. I el que et pregunta la gent que et coneix és: “i ara que ets mare, per què no et busques una administració per fer de 8 a 3?”
Escletxa salarial
No es coneix gaire, però les dones van tenir un paer primordial en l’edificació de les catedrals. Així es desprèn del Llibre dels Oficis de la Ciutat de París on queda recollit que feien feines vinculades al subministrament de material. El paper de mestre d’obres quedava reservat als homes i el seu sou venia a ser la meitat del percebut pels peons menys qualificats. L’escletxa salarial ve de lluny, però hi és encara. Eulàlia Aran considera que “quan treballes com a professional liberal hi ha uns honoraris i és igual si ets home o dona, la minuta és la que és”.
La incorporació de les dones al món laboral és un tema social i també empresarial. La societat pot tenir la visió que som d’una determinada manera, però al final són les empreses les que ajuden o no a la incorporació de la dona
NATÀLIA CRESPO
Coordinadora de seguretat i vocal de la Junta de Govern del CAATEEB
Les administracions tenen taules salarials i els sous són també els que són, però de vegades dins de càrrecs similars es poden veure diferències abismals. “Una cosa diferent és quan treballes com a assalariat”, matisa Teresa Serna, “a la primera empresa on vaig ser em vaig passar sis anys intentant cobrar el mateix que gent que havia entrat més tard i tenia menys experiència. Feia exactament la mateixa feina que ells, però cobrava menys. Jo anava cada mes a parlar amb el meu cap per dir-li: “vull cobrar com els meus companys”, i em deia, “tot arribarà”, però a l’hora de la veritat, tothom anava abans que jo. No ho vaig aconseguir. Vaig acabar marxant.”
Fa 25 anys podria haver-hi una certa expectativa per part de l’empresari de veure la dona al despatx i l’home a l’obra […] avui això encara es produeix, però penso que no és un tema professional sinó social
ASCENSIÓ GÁLVEZ
Directora del Servei d’Ocupació del CAATEEB
Sostre de vidre
Ascensió Gálvez dirigeix el Servei d’Ocupació del CAATEEB. En el desenvolupament del seu carrec, ha pogut constatar que els sous que ofereixen a l’hora d’entrar a treballar són sempre els mateixos, però després, un cop a la feina, a la dona li costa molt més temps i esforç aconseguir que li pugin el salari.Miren Etxeberria, la més jove de totes les participants al debat, apunta a aquest fet com una mostra de l’existència d’un sostre de vidre que impedeix progresar professionalment a les dones. I la més veterana del grup, Carme Hernández Cros, es posa immediatament del seu costat “a nivel d’empresa l’existència d’aquest sostre és un fet, només cal mirar qui hi ha a les direccions generals i a les presidències”.
Amb veu de dona
Susana Pavón i Maria Roger dirigint l’execució de les obres del nou Hotel Miramar de Montjuïc a Barcelona
Natàlia Crespo equipada per dur a terme el seu treball de coordinadora de seguretat
Inma Casado (tercera per la dreta) amb la resta de l’equip tècnic responsable de la construcció del Centre de Convencions de Lima (Perú)
Teresa Serna a peu de la seva darrera obra
Maria Àngels Sánchez dona instruccions en una obra de rehabilitació
Eulàlia Aran en el despatx amb el Premi Catalunya Construcció al fons
El món professional de l’arquitectura tècnica ha estat fins fa poc temps un col·lectiu predominantment masculí. Les dones aparelladores representen avui un 22%. Existeix discriminació de gènere per trobar un lloc a la professió? Com veuen el futur professional les aparelladores? Hi ha una visió femenina de la professió?
El món professional de l’arquitectura tècnica ha estat fins fa poc temps un col·lectiu predominantment masculí. Els homes són encara majoria però les dones, de mica en mica, van assolint un paper més destacat dins la professió. Segons indiquen les dades del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB), les dones aparelladores representen avui un 22% del col·lectiu, mentre que fa uns 25 anys aquesta proporció era tan sols d’un 11%. En aquell temps, la docència i l’Administració pública eren els principals destins laborals del col·lectiu femení i les arquitectes tècniques eren clarament minoria sobretot com a empresàries i en les oficines tècniques. Vint-i-cinc anys després, existeix encara avui discriminació de gènere per trobar un lloc a la professió? Com veuen el futur professional les dones aparelladores? Hi ha una visió femenina de la professió? L’informatiu ha fet aquestes preguntes a companyes de diferents edats i perfils professionals.
Parlem amb Annaïs Soler Garcia, Diana Calicó, Inma Casado, Inmaculada Rodríguez, Maria Molins, Miren Etxeberría, Eulàlia Aran i Teresa Serna.
El col·lectiu de dones ha fet una gran feina per fer-se valer
DIANA CALICÓ
Cap del departament tècnic del despatx Batlle i Roig Arquitectura. L’any 2018 va quedar finalista dels Premis Catalunya Construcció per l’edifici Stradivarius a Cerdanyola del Vallès
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió? Has tingut dificultats especials en el teu exercici professional pel fet de ser dona?
“Des del meu punt de vista i experiència, no crec que hi hagi discriminació com a tal a l’hora de trobar un lloc de treball. Però dins d’aquest lloc de treball sí que hi ha dificultats. La integració de la dona en el món de la construcció està, en gran part del col·lectiu, acceptada racionalment, però no està integrada totalment dins el subconscient social. Encara ens trobem amb què la percepció d’un home davant del paper professional d’una dona es basa en una reticència inicial, la qual requereix d’una comprovació prèvia de la seva vàlua professional per arribar a la confiança.
“Això ens ho trobem tant en reunions amb clients del món immobiliari, en reunions d’obra amb empresaris de la construcció com a peu d’obra. Si més no, dins les noves generacions es veu un canvi de perspectiva en aquest aspecte. Un exemple n’és el despatx de Batlle i Roig Arquitectes, despatx on treballo des del 2007, en el que en gran part del nostre recorregut hi ha hagut majoria de dones respecte als homes. I dins d’aquest col∙lectiu, de mitjana d’edat jove, hi ha hagut sempre un gran respecte entre ambdós gèneres.
“Així que de cara al futur, el veig amb molta positivitat. Des de la meva incorporació al món professional al 1999 fins ara, el col∙lectiu de dones ha fet una gran feina per a fer-se valer. Cada cop hi ha més presència en despatxos tècnics i obres i espero que la tendència sigui aquesta en el futur. Per altra banda, on sí que hi ha molta feina a fer és en la conciliació laboral. I em refereixo, no només a l’establiment d’horaris laborals que permetin conjugar vida laboral i personal , sinó també al repartiment de tasques familiars entre homes i dones. Això no es tracta només d’un acord de repartiment de tasques dins un nucli familiar sinó també, i com a punt bàsic, de la consciència d’aquest fet per part de les empreses i la societat. En aquest sentit hi ha molt a fer. La nostra societat és principiant en aquests nous costums i cal conscienciar‐ne tant al col∙lectiu masculí com al femení”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Dins de les funcions que exerceix una arquitecta tècnica en una obra no li veig cap diferència. Tant exercint la direcció d’execució, com de coordinadora de seguretat, de cap d’obra o project manager, tot dependrà de com sigui l’entorn de l’obra en concret. Es tracta de guanyar‐se la confiança dels altres professionals, ja sigui executant tant un tipus de feina com una altra”.
Et sents satisfeta amb la teva professió?
“Jo considero que la nostra professió té un gran component de satisfacció final. Entenent que formes part d’un equip de professionals en el que la missió final és crear un espai o construcció per al gaudi de les persones, treballar per a la projecció d’aquesta, fer el seguiment de la seva evolució i veure el resultat final és totalment satisfactori. És veritat que el procés és dur i en una visió en detall existeixen diferències entre els diferents agents que s’han d’anar batallant i dificulten la feina i l’evolució d’aquest procés, però ens hem de quedar amb el resultat final, que és el nostre objectiu”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“Sembla ser que aviat tindrem més competència en el camp de la direcció d’execució, per tant caldrà obrir el ventall de funcions dels arquitectes tècnics i enginyers de l’edificació i especialitzar‐nos en aquestes noves funcions. Per tant, el futur el veig com una professió amb una gran diversitat de especialitzacions.
“Els nostres titulats surten dels estudis universitaris amb una visió bastant àmplia per trobar un lloc de treball com a tècnics. No és només la direcció d’execució el que es busca, sinó que molts professionals opten des de l’inici per ser pèrits, taxadors, tècnics en empreses de materials i construcció… Contràriament al cas del arquitectes, els quals surten principalment amb l’ambició de projectar.
“Actualment s’estan implantant les noves funcions com a quantity surveyor, BIM manager… i s’està establint dins el nostre camp d’una forma natural. Per tant, reforçar aquesta idea de diversitat de funcions no hauria de ser difícil si es fa una formació prèvia al col∙lectiu sobre la realitat del nostre futur”.
Ara s’ha de lluitar contra la discriminació invisible, la que no es veu
ANNAÏS SOLER GARCIA
Arquitecta tècnica en exercici liberal i coordinadora de seguretat i salut. L’any 2017 va rebre el Premi Catalunya Construcció en la categoria de coordinació de seguretat per la remodelació del pavelló municipal de la Rambla del Carmel de Barcelona
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“Jo considero que tota la discriminació que hi ha o hi pot haver, no és degut a ser aquesta professió o altra. La discriminació cap a la dona és una qüestió social, independentment si et dediques a una feina o altra. Quan estàs en edat de crear la teva estabilitat sempre ronda la por per part de l’empresa a què decideixis ser mare i quan ja els tens, sempre hi ha la por de l’empresa que se’t necessiti més a casa que a la feina. És una qüestió de la visió que té la societat vers el paper de la dona. Encara avui se segueix veient com a la figura que ha de deixar de ser el que ella vulgui per fer el que els altres vulguin.
“La discriminació per la falta de capacitats pel fet de ser dóna jo no l’he viscut, potser en alguna ocasió puntual, però no com a norma. Tinc companyes caps d’obra que em diuen que al seu lloc de treball sí que és més habitual la discriminació pel fet de ser dones”.
Has tingut dificultats especials en el teu exercici professional pel fet de ser dona?
“No. A l’inici del meu exercici professional sí podies notar certes reticències, però jo sempre ho vaig relacionar més amb la joventut o falta d’experiència que no pas amb el fet de ser dona.
“La discriminació evident, la que es fa sense escrúpols, aquesta ja no es veu. Les dones que ens han precedit en la societat i en la professió aquesta batalla la van guanyar. Ara s’ha de lluitar contra la discriminació invisible, la que en molts casos queda en el llenguatge, la que fa invisible el paper de la dona, tenim feina per fer.
“Si parlem de les grans corporacions i el paper de la dona als llocs directius, només cal mirar una foto dels consells d’administració de les grans empreses, o dels parlaments europeus, a d’altes esferes. Aquestes fotografies sempre són un munt de punts negres dels vestits dels homes i dues o tres taques de color que són les dones que hi són presents. Per tant sempre en clara minoria”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Jo crec que les dones hem de fer el que vulguem fer, jo particularment ho faig. No hem de dependre de si als altres els servirà o no. Per tant, hem d’ocupar el càrrec pel que estiguem capacitades, el que ens agradi i el que millor sapiguem fer. Aquest serà un per a cada dona, no totes som iguals i per tant no ens agraden les mateixes feines”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantitysurveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“Aquesta resposta no la puc donar, no conec massa totes aquestes noves sortides professionals que dóna la nostra feina i en l’entorn que em desenvolupo professionalment tampoc les he viscut”.
Cada projecte és un repte nou
INMA CASADO
Directora de l’empresa ENNE Gestión Activa de Proyectos i directora executiva d’un despatx professional amb dimensió internacional
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“Vaig acabar els meus estudis d’arquitectura tècnica al 1989, és a dir, enguany farà 30 anys. La meva visió per tant, és la d’una dóna amb una carrera professional consolidada per aquests anys d’experiència. Considero que avui dia per a les empreses són importants les capacitats i especialment l’actitud de les persones, i això és independent del gènere”.
Has tingut dificultats especials per al teu exercici professional pel fet de ser dona?
“No, mai. Ni aquí ni a l’estranger. Crec que depèn de com t’hagis desenvolupat professionalment. Els arquitectes tècnics tenim una gran versatilitat per a l’exercici professional: podem treballar per a l’empresa constructora, per a promotores, com a projectista, com a tècnic-comercial de productes, qualitat, etc. En cada cas la situació és diferent.
“En el meu cas sempre he treballat a l’equip de projecte i a la direcció facultativa defensant els interessos dels clients. Aquesta posició de gran responsabilitat professional ha comptat amb el respecte de tots els agents que fan possible la construcció. Vaig començar com a tècnica de projectes i actualment sóc directiva de l’empresa. En tot aquest temps, mai no he tingut tracte discriminatori a nivell professional, tot i que, es podria considerar en ser l’única dona en moltíssimes reunions, però jo no ho considero.
“Crec que també m’ha ajudat estar al dia de l’actualitat dels esports, del futbol i dels cotxes. No és broma! Són temes de conversa que redueixen les diferències i creen empatia!
“La meva dificultat de veritat ha estat la conciliació laboral: els viatges, la responsabilitat, les entregues de projectes, els ritmes de les obres… han estat una càrrega laboral que ha restat molt temps a la meva família”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Crec que sí. Totes aquelles funcions de gestió, control, coordinació, organització, encaixen fàcilment amb les habilitats de les dones. A La part operativa de les empreses les dones aportem un valor afegit”.
Et sents satisfeta de la teva professió?
“Molt satisfeta. És una professió que combina coneixement, tècnic i pràctica, és molt dinàmica, cada projecte és un repte nou. També la part de relacions personals és molt enriquidora, amb el teu equip i amb la resta d’agents de la construcció, perquè se sumen energies i coneixements i s’estableixen relacions de confiança i de respecte professional”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“Les noves tecnologies ajudaran molt al tema de la conciliació familiar. En el meu cas, ja han suposat un gran canvi. M’estalvio molts viatges a l’estranger perquè des d’aquí puc fer videoconferències i compartir la documentació en plataformes tipus dropbox, ftp o enviaments per we transfer. I també puc fer-ho des de casa. En el futur encara serà més fàcil i més visual: amb la realitat virtual o la realitat augmentada podrem reduir la majoria de reunions i de desplaçaments a les obres.
“Les noves funcions professionals associades al món digital i tecnològic són una gran oportunitat per a les dones, perquè es basen en models de treball estructurats, relacionals, integradors, cooperatius i organitzatius que són punts forts de la nostra manera de fer”.
Hem d’aconseguir que la dona pugui escollir lliurement el seu camí vital
INMACULADA RODRÍGUEZ
Arquitecta tècnica especialitzada en eficiència energètica i acústica en edificació i directora de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB)
Segons la teva experiència, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“Penso que la discriminació existent per accedir a la professió queda oculta i sovint no és visible però existeix. Les dones no accedeixen a segons quins nivells de responsabilitat, per exemple en la direcció de l’execució d’obra. I en el cas que així sigui, aquest accés és difícil que es doni en les mateixes condicions que ho faria un home. Se li exigiran més competències que a un home. Les dones només som reconegudes per l’establishment patriarcal en temes considerats tradicionalment femenins com ara les tasques de seguretat i prevenció a l’obra o com a gestora d’edificis”.
Has tingut dificultats especials per al teu exercici professional pel fet de ser dona?
“La meva àrea d’especialització és l’eficiència energètica i l’acústica i en aquesta no m’he trobat cap dificultat”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Crec que hi han funcions en les que és més fàcil accedir per a una dona. Seria el cas, de la coordinació de seguretat i la prevenció a l’obra”.
Et sents satisfeta de la professió?
“Si, afortunadament em trobo en un àmbit on aquestes discriminacions sovint es manifesten de maneres més subtils i invisibles”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“La professió serà més digital i per tant menys a peu d’obra, però això no implica que hi hagi menys discriminació. En un futur hem d’aconseguir que la dona pugui escollir lliurement el seu camí vital en la seva professió fent que res, excepte les seves pròpies capacitats, puguin ser una via de discriminació”.
Ens hauríem d’organitzar, reivindicar i fer sentir més la nostra veu
MARIA MOLINS
Arquitecta tècnica en exercici liberal de la professió, vocal de la Junta de Govern del CAATEEB i delegada d’Osona-Moianès
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“Tota la meva experiència laboral ha estat com a arquitecta tècnica en exercici lliberal i en acabar la carrera no em vaig trobar impediments per poder exercir pel fet de ser dona”.
Has tingut dificultats especials per al teu exercici professional pel fet de ser dones?
“Sí. La principal dificultat per a mi ha arribat quan he hagut de compaginar la maternitat i la feina. En el meu cas, el fet de treballar per compte propi ho ha complicat més, ja que tot i estant de baixa no pots desconnectar de la feina. Els clients et continuen trucant i les obres no s’aturen perquè tu hagis decidit ser mare.
“En aquest sentit, trobo que caldria fomentar els ajuts per contractar personal per a dones que estiguin en situació de baixa per maternitat i mentre les criatures són petites. Per altra banda, crec que encara hem de treballar molt per aconseguir la igualtat entre homes i dones en el tema de la maternitat. Per exemple, no és massa comú que sigui l’home qui redueixi la seva jornada laboral per fer-se càrrec de les criatures.
“A banda del tema de la maternitat, no he tingut grans dificultats però sí que he de dir que com a directora d’execució són recurrents els comentaris i acudits sexistes cap a les dones a les obres. En la meva opinió una dóna a l’obra sempre ha d’estar demostrant que és bona professional perquè la prenguin seriosament”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“No. Això depèn de cada persona, no del gènere”.
Et sents satisfeta de la teva professió?
“M’agrada molt la meva feina i em sento molt satisfeta del que faig. Crec que el col·lectiu femení dins del sector tècnic s’hauria d’organitzar, reivindicar i fer sentir més la seva veu. La incorporació de la dona al mercat laboral, i especialment dins del sector de la construcció encara és molt recent”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“La professió evolucionarà dels perfils més genèrics cap a l’especialització i el treball col·laboratiu. Està clar que no a tot el territori passarà amb la mateixa intensitat, i que en les zones més allunyades de l’àrea metropolitana el perfil del tècnic de capçalera seguirà essent molt important. Crec que la nostra professió és apassionant i amb moltes sortides professionals, però que no sabem vendre-la correctament a les noves generacions. En aquest sentit penso que a les universitats els queda molta feina per fer per modernitzar-se, adaptar-se a les noves tecnologies i integrar en els plans d’estudi tots aquests nous perfils professionals.
“La incorporació de la dona al mercat laboral i especialment dins del sector de la construcció, encara és molt recent. Espero que les futures generacions tinguin moltes més referències femenines dins del sector de l’arquitectura tècnica de les que vaig tenir jo en iniciar la meva carrera professional”.
A la dona jove se la condiciona molt més per la seva vida personal
MIREN EXTEBERRIA
Arquitecta tècnica que inicia el seu exercici professional i que l’any 2018 va ser guardonada amb el Premi Catalunya Construcció en la categoria de Treball final de grau per Asparrena cap a un model sostenible: diagnosi.
Fa poc temps que has acabat els estudis i t’has incorporat al mercat laboral. Consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió pel fet de ser dona?
“No per ser el sector de la construcció, com podia passar fa uns anys. Com en tot el sector professional, a la dona jove se la condiciona molt més per la seva vida personal, per la probabilitat que tingui de quedar-se embarassada o pel prejudici que pugui demanar una reducció de jornada”.
Has tingut dificultats especials en el teu exercici professional pel fet de ser dona?
“Les dificultats d’avui dia són molt més invisibles de les que patien les generacions anteriors. La barrera actual se situa en el reconeixement, en les possibilitats d’ascens, en la demostració continuada dels coneixements propis…”
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Ja no pel fet de ser dona. Això anirà en funció del seu caràcter i de la seva situació personal. Com passaria amb qualsevol home”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“La imagino encara més especialitzada i amb molta necessitat de col·laborar entre diferents disciplines”.
“La discriminació existeix en la nostra societat”
EULÀLIA ARAN Aparelladora en exercici liberal de la professió. L’any 2005 va rebre el Premi Catalunya Construcció en la categoria de direcció d’execució de l’obra i ha estat membre del jurat d’aquests guardons que organitza el CAATEEB
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“La discriminació existeix en la nostra societat i la nostra professió no és un cas especial, encara que crec que en els últims anys s’ha millorat favorablement. Concretament en el meu treball com a lliberal, podríem dir que en general no hi ha diferències en sous, tracte, respecte… Si, s’ha de destacar que a diferència del homes, nosaltres sempre hem de demostrar que tenim els coneixements necessaris per fer la nostra feina”.
Has tingut dificultats especials en el teu exercici professional pel fet de ser dona?
“Jo personalment no he tingut dificultats (a excepció de algun cas esporàdic que podríem deixar-lo com anecdòtic). Val a dir que estic treballant com a aparelladora des de fa més de 40 anys”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Crec que és una qüestió personal, prioritats o preferències a mida de cada individu”.
Et sents satisfeta de la teva professió? “Sí, molt”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagines la professió del futur?
“Està clar que som un col·lectiu especial, no reconegut en la resta del mon i que hem de buscar un lloc on encabir-nos. Totes aquestes opcions, obren noves expectatives que evidentment podem assolir sense majors dificultats. En el meu cas concret, donat que s’està acabant la meva vida laboral, no em replantejo alguna d’aquestes funcions, per la necessitat de la preparació prèvia per poder-les exercir, com seria el cas del BIM”.
Les dones aportem molta qualitat a aquesta professió
TERESA SERNA
Arquitecta tècnica en exercici liberal i primera dona cap d’obra de l’empresa constructora Cubiertas. L’any 2018 va ser guardonada amb el Premi Catalunya Construcció en la categoria de Rehabilitació per l’Escola El Far de Calella (Maresme)
Segons la teva experiència laboral, consideres que existeix avui discriminació per accedir a la professió?
“Crec que actualment no hi ha discriminació per accedir, encara que sí per exercir determinades feines mes tècniques i a peu d’obra”.
Has tingut dificultats especials per al teu exercici professional pel fet de ser dona?
“Cada vegada menys, però si al començament, amb falta de confiança, molta supervisió i menys sou que altres nois fent la mateixa feina”.
Creus que existeixen funcions professionals d’obra en les quals la dona es pot trobar més còmoda que en d’altres?
“Penso que això depèn de cada persona, no pel fet de ser home o dona. És mes una qüestió de caràcter i manera de ser de cadascú”.
Et sents satisfeta de la teva professió?
“Sí i molt, crec que aportem molta qualitat a aquesta professió. Ja que en general som rigoroses, treballadores i molt responsables, qualitats bàsiques per fer bé la nostra feina”.
A les funcions tradicionals de directora d’execució d’obra, coordinadora de seguretat o cap d’obra s’hi sumen de noves com ara la de project manager, quantity surveyor, facility manager o gestora d’edificis, BIM manager… com imagineu la professió del futur?
“La imagino evidentment com a directores d’execució i també bastant com a gestores, atesa la capacitat de relació, organització i coordinació que cada vegada més requereixen les obres, per la quantitat d’agents que s’han de coordinar i fer col·laborar”.