Cercar Error
L'Informatiu Antoni Gaudí arcs de catenària arquitectura balcons de fosa Casa Batlló creu de ceràmica Cultura

Restauració de la Casa Batlló

El mateix Gaudí afirmava que restauració no significa refer elements d’un determinat estil o època sinó tornar les coses al seu lloc i a la seva veritable funció, sense copiar les formes, sinó posseint el seu esperit .

Escrit per -

Crec que mai un arquitecte ha rebut tants honors com Antoni Gaudí i Cornet, distin­git amb la declaració de Patrimoni Mundial per la UNESCO de la majo­ria de la seva obra: Park Güell, Palau Güell i Casa Milà (1984), Casa Bat­lló, Cripta de la Colònia Güell, Casa Vicens, Façana de la Nativitat i Cripta de la Sagrada Família (2005). Set de les seves obres han estat declarades com a Béns Protegits i d’Interès de la Humanitat i això les col·loca al nivell de les 9 esglésies romàniques de la Vall de Boí, que no és poc!

Antoni Gaudí (1852-1926) ja és un arquitecte madur quan escomet l’encàrrec de la Casa Batlló (1904). Amb 52 anys ja havia acabat la majoria de la seva obra i per tant, hem d’entendre aquella intervenció des d’una perspectiva d’un Gaudí segur i experimentat, amb gran part del seu legat ja executat i un domini d’un bon nombre de formes i tècni­ques que van ser rellevants per al desenvolupament de la construcció moderna del segle XX.

Josep Batlló i la seva família en una imatge de l’època

Els Batlló: context sociocultural

Barcelona després de l’Exposi­ció Universal de 1888, esdevingué una ciutat cosmopolita que afavo­ria certa extraversió i afany per ser modern respecte del neoclassicis­me i l’eclecticisme que fins llavors imperaven. El creixent desenvolu­pament industrial a Catalunya i la voluntat de canvi dels paradigmes, provocà aquest distanciament del neoclassicisme i obrí nous camins d’experimentació, apropant-se  als moviments modernistes europeus. La incorporació de formes orgàni­ques provinents de l’observació de la natura, les influències japoneses i el predomini de la corba enfront de la línia i l’angle rectes, n’eren alguns dels trets que caracteritza­rien aquesta nova tendència que es recolzà sobre el virtuosisme dels oficis de l’època: fusteria, vidrieria, ceràmica i forja.

L’any 1904, el matrimoni Batlló-Godó i els seus cinc fills, una família ben posicionada socialment i eco­nòmicament, provinents del món del tèxtil per ambdues branques, van comprar l’immoble del número 43 del Passeig de Gràcia. La prime­ra intenció va ser enderrocar l’edifi­ci, que llavors era una casa més de l’Eixample barcelonès i ja comptava amb trenta anys d’antiguitat (l’arqui­tecte fou Emili Sala), en un Passeig de Gràcia que, començat el segle XX, es transformava en una mena d’aparador de les famílies més exo­tèrmicament burgeses de la ciutat, aquelles que volien mostrar-se a la societat com a representants del progrés i la modernitat. La casa Lleó Morera (1902) de Domènech i Montaner i la casa Amatller (1888) de Puig i Cadafalch, n’eren ja una mostra en aquella mateixa vorera. Arquitectes de prestigi del moment varen anar deixant la seva emprem­ta en el que anomenem el quadrat d’or. Els Batlló-Godó van contractar Gaudí per ocupar-se’n i sembla que va ser ell mateix qui els va recoma­nar reformar enlloc d’enderrocar, remuntant una cinquena planta i afegint les estances del servei i els safarejos a coberta, excavar una planta soterrani i modificar la façana i els interiors. La família ocuparia la planta principal i llogarien la resta d’habitatges de les plantes superi­ors. Des del 1906 viurien en aquell peculiar pis del principal.

Una imaginació desbordant

Gaudí va fer estintolar la faça­na per dotar l’habitatge dels Batlló d’aquella tribuna de pedra de Mont­juic, que sobresurt extravertida del pla de façana. Va voler jugar també amb la superfície del pla vertical i esculpint la fàbrica de maó de 30 cm, conformà unes ondulacions que, un cop revestides amb els vidres de colors, confereixen al con­junt un aspecte de mar acolorit.

Després de l’Exposició Universal de 1888, Barcelona esdevingué una ciutat cosmopolita que afavoria certa extraversió i afany de modernitat

Font: Blogaltapolitik.blogspot.com

Les columnes de pedra de la tri­buna apareixen com òssos de les extremitats d’un mamífer, on Gaudí aprofita els punts de ròtula per incorporar-hi motius decoratius.

Destaquen els balcons de fosa i la creu de ceràmica mallorquina, que simbolitza el puny de l’espasa que venç al drac, com uns dels elements més característics d’aquesta faça­na. La intervenció de l’interior, sense cap ànim de restar-li importància, s’apropa més a un treball decora­tiu, atesa la condició preexistent de l’edifici. Tot és revestiment: nous envans corbats, cels rasos generant espais corbats i continus, desapa­rició de la recta i l’angle, a més d’un treball de fusteria, vidrieria, ceràmi­ca i serralleria que transporten cap a un país de somni que potser els amos no van acabar d’entendre mai.

Els Batlló varen viure al 43 del Passeig de Gràcia al llarg d’uns cin­quanta anys i el primer canvi d’ús es produí sobre l’any 1945 quan els estudis d’animació Chamar­tín demanen la primera llicència. Després, l’any 1954 Seguros Iberia adquireix l’edifici i hi consten 4 inter­vencions els anys 1957, 1961, 1964 i 1966, que corresponen a l’entresol i principal i al segon i quart pisos res­pectivament. Aquests canvis d’ús i titularitat, adaptant els espais a les pròpies necessitats, sembla que no van afavorir la conservació d’aquell patrimoni tan valuós que ocuparen.

Iniciem la visita

Des del vestíbul podem distin­gir dos accessos a les plan­tes diferents. En l’espai del pati de llums se situa l’antic ascen­sor que dóna servei a les plantes superiors i l’escala de veïns que l’en­volta. La mirada fuga cap a aquells detalls petits però cent per cent gaudinians: els tiradors i manetes de llautó massís i recargolat com un sarment, les ventilacions enginyo­ses de lamel·les de fusta (pura geo­metria) de les estances que donen al pati, l’enreixat de les baranes i la manera com s’embolica sobre el passamà rodó, com si es tractés d’una enfiladissa.

D’esquerra a dreta, veiem l’arrencada de l’escala principal a la planta noble, la ventilació de lames, que és pura geometria, i el tirador de les finestres de guillotina

Per accedir a la planta principal o noble, hi ha una escala corba, d’un únic tram, independent i de més categoria, amb sobrada amplada i preparada per impressionar les visites a casa dels Batlló-Godó. Tant
el passamà d’aquesta barana, com l’entornpeu són de fusta de melis, orgànics, arrodonits i tant amables que demanen ser acaronats.

Destaquen els balcons de fosa i la creu de ceràmica mallorquina, que simbolitza el puny de l’espasa que venç al drac.

En la pujada al principal detectem diversos racons protegits del pas del públic on estucadors i restauradors, fusters i ceramistes, s’afanyen a rematar la seva feina. És un privilegi poder fer la visita mentre l’obra està en marxa. Les intervencions aquí són molt puntuals i localitzades, i això permet aïllar-les del pas del públic general per mostrar oberta­ment la manera en què s’està duent a terme la restauració, tal com apos­ta el pla director: voluntat de possi­bilitar l’accés universal a aquest be d’interès cultural.

L’aparelladora Mercè Martín ha estat la coordinadora de seguretat i salut i la responsable de que aques­ta nova manera de visitar l’edifici hagi funcionat a la perfecció. Poder visitar la casa mentre s’està execu­tant la feina de recuperació, crec que és màrqueting de nota i una de les raons que fa que la vorera a hores d’ara sigui un formiguer.

Detall de l’ascensor
Mampara del replà de l’escala

El pati de llums

El pati de llums, una de les apor­tacions de Gaudí en la reforma del 1904, apareix  tot revestit de cerà­mica, amb peces de la fàbrica d’en Sebastià Ribó. Col·locades a qua­ranta cinc graus, com si fossin les escates d’un peix, arrenquen a la part baixa del pati amb uns blau cel molt clars i a mesura que s’apropen a la coberta es van enfosquin com per graduar el reflex de la llum en proporció al nivell que ocupen.

Les mampares de vidre dels replans d’escala fan unes aigües que distorsionen la mirada cap al pati produint imatges oníriques. Totes les estances que donen a aquest pati tenen ventilació directa, fins i tot a la planta golfes, disposen d’unes ventilacions fixes, en forma de lamel·les, que recorden les bràn­quies d’un peix. En la planta princi­pal, a l’habitació dels fumadors hi ha unes trapes verticals i arrodoni­des de fusta, pensades per ventilar aquestes estances.

detall de la llar de foc
rejuntat de l’estuc daurat de pa d’or

El principal

El despatx del senyor Batlló és el primer que trobem a la planta principal. Porta central amb vidres de colors, llar de foc de gres, fuste­ries de melis orgàniques i un estuc de color beix, enrivetat amb daurat com si el rejuntat d’un trencadís es fes d’or. Les juntes que delimiten el fals trencadís, ja que tot és estuc, es deixaven una mica enfonsades respecte del pla general per reom-plir-les finalment amb pa d’or de 24 quirats i 90% de puresa.

Els arquitectes tècnics Joan Olona i Mireia Bosch ens guien en la visita i ens expliquen, com a part integrant de l’equip redactor del pla director i responsables de la direc­ció d’execució, tots els detalls del que s’està fent en aquesta fase de restauració. S’ha centrat l’atenció en els estucs, les fusteries i els arram­badors i la recuperació d’alguns elements singulars com làmpades i els ganxos dels paraments verticals, que servien per penjar-hi quadres o miralls.

Hi ha un altra obra que no és visitable i que està en procés d’exe­cució, la que ells anomenen “l’obra grisa” i que té relació directa amb el canvi d’ús que està patint l’edifici des de què s’ha obert al públic. La creació d’un nou nucli de comuni­cacions vertical: ascensor i escales d’emergència, imprescindible per acomplir amb la normativa de segu­retat, accessibilitat i incendis.

Cada estança del principal és d’un estuc de color diferent. La zona de la llar de foc, en el despatx, és en la que es van trobar més malme­sos. El criteri d’intervenció sobre els estucs permet diferenciar l’original, aparegut sota les capes de pintu­ra d’altre temps, del reproduït, que simula la sorra fosca de les capes finals amb esquitxos de pintura; això es pot apreciar si t’ho mires amb molta atenció o si algú t’ho explica, però aparentment les superfícies del revestiment són contínues i homo­gènies. Passem el Saló Noble que coincideix amb el centre de tribuna i aquí es pot veure una de les làm­pades originals recuperada, després d’estar anys preservada dins una maleta. La seva posició en el vèr­tex del cel ras amb relleu helicoïdal sembla equilibrar tota l’estança.

La Sala Rosa, a continuació, la de rebre els convidats, canvia el color de l’estuc atrencadissat, a una tona­litat rosada. Des d’aquesta sala que també dóna al Passeig de Gràcia, podem apreciar com els restaura­dors, a fora, sobre la bastida de la façana, treballen en la neteja i revisió de la pedra i les aplicacions de vidre, que dintre de poc es descobrirà a la ciutat (l’any 2001 es va fer la darrera restauració).

Els singulars finestrals de melis d’aquesta façana són del tipus gui­llotina. Es poden apreciar els cables d’acer que permeten bellugar-les en vertical i el parell de tiradors de llautó col·locats a la part baixa de la fulla. La seva geometria és més pròpia d’una història de faula, però encai­xen perfectament amb els bomba­ments que descriu la tribuna.

Les estances del darrera

A més de la sala de fumadors amb ventilació directe al pati d’es­cala, trobem una sala de costura i un office, que juntament amb la cuina formaven els cossos poste­riors, gens menyspreables quant a detalls i acabats. Des d’aquestes estances s’accedeix a la terrassa de pati interior d’Illa i a l’escala d’accés al soterrani.

La coberta

La visita ens condueix des del pati posterior fins la coberta, ja que els pisos intermedis encara no són visitables o estan ocupats per les oficines d’Inmobiliaria Batlló. Tot just fa pocs dies s’ha desocupat el darrer pis encara de lloguer de la planta tercera, que conserva molts dels acabats de la reforma del 1904 i que de ben segur servirà de guia per les futures intervencions.

Làmpada recuperada de l’estança central de la planta noble i detall de finestra i de l’escala de baixada al soterrani

Arcs de catenària de la planta coberta

Previ a la sortida a la coberta es passa per la zona de safarejos, amb una estructura d’arcs de catenària molt prims i molt propers els uns dels altres, que permeten cobrir directament  amb una solera cerà­mica. Són els típics arcs gaudinians que trobem a les golfes de la casa Milà o l’edifici de Les Teresianes, entre d’altres. Les ventilacions intermèdies, com a brànquies d’un peix, donen directament a la coberta per fer afavorir la ventilació creuada d’aquests espais, que s’utilitzaven per rentar i estendre la roba.

La sortida a la coberta és espec­tacular, no només per la lluminosi­tat del dia clar que tenim, sinó pel joc de formes i colors que ens ofe­reixen xemeneies, barretets, care­ners i aiguafons. En línia vertical al pis principal hi trobem una bastida organitzada en dos nivells que per­met visitar de prop els restauradors que recuperen tota la ceràmica que cobreix aquesta mena d’esquena de drac amb al·lusions a la muntanya de Montserrat. Moltes d’aquestes peces estan muntades encadella­des de tal manera, que per treure’n una de les intermèdies caldria des­muntar tota la filera, a manera d’es­cates de peix. Això fa que la restau­ració s’hagi de fer in situ mitjançant esmalts al silicat.

Una de les patologies sobre les que encara no s’ha intervingut és la presència de fongs sota el vidre que revesteix les xemeneies, ocasiona­da per la humitat de condensació entre el suport i el vidre.

La intervenció, el pla director i el promotor

Tot i que sembla que s’està actuant molt a poc a poc, el ritme de les diferents fases les marca el pla director i cal ajus­tar-se al que aquest determina per ser rigorosos amb les actuacions de restauració.

L’any 2013 l’actual propietària, Inmobiliaria Casa Batlló, a instàn­cies del Departament de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barce­lona, encarregà el pla director per a les intervencions de la Casa Bat­lló. L’equip redactor el conformen Xavier Villanueva, arquitecte; Mireia Bosch, arquitecta tècnica i màster en Tecnologia en la Arquitectu­ra, especialitat Restauració; Alicia Dotor, arquitecta màster en Instal­lacions i Eficiència Energètica; Joan Olona, arquitecte tècnic i màster en Tecnologia en la Arquitectura, espe­cialitat Restauració; Belén Onecha, doctora arquitecta en Restauració i Rehabilitació i Ignasi Villanueva, enginyer de camins.

L’encàrrec pretén, amb base a tota la documentació recercada i a les actuacions del passat, establir un marc de referència per definir quines i com han de ser les accions de futur per garantir la protecció de l’edifici i els valors atorgats en el reconeixement cultural com a Patri­moni de la Humanitat. El pla director estableix les accions a curt, mitjà i llarg termini.

Cent anys d’actuacions que cal endreçar i valorar i que permeten fer una comparació entre els diferents aixecaments datats el 1904 (any de la llicència), un altre sobre 1950 de l’arquitecte Lluís Bonet i Garí i el que es fa l’any 2014 de l’estat actual quan es redacta el pla director. Els criteris que regiran les intervencions futures s’han de sistematitzar i valo­rar segons tres grups:

1.             Valors instrumentals, referint­se a la adequació a l’ús, a l’urba­nisme i la sostenibilitat, mercat econòmic i actualitat de la seva arquitectura.

2.             Valors significatius, fent refe­rència al moment sociocultural i polític de començament de segle XX,

3.             Valors documentals, per posar de relleu la informació històrica que aporta el monument.

Al 1904 el mateix Gaudí, en parlar de la restauració de la Catedral de Mallorca, afirmava que restauració no significa refer elements d’un determinat estil o època, sacrificant les altres èpoques, sinó tornar les coses al seu lloc i a la seva veritable funció, sense copiar les formes, sinó posseint el seu esperit .

Aquest criteri és el que ha per­mès a l’equip redactor i als directors de l’obra, desenvolupar un quadre­guia en el qual, en funció de l’estat de conservació de cada element i de cada part de l’edifici, es pot determinar si és original o no, si ha estat intervingut amb o sense rigor documental. I així, s’han determinat quatre nivells d’intervenció: conser­vació, restauració, reproducció amb rigor documental i nova actuació si convé.

Es bàsic fixar aquests criteris degut a què al llarg d’aquests cent anys i poc hi han passat moltes mans com a conseqüència dels successius can­vis de propietat i ús. Moltes de les estances han estat modificades, pin­tades, s’han canviat baranes, làmpa­des, fusteries… i si el que es pretén és deixar la casa en el seu estat més pur, és imprescindible fer aquesta anàli­si prèvia. A partir d’aquí, és un treball d’anar rascant, anar descobrint per capes, regates, tacs de fusta encastats a les parets d’on penjaven els ganxos, fusteries amb senyals d’antics porti­cons, etc.

Els arquitectes tècnics Joan Olona (esquerra) i Mireia Bosch (dreta) junt amb l’autora de l’article (Foto: Imma Alcario)

El fenomen museu-turístic BCN-Gaudí

No puc deixar de comen­tar la impressió que em van causar les cues de gent sota la bastida disposa­da a pagar entre 24 i 30 € per fer la visita. La majoria eren estrangers, turistes i una ter­cera part d’ells asiàtics. Venen convençuts per visitar l’obra de Gaudí i segurament ja hauran visitat o visitaran el temple de la Sagrada Família o el Park Güell, la Casa Vicens o el Palau Güell.
El tàndem Barcelona-Gaudí forma part de la més pròspera indústria museo-turística en la actualitat: la Casa Vicens, pro­pietat d’una banca andorrana, que ha vist una oportunitat en la inversió, va obrir les seves portes ara farà dos anys; la Sagrada Família, sentia la notí­cia fa pocs dies, ha regularitzat la situació de la seva cons­trucció, que ha anat avançant durant més de 130 anys sense els permisos pertinents i paga­rà 4,6 milions en concepte d’impost de construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i la taxa de llicència d’obres, des­prés de gairebé tres anys de negociacions.

Inversió en Gaudí

Tot són senyals de què la inversió en Gaudí és segura i pròspera. No en va, els promotors actuals de la restauració de la Casa Batlló, la família Bertran ( antics propietaris de l’exitós Chupa-Chups) han sabut promocionar aquestes visites d’obra en les quals, organitzats per llengües, els grups connectats a les seves respectives audioguies, se succeeixen amunt i avall des del principal fins la coberta.

Detall de la coberta amb l’espinada del drac i l’espasa de Sant Jordi en una foto presa l’any 2007 pel fotògraf de L’INFORMATIU Albert Casanovas, que va morir el mateix any i al qual recordem amb gratitud i afecte

L’autora: Anna Moreno és arquitecta tècnica col·legiada núm. 6.071 i també arquitecta.

Agraïments: A Joan Olona i a Mireia Bosch per la seva amabilitat i la seva atenció en les detallades explicacions del desenvolupament de tot el procés i per compartir amb nosaltres les seves particulars notes i anècdotes. També a Núria Pérez de Cases Singulars que ens va guiar en la primera visita.

Notes i referències:

(1)  Bergós Massó, J. 1953

www.casessingulars.com fins la coberta.

www.palauguell.cat/patrimoni-mundial

PUBLICITAT

L'Informatiu accessibilitat catástrofe climática CCCB ciutat gentrificació inclusió planeta plàstic recursos Reflexió sostenibilitat

Ciutat, on vas?

Cap a on va la ciutat? És ine­vitable la seva autodestruc­ció? O hem de ser optimistes i pensar que som a temps d’actuar i revertir la situació sempre que ho fem de manera urgent?

Escrit per -

Cap a on va la ciutat? És ine­vitable la seva autodestruc­ció? O hem de ser optimistes i pensar que som a temps d’actuar i revertir la situació sempre que ho fem de manera urgent? A principis de juliol, el Centre de Cultura Con­temporània de Barcelona (CCCB) va organitzar, juntament amb la British Academy, el debat Les ciu­tats en l’antropocè (*). Una pers­pectiva mediterrània per debatre els principals reptes urbans avui. El tret de sortida, una conversa entre Nigel Thrift, catedràtic de l’Escola de Geografia i Medi Ambient de la Universitat d’Oxford, i Suzanne Hall, catedràtica associada de sociologia de la London School of Economics (LSE), on codirigeix el projecte Citi­es, moderats per Francesc Muñoz, professor de Geografia Urbana a la Universitat Autònoma de Barcelona (uAB) des de 1995 i director de l’Ob­servatori de la Urbanització de la mateixa universitat.

Al centre del debat, la “catàstrofe climàtica”, en paraules de Hall, (els experts ja han deixat enrere el terme canvi i ara empren crisi, molt més dur), una catàstrofe que ha esde­vingut la tercera guerra mundial, segons Joseph Stiglitz, un dels eco­nomistes actuals més prestigiosos i escoltats del món. Hall va incidir en la seva intervenció en la sobreex­plotació dels recursos i l’excessiu consum humà, en la intersecció dels desplaçaments múltiples i els movi­ments migratoris (per la sequera, la fam i la guerra, principalment) i de l’existència, malgrat tot, de múltiples energies que fan possible un canvi, una nova forma de governança amb accions que poden anar des de la supressió de les exportacions de residus als països pobres a la lluita contra la congestió i els excessos del turisme i la gentrificació.

Per la seva banda, Sir Nigel Thrift va qualificar les ciutats d’”assassi­nes”; després d’haver estat conside­rades bressol de la civilització, són ara espai de múltiples formes de violència (el trànsit, la contaminació, les desigualtats) i desafiaments, i ens urgeixen a passar a l’acció. Al rerefons, el “problema”, que el públic assistent a la conversa va clavar: “som molts i consumim molt”. Arri­bats a aquest punt, però, no sabem el volum de població que el nostre planeta és capaç de suportar i si és possible que adoptant una altra forma d’organització la població pugui seguir creixent. El que sí tenim clar, com apuntava Nigel Thrift, és que no podem continuar  amb l’ac­tual model productiu i el seu ritme de destrucció.

A principis de juliol el CCCB i British Academy van organitzar el debat, Les ciutats en l’antropocè: una perspectiva mediterrània per debatre els principals reptes urbans d’avui

Què fer, doncs, amb aquestes ciutats, éssers vius que en pocs anys acolliran la major part dels habitants del planeta? Thrift va pro-posar algunes mesures que tots coneixem com ara reduir el consum de carn (per a ell és molt greu el mal que estem infligint a la resta d’és­sers humans amb què convivim), o canviar la maquinària agrícola i anar cap a un sistema agrícola més sos­tenible, entre d’altres.

Mentrestant, emergeixen tímida­ment alguns moviments econòmics que podrien trasbalsar per complet l’actual model, com el que propug­na el decreixement, és a dir, recular com a contraposició al creixement continu del Producte Interior Brut (PIB) perquè el planeta es pugui regenerar. Sí, a la conversa del CCCB es va mencionar, però poc més. Cap estat ni organització internacional ha gosat (que jo sàpiga) apostar pel decreixement i, en conseqüèn­cia pel seu propi suïcidi econòmic. No podem oblidar, però, que fins a la Revolució Industrial el PIB pràcti­cament no va evolucionar… D’altres, més prudents, parlen senzillament de buscar l’equilibri  i no el creixe­ment sense aturador, o de substi­tuir el tenir pel compartir, cosa que ja estem començant a veure i viure, ja sigui per motius climàtic o econò­mics: la classe mitjana s’empobreix, els recursos escassegen.

A escala particular, és molt bonic parlar de sostenibilitat i menys bosses de plàstic, però reduir la nostra petjada hauria de ser, segons els radicals, més valenta i sacrificada. Alguns exemples: qui està dispo­sat, tenint els mitjans, a deixar de volar a l’altra punta del planeta, a fer durar la roba més temps i deixar de comprar-ne, a optar pel no sem­pre confortable transport públic, a recuperar les cafeteres italianes de tota la vida (millor el residu que no es genera que l’excusa de la càpsula compostable)? Perquè és molt cool lluir unes espardenyes fetes amb la goma de rodes velles, però potser és millor fer durar una mica més el parell (o parells) de les que ja tenim i no consumir-ne de noves…  I així tot, fent de l’austeritat un estil de vida.

Emergeixen tímidament alguns moviments econòmics que podrien trasbalsar l’actual model, com el que propugna el decreixement, perquè el planeta es pugui regenerar.

A escala més macro, s’alineen tots aquells que advoquen, com Suzanne Hall, per augmentar la fiscalitat dels vehicles motoritzats que accedeixen a les grans ciutats i destinar els fons a instal·lar plaques solars a les escoles (en el cas de Londres, la seva ciutat, el consum elèctric és molt elevat) o a facilitar l’habitatge públic i sostenible per a aquella classe mitjana empobrida mencionada anteriorment, apostar pel bé comú, la participació en el món local i la reivindicació compro-mesa a peu de carrer. I cal pensar en ciutats en clau d’inclusió i accessibi­litat, per a tothom, acollidores, ober­tes i amables amb més vulnerables i amb les persones amb risc d’exclusió social, els pobres i les persones amb discapacitat, la gent gran…

Cal pensar en ciutats en clau d’inclusió i accessibilitat, per a tothom, acollidores, obertes i amables amb els més vulnerables i amb les persones amb risc d’exclusió social, els pobres i les persones amb discapacitat, la gent gran…

Està clar que tots i cadascú de nosaltres podem incidir, amb un major o menor nivell de responsa­bilitat i ganes, a casa o a la feina, en la reversió, o com a mínim el fre, d’aquesta violència que estem exercint sobre el nostre entorn més proper. I els professionals de l’arqui­tectura tècnica molt més que altres professionals (però no se n’escapa ningú) coneixen un munt de mesu­res i iniciatives amb efectes positius sobre la terra, alternatives a formes i materials del sector més agressius amb el planeta.

En tot cas, s’ha d’actuar de mane­ra urgent, perseverant, i a escala glo­bal, això últim un desafiament quan grans potències mundials, i els seus líders, no hi creuen (o diuen no creu­re-hi, per captar adeptes). Deixant de banda els poderosos, pregun­tem-nos: i jo, què puc fer?

PUBLICITAT

L'Informatiu accesibilidad catástrofe climática CCCB ciudad gentrificación inclusión planeta plástico recursos Reflexión Sostenibilidad

Ciudad, ¿dónde vas?

¿Hacia dónde va la ciudad? ¿Es inevitable su autodestrucción? ¿O debemos ser optimistas y pensar que estamos a tiempo de…

Escrit per -

¿Hacia dónde va la ciudad? ¿Es inevitable su autodestrucción? ¿O debemos ser optimistas y pensar que estamos a tiempo de actuar y revertir la situación siempre que lo hacemos de manera urgente? A principios de julio, el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona (CCCB) organizó, junto con la British Academy, el debate Las ciudades en el antropoceno (*). Una perspectiva mediterránea para debatir los principales retos urbanos hoy. El disparo de salida, una conversación entre Nigel Thrift, catedrático de la Escuela de Geografía y Medio Ambiente de la Universidad de Oxford, y Suzanne Hall, catedrática asociada de sociología de la London School of Economics (LSE), donde codirige el proyecto Cities, moderados por Francisco Muñoz, profesor de Geografía Urbana en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) desde 1995 y director del Observatorio de la Urbanización de la misma universidad.

En el centro del debate, la “catástrofe climática”, en palabras de Hall, (los expertos ya han dejado atrás el término ‘cambio’ y ahora emplean ‘crisis’, mucho más duro), una catástrofe que se ha convertido en la tercera guerra mundial, según Joseph Stiglitz, uno de los economistas actuales más prestigiosos y escuchados del mundo. Hall incidió en su intervención en la sobreexplotación de los recursos y el excesivo consumo humano, en la intersección de los desplazamientos múltiples y los movimientos migratorios (por la sequía, el hambre y la guerra, principalmente) y de la existencia, a pesar de todo, de múltiples energías que hacen posible un cambio, una nueva forma de gobernanza con acciones que pueden ir desde la supresión de las exportaciones de residuos en los países pobres en la lucha contra la congestión y los excesos del turismo y la gentrificación.

Por su parte, Sir Nigel Thrift calificó las ciudades de “asesinas”; después de haber sido consideradas cuna de la civilización, son ahora espacio de múltiples formas de violencia (el tráfico, la contaminación, las desigualdades) y desafíos, y nos urgen a pasar a la acción. En el trasfondo, el “problema”, que el público asistente a la conversación clavó: “somos muchos y consumimos mucho”. Llegados a este punto, sin embargo, no sabemos el volumen de población que nuestro planeta es capaz de soportar y si es posible que adoptando otra forma de organización que la población pueda seguir creciendo. Lo que sí tenemos claro, como apuntaba Nigel Thrift, es que no podemos continuar con el actual modelo productivo y su ritmo de destrucción.

A principios de julio el CCCB y British Academy organizaron el debate, Las ciudades en el antropoceno: una perspectiva mediterránea para debatir los principales retos urbanos de hoy.

¿Qué hacer, pues, con estas ciudades, seres vivos que en pocos años acogerán la mayor parte de los habitantes del planeta? Thrift propuso algunas medidas que todos conocemos como reducir el consumo de carne (para él es muy grave el daño que estamos infligiendo al resto de seres humanos con los que convivimos), o cambiar la maquinaria agrícola e ir hacia un sistema agrícola más sostenible, entre otros.

Mientras tanto, emergen tímidamente algunos movimientos económicos que podrían trastocar por completo el actual modelo, como el que propugna el decrecimiento, es decir, retroceder como contraposición al crecimiento continuo del Producto Interior Bruto (PIB) para que el planeta pueda regenerar. Sí, a la conversación del CCCB se mencionó, pero poco más. Ningún estado ni organización internacional ha osado (que yo sepa) apostar por el decrecimiento y, en consecuencia, por su propio suicidio económico. No podemos olvidar, sin embargo, que hasta la Revolución Industrial el PIB prácticamente no evolucionó … Otros, más prudentes, hablan sencillamente que buscar el equilibrio y no el crecimiento sin freno, o de sustituir el tener por compartir, algo que ya estamos empezando a ver y vivir, ya sea por motivos climático o económicos: la clase media se empobrece, los recursos escasean.

A escala particular, es muy bonito hablar de sostenibilidad y menos bolsas de plástico, pero reducir nuestra huella debería ser, según los radicales, más valiente y sacrificada. Algunos ejemplos: quien está dispuesto, teniendo los medios, a dejar de volar en la otra punta del planeta, a hacer durar la ropa más tiempo y dejar de comprar, a optar por no siempre confortable transporte público, ¿a recuperar las cafeteras italianas de toda la vida (mejor el residuo que no se genera que la excusa de la cápsula compostable)? Porque es muy cool lucir unas alpargatas hechas con la goma de ruedas viejas, pero quizás es mejor hacer durar un poco más el par (o pares) de las que ya tenemos y no consumir otras nuevas … Y así todo, haciendo de la austeridad un estilo de vida.

Emergen tímidamente algunos movimientos económicos que podrían trastocar el actual modelo, como el que propugna el decrecimiento, porque el planeta se pueda regenerar.

A escala más macro, se alinean todos aquellos que abogan, como Suzanne Hall, para aumentar la fiscalidad de los vehículos motorizados que acceden a las grandes ciudades y destinar los fondos a instalar placas solares en las escuelas (en el caso de Londres, su ciudad, el consumo eléctrico es muy elevado) o facilitar la vivienda pública y sostenible para esa clase media empobrecida mencionada anteriormente, apostar por el bien común, la participación en el mundo local y la reivindicación compro-mesa a pie de calle. Y hay que pensar en ciudades en clave de inclusión y accesibilidad, para todos, acogedoras, abiertas y amables con más vulnerables y con las personas con riesgo de exclusión social, los pobres y las personas con discapacidad, las personas mayores …

Hay que pensar en ciudades en clave de inclusión y accesibilidad, para todos, acogedoras, abiertas y amables con los más vulnerables y con las personas con riesgo de exclusión social, los pobres y las personas con discapacidad, las personas mayores …

 

Está claro que todos y cada uno de nosotros podemos incidir, con un mayor o menor nivel de responsabilidad y ganas, en casa o en el trabajo, en la reversión, o como mínimo el freno, de esta violencia que estamos ejerciendo sobre nuestro entorno más cercano. Y los profesionales de la arquitectura técnica mucho más que otros profesionales (pero no se escapa nadie) conocen un montón de medidas e iniciativas con efectos positivos sobre la tierra, alternativas a formas y materiales del sector más agresivos con el planeta.

En todo caso, se debe actuar de manera urgente, perseverante, y a escala global, esto último un desafío cuando grandes potencias mundiales, y sus líderes, no creen (o dicen no creer, para captar adeptos). Dejando de lado los poderosos, preguntémonos: y yo, ¿qué puedo hacer?

 

PUBLICITAT

L'Informatiu Construcción Economia circular explotación racional Medio Ambiente productos valorizados Reciclaje recursos Reflexión Sostenibilidad

¿Ha llegado la hora de la economía circular?

La transición hacia una economía circular en el sector de la construcción representa una gran oportunidad para el crecimiento económico y la creación de puestos de trabajo que no dependan de recursos no renovables y tengan un impacto positivo socioeconómico y medioambiental.

Escrit per -

Producir, usar y tirar… El paradigma del actual modelo económico lineal podría estar llegando a su fin. ¿La mejor alternativa? Todo apunta a un nuevo paradigma presidido por la economía circular de la que el sector de la construcción no puede quedar al margen.

Los humanos generamos residuos y sobreexplotamos los recursos por encima de nuestras posibilidades, utilizando 34 veces más materiales de construcción que en el siglo XIX, 27 veces más minerales, 12 veces más combustible fósiles, y cuatro veces más biomasa. Un modelo económico de producción y gestión de recursos, bienes y servicios que potencia un consumo a corto plazo nada sostenible. Sin nosotros, la naturaleza es un buen ejemplo de desarrollo sostenible: todos los elementos que forman parte son reutilizados continuamente y cíclicamente y no existen ni basura ni vertederos. Un ejemplo que inspira la economía circular, un sistema de aprovechamiento de recursos que cuida el medio ambiente y donde prima la explotación racional de los recursos naturales, el reciclaje y la reutilización de los elementos que, por sus características, no puedan volver al medio ambiente.

 

Una definición circular

La economía circular es un modelo que utiliza la mínima cantidad de recursos naturales necesarios; selecciona de manera inteligente los recursos, evitando los no renovables y las materias primas críticas; gestiona eficientemente los recursos utilizados; y reduce los impactos ambientales, restituyendo el capital natural y fomentando su regeneración. Así, la economía circular no sólo atiende el cierre de ciclos, sino que destaca la reducción de las dependencias, la eficiencia y la necesidad de que el modelo económico mantenga y restituya el capital natural y minimice las afecciones ambientales a la sociedad.

Este nuevo paradigma podría reducir hasta un 99% los desechos de algunos sectores industriales y las emisiones de gases ayudando a proteger el medio ambiente ya dar respuesta “a la necesidad de una economía más eficiente que preserve los recursos más esenciales con la provisión de materias primas secundarias, evitando las materias críticas y las que tienen problemas de abastecimiento o mayores costos”, se asegura en el documento Economía circular en el sector de la construcción, elaborado por el Congreso Nacional del Medio Ambiente (CONAMA).

“El sector de la construcción moviliza una gran cantidad de recursos naturales, especialmente no renovables.”

Primeros movimientos

La economía circular ha comenzado a introducirse en la actual política económica y ambiental de la Comisión Europea. El 2 de diciembre de 2015, la Comisión Europea aprobó el Plan de Acción de la Unión Europea para la Economía la Economía Circular, un documento que define un mandato basado en la integración de un cambio de paradigma económico en la Unión Europea y que da algunas pautas para garantizar un crecimiento sostenible mediante la utilización de los recursos de una manera más inteligente y sostenible. Dos años después, en 2017, el Libro Blanco sobre el Futuro de Europa analizaba cómo evolucionará Europa en el próximo decenio. Entre los problemas a los que se enfrenta Europa destaca, según la publicación, encontrar soluciones medioambientales innovadoras para reducir los efectos del cambio climático.

Que la economía circular sea el principal programa en el ámbito de la sostenibilidad y el más ambicioso de los que desarrolla la Unión Europea demuestra, según Jordi Morató, coordinador de la Cátedra Unesco de Sostenibilidad de la Universidad Politécnica de Cataluña, que “una vez Europa ha perdido el control de las materias primas y sabe que el crecimiento tiene un límite, el futuro pasa inexorablemente por la economía circular, un nuevo paradigma que puede favorecer, a la vez, el medio ambiente y la economía “.

Pero, ¿qué pasa en España? Más bien poco. Según el informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España (Fundación COTEC, 2017), las iniciativas son incipientes y se han centrado, sobre todo, en las políticas ambientales de la fase final del ciclo económico, como la gestión de los residuos (Plan estatal Marco de Gestión de Residuos 2016-2022), aunque también se han abierto nuevas perspectivas para los bioprocesos en el mundo económico (Estrategia Española de Bioeconomía Horizonte 2030).

Así, la economía circular se empieza a percibir en España como una alternativa real al actual modelo de producción y consumo. El camino hacia este paradigma alternativo pasa por la innovación. Según la Fundación COTEC, “serán necesarias nuevas tecnologías, procesos, servicios y modelos empresariales, así como el cambio integral en los patrones de comportamiento de los consumidores”. Pero también pasa que pase a ser una prioridad entre los responsables políticos y empresariales.

La situación española referida al consumo de recursos y en la evolución de los principales sectores económicos que inciden en los procesos de economía circular se puede resumir con los datos siguientes:

  • El consumo nacional de materiales en España se ha reducido casi un 50% entre 2008 y 2012.
  • La intensidad energética de la economía española es inferior a la media de la Unión Europea y en 2013 fue el séptimo país europeo con menor intensidad.
  • La crisis económica ha roto la tendencia positiva de inversión ambiental de la industria, produciéndose una caída de la inversión del 60% desde 2008.
  • La generación de residuos municipales por habitante mantiene una tendencia generalizada de descenso en los últimos años, un 31,8% entre 2000 y 2013.

Aunque la situación, tanto en España como en Europa, está condicionada por la reciente recesión económica, que ha provocado cambios en los procesos productivos y consultivos que ahora podrían aprovecharse para acelerar la transición hacia una economía más sostenible, aunque no se ha avanzado mucho hacia la economía circular. “Europa se mueve para afrontar un problema de recursos escasos y de residuos excesivos pero las políticas medioambientales aún son muy voluntaristas”, asegura Jordi Marrot, responsable de la unidad de Rehabilitación y Medio Ambiente del CAATEEB.

La construcción, un sector clave

El sector de la construcción es clave para las economías europeas (en especial para España) por sus cifras macroeconómicas y por la gran cantidad de recursos naturales que moviliza. Según datos de la Comisión Europea, la construcción y el uso de los edificios representan, en la Unión Europea, el 40% del consumo de energía, el 35% de las emisiones de gases de efecto invernadero, el 50% de los materiales extraídos, el 30% del consumo de agua y el 35% de los residuos generados.

El sector de la construcción moviliza, en definitiva, una gran cantidad de recursos naturales, especialmente no renovables. Esta circunstancia hace que sea clave su reconversión hacia una economía circular que genere, según el documento Economía circular en el sector de la construcción de CONAMA, “un sistema menos dependiente, más competitivo y resiliente ante crisis económicas y ambientales. Esta transición implicará una importante reducción del uso de recursos naturales y del impacto ambiental y se convertirá en una oportunidad económica derivada de la ventaja competitiva “.

Hoy por hoy, sin embargo, la construcción sigue siendo un sector de proceso lineal. Ni se recuperan bastante materiales, ni la separación en origen siempre existe, ni la gestión de residuos ha dejado de terminar en vertido. La especificidad del sector, sin embargo, hace que la economía circular no se tenga que limitar a la gestión de los residuos, sino que debería abarcar todo el ciclo de vida del proceso constructivo, desde la redacción del proyecto al mantenimiento, reforma o cambio de uso, ya la deconstrucción, permitiendo que los materiales puedan ser reutilizados o reciclados.

El sector de la construcción se verá obligado, según CONAMA, a cambiar, en los próximos años, su modelo y conseguir que los diferentes agentes y procesos involucrados adapten: “es necesario que las fases de producción, planificación y diseño prevean todo el que sucede en la fase de ejecución. En este sentido, es fundamental el traspaso de conocimiento y el trabajo conjunto de los profesionales que actúan en estas tres fases, así como la supervisión y regulación de las diferentes administraciones implicadas “.

“La economía circular no debe limitarse a la gestión de los residuos, sino que debería abarcar todo el ciclo de vida del proceso constructivo.”

Retos y obstáculos

Sea como sea, y aunque tímidamente, la transición hacia una economía circular ya ha comenzado. Una transición que, según el informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España de la Fundación C?teC, es una gran ventaja para la Unión Europea ya que incrementará “su competitividad y sostenibilidad, construyendo un sistema económico más adaptable a la escasez de materias primas y recursos energéticos, así como propulsando la innovación y eficiencia empresarial, hechos que cambiarán, de manera radical, los patrones de producción y consumo “.

Esta transición puede favorecer el empleo y el crecimiento socioeconómico a escala local y fortalecer la cohesión social y la integración. Al mismo tiempo, el nuevo modelo de producción y consumo circular puede limitar o evitar el impacto ambiental y los daños irreversibles en el clima y la biodiversidad, reduciendo las emisiones de gases de efecto invernadero. Según estimaciones de la Comisión Europea, si se aplicara toda la normativa vigente en materia de residuos se crearían más de 400.000 puestos de trabajo en la Unión Europea, 52.000 de ellos en España.

Lo confirma Josep Maria Tost, presidente de la Agencia Catalana de Residuos, al asegurar que la economía circular “es una oportunidad para el conjunto del mundo industrial catalán, que sabe que tiene que cambiar su manera de producir basada en coger, utilizar y tirar. Una situación insostenible. En el sector de la construcción hay que entrar en las oportunidades de reutilización, es decir, valorar un segundo uso para los materiales de obra, y en el reciclaje y uso de nuevos materiales fabricados con contenido reciclado. El sector tiene que hacer un cambio mental: un edificio, una casa o un puente son un banco de recursos “.

Esta transición hacia una economía circular deberá superar, sin embargo, toda una serie de retos y obstáculos:

Cambio de modelo productivo. La transición hacia la economía circular exige un cambio hacia un modelo económico más eficaz que atienda las necesidades reales de la sociedad. Según la Fundación COTEC, este cambio “debe fundamentarse en el desacoplamiento del crecimiento económico respecto de las presiones ambientales derivadas del consumo de recursos y la generación de residuos”. Un cambio de paradigma y de modelo económico que, según Jordi Marrot, “es el gran tope con el que se enfrenta la economía circular”.

Ahí coincide Marta Escamilla, investigadora de Leitat, entidad que gestiona tecnologías para crear y transferir valores sostenibles a empresas y entidades a través de la investigación y los procesos tecnológicos. Según Escamilla, el principal obstáculo “es la herencia de hacer las cosas como siempre se han hecho, sin pensar realmente en el sector de la construcción como un sistema global, la reticencia a buscar nuevos modelos de negocio que no se basen únicamente en el beneficio económico en el momento de construir, sino que miren más allá y busquen la eficiencia a todos los niveles “.

Indicadores fiables. La transición hacia la economía circular necesita una red de indicadores que facilite un sistema de toma de decisiones integrado que permita evaluar y determinar la situación y el progreso de un cambio de paradigma económico, especialmente en sus fases de producción y consumo. El gran problema actual del sector de la construcción, apunta Jordi Marrot, del CAATEEB, “es que los indicadores de los que disponemos no son fiables, sólo tenemos datos de los áridos reciclados porque es el subsector más profesionalizado, no sabemos lo que pasa realmente en los vertederos con el resto de residuos de la construcción y mucho menos con la reutilización de productos que actualmente no está profesionalizado y no pasa por un gestor de residuos “.

Sin datos fiables, asegura el documento de trabajo de CONAMA, “no se pueden tomar las decisiones adecuadas para preservar recursos, energía y agua, así como minimizar el impacto ambiental en el sector de la construcción “.

En este sentido, y aunque el Parlamento Europeo propuso en 2014 un conjunto de indicadores para evaluar el comportamiento ambiental del sector de la construcción, CONAMA propone una serie de nuevos indicadores:

  • Consumo total de energía
  • Uso de material y su impacto ambiental
  • Gestión de residuos de construcción y demolición
  • Contenido reciclado de materiales de construcción
  • Posibilidad de reciclado y reutilización de materiales y productos
  • Consumo total de agua
  • Intensidad de uso de los edificios
  • Confort interior

Productos valorizados. Uno de los retos más importantes de la transición hacia la economía circular en el sector de la construcción es la aún baja aceptación de los nuevos materiales procedentes de productos valorizados, material procedente de productos utilizados y de restos de material recuperado para su reutilización. Un problema que ya detectó el CAATEEB “cuando hizo un estudio en el año 2000 donde se evidenciaba la dificultad de concienciación de los actores del sector de la construcción y especialmente los fabricantes de algunas familias de productos “, apunta Jordi Marrot.

La solución a este reto apunta, según CONAMA, “al incremento de forma notable los cánones de vertido” generando, así, sistemas que acrediten la seguridad, calidad, durabilidad de los productos que se generen con materias primas secundarias; sistemas que incorporen más información medioambiental para ayudar en la toma de decisiones; o que establezcan estímulos fiscales que permitan favorecer el uso de materias primas secundarias.

Otro reto en este sentido es, según Josep Maria Tost, presidente de la Agencia Catalana de Residuos, “superar las barreras normativas y técnicas a la aceptación de materiales que provengan del reciclaje de residuos de la construcción. Desde la Agencia queremos que los áridos reciclados entren más en la cadena. En 2016 promovimos un acuerdo voluntario con el Gremio de Áridos de Cataluña y la Asociación Catalana de Gestores de Residuos de la Construcción, con el objetivo de promover la utilización de un mínimo de un 5% de árido reciclado en todas las obras que se realicen en Cataluña. Ahora lo intentaremos imponer normativamente “.

Cultura circular. La evolución hacia una economía circular en la construcción no será posible, sin embargo, sin un buen trabajo de formación, capacitación y sensibilización. Así, hay que actuar en la formación y capacitación de los profesionales del sector en los principios de la economía circular y hay que promover una mayor sensibilización social con respecto a la importancia del mantenimiento, de la rehabilitación, de la adecuada selección de productos valorizados y de proveedores o constructores con criterios de economía circular, y del cambio del modelo de propiedad por el modelo de uso o servicio.

Según Marta Escamilla, la implantación de la economía circular sólo se acelerará “con mucha comunicación y sensibilización, tanto del sector de la construcción como de los consumidores. La investigación, sin embargo, también tiene un papel muy importante para mejorar las tecnologías existentes y poder optimizar el uso de recursos al máximo. Actuaciones como la Plataforma del Vallès Circular permiten acercar la I + D + i en las empresas con el fin de transferir conocimientos y acelerar así la economía circular en el territorio “.

La transición hacia la economía circular en España necesita nuevas iniciativas políticas, empresariales y sociales centradas en la consolidación de una economía diversificada, sostenible, hipo carbónica y ecoeficiente. De momento, sin embargo, lo más parecido a una estrategia española de economía circular son el Plan Estatal Marco de Gestión de Residuos, la Estrategia Española de Bioeconomía Horizonte 2030 o, a nivel autonómico, la Estrategia de Impulso a la Economía verde y Circular aprobada en 2015 por el gobierno de la Generalitat.

Retos específicos. Además de los retos transversales del sector de la construcción, las diferentes fases del proceso constructivo también deberán superar sus propios retos específicos en su transición hacia la economía circular:

  • La selección y extracción de materias primas debe basarse en la elección de materiales de calidad y de elevada durabilidad que generen pocos impactos en su ciclo de vida.
  • Hay que promover el ecodiseño para generar productos lo más sostenibles posible teniendo en cuenta todas las variables ambientales.
  • La planificación y el diseño de los proyectos se realizarán con principios de sostenibilidad para que las construcciones tengan una alta durabilidad y calidad, faciliten su mantenimiento, reparación y rehabilitación, tengan flexibilidad de uso para permitir su reconversión en otra tipología o diferente uso.
  • La fase de ejecución debe tener en cuenta la gestión de los residuos de la construcción y el control de calidad de los materiales y procesos y la formación adecuada de los integrantes de la obra para garantizar una buena gestión del proceso.
  • En este nuevo paradigma, cobran especial relevancia las operaciones de mantenimiento, aunque insuficientemente presentes y reguladas en la edificación.
  • La rehabilitación supone una oportunidad clave para aplicar el parque edificado los criterios de la economía circular. Siempre que se gestionen bien los residuos provocados con sistemas que aseguren el adecuado tratamiento de los residuos y que permitan maximizar la separación en origen.
  • La demolición al final de la vida útil de las edificaciones debe ser totalmente selectiva para conseguir altas tasas de reciclaje o valorización.
  • La normativa actual que regula producción y gestión de residuos de construcción y demolición es de difícil cumplimiento. Hay que evitar los vertidos ilegales y mejorar la gestión de los residuos, transformándolos, siempre que no se puedan ni reutilizar ni reciclar, en energía alternativa.

Necesidad de una hoja de ruta

Para superar estos retos, el informe Situación y Evolución de la Economía Circular en España de la Fundación COTEC propone “definir una hoja de ruta clara, que comprenda objetivos y estrategias de largo plazo, así como medidas y acciones de corto plazo, y que integre los esfuerzos a diferentes niveles: estatal, autonómico y local, incluyendo también el rol de las ciudades y de sectores industriales específicos “. Esta hoja de ruta debería contemplar, según COTEC, medidas como el desarrollo de normativas que promuevan las compras verdes, la reforma y definición de impuestos e incentivos para favorecer la eficiencia y sostenibilidad, y la introducción de elementos educativos de consumo responsable desde el inicio de la escolarización.

También hay que avanzar en incentivos económicos. En Holanda, por ejemplo, ya existen y, en el caso de Suecia, se aplica el 4% del IVA en reutilización y reparación en lugar del 21%. Estos países que he comentado tienen bonificaciones fiscales en el impuesto de sociedades de las grandes compañías, mejora tecnológica para reducir residuos o I + D para mejorar procesos productivos. La industria de la construcción comienza a ver que, a medio plazo, la economía circular le beneficia. Pero, de momento, y a corto plazo,

“Es la Administración quien debe hacer de ‘palanca’ para que esto sea posible. Y en eso ya estamos trabajando. Por ejemplo, en mayo de 2018 se presentó Cataluña Circular, una iniciativa impulsada por la Generalitat que cuenta con la participación activa de organizaciones empresariales, sociales y administraciones locales “, apunta Josep Maria Tost.

La transición hacia una economía circular en el sector de la construcción representa, en definitiva, una gran oportunidad para el crecimiento económico y para la creación de puestos de trabajo que no dependan del consumo de recursos no renovables y que tengan un impacto positivo socioeconómico y medioambiental. Para dar impulso a este potencial innovador, sin embargo, hay que armonizar esfuerzos y definir estrategias a largo plazo que impliquen activamente a todos los actores involucrados.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu Catálogo de dispositivos de impresión 3D conglomerado. Construcción impresión 3D obras Profesión Tecnologia

La tecnología de construcción con impresión 3D

La impresión 3D ha existido en el mundo desde el origen de nuestra historia. Una jarra cerámica o una espada metálica son ejemplos donde se crea un objeto tridimensional mediante la aplicación sucesiva de capas de materia prima: exactamente la definición de la impresión 3D.

Escrit per -

Si reflexionamos al respecto, nos damos cuenta de que la impresión 3D ha existido en el mundo desde el origen de nuestra historia. Una jarra cerámica o una espada metálica son ejemplos donde se crea un objeto tridimensional mediante la aplicación sucesiva de capas de materia prima: exactamente la definición de la impresión 3D.

La prefabricación de grandes elementos, también forma parte de la evolución de la impresión 3D. En un primer momento, se fabrican en la industria los elementos constructivos principales con grandes máquinas, posteriormente se transportan a la obra y es allí donde se parecen encima de un espacio previamente preparado. Este sistema no se puede trasladar a la obra, por varias limitaciones como las dimensiones de las máquinas, la dificultad para desplazarlas o la dificultad de integrar mecanismos de unión entre elementos, pero parte de su ingeniería conforma las bases de la construcción 3D. Los primeros intentos que lograron la movilidad de estos sistemas, usaban una evolución de las grúas de construcción para fabricar los cierres exteriores directamente en obra, sin requerir ensamblaje.

El mecanismo robótico se conceptualizó en la década de 1950, y durante la siguiente década se desarrolló la tecnología de construcción, con extrusores de hormigón y espumas. El desarrollo de la fabricación de edificios enteros mediante técnicas de hormigón y ensamblaje robotizado de componentes, similares a la impresión 3D, fue posterior, siendo Japón la nación pionera.

La impresión de forjados y techos es técnicamente más difícil que los cierres, ya que implica que un elemento estructural horizontal empiece a trabajar desde el mismo momento de la aplicación. Las impresoras 3D convencionales resuelven este punto con la incorporación a la impresión de soportes (pequeños filamentos de plástico) que posteriormente se retiran con facilidad. Cuando se trata de apuntalar una construcción, la solución no es tan fácil como con el plástico, y por ello, hasta la actualidad, no hay otra alternativa que ejecutar una construcción por fases.

En nuestros días, la impresión 3D no es una amenaza para la construcción tradicional, pero hay procesos, como la colocación de piezas cerámicas o de bloque de hormigón para envolventes, que sí pueden llegar a sustituir a medio plazo para la automatización de la impresión 3D que elimina el factor humano, y reduce el coste de ejecución.

La propuesta de la construcción 3D

Sin entrar en el detalle, el sentido común ya nos puede hacer intuir que en la comparativa entre un sistema basado en una construcción previa de piezas pequeñas, su transporte a la obra y la colocación individual de las piezas con la incorporación de un material de vínculo, frente a un sistema ejecutado in situ con un único material, siempre saldrá ganando el sistema más sencillo. Esta es la premisa con la que el sector de la construcción 3D ha apoyado su propuesta. También realzan la reducción de logística y mano de obra, la eliminación de intermediarios, la automatización, la reducción del factor humano, la escalabilidad de la ejecución, la reducción de tiempo, la apertura a nuevas formas arquitectónicas, etc.

Los especialistas son conscientes de algunos retos que aún faltan por superar. Por un lado, hay una barrera en el sector para incorporar las nuevas formas que se pueden crear, de imaginar los espacios que se pueden crear. también falta para analizar adecuadamente el comportamiento estructural de los nuevos elementos de construcción que se pueden generar. Por otra parte, los equipos de impresión 3D para construcción todavía tienen que esforzarse para poder operar en condiciones de ejecución complejas, sin requerir la intervención humana durante gran parte del proceso, mejorar su técnica de aplicación, evolucionar los materiales y las tecnologías de aplicación, profundizar en el conocimiento del comportamiento y en la durabilidad de los elementos producidos.

Aceptación de la impresión 3D en el mercado actual

Aparte de muchos obstáculos aún por superar, el gran reto para la construcción 3D es la propia esencia de las obras: un lugar donde es necesario combinar diferentes materiales, sistemas constructivos, herramientas, recursos humanos, componentes con diferentes funciones, etc. La variabilidad de los proyectos y las obras es el motivo principal que ha hecho que el sistema no se imponga al sistema tradicional y no transforme nuestro sector.

Hemos podido entrevistar al representante de una de las empresas principales de construcción 3D en nuestro país, la valenciana Be More 3D, y cuando contaba la historia de su empresa, se hacía evidente el paralelismo con la historia de la impresión 3D en la construcción. Su empresa, nació en la última crisis económica. Un grupo de jóvenes estudiantes de la Universidad Politécnica de Valencia, un par de ingenieros de edificación, otro con grado en ciencia y tecnología de la edificación y un ingeniero electrónico, decidieron trasladar su conocimiento de la impresión 3D de pequeños objetos a la impresión de casas. Con la ayuda de sus ahorros, el apoyo institucional y la colaboración creciente de grandes empresas del sector pudieron desarrollar un primer dispositivo de impresión. Esta es una meta común a las trayectorias de otras empresas de construcción 3D. Las empresas crean un dispositivo cero, donde suele destacar un punto fuerte ante los dispositivos de la competencia, y a partir de ahí el evolucionan añadiendo nuevas funcionalidades.

Una de las primeras experiencias en el estado español desarrollada por la empresa Be More 3D

Be More 3D consiguió en España la impresión de la primera casa que utilizaba este sistema. La casa no se imprimió totalmente, de hecho, el elemento impreso es la envolvente. El resto de elementos se han ido pareciendo como en un sistema de construcción tradicional. La gran mayoría de empresas que se dedican empezaron su curso con un proyecto piloto como este, un proyecto de investigación y desarrollo con un objetivo muy práctico.

Después de los proyectos pilotos, como es el caso de Be More 3D, comienza el interés de las grandes constructoras y promotoras; se plantean proyectos donde se pueda aplicar el sistema, se generan sinergias con despachos técnicos que quieran proyectar edificios basados ​​con esta técnica. En nuestro país, todavía hay mucho camino por recorrer y muchos metros cuadrados para construir y analizar. Otros países, quizás donde hay una demanda constructiva más fuerte, ya se han desarrollado promociones enteras, edificios con alturas considerables y con plazos de ejecución impensables con el sistema tradicional.

Catálogo de dispositivos de impresión 3D aplicados a la construcción

Existe en la actualidad en el mercado un amplio catálogo de máquinas con la capacidad de imprimir viviendas o, al menos, parte de estos. A continuación, se incluye un breve resumen de los modelos que marcan las tipologías más destacadas y de sus características principales.

Características técnicas del sistema

El material con el que se imprime es un elemento clave del sistema y determina los resultados de la construcción. En función de las solicitaciones, en un primer momento, la composición del conglomerado de cemento es objeto de estudio y análisis detallado. De esta forma, aspectos como la dosificación y los aditivos, permiten ajustar la flexibilidad, la consistencia, el aislamiento, la resistencia, la durabilidad y en general las características finales del conglomerado. También la etapa de preparación del material que incluye mezclar y colocar el hormigón en el contenedor, y su distribución por manga con bomba es clave para generar componentes estructurales de capa, con la estabilidad adecuada para finalmente ser extruido.

Se ha realizado ensayos para determinar la resistencia a compresión de los conglomerantes que se están utilizando, y por probetas de 10 x 10 x 10 cm se obtienen valores de 61 MPa a 28 días, y para probetas impresas se obtienen valores de 46,8 MPa a 28 días.

Los actuales modelos de impresión tienen el mismo enfoque general: modelar una forma 3D con capas delgadas planas de conglomerado de cemento con un espesor constante que se pueden apilar entre sí.

Para aportar un mejor comportamiento a la flexo-tracción, se incorporan durante el proceso de impresión, armaduras de epoxi entre capas, obteniendo resultados óptimos a esta solicitación.

Como es obvio, modificando la materia prima se alcanzan elementos más o menos impermeables al agua, con un acabado de capa más fino o más rugoso, o con una mejor o peores transmitancias térmicas. Dependiendo del dispositivo de impresión se pueden encontrar desiguales ratios de producción, pero se puede utilizar la referencia de 3,5 m² por hora de trabajo. Por ejemplo, un edificio de 600 m² se puede llegar a construir en poco más de una semana. En recientes proyectos se han ejecutado construcciones con conglomerados con aditivos para mejorar la resistencia inicial y para reducir el tiempo de secado y curado que mejoran mucho los valores estándares.

Cogiendo los datos facilitados por algunas de las empresas citadas, se obtiene una ratio de coste de la construcción de 250 € por metro cuadrado. Hay que tener en cuenta que en la gran mayoría de ocasiones lo que se cuenta como construcción es la envolvente y divisorias interiores, y otras tareas principales como es la preparación del terreno y la cimentación quedan fuera de esta valoración.

PUBLICITAT

L'Informatiu arbotante arco arquitectura bóvedas bóvedas a la catalana Caateeb cerámica a tracción contrafuerte ladrillo macizo muros Profesión seguridad estructural viga grafostática

Escaleras con bóveda a la catalana

Cómo trabajan las bóvedas y los arcos En más de una ocasión, visitando algún edificio románico, gótico o incluso de…

Escrit per -

Cómo trabajan las bóvedas y los arcos

En más de una ocasión, visitando algún edificio románico, gótico o incluso de arquitectura modernista como por ejemplo las magníficas bodegas del Priorato, hemos escuchado explicaciones referentes a las principales características arquitectónicas y estructurales de los elementos que los conforman, normalmente sin entrar demasiado en detalles. Se comenta que hay que observar que todos los elementos que se pueden ver son estructurales y que todos trabajan sólo a compresión: los muros, los contrafuertes, los arbotantes, los arcos, las bóvedas, los nervios de los cruceros, etc. Se acostumbra a ponderar precisamente el ingenio de maestros de obra y arquitectos, que consistía en conseguir grandes dimensiones, grandes espacios y grandes luces de obra, a base de hacer trabajar todos los elementos sólo a compresión. A veces se explica algunas nociones de grafostática para hacer más comprensible el proceso para llegar a conocer las solicitaciones e incluso como herramienta para dimensionar la forma concreta de algunos arcos u otros elementos.

Habría que matizar estas afirmaciones. Ciertamente que en este tipo de edificios todos los elementos son estructurales, pero el que no es tan cierto es que trabajen “sólo a compresión”. La realidad es que todos trabajan a flexo-compresión. Es decir, considerando la linealidad estructural de un arco o de una bóveda, la sección a lo largo de toda la longitud del elemento que conforma la estructura del arco, está afectada por unos determinados momentos flectores (positivos o negativos), por unas solicitaciones normales (axiales) y evidentemente por unos esfuerzos cortantes.

Pero lo que ocurre, es que el esfuerzo normal (axial) genera unas tensiones de compresión muy importantes. Pero en lo que a solicitaciones se refiere, hay otros además del esfuerzo de compresión. Para entendernos: si comparamos un arco (línea curva convexa) con una viga (lineal recta), veríamos que la incidencia de la solicitación normal (axial) en el caso del arco tiene una importancia enorme en la consecución del equilibrio y estabilidad, mientras que en el caso de las vigas (armado pasivo), este tipo de solicitación acostumbra a afectar muy poco la estabilidad del sistema. Sí que podríamos establecer una similitud en este sentido (importancia de las tensiones normales), entre los arcos y las vigas pretensadas en que los esfuerzos de pretensado o postesado juegan un papel esencial.

Veámoslo de forma más gráfica. En la Fig.1, se muestra un arco rebajado, carpanel, de dos radios, con el correspondiente diagrama de momentos y la anotación del valor de los momentos y axiales de cálculo de los puntos más significativos. Le aplicamos una carga correspondiente a peso muerto, G=1.5 T/m. El arco, a efectos de cálculo, se ha modelizado por segmentos rectos y nudos rígidos. Para simular los contrafuertes, los nudos que conforman los pilares, tienen impedido el desplazamiento en sentido horizontal.

Fácilmente se ve la distribución de momentos, positivos e la zona central del arco, y negativos en ambos lados (los “riñones”), pasando por un punto de momento Md=0.00 mT.

Se puede observar que el esfuerzo normal (axial) es importante a lo largo del desarrollo del arco y que tiene un valor significativamente elevado (8.90 T<Nd <11.50 T).

Si consideramos las secciones como si sólo estuvieran afectadas por las solicitaciones de los momentos flectores, veríamos que las fibras extremas de cada sección que consideráramos, trabajarían según los casos a tracción o a compresión. En les zonas de momento negativo, la fibra superior a tracción i la inferior a compresión i en les zonas de momento positivo, al revés.

Ahora bien, como decía, hay que tener en cuenta la incidencia del esfuerzo axial que comprime más todavía las fibras comprimidas por la acción del momento flector, y hace menguar (o neutraliza según los casos) la tracción de las fibras traccionadas.

Pero esta “compensación”, en las fibras más traccionadas, no siempre neutraliza las tracciones completamente, cosa que hace que en determinadas secciones (las de momento flector más elevado) pueda haber fibras extremas que trabajen sólo a tracción.

Veámoslo en la Fig.2, correspondiendo a la sección más desfavorable de la zona lateral (los “riñones”) del arco rebajado.

Hemos hecho un primero dimensionado de la sección (bh) de 45*45 cm2 para ver cómo se comportaría el arco en la zona más desfavorable.

El módulo resistente elástico será, por lo tanto

Y la tensión en la fibra extrema originada sólo por el momento flector:

Si ahora consideramos por separado la repercusión del esfuerzo axial, que se suma a las tensiones originadas por el momento flector, tendremos:

Por lo tanto, finalmente, la fibra más comprimida trabajará:

y la fibra menos comprimida trabajará:

es decir, trabajará a tracción.

Si el arco fuera de hormigón armado, no habría ningún problema con esta sección, porque podríamos absorber las tracciones de la cara superiores (en los “riñones”) o de la cara inferior en la zona central del arco, con la armadura correspondiente. Pero, ¿qué pasaría si el arco fuera de fábrica de ladrillo macizo, por ejemplo?: que, en la zona de los riñones, la parte inferior estaría comprimida con una tensión perfectamente asumible por la fábrica, pero, la parte superior estaría (quizás) excesivamente traccionada y por lo tanto (quizás) se agrietaría. Esto nos llevaría a estudiar la posibilidad de resolver el arco con una sección de módulo elástico (Wx) de valor superior que nos asegurara que todas las fibras estuvieran comprimidas, o bien traccionadas con una tensión asumible por la fábrica de ladrillo macizo.

Aquí surge la pregunta “del millón”: ¿A cuánto puede trabajar a tracción la fábrica cerámica?, porque resulta que al comprobar las solicitaciones de la mayoría de arcos y bóvedas de los edificios que conocemos, nos encontramos, con gran sorpresa, que hay muchas secciones de obra de fábrica, con fibras extremas traccionadas, con tensiones de cierta importancia, y lo más curioso es que en la mayoría de los casos no hay ningún tipo de fisura ni de grieta, lo cual quiere decir que la fábrica cerámica puede trabajar relativamente bien a tracción, bastante más allá del kilo-kilo y medio o dos kilos por centímetro cuadrado que los técnicos acostumbran a tener a la cabeza. En el supuesto de que a continuación desarrollaremos, el de las bóvedas a la catalana que tan satisfactoriamente se han comportado hasta ahora, esto es más que evidente.

LAS BÓVEDAS A LA CATALANA

Propongo el estudio de una escalera “tipo” que podríamos encontrar en cualquier edificio de viviendas de principios de siglo XX, Fig. 3.

Estas bóvedas se resolvían normalmente con un desarrollo curvo, de dos radios en los tramos ascendentes/descendentes, y de un radio en los rellanos de acceso a las viviendas. Evidentemente, hay muchas variables en cuanto a soluciones hechas en base de esta tecnología que heredamos de los romanos. Me refiero a la formación de “pechinas” y otros “movimientos” para evitar aristas, etc.

Centrémonos en este tramo ascendente B-A. (Fig 4)

Tiene dos radios de curvatura, el superior, anexo al rellano, R1=1.55m y el de la losa ascendente R2=9.41m. Observamos el diagrama de momentos. Hay un sector con momentos negativos y otro con momentos positivos. El más desfavorable corresponde a un punto del tramo de radio R2, es decir el de menos curvatura.

La sección de la bóveda es la “típica”, a base de tres capas de ladrillo macizo de 20 mm de grueso. Aquí en Cataluña se conoce como “volta de maó de pla”, de tres gruesos. (Fig 5 y 5.1) Cómo se sabe, la técnica de los albañiles evitaba la necesidad de emplear andamios. Tomaban la primera capa con pasta de yeso, disponiendo los ladrillos a rompe junta, siguiendo el replanteo de la curva que habían replanteado en la pared, ayudándose de una maestra de yeso que les servía para situar el primer ladrillo pegado a la pared. Las otras dos capas las acostumbraban a tomar con mortero de cal, encima de la capa inferior, y siempre a rompe junta en los dos sentidos para que todo ello quedara muy trabado. La sección acostumbraba a tener un grueso de 8 cm y la anchura, en función de lo previsto en proyecto. En el supuesto de que proponemos, de 90 cm.

Observamos también el estado de cargas: las cargas muertas (G=0.35 T/m) son el 66% de las cargas totales (Q=0.18 T/m). Esto quiere decir, que cuando el albañil hacía la escalera y acababa el peldañeado, la bóveda tenía la carga permanente suficiente como para verificar que la obra había sido bien resuelta. Si no hubiera sido así, la bóveda se habría resquebrajado casi inmediatamente, agrietándose por la parte más débil y/o más tensionada.

Volvemos a hacer los “números” que hemos hecho antes considerando el arco rebajado, para ver cómo van las “tensiones” en nuestra bóveda a la catalana.

Módulo resistente elástico de la sección:

Momento flector máximo: Md=+0.13 mT

Axial: Nd=-3.36 T

Tensiones (de cálculo): K/cm2

Operando, llegamos a la conclusión que la fibra más comprimida (en este caso, superior de la bóveda) está trabajando a una tensión en principio asumible por la fábrica: σd.sup=-18.21 K/cm2, una compresión “razonable”. Pero la fibra inferior, está trabajando a una tracción de cálculo notable: σd.inf=+8.88 K/cm2. En esta situación, a primer vistazo, tendríamos que decir que esta bóveda no aguanta, que con esta tensión a tracción seguro que la fábrica de ladrillo se agrietaría. Pues bien, si esto fuera así la mayoría de bóvedas de nuestras escaleras se habrían venido abajo ya a estas alturas. Ni existirían. Pero todos sabemos que esto no es así. Incluso se han hecho pruebas de carga para ver hasta qué punto aguantaban, a base de muchas capas de sacos de arena, y las bóvedas se seguían aguantando.

Fijémonos ahora en el tramo del rellano, D-A. (Fig 6) de un solo radio de curvatura (R=9.16 m)

Haciendo los mismos “números” que hemos hecho antes, veríamos que la sección más desfavorable es la zona central, con un momento positivo Md=+0.58 mT, y un esfuerzo normal de Nd=-12,70 T. La sección es de 100*8 cm2, y el módulo resistente elástico, Wx=1067 cm3. La fibra más comprimida es la superior y tiene una tensión σd.sup=-70.28 K/cm2, y una tensión de tracción en la fibra menos comprimida, la inferior σd.inf=+38.48 K/cm2. Evidentemente, esta losa del rellano, con estas tensiones se habría agrietado por el medio marcando la fisura en toda la sección. Pero aun así, posiblemente la losa seguiría aguantándose. Lo iremos viendo.

Suponemos pues que nuestra bóveda efectivamente marca una grieta. Llegamos a la conclusión que lo que había sido un “sistema lineal”, ha formado en su punto de máxima tensión una rótula (plástica), que ha originado una nueva distribución de solicitaciones (momentos, axiales) en el sistema. Cómo si fueran dos “vigas” que, en los extremos, se apoyan a las paredes, y una en el otro en medio del rellano. Esta “rótula” y punto de apoyo, tendría que absorber y asumir el “nuevo” esfuerzo normal y el cortante, pero ya no absorber ningún momento flector, porque el momento en este punto sería “cero” cómo corresponde a un apoyo articulado. Se puede ver la nueva distribución de momentos a la Fig 6. Concretamente el esfuerzo axial en el punto en que se habría formado la rótula (grieta) seria de Nd=-19.08 T. Dado que la grieta se habría formado en toda la sección, podríamos considerar que toda ella absorbería la solicitación axial, y que por lo tanto la tensión (unitaria) seria:

una tensión asumible por la fábrica a compresión, razón por la cual, esta bóveda con una grieta transversal “todavía” se aguantaría. Si no fuera así, lo más probable es que al cabo de poco tiempo de su construcción, se habría venido abajo. En todo caso, si todavía nos la encontrábamos “en servicio” en alguna revisión técnica, habría que seguir verificando las tensiones de las secciones más desfavorables en este nuevo estado estructural “no lineal”.

Supongamos que otra sección de la misma bóveda también se fracturara. Tendríamos en conjunto un elemento no lineal con dos rótulas siempre y cuando las tensiones fueran asumibles por la sección de fábrica. Todavía podría ser estable si las tensiones no fueran excesivas. Si se produjera una nueva “rótula” entonces el sistema sería un “mecanismo” y resultaría totalmente inestable: se derrumbaría seguro (o se habría derrumbado ya). Desarrollar ahora este punto nos llevaría mucho más allá del artículo. Hay que tener presente pues este aspecto como criterio técnico si alguna vez tenemos que hacer algún estudio de elementos en arco o bóveda agrietados para evitar falsas alarmas. Hay que pensar que la mayoría de estas grietas se han producido mucho tiempo atrás y que la escalera o la bóveda todavía se aguanta.

En lo que se refiere a este rellano, el tramo D-A de la escalera, se habría resuelto mejor en su día, con “volta de pla de 4 gruixos” en lugar de tres, y por lo tanto un grueso total de sección de once centímetros en vez de ocho. Entonces el módulo resistente elástico de la sección se habría incrementado casi el doble, Wx=2017 cm3, y en consecuencia, las tensiones máximas habrían sido

σd.sup=-40.32 K/cm2 y σd.inf=+17.20 K/cm2. Muy probablemente, no habríamos visto ninguna grieta a pesar de que las tensiones fueran importantes. Si nosotros en su día, hubiéramos tenido que dimensionar este arco, habríamos estudiado mejor el radio de curvatura y el grueso de la sección antes de hacer la obra.

Los resultados del conjunto de los tramos de la escalera se resumen en la Tabla 1. Podemos constatar las diversas tensiones (de cálculo), tanto a tracción (positivas) como compresión (negativas), y constatar que las tracciones en la columna de “fibra menos comprimida” no se pueden despreciar. Más adelante retomaremos el tema para ver cómo nos situaríamos en cuanto a la seguridad del sistema, tal y como se puede ver en las columnas de la tabla (γf) considerando por separado las fibras extremas de cada sección.

CÓMO TRABAJA LA FÁBRICA CERÁMICA A TRACCIÓN

Hemos visto pues, que un arco carpanel y unas bóvedas de escalera, tienen tramos solicitados por esfuerzos de tracción. Y aquí nos tenemos que preguntar, cómo trabaja la fábrica cerámica a tracción. Cómo decía antes, esta es la pregunta del millón. El CTE-SE-F 4.6.4 contempla sólo dos hipótesis en cuanto a las tracciones originadas por la flexión que actúa a las paredes de fábrica según el plano de rotura sea paralelo a los tendeles, o bien perpendicular. (Fig 7) Es decir, cuando aparecen grietas horizontales o verticales causadas por una tracción debido a algún momento flector, normalmente por pandeo debido a deformaciones estructurales o también por el viento. En la Tabla 4.6, según los tipos de mortero y de piezas cerámicas o de hormigón, el CTE propone unos valores característicos concretos comprendidos entre fk=0.05 N/mm2, hasta fk=0.4 N/mm2, en función de la calidad de los materiales.

A finales del año 2006 se publicó un artículo que resumía y seguía trabajando en la línea de la tesis doctoral (2004) del Dr. E. Reyes de la UPM. El artículo está firmado por el susodicho ingeniero y otros profesores de la UPM y de la U. de Castilla. Se titula “Estudio experimental de la fisura de la fábrica de ladrillo bajo solicitaciones de tracción y cortante en modelos reducidos”. En la Fig. 8 se puede ver en esquema, el tipo de probetas a partir de las cuales se hizo la campaña de ensayos. Todo se estudió a escala respecto a las dimensiones de la obra de fábrica real, lo cual los permitió trabajar en óptimas condiciones de laboratorio y disponer de una buena “población” para analizar desde el punto de vista estadístico el comportamiento de la fábrica.

Lo que se pudo verificar es cómo trabaja la obra de fábrica a tracción y a cortante (ahora este aspecto nos interesa menos) según varios grados de inclinación de los tendeles de la fábrica: 0º, 30º, 45º, 60º y 90º, y también el módulo elástico (tangencial) correspondiente en cada caso. Los resultados quizás eran de esperar, pero en todo caso no dejan de ser sorprendentes. Resulta que la fábrica de cerámica trabaja a tracción mucho mejor de lo que cabría esperar y por supuesto de lo que “se decía”. La prueba es que nuestras bóvedas de escalera a la catalana se aguantan la mar de bien soportando unas tensiones de tracción más que notables en muchos casos. Recomiendo la lectura del susodicho artículo. Adjunto aquí la Tabla resumen del trabajo de investigación: (Tabla 2)

Fijémonos que si la obra de fábrica se considera de tendel “horizontal” (estamos en el caso de la “volta de pla de tres gruixos” que conforma la mayoría de bóvedas a la catalana de las escaleras de nuestros edificios de viviendas de principios de siglo XX) la tensión de rotura a tracción es de σt=5.8 N/mm2. En cambio, si se trata de un elemento, sea una bóveda o arco, pero a librillo o sardinel, estamos en el supuesto que se considera de tendel “vertical”, entonces la tensión de rotura es sólo de σt=2.4 N/mm2.

Los autores del artículo, en las conclusiones, constatan “la fuerte dependencia que tienen las propiedades mecánicas de la fábrica en función de la orientación de los tendeles, que actúan como plano de debilidad” y también que “los resultados experimentados de rotura de fábrica bajo solicitaciones de tracción y cortante, muestra una reducida dispersión experimental”. También comentan que “sería muy conveniente comparar los resultados de los ensayos de rotura… a escala…con ensayos a escala real, cosa que no es posible por carencia de literatura”.

SEGURIDAD ESTRUCTURAL

Criterio probabilista

A la hora de evaluar la seguridad estructural en los estudios sobre edificios existentes, el problema que se nos plantea es que nos tenemos que mover en el ámbito probabilista y por lo tanto tenemos que aplicar coeficientes parciales (γM) sobre los valores característicos de los materiales, pero estos coeficientes parciales no están definidos en la normativa (ni son fáciles de definir). Efectivamente, el CTE contempla la fase de proyecto, pero no la fase de rehabilitación o de revisión técnica. Y ¿qué diferencia hay entre la fase de proyecto y la fase de edificio existente? que los niveles de incertidumbre son muy diferentes. Cuando se proyecta un edificio la incertidumbre que se quiere asegurar con los coeficientes parciales hace referencia básicamente a la bondad y calidad de los materiales y a la bondad de la ejecución y puesta en obra. En cambio, en un edificio existente, estas incertidumbres no existen, porque la obra o el elemento estructural está ahí y en principio “se aguanta” aunque que se observen patologías. Y, en cuanto a la seguridad respecto a las acciones, si “se aguanta”, al menos le tendríamos que atribuir el coeficiente γf=1

Resistencia a compresión

En lo referente a la obra de fábrica, el CTE-F, cuando concreta el valor característico de resistencia a compresión contempla la acción de la fuerza en sentido perpendicular a los tendeles en función del tipo de pieza (fb), del mortero (fm) y de las condiciones de ejecución (A,B,C). En el Anejo C concreta las bases de cálculo que permiten llegar a los resultados de la Tabla 4.4. En su punto 4.6.2.3 dice “cuando la solicitación sea paralela a los tendeles (caso de las bóvedas a la catalana) la resistencia característica a compresión, puede determinarse con el Anejo C, adoptando como resistencia normalizada a compresión fb de la pieza la correspondiente a dicha dirección”. Pero, dado que no dice que sea diferente a la de la dirección perpendicular, se supone que debe de ser la misma a no ser que se disponga de ensayos de laboratorio al respeto que puedan justificar un valor determinado. Si aplicamos la fórmula que propone , y si consideramos que una obra de fábrica de ladrillo macizo, tomada con mortero de cal tiene los parámetros: fb=10 N/mm2, K=0.60 y fm=5 N/mm2, entonces la resistencia característica será fk=4.01 N/mm2; o bien si consideramos que: fb=15, K=0.60 y fm=7.5, la resistencia característica a compresión será fk= 5.77 N/mm2. Adoptamos, a falta de más información, el último valor, con las reservas que se considere oportuno.

Supuestas las consideraciones formuladas hasta ahora, podríamos aceptar las resistencias características que preconiza la norma, pero aplicando un coeficiente “de obra existente” de valor inferior al que se prevé para obras en “proyecto”. Mi propuesta, también totalmente discutible, es adoptar γM=1.5. Esto nos daría una resistencia de cálculo para obra de fábrica existente (macizo+mortero de cal)

Resistencia a tracción

Volvamos a los arcos y las bóvedas. Considerando y aceptando como correctos los resultados de la investigación hecha a la UPM y UC (resistencia de rotura a tracción de la fábrica según la dirección del tendel), si alguna vez nos interesara hacer alguna verificación de algún arco estructural de fábrica, o de alguna bóveda de escalera existentes por límites últimos, también tendríamos que aplicar a estos resultados un coeficiente parcial γM. En cuanto a las solicitaciones de tracción, y teniendo en cuenta que se trataría de una obra existente, y que los datos de que partimos, los de la investigación, se obtuvieron trabajando con probetas hechas a escala y en condiciones de laboratorio, creo (es totalmente discutible) que sería una buena ponderación un coeficiente γM=2.50. Esa ponderación nos llevaría a considerar una resistencia de cálculo a tracción para la fábrica de las bóvedas a la catalana de

(“fàbrica de pla”) i

para los arcos a sardinel.

Seguridad en la escalera de la Figura 3

Si miramos la Tabla 1, veremos que todos los tramos tienen fibras traccionadas con tensiones que van desde 2.55 k/cm2 (C-B) hasta 16.17 K/cm2 (D-C) dejando a un lado el tramo A-D que acabamos de considerar más arriba. Estaríamos trabajando pues con un coeficiente de seguridad sobre las acciones en el caso más desfavorable de

Evidentemente “nuestra” bóveda a la catalana no tendría que manifestar ninguna señal de rotura, ni fisura, ni ninguna patología estructural a pesar de que la sección más desfavorable estuviera sometida a esfuerzos de tracción importantes.

Si hacemos la misma verificación en el caso del arco rebajado (carpanel) (Fig 1) de que hablábamos al empezar el artículo, (recordamos que la tensión de cálculo en la zona de los “riñones” era σd.sup= +13.11 K/cm2) dado que era de fábrica a sardinel, tendríamos que considerar que la resistencia de cálculo sería sólo fd=9.60 k/cm2, y por lo tanto, el coeficiente de seguridad sobre las acciones sería

El coeficiente se podría considerar insuficiente pero la obra de fábrica probablemente no presentaría ninguna fisura (no habría llegado al límite de rotura). Quizás podríamos dar la sección existente por buena, siempre y cuando nos aseguráramos muy bien del estado de cargas y quizás programando revisiones periódicas. Otra cosa sería si estuviéramos en fase de proyecto: entonces tendríamos que incrementar el dimensionado de la sección para mejorar el coeficiente de seguridad. Si el arco hubiera sido hecho a base de “filades de pla” (a soga) como es el caso de las bóvedas a la catalana, con tendidos a 0º respecto al sentido de las solicitaciones de tracción, el coeficiente habría sido más que suficiente, dado que la capacidad de trabajo de la fábrica es superior.

Parece pues, que ya tenemos respuesta para la pregunta del “millón” que nos hacíamos más arriba. Ahora sabemos de una manera plausible la razón del buen comportamiento de las bóvedas a la catalana, y también sabemos que no es lo mismo construir un arco de fábrica a sardinel, que un arco construido con varios gruesos de “filades de pla” (a soga), en cuanto a su capacidad resistente, si lo que considerábamos es la tracción. La respuesta es clara: la fábrica de cerámica según la orientación de los tendeles respecto a las fuerzas de tracción, puede tener y de hecho tiene, una gran capacidad de resistencia. La manera de hacer las bóvedas a la catalana, con los tendeles siguiendo la dirección de las solicitaciones de tracción, hace que se optimice la posibilidad de tracción de la fábrica cerámica.

Adjunto un par de fotos que corresponden a unos edificios muy conocidos del arquitecto catalán Cèsar Martinell. Concretamente los grandes arcos de la Bodega Cooperativa de Gandesa (Foto 1), resuelto con fábrica “de pla” de seis a diez capas de ladrillo de 4 cm de grueso, y la Bodega de Sant Cugat (Foto 2) del Vallès, resuelto a base de sardinel de sección mínima 30×45 cm, también con ladrillo de 4 cm redondeado. Dos maneras de hacer trabajar la fábrica cerámica. La de Gandesa, más favorable en cuanto a resistir las tracciones.

Patologías de las bóvedas a la catalana

Pero entonces surge otra pregunta: ¿Por qué si la fábrica cerámica “de pla” de varios gruesos trabaja bastante bien a tracción, a veces aparecen grietas (sobre todo transversales) en la parte superior (se ven menos) o inferior en algunos tramos de bóvedas a la catalana en las escaleras? La respuesta más adecuada hay que buscarla en el comportamiento de las paredes que conforman la caja de las escaleras. Sea por la razón que sea pueden haber cedido a causa del empuje de las bóvedas. Las bóvedas por esta razón se han abierto. Por eso muy a menudo, aparecen grietas en las paredes de las cajas de escalera y a menudo, junto a las esquinas. La situación es más desfavorable cuanto más arriba del edificio nos situemos, dado que la componente de carga vertical (peso propio de la pared más las cargas provenientes de los forjados) va menguando a medida que vamos subiendo hacia cubierta.

¿Cómo afecta este desplazamiento a la bóveda de la escalera? Muy sencillo: el desplazamiento horizontal hace disminuir de repente el esfuerzo “normal” axial que compensaba las tracciones originadas por el momento flector, y en consecuencia en las fibras extremas -que ya estaban traccionadas, pero dentro de la “zona de seguridad”- se incrementa significativamente la tracción, llegando a la tensión de rotura. La grieta que se origina, rompe la linealidad del sistema y provoca la formación de una rótula con la consiguiente redistribución de momentos hasta llegar al equilibrio del sistema otra vez, o bien a la formación de una segunda rótula, etc. como hemos explicado más arriba.

En estos casos lo importante es localizar por donde se ha ensanchado la caja de escalera y fijar e impedir la expansión como sea para que el problema no se incremente hasta el colapso. Y en todo caso, modelizar la estructura con las rótulas correspondientes, conociendo la sección real de la bóveda, para verificar el estado tensional real y saber los niveles de seguridad de las bóvedas. Así pues, de nada serviría actuar sobre las bóvedas agrietadas si no se actuara sobre la causa más plausible: el ensanchamiento de la caja de escalera.

Es posible que haya otras causas, como por ejemplo que la bóveda se haya hecho sólo con un doblado simple, o bien que se hayan producido con el tiempo deformaciones plásticas que hayan incrementado el radio de curvatura sobre todo en la parte más “plana” de la bóveda. Pero estas “causas” habrían manifestado patologías ya a los cinco o seis años de la construcción del edificio.

En alguna ocasión se han producido patologías debido a la instalación de ascensores en núcleo de algunas escaleras, porque se ha sujetado la estructura (metálica) de forma chapucera en las bóvedas. Las vibraciones pueden haber producido “fatiga” en los materiales, o se ha producido un nuevo estado de cargas no previsto (carga puntual), que finalmente ha originado alguna grieta en la bóveda que había estado “sana” anteriormente.

Reparación de las bóvedas de escalera a la catalana

A partir de lo expuesto hasta ahora, hago la siguiente propuesta de protocolo de actuación frente a posibles patologías detectadas en las bóvedas a la catalana de las escaleras.

  • De entrada, hay que evitar alarmas innecesarias antes de haber hecho los “números” pertinentes, y por eso hay que contar con la colaboración de algún consultor de estructuras con experiencia y conocimientos adecuados al caso.
  • Hace falta modelizar la bóveda de la escalera maltrecha, para poder disponer de las solicitaciones (momentos, axiales y cortantes) una vez calculadas, considerando que cada grieta transversal equivale a una rótula plástica, dentro del sistema lineal (que pierde su linealidad precisamente al formarse estas rótulas)
    • A partir de estos datos, a sabiendas de la sección resistente de la bóveda de la escalera (capas, gruesos), se puede proceder a calcular las tensiones de las secciones más desfavorables.
    • Verificar que en un mismo tramo no se produzca un “mecanismo”: más de dos “rótulas” plásticas. Si hay mecanismo, el elemento es inestable. Se tendría que apear y/o sustituir.
    • Comprobar analíticamente, el esfuerzo a compresión que está absorbiendo la sección superior/inferior (de la fábrica de la bóveda) no fisurada (normalmente la mitad del grueso de la sección de las capas de ladrillos que forman la bóveda cuando la grieta aparece sólo en una cara). Tendría que ser inferior a la resistencia característica fk (según CTE-SE-F y Anejo C) teniendo en cuenta el sentido de trabajo del esfuerzo axial, paralelo a los tendeles. Se podría considerar como plausible, una tensión característica de compresión σk≤5.77 N/mm2
    • Coser todas las grietas de las paredes que marquen el desplazamiento de los paramentos de la caja de escalera.
      • Hay que conseguir detener cualquier movimiento “de expansión” del recinto de la escalera que soporta los esfuerzos axiales desde los puntos de apoyo de las vueltas bóvedas.
        • La mayoría de grietas se producen por movimientos de desplazamiento en sentido horizontal de los elementos de contención.
      • Atención especial a los tramos superiores de la caja de escalera, donde el esfuerzo axial (normal) en las paredes es inferior y por lo tanto la resultante de la descomposición de fuerzas ocasionada por el empuje horizontal de las bóvedas tiene una componente transversal relativa a la vertical más importante.
      • Hay que verificar que el desplazamiento de las paredes que han roto, no haya sido causado por la eliminación otras paredes o tabiques (obras de “reforma” en las viviendas o dependencias anejas a la caja de escalera) que habían hecho de contención o contrafuerte en las susodichas paredes.
    • El cosido de las grietas de las paredes se tiene que hacer a ambos lados de la grieta y a “tresbolillo” para no concentrar esfuerzos en la misma línea del paramento. La pata de anclaje como mínimo a 35 cm de la grieta y una separación entre 30 y 40 cm, asegurando un cosido correcto y eficaz de las grietas de ángulo o esquina.
    • Las grapas, para ir bien, tienen que ser de Ø≤10 mm, de acero corrugado galvanizado, teniendo en cuenta el radio de curvatura mínimo para doblar las patas (R≥2.5Ø)
    • Las grapas se tienen que empotrar a la pared, de forma que haya un recubrimiento de unos 2 cm y que el enyesado no esté en contacto con la grapa metálica. La longitud de las patas tendría que ser como mínimo de 8 cm.
    • Las patas de las grapas se pueden tomar con lechada de cemento ligeramente expansivo del mismo tipo que el que se describe más abajo para hacer las inyecciones.
    • Mejor no emplear resinas porque pueden ser excesivamente resistentes y se pueden adherir insuficientemente en la fábrica de ladrillo macizo. Hay que recordar que las resinas de inyección no se adhieren al acero galvanizado, por lo tanto, las barras trabajan bien si hay corruguas, no si el acero es liso.
    • Replantear las grietas que aparecen debajo de la losa, en la parte superior (peldañeado o rellano) para poder situar las perforaciones que se tendrá que hacer (Figura 9). Decapar el escayolado inferior de la bóveda en una zona suficientemente ancha a ambos lados de la grieta. Limpiar enérgicamente para eliminar el yeso, el polvo, las partículas sueltas, de forma que la fábrica presente una superficie limpia y firme.
    • Adherir con resina el tejido FRP (podría ser de fibra de carbono u otras fibras adecuadas) directamente a la fábrica, a ambos lados de la grieta, en una anchura generosa. Tanto la resina como la tela FRP, tienen que ser suministradas por el mismo fabricante que es el único que puede garantizar la adecuación del conjunto.
      • Esta fibra sólo tiene por finalidad, absorber posibles tracciones posteriores a la formación de la grieta y por lo tanto de la “rótula”, si se produjera algún desplazamiento ulterior. Al mismo tiempo, sirve de sellado inferior para la posterior inyección que se hará desde el encima del peldañeado.
      • Esta actuación no elimina la rótula ni hace volver la bóveda al estado original, dado que esta “tela” no postesa la parte inferior de la bóveda.
    • Con broca adecuada (Ø≥22 mm), hacer una serie de perforaciones siguiendo el trazo de la grieta hasta llegar a perforar las capas superiores de ladrillo que conforman la bóveda. Aproximadamente, cada 25/30 cm. Con aspirador, eliminar el polvo y partículas sueltas del agujero.
    • Inyección lenta, a presión mínima (jeringuilla manual) de lechada de cemento ligeramente expansivo, y de mucha capacidad de penetración por fisuras, grietas etc. (tipos como el que se utiliza para inyecciones en las vainas de los postesados adherentes: p.e. CableGrout de Betec). Tiene por finalidad sólo, mejorar la capacidad de trabajo a compresión de la zona que conforma la “rótula” plástica, que es la parte de la sección agrietada.
    • Proteger la tela FRP con una capa de escayolado suficientemente gruesa. Esto puede tener alguna incidencia, aunque poca, de cara a conseguir una protección al fuego (RF) suficiente, dado que las resinas pierden sus cualidades a pocos grados de temperatura (50ºC).

Conclusión

  • Constatamos la excelencia funcional (y estética) de las bóvedas a la catalana para resolver las escaleras de los edificios, por su buen comportamiento estructural tanto en cuanto a los límites de rotura como de servicio.
  • El enemigo de las bóvedas a la catalana en las escaleras, lo tenemos que encontrar sobre todo en el desplazamiento en sentido horizontal de las paredes de apoyo de las cajas de las escaleras. Las bóvedas a la catalana son muy sensibles a los desplazamientos de sus puntos de apoyo en las paredes.
  • Entendemos y sabemos que la fábrica cerámica tiene una capacidad de trabajo a tracción muy superior a la que se suponía hasta ahora, según la orientación de los tendeles respecto a la fuerza de tracción.
  • En este sentido, en cuanto a la capacidad de trabajo a tracción de la fábrica cerámica, el CTE no contempla más que unos casos determinados que hay que tener en cuenta de cara a evitar patologías recurrentes en las paredes de distribución y de cierre de los edificios, normalmente no estructurales.
  • De cara a las ITE y en general a cualquier inspección técnica, hay que evitar alarmas innecesarias al revisar bóvedas de escalera a la catalana, antes de haber hecho un estudio esmerado de las patologías detectadas y haber “hecho números”, lo cual requiere la colaboración de un técnico en estructuras experimentado.
  • Y finalmente, he propuesto, por si ayuda, un protocolo de actuación de cara a resolver las patologías en las bóvedas a la catalana, cuando se haya podido verificar la estabilidad del sistema desde un punto de vista analítico.

Josep Baquer Sistach

Arquitecto Técnico

Consultor de Estructuras (*ACE)

PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra Caateeb construcció Cristalerías Planells Energia elèctrica Fabricació de materials HArquitectes Maó rehabilitacio Vidre

Cristalleries Planell: el maó i el vidre

Reconstrucció d'una antiga fàbrica de vidre per allotjar l'Espai d'Entitats de Les Corts a Barcelona, que s'ha caracteritzat per la investigació en les maneres d'aplicar els materials constructius i de determinar les instal·lacions.

Escrit per i -

Fitxa tècnica
Nom de l’obra: Centre Cívic Cristalleries Planell
Ubicació: Barri de Les Corts, Barcelona
Promotor: BIMSA
Autors del projecte i directors d’obra: David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí (Harquitectes)
Col·laboradors del projecte: Blai Cabrero Bosch, Montse Fornés Guàrdia, Toni Jiménez Anglès, Berta Romeo, Carla Piñol, Xavier Mallorquí, Andrei Mihalache
Director d’execució de l’obra: Lluís Cañizares Garcia (Estudio Taller 10 Cañizares)
Coordinador de seguretat i salut: Ángel Muñoz (GPO)
Constructor: Construcciones DECO
Cap d’obra: Iván Romera
Principals industrials: Mercadomotika, Controlli Delta Spain, Carinbisa, IASO, Transmetal, Decoval
Data d’acabament de l’obra: 11 novembre 2016

 

Aquest edifici és la reconstrucció (es va enderrocar gairebé tot excepte les façanes a sud i oest, pel que, al meu parer, no es pot considerar una rehabilitació sinó més aviat una reconstrucció) d’una antiga fàbrica de vidre en equipament, més concretament en centre cívic, promogut i gestionat per l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat projectat per el mateix estudi d’arquitectes (1) que va dissenyar l’edifici de l’ICTA-ICP al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, i que va ser objecte d’un reportatge en el número 347 d’aquesta revista. Per tant, se’ns brinda l’oportunitat ara de poder comparar els dos edificis tenint en compte una interessant diferència: mentre que la seu de l’ICTA era un edifici de nova planta i sense gairebé condicionants en l’entorn, aquí ens trobem amb un edifici que és una reconversió d’una antiga edificació en un centre social municipal, i en un entorn urbà molt consolidat. D’aquí veurem com, amb un mateix plantejament de l’estudi HArquitectes que es caracteritza per donar una gran importància a la construcció i la sostenibilitat a la seva arquitectura, i aplicant els mateixos criteris, les diferents característiques d’ambdós edificis els duen a proposar solucions molt diferents a cada un d’ells.

Si comencem per descriure la construcció, veurem que l’ICTA té una planta rectangular, ortogonal i controlada per la geometria pròpia de l’edifici i, conseqüentment,  una estructura de pòrtics regulars i uniforme. En canvi a Cristalerías Planell l’edifici es va haver d’adaptar a un parcel·lari preexistent amb un solar triangular. En la reconstrucció es va mantenir que l’estructura vertical fos de parets de càrrega -una forma d’integrar-se en el sistema constructiu del vell edifici- el que ha estat la base de l’expressió arquitectònica de tota la intervenció: els aparells d’obra de fàbrica. Mentre que a l’ICTA els materials amb que varen experimentar els arquitectes foren bàsicament el formigó (climatitzat), la fusta i el plàstic aquí han treballat a fons el maó -com a homenatge a la construcció original- i el vidre -com a homenatge a l’ús original de l’edifici, on s’hi fabricaven objectes de vidre.

 

El maó

El maó i la seva fàbrica lliguen l’edifici nou a l’edifici original, com ja he dit, però no en el seu vessant estètic sinó en la seva part tectònica ja que a l’edifici original el maó hi és molt present com a construcció però no en la seva expressió formal, ja que previsiblement tota la fàbrica de maó hauria d’haver estat recoberta per un estucat llis, com en la porció de façana de l’antiga entrada.

 

La fàbrica de maó es present tant en el treball clàssic de maó roig de les arcades de la façana preexistent  com en les nombroses fàbriques del nou edifici, fins i tot el maó, posat a sardinell, és present en diversos paviments del nou edifici. Cada una de les fàbriques i cada un dels tipus de maons, són objecte d’una reflexió prèvia i tenen un motiu estètic o funcional, per a la seva elecció. El maó roig en la part inferior de la façana, es relaciona amb l’original, el de color ocre, en la part superior, remarca la part del volum que no hi era originalment. El maó industrial en el nucli d’escala i partions, per ser sense hidrofugar pel seu comportament higrotèrmic i pel seu comportament estructural.

És de destacar la juxtaposició o combinació de diverses fàbriques i tipus de maons en un sol pany de paret, cosa que no és molt usual i que, al meu entendre, és la principal causant de què les façanes tinguin una personalitat tan forta i estranya  alhora, en la seva apreciació de prop, tant des de fora com des de dins de l’edifici. Una complexitat que sense recórrer en absolut a la decoració, crea una estètica sofisticada i una relació entre el nou i el vell molt agradable. Només una observació però: el maó industrial -el gero- de la fàbrica interior, que és el que està més a prop de l’usuari, la que li passa a tocar, es la que té un aspecte i una textura més vulgar. El que fa que, juntament amb unes fusteries interiors, de fusta sense envernissar. (4) i dels forjats vistos, els interiors de l’equipament es percebin com a provisionals, amb un aspecte una mica aspre que contrasta amb la sofisticació de les envoltants exteriors.

 

El vidre

El vidre està present fins i tot en la mateixa fàbrica de maó!, s’hi incorpora en forma de bloc (o maó) en els panys més sofisticats, constructivament parlant, de les façanes. També és molt present el vidre en el frontis de pavès (2) de la façana sud. Una façana pensada per captar el sol i climatitzar l’edifici, com després veurem. També ens podríem pensar que el vidre és el material de recobriment de les claraboies de les xemeneies, si bé en aquest cas es tracta d’una làmina de plàstic transparent. Tot i així, les xemeneies -que són les que donen l’extrema personalitat a l’edifici des de lluny- podríem considerar que són formades d’un material “vitri”. En el cas del vidre, sense recorre –ni  possibilitat de fer-ho– a una correlació literal amb el seu ús original de l’edifici, aquests elements ens suggereixen la finalitat per a la qual va ser construït, en són com una velada memòria.

 

Així doncs, mentre que a l’ICTA els materials escollits ho foren per ser els que millor complien una funció d’ús, aquí els materials s’han escollit per complir una funció utilitària però també per complir una funció de memòria i respecte a les preexistències, però sense renunciar en absolut a avançats i ambiciosos sistemes de control climàtic passiu a l’edifici, com tot seguit veurem.

Quant als sistemes de confort i d’estalvi energètic, a l’ICTA eren molt complexos com era d’esperar en un edifici experimental dins d’un campus universitari. A Cristalerías Planell han hagut de ser molt més simples per facilitar la posada a punt, la facilitat del manteniment i per una menor disposició econòmica en comparació a l’ICTA. HArquitectes expliquen la idea (3) que les despeses energètiques durant la construcció d’un edifici provenen en la major part de recursos o transformacions de productes sòlids, molt menys de líquids i molt pocs de gasosos, formant una piràmide amb els sòlids a la base. En canvi durant el funcionament de l’edifici, en la seva vida útil, aquesta piràmide s’inverteix, essent els elements gasosos els que més recursos gasten, després els líquids, i en una proporció molt menor, els sòlids. Per aquest motiu la climatització passiva de l’edifici es basa en els fluids, i sobretot en l’aire.

 

 

Funcionament de l’edifici

La secció de l’edifici explica el seu comportament: el control i la gestió de l’aire en condicions naturals. A l’hivern cal controlar les pèrdues per renovació, amortitzar l’alta càrrega interna acumulada en la inèrcia d’una estructura murària i captar l’aire net des del pati que actua com a recuperador natural. A l’estiu es tracta de dissipar movent el màxim volum d’aire possible i capturar l’aire des dels patis vegetats i ombrívols. Els motors del moviment d’aquest aire són estrictament naturals a partir de l’ús de xemeneies solars i barrets amb efecte venturi. La ventilació creuada entre patis queda descartada per programa i per evitar conflictes acústics, per tant l’edifici dota a cada franja d’espais d’ús d’una llarga interrupció estructural per on l’aire circularà en vertical “estirat” per la potència del sol en les xemeneies, que alhora doten l’edifici d’una silueta i una materialitat transparent i característica. Les dues eines bàsiques de confort climàtic de l’edifici són l’aprofitament i activació de la inèrcia (estructura portant) i el moviment de l’aire.

No existeix condicionament artificial de l’aire, però si que cal moure’l de forma controlada i intencionada; a l’hivern s’ha de moure poc per amortitzar les altes càrregues internes degudes a l’ús docent  (amb base a sensors de CO2), a l’estiu s’ha de moure per temperatura i en quantitat suficient per a treure la càrrega interna i evitar sobreescalfaments.

L’eina que mou aquest aire és un motor natural que actua alhora com a coberta de l’edifici. Consisteix en quatre  xemeneies solars que generen, gràcies a la seva matèria i geometria, tres sistemes naturals de ventilació: L’efecte xemeneia produït per la diferència d’alçada amb els espais interiors,  l’efecte venturi produït pels barrets de remat que garanteixen ventilació nocturna i per últim, l’efecte hivernacle produït per la superposició d’una superfície transparent (ETFE) sobre una superfície negra. Les temperatures a les que arriba el sistema són molt més altes a l’estiu (necessàries per a moure 16.000 m3/h) que a l’hivern. La geometria piramidal de les xemeneies respon al moviment del sol al llarg del dia en època estival.

Per altra banda, l’equipament genera energia elèctrica amb plaques solars flexibles integrades en les xemeneies solars. La capa absorbent de la xemeneia solar és una lamina negra que ha d’adquirir altes temperatures per tal de produir el moviment de l’aire. Es van realitzar proves durant la construcció per tal de confirmar que les plaques solars FV mantinguessin la temperatura exigida en les simulacions de la capa absorbent, per tant en les orientacions més optimes de les xemeneies, es van instal·lar 12 m2 de plaques (3 KWp) que, sense reduir la potència de la xemeneia, produeixen electricitat d’autoconsum.

David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó i Roger Tudó Galí (HArquitectes)

 

De l’experiència de funcionament durant aquests dos anys se’n desprèn que el sistema funciona bastant com es preveia en els càlculs, tot i que s’ha vist que la captació solar per la façana de pavès escalfa excessivament l’edifici, el que dóna una idea del que anem dient des de fa molt temps: l’enorme poder calorífic del sol i la importància del control de la seva radiació en les nostres latituds. S’està estudiant com corregir aquest problema, cosa que no serà gens difícil sense que la idea del projecte es deteriori el més mínim al poder disposar de la galeria de ventilació per instal·lar el filtre solar.

Per a la calefacció, s’ha instal·lat un terra radiant i refrigerant amb producció geotèrmica de 7 piques.

Com a conclusió i com a comparativa s’evidencia que a Cristalerías Planells el disseny i la formalització de l’edifici son conseqüència, encara més que en l’ICTA, del disseny i del funcionament del sistema climàtic sense prejudicis ni tabús quant a una intervenció amb preexistències. El que demostra que en una intervenció en un edifici preexistent  és possible introduir elements de energia sostenible sense desvaloritzar-lo.(5)

El cost

Per últim voldria parlar del cost de l’edifici. Com hem defensat sempre des de la secció Anàlisi d’obra, l’econòmica és part important en la concepció i el resultat final de qualsevol construcció. En aquest cas m’agradaria fer un parell de reflexions que relacionen projecte i obra amb els costos. Per una banda, la important introducció d’elements de control climàtic no han fet que la ràtio del cost de l’edifici sigui més elevat que en una construcció “usual” o “tipus”. Possiblement part del seu cost s’ha compensat, com ja he dit abans, en uns acabats interiors bastant espartans.

La segon reflexió és precisament que el cost de tancament de l’obra s’ha fet per sota del cost real de l’edifici. És aquest un cas, aquí constatable, d’un problema molt més extens encara que no se’n parli públicament: els pocs beneficis -en aquest cas fins i tot, pèrdues- que tots els agents de la construcció obtenen en els contractes tant públics com privats. Afecta a les empreses constructores, degut als sistemes d’adjudicació a la baixa i a les previsions de beneficis no previstos que després no es cobreixen, a causa tant per la normativa actual de contractació, com per una millor precisió dels projectes i del control econòmic en obra. Afecta als operaris i subcontractistes que treballen per a les constructores, que han de retallar costos -i beneficis- si volen seguir treballant per a elles. Afecta als tècnics per els mateixos motius i perquè les seves professions s’han complicat molt en aquests darrers anys sense que això s’hagi vist repercutit en els seus honoraris. No sé si el mercat s’autoregularà ara que hi comença a haver més feina, perquè no sóc economista, ni sé si els economistes poden saber-ho. El que sí sé és que, com a mínim, s’ha de fer públic:

En aquests moments, a Catalunya, hi ha forts indicis que els qui treballen en el sector de la construcció, tant pública com privada, estan fent-ho en molts casos, per sota del cost just i real de la seva feina. Que hi ha feina, però també en aquest sector i englobant tots els seus nivells, és a precari i no crea riquesa. Els ciutadans han de saber que la millora de les dotacions públiques en arquitectura és possible gràcies a l’esforç i al temps no remunerats de molta gent. I em temo que aquest greu problema s’estén a molts d’altres col·lectius professionals, com els de la sanitat, la docència i la gestió.

Notes:
(1) L’ICTA va ser dissenyat i construït conjuntament amb l’estudi d’arquitectes DATAE
(2) Podríem considerar els murs de pavès com una fàbrica armada?
(3) Encara que, segons ens diuen els arquitectes no és del tot precisa i hauria de
matisar-se, la he descrit perquè és molt entenedora visualment.
(4) Són de CARINBISA i no tenen protecció a part dels insecticides fungicides bàsics…
no estan a la intempèrie i no cal.
(5) És just dir però que en aquest cas, l’edifici no tenia valor patrimonial i només se’n ha
conservat una part petita i que, a més, l’entorn no condicionava en absolut la proposta.

 

Construcció d’un nou equipament municipal sobre la traça de l’antiga fàbrica

El projecte es desenvolupa a partir de les restes de l’antiga fàbrica de vidre artístic, un edifici d’inicis del segle XX, en desús des de feia molts anys i parcialment enderrocat. Sobre l’antiga traça es refà la nova construcció d’acord amb el programa funcional d’equipament municipal i conservant l’antiga façana de fàbrica d’obra catalogada com a patrimoni arquitectònic. De planta triangular, l’edifici s’emmarca entre les alineació del viari circumdant i consta de PB més 3 Plantes Pis homòlogues i una fracció de soterrani que ocupa una quarta part de la planta.

El projecte es caracteritza per la investigació en les maneres d’aplicar els materials constructius i de determinar les instal·lacions. Les solucions adoptades juguen amb uns pocs materials bàsics, buscant un tractament rude que recordi l’antic caràcter industrial, configurant unes estances per a un ús polivalent, i aplicant uns sistemes alternatius per al condicionament tèrmic, utilitzant primordialment les ventilacions per convecció, amb suport de geotèrmia, i prioritzant la il·luminació natural. Els esforços s’encaminen a optimitzar l’eficiència i minimitzar els consums d’explotació.

Els tancaments es desenvolupen amb obra vista, estudiant la disposició de les peces, amb intercalació de maons vidrats, i tot modulat conforme a les dimensions dels maons. També s’empra obra vista a les divisòries interiors, unes vegades amb acabat natural o d’altres amb aparença pintada. El formigó apareix per als paviments continus, les instal·lacions es plantegen vistes amb mecanismes de superfície, i la fusta i vidre de portes i finestres, completen les textures interiors.

Estructura

L’estructura es resol amb forjats unidireccionals in situ amb revoltó vist de formigó, conformada en tres crugies que es recolzen sobre murs de fàbrica. La crugia central, de menor dimensió, queda fragmentada per la ubicació del forat d’ascensor i pel buit de l’escala de comunicació. També s’hi ubiquen els passos d’instal·lacions, tot i que aquests es constitueixen de manera fragmentada respectant el creuament dels nervis del forjat per no interrompre’n la continuïtat. La cara inferior del forjat queda vista, amb acabat pintat i traçat de conductes i safates d’instal·lacions penjades entre nervis i revoltons.

modulació conforme a les fàbriques de maó

 

Forjat unidireccional in situ. Replanteig passos instal·lacions

 

La façana patrimonial del carrer Anglesola funciona com un element exempt vinculat a la resta de l’edifici mitjançant una estructura metàl·lica, de manera que es configura en aquesta orientació SE un espai intersticial que filtra la llum i regula el comportament tèrmic del tancament dels espais habitables: a l’estiu actuant com a cambra que ventila i atenua la irradiació solar, i a l’hivern exercint un efecte hivernacle per aprofitar els guanys tèrmics. En el vèrtex oposat de la planta es reprodueix la configuració d’un espai lliure intermedi que actua de doble tancament, i en els costats laterals, en canvi, es conforma una paret de dues fulles amb cambra i aïllament intermedi.

Climatització

La climatització de l’edifici s’articula a partir de les ventilacions creuades entre aquests espais de les dobles façanes i els conductes verticals cap a les xemeneies d’extracció, unes construccions sobre els terrats que donen continuïtat als esmentats conductes de ventilació i que forcen els fluxos de convecció. El sistema es complementa amb equips climatitzadors governats amb un sistema de control i sondatge. La calefacció s’aporta amb terra radiant, i també permet actuar per a refredament. Es declaren unes  demandes estimades de: 11,16 kWh/m2·any per a calefacció i 7,01 kWh/m2·any per a refrigeració.

 

La distribució del pressupost

S’acompanya una taula resum de pressupost en la que s’han integrat les diferents etapes d’obra i es determina el còmput total d’imports agrupats per capítols i disciplines. Tots els preus assenyalats es corresponen a PEM i comporten una ràtio de cost total de 1,315€/m2 construït, que en aplicar un 19% de despeses generals d’empresa i benefici industrial ascendiria a 1.565€/m2.

 

Distribució per capítols

Tot i conservar la façana i ocupació original, l’edificació s’aixeca com una nova construcció encaixada en l’antiga geometria, motiu que explica la incidència en gairebé un terç de la inversió per al capítol d’estructura i operacions preliminars. En concret repercuteixen en 438€/m2, desglossats en 343€/m2 d’estructura, 31€/m2 de fonaments, i 64€/m2 de treballs preliminars corresponents a enderrocs, adequació del terreny i, sobretot, a l’estintolament de la façana patrimonial que s’haurà de mantenir en peu fins que es pugui ancorar a la nova estructura.

L’envolupant és un altre capítol de significació que assoleix prop d’un quart del pressupost. D’una banda hi ha la coberta, que amb les xemeneies d’extracció fan doblar la ràtio de cost fins 109€/m2. D’altra banda inclou la restauració de la façana patrimonial, que es tracta com un lot d’obra diferenciat i que comprèn el netejat amb aigua a baixa pressió, eliminació de líquens, retirada d’afegits i fixacions, sanejat de junts, reposició de peces malmeses, reparacions amb morter de calç, restitució elements manyeria, i pintats al silicat. Això junt amb la construcció de les noves façanes representa un 14% del còmput global de pressupost, que equival a una repercussió de 187€/m2. Cal esmentar que l’import del capítol de tancaments de façana consisteix majoritàriament en fusteries exteriors (4/5 parts) i en molt menor mesura a acabats.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Auditoria Caateeb CONAMA construcció Directiva 2008/98/CE Economia circular Professió Protocol UE Residus

Auditories de residus de construcció i enderrocs

El mes de maig del 2018, la Comissió Europea va publicar unes directrius per a les auditories de residus abans de l’enderroc i obres de reforma, en les quals es proporcionen orientacions sobre bones pràctiques per a l’avaluació dels fluxos de residus.

Escrit per -

Els humans hem sobrepassat els límits físics de la Terra i la capacitat de càrrega de la majoria dels seus ecosistemes, la qual cosa ha generat grans impactes, tant ambientals, com socials i econòmics. Això ens ha fet veure que el model actual de desenvolupament és clarament insostenible i és per tot això que estem immersos en un canvi de model que encara està en definició.

Pel que fa als recursos naturals la situació comença a ser alarmant, degut a la seva escassetat, com és el cas del coure, alguns combustibles, metalls rars, etc… Aquesta situació està provocant situacions d’alça de preus, problemàtica de subministrament, robatoris i tensions geoestratègiques. És per això, que avui tothom entén  que les limitacions del model basat en l’extracció i l’aprofitament de recursos naturals, depèn de la seva disponibilitat i de la capacitat de renovació del recurs. Paral·lelament, el consum lineal de productes, al qual hem estat avesats durant tant de temps, ens ha fet pressuposar que els recursos naturals són infinits o sempre substituïbles i que la natura pot fer d’embornal de qualsevol tipus de residus sense ser-ne alterada. Aquest tipus de consum, també ha contribuït a l’augment d’impactes negatius, com ara la contaminació ambiental o els efectes del canvi climàtic.

Aquests fets fan que com a societat ens haguem de plantejar solucions que facin més sostenible el model i amb aquest sentit han aparegut conceptes com el d’”economia circular” o el de “residu zero” que, tot i tenir orígens diversos, conflueixen força en el moment que cal definir decisions, mesures, actuacions i comportaments per avançar cap el mateix objectiu.

A mes a més, i segons les dades de la Comissió Europea, les empreses manufactureres europees dediquen de mitjana un 40% dels seus costos a l’adquisició de les matèries primeres. Si s’inclou l’aigua i l’energia, aquest percentatge ascendeix al 50% dels costos totals de la fabricació dels productes, que és molt elevat si tenim present que el percentatge en costos laborals és del 20%. La mateixa CE, estima que una aposta per l’eficiència en l’adquisició dels recursos podria suposar un estalvi potencial de 630.000 milions d’euros a l’any per a la industria europea.

Tot això ha fet que la Comissió Europea hagi començat a moure fitxa mitjançant una aposta ferma i decidida per avançar cap una economia circular i més eficient. Aquesta aposta es va començar a visibilitzar l’any 2014 amb diferents comunicacions:

• COM (2014) 398 Final. Cap una economia circular: un programa de zero residus per a Europa

• COM (2014) 445 Final. Oportunitats per a l’ús més eficient dels recursos en el sector de la construcció.

• COM (2014) 440 Final. Pla d’acció ecològic per a PIME S, per permetre que les PIME S converteixin els desafiaments mediambientals en oportunitats empresarials

• COM (2014) 446 Final. Iniciativa d’ocupació verd: Aprofitar el potencial de creació d’ocupació de l’economia verda

Impuls de l’economia circular

Aquests comunicats van conduir finalment a la presentació d’un paquet de mesures per tal d’impulsar l’economia circular, que el comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, va fer a finals del 2015. L’objectiu es donar “una resposta estratègica a la nova realitat de la globalització i creixents pressions sobre els recursos naturals que són escassos i limitats”, els quals persegueixen el següent:

• Reducció de la quantitat de materials necessaris per a la prestació d’un servei concret (alleugeriment del pes).

• Allargament de la vida útil dels productes (durabilitat).

• Reducció del consum d’energia i de materials en les fases de producció i d’ús (eficiència).

• Reducció de l’ús de materials perillosos o difícils de reciclar en productes i processos de producció (substitució).

• Creació de mercats per a matèries primeres secundàries (reciclades) basats en normes, en la contractació pública, etc.

• Disseny de productes que siguin més fàcils de mantenir, reparar, actualitzar, reelaborar o reciclar (disseny ecològic).

• Desenvolupament referent als serveis necessaris per als consumidors (serveis de manteniment i reparació, etc.).

• Incentivació i suport de la reducció de residus i de la separació d’alta qualitat.

• Incentivació dels sistemes de separació i recollida que redueixin al mínim els costos de reciclatge i reutilització.

• Facilitació de l’agrupació d’activitats per a impedir que els subproductes es converteixin en residus (simbiosi industrial).

• Estímul de l’oferta als consumidors d’una gamma d’opcions millor i més àmplia a través de serveis de lloguer, de préstec o d’ús compartit com a alternativa a la propietat dels productes, al mateix temps que es salvaguarden els seus interessos (pel que fa als costos, a la protecció, a la informació, a les clàusules contractuals, als aspectes d’assegurança, etc.).

La idea d’una economia circular representa una alternativa a l’actual model lineal que extreu matèries primeres, les transforma i usa en forma de productes, per després, un cop han acabat la seva vida útil, desprendre-se’n sense pensar en els seus efectes en el medi. Això és especialment important en el sector de la construcció, on les dades a nivell europeu indiquen que s’hi ha d’actuar si es vol fer qualsevol millora per avançar cap a una economia més eficient perquè aquest sector respresenta [1]:

• el 40% del consum final d’energia;

• el 35% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle;

• el 50% de tots els recursos naturals;

• el 30% del consum d’aigua;

• i el 35% del total de los residus generats.

• El 54% dels materials de demolició són enviats a abocador. En alguns països europeus solament són enviats a l’abocador un 6% .

Per traslladar aquestes iniciatives al sector han aparegut diferents iniciatives arreu d’Europa i també en el nostre país, com ho demostra l’informe de posicionament que GBCe va elaborar l’any 2017 i el document que CONAMA ha presentat el passat mes de novembre del 2018, en el congrés anual que organitza i en els quals hi ha participat el CAATEEB.

De la lectura d’aquests textos es pot veure que el repte és alt, ja que per aconseguir anar cap a una economia més circular cal actuar en tota la cadena de valor del producte, que en el nostre sector són els edificis i la construcció de les ciutats. Aquest canvi de paradigma engloba la fase de planejament urbanístic per millorar l’eficiència en l’aprofitament del sòl, la mobilitat, l’aigua, l’energia, etc… el disseny de l’edifici amb estratègies que permetin que els edificis siguin més durables, reparables i desmuntables, fins a la gestió de la desconstrucció, minimitzant l’existència de residus fins allà on sigui possible, reutilitzant els productes i reciclant i valoritzant els materials com a darrer recurs. Per
fer-ho possible serà necessària la contribució, participació i implicació de tots els agents del sector, generant noves oportunitats professionals i nous models de negoci.

Residus

En el paquet de mesures sobre l’economia circular de la Comissió Europea, els residus de construcció i demolició es consideren un aspecte clau. L’avaluació preliminar és una part essencial de la gestió de residus de construcció i demolició. Es tracta d’una de les tres accions assignades en el pla d’acció per a l’economia circular, per tal de garantir confiança en la qualitat del residus, perquè tot el vell pugui tornar a ser nou altre cop, fent dels edificis al final de la seva vida, la pedrera o la mina dels nous productes.

No cal oblidar, que en una economia circular el residu és el recurs que utilitzem per obtenir els nous productes i que el major flux de residus de la construcció i enderrocs de la Unió Europea no es recicla ni es valoritza, acumulant-se en abocadors. Vist amb ulls d’una economia circular suposa un malbaratament. En un futur ho veurem com un signe d’ineficiència del model actual.

Per millorar la confiança dels residus, la Comissió Europea va impulsar, l’any 2016, l’elaboració d’un protocol de gestió de residus de construcció i enderroc.

Protocol de la UE

Protocol de de gestió de residus de construcció i enderroc [4]
Aquest protocol s’emmarca en l’Estratègia Construcció 2020, i els objectius de la directiva marc sobre els residus (Directiva 2008/98/CE), que estableix com a objectiu que es recicli el 70% dels RCD d’aquí al 2020. També forma part d’un paquet sobre l’economia circular més nou i ambiciós que ha presentat la Comissió Europea. Inclou propostes legislatives revisades sobre els residus per tal d’estimular la transició d’Europa a una economia circular per millorar la competitivitat global, fomentar el creixement econòmic sostenible i generar nous llocs de treball.

L’àmbit del protocol abasta els residus procedents de treballs de construcció, reforma i demolició. No inclou ni la fase de disseny ni les tasques d’excavació i dragatge de terrenys. El protocol engloba tots els elements que componen la cadena de gestió dels residus de construcció i demolició, així com la prevenció de residus.

Pel que fa a la cobertura geogràfica, aquest protocol s’ha desenvolupat per aplicar-se en els vint-i vuit estats membres de la Unió Europea. Actualment la seva aplicació a l’Estat espanyol és de caire voluntari. Inclou bones pràctiques de tots els països i poden constituir una font d’inspiració tant per als professionals com per als responsables de formular les polítiques.

El protocol té com a objectiu principal, augmentar la confiança en la qualitat dels materials reciclats procedents de les dues activitats i en el procés de gestió dels residus de construcció i demolició. Aquest objectiu es pretén aconseguir mitjançant:

a. La millora de la identificació de residus, la separació segons l’origen i la recollida

b. La millora de la logística de residus

c. La millora del processament de residus

d. La gestió de la qualitat

e. Condicions marc i polítiques adequades.

Aquesta auditoria de residus té com a objectiu oferir una idea clara de l’edifici que s’ha d’enderrocar. Es tracta d’un primer pas cap el reciclatge i la gestió de residus, incloent la reutilització de productes i materials i per a prevenir i reduir els residus. A més a més, els resultats de l’auditoria també han de proporcionar estimacions fiables dels residus per contrastar-los amb els resultats de l’informe de gestió dels residus, així com establir mesures per garantir la seguretat dels treballadors, ajudar a establir nivells de rendiment per als contractistes de demolició, augmentar l’eficiència del material i el treball, reduir els residus i maximitzar els beneficis. És per això que les auditories de residus presenten una seguit d’avantatges, tant econòmiques com mediambientals, que aporten un important valor afegit al conjunt de les intervencions:

• Constitueixen el primer pas cap al reciclatge.

• Fomenten la competència lleial entre contractistes.

• Augmenten la sensibilització i faciliten els processos de traçabilitat. És molt important conèixer els materials que s’alliberaran, especialment els perillosos, per evitar costos imprevistos durant l’execució de les obres.

• Es pot controlar la qualitat mediambiental i tècnica dels materials.

• Entre els aspectes mediambientals que es milloraran s’inclouen:

– Indicació dels contaminants presents.

– Ajuda a garantir la seva eliminació d’una manera respectuosa amb el medi ambient.

– Consecució d’una major qualitat mediambiental per als materials de rebuig reciclables.

– Els aspectes tècnics de qualitat que es milloraran inclouen la identificació de lots de materials reciclats de “qualitat superior” (per exemple, formigó).

Les autoritats públiques han d’establir el llindar per a les auditories prèvies a la demolició (per exemple, a Àustria hi ha dos límits per a les auditories prèvies a la demolició: aproximadament 100 tones i 3500 m³ de residus de construcció i demolició produïts). Segons el protocol europeu, una auditoria prèvia a la demolició consta de dues parts:

a. Informació recopilada, en la que s’identifica tots els materials residuals que es generaran durant la demolició especificant la quantitat, la qualitat i la ubicació de l’immoble.

b. Informació sobre:

• quins materials han de (obligatòriament) separar-se en l’origen.

• quins materials poden reutilitzar-se i quins s’han de reciclar.

• com es gestionaran els residus i quines són les possibilitats de reciclatge.

Auditoria de residus

Directrius per les auditories de residus [5]
El mes de maig del 2018, la Comissió Europea va publicar unes directrius per les auditories de residus abans de l’enderroc i per a les obres de reforma d’edificis, en les quals es proporcionen unes orientacions sobre bones pràctiques per a l’avaluació dels fluxos de residus abans de procedir a la desconstrucció o reforma d’edificis.

L’objectiu d’aquestes directrius és donar una orientació sobre la seva estructura i la metodologia a seguir que s’estableix en els següents apartats:

1. Estudi teòric

• L’edat de l’immoble
• Documentació de l’edifici original: projecte arquitectònic, programa de control de qualitat, etc…
• Documentació del manteniment: llibre de l’edifici, historial del manteniment, projectes de reformes, etc.
• Llistat de substàncies perilloses
• Informació de l’entorn i accessos.
• Ubicació de les instal·lacions per la gestió dels residus

2. Estudi de camp

Visita de camp per:
• Verificar coherència amb els documents de disseny
• Identificació dels materials de l’edifici
• Realitzar mesuraments
• Prendre mostres
• Aixecament de dades, croquis, plànols
• Fotografies
• Realitzar proves: mecàniques, no destructives, etc…
• Encarregar anàlisi química de les mostres per a confirmar la identificació dels materials.

3. Inventari dels residus

L’inventari es basa en l’avaluació dels materials que resulta de l’estudi teòric i l’estudi de camp i altres activitats destinades a garantir la qualitat de les dades. Aquesta avaluació dels materials té per objecte presentar dades fiables sobre el tipus i la quantitat dels residus de demolició.

4. Recomanacions per la gestió de residus.

Les recomanacions poden ser diverses poden incloure:
• Recomanacions sobre l’eliminació segura de residus perillosos.
• Recomanacions sobre possibles precaucions de seguretat i salut durant la fase de deconstrucció o la fase de gestió de residus.
• Detecció de possibles alternatives dels residus procedents de determinats fluxos (reutilització, reciclatge, farcit, recuperació energètica i eliminació).
• Identificació de les activitats de classificació in situ beneficioses (des del punt de vista econòmic o mediambiental) que poden incloure la descripció dels requisits d’instal·lació per a l’emmagatzematge, la manipulació, la separació i per a qualsevol altra operació destinada a gestionar els diferents fluxos de residus.

5. Informes

L’informe final recull tots els treballs realitzats podent incloure els següent apartats:

• Abast de l’informe (essencial).  Presentació del projecte: breu descripció del projecte amb informació detallada sobre les obres a realitzar, incloses no només les parts directament afectades per les obres, sinó també aquelles parts que s’han de conservar.
• Descripció general del projecte
• Informació bàsica sobre el propietari i la propietat
• Ubicació de l’obra, inclosa informació sobre el veïnat quan resulti pertinent
• Històric de reformes importants i usos anteriors
• Resum i conclusions de l’estudi teòric

 

Resum de l’auditoria de residus (essencial). Resum de les dades recollides durant l’auditoria, incloent-hi, entre d’altres:

– Fraccions de residus generats (en tones, m3 o altres unitats).
– Total de residus generats (valors absoluts en tones, m3 o altres unitats).
– Resum de residus perillosos detectats a l’edifici o la infraestructura.
– Descripció de la metodologia seguida, incloses les accions empreses i les tècniques emprades.
– Llista de documents disponibles, per exemple, l’avaluació de substàncies perilloses, qualsevol informació sobre l’edifici o els materials de construcció utilitzats originalment, etc.
– Altres materials de suport, en cas d’estar disponibles (imatges, plànols i qualsevol altre document que pugui ser útil per a la correcta execució del projecte).

• Inventari (obligatori)
– Inventari de materials (essencial)
– Inventari d’elements (optatiu)

• Recomanació per la gestió de residus (opcional)
– Resum per tipus de sortida i gestió recomanada per a cada flux de residus.
– Avaluació dels objectius de recuperació i les taxes d’eliminació assolibles que poden completar-se utilitzant el model recomanat.
– Llista d’instal·lacions locals per a la gestió de residus (si és possible) en la qual s’especifiquin els seus serveis
– Procés de traçabilitat dels residus, quan sigui possible, les persones o organitzacions responsables de realitzar la traçabilitat dels residus fins a la seva sortida final.
– Altres dades d’interès per a les parts interessades.

Com es pot veure, l’auditoria de residus és una tasca d’ampli abast que ha de ser realitzada per un auditor o equip auditor, que són experts qualificats, amb els coneixements adequats sobre els materials de construcció actuals i històrics (inclosos els materials perillosos), de la història i les tècniques de construcció actuals i històriques, i estar familiaritzat amb les tècniques de demolició, el tractament i el processament de residus i els mercats  locals (mercats de reutilització, empreses de valorització, gestors de residus, etc…). És evident que aquest perfil professional s’adequa  força als coneixements i competències genèriques que disposen els arquitectes tècnics especialitzats en rehabilitació, obrint-se un nou camp professional i oportunitats de negoci.

Referències

[1]. Comissió Europea. COM (2014) 445 final. Oportunidades para un uso más eficiente de los recursos en el sector de la construcción. Recuperat de http://ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2014/ES/1-2014-445-ES-F1-1.Pdf

[2]. Green Building Council España –GBCe- (2017). Informe de posicionamiento de GBCe sobre economia circular. Recuperat de https://gbce.es/blog/proyecto/economiacircular/

[3]. Congreso Nacional del Medio Ambiente – CONAMA- (2018). Economía circular en el sector de la construcción. Recuperat de http://www.conama.org/conama/download/files/conama2018//GTs%202018/6_preliminar.pdf Comissió Europea. (2016).

[4]. Protocolo de gestión de residus de construcción y demolición en la UE. Recuperat de https://ec.europa.eu/docsroom/documents/20509/attachments/1/translations/es/renditions/native

[5]. Comissió Europea. (2018). Directrices para las auditorías de residuos de la demolición y las obras de reforma de edificios. Recuperat de https://ec.europa.eu/docsroom/documents/31521/attachments/1/translations/es/renditions/native

PUBLICITAT