Cercar Error
Pràctica professional construcció Construcció sostenible Materials qualitat sostenibilitat

Publicat el nou Reglament Europeu de Productes de la Construcció

Publicat al Diario Oficial de la Unión Europea (DOUE) el nou Reglament (UE) 2024/3110, pel qual s'estableixen regles harmonitzades per a la comercialització de productes de construcció i es deroga el Reglament (UE) n.o 305/2011.

El 18 de desembre, s’ha publicat al Diario Oficial de la Unión Europea (DOUE) el nou Reglament (UE) 2024/3110, pel qual s’estableixen regles harmonitzades per a la comercialització de productes de construcció i es deroga el Reglament (UE) n.o 305/2011.

El nou reglament (CPR) estableix un marc per a la comercialització de productes, per mitjà de la declaració de Prestacions i Conformitat (DoPC) com a document principal al nou marcatge CE. Aquestes modificacions amplien els requisits de sostenibilitat, integrant l’Anàlisi de Cicle de Vida (ACV) i criteris ambientals a la DoPC. Això permet als nous fabricants especificar les noves característiques essencials dels seus productes d’acord amb les noves normes harmonitzades europees (EN).

El proper 30 de gener la UNE, Asociación Española de Normalización, i el MINTUR, Ministerio de Industria y Turismo, organitzen una jornada on es es presentaran els nous canvis en el Reglament de Productes de la Construcció. En aquesta jornada hi participarà la Comissió Europea (UE), la Confederación Española de Asociaciones de Fabricantes de de Productos de Construcción (CEPCO), l’Associació Europea d’Avaluació Tècnica (EOTA) i el Ministerio de Vivienda y Agenda Urbana (MIVAU)

Per a més informació i inscripcions a la jornada:

PUBLICITAT

Pràctica professional construccio sostenible eficiència energètica sostenibilitat

Increment de valor dels CAE en actuacions molt intensives

El passat 11 de desembre es va publicar al BOE la resolució que permet incrementar el valor dels CAE amb actuacions que redueixen el CO2

El sistema de Certificats d’Estalvi Energètic (CAE per l’acrònim en castellà) permet a les empreses subjectes a una quota anual d’estalvi energètic substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments al Fons Nacional d’Eficiència Energètica (FNEE) per un estalvi energètic certificat, provinent de les inversions en eficiència energètica. D’aquesta manera, les comercialitzadores d’energia podran optar entre aportacions econòmiques al FNEE o actuacions d’estalvi i eficiència acreditades amb els certificats.

Aquest sistema es presenta com una nova eina que jugarà un paper crucial, perquè permet a tots els agents implicats en el sector de la construcció aconseguir els reptes marca Europa per a la reducció d’emissions i la neutralitat climàtica el 2050, de manera més flexible i eficaç:

  • Comercialitzadores. Facilita a les comercialitzadores complir amb les seves obligacions d’estalvi energètic, i podran substituir voluntàriament un percentatge dels seus pagaments obligatoris al FNEE per un estalvi energètic certificat provinent d’una inversió en eficiència energètica.
  • Empreses. Les empreses podran obtenir un CAE en executar mesures d’estalvi que estiguin incloses en un catàleg d’actuacions relacionades amb climatització, envolupant, il·luminació, mobilitat, processos industrials, etc.
  • Consumidors. Suposarà una reducció de la seva factura energètica
  • Tècnics i agents rehabilitadors. Dinamitzar l’ocupació i la competitivitat empresarial on es duguin a terme actuacions d’eficiència energètica. Actuar com a catalitzador d’innovació al sector de l’eficiència energètica. Facilitar que els consumidors finals s’acostin a l’eficiència energètica i s’erigeixin en demandants d’actuacions d’estalvi d’energia. Contribuir de manera eficient al compliment de l’objectiu d’estalvi d’energia.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la Resolució d’11 de desembre de 2024, de la Direcció General de Planificació i Coordinació Energètica, per la qual s’estableix el coeficient de correcció per a actuacions molt intensives en la reducció de CO₂, al qual fa esment l’article 6 de l’Ordre TED/845/2023, de 18 de juliol, per la qual s’aprova el catàleg de mesures estandarditzades d’eficiència energètica. Així, es permetrà incrementar el valor dels Certificats d’Estalvi Energètic (CAU) que s’obtinguin amb actuacions que redueixin CO₂ de manera intensiva.

La resolució estableix el procediment per a aplicar el coeficient de correcció per a actuacions que tinguin una reducció significativa d’emissions de CO₂. Es pretén fomentar l’execució de mesures d’eficiència energètica que contribueixin notablement a la descarbonització de l’economia i per tant s’estableix el procediment mitjançant el qual es podrà aplicar un coeficient de correcció als estalvis d’energia obtinguts per actuacions d’eficiència energètica que presentin una reducció significativa de les emissions de CO₂.

Quines són les condicions per a l’aplicació del coeficient de correcció?
Quant a les condicions generals per a l’aplicació del coeficient de correcció per reducció de CO₂, el límit màxim de Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) que s’acceptarà cada any, una vegada aplicat el coeficient de correcció, serà el 15 % de les obligacions màximes del conjunt de subjectes obligats que es puguin liquidar per Certificats d’Estalvi Energètic (CAE); a les actuacions que es vulguin beneficiar del coeficient de correcció els serà aplicable el llindar de l’any en què es prevegi certificar o se certifiqui l’actuació; per a cada exercici, el criteri d’ordenació de l’aplicació del coeficient de correcció serà el de prelació temporal; i s’establirà la formació de llistes d’espera amb les sol·licituds que s’haguessin presentant una vegada aconseguit el llindar.

Ara bé, per a que sobre els estalvis energètics provinents d’una actuació d’eficiència energètica es pugui aplicar el coeficient de correcció, aquesta actuació haurà de complir les següents actuacions: tenir la consideració de projecte estratègic; la quantitat d’emissions de CO2 evitades a conseqüència de l’actuació d’eficiència energètica haurà de ser superior a 200.000 teqCO2/any; i la quantitat d’estalvis d’energia generats en un any per l’actuació als quals s’aplicarà el coeficient de correcció no pot superar els 200 GWh.

Per a més informació podeu consultar el següent enllaç:

Noticies relacionades:

PUBLICITAT

L'Informatiu comunitats energètiques

Les comunitats energètiques una revolució en marxa

L’autoconsum energètic compartit a nivell local ha arribat per quedar-se. I per canviar moltes coses. Milers de persones s’han associat ja en entitats sense ànim de lucre per produir i consumir la seva pròpia energia verda. S’ha parlat de la revolució de les teulades, i té fonament, perquè el canvi va més enllà de l’aprofitament d’un bé inesgotable com és el sòl. Permet la democratització de l’energia sota una nova normativa europea que estableix el dret a generar energia i compartir-la.

Escrit per -

L’autoconsum compartit està emergint com una solució prometedora dins del panorama energètic. Des d’acords entre veïns per instal·lar plaques solars en teulades comunes fins a comunitats energètiques formades per ciutadans, petites empreses i entitats locals, aquestes iniciatives apunten a una transformació del sistema energètic. No es tracta només de descarbonitzar, sinó de canviar un model centralitzat i dominat per grans corporacions cap a un sistema distribuït, local i participatiu. Cap a un nou model distribuït El potencial de l’autoconsum compartit és immens, especialment als edificis d’habitatges col·lectius i en teulades de naus industrials o instal·lacions municipals. Aquests espais poden ser utilitzats per generar energia neta de manera assequible, contribuints significativament a la transició energètica, especialment a les ciutats, on es concentra el 40 % del consum energètic final. Tot i que la instal·lació de plaques solars en habitatges unifamiliars s’ha estès, l’autoconsum compartit avança més lentament, a pesar del seu gran potencial. Aquest retard preocupa experts com Joan Herrera, exdirector de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), que subratlla la importància de superarl ’autoconsum individual per desenvolupar comunitats energètiques locals i col·lectives.

La regulació: un repte pendent
Les comunitats energètiques han trobat suport normatiu inicial a les directives europees de 2018 i 2019, que Espanya va incorporar el 2020. Tot i així, el desenvolupament legal s’ha estancat. El projecte de reglament del 2023 que havia de detallar el funcionament de les comunitats energètiques no es va promulgar, deixant el sector en un buit normatiu. Aquesta situació facilita l’aparició d’iniciatives oportunistes per part de grans energètiques, que poden desvirtuar l’esperit d’aquestes comunitats. Sense una regulació clara, molts municipis es troben amb obstacles administratius. Tot i així, molts ajuntaments i grups cooperativistes han tirat endavant projectes l’autoconsum compartit, malgrat la resistència de grans companyies elèctriques que controlen l’accés a la xarxa.

Més enllà de les teulades: diversitat i impacte social
Tot i que les comunitats energètiques solen començar amb projectes d’autoconsum compartit, el seu potencial va molt més enllà. Poden oferir serveis com punts de recàrrega de vehicles elèctrics, sistemes de climatització centralitzada i energia per a famílies vulnerables. Aquest últim punt, però, es complica per limitacions legals com el bo social, que només es pot gestionar a través de grans comercialitzadores, creant barreres per a les comunitats
locals. A Caldes de Montbui, per exemple, l’Ajuntament ha impulsat un projecte que subministra energia a famílies vulnerables. Iniciatives com aquesta reflecteixen el paper que poden jugar les comunitats energètiques en la lluita
contra la pobresa energètica.

Casos d’èxit: el lideratge d’Osona
Osona és un exemple de com les comunitats energètiques poden transformar un territori. Amb 30 comunitats constituïdes en 50 municipis, el 94 % de la població pot participar dels projectes. Liderades per la ciutadania amb el suport tècnic dels ajuntaments, les comunitats han desenvolupat models d’autogestió eficients i replicables. Pau Pañella porta dos barrets, un com a membre del consell rector de La Tonenca, que és la comunitat energètica de Tona, a la comarca d’Osona, i l’altre com a tècnic de comunitat energètica de la Agència d’Energia d’Osona, que depèn del Consell Comarcal. Té, doncs, una visió de 360 graus sobre la qüestió: “Totes les iniciatives parteixen d’un projecte d’autoconsum compartit, perquè és el que té el marc legal més definit, però el que tenen de bo les comunitats energètiques és que poden actuar en les diferents parts del procés energètic, de la producció a la distribució, i poden abordar altres objectius”, explica. És el cas de Balenyà Sostenible, un projecte que va més enllà de la generació d’energia. Aquesta comunitat energètica promou la creació de xarxes locals de calor i fred, substituint les calderes individuals per sistemes centralitzats més eficients. Altres, com les d’Ulldecona, integren l’energia solar amb l’agricultura, creant sinergies beneficioses per a la comunitat i el medi ambient.

L’impuls de les administracions
La manca d’un marc legal definit no ha impedit que entitatscom l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ofereixin suport a les comunitats energètiques. Això inclou ajudes per a l’elaboració de projectes tècnics i jurídics, així com el finançament d’instal·lacions inicials. A més, iniciatives com la cooperativa Osona Energia permeten ancomunar serveis de gestió per a comunitats petites que no poden assumir despeses de manera individual.

El cooperativisme com a eina clau

El model cooperatiu s’ha demostrat especialment adequat per a les comunitats energètiques. En zones com Osona, aquesta estructura ha permès articular projectes amb èxit, aprofitant la rica tradició cooperativista de Catalunya. Així, projectes com el de La Fatarella, liderat per la Cooperativa Agrícola San Isidro, combinen sostenibilitat i beneficis econòmics per a les comunitats locals.

Cap al futur: consolidar la transició energètica
La transició energètica requereix un marc normatiu clar i una participació activa de la ciutadania. Amb el suport
d’entitats com Som Energia i la plataforma Som Comunitats, que ofereixen eines i guies per desenvolupar projectes, les comunitats energètiques estan demostrant ser una peça clau per avançar cap a un model energètic més sostenible, just i participatiu. En definitiva, l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques representen una oportunitat única per transformar el model energètic des de la base, implicant els ciutadans en la producció i gestió de la seva pròpia energia. Tot i els reptes normatius i burocràtics, aquestes iniciatives estan creant un nou aradigma que, amb el suport adequat, podria consolidar-se com una revolució energètica al llarg del territori català i més enllà.

Els que van per endavant
Algunes experiències pioneres en comunitats energètiques marquen el camí cap a un model energètic més sostenible. Un exemple destacat és COMPTEM, la Comunitat per a la Transició Energètica Municipal de revillent (Alacant), la primera comunitat energètica d’Espanya. Constituïda el 2019, té com a base la Cooperativa Eléctrica San Francisco de Asís, fundada el 1925 per subministrar electricitat al sector tèxtil. Ara, la cooperativa, que connecta el 95 % de les llars del municipi, lidera un model de transició energètica amb la seva planta solar fotovoltaica de 13 MW. Aquesta iniciativa ha transformat els usuaris en “prosumidors” i s’ha convertit en un model exportable per a altres ciutats. Un altre projecte pioner és la Illa Energètica del Port de Barcelona, que forma part del programa europeu Creators.

L’illa de La Palma com a nou paradigma
Les comunitats energètiques tenen un gran potencial en la transició energètica local, com demostra el cas d’Energía Bonita a l’illa de La Palma. Núria Albet, coordinadora del projecte, explica com aquesta iniciativa, que compta
amb 220 socis, és la cooperativa de consum més gran de Canàries. La Palma, amb 80.000 habitants i una orografia particular, produeix el 90 % de la seva electricitat amb dièsel, i només l’1,5 % és renovable. El canvi va començar amb la Plataforma per a un nou model energètic, que al 2018 va reunir el Cabildo i els 14 municipis de l’illa per signar el Manifiesto del Electrón, un pla per a un model energètic distribuït, renovable i participatiu.
Aquest manifest també preveu l’aprofitament de l’energia geotèrmica, un recurs amb gran potencial a l’illa. La cooperativa preveu tenir 40 MW instal·lats a finals del 2024, amb l’objectiu de convertirse en el principal actor energètic de l’illa. Aquest projecte va més enllà de la producció d’energia. La cooperativa participa en projectes d’estalvi energètic, promou el voluntariat i treballa per reduir la pobresa energètica. També volen impulsar la mobilitat sostenible amb serveis de cotxes elèctrics compartits, especialment útils en una illa amb població dispersa.

Les tres grans barreres
El camí no ha estat fàcil, i les comunitats energètiques han de superar diverses barreres:

  1. Legislació insuficient: No hi ha
    un procediment legal clar que
    permeti cessions de teulades a les
    administracions. A La Palma, els tràmits
    per cada projecte han estat llargs i
    complicats.
  2. Limitacions econòmiques: Les
    instal·lacions requereixen inversions
    significatives (uns 1.000 euros per kW
    instal·lat). A més, les entitats financeres
    tradicionals no comprenen aquest
    model, dificultant l’accés al finançament.
    La banca ètica ha estat clau en alguns
    casos, així com els avals de fundacions.
  3. Problemes amb les distribuïdores: A
    La Palma, la distribuïdora (Endesa) sovint
    triga anys a connectar les instal·lacions
    a la xarxa i imposa límits de capacitat.
    Per exemple, en un institut amb una
    instal·lació de 100 kW, només s’ha
    permès utilitzar-ne 55, i augmentar la
    capacitat requereix inversions addicionals.
    Aquest últim punt és un problema general
    a Espanya. La manca d’infraestructures
    adequades frena la transició energètica i fa
    urgent un pla nacional per adaptar la xarxa
    de distribució a models descentralitzats.

El projecte busca cobrir el 68 % del consum energètic de les instal·lacions portuàries mitjançant 1.545 panells solars i bateries intel·ligents. Quan es completi, la iniciativa garantirà la suficiència energètica del port, reduint costos i depenent menys de la xarxa general. Aquest tipus d’iniciatives mostren el potencial del consum energètic distribuït i descentralitzat. Tanmateix, per assolir un impacte global, cal multiplicar els projectes d’aquest tipus. Comparant-ho amb les grans centrals de cicle combinat (400 MW) o nuclears (1.000 MW), les comunitats energètiques, amb potències molt menors (20-100 kW), necessiten ser massives per marcar una diferència significativa.

Una carrera d’obstacles
Tot i el creixement de l’autoconsum, la tramitació legal i administrativa és un gran fre per a les comunitats energètiques. En molts casos, els projectes topen amb la resistència de les companyies distribuïdores, que tenen l’última paraula per permetre la connexió a la xarxa. Aquestes sovint al·leguen falta de capacitat en la infraestructura. Joan Herrera destaca la necessitat d’incentivar econòmicament les distribuïdores que faciliten la integració d’energia neta, però aquestes propostes encara no han rebut suport governamental. Anna Martín, consultora en energia del Cateb, subratlla que, a més dels obstacles administratius i de connexió, hi ha una falta d’informació crítica. La figura de l’assessor energètic és clau per ajudar les comunitats a navegar en aquest mar de tràmits. Això és especialment important quan s’han de gestionar subvencions públiques, on la complexitat dels processos desanima molts projectes.
Herrera també defensa la creació d’un gestor de comunitats energètiques per facilitar la previsió de costos i calendaris d’execució. Tanmateix, el procés pot ser molt variable i depèn sovint de la disponibilitat i actitud de les distribuïdores locals. L’ICAEN va obrir un expedient sancionador a Endesa per bloquejar projectes a Catalunya.
Tot i els esforços per millorar, connectar-se a la xarxa pot trigar més d’un any. A aquest fet se suma un altre factor crítit: l’estat de les infraestructures. Moltes línies urbanes estan al límit de capacitat, i encara que l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) exigeix justificacions per a cada negativa, això no elimina la complexitat del procés. A més, hi ha confusió legal sobre qui té dret a ajustos econòmics, com demostra el cas de Vilawatt a Viladecans, que no ha pogut accedir a subvencions perquè l’Ajuntament n’és elprincipal contribuent.


El repte empresarial
Les empreses instal·ladores també pateixen els obstacles del sector. Manuel Romero, director de SUD Renovables, destaca que la manca d’un reglament clar per a l’autoconsum compartit deixa les distribuïdores amb excusa per evitar la integració de projectes. Això genera incertesa i fa que les comunitats energètiques no tinguin garanties sobre els terminis ni l’impacte de les inversions. Romero explica que, tot i l’eclosió de l’autoconsum individual gràcies a la reducció de costos de les plaques solars, l’autoconsum compartit encara està molt per sota del seu potencial. A Catalunya, que havia estat pionera en energia renovable, s’ha perdut impuls, i ara li costa recuperar el terreny perdut. L’empresari alerta que, amb el tancament imminent de les centrals nuclears, Catalunya haurà de fer una aposta decidida per l’autoconsum i altres fonts renovables per evitar dependre d’energia d’altres regions. Aquesta transició energètica no només ha de promoure l’autoconsum individual, sinó també integrar una producció distribuïda i col·lectiva que respongui als reptes del futur.

Augmentar el radi de connexió
Una de les millores necessàries en l’àmbit de les comunitats energètiques és ampliar la distància permesa entre la instal·lació de producció i el consumidor. Actualment, segons la regulació d’autoconsum compartit del 2019, el límit és de 2 quilòmetres. Tot i això, Pau Pañella interpreta que aquesta limitació no s’aplica estrictament a les comunitats energètiques, ja que la directiva europea incorporada al decret 23/2020 no especifica una distància màxima i només menciona el concepte de “proximitat”. Aclarir aquest terme i ampliar el radi ajudaria en la tramitació administrativa i obriria noves possibilitats. Per exemple, Portugal ha augmentat aquest límit a 5 quilòmetres. No obstant això, per a fonts com la minihidràulica, l’eòlica i la geotèrmia, encara regeix el límit restrictiu de 500 metres. Km0 Energy assessora més de 100 comunitats energètiques i treballa amb 30 municipis per impulsar aquest nou model energètic. Municipis com Amer, Breda i Rupià ja tenen instal·lacions solars en teulades municipals, proporcionant energia a desenes de llars. Greenpeace proposa declarar d’interès públic les comunitats energètiques promogudes pels ajuntaments per garantir que cada municipi en tingui almenys una.

PUBLICITAT

L'Informatiu innovació

La nova seu del SEM, exemple d’eficiència i innovació

La nova seu del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), ubicada a l’Hospitalet de Llobregat, exemplifica la capacitat del sector de combinar innovació tecnològica, disseny sostenible i una gestió tècnica integrada.

Escrit per -

La nova seu del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) representa un exemple d’innovació i eficiència en l’àmbit de les infraestructures públiques. Amb un pressupost proper als 40 milions d’euros i un termini de construcció de només 16 mesos, aquest
projecte s’ha convertit en un referent pel que fa a la direcció i execució d’obres públiques d’alta complexitat. L’edifici, amb una superfície construïda de 23.500 m², ha estat desenvolupat sota la metodologia Design & Build, que uneix el disseny i la construcció en un procés continu, flexible i col·laboratiu. Aquesta metodologia ha estat un element clau per complir amb uns objectius ambiciosos, tant pel que fa als terminis com a la qualitat final.
La gestió integrada del projecte, la direcció d’execució d’obra i la coordinació de seguretat i salut han estat liderades per ENNE+G3, que han tingut un paper clau en garantir l’èxit d’un projecte tan ambiciós. La projecció i direcció arquitectònica han estat realitzades per B720/Fermín Vázquez Arquitectos i AECOM, mentre que la constructora.

Pati bioclimàtic central: regula la temperatura de manera sostenible i natural.

UTE Ferrovial-Climava ha implementat solucions modulars i processos industrialitzats sota aquesta direcció tècnica. El rol dels equips d’arquitectes tècnics ha estat essencial per assegurar la traçabilitat, la coordinació entre equips industrials i el control de qualitat i seguretat, alhora que es garantien les condicions ideals per a l’execució d’un projecte d’aquesta magnitud. Aquesta obra, que té com a client principal a CATSALUT, és, sens dubte, un exemple del valor afegit que aporta la nostra professió a la gestió integral de projectes.


La direcció integrada, garantia d’èxit La gestió tècnica i la direcció integrada del projecte han estat liderades per ENNE+G3, que han coordinat de manera exemplar la direcció d’execució d’obra, la supervisió de la seguretat i salut, i la gestió documental. La seva tasca ha estat fonamental per garantir que un projecte d’aquesta complexitat es completés dins dels terminis i pressupostos establerts, sense comprometre la qualitat final.
Entre les seves responsabilitats més destacades cal mencionar el control d’execució i qualitat, que s’ha dut a terme amb un seguiment constant de totes les fases de l’obra, amb inspeccions rigoroses i registres detallats que han assegurat el compliment dels estàndards tècnics i normatius.

El model Design & Build va ser essencial per reduir els terminis de construcció i afavorir la col·laboració

Gran sala diàfana on es rebran part de les trucades del 112, amb entrada de llum natural.

Així mateix, la gestió de documentació, que ha garantit la traçabilitat de més de 200 Requests for Information (RFIs) i les Instruccions Tècniques de Canvi (ITCs), ha estat clau per mantenir una comunicació fluida entre els equips i resoldre incidències amb rapidesa, sense oblidar la supervisió de la seguretat i salut.

Una metodologia d’avantguarda
La nova seu del SEM s’ha desenvolupat sota la metodologia Design & Build, una aproximació que, encara que no és majoritària al nostre país, està guanyant terreny gràcies als avantatges que ofereix en termes d’eficiència i flexibilitat. Aquest model permet sobreposar les fases de disseny i construcció, optimitzant els recursos i reduint els terminis d’execució.
En aquest sentit, una de les claus de l’èxit, que ha liderat l’equip d’ENNE+G3, ha estat l’organització de reunions a diferents nivells amb tots els agents participants de l’obra per aconseguir validacions parcials i definitives dels plànols del projecte que s’anava elaborant al mateix temps que es construïa, seguint en tot moment la planificació fixada segons la metodologia LEAN.
Aquest enfocament no només ha facilitat la coordinació entre els equips, sinó que també ha millorat la capacitat Gran sala diàfana on es rebran part de les trucades del 112, amb entrada de llum natural.
d’adaptació als canvis, assegurant que el projecte pogués respondre a les necessitats operatives del SEM sense afectar el calendari previst.

Innovació tecnològica al servei de la gestió
La implementació d’eines digitals avançades ha estat un altre dels punts forts d’aquest projecte. Les tecnologies utilitzades han transformat la manera de gestionar i supervisar l’obra, aportant un nivell d’eficiència i transparència sense precedents.

  • Procore: Aquesta plataforma de gestió documental ha centralitzat la informació del projecte, facilitant la coordinació entre equips i permetent la generació d’informes setmanals. També ha estat essencial per assegurar la traçabilitat de les RFIs i gestionar els canvis tècnics amb rapidesa.
  • Dalux: El seu ús com a visualitzador de models digitals ha permès verificar en temps real la conformitat dels materials i detectar possibles discrepàncies entre el disseny i l’execució.
  • OpenSpace: Aquesta eina, que utilitza captacions 360° georeferenciades, ha proporcionat una visió clara de l’estat de l’obra, permetent comparar-lo amb el model teòric i corregir desviacions de manera immediata.

Aquestes eines milloren significativament la comunicació i el seguiment del projecte, reduint errors i assegurant que cada fase es completés segons el pla establert. Un projecte d’aquesta magnitud no està exempt de reptes. Durant la fase de fonamentació, es va identificar que les vibracions generades per la maquinària podrien afectar un laboratori científic proper. Aquest risc es va abordar amb la col·laboració d’un expert en vibracions, que va analitzar l’impacte i va implementar mesures correctores per minimitzar-lo.
Aquest exemple reflecteix la capacitat del projecte per anticipar problemes i aportar solucions tècniques eficients, assegurant tant l’èxit de l’obra com la protecció del seu entorn immediat.

Sostenibilitat i disseny funcional

El compromís amb la sostenibilitat ha estat un dels pilars fonamentals del projecte. L’edifici incorpora una sèrie d’elements que no només milloren la seva eficiència energètica, sinó que també contribueixen a crear un entorn de treball més saludable i funcional:

  • Pati bioclimàtic: Aquest espai central regula de manera natural la temperatura interna, reduint la necessitat de climatització artificial i afavorint la ventilació creuada.
  • Plaques fotovoltaiques: Situades a la coberta, generen energia renovable que contribueix a reduir el consum elèctric de l’edifici.
  • Façana modular: Amb una combinació de murs cortina i panells prefabricats, optimitza l’entrada de llum natural alhora que minimitza l’impacte de la radiació solar.
  • Blindobarras: Aquest sistema de distribució elèctrica mitjançant canalitzacions prefabricades de coure encapsulat ofereix una gran flexibilitat i simplifica el manteniment, permetent adaptar l’edifici a futures necessitats amb facilitat.


Les plaques fotovoltaiques generen energia renovable quecontribueix a reduir el consum elèctric

Aquestes característiques no només responen a les necessitats immediates del SEM, sinó que també garanteixen la sostenibilitat i l’eficiència de l’edifici a llarg termini.

Tecnologies avançades com Procore i OpenSpace van ser clau per garantir una execució eficient

Una planificació econòmica i rigorosa
La gestió del pressupost, que ascendeix a 37.687.277,12 €, ha estat un altre dels èxits d’aquest projecte. La distribució dels costos s’ha fet de manera estratègica per assegurar que cada aspecte rebés els recursos necessaris sense excedir els límits establerts. Els principals capítols del pressupost han inclòs: 40 % en instal·lacions, incloent sistemes de climatització, distribució elèctrica i generadors d’emergència; 12 % en façanes i cobertes, amb solucions que combinen eficiència energètica i estètica; 15 % en actuacions inicials, com moviment de terres i fonamentacions, que han assegurat una base sòlida per al desenvolupament del projecte.
La nova seu del SEM no només representa una fita tècnica i arquitectònica, sinó que també exemplifica com una gestió integrada i l’ús de tecnologies innovadores poden transformar un projecte complex en un èxit rotund.
Aquest edifici, que combina funcionalitat, sostenibilitat i un disseny avançat, està preparat per respondre a les necessitats actuals i futures del SEM, consolidant-se com un model a seguir en el camp de les infraestructures públiques.

Membres de l’equip d’Enne i G3

FITXA TÈCNICA

Informació general
Nom de l’obra: Nova seu del SEM al sòl del recinte de l’Hospital Duran i Reynals, de l’Hospitalet de Llobregat.
Ubicació: Parcel·la 01 de l’illa 57767 de l’Avinguda de la Gran Via de l’Hospitalet. L’Hospitalet de Llobregat.
Promotor: SERVEI CATALÀ DE LA SALUT.

Equip de projecte i execució
Gestió integrada de projecte: ENNE-G3. Inma Casado, Dani Forteza, Dani Rivera, Rafa Capdevila, Javier Chaves, Jan Puig, Mireia Mayol.
Autors del projecte i Direcció d’Obra: B720 Arquitectos-AECOM.
Fermin Vázquez Huarte-Mendicoa, Carlos Temprano Suárez, Roberto Fernández
Arenas.
Directors d’Execució de l’Obra: ENNE-G3.
Inma Casado, Dani Forteza, Dani Rivera, Rafa Capdevila, Javier Chaves, Jan Puig, Mireia Mayol.
Coordinador de Seguretat i Salut: ENNE-G3.
Edu Jarque, Miquel Pérez, Dani Forteza, Rafa Capdevila, Javier Chaves.
Col·laboradors DEO: BIS Structures, ATOMS Enginyeria.
Constructora: UTE FERROVIAL
CONSTRUCCIÓN SA- CLIMAVA SL.
Gerent de la UTE: Jordi Málaga.
Cap de grup: José Antonio Millan.
Cap d’obra: Roberto de Mariana, David Arno.

Principals industrials: P14, Precon, Arumí, Garcia Faura


PUBLICITAT

Pràctica professional Ajuts a l'assitencia a congressos Ajuts a la recerca congressos Ponències Tecnologia

Ampliació del termini per a presentar comunicacions en el Congrés ACHE

El Comitè Científic del IX Congres Internacional de les Estructures ha decidit ampliar el termini per a enviar les comunicacions fins al proper 13 de gener de 2025.

El 25, 26 i 27 de juny del 2025 s’organitza a Granada el IX Congrés Internacional d’Estructures, que aplega professionals i especialistes de l’àmbit estructural, per compartir i donar a conèixer avenços, estudis i exemples professionals, tant en edificació com en enginyeria civil i industrial. A més a més, busca exposar les activitats de l’Associació Espanyola de l’Enginyeria Estructural (ACHE), als seus membres i a la societat en general, destacant-ne la tasca de difusió tècnica sense ànim de lucre d’aquesta assocació.

Atesa la situació actual, marcada per la internacionalització i la competitivitat, el congrés es converteix en un espai propici per a la innovació tecnològica i l’intercanvi d’experiències entre professionals i investigadors.

Degut a les nombroses peticions de participació i a alguns problemes tècnics sorgits durant l’enviament de les comunicacions completes, el Comitè Científic ha decidit ampliar el termini per a enviar-les fins al proper 13 de gener de 2025. Per poder pujar les comunicacions teniu disponibles unes instruccions al sistema de gestió editorial. Per a qualsevol dubte, podeu contactar amb l’organització del Congrés a granada@congresoache.com o a la secretaria info@e-ache.com.

Es recorda que el Cateb disposa d’una linia d’ajuts especifics per a projectes que fomentin la producció científica, amb una convocatòria d’ajuts i incentius per a l’assistència a congressos d’arquitectes tècnics col.legiats en el Cateb, que presentin una comunicació o pòster. Les condicions d’aquests ajuts es poden consultar en la web del Cateb, dins l’apartat de “documents per a l’investigació” del Centre de Documentació. Per procedir a la sol·licitud d’aquests ajuts cal omplir el formulari disponible que trobareu en aquest apartat de la web.

Resultados de traducción

Resultado de traducción

PUBLICITAT

Pràctica professional Professió Subvencions

Ajuts per fomentar l’emprenedoria en el món rural

S'obre una convocatòria d'ajuts per a fomentar la emprenedoria en el món rural per activitats no agràries, que poden interessar a arquitectes tecnics que actuin en els 500 municipis catalans inclosos.

Govern ha aprovat una segona convocatòria d’ajuts, d’un import d’1,6 milions d’euros, adreçats al Tiquet Rural, una iniciativa per fomentar l’emprenedoria en el món rural, a fi de facilitar la creació o l’adquisició de noves microempreses als territoris rurals, i també el traspàs de negocis ja en funcionament que es dediquen a una activitat no agrària.

Així doncs, les subvencions que promou el Departament d’Agricultura, Ramaderia. Pesca i Alimentació les gestionaran els 11 Grups d’Acció Local (GAL), representats per l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA)  i finançats íntegrament pel FEADER-IRUE. En aquest sentit, es poden sol·licitar en tots els nuclis que es troben dins la zona Leader 2014-2022, una zona que aglutina més de 500 municipis i la 70% del territori català. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 14 de febrer de 2025..

PUBLICITAT

Visats

A partir del 28 de gener podràs tramitar la cèdula de primera ocupació de forma totalment telemàtica

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya implanta un nou model de tramitació de les cèdules d’Habitabilitat de primera ocupació per permetre que aquest procés sigui totalment telemàtic, tant per edificis d’obra nova com de rehabilitació.

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya implanta un nou model de tramitació de les cèdules d’Habitabilitat de primera ocupació per permetre que aquest procés sigui totalment telemàtic, tant per edificis d’obra nova com de rehabilitació. El nou model de tramitació estarà operatiu a l’OVT a partir del 28 de gener.

Aquesta nova via de tramitació telemàtica substituirà a l’existent i, per tant, modificarà tot el procés de visat del tràmit de tancament per generar el Certificat Final d’Obra i Habitabilitat.

Per explicar com funcionarà el nou procés de tramitació telemàtica, l’AHC i tots els col·legis d’arquitectura tècnica de Catalunya hem organitzat una sessió informativa online on s’abordaran les novetats relacionades amb el model de CFOiH (Certificat Final d’Obra i Habitabilitat), la Referència de comprovació col·legial, les diferents fases del tràmit i els requisits documentals necessaris. A més, també hem organitzat dues sessions informatives per explicar els canvis introduïts en el tràmit del visat del CFOiH.

No et perdis aquestes sessions per conèixer de primera mà com tramitar la cèdula de primera ocupació de forma totalment telemàtica.

Sessions informatives

Aquests canvis implantats per l’Agència han estat dissenyats i coordinats per l’Agència de l’Habitage, el COAC i tots els col·legis d’arquitectura tècnica de Catalunya amb l’objectiu de facilitar la gestió i optimitzar els processos per  a tècnics, promotors i la mateixa administració.

PUBLICITAT

Institucional Oci i cultura Concert de Nadal

Ni el mal temps atura el representatiu i tan emblemàtic Concert de Nadal del Cateb

El gran esdeveniment nadalenc del Cateb que té lloc tradicionalment a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, ha anat a càrrec del Cor de Cambra de Granollers i ha aplegat prop de 2.000 persones, malgrat la intensa pluja que queia a Barcelona.

Les paraules del president del Cateb, Celestí Ventura, van donar començament al tradicional Concert de Nadal d’aquest passat dijous 12 de desembre de 2024, que ens han fet recordar el veritable esperit de Nadal: “comunitat, cultura i emoció compartida, que fan possible una vetllada tan especial, com cada any”.

El Cateb ens ha regalat, una nit molt especial per Nadal, plena de llum, música i d’emocions, aquest any amb el Cor de Cambra de Granollers de la Societat Coral Amics de la Unió, amb Vicenç Prunés al piano i sota la direcció de Josep Vila Jover. 

El repertori d’aquest, basat en el Magnificat de John Rutter (Regne Unit, 1945), una composició de finals del segle XX (1990) basada en poemes marians medievals i textos bíblics, ha brillat amb les veus solistes de Txell Milà, Ivet Delgado i Adriana Berruezoso. Les 7 parts que componen el conjunt que en poc temps ha esdevingut tota una tradició en els repertoris nadalencs. Tres peces més han completat el concert d’enguany: I shall not live in vain, de Josep Ollé i Sabaté, Sleep d’Eric Whitacre i El noi de la mare de Frederic Mompou.

Agraïm els assistents que malgrat que el temps no va acompanyar, no van desistir de venir a escoltar el Concert de Nadal del Cateb. Us hi esperem de nou a tots l’any vinent!

PUBLICITAT

Pràctica professional eines seguretat i salut

Eines de suport tècnic: Guia de recomanacions per a la revisió dels plans de seguretat i salut

Nova Guia de Suport Tècnic

El Cateb publica una nova Guia de Suport Tècnic-“GST num 13-Recomanacions per a la revisió dels plans de seguretat i salut” amb l’objectiu de donar suport als tècnics que inicien les tasques de la coordinació de seguretat i salut en fase d’execució.

Aquest document es pot descarregar de forma gratuïta a la Botiga de Llibres del Cateb, concretament a l’apartat de Guies de Suport Tècnic.

És important tenir present que:

  • L’obligació d’elaborar el pla de seguretat i salut, és d’aquell agent que té la consideració de contractista.
  • No hi ha un format o contingut específic.
  • Ha d’estar aprovat abans de l’inici de les feines objecte del pla.
  • És un document viu, i per tant, s’ha d’anar actualitzant durant el decurs de l’obra.
  • No hi ha un format específic per a la seva aprovació. El Cateb posa a disposició dels tècnics un document elaborat pel Consell Català de l’Arquitectura Tècnica, que podeu descarregar a l’apartat de documents del servei de validació.

Volem recordar que a la web teníeu disponibles tot un recull de preguntes freqüents relacionades amb les obligacions del contractista.

PUBLICITAT

Institucional

Trasllat provisional de la seu del Cateb de Barcelona

Mentre s'executen les obres de reforma i rehabilitacio de la seu central del Cateb al carrer Bon Pastor, el Col·legi trasllada la seva activitat a un edifici d'oficines al carrer Buenos Aires, a cinc minuts de l'actual ubicació.

A partir del 13 de gener, i durant tot el temps que durin les obres de reforma i rehabilitació de la seu central del Col·legi, el Cateb trasllada els serveis de la seu central a l’edifici d’oficines del carrer Buenos Aires 21 de Barcelona, al costat de la Plaça Francesc Macià, a tan sols cinc minuts de l’actual seu central.

En aquest edifici el Col·legi ocuparà la planta baixa, amb entrada a peu de carrer, en un espai de prop de 400 m2 on es desenvoluparan amb normalitat tots els serveis que fins ara es poden trobar a la seu central. Hi haurà espais d’atenció al col·legiat per qualsevol tipus de consulta (tècnica, jurídica, tramitació col·legial o sobre el procés de visat) i també un petit espai destinat al Centre de Documentació on es podran consultar en préstec una selecció de llibres, eines i recursos tècnics. Per últim, també hi haurà un espai de coworking per a aquells col·legiats que ho necessitin o que vulguin un espai on trobar-se a Barcelona.

L’horari d’atencio al públic de les noves oficines serà el mateix que l’actual, de dilluns a dijous de 9:00 h a 17:00 h i divendres de 9:00 h a 14:30 h Els telèfons de contacte del Col·legi, tant el general com les extensions de cada departament, seguiran funcionant amb normalitat.

Pel que fa a la formació, les aules del Col·legi es traslladaran a l’edifici que EADA Business School té al carrer Aragó 204 de Barcelona, també ben a prop de l’actual ubicació del Col·legi. El programa formatiu del Cateb es desenvoluparà amb normalitat en aquest espai, que està adaptat a les necessitats formatives i d’organització que necessiten els cursos del Col·legi.

Per últim, el Col·legi utilitzarà la seva extensa presència al territori a través de les delegacions per mantenir el programa d’activitats. A més d’augmentar el nombre d’activitats que es podran seguir online, durant els propers mesos s’incrementaran les activitats d’interès tècnic i professional que es realitzen a les delegacions. A la vegada, també s’utilitzaran diferents espais propers a la seu per desenvolupar algunes activitats a Barcelona ciutat. L’activitat del Col·legi per promoure el debat i donar a conèixer les novetats tècniques i legislatives no s’aturarà durant el temps que duri la reforma de la seu central.

El nou edifici, el projecte ‘Bastida’

Aquest trasllat ha de permetre executar les obres de reforma i rehabilitació de la seu de Barcelona del Cateb al carrer Bon Pastor, que s’iniciaran aquest 2025. El projecte ‘Bastida’ va ser el guanyador del concurs que es va organitzar durant la primavera passada per a la redacció del projecte.

El projecte presenta una enorme versatilitat a nivell espacial, que permetrà l’adaptabilitat de l’edifici, sense estridències i sense grans despeses, i que servirà per transformar el Col·legi i donar-li un impuls per afrontar els nous reptes de futur que esperen a la professió i a les noves generacions de professionals.La reforma ens permetrà continuar sent una institució oberta, rellevant davant la societat i consolidarà el paper del Col·legi com la CASA DE L’ARQUITECTURA TÈCNICA.

Accés amb transport públic a les noves oficines:

Tram: T1, T2, T3
Bus: 27, D40, N12, V9, L57A
Metro: L5 Hospital Clínic (5 minuts a peu)

PUBLICITAT