ESPAI EMPRESA - BASF Construction Chemicals España, du a terme una revisió dels productes Master Builders Solutions per als magatzems, apostant per nous formats i envasos més moderns.
Promocionat per BASF CONSTRUCTION CHEMICALS ESPAÑA -
24 de desembre de 2019
BASf Construction Chemicals España, duu a terme una revisió dels productes Master Builders Solutions per als magatzems, apostant per nous formats, per envasos més moderns i actualitzats augmentant la data de caducitat com una forta aposta per al mercat de la distribució.
Morter de reparació MasterEmaco T 800 DUO
Les principals novetats en productes són: MasterEmaco T 800 DUO, un morter R4 multifuncional per a reparació de paviments de formigó. Gràcies a la tecnologia del producte s’aconsegueix una consistència dual simplement modificant l’aigua de pastat, permetent la seva adaptació tant en superfícies horitzontals com amb pendent.
Amb una excel·lent treballabilitat en totes dues consistències, es pot aplicar tant en exteriors com interiors en tot tipus de superfícies horitzontals i en condicions d’ambient sec o humit. Té un ampli rang de gruixos que va des dels 10 a 100 mm si va adherit al suport o de 40 a 100 mm com a morter autoportant. El seu ràpid assecat (humitat<2% després de 24 hores en consistència seca i després de 48 hores en consistència fluïda) permet que pugui ser revestit de forma ràpida amb acabats de resina, i a més és transitable a les 6 hores. Compleix classe CT-C60-F7-A12 segons EN 13813 i classe R4 segons EN 1504-3. MasterEmaco T 800 DUO que es presenta en envàs de 25 kg, s’utilitza per a reparació de paviments de formigó, rampes, escales (petjada), etc., amb o sense pendent, pàrquings, garatges, naus industrials, edificació, cobertes, carreteres, taulers de pont, etc.
Amb MasterEmaco T 800 DUO, BASF ha aconseguit un morter multifuncional, que simplifica enormement els treballs de reparació en paviments de formigó en no haver de disposar de dos productes diferents, un per a horitzontal i un altre per a les rampes o zones amb pendents. En un mateix producte apliquem el concepte dual de 2×1. Normalment les obres porten implícits problemes logístics i quants menys productes diferents hagin de ser aplicats, major serà el benefici del client.
Morter autoanivellant MasterTop 514 QD
La segona novetat de Master Builders Solutions és MasterTop 514 QD, un morter de ciment modificat amb polímers i fibres sintètiques, d’enduriment ràpid, autoanivellant i d’altes prestacions. Adequat per a la regularització i reparació (classificació R4 segons norma EN 1504-4) de paviments de formigó armat i com a base per als sistemes de paviments de les gammes MasterTop i Ucrete de BASF.
Apropiat per a una ràpida posada en servei dels revestiments industrials com per exemple en plantes de logística, àrees comercials, etc, tant en interior com en exterior. Les seves propietats es caracteritzen per un ràpid enduriment, podent ser recobert a les 24 hores amb el sistema Ucrete i a les 48 hores amb el sistema MasterTop i transitable per vianants a les 4 hores. Té una elevada resistència a compressió tant inicial com final, a l’impacte i a l’abrasió, podent ser transitat directament sense necessitat de ser recobert.
MasterTop 514 QD es presenta en sacs de 25 kg, ideal per a gruixos entre 2 i 40 mm, aconseguint fins a 80 mm si es barreja amb àrid (proporció de mescla 1:1 en pes).
Morter de recrescut Master Tile 503
Seguint amb les presentacions de productes cal destacar Master- Tile 503, un lligant especial per a la confecció de recrescuts de morter d’enduriment ràpid en un ampli rang de gruixos, tant en interior com en exterior.
Nuevos productos Master Builders Solutions de BASF
ESPACIO EMPRESA - BASF Construction Chemicals España, lleva a cabo una revisión de los productos Master Builders Solutions para los almacenes, apostando por nuevos formatos y envases más modernos.
BASF Construction Chemicals España, lleva a cabo una revisión de los productos Master Builders Solutions para los almacenes, apostando por nuevos formatos, para envases más modernos y actualizados aumentando la fecha de caducidad como una fuerte apuesta para el mercado de la distribución.
Mortero de reparación MasterEmaco T 800 DUO
Las principales novedades en productos son: MasterEmaco T 800 DUO, un mortero R4 multifuncional para reparación de pavimentos de hormigón. Gracias a la tecnología del producto se consigue una consistencia dual simplemente modificando el agua de amasado, permitiendo su adaptación tanto en superficies horizontales como con pendiente.
Con una excelente trabajabilidad en ambas consistencias, se puede aplicar tanto en exteriores como interiores en todo tipo de superficies horizontales y en condiciones de ambiente seco o húmedo. Tiene un amplio rango de espesores que va desde los 10 a 100 mm si va adherido al soporte o de 40 a 100 mm como mortero autoportante. Su rápido secado (humedad <2% después de 24 horas en consistencia seca y después de 48 horas en consistencia fluida) permite que pueda ser revestido de forma rápida con acabados de resina, y además es transitable a las 6 horas. Cumple clase CT-C60-F7-A12 según EN 13813 y clase R4 según EN 1504-3. MasterEmaco T 800 DUO que se presenta en envase de 25 kg, se utiliza para reparación de pavimentos de hormigón, rampas, escaleras (huella), etc., con o sin pendiente, parkings, garajes, naves industriales, edificación, cubiertas, carreteras, tableros de puente, etc.
Con MasterEmaco T 800 DUO, BASF ha conseguido un mortero multifuncional, que simplifica enormemente los trabajos de reparación en pavimentos de hormigón en no tener que disponer de dos productos diferentes, uno para horizontal y otro para las rampas o zonas con pendientes. En un mismo producto aplicamos el concepto dual de 2×1. Normalmente las obras llevan implícitos problemas logísticos y cuantos menos productos diferentes deban ser aplicados, mayor será el beneficio del cliente.
Mortero autonivelante Mastertop 514 QD
La segunda novedad de Master Builders Solutions es Mastertop 514 QD, un mortero de cemento modificado con polímeros y fibras sintéticas, de fraguado rápido, autonivelante y de altas prestaciones. Adecuado para la regularización y reparación (clasificación R4 según norma EN 1504-4) de pavimentos de hormigón armado y como base para los sistemas de pavimentos de las gamas Mastertop y Ucrete de BASF.
Apropiado para una rápida puesta en servicio de los revestimientos industriales como por ejemplo en plantas de logística, áreas comerciales, etc, tanto en interior como en exterior. Sus propiedades se caracterizan por un rápido endurecimiento, pudiendo ser recubierto a las 24 horas con el sistema Ucrete y a las 48 horas con el sistema Mastertop y transitable para peatones a las 4 horas. Tiene una elevada resistencia a compresión tanto inicial como final, al impacto y a la abrasión, pudiendo ser transitado directamente sin necesidad de ser recubierto.
Mastertop 514 QD se presenta en sacos de 25 kg, ideal para espesores entre 2 y 40 mm, alcanzando hasta 80 mm si se mezcla con árido (proporción de mezcla 1: 1 en peso).
Mortero de recrecido Master Tile 503
Siguiendo con las presentaciones de productos cabe destacar Master- Tile 503, una unión especial para la confección de recrecidos de mortero de fraguado rápido en un amplio rango de espesores, tanto en interior como en exterior.
BASF CONSTRUCTION CHEMICALS ESPAÑA Telèfon: 93 261 61 00 08034 Barcelona basf-cc@basf-cc.es
Entrevista a Josep Martínez Zaplana, empresario y fundador de CONTRACTA, empresa de rehabilitación, construcción y edificaciones.
Buenos días Josep, solo entrar he visto algo diferente al rótulo, ¡yo diría que habéis cambiado la imagen de Contracta!
“Sí, nos pareció que después de 25 años teníamos cosas nuevas que decir y las queríamos decir alto y claro. Por eso iniciamos un proceso de análisis con el equipo y con el apoyo de una agencia de comunicación: queremos explicar Contracta a nuestros clientes de una manera diferente a como lo habíamos hecho. “
Cuéntanos qué quiere transmitir esta nueva imagen
“Lo más importante es que Contracta es una empresa consolidada y que aborda proyectos grandes con el mismo cuidado y atención que cuando empezamos. Una imagen fuerte, sólida, como es la empresa. Hemos crecido con un equipo profesional, técnico y muy bien formado en tecnología, en innovación … Pero no hemos perdido nuestra vocación de hacer cada proyecto teniendo muy claro que las obras deben ser fluidas para nuestros clientes. Nosotros aportamos conocimiento, profesionalidad y toda una serie de procesos para que así sea. Y de ahí la frase que acompaña nuestro nuevo logo de marca: “Hacemos sencillas las obras complejas.”
¿Es una declaración de intenciones?
Complicado….
“No, de hecho, es una promesa, la hacemos en cada proyecto. Nosotros planificamos con rigor al inicio de cada obra y esto nos permite afinar mucho en las fechas y plazos, y prever de antemano muchos de los imprevistos que pueden pasar. Pero añadimos un aspecto que es importante: muchos edificios deben seguir funcionando mientras nosotros intervenimos”
“Sí, no es sencillo. Pero por complejo que sea el proyecto intentamos que para los clientes no lo sea. Te pongo un ejemplo: si en un hospital hay que rehabilitar una sala concreta, debemos intentar que otros servicios no se vean afectados y puedan seguir atendiendo a los pacientes. “
¿Con qué te quedarías de los 25 años?
¿Qué proyectos de los 25 años destacas?
“Sin duda me quedo con dos cosas importantes: con el equipo de personas que hemos ido formando y con el que seguimos creciendo. Y con la confianza que nos demuestran los clientes. “
“Todos! Cada uno tiene un poco de Contracta. Os invito a verlos en nuestra nueva web. “
Hablamos de los retos de futuro. ¿Dónde veis las grandes oportunidades de cara a los próximos años en el sector?
¿Y cuáles son los retos, más en concreto, para Contracta?
“Para nosotros el futuro tiene una palabra clara: responsabilidad. En dos vertientes igualmente importantes. El social, ya que las empresas tenemos que trabajar para devolver a la sociedad unos valores importantes de respeto por las personas, por la diversidad, por el trato humano.
Y, por otro lado, el medioambiental: desde nuestro sector se puede trabajar, y mucho, por el respeto y la mejora de la sostenibilidad medioambiental. “
“Uno sería la flexibilidad. Los clientes cada vez nos piden cosas más ajustadas a objetivos concretos y debemos saber escuchar lo que necesitan y darles soluciones personalizadas. También tenemos claro que seguimos apostando por la innovación y la formación de los equipos para seguir creciendo. De hecho, una de las acciones para celebrar nuestros 25 años ha sido establecer un convenio de colaboración con la uPC, en su máster en rehabilitación, aportando fondos para un proyecto con los que los alumnos aplicarán los nuevos conocimientos y tecnologías. “
Gran Via de les Corts Catalanes, 645, 2n 2a 08010 Barcelona Tel. 93 634 51 90 www.contracta.net
El proyecto La Empordanesa, obra de la empresa de arquitectura de ciclo completo PMP PRÊT‐À‐ PORTER CASES, consta de dos viviendas unifamiliares ubicadas en la Costa Brava (Girona) donde el fuerte carácter del mar se refleja en las imponentes fachadas, de líneas rectas y grandes aperturas. Los colores tierra y los materiales naturales permiten acoger la luz natural del lugar, aportando al proyecto la calidez y el confort que un hogar necesita.
FICHA TÉCNICA
Proyecto: La Empordanesa Ubicación: Santa Cristina d’Aro (Girona) Arquitecto: Toni Sáez (PMP PRÊT‐À‐PORTER CASES) Arquitectos colaboradores: Miriam Puig, Iris Puig Industrial instalador Aluminier Technal: Aluviper 2002 SL. Soluciones TECHNAL empleadas: correderas de hoja oculta LUMEAL y SOLEAL, practicables SOLEAL Fotografía: Bluecollectors (Proyecto presentado en el marco del Palmarés Architecture Aluminium Technal 2019)
Los arquitectos de este proyecto, Toni Sáez junto con Miriam Sánchez y Iris Puig, han querido superar el adjetivo “veraniego” y así construir una segunda residencia preparada para convertirse en un espacio de desconexión, paz y tranquilidad todos los días del año. Dos viviendas luminosas, con grandes cristaleras por donde entra – a lo largo del día – mucho sol.
La distribución de las dos casas gemelas se divide en tres
plantas ‐ sótano, planta baja y primera planta‐ diseñadas para que ofrezcan la
mayor funcionalidad posible. Por ello, el sótano está pensado como zona de
aparcamiento, limpieza e instalaciones, liberando al resto de la casa de estas
responsabilidades y se convierta en un espacio de ocio y tranquilidad, donde
confluya la vida familiar. La planta baja de la vivienda está destinada,
precisamente, a este descanso. En esta parte se
encuentran las habitaciones, alejadas de las partes más transitadas como son el
comedor o la cocina, y se convierte en un espacio privado e íntimo. Además, en
esta planta se ha reservado un espacio para la piscina climatizada interior,
punto de reunión y conexión directa con el jardín. La opción de construir una
piscina interior obedece a la necesidad de no convertir las viviendas en casas
estacionales.
Por último, la primera planta queda reservada a las estancias de uso diurno como comedor, salón y cocina y la suite principal, discretamente escondida en un lateral para conseguir la privacidad necesaria.
Ventanas Technal para disfrutar del mejor paisaje sin tener que renunciar al máximo confort
Los arquitectos han elegido con mucho cuidado los materiales
protagonistas de la vivienda entre los que destacan la carpintería de aluminio
Technal. Los grandes ventanales instalados consiguen que se difumine la línea
entre dentro y fuera, y que así la vivienda conecte directamente con la esencia
mediterránea. Todo ello ofreciendo, además, el mejor confort acústico y
térmico.
Las dos gamas instaladas son las ventanas correderas LUMEAL y el modelo SOLEAL en versión corredera y en practicable. Las dos, de estética elegante y discreta, aportan modernidad a la obra, y funcionan muy bien con el aire minimalista y de diseño que la impregna. La corredera de hoja oculta LUMEAL está instalada en la planta baja, y conecta directamente con el jardín, desdibujando a la perfección el camino dentro‐fuera.
Por otro lado, el modelo SOLEAL se ha instalado en el resto de las ventanas, en forma de practicable y corredera, como en la suite que da a la terraza, consiguiendo ampliar las vistas, hecho que parece que, cuando se contempla el paisaje, no haya una ventana por el medio que se interponga.
Además de su estética, ambos modelos ofrecen los máximos niveles de confort, ahorro energético y seguridad. La corredera LUMEAL, por ejemplo, dispone del nivel de seguridad RC3, el más elevado del mercado en sistemas correderos, gracias a unas piezas de refuerzo de acero específicas que se añaden al herraje de cierre de la corredera, para evitar que la hoja se pueda levantar y hacerla salir del marco, así como forzar la entrada por los laterales. Los perfiles Technal ofrecen también el confort térmico, permitiendo ahorrar energía tanto en invierno como en verano. Son, en definitiva, unas viviendas preparadas para disfrutarlas en cualquier momento del año, en un entorno privilegiado como es la Costa Brava.
Sobre Technal
Technal
es hoy una marca líder en sistemas de cerramientos de aluminio. Y lo es por su
gran diversidad de soluciones: ventanas practicables y correderas, puertas,
fachadas, verandas, mallorquinas, protección solar, barandillas…, por su
innovación técnica y en el diseño, por la calidad de la materia prima, por la
alta exigencia en la fabricación y por su colaboración con los profesionales
más cualificados.
En
este último sentido cabe destacar que, en España, Francia y Portugal, Technal
ha configurado una red de fabricantes instaladores homologados, denominada
“Aluminier Technal”, que garantiza la mejor fabricación e instalación de sus
cerramientos.
Technal es una marca de Hydro, una compañía global de aluminio integrada con actividades de producción, venta y comercialización en toda la cadena de valor, desde la bauxita, la alúmina y la creación de energía hasta la producción de aluminio, productos laminados, extruidos y reciclaje (actualmente ofrece Hydro CIRCAL con un mínimo de 75% de contenido de reciclaje posconsumo). Con sede en Noruega, la compañía tiene alrededor de 35.000
empleados en más de 40 países de todo el mundo. Con más de un siglo de experiencia
en producción de energía renovable, desarrollo tecnológico y numerosas
colaboraciones con otras empresas a lo largo de los años.
Logo Technal Más información Teléfono: 93 573 77 77 technal.es@technal.com www.technal.es
Gaudir d’un habitatge mediterrani amb tancaments Technal
ESPAI EMPRESA - Projecte La Empordanesa, obra de l'empresa d'arquitectura de cicle complet PMP PRÊT‐À‐ PORTER CASES, que consta de dos habitatges unifamiliars situats a la Costa Brava (Girona).
Promocionat per Technal -
20 de desembre de 2019
El projecte La Empordanesa, obra de l’empresa d’arquitectura de cicle complet PMP PRÊT‐À‐ PORTER CASES, consta de dos habitatges unifamiliars situats a la Costa Brava (Girona) on el caràcter fort del mar es reflecteix en les façanes imponents, de línies rectes i grans obertures. Els colors terra i els materials naturals permeten acollir la llum natural del lloc, aportant al projecte la calidesa i el confort que una llar necessita.
FITXA TÈCNICA
Projecte: La Empordanesa Ubicació: Santa Cristina d’Aro (Girona) Projecte: Toni Sáez (PMP PMP PRÊT‐À‐PORTER CASES) Col·laboradors: Míriam Puig i Iris Puig Industrial instal·lador Aluminier Technal: Aluviper 2002 SL Solucions Technal: corredisses de fulla oculta Lumeal i Soleal, practicables Soleal Fotografia: Bluecollectors (Projecte presentat en el marc del Palmarès Architecture Aluminium Technal 2019)
Els arquitectes d’aquest projecte, Toni Sáez juntament amb Míriam Sánchez i Iris Puig, han volgut superar l’adjectiu “estiuenc” i així construir una segona residència preparada per a convertir-se en un espai de desconnexió, pau i tranquil·litat tots els dies de l’any. Dos habitatges lluminosos, amb grans vidrieres per on entra – al llarg del dia – molt sol.
La distribució de les dues cases bessones es divideix en tres plantes -soterrani, planta baixa i primera planta dissenyades perquè ofereixin la major funcionalitat possible. Per això, el soterrani està pensat com a zona d’aparcament, neteja i instal·lacions, alliberant a la resta de la casa d’aquestes responsabilitats i es converteixi en un espai d’oci i tranquil·litat, on conflueixi la vida familiar. La planta baixa de l’habitatge està destinada, precisament, a aquest descans. En aquesta part es troben les habitacions, allunyades de les parts més transitades com són el menjador o la cuina, i es converteix en un espai privat i íntim. A més, en aquesta planta s’ha reservat un espai per a la piscina climatitzada interior, punt de reunió i connexió directa amb el jardí. L’opció de construir una piscina interior obeeix a la necessitat de no convertir els habitatges en cases estacionals.
Finalment, la primera planta queda reservada a les estades d’ús diürn com a menjador, saló i cuina i la suite principal, discretament amagada en un lateral per a aconseguir la privacitat necessària.
Finestres Technal per a gaudir del millor paisatge sense haver de renunciar al màxim confort
Els arquitectes han triat amb molta cura els materials protagonistes de l’habitatge entre els quals destaquen la fusteria d’alumini Technal. Els grans finestrals instal·lats aconsegueixen que es difumini la línia entre dins i fora, i que així l’habitatge connecti directament amb l’essència mediterrània. Tot això oferint, a més, el millor confort acústic i tèrmic. Les dues gammes instal·lades són les finestres corredisses Lumeal i el model Soleal en versió corredissa i en practicable. Les dues, d’estètica elegant i discreta, aporten modernitat a l’obra, i funcionen molt bé amb l’aire minimalista i de disseny que la impregna. La corredissa de fulla oculta Lumeal està instal·lada en la planta baixa, i connecta directament amb el jardí, desdibuixant a la perfecció el camí dins-fora.
D’altra banda, el model Soleal s’ha instal·lat en la resta de les finestres, en forma de practicable i corredissa, com en la suite que dóna a la terrassa, aconseguint ampliar les vistes, fet que sembla que, quan es contempla el paisatge, no hi hagi una finestra enmig que s’interposi.
A més de la seva estètica, tots dos models ofereixen els màxims nivells de confort, estalvi energètic i seguretat. La corredissa Lumeal, per exemple, disposa del nivell de seguretat RC3, el més elevat del mercat en sistemes corredissos, gràcies a unes peces de reforç d’acer específiques que s’afegeixen al ferratge de tancament de la corredissa, per a evitar que la fulla es pugui aixecar i fer-la sortir del marc, així com forçar l’entrada pels laterals. Els perfils Technal ofereixen també el confort tèrmic, permetent estalviar energia tant a l’hivern com a l’estiu. Són, en definitiva, uns habitatges preparats per a gaudir-los en qualsevol moment de l’any, en un entorn privilegiat com és la Costa Brava.
Sobre Technal
Technal és avui
una marca líder en sistemes de tancaments d’alumini. I ho és per la seva gran
diversitat de solucions: finestres practicables i corredisses, portes, façanes,
verandes, mallorquines, protecció solar, baranes …, per la seva innovació
tècnica i en el disseny, per la qualitat de la matèria primera, per l’alta
exigència en la fabricació i per la seva col·laboració amb els professionals
més qualificats.
En aquest últim
sentit cal destacar que a Espanya, França i Portugal, Technal ha configurat una
xarxa de fabricants instal·ladors homologats, anomenada “Aluminier
Technal”, que garanteix la millor fabricació i instal·lació dels seus
tancaments.
Technal és una marca d’Hydro, una companyia global d’alumini integrada amb activitats de producció, venda i comercialització en tota la cadena de valor, des de la bauxita, l’alúmina i la creació d’energia fins a la producció d’alumini, productes laminats, extrudits i reciclatge (actualment ofereix Hydro CIRCAL amb un mínim de 75% de contingut de reciclatge postconsum). Amb seu a Noruega, la companyia té al voltant de 35.000 empleats en més de 40 països de tot el món. Amb més d’un segle d’experiència en producció de energia renovable, desenvolupament tecnològic i nombroses col·laboracions amb altres empreses al llarg dels anys.
En aquest article intentarem explicar quina va ser la causa estructural de la fallida del pont sobre el riu Polcevera que va col·lapsar l'agost de 2018.
A mig matí del 14 d’agost de 2018, sota una intensa tempesta, una fractura sobtada d’un dels components del viaducte de l’autopista A10 sobre el riu Polcevera a Gènova va provocar una fallida en cadena d’una part de l’estructura, tenint com a resultat el collapse de la pila 9 (imatge 2), així com d’un tram del pont de 243 metres de longitud. 43 persones van morir i 16 més van resultar ferides. A aquesta tragèdia s’hi va haver d’afegir el fet que 600 persones haguessin de ser desplaçades de les seves llars, i també els milions d’hores —25.5M de vehicles travessaven el pont cada any— que des de llavors els ciutadans han perdut circulant pels carrers de la ciutat seguint itineraris alternatius al trajecte que va deixar d’existir.
Imatge 2. Esquema d’alçat general
Com pot ser que un pont que, pel seu gran valor
estratègic dins de la xarxa de carreteres italiana, era inspeccionat i
monitoritzat de manera quasi contínua hagués pogut col· lapsar sense que ningú
observés mostres de la imminent desgràcia? Estem davant d’un error de disseny o
d’una mala execució? Potser va succeir un fenomen extern extraordinari i no
previst? Es feia una inspecció prou acurada i es duien a terme plans de
manteniment adequats? O potser va ser el resultat d’una mala gestió de la
relació entre el bé públic, representat per les agències reguladores
governamentals, i el bé privat, defensat pel concessionari?
En aquest article intentarem aproximar-nos a la resposta a aquests interrogants i explicarem quina va ser la causa estructural de la fallida, que no es va poder conèixer de forma pública fins l’1 de juliol de 2019, quan la Guardia di Finanza a Gènova va autoritzar la difusió d’un vídeo fins a llavors inèdit, en el qual es pot seguir la seqüència de fets que van tenir lloc des de segons abans de la fallida fins al seu total col·lapse.
2. El pont i les seves particularitats
El pont sobre la vall del riu Polcevera es va construir entre el 1963 i el 1966 i va ser obert al trànsit al 1967. El seu dissenyador va ser en Riccardo Morandi, considerat un dels grans enginyers del segle XX per les seves obres i per les aportacions que va fer pel desenvolupament de la tecnologia del formigó.
2.1.La tipologia estructural: simple i fàcilment llegible
Per tal d’ajudar a seguir les descripcions que es faran en aquest article és important destacar que el pont està orientat en un sentit proper a l’eix oest-est i el riu Polcevera circula en sentit nord-sud.
El conjunt de l’obra (imatge 1) està format per un viaducte principal, a través del qual l’autopista A10 provinent de França travessa la vall del riu Polcevera; i dos ramals per connectar aquesta amb l’autopista A7 de Gènova a Milà. El viaducte principal tenia una longitud total de 1102 metres (imatge 2) i es composava d’11 trams amb llums que anaven des dels 43 fins els 208 metres. El tauler del pont, que és l’element que materialitza la plataforma per on passen les calçades de l’autopista, tenia una amplada de 18 metres, estava uns 45 metres per sobre el fons de la vall, i presentava una configuració en trams Gerber. Aquesta es caracteritza (imatge 3) per la formació d’uns voladissos que surten des de cada pila o estrep, els quals no arriben a volar tot el tram a salvar, sinó que l’espai que queda entre cadascun d’ells es cobreix amb una biga simplement recolzada en els seus dos extrems.
Imatge 3. Pont de Firth of Forth a Escòcia (Foto: Xavier Font)
En aquest viaducte els sistemes de les piles i els voladissos de la configuració Gerber eren de dos tipus. En els trams on les llums eren menors, aquells estaven formats per unes piles (en color magenta a la imatge 4) en forma de V (piles 2 a 8 a la imatge 2) sobre les quals hi havia un tram de tauler que volava a banda i banda (en color cian a la imatge 4). Per a les llums més grans els suports estaven formats per tres grans sistemes compensats (piles 9, 10 i 11 a la imatge 2).
Cadascun d’ells estaven constituïts per una parella d’elements de 90 metres d’alçada —nomenades antenes— en forma d’A (en color vermell a la imatge 4), situats a banda i banda del tauler.
A la base d’aquests hi havia quatre suports —nomenat cavallets— en forma d’H amb els braços lleugerament inclinats (en groc a la imatge 4), a sobre dels quals es recolzava el tauler, el qual volava una mica més de 60 metres a banda i banda (en verd a la imatge 4).
Per tal de reduir els esforços que generaria en aquest un voladís de tan grans dimensions, des dels vèrtexs superiors de cadascuna de les dues antenes hi sortien dos tirants, un a cada banda (en vermell a la imatge 4), de manera que els seus ancoratges inferiors proveïen el tauler d’una nova línia de suports a 10 metres de l’extrem del voladís, a través d’una biga transversal disposada perpendicularment a l’eix longitudinal del pont.
Imatge 4. Esquema de l’estructura del viaducte
D’aquesta manera, en el sistema 9 (imatge 5), que és el que va col·lapsar, el tauler tenia una longitud de 172 metres i estava suportat per quatre línies de suports: dos per sota a través dels braços superiors dels cavallets, els quals, actuant a mode de tornapunta, estaven separats 42 metres; i els altres dos per sobre a través dels tirants, separats aquests 152 metres. El tauler i les antenes no estaven connectats.
Tal com hem comentat, després dels ancoratges dels tirants el tauler encara volava 10 metres més a cada costat fins als extrems, on s’hi recolzaven les bigues Gerber, que, a través de junts a mitja fusta, connectaven aquest sistema equilibrat amb la resta de l’estructura.
Tots els trams Gerber intermedis tenien una longitud de 36 metres, de manera que la irregularitat de llums es va resoldre variant la longitud dels voladissos de cada sistema de suport.
Imatge 5. Seccions principals del sistema compensat núm. 9 i del tauler
La configuració simètrica dels sistemes 9, 10 i 11 quedava estàticament equilibrada quan estava sotmesa al pes propi de l’estructura i les càrregues mortes (paviments, contencions, instal·lacions…), i la forma triangulada de les antenes permetia resistir amb facilitat els desequilibris introduïts per les distribucions no simètriques de la sobrecàrrega o per l’acció del vent. Sembla ser que les accions sísmiques no van ser considerades en el disseny, com era habitual a la majoria de països europeus a aquella època. Les fonamentacions de tots els suports eren profundes i estaven constituïdes, en el cas de les piles 2 a 8, per pilots de 110 cm de diàmetre de fondària variable fins a 48 metres; i en el cas dels sistemes 9 a 11,
per pilots de 150 cm de diàmetre, que arribaven a 43 metres de profunditat.
Aquesta configuració dels fonaments feia que el pont fos molt poc vulnerable
als efectes de soscavament dels corrents d’aigua.
Tant les antenes i els cavallets dels sistemes 9 a 11 com les piles en V dels sistemes 2 a 8 treballaven fonamentalment a compressió, i per aquest motiu el formigó que els constituïa estava molt poc armat.
La fallida d’un sol dels elements de l’estructura podia portar amb facilitat a un col·lapse important
En canvi el tauler i les bigues transversals que unien els ancoratges dels tirants eren de formigó posttesat (vegeu el quadre 1).
En canvi el tauler i les bigues transversals que unien els ancoratges dels tirants eren de formigó posttesat (vegeu el quadre 1). En el cas del tauler, gràcies a la compressió axial que li introduïa la component horitzontal de la força dels tirants, l’acció del posttesat quedava limitada als trams de moments flectors negatius: zones de suport dels cavallets en forma d’H i els petits voladissos dels extrems.
En embolcallar amb formigó l’acer dels tirants, les inspeccions van resultar ser molt difícils de dur a terme.
Pretesats i posttesats
La tecnologia que s’anomena formigó pretensat, es basa en —a través de tensionar uns cables d’acer que poden estar embeguts dins de la seva massa o també poden ser externs— introduir en el formigó unes compressions inicials, de manera que quan aquest és sol·licitat per les accions a les quals està sotmès, no arriba a traccionar-se o ho fa molt poc. Això permet una utilització més eficient dels materials i es tradueix en la formació d’elements estructurals més esvelts.
L’acer que s’utilitza per aquesta precompressió es presenta generalment en forma de cordons (en anglès strands) els quals molt sovint estan formats per sis fils d’acer (wires) enrotllats helicoïdalment, amb el mateix pas i sentit de torsió, al voltant d’un setè fil central recte. Al conjunt de cordons agrupats dins d’una mateixa beina se’n diu tendó (tendon).
Depenent del moment i la manera en què aquestes precompressions són aplicades podem agrupar aquesta tecnologia en dos grans grups: el formigó pretesat i el formigó posttesat.
En el cas del formigó pretesat primer es posa en tensió un cordons d’acer muntats en una bancada i seguidament s’hi aboca el formigó. Quan aquest ja ha assolit una determinada resistència s’alliberen els ancoratges de l’acer i els cordons li transmeten les forces de compressió a través de les plaques d’ancoratge i el fregament superficial entre l’acer i el formigó.
Formigó posttesat
En el formigó posttesat, en canvi, els cordons d’acer es disposen dins d’unes beines, generalment metàl- liques o de polietilè, formant el que se’n diuen tendons. Posteriorment s’aboca el formigó, el qual no entra en contacte directe amb l’acer ja que les beines ho impedeixen, i un cop aquell ja ha adquirit una certa resistència es posen en tensió els tendons, que es poden estirar lliurament dins de la beina. Seguidament s’omple el volum que queda lliure dins del tub. Aquest rebliment es pot fer amb lletada de ciment o amb greixos especials. En ambdós casos es materialitza una protecció contra la corrosió dels cordons però el comportament estructural d’un i altre són diferents.
El risc zero no existeix i per tant sempre hi ha una petita probabilitat de col·lapse
La claredat d’aquest esquema estructural permetia a les persones no expertes entendre amb facilitat els fluxos de forces que emanaven de les formes de l’estructura, i en això va raure molt del seu encant, que tant va ser apreciat.
2.2. Els tirants. La singularitat del pont
Per a aquest pont Riccardo Morandi va proposar una tecnologia de tirants en la qual els tendons es disposaven dins d’un prima rectangular de formigó, diferent dels sistemes que s’havien utilitzat fins llavors. Fins i tot, en el pont General Rafael Urdaneta de Maracaibo a Veneçuela, també dissenyat per ell uns anys abans, i amb un esquema estructural igual al del viaducte de Gènova, aquesta solució de tirants no havia estat utilitzada. En aquest cas, cadascun dels tirants estava format per uns tendons d’acer d’alta resistència embolcallats per un caixó de formigó que era posttesat pels mateixos cables, el qual, en teoria, havia de funcionar de la següent manera. Els tirants tenien dues famílies de tendons, els quals, des de l’ancoratge d’un dels extrems del tauler, s’enfilaven per passar per sobre del vèrtex de les antenes i descendien fins a l’ancoratge de l’extrem oposat.
Els tendons tipus A eren els principals (imatges 6 i 7), els quals inicialment es connectaven a l’extrem del tram del tauler del pont que s’havia construït en voladís des dels cavallets. Un cop s’havia fet efectiva la connexió entre aquests tendons i l’ancoratge del tauler, i per tant aquells ja havien entrat en càrrega, es construïa al seu voltant un caixó rectangular de formigó, dins del qual s’hi instal·lava una altra família de tendons secundaris tipus B. Quan el formigó ja havia assolit una determinada resistència es tesaven el tendons B fins a una compressió en el formigó de l’ordre de 10 MPa. A continuació es connectaven els tendons B amb el tauler i seguidament les beines de tots els tendons s’havien d’injectar amb lletada de ciment. Aquesta havia de tenir una doble funció. D’una banda havia d’assegurar l’adherència entre l’acer dels tendons i el formigó del prisma, i de l’altra havia de proveir un pH bàsic, superior a 12, al voltant dels cordons per tal de protegir-los adequadament de la corrosió.
Els tendons tipus A eren els principals (imatges 6 i 7), els quals inicialment es connectaven a l’extrem del tram del tauler del pont que s’havia construït en voladís des dels cavallets. Un cop s’havia fet efectiva la connexió entre aquests tendons i l’ancoratge del tauler, i per tant aquells ja havien entrat en càrrega, es construïa al seu voltant un caixó rectangular de formigó, dins del qual s’hi instal·lava una altra família de tendons secundaris tipus B. Quan el formigó ja havia assolit una determinada resistència es tesaven el tendons B fins a una compressió en el formigó de l’ordre de 10 MPa. A continuació es connectaven els tendons B amb el tauler i seguidament les beines de tots els tendons s’havien d’injectar amb lletada de ciment. Aquesta havia de tenir una doble funció.
D’una banda havia d’assegurar l’adherència entre l’acer dels tendons i el formigó del prisma, i de l’altra havia de proveir un pH bàsic, superior a 12, al voltant dels cordons per tal de protegir-los adequadament de la corrosió.
Imatge 6. Geometria dels tirants de formigó posttesat
Imatge 7. Secció dels tirants de formigó posttesat. Font: nytimes.com
Assegurant l’adherència entre els tendons i el prisma s’aconseguia el que se’n diu homogeneïtzar la secció[1], que consisteix en fer que l’acer i el formigó treballin de forma conjunta, de manera que aquest, a l’estar precomprimit, contribueix a resistir les càrregues variables. D’aquesta manera es redueixen les deformacions produïdes per aquelles, i per tant també els esforços sobre el tauler. D’altra banda el rang de variació de tensions de l’acer dels tendons disminueix, i això permet reduir el risc de ruptura per fatiga dels cordons. A més a més, com que la precompressió inicial s’havia calculat per tal que sota la hipòtesi de càrrega més desfavorable el formigó del prisma mai no arribava a descomprimir-se, aquest no es fissurava i així es proveïa els tendons d’una considerable barrera de protecció contra la corrosió, la qual, conjuntament amb les injeccions amb lletada de ciment, sobre el paper els feia quasi indestructibles.
2.3. Les febleses del disseny
Malgrat la solidesa dels principis que hi havia darrera del disseny d’aquests elements clau, la realitat va seguir camins no esperats. Els trams Gerber són una configuració estructural que amb els anys va deixar de ser utilitzada, ja que comportava la formació de molts junts de calçada. Això afectava la comoditat dels usuaris; les zones al voltant d’aquestes connexions tenien sempre problemes de durabilitat, deguts sobretot a les filtracions d’aigua a través del junt; i no resultaven gens adequades en zones sísmiques. A banda d’això, la facilitat de càlcul que oferien aquestes disposicions estructurals, amb les eines informàtiques actuals, ha deixat de ser un avantatge.
A més a més, els trams Gerber d’aquest viaducte es van concebre amb junts a mitja fusta —recolzaments d’una biga sobre una altra a través d’un rebaix igual a la meitat del cantell—, els quals han tingut sempre molts problemes de durabilitat, i fins i tot han estat protagonistes del col·lapse d’algunes estructures, motius pels quals ja fa anys que es procura evitar-ne el seu ús.
La configuració de solament dues parelles de tirants per pilona combinada amb l’ús de tirants de formigó posttesat també va resultar ser una via morta. Requeria costosos treballs auxiliars per suportar el tauler en voladís mentre es completava la seva execució, i, en cas d’haver de fer la substitució d’un tirant, aquesta resultava ser molt costosa.
Els primers ponts atirantats tenien molt pocs graus d’indeterminació estàtica, i un dels motius era la dificultat de càlcul que la seva anàlisi suposava.
Encara que ja en el segle XIX hi va haver alguna realització amb aquesta tipologia, el que es considera que és el primer pont atirantat de l’època moderna és el de Donzère· Mondragon. Aquest, concebut per Albert Caquot, va ser posat en servei l’any 1952. A excepció dels tirants, l’estructura és de formigó, té una llum central de 77 metres, i cadascuna de les seves dues pilones disposa de sis parelles de tirants
El seguiren entre els pioners d’aquesta tipologia estructural dos ponts metàl·lics. Un va ser el pont de Strömsund (imatge 8), el qual, dissenyat per Franz Dischinger, es va acabar de construir l’any 1956. La llum del tram central és de 182,6 metres i cada pilona disposa de 4 parelles de tirants. L’altre és el pont Theodor Heuss sobre el Rhin a Düsseldorf (1957), amb una llum de 260 metres, i sis parelles de tirants a cadascuna de les seves dues pilones.
En comparació amb els seus predecessors, els ponts de Maracaibo i Gènova, per utilitzar la configuració Gerber i disposar de solament dues parelles de tirants per pilona, encara tenien menys graus d’indeterminació estàtica que aquells. Això es tradueix en una menor redundància estructural, fins a l’extrem que la fallida d’un sol dels elements de l’estructura podia portar amb facilitat a un col·lapse important, que és el que va passar en el pont sobre el Polcevera.
La idea dels tirants de formigó posttesat tampoc no va resultar ser tan bona com podria semblar inicialment. En primer lloc, per tractar-se d’elements esvelts i lleugerament corbats per l’efecte del seu pes propi, el nivell de precompressió que se’ls podia aplicar era moderat, i per tant la seva eficàcia era molt limitada.
A més a més, degut als efectes reològics dels materials —la retracció i la fluència del formigó, i la relaxació de l’acer— amb el temps aquesta precompressió inicial pot anar minvant fins a l’extrem d’arribar a l’aparició de fissures en el formigó, que redueixen molt la seva capacitat per protegir de la corrosió l’acer.
Imatge 8. Pont de Strömsundsbron
També degut als esmentats efectes reològics, el comportament del tirants al llarg dels temps es feia molt difícil de preveure amb les eines de càlcul de què es disposaven en aquell moment. Per aquest motiu, el disseny era complicat i amb força probabilitats de resultar fallit. A això, s’hi ha d’afegir que, degut a l’especial configuració del tauler, un comportament dels tirants allunyat del pronosticat en fase de disseny podia comportar un augment no previst dels esforços flectors i tallants al voltant dels recolzaments rígids dels cavallets. De fet, en fase de construcció, degut al comportament incert dels tirants, mai no es va aconseguir que el tauler fos totalment horitzontal, tal com preveia el projecte.
Posteriors actuacions, quan ja estava en funcionament, van aconseguir reduir aquestes imperfeccions geomètriques, però no corregir-les totalment. D’altra banda, a l’embolcallar amb formigó l’acer dels tirants, les inspeccions van resultar ser molt difícils de dur a terme i solament es van poder fer de forma parcial.
3.Què ha passat durant aquest any?
Els primers dies després de la tragèdia els esforços es van dedicar al rescat de les víctimes. De forma paral·lela es van iniciar les investigacions sobre les possibles causes del col·lapse, i ben aviat[4] es van trobar a les restes del pont mostres de corrosió important en els tendons del tirants. El 14 de setembre de 2018, just un mes després del desastre, una comissió tècnica especial del Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti (MIT) per avaluar el col·lapse del pont, va emetre un informe[7] amb unes primeres conclusions.
En aquest s’afirmava que la fallida no va tenir lloc per esdeveniments naturals i s’apuntaven quatre possibles hipòtesis sobre les causes de la fallida de l’estructura. L’informe també destacava que des de l’any 1982 la despesa en el manteniment de l’estructura havia estat de 24.6M€, dels quals el 98% es va gastar abans del 1999, any en què Autostrade per l’Italia (ASPI) va ser privatitzada.
Aquest mateix estudi considerava que a l’empresa concessionària li mancava la capacitat tècnica necessària per inspeccionar de forma adient el pont —les inspeccions eren dirigides per la consultora Spea Engineering, que pertany al mateix grup empresarial que ASPI—, i que, en no saber valorar els signes d’avís sobre la condició real de l’estructura, la resposta no havia estat l’adequada.
Les urgències del moment no van permetre un debat pausat sobre com refer la connexió viària perduda: si reconstruir la part del pont caiguda i reparar la part que havia quedat dempeus, o si fer-ne un de nou enderrocant totalment el vell.
Ràpidament es va convocar un concurs en el qual van competir 20 propostes per a la substitució del pont malmès i a finals de novembre es va anunciar que la guanyadora era la presentada per l’equip format per l’estudi de l’arquitecte Renzo Piano, juntament amb el consultor Italferr, el contractista Salini Impregilo i el constructor naval Fincantieri.
Encara que n’hi havia almenys una que proposava restaurar la part del pont que restava dempeus i reconstruir el tram desaparegut, la majoria de solucions va apostar per l’enderroc total del vell pont i la construcció d’un de nou, entre elles la guanyadora. Aquesta planteja una estructura contínua d’acer de 19 trams recolzada sobre 18 piles de formigó armat de secció el·líptica. La calçada s’amplia dels 2 carrils per sentit que hi havia fins ara, a 3. Els trams tenen 50 metres de llum excepte els dos que creuen el riu Polcevera i les platges de vies de ferrocarril del marge esquerre, que tenen 100 metres cadascun. El seu cost total s’ha estimat en 202M€, al qual s’hi hauran de sumar els 19M€ que se suposa costarà la retirada de l’actual.
Els adjudicataris preveuen que el termini d’execució del nou pont sigui de només 12 mesos. Fins al març de 2019 almenys 76 persones —del MIT, d’Spea i d’ASPI entre altres— i dues societats, havien estat imputades pel desastre.
El dia 28 de juny de 2019 es va fer la voladura controlada dels sistemes estructurals 10 i 11. Amb aquesta espectacular acció s’obria definitivament la via per a la construcció del nou pont. Pocs dies després, l’1 de juliol, la Guardia di Finanza a Gènova va fer públic un nou vídeo en el qual es mostra amb molta claredat la seqüència de fallides que va conduir a l’enfonsament del sistema 9.
4. El avisos previs
Ja en els anys setanta, en Morandi mateix va iniciar inspeccions visuals de forma regular. Al 1979[2] va destacar el fet que l’aparició de fissures en els elements posttesats del pont demanava un estudi immediat de les possibles causes i una ràpida intervenció. També llavors va ressaltar l’especial agressivitat de l’ambient de l’entorn, situat a 1 km de la costa, en el qual l’atmosfera salina arribava al viaducte enfilant- se aigües amunt de la vall del Polcevera passant per una zona industrial on fins al 2005 hi va haver un forn d’acer. A resultes d’això la marinada no solament portava clorurs sinó també diòxid de sofre [8], el qual pot reaccionar amb alguns radicals presents a la humitat de l’aire donant àcid sulfúric. El resultat era un ambient molt corrosiu que no només afavoreix l’oxidació de l’acer de l’armat al disminuir el pH, sinó que l’àcid sulfúric també ataca el ciment del formigó formant sals solubles que poden ser rentades per l’aigua de pluja, augmentant d’aquesta manera la seva porositat i per tant minvant la seva capacitat per protegir l’armadura. Segurament per aquest motiu els paraments que miraven cap al mar eren els que estaven patint una degradació més accentuada. Per això ell ja avisava que en pocs anys caldria procedir a la seva reparació, i proposava que aquesta es fes amb un sanejament de les zones rovellades, l’aplicació de resines epoxídiques i el pintat amb elastòmers, de gran resistència química.
Davant l’evolució dels signes de degradació que mostrava el pont, en els vuitanta es van començar a reparar extenses zones dels paraments de formigó distribuïdes per tot el pont.
Unes inspeccions[7] que es van fer per demolició local i endoscòpia a l’any 1991 als tirants costat oest de la pila 9, i a l’any 1992 als tirants costat sud de la pila 10, van trobar que les beines s’estaven rovellant; que no hi apareixia la lletada de ciment que s’hi havia d’haver injectat; els fils dels cordons d’acer començaven a mostrar signes d’oxidació; i en alguns casos se n’havien trobat alguns que estaven fluixos. Aquestes exploracions es van realitzar sobre tendons de 4 cordons que estaven a 9 cm de profunditat dins del formigó, motiu que fa pensar que es tractava de tendons secundaris tipus B.
També a començaments dels anys noranta, una acurada inspecció del sistema 11, que incloïa, entre altres, assajos per ultrasons del formigó, determinació de gruixos afectats per la carbonatació, endoscòpies dels tendons i assajos per reflectometria, va posar de manifest un avançat estat de corrosió tant dels cordons com de la seva beina metàl·lica protectora, també un alt grau d’humitat i l’absència de lletada de ciment en algunes parts. Això va motivar la decisió de substituir de forma immediata els tirants originals per un sistema de cables externs (imatge 9), operació que es va realitzar entre el 1992 i el 1994 amb el pont en funcionament. Degut a la manca de redundància de l’estructura, el cable que s’havia de substituir mai no podia deixar d’aguantar el tauler, sota el risc de col·lapse del pont. Per això es va idear un mètode que permetia la transferència gradual de les càrregues suportades pels cables originals cap als nous cables situats externament al voltant del tirant.
Imatge 9. Tirants substituïts a la pila 11. Font: liberoquotidiano.it
Molt aviat també es van detectar
els primers signes de degradació dels trams superiors
dels tirants del sistema de la torre 10, i per això es van instal·lar uns reforços
exteriors d’acer a aquella
zona (imatge 10).
Molts anys després, en un estudi encarregat per ASPI a l’equip del professor Carmelo Gentile, del Departament d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Milà, aquest advertia el novembre de 2017 de la detecció d’anomalies en la manera en què la parella de tirants del costat sud de la pila 9 reaccionaven a vibracions induïdes, i per això recomanava que s’investigués amb més profunditat les causes d’aquest inesperat comportament.
Pocs mesos més tard, a les actes d’una reunió de començaments de febrer de 2018 amb tècnics de la Direzione generale per la Vigilanza sulle Concessioni Autostradali del MIT, del Provveditorato per le opere pubbliche di Piemonte Valle d’Aosta·Liguria a Genova, i de l’empresa concessionària ASPI, es decidia procedir al reforçament dels cables dels sistemes de suport 9 i 10, ja que els resultats d’unes proves per reflectrometria dutes a terme recentment evidenciaven una reducció de la secció dels cables del 10 al 20%. Davant d’aquesta situació però, no es va proposar cap mesura d’urgència sobre possibles limitacions al tràfic, com podrien haver estat el desviament de vehicles pesats per altres vies o la reducció de dos a un carril de circulació a sobre del pont.
Imatge 10. Reforç del tram superior dels tirants de la pila 10. Font: ilgiornale.it. Foto: AFP/LA Prese
En el mes de maig l’empresa concessionària va treure a licitació un projecte redactat per Spea de les obres de reparació per un valor de 20M€, que incloïen la substitució dels tirants de les piles 9 i 10 amb un sistema semblant a l’emprat als anys 90 per a la pila 11. Aquesta feina es preveia fer en més de 2 anys. El juny de 2018 s’havia acabat el termini per presentar ofertes, però els treballs encara no havien estat adjudicats.
Un vídeo familiar
del 31 de juliol de 2018, dues setmanes abans del col·lapse,
mostra a la calçada del
pont una esquerda longitudinal a prop de l’ancoratge SE del tirant de la pila 9. Aquesta mateixa esquerda va ser
enregistrada també
per un altre vídeo aficionat
el 12 d’agost.
El fet que davant el coneixement de les condicions de degradació dels cables no es plantegessin mesures dràstiques de limitació del trànsit i que la seva reparació es programés a tan llarg termini evidencia que no es va saber veure la gravetat de la situació.
5. Principals hipòtesis plantejades sobre les causes del col·lapse
Als primers dies després de la desgràcia, quan encara hi havia força desconcert sobre el que havia passat, una de les primeres hipòtesis que ràpidament es va difondre es basava en les declaracions d’alguns testimonis, que afirmaven que pocs segons abans de l’inici de la fallida un llamp havia impactat la part superior de les antenes.
D’altra banda, durant les setmanes anteriors al col·lapse s’estaven duent terme tasques de manteniment, entre els quals hi havia treballs de reforç dels fonaments de la pila 9.
Per això, una altra de les primeres hipòtesis que també es va considerar és que la causa hauria pogut estar una fallida de les cimentacions degut a les intenses pluges del moment. Tractant-se, com ja hem vist, de fonamentacions profundes d’una gran robustesa, aquesta era poc plausible. Una altra possibilitat que es va plantejar és que un dels suports dels cavallets en forma d’H hagués fallat. Aquesta podia tenir més sentit ja que un afluixament no esperat dels tirants podia sobrecarregar els cavallets i provocar així la seva ruptura.
El fet que la seva reparació es programés a tan llarg termini evidencia que no es va saber veure la gravetat de la situació
A l’esmentat informe del 14 de setembre de 2018[7] de la comissió especial del MIT per a l’avaluació del col·lapse, s’afirmava que la causa de l’enfonsament no havia de buscar- se tant en la ruptura d’un dels tirants sinó en la fallida d’algun dels altres components de l’estructura, com podia ser el tauler. També apuntaven la possibilitat que el detonant hagués pogut ser una concomitància de causes relacionades amb la debilitat de diversos elements de l’estructura.
Diverses institucions acadèmiques i empreses d’enginyeria van dur a terme treballs de simulació en els quals, considerant diferents inicis de fallida, determinaven la corresponent cinemàtica del col·lapse i la comparaven amb les imatges de vídeo que hi havia disponibles. Entre elles és de destacar el que es va presentar el 6 de novembre de 2018 a un congrés de ponts a Istanbul, dut a terme amb l’ajuda del software Extreme Loading for Structures per dues empreses d’enginyeria italianes —Studio Calvi i Mosayk—, dues universitats italianes —IUSS i University of Pavia—, la fundació de recerca Eucentre i la universitat nord-americana University of Washington, Seattle. En aquest s’estudiava la cinemàtica del col·lapse en el supòsit que la fallida s’hagués iniciat amb la ruptura de l’extrem superior del tirant SO i s’observava que la disposició de les restes que preveia la simulació s’aproximava molt a la manera en què aquelles van quedar en la realitat.
6. Però…
com va ser realment la fallida?
Totes les incògnites sobre què va passar aquell matí d’agost de 2018 van quedar desvetllades l’1 de juliol de 2019, quan la Guardia di Finanza a Gènova va fer públic un vídeo d’una càmera de seguretat de les instal·lacions de l’empresa Ferrometal[E1].
A l’enquadrament es veuen les antenes del sistema 9, que és el que va col·lapsar, i un tram del pont a banda i banda d’aquestes. Encara que no es pot apreciar directament perquè l’antena sud, a la qual està connectat, ho oculta, s’endevina amb facilitat que l’extrem superior del tirant SE es parteix. Immediatament el costat sud del tram est del tauler, al quedar-se sense el suport del tirant, comença a descendir, al mateix temps que l’antena, al deixar d’estar equilibrada, cedeix cap al costat oposat per la força no compensada que exerceix el tirant SO, trencant-se just per sota d’on es troben els dos braços que conformen l’A. Malgrat la pèrdua de sustentació que pateixen els extrems de la banda sud del tauler els tirants de la banda nord aguanten unes fraccions de segon més ocasionant que aquell pateixi un deformació torsional només limitada per l’acció dels braços inclinats dels cavallets en forma d’H. Aquests resisteixen prou com per que primer es parteixi el tauler en un punt intermedi entre els ancoratges dels tirants i els braços dels cavallets. Finalment aquests també cedeixen i amb ells els ancoratges dels tirants del costat nord que fins aquell moment havien aconseguit resistir el sobtat l’augment d’esforços que estaven patint. Quan ja no hi ha ni tirants ni tornapuntes que suportin el tauler aquest es precipita partint-se de nou al topar amb les bigues transversals que per sota d’ell connectaven les dues antenes. Mentre el tauler continua el seu inexorable descens, les antenes, al deixar d’estar connectades superiorment i rebre les batzegades que ocasiona el col·lapse del tauler, es trenquen i desequilibren fins a desaparèixer sota un espès núvol de pols.
Tot plegat: poc mésde 15 segons.
7. Com es va arribar
a la ruptura d’aquell
tirant? Estem davant d’una tempesta perfecta?
Esbrinar totes les responsabilitats que hi ha al darrera d’aquesta desgràcia no serà fàcil per a la fiscalia italiana ja que moltes circumstàncies adverses es van alinear per fer possible aquest tràgic resultat.
En primer lloc hi ha el disseny. Riccardo Morandi va ser un enginyer audaç que molt sovint va implementar tecnologies que no estaven prou provades i que finalment el temps ha demostrat la seva poca idoneïtat. Ell, però, va confiar cegament amb les seves idees i les va tirar endavant potser d’una forma un xic temerària. Això es posa de manifest especialment en la concepció dels tirants posttesats. Com molts enginyers de la seva època, segurament creia en la quasi immortalitat del formigó posttesat si aquest era executat de forma adequada. Ho creia tant que no va preveure la necessitat d’inspeccionar-lo ni tampoc de corregir els valors de les presollicitacions imposades en el formigó si aquestes minvaven pels efectes reològics dels materials, els quals ja eren coneguts més de mig segle abans (vegeu el quadre 2). El fet que els tirants del pont de Gènova fossin unes caixes tancades gens accessibles segurament va contribuir força al final desenllaç.
En un altre indret, però, les coses haurien pogut ser diferents. L’efecte combinat de l’atmosfera marina i la contaminació de la indústria siderúrgica de la vall del Polcevera van precipitar la degradació dels materials d’una forma excepcional. Sí, es veritat, el formigó no és etern i tard o d’hora requereix un curós manteniment, però també és cert que la degradació que patia el pont només dotze anys després de la seva posada en servei era un fet molt poc habitual.
Les inspeccions que es van dur a terme als anys 90 van posar de manifest l’absència de la lletada de ciment que el projecte preveia que s’injectés dins de les beines, almenys en els tendons més propers a la superfície dels prismes de formigó, que són als que es va poder accedir. Observant però, els plànols del projecte, també es veu que l’espai que queda entre les beines i el tendons per injectar-hi la lletada de ciment és molt reduït —actualment es deixa molt més espai i, gràcies als additius, les lletades són molt més fluïdes que llavors i per tant més fàcils de col·locar—. Això fa sospitar que, davant la dificultat d’injectar les beines, aquesta operació no s’acabés executant. I això comportava dues coses. D’una banda es privava l’acer de la protecció contra la corrosió que proveeix el pH bàsic del ciment de les lletades; i de l’altra, al no garantir l’adherència de l’acer amb el formigó, desapareixia l’efecte d’homogeneïtzació de la secció que fa que els dos materials treballin de forma conjunta. Si això passa, l’amplitud de les oscil·lacions tensionals de l’acer és més elevada i per tant augmenta la probabilitat que aquest pateixi processos de fatiga del material. Això, a més a més, es va veure agreujat per l’important augment de trànsit pesat que el pont va experimentar al llarg de la seva vida útil.
L’evolució del context polític administratiu tampoc va ajudar gaire. Autostrade per l’Italia (ASPI), l’empresa que operava l’autopista A10, a l’any 1999 va passar a les mans privades d’Atlantia Group, que té com a un dels principals accionistes la família Benetton. I, segons l’esmentat informe de la comissió del MIT del 14 de setembre de 2018[7], a partir de llavors la despesa en manteniment de l’estructura del pont va caure en picat. Això no vol dir que ASPI no invertís en la conservació del pont, de fet, des que va adquirir la concessió hi ha posat força milions d’euros, però d’aquests sembla que molt pocs s’han utilitzat per aturar la degradació de l’estructura del viaducte.
Potser va haver-hi un problema en la transferència de coneixement quan la companyia va passar de mans públiques a privades? Eren coneixedors els nous gestors dels resultats de les inspeccions dutes a terme per l’ASPI abans de la privatització? Per què, per exemple, havent hagut de substituir els tirants del sistema 11 als anys 90, al cap de quasi 25 anys no s’havia fet el mateix en els sistemes bessons 9 i 10? Van fallar els mecanismes de control de l’ens regulador de l’Estat sobre l’empresa concessionària?
En alguns mitjans digitals[13] s’ha afirmat que aquest podria ser un possible cas de captura del regulador, en el qual les corporacions privades utilitzen el seu poder dominant per influir i intimidar les institucions reguladores que han de supervisar la seva activitat. No és fàcil saber si aquest és el cas, però crida l’atenció que l’empresa que duia a terme les inspeccions — Spea Engineering— sigui propietat del mateix grup —Atlantia— al que pertany ASPI. Fins i tot alguna de les seus d’aquella estan en les oficines d’ASPI. Per això, aquesta situació fa sospitar d’una manca d’independència d’Spea respecte al concessionari, i, per tant, de la possibilitat de l’aparició de conflictes d’interès que haguessin pogut anar en detriment de la defensa del bé públic.
Aquests són segurament alguns del factors que més han contribuït al desafortunat desenllaç d’aquesta història. Potser qualsevol d’ells de forma separada no hauria estat prou determinant, però de la manera en què es van alinear, tots ells en conjunt van conduir la situació cap a la tempesta perfecte en què va acabar desembocant aquest malson.
Comportament reològic del formigó
El comportament reològic del formigó ja era molt conegut des de molt abans de la construcció del pont sobre el Polcevera. Ja al 1912 Eugène Freyssinet va haver de corregir les deformacions diferides —que es manifestaven en forma d’assentaments al voltant de la clau— que estaven patint els tres arcs del pont del Veurdre, situat a prop de Vichy, degut a l’efecte combinat de la retracció i la fluència del formigó. Amb l’ajuda d’uns gats va obrir la junta que hi havia a la clau fins a compensar l’escurçament que havia patit el formigó, i seguidament va formigonar tota la zona.
Els coneixements i l’experiència sobre el comportament del formigó que va adquirir Freyssinet en aquesta primera etapa de la seva vida professional van resultar ser essencials en el desenvolupament del formigó pretensat, del qual les primeres patents daten del segle XIX.
La seva gran aportació, però, va ser descobrir que solament pretensant amb acer d’alta resistència era possible contrarestar els efectes de la retracció i la fluència del formigó i la relaxació de l’acer. També va desenvolupar ancoratges i altres tecnologies, que van permetre expandir la seva utilització a diferents tipus d’estructures.
8. Les lliçons que s’haurien d’aprendre
La societat espera que les construccions siguin estables i segures, i sortosament hi ha pocs casos de col·lapses, però quan aquests succeeixen ens remouen a tots: a la comunitat que els utilitza i als professionals que hi treballem. A la seva època el pont sobre el Polcevera va ser considerat una meravella del progrés tecnològic i un orgull per a l’enginyeria italiana; per això, segurament aquesta tragèdia ens ha sacsejat amb més contundència que en altres casos. Aquestes fallides, però, sempre brinden l’oportunitat de reflexionar i aprendre del que ha no s’ha fet bé, i aquest cas, per la seva dimensió, té molt a ensenyar-nos.
8.1. Sobre l’enginyeria estructural
El risc zero no existeix i per tant sempre hi ha una petita probabilitat de col·lapse; però l’objectiu que es busca és reduir tant com sigui possible aquest risc i, sobretot, mitigar els seus possibles efectes. El pont de Polcevera tenia una estructura poc redundant. La configuració amb bigues Gerber d’una banda i les pilones amb solament dues parelles de tirants de l’altra, feien que el seu grau d’indeterminació estàtica fos molt baix. A resultes d’això, la fallida d’un del elements podia pertorbar tant la resta del sistema estructural, que amb facilitat es podia crear un efecte en cascada que conduís al seu col·lapse.
Però, a més a més, resulta que aquest primer element va fallar sense avisar. No va mostrar signes que alertessin de la tragèdia que s’acostava.
Amb les eines de càlcul que ara hi ha disponibles, analitzar estructures amb molts graus d’hiperestaticitat ja no és un problema, i aquests són els tipus de sistemes que s’han de concebre: estructures que avisin abans de fallar i que quan ho facin — encara que l’estructura quedi inservible— es preservi la seguretat dels potencials damnificats.
8.2. Sobre la tecnologia del formigó
A diferència dels edificis, en els quals quasi sempre l’estructura està protegida pels tancaments, en els ponts aquella està totalment exposada a les inclemències del temps. Això els fa especialment vulnerables.
A més a més, en els ponts d’acer i els de formigó armat el deteriorament es manifesta generalment de forma visible i les inspeccions visuals poden identificar possibles patologies amb més facilitat. No és, però, el cas del ponts posttesats de formigó, en els quals els cables de l’armadura activa estan dins d’una beina i poden estar allunyats dels paraments vistos del formigó.
És el cas dels taulers formats per una llosa posttesa, tipologia que és molt comuna. En aquests, un punt especialment vulnerable és a sobre de les piles. En aquest, per tractar-se d’una zona de moments flectors negatius, els cables de posttesat passen per la part superior de la secció estructural, molt a prop del paviment. I malgrat que sempre s’utilitzen capes impermeabilitzants, aquestes es poden degradar amb els anys, o operacions de manteniment de l’aglomerat asfàltic poden malmetre-les, obrint vies per a la corrosió dels cables molt difícils d’identificar en inspeccions visuals.
Per això la utilització d’aquesta tecnologia hauria d’anar acompanyada d’una monitorització contínua dels tendons, i els sistemes de tesat haurien de ser inspeccionables i substituïbles cordó a cordó, en comptes de tot el tendó.
Un aspecte clau en la generalització de l’ús del formigó armat ha estat la capacitat que té el ciment de crear un ambient amb un pH elevat —entre 12.5 i 13.5— que protegeix de la corrosió les armadures d’acer. Ara sabem, però, que aquesta facultat està limitada en el temps i que el fenomen de carbonatació del formigó comporta una reducció del pH que les deixa sense protecció.
Això s’ha de tenir en compte en fase de disseny de manera que les estructures han de ser concebudes per facilitar tant el control de la seva evolució com el seu manteniment.
8.3.Sobre la innovació en la construcció
La indústria de la construcció massa sovint ha estat poc procliu a l’aplicació de solucions innovadores. La tradicional cultura del sector, i el fet que les construccions siguin productes únics, no ha facilitat l’aplicació de tecnologies transformadores.
Però el factor que segurament és més determinant en la dificultat d’aplicar solucions innovadores a la construcció és el temps de vida útil de les obres. En altres indústries, com pot ser la de l’automòbil o la de l’electrònica de consum, els productes tenen una vida útil de pocs anys, i en cas d’implementació de solucions tecnològiques que acaben resultant fallides, l’impacte en el temps que això té és relativament reduït.
Les construccions, en canvi, tenen una vida útil de desenes d’anys, fins i tot de segles, i la majoria de les vegades el cost de reposició és de milions d’euros, fins i tot centenars. Per això, en cas d’implementació d’innovacions que acaben resultant ser un fracàs, l’impacte que això té és més important.
El pont de Gènova incorporava tecnologies que en aquell moment estaven poc provades —va ser un dels primers ponts atirantats de la història i segurament el primer amb tirants de formigó posttesat—, i la manera en què aquestes van ser implementades va resultar fallida. Els pontsdel seu tipus ja desde molt aviat han tingut importants problemes, que segurament s’arrossegaran al llarg del que els queda de vida.
Però la incertesa en el rendiment de les innovacions que incorporava no va ser considerada en fase de projecte. No hi havia manera de fer el seguiment de l’evolució de l’estat dels tendons ni tampoc era possible actuar —per exemple incrementant les tensions de tesat— per tal de corregir comportaments no previstos.
Un exemple de bona pràctica en la implementació d’innovacions el tenim a Catalunya. En el tram de la Ronda de Dalt que circula en rasa entre l’hospital de la Vall d’Hebron i la plaça d’Alfonso Comín, les calçades laterals circulen parcialment per sobre del tronc principal a través d’uns voladissos que surten dels murs de contenció laterals.
8.4. L’envelliment del parc d’infraestructures
El col·lapse del viaducte de Polcevera ha tingut l’efecte positiu d’emetre un senyal d’avís a les administracions d’altres països; i no tant perquè es tracti d’un pont que hagi col·lapsat —aquest és un fet, desafortunadament, menys extraordinari— sinó perquè era una obra singular, a la qual, en teoria, se l’hi feia un seguiment quasi continu.
Pocs països en el món tenen desenvolupats plans de manteniment rigorosos. Això té com a conseqüència un envelliment progressiu del seu patrimoni infraestructural, que comporta un augment del risc d’accidents. Des de l’any 2000 en el món han fallat 115 ponts [E2], i encara que la llista pugui semblar reduïda, en els propers anys aquesta pot augmentar el seu ritme de creixement de forma perillosa, sobretot en els països on a la segona meitat del segle XX es va fer un gran esforç per dotar-los amb una bona xarxa carreteres i ferrocarrils.
Força països europeus que van patir la gran devastació de la Segona Guerra Mundial van experimentar un gran boom constructiu en els anys 50 i 60. Molts ponts d’aquella època van utilitzar el formigó armat i pretensat amb el convenciment que aquesta solució tècnica garantia una durabilitat molt major que la que ha acabat sent. Des de fa uns anys aquesta situació s’ha anat posant de manifest d’una forma cada vegada més intensa. En els tres anys anteriors a la tragèdia de Gènova, Itàlia ja havia sofert el col· lapse de 4 ponts importants; i si bé es veritat que un d’ells va ser degut a una operació de manteniment mal executada, els altres tres casos van fallar de forma sobtada per fractura del formigó. Gran Bretanya és un país amb protocols de manteniment molt desenvolupats. Tot i així no han pogut evitar haver d’afrontar seriosos problemes de deteriorament en algunes de les seves obres singulars. A l’any 2005 es va descobrir que els cables principals del pont penjat d’Humber —entre 1981 i 2008 va ostentar el record mundial absolut de llum amb 1.410 metres— tenia seriosos problemes de corrosió. El fet que aquells fossin més accessibles que els del Polcevera, que estaven embolcallats de formigó, va facilitar la implementació de mètodes per aturar la seva degradació. El seu cas va posar sobre avís als gestors d’altres ponts penjats importants —el de Severn i el the Forth—, als que també van haver d’aplicar mesures amb urgència. En els tres casos aquestes van consistir bàsicament en la instal·lació de costosos sistemes de deshumidificació per aturar el procés d’oxidació i en la monitorització acústica contínua per controlar l’evolució dels danys.
Al nostre país el gran esforç per a la modernització de les xarxes de carreteres i ferrocarrils va tenir lloc més tard, sobretot va ser en els anys 80 i 90. Era una època en la que els coneixements sobre el formigó havien evolucionat força respecte als dels anys 50 i 60, i això es va traduir en els desenvolupament de codis tècnics més avançats. Per aquest motiu, és d’esperar que aquests ponts construïts més tard resisteixin millor el pas del temps. Tot i així, les administracions no s’haurien d’adormir i haurien de millorar els seus protocols de manteniment.
Imatge 11. El pont en fase de demolició. Font: tv2000.it · Foto: Luca Zennaro /ANSA
Els experts estimen que el percentatge de despesa anual en manteniment de la xarxa de carreteres hauria de ser de l’ordre del 2% del seu valor patrimonial, que Espanya es traduiria en uns 4.000M€ a l’any, però en realitat aquella és dels voltants d’una quarta part d’aquesta quantitat.
D’acord amb un estudi del Ministeri de Foment espanyol[9], del conjunt de les 23.000 estructures que gestiona n’hi ha 66 de problemàtiques, de les quals 18 ja han estat objecte de reparacions i una ha estat enderrocada. Entre el 2014 i el 2018 el ministeri es va gastar 116M€ en reparacions d’urgència d’estructures que representaven un perill seriós.
A Catalunya, les diputacions i la Generalitat tenen algun tipus de programes d’inspecció, i per això els ponts que aquestes administracions gestionen estan sotmesos a cert seguiment.
Però hi ha centenarsde ponts de titularitat municipal la majoria dels quals mai han estat inspeccionats, i si no es posa remei a aquesta situació amb els anys això pot comportar algun disgust, ja que el parc va envellint i, tal com ja hem comentat, en el cas de les estructures amb tecnologia posttesa el deteriorament molt sovint no es manifesta de forma visible.
Segons un informe de la RAC Foundation, al Regne Unit hi ha 605 ponts de formigó posttesat gestionats per 106 autoritats locals, dels quals 199 en els darrers 18 anys no han estat inspeccionats amb el procediment PTSI (Post Tensioned Special Inspection). Si bé és veritat que el clima d’aquell país és més humit que el nostre i que l’ús de sals de desgel és molt més habitual — dos factors que acceleren la degradació d’aquest tipus d’estructura—, el més preocupant és que aquí no tenim ni un inventari dels ponts que es troben en mans de les administracions locals, la majoria de les quals ni es plantegen dur a terme les inspeccions més simples.
8.5. Sobre les inspeccions, la monitorització i el manteniment
Un aspecte que resulta clau per poder realitzar les inspeccions i el manteniment dels ponts de forma adequada i segura és l’accés als diferents components de l’estructura, de manera que es puguin dur a terme aquelles tasques amb una mínima afectació del seu funcionament. I això és especialment important en ponts singulars i de les dimensions del Polcevera. Gabriele Camomilla, que va ser director de Recerca i Manteniment d’ASPI finsal 2005, destacava recentment en una entrevista[12] la dificultat que tenien per inspeccionar les selles per on els tirants passaven pel damunt de les antenes, 45 metres per sobre el nivell de la calçada. Ho feien amb les primeres plataformes autopropulsades amb braç telescòpic que va començar ha haver·hi a aquella època, el que implicava haver de restringir el tràfic del pont per posicionar la màquina.
Per això és fonamental destacar la importància d’integrar la inspecció i la mantenibilitat en fase de disseny. Si es fa així es pot reduir molt el cost de la seva realització i augmentar la seguretat tant dels operaris com dels usuaris de l’obra.
Però no només això és important en la fase de concepció de l’obra. La tria dels materials i la resolució dels detalls és clau per garantir la durabilitat de qualsevol construcció. En el cas de les obres en què l’estructura està exposada a les inclemències del temps —és el cas dels ponts però també ho era de les majestuoses catedrals gòtiques— un sistema de drenatge ben concebut és clau per assegurar que els seus components no pateixin una degradació prematura. Crec recordar que era Ignacio Paricio que a classe ens explicava que calia veure les estructures no solament com un esquelet que canalitza els fluxos de forces cap a la seva base, sinó també com un sistema que condueix els fluxos de l’aigua cap al terreny. Això ja ho havien après els grans constructors de catedrals, que, per tal de protegir de les inclemències la pedra, dirigien l’aigua segons la seva conveniència a través de canaletes, arcbotants, contraforts i gàrgoles. També cal promoure una cultura del manteniment, especialment en els països del sud d’Europa. Les inversions en manteniment no són massa valorades per la societat, i per això la classe política té pocs incentius per destinar-hi recursos econòmics.
A nivell tècnic manca sensibilitat en vers aquest tema. Segurament la introducció de coneixements sobre la inspecció, la monitorització i el manteniment de les infraestructures en els currículums de les escoles d’enginyeria ajudaria a crear una cultura del manteniment, que malauradament ara està molt poc estesa. També és important deixar de veure el manteniment de les obres públiques com una activitat destinada solament a reparar les conseqüències del seu deteriorament, i començar a enfocar-ho cap a un mètode per predir el deteriorament y eliminar de forma preventiva els fenòmens que poden causar problemes pitjors. L’objectiu no hauria de ser solament mantenir la funcionalitat de la infraestructura sinó també augmentar la seva durabilitat. En una societat en què els recursos públics són limitats és molt important racionalitzar els protocols d’actuació per tal augmentar l’eficiència de les inspeccions. Per això és fonamental identificar els components crítics de les construccions que tenen un índex de risc més elevat i concentrar els esforços fent·los un seguiment més freqüent i intens, mentre que altres components menys crítics poden ser inspeccionats amb menys assiduïtat.
Aquesta àrea és una de les que té més camí per evolucionar dins del món de la construcció. Segurament serà molt més permeable a la introducció de tècniques innovadores i això revolucionarà la inspecció i monitorització de les obres, amb costos molt continguts. A més a més, l’actual capacitat per a la transmissió i el tractament de dades afavorirà fer seguiments en temps real de gran quantitat de paràmetres, i això fomentarà l’adopció d’aproximacions més proactives en el camp del manteniment.
9. Per acabar
És difícil jutjar actes del passat amb els ulls del present. Les circumstàncies canvien al llarg del temps i costa molt ser equànime quan es valoren situacions històricament tan diferents de les nostres. El pas del temps ha desmuntat l’aura mítica de Riccardo Morandi. No hi ha dubte que va ser un grandíssim enginyer però possiblement va ser més un excel·lent emprenedor amb una gran capacitat de persuasió que no pas un geni de l’enginyeria.
En qualsevol cas, la història del desenvolupament del formigó mai no es podrà entendre del tot sense la seva figura. En aquest moment ja se sap amb força aproximació el que va passar aquell matí de 14 d’agost de 2018 i també com es va arribar a aquella situació. Ara pertoca als jutges delimitar les responsabilitats dels agents que, per acció o omissió, van contribuir a aquell trist desenllaç.
Referències:
[1] Morandi R.Viaducto sobre el Polcevera en Génova, Italia. Informes de la Construcción Vol. 21 no. 200. Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Maig de 1968.
[2] Morandi R. The long-term behaviour of viaducts subjected to heavy traffic and situated in an agressive environment: the viaduct on the Polcevera in Genoa. IABSE Reports of the Working Commissions, 032, 170– 180, 1979.
[3] Malerba P.G.Managing old bridges. Bridge Maintenance, Safety, Management and Life-Cycle Optimization: Proceedings of the Fifth International iabmas Conference, Philadelphia, USA, 11-15 July 2010. CRC Press. 43·52.
[4] Horgan R. Collapsed Italy bridge investigators find corrosion on main stay cables. newcivilengineer.com. 17-08-2018.
[5] Hasenjäger K.Understanding Morandi – Part 1 – The Post-Stressed Concrete Cable Stays. retrofutur.org. 30-08-2018
[6] Russell H. Parties at odds over cause of Genoa tragedy. Bridge Design & Engineering. No. 93. 7·8. September 2018.
[7] Relazione della Commissione Ispectiva Ministeriale crollo Viadotto Polcevera. Ministerio delle Infrastruttute e dei Trasporti. Roma, 14 settembre 2018
[8] Bazzucchi F. et alt.Considerations over the Italian road bridge infrastructure safety after the Polcevera viaduct collapse: past errors and future perspectives. Frattura ed Integrità Strutturale. 404·421. 1·10·2018.
És enginyer de camins, expert en planificació, desenvolupament urbà i disseny d'estructures, amb diversos premis internacionals d'enginyeria, arquitectura i restauració
ESPACIO EMPRESA - Las nuevas tecnologías, la innovación y las personas son las bases sobre el nuevo modelo energético en el que Estabanell está trabajando de forma incansable.
En términos generales, el mundo que nos rodea está basado en la economía del conocimiento, donde el grado y la velocidad con que una sociedad participa de las nuevas tecnologías, u obtiene y comparte información a escala global, crea y divulga nuevos conocimientos para determinar su capacidad para operar y competir. Estos indicios sobre hacia dónde vamos, se pueden ver en todas partes y, también, en el destino del sector eléctrico. Desde hace más de 20 años, las inversiones de las economías avanzadas en actividades relacionadas con el conocimiento crecen más rápidamente que las propias inversiones de capital y, según el informe de PwC (PricewaterhouseCoopers) de 2018, se espera que en los próximos 20 años surja más innovación en el sector eléctrico de la que ha surgido desde la época de Thomas Edison.
El contenido de conocimiento incorporado a productos y servicios crece de manera exponencial gracias a que, la continua evolución del sector eléctrico, está dibujando un escenario lleno de start-ups que atraen el interés inversor de las grandes eléctricas que las ven de utilidad porque encuentran talento, modelos de negocio interesantes y tecnología, e incluso sólo por el conocimiento que generan. Esto viene a decir que, hoy en día, el mercado eléctrico está en plena transformación con un impacto que hace que estas empresas no dejen de innovar.
Por ello, las eléctricas, y en general las energéticas, que tradicionalmente han tenido una forma de pensar muy clásica, conservadora y vertical, están pensando de manera muy diferente para identificar la manera de aprovechar la innovación como facilitador del mercado y como parte clave de su estrategia empresarial. Buena muestra de ello es la transformación en la que estamos inmersos en Estabanell.
La transición energética
El cambio, no sólo hace que cambie la tecnología. En medio de todo esto, es necesario saber gestionar la generación de energía descentralizada, los cambios en los hábitos de consumo, la aparición de nuevos competidores, la aparición de nuevos roles y, sobre todo, hay una nueva forma de pensar de manera que los nuevos actores emergentes aprovechen las oportunidades en el mercado de la electricidad, especialmente de los ámbitos on line, digital y de la gestión de datos para facilitar la transición energética, prioridades en las que Estabanell está centrando gran parte de sus esfuerzos en innovación y cambio. A pesar de vivir en una cierta incertidumbre por la velocidad de las cosas, surge la posibilidad de que los nuevos modelos de negocio permitan realizar desconexiones de la red de distribución, en una apuesta por la localización de nuevos mercados eléctricos. De esta manera podremos facilitar a los consumidores y las comunidades locales ser autosuficientes, generando y almacenando su propia energía, lo que les permitirá reducir sus costes al no hacer uso de toda la red de distribución.
Hay diferentes drivers en que la innovación es una realidad en el sector eléctrico. Son ejemplo, el diseño y la construcción de una red de energía resiliente, como consecuencia de que, durante los últimos años, la industria de energía eléctrica, ha estado desplegando tanto la maquinaria como el software para mejorar la calidad del servicio y la fiabilidad; ambos conceptos entendidos como la disponibilidad máxima en que los usuarios utilizan la electricidad y la eficiencia de la red de energía.
Las nuevas tecnologías, la innovación y las personas son las bases sobre el nuevo modelo energético en el que Estabanell está trabajando de forma incansable. Necesitaremos de las tecnologías disruptivas para permitir optimizar el funcionamiento de las instalaciones y los procesos asociados. Es muy importante considerar los nuevos productos y servicios competitivos, que respondan a las expectativas de los clientes, con una mayor personalización de contenidos y ofertas. La digitalización hará evolucionar la automatización para mejorar la operación y el mantenimiento de sus actividades y aumentar la disponibilidad de sus activos, gracias a las nuevas tecnologías como son el blockchain, el big data, internet de las cosas y la inteligente inteligencia artificial, entre otros.
Un aspecto importante es el de participar y desarrollar la innovación con start-ups, emprendedores y proveedores con el objetivo de desarrollar nuevos modelos de negocio que favorezcan el intercambio de conocimiento. En definitiva, fomentar la cultura de la innovación mediante la transferencia de conocimiento, la captación de talento y la promoción del espíritu emprendedor.
La estrategia de innovación
La innovación es esencial en la actividad comercial, para poder ofrecer a los usuarios los productos y servicios que mejor se adaptan a sus necesidades. En este sentido, la innovación aporta valor en las iniciativas para la mejora de su experiencia y la salida de nuevos productos y funcionalidades.
Uno de los aspectos clave es el de las soluciones para el hogar, que hace que la energía, los productos, los servicios, y los dispositivos estén orientados a mejorar la gestión energética, haciendo que el usuario pueda participar de la energía. Y, todo ello, también afecta a la movilidad eléctrica e inteligente, porque debe ser posible solicitar y utilizar los puntos de recarga de la red eléctrica y que funcionen con registros automáticos que permitan un control de las recargas y descargas de los equipos.
Para hacer frente a todos los planteamientos anteriores, en Estabanell nos basamos en una buena estrategia de innovación, la cual está haciendo una profunda transformación, anticipándose claramente a lo que tiene de venir en materia de transición energética. La sociedad demanda ya hoy. Y dar respuesta pasa por la digitalización, como una prioridad en que las energéticas deben poder asegurar la completa integración y evolución en todos los negocios para poder dar respuesta a las tendencias y necesidades del sector.
ESPACIO EMPRESA - En SOPREMA tenemos más de 100 años de experiencia en sistemas de impermeabilización. De esta experiencia nacen ideas nuevas y frescas: la nueva tecnología en impermeabilización.
En el momento de escoger el sistema de estanqueidad para nuestro proyecto, siempre aparece la duda de cual es el mejor producto. Nos basamos en conceptos de tradición, experiencia, información verbal de los aplicadores especializados, e incluso muchas veces, en una copy-paste de la información digitalizada de la nube sin analizar en demasía la cuestión en concreto.
Los principales parámetros de duda, suelen ser, la durabilidad, calidad o seguridad, sin tampoco tener en cuenta, muchas veces, el sistema constructivo donde está aplicado, con sus respectivas necesidades funcionales o técnicas.
Las membranas impermeables no sólo se difieren entre tipologías en calidad. Dentro de cada tipo (bitumen, sintético, polímero líquido, etc) existen diferencias sustanciales de calidad también. Por ejemplo, no es lo mismo una membrana sintética de TPO (Poliolefina Termoplástica) fabricada con material reciclado de sólo 1,2 mm, que una fabricada con material virgen de, además, de 1,8 mm. O, por ejemplo, una membrana bituminosa modificada con valores de plegabilidad al frío -15ºC, con una membrana bituminosa modificada de plegabilidad -25ºC. Estas características, definen también la durabilidad del producto, ante su exposición a la intemperie y los rayo UV.
En ambos casos, la calidad de la materia prima define también la calidad y durabilidad del producto. Con esto ya podemos deducir que, cualquier impermeabilización puede convertirse, en función de los costes de su producción, en la mejor solución posible.
¿Qué escojo pues?
El sistema constructivo marca totalmente la solución a escoger, y eso dificulta aún más la definición. Hemos de conocer las estructuras, el tipo de soporte, las capas que componen la cubierta, y el acabado y uso final…
En un sistema de rehabilitación sobre un pavimento existente, por ejemplo, en el que se requiere una superficie nueva impermeable y transitable, parece razonable escoger un producto de máxima adherencia y adaptabilidad, que resista los rayos UV y que se pueda transitar. Es el caso pues de escoger, posiblemente, un polímero líquido de altas prestaciones tipo Poliuretano (TEXPUR) o polimetilmetraquilato PMMA (ALSAN 770), armada con geotextil (TEXTIL o ALSAN VELO) y acabado espolvoreado con áridos de silíceo o quarzo. Los SIL (Sistema de Imperemabilización Líquida) nos aportan alta elongación, adaptabilidad, variabilidad de acabados y colores y facilidad de aplicación. Características que son difíciles de encontrar en otros sistemas de impermeabilización. Parece que hemos escogido el sistema perfecto entonces.
¿Y si optamos por lo mejor de cada sistema?
En SOPREMA tenemos más de 100 años de
experiencia en sistemas de impermeabilización. De esta experiencia nacen ideas
nuevas y frescas: los sistemas híbridos; combinación de sistemas de
impermeabilización. La nueva tecnología en impermeabilización.
Por qué conformarnos con un solo sistema con que resolver todas las necesidades de una cubierta, si sabemos que ésta no se comporta como un elemento monolítico flotante y único. Debe atender a las necesidades de encontrarse con otros sistemas constructivos complejos (fachadas, elementos pasantes, elementos verticales, etc).
La tecnología de los fantásticos
Productos como el TEXTOP, híbrido de poliuretano-bitumen permiten fusionar las mejoras características de los productos líquidos a las membranas bituminosas sin necesidad de una imprimación previa. Su elongación y adherencia permite absorber las solicitaciones intrínsecas en los encuentros perimetrales y adaptarse a remates imposibles. Tecnología híbrida al servicio de la construcción.
La misma solución con un producto de base poliuretano ALSAN FLASHING QUADRO permite el mismo uso con el color acabado listo para resolver cualquier detalle sobre sistemas de lámina asfáltica.
Sobre superficies plásticas como el PVC y el TPO, el desarrollo de la membrana líquida de PMMA de Soprema, ALSAN 770 TX, con un alto nivel tixotrópico, y una imprimación previa según el tipo de soporte
(ver tabla), permite solucionar de la misma manera cualquier detalle de una cubierta.
En todos los casos, la propuesta de combinación de impermeabilizaciones mejora con creces las prestaciones de la impermeabilización y nos permite adaptarnos a las nuevas propuestas constructivas que ofrece el mercado.
Schlüter-Systems: nuevos perfiles de diseño para recubrimientos vinílicos
ESPACIO EMPRESA - Slüter-Systems presenta su nueva gama de perfiles VINPRO, soluciones para recubrimientos vinílicos y otros acabados de diseño de bajo espesor.
Schlüter-Systems presenta con su nueva gama de perfiles VINPRO soluciones
para recubrimientos vinílicos y otros acabados de diseño de bajo espesor.
Schlüter-Systems,
inventor del primer perfil para recubrimientos cerámicos en 1975, presenta por
primera vez cinco perfiles
diferentes, desarrollados especialmente para recubrimientos vinílicos y
otros materiales de bajo espesor. De esta forma arquitectos e instaladores
también pueden recurrir a la profesionalidad y
a
la calidad del líder mundial en perfiles para recubrimientos de diseño.
Schlüter-VINPRO-S, creado especialmente para recubrimientos vinílicos
y otros acabados de diseño, ofrece una protección segura de los cantos en el remate de pavimentos vinílicos con otras superficies.
Además, el perfil se puede utilizar como remate elegante para rodapiés.
El
perfil Schlüter-VINPRO-T se instala posteriormente y crea una transición continua entre dos recubrimientos diferentes de bajo
espesor al mismo nivel. Transiciones entre un
recubrimiento vinílico instalado sobre un pavimento existente se solucionan
fácilmente con el perfil VINPRO-U.
Para
la utilización en peldaños de escaleras existe VINPRO-STEP. El perfil de forma
rectangular protege los cantos de los recubrimientos y es antideslizante,
gracias a su zona de pisada acanalada.
Para la formación de esquinas en paredes está disponible el perfil VINPRO-RO, que con su geometría redonda recuerda al popular perfil de cantonera Schlüter-RONDEC. Todos
los perfiles de la serie VINPRO están basados en los conocidos perfiles para
cerámica de Schlüter-Systems y adaptados a las exigencias especiales de los
recubrimientos vinílicos. Con su aspecto fino y sus acabados atractivos en
aluminio cromado, titanio y bronceado cepillado, los perfiles VINPRO combinan a la perfección con este tipo
de recubrimiento tan versátil como popular.
Rehabilitación integral de la Real fábrica de tabacos de A Coruña- Propamsa
ESPACIO EMPRESA - Propamsa, ha participado en la rehabilitación integral llevada a cabo en la Real fábrica de tabacos de A Coruña y actuales juzgados de la capital de la Provincia de A Coruña.
PROPAMSA, ha participado en la rehabilitación integral llevada a cabo en la Real fábrica de tabacos de A Coruña y actuales juzgados de la capital de la Provincia de A Coruña.
La fábrica fue inaugurada en 1804 albergando a 500 cigarreras de no más de 14 años. Esta cifra creció hasta tener en plantilla de unas 1400 trabajadoras. Los primeros conflictos que se registraron tuvieron lugar en 1831 y, el 7 de diciembre de 1857, tuvieron la primera huelga de mujeres en Galicia debido a las malas condiciones de trabajo y la mecanización de la fábrica.
Durante el siglo XIX se crearon diez fábricas de tabaco en España. La Coruña fue la segunda en ser creada y terminó siendo la más grande.
En 1999, Tabacalera se fusionó con la compañía francesa Seita dando origen a Altadis, que acordó cerrar la fábrica en diciembre de 2002.
La sede de la fábrica tiene su origen en los
almacenes de los Mensajeros Marítimos instalados en 1764, adaptados como
fábrica por el arquitecto Fernando Rodríguez Romay. En 1828 tuvo lugar la
primera gran extensión, con la que se creó la nueva fábrica, cerrada y unida
con la antigua en 1860. Después de varias ampliaciones posteriores, entre 1910
y 1925 se eliminaron algunas estructuras internas y se reformó la fachada de
Palloza, que se convirtió en la principal, siendo la antigua como fachada
lateral, pero conservando el póster.
En 2014, las obras de remodelación comenzaron a convertir el edificio en una sede judicial. Las nuevas instalaciones se inauguraron el 31 de marzo de 2017 y albergan la Audiencia Provincial, la Fiscalía y el Tribunal de Menores, entre otras secciones.
La rehabilitación fue la remodelación completa
del edificio preservando la estética de la fachada exterior y patios interiores.
Los muros de patios interiores
fueron los que en general presentaban la mayor problemática de patologías y una
mayor intervención por su gran deterioro (Mas de 3500 m2).
Desconchados de cachotes de piedra y mortero antiguo.
Grietas y fisuras.
Remonte capilar
Desprendimiento de capas de caleo
La dirección facultativa
de la obra nos pidió asesoramiento técnico para la remodelación de las fachadas
de los patios interiores y nuestras soluciones constructivas en morteros de Cal,
preservando así la estética antigua.
Tras la visita por parte
de los técnicos de PROPAMSA, se propone a la Dirección facultativa de la obra y
a empresa constructora, el uso de nuestras distintas soluciones de revestimientos
de Cal. Gracias a sus propiedades, los morteros de Cal cumplen de manera
satisfactoria los documentos básicos; protección frente a la humedad, Calidad
del aire interior y protección contra el ruido. El uso de la Cal como
conglomerante, proporciona a los morteros una propiedad bioclimática, al permitir
transpirar al muro por su elevada permeabilidad al vapor de agua, dando confort
y calidad del aire interior, a la vez que impermeabiliza frente al agua de
lluvia
La transición energética
Actuación
Se realizó finalmente el siguiente procedimiento:
Preparación del soporte
El soporte debía ser resistente, estable y limpio de restos de polvo, para
ello se eliminó las partes sueltas y sin cohesión rellenando a continuación con
REVAT CAL® MURO. Se emplearon en el relleno piedras o cascotes en aquellas zonas
donde requirieron gruesos importantes.
El REVAT CAL® MURO está clasificado como G-M5 según EN 998-2
Capa de regularización e impermeabilización
Continuando con el proceso de regularización se aplicó REVAT CAL® ENFOSCADO BLANCO, en este caso ya un mortero de cal hidrofugado con elevada transpirabilidad (coeficiente de permeabilidad al vapor de agua _6). Su espesor medio fue de 10 mm. El tiempo de espera entre capas fue de mínimo un día. REVAT CAL® ENFOSCADO está clasificado como GP-CSII-W2 según EN 998-1.
Capa de acabado y protección
La capa de acabado consistió en la aplicación de un estuco fino de cal fratasado. El REVAT CAL® ESTUCO BLANCO. Este se aplicó con llana en un espesor de 2 a 4 mm, y el día siguiente, el REVAT CAL® FINO BLANCO, un estuco ultrafino de cal aplicado a llana y apretado repetidamente sobre la base de REVAT CAL ESTUCO, en espesores inferiores a 1 mm, dejando un acabado “en aguas” brillante altamente decorativo. Finalmente, como protección y preservación de toda la fachada, se aplicó la solución impermeabilizante protectora REVAT® PROTEC ORG.
Capa de regularización
Previo a la aplicación de la capa de acabado, se regularizó la superficie del soporte con el mortero REVAT® CAL FONDO. Se procedió a la aplicación de este mortero de cal en un espesor medio de 50 mm (grandes problemas de planimetría), a unos 15 mm por capa. Se incluyó una malla de fibra de vidrio REVAT® 110 centrada en el espesor de la capa de regularización, para repartir las eventuales tensiones ocasionadas en el muro del edificio, especialmente fue aconsejada en el refuerzo de las esquinas de huecos de fachada. El REVAT CAL® FONDO está clasificado como GP–CSII-W0 según EN 998-1.