Cercar Error
L'Informatiu Blockchain Caateeb construcció Digitalització Emmagatzematge dades Informació innovació Smart Contracts Tecnologia

La revolució del Blockchain a la construcció

El blockchain o cadena de blocs, és la tecnologia que permet la distribució, encriptació i emmagatzematge segur de transaccions digitals i en el camp de l'edificació permetrà tenir un control del nombre d'edificis que estan disponibles per comprar o arrendar en temps real.

Escrit per -

El blockchain o cadena de blocs, és la tecnologia que permet la distribució, encriptació i emmagatzematge segur de transaccions digitals. Una forma simplificada d’entendre el blockchain és imaginar-la com un llibre de registres o comptabilitat, que és accessible per tots els agents, permet que la informació no es pugui alterar sense un consens majoritari, i té un molt alt nivell de seguretat a la corrupció o la pertorbació fraudulenta de la informació.

El concepte de blockchain, s’ha estès mundialment gràcies a què la moneda digital Bitcoin (2009) està basada en aquesta tecnologia. Després de teoritzar respecte al seu funcionament el seu creador (o creadors), conegut amb el pseudònim de Satoshi Nakamoto [1], va inventar un sistema per evitar la participació de terceres persones en les transaccions monetàries, ja siguin bancs o governs. El blockchain, és una potent tecnologia en la que basar una economia, ja que permet portar el registre de les transaccions realitzades d’extrem a extrem (d’usuari inicial a usuari final), és difícilment falsificable i, a més a més, distribueix la informació en una xarxa basada en la confiança.

Des d’un punt de vista cultural i ideològic la cadena de blocs incorpora de manera intrínseca una altra opció de societat.

 

Com funciona la cadena de blocs?

Les DLT, tecnologies de registre distribuït (de l’anglès Distributed Ledger Technology), són bases de dades gestionades per diversos participants. Aquestes bases de dades funcionen de manera descentralitzada, eludint intermediaris o terceres parts. El blockchain és un tipus de dlt, que duu a terme la seva descentralització per mitjà de blocs que es van encadenant de manera infinita i que contenen informació dintre seu. D’aquí ve el seu nom blockchain o cadena de blocs.

Els  conceptes principals per entendre el seu funcionament són els blocs, les cadenes de blocs i la signatura digital.

Imatge sobre el funcionament del Blockchain

Els  blocs són els contenidors d’informació codificada que s’encadenen temporalment mitjançant un tipus de criptografia anomenada hash, per exemple 84ba74b2661c87470665a1a5f5ab526afcf266f8c5effb795bef2d2514a8afd3. Aquesta sèrie alfanumèrica inclou un encapçalament que conté informació referida a les característiques del bloc i el cos del bloc que conté la informació sobre la transacció i el compte global de totes les transaccions.

La connexió entre blocs és la cadena de blocs. És allò que permet que es mantingui la traçabilitat de la informació, que enllaça una sèrie amb una altra, i a més aporta una coherència inalterable. És aquest element que obre i tanca cada un dels blocs fent coincidir el bloc que té al davant i al darrere en un sistema infinit d’encavallament i obligant a què la cadena sempre estigui ordenada.

El tercer concepte indispensable és la signatura digital. Un cop formada la cadena, es realitza un protocol de signatura i validació de la informació per mitjà d’un mecanisme d’encriptació asimètric que permet assegurar que la informació sigui completament inviolable. És en aquest punt on el càlcul matemàtic agafa importància per donar seguretat a l’operació d’encriptació. El Bitcoin, per exemple, fa servir un conjunt de funcions (sha), que són un conjunt d’operacions matemàtiques on el resultat alfanumèric té una alta capacitat per produir un valor únic per a un conjunt de dades donades. Una mínima alteració sobre qualsevol part de la cadena de blocs faria caure en cascada la consistència i coherència del conjunt numèric i, faria evident que existeix una alteració i un error en el càlcul, per tant, una mínima modificació seria ràpidament detectable. En aquest component està la part més interessant i innovadora, i també la que dota de major garantia de ser un sistema segur.

El concepte de mineria o ser miner digital, ve derivat d’aquesta signatura digital. En alguns usos del blockchain com el Bitcoin, els alts nivells de seguretat, l’alt nivell d’informació a registrar, i l’elevada complexitat de les operacions matemàtiques a realitzar suposa que el temps de processament de càlcul informàtic sigui inassolible amb un únic ordenador, i cal que molts processadors actuïn de forma sincronitzada per obtenir aquell resultat que permeti col·locar el següent bloc a la cadena de blocs. Aquest processament de càlcul informàtic és el que es coneix com a minar.

Té aplicació el blockchain a la construcció?

Resultat d'utilitzar el BlockchainFora de la construcció, la cadena de blocs està sent utilitzada actualment en diversos camps relacionats amb la gestió i la banca. A nivell nacional, empreses com ar Santander, bbva, Caixabank o Bankia han iniciat experiències d’investigació i realitzat fortes Inversions en start-ups per introduir la tecnologia a la seva empresa [2]. A nivell internacional Walmart (gran magatzem nord americà) [3] està col·laborant amb ibm des de 2018 per millorar la seguretat del seu menjar, reduint dels actuals 7 dies a 2.2 segons el temps que es triga en saber la procedència dels seus aliments.

En el cas de l’arquitectura i la construcció, l’enginyeria anglesa arup, va realitzar un taller a Berlin el 6 i 7 de febrer de 2017, per estudiar la manera d’introduir aquesta tecnologia al camp de la construcció. Els resultats van ser excel·lents, i esbossant  algunes de les que s’espera que siguin les grans aportacions del blockchain al nostre sector.

Sabem que els projectes d’edificació i construcció impliquen un vincle dinàmic de diverses empreses i agents. S’estableix una relació entre iguals, o jeràrquiques on degut al gran volum d’informació es requereix de l’ús de tecnologia moderna. L’aparició de la cadena de blocs ha proporcionat una infraestructura de confiança que permet que la gestió de la informació es perpetuï durant la vida de l’edifici, es distribueixi i sigui accessible, i mantingui la traçabilitat de qui, quan i com es genera la informació. Fins i tot, quan s’utilitza el modelatge d’informació d’edificis (bim), que assumeix un model centralitzat d’informació de l’edifici, hi ha un lloc perquè la cadena de blocs aporti al mètode la seva integritat, seguretat i transparència. Amb el blockchain a les fases de disseny i obra es pot millorar la fiabilitat de les dades, dels treballs realitzats i les quantitats materials registrades. Posteriorment, a la fase de manteniment de l’edifici, també serà una eina eficaç mantenint la privacitat de la informació, donat que es podrà garantir l’emmagatzematge segur de les dades.

La complexitat del nostre sector cada vegada és major, l’especialització, la fragmentació de professions i processos, el gran volum d’informació que ha de ser intercanviada generen cada vegada més documents i més complexes. És difícil, sobretot quan es treballa amb bim i amb models d’informació compartits, tenir una correcta traçabilitat de la informació, tot i saber que en cas de disputes i litigis entre agents és un aspecte clau.

La gran aportació de la cadena de blocs a la construcció serà la introducció dels Smart Contracts. Els quals són un conjunt de protocols de contractes computeritzats creats per persones, per màquines o altres programes que funcionin de manera autònoma. Mitjançant aquest sistema, qualsevol de les parts implicades en la construcció (promotor, propietari, tècnic, constructor, consultor, industrial, etc.) pot participar en qualsevol part del cicle de vida de l’edifici de forma segura, transparent, democràtica i sense intermediaris. Un exemple de la seva aplicació és Hollywood. Els diferents agents que poden participar en la realització d’una pel·lícula s’associen de forma oberta, per finalment repartir els beneficis de manera proporcional a variables com l’esforç o el talent.

Els DAO (Organitzacions Autònomes Descentralitzades) són smart contracts que incorporen processos, polítiques i procediments d’organitzacions. No son operades per persones, sinó que només son codis informàtics allotjats al núvol. Un cas de dao podria ser una normativa autonòmica que verifiqui el compliment normatiu d’un projecte, o un requeriment d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya en una licitació d’obra pública.

Recentment al nostre Col·legi, s’ha realitzat una ponència a càrrec de Pep Coll, director general de eipm Enginyeria i Project Management, i codirector acadèmic del Postgrau en bim Manager del caateeb, on es va compartir una experiència amb l’ús de blockchain a Catalunya, en aquest cas, explotant la seguretat, la potència de registre, i l’acreditació d’informació de la cadena de blocs. La proposta és com una base de dades que permet incorporar informació registral, cèdules, etiquetes energètiques, etc. i emmagatzemar-la de forma verificable, certificant la informació, certificant la identitat dels agents creadors de la informació i permetent la unificació de la documentació principal de béns immobles entre d’altres funcions.

El fet de treballar amb sistemes bim afavoreix tenir un control total sobre les quantitats de material que es necessiten per cada treball. Exportant el model Bitcoin al pressupost d’una obra es podria afavorir a fer un millor seguiment del material, recursos i mitjans utilitzats, de forma pública per tot l’equip implicat. Amb aquesta mateixa informació i de forma coordinada amb els smart contracts es podria, per exemple, traslladar de forma immediata part del pressupost de l’obra al compte del pintor que acredita mitjançant una comprovació aportada pel cap d’obra i director de l’obra, la correcta execució de part de la seva feina.

El fet de tenir la informació unificada i verificada pot permetre registres de la propietat oberts amb inscripcions d’extrem a extrem (comprador-venedor, llogater-inquilí, propietari-explotador, etc.). El blockchain podrà permetre tenir un control del nombre d’habitatges, comerços o edificis que estan disponibles per comprar o arrendar en temps real, el que permetria oblidar-se d’agències o promotores, tal com les coneixem ara, de forma que comprador i venedor podran estar en contacte directament.

 

Sistemes de reputació i el control de qualitat

Resultat d'utilitzar BlockchainRespecte a la seguretat hi ha dos aspectes importants a destacar: els sistemes de reputació i el control de qualitat. La confiança en els diferents agents amb els que es col·labora moltes vegades ve de la mà d’alguna recomanació personal, de la imatge que presenten a nivell publicitari o directament de la imposició del client. Què passaria si hi hagués una base de dades pública on es pogués consultar en quines obres ha treballat cada equip o quin ha sigut, objectivament, el seu grau de professionalitat, eficiència o productivitat? El blockchain permet aquesta indexació amb les suficients garanties d’integritat de les dades. Així mateix, també és possible la verificació de què el material ha estat assajat, compleix amb la normativa i amb els criteris exigits a projecte i té les característiques de sostenibilitat fixades .

La metodologia bim encara té reptes per superar pel que respecta al treball sobre models d’informació compartits. Qui posseeix el model? Qui té drets de modificació? Qui té drets de distribució? Qui es responsabilitza dels canvis o errors? Com gestionar la protecció dels drets d’autor? Com protegir la propietat intel·lectual digital? Amb l’ajuda de la cadena de blocs i el seu immutable emmagatzematge de canvis es podrà compartir els models de manera més transparent afavorint la confiança entre els col·laboradors del projecte. El promotor podria ser el propietari del model digital on arquitectes, aparelladors i enginyers treballin simultàniament mentre que cadascú manté la propietat intel·lectual i es fa responsable dels diferents components dins del model general.

Sembla que les noves tecnologies són convergents en la gran quantitat d’informació i en la necessitat de gestionar-la. Amb IoT (Internet de les coses) el blockchain pot permetre que els electrodomèstics, els sensors o els sistemes dins dels edificis informin de quin és el seu estat i condicions, garantint que aquesta informació sigui privada, però que es mantingui oberta a una xarxa definida sota una mateixa clau alfanumèrica preestablerta.

 

A grans trets, les possibilitats són moltíssimes, però sempre basades en les mateixes característiques que defineixen la tecnologia:

  • Alt nivell de seguretat. Gràcies al seu sistema de verificació, s’eviten els riscos de duplicació de transaccions, frau o manipulació de transaccions per part de terceres persones.
  • Transaccions gairebé instantànies. La cadena de blocs enregistra les transaccions en el mateix moment que es processen, de manera que tothom pot comprovar si les transaccions s’han efectuat en temps i forma efectiva.
  • Transaccions directes – descentralització. Les signatures digitals garanteixen que les transaccions es puguin dur a terme directament entre les dues parts interessades sense necessitat de reguladors o autoritats de govern, reduint d’aquesta manera costos per eliminació d’intermediaris.
  • Tecnologia lliure. És una tecnologia que no està lligada a cap companyia, software de venedors o comitè de costos.
  • Privacitat i anonimat. Cadascú dels participants disposarà d’un grau de privacitat o transparència preestablerts.

Un futur encara per descobrir

El camp de la arquitectura i la construcció és un dels camps que menys ha sabut evolucionar i adaptar-se a les noves tecnologies. Si pensem en com es construïa a l’època dels grecs i dels romans, com es representava gràficament els edificis o com es calculaven les estructures, trobem que el procés no varia tant de com ho fem actualment. L’arquitectura ha avançat alhora que ho feia la nostra societat adaptant-se als avanços de cada moment, d’una banda amb la incorporació de nou materials com el formigó armat, policarbonats, etfe, poliuretans i d’altra banda amb la implementació de noves eines de disseny com els ordinadors, programes de càlcul estructural, programes d’amidaments, metodologia bim o noves regulacions o codis per permetre millorar la qualitat dels nostres edificis.

La cadena de blocs té reptes a superar encara per poder ser utilitzada de manera general. Alguns d’ells són la manca de capacitat d’emmagatzematge d’informació dels blocs o els problemes de computació per la traducció criptogràfica actual. Tot i així, el que coneixem és només la punta de l’iceberg, la cadena de blocs té infinitat de camps d’aplicació i és segur que optimitzarà i professionalitzarà el nostre sector.  Per contra, els principals defensors de la tecnologia advoquen que els principals aspectes pels quals les empreses implantaran el blockchain són: el valor afegit d’aquesta tecnologia per diferenciar-se d’altres competidors, la contribució que es rebrà des dels diferents agents de la cadena productiva, la innovació distribuïda que estimularà l’avanç tecnològic i, finalment, l’atracció per la oportunitat i desafiament que representa.

El blockchain generarà un canvi a la societat actual, ja que no només afectarà al nostre sector sinó que farà canviar la manera en que la societat s’interrelaciona. Anomenada per alguns la quarta revolució industrial [4], la cadena de blocs permetrà transformar  molts dels processos de la nostra professió, modificant la forma amb la qual ens relacionem, evitant disputes innecessàries amb clients o col·laboradors, permetent agilitzar els nostres pagaments o optimitzant la manera de compartir la informació entre les diferents parts sense la utilització de intermediaris o entitats terceres d’acreditació. La cadena de blocs encara és una tecnologia sense madurar, però s’espera que en menys de 10 anys sacsegi l’estatus quo de la nostra societat.

 

 

 

PUBLICITAT

L'Informatiu Adolf Loos Anàlisi d'obra aparellador arquitectura Caateeb construcció Hospital de Sant Pau Ornament patrimoni Pavelló de Sant Salvador rehabilitacio

Rehabilitació del pavelló de Sant Salvador de l’Hospital de Sant Pau

Minuciós projecte de rehabilitació del conjunt modernista per convertir-lo en un centre de coneixement i espai de divulgació cultural. Una intervenció sense precedents, atesa la magnitud i el valor patrimonial de l’espai.

Escrit per i -

FITXA TÈCNICA
Nom de l’obra: Projecte d’arquitectura i rehabilitació de l’interior del Pavelló de Sant Salvador del Recinte Històric de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau
Ubicació: Recinte històric de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau
Promotor: Fundació privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Project manager: Gestió d’obres Fira 2000 FPHSP
Autors del projecte: Carles Gelpi, Carles Buxadé, Joan Margarit, Àgata Buxadé i Ramon Ferrando (2BMFG Arquitectes)
Col·laboradors del projecte: Instal·lacions: Andreu Pérez (Arquitectura Ingeniería Salud); Museografia: Ignasi Cristià i Daniel Venteo
Director de l’obra: Carles Gelpi (2BMFG Arquitectes)
Director de l’execució de l’obra: Vicenç Font (Font Grau)
Constructor: Natur System
Constructora instal·lacions: Ferran Valero (Sogesa)
Producció proposta expositiva: UTE Croquis/Sono
Cap d’obra: Pere Galceran (Natur System)
Principals industrials:
• Lesena Servei Integral al Patrimoni
• Piedras Moragues
• Taller de Ceramica Sot
• Llensa Sanchez
• Estucs Ventura

Data d’acabament de l’obra: 30 de novembre de 2016

Finalista als Premis Catalunya Construcció 2017 en la categoria d’Intervenció en Edificació Existent

El 2009 es decidí traslladar tota l’activitat assistencial del recinte històric de Sant Pau a un nou edifici. S’inicià llavors un minuciós projecte de rehabilitació del conjunt modernista per tal de convertir-lo en un centre de coneixement i espai de divulgació cultural. Ara ja fa quatre anys que es va reobrir al públic el conjunt modernista de Sant Pau, després d’un curós procés de restauració de vuit dels dotze pavellons que configuren el
conjunt.

Es tracta d’una intervenció sense precedents donada la magnitud i el valor patrimonial de l’espai: 45.280 m2; construïts, 19 edificis, 45.189 m2; d’espais exteriors (dels quals 15.000 m2 són zones verdes) i 1 kilòmetre de vials soterrats que connecten els pavellons.

El pavelló de Sant Salvador es construí durant la primera fase de les obres de l’Hospital de Sant Pau (1902-1912). És aquí on podem trobar una declaració d’intencions de la resta del conjunt: una mena de pavelló embrionari. Està situat a l’avinguda central, entre els pavellons de Sant Jordi i el de Sant Leopold. Domènech i Montaner el va concebre com a pavelló de cirurgia per a homes amb l’estructura d’un pis i de planta semisoterrani de serveis. Després va passar a ser unitat coronària i, finalment, l’UCI i les Urgències.

Imatges històriques del pavelló de Sant Salvador
Imatges històriques del pavelló de Sant Salvador

Tot i que, a partir sobretot dels anys 50, el conjunt sanitari va començar a experimentar grans transformacions degut a les creixents necessitats d’espai, en general, aquest pavelló (sobretot els exteriors) s’havia mantingut bastant intacte a les modificacions i ampliacions durant el llarg del segle XX, excepte per alguns afegits a la façana nord del cos central, que ja es van fer desaparèixer amb la restauració inicial general del recinte.

El 1978 va ser declarat monument del Patrimoni Històric Artístic de Barcelona i el 1997, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El recorregut per arribar en aquest pavelló s’inicia travessant el pavelló de l’Administració, baixant a la sala hipòstila, traspassant els túnels subterranis que connecten els pavellons, fins a entrar al de Sant Salvador, que és el més proper de l’accés principal. De fet, va ser el primer que va entrar en funcionament el 1916.

Es tracta d’una intervenció sense precedents donada la magnitud i el valor patrimonial

La primera fase de rehabilitació del pavelló es va acabar el 2011 i consistí en la consolidació de les estructures i la rehabilitació de façanes i cobertes. Ara la rehabilitació interior per a la inserció d’un nou ús va finalitzar el passat mes de febrer de 2017.

Ambdues fases han estat executades pel mateix equip 2BMFG Arquitectes, encapçalat per Carles Gelpí com a director de l’obra, Vicenç Font com a director de l’execució i coordinador de seguretat, Pere Galceran de Natur System com a constructor i l’Ignasi Cristià i Daniel Venteo en l’apartat museogràfic incorporats en la segona fase.

La identitat de l’edifici resideix en l’ornament
Louis Sullivan

La redempció de l’ornament

Amb base a un Pla Director realitzat entre 2006 i 2008 dirigit per Xavier Guitart i Francesc Asarta, es van definir uns criteris de rehabilitació
comuns per a tots els edificis del conjunt modernista. També es va constituir una Mesa de Patrimoni formada per representants de la gestió del Patrimoni de la Generalitat, l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, establint-se uns criteris bàsics d’intervenció per:
• Garantir una rehabilitació arquitectònica de qualitat
• Fer del Recinte un model de sostenibilitat energètica
• Incorporar les noves tecnologies per a convertir la restauració en un model de referència.

Així doncs, el pavelló de Sant Salvador parteix, en la seva intervenció, d’una doble voluntat: per una banda, recuperar els valors artístics i patrimonials del pavelló, al mateix temps que incorpora les millores tecnològiques necessàries per a fer-ho més sostenible des d’un punt de vista energètic, en l’ús dels materials, en recursos i en confortabilitat.

Amb el primer objectiu, s’han recuperat els espais originals, buidanttot allò heretat del seu anterior ús com a hospital (forjats intermedis, divisòries interiors, etc.), amb una restauració tant a nivell estructural com a nivell ornamental.

No es tracta de què l’arquitectura contemporània introdueixi ornamentació supèrflua, sinó, que recuperi els ornaments originals, per tal que l’arquitectura modernista llueixi en tot el seu esplendor. Es redimeix l’ornament domenequià donat que forma part essencial d’aquesta arquitectura que no seria la que és si es desfés de tota aquesta meravellosa ornamentació: l’ornament no és delicte.

Planta baixa i planta primera del projecte
Planta baixa i planta primera del projecte

Un drac sense delicte escenifica Domènech i Montaner

Vista interior de la planta primera amb el drac-expositor
Vista interior de la planta primera amb el drac-expositor

La intervenció museogràfica es va dur a terme en col·laboració amb l’escenògraf Ignasi Cristià. A la planta baixa (semisoterrani) ens rep una instal·lació més o menys convencional, consistent en tota una sèrie d’expositors verticals i horitzontals, que ens conviden a fer un recorregut perimetral per l’espai, prenent consciència, al mateix temps, de la pròpia arquitectura, més enllà d’allò que els panells ens mostren, que és la historia de l’hospital i la seva relació amb la medicina.

Quan pugem a la planta primera, ens espera una sorpresa, un fet inesperat: una instal·lació-drac protagonitza l’espai (tot i mantenint l’espai intacte, sense malmetre’l ni tan sols tocar-lo), una estructura que s’acosta més a una escenografia furera (tipus Fura dels Baus) o a un element de mobiliari urbà made in Miralles, que a un element de mobiliari d’interior: la recreació actualitzada d’un drac, un element característic de la iconografia catalana també molt tractada i revisada pels modernistes.

El drac aglutina tots els elements d’il·luminació, els continguts expositius i totes les instal·lacions d’aquesta planta. Les connexions tècniques van totes soterrades, totalment invisibles (és una de les premisses bàsiques de la intervenció): l’espai és veritablement molt màgic al mateix temps que manté intacte l’interior del pavelló.

L’estructura és metàl·lica i conté una mena d’escames que són fotografies dels detalls arquitectònics de l’arquitectura de Domènech més representativa, amb textos explicatius, projeccions, audiovisuals i reproducció de documents, on tot plegat compon un relat museístic molt ric i recorre els aspectes principals del perfil de Domènech i Montaner: l’erudit, l’arquitecte i l’ideòleg.

El seu simbolisme és ambivalent. Per una banda, fa referència a la mateixa ornamentació escultòrica de l’hospital, on trobem repetida aquesta figura. També a la mateixa arquitectura modernista que també introdueix la seva presència: la casa Ametller, la Casa Lleó Morera, el Palau Montaner, el Castell dels tres Dragons, la Fàbrica Casarramona, la Casa Serra, el Palau Baró Quadras, la Casa de les Punxes, la Casa Batlló i un llarg etcètera. No és anecdòtic per tant, que l’element expositiu en faci ús d’aquesta figura tant present en el Modernisme català. Per altra banda, també s’ha associat la figura del drac a la malaltia i tractant-se d’un hospital, el drac ens recorda l’eterna lluita de l’home envers la seva supervivència.

Drac era el lema del projecte, el símbol de l’au fènix pren aquí la forma d’un drac, una figura amb certes referències a l’eufòria cultural del catalanisme. Un moment molt adequat per a recordar-ho.

Fotos dels dracs d’altres arquitectures modernistes a la ciutat de Barcelona

A l’agrupació d’homes d’idees socials avançades, potser més que a tots nosaltres, els serà donat, en moments propicis de renovament, alçar la
personalitat catalana al goig de plena autonomia i en nom d’ella imposar ordre i inspirar unió a tots els catalans
Domènech i Montaner

Sostenibilitat: un continu des del projecte domenequià fins a les actuals tecnologies

El recinte modernista de Sant Pau és el primer cas en el món de Patrimoni de la Humanitat que assoleix la certificació LEED en la categoria de “barri”. La seva rehabilitació s’ha certificat amb la categoria de Neighborhood Development (barris existents). D’aquesta categoria només hi ha quatre casos en el món, cap d’ells a Europa i cap altre en un espai Patrimoni de la Humanitat. L’obtenció d’aquesta certificació té especial rellevància, tenint en compte la singularitat del recinte.

S’ha aconseguit (amb gran esforç) la total integració de les installacions en els sistemes constructius per tal de minimitzar l’impacte de la intervenció sobre els elements patrimonials que es volen conservar i respectar al màxim. S’han intentat (i s’ha aconseguit) mimetitzar totes les sortides i elements finals de les instal·lacions amb la pell interior de l’espai.

Sempre s’han implantat sistemes d’instal·lacions més sostenibles, seguint amb la filosofia de Domènech, que ja preveia, amb la mateixa arquitectura, uns sistemes eficients energèticament. S’ha aplicat geotèrmia, aerotèrmia, reducció del consum elèctric i del consum d’aigua, així com la introducció d’un sistema de gestió integrat, que permet el control tècnic i el consum a través d’un nou software.

Esquema de rases noves i existents per amagar les noves instal·lacions
Esquema de rases noves i existents per amagar les noves instal·lacions

Mentre museïtzar-ho tot és tendencia….

Imatge interior de la sala de dia
Imatge interior de la sala de dia

Som testimonis en les darreres dècades d’una tendència clara a museïtzar-ho tot: paisatges, zones industrials, arquitectures patrimonials, etc. Cada vegada més habitem en un museu sense parets on tot s’uniformitza estèticament. Reinterpretar el patrimoni davant de la seva museïtzació no hauria de ser gens difícil: només cal defensar l’ús del quotidià, els nous usos, uns altres usos, davant del rendiment turístic i la museïtzació de tot el que ens envolta, renovant els límits de l’arquitectura i les seves possibilitats de vida.

El cas de Sant Pau és una evidència de què el nou ús del conjunt ajuda a què el recinte de Domènech i Montaner llueixi més tot i que amb el seu
ús originari. Però a l’antic Hospital de Sant Pau, trobem nous hostes. La seva transformació en un nou campus d’innovació i coneixement ha anat reunint, de moment, els següents: Institut Forestal Europeu, la Global Water Operators Partnership Alliance,Bipp-Hub, Barcelona Health Hub i SCP/RAC. El programa de Perfils de Ciutats Resilients d’Unhabitat; l’organització Mundial de la Salut, etc. Aquests són uns quants dels organismes que ocupen alguns dels pavellons rehabilitats.

El pavelló de Sant Salvador té la missió de ser un espai divulgatiu amb una doble tasca: per una banda, acull un espai cultural en planta baixa, on s’aprofundeix en la història de l’hospital i la seva relació amb la medicina. A la planta primera, en canvi, es mostra la figura de Domènech i Montaner i el Modernisme. La primera projecció sobre pantalla panoràmica situa al visitant en els continguts expositius que s’anirà trobant a tot l’edifici.

Així doncs, tot i que és inevitable que l’arquitectura dels pavellons recuperats sigui una mostra directa de sí mateixa, acull altres usos ben
actuals i fa que l’usuari no se senti observador aliè a l’arquitectura, sinó partícip de la mateixa.

Si analitzem les obres de Domènech i Montaner, en trobem d’altres que han mantingut el seu ús original (grandiós!) com podrien ser el Palau de la Música Catalana, o l’Institut Pere Mata de Reus. D’altres, com l’Editorial Montaner i Simón (actual Fundació Tàpies), casa Fuster (actual Hotel Casa Fuster), o el propi recinte de Sant Pau, que han evolucionat, emprant la seva arquitectura en funció d’altres usos actualitzats que fan que es mantinguin vius i, importantíssim, no museïtzats exclusivament.

L’arquitectura desperta sentiments en l’home.
Per tant, la tasca de l’arquitecte, és fer aquests sentiments més precisos
Adolf Loos

Condicionament interior del Pavelló de Sant Salvador

El recinte històric de Sant Pau inclou 8 pavellons centrals força anàlegs compositivament i funcionalment, els uns amb nom de sants i els altres
de santes, articulats simètricament, 4 a cada costat d’un eix central que constitueix un passeig de lleure en superfície i per sota un corredor de serveis i subministraments soterrat. A l’extrem de baix, el conjunt queda delimitat per un altre edifici entravessat, de manera que la seva implantació absorbeix el desnivell entre la rasant del carrer i el pendent ascendent de la parcel·la. Allí es produeix l’accés mitjançant unes escalinates exteriors que ascendeixen fins a l’entrada principal situada a nivell de la planta 1 en línia amb l’esmentat passeig central. A part, en el lateral, existeix un altre accés secundari a peu de rasant que condueix al túnel soterrat i deriva cap a la planta baixa de cadascun dels pavellons.

El pavelló de Sant Salvador és el primer edifici que es troba, en l’extrem sud-est. Consta d’una nau de planta diàfana de 2 nivells. Anteriorment, el 2011 s’hi havia realitzat una intervenció de consolidació estructural de l’estructura, murs de càrrega, cobertes, eliminació de sostres afegits, i rehabilitació de façanes, unes actuacions que han permès la preservació dels edificis mentre es determinaven els nous d’usos. L’obra recentment executada ha consistit en les operacions de rehabilitació i condicionament interior per a destinar-lo com a espai explicatiu del recinte modernista de l’hospital i de l’obra de Lluís Domènech i Montaner. El projecte inclou també el desenvolupament i integració del projecte museogràfic i expositiu. El criteri d’intervenció ha estat retornar a l’aparença i configuració de l’obra original, actualitzant les exigències normatives i de confort actuals i assolint una certificació LEED de sostenibilitat. Cal indicar que es tracta d’un edifici catalogat amb Nivell de protecció A: Bé cultural d’interès nacional, 1978, declarat Patrimoni Mundial de la UNESCO, 1997.

Imatges planta baixa (sala d'exposicions) que mostra el procés constructiu

Revestiment ceràmics i reforç de voltes i paraments

L’edifici conforma uns grans espai centrals al llarg de tota la nau: a planta baixa de 383 m2, vora 5 m altura, de 8.80 m d’ample amb finestrals a dues bandes i que enllaça directament amb el corredor central. La planta 1 conté un espai anàleg més solemne encara,- atès el desenvolupament de les voltes i finestrals de façana amb una altura central de l’ordre de 7 m, on s’hi allotjarà un singular element expositiu que simula una escultura
d’un drac, figura adoptada per conformar la imatge icònica del pavelló.

Restabliment de la pell original de l’edifi ci, una idea guanyadora
Restabliment de la pell original de l’edifi ci, una idea guanyadora

Durant l’obra s’ha dut a terme una completa restauració dels revestiments interiors de sostres i paraments retirant o reforçant les peces de tots els enrajolats existents. Ha calgut destriar les peces malmeses, recuperar les peces bones, fabricar, i reposar amb noves peces anàlogues
un cop reforçats els elements de suport. A les voltes de sostre ha calgut fer un estudi detallat del procés d’intervenció per a cada zona, particularitzant l’estudi dels tractaments per als elements ornamentals i els diferents reforços estructurals a executar en voltes, murs, llindes i arcs. Al sostre de primera planta es descobreixen tots els nervis metàl·lics que atiranten les voltes a fi de reforçar-los i protegir-los. Al sostre de terra de la planta 1 s’efectua també un reforç de les jàsseres metàl·liques transversals al llarg de tota la nau i uns reblerts de la volta amb arlita. En els cossos extrems es reforcen murs portants, llindes, arcs, i sostres amb nova capa compressió alhora que es reconstrueix una
nova estructura per a l’escala i replans intermedis.

Simultàniament s’han restaurat els elements singulars com les peces ornamentals de paraments, l’escala de volta catalana, les columnes de pedra rosada amb capitells, les xemeneies de ceràmica, o la llanterna. S’han emprat morters de calç aèria, procurant evitar l’ús de ciment portlant per seguir un criteri de coherència en la restitució dels sistemes i materials originals.

Ha calgut destriar les peces malmeses, recuperar les peces bones, fabricar, i reposar amb noves peces anàlogues

Integració d’instal·lacions

Per a les instal·lacions s’han aprofitat amb astúcia les característiques intrínseques de configuració dels espais i cavitats per integrar traçats i conformar fluxos d’aire per convecció que assoleixin les renovacions necessàries, procurant minimitzar les velocitats d’impulsió perquè encaixin dins del rang de confort. Sota la solera de planta baixa s’excaven rases per allotjar conductes d’aire, els equips se situen en la cambra sota coberta penjats d’estructures auxiliars, i s’aprofiten les xemeneies existents de coberta per a l’extracció d’aire.

La instal·lació incorpora recuperadors entàlpics, sistema free-cooling, i complementa un terra radiant sustentat mitjançant el sistema de geotèrmia del recinte. Tot integrat en un sistema integral de control i gestió.

La il·luminació es defineix amb llumeneres tipus LED gestionades mitjançant un sistema de control DALI (Digital Addresable Lighting Interface), amb ús de sensors de moviment i presència, i equips d’alta eficiència.

Transposició al pressupost

Dues consideracions respecte de l’organització i direcció dels treballs: a la complexitat pròpia de l’obra s’hi ha sumat una enrevessada estructura de gestió d’una operació de rehabilitació i posada en servei que engloba tot el recinte històric, alhora que s’intervé sobre un edifici sotmès a estricta fiscalització administrativa i dels organismes de patrimoni, sovint difícils de concordar amb els aspectes econòmics, organitzatius, i tècnics de l’obra. D’altra banda, per a l’execució de l’obra ha estat necessari confiar en una empresa adjudicatària amb experiència, coneixement, i capacitat per aportar els industrials i artesans especialistes en els oficis que intervenen en la restauració patrimonial, i comptar amb la solvència de l’equip director per acoblar els diferents agents i compaginar totes les contingències tècniques i administratives.

La lectura del pressupost mostra la transposició de costos dels treballs constituents d’aquesta fase d’obra de condicionament, acabats i instal·lacions, sense considerar per tant les intervencions anteriors de consolidació estructural, façanes, cobertes, exteriors i infraestructures comunes d’instal·lacions.

Es tracta d’una intervenció parcial en què no s’adiu tant una lectura comparativa o percentual entre capítols, sinó una interpretació de les ràtios de cost unitari de cadascun dels treballs referits.

A la complexitat pròpia de l’obra s’hi ha sumat una enrevessada estructura de gestió

La tipologia de la intervenció representa un repartiment de 2/3 del pressupost per als treballs d’obra i 1/3 per als d’instal·lacions. Si bé en la taula resum es desglossen tots els subcapítols, en els gràfics es transcriu només l’agrupació de capítols per facilitar la identificació de costos. S’han sumat els conceptes d’obra i d’instal·lacions relatius a S&S (2,17%), residus (1,51%), i CQ (1,11%), amb l’objectiu de visualitzar el cost complet d’aquests conceptes.

Per a una anàlisi més entenedora s’ha elaborat un gràfic amb apilament de capítols ordenats conforme el seu cost relatiu que mostra de forma explícita la distribució del pressupost. Així expressat en destaca la rehabilitació dels revestiments, que significa 1/4 part del pressupost i una repercussió de 218€/m2. Seguit i fregant 1/8 fracció del pressupost es situen els treballs corresponents a acabats amb una ràtio de 98€/m2, instal·lacions elèctriques amb 103€/m2, i clima amb 93€/m2. La resta de capítols tenen una incidència menor. La ràtio total de la intervenció representa 854€/m2.

Perfi l ordenat de cost relatiu per capítols
Perfil ordenat de cost relatiu per capítols

Distribució de cost a la fase condicionament interior

Rehabilitació de revestiments

El projecte defineix el procés d’actuació i materials a emprar en cada zona seguint una seqüència tipus:
1. Protecció d’enrajolats amb paper de fibres no orientades i adhesiu reversible.
2. Desmuntat i emmagatzematge dels elements afegits existents.
3. Extracció de peces afectades per despreniments o trencament, documentant fotografies i numerant peces.
4. Sanejament o reconstrucció de la base. Reforç o substitució del nervi del sostre segons anàlisi estructural.
5. Protegir i reparar el vidriat de les peces ceràmiques mitjançant la injecció d’un producte adherent.
6. Neteja de la superfície amb aigua i sabó i ús de materials tous.
7. Rehabilitació del color original del vidriat ceràmic i resta de peces amb pintura de poliuretà.
8. Noves peces per substituir peces perdudes amb materials similars als existents.
9. Segellat i estabilització de peces mal adherides mitjançant injecció de caseïnat de calci.
10. Restitució de juntes de morter, barreja de calç hidràulica i sorra 1/3 afegint a l’aigua una dispersió polimèrica.
11. Neteja de la superfície amb aigua a baixa pressió i sabó neutre.

Arxiu fotogràfic

A més a més

PUBLICITAT

L'Informatiu Almacenamiento de datos Blockchain Caateeb Construcción Digitalización Información Profesión Smart contacts Tecnologia

La revolución del Blockchain en la construcción

El blockchain podrá permitir tener un control del número de viviendas, comercios o edificios que están disponibles por comprar o arrendar en tiempo real.

Escrit per -

El blockchain o cadena de bloques, es la tecnología que permite la distribución, encriptación y almacenamiento seguro de transacciones digitales. Una forma simplificada de entender el blockchain es imaginarla como un libro de registros o contabilidad, que es accesible para todos los agentes, permite que la información no se pueda alterar sin un consenso mayoritario, y tiene un muy alto nivel de seguridad a la corrupción o la perturbación fraudulenta de la información.

El concepto de blockchain, se ha extendido mundialmente gracias a que la moneda digital Bitcoin (2009) está basada en esta tecnología. Después de teorizar respecto a su funcionamiento su creador (o creadores), conocido con el seudónimo de Satoshi Nakamoto [1], inventó un sistema para evitar la participación de terceras personas en las transacciones monetarias, ya sean bancos o gobiernos. El blockchain, es una potente tecnología en la que basar una economía, ya que permite llevar el registro de las transacciones realizadas de extremo a extremo (de usuario inicial a usuario final), es difícilmente falsificable y, además, distribuye la información en una red basada en la confianza.

Desde un punto de vista cultural e ideológico la cadena de bloques incorpora de manera intrínseca otra opción de sociedad.

 

¿Cómo funciona la cadena de bloques?

Las DLT, tecnologías de registro distribuido (del inglés Distributed Ledger Technology), son bases de datos gestionadas por varios participantes. Estas bases de datos funcionan de manera descentralizada, eludiendo intermediarios o terceras partes. El blockchain es un tipo de DLT, que lleva a cabo su descentralización mediante bloques que se van encadenando de manera infinita y que contienen información entre sí. De ahí su nombre blockchain o cadena de bloques.

Los conceptos principales para entender su funcionamiento son los bloques, las cadenas de bloques y la firma digital.

Imagen sobre el funcionamiento del Blockchain

Los bloques son los contenedores de información codificada que se encadenan temporalmente mediante un tipo de criptografía llamada hash, por ejemplo, 84ba74b2661c87470665a1a5f5ab526afcf266f8c5effb795bef2d2514a8afd3. Esta serie alfanumérica incluye un encabezamiento que contiene información referida a las características del bloque y el cuerpo del bloque que contiene la información sobre la transacción y la cuenta global de todas las transacciones.

La conexión entre bloques es la cadena de bloques. Es lo que permite que se mantenga la trazabilidad de la información, que enlaza una serie con otra, y además aporta una coherencia inalterable. Es este elemento que abre y cierra cada uno de los bloques haciendo coincidir el bloque que tiene delante y detrás en un sistema infinito de solapamiento y obligando a que la cadena siempre esté ordenada.

El tercer concepto indispensable es la firma digital. Una vez formada la cadena, se realiza un protocolo de firma y validación de la información por medio de un mecanismo de encriptación asimétrico que permite asegurar que la información sea completamente inviolable. Es en este punto donde el cálculo matemático coge importancia para dar seguridad a la operación de encriptación. El Bitcoin, por ejemplo, utiliza un conjunto de funciones (SHA), que son un conjunto de operaciones matemáticas donde el resultado alfanumérico tiene una alta capacidad para producir un valor único para un conjunto de datos dados. Una mínima alteración sobre cualquier parte de la cadena de bloques haría caer en cascada la consistencia y coherencia del conjunto numérico y, haría evidente que existe una alteración y un error en el cálculo, por lo tanto, una mínima modificación sería rápidamente detectable. En este componente está la parte más interesante e innovadora, y también la que dota de mayor garantía para ser un sistema seguro.

El concepto de minería o ser minero digital, viene derivado de esta firma digital. En algunos usos del blockchain como el Bitcoin, los altos niveles de seguridad, el alto nivel de información a registrar, y la elevada complejidad de las operaciones matemáticas a realizar supone que el tiempo de procesamiento de cálculo informático sea inalcanzable con un único ordenador, y es necesario que muchos procesadores procesen de forma sincronizada para obtener ese resultado que permita colocar el siguiente bloque en la cadena de bloques. Este procesamiento de cálculo informático es lo que se conoce como minar.

¿Tiene aplicación el blockchain la construcción?

Resultado de utilizar BlockchainFuera de la construcción, la cadena de bloques está siendo utilizada actualmente en diversos campos relacionados con la gestión y la banca. A nivel nacional, empresas como Santander, BBVA, CAIXABANK o Bankia han iniciado experiencias de investigación y realizado fuertes inversiones en start-ups para introducir la tecnología en su empresa [2]. A nivel internacional Walmart (gran almacén estadounidense) [3] está colaborando con IBM desde 2018 para mejorar la seguridad de su comida, reduciendo de los actuales 7 días a 2.2 segundos el tiempo que se tarda en saber la procedencia de sus alimentos.

En el caso de la arquitectura y la construcción, la ingeniería inglesa ARUP, realizó un taller en Berlín el 6 y 7 de febrero de 2017, para estudiar la manera de introducir esta tecnología en el campo de la construcción. Los resultados fueron excelentes, y se esbozaron algunas de las que se espera sean las grandes aportaciones del blockchain en nuestro sector.

Sabemos que los proyectos de edificación y construcción implican un vínculo dinámico de diversas empresas y agentes. Se establece una relación entre iguales, o jerárquicas donde debido al gran volumen de información se requiere del uso de tecnología moderna. La aparición de la cadena de bloques ha proporcionado una infraestructura de confianza que permite que la gestión de la información se perpetúe durante la vida del edificio, se distribuya y sea accesible, y mantenga la trazabilidad de quién, cuándo y cómo se genera la información. Incluso, cuando se utiliza el modelado de información de edificios (BIM), que asume un modelo centralizado de información del edificio, hay un lugar para que la cadena de bloques aporte al método su integridad, seguridad y transparencia. Con blockchain en las fases de diseño y obra se podrá mejorar la fiabilidad de los datos, de los trabajos realizados y las cantidades materiales registradas. Posteriormente, en la fase de mantenimiento del edificio, también será una herramienta eficaz manteniendo la privacidad de la información, dado que se podrá garantizar el almacenamiento seguro de los datos.

La complejidad de nuestro sector cada vez es mayor, la especialización, la fragmentación de profesiones y procesos, el gran volumen de información que debe ser intercambiada generan cada vez más documentos y más complejos. Es difícil, sobre todo cuando se trabaja con BIM y con modelos de información compartidos, tener una correcta trazabilidad de la información, a pesar de saber que en caso de disputas y litigios entre agentes es un aspecto clave.

La gran aportación de la cadena de bloques en la construcción será la introducción de los Smart Contracts. Los que son un conjunto de protocolos de contratos computerizados creados por personas, por máquinas u otros programas que funcionen de manera autónoma. Mediante este sistema, cualquiera de las partes implicadas en la construcción (promotor, propietario, técnico, constructor, consultor, industrial, etc.) puede participar en cualquier parte del ciclo de vida del edificio de forma segura, transparente, democrática y sin intermediarios. Un ejemplo de su aplicación es Hollywood. Los diferentes agentes que pueden participar en la realización de una película se asocian de forma abierta, para finalmente repartir los beneficios de forma proporcional a variables como el esfuerzo o el talento.

Los DAO (Organizaciones Autónomas Descentralizadas) son smart contracts que incorporan procesos, políticas y procedimientos de organizaciones. No son operadas por personas, sino que sólo son códigos informáticos alojados en la nube. Un caso de DAO podría ser una normativa autonómica que verifique el cumplimiento normativo de un proyecto, o un requerimiento de Infraestructuras de la Generalitat de Cataluña en una licitación de obra pública.

Recientemente en nuestro colegio, se ha realizado una ponencia a cargo de Pep Coll, director general de EiPM Ingeniería y Project Management, y codirector académico del Postgrado en BIM Manager del CAATEEB, donde se compartió una experiencia con el uso de blockchain en Cataluña, en este caso, explotando la seguridad, la potencia de registro, y la acreditación de información de la cadena de bloques. La propuesta es como una base de datos que permite incorporar información registral, cédulas, etiquetas energéticas, etc. y almacenarla de forma verificable, certificando la información, certificando la identidad de los agentes creadores de la información y permitiendo la unificación de la documentación principal de bienes inmuebles entre otras funciones.

El hecho de trabajar con sistemas BIM favorece tener un control total sobre las cantidades de material que se necesitan para cada trabajo. Exportando el modelo Bitcoin al presupuesto de una obra se favorecería hacer un mejor seguimiento del material y de los recursos y medios utilizados, de forma pública para todo el equipo implicado. Con esta misma información y de forma coordinada con los smart contracts se podría, por ejemplo, trasladar de forma inmediata parte del presupuesto de la obra a la cuenta del pintor que acredita mediante una comprobación aportada por el jefe de obra y director de la obra, la correcta ejecución de parte de su trabajo.

El hecho de tener la información unificada y verificada puede permitir registros de la propiedad abiertos con inscripciones de extremo a extremo (comprador-vendedor, arrendatario-inquilino, propietario-explotador, etc.). El blockchain permitirá tener un control del número de viviendas, comercios o edificios que están disponibles para comprar o arrendar en tiempo real, lo que permitiría olvidarse de agencias o promotoras tal como las conocemos ahora, de forma que comprador y vendedor podrán estar en contacto directamente.

 

Sistemas de reputación y control de calidad

Resultat d'utilitzar BlockchainRespecto a la seguridad hay dos aspectos importantes a destacar: los sistemas de reputación y el control de calidad. La confianza en los diferentes agentes con que los que se colabora muchas veces viene de la mano de alguna recomendación personal, de la imagen que presentan a nivel publicitario o directamente de la imposición del cliente. ¿Qué pasaría si hubiera una base de datos pública donde se pudiera consultar en qué obras ha trabajado cada equipo o cuál ha sido, objetivamente, su grado de profesionalidad, eficiencia o productividad? El blockchain permite esta indexación con las suficientes garantías de integridad de los datos. Asimismo, también es posible la verificación de que el material ha sido ensayado, cumple con la normativa y con los criterios exigidos a proyecto y tiene las características de sostenibilidad fijadas.

La metodología BIM aún tiene retos por superar en lo que respecta al trabajo sobre modelos de información compartidos. ¿Quién posee el modelo? ¿Quién tiene derechos de modificación? ¿Quién tiene derechos de distribución? ¿Quién se responsabiliza de los cambios o errores? ¿Cómo gestionar la protección de los derechos de autor? ¿Cómo proteger la propiedad intelectual digital? Con la ayuda de la cadena de bloques y su inmutable almacenamiento de cambios se podrá compartir los modelos de manera más transparente favoreciendo la confianza entre los colaboradores del proyecto. El promotor podría ser el propietario del modelo digital donde arquitectos, aparejadores e ingenieros trabajen simultáneamente mientras que cada uno mantiene la propiedad intelectual y se hace responsable de los diferentes componentes dentro del modelo general.

Parece que las nuevas tecnologías son convergentes en la gran cantidad de información y en la necesidad de gestionarla. Con IoT (Internet de las cosas) el blockchain puede permitir que los electrodomésticos, los sensores o los sistemas dentro de los edificios informen de cuál es su estado y condiciones, garantizando que esta información sea privada, pero que se mantenga abierta a una red definida bajo una misma clave alfanumérica preestablecida.

A grandes rasgos, las posibilidades son muchísimas, pero siempre basadas en las mismas características que definen la tecnología:

Alto nivel de seguridad: Gracias a su sistema de verificación, se evitan los riesgos de duplicación de transacciones, fraude o manipulación de transacciones por parte de terceras personas.

Transacciones casi instantáneas: La cadena de bloques registra las transacciones en el mismo momento que se procesan, por lo que todo el mundo puede comprobar si las transacciones se han efectuado en tiempo y forma efectiva.

Transacciones directas – descentralización:Las firmas digitales garantizan que las transacciones se puedan llevar a cabo directamente entre las dos partes interesadas sin necesidad de reguladores o autoridades de gobierno, reduciendo de esta manera costos por eliminación de intermediarios.

Tecnología libre:Es una tecnología que no está ligada a ninguna compañía, software de vendedores o comité de costes.

Privacidad y anonimato: Cada uno de los participantes dispondrá de un grado de privacidad o transparencia preestablecidos.

Un futuro aún por descubrir

El campo de la arquitectura y la construcción es uno de los campos que menos ha sabido evolucionar y adaptarse a las nuevas tecnologías. Si pensamos en cómo se construía en la época de los griegos y de los romanos, cómo se representaba gráficamente los edificios o como se calculaban las estructuras, encontramos que el proceso no varía tanto respecto a cómo lo hacemos actualmente. La arquitectura ha avanzado al mismo tiempo que lo hacía nuestra sociedad adaptándose a los avances de cada momento, por un lado, con la incorporación de nuevo materiales como el hormigón armado, policarbonatos, ETFE, poliuretanos y por otro lado con la implementación de nuevas herramientas de diseño como los ordenadores, programas de cálculo estructural, programas de mediciones, metodología BIM o nuevas regulaciones o códigos para permitir mejorar la calidad de nuestros edificios.

La cadena de bloques tiene retos a superar aún para poder ser utilizada de manera general. Algunos de ellos son la falta de capacidad de almacenamiento de información de los bloques o los problemas de computación para la traducción criptográfica actual. Sin embargo, lo que conocemos es sólo la punta del iceberg, la cadena de bloques tiene infinidad de campos de aplicación y es seguro que optimizará y profesionalizará nuestro sector. Por el contrario, los principales defensores de la tecnología abogan que los principales aspectos por los que las empresas implantarán el blockchain son: el valor añadido de esta tecnología para diferenciarse de otros competidores, la contribución que se recibirá desde los diferentes agentes de la cadena productiva, la innovación distribuida que estimulará el avance tecnológico y, finalmente, la atracción por la oportunidad y desafío que representa.

El blockchain generará un cambio en la sociedad actual, ya que no sólo afectará a nuestro sector, sino que hará cambiar la manera en que la sociedad se interrelaciona. Llamada por algunos la cuarta revolución industrial [4], la cadena de bloques permitirá transformar muchos de los procesos de nuestro sector, modificando la forma en la que nos relacionamos, evitando disputas innecesarias con clientes o colaboradores, permitiendo agilizar nuestros pagos u optimizando la forma de compartir la información entre las diferentes partes sin la utilización de intermediarios o entidades terceras de acreditación. La cadena de bloques aún es una tecnología sin madurar, pero se espera que en menos de 10 años sacuda el estatus quo de nuestra sociedad.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu ACE aparellador arquitectura Caateeb CFRP construcció estructures Fibra de carboni formigó Tecnologia

La fibra de carboni: preguntes freqüents

La fibra de carboni (CFRP) és una bona solució per resoldre problemes de reforç estructural que, amb un bon disseny i la seva aplicació, esdevé rendible.

Escrit per -

Com podrà veure el lector, l’esquema bàsic del present article recorda un conegut programa de televisió a Catalunya: Preguntes Freqüents, en aquest cas, preguntes freqüents sobre la fibra de carboni emprada per a reforçar elements estructurals de formigó armat. Això em permetrà de ser molt esquemàtic en la redacció, cosa que al meu entendre, en pot facilitar la lectura.

QÜESTIONS PRÈVIES

D’on li ve el nom?
Normalment i per simplificar es fan servir les sigles de les paraules angleses corresponents a Fiber Reinforced Polymer. D’aquestes fibres n’hi ha de tres tipus, de vidre (Glass), d’aramida (Aramide) o de carboni (Carbon). Segons el tipus de què es tracti, s’hi afegeix la lletra corresponent al davant de FRP. En el nostre cas, ens centrarem en els reforços fets amb CFRP. La GFRP normalment es presenta en teixits i malles, i la AFRP en plaques i teixits: és la que es fa servir per exemple per les armilles antiimpacte o antibala.

 

Per què la CFRP?

El primer que salta a la vista és la facilitat d’execució d’aquesta mena de reforços que normalment no requereixen res més que la preparació adequada del suport (net, raspallat, llis, ben pla, ben sec), la descàrrega al màxim de l’element estructural i la seva superfície tributària per tal que la deformació en el moment de fer el reforç sigui la mínima possible, cosa que després ajudarà l’entrada en càrrega de la fibra optimitzant-ne la seva eficàcia. Per això, abans de procedir a fer el reforç, cal tendir a què l’estructura només se suporti ella mateixa i el mínim de càrregues mortes possibles.

Per les operacions necessàries, normalment amb molt pocs elements auxiliars n’hi ha prou: bastides o plataformes elevadores, etc. Em refereixo sobretot al cas de l’edificació. Pel que fa a l’obra civil tipus ponts i preses, de vegades aquests elements auxiliars poden requerir una complexitat notable.

L’aplicació d’aquests reforços no comporten increments apreciables de secció, atès que es fa amb elements molt prims, de poc gruix, sovint d’entre un i dos mil·límetres. I finalment, perquè un cop aplicat el reforç, al cap de molt poc temps ja està en condició d’entrar en servei.

És veritat que es tracta d’un producte car atesa la seva composició química i el procés de fabricació, però sovint, si es valora el conjunt de l’actuació respecte a d’altres possibles més invasives i d’execució més perllongada en temps, el resultat acostuma a ser favorable.

 

PLANTEJAMENT DEL REFORÇ

Què cal conèixer?

En qualsevol cas, sigui el plantejament de reforçar un forjat unidireccional o reticular, o una llosa o un pòrtic de formigó o uns pilars, cal conèixer bé la realitat del suport de què es tracta. Per tant, la qualitat del formigó (resistència característica: Fck) i de les barres de l’armat (límit elàstic: fy), la disposició de l’armat i per descomptat la geometria de la secció i del desenvolupament de l’estructura en estudi.

Això és possible? La veritat és que no sempre, però en tot cas, cal investigar-ho per tal de poder treballar amb dades el més fiables possibles. Si es disposa del projecte amb què es va executar l’obra se’ns facilitarà la feina, tot i que caldrà comprovar que la realitat s’hi correspongui, perquè com sabem molt bé, anys enrere no es feien projectes as built i una cosa era allò que s’havia projectat i una de molt diferent la que s’havia executat.

Si no se’n coneix el projecte, cal investigar l’element o elements que es vulguin reforçar per poder saber amb la major exactitud possible com són en realitat: caldrà extreure provetes de formigó i si és possible també d’acer d’alguna barra més accessòria que ens permeti conèixer-ne la qualitat. Actualment, tenim detectors de metalls a l’abast que ens permeten localitzar la posició de les armadures i fins i tot el diàmetre. Hem de tenir clar, que el càlcul del reforç s’ha de fer a partir d’aquestes dades i evidentment, a partir de les noves sol·licituds requerides de càrrega.

Quins són els pitjors enemics?

La temperatura excessiva

De fet hem de parlar de dos enemics principals: el primer és la temperatura. Per què? Per una raó molt senzilla: el reforç de fibra s’ha d’adherir al suport de formigó mitjançant resines epoxídiques que hauran de fer-se càrrec de l’esforç rasant entre ambdós elements i de les traccions que s’originin atès que la fibra i el formigó han de treballar completament units com si fossin una mateixa peça. Però resulta que les resines a partir dels 45ºC perden les seves qualitats i deixen de ser eficaces malgrat que la fibra de carboni segueixi en condicions de donar les mateixes prestacions.

Tant en edificació com en obra pública aquest és un tema cabdal. Els reforços en elements estructural a l’aire lliure poden estar sotmesos a salts tèrmics molt importants i per descomptat superar amb escreix els 45ºC en zones d’insolació. I en el cas de l’edificació, hem de pensar sobretot en la situació accidental d’incendi. No és possible aïllar tèrmicament de forma raonable, una fibra de carboni en casos en què les temperatures s’enfilen ràpidament a més de 700ºC. És per aquesta raó, que no s’ha de poder comptar amb aquest tipus de reforços en cas d’incendi.

Aleshores què? Fàcil: en estudiar el reforç s’ha de comprovar que el moment últim de la secció tal com està armada abans de ser reforçada (Mu) és capaç de suportar les sol·licitacions corresponents en cas accidental d’incendi, tenint en compte els coeficients corresponents. Què vol dir això? Que així com quan es calcula el reforç (i l’estructura) es considera el límit últim amb coeficients molt elevats que afecten (majoren) la sobrecàrrega d’ús (1.45) les càrregues mortes (1.35) i el pes propi (1.35); i també els materials (minoren la seva capacitat) en el cas del formigó 1.5 i l’acer 1.15; normalment en situació accidental d’incendi, aquests coeficients es redueixen a la unitat, perquè del que es tracta és d’assegurar que l’estructura aguanti només el temps previst de 30, 60, 90 o 120 minuts, temps que requereix l’evacuació de l’immoble. Tot això es calcula tot aplicant les fórmules “normals” d’equilibri de la secció que ara no venen al cas.

 

El vandalisme

L’altre enemic dels reforços de fibra de carboni, és el vandalisme. És tan fàcil serrar, tallar o perforar un teixit o un laminat de CFRP que sense cap mala intenció però sí per ignorància, es pot malmetre el reforç només pel fet d’haver-hi clavat algun suport per a instal·lacions o per a complements arquitectònics. Per això convé documentar d’alguna manera que aquests elements no es poden ni tocar, ni fer-hi perforacions ni minvar-ne la secció de cap manera.

Imatges de com els reforços es deterioren per culpa del vandalisme

Què cal verificar?
A banda de tots els temes que tenen a veure amb la traçabilitat del producte, la correcció del transport i estoc en obra, etc, cal ser molt curós a l’hora de preparar el suport i a l’hora d’aplicar el producte. Ara bé, un cop ja col·locat, cal verificar la seva adherència al formigó. Normalment es fan uns assaig d’extracció normalitzats amb laminat màrtir del mateix material situat en un element igual al realment reforçat, i fet al mateix temps i amb la mateixa resina. Evidentment, si falla l’adherència, el reforç és inútil.

REFORÇ A TALLANT

Com funciona?

Figura 01. Font: La fibra de carbono en refuerzo de estructuras de hormigón. Institut d’Estudis Estructurals (ACE)

 

Imatge dels tallants

Funciona d’acord amb la teoria clàssica de les bieles amb què es dimensionen els estreps de les bigues de formigó (en aquest tema no m’hi aturo: tots sabem de què va), però adherint laminats o teixits de CFRP a la pell de la biga. Per què els estreps tenen un desenvolupament de rectangle? Per tal que les barres verticals, que són les que treballen per absorbir les traccions dels esforços tallants, restin ancorades als dos extrems, a dalt i a baix. Ací rau el quid de la qüestió. És possible fer això amb la fibra? Tal i com es pot veure a la figura 01d sí que és possible. Per la part de sota de la biga, cap problema. Per la part de dalt, ja és una altra cosa. El que sí sabem és que només serà eficaç la longitud de fibra (sigui teixit o laminat) adherida als laterals de la biga a reforçar, en la mida que estigui ancorada als seus extrems.

Imatge en detall d'un talllant

En el cas d’una secció exempta es pot embolicar tota la secció sense problema, però en el cas de bigues despenjades, s’han de buscar solucions per ancorar la part de dalt. Crec que la figura és suficientment eloqüent i no cal que m’allargui en explicacions. El que em sembla important és tenir el criteri clar per tal de no fer despeses de fibra inútils i enganyoses.

El tema dels tallants s’està investigant molt, precisament per aquesta raó: perquè l’adherència lateral no sembla suficient per manca de longitud d’ancoratge, o senzillament, perquè cal reproduir d’alguna manera un “estrep” tancat. És evident per tant, que no es pot reforçar una secció de llosa o de biga plana amb CFRP, al menys de moment.

 

Quan és possible?
Tot i que sembli que el primer que calgui a l’hora de plantejar un reforç, sigui mirar com donar resposta als nous requeriments de càrrega pel que fa a la flexió, de fet el que primer que cal comprovar és el tema de les sol·licitacions tallants. Per què? Perquè si hi ha problema de tallants per manca de secció o d’armat i això no es pot resoldre d’una manera lògica, no cal seguir plantejant el reforç a flexió, almenys amb CFRP.

Per descomptat i prèviament, si es tracta de reforçar una llosa de formigó, caldrà comprovar que la llosa amb el gruix que té i els armats que hi col·laboren, estigui en condicions de donar resposta a la compressió obliqua per a l’estat de càrregues i nous requeriments i per tant que no tingui problemes de punxonament. Això només es podria resoldre a base d’eixamplar la base del capitell atès que no es pot modificar el gruix de la llosa.

Per poder reforçar a tallants una secció de formigó cal que hi hagi biga o nervi que es despengi perquè caldrà actuar a les cares i al fons d’aquest element. Si el que ens estem plantejant és de reforçar una llosa de formigó o una biga plana, això no és possible com deia més amunt. No és possible amb la CFRP. Per tant el que caldrà comprovar d’entrada és si l’element en qüestió tal com està armat, és capaç de suportar els nous requeriments.

Quina és la millor alternativa?

Imatge d'un fioccoEn el cas que sigui possible, la solució més viable és la d’emprar teixit CFRP degudament ancorat mitjançant fioccos que transmetin les traccions corresponents a la cara superior de la biga. Això es pot veure a la figura 01. Aquesta solució comporta de fer una perforacions amb broca de diàmetre raonable que permetin el pas dels fioccos.

 

Imatge d'un fiocco

Els fioccos (mot italià) venen a ser uns blens de fibra de fibra de carboni com si fossin una corda de diversos caps de cordill. N’hi de diverses seccions. Es poden adherir a les teles o al formigó amb resines. El secret està en poder-los pretesar suficientment al col·locar-los per tal que puguin entrar en càrrega i tenir una tensió suficient d’entrada.

Aquesta solució també es pot fer amb laminats sempre i quan ja estiguin plegats convenientment de fàbrica. Algun fabricant els pot subministrar ja plegats en angle i tallats a mida, de manera que en obra ja tenen forma en U per ser acoblats a la part despenjada de la biga i posteriorment adherits als fioccos per transferir les traccions a la part superior de la biga o de la llosa.

Figura 02. Font: La fibra de carboni en reforç d’estructures de formigó. Institut d’Estudis Estructurals (ACE)

Una altra possible solució, és la que es pot veure a la figura 02, en què els laminats, ja doblats prèviament de fàbrica, s’encasten suficientment mitjançant una clivella feta a tall de disc en una profunditat suficient per considerar que l’element resta ancorat a la part superior.

 

REFORÇ A FLEXIÓ

És el tipus de reforç més emprat de cara a resoldre la secció d’armat insuficient a tracció d’una secció determinada sigui perquè hi ha hagut una equivocació en obra a l’hora d’armar, sigui perquè s’estudia la possibilitat de demanar a l’element majors prestacions perquè es vol incrementar les càrregues, etc. És a dir: hi ha nous requeriments per a una biga o pòrtic o llosa o forjat. Si la solució és viable, com veurem més avall, la implementació és ràpida i senzilla.

 
Quan és rendible?

Figura 03. Font: La fibra de carboni en reforç d’estructures de formigó. Institut d’Estudis Estructurals (ACE)

Tot depèn de la ductilitat de la secció que es vol reforçar. I què és la ductilitat? La relació Xr/d, (vegeu figura 03) essent Xr la distància de la fibra més comprimida a la fibra neutra i d el cantell útil, és a dir la distància de la fibra més comprimida a l’eix de l’armat de tracció. Ara aquí no entrarem en detalls de càlcul: només aportar un concepte senzill, el de ductilitat. Doncs bé, si aquest coeficient és inferior a 0.26, la rendibilitat de la solució amb CFRP és òptima; si està entre 0.26 i 0.45, és bona, i si és superior a 0.45 no val la pena: anirem afegint capes i capes de CFRP i no aconseguirem el que volíem.

Això també es pot explicar des del diagrama de dominis de deformació, però crec que no val la pena que ara mateix ens hi fiquem. El que entenc que ha de quedar clar és que no sempre és rendible pensar en reforçar una secció amb CFRP. Normalment les famoses bigues planes que tant de moda van estar en les estructures dels anys setanta, acostumen a tenir aquest factor molt alt i per tant no acostumen a ser bon objecte de reforç, i per la mateixa raó les lloses o forjats de poc cantell.

 

Pot resoldre la deformació?
Molt sovint hi ha tècnics que pensen que un reforç amb CFRP pot resoldre el tema de bigues o plaques deformades o que previsiblement es deformaran quan entrin en carga segons les previsions de projecte. Doncs no: el reforç amb CFRP a flexió no pot resoldre aquest problema. Per què? Perquè la deformació depèn bàsicament de la inèrcia de la secció i l’increment d’inèrcia que pot aportar un laminat de gruix 1.2mm o de 2mm com a molt és inapreciable.

 

Com treballa?
Bàsicament, com a suplement d’armat a tracció. Sigui per la raó que sigui hi ha seccions que han fet curt pel que fa l’armat a tracció, o per errors de projecte i/o execució, o bé perquè s’estudia la possibilitat d’augmentar les càrregues (sol·licitacions) per a les quals estava previst l’element estructural en qüestió.

El laminat de reforç treballa molt bé a tracció i aquest aspecte és el que cal aprofitar. Té un mòdul de deformació (Er=1.65 E5 N/mm2) relativament igual (una mica inferior) que l’acer (Es=2 E5 N/mm2) la qual cosa vol dir que la relació tensió deformació d’ambdós és relativament semblant. Ara bé, mentre que l’acer manté l’elasticitat (proporció entre tensió i deformació) sempre i quan la deformació no arribi al 2‰ i a partir d’aquesta deformació “plastifica” (es manté la deformació sense increment de tensió) fins a una deformació del 1‰ en què es produeix la ruptura (tenim per tant un tram de “plastificació”), la CFRP que treballa alhora amb l’acer i que es deforma igual que l’acer a mesura que entra en càrrega, es manté en zona elàstica tot al llarg del tram en què l’acer plastifica.

Quan es calcula el reforç, s’ha de fixar el límit convenient de deformació de la fibra de carboni: normalment entre el 6 i el 8‰: amb aquesta deformació la fibra treballa còmoda pel que fa a la seva tensió de tracció i l’acer està donant de si tot el que pot: és a dir, se n’aprofita al màxim la seva potencialitat de treball a tracció, perquè està en zona plàstica. Evidentment, no podem superar aquests límits de deformació perquè aleshores provocaríem la ruptura de l’acer que deixaria de treballar i hauria de fer tota la feina la fibra.

No pretenc entrar en temes de càlcul, que ara no venen al cas, però sí dir que tot plegat es va resolent amb les clàssiques equacions d’equilibri del formigó armat, afegint-hi l’hoste invitat que és la fibra de carboni. A la figura 03 també s’hi pot veure el plantejament de les equacions d’equilibri.

 

Què passa amb la RF?
Com dèiem més amunt la temperatura excessiva afecta la resina expoxídica que uneix la fibra amb el suport de formigó. A 45ºC es considera que la resina deixa de treballar i per tant la fibra es desprèn del formigó. Atès que en cas d’incendi no hi ha manera d’aconseguir una protecció adient i proporcionada per salvar l’immens salt tèrmic, s’ha de menystenir la col·laboració de la CFRP: la secció de formigó haurà de treballar ella tota sola. Com dèiem més amunt, cal verificar la suficiència del Moment Últim (Mu) de la secció per a fer-se càrrec de les sol·licituds en situació accidental d’incendi.

 

Quin és el tema més delicat?
Referint-nos al càlcul (deixo de banda temes del bon fer constructiu) probablement el tema més delicat és el de l’ancoratge del reforç: on comença i fins on ha d’arribar. Hi ha molts estudis i experimentació al respecte i en conseqüència, diverses teories fetes a partir d’assaigs recollides en fórmules empíriques.

De fet, aquest també és un tema controvertit en el cas de l’ancoratge de les barres d’acer. La normativa però en aquest cas, fixa uns criteris en funció del diàmetre (secció) del rodó i de la seva posició, i de si l’ancoratge es fa per perllongament o amb plec (o ambdues alhora), i el punt a partir del qual s’ha de començar a considerar la longitud d’ancoratge (normalment mitja secció més enllà del lloc a partir del qual ja la barra no és necessària: això es resol gràficament al diagrama de moments flectors envoltants). En el cas de les barres metàl·liques, no es té en compte la tensió real a la qual treballen, sinó que sempre es considera el màxim a què poden treballar. En canvi, en el cas dels laminats de CFRP no és així: es calcula a partir de la tracció real. No es calcula per tant, a partir de la secció del laminat sinó de la tensió a què treballa en cada cas. I es calcula a partir del punt en què ja no treballa per causa de la sol·licitud del moment flector.

 

Quines són les causes habituals de fallida del reforç CFRP?

Figura 04. Font: La fibra de carboni en reforç d’estructures de formigó. Institut d’Estudis Estructurals (ACE)

Això es pot veure a la figura 04. Crec que no cal comentar tots els casos. Només vull remarcar el més habitual que és el conegut com a rip-off que es produeix a la zona d’ancoratge del laminat pel fet que la tracció provoca una tensió rasant a la part més feble del formigó, que és la que està en contacte amb l’armat intern a tracció, tot provocant el despreniment del formigó de recobriment. Per què passa això? Perquè la longitud d’ancoratge és insuficient. En el cas del gràfic es veu que el laminat arriba a cara de pilar però malgrat tenir tota la llargada possible no en té prou. Com s’hauria d’haver resolt aquest cas? Estrebant transversalment el laminat amb laminats en U, o bé amb ancoratges metàl·lics perforant el laminat. Aquesta solució comportaria el reforç del laminat amb altres laminats collats amb resina i amb les fibres transversals. Alguns fabricants, subministren laminats de diverses capes longitudinals/transversals per poder resoldre aquests casos quan s’escau.

Evidentment, i a partir de les fórmules empíriques més versemblants, s’ha de calcular aquesta longitud d’ancoratge per assegurar l’eficàcia del reforç.

 

REFORÇ A COMPRESSIÓ

Per què cal reforçar un pilar?
Imatge reforçament d'un pilar

Ens podem trobar en el cas que un cop formigonat, les provetes a laboratori hagin donat resultats inferiors als requerits, o bé que es preveu fer una reforma i l’element hagi de suportar més càrrega i noves sol·licituds. Abans de pensar solucions a base d’empresillats metàl·lics o de recrescuts amb nou armat i nou formigonat que comportarien un increment de la secció, val la pena estudiar la possibilitat de resoldre el tema amb teixit de fibra de carboni que com sabem, treballa molt bé a tracció i només a tracció.

 

 

Com funciona?
Funciona com el faixat dels nostres castellers que cenyeix amb certa tensió el seu cos per afermar la columna vertebral i la musculatura pertinent. Què fa la faixa? Permetre amb seguretat incrementar la capacitat de càrrega que haurà de suportar el casteller o castellera: més ben dit, les seves columnes vertebrals i la seva musculatura.

Recordo la teoria clàssica de compressió. Si considerem un element qualsevol prismàtic, de secció rectangular o quadrada o circular o el·líptica i d’una determinada longitud, en el moment que el comprimim en sentit longitudinal, s’escurça ni que sigui una mica. Però per poder-se escurçar, s’ha de poder eixamplar en sentit transversal. Hi ha per tant una llei de proporció, per a cada material, entre el decrement de longitud i l’increment de secció transversal en ser sotmès a una càrrega de compressió. Aquesta relació ve condicionada per un coeficient conegut com de Poisson. Dit d’una altra manera: en comprimir en sentit longitudinal un element, s’activa el coeficient de Poisson.

Què passa si jo constrenyo transversalment la secció amb algun element adequat? Que per aconseguir la mateixa deformació transversal hauré de fer molta més força en sentit longitudinal. De fet, aquesta és una de les funcions de l’estrebat intern d’un pilar de formigó: els estreps confinen, constrenyen el formigó. Doncs bé: podem aconseguir el mateix efecte amb un embenat extern del pilar fet amb fibra de carboni.

 

Té importància el tipus de secció?

Figura 5 i 3. Font: La fibra de carboni en reforç d’estructures de formigó. Institut d’Estudis Estructurals (ACE)

Aquí cal fixar-se en la figura 05. Efectivament, el tipus de secció té molta importància. Quina seria la secció ideal de cara a optimitzar l’aplicació de l’embenat amb fibra? Sens dubte la secció circular, perquè el coeficient de Poisson s’activa radialment a tota la secció generant una tracció uniforme (tangencial) a la secció del teixit que s’apliqui.

En segon lloc, la secció quadrada i en tercer lloc la secció rectangular. Ara bé, tenint en compte que les tensions es concentren en els vèrtexs, si són angles rectes vius teòricament la tensió és infinita, i en la mesura que els anem arrodonint cada cop més l’efecte Poisson es va distribuint en una secció més gran i per tant, l’embenat és més eficaç.

En el cas de seccions rectangulars, a mesura que la relació entre longitud de cares augmenta, va minvant l’eficàcia del possible reforç amb fibra. Evidentment, tot això es calcula, però ara no vull entrar en càlculs, però sí insistir que en el cas de les seccions rectangulars o quadrades, l’entrada de la dada del radi de curvatura és essencial.

Què ens trobem en molts casos de pilars fets cap als anys seixanta (i de vegades també en l’actualitat) en què no es controlava massa el recobriment? Que l’armat no està centrat a la secció del pilar i aleshores no es poden arrodonir prèviament amb el mateix radi de curvatura les quatre arestes. De vegades es pot resoldre el problema fent un recrescut sense armar de la secció amb formigó/morter autoanivellant que permeti optimitzar la forma de la secció.

 

Què es pot aconseguir?
Com deia més amunt l’únic que podem aconseguir és un increment de la capacitat de treball del formigó a causa del seu confinament. En el cas més favorable de pilars de secció circular, podem arribar a un 25% d’increment de la resistència del formigó, en el cas de pilars de secció quadrada fins a un 20% i en el cas de pilars rectangulars, depèn de la relació entre la cara llarga i curta: potser un 10% o un 15%. Tot això s’ha de calcular, evidentment. Ara bé, un cop aconseguit aquest augment, ja es pot avaluar el pilar reforçat en funció dels nous requeriments. Suposem que és un pilar circular dels anys seixanta de formigó Fck=17.5 N/mm2, que un cop faixat amb CFRP la seva resistència s’ha incrementat en un 25%, doncs seria com si aquest pilar hagués estat fet amb formigó Fck=22 N/mm2.

Ara he de plantejar un tema més discutit, sobre la resistència real del formigó. Si ens consta que el projecte i l’obra es va fer amb un determinat tipus de formigó i que per tant en coneixem la resistència característica, això no vol dir que la resistència real del pilar en qüestió sigui la característica. Efectivament, podria ser inferior però també podria ser superior. Per què? Perquè l’envelliment del formigó en pot millorar la seva capacitat de treball a compressió, i perquè moltes vegades a obra, per assegurar el tret, o per avançar la data de desencofrat, es demanava un formigó de resistència característica superior a la prevista a projecte. Per això és molt convenient abans de projectar un reforç amb CFRP, extraure provetes i fer assaigs que permetin fixar la resistència d’origen, perquè aquesta serà la que realment s’incrementarà amb el faixat de CFRP.

 

UNA GUIA PRÀCTICA

L’any 2014, l’Institut d’Estudis Estructurals (IEE) de l’Associació de Consultors d’Estructures (ACE), amb la participació de quatre empreses associades a l’ACE com a socis protectors (BASF, MAPEI, PROPAMSA-BETEC, SIKA) van redactar una guia entesa com a llibre blanc titulada La fibra de carbono en refuerzo de estructuras de hormigón. Jo mateix vaig ser el coordinador de l’equip de redacció. Per cert, les figures d’aquest article estan tretes de la guia.

Per què una guia?
La raó és senzilla. Perquè no hi ha una normativa oficial sobre aquest producte, la qual cosa genera problemes alhora de justificar-ne l’ús, tant de cara a l’Administració com a les asseguradores.

Per altra banda, cada empresa fabricant de fibra i de resines, tenia els seus criteris de càlcul, de disseny i de col·locació, com a resultat de la seva pròpia experiència i a partir de la investigació de la pròpia empresa o feta a diverses universitats. Va ser a Construmat del 2011, quan l’ACE es va reunir amb els representants de les quatre empreses esmentades per fer la proposta de redactar una guia per unificar criteris tant de cara al disseny com al càlcul dels reforços amb fibra de carboni. Una guia que pogués ser referent tècnic solvent.

Quin és el contingut?
La guia té dues parts: la primera és la guia de disseny en què s’hi recull tot el que cal saber referent als materials, el disseny control i posada en obra. Aquesta primera part interessa a tots els tècnics que hagin d’emprar la CFRP: projectistes, contractistes i caps d’obra, direcció d’obra, control de qualitat, etc.

La segona part és la guia de càlcul. S’hi desenvolupa el procés de forma pedagògica i fàcil de seguir per qualsevol tècnic amb un coneixement bàsic de càlcul estructural. Es fa tot a partir d’un exemple concret que a mesura que avança l’explicació, es va concretant en l’entrada de dades i resultats de càlcul. Està pensada per aquells tècnics que hagin de dissenyar i calcular el reforç, però també està recomanada per a tots els qui es vulguin aproximar a saber com funciona la CFRP i el perquè de tot plegat.

A tall de conclusió
L’exposició que he anat fent pretén donar resposta a moltes preguntes que alguns tècnics m’han fet d’ençà que vàrem publicar la guia, a les obres que he fet aplicant aquesta solució, en trobades més informals o en jornades tècniques en què la vàrem presentar: a la UPC, a ARPHO Sevilla, al Torroja de Madrid, etc.

A l’ACE estem preparant un programa de càlcul de reforç de pòrtics de formigó. Esperem que aviat el puguem presentar i posar-lo a disposició dels tècnics interessats. Mentrestant, però, disposem de fulls de càlcul excel, de fàcil utilització, que estan a disposició de tots els qui hi estiguin interessats.

Penso que la CFRP és una solució molt bona per a resoldre problemes de reforç estructural i que, amb un bon disseny i aplicació, esdevé rendible malgrat que el cost dels productes, a primera vista pugui semblar excessiu.

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador Arquitecte Bioclimàtica Bioconstrucció Caateeb Entrevisa Materials naturals patrimoni professionals sostenibilitat Tecnologia

“La bioconstrucció incorpora els conceptes d’ecologia i salut”

La xarxa EcoArquitectura Gabi Barbeta la conforma un equip de professionals que mitjançant criteris bioclimàtics, recuperació de tècniques tradicionals i utilització de materials nobles, busquen una arquitectura més saludable, respectuosa amb el medi ambient i amb l’ésser humà.

Escrit per i -

La xarxa EcoArquitectura Gabi Barbeta la conforma un equip de professionals que mitjançant criteris bioclimàtics, recuperació de tècniques tradicionals i utilització de materials nobles, busquen una arquitectura més saludable, respectuosa amb el medi ambient i amb l’ésser humà.
En la seva tasca busquen la sensibilitat, sostenibilitat, racionalitat i estima per la natura. Amb aquest desig han anat forjant projectes com els que ara us mostrem.

Quina és la vostra filosofia de treball?
“Els membres de la xarxa partim de la filosofia de què la casa més ecològica seria la que no es construeix. Si t’ho mires des d’aquesta perspectiva i amb aquesta humilitat, els projectes que es realitzen són el màxim de respectuosos des de tots els punts de vista. La filosofia de la xarxa EcoArquitectura és la de treballar d’una manera més conscient, i que el treball formi part del dia a dia, en aprendre, compartir i gaudir entre tots els agents que intervenen en el projecte aconseguint així una harmonia en el transcurs de l’obra i que l’energia positiva i l’amor que tots portem dins quedi plasmat en les parets, elements i materials utilitzats en l’edifici durant la seva execució i durant tota la seva vida útil”.

“Nosaltres partim de la filosofia de què la casa més ecològica és la que no es construeix”

Qui conforma la xarxa EcoArquitectura?
“La xarxa és relativament jove, té uns 4 anys des del dia que es va començar a confeccionar, tot i que algun membre ja fa més
de 25 anys que treballa amb aquesta filosofia i en la utilització dels materials naturals i sistemes constructius de baix impacte energètic. Els membres que actualment formem la xarxa som sis arquitectes, sis arquitectes tècnics, una interiorista, un geòleg i tres empreses constructores. La intenció de la xarxa és ampliar-la amb més professionals de disciplines diferents”.

Vàrem començar a sentir parlar d’aquest grup amb la construcció d’una escola a Santa Eulàlia de Ronçana…
“Sí, el projecte de l’escola bressol de Santa Eulàlia de Ronçana, un edifici municipal, potser ha estat el projecte que ens ha consolidat com a grup, ja que durant el projecte es va experimentar el treball en equip i l’harmonia entre les persones participants. Això ha permès que l’escola hagi guanyat dos premis i hagi estat escollida entre els primers projectes europeus d’aquestes característiques. És un edifici de terra crua, amb un disseny bioclimàtic i formes orgàniques que abraça els usuaris i visitants que hi entren. Tot i que el projecte no ha estat dissenyat per guanyar premis, sinó per sentir-lo i que els nens que la utilitzen creixin com a persones en constant evolució cap a un món millor”.

Quins serveis oferiu com a professionals?
“Els serveis de la xarxa EcoArquitectura són tots aquells que ens pot donar un despatx d’arquitectes i d’arquitectes tècnics, els d’un estudi d’interiorisme o els d’empreses de construcció o de geòlegs, ja que la xarxa EcoArquitectura està composta de diferents professionals.
“Un altre valor afegit de la xarxa, és que donem servei a tot el territori ja que el treball amb xarxa ens permet està connectats entre nosaltres i poder compartir projectes i obres a qualsevol part del país, segons la ubicació del projecte o obra, serà responsable el membre de la xarxa més proper. Pensem que és una manera sostenible i lògica d’intervenir en els projectes, tot i que no és mai fàcil. Només cal voluntat d’entesa.”

Què és la bioconstrucció?
“És construir de manera respectuosa amb tots els éssers del planeta i amb ell mateix. No hem d’anar gaire lluny si observem les nostres masies o les edificacions tradicionals de cada país o cultura. En el nostre patrimoni arquitectònic s’han utilitzat tots aquests materials i sistemes constructius de manera lògica i comuna i molts d’ells encara els podem visitar i contemplar. Parlem, per exemple, de materials com la tàpia, de la tova, els murs de pedra, la volta catalana, les voltes de mocador o d’estructures de fusta.
“No ens podem permetre tenir edificis de formigó armat on els nostres infants i joves passen tantes hores de la seva vida, oficines o zones de treball carregades de camps electromagnètics, edificis per a la salut sense llum ni vida o habitatges intranspirables, ineficients energèticament, dit d’una altre manera, grans consumidors d’energia i de recursos naturals.”

A vegades confonem els termes bioconstrucció, bioclimatisme, construcció ecològica…
“No hem de confondre una construcció bioclimàtica, amb una construcció de bioconstrucció o ecològica. La sostenibilitat no només passa per la utilització de tecnologia solar, la biomassa o el reciclatge d’aigües entre d’altres, hi han aspectes tan o més importants com els sistemes constructius i materials a utilitzar en la construcció dels edificis. Cal tenir molt present el seu impacte ambiental, el consum energètic en el seu procés de fabricació, la seva procedència, el seu reciclatge i fins i tot, que els materials utilitzats tinguin propietats beneficioses per a les persones, o sigui, saludables. Les formes, la proporció de l’edifici i els seus espais interiors també són aspectes importants en l’arquitectura ecològica i sostenible, així com el bon ús de l’edifici. Actualment s’està utilitzant entre els professionals paraules com: bioclimàtica, sostenibilitat, eficiència energètica, etc deixant de costat conceptes bàsics com l’ecologia i la salut”.

Amb quins materials es treballa en bioconstrucció?
“Utilitzem tot tipus de materials naturals, des de la terra crua amb qualsevol de les múltiples possibilitats que ens permet (la tàpia, el bloc de terra comprimit, la tova, la tècnica de COB, la tècnica del súper adobe, els revestiments interiors) la pedra en obres de rehabilitació, la fusta en estructures i fusteries, el bambú (anomenat l’acer vegetal per a estructures) la palla com a bon material tèrmic, la calç (tant la hidràulica com l’aèria), tots els aïllaments de procedència natural com poden ser el suro natural, llana d’ovella, fibres de cànem, fibres de fusta, cel·lulosa o els sistemes de cobertes enjardinades, tornant a donar el que li hem pres a la terra i tots els sistemes constructius utilitzats tradicionalment com els arcs, la voltes de canó, les cúpules, etc.”

“El projecte de l’escola bressol de Santa Eulàlia de Ronçana ha estat el que ens ha consolidat com a grup”

El preu pot ser un impediment per fer bioconstrucció?
“La utilització d’aquests sistemes i solucions no té perquè encarir el projecte. És una justificació que utilitzen molts professionals i usuaris per no proposar-ho, ja que el pressupost s’ha de realitzar durant la redacció del projecte i així poder ajustar els preus i costos del projecte en el seu conjunt, invertint més recursos amb tot allò que ens aporti qualitat en l’obra.
“En els nostres projectes, també utilitzem el formigó i l’acer en fonamentacions i en alguns cèrcols estructurals, però de manera molt conscient i minimitzant el seu consum i el seu camp electromagnètic. Tenint en compte que el formigó armat té una vida útil de 100 anys màxim, no és el millor material a utilitzar”.

Com veieu el moment que estem vivint?
“Avui podem veure que la rehabilitació és el futur, ja que ens aquests darrers anys s’ha construït massivament i moltes vegades no del tot bé. El nostre parc edificat puja xifres desorbitades, això sense comptar els edificis construïts els anys 60, 70 i els anys 90. Ara ens tocaria actuar de manera intel·ligent i responsable, i aconseguir que els edificis existents construïts en totes les diferents èpoques fossin eficients energèticament, sostenibles des de el punt de vista humà, pel planeta en què vivim i saludables per a les persones.
“Això passa per la incorporació de sistemes passius, elements de recuperació dels recursos naturals i utilització de materials aïllants transpirables i naturals, revestiments també transpirables, pintures de zero emissió contaminant, d’instal·lacions amb energies renovables, aprofitament d’aigües residuals o de pluja, etc. I el més important, un canvi de consciència de tota la societat, usuaris de cada un del edificis construïts de les nostres ciutats i pobles”.

Quins són els vostres projectes de futur?
“Per un costat, formació específica per a autoconstructors, i per l’altre a través de l’escola-taller de bioconstrucció Orígens volem donar a conèixer les diferents tècniques constructives i materials idonis per fer una construcció respectuosa amb l’entorn.
“Per fer-ho ens regim per un concepte anomenat emissió zero, que pretén establir en totes les nostres intervencions una emissió contaminant zero o quasi zero, tant de les nostres instal·lacions, de les diferents accions que realitzem i dels materials emprats en els nostres tallers pràctics, màsters i cursos.

 

Formació per a l’autoconstrucció: materials, sistemes de treball i legislació

La xarxa Ecoarquitectura ha desenvolupat la plataforma formativa Autoconstructor per a acostar aquesta realitat a la població. Entre d’altres, es realitzen cursos de formació per a l’autocnstrucció ecològica i bioconstrucció tant en obra nova com en rehabilitació.. “Actualment”, expliquen, “ens trobem en un sistema que dificulta i fins hi tot impedeix, la llibertat creativa i material dels propietaris per a construir ells mateixos el seu habitatge. I molts dels usuaris actuals prefereixen participar activament en la construcció del seu habitatge en comptes d’ hipotecar-se per a tota la vida” .

En una situació com l’actual, en que part de la població necessita noves respostes als conceptes d’habitar, cohabitar i ecohabitar, la Xarxa facilita l’accés a la informació necessària per respondre aquestes qüestions i fer-ho de manera responsable amb el futur del nostre planeta… i fer-ho legalment. L’objectiu final és facilitar l’accés a un habitatge biocontructiu de qualitat. Un dels cursos que té més èxit és el d’Introducció a l’autoconstrució en bioarquitectura, que començarà la seva tercera edició al març de 2013.
Alguns dels temes que es tracten són:

  • Tècniques constructives, tant tradicionals com de baix cost. D’aquesta manera els interessats en l’autoconstrucció podran decidir quines tècniques utilitzar segons les seves capacitats.
  • Anàlisi de costos reals de les distintes tècniques constructives. Per a triar el sistema constructiu adequat segons els recursos disponibles.
  • Informació legal. Informació necessària per a convertir-se en autoconstructors. Assegurances, plans de seguretat, etc.
  • Xarxa d’intercanvi. Realització d’un banc de temps entre els distints integrants dels cursos per a l’aprofitament de recursos per crear sinergies entre participants i mà d’obra. Tot això amb l’objectiu de facilitar l’accés a un habitatge bioconstructiu de qualitat i construït pel mateix usuari.
Banys semisoterrats amb volta de canó, estructura de bambú i projectada amb terra, fibres vegetals i calç, acabat enjardinat
Banys semisoterrats amb volta de canó, estructura de bambú i projectada amb terra, fibres vegetals i calç, acabat enjardinat

“Tant els oficis tradicionals com l’expressió artística i l’observació de la natura, ens proporcionen pautes molt vàlides per a una construcció de qualitat i de molt baix impacte ambiental, alhora que les noves tecnologies ens proporcionen les eines per a una millor divulgació i pràctica d’aquests coneixements. El que pretenem també és treballar en equip i comptar amb l’experiència de tots els col·lectius i individus que vetllen per la salut del nostre planeta. Creant d’aquesta manera una dinàmica d’interrelació i d’ajuda mútua entre els implicats.

“L’escola-taller està adreçada a tothom, tant professional com no professional, que es vulgui enriquir a través de la bioconstrucció i especialment al públic més jove en edat d’estudis, amb l’objectiu de forjar una base ben ferma de les generacions amb més futur d’aquesta societat. El projecte també convida els diferents instituts de la construcció, escoles d’arts i oficis, escoles de formació professional, etc, a col·laborar en cursos de formació tant teòrics com pràctics retrobant els orígens. També estem organitzant postgraus i màsters de formació en l’àmbit de l’ecoarquitectura i la bioconstrucció. Com a última activitat de la xarxa,cal destacar la recent participació en un concurs d’àmbit europeu a l’illa de Creta, del que s’esperen bons resultats.

“Com a membres de la xarxa EcoArquitectura, creiem que el sector professional ha de fer un pas endavant perquè la pràctica de la bioconstrucció sigui la manera de construir en un món on en som tots part responsable de garantir la sostenibilitat del planeta i la qualitat de vida de totes les persones en generacions presents i futures. Tant el món professional com la societat, tenim el repte de parlar d’arquitectura integrant tots els conceptes de l’ecoarquitectura i de la construcció a través dels principis de la bioconstrucció. Sembla lògic no?”

Fa çana sud-est de la Ma soveria Bioconstructiva en la fase d’acabats. Detall del pou existent (vegeu la fitxa a la pàgina següent)
Façana sud-est de la Masoveria Bioconstructiva en la fase d’acabats. Detall del pou existent (vegeu la fitxa a la pàgina següent)

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Castell Alt construcció Cultura Disseny Mirador Monte Santiago Miradors Nancy Holt Paisatge patrimoni

Miradors: els ulls del paisatge

En la definició de paisatge queda integrat i com a element imprescindible, l’observador. No hi ha paisatge sense la mirada, la vista. Els miradors han estat al llarg de la història, punts estratègics de trobada visual amb la natura.

Escrit per -

“Paisatge: vista d’un indret natural“  Diccionari General de la Llengua Catalana

“Parte de un territorio que puede ser observada desde un determinado lugar” Diccionario de la Real Academia Española

 

En la definició de paisatge queda integrat i com a element imprescindible, l’observador. No hi ha paisatge, doncs, sense la mirada, la vista.

Els miradors han estat, al llarg de la història, punts estratègics de trobada visual amb la natura. Han anat transformant-se, des de la seva total integració en el paisatge (o, directament des del mateix paisatge) fins al seu lluïment com a tals. Noves propostes ofereixen sensacions i experiències vertiginoses en contra de la integració en la bellesa natural del paisatge. Sembla com si l’experiència directa d’aquest es supedités per la seva contemplació visual, més distant, una mirada en certa manera més superficial i que concedeix al paisatge un cert caràcter més pla, tot transformant-lo en una imatge. El mirador construït situa a l’observador en un punt concret tot proposant-li: “situa’t aquí i mira això”.

Un punt elevat d’un accident geogràfic, el cim d’un edifici o construcció monumental, una infraestructura elevada, l’eixamplament d’una carretera panoràmica… tots, amb un mateix objecte: constituir un element singular des d’on observar una vista paisatgística destacable i concreta.

 

Imatge del Banc per observar l’autopista a Essen, Alemània
Figura 8. Banc per observar l’autopista a Essen, Alemània

 

Com mostren les postals anteriors (fig. 2-7), el procés d’observar el paisatge natural des de la nuesa de l’home (l’home davant de la immensitat de la natura) en una visió romàntica de la relació home-paisatge, on la persona esdevé un ésser ínfim enfront la natura sublim, evoluciona per a convertir-se en una relació de la persona que observa un nou paisatge construït, més urbà, o, en cas d’observar igualment un entorn natural, ho fa sempre a través d’un element construït i artificial com és el mirador. L’artifici portat al límit dóna lloc a escenes amb encant i romanticisme zero (fig. 8)

L’usuari, des del mirador, domina i ordena visualment el paisatge, mateixa estratègia que fonamenta nombroses propostes d’obres de Land Art.

 

 

 

 

Imatges dels Nancy Holt Sun Tunnels a Montreal
Figura 9. Nancy Holt, Sun Tunnels, 1973-1976. Font: Retis, Montreal (Canadà).

Per exemple, Sun Tunnels (Mckee, 2011), de l’artista americana Nancy Holt, es va concebre com a mirador i va permetre que a través d’ella, es dominés el vast espai  que l’envolta. L’obra condensa la immensitat del desert, atorgant escala a un paisatge que, sense ella, seria visualment, i mentalment, inabastable.

 

A la 2a Biennal Andorra Land Art del 2017 es presentaven també algunes propostes en aquesta línia, com per exemple, el Mirador cardinal, de Dani Torres, un cas on el mateix element-mirador introdueix diversos punts de vista possibles.

 

 

Contemplar el paisatge des de miradors

Una de les formes contemporànies de contemplació dels paisatges urbans i rurals és a través dels miradors. Els miradors són aquells punts enlairats des dels quals la ciutadania pot gaudir d’àmplies panoràmiques i fomentar valors com el de la contemplació. Aquests espais privilegiats ens sedueixen, estimulen i, evidentment, ens fomenten l’estima pels paisatges, i al mateix temps són indrets on es poden experimentar sensacions de plaer, eufòria o tranquil·litat. Alguns també fan una funció de paisatges refugi, on les persones busquen retrobar-se a si mateixes o on, simplement, es puguin evadir de la pressió amb la que viuen, i abraçar el recer o el silenci. No es tracta, doncs, d’una contemplació merament visual, sinó també sensorial, emocional i vivencial.Els catàlegs de paisatge que ha elaborat l’Observatori del Paisatge de Catalunya han identificat 550 miradors, localitzats eminentment en llocs elevats, accessibles, amb major amplitud escènica, i amb vistes atractives i variades que permeten copsar tots els matisos dels paisatges a diferents escales: cims, turons, cingles, edificis públics de les ciutats, places, cementiris, muralles, torres, fars, marges de les carreteres i autopistes o, a vegades, un simple banc per asseure’s. Alguns d’aquests punts d’observació del paisatge inclouen mitjans explícits per a la interpretació dels paisatges, sobretot plànols, mentre que en d’altres l’essència de cada paisatge i el seu significat es poden induir a través del coneixement, l’experiència i la mirada de cada persona.

 

Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

Miradors per a contemplar… i ser contemplats

A banda de pensar en el disseny d’un mirador des d’un punt de vista eteri i teòric (integració en el paisatge, poètica d’observar, experiència), cal remarcar, que, a la pràctica, el mirador requereix (o es pretén com a imprescindible) de tota un sèrie de premisses pràctiques: senyalització, mapes i taules interpretatives, aparcaments, seients, papereres, i fins i tot, en alguns casos, bars, restaurants i, com no, botigues.

El mirador és “el lloc” elegit per a observar el paisatge, però com podrem veure, amb un gran nombre d’exemples, és molt més que això. Trobem una gran varietat d’elements, escales, protagonismes, contextos… Miradors urbans, panoràmics, en rutes ornitològiques, de vinya, en paisatges naturals… Un ampli ventall que segueix vigent. Es segueixen construint miradors arreu.

Fa uns mesos, l’Ajuntament de les Borges inaugurava el Mirador del Castell Alt, amb vistes sobre la Vall de Femosa. Es tracta d’un element de poca entitat constructiva i que consisteix en una plataforma amb barana, que emmarca visuals sobre la Vall, des de la carrerada. Consisteix en un pla format per relliga, recolzat en una estructura metàl·lica que és tancat amb barana a la banda septentrional i té un marc per donar èmfasi a la seva presència en el paisatge.

El marc

La manera de mirar les formes de la natura i els afanys dels homes que l’han transformat converteix el territori en paisatge: esdevé doncs, com diu el Xerric una suma d’imatges mentals i percepcions dels sentits (…) que ens explica com a éssers en el món i baules de la cadena del temps que l’han modelat i conformat.

A diferència de Puiggròs o Arbeca que són pobles de turó, les Borges, com Almacelles, és poble de vessant a la solana. La vila primitiva es va situar  al pas de la carrerada que en aquest punt esdevé camí de carena. Segurament en aquest lloc o ben a prop hi degué haver la porta del cap de vila, encara que se n’ha perdut la memòria.

El paisatge de la ciutat les Borges és l’encontre on comença l’horta i acaba el secà, és el lloc on el canal d’Urgell es fa presència lacerant de la diferenciació del camp obert. Bon lloc per entendre un país de menestrals i pagesos humils, tres-cents anys de conreu racional de l’oliva i cent cinquanta de la transformació del reg.  Aquí es replega la topografia i el pas del canal és obligat, fet que es nota perquè s’hi ajunta el tren que ha de passar pel mateix indret; al voltant veiem com s’hi han anat estratificant els treballs i els dies (l’esquema adjunt n’és un resum). Per tot plegat és escaient suggerir-li, al vianant, aquesta mirada.

El marc suggereix un punt de vista que passejant no se’ns suscitava; la idea del marc no és nova (abans de què a Lleida ens fessin mirar la Seu des de l’altra banda del riu, Luis Peña Ganchegui, a Oiartzun, ens proposava la mirada alterna des de dins o des de fora de la tàpia del cementiri) i probablement altres la repetiran fins que s’esdevindrà un recurs plàstic generalitzat i tòpic  –i en aquesta perspectiva, per tant, em plau d’avançar-ne el caràcter humil.

Lluís Guasch Fort, arquitecte municipal de l’Ajuntament de les Borges

 

Trobem , per exemple, a casa nostra, Miravinya, un conjunt de miradors dels paisatges del vi: La Cadira, la Bardera, el Circell, Sant pau i Balcó del Penedès, són els 5 miradors que configuren la ruta Miravinya. Un itinerari per fer en cotxe i que permet conèixer part de la geografia de l’Alt Penedès (més enllà de la vinya, es poden contemplar castells, molins, ermites o monestirs).

Trobem exemples també on una mateixa i única peça és traslladable i aplicable en diverses ubicacions, creant noves relacions amb el lloc, adaptant-se i esdevenint un mirador clàssic, una torre o una passarel·la, depenent del paisatge que l’acull. Grijalba Arquitectos, en són autors d’aquest projecte que van proposar per a tres emplaçaments com són el Mirador del Fraile a Aldeavila, Salamanca (2016), Mirador del Parc nacional d’Àvila (2016) o, a Burgos, el Mirador Monte Santiago, del 2011. Cap de les tres propostes s’ha executat.

Imatges de la proposta pel concurs de miradors del Plan de Infraestructuras Turísticas en espacios naturales de Burgos.
Figures 12-13-14. Imatges de la proposta pel concurs de miradors del Plan de Infraestructuras Turísticas en espacios naturales de Burgos. Mirador Monte Santiago a Burgos, Grijalba arquitectes.

 

Veure des d’on mai ningú ha vist

Proposem un conjunt d’intervencions territorials a prop de les concepcions “land-art”, vinculades a les boniques implantacions que al llarg de la història han suposat construccions com els menhirs, miliards romans o les pilones dels geògrafs portuguesos, s’han teixit en determinats paisatges. Transformar el paisatge en una narració que es completa amb la inclusió de noves construccions per constituir una relació biunívoca entre elles i el medi ambient surant en l’espai ha estat sempre una aspiració natural en l’home. Veure des d’on mai ningú ha vist. Volem que el visitant suri en l’espai fins que tregui el cap al buit.Busquem reforçar la frontera entre disciplines com l’arquitectura i l’escultura fins a habitar, d’alguna manera, una icona escultòrica.El concepte constructiu que hi ha al darrera de la totalitat de les propostes és la del principi de la reversibilitat que es recolza alhora en la possibilitat de gestionar la fabricació, atès que per les dificultats d’accés a les localitzacions la posada en obra es veu enormement limitada. Mitjançant la fabricació en taller del cos principal de la proposta s’aconsegueix un significatiu estalvi en el cost total, una reducció important dels temps de posada en obra, i una gran precisió i garantia en l’execució global.
Es plantegen solament en materials que no requereixen manteniment, són difícilment vandalitzables, i destaquen per la seva condició bioeficient, tant en el procés de fabricació i posada en obra, com en un reciclatge posterior si això fos necessari.

Grijalba Arquitectes, Valladolid

 

Hi ha altres obres on diverses peces conformen una proposta única per a un únic indret. Com a exemple d’això trobem el projecte Ruta de Miradors-Via Crucis de CUAC Arquitectura i seleccionat al premi Biennal de Paisatge Rosa Barba 2010. En aquest cas, la posició davant d’un paisatge es redibuixa de tres maneres diferenciades, tres maneres de mirar: una plataforma, una escala i un balcó. Els tres elements (passarel·la, escala i balcó)es posicionen estratègicament per a reforçar l’experiència davant del paisatge. Aquesta proposta forma part d’un projecte de recuperació i creació d’una singular xarxa d’espai públic que com a balcons, s’aboquen a la ciutat.

Altres propostes rehabiliten elements constructius existents, com és el cas del Mirador d’aus del Prat, de l’estudi B01 Arquitectes. Es tracta de la reconstrucció de les runes que es destinen a mirador-observatori d’aus.

 

Miradors arriscats

Hi ha actualment la tendència a propostes arriscades, construïdes amb l’objectiu principal de què l’usuari assisteixi a emocions extremes, trobant-se, per exemple sobre les glaceres del Mont Blanc, o als Alps francesos, o a la Xina, on els visitants  posen a prova la seva capacitat de resistència a l’alçada i el vertigen. Un cas extrem d’això seria el mirador que es troba a la Xina, en el Parc Geològic Nacional de Longgang, inaugurat el 2016, que ha superat el rècord del Gran Cañón del Colorado, amb la passarel·la més llarga i alta del món, alçant-se amb 300 metres per sobre del Gran Canyó de Zhangijajie.

Més a prop nostre trobem el Mirador del Roc de Quer (Andorra), una passarel·la de 20 metres de llarg, dels quals 12 metres estan suspesos en l’aire. Una part del paviment és de vidre, afavorint la sensació de levitació i vol. A l’extrem, una escultura d’un pensador (convidant a fer el mateix) està assegut sobre una biga.

Enfront d’aquests indrets que ens ofereixen sensacions vertiginoses, trobem molts d’altres que es troben simplement immersos en la bellesa del paisatge i en la mateixa natura que els allotja. Un bon exemple d’aquests seria l’exemple dels miradors de César Manrique a les Canàries, com són el Mirador del Río a Lanzarote, o el Mirador de la Peña, a El Hierro.

Les mans sobre el paisatge: de la percepció a la gestió

La importància d’experimentar la sensació d’imatge del paisatge com a experiència paisatgística s’estén ja no només en l’èxit dels miradors, sinó també en l’experiència similar dels qui gaudeixen dels mitjans de transport: la contemplació de les vistes des de la finestra del cotxe, del tren, de l’autobús (turístic), del ferry… Paisatges vistos des d’un interior esdevenint, de vegades, motiu del viatge. Ens acostem així a una percepció més distant i més propera al reportatge cinematogràfic: ens trobem en el camí d’aproximació al paisatge des de l’aïllament i la velocitat, des del subjecte que contempla-experimenta el paisatge-espectacle que la gestió-manipulació han premeditat.

Instal·lació de topografia de llum i sorra al museu de l’aigua d’Alacant
Figura 17. Instal·lació de topografia de llum i sorra al museu de l’aigua d’Alacant

 

Paisatge: àrea, tal com la percep la població, el caràcter de la qual és resultat de la interacció de factors naturals i/o humans.
Font: Conveni Europeu del Paisatge

 

18. Cartell de la proposta catalana a la Biennale de Venècia, 2017. La Venezia che non si vede.
18. Cartell de la proposta catalana a la Biennale de Venècia, 2017. La Venezia che non si vede.

El projecte català per a la Biennale de Venècia 2017, de l’artista Antoni Abad i comissariat per Mery Cuesta i Roc Parés, es basava en un mapejat sonor de la ciutat de Venècia i en una interpretació sensorial de la ciutat dels canals que, col·laborant amb persones amb baixa visió i que utilitzen els sentits d’una manera diferent. Mitjançant l’intercanvi d’experiències i dificultats que tenen aquestes persones en la seva vida quotidiana, es desvelen formes urbanes menys evidents, traçant un nou mapa del territori públic útil per a tothom.

La Venezia che non si vede és, en canvi, la Venezia que se sent en profunditat. Els paisatges que no veiem, i en una lectura més pessimista i molt actual, podria referir-se també als paisatges que no sentim, que no respirem. Si naveguem i cerquem paisatges per les xarxes, webs, blogs… podrem trobar un bombardeig de missatges que ens proposen: Vint paisatges incomparables de Google Maps per a viatjar sense aixecar-se del seient; Els 10 paisatges més bells en Google Earth; Explora la Índia amb Google Earth; Els 9 indrets més insòlits on ens ha portat Google Maps; Com viatjar sense sortir de casa amb Google Maps; Google Earth Flight simulator, vola, observa el món des d’una perspectiva única; Google Earth: una altra manera de mirar el món; Els racons més bonics que pots visitar amb Google Maps; Visita al Japó amb Google Earth… i un gran etcètera.

 

Imatge d'un cementiri amb vistes. Cementiri a Finisterre (La Coruña), César Portela, 1998.
Figura 19. Un cementiri amb vistes. Cementiri a Finisterre (La Coruña), César Portela, 1998.

 

La gent sol parlar de la frescor de la visió, de la intensitat de veure alguna cosa per primera vegada, però la intensitat de veure-ho per darrer cop és, crec jo, superior. (…) Allò visual és sempre el resultat d’una trobada irrepetible.

John Berger, Sobre el dibujo

 

Punt de vista, panorama, mirador

Política i visió

Tot admet ser contemplat des de múltiples punts de vista. Cadascun d’ells ofereix un aspecte diferent del mateix, que així és i no és. Alguns d’aquests aspectes, els més representatius, s’imposen i es converteixen en canònics.

La magnitud de l’objecte, el seu de major o menor grandària comparada amb el de l’ésser humà, determina quins punts de vista concrets acaben sent en la pràctica realment accessibles. Un de lleuger i petit presenta la totalitat dels seus aspectes amb facilitat i rapidesa, doncs per observar-ho des d’una gran quantitat de punts de vista n’hi ha prou amb fer que giri a la mà. Però quan l’objecte creix és l’observador qui ha de moure’s, i com més gran sigui més energia caldrà emprar si es vol accedir a una quantitat significativa de punts de vista. El paisatge és el cas extrem, ja que les distàncies a recórrer per arribar a molts són quilomètriques. És a més evident que un determinat punt de vista solament existeix si hi ha un camí transitable que hi porti, ja que en cas contrari resultarà impossible arribar. D’altra banda, i precisament perquè, sigui quin sigui la magnitud de l’objecte, la relació entre la seva grandària i les diferents distàncies d’observació sempre és la mateixa –per veure íntegrament i sense aclaparament un edifici o un ésser humà cal col·locar-se a una distància que sigui almenys igual a la seva alçada, de manera que la visió summament parcial d’un detall de la façana d’aquest mateix edifici equival a la proximitat que tenen els amants quan es freguen, nas amb nas–, la dificultat a arribar a la distància adequada és directament proporcional a la grandària de la cosa: com més gran sigui, més costarà allunyar-se d’ella.

Els miradors suposen la canonització de certs punts de vista. Depenen d’un traçat viari previ, que s’ha decidit exclusivament en funció de consideracions d’ordre pràctic. L’estètic no té aquí paper algun. Així, el Pont del Petroli, a Badalona, es va situar on està per raons purament econòmiques, d’enginyeria, i no posseïa la funció de mirador. Ara, una vegada perdut el seu ús original, el que va justificar la seva construcció, és el palafit en què el seu extrem més allunyat es retraten les parelles en fosquejar contra el fons de la línia marítima.

El precedent del mirador és el panorama, un invent de començaments del XIX, just quan s’inicia l’estesa ferroviària i la xarxa de carreteres comença a millorar-se gràcies a el macadam, que desenvolupa l’enginyer escocès John McAdam. En el panorama –que normalment era d’una ciutat, però també podia ser d’una batalla, i es muntava en un edifici cilíndric fet a propòsit per allotjar-ho– la visió podia arribar a ser de 360 graus, i així posseïa una pretensió de totalitat, omnicomprensiva i, per això, aparentment objectiva. En canvi els miradors –que eren possibles gràcies a que existia una xarxa de carretera– donen a veure un angle bastant menor i imposen, d’una manera molt més evident que el panorama, un cert punt de vista. Aquesta és la diferència més important entre tots dos dispositius.

Fins a final del segle XVIII, en la societat preindustrial i estamental de l’antic règim, hi ha una clara jerarquia dels punts de vista que reflecteix la de la societat. I així en el teatre el príncep està, o ben assegut en l’escenari o bé en la llotja d’honor, que és des d’on millor es veu la representació per trobar-se en l’eix de simetria de l’espai i a una certa altura del parquet. De fet en l’antic règim no hi hauria més que un únic aspecte, el que es dóna a l’única visió, l’objectiva, la del príncep. En el XIX, al segle del ferrocarril, el telègraf, la fotografia, la novel·la i la sospita, es reivindica en canvi la visió subjectiva, la que el ciutadà del carrer té des del seu punt de vista particular: ja no hi hauria punts de vista millors i pitjors, tots són semblats (a això es vol acostar Hans Scharoun a l’edifici de la Filharmònica de Berlín).

He arribat fins a aquí per preparar la següent conclusió: l’obligatorietat del punt de vista dels miradors va contra l’abolició del punt de vista únic que preconitza la modernitat, encara que a canvi ens converteixi a tots en prínceps…

Coda: Hauria desenvolupat Kant la seva idea del sublim –aquesta sensació d’inabastabilitat i incommensurabilitat que està per sobre de la bellesa, que s’associa a l’admiració i que implica temor o, fins i tot, espant– si en comptes de viure en el XVIII, quan àdhuc no hi havia ni miradors ni alpinistes –és just llavors quan s’inventa aquest esport–, hagués viscut en el XIX?

Manolo Laguillo, catedràtic de fotografia de la UB

 

 

PUBLICITAT

L'Informatiu Aparelladors arquitectura Caateeb construcció Disseny Enteixinats estructura fusta patrimoni Tecnologia

El funcionament estructural dels enteixinats

Mentre el forjat amb biguetes de fusta ha estat el més emprat en èpoques passades, variant a través dels anys tan sols en el seu entramat, l’aparició dels enteixinats o teginats solucionaven sostres elegants, dotant al nostre país d’una gran herència en el conjunt patrimonial.

Escrit per -

La fusta i els enteixinats

Les propietats dels materials i la seva adequada utilització han permès grans expressions formals en l’estructura. Un exemple clar en són la pedra i la ceràmica desenvolupant voltes i cúpules espectaculars per a sistemes horitzontals de grans llums. Però des de la més llunyana antiguitat fins a l’aparició del ferro en formes comercials laminades, el sistema més resolutiu per a forjats plans va ser i encara és la fusta, en què universalment es va utilitzar per a un comès com a única competència al capdavant de les voltes o cúpules, aquestes amb els lògics inconvenients de les seves empentes horitzontals.

La seva variada utilització durant les diferents èpoques ha promogut dissenys inversemblants, adaptats a les diferents necessitats. Mentre el forjat amb biguetes de fusta era el més emprat, variant a través dels anys tan sols en el seu entramat, l’aparició dels enteixinats o teginats solucionaven sostres elegants, dotant al nostre país d’una gran herència en el conjunt patrimonial.

Així doncs, aquesta tecnologia té com a punt de partida la geometria, present tant en la construcció com en la decoració, mostrant una de les expressions més genuïnes dels fusters per la seva originalitat tant les medievals com les realitzades a partir del segle XVI i amb una gran difusió que va arribar fins a Amèrica.

Tipologies d’enteixinats

Vista interior del Palazzo della Ragione. Milà

L’Enciclopèdia Catalana defineix l’enteixinat com a l’estructura inferior d’un sostre pla o en volta constituïda per l’encreuament de bigues i motllures que formen caselles quadrilàteres o poligonals. Per la Real Acadèmia Espanyola, l’enteixinat és un sostre, armadura o volta format per cassetons de fusta, pedra o altres materials.

De la primera gran conclusió se’n dedueix la presència de dues formes d’enteixinats, els plans i els inclinats a dues aigües. Ambdues tipologies tenen característiques similars, les més importants són la seva lleugeresa, solidesa i gran bellesa, competint amb els sostres de volta molt més complexos i pesats.

La segona s’atribueix a la seva funció, segons la definició de l’Enciclopèdia Catalana, aquests sistemes són l’estructura inferior d’un sostre, mentre la Real Acadèmia Espanyola precisa aquest conjunt com a la totalitat de sostre. Aquestes definicions permeten entreveure dues tipologies més d’enteixinats, un com a acabat, l’altre amb doble funció estructural i d’ornamentació.

En la foto superior es pot veure un exemple magistral per poder observar la diferència entre un enteixinat estructural i un altre decoratiu. I és que assolir un enteixinat estructural i decoratiu prové d’una gran saviesa i enginy.

Enteixinats plans

Els “tegins” estan formats per jàsseres principals, disposades horitzontalment que descansen sobre els estreps de fusta col·locats sobre el mur. Sobre aquestes gruixudes bigues hi ha col·locades altres transversals de menor escairada que juntament amb les jàsseres formen la carcassa que sustenta del sostre. Això es completa amb un empostissat ceràmic o de fusta. El sostre pla més antic que es conserva és el de la Mesquita de Còrdova que a més a més és molt interessant per la seva decoració i policromia.

L’esquema i el funcionament d’aquest tipus d’enteixinats és molt semblant al de les biguetes de fusta isostàtiques, és a dir tan sols recolzades. Aquests perfils tot i que estaven tallats a escaire, recolzen directament als estreps.

Les bigues longitudinals recolzen a través d’un encaix sobre una gran biga transversal, que recolza així mateix sobre les parets laterals. Sobre les bigues longitudinals hi carreguen petits rastells de 50 cm de longitud i finalment un entramat de fusta com acabat. La coberta de teules descansa directament sobre tot el conjunt. Cap element transmet moment, dotant a tot el sistema d’una lleugeresa i flexibilitat elevada, que conquesta llums inimaginables. La combinació de col·locació de biguetes també produeix ornamentacions inversemblants que embelleixen els sostres d’aquest tipus. Un exemple n’és el següent:

Esquema funcional del Convent de San Clemente, a Toledo. Segle XIII

Enteixinats inclinats: cobertes a dues aigües

Aquesta tipologia va tenir més difusió en edificis d’àmplies llums, per ser menys vulnerables a les pluges, que els sostres plans. Els exemples més antics però, sovint han estat reemplaçats per posteriors voltes de pedra, tot i així encara queden exemples de gran envergadura.

Aquesta carcassa es forma mitjançant una successió de biguetes molt pròximes entre si anomenades cavalls, reforçades per corretges de lligat. A l’haver molt poca separació entre elles el conjunt ofereix un aspecte de gran bellesa estructural, així com decoratiu en policromia i talla de fustes.

El sistema més resolutiu per a forjats plans va ser i encara és la fusta, en què universalment es va utilitzar per a un comès com a única competència al capdavant de les voltes o cúpules

Moltes vegades anomenem aquests conjunts com encavallades, però el seu sistema està inclòs en els enteixinats. N’hi ha tres tipus designats “biga carenera”, “cavall i pont”; i finalment “careners i aiguafons”.

Enteixinat de biga carenera: Aquest sistema és el més simplificat de tots els enteixinats inclinats compost per cavalls consecutius recolzats a la part superior per una o dues bigues careneres i a la part inferior en uns estreps anomenats capçals recolzats sobre mur. Els estreps o capçals estan lligats a bigues tirants, col·locades a major distància que els cavalls. Aquesta tècnica dóna solidesa i estabilitat al conjunt. Tot seguit es pot observar el seu funcionament estructural:

Les bigues inclinades que suporten els rastells i entramat ceràmic funcionen com a encavallada, que recolza de forma isostàtica a l’estrep. Aquesta unió es realitza a través de calaixos, per evitar els encastaments. És un detall en forma de trava, molt similar a les solucions d’enteixinats plans.

En la rehabilitació d’aquesta tipologia d’estructures s’ha d’anar en molta cura amb la seva podridura, perquè la reparació d’aquesta unió ha de garantir l’estabilitat del conjunt, intentant evitar encastament i configurant la continuació de l’estrep, així com la reparació del calaix entre el tirant i l’estrep.

Enteixinat de cavall i pont: El conjunt és molt similar a l’anterior, amb la suma d’una biga horitzontal denominada pont, que lliga els cavalls, reduint així l’empenta horitzontal.

Aquesta biga pont es lliga a la del cavall augmentant la inèrcia del conjunt de l’estructura. Era molt usual per a llums superiors a l’exemple anterior. Aquest nus, també a través d’encaixos, es realitza primerament tan sols per la forma i posteriorment amb els anys amb l’ajuda d’unions metàl·liques, tal com es pot veure en el següent detall:

Enteixinat de carener i aiguafons: Aquest últim sistema constitueix la forma de l’anterior però amb un entramat totalment pla decoratiu, semblant a l’última tipologia, transformant l’aspecte interior triangular del sostre en un perfecte trapezi. Aquesta estructura però no utilitza tirants, ja que ja està dotada de prou rigidesa per la forma del conjunt.

 

Presbiteri de la capella San Ildefonso a la Universitat d’Alcalá d’Henares

PUBLICITAT

L'Informatiu Aluminosis aparellador arquitectura Caateeb ciment aluminós Ciment Portland construcció formigó Materials Tecnologia

Patologies dels sostres amb ciment aluminós

Què succeeix actualment amb els formigons amb ciment aluminós? Són tan especials en comparació amb el tradicional formigó de ciment portland?

Escrit per -

Tot i que ha passat molt temps des de l’aparició del formigó amb ciment aluminós, encara és habitual esgarrifar-se cada cop que escoltem la paraula “aluminós”. Però que succeeix actualment amb aquests tipus de formigons? Són tan especials en comparació amb el tradicional formigó de ciment portland?

El ciment és un conglomerant hidràulic artificial de naturalesa inorgànica, que gairebé mai s’empra sol. Combinat amb aigua i àrids forma una barreja mal·leable i plàstica que s’anomena formigó. Així, quines són les principals diferències entre els dos ciments?

La composició química

Mentre el ciment portland s’obté de la polvorització del clínquer de portland i l’addició de guix, el ciment aluminós es fabrica mitjançant la barreja i posterior molat de pedra calcària i bauxita. El preu també era diferent, el formigó amb ciment Portland tenia un preu més ajustat, en canvi l’aluminós era molt més car, perquè presentava complicacions en la seva fabricació, pels forns especials amb altes temperatures.

En canvi, en la posada en obra i execució, els dos formigons eren molt similars, ambdós necessitaven semblant quantitat d’aigua per la hidratació, barreges d’agregats i una maquinària similar.

Així doncs, perquè es va començar a comercialitzar el formigó amb ciment aluminós si a simple vista no hi havia diferències substancials i era més car que el de portland?

  • Assoleix una elevada resistència amb un temps molt reduït. A les 24 hores de la seva execució adquireix valors similars al ciment portland als 28 dies.
  • S’executa amb facilitat a baixes temperatures.
  • Resisteix altes temperatures. Si aquest ciment és barrejat amb agregats, forma formigons refractaris, capaços de suportar temperatures superiors als 1.900ºC.
  • Resisteix els àcids, sulfats i aigua marina. Els formigons amb ciment aluminós es veuen afectats també per ambients àcids, però a diferència dels formigons convencionals, els que contenen ciment aluminós poden resistir la corrosió provocada per àcids de pH menors que els formigons convencionals.

El ciment aluminós presentava nombrosos avantatges, que compensaven el seu alt cost, introduintse paulatinament en els sistemes constructius del nostre parc edificatori dels anys 50 i 60. Però aquest material no només gaudia de grans qualitats, el pas del temps li anava en contra.

El primer que s’ha d’inspeccionar és la possible localització de fallida per resistència, a través d’observació de fissures per flexió i tallant

 

Les reaccions d’hidratació

Mentre el formigó portland conté un ciment amb la presencia de calç (Ca(OH)2), el ciment aluminós té hidròxid d’alumini (Al (OH)3). Aquests ciments és recomanable que no estiguin sotmesos a temperatures superiors a 30º, ja que a partir d’aquesta temperatura el ciment té més probabilitats de reacció. Una prova d’això és la diferència de patologies sorgides a França i Espanya, on ambdós països van utilitzar habitualment aquest formigó. Hi ha altres estudis que indiquen que la quantitat d’aigua en la seva execució també intervé en aquesta transformació. En aquests casos, la reacció d’hidratació canvia i s’obté la formació de cristalls cúbics i una major producció d’Al (OH)3, provocant una reducció del seu volum i per tant un augment de porositat; així com una disminució de la seva resistència. La producció de carbonats càlcics i hidròxids d’alumini origina al mateix temps una reducció del seu pH, que facilita la corrosió de l’acer, i genera òxids expansius que poden ocasionar fissures en el recobriment de les biguetes de formigó armat.

Assaig en ciment aluminós. Fotografia de Header Picture durabilidad del cemento de aluminato de calcio.

Aquesta pèrdua de resistència transcorre però, durant els primers 10 anys de vida, passats aquests, la resistència ja no minva més, això sí, el problema de la porositat i la reducció del pH hi persisteix. No obstant, aquesta problemàtica vinculada a la humitat la pateixen molts altres materials estructurals, com l’acer i la fusta, així com el formigó amb ciment portland que a més a més, també presenta problemes de carbonatació, que comporta igual que en el ciment aluminós, una baixada de pH i una possible corrosió de l’armat.

Les reaccions d’hidratació

Tenint en compte l’actual estabilitat del formigó amb ciment aluminós respecte a la possible reducció de la seva resistència, aquest comprèn una problemàtica similar al convencional portland:

El primer que s’ha d’inspeccionar és la possible localització de fallida per resistència, a través d’observació de fissures per flexió i tallant. Aquesta patologia però, és poc habitual, obtenint així la màxima problemàtica en la corrosió de l’armat de les biguetes. És aquí on actualment recau la màxima incertesa de la estabilitat de les biguetes.

La prospecció de l’armat

A partir d’una anàlisi acurada de les biguetes que podria consistir en una inspecció visual, un reportatge fotogràfic, realització de cales, descripció dels armats i proves de laboratori sobre les propietats mecàniques i químiques si escau, es poden designar diferents resultats en la possible reducció de la secció (vegeu l’article: El Règim Elàstic 0, de Josep M. Genescà i Marcel Cruells):

[table id=48 /]

Les actuacions en biguetes deteriorades per corrosió

Tal com s’ha indicat en el quadre anterior, les possibles solucions a realitzar divergeixen entre substitució funcional, reforç estructural i actuacions preventives. La substitució completa de sostres és molt poc habitual, a causa del seu elevat cost, de la possible incompatibilitat en l’obra i de la manca d’arriostrament del conjunt durant l’execució. També cal recordar la necessitat de passivar l’armat existent en totes les actuacions, ja que millora considerablement la durabilitat de l’element.

[table id=49 /]

Complexitat en les solucions

En el cas de la substitució funcional, hi ha un problema en concret que requereix d’estudi específic. Quan el sistema estructural vertical sigui de parets de càrrega de maçoneria o fàbrica de maó, la seva connexió implica la part menys racional de la intervenció. A causa de la complexitat de recolzament la unió es realitza a través de tacs químics, produint a la paret moment flectors que anteriorment no actuaven. Si l’edifici presenta un dèficit d’arriostrament es pot adoptar, com a suport dels perfils, un recolzament continu que lligui les diverses parets.

Pel que fa al reforç estructural, la complicació en les unions, així com en els connectors, produeix que majoritàriament la solució final escollida sigui la de la substitució funcional, tal com es realitza amb una gravetat molt greu.

PUBLICITAT

L'Informatiu Aparelladors arquitectura Caateeb Cultura Disseny Façana Joan Brossa Josep Pla Narbona LLagosta Poema visual Poesia

Cent lletres i un llagost

Una obra de Joan Brossa, feta amb la col·laboració de Josep Pla Narbona, va vestir de poesia la façana del Col·legi d'Aparelladors de Barcelona el 15 de juny de 1993. Després de 25 anys, segueix sent un autèntic espectacle visual.

Escrit per -

El 15 de juny de 1993 la façana del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) es va vestir de poesia. S’inaugurava el Poema visual per a una façana, una obra de Joan Brossa, feta amb la col·laboració de l’artista plàstic Josep Pla Narbona, que va convertir el número 5 del carrer Bon Pastor en un destacat fragment del paisatge urbà barceloní. Amb aquesta obra, un dels poetes i autors plàstics més singulars del nostre país ens va regalar una clara mostra del seu esperit inquiet i transgressor. Un esperit obsessionat per l’alfabet, apassionat per les lletres i enamorat de la lletra “A”, per ser el símbol de l’origen per excel·lència.

Han passat 25 anys des d’aquell dia però, encara avui, aturar-se davant la façana del CAATEEB és aturar-se davant d’un autèntic espectacle visual. Per gaudir-lo, cal entendre’n el significat. Com fer-ho? Només cal obrir bé els ulls i llegir cada detall amb autèntics ulls brossians.

La instal·lació d’aquest poema visual culminava les obres de reforma de la seu central del Col·legi, iniciades dos anys abans amb l’objectiu d’adequar l’edifici a les noves necessitats. Era un període de creixement de l’entitat, s’havien posat en marxa nous serveis i més activitats però l’edifici tenia una distribució que limitava aquest creixement. Amb la reforma, l’edifici va guanyar espai interior, es va fer una nova distribució de les comunicacions verticals i es va transformar en la seu que coneixem avui. Un cop acabades les obres de l’interior, es va pensar en un element que facilités una major presència ciutadana. La Junta de Govern que presidia Carles Puiggrós, va decidir fer una aposta imaginativa, engrescadora i també arriscada, com va ser fer l’encàrrec a Joan Brossa, que en aquella època havia finalitzat el Poema visual en tres parts als jardins del Velòdrom i en el qual començava a aplicar el que el poeta anomenava “Poesia experimental” a l’urbanisme i l’arquitectura.

El poema visual del CAATEEB atorgava una nova personalitat i projecció ciutadana a una façana que anteriorment era força desapercebuda en el brogit de la ciutat.

Gran expectació ciutadana

Joan Brossa amb una lletra del poema.
Joan Brossa amb una lletra del poema.

Aquest Poema visual per a una façana, de Joan Brossa, consta d’un seguit de 100 lletres de colors, de les quals 50 constitueixen el rètol del “Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona” i, les altres 50, s’ordenen alfabèticament per tota la façana. El poema es culmina amb una escultura: un llagost de 3 tones d’acer ideat per Joan Brossa i plasmat pel pintor i dissenyador Josep Pla-Narbona.

I es va inaugurar, enmig d’una gran expectació que va provocar els elogis de la premsa “Un gran llagost ha aparegut al cim del Col·legi d’Aparelladors”, repetien els titulars. I la façana de les lletres de colors entrava a formar part definitivament del paisatge urbà de Barcelona i també de l’ànima de la institució.

Per posar en valor aquest patrimoni cultural únic, el CAATEEB va instal·lar fa 5 anys una placa commemorativa a la planta baixa del Caateeb, per tal que els passejants i turistes que cada dia es sorprenen amb el poema visual, puguin identificar l’autoria de l’obra i el seu significat. Aquest poema visual ja ha adquirit dins de la història de l’art contemporani tota la importància que mereix junt a la resta de l’obra de Joan Brossa i Josep Pla Narbona. Per a això, el Col·legi va comptar amb la col·laboració de la Fundació Joan Brossa, entitat nascuda l’any 1999 amb la missió de conservar, exhibir i difondre l’obra d’aquest artista polièdric, així com la de promoure l’esperit
transformador i creatiu de la seva producció.

Amb motiu del 25 aniversari, el CAATEEB ha editat un fulletó explicatiu per difondre adequadament el poema visual entre els ciutadans curiosos i els turistes que passegen pel carrer Bon Pastor de Barcelona i alcen la vista davant d’aquesta obra sorprenent.

L’insecte gegantí queda instal·lat en la terrassa del Col·legi d’Aparelladors

PUBLICITAT