Cercar Error
L'Informatiu ciment aluminós formigó sostres unidireccionals Tecnologia

La diagnosi de sostres unidireccionals de formigó amb ciment aluminós

A l’article publicat a L’Informatiu 347 de febrer 2016 es recollien tot un seguit de reflexions sobre la problemàtica de les biguetes de formigó amb ciment aluminós respecte les de ciment pòrtland. La importància d’aquest estudi recau en la comprensió de la totalitat del bloc fins a l’estudi en detall del material.

Escrit per -

A l’article la problemàtica de les biguetes de formigó amb ciment aluminós respecte les de ciment pòrtland publicat a L’Informatiu 347 de febrer 2016 es recollien tot un seguit de reflexions sobre si els formigons amb ciment aluminós eren més especials que els tradicionals de pòrtland i quines eren les principals diferències entre els dos. Es va establir així doncs, una visió general de l’estat d’aquestes biguetes i va siste­matitzar un conjunt de solucions a adoptar. Però un cop ens trobem amb un edifici amb biguetes de formigó de ciment aluminós, quins són els passos que hem de seguir? Quin és el procés correcte d’una diagnosi estructural?

L’Annex D del document bàsic de seguretat estructural estableix que: “L’avaluació estruc­tural d’un edifici existent es realitza, normalment, mitjançant una verificació quantitativa de la seva capacitat portant i, si escau, de la seva aptitud al servei, tenint en compte els processos de deteriorament possibles.” És a dir, s’haurà de quantificar la seva capacitat resistent, així com les seves patologies, per a donar resposta als usuaris sobre la durabilitat d’aquest. Quins passos són aquests? Que prioritzarem en l’estudi estructural d’un edifici?

La importància d’aquest estudi recau en la comprensió de la totalitat del bloc fins a l’estudi en detall del material. Així doncs, l’anàlisi es realitza donant resposta als següents apartats segons prio­rització:

  1. El funcionament estructural del conjunt de l’edi­fici
  2. Tipologia i funcionament del sostre
  3. La tipologia de la bigueta
  4. Les característiques del formigó.

S’ha d’entendre l’edifici funcionalment com un tot, fins a trossejar-lo a les característiques del material en concret. Només així obtindrem resultats útils que donaran resposta als usuaris i els dotaran d’una pla­nificació d’actuacions a realitzar:

  • Anàlisi de l’estabilitat del conjunt estructural.
  • Estudi de la resistència del sostre.
  • Verificació de l’estat de degradació del sostre.
  • L’expectativa de durabilitat

Com a resposta a aquesta planificació, per realitzar una diagnosi fiable cal establir un sistema de reconei­xement de l’edifici, que faci comparables i tipificables els resultats obtinguts en les observacions i en les anàlisis dutes a terme. Els nivells a realitzar s’inici­aran des d’un reconeixement visual, fins a proves a laboratori, segons les fases següents:

  • Fase 1: la primera visita
  • Fase 2: verificació de contingut de ciment alumi­nós
  • Fase 3: l’estudi del conjunt
    • 3.1. Aixecament de plantes, alçats i seccions
    • 3.2. Aixecament estructura
    • 3.3. Reconeixement i localització de patologies
    • 3.4. Quantificació de zones a estudiar.
    • 3.5. Realització de prospeccions
    • 3.6. Resultats de prospeccions
    • 3.7. Conclusions de les prospeccions
  • Fase 4: l’estudi del material
  • Fase 5: verificació de la capacitat portant i estat límit de servei de l’estructura
  • Fase 6: propostes d’actuació i recomanacions d’us i manteniment de la zona estudiada

Les fases de la diagnosi

  • Fase 1: la primera visita

La inspecció preliminar és molt important per a començar a conèixer l’edifici i les seves patologies estructurals. És molt valuós endinsar-se en l’edifici, tenint en compte certs paràmetres inicials, per a des­cobrir possibles lesions ocultes. Aquests paràmetres bàsics són l’any de construcció, les reparacions i actu­acions que s’han realitzat i els problemes generals.

És per aquesta raó que un estudi previ a la visita ini­cial i una fitxa d’ajuda per a la inspecció són de gran utilitat per a obtenir el màxim de resultats aprofita­bles en l’estudi.

[table id=9 /]

Aquest primer contacte i recopilació de dades és necessari per a situar-nos i començar a pensar en la gravetat de les lesions i la seva possible localització, i així a poc a poc comptar amb un conjunt de docu­mentació fiable per a garantir solucions específiques.

L’observació de lesions o altres successos descrits anteriorment fan necessari d’un estudi més acurat, la diagnosi, on el següent pas serà l’aixecament de l’edifici i estudi del seu conjunt.

Tot i així, tenint en compte la possible presència de ciment aluminós, encara que no hi hagi lesions, s’aconsella la verificació a partir d’un assaig en algun element estructural.

  • Fase 2: verificació de contingut de ciment alu­minós

En la mateixa visita inicial o en una segona visita serà ja necessari començar a saber si en l’edifici es localitza formigó amb ciment aluminós. Així doncs s’estudiarà quina és la possible zona més malmesa i es realitzarà una prospecció.

Una segona fitxa ens facilitarà la tria de la prospecció:

[table id=10 /]

A la vista dels resultats de l’observació i de les possi­bles lesions, s’escull la zona per a realitzar l’assaig. En general, el màxim risc es situa en zones on la humitat i els canvis tèrmics poden haver accelerat la degrada­ció dels elements estructurals. Cal tenir en compte que les zones de risc màxim: són sostres sanitaris sense ventilació i sostres sobre els quals es localitzin galeries, safareigs i banys.

Exemples:

L’assaig que s’efectuarà serà el test d’oxina. S’aconsella trencar una aleta inferior de la bigueta a una distància de 50cm del suport, fins a descobrir l’armadura.

A partir dels resultats obtinguts, verificarem la necessitat de diagnosi.

Cal dir que tot i que no observem lesions aparents, en cas positiu de ciment aluminós, es aconsellable realitzar inspeccions oculars, ja que aquest tipus de formigó té greus problemes amb presència d’humi­tat. Per aquesta raó és aconsellable realitzar un pla de prospeccions per a les zones més humides.

  • Fase 3: l’estudi del conjunt

En la mateixa visita inicial o en una segona visita serà ja necessari començar a tipificar el tipus d’estructura horitzontal, on es localitzen les possibles biguetes amb formigó amb ciment aluminós.

S’ha de tenir en compte que moltes vegades, s’utilit­zaven diferents tipus de sostre en una mateixa obra, ja que el cost de biguetes amb formigó de ciment aluminós era més elevat que les de pòrtland i només s’empraven quan era necessària una ràpida construc­ció.

Per a realitzar una exploració més exhaustiva, s’acon­sella realitzar els següents passos:

  • 3.1. aixecament de plantes, alçats i seccions
  • 3.2. aixecament estructura
  • 3.3. reconeixement i localització de patologies
  • 3.4. quantificació de zones a estudiar.
  • 3.5. realització de prospeccions
  • 3.6. resultats de prospeccions

 

  • 3.7. conclusions de les prospeccions

Les conclusions a obtenir són directament proporcionals a la gravetat de les lesions. La classificació de la gravetat de les lesions es pot realitzar segons el Decret 67/2015, de 5 de maig, per al foment del deure de conservació, man­teniment i rehabilitació dels edificis d’habitatges, mitjançant les inspeccions tècniques i el llibre de l’edifici:

Aquesta classificació ajuda a poder ordenar i clarificar la planificació de les posteriors actuacions. L’objectiu d’aquesta fase és detectar lesions estructurals molt greus que precisin una intervenció immediata (apuntalament) i determi­nar i sistematitzar possibles actuacions de reparació.

Un cop s’hagin obtingut totes les dades necessàries i inspeccionat l’edifici iniciarem un estudi més profund,format per extracció de mostres i assajos a laboratori. Si les observacions realitzades permeten pressuposar falles impor­tants per al correcte funcionament del conjunt estructural, pot ser aconsellable no seguir amb les fases del reconeixement, per no comprometre encara més el conjunt de l’edifici i la seva estabilitat.

[table id=1 /]

  • Fase 4: l’estudi del material

Finalment s’extrauran unes mostres de diferents tipologies de sostres, per a tipificar-los i extreure la major informació útil per a posteriors càlculs estruc­turals i actuacions.

En el moment de l’extracció de les mostres també és molt necessari apuntar la màxima informació de tots els diferents sostres de l’edifici. Eines complementa­ries com fitxes o i dibuixos a ma alçada són necessaris per a la recepció de la màxima informació.

[table id=11 /]

Finalment de cada bigueta composta de diferent ciment, es realitzaran assajos. Recordar que les extra­ccions es realitzen a una aleta inferior de la bigueta a una distància de 50cm del suport, fins a descobrir l’armadura. Les proves útils a realitzar són:

[table id=18 /]

  • Fase 5: verificació de la capacitat portant i estat limit de servei

A partir de les dades obtingudes en les prospeccions i els resultats del laboratori, en cas necessari, es rea­litzarà el càlcul estructural de capacitat portant i estat límit de servei.

És molt important tenir en compte la reducció real de l’armat interior de les biguetes, i realitzar aquest recàlculs amb els valors actuals.

Cal remarcar, que el funcionament isostàtic d’aquests sostres, faciliten el càlculs estructurals, obtenint en la majoria dels casos un sistema de biguetes recolzades en parets de càrrega.

  • Fase 6: propostes d’actuació i recomenacions d’us i manteniment

L’objectiu d’aquestes investigacions és determinar l’estat de conservació de l’estructura, la seva capacitat mecànica i les expectatives de durabilitat per poder decidir les possibles intervencions.

A partir dels resultats obtinguts en la tipificació de lesions, els assajos, així com en la verificació estructu­ral, es poden ja començar a dictar diferents solucions de reparació.

Recordar que l’article La problemàtica de les bigue­tes de formigó amb ciment aluminós respecte les de ciment pòrtland de L’Informatiu 347 de febrer 2016 tipifica algunes possibles intervencions.

Tot i així, a més a més, no oblidar d’incorporar al final del document de diagnosi, un llistat de reco­manacions d’ús i manteniment per a l’usuari, molt important quan l’estructura compte amb presència de ciment aluminós.

Aquestes recomanacions han d’estar orientades a reduir els factors que poden perjudicar la seguretat de l’edifici i que es resumeixen en un bon control i manteniment de l’edifici.

  • No incrementar càrregues puntuals i eliminar les concentracions temporals de càrregues
  • Mantenir alerta contínua a possibles símptomes de perill
  • Evitar humitats
  • Inspeccions periòdiques per conèixer evolució dels elements estructurals.

PUBLICITAT

L'Informatiu cemento aluminoso forjados unidireccionales Hormigón Tecnologia

El diagnóstico de forjados unidireccionales de hormigón con cemento aluminoso

En el artículo publicado en “L’Informatiu 347" de febrero 2016 se recogían toda una serie de reflexiones sobre la problemática de las viguetas de hormigón con cemento aluminoso respecto a las de cemento portland. La importancia de este estudio recae en la comprensión de la totalidad del bloque hasta el estudio en detalle del material.

Escrit per -

En el artículo La problemática de las viguetas de hormigón con cemento aluminoso respecto de las de cemento pórtland publicado en L’Informatiu 347, de febrero de 2016, se recogían una serie de reflexiones sobre si los hormigones con cemento aluminoso eran más especiales que los tradicionales de pórtland y cuáles eran las principales diferencias entre los dos. Así pues, se estableció una visión general del estado de estas viguetas y se sistematizó un conjunto de soluciones a adoptar. Pero, una vez nos encontramos con un edificio con viguetas de hormigón de cemento aluminoso, ¿cuáles son los pasos que debemos seguir? ¿Cuál es el proceso correcto de un diagnóstico estructural?

El Anexo D del documento básico de seguridad estructural establece que: “La evaluación estructural de un edificio existente se realiza, normalmente, mediante una verificación cuantitativa de su capacidad portante y, en su caso, de su aptitud al servicio, teniendo en cuenta los procesos de deterioro posibles”. Es decir, se deberá cuantificar su capacidad resistente, así como sus patologías, para dar respuesta a los usuarios sobre la durabilidad del mismo. ¿Qué pasos son estos? ¿Qué priorizaremos en el estudio estructural de un edificio?

La importancia de este estudio recae en la comprensión de la totalidad del bloque hasta el estudio detallado del material. Así pues, el análisis se realiza dando respuesta a los siguientes apartados, según priorización:

  1. El funcionamiento estructural del conjunto del edificio.
  2. Tipología y funcionamiento del techo.
  3. La tipología de la vigueta.
  4. Las características del hormigón.

Se debe entender el edificio funcionalmente como un todo, hasta trocearlo en las características del material en concreto. Solo así obtendremos resultados útiles que darán respuesta a los usuarios y les dotarán de una planificación de actuaciones a realizar:

  • Análisis de la estabilidad del conjunto estructural.
  • Estudio de la resistencia del techo.
  • Verificación del estado de degradación del techo.
  • La expectativa de durabilidad.

Como respuesta a esta planificación, para realizar un diagnóstico fiable es necesario establecer un sistema de reconocimiento del edificio que haga comparables y tipificables los resultados obtenidos en las observaciones y en los análisis llevados a cabo. Los niveles a realizar se iniciarán desde un reconocimiento visual hasta pruebas en laboratorio, según las fases siguientes:

  • Fase 1: La primera visita.
  • Fase 2: Verificación de contenido de cemento aluminoso.
  • Fase 3: El estudio del conjunto.
    • 3.1. Levantamiento de plantas, alzados y secciones.
    • 3.2. Levantamiento de la estructura.
    • 3.3. Reconocimiento y localización de patologías.
    • 3.4. Cuantificación de zonas a estudiar.
    • 3.5. Realización de prospecciones.
    • 3.6. Resultados de prospecciones.
    • 3.7. Conclusiones de las prospecciones.
  • Fase 4: El estudio del material.
  • Fase 5: Verificación de la capacidad portante y estado límite de servicio de la estructura
  • Fase 6: Propuestas de actuación y recomendaciones de uso y mantenimiento de la zona estudiada.

Las fases del diagnóstico

  1. Fase 1: La primera visita

La inspección preliminar es muy importante para empezar a conocer el edificio y sus patologías estructurales. Es muy valioso adentrarse en el edificio, teniendo en cuenta ciertos parámetros iniciales, para descubrir posibles lesiones ocultas. Estos parámetros básicos son el año de construcción, las reparaciones y actuaciones que se han realizado y los problemas generales.

Esta es la razón por la que un estudio previo a la visita inicial y una ficha de ayuda para la inspección son de gran utilidad para obtener los máximos resultados aprovechables en el estudio.

[table id=29 /]

Este primer contacto y recopilación de datos es necesario para situarnos y empezar a pensar en la gravedad de las lesiones y su posible localización, y así, poco a poco, contar con un conjunto de documentación fiable para garantizar soluciones específicas.

La observación de lesiones u otros sucesos descritos anteriormente hacen necesario un estudio más cuidadoso, el diagnóstico, para el cual el siguiente paso será el levantamiento del edificio y el estudio de su conjunto.

Sin embargo, teniendo en cuenta la posible presencia de cemento aluminoso, aunque no haya lesiones, se aconseja la verificación a partir de un ensayo en algún elemento estructural.

  1. Fase 2: Verificación de contenido de cemento aluminoso

En la misma visita inicial o en una segunda visita será ya necesario empezar a saber si en el edificio se localiza hormigón con cemento aluminoso. Así pues, se estudiará cuál es la posible zona más dañada y se realizará una prospección.

Una segunda ficha nos facilitará la elección de la prospección:

[table id=30 /]

A la vista de los resultados de la observación y de las posibles lesiones, se escoge la zona para realizar el ensayo. En general, el máximo riesgo se sitúa en zonas donde la humedad y los cambios térmicos pueden haber acelerado la degradación de los elementos estructurales. Hay que tener en cuenta que las zonas de riesgo máximo son: forjados sanitarios sin ventilación y techos sobre los que se localicen galerías, lavaderos y baños.

Ejemplos:

El ensayo que se efectuará será el test de oxina.
Se aconseja romper una aleta inferior de la vigueta a una distancia de 50 cm del soporte, hasta descubrir la armadura.

A partir de los resultados obtenidos, verificaremos la necesidad de diagnóstico.
Hay que decir que aunque no observemos lesiones aparentes, en caso de positivo en cemento aluminoso, es aconsejable realizar inspecciones oculares, ya que este tipo de hormigón tiene graves problemas en presencia de humedad. Por esta razón, es aconsejable establecer un plan de prospecciones para las zonas más húmedas.

  1. Fase 3: El estudio del conjunto

En la misma visita inicial o en una segunda visita será ya necesario empezar a tipificar el tipo de estructura horizontal donde se localizan las posibles viguetas con hormigón con cemento aluminoso.

Hay que tener en cuenta que muchas veces se utilizaban diferentes tipos de techo en una misma obra, ya que el coste de viguetas con hormigón de cemento aluminoso era más elevado que las de pórtland y solo se empleaban cuando era necesario construir rápido.

Para realizar una exploración más exhaustiva, se aconseja seguir los pasos siguientes:

  • 3.1. Levantamiento de plantas, alzados y secciones.
  • 3.2. Levantamiento de estructura.
  • 3.3. Reconocimiento y localización de patologías.
  • 3.4. Cuantificación de zonas a estudiar.
  • 3.5. Realización de prospecciones.
  • 3.6. Resultados de prospecciones.

  • 3.7. Conclusiones de las prospecciones.

3.7. Conclusiones de las prospecciones

Las conclusiones a obtener son directamente proporcionales a la gravedad de las lesiones. La clasificación de la gravedad de las lesiones se puede realizar según el Decreto 67/2015, de 5 de mayo, para el fomento del deber de conservación, mantenimiento y rehabilitación de los edificios de viviendas, mediante las inspecciones técnicas y el libro del edificio:

Esta clasificación ayuda a poder ordenar y clarificar la planificación de las actuaciones posteriores. El objetivo de esta fase es detectar lesiones estructurales muy graves que precisen una intervención inmediata (apuntalamiento), y determinar y sistematizar posibles actuaciones de reparación.

Una vez se hayan obtenido todos los datos necesarios e inspeccionado el edificio iniciaremos un estudio más profundo, formado por extracción de muestras y ensayos en laboratorio. Si las observaciones realizadas permiten presuponer fallas importantes para el correcto funcionamiento del conjunto estructural, puede ser aconsejable no seguir con las fases del reconocimiento, para no comprometer aún más el conjunto del edificio y su estabilidad.

[table id=31 /]

  1. Fase 4: El estudio del material

Finalmente se extraerán unas muestras de diferentes tipologías de techos para tipificar y extraer la mayor información útil de cara a posteriores cálculos estructurales y actuaciones.

En el momento de la extracción de las muestras también es muy necesario apuntar la máxima información de todos los diferentes techos del edificio. Para obtener la máxima información son necesarias herramientas complementarias como fichas o/y dibujos a mano alzada.

[table id=32 /]

Finalmente, de cada vigueta compuesta de diferente cemento se deben realizar ensayos. Recordar que las extracciones se practican en una aleta inferior de la vigueta y a una distancia de 50 cm del soporte, hasta descubrir la armadura. Las pruebas útiles a realizar son:

[table id=33 /]

  1. Fase 5: Verificación de la capacidad portante y estado límite de servicio

A partir de los datos obtenidos en las prospecciones y los resultados del laboratorio, en caso necesario se realizará el cálculo estructural de capacidad portante y estado límite de servicio.

Es muy importante tener en cuenta la reducción real del armado interior de las viguetas, y hacer estos recálculos con los valores actuales.

Cabe destacar que el funcionamiento isostático de estos techos facilita los cálculos estructurales, y en la mayoría de los casos se obtiene un sistema de viguetas apoyadas en paredes de carga.

  1. Fase 6: Propuestas de actuación y recomendaciones de uso y mantenimiento

El objetivo de estas investigaciones es determinar el estado de conservación de la estructura, su capacidad mecánica y las expectativas de durabilidad, para poder decidir las posibles intervenciones.

A partir de los resultados obtenidos en la tipificación de lesiones, los ensayos, así como en la verificación estructural, se pueden ya empezar a dictar diferentes soluciones de reparación.

Recordar que el artículo La problemática de las viguetas de hormigón con cemento aluminoso respecto de las de cemento pórtland de L’Informatiu 347, de febrero de 2016, tipifica algunas intervenciones posibles.

Sin embargo, además, no debemos olvidarnos de incorporar, al final del documento de diagnóstico, un listado de recomendaciones de uso y mantenimiento para el usuario, muy importante cuando la estructura cuenta con la presencia de cemento aluminoso.

Estas recomendaciones deben estar orientadas a reducir los factores que pueden perjudicar la seguridad del edificio, y que se resumen en un buen control y mantenimiento del edificio.

  • No incrementar cargas puntuales y eliminar las concentraciones temporales de cargas.
  • Mantener alerta continua a posibles síntomas de peligro.
  • Evitar humedades.
  • Inspecciones periódicas para conocer la evolución de los elementos estructurales.

PUBLICITAT

L'Informatiu agua caliente sanitaria (ACS) biomasa bombas de calor bombas de calor geotérmicas consumo cero consumo de energía casi nulo consumo energético consumo nulo de energía eficiència energètica energia energia eòlica energia fotovoltaica energia geotèrmica energia solar tèrmica energías renovables geotèrmia Nearly Zero Energy Builder NGS NZEB recursos geotérmicos Tecnologia

Ventajas de la energía geotérmica

La energía geotérmica es la energía almacenada como calor bajo la superficie de la tierra sólida. Explicamos cómo funciona, las dificultades tecnológicas que comporta, las ventajas medioambientales, un par de experiencias exitosas y un análisis previo donde se expone la situación energética de nuestro país.

Escrit per -

Para abordar los principios básicos de la energía geotérmica podríamos limitarnos a explicar cómo funciona, las dificultades tecnológicas que conlleva, las ventajas medioambientales y presentar un par de experiencias exitosas. Pero quizás por nuestra vocación académica, nos ha parecido que sería conveniente hacer una introducción y exponer la situación energética de nuestro país (sea la que sea, mientras queramos seguir en la Unión Europea) con relación al sector de la edificación y los retos que se nos presentan en el futuro inmediato.

En 2010, se publicó la Directiva Europea 2010/31/UE, que en su artículo 9 regulaba los edificios de consumo de energía casi nulo (EECN), y en el apartado 1 obligaba a los Estados miembros a que, como máximo el 31 de diciembre de 2020, todos los edificios nuevos fueran de consumo de energía casi nulo, fecha que se adelantaba al 31 de diciembre de 2018 para los edificios nuevos que estuvieran ocupados o fueran propiedad de las autoridades públicas.

¿Qué es un edificio de consumo de energía casi nulo o NZEB (del inglés, Nearly Zero Energy Buildings)?

“Un edificio con un grado de eficiencia energética muy alto, que se determinará de conformidad con el anexo 1. La cantidad casi nula o muy baja de energía requerida debería estar cubierta, en muy amplia medida, por energía procedente de fuentes renovables, incluida la energía procedente de fuentes renovables producida in situ o en el entorno.” Efectivamente, la definición era amplia y su aplicación práctica (por ejemplo, ¿qué se entiende por “un nivel de eficiencia energética muy alto?”, o ¿cuál sería la “contribución significativa” recomendada para la energía procedente de fuentes renovables?, o ¿qué podemos considerar in situ y qué “en el entorno?”) era competencia de los Estados miembros.

Para alcanzar el objetivo de la Directiva, se establecía el deber de los Estados miembros de elaborar planes nacionales destinados a aumentar el número de edificios de consumo de energía casi nulo, y si bien la Directiva no establecía de forma explícita un límite temporal para el cumplimiento de esta obligación, la Comisión comunicó a finales de 2013 que el plazo para remitir dicho Plan era el 4 de marzo de 2014.

La realidad es que, en fecha 5 de noviembre de 2014 (dos meses después), el Ministerio de Fomento remitió a la unión Europea el Proyecto Piloto 6424/14/MOVE. Comunicación Información artículo 9 de la Directiva 2010/31/UE. Eficiencia Energética de Edificios, que ni define ni hace una aplicación práctica de la definición. Según el último informe de la UE, con fecha de octubre de 2014, España y Grecia tenían el dudoso honor de ser los dos únicos países de la Unión que no habían definido qué es un NZEB. Hasta donde nosotros sabemos, a estas alturas seguimos sin esta definición… y suponemos que no será publicada a corto plazo, aunque sería una buena noticia que cuando se publique este artículo estuviéramos equivocados.

Dado que no tenemos un Plan Nacional que nos marque las pautas, intentaremos hacer una trasposición de lo que dice la Directiva para saber qué retos tecnológicos y profesionales se nos presentan a muy corto plazo, y a partir de este punto ya podremos hablar de energía geotérmica y de biomasa.

La UE recomienda que para aplicar en la práctica la definición de EECN, deberíamos tener en cuenta que, por ejemplo, en la zona mediterránea:

  • Las oficinas deberían consumir entre 20-30 kWh/(m2/año) de energía primaria neta, con, normalmente, un uso de energía primaria de 80-90 kWh/m2/año), cubierto por 60 kWh/(m2/año) procedentes de fuentes renovables in situ.
  • Las viviendas unifamiliares nuevas deberían consumir entre 0-15 kWh/(m2/año) de energía primaria neta, con, normalmente, un uso de energía primaria de 50-65 kWh/(m2/año), cubierto por 50 kWh/(m2/año) procedentes de fuentes renovables in situ.

Tal como indica el documento de recomendaciones que publicó la UE el 29 de julio de 2016, para promover los EECN y garantizar que antes de 2020 todos los edificios nuevos lo sean, los sistemas de energía renovables que se aplican con mayor frecuencia en los EECN son los de energía solar térmica y fotovoltaica instalados en los propios edificios (y, en este sentido, sí tenemos un CTE que obliga a instalar estos sistemas en los edificios nuevos). Pero el mismo documento cita textualmente “otras fuentes de energía renovables que también se pueden utilizar en ellos son la geotérmica (producida por bombas de calor que aprovechan el calor del suelo) y la biomasa”. Y, por lo tanto, ya hemos llegado al punto que queríamos: explicar cómo podemos incorporar estas energías renovables en los nuevos edificios si queremos cumplir con las directivas europeas.

Principios básicos de la energía geotérmica

Según la Directiva Europea 2009/28/CE, la energía geotérmica es la energía almacenada en forma de calor bajo la superficie de la tierra sólida. Como su mismo nombre indica, geotermia es el calor de la tierra, y engloba el calor almacenado en rocas, suelos y aguas subterráneas, independientemente de su temperatura, profundidad o procedencia. El origen de este calor se encuentra en la misma estructura geológica de la tierra, que hace que el 99 % de la masa de la tierra se encuentre a más de 1.000 °C. Este calor fluye muy lentamente hacia la superficie terrestre mediante conducción, convección y radiación. Este flujo de calor es cuantificable, obteniéndose como el producto del gradiente geotérmico y de la conductividad térmica del terreno.

Las ventajas de la energía geotérmica y de las bombas de calor geotérmicas se encuentran  tanto en la línea del ahorro económico como de funcionamiento.

Podemos distinguir dos tipos de aprovechamiento de este calor: eléctrico, con yacimientos de alta y media temperatura; y térmico, con recursos geotérmicos de baja o muy baja temperatura, en este último caso mediante la utilización de bombas de calor geotérmicas.

Dependiendo de la temperatura a la que se encuentra el yacimiento geotérmico, el aprovechamiento térmico se puede hacer de las siguientes maneras:

  1. Aprovechamiento térmico directo: se realiza en aquellos acuíferos en que la temperatura permite la explotación directa del calor geotérmico. Para el aprovechamiento son necesarios un sondeo de extracción, otro de reinyección (evita el agotamiento del acuífero) y un intercambiador de calor que permita la transferencia de calor entre el circuito primario (yacimiento geotérmico) y el circuito secundario (consumo). De su efectividad depende el rendimiento de la instalación.

Sus aplicaciones son principalmente las siguientes: balneología (consumo tradicional de este tipo de yacimiento); district heating (calefacción centralizada de edificios, distritos urbanos, etc.); industria (agua caliente de proceso, calentamiento de fluidos industriales, secado, etc.); agricultura (climatización de invernaderos); acuicultura y crianza de animales.

  1. Aprovechamiento térmico con bomba de calor geotérmica: se utiliza con recursos geotérmicos de muy baja temperatura y se puede practicar en casi cualquier punto del planeta, ya que aprovecha la inercia y la estabilidad térmica del terreno. Para su aprovechamiento son necesarios sondeos abiertos o sistemas de intercambio geotérmico enterrados en el terreno, y bombas de calor geotérmicas.

Sus aplicaciones son principalmente las instalaciones domésticas y comerciales con demanda de calor y frío que utilicen sistemas de refrigeración y de calefacción de baja temperatura: suelo radiante/refrescante y fan-coils, entre otros, y el agua caliente sanitaria (ACS). Teniendo en cuenta los recursos geotérmicos existentes en Cataluña, estos sistemas se postulan como los que tendrán una importante implantación en un futuro.

Buenas prácticas

Actualmente ya hay bastantes edificios en funcionamiento y otros proyectos en construcción que utilizan los recursos geotérmicos. En El Informativo se han publicado, por ejemplo, el Centro de Investigación ICTA-ICP de la Universidad Autónoma de Barcelona (edificio público), y la Casa 1014 (vivienda unifamiliar de nueva planta), ambos proyectos del equipo de HArquitectes, y ambos galardonados en las últimas ediciones de los premios Catalunya Construcció, en parte por el innovador e inteligente uso de la energía geotérmica como estrategia de eficiencia energética.

Casa 1014 en Granollers, con una secuencia de espacios bioclimáticos; el edificio Cristalleries Planell, ahora rehabilitado, es sede de diferentes entidades de Les Corts; ; la reforma del mercado de Sant Antoni ha recurrido a la energía geotérmica.

Este mismo equipo ha terminado hace pocos meses el edificio del centro cívico Cristalleries Planell, un edificio también de nueva planta, en plena trama urbana del distrito de Les Corts, que aprovecha las dos fachadas protegidas que se conservaban en pie de la desaparecida industria del mismo nombre.

Otro edificio que ha recurrido a la energía geotérmica ha sido la reforma del mercado de Sant Antoni, de Pere Joan Ravetllat y Carme Ribas, en el que, en este caso, han incorporado pantallas termoactivas también con función estructural de contención de tierras.

Y finalmente, queremos destacar el proyecto de rehabilitación energética con geotermia del Hospital de Sant Pau (Barcelona). El IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de Energía) se ha hecho cargo del proyecto de climatización de los edificios con energía geotérmica, para demostrar las bondades, tanto técnicas como económicas, del uso de este tipo de energía renovable. Mediante un modelo de financiación por terceros (FPT), el IDAE actúa como empresa de servicios energéticos, financiando y gestionando la ejecución de las obras y, posteriormente, cediendo el uso de las instalaciones a la fundación para su explotación centralizada.

Cuando el proyecto ya nace con la voluntad de ser lo más eficiente posible desde el punto de vista energético, las dificultades técnicas no son un impedimento

Los cinco ejemplos, en edificios de diverso tamaño y uso, nos muestran que cuando el proyecto ya nace con la voluntad de ser lo más eficiente posible desde el punto de vista  energético, las dificultades técnicas no son un impedimento, mientras que las ventajas de la energía geotérmica y de las bombas de calor geotérmicas se sitúan tanto en la línea del ahorro económico (amortización de la instalación entre 4 y 10 años, ahorros energéticos de un 50 % y reducción de la potencia contratada) como de funcionamiento (larga vida útil, bajo coste de mantenimiento y reducción de ruidos y de contaminación acústica).

Evidentemente, la energía geotérmica también es aplicable a la arquitectura doméstica: en una casa por construir debe tenerse en cuenta que es necesario hacer las perforaciones en la fase inicial de la construcción de los cimientos, mientras que una casa ya construida debe disponer de terreno y de un pequeño espacio en la vivienda para ubicar la bomba de calor. Siempre será mejor si la casa tiene climatización de baja temperatura, ya sea por suelo radiante, techo radiante, fan-coils, etc.

Concepto de energía primaria

Es la energía disponible en la naturaleza, antes de ser convertida o transformada. La electricidad, por ejemplo, es una fuente de energía secundaria. Esto significa que para poder generar la energía eléctrica que usamos en nuestras casas se ha transformado previamente una fuente de energía primaria (gas natural, carbón, energía eólica…). En el proceso de transformación de energía primaria en energía final (o energía primaria neta) se ocasionan pérdidas de energía.Inicialmente tiene lugar la producción de energía primaria, considerando su extracción o captación del recurso del medio.

Posteriormente, convertiremos esta energía en secundaria, que será transportada, almacenada y transformada hasta que pueda ser utilizada en puntos de consumo tales como hogares, industrias, etc. Por este motivo, la directiva europea incorpora la necesidad de producir la energía in situ.

El Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) aporta factores de conversión para equiparar la energía final (energía primaria neta) en energía primaria. Según estos valores, 1 kWh de energía final de electricidad convencional en España equivale a 2.461 kWh de energía primaria. Y, por lo tanto, esto se traduce en que un consumo de 100 kWh de electricidad en realidad supone un consumo de 246 kWh de energía primaria.

Para más información:

PUBLICITAT

L'Informatiu analista-gestor de riesgos arquitecto técnico contractor QS contratación control amortizaciones control de costes ejecución gestión de riesgos optimización de costes perfiles profesionales Profesión profesional costes construcción QS Quantity Surveyor Risk Management seguimiento proyecto Value Management viabilidad económica

Quantity Surveyor, un perfil profesional a la medida del aparejador

En una mesa redonda organizada por el área de Formación del Colegio, el presidente de la entidad, Jordi Gosalves, expresaba su plena confianza en la función emergente del aparejador como Quantity Surveyor. En nuestro país, el aparejador es una figura prácticamente desconocida, aunque en algunas empresas ya existen profesionales que cumplen con sus funciones, como los invitados a esta mesa redonda, pero sin que aparezca como tal en la tarjeta de visita.

Escrit per -

Si introducimos en el traductor de Google el término quantity surveyor (QS), lo traducirá por aparejador. Es así como se percibe internacionalmente este perfil profesional, arraigado desde hace algunas décadas en países de nuestro entorno, especialmente en los anglosajones y del norte de Europa, y que se podría definir, más o menos, como el profesional de los costes de la construcción. En nuestro país, sin embargo, es una figura prácticamente desconocida, aunque algunas empresas ya cuentan con profesionales que cumplen estas funciones pero sin que se refleje como tal en la tarjeta de visita. Ahora, en una situación que requiere ser más escrupulosos que nunca en el control y la gestión de los costes, y en la que se empieza a mirar con lupa la parte económica del proyecto, el CAATEEB considera que el aparejador y arquitecto técnico es el profesional más adecuado para desempeñar el papel de QS, y por ello prepara un curso de posgrado para formar a los primeros especialistas en la materia en Cataluña.

En una mesa redonda organizada a mediados de enero por el Área de Formación del Colegio, el presidente de la entidad, Jordi Gosalves, expresaba su plena confianza en esta función emergente del aparejador. Y lo hacía ante un grupo de profesionales que se dedican a ello desde hace años, como son Colin Finlayson, Jon Blasby, Étienne Borgos, Susana Collado y Josep Maria Forteza, además de la directora de Formación del CAATEEB, Teresa Pallàs .

La primera cuestión que se planteó está relacionada con el conocimiento. ¿Están preparados nuestros profesionales para ser QS? Colin Finlayson opina que los estudios actuales de los aparejadores todavía están enfocados principalmente a la fase de dirección y ejecución de obras. En cambio, para ser QS, “los estudios deben enfocarse a la fase de precontrato, antes incluso de que el diseño esté definido”. De igual manera opina Jon Blasby, ya que “si se habla de costes y de gestión del proyecto, las decisiones se deben tomar los primeros meses”. De todos modos, Gosalves matizó que “la formación del aparejador es, de entre los profesionales de la edificación, la que dedica más créditos a mediciones y costes, a pesar de las limitaciones”. Así, continuó, “somos los que destinamos más tiempo a estos temas, pero es un ámbito que siempre ha sido considerado en segundo plano, y se ha dado más relevancia a la obra”.

El Colegio, dispuesto a formar en un campo huérfano

Estas carencias justifican que el Colegio quiera completar la formación en un campo “hasta ahora huérfano” y que otras profesiones no han querido asumir.

Para ser un QS, es también importante “trabajar cuanto antes en equipo para conocer las necesidades y limitaciones del proyecto”, la inversión necesaria y los parámetros por metro cuadrado, según Borgos, quien recordó que ya desde las primeras reuniones de proyectos, en el estudio Foster + Partners se convocaba al QS para que participara. Esta manera de trabajar, añadió, está plenamente instaurada entre las multinacionales, habituadas a un mercado global donde “la competencia del control de costes es obligada y da coherencia a la inversión”. “Se debe controlar cada fase, y desde el principio”, afinando cada rango de precios, si es necesario, agregó Borgos. Por otra parte, este conocimiento detallado proporciona tranquilidad al equipo redactor, pero es una situación aún infrecuente en nuestro país. Por eso, hay que seguir insistiendo.

Sin embargo, la actual contención del sector juega a favor de que se implante, como explicaba Forteza: “La catarsis que se vive y que ha hecho temblar los esquemas de funcionamiento abre la oportunidad de resituarse estratégicamente y a ocupar este espacio con una denominación de prestigio internacional”. Forteza, que se ha especializado en control de costes, se queda maravillado cuando en reuniones de corporaciones internacionales su figura está muy valorada y es escuchada. En cambio, en reuniones de empresas españolas o catalanas, “ni nos invitaban a las reuniones, nos daban los planos a posteriori para que hiciéramos los cálculos”. En algunos casos, añadió Gosalves, la presencia de un profesional de los costes en una reunión con arquitectos se considera “un condicionante que coarta su creación arquitectónica”. En cambio, debería percibirse desde el punto de vista contrario, como un “aval a la fiabilidad del proyecto”, afirmó el arquitecto Borgos apelando al pragmatismo inglés: “Es lo mejor que puedes hacer para el cliente, amparar con datos lo que estás haciendo, que tenga un sentido”. A su juicio, la creciente inversión extranjera dará pie a integrar estas tareas ya en las fases previas del proyecto.

Precisamente el “predimensionado, lo que hay que valorar antes de que se materialice el proyecto en planos”, es una de las carencias de los estudiantes de arquitectura técnica, en opinión de Gosalves. A este déficit, Collado añade “la relación del predimensionado con la gestión de riesgos, la relación con la licitación…, todo está ligado, para que en el momento cero en que empiezas a asesorar ya pienses en los efectos que la contratación y la ejecución tendrán en el proyecto y en las decisiones que se deberán tomar durante todo su desarrollo”. Y si esta es una manera de trabajar asimilada por las multinacionales, que son las que ofrecen más posibilidades de trabajo a los QS, su tarea es también necesaria en proyectos pequeños y medianos, que son la gran mayoría en nuestro país. Lo corroboró Susana Collado, quien explicó que en Inglaterra también se recurre a esta figura para proyectos de promotores privados que, por ejemplo, se hacen una casa. “Tanto en proyectos de 500.000 euros como de 100 millones, la aportación del QS es valiosa, y con más razón en proyectos pequeños, donde una desviación se acusa más”, argumentó.

Es evidente, continuó Colin Finlayson, que un QS “brilla más en proyectos grandes porque es donde puede ofrecer más alternativas y se puede contratar de diferentes maneras”. Ahora bien, hay que recordar que el QS, además de ocuparse de los costes, de acuerdo con su definición más clásica, puede tener un papel muy importante como estratega y analista-gestor de riesgos, y su perfil se acerca mucho al del project manager. También, según Finlayson, debe saber negociar y revisar contratos y cláusulas, entender los riesgos del cliente… Otros valores que debe tener un buen QS, según Susana Collado, son la proactividad y saber optimizar los recursos de que se dispone. En este sentido, sus funciones se han ido ampliando. “Sus servicios estaban hace 50 años muy encuadrados, y no era llamado a la primera reunión, y aunque todavía hay arquitectos en el Reino Unido que no los incluyen en el primer encuentro, los clientes y equipos de diseño de proyectos exitosos, como Foster + Partners, incluso insisten en convocarlos”, explicó Blasby. En el debate se abordó también el fenómeno de las promotoras de viviendas que, por ejemplo, suelen repetir modelos de construcción. En estos casos, cuentan con profesionales, generalmente aparejadores, que se ocupan de estas funciones: son los jefes de estudio, los analistas de riesgos… Con otros nombres, hacen un papel comparable al del QS, apuntó el presidente del Colegio. Este tipo de empresas también podría nutrirse de las metodologías y formas de trabajar del QS.

Diferentes tipologías de Quantity Surveyor

De izquierda a derecha, los participantes en la mesa redonda: Teresa Pallàs, Jon Blasby, Colin Finlayson, Jordi Gosalves, Susana Collado, Josep Maria Forteza y Étienne Borgos. Fotos: WeStudio.

Por otra parte, se distinguió entre el professional QS, que es el que trabaja como consultor externo de un proyecto, y el contractor QS, que trabaja en el seno de una empresa constructora y hace el control de costes de sus activos, viabilidades o control de las amortizaciones. Además, algunos están especializados en reclamaciones y en actividades de mediación, o en preparación de concursos. “El QS ocupa unos cargos muy similares a los que aquí ocupan, en cargos intermedios, los aparejadores”, dijo Forteza. Toda la amalgama de títulos y cargos en la empresa podría clarificarse y simplificarse en el futuro gracias a un posgrado como el que prepara el Colegio, puntualizó la responsable de formación y colegiación, Teresa Pallàs. “Además, puede dar tranquilidad al cliente internacional”, añadió Étienne Borgos.

Los participantes consideran que los aparejadores son los profesionales más adecuados para ser QS. “Yo no dejaría que lo fuera un arquitecto, porque tenemos conocimientos pero el día a día de los precios lo conoce mejor el aparejador”, dijo con una sonrisa Borgos. Él mismo, arquitecto, considera fundamental “el conocimiento local y que vayamos de la mano en la discusión del contrato”.

De todos modos, todavía estamos lejos de otros países de nuestro entorno, y habrá que hacer mucha pedagogía para convencer a los clientes, sobre todo los locales, de que confíen en otro agente del sector, el QS, en sus proyectos. Sin embargo, Jon Blasby opina que el mercado para los QS es inmenso, y destaca tres nichos: “Por un lado, los países extranjeros, por otro, los inversores extranjeros que vienen a nuestro país, y, en tercer lugar, pero con un mercado mucho menor por el momento, los clientes españoles”. Desgraciadamente, en este último caso se sigue asumiendo una desviación económica en los proyectos de hasta el 20 por ciento del presupuesto.

Es necesario, pues, hacer comprender al cliente, especialmente al mediano y al pequeño, que el QS será capaz de reducir esta desviación y, por tanto, que su contratación es rentable, argumentó Jordi Gosalves. Un cambio de cultura y el paso del tiempo son fundamentales para que el QS arraigue, así como saber ganarse la confianza del cliente, tal y como apuntaba Forteza, que ha conseguido “que el cliente sea fiel porque le has resuelto los problemas”.

En este punto, es de prever que el ejemplo de los fondos de inversión, que ya exigen la participación de esta figura en sus proyectos, se extenderá como una mancha de aceite. Del mismo modo, insistió Blasby, habrá que seguir trabajando para concienciar sobre “la importancia de tener en cuenta la conexión entre los costes de ejecución y los costes de operación”, es decir, los del mantenimiento posterior del edificio. Puso como ejemplo los proyectos que incluyen muros de vidrio en todas partes, con claraboyas y techos espectaculares pero incapaces de prever los futuros costes de limpieza, que hacen que esta requiera equipos y sistemas extremadamente caros o que se opte por no limpiar, con el evidente deterioro de los elementos y la mala imagen que ello representa. Y quien habla de vidrio habla de la madera o de cualquier otro material que necesite mantenimiento, y de la ubicación y las características de las diferentes instalaciones que dan servicio a los usuarios.

En todos estos aspectos la participación de un buen QS puede ser crucial para optimizar y ahorrar recursos en el momento del proyecto y, después, en la gestión y mantenimiento del edificio. Gosalves le dio la razón: “Los grandes gestores de patrimonio en explotación necesitan profesionales que tengan en cuenta los gastos posteriores de la construcción”. Las multinacionales hoteleras o los centros comerciales son dos tipologías de edificios que ya tienen muy presentes estos aspectos en la fase de proyecto.

Al llegar a las conclusiones de la mesa redonda, los participantes aconsejaron a todos los profesionales que se plantean trabajar como QS, que, en primer lugar, dominen el inglés (como mínimo, si se trabaja para clientes internacionales), como apuntó sin dudar un momento Colin Finlayson. Aparte, se valorará que sean metódicos y proactivos, capaces de reportar y de trabajar en equipo. Un sector en el que el QS puede encontrar unos buenos aliados es, en opinión del presidente del Colegio, el bancario, ya que demandará cada vez más su participación para valorar y controlar los riesgos y los costes de una operación inmobiliaria que solicite una hipoteca.

Los participantes en la mesa redonda

Han participado dos directivos de la empresa consultora Castiel, Colin Finlayson y Jon Blasby. Colin, ingeniero de caminos con mucha experiencia en edificación y que ha trabajado para grandes constructoras internacionales en proyectos en España, se dio cuenta de que los clientes internacionales con proyectos en nuestro país necesitaban un asesoramiento de costes más profesionalizado. Por eso decidió formarse en QS. Actualmente es director de Castiel, y afirma que los proyectos de la empresa se dividen equitativamente en servicios de project management y de QS.

Jon Blasby, formado como QS en el Reino Unido, ha visto cómo la carrera profesional ha evolucionado hacia el papel de project manager cuando esta profesión aún no estaba establecida como tal. Anteriormente director de AECOM, es experto en gestión de proyectos y de equipos internacionales, trabaja en proyectos en todo el mundo y atiende a clientes a escala global.

También tiene bagaje internacional Étienne Borgos, que durante 15 años ha trabajado con Foster + Partners, donde ha participado en proyectos en todo el mundo, como la Torre Collserola, el metro de Bilbao o la cúpula del Reichstag de Berlín, entre otros. Desde 2001 lidera el estudio de arquitectura Borgos-Pieper, con oficinas en Barcelona y Londres. Sus clientes son mayoritariamente extranjeros, y considera que la figura del QS es esencial en sus proyectos.

Por su parte, Susana Collado, aparejadora y arquitecta técnica, miembro suplente de la Junta de Gobierno del Colegio, fue a Londres a hacer el trabajo de fin de carrera a través de un Erasmus y se quedó diez años, para convertirse “en lo que más se parecía a aparejadora, quantity  surveyor”. Después de ampliar sus estudios con un máster para poder asumir todas las competencias del QS y cualificarse profesionalmente como QS Certificate Rics (Royal Institution of Chartered Surveyors), trabajó durante toda su estancia en el Reino Unido con Davis Langdon LLP (ahora, AECOM), donde colaboró con grandes equipos de diseño como Foster + Partners, Grimshaw, ARUP y Buro Happold.

Finalmente, Josep Maria Forteza, miembro de la Junta de Gobierno, responsable del Área de Formación y director general de Tècnics G3, habló de su fe en “el control de costes y seguimiento del proyecto, una parte poco valorada en nuestro país”. “Creímos que este era el camino” –su hermano también es aparejador–, y desde el principio tuvieron muy presente el control económico, aprendieron casi de manera autodidacta, rodeándose de profesionales que sí sabían “y llegando a la transición del QS al project manager”, de manera que se han dedicado a gestionar proyectos y obras.

Por eso, hablando con Jordi Gosalves se plantearon seriamente, aprovechando la creciente internacionalización y globalización del sector, hacer llegar a los aparejadores catalanes una formación y una especialización que se han extendido por toda Europa. Para él “la profesión de QS está reconocida y es prestigiosa técnica y socialmente en el mundo anglosajón”. Para que nos hagamos una idea de la antigüedad de esta especialización, Josep Maria Forteza comenta que actualmente está interviniendo en un proyecto importante en Barcelona una empresa inglesa de QS que tiene ¡231 años de antigüedad!

 

 

El curso de posgrado del CAATEEB

La organización de la mesa redonda se enmarca dentro del proyecto del CAATEEB de ofrecer formación específica que permita a los aparejadores interesados convertirse en quantity surveyor. Este posgrado, en preparación, quiere dar a los alumnos las herramientas y los recursos para que sean capaces de hacer una estimación de costes en todas las fases del proyecto; hacer estudios de análisis de riesgos (risk management) y de optimización de costes (value management), asesorar al cliente y al equipo de diseño en cuanto a gestión de costes, aportando contribuciones positivas y efectivas tanto en las etapas iniciales de diseño como durante la ejecución material del proyecto; asesorar al cliente y al equipo de diseño en métodos de licitación; coordinar el proceso de licitación; preparar documentación, analizar propuestas y negociar contratos…

Se prevé que en su primera edición el posgrado tenga una duración de 140 horas, y que buena parte del profesorado lo integren profesionales en activo y con experiencia en esta materia, “un campo huérfano en nuestro país, no lo ocupa nadie y alguien lo tendrá que hacer”, en palabras del presidente del CAATEEB, Jordi Gosalves

PUBLICITAT

L'Informatiu modernisme Puig i Cadafalch rehabilitacio Tecnologia

Restauració de la façana modernista de la Casa Coll i Regàs

En la celebració dels 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch ens endinsem en el modernisme mataroní, de la mà de Joan-Fèlix Martinez i Torrentó, project manager i director d’execució de la restauració d’una de les cases més rellevants que va construir Puig a la seva ciutat natal, la Casa Coll i Regàs.

Escrit per i -

En la celebració dels 150 anys del naixement de Josep Puig i Cadafalch ens endinsem en el modernisme mataroní, de la ma de Joan-Fèlix Martinez i Torrentó, pro­ject manager i director d’execució de la restauració de la més rellevant de les cases que va construir Puig a la seva ciutat natal. Joaquim Coll i Regàs, un d’aquells industrials del tèxtil de final del XIX i començament del XX li va encarregar a Puig i Cada­falch l’any 1898.

Joan-Fèlix ens espera puntual a les quatre de la tarda davant de la renovada façana, en el número 55 del carrer Argentona, al centre de Mataró. El carrer Argentona devia ser una d’aquelles vies que sortien del Mataró d’entre muralles cap a la població veïna d’Argentona, al nord-oest de la ciutat. És un carrer que respira a través dels seus edificis aquells temps de desenvolupament industrial i prosperitat, i on les cases es disposaven ben recolzades unes amb les altres, perpendiculars a la carretera, entre mitgeres i amb uns patis orientats a sud, allargats jar­dins, que arribaven fins al llindar de la finca del carrer oposat.

Entrem de seguida a l’edifici i en Joan-Fèlix ens comença a explicar amb tot detall l’origen del l’encàrrec. L’acompanya en Jaume Floriach, arquitecte tècnic que també ha par­ticipat en la direcció de la rehabilita­ció i coordinador de seguretat. En Joan-Fèlix ens explica amb orgull que és el col·legiat 5.233 amb 39 anys de professió a les seves esque­nes. La seva trajectòria professio­nal, molt vinculada a la rehabilitació i a la seva ciutat l’ha portat fins aquí, fins al privilegi de poder intervenir en un edifici catalogat com a Bé d’Inte­rès Cultural l’any 2000 i mostra de l’arquitectura modernista que Puig i Cadafalch, va deixar a la seva ciutat.

Els aparelladors Jaume Floriach i Joan-Fèlix Martínez durant la visita a la casa

Ja de ben jovenet va iniciar-se en un primer aprenentatge fet en els tallers: de fusteria, de mecànica o fins i tot de paleta; aprenent des dels oficis aquesta part del construir on les mans deixen el llapis i el paper i agafen la matèria per manipular-la i combinar-la, allà on el dibuix ja no cal perquè l’escala és 1:1. Ell ens ho explica convençut de què aquesta forma d’apropar-se als oficis li ha permès comprendre a fons l’obra i ser proper a la gent que, en definitiva, fa créixer els edificis.

Ja com a aparellador, col·labora durant vint-i-cinc anys amb els arquitectes Rosend Julià i Xavier Petit en nombroses obres, i és d’allà d’on arrenca el seu llançament pro­fessional que li propicia les futures relacions amb clients de la comar­ca. Va establir contacte més tard amb Manel Salicrú i Puig, apare­llador i historiador local, fundador i president del Museu Arxiu de Santa Maria. Amb ell contrasta opinions, especialment en conceptes de rehabilitació amb parets de tàpia; i només escoltant el seguit d’anècdo­tes que té per explicar, no hi ha dubte que n’és un expert.

Sempre com a lliberal ha pogut tre­ballar des del propi despatx, espe­cialitzat en projecte i direcció de rehabilitacions, obra nova i perícia. També ens explica que per sort, ha pogut sobreviure a la darrera crisi, i ho diu amb la boca petita, conscient de l’esforç que molts companys han hagut de fer per tirar endavant en aquests temps. És membre del Con­sell de Patrimoni de l’Ajuntament de Mataró, vocal de la Junta de Govern del caateebi delegat del Col·legi al Maresme, però sobretot em sem­bla un home inquiet i curiós, que ha sabut compaginar el munt de ves­sants que ens ofereix la professió: la de projecte, la de direcció d’execu­ció, la perícia i la intervenció sobre el patrimoni. Creu amb fermesa que la figura del tècnic de capçalera és molt necessària i aposta per aques­ta relació especialista-pacient, on amb pocs recursos i una opinió experta, es poden resoldre infinitat de incidències abans no es generin grans problemes.

Joan-Fèlix Martínez i Torrentó esti­ma la seva ciutat i la seva gent, i els mataronins sembla que també se l’estimen bé, pel continu aturar-se de coneguts o clients, durant l’esto­na que som al carrer: que la gent de la teva ciutat s’aturi per saludar-te és un bon símptoma. Penja del seu currículum nombroses rehabilita­cions de masies dins el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Mataró: Can Guanyabens, la Masia Comte de Caralt, la Masia Múgica…, la impremta Minerva, o les rehabilita­cions en les excavacions de Torre Llauder i l’antiga Iluro. Sembla com si aquesta fos la seva especialitat, tot i que hi ha també una llarga llista d’obra nova fins i tot fora de Mataró.

Una consulta sobre humitats

Detall pavement i reixeta de desguàs

L’origen de l’encàrrec de la Casa Coll i Regàs comença precisament amb una consulta sobre unes humitats en el soterrani de l’edifici. El motiu: una petita reixeta que es solia posar passat el pedrís, per recollir l’ai­gua de pluja, que el portal de fusta escorria cap a l’interior de la casa. Aquesta reixeta, connectada als claveguerons del soterrani restava saturada de pols i falta de manteni­ment; s’havia tornat del tot inefecti­va i així l’aigua va començar a humi­tejar els murs del soterrani. Aquest és l’exemple perfecte que justifica la figura del tècnic de capçalera. No calen grans projectes, només expe­riència i ofici per analitzar, observar i ser capaç de diagnosticar aquests inconvenients que tantes vegades ens presenten els usuaris.

A partir d’aquest punt, es comença a analitzar el sistema de recollida d’ai­gües de la casa i es detecten d’altres problemes relacionats amb els bai­xants de fosa que afecten directa­ment la conservació de la façana. També es detecten esquerdes que cal cosir, una part important dels estucs bufats o massa deteriorats per l’erosió de l’aigua de pluja. Cal fer una estudi per aturar i avaluar tot aquest seguit de patologies.

L’encàrrec prové de la Fundació Iluro, actual propietària de l’immo­ble. La Iluro (pren el nom del poblat romà 120 aC-110 aC), és una fun­dació privada amb finalitats soci­oculturals. L’any 1909 els fills de Joaquim Coll i Regàs van vendre la casa a la família Fondevila que la va ocupar fins a l’any 1963, en què els Fondevila la varen traspassar a la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Mataró. Durant la revolució de 1936 la casa va ser ocupada i a par­tir del 1939 intervinguda per l’exèrcit convertint-se en residència d’algu­na autoritat militar important del moment. Caixa Laietana va ostentar la propietat fins a ser absorbida per Bankia el 2013 i finalment és la Fun­dació Iluro qui hereta el patrimoni de l’antiga Caixa Laietana.

No és d’estranyar que després de passar per tantes mans la casa necessiti una posada al dia i una revisió, sobretot de les parts més exposades, tot i que el seu estat actual sembla força bo, i els interiors ben conservats.

Tot i que els interiors estan molt ben conservats, les parts més exposa­des com són façanes i cobertes, requerien d’una restauració que aturés la degradació d’estucs i ele­ments de pedra i revisés canals de coberta, lluernaris i teulada.

Restauració de la façana

Detall porta d’entrada
Finestra de façana

La primera etapa només recull la restauració de la façana i la instal·lació d’una línia de vida a la molt inclinada coberta interior. En prime­ra instància es va consultar a uns estucadors de Mataró: Estucats Alsina, que van fer una anàlisi molt detallada de l’esgrafiat existent, fent les trepes sobre paper kraft per fer l’estergit posterior, amb tècniques pròpies de l’època.

Cal dir que val la pena consultar la pàgina de facebook d’aquesta empresa perquè s’aprecien treballs de molta qualitat que avalen quatre generacions d’estucadors i que han deixat sobre les façanes de Mataró i la comarca obres tan ben executa­des com interessants. Per raons que ara no venen al cas, l’estucat final es va encarregar a Estucos Oriol Gar­cía igualment, grans professionals d’aquesta tècnica i que han assolit amb èxit l’encàrrec.

La façana respira aires neogòtics, i recorda en molts aspectes a la Casa Amatller de Barcelona: en les finestres lobulades, el capcer central esglaonat que remata la façana, els treballs de pedra de Montjuich, les aplicacions ceràmiques i la forja de reixats i baranes. És una façana car­regada d’eclecticisme on es recullen estils medievals barrejats amb influ­ències nord-europees i mossàrabs. Eren moments de transformació en els que calia projectar una nova imatge mitjançant una arquitectu­ra moderna, que poses de manifets l’empenta recuparada de la societat catalana, prenent les arts i oficis com a base d’aquest estil nou, influït pels precedents europeus.

Inscripció al capitell del vestíbul

Els treballs en pedra són d’Eusebi Arnau qui fent al·legoria del món tèx­til disposa: La Filosa, -sobre la porta principal-, una noia que entre el fus i les balances està filant la llana, el gat que s’entreté juganer amb un cab­dell de llana, aranyes teixint la tera­nyina, papallones sortint del capoll de seda, una llebre amb un drap i fins i tot un mico vestit de frac que sim­bolitza aquell moment de ruptura i revisió científica que va significar la teoria de l’evolució darwiniana del XIX. Els tant interessants treballs de reixats i forja es deuen molt proba­blement al taller de Manuel Ballarín, el mateix que el de la Casa Amatller.

La façana respira aires neogò­tics, com sol passar amb les obres modernistes del primer temps, car­regades d’eclecticisme que recull estils medievals barrejats amb influ­ències nord-europees i mossàrabs.

Eren moments de transformació, en els quals es volia potenciar les arts i oficis d’aquest estil nou, influït pels precedents europeus. Cal destacar els importants treballs en pedra de Montjuïc de l’escultor Eusebi Arnau: La Filosa, –sobre la porta princi­pal–, una noia que entre el fus i les balances està filant la llana, símbol actual de la ciutat; el gat que s’entreté juganer amb un cabdell de llana, ara­nyes teixint la teranyina, papallones sortint del capoll de seda, una llebre amb un drap i fins i tot un mico vestit de frac que simbolitza aquell moment de ruptura i revisió científica que va significar la teoria de l’evolució darwi­niana del XIX.

La primera mirada fa recordar la Casa Amatller de Bar­celona, també obra de Puig i Cadafalch, en alguns dels seus elements com les finestres lobulades, el dentat que remata la tribuna central o els treballs en pedra, les apli­cacions ceràmiques i la forja de reixats i baranes, treball de Manuel Ballarín.

Sostre del vestíbul amb claraboia de vidre

En començar les feines de restauració de la façana, Joan Fèlix Martínez es va trobar amb fàbriques esquerdades que calia cosir, amb peces metàl·liques encastades, que per oxidació, havien fet malbé la pedra i les fàbriques ceràmiques que les contenien. Els estucs esgrafiats de la façana principal estaven molt desgastats en les parts altes per l’erosió de la pluja, o desenganxats del suport base amb importants bufaments, deguts a vies d’aigua. Va haver-hi moments de nervis i de poc dormir, ens explica el tècnic, quan des del Centre de Restauració del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya es va dema­nar l’aturada de l’obra per tal de valorar si l’opció de refer tot l’estuc era la més adequada, o com a alternativa, era possible actuar des del vesant conservador mitjançant injeccions de resines en els intersticis de les clofes per preservar aquells estucs originals de l’any 1898 (quasi 120 anys).

Finalment, i de manera consensuada es va optar per la solució de repicar i refer de nou tot l’estuc de la façana; això sí, reproduint escrupolosament tot el dibuix original, així com els colors i la tècnica emprada a base de super­posició de capes de morters de calç pròpia dels estucs d’aquell temps. El resultat és molt satisfactori, garantit per la mà d’un professional de l’estuc, d’un artesà com els de l’època que, diria, garanteix 120 anys més de pro­tecció.

La Casa Coll i Regàs

Vestíbul d’entrada amb la gran claraboia envidrada

El Modernisme és el corrent cultural europeu que marca la fi del segle XIX i l’inici del segle XX. Abasta totes les arts i, a la vega­da, representa també una manera de viure. Conegut a Europa com a Art Nouveau o Modern Style, a Catalunya coincideix amb la Renai­xença i és plenament assumit per la naixent burgesia industrial catalana que dibuixa de nou el país. En arqui­tectura, el Modernisme retroba l’ar­quitectura gòtica medieval, repre­sentativa dels moments de màxim esplendor de la història de Catalu­nya, i combina la gran tradició cons­tructiva catalana amb l’escultura, els oficis artístics i les arts aplicades, a més d’utilitzar el ferro com a nou element estructural. El simbolisme, els motius vegetals, l’asimetria i el moviment caracteritzen el disseny i la decoració.

El Modernisme a Mataró té el nom de l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, protagonista de les prin­cipals actuacions arquitectòniques modernistes a la ciutat i de la major part dels actes cívics, culturals i polí­tiques del moment. És possible que, per tot això, Joaquim Coll i Regàs li encarregués el projecte de la seva casa, avui convertida en símbol de la ciutat.

Joaquim Coll i Regàs

Va néixer a Mataró l’any 1855. El seu pare i el seu avi Coll eren sas­tres. L’avi matern Feliciano Regàs era fabricant. Joaquim Coll i Regàs va continuar l’empresa del seu avi i dels seus oncles materns que, a la vegada, era successora de la creada a l’inici del segle XIX per l’enginyer Antoni Regàs i Borrell, qui va inven­tar una màquina de filar. L’empresa es va iniciar al carrer d’en Moles 9, després va passar a la plaça de Cuba, i més endavant es va traslla­dar a uns edificis de nova planta al carrer de la Mercè, actualment Camí Ral, a l’indret de l’avinguda Recoder, que també tenien un cós edificat al carrer de Churruca. La fàbrica Coll i Regàs tenia el nom comercial de Sobrino de Antonio Regàs.

L’any 1880, Joaquim Coll i Regàs es va casar a l’església de Sant Josep amb Magdalena Surià i Prats. El matrimoni va tenir sis fills. I va deci­dir de construir una casa familiar. Per això, l’any 1896 va comprar dues cases al carrer d’Argentona i immediatament edificà la seva de nova planta d’acord amb el projecte redactat per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que quedà enllestida l’any 1898.

Detall del remat de façana que recorda altres projectes de l’arquitecte mataroní

Instal·lada la família Coll a la nova casa, no tingué gaire sort. Primer morí la mare i Joaquim Coll es casà en segones núpcies amb Dolors Jaumandreu i Frigola. I molt aviat, l’any 1903, quedà afectat d’una malaltia mental que l’incapacità. Va morir a Barcelona l’any 1904.

La Casa Coll i Regàs del carrer d’Argentona

El 12 de maig de 1897 Pere Comas, paleta, veí de Mataró, va demanar permís a l’Ajuntament per renovar totalment les cases núm. 55 i 57 del carrer d’Argentona, les dues cases que Joaquim Coll i Regàs havia adquirit l’any anterior. Tot i el text de la sol·licitud de llicència, l’obra consistia en l’enderrocament de les dues cases existents i la construc­ció d’un edifici de nova planta, com s’aprecia expressament en els plà­nols del projecte que acompanyen la petició del permís d’obra.

Les escales que comuniquen les diverses estances

Curiosament, aquests plànols del projecte són signats per l’arquitecte Antoni Gallissà (Barcelona, 1861- 1903). No es coneix el perquè, tot i que potser es podria relacionar amb el passat recent de Puig i Cada­falch com a arquitecte municipal de Mataró (1892-1896). Amb tot i això, l’autoria de Puig i Cadafalch com a projectista de l’obra ha estat sem­pre manifesta, i és confirmada en la monografia L’oeuvre de Puig i Cada­falch editada l’any 1904 a Barcelo­na, que inclou la totalitat de l’obra de l’arquitecte des de l’inici del seu treball fins a l’any 1904 ja esmentat.

El projecte inclou un edifici de qua­tre plantes, soterrani, planta baixa , primer pis i golfes, tot construït de bell nou. Els plànols del projecte comprenen la façana, un esquema de la secció i les plantes baixa i pis; no hi figuren ni la planta soterrani, ni la planta de les golfes. El planeja­ment seguia la tradició dels casals de la burgesia urbana de Mataró, i en aquest sentit és l’únic casal cons­truït a la ciutat en època modernista. La planta baixa era la planta noble. Un ampli vestíbul, obert a l’entra­da des del carrer, donava accés a la planta pis, en un àmbit il·luminat per una extensa claraboia . Després venien les zones de vida familiar, el menjador, la cuina i el dormitori principal, amb toilette o bany annex, dependències encarades a la faça­na posterior a través d’una gale­ria coberta, des de la qual, a través d’una gran terrassa, s’accedia al jardí, de dimensions considerables perquè les cases del carrer d’Argen­tona tenien, i encara tenen, els horts o patis més llargs de Mataró.

El vestíbul també comunicava amb un corredor de servei, que rebia llum a través d’un celobert i que arribava fins a la cuina. Des de la cuina, una escala comunicava amb la plan­ta soterrani, on cal pensar que hi havia situats els dormitoris del ser­vei domèstic, els magatzems i les dependències pròpies del servei de la casa, la calefacció, les carbone­res, les llenyeres…

Detall de la claraboia vista des del terrat

Dormitoris amb bany

La planta pis era la planta dels dor­mitoris, dos dels quals tenien bany adjunt, i eren repartits a l’entorn de dues sales, una a la banda del carrer, que donava a la magnífica tribuna, i l’altra a la part posterior, on també hi havia una espaiosa terrassa. Les golfes es devien utilitzar com a zona de magatzem i possiblement d’es­tenedors. Des de les golfes s’acce­dia a la torre miranda o mirador, que permetia l’observació del mar i del terme, com a la majoria dels casals i cases mataronines.

El jardí era ordenat a l’entorn d’un estany central i a la part posterior, com a la majoria de les cases mata­ronines, hi havia el cobert amb els safarejos, que comunicava amb la cotxera, situada en unes cases del carrer d’Amàlia que també eren pro­pietat d’en Joaquim Coll i Regàs, en les quals hi havia, a més, l’estable de les cavalleries i molt possiblement l’habitatge del cotxer.

La casa es va construir amb estruc­tura tradicional, formada amb parets d’obra i forjats amb perfils de ferro, a excepció de la planta soter­rani que parcialment es va fer amb estructura metàl·lica. La teulada és suportada per encavallades de fusta, que li donen les característi­ques pendents que permeten for­mar el gran celobert central de la planta pis. Les bigues de la teulada són de fusta, probablement proce­dents de les cases antigues.

La façana i les escultures d’Eusebi Arnau

Detall de l’esgrafiat amb motius ornamentals aquàtics

La façana del carrer, de ritme neo­gòtic, va incorporar la socolada, el portal, la gran tribuna de la planta pis i tots els finestrals amb pedra de Montjuïc, esculturada per Euse­bi Arnau (Barcelona 1864-1934), amic i col·laborador constant de Puig i Cadafalch. La filosa que coro­na i completa el portal d’entrada és avui símbol de la ciutat de Mataró. La façana es va acabar amb esgra­fiats i aplacats de rajoles decorades, que ressalten sobretot en el gran frontó sobre la tribuna. Un ràfec a la catalana remata l’edifici. Les reixes dels finestrals de la planta baixa, possiblement obrades a Barcelona, als tallers de Manuel Ballarin, col·laborador habitual de l’arquitecte, incorporen peces característiques de la maquinària del gènere de punt.

Puig i Cadafalch cuidà especial­ment els acabats de la planta noble. Esgrafiats i aplacats de ceràmica s’alternen harmoniosament en la decoració de les parets i en alguns trams dels sostres. L’escala princi­pal és feta de marbre en les esteses, que són complementades amb peces ceràmiques en les alçades. El gran vestíbul que dóna accés a l’escala s’amplia visualment amb la incorporació, a cada banda, de columnes de marbre, amb capitells decorats amb motius vegetals, que suporten falsos arcs escalonats, repetits més d’una vegada a l’edifici. La barana de l’escala, de ferro forjat, incorpora elements modernistes.

Els esgrafiats del vestíbul de l’esca­la incorporen a una banda un vai­xell, possible expressió del comerç, i a l’altra la roda dentada símbol de la indústria. Els paviments són de mosaic hidràulic, possiblement fet per la casa Escofet de Barcelona. Al despatx hi destaca la llar de foc, decorada amb esgrafiats i rajoles decorades. Al vestíbul del menjador, el rentamans de marbre presideix i dóna contingut a l’estança. Els esgrafiats de les parets del menja­dor representen ànecs, oques i cigo­nyes sobre una línia d’aigua, repre­sentativa d’un estany. A la planta pis, a excepció de la caixa d’escala, els acabats són més senzills, parets i sostres pintats i paviments de mosaic hidràulic. La fusteria, de dis­seny modernista, incorpora vidres emplomats i, en la pantà baixa, es complementa amb aplacats cerà­mics.

La casa d’un fabricant tèxtil

Detall de les golfes on es pot observar l’estructura de coberta

Puig i Cadafalch era molt consci­ent que construïa una casa per a un fabricant tèxtil. Per això, a tot arreu, en esgrafiats, vidres emplomats i rajoles, hi introdueix com a emble­ma una flor, que cal suposar és la flor del cotó, i la roda dentada de la maquinària tèxtil. Seran la simbolo­gia heràldica de la casa, expressada gràficament en l’arbre genealògic de la llar de foc, conjuntament amb les inicials JCR. Les inicials JC i l’es­cut de Catalunya són també en les rajoles que contornegen la pica de la galeria.

Això a part, dues llegendes escrites en rajola decorades, totes dues par­tides en dos trams, una a la façana del carrer i l’altra al vestíbul de l’es­cala de la planta pis, resumeixen la filosofia de l’edifici. A la façana es llegeix Molt bo és viatjar – millor a casa estar. Aquí cal dir que Joaquim Coll i Regàs viatjava contínuament a Espanya i a Europa. I a l’accés de l’escala del pis es pot llegir La casa que es treballa – no hi falta gra ni palla, precisament en la zona que és també l’accés al menjador.

El mestre d’obres i la construcció de l’edifici

Pere Comas, paleta o mestre d’obres, veí de Mataró, va demanar la llicència d’obres a l’Ajuntament de la ciutat. Però no tenim cap altra dada sobre la construcció de l’edi­fici, tot i que es pot pressuposar que la feren paletes mataronins. També és possible que la part d’es­tructura metàl·lica hagués anat a càrrec d’operaris de Mataró, ja que a l’època a la ciutat hi havia empre­ses metal·lúrgiques amb capaci­tat per fer-la. Però els treballs de pedra natural, els acabats interiors i sobretot els esgrafiats els devien fer les empreses barcelonines que a l’època treballaven habitualment amb Puig i Cadafalch.

Hi ha constància que Puig i Cada­falch dissenyà mobiliari. Fins i tot les finestres de la façana de planta pis del carrer d’Argentona disposaven de gelosies, elements típicament mataronins. Però dissortadament no s’han conservat ni el mobiliari, ni les gelosies. A l’entorn de 1910 es produí una modificació de la planta pis, cal suposar sense intervenció de Puig i Cadafalch. S’unificà la sala de la tribuna amb el dormitori annex i es formà un únic espai que incor­pora un cel ras amb decoració d’estil imperi.

Façana principal al carrer d’Argentona de Mataró. Planta baixa

Actualment, gràcies a les restaura­cions fetes durant els anys setanta del passat segle, tant la planta baixa, com la planta pis, són en bon estat de conservació i manteniment. Però a la mateixa època que es van suprimir la cuina i els banys, es van formar els actuals nuclis de serveis sanitaris, i es van eliminar diverses divisions de la planta pis. També es van fer desaparèixer la pràctica totalitat de les separacions de la planta soterrani per tal d’aconseguir uns espais més lliures. L’any 1987, en l’espai del jardí, s’hi va construir l’edifici del club de jubilats Jaume Terrades i Company. L’actual mobi­liari i les lluminàries, amb alguna excepció, no són originals.

Avui, la casa és propietat de la Fun­dació Iluro.

PUBLICITAT

L'Informatiu consum energètic ecoinnovació eficiència energètica energia energia fotovoltaica energies renovables estalvi energètic medi ambient sostenibilitat Tecnologia

Ecoinnovació en fluxos residuals d’energia, aigua i CO₂ d’edificis per a la producció d’aliments

El principal objectiu de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental, és millorar la comprensió sobre el canvi climàtic, així com la naturalesa i causes dels problemes ambientals. A més, participa en el desenvolupament de polítiques, estratègies i tecnologies per fomentar la transició cap a una economia sostenible. En l’actualitat l’ICTA ha estat nomenat ‘centre d’excel·lència María de Maeztu’.

Escrit per -

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) és un centre multidisciplinari propi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) orientat a promoure la recerca i formació en l’àmbit de les ciències ambientals. El seu principal objectiu és millorar la comprensió sobre el canvi climàtic, així com la naturalesa i causes dels problemes ambientals. A més, participa en el desenvolupament de polítiques, estratègies i tecnologies per fomentar la transició cap a una economia sostenible. En l’actualitat l’ICTA ha estat nomenat Centre d’Excel·lència María de Maeztu. Des d’octubre de 2014, la seu de l’ICTA es troba en un nou i emblemàtic edifici, situat al campus de la UAB el qual satisfà estàndards d’alta eficiència que reflecteixen l’ambient de treball obert i transparent que caracteritza l’Institut.

L’edifici ha estat construït amb materials renovables i reciclats, compte amb lluminària de baix consum led, utilitza aigua de pluja per als sistemes de reg i aigües grises i incorpora un sistema de geotèrmia que minimitza el consum energètic dels sistemes de climatització. L’edifici ha estat batejat amb el nom d’ICTA-ICP, en honor als instituts que alberga: l’ICTA i l’Institut Català de Paleontologia (ICP).

El projecte Fertilecity

En el marc del projecte Fertilecity, sostenibilitat agrourbana mitjançant hivernacles en coberta. Ecoinnovació en fluxos residuals d’energia, aigua i CO₂ per a la producció d’aliments, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO) i des d’una perspectiva d’economia circular, l’edifici icta-icp integra en la seva coberta un hivernacle per a la producció intensiva d’aliments. Fins on sabem, el nou hivernacle i Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU) és el primer hivernacle en coberta integrat amb el propi edifici des de la seva construcció. Aquesta integració permet l’intercanvi de fluxos d’energia, aigua i CO₂ entre l’hivernacle i l’edifici, donant com resultat un increment de l’eficiència de tots dos sistemes.

D’una banda, l’hivernacle proporciona un gran volum d’aire a la coberta de l’edifici el qual augmenta l’aïllament tèrmic d’aquest, minimitzant així els consums d’energia dels sistemes de control del clima. D’altra banda, l’hivernacle es beneficia de la calor acumulada durant el dia per l’edifici, gràcies a la seva alta inèrcia tèrmica, per mantenir la temperatura dels cultius estable durant les nits fredes d’hivern quan la temperatura exterior pot baixar dels 0ºC. Gràcies a aquesta sinergia, les nits més fredes de l’any la temperatura de l’hivernacle no descendeix dels 12ºC, sense necessitat d’utilitzar sistemes de calefacció addicionals.

Intercanvi de fluxos entre el nou edifice ICTA-ICP I el Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU)

A més, l’aire residual dels laboratoris de l’edifici, sempre a una temperatura estable aproximada de 20ºC, pot ser injectat en l’hivernacle per estabilitzar la seva temperatura tant en períodes freds com de calor. L’aire residual que pot ser injectat per estabilitzar les temperatures de l’hivernacle té una concentració de CO₂ superior a l’habitual. Per tant, aquest aire residual podria ser utilitzat com un sistema d’enriquiment de carboni en els cultius del lau, el qual estaria associat a un augment de la productivitat agrícola.

La superfície de la coberta de l’edifici ICTA-ICP, d’1.600 m² , també és utilitzada per a la recol·lecció d’aigües pluvials, les quals són emmagatzemades en dipòsits sota terra, situats davant del mateix edifici. 500 m² de la coberta de l’edifici contigu, l’edifici Eureka, també són utilitzats per a la recol·lecció d’aigües pluvials. Aquesta aigua és posteriorment utilitzada tant per a les aigües grises de l’edifici com per al reg de les plantes ornamentals i els cultius pilot desenvolupats en el lau.

El projecte, en fase final, ha utilitzat diverses metodologies multidisciplinàries per a l’estudi; entre elles: l’anàlisi de cicle de vida (ACV); anàlisi de cicle de vida de costos (ACVC); sistemes gis; anàlisi de sostenibilitat i programes per a la modelització energètica d’edificis (TAS).

Objectius del projecte

Els objectius específics plantejats a l’inici del projecte van ser els següents:

  • Estudiar la integració de la producció hortícola en els sistemes urbans, que fomenti la productivitat de les ciutats i l’autosuficiència i independència alimentàries.
  • Estudiar la millora de la sostenibilitat dels sistemes urbans a través de l’ús d’hivernacles en coberta minimitzant el consum d’aigua, energia i CO₂.
  • Analitzar la captació d’aigües pluvials i el seu ús per a la irrigació dels cultius.
  • Analitzar l’estalvi d’energia com a resultat de l’intercanvi de fluxos amb els edificis (per a producción de calor i/o fred).
  • Analitzar l’ús del CO₂ residual de l’edifici com una font per enriquir la producció agrícola, que permeti optimitzar el cost de producció.

    Laboratori d’Agricultura Urbana (LAU) situat en la coberta de l’edifici ICTA-ICP
  • Quantificar la reducció de la petjada de carboni dels productes hortícoles d’hivernacles en cobertes, basat en la minimització del transport i els beneficis de l’intercanvi de fluxos amb l’edifici.
  • Desenvolupar un model per a la quantificació de la sostenibilitat (ambiental, econòmica i social) de la implementació de sistemes d’hivernacle en coberta.
  • Integrar eines multidisciplinàries (ambientals, agronòmiques, econòmiques, socials i territorials) per a l’avaluació de nous sistemes de producció alimentària agrourbans.
  • Analitzar l’aplicació de conceptes de l’ecologia industrial en sistemes urbans mitjançant la sinergia (intercanvi de fluxos) entre sistemes del sector primari (producció hortícola) i del sector terciari (immobles).
  • Desenvolupar una recerca pilot en un hivernacle en coberta en un edifici de nova construcció (ICTA-ICP), finalitzat al desembre 2013, aplicable a nous edificis o per a la rehabilitació d’edificis ja existents que no requereixin un reforç estructural intensiu.

Resultats preliminars del projecte

Petjada de carboni d’1kg de tomàquets en el LAU tenint en compte l’augment de productivitat del cultiu, en relació al valor de referencia d’un hivernacle convencional

Els resultats ambientals preliminars al projecte van demostrar que una producció agrícola anual superior a 25 kg/m² podria reduir la petjada de carboni de la producció de tomàquets en hivernacles en coberta integrats, similars al lau, per sota de la petjada de carboni de la producció en hivernacles convencionals. Per tant, l’eficiència final del lau determinarà l’impacte de la producció d’aliments. Una productivitat de 25 kg-m² anuals reduiria la petjada de carboni dels aliments un 9%, en relació amb la producció convencional de tomàquets a Almeria.

Durant els 3 cultius experimentals desenvolupats en el lau entre gener de 2015 i juliol de 2016 s’han produït prop de 2 tones de tomàquets cor de bou. Aquests tomàquets han estat consumits pels investigadors i personal d’administració del mateix edifici ICTA-ICP.

Part de la producció també va ser distribuïda entre els estudiants de la uab. S’ha realitzat un estudi social a consumidors que se’ls va oferir la possibilitat de respondre enquestes de percepció del producte consumit, les quals reflecteixen tant l’acceptació social dels hivernacles en coberta com la bona qualitat (sabor, olor i textura) dels tomàquets produïts en el lau.

Per a la producció dels tomàquets del lau, prop del 60% de l’aigua utilitzada per als cultius provenia del sistema de recollida d’aigües pluvials. Gràcies als règims de pluja anuals on es troba l’edifici ICTA-ICP, en el cas que aquestes aigües no anessin utilitzades per a les plantes ornamentals de l’edifici, seria possible que el 100% del període de cultiu pogués realitzar-se amb aigües pluvials.

A més, la inèrcia tèrmica de l’edifici, la qual permet mantenir l’hivernacle a temperatura estable en els períodes d’hivern, suposa un estalvi energètic anual pel lau de 387 kWh/m² (equivalent a 99 kg CO₂ eq./m²), si és comparat amb un hivernacle convencional el qual requeriria de sistemes de calefacció per igualar les temperatures del lau.

S’espera que el Laboratori d’Agricultura Urbana generi beneficis ambientals, econòmics i socials

Calor residual de l’edifici

A través de la calor residual de l’edifici, els resultats preliminars mostren que es podrien injectar al cultiu uns 42 kg de CO₂ anuals. D’aquests, 28 kg de CO₂ són absorbits en forma de carboni pels residus (tiges i fulles) de les tomaqueres, que poden ser utilitzats per a la producció de nous productes com a aïllants tèrmics o carbó orgànic.

D’aquesta manera, el carboni capturat per les plantes podria ser fixat en nous productes evitant que tornin de forma ràpida a la atmosfera.

En comparativa amb els cultius convencionals i els hivernacles en coberta no integrats, s’espera que el lau generi beneficis ambientals econòmics i socials, a causa de:

  • Una producció més eficient que redueixi els consums d’energia per a la producció i el transport d’aliments.
  • El desenvolupament d’una economia local.
  • La creació d’edificis més eficients i confortables en simbiosi amb agricultura.

 

Membres col·laboradors del projecte Fertilecity
Joan Rieradevall1,7,8 ,Pere Llorach-Massana1, Mireia Ercilla-Montserrat1, David Sanjuan-Delmàs1, Ana Nadal1, Eva
Cuerva2, Carla Planas2, Oriol Pons3, Alejandro Josa4,5, Juan Ignacio Montero6,1, Pere Muñoz6,1, Xavier Gabarrel1,7,8,
Gara Villalba1,8 i María Rosa Rovira1
1 Sostenipra Research Group (sgr 01412), Institute of Environmental Sciences and Technology (icta), Z Building,
Universitat Autònoma de Barcelona (uab), Campus UAB, 08193 Bellaterra, Barcelona, Spain.
2 Department of Construction Engineering, School of Industrial Engineering (etseib ), Universitat Politècnica de Catalunya
(upc -Barcelona Tech), Avinguda Diagonal 647, 08028 Barcelona, Spain
3 Department of Architectonic Constructions I, School of Architecture (etsab), Universitat Politècnica de Catalunya (UPCBarcelona
Tech), Avinguda Diagonal 649, 08028 Barcelona, Spain
4 Department of Geotechnical Engineering and Geosciences, School of Civil Engineering, Universitat Politècnica de
Catalunya (upc -Barcelona Tech), Jordi Girona 1-3, Building D2, Barcelona, Spain.
5 Institute of Sustainability, Universitat Politècnica de Catalunya (upc-Barcelona Tech), Jordi Girona 1-3, Building VX, Barcelona, Spain.
6 Institute of Food and Agricultural Research (irta), Carretera de Cabrils, km 2, 08348 Barcelona, Spain
7 Inèdit. Inèdit Innovació, SL uab Research Park, Eureka Building, 08193 Bellaterra, Barcelona, Spain.
8 Department of Chemical Engineering, School of Engineering, Building Q, Universitat Autònoma de Barcelona (uab), 08193
Bellaterra, Barcelona, Spain.

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb Cultura espai públic espai urbà Esports sobre rodes esports urbans paisatge urbà skateparks urbanisme

Paisatges urbans sobre rodes

Els skateparks van néixer a finals dels anys 50 a les platges de Califòrnia, com a alternativa dels surfistes en els dies sense onades. Es convertiren doncs, en skatesurfistes de ciment. El primer canvi important fou quan l’skate sortí dels skateparks i la mateixa ciutat es convertí en escenari. Les darreres versions d’aquests parcs pretenen convertir-se en un espai esportiu, una plaça i un parc, tot al mateix temps.

Escrit per -

Els skateparks van néixer a finals dels anys 50 a les platges de Califòrnia, com a alternativa dels surfistes en els dies sense onades. Les piscines buides (als Estats Units es fabricaven amb les cantona­des arrodonides per estalvi d’aigua) feien l’efecte radical de les onades. Es diu que l’skate té el seu origen en una sequera que va patir Los Ángeles i que va obligar a bui­dar les piscines. Així doncs, ja entrats els anys 70, els joves dels Estats Units es convertiren en skatesurfistes de ciment, fent surf però, lluny de les platges.

Durant els anys 80, skaters i surfistes es diferenciaven al mateix temps que els materials dels skates evoluci­onaven. En aquesta dècada començaren a aparèixer skateparks a tot el món, dissenyats com a variació de les piscines nord-americanes.

La ciutat: uns creuen que la dominen des de dalt; i els altres, senzillament, des de baix, s’apropien d’ella. Manel Delgado

El primer canvi important fou quan l’skate sortí dels skateparks i la mateixa ciutat es convertí en esce­nari: el mobiliari urbà, les escales, baranes, vorades… eren els nous reptes dels patinadors.

Entre els primers skateparks a Espa­nya, trobem el d’Arenys de Munt (1978), un dels millors construïts i es diu que el primer d’Espanya. El 2012 es van fer obres de recuperació del parc. La història d’aquest es remun­ta a l’any 1978, quan l’americà John McDonald, que estiuejava a Arenys de Munt, decidí cedir el seu terreny a la muntanya per a construir un ska­tepark com els que triomfaven als Estats Units. Poc es podien imagi­nar el ressò que tot aquells fets van representar. Aquella cultura nas­cuda pocs anys abans a Califòrnia, havia creuat definitivament l’oceà i s’havia instal·lat a Catalunya, en un petit poble davant l’astorament dels seus habitants. Malgrat tot, el feno­men del patí era quelcom que enca­ra no entrava en els plans de ningú.

Altres skateparks d’aquells primers anys van ser el de Segur de Calafell (1978), EL Tramontana, a Santa Ponça, Mallorca, de 1978, el Sindi, en el Parc Sindical de Madrid, construït pels propis skaters l’any 1980, o el del parc Wurzburg, a Salamanca, un parc amb un skatepark, de 1986. La Cantera, a Getxo, del 1986, un skate­park de ciment al costat de la platja, que fou precedent de diversos ska­tearks al País Basc.

Desafiant l’espai planificat

L’apropiació informal de l’espai urbà tingué lloc en les dècades dels 80-90. Barcelona ha estat sempre un referent internacional en el cir­cuit skate mundial tot i no tenir pis­tes específiques en aquell moment: l’època de les places dures als anys 80, van convertir Barcelona en per­fecte pista de patinatge, gràcies al mobiliari dur i llis. Espais com la Plaça dels Països Cata­lans a Sants, o la plaça dels Àngels (MACBA), són casos d’èxit encara avui.

Recollir les condicions de la ciutat i tot allò que aporten a la pràctica d’aquest esport: escales, baranes, jardine­res, reixes… abandonant tots aquells elements que els skateparks tradicionals tenien com els half pipe, bowls, rampes, etc… elements tots força agressius al paisatge de la ciutat, prenent doncs, els elements d’allò quotidià, integrats a la ciutat.

Els nous skateparks que simulen fragments urbans dins els espais urbans

En el nou mil·lenni es creà un nou concepte d’skatepark: es crea de forma artificial un recinte que presenta frag­ments de ciutats perfectes per a la pràctica del skate. Una caricatura d’aquest concepte seria l’exemple del skatepark Santa Lucía, a Vitòria. En aquest, s’han emprat elements quotidians de la ciutat per transformar el pai­satge urbà. Passos de vianants, clavegueres i barreres de seguretat que es deformen i adapten a l’ús dels ska­ters.

Imatges de l’skatepark Santa Lucía a Vitòria

A la majoria de ciutats, i fins no fa pas molts anys, els skateparks es construïen a la perifèria per evitar així pos­sibles conflictes entre els patinadors amb altres usuaris de l’espai públic. La integració d’aquestes instal·lacions a la ciutat solia ser inexistent, amb una gran distància de la ciutat consolidada i amb una diferència abismal en la forma respecte als espais públics tradicionals.

Les darreres versions d’aquests parcs canvien aquesta dinàmica per convertir-se en una nova alternativa con­temporània de l’espai públic. No són un espai esportiu, ni una plaça, ni un parc, sinó que tracten de ser-ho tot al mateix temps i sobretot, tracten d’encaixar amb conti­nuïtat en els espais i els entorns on s’emplacen.

Aquests nous espais són nous punts de trobada que reuneixen tant a patinadors con a vianants, afavorint les relacions de proximitat entre ells i fent que els con­flictes es dilueixin. Els usuaris ja no són només joves o adults que repesquen la seca afició, són també nens que comencen, pares que els acompanyen, turistes (com no), i passejants variats… fascinats per les immenses possibilitats del streetstyle. Tots troben el seu lloc i s’es­tableixen relacions de continuïtat amb l’entorn.

Potser no estem parlant de skateparks, sinó de “paisat­ges per a l’skateboarding” amigables amb la resta de la ciutadania. Apareixen doncs, com a part indissociable del lloc, connectant-se amb els recorreguts existents i integrant-se amb la mateixa vegetació o mobiliaris del context, espais que continuen l’entorn. Es fuig de la tipo­logia d’skateparks tradicionals, com els dels 80 i 90, que eren aliens al paisatge urbà, mòduls prefabricats que es col·locaven a la perifèria, plataformes de formigó sense res a veure amb el seu entorn, obviant la relació amb la ciutat.

Un incís de noves tendències: indoor skateparks sagrats

La tendència de transformar per complet les esglésies que han quedat obsoletes i sense l’ús inicial, ha donat com a resultat també la implantació d’instal·lacions esportives en antics temples. De fet, en molts dels casos les mateixes característiques morfològiques d’aquestes edificacions (sostres alts, grans llums i nivells a distin­tes alçades), propicien la possibilitat de desenvolupar en elles cert tipus d’esports.

Holanda és un dels països més representatius en aquest tipus d’actuacions, convertint alguna de les seves esglé­sies en gimnasos, o millor encara, transformant l’antiga església de Sant Josep, a la localitat de Arnhem, en un gran skatepark indoor.

Però no cal anar tan lluny per contemplar aquest tipus d’intervencions. A la localitat asturiana de Llanera, ens trobem amb l’església de Santa Bárbara, abandonada als anys 60. El que va començar como un improvisat skatepark creat per un grup de joves per a poder prac­ticar els dies de pluja, ha acabat convertint-se en una fita per als amants d’aquest esport, i ha cridat fins i tot a un artista urbà de talla internacional com és Okuda San Miguel, que no ha perdut l’oportunitat per a plasmar el seu segell. L’artista càntabre d’estil colorista i geomètric ha traslladat el llenguatge dels vitralls a les parets i les voltes del temple.

La nova fornada d’skateparks

Vista aèria de l’skatepark de Santa Lucía (Vitòria)

Com a darreres fornades de projectes executats de ska­teparks propers trobem alguns exemples com els de la Mar Bella, Roquetes i les Corts, un triplet construït per coincidir amb el festival X-Games de Barcelona, tots ells es desenvolupen integrant-se en l’espai públic.Altres exemples en aquesta nova línia, serien el de Santa Coloma de Gramenet,Badalona, etc. Skate Àgora, a Badalona, consta de 4.683 m2, dels quals 1.250 m2 estan destinats íntegrament a l’skate­park. Es situa al barri de Canyadó, en un indret privilegiat, a tocar de la platja. Pel que fa referència a les baranes de l’skateplaça, totes han estat construïdes en el Warehouse de Califòrnia Skateparks, amb els millors acabats possibles. A més, s’han pintat amb una pintura especial Powercoating, per a poder suportar les condicions climàtiques de la costa.

Skatepark de la Mar Bella a Barcelona i Àgora a Badalona

L’skatepark de la Mar Bella, al Poble­nou, era una espai preolímpic on ja hi havia instal·lacions més rudimentà­ries per patinar. El nou projecte s’ha adaptat al terreny i ha respectat els vells camins del Poblenou que arri­baven al mar. Es crea una topogra­fia artificial, com un joc d’onades i de dunes, aprofitant el desnivell en baixada per potenciar el patinatge en direcció al mar. S’hi han plantat pins i vegetació pròpia del clima per potenciar la zona com a espai de trobada.

Així doncs, els nous skateparks s’han ubicat en barris molt diferents i s’han dissenyat de tal manera que no quedessin com un conjunt aïllat, sinó integrats al seu entorn. No són només una zona esportiva, sinó punts de trobada que reuneixen tant patinadors com vianants, que afavoreixen la relació i rebaixen, per tant, el conflicte entre ells.

Els nous skateparks s’han conver­tit en una nova tipologia d’espai, un punt de trobada i de referència per a generacions i tipologies variades, respectant i revitalitzant el lloc en què s’implanten, generant noves i enriquidores dinàmiques socials i urbanes.

L’skateboarding és una activitat individual, en grup, per joves, grans, autòctons, visitants… És, alho­ra, una forma de mirar la ciutat de manera creativa i acostumar-se a mutar amb el desenvolupament urbà. Noves formes de ciutat por­ten noves aproximacions per part de l’skater i moviments radicalment diferents.

Noves aportacions i transformaci­ons estan encara per descobrir. La visió de l’skater ens ha ensenyat que les possibilitats són infinites.

Molt més que un skatepark

FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Projecte i construcció de parc i skatepark
Ubicació: Parc de Can Zam. Santa Coloma de Gramenet
Promotor: Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Autor del projecte: Straddle3
Col·laboradors del procés participatiu, projecte i obra: Erkuden Fernández (coordinació), Carla Boserman (relatogramas), Xavi Zampra, Óscar Osuna, Alberto Duran, Guille Gomez, Victor García, Uri Albareda, Alex Swift, Marc Hidalgo, Alex Navarro, André Ehrstein i Txiqui
Director d’obra: David Juàrez Latimer-knowles
Director d’execució de l’obra: Pau Monasterio Valls
Coordinador de seguretat i salut: Pau Monasterio Valls
Constructor: Serxar SAU
Cap d’obra: Lluís Arumi Ricart
Data d’acabament de l’obra: octubre 2015

El projecte (de Straddle3 + Sergi Arenas + Lur Paisajistak) neix de la demanda juvenil per un espai adaptat als esports urbans. Gairebé una dècada enrere, el 2007, els joves de Santa Coloma de Gra­menet van reclamar de l’Ajuntament un espai per patinar, el resultat va ser un petit skatepark convencional executat sobre el cobriment de l’au­tovia B-20 com a extrem de la zona coneguda com a parc Europa, veïna a la zona esportiva de Can Zam. Aquest petit parc es va resoldre amb elements prefabricats disponibles al mercat i forma part d’una família d’instal·lacions que es repeteixen, gairebé sense variació, en diversos municipis del territori nacional. Poc temps després aquest parc es va demostrar insuficient per a les aspi­racions dels practicants locals d’es­ports urbans, que van començar a demandar zones majors i millors per a les seves pràctiques, posant èmfasis en què ells haurien de pren­dre part en el disseny de principi a fi.

El solar, de forma triangular i amb sobrada grandària per acollir el pro­grama, es trobava de forma residual entre diferents instal·lacions espor­tives del gran àrea pública de Can Zam, que suposa des de fa anys el pulmó verd de la zona i una de les formes en què el municipi es relaci­ona amb la ribera del Besòs. El solar es trobava fonamentalment erm, amb excepció d’una zona poblada per oms en la seva part sud i alguns brots de vegetació espontània.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, comptant amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barce­lona, va contactar amb Straddle3 per donar resposta a les reivindi­cacions dels joves. I Straddle3 va decidir iniciar un procés participatiu consistent en sessions de treball bisetmanals en un equipament públic i incorpora al patinador Sergi Arenas i a l’equip de Lur Paisajistak en l’equip.

El projecte d’skatepark al costat de la zona esportiva de Can Zam a Santa Coloma de Gramenet

Dinàmica de treball

En aquestes sessions s’estableix un marc de prioritats que desem­boca en un pla d’usos per al parc que s’haurà de resoldre en diferents fases a causa de les limitacions pressupostàries. En reunions amb les administracions implicades es desenvolupà una metodologia que va força més enllà dels supòsits originals del projecte o del mateix concepte de participació ciutada­na. S’acorda perllongar la partici­pació en el desenvolupament del pla d’usos i del disseny per portar-la a la pròpia construcció del parc. S’estableix així una dinàmica mixta entre treballs infrastructurals i d’ur­banització bàsica a realitzar per una empresa contractista i un altre paquet de treballs a desenvolupar per l’equip director i els futurs usua­ris en format de tallers d’autocons­trucció.

Finalment es realitzen dos lliura­ments, un avantprojecte per a tota l’àrea i un projecte executiu per a la primera fase. El projecte que resulta del procés participatiu inclou una zona de passeig, un skatepark, un gimnàs a l’aire lliure i un bikepark, a més d’una zona condicionada per a l’aparcament de vehicles. La pri­mera fase inclou el nou accés per als vianants a la zona, un àmbit de passeig i un skatepark polivalent apte per al seu ús per practicants de diversos esports urbans.

L’espai ja gairebé finalitzat

Es posa l’accent en la recuperació de l’arbrat preexistent, fonamental­ment oms, que es protegeixen i es complementen amb la plantació de pollancres a les zones més humides i prèviament despoblades de vege­tació.

S’organitza el traçat de l’espai mitjançant unes illes que consten d’una corona de gespa, que el seu ample correspon amb l’escombrat­ge dels difusores de reg. Aquestes illes es repeteixen en gairebé tot l’àrea d’intervenció, encara que la seva configuració és diversa en fun­ció del programa.

 

 

La zona patinable es desenvolu­pa entre la part central de les illes i el bord sud, poblat pels oms, de tal forma que queda parcialment en ombra. Un dels principals condici­onants del projecte és la pràctica de l‘autoconstrucció acompa­nyada de l’ús de material reciclat. Aquest es dóna, d’una banda, a la zona patinable amb la utilització de fusteria metàl·lica i prefabricats de formigó de segona mà per a la rea­lització d’obstacles, i per una altra a la zona de passeig, on els bancs es desenvolupen a partir d’antics contrapesos de formigó, les illes es decoren amb bambú laminat recu­perat d’instal·lacions efímeres i la pèrgola-fanal es construeix a partir de bàculs de semàfor desnonats.

Perspectiva del nou skatepark de Santa Coloma de Gramenet ja en fase d’utilització

 

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitecte tècnic arquitectura Caateeb Gestió de projectes patrimoni Professió Project managers urbanisme

L’urbanisme i l’arquitectura tècnica

L’urbanisme és una matèria multidisciplinària en la qual participen diferents perfils professionals amb diferents intensitats i rols, i com demostrarem en aquest article els arquitectes tècnics també.

Escrit per -

En aquests moments de transició del model immo­biliari i reconfiguració dels estàndards anteriors, convé recordar l’alt grau de participació que té el nostre col·lectiu (aparelladors, arquitectes tècnics i engi­nyers d’edificació) en el camp de l’urbanisme.

L’urbanisme és una matèria multidisciplinària en la qual participen diferents perfils professionals amb diferents intensitats i rols, però tots necessaris al cap i la fi. Arqui­tectes, enginyers, advocats urbanistes, economistes, sociòlegs, polítics, tècnics municipals, fedataris de l’Ad­ministració, i professionals diversos, entre d’altres, i com demostrarem en aquest article, els arquitectes tècnics.

En l’àmbit acadèmic i normatiu 

Asfalt Avinguda Diagonal
L’urbanisme és una matèria multidisciplinària

La pròpia formació dels arquitectes tècnics a les univer­sitats, UPC per exemple, inclou temaris i coneixements d’urbanisme, tenint aquests un pes de 5 crèdits i 125 hores d’impartició en aquesta matèria. S’aborden dife­rents camps de l’urbanisme, tenint força incidència els relatius a la gestió, sistemes d’actuació, sistemes d’exe­cució urbanística, llicències i disciplina urbanística entre els més rellevants.

Cal recordar que el marc regulador que determina les atribucions professionals i les matèries que cal inclou­re als programes acadèmics universitaris que habiliten per a l’obtenció del títol dels arquitectes tècnics, Orden ECI/3855/2007, de 27 de diciembre, por la que se esta­blecen los requisitos para la verificación de los títulos universitarios oficiales que habilitan para el ejercicio de la profesión de Arquitecto Técnico, entre diferents conei­xements que s’interelacionen amb l’urbanisme derivats de la pròpia execució de les obres d’edificació i urbanit­zació, inclou les següents referències al món de l’urba­nisme: Anexo, apartado 3, objetivos: Competencias que los estudiantes deben adquirir; apartado 8: Gestionar el proceso inmobiliario en su conjunto. Ostentar la repre­sentación técnica de las empresas constructoras en las obras de edificación.

Aquesta competència entronca directament amb el món de l’urbanisme, ja que no es pot entendre la ges­tió del procés immobiliari sense tenir coneixements en urbanisme. El procés immobiliari està compost tant per solars finalistes com per finques inicials o solars no consolidats i per tant caldrà gesti­onar la seva transformació jurídica per esdevenir edificacions finals. Tanmateix, a la mateixa Orden ECI/3855/2007, mòdulo Gestión urbanística y Economía aplicadas, competencias que deben adqui­rirse: Conocimiento del marco de regulación de la gestión y la discipli­na urbanística.

En l’àmbit de la professió

La formació de l’arquitecte tècnic i la normativa que regula les seves atribucions professionals i les com­petències reals que adquireixen, fan que aquesta titulació sigui molt ade­quada per assumir diferents perfils professionals on els coneixements sobre l’urbanisme juguen un paper molt important. Al mercat laboral es troben de forma molt habitual els arquitectes tècnics desenvolupant les tasques pròpies de:

  1. Tècnics de l’Administració.
  2. Directors tècnics i gerents d’im­mobiliàries.
  3. Project managers.
  4. Representants en juntes de compensació.
  5. Taxadors.
  6. Perits.
  7. Tècnics de despatxos i gabinets d’arquitectura i enginyeria.

1. Tècnics de l’Administració

Detall d'un fanal
La formació dels arquitectes tècnics permet la seva intervenció en tasques molt divevrses relacionades amb l’urbanisme

A més de totes les feines i funci­ons que depenen dels arquitectes tècnics en les diverses adminis­tracions, ajuntaments, Generalitat, diputacions, empreses municipals, etc, com per exemple, llicències d’obres, expedients de ruïna, control de les pròpies obres i les contracta­des moltes d’elles d’obres d’urba­nització, etc, on totes requereixen de coneixements en urbanisme, hi ha una dada molt contundent que subratlla l’important rol dels arquitectes tècnics en l’urbanisme a les administracions públiques; a la majoria dels municipis petits i mitjans, de menys de 5 mil habi­tants, que és on es genera de veritat l’urbanisme, les competències en urbanisme depenen de l’arquitecte tècnic municipal.

2. Directors tècnics i gerents d’immobiliàries

En aquest perfil, molt comú en els arquitectes tècnics, i des de la meva pròpia experiència laboral, cal dis­posar de sòlids coneixements en matèria urbanística.

A la pràctica, un director tècnic o gerent d’una promotora immobi­liària haurà de gestionar aquests actius, tant si es tracten de solars finalistes per a la correcta interpre­tació dels drets edificatoris i usos admesos de la figura de planeja­ment de la que en deriven, com si són finques en procés de trans­formació urbanística fins a asso­lir la condició de solars on caldrà participar i gestionar el procés de reparcel·lació de les finques, a través de la promotora, del fons d’inversió, de l’entitat financera, o de les dife­rents formes de propietat que poden haver-hi.

3. Project managers

Un project manager en el sector immobiliari no és complet si no té coneixements d’urbanisme, i en especial en els aspectes de ges­tió urbanística. Haurà de liderar un procés de transformació urbanís­tica, sigui des de finques inicials o bé sobre solars no consolidats, i difícilment ho farà amb la solvèn­cia i eficiència que requereix si no té coneixements d’urbanisme. Des de fa molts anys el CAATEEB imparteix ininterrompudament el màster Pro­ject manager en edificació i urba­nisme, on aquesta matèria té un lloc destacat i imprescindible.

4. Representats en juntes de compensació

Carrer de Barcelona
La formació dels arquitectes tècnics permet la seva intervenció en tasques molt divevrses relacionades amb l’urbanisme

És molt freqüent en un procés de transformació urbanística, la majo­ria via reparcel·lació sota el sistema d’actuació de compensació bàsica, que el director tècnic o gerent de la immobiliària o d’altres tipus de pro­pietat, hagi d’ocupar un càrrec a la Junta de Compensació amb la con­seqüent responsabilitat que com­porta haver de desenvolupar aquest rol. Fins i tot pot donar-se la situació de què l’arquitecte tècnic, en la seva responsabilitat de director tècnic o gerent de la immobiliari, fruit de ser el majoritari en aquest polígon o sector, hagi d’assumir el càrrec de president de la Junta, sent ja la seva responsabilitat màxima. És obvi que els coneixements de l’urbanisme revertiran en una millor solvència del professional que desenvolupi aquesta important funció.

5. Taxadors

Moltíssim taxadors són arquitectes tècnics, i en el desenvolupament diari de les seves tasques, han de valorar solars finalistes o finques en procés de transformació urba­nística, i per tant han d’interpretar el planejament urbanístic per a fer els seus càlculs i valoracions amb el rigor i coneixements que requereix la confecció del document de taxa­ció.

A més, encara que siguin solars finalistes tindran uns drets edifica­toris i uns usos permesos que ema­nen d’una figura de planejament que caldrà conèixer i contrastar a fi i efecte de la seguretat urbanística de dita taxació.

6. Perits

En aquest camp professional, siguin perits de part o judicials, és clau en el desenvolupament dels litigis, la pericial per al resultat final de la sen­tència. Moltes pericials són encarre­gades a arquitectes tècnics.

El CAATEEB aporta anualment als jutjats els seus llistats de tècnics i aquests aborden aspectes que inci­deixen en el camp de l’urbanisme, valoracions de finques, expedients de ruïna, patologies en urbanitzaci­ons, controvèrsies de valoracions en execucions d’infraestructures i vialitat, etc… el camp és molt ampli.

7. Tècnics de despatxos d’arquitectura, construcció i enginyeria

Als propis despatxos i gabinets tèc­nics d’arquitectura i enginyeria, on es redacten els planejaments, els projectes d’urbanització, les direc­cions d’obra d’urbanitzacions, o d’altres camps de l’urbanisme, hi ha multitud d’arquitectes tècnics parti­cipant en aquestes tasques.

Cal ressaltar que en aquests des­patxos acostuma a ser un arqui­tecte tècnic qui s’encarrega de la important tasca de la confecció i posterior seguiment del pressupost de l’obra urbanitzadora.

En conclusió

La formació i legislació que regula les atribucions professionals de l’ar­quitecte tècnic, permet la seva inter­venció en la realització de tasques molt diverses relacionades amb l’urbanisme, des de la participació en projectes de planificació i gestió urbanística, fins a la realització de projectes i direccions d’execució d’urbanització.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb formigó formigó armat formigó d'ultra alta resistència HUAR microfibres d'acer prefabricats reforç estructural resistència Tecnologia UHPC

Formigons d’ultra alta resistència

La tendència actual cap a la industrialització dels procesos constructius ens porta a treballar amb materials més especialitzats. En aquest article centrarem l'atenció en un d'aquests materials, el formigó considerat per la normativa com a formigó especial.

Escrit per -

Figura 1. Aplicació HUAR. Ratp Bus Center In Thiais Arquitectes: ecdm Architectes ©: http://ecdm.eu/

La tendència actual cap a la industrialització dels processos constructius ens porta a treballar amb materials més especialitzats. Entenent la industrialització com la racionalització d’un procés de producció, actualment veiem sistemes cada cop més prefabricats que permeten obtenir solucions constructives òptimes en termes d’ús del material. L’eficiència en les nostres construccions exigeix que el material escollit sigui l’adequat per a cada aplicació i això depèn del bon criteri dels tècnics per emprar cada material per aquelles funcions de l’edifici on es pot treure més profit a les seves prestacions.

Prenent l’exemple del formigó, la diversitat d’àrids, additius i addicions que s’empra habitualment en l’elaboració de la matriu, sumada a les possibilitats de reforçar-lo amb elements d’acer, fibres de vidre i de carboni, permet obtenir formigons especialitzats que aporten funcions molt específiques dins del conjunt de l’edifici (formigons lleugers, formigons d’alta densitat, formigons translúcids, formigons porosos, etc). Actualment, la normativa de formigó ehe 08 en el capítol XIII, article 72. Formigons especials, reconeix l’existència d’aquests formigons ‘diferents’ que des d’un punt de vista de les seves propietats permeten donar resposta a exigències molt més concretes. Val a dir però, que de moment l’ús massiu d’aquest material el trobem sobretot en el sistema estructural del l’edifici i a l’envolupant, en el primer cas aprofitant principalment la seva capacitat resistent a compressió i fàcil posada en obra, i en el segon la rapidesa d’execució de les façanes amb components prefabricats.

Aquest formigó permet fabricar components de formigó estructurals i de tancament molt lleugers i esvelts gràcies a l’elevada resistència i la seva consistència tan fluida

Un formigó d’ultra alta resistència armat amb microfibres d’acer

En aquest article centrarem l’atenció en un d’aquests formigons considerats per la normativa actual com un formigó especial, descrit dins l’annex 14: Recomanacions per a la utilització de formigons amb fibres, com un formigó que ‘incorpora fibres curtes, discretes i aleatòriament distribuïdes en la seva massa’. Però també es tracta d’un formigó amb altes prestacions resistents i amb una consistència autocompactant fet que facilita molt la seva posada en obra.

Per obtenir un formigó d’aquestes característiques és necessari treballar amb una baixa relació aigua ciment (0,3-0,4) amb un àrid molt petit (< 1mm) i un ‘filler’ d’alta qualitat. La baixa relació aigua-ciment obliga a incorporar fluïdificants que permeten aconseguir aquesta consistència autocompactant desitjada en compliment de l’annex 17 de la ehe 08 (figures 2 i 3).

Aquest formigó és caracteritza principalment pel seu comportament dúctil davant esforços a flexió gracies sobretot a la incorporació de micro-fibres d’acer com a únic sistema d’armat. De fet, no és fins quan apareixen les primeres micro-fissures enfront els esforços de flexió que les fibres comencen realment a treballar i s’inicia llavors el comportament dúctil del formigó (Figura 4a i 4b).

De manera simplificada i intentant discernir la responsabilitat en les resistències d’aquest tipus de formigó podríem dir que el 80% de la seva resistència a compressió es deu principalment a la quantitat de ciment (normalment el doble d’un formigó convencional) i a la qualitat i mida de l’àrid (més proper a un morter que a un formigó entès en termes generals). Això permet assolir valors de resistència a compressió d’entre 100 i 150MPa.

Pel que fa a la seva resistència tant a flexotracció com a tracció pura (dos paràmetres desconeguts quan parlem habitualment de formigó) es deu també en un 80% a la quantitat i tipus de fibra incorporada. Aquestes quanties depenen principalment del tipus de fibra i la seva forma (longitud, diàmetre, rugositat, acabat) i de la consistència final del formigó que es vol obtenir. Les quanties habituals en les que es treballa oscil·len entre el 1 i 2% en volum.

Figura 5. Diferents tipus de fibres que poden incorporar-se al formigó. 1. Fibra de vidre; 2. PVA (alcohol de polivinil); 3. Acer; 4 i 5. PE/PP (poliolefina); 6. Polipropilè

En el cas d’incorporar fibres d’acer les resistències a flexotracció se situen entre els 25 i els 46MPa i pels altres casos amb fibres plàstiques o de fibra de vidre, difícilment es poden aconseguir resistències a flexotracció superiors als 15-18MPa (figura 5). Cal tenir present que la densitat de les fibres juga un paper fonamental durant el procés d’amassada i l’abocat del formigó, podent-se produir estratificació en fibres de densitats superiors als 2.500kg/m3 (figura 6).

Figura 6. Radiografia mostra formigó armat amb fibres d’acer. Estratificació de les fibres d’acer. (Foto: Oriol París)

Aplicacions i usos d’un formigó HUAR

Durant el període del 2008 al 2012 al Centre Tecnològic de la Construcció de Catalunya (iMat), vàrem desenvolupar un projecte d’investigació per tal de millorar i optimitzar els processos constructius de l’edificació mitjançant components prefabricats lleugers (figura 7a i b). Per tal d’aconseguir-ho es va desenvolupar un formigó d’ultra alta resis· tència amb col·laboració amb la upc i l’empresa Escofet 1886. Aquest formigó va permetre fabricar com· ponents de formigó estructurals i de tancament molt lleugers i esvelts gracies a l’elevada resistència i la seva consistència tan fluida.

Execució d’elements de geometria complexa

En aquest sentit la consistència d’un formigó d’aquestes característiques és molt idoni en usos estructurals on una geometria complexa dels elements a formigonar i una elevada quantia d’acer comprometen la correcta execució. Si bé és cert que, en cas del Temple de la Sagrada Família, no s’incorporen fibres des del punt de vista de la resistència, sí que la complexitat i densitat dels armats han obligat a utilitzar un formigó especial d’elevada treballabilitat i resistència per tal de respectar al màxim la forma i secció originals dels elements estructurals del Temple (figura 8).

Reforç d’elements estructurals plans sotmesos a flexió

Figura 8. Procés de formigonat de la coberta del Temple de la Sagrada Família. Foto: http://tectonicablog.com/

Però no només podem utilitzar aquests formigons en ocasions molt especifiques sinó que en situacions molt habituals en projectes de rehabilitació també poden ser una alternativa econòmica a les solucions habituals. En moltes ocasions ens trobem amb la necessitat de reforçar sostres en mal estat, o bé a causa d’un canvi en l’ús de l’edifici augmentant-ne les sobrecàrregues, obligant a reforçar els elements horitzontals sotmesos a flexió. La solució amb formigons habituals de baixa resistència combinats amb els sistemes d’armat d’acer tipus malles i/o barres corrugades obliga a executar capes de formigó d’entre 5 i 8 cm per tal de garantir el recobriment dels armats, comprometent d’aquesta manera, la relació entre la nova resistència del conjunt i l’increment del seu pes propi. En aquest cas, l’ús de formigons d’alta resistència armats amb fibres d’acer i autocompactant és una solució que permet optimitzar la relació pes-resistència de l’element constructiu.

Reforç d’elements sotmesos a compressió

Un altre exemple d’aplicació el trobem en els elements comprimits que, o bé estan el mal estat, o bé que han d’assumir un increment de càrregues a causa d’un canvi d’ús. La incorporació d’un formigó d’altes prestacions per tal de confinar i incrementar-ne la seva resistència és una aplicació habitual. En aquest cas, no és tan important l’increment del pes propi de l’element comprimit com podia ser el cas dels sostres, sinó la disminució de la secció resultant i la millorar de la seva eficàcia estructural.

Components prefabricats esvelts i tridimensionals

Com ja hem comentat, la utilització d’un formigó autocompactant d’altes prestacions no sempre ha de respondre a funcions estructurals sinó que també té aplicacions en components prefabricats autoportants de l’envolupant de l’edifici. En aquest sentit el exemples també són nombrosos i en molts casos espectaculars.

Empreses com Lafarge amb dutal©, ducon Europe amb Ducon© architectural & Design, o ItalCementi amb effix© crea i arca han desenvolu· pat formigons Huar que permeten realitzar components prefabricats de geometries molt complexes de grans dimensions i amb un acabat pràcticament perfecte, com és en el cas dels habitatges a la Rue Pierre Budin de París (figura 9).

Figura 9. Aplicació Uhpc Watertight Ductal® Façade. Habitatges a la rue Pierre Budin – París XVIII Projecte: Ecdm architectes ©: http://ecdm.eu

Aquí a Catalunya, l’empresa Escofet 1886 també desenvolupa des de fa temps formigons d’altes prestacions, coneguts com Slim Concrete©. Tot i que principalment l’utilitzen per realitzar peces de mobiliari urbà, també l’apliquen per a components plans i tridimensionals per a façana com són els casos de One Ocean del Marina Port Vell (figura 10a/b), Politècnic de Valencia o la Biblioteca de Rubí.

Figura 11. Muntatge del panell en façana. Projecte: Llúria/Diputació. M1441Arquitectura. Foto: Oriol París

En aquest sentit i juntament amb el despatx professional M1441Arquitectura, Escofet 1886 ha realitzat el desenvolupament executiu dels components tridimensionals de façana per la rehabilitació de dos edificis d’oficines a Barcelona amb molt bon resultat.

En ambdós casos els components prefabricats són marcs rectangulars molt esvelts de formigó amb gruixos inferiors als 40 mm. Aquests marcs de formigó es pengen de l’estructura mitjançant nexes d’unió que permeten regular la seva posició respecte l’estructura en dues dimensions de l’espai i amb un muntatge a obra més proper a la tecnologia dels sistemes modulars de mur cortina que als antics prefabricats de formigó (figura 11).

Gràcies a l’elevada treballabilitat i resistència del formigó s’han pogut desenvolupar estratègies de solapament geomètric entre peces evitant el típic junt d’estanquitat dels panells prefabricats a través de fines làmines de formigó de menys de 40 mm d’espessor.

En el cas de l’edifici de la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer Bruc i el carrer Llúria el component és d’unes dimensions aproximades de 3,06 x 2,80 m. Aquí la làmina de solapament entre components és molt evident i s’estén uns 40 cm del marc principal de la peça, tant per la part inferior com per la part dreta (figura 12a i b).

 

 

 

En el cas de l’edifici en cantonada entre els carrers Llúria i Diputació el component tridimensional és més petit d’uns 3,00 x 1,60 m però a diferència del primer incorpora 4 lames horitzontals de formigó com a elements de protecció solar de 30 mm d’espessor. En aquest segon cas s’ha desenvolupat un component tridimensional més complex que fins i tot resol els punts en cantonada amb una única peça contínua (figura 13 a/b).

Ara ja hem de considerar que els formigons denominats com a formigons de molt alta resistència armats amb fibres d’acer han deixat de ser formigons experimentals i que només s’utilitzen en investigacions científiques. Avui ja forma part dels ‘nous materials’ que poden ser incorporats a l’arquitectura, això sí, demanen un bon coneixement de les seves propietats i capacitats per tal de treure’n el màxim profit.

I per acabar, el preu, oi? Sí, són més cars que els formigons habituals si es pensa només en el seu preu per m³, però cal pensar-lo en termes d’utilitat i tenir en compte que tenen majors propietats mecàniques i que, per tant, per les mateixes funcions, s’utilitzen en menor quantitat garantint així la seva competitivitat econòmica.

PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra arquitectura bombers Caateeb estructura Gestió de projectes murs de càrrega patrimoni rehabilitacio restauració

Els bombers seran sempre nostres

La rehabilitació integral, conservació i adequació de l’Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona recupera l’antic parc de bombers del Poble Sec i el converteix en un espai dels i pels bombers.

Escrit per -

FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona
Ubicació: C/Lleida, 30 de Barcelona
Promotor: Gerència de Prevenció, Seguretat i Mobilitat. Ajuntament de Barcelona
Autors del projecte: Miguel Roldán i Mercè Berenguè
Col·laboradors projecte: Vicenç Sanz, Zana Bosnic, Marc Rafià, David Bravo, Dora Filipovic, Nika Keller, Juanjo Pérez, Jarque i Andrea Lupiac
Director de l’obra: Miguel Roldán
Director d’execució de l’obra: Enric Peña (at3 Oller-Peña)
Tècnic col·laborador de la DEO: Ramon Sellarès
Coordinador de seguretat i salut: Francisco Juárez
Constructor: UTE Tarraco-Soler
Cap d’obra: Gemma Feliu

L’Espai Bombers Parc de la Prevenció de Barcelona va guanyar el Premi Catalunya Construcció 2017 exaequo en la categoria d’intervenció en l’edificació existent.

L ’any 1865 s’estableix la primera companyia de bombers a la ciutat de Barcelona. El tan estimat cos de bombers sempre es presenta el primer per oferir socors; ja pot ser un incendi com una ventada, una inundació o un gat enfilat dalt d’un arbre. Amb aquells camions vermells, que deixen bocabadats a tots els infants, circulen a tota velocitat per arribar abans no sigui massa tard. Tothom els deixa passar perquè saben que van a salvar vides. Les seves armes són una mànega d’aigua i una escala, una destral i cordes de tot tipus, malls, matalassos elàstics, mantes i una farmaciola ben equipada… Són homes (i dones) forts i valents amb un esperit filantròpic, que els fa ben especials.

La seva educació és molt completa, tant en coneixements, com en forma física. Han de saber la teoria del foc: com s’origina, com es propaga i s’extingeix un incendi; d’hidràulica, d’instal·lacions elèctriques i estabilitat dels edificis. Han de poder preveure com col·lapsarà un sostre, en funció dels materials que el componen, i ser competents en tractaments de primers auxilis: traumatismes, fractures, cremades, etc… Són també ells, qui finalment, revisen els projectes d’arquitectes i enginyers, i els qui validen o no, les propostes de prevenció i seguretat proposades.

Aquest tarannà particular els fa un col·lectiu molt cohesionat, on els més veterans traspassen els seus coneixements als més joves, coneixements basats en experiències viscudes al llarg d’una vida d’exercici. Això va propiciar que s’organitzessin com a col·lectiu associatiu al voltant dels 1990 en un espai anomenat el Cau del Jubilat dels Bombers de Barcelona; un espai que s’ubicava a la caserna del carrer Provença i que s’utilitzava com espai formatiu i de consulta per a entitats i professionals.

L’enderroc l’any 2010 de la caserna de Provença, propicia que l’associació reivindiqui un espai alternatiu, on seguir treballant en el traspàs de consignes i atenció de consultes. Calia pensar de pas, on conservar i mostrar una part de l’extensa col·lecció: camions de totes les èpoques, ruixadors, eines, uniformes, extintors, fins i tot una interessant col·lecció de miniatures.

L’any 2012 l’Ajuntament de Barcelona aposta per la creació d’un espai dels i pels bombers, i convoca un concurs per recuperar l’antic parc de bombers del Poble Sec. El concurs promogut per BIMSA (Barcelona Infraestructures Municipals) i amb la important empenta de Bombers, recull el reclam del cos per aconseguir aquest, podríem dir-ne, centre d’intercanvi: l’Espai Bombers de Barcelona.

Plànol de la façana

Calen altres requeriments de confort, accessibilitat, i exigeix l’acompliment de la normativa, com si es tractés d’un edifici de nova planta

La caserna del Poble Sec data de l’any 1929 i és actualment la més antiga de Barcelona. L’edifici del carrer Lleida, projectat per Emilio Gutiérrez, es construeix amb el desenvolupament de la muntanya de Montjuïc durant l’Exposició Universal, i era, en essència, un garatge en una nau de tres cossos i altell, on guardar-hi els camions. Els bombers de guàrdia baixaven per aquelles barres verticals des del balcó de l’altell, es muntaven en els camions i sortien a tota pressa tocant la campana; o així m’ho imagino jo!

Aquesta va ser la primera caserna de l’Estat, que va funcionar fins l’any 1970. Fins la intervenció del 2010 va ser utilitzada per dependències de la Policia. Cal doncs recuperar l’edifici de 1929 i adaptar-lo al nou programa. Mercè Berengué i Miguel Roldán, arquitectes guanyadors dels concurs, han sabut resoldre l’exercici amb delicadesa; entenent el lloc dins la ciutat, mantenint el valor històric del continent, reconeixent-lo com a símbol d’un col·lectiu i actuant amb habilitat en l’interior. Han aconseguit aquesta adequació al nou ús, amb operacions d’encaix i obertura, que combinades, transformen el que havia estat una cotxera, en un centre de cultural per a la ciutat.

Mostra d’antics camions de bombers

Quan es planteja la rehabilitació de l’edifici, es revisa el nivell de catalogació dins el Pla de Protecció Especial i del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic. El nivell D hagués permès enderrocar-lo completament, un cop documentat el seu estat actual, però la decisió de conservar el contenidor i l’estructura principal és un encert si pensem en termes d’eficiència i residus. Per això, el criteri de conservar com una closca, tota la superfície de tancament, augmenta la credibilitat de la intervenció i proporciona un caràcter historicista i simbòlic, que resta com a una fita en la memòria dels seus titulars.

L’edifici de partida, és de murs de càrrega i sostres de bigueta metàl·lica, coberta inclinada de teula, sobre encavallades metàl·liques. Consta de tres naus de dues plantes en forma de U al voltant d’un pati de maniobres, on hi entraven els cotxes. Les tres naus, es comuniquen amb el pati central mitjançant un balcó volat, corregut que resta encastat en el mur que separa les naus del pati.

Desmaterialitzar el mur

La nova “façana” interior

El nou programa, implica altres requeriments de confort, d’accessibilitat, i exigeix l’acompliment de la normativa, com si es tractés d’un edifici de nova planta. Es fa necessari ampliar la superfície útil en quasi un 40%: de 1.000 m² a 1.400 m².

Berenguer i Roldán opten per la substitució del mur de trava que conforma la U, per una imponent biga Vierendeel, una biga quasi imperceptible, que amb molta menys quantitat de material i menys massa, fa una funció equivalent a la de l’antic mur. Els arquitectes han batejat aquesta operació com la “desmaterialització del mur”.

Aquesta gelosia estructural aporta transparència, lluminositat i una nova percepció de l’espai, que de ben segur, hagués complagut a Jules Arthur Vierendeel (Bèlgica 1852-1940). Es tracta d’una cortina vertical de tubs estructurals de 8 x 12 x 0,8 cm col·locats cada 50 cm, al llarg de 24 metres i de amb 2 metres d’alçada, suficient per recolzar-hi tres nous sostres i la coberta, i ampliar en planta baixa l’espai expositiu.

La substitució del mur del fons, permet reestructurar tot l’espai interior per acomplir amb el programa. D’una banda, concentrant en aquest àmbit les circulacions verticals de l’equipament; d’una altra, i gràcies a les alçades folgades de les plantes, afegint nivells intermedis en aquesta nova crugia. Cal sumar superfície i acomodar els espais demandats dins els límits preestablerts. És en la nau del fons, la flanquejada per la vierendeel, on es desenvolupa la major variació de programa: noves escales, accés a les terrasses laterals, ascensor, nuclis de serveis, administració, mediateca i espai expositiu. La concentració dels serveis i comunicacions al fons, allibera espai de pas de les naus laterals. Aquestes, reconformen les seves obertures vinculant-les a l’espai central i així propicien circulacions en diagonal que envolten l’exposició permanent. La manera curiosa en què es conformen aquestes noves obertures sobre els murs preexistents, de 30 a 45 cm. de gruix, amb uns arcs carpanells o rebaixats, esborren encertadament la rigidesa i posició dels passos llindats anteriors.

El que havia estat un edifici dissenyat per una escala de camions, ara s’ha adequat ara s’ha a l’escala de les persones

Sembla que tot s’ha ajustat a unes dimensions més contemporànies i el nou programa s’ha acomodat de forma satisfactòria dins la pell original, fent un repartiment diferent dels espais servidors vers els servits; tot en un nou context. El que havia estat un edifici dissenyat per una escala de camions, ara s’ha adequat a l’escala de les persones.

Quant a la torre de la façana nord, allà on els bombers penjaven les mànegues per escórrer l’aigua, s’ha convertit en escala d’emergència des de la planta segona fins al nivell de carrer. L’antiga escala de volta i graons de pedra artificial, s’ha transformat en una geomètrica i lluminosa escala, de platina d’acer pintada, amb aparença de maqueta.

Plànol detalls interior
Plànol detalls interior

Ha estat necessari desmuntar per complet la coberta de teula, tot conservant les teules originals. Aprofitant el tractament de protecció de les gelosies suport de la teulada, s’ha incorporat un gruix de 8 cm. de llana de roca. Per sota de l’aïllament, com a revestiment interior un taulell de fibres, meticulosament perforat.

L’entramat suport d’aquest darrer revestiment el conformen els mateixos tubs de la vierendeel plegats 90 graus respecte els de la biga, reivindicant la força de l’entramat vers el massís. Els sostres intermedis de les naus laterals, s’han reforçat amb connectors i xapes de compressió.

Evidentment, les instal·lacions són totes noves i aprofiten les quatre cantonades per ubicar els muntants; no es desaprofita ni un centímetre i en aquests racons apareixien per sorpresa armaris i minúsculs offices, necessaris pel funcionament del centre.

Tot s’ha ajustat a unes dimensions més contemporànies i el nou programa s’ha acomodat de forma satisfactòria dins la pell original

El terra de la planta baixa adaptat fins a nivell de carrer, ara funciona com a terra radiant, que escalfa o refrigera, segons l’època de l’any. Només els espais ocupats de forma permanent es condicionen individualment, reduint així un 30% del consum energètic.

Sorprèn la brillantor que inunda tot l’espai. Aquesta lluminositat que proporciona el color blanc aplicat a totes les superfícies: el paviment de formigó de planta baixa, el del linòleum de la resta de plantes, el blanc de les parets i de les baranes, de la biga vierendeel, de les fusteries interiors, fins i tot dels mobles…, fa percebre l’espai com un lloc nou, diferent i contemporani, deixant pels elements propis de l’exposició el color.

Passarel·les perimetrals amb les antigues columnes d’evaquació dels bombers

Aquesta manera d’intervenir sobre un edifici històric em fa pensar en la Tate Gallery de Londres o en el MNAC de Gae Aulenti, ambdós exercicis que treballen per dintre, establint en la pell un límit de la intervenció, separant dues èpoques de forma ben clara però estalviant en recursos, al mantenir el perímetre intocable. Les obertures de façana s’han mantingut invariables i simplement s’han substituït les antigues fusteries per unes noves d’alumini, amb capacitat transmissora adequada, per qüestions funcionals i de requeriments ambientals.

El nou accés pel pati, antiga entrada de camions, esdevé ara de forma lateral, tangencial al pas del vianant.

Un reixat marcat pel color “vermell bomber” ens indica que hem arribat al lloc. La meitat opaca i la meitat vidriada amb la porta al centre i la identitat gràfica amb la que B+R solen rematar les seves obres.

Es conserven les quatre barres verticals per on baixaven els bombers des de l’altell cap els camions, ara però, amb unes tapes de vidre transparent que les fan impracticables. (Hi hauria cua per a tirar-s’hi!). Sobre el sentit d’aquestes barres verticals he arribat a la conclusió, no sé si equivocada, de què fer quatre escales per evacuar l’altell tot alhora, en un moment d’emergència hagués estat molt més costós, i que donada la forma física d’aquests homes valents, la baixada per les barres devia ser el primer escalfament de la jornada i la forma més eficient d’omplir els camions, per sortir de immediat a fer un servei.

El desenvolupament de les obres

L’inici de les obres és durant el mes de novembre de 2014. Gairebé dos anys d’obra que ha significat una relació continuada amb els usuaris i una implicació per part seva en qualsevol decisió o modificació presa. Encara ara, el desenvolupament de les obres perdura el contacte i les visites per atendre els sempre, darrers ajustos. Vol dir que la dedicació de l’equip ha estat molt atenta en aquest aspecte. Una inversió de 2,4 milions amb honoraris (IVA inclòs) i 0,8 milions pel projecte museogràfic, la direcció d’execució del qual, se n’ha ocupat AT3 Arquitectes Tècnics.

Amb un pressupost d’obra ajustat d’uns 1.000 €/m² (PEM), s’ha fet una gran feina. És una obra en la qual, malgrat s’han fet importants intervencions sobre l’estructura, no esdevé un dels paquets principals. Tampoc el moviment de terres i treballs preparatoris. El fet de conservar la pell estructural (murs de càrrega) ha estalviat molts esforços i ha fet derivar cap al capítol de revestiments i acabats, i al d’instal·lacions el pes dels costos globals.

L’Enric Peña, responsable de la direcció d’execució ens explica en la visita que cada decisió que calia prendre, més enllà de les que el projecte tenia definides a priori, demandava temps i estudi detallat per part dels facultatius, consens amb la propietat i sobretot amb el cos de bombers.

Em va cridar l’atenció la cura en el tractament de totes les parts metàl· liques, que en són moltes, amb pintura ignífuga. Normalment aquestes pintures s’apliquen amb capa gruixuda deixant com a resultat unes superfícies texturades. Aquí s’ha invertit en recursos per tal de què no fos així, i mitjançant aplicacions amb rodets i moltes capes fines el resultat és molt satisfactori.

Vistes externes: façana principal, entrada i torre de l’antiga caserna i sostre de la nau

Quadre econòmic:

[table id=24 /]

PUBLICITAT