Cercar Error
L'Informatiu Anàlisi d'obra aparellador Barcelona Bibloteca Caateeb Coberta verda construcció Edifici immergent Gestió de projectes Il·luminació Volumetria

La biblioteca de la llum

La biblioteca se situa sota el jardí de la Vil·la Florida a l’ombra dels seus arbres. L’opció radical i encertada del projecte va ser concebre-la com un espai enterrat que rep la llum dels lluernaris i de les vidrieres de l’única planta sobre rasant, a nivell del carrer Sant Gervasi de Barcelona.

Escrit per -

Situada en els Jardins de Vil·la Florida, en la banda que dóna al carrer de Sant Gervasi de Cassoles, antic carrer Major d’aquesta vila, la major dificultat d’implantació del nou edifici en el solar fou el gran desnivell que hi ha entre la cota del jardí de la vil·la i la del carrer. L’opció radical i encertada del projecte va ser la de concebre la biblioteca com un espai enterrat en el que rebria la llum de lluernaris i de les vidrieres de l’única planta sobre rasant de què es disposava, a nivell del carrer Sant Gervasi. D’aquesta forma no es perdria zona enjardinada, molt necessària, en un teixit urbà tan dens com és el d’aquest barri barceloní. En “apilar” el programa en vàries plantes s’ocupava poca superfície del solar i es donava un front actiu al carrer, que fins aleshores tenia solament un mur cec de contenció de terres com a façana, en aquest tram.

FITXA TÈCNICA
Nom de l’obra: Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall
Ubicació: Jardins de la Vil·la Florida (c/Sant Gervasi de Cassoles/Bisbe Sivilla, Barcelona)
Promotor: Ajuntament de Barcelona, Districte Sarrià-Sant Gervasi; Barcelona d’Infraestructures Municipals – BIMSA
Projecte: David Baena, Toni Casamor, Maria Taltavull i Manel Peribáñez (BCQ Arquitectura Barcelona)
Direcció d’execució: Francesc Medina i Maria Chacon, arquitectes tècnics (IDP)
Coordinació de seguretat i salut:  Natalia Crespo, arquitecta tècnica
Instal·lacions: JG Ingenieros i Mercadomótika
Càlcul d’estructures:  Manuel Arguijo y Asociados
Direcció integrada: IDP Enginyeria i Arquitectura
Constructora: Contratas y Obras. Jose Antonio Méndez, cap d’obra, Jose Moreno, cap de producció, Robert Arias, cap de producció i Antonio Gómez, encarregat d’obra
Superfície construïda: 2.983 m2
Superfície urbanitzada: 763 m2
Dates: 2010 – 2014
Principals industrials: Mecánica del suelo Losan, Contesa, Hiorman, Magdan, Halton, Bau Panel Systems, Metalco-Jansen, Deri, Decorinox, Pavindus, System plac, Latex, Bruber Trading, Doctor Árbol , Jardineria J.Bosch, Contel, Mobles 114,  Bernadí Wholecontract, Id-Care, Eun Grupo, Atípic Santa & Cole

Espais interiors

La concepció i l’estructuració de l’espai interior de la biblioteca també son radicalment diferents al que és usual en aquest tipus d’equipament. A causa de la ubicació enterrada de la mateixa, els espais expressen que són excavats en la terra. Però amb aquest argument no n’hi ha prou per definir-los i, com els mateixos arquitectes expliquen (1), una sèrie de gravats de la pintora Anna Codina els inspiren per a la formalització de les plantes. El resultat, buscat per els autors i, finalment aconseguit, és el d’uns espais continus, fluids, sense límits precisos, excepte en els recintes d’emmagatzematge d’arxiu i en els de servei. Fins i tot una de les dues sales per conferències pot ser tancada o oberta, mitjançant uns envans mòbils.

Els acabats dels interiors van en la mateixa línia: el terra blanc, continu i sense juntes (un terra tipus terratzo però amb resines com a aglomerant, que permet tenir molt poques juntes, a diferència dels terratzos continus tradicionals), les superfícies vibrants dels revestiments de plaquetes de termoarcilla, col·locats com a element antireverberació, les prestatgeries de llibres posades aleatòriament en els recintes “excavats”, les alineacions no paral·leles de les parets, la manca de portes de separació dels diferents recintes i les visuals transparents de les vidrieres dels patis, contribueixen a posar uns límits visuals vagues i indefinits als espais.

Vista general de l’espai continu de la planta baixa

El resultat és un entorn totalment dinàmic que contrasta amb l’activitat més aviat de repòs que és la d’una biblioteca.

El resultat és un entorn totalment dinàmic que contrasta amb l’activitat més aviat de repòs que se suposa que és la d’una biblioteca. Finalment, alguns dels recintes més ancats tenen l’origen en uns espais que, en principi no estaven previstos que fossin edificats sinó reserves de terra per plantar  grans arbres en el seu interior. Problemes tècnics en el que fa referència a la jardineria varen descartar aquest ús i els arquitectes, molt hàbilment, els varen reincorporar a la biblioteca, com a contenidors de llibres i com a únics espais públics amb una certa privacitat. Que aquests últims espais hagin sorgit una mica de la casualitat no li treu cap mèrit als arquitectes en la concepció de l’espai. Molts coneguts descobriments i noves creacions han sorgit d’una primera casualitat -com el so del swing de la banda de Glenn Miller, o el descobriment del radi per Marie Curie-, i en tots ells el mèrit fou d’aconseguir extreure’n el partit en la direcció que el creador, o l’investigador volia. L’atzar només obre una porta, el camí després l’ha de fer cadascú, i en els espais d’aquesta biblioteca no hi ha atzar sinó molt de treball i molta anàlisi, com ho demostren els magnífics petits assajos sobre els espais d’altres biblioteques que els autors realitzen, en forma de reflexió en analitzar la proposta de la seva biblioteca.

Segurament per tot això, en el temps que porta la biblioteca oberta, no s’aprecia cap disfunció a causa de les especials característiques dels seus espais sinó que la percepció que es té és que, tant els usuaris com els qui hi treballen, s’hi senten molt a gust.

L’exterior

Les cobertes enjardinades de l’edifici en el front al carrer de de Sant Gervasi amb la Vil·la Florida. En segon terme

Les formes irregulars de la planta es traspassen totalment a l’exterior en forma de volums cecs i d’entrants oberts, on se situen els patis i l’entrada a la biblioteca. Les parts ransparents estan dotades d’una fusteria d’acer lacat de la marca Jansen, molt efectiu tant en l’aïllament acústic com en el tèrmic. Les parts opaques –que, en realitat, resenten algunes finestres–son murs estructurals de formigó armat aïllats exteriorment amb el sistema MK2, consistent en un gruixut panell de poliestirè expandit emmotllat amb la superfície ondulada, i una malla d’acer galvanitzat per cada cantó, solidària al panell, que es cobreix amb una capa de morter mineral gunitat, acabat raspat o llis, i finalment pintat amb pintura al silicat. El fet de ser abrigada per fora, la façana, i de retornar l’aïllament tèrmic en les doelles, ampits i llindes de les obertures fins a la fusteria, li donen un molt bon comportament tèrmic.

L’aspecte mineral de l’acabat i la inclinació d’alguns plans dels murs de façana tenen per objectiu mantenir la materialitat formal del mur existent si bé això s’aconsegueix només parcialment. Les formes abstractes, no lligades a cap funció de càrrega o constructiva i la superfície llisa, neta i contínua de l’arrebossat, al meu parer, no tenen  gaire relació amb els murs de contenció existents, ni en les zones on es conservaven els estucats imitant pedra, ni tampoc allà on l’estucat havia caigut i s’apreciava la textura irregular de l’obra de fàbrica de paredat rústic. La relació entre la façana nova i el tancament del jardí existent, especialment en el carrer del Bisbe Sivilla és més aviat oposada que mimètica amb les preexistències. En el carrer de Sant Gervasi es crea plaça i espai públic però les superfícies terses i abstractes dels cossos sortints tampoc s’adiuen amb el gra petit i l’escala domèstica de les façanes residencials que se li oposen. Sense voler de cap manera entrar a proposar “el que s’hauria de fer”, diria que, sense entrar en el perillós camp de l’ornament, a aquests volums els manca un treball més de detall, de traç amb petja humana, com sí que tenen per exemple els patis i l’escala que connecta el carrer amb el jardí.

La coberta verda

Vista del solar abans de la construcció. Amb la bibloteca l'aspecte general del jardí prácticament no es modifica. La perspectiva aèrea permet apreciar l'alta densitat de l'entorn.
Vista del solar abans de la construcció. Amb la bibloteca l’aspecte general del jardí prácticament no es modifica. La perspectiva aèrea permet apreciar l’alta densitat de l’entorn.

La major part de la coberta és enjardinada si bé es troba a faltar que sigui accessible en un lloc que, com ja he dit, està molt mancat d’espais verds. L’acurat disseny constructiu de la façana, juntament amb les part de les envoltants que queden enterrades, (tant les que ho fan en contacte amb el terreny com les ja citades cobertes enjardinades) i l’orientació de les obertures gairebé sempre a nord li confereixen un comportament tèrmic molt bo, amb molt poques pèrdues o guanys indesitjats, amb el consegüent estalvi energètic. Com a conseqüència, és remarcable que el gran espai previst per a instal·lacions d’aquest equipament és actualment sobrer quant a maquinària de climatització.

Per finalitzar, trobo totalment encertat que s’hagi encarregat a les mateixes persones que han creat l’espai, “vestir-lo” amb el mobiliari, de forma que els autors de ’arquitectura puguin arribar fins al final en la materialització del caràcter dels espais que han ideat. En el cas que ens ocupa el mobiliari potència la idea que he descrit més amunt i li acaba de donar una personalitat molt remarcable.

Trobo totalment encertat que s’hagi encarregat a les mateixes persones que han creat l’espai, “vestir-lo” amb el mobiliari

Un edifici immergent

L ’edifici parteix de les rasants inicials i es desenvolupa cap avall, enterrat, deixant unes obertures que actuen de patis d’il·luminació de les plantes enterrades. Sobre rasant es reinterpreta l’antic mur de tancament de la finca i es recula la línia d’ocupació per donar major amplitud al carrer, assolint un efecte gairebé de plaça allargada en tot el front de la biblioteca, amb una escalinata que accedeix als jardins elevats del recinte. L’operació més característica del projecte és l’execució sota rasant. El perímetre es resol amb murs de micropilons perforats en roca tova. S’ha volgut evitar pilars intermedis, aprofitant la geometria dels forats i configurant pantalles que actuen d’estructura vertical. Els murs es perllonguen damunt la rasant del carrer, amb geometries esbiaixades i desplomats per assimilar-se a l’antic i maldestre mur de la finca. Els forjats es recolzen en el perímetre i les pantalles, construïts de lloses massisses de 35 i 40 cm cantell, en algunes zones tesada per absorbir grans llums. La ràtio de cost del capítol d’estructura manifesta la complexitat del fonaments i contencions, que representa 462 €/m2 PEM i un 26% de la inversió.

El sistema envoltant queda concentrat en el tancament dels patis d’il·luminació, els volums que surten en superfície, i les cobertes. Repercuteixen en 237 €/m2 PEM i un 13.5%. Els tancaments vidrats es resolen amb fusteria d’acer tipus Jansen amb trencament de pont tèrmic. Els tancaments opacs es construeixen amb sistema MK2, constituït per un element de poliestirè amb gunitat de formigó per ambdues cares, en què fixat prèviament unes malles d’acer galvanitzat.

 

A l’interior, els elements significatius son els revestiments de paraments amb peces ceràmiques de termoarcilla tallades pel mig i col·locades en sec, deixant l’aspecte rude que contrasta amb ells blancs del paviment de microterrazzo continu, dels sostres, dels revestiments i del mobiliari interior. Els capítols de compartimentació interior i dels acabats sumen una repercussió de 209 €/m2 PEM i representen un 12%. Les instal·lacions constitueixen el capítol de major magnitud, amb un 27% del pressupost i una ràtio de 475 €/m2 PEM. Les xarxes d’electricitat i dades es distribueixen per les sales mitjançant canals encastades al paviment segons una distribució modular que permeti arribar a totes les taules. La climatització consisteix en inductors actius amb microdifusors tipus Halton, que situats en el sostre fan que l’aire es refredi i es desplomi sense produir soroll i a baixa velocitat. La calefacció es reforça amb unes línies de terra radiant davant les finestres. El fet d’estar majoritàriament sota terra aporta un bon comportament tèrmic de l’envoltant. Tot plegat proveeix una qualificació energètic tipus B conforme Calener, amb un nivell d’emissions de 68.9 kgCO2/m2·any, amb un índex d’emissions i de consum de 0.54 respecte la referència.

La ràtio total de cost se situa en una franja de 1.750 €/m2 PEM (2.083€/m2 PEC), tot i que cal tenir en compte que una fracció de 182 € /m2 es deu als treballs d’urbanització de l’entorn edificat. Els conceptes més costosos de la urbanització son els paviments, la serralleria, i l’enjardinament. Respecte de sí mateixa, el cost de la urbanització scendeix a 710 €/m2 enjardinat, i te un pes del 10% de la inversió.

Perfil de distribució del cost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volumetria i buit

La biblioteca se situa sota el jardí de la Vil·la Florida a l’ombra dels seus arbres. El nou edifici s’insereix sota el terreny com un nen s’amaga (per llegir un llibre) sota una catifa. A l’interior un paisatge en si mateix, articulat i canviant, on cada ús i cada usuari troben el seu lloc. Ha de ser un espai personalitzat i irrepetible.

Conformen l’edifici els “patis de terres”, volums plens de terres de terra que proporcionen inèrcia tèrmica, mantenen els arbres existents i són l’estructura portant de la biblioteca, i els “patis de llum i silenci”, espais complementaris als anteriors que envoltats de vidre, il·luminen i ventilen l’interior alhora que aïllen acústicament la biblioteca del carrer.

La realització

L’edifici no es reconeix de forma evident, es podria dir que no hi ha biblioteca, només volumetries contundents que recorden el mur antic descompost. Però on és la iblioteca? La resposta és sota terra, sota un jardí Situar 3.000m2 de programa sota rasant no és fàcil, no basta amb fer un gran forat, també hem de contenir el tall vertical de terres sense afectar als carrers del voltant i sobretot a la Vil·la Florida. Per garantir l’estabilitat durant la fase d’excavació, sense afectar als edificis existents i respectant l’arbrat principal , es preveu l’execució d’una cortina de micropilons armats amb tub d’acer prèvia al rebaix. L’elecció d’aquest sistema respon a les característiques rocoses del subsòl. Una vegada completat el sistema perimetral de micropilons es va procedir amb el rebaix interior amb els corresponents nivells d’ancoratge.

Es podria dir que no hi ha biblioteca, només volumetries contundents que recorden el mur antic descompost

L’estructura

La configuració de la biblioteca com a successió d’àmbits de lectura defineix el sistema estructural de l’edifici. Cadascun d’ells s’entén diàfan i funcionalment versàtil, sense elements d’estructures evidents o puntuals. Els forjats se sustenten, bàsicament, als murs perimetrals adossats a les cortines de micropilons i als volums que apareixen entre els patis de llum, i que al final esdevenen els contenidors de llibres. Els forjats consistien en lloses massisses de formigó de 35 i 40 cm de gruix per a permetre resoldre les grans llums interiors. En posicions singulars s’han introduït jàsseres despenjades o invertides per resoldre situacions d’esforç especial, bàsicament en la coberta enjardinada. Atesa la relació de llums que es genera en algunes zones, es preveu la col·locació de tendons de pretesat als sectors més desfavorables.

El mur

Un dels elements més identificatius de la Vil·la Florida és el mur de contenció de terres que envolta la finca i que salva el desnivell entre el jardí i els carrers. La forta presència d’aquell mur sobretot al carrer Sant Gervasi de Cassoles, era un dels trets a tenir en compte El nou plantejament eixampla el carrer; aquest fet ens permet posar en valor la nova configuració murària. La voluntat dels projecte era mantenir la materialitat del mur existent, per tant es planteja un acabat arrebossat i pintat en un to similar a l’existent.

Els murs estructurals de formigó armat que configuren la volumetria s’aïllen exteriorment amb plaques de poliestirè expandit de 8cm de gruix amb una malla d’acer galvanitzat MK2.Aquest sistema permet projectar formigó fins a gruixos de 4 i 5 cm, que units a l’arrebossat, confereixen a l’acabat el grau de solidesa desitjat. El color s’aconsegueix pintant amb pintura al ‘sol-silicat’ Keim Farben.

Una biblioteca sense llum natural és una biblioteca sense vida. El fet de construir sota rasant, i a la vegada mantenir la imatge murària de l’antic jardí, ens porta a la necessitat d’escapçar el perímetre murari i crear de manera alternada diversos patis com si de pous de llum es tractessin. Les obertures envidrades d’aquests patis s’entenen com a part del perímetre volumètric, no pas com obertures puntuals o finestres: és l’envolupant que es torna transparent. Aquestes Aquestes superfícies envidrades es constitueixen com un mur cortina fet a base de muntants interiors formats per platabandes d’acer lacat en color blanc. El sistema de subjecció de l’estructura del mur cortina als forjats permet el moviment d’aquests degudes a deformacions diferides en el temps. El sistema d’envidrament és senzill, amb ruptura de pont tèrmic i una tapeta lacada exterior. Els suports interns i el drenatge són una adaptació de Jansen per aquest cas concret. A l’interior a nivell del paviment interior i a peu del mur cortina, se situa un convector lineal de tipus Jaga.

El nou jardí

Estem davant d’un jardí sota el qual hi ha una biblioteca, fet insòlit sens dubte. El procés constructiu fins arribar a aquesta configuració no es fàcil ni ràpid. Al jardí original hi havien arbres que mereixien la seva conservació, i per tant es van haver de trasplantar a altres zones del jardí de la Vil·la Florida que no quedaven afectades per l’obra.

Una vegada realitzada l’estructura general, es van crear els grans contenidors de terres per trasplantar tant els arbres originals com els nous. Així mateix es va considerar important la plantació d’espècies entapissats aromàtiques a les àrees de plantació.

Normalment les cobertes dels edificis són espais no massa ben aprofitats: badalots d’ascensors, antenes, plaques solars, climatitzadors… En aquest cas no apareix cap d’aquests elements, totes les instal·lacions se situen a la planta -2, amb accés des de l’exterior a traves d’un dels patis. Aquest recinte s’ha insonoritzat de forma integral per tal de minimitzar les emissions de sorolls a l’ambient. Al final s’aconsegueix recuperar el gran jardí del que havien gaudit els veïns que envolten la Vil·la Florida.

Confort interior

La voluntat palesa de crear espais de lectura confortables, tranquils i pensats pels lectors ha estat definitiva en el comento de decidir la materialitat interior. Creiem que una de les millors maneres d’harmonitzar i asserenar l’espai és reduir la varietat de materials i textures; dos colors i dos textures van organitzant l’espai: el blanc llis i la ceràmica color Siena.

La biblioteca està literalment excavada a la terra. Aquest fet ens semblava que havia d’evidenciar-se a l’interior, i és aquesta la raó que ens ha portat a l’elecció de la terracota com a un dels elements de revestiment interior vertical. El ranurat de la termoargilia col·labora positivament en el confort acústic.

El paviment és un dels element més significatius que configuren l’interior. Es tracta d’un paviment continu ‘micro T’ de Pavindus en blanc, color que fa desaparèixer els límits. Es tracta d’un llenç preparat per rebre les persones, el mobiliari, l’activitat… Un dels temes més cuidats és el condicionament tèrmic dels espais. El fet d’estar sota terra ens garanteix una temperatura estable de partida, això suposarà poca energia per escalfar o refredar l’interior, a més, les pèrdues tèrmiques són mínimes atent als gruixos d’aïllament utilitzats.

El sistema de climatització utilitzat és a base d’inductors actius amb microdifussors Halton. Aquest sistema utilitza alguna freda a alta temperatura, per tant s’eliminen les condensacions i no calen desguassos. Es tracta d’un sistema similar a les bigues Fredes, i per tant l’aire fred es desploma sense produir cap tipus de soroll molest per les persones.

Una de les millors maneres d’harmonitzar i asserenar l’espai és reduir la varietat de materials i textures

L’escala

Aquest element és un dels més significatius de tot el conjunt, tant a l’exterior com a l’interior. En ambdues situacions l’escala és quelcom més que un element cinètic de comunicació vertical, és un lloc d’estada, d’observació, és llum i buit, és imatge… és, en definitiva, un element que es reivindica així mateix des de la seva representativitat.

L’escala exterior se situa com a final perspectiu pel carrer Castanyer, i ens condueix cap a l’interior del jardí en el nivell superior. També ens acompanya en l’accés principal a la biblioteca. Es tracta d’un element massiu i petri, clar en la seva geometria. L’elecció del material respon a la voluntat de baixar el paviment del jardí fins al carrer Sant Gervasi de Cassoles, com una invitació a la seva visita. La presència de la palmera en un dels seus replans s’ha d’entendre de la mateixa manera, no és més que un acte per tal d’apropar la vegetació del jardí fins al carrer Major.

L’escala interior se situa a l’interior del volum del gran lledoner. És una escala de dos trams amb un bon replà entremig on s’exposen les novetats editorials del moment. Materialment s’ha plantejat com un element de continuïtat espacial entre les dues plantes. El color blanc RAL9010 és el protagonista.

 

Plànols

PUBLICITAT

L'Informatiu Cartutx ColdOpen + EcoNature Cartutx EcoNature (EG2) Consum d’aigua Espai empresa estalvi medi ambient Regulador amb limitador de cabal sostenible Tech Air

Per un consum d’aigua més sostenible

ESPAI EMPRESA - Què podem fer per estalviar aigua a casa? Ja sigui per cuidar el medi ambient, ensenyar als nostres fills a cuidar el planeta o per economitzar en la factura a final de mes

Promocionat per Standard Hidráulica -

Quanta aigua consumim a casa? Segons l’INE el consum mitjà d’aigua en les llars espanyoles és de 132 litres/persona/dia. Cada cinc segons amb una aixeta oberta perdem un litre d’aigua. Segons indica la Fundació Aquae, el 70% de l’aigua consumida en les llars espanyoles s’utilitza en el bany.

Què podem fer per estalviar aigua a casa? Ja sigui per cuidar el medi ambient, ensenyar als nostres fills a cuidar el planeta o per economitzar en la factura a final de mes, la veritat és que hi ha moltes opcions per a estalviar aigua a casa.

La marca d’aixetes Clever pot ajudar a estalviar energia tant en obra nova com en reformes. Clever treballa amb el seu departament d’I+D gia Clever en els cartutxos Econature, Econature+Coldopen i Tech Air (Aigua+Aire) està dissenyada especialment perobtenir unús sostenible amb el qual s’evita la despesa innecessària d’aigua i energia

Cartutx EcoNature (EG2). El sistema EcoNature consisteix en un cartutx de 2 posicions, calibrat des de fàbrica, el qual ofereix un alt nivell de confort i facilitat d’ús. El sistema es basa en un mecanisme situat a l’interior de cartutx. Amb un suau gest subministra el cabal necessari per a l’ús quotidià de l’aixeta (estalviant aproximadament un 50% en el consum d’aigua), si es desitja el màxim cabal cal exercir una lleugera pressió en la palancacap amunt fins a aconseguir el màxim recorregut de la maneta. Aquest sistema produeix un estalvi d’aigua del 35% respecte un cartutx estàndard.

Cartutx ColdOpen + EcoNature. El sistema ColdOpen permet estalviar aigua calenta gràcies al funcionament de la maneta. En la seva posició central, a diferència de la resta d’aixeteria, no barreja aigua calenta i freda, sinó que l’aigua és només freda. Per obtenir aigua calenta o temperada s’ha de girar la maneta cap a l’esquerra. El cartutx EC3 incorpora el sistema EcoNature i ColdOpen. Amb aquest tipus d’obertura obtindrem un estalvi no només en cabal, sinó que també en aigua calenta, per tant, aconseguint
un estalvi del 41% respecte un cartutx estàndard.

Tech Air (Aigua + Aire). Els telèfons i ruixadors Clever usen la tecnologia AIR Advanced. Injectant aire abans de la sortida de l’aigua, s’aconsegueix donar volum a les gotes reduint el consum d’aigua fins aun 30%.

Regulador amb limitador de cabal. Aquest sistema permet limitar el cabal màxim de l’aixeta o dutxa, independentment de la posició de la maneta, aconseguint així un major estalvi d’aigua. Amb uncabal màxim de 6 l/m o per sota, són adequats per aconseguir les certificacions energètiques BREEAM®, LEED® o Verd GBCe.

Descobriu els beneficis de Eco- CLEVER, tecnologia dissenyada especialment per a obtenir un ús més sostenible, amb el qual s’evita la despesa innecessària d’aigua i energia.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Barcelona Caateeb Carrer Muntaner Cultura Edifici modernista L’oeuvre patrimoni Puig i Cadafalch

Una joia arquitectònica desapareguda

Mirant Muntaner amunt quan se surt del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona el que la mirada de l’observador hauria copsat dècades enrere era la Casa Llorach de Puig i Cadafalch, una grandiosa edificació modernista de fantasioses teulades alpines i acolorits esgrafiats.

Escrit per -

Quan se surt per la porta del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) i es camina unes passes fins al carrer Muntaner es contempla un paisatge inicalment urbà densament conformat per edificis entre mitgeres i gratacels ben compactats. Costa imaginar-se que només unes dècades enrere s’hi hauria vist una cosa ben diferent.

Mirant Muntaner amunt, el què la mirada de l’observador hauria copsat és una grandiosa edificació modernista de fantasioses teulades alpines i acolorits esgrafiats que dominava tota aquesta perspectiva del carrer i del barri. Tanta fantasia centreeuropea era obra d’una ment molt inspirada: Josep Puig i Cadafalch. Aquest gran casal ja no existeix. Va ser enderrocat poc abans de la Guerra Civil.

El fons documental del CAATEEB conserva un llibre editat en francès L’oeuvre de Puig i Cadafalch Architecte, 1896 – 1904 (Parera Editeur Barcelone) en què s’hi van publicar esbossos de les façanes dibuixats per l’arquitecte, plànols de les diverses plantes i fotografies de la Casa Llorach en plena construcció.

Mentre s’aixecava l’edifici, es va plantar el grandiós jardí que tenia com a motiu central un estany d’aigües naturals sempre cristal·lines. Dins la casa també hi havia un brollador d’aigua natural en un estanyol rodejat d’una petita selva, que tancava un extrem del gran hall flanquejat de dotze columnes de marbre pòrfir.

El segon pis s’obria en forma de galeria balconada sobre aquest hall. Tota aquesta nau central estava coberta per una gran claraboia que anava de punta a punta. Al voltant d’aquesta nau s’hi ordenaven les diferents ales i volums del complex edifici.

És el temps en què Barcelona s’emmiralla en el París del Modernisme i ara també en la Viena de la Sezession. La Casa Llorach mostra parets blanques sòbries, però ombinades amb materials luxosos, materials nobles, com el marbre pòrfir, talment com faria un Adolf Loos a Viena amb el marbre verd cipolí dut des de Grècia per a la LoosHaus. La coberta de la Casa Llorach és també ben sorprenent, està ocupada per la immensa claraboia d’estructura de ferro i vidre que configura gran part de l’encavallada. L’arquitecte, però, decideix dissimular-la darrera unes decoracions de caire encara modernista, que busquen donar a la casa un aire romàntic i aristocràtic. Aquestes decoracions podrien recordar-nos les contingudes formes neomedievals, gairebé pairals, de la Hill House de Mackintosh.

 

Una vida de novel·la

Fotos: Institut Amatller

La casa va ser un encàrrec de Concepció Dolsa, vídua de Llorach. Després de d’un temps de guardar un sentit i rigorós dol per la mort del seu espòs, el Dr. Pau Llorach, la vídua va decidir que era el moment de tornar al món social, i volia fer-ho per la porta gran. Havia arribat el moment de mostrar a tothom l’èxit que havia assolit el seu marit en una vida breu però intensa. Una vida novel·lesca escapçada prematurament en el millor moment, quan el negoci de les Aigües medicinals de Rubinat-Llorach, donava moltíssims diners, i s’havia convertit en una  empresa multinacional que havia traslladat les oficines centrals a París per poder abastir tots els mercats del món. Per si això fos poc, el Frenopàtic de les Corts, un experiment clínic que el emprenedor doctor havia posat en marxa amb el pare de la Concepció, havia esdevingut un centre de referència internacional en el tractament de lesmalalties psiquiàtriques.

El lloc escollit per bastir la casa va ser el carrer Muntaner, on s’hi estaven edificant un bon grapat de mansions i palauets en caòtica convivència amb horts, clubs d’esports i alguna fàbrica despistada. Va comprar una gran finca, que s’iniciava a la Travessera de Gràcia i s’estenia fins al carrer de l’Avenir i el carrer Santaló. Amb el temps els Llorach hi van edificar en aquest solar més torres per a la família, totes elles també desaparegudes.

La casa principal, la de Puig i Cadafalch va tenir una inauguració multitudinària com s’observa en la revista La Il·lustració Catalana que en publicà un grapat de fotos. L’interior també va sortir publicat en un reportatge a la revista Bellaterra. I altres publicacions, com la revista D’Ací d’Allà en mostraren reportatges ben sucosos quan a la casa s’hi feien exposicions i esdeveniments culturals i socials, com concerts, obres de teatre, ballet, òpera… Pels salons de la casa hi van passar Carlos Gardel, Josphine Baker, Maurice hevalier, Nijinsky, Garcia Lorca, André Maurois, arquitectes com Walter Gropius…

Reunió a la Casa Llorach de la junta del Conferentia Club. D’esquerra a dreta: Carles Soldevila, Nicolau Maria Rubió i Tudurí, Pere Bosch i Gimpera, el Vescomte de Güell. Isabel Llorach i la baronessa de Güell (1930) (Un siglo de Barcelona. Argos)

El moment de més lluïment de la casa va arribar en la dècada dels anys vint, quan va ser la llar d’una de les filles de Concepció, la Isabel, que la va convertir en una mena de “Casa Blanca” catalana. Francesc Cambó li encarregà a la Isabel Llorach i Dolsa que presidís el Conferentia Club, institució que tenia per objectiu apropar a Catalunya les personalitats intel·lectuals més destacades del món, i per altra banda, que la societat catalana mostrés als il·lustres visitants la seva millor imatge. Així, la casa es va convertir en l’aparador de l’excel·lència de Barcelona i Catalunya davant el món, i la Isabel feia de perfecta amfitriona.

La casa ha ocupat fins i tot el seu espai en la literatura. En la ficció és la casa d’Hortènsia Portell, una de les protagonistes de la gran novel·la de Barcelona, Vida privada, de Josep Maria de Sagarra. Un dels altres personatges que apareix en la narració és Primo de Rivera. Durant la dictadura del general, a la casa s’hi van estrenar obres teatrals de Sagarra, quan l’idioma català estava absolutament prohibit. Curiosament ningú no va gosar aturar cap representació. La Isabel era una dona amb caràcter. Com ho eren els seus amics, molts d’ells artistes de nivell, com Ramon Casas, Santiago Rusiñol o Miquel Utrillo que no només col·laboraven fent els decorats dels escenaris teatrals, sinó que també hi participaven fent d’actors en les representacions.

Una vida cultural i social tan intensa tenia un preu. Exactament tota una fortuna. La Isabel es va arruïnar amb la seva ambició, potser irracional, de voler fer de Barcelona una ciutat cosmopolita i sofisticada que es pogués emmirallar en les grans capitals del món. Necessitada de liquiditat va enderrocar la casa per disposar de la finca com a terreny urbanitzable. L’arquitecte Adolf Florensa va dissenyar el bloc de pisos que ocupà el solar. Isabel s’instal·là en les dues plantes superiors. Florensa va reubicar allà una llar de foc i alguns elements decoratius rescatats de la casa antiga. A l’estreta porteria Isabel li va fer posar a Florensa quatre de les columnes de mabre pòrfir del hall que va dissenyar Puig i Cadafalch. Va voler salvar precisament quatre columnes. Una picada d’ull a aquelles quatre columnes també de Puig i Cadafalch de Montjuïc. Les que el feixisme de Primo de Rivera va fer enderrocar i que des del l’any 2010 tornen a ocupar el seu lloc als peus del Palau Nacional, després de gairebé un segle d’absència. En canvi, les quatre columnes de la Isabel sí que van resistir, tota una altra llarga dictadura feixista, la de Franco. Potser la tasca de la Isabel a la Casa Llorach de Josep Puig i Cadafalch, no va ser del tot en va.

Revista Bellaterra (1924)

 

Muntaner, 263

L’edifici plurifamiliar d’habitatges ubicat al carrer Muntaner 263 que, de manera tan curiosa, conserva en el seu vestíbul les quatre columnes de Puig i Cadafalch, va ser un encàrrec d’Isabel Llorach a l’arquitecte Adolf Florensa. És un edifici entre mitgeres que sorprèn gratament per l’època en què va ser construït i per la flaire de modernitat que desprèn. Ubicat entremig de dos blocs de retòrica classicista, l’edifici aplica principis d’arquitectura racional i sinceritat constructiva.

Adolf Florensa (1914-1968) s’identifica amb una generació d’arquitectes pertanyent a una minoria catalanista, culta i cosmopolita, que havia de lluitar entre l’avantguarda i el retorn al classicisme promogut per la dictadura de Primo de Rivera i en la qual també hi trobem Ramon Puig Gairalt, Nicolau Maria Rubió i Tudurí, Francesc Folguera o Joan Bergós, entre d’altres. Els edificis de Florensa beuen de les avantguardes americanes dels primers gratacels de Chicago que adaptaren les fórmules clàssiques a l’escala urbana. Va ser un arquitecte amb una enorme erudició històrica, catedràtic de l’Escola d’Arquitectura i director de les restauracions arqueològiques de l’Ajuntament de Barcelona. Un excel·lent arquitecte al qual, tal com va explicar Oriol Bohigas, “li va tocar viure un país i una època especialment dissortats”.

 

Les quatre columnes que romanen en l’estreta porteria del carrer Muntaner, 263, sobre les quals es recolza Xavier Baladia, l’autor del reportatge i descendent de la família Llorach

Carles Cartañá

 

 

 

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Castell Alt Construcción Cultura Diseño Mirador Monte Santiago Nancy Holt Paisage patrimonio

Miradores: los ojos del paisaje

En la definición de paisaje queda integrado y como elemento imprescindible, el observador. No hay paisaje, pues, sin la mirada, la vista.

Escrit per -

«Paisatge: vista d’un indret natural.»  Diccionari General de la Llengua Catalana

«Parte de un territorio que puede ser observada desde un determinado lugar.» Diccionario de la Real Academia Española

 

En la definición de paisaje queda integrado y como elemento imprescindible, el observador. No hay paisaje, pues, sin la mirada, la vista.

Los miradores han sido, a lo largo de la historia, puntos estratégicos de encuentro visual con la naturaleza. Han ido transformándose, desde su total integración en el paisaje (o, directamente, desde el mismo paisaje) hasta su lucimiento como tales. Nuevas propuestas ofrecen sensaciones y experiencias vertiginosas en contra de la integración en la belleza natural del paisaje. Parece como si la experiencia directa de este se supeditara a la contemplación visual, más distante, una mirada en cierto modo más superficial y que concede al paisaje un cierto carácter más plano, transformándolo en una imagen. El mirador construido sitúa al observador en un punto concreto proponiéndole: «sitúate aquí, y mira esto».

Un punto elevado de un accidente geográfico, la cima de un edificio o construcción monumental, una infraestructura elevada, el ensanchamiento de una carretera panorámica…, todos, con un mismo objeto: constituir un elemento singular desde donde observar una vista paisajística destacable y concreta.

Imatge del Banc per observar l’autopista a Essen, Alemània
Figura 8. Banco para observar la autopista en Essen, Alemania

Como muestran las postales anteriores (figs. 2-7), el proceso de observar el paisaje natural desde la desnudez del hombre (el hombre ante la inmensidad de la naturaleza), en una visión romántica de la relación hombre-paisaje, donde la persona se convierte en un ser ínfimo frente la naturaleza sublime, evoluciona para convertirse en una relación de la persona que observa un nuevo paisaje construido, más urbano o, en caso de observar igualmente un entorno natural, lo hace siempre a través de un elemento construido y artificial como es el mirador. El artificio llevado al límite da lugar a escenas con encanto y romanticismo cero (fig. 8).

El usuario, desde el mirador, domina y ordena visualmente el paisaje, la misma estrategia que fundamenta numerosas propuestas de obras de Land Art.

 

 

 

 

Imatges dels Nancy Holt Sun Tunnels a Montreal
Figura 9. Nancy Holt, Sun Tunnels, 1973-1976. Font: Retis, Montreal (Canadá).

Por ejemplo, Sun Tunnels (Mckee, 2011), obra de la artista estadounidense Nancy Holt, se concibió como mirador y permitió que, a través de ella, se dominara el vasto espacio que la rodea. La obra condensa la inmensidad del desierto otorgando escala a un paisaje que, sin ella, sería, visualmente y mentalmente, inalcanzable.

 

En la 2a. Biennal Internacional Andorra Land Art de 2017 se presentaban también algunas propuestas en esta línea, como, por ejemplo, el Mirador cardinal, de Dani Torres, un caso donde el mismo elemento-mirador introduce varios puntos de vista posibles.

 

 

Contemplar el paisaje desde miradores

Una de las formas contemporáneas de contemplación de los paisajes urbanos y rurales es a través de los miradores. Los miradores son aquellos puntos elevados desde los cuales la ciudadanía puede disfrutar de amplias panorámicas y fomentar valores como el de la contemplación. Estos espacios privilegiados nos seducen, estimulan y, evidentemente, nos fomentan el aprecio por los paisajes, y al mismo tiempo, son lugares donde se pueden experimentar sensaciones de placer, euforia o tranquilidad. Algunos también hacen una función de paisajes refugio, donde las personas buscan reencontrarse a sí mismas o donde, simplemente, puedan evadirse de la presión con la que viven y abrazar el abrigo o el silencio. No se trata, pues, de una contemplación meramente visual, sino también sensorial, emocional y vivencial. Los catálogos de paisaje que ha elaborado el Observatori del Paisatge de Catalunya han identificado 550 miradores, localizados eminentemente en lugares elevados, accesibles, con mayor amplitud escénica y con vistas atractivas y variadas que permiten captar todos los matices de los paisajes a diferentes escalas: cumbres, cerros, riscos, edificios públicos de las ciudades, plazas, cementerios, murallas, torres, faros, márgenes de las carreteras y autopistas o, a veces, un simple banco donde sentarse. Algunos de estos puntos de observación del paisaje incluyen medios explícitos para la interpretación de los paisajes, sobre todo planos, mientras que, en otros, la esencia de cada paisaje y su significado se pueden inducir a través del conocimiento, la experiencia y la mirada de cada persona.

Pere Sala, director del Observatori del Paisatge de Catalunya

 

Miradores para contemplar… y ser contemplados

Aparte de pensar en el diseño de un mirador desde un punto de vista etéreo y teórico (integración en el paisaje, poética de observar, experiencia), cabe destacar que, en la práctica, el mirador requiere (o se pretende como imprescindible) toda un serie de premisas prácticas: señalización, mapas y tablas interpretativas, aparcamientos, asientos, papeleras, e incluso, en algunos casos, bares, restaurantes y, como no, tiendas.

El mirador es «el lugar» elegido para observar el paisaje, pero como podremos ver con un gran número de ejemplos, es mucho más que eso. Encontramos una gran variedad de elementos, escaleras, protagonismos, contextos… Miradores urbanos, panorámicos, en rutas ornitológicas, de viñas, en paisajes naturales… Un amplio abanico que sigue vigente. Se siguen construyendo miradores por todas partes.

Hace unos meses, el Ayuntamiento de Les Borges inauguraba el Mirador del Castell Alt, con vistas sobre el valle de Femosa. Se trata de un elemento de poca entidad constructiva y que consiste en una plataforma con barandilla que enmarca visuales sobre el valle, desde la cañada. Consiste en un plano formado por religa, apoyado en una estructura metálica que se cierra con barandilla en la parte septentrional y tiene un marco para dar énfasis a su presencia en el paisaje.

 

El marco

La manera de mirar las formas de la naturaleza y los afanes de los hombres que la han transformado convierte al territorio en paisaje: deviene, pues, como dice Xerric, en una suma de imágenes mentales y percepciones de los sentidos (…) que nos explica como seres en el mundo y eslabones de la cadena del tiempo que lo han moldeado y conformado.

A diferencia de Puiggròs o Arbeca, que son pueblos de la colina, Les Borges, como Almacelles, es pueblo de ladera, en la solana. La villa primitiva se situó en el paso de la cañada que en este punto se convierte en camino de cresta. Seguramente, en este lugar, o cerca, debió de haber la puerta de la villa, aunque se ha perdido la memoria.

El paisaje de la ciudad de Les Borges es el encuentro donde empieza la huerta y acaba el secano, es el lugar donde el canal de Urgell se vuelve presencia lacerante de la diferenciación del campo abierto. Buen lugar para entender un país de menestrales y labradores humildes, trescientos años de cultivo racional de la aceituna y ciento cincuenta de la transformación del riego. Aquí se repliega la topografía y el paso del canal es obligado, lo que se nota porque aquí se junta el tren, que debe pasar por el mismo lugar; alrededor vemos cómo se han ido estratificando los trabajos y los días (el esquema adjunto es un resumen de esto). Por todo ello, es oportuno sugerirle al peatón esta mirada.

El marco sugiere un punto de vista que paseando no se nos suscitaba; la idea del marco no es nueva (antes de que en Lleida nos hicieran mirar la Seu desde el otro lado del río, Luis Peña Ganchegui, en Oiartzun, nos proponía la mirada alterna desde dentro o desde fuera de la tapia del cementerio) y, probablemente, otros la repetirán hasta que se convierta en un recurso plástico generalizado y tópico –y desde esta perspectiva, por tanto, me complace avanzar su carácter humilde–.

Lluís Guasch Fort, arquitecto municipal del Ayuntamiento de Les Borges

 

También encontramos, por ejemplo, Miravinya, un conjunto de miradores de los paisajes del vino: la Cadira, la Bardera, el Circell, Sant Pau y Balcó del Penedès son los 5 miradores que configuran la ruta Miravinya. Un itinerario para hacer en coche y que permite conocer parte de la geografía del Alt Penedès (más allá de la viña, se pueden contemplar castillos, molinos, ermitas o monasterios).

Encontramos ejemplos donde una misma y única pieza es trasladable y aplicable a varias ubicaciones creando nuevas relaciones con el lugar, adaptándose y convirtiéndose en un mirador clásico, una torre o una pasarela, dependiendo del paisaje que lo acoge. Grijalba Arquitectos son autores de este proyecto que propusieron para tres emplazamientos, como el Mirador del Fraile en Aldeavila, Salamanca (2016), el Mirador del Parque Nacional de Ávila (2016) o, en Burgos, el Mirador Monte Santiago, de 2011. Ninguna de las tres propuestas se ha ejecutado.

Imatges de la proposta pel concurs de miradors del Plan de Infraestructuras Turísticas en espacios naturales de Burgos.
Figuras 12-13-14. Imágenes de la propuesta para el concurso de miradores del Plan de infraestructuras turísticas en Espacios Naturales de Burgos. Mirador Monte Santiago en Burgos, Grijalba Arquitectos.

 

Ver desde donde nunca nadie ha visto

Proponemos un conjunto de intervenciones territoriales cerca de las concepciones Land Art, vinculadas a las bonitas implantaciones que, a lo largo de la historia, han supuesto construcciones como los menhires, los miliarios romanos o los pilones de los geógrafos portugueses, que se han tejido en determinados paisajes. Transformar el paisaje en una narración que se completa con la inclusión de nuevas construcciones para constituir una relación biunívoca entre ellas y el medio ambiente flotando en el espacio ha sido siempre una aspiración natural en el hombre. Ver desde donde nunca nadie ha visto. Queremos que el visitante flote en el espacio hasta que asome al vacío. Buscamos reforzar la frontera entre disciplinas como la arquitectura y la escultura hasta habitar, de alguna manera, un icono escultórico. El concepto constructivo que hay detrás de la totalidad de las propuestas es la del principio de la reversibilidad, que se apoya, a su vez, en la posibilidad de gestionar la fabricación, dado que, por las dificultades de acceso a las localizaciones, la puesta en obra se ve enormemente limitada. Mediante la fabricación en taller del cuerpo principal de la propuesta, se consigue un significativo ahorro en el coste total, una reducción importante de los tiempos de puesta en obra, y una gran precisión y garantía en la ejecución global.

Se plantean solamente con materiales que no requieren mantenimiento, son difícilmente vandalizables y destacan por su condición bioeficiente, tanto en el proceso de fabricación y puesta en obra como en un reciclaje posterior, si fuera necesario.

Grijalba Arquitectos, Valladolid

 

Hay otras obras donde varias piezas conforman una propuesta única para un único lugar. Como ejemplo de ello tenemos el proyecto Ruta de Miradores-Vía Crucis del CUAC Arquitectura, seleccionado al premio Biennal de Paisatge Rosa Barba 2010. En este caso, la posición ante un paisaje se redibuja de tres maneras diferenciadas, tres maneras de mirar: una plataforma, una escalera y un balcón. Los tres elementos (pasarela, escalera y balcón) se posicionan estratégicamente para reforzar la experiencia ante el paisaje. Esta propuesta forma parte de un proyecto de recuperación y creación de una singular red de espacios públicos que, como balcones, se abocan a la ciudad.

Otras propuestas rehabilitan elementos constructivos existentes, como es el caso del Mirador de aves del Prat, del estudio B01 Arquitectes. Se trata de la reconstrucción de las ruinas, que se destinan a mirador-observatorio de aves.

 

Miradores arriesgados

Actualmente, hay la tendencia a propuestas arriesgadas, construidas con el objetivo principal de que el usuario asista a emociones extremas, encontrándose, por ejemplo, sobre los glaciares del Mont Blanc o en los Alpes franceses, o en China, donde los visitantes ponen a prueba su capacidad de resistencia a la altura y el vértigo. Un caso extremo de esto sería el mirador que se encuentra en China, en el Parque Geológico Nacional de Longgang, inaugurado en 2016, que ha superado el récord del Gran Cañón del Colorado, con la pasarela más larga y alta del mundo, que se alza 300 metros por encima del Gran Cañón de Zhangijajie.

Más cerca de nosotros encontramos el Mirador del Roc de Quer (Andorra), una pasarela de 20 metros de largo, de los cuales 12 metros están suspendidos en el aire. Una parte del pavimento es de vidrio para favorecer la sensación de levitación y vuelo. En el extremo, una escultura de un pensador (invitando a hacer lo mismo) está sentado sobre una viga.

Frente a estos lugares que nos ofrecen sensaciones vertiginosas, encontramos muchos otros que se simplemente están inmersos en la belleza del paisaje y en la misma naturaleza que los aloja. Un buen ejemplo de estos serían los miradores de César Manrique en Canarias, como el Mirador del Río en Lanzarote o el Mirador de la Peña en El Hierro.

 

Las manos sobre el paisaje: de la percepción a la gestión

La importancia de experimentar la sensación de imagen del paisaje como experiencia paisajística se extiende ya no solo al éxito de los miradores, sino también a la experiencia similar de quienes disfrutan de los medios de transporte: la contemplación de las vistas desde la ventana del coche, del tren, del autobús (turístico), del ferry… Paisajes vistos desde un interior que se convierten, a veces, en el motivo del viaje. Nos acercamos así a una percepción más distante y más cercana al reportaje cinematográfico: nos encontramos en el camino de aproximación al paisaje desde el aislamiento y la velocidad, desde el sujeto que contempla-experimenta el paisaje-espectáculo que la gestión-manipulación han premeditado.

Instal·lació de topografia de llum i sorra al museu de l’aigua d’Alacant
Figura 17. Instalación de topografía de luz y arena en el museo del agua de Alicante

 

Paisaje: área, tal como la percibe la población, cuyo carácter es resultado de la interacción de factores naturales y/o humanos.

Fuente: Convenio Europeo del Paisaje

 

18. Cartell de la proposta catalana a la Biennale de Venècia, 2017. La Venezia che non si vede.
18. Cartel de la propuesta catalana a la Biennale de Venecia, 2017. La Venezia che non si vede

El proyecto catalán para la Biennale de Venecia 2017, del artista Antoni Abad y comisariado por Mery Cuesta y Roc Parés, se basaba en un mapeado sonoro de la ciudad de Venecia y en una interpretación sensorial de la ciudad de los canales, en colaboración con personas con baja visión y que utilizan los sentidos de una manera diferente. Mediante el intercambio de experiencias y dificultades que tienen estas personas en su vida cotidiana, se desvelan formas urbanas menos evidentes que trazan un nuevo mapa del territorio público útil para todos.

La Venezia che non si vede es, en cambio, la Venecia que se siente en profundidad. Los paisajes que no vemos, y, en una lectura más pesimista y muy actual, podría referirse también a los paisajes que no sentimos, que no respiramos. Si navegamos y buscamos paisajes por las redes, webs, blogs, etc., podremos encontrar un bombardeo de mensajes que nos proponen: Veinte paisajes incomparables de Google Maps para viajar sin levantarse del asiento; Los 10 paisajes más bellos en Google Earth; Explora la India con Google Earth; Los 9 lugares más insólitos donde nos ha llevado Google Maps; Cómo viajar sin salir de casa con Google Maps; Google Earth Flight simulator, vuela, observa el mundo desde una perspectiva única; Google Earth: otra manera de mirar el mundo; Los rincones más bonitos que puedes visitar con Google Maps; Visita Japón con Google Earth…, y un largo etcétera.

Imatge d'un cementiri amb vistes. Cementiri a Finisterre (La Coruña), César Portela, 1998.
Figura 19. Un cementiri amb vistes. Cementiri a Finisterre (La Coruña), César Portela, 1998.

La gente suele hablar de la frescura de la visión, de la intensidad de ver algo por primera vez, pero la intensidad de verlo por última vez es, creo yo, superior. (…) Lo visual es siempre el resultado de un encuentro irrepetible.

John Berger, Sobre el dibujo

 

Punto de vista, panorama, mirador

Política y visión

Todo admite ser contemplado desde múltiples puntos de vista. Cada uno de ellos ofrece un aspecto diferente del mismo, que así es y no es. Algunos de estos aspectos, los más representativos, se imponen y se convierten en canónicos.

La magnitud del objeto, su mayor o menor tamaño comparado con el del ser humano, determina qué puntos de vista concretos terminan siendo, en la práctica, realmente accesibles. Uno ligero y pequeño presenta la totalidad de sus aspectos con facilidad y rapidez, pues para observarlo desde una gran cantidad de puntos de vista basta con hacerlo girar en la mano. Pero cuando el objeto crece, es el observador quien tiene que moverse y, cuanto mayor sea, más energía habrá que emplear si se quiere acceder a una cantidad significativa de puntos de vista. El paisaje es el caso extremo, ya que las distancias a recorrer para llegar a muchos de ellos son kilométricas. Es además evidente que un determinado punto de vista solo existe si hay un camino transitable que lleve a él, ya que, de lo contrario, resultará imposible llegar. Por otra parte, y precisamente porque, cualquiera que sea la magnitud del objeto, la relación entre su tamaño y las diferentes distancias de observación siempre es la misma –para ver íntegramente y sin agobio un edificio o un ser humano, hay que colocarse a una distancia que sea al menos igual a su altura, por lo que la visión sumamente parcial de un detalle de la fachada de este mismo edificio equivale a la proximidad que tienen los amantes cuando se rozan, nariz con nariz–, la dificultad en llegar a la distancia adecuada es directamente proporcional al tamaño de la cosa: cuanto mayor sea, más costará alejarse de ella.

Los miradores suponen la canonización de ciertos puntos de vista. Dependen de un trazado viario previo que se ha decidido exclusivamente en función de consideraciones de orden práctico. Lo estético no tiene aquí papel alguno. Así, el puente del Petroli, en Badalona, se situó donde está por razones puramente económicas, de ingeniería, y no poseía la función de mirador. Ahora, una vez perdido su uso original, lo que justificó su construcción, es el palafito en el que en su extremo más alejado se retratan las parejas al anochecer contra el fondo de la línea marítima.

El precedente del mirador es el panorama, un invento de comienzos del siglo XIX, justo cuando se inicia el tendido ferroviario y la red de carreteras empieza a mejorarse gracias a el macadam que desarrolla el ingeniero escocés John McAdam. En el panorama –que normalmente era de una ciudad, pero también podía ser de una batalla, y que se montaba en un edificio cilíndrico hecho a propósito para alojarlo–, la visión podía llegar a ser de 360 grados, y así poseía una pretensión de totalidad, omnicomprensiva, y por ello, aparentemente objetiva. En cambio, los miradores –que eran posibles gracias a que existía una red de carreteras– dejan a ver un ángulo bastante menor, e imponen, de una manera mucho más evidente que el panorama, un cierto punto de vista. Esta es la diferencia más importante entre ambos dispositivos.

Hasta finales del siglo XVIII, en la sociedad preindustrial y estamental del antiguo régimen hay una clara jerarquía de los puntos de vista que refleja la de la sociedad. Y así, en el teatro, el príncipe está, o bien sentado en el escenario o en el palco de honor, que es desde donde mejor se ve la representación porque se encuentra en el eje de simetría del espacio y a una cierta altura del parquet. De hecho, en el antiguo régimen no habría más que un único aspecto, lo que se da a la única visión, la objetiva, la del príncipe. En el siglo XIX, el del ferrocarril, el telégrafo, la fotografía, la novela y la sospecha, se reivindica, en cambio, la visión subjetiva, la que el ciudadano de a pie tiene desde su punto de vista particular: ya no habría puntos de vista mejores y peores, todos son parecidos (a ello se quiere acercar Hans Scharoun en el edificio de la Filarmónica de Berlín).

He llegado hasta aquí para preparar la siguiente conclusión: la obligatoriedad del punto de vista de los miradores va contra la abolición del punto de vista único que preconiza la modernidad, aunque, a cambio, nos convierta a todos en príncipes…

Coda: ¿Habría desarrollado Kant su idea de lo sublime –esta sensación de inabarcabilidad y inconmensurabilidad que está por encima de la belleza, que se asocia a la admiración y que implica temor o, incluso, espanto– si en vez de vivir en el XVIII, cuando aún no había ni miradores ni alpinistas –es justo entonces cuando se inventa este deporte–, hubiera vivido en el XIX?

Manolo Laguillo, catedrático de fotografía de la UB

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Barcelona Caateeb Campus Besòs Campus UPC Comunicació del projecte Gestió de projectes patrimoni Tecnologia

Campus Diagonal-Besòs

El campus és un complex acadèmic i de recerca en l’àmbit de l’enginyeria industrial de la UPC. Els treballs de direcció integrada d’aquestes obres van suposar un autèntic repte atesa la complexitat dels particulars supòsits de partida de l’operació.

Escrit per -

FITXA TÈCNICA
Nom de l’obra: Campus Diagonal-Besòs de la UPC
Ubicació: Sant Adrià del Besòs (Barcelonès)
Promotor: UPC/ Infraestructures.cat
Project manager: RQP Arquitectura
Autors del projecte: Caceres Arq & Espinàs i Tarrasó, Ingenieria y Construcciones Catalonia, Martinez Lapeña -Torres Arquitectos, Master SA de ingeniería y Arquitectura Espanyola, MMI Gestió d›Arquitectura i Paisatges, Robert Terradas Muntañola, Static Ingeniería
Col·laboradors del projecte: Consulting Oficina Técnica Lluís J. Duart Ayesa Ingeniería y Arquitectura
Direcció d’obra: Caceres Arq & Espinas i Tarrasó, Ingenieria y Construcciones Catalonia, Martinez Lapeña -Torres Arquitectos, Master SA de Ingeniería y Arquitectura Espanyola, MMI Gestió d’Arquitectura i Paisatges
Direcció d’execució de l’obra: AT3 Oller-Peña, Aumedes DAP, Badia & Pastor, Citrotech, Fahe Consulting Arquitectura, Grup Nou Arquitectura i Gestió, Tècnics-G3, Valeri Consultors
Coordinadors de seguretat i salut: Laborsalus Salud Laboral, SGS Tecnos, Tulpan Intermediació
Constructors: Acsa Obras e Infraestructuras & Dragados, Comsa, Copcisa & Vias y Construcciones ute, Copisa Constructora Pirenaica, Dragados
Emte, Ferrovial Agroman, Obrascon Huarte Lain, Dragados y Geotecnia y Cimientos, Vías y Construcciones

El nou Campus Diagonal Besòs és un complex acadèmic i de recerca en l’àmbit de l’enginyeria industrial endegat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per constituir un futur espai de referència internacional en la docència, recerca i innovació en les àrees de les tecnologies químiques, de materials, biomèdica i de l’energia.

L’àmbit del complex que s’ha posat en marxa està format per 3 edificis universitaris: 2 de recerca més 1 edifici mixt docència-recerca que ha d’allotjar la nova seu de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est, antigament ubicada al carrer Urgell de Barcelona. Inclou també una àmplia zona comuna sota-rasant que comunica els edificis en les seves plantes soterrades (PS-2, destinada a aparcament i PS-1, amb el programa d’activitats complementàries a la docència i la recerca). Completa l’abast del projecte la urbanització del Campus Obert i les grans infraestructures de serveis, (galeries d’instal·lacions, centre de processament central de dades, xarxes de mitja i baixa tensió, xarxa Districlima, etc.) que garanteixen el funcionament de tot el conjunt.

Els treballs de direcció integrada d’aquestes obres han suposat un autèntic repte per a l’exercici d’aquesta disciplina atesa la complexitat dels particulars supòsits de partida de l’operació. La seva viabilitat general va exigir un intens treball previ d’integració i d’anàlisi de la viabilitat i compatibilitat de tots els seus components.

Finançament i gestió de costos

Un aspecte cabdal que ha condicionat el disseny i el desenvolupament de tot el procés, ha estat l’heterogeneïtat del finançament del projecte. El projecte ha estat finançat per un gran nombre de fons de diferents procedències, cadascun d’ells, de tipologia, abast, durada, condicions d’ús i objectius diferents.

Cada fons estava destinat específicament a parts concretes del projecte, en períodes de disposició de crèdit temporalment definits i amb requeriments de seguiment, control i justificació diferents. És a dir, no s’ha disposat d’un finançament global homogeni per a tota l’operació ni al llarg la durada dels treballs. Això va exigir, per tant, un complex exercici previ de planificació (Pla de Finançament del Campus) que pogués donar garanties de la compatibilitat conceptual i temporal dels ajuts i que permetés encaixar l’abast, el termini i les característiques particulars de cadascun d’ells amb l’objectiu particular pel qual va ser atorgat i, a la vegada, amb l’objectiu final previst, la construcció del campus.

Només l’extrema cura en el control dels terminis va permetre garantir la seqüenciació dels treballs en les datesplanificades

Es va dur a terme un pla de gestió de riscos específic, amb l’objectiu de minimitzar els seus impactes (matriu). Els treballs d’integració i planificació del finançament van incloure els treballs previs de recerca dels programes d’ajuts al finançament de diferents institucions, així com la preparació de projectes de sol·licitud d’aquest ajuts, el suport per l’elaboració dels seus convenis i, posteriorment, el seguiment i control del flux del crèdit i la justificació parcial i final de la utilització dels diferents fons.  Aquesta fase prèvia iniciava el grup de processos de planificació, de seguiment de tràmits i gestions administratives i de seguiment i control de la despesa en l’àrea de costos.

Contractació i gestió de les adquisicions

La planificació de la gestió de contractació s’ha adaptat a les característiques de partida del projecte. Es tracta d’una promoció pública lligada a les normes de la contractació administrativa del sector públic. En aquest context, la planificació de la contractació s’ha adaptat:

1. A les exigències imposades per cada fons de finançament. Es van haver de licitar els serveis (redacció de projecte, direccions d’obra i d’execució, coordinacions de seguretat i salut, control de qualitat, etc) i les obres en tantes fases i tants lots com les característiques del finançament imposaven.
2. A les exigències marcades per la legislació de contractes del sector públic i les vinculades a la legislació de subvencions i ajuts públics.
3. A les exigències de compatibilitat tècnica dels projectes. Es va establir una divisió per lots i fases de projecte que conciliés les necessitats d’abast (import) i de termini d’execució de cada finançament amb les d’autonomia i coherència tècnica dels projectes.

Aquesta complexitat ha implicat, necessàriament, la redacció de múltiples expedients de contractació, amb els seus corresponents plecs de licitació per obres i serveis, que reflectissin aquestes circumstàncies i que delimitessin, de forma clara i concisa, les responsabilitats i els objectius de cada fase.

La planificació de les contractacions va requerir l’anàlisi exhaustiva de necessitats, l’establiment de criteris i tipologies de contractació, la planificació per fases i lots, l’establiment de les restriccions, i l’anàlisi de riscos, en una primera etapa, i l’avaluació d’ofertes, la confecció de propostes de contractació, el seguiment de l’evolució dels contractes, la gestió de les incidències i modificacions i el tancament dels contractes, en la etapa final.

Un altre fet que va exigir la continua adaptació del pla de gestió d’aquest projecte ha estat el fet de comptar amb dos promotors diferents durant la vida del projecte. La primera part va ser promoguda directament per la UPC (alhora propietari) i l’ última, per Infraestructures.cat. La direcció integrada d’rqp ha estat el fil conductor de les dues etapes. El canvi de promotor ha exigit l’adequació de la gestió d’algun dels grups de processos per l’adaptació a la naturalesa i als entorns administratius i protocols de cadascun d’ells.

En total, per l’execució del campus, s’han confegit, licitat, adjudicat i dut a terme 82 expedients de contractació:

[table id=55 /]

 

Gestió del temps

Més enllà de les dificultats de la planificació i de la gestió del cronograma, derivades de la necessitat d’ajustament dels períodes d’execució de les activitats amb les fites temporals imposades per les condicions del finançament, el treball de seguiment i control (expedient per expedient) va resultar essencial per garantir la marxa de les obres sense interrupcions.

Atès que la construcció de cada edifici s’havia dividit en diferents fases autònomes en si mateixes (la majoria de les vegades amb adjudicataris diferents), només l’extrema cura en el control dels terminis va permetre garantir la seqüenciació dels treballs en les dates planificades. Extrem, no cal dir-ho, imprescindible per l’èxit de l’operació global.

En aquesta àrea, va adquirir gran importància l’esforç de coordinació entre els agents. Condicionats per la indefectibilitat de l’acabament general de les obres (imposició del finançament), en alguna fase de les obres de construcció van haver de coincidir en un mateix indret i al mateix temps, fins a 5 contractistes de les obres de: els edificis A, C i I, la urbanització i infraestructures generals i el centre de processament de dades del Campus. La coexistència dels treballs de totes aquestes obres feien previsible un gran nombre d’interferències que podien haver acabat tenint incidència en els terminis inicialment previstos. La planificació detallada i la coordinació continuada va permetre l’execució de tots els treballs en les condicions de seguretat preceptives i en la seqüència i els terminis previstos.

 

Gestió dels interessats, comunicacions i coordinació

Un dels aspectes cabdals dels treballs de direcció integrada d’aquest projecte ha estat la gestió dels interessats/ implicats. El projecte ha estat impulsat per les entitats que conformen el Consorci del Campus Diagonal Besòs, constituït per la UPC , Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs, Àrea Metropolitana de Barcelona, Consell Comarcal del Barcelonès, Consorci del Besòs i Universitat de Barcelona. Alhora, l’impuls i la gestió patrimonial del Campus ha anat a càrrec de la Fundació B_tec. Com a organismes finançadors s’hi troben la Unió Europea, ACCIÓ, Diputació de Barcelona i Ministerio de Economia y Competitividad.
Els destinataris finalistes de les

infraestructures executades representen 16 grups de recerca de la UPC , l’Institut de Recerca Energètica de Catalunya (IREC), prop de 500 persones de personal docentinvestigador i al voltant de 4.000 alumnes.

Tot plegat, en un entorn urbà densament poblat de caràcter residencial (confluència amb els veïns), i amb la participació, en fase de construcció, de 16 contractistes d’obra i de prop de 60 tècnics, amb un pic de 600 treballadors en un mateix tall de producció en les fases àlgides. Tots aquests actors, amb expectatives, interessos i graus d’influència diferents. Tots ells amb necessitats de comunicació diferents i amb un ventall de requeriments propis. Aquest escenari va comportar la posta en marxa d’un extens pla de gestió dels interessats i d’un pla de gestió de comunicacions íntimament vinculat.

Partint d’una anàlisi dels interessats (identificació, rols, interessos, necessitats, expectatives) i amb identificació dels interlocutors, del mapa de relacions i de responsabilitats i dels mecanismes de comunicació necessaris com a eina bàsica del pla de gestió del projecte.

En aquest àmbit de gestió, s’han desenvolupat un seguit d’activitats al llarg de tot el procés:

• Reunions de seguiment amb finançadors i institucions vinculades
• Visites amb institucions impulsores
• Visites i reunions de treball amb personal docent i de recerca
• Visites i reunions amb representants de l’alumnat
• Reunions de seguiment amb promotors (UPC, Infraestructures.cat)
• Reunions amb Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Adrià per a la promoció laboral dels veïns en situació d’atur, tot aprofitant el potencial de les obres
• Programació de jornades de portes obertes, etc.

Seguiment i control de projecte i obra

Per tal de mantenir el desitjat control sobre el projecte i durant el desenvolupament de les obres, rqp arquitectura adopta com a estructura de treball un tipus d’organització orientada a projectes, amb les especificitats pròpies adquirides amb l’experiència de treball en el camp de la gestió de projectes de planificació i gestió en el camp de l’edificació. Una estructura funcional on les línies de comandament són dissenyades per atendre projectes individuals en forma directa. Aquest tipus d’organització, dinàmica i orgànica, resulta l’estructura més àgil per respondre als canvis. Es caracteritza per:

• Unitat de comandament: El director de l’equip de direcció integrada del projecte té la responsabilitat i l’autoritat sobre el projecte. Tots els membres de l’equip dependran directament del director del projecte.
• Optimització de l’eficiència en la planificació, execució i control del projecte
• Simplificació de les línies de comunicació, millorant la coordinació i temps de resposta al client. Major nivell de compromís i motivació en els equips.

Per tal de fer front a la complexitat dels treballs i a les interrelacions entre els diferents àmbits del projecte s’han format, en resposta a l’estructura de desglossament del treball, quatre equips sota una única direcció. Ha estat clau, potenciar i facilitar la comunicació entre els equips amb la finalitat d’optimitzar els recursos tècnics i administratius.
L’oficina de gestió integra tots els equips de treball dels diferents àmbits en un espai on es comparteixen les experiències, es gestionen les situacions de crisi i es propicia la creació d’idees en un àmbit on les comunicacions són extremadament intenses. Les lliçons apreses són aprofitades per la resta dels projectes simultanis o futurs.

L’oficina de gestió integra tots els equips de treball dels diferents àmbits en un espai on es comparteixen les experiències i es gestionen les situacions de crisi

Seguiment dels tràmits i gestions administratives

Durant tot el procés s’ha vetllat pel correcte seguiment dels tràmits i les gestions administratives amb totes les administracions vinculades i, de forma particular, amb l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs. Per això es va generar un servei específic, compost per un tècnic i un administratiu, que amb permanent contacte amb la direcció de  l’equip i els tècnics de la DI, ha gestionat aquesta àrea. Fent ús de les vies de comunicació oficials, s’ha ocupat de tots els tràmits d’acord amb els protocols propis de l’Ajuntament, s’ha donat resposta als requeriments emesos pels tècnics municipals i s’han gestionat els pagaments de les corresponents taxes, dipòsits i impostos, dins dels
terminis establerts.

Eines de comunicació, seguiment i registre

Al llarg de la seva trajectòria professional en l’àmbit de la direcció integrada, RQP ha anat desenvolupant les seves pròpies eines de gestió i registres específiques. El software utilitzat ha estat dissenyat i programat per RQP, fet que li ha permès la seva actualització i millora continua, pràcticament a temps real, en la mesura que l’experiència ho anava aconsellant.

1. Plataforma de Gestió en Xarxa de RQP2

El seguiment i control de projectes i obres, així com la tramitació administrativa vinculada, s’ha recolzat en la utilització de la Plataforma de Gestió en Xarxa RQP.2. Es tracta d’un aplicatiu informàtic configurat sota els principis de telegestió (consultes i interacció des de qualsevol dispositiu i en qualsevol moment) que garanteix la coordinació i la fiabilitat de tota la documentació i de les comunicacions que es generen en el procés de redacció de projecte i el de construcció de les obres. Per a cada expedient de contractació s’ha generat una plataforma particular amb privilegis d’accés i edició per a tots els intervinents, en funció de les seves responsabilitats. RQP ha gestionat cadascuna de les plataformes i, juntament amb el promotor, ha tingut accés a la totalitat de les plataformes. La utilització intensiva de la plataforma, com a eina de  omunicació i seguiment, ha configurat, al final de cada procés, el registre definitiu dels documents i els processos.

2. Gestor d’expedients RQP.3

L’altra aplicació sobre la que s’ha recolzat la gestió ha estat el Gestor d’Expedients RQP.3. Aquest software, configurat sobre una estructura de base de dades relacionals, constitueix una peça essencial de l’arquitectura del sistema de gestió de qualitat d’rqp. L’aplicació, on s’ingressen totes les dades administratives i contractuals dels expedients, possibilita el seguiment i el control de les fites del procés de contractació en tots els seus àmbits sensibles (expedients de licitació, dades econòmiques, agents, terminis, documents de cada fase, etc.), a la vegada que actua com a gestor i registre de l’arxiu de documentació de la totalitat de l’expedient. Creat per controlar les ineficiències inherents al procés constructiu, es una excel·lent eina per a la planificació estratègica i pel control d’objectius del projecte.

La concentració de totes les dades rellevants dels expedients de contractació en una mateixa plataforma ha atorgat a l’equip de gestió una visió completa i actualitzada de tots els paràmetres que els condicionen, el que ha permès una més equilibrada i més ràpida presa de decisions. Aquest gestor d’expedients està vinculat a l’aplicatiu de gestió econòmica d’RQP.1 (també software propi de rqp) sobre el que s’ha fet el seguiment, control i registre de la totalitat de l’activitat de despesa de les obres del campus (control de costos).

 

Plànols

 

 

“La direcció integrada de projecte és un treball d’equip”

Entrevista a l’equip d’RQP Arquitectura responsable de la direcció integrada del Campus Diagonal-Besòs

Una part del nou Campus Diagonal Besòs de la UPC va entrar en funcionament el passat setembre i per a la ciutat representa molt més que un centre
universitari per esdevenir un eix transformador del territori. L’informatiu entrevista l’equip que ha desenvolupat la direcció integrada d’aquest projecte (RQ P Arquitectura) amb el qual van guanyar el Premi Catalunya Construcció 2016 en l’apartat de project management.

Què ha representat la direcció d’aquest projecte en la trajectòria professional d’RQP Arquitectura?

“La direcció integrada del Campus Diagonal Besòs col·laborant amb la UPC, primer, i amb infraestructures de la Generalitat de Catalunya, després, ha representat l’oportunitat de participar en primera línia en totes les fases del procés des de la concreció de la idea, anàlisis d’alternatives, estudis previs, planificació i programació fins a la posada en marxa de l’equipament.

“La nostra col·laboració anterior amb la UPC en la direcció del campus a Barcelona i Castelldefels i amb Infraestructures de la Generalitat en tasques de projecte i direcció d’obres d’equipaments importants ha facilitat la realització del nostre treball”.

Quines van ser les dificultats més importants en aquest projecte?

“Les circumstàncies pressupostàries en les quals s’ha produït el procés que va des de la presa de decisions inicials per part d’un conjunt d’organismes
de l’Administració pública fins a la posada en marxa del campus han estat singularment complexes. La creació d’un nou campus de la UPC al Besòs sobre la Diagonal, a l’altre extrem del campus de Pedralbes, ha implicat la Generalitat de Catalunya, UPC, Diputació de Barcelona, Consell Comarcal i els Ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià del Besòs.”

“La important modificació de l’escenari econòmic, que ha incidit directament en les possibilitats pressupostàries de les administracions encarregades del seu finançament, va afectar a la viabilitat del projecte global inicialment plantejat. La voluntat de mantenir els objectius acadèmics, urbanístics i socials que caracteritzen aquesta actuació en un nou escenari que implicava una reorientació i un redimensionat del projecte ha estat clau per a la seva viabilitat.”

Ha estat una operació complexa…

“La dificultat que ha representat l’adaptació dels projectes durant el procés constructiu per tal d’assolir un objectiu parcial coherent consistent en tres edificis funcionals, constructivament i ambientalment integrats i mantenint la viabilitat de fases subseguides de la resta dels equipaments, ha requerit un important esforç de coordinació amb els diversos usuaris, universitats i administracions que dona una idea de la complexitat de l’operació.

“Les característiques del solar, amb la presència d’un nivell freàtic que afecta els dos soterranis i la presència en el solar d’una importantíssima galeria de transport elèctric i el veïnatge immediat de les voltes del gran dipòsit interceptor d’aigües pluvials veí van introduir més requeriments extrems pel que fa a l’estabilitat del terreny i condicionar el procés constructiu”.

Quins són els principals avantatges que aporta al client una bona direcció integrada de projecte?

“D’acord amb la nostra experiència a través de la participació en projectes complexos, un resultat final satisfactori exigeix aprofitar des de l’inici els avantatges que es deriven d’una anàlisi de caràcter tècnic previ, de les necessitats quantitatives i qualitatives, de les disponibilitats econòmiques i dels circuits administratius que permeti un encaix viable i fiable entre els requeriments, les condicions físiques, legals i administratives del lloc i les possibilitats tècniques i constructives, i l’establiment realista de terminis parcials i globals per a una determinada operació. Aquestes tasques eliminars realitzades amb el coneixement i l’experiència d’un project manager qualificat poden marcar la diferència entre l’èxit i el fracàs del procés que pot
naufragar en cada fase: concurs, projectes, licitació, etc. Això, per si sol, justifica la presència i participació el project manager.”

“Una anàlisi correcta de l’abast global d’una operació que contempli a temps tots els factors que, d’una altra manera, es plantejarien inoportunament
i inevitable durant el procés de realització, és clau per un resultat òptim”.

 

Quin complement de formació requereix un tècnic que vulgui introduir-se en aquest camp de treball?

“La formació específica. L’experiència professional en tasques de programació funcional, el coneixement de la normativa tècnica i administrativa (especialment en el cas de les actuacions en el sector públic són essencials). La posada al dia permanent del coneixement de les noves tècniques, imprescindible en aquest àmbit, així com el coneixement sòlid de les eines de control de temps, cost i qualitat i de les tècniques BIM-Gestió pel que fa
a la formació acadèmica”.

El jurat dels Premis Catalunya Construcció us va concedir el guardó en l’edició 2016. La direcció integrada de projecte és un treball d’equip?

“És clarament un treball d’equip, un equip format per tècnics que no només tenen una acreditada experiència professional, sinó també una llarga trajectòria de col·laboració amb RQ P en treballs de gestió per la construcció d’altres campus universitaris a Catalunya.”

“Hem tingut un arquitecte amb aquestes característiques al davant de cada un dels 4 projectes principals, apart de l’equip que s’ocupa de la gestió dels temes tècnics, pressupostaris i administratius associats al procés de construcció del nou campus.

“Aquest cas exemplifica, com cap altre en la nostra ja llarga experiència en el camp de la gestió i suport tècnic per a la realització de grans equipaments, l’aportació que representa un project manager en el procés d’estudi, projecte, licitació, execució, certificació i posada en marxa d’un complex edificat, fins al punt d’haver representat un factor determinant per a la seva viabilitat. Tothora que les complexitats derivades de la multiplicitat d’agents, de fonts i sistemes de finançament d’usuaris, etc, han assolit un màxim com a conseqüència de les circumstàncies a què ens hem referit”.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Certificaciones Construcción CSN Gas Radón Gestión de proyectos Profesión Seguridad USEPA

Radón en los edificios

¿Qué es? ¿Cómo lo podemos detectar? ¿Cómo medirlo? ¿Qué medidas preventivas podemos ejecutar en los edificios? En este artículo damos algunas pinceladas introductorias para poder conocerlo un poco mejor.

Escrit per -

El radón es un gas radiactivo, de origen natural, que se produce a partir de la desintegración radiactiva natural del uranio. No tiene olor, color ni sabor, y lo podemos tener presente en el interior de los edificios, siendo la segunda causa de cáncer de pulmón en las personas.

¿Qué es? ¿Cómo lo podemos detectar? ¿Cómo medirlo? ¿Qué medidas preventivas podemos ejecutar en los edificios? En este artículo damos algunas pinceladas introductorias para poder conocerlo un poco mejor.

Radiaciones y radiactividad

En primer lugar, hay que tener presente que convivimos con las radiaciones desde el origen de la Tierra. Sin la radiación del Sol, no habría vida en nuestro planeta, y sin la radiación infrarroja, no podríamos calentarnos. Recordemos que la radiación es la emisión, propagación y transferencia de energía en cualquier medio, en forma de ondas electromagnéticas o partículas. Cuanto mayor es la frecuencia de la radiación electromagnética, mayor es su energía. Decimos que la radiación es ionizante cuando la radiación que atraviesa la materia tiene la energía suficiente que le permite convertir un átomo en un ion, al añadirle o quitarle electrones. Es por ello que las ondas o radiaciones electromagnéticas se clasifican en función de su energía en radiaciones ionizantes, que pueden ser de cuatro tipos:

  • Radiaciones alfa (α), que tienen mucha masa pero son poco penetrantes. Una hoja de papel o la misma piel humana son suficientes para protegernos de sus efectos.
  • Radiaciones beta (β), que tienen menos masa que las alfa pero son algo más penetrantes. Pueden traspasar una hoja de papel y entre uno y dos centímetros de tejido vivo, pero no pueden penetrar una lámina de aluminio.
  • Radiaciones gamma (γ), son bastante penetrantes, ya que atraviesan la hoja de papel y la lámina de aluminio. Para frenarlas es preciso una lámina de plomo de grosor suficiente.
  • Los neutrones liberados son un tipo de radiación muy penetrante. Al no tener carga eléctrica, los neutrones penetran fácilmente en la estructura de determinados átomos y provocan su división.

Cuando algunas sustancias que tienen unos núcleos de átomos inestables se transforman espontáneamente mediante un proceso de desintegración, emiten ondas electromagnéticas o partículas de diversa naturaleza que liberan energía, lo llamamos radiactividad. Esta puede ser de origen natural o de origen artificial (provocada por el hombre). Entre las naturales está la radiación cósmica, las cadenas naturales de desintegración y las constituyentes de la corteza terrestre. Entre las artificiales está la lluvia radiactiva y las aplicaciones industriales, energéticas y médicas. En contra de lo que se suele pensar, la mayor parte de la radiactividad en la Tierra es de origen natural, entre los cuales se encuentra el radón. La radiactividad fue descubierta accidentalmente por Henry Becquerel en 1896, y es por ello que la unidad con la que se mide lleva su nombre. De la misma forma que usamos el metro para medir la longitud o el pascal para medir la presión, utilizamos el becquerel para medir la radiactividad, y con él se cuantifica la cantidad de desintegraciones por unidad de tiempo (segundos).

1 Bq = 1 desintegración/es

La desintegración sigue una secuencia por la que un radioisótopo inestable tarde o temprano emitirá radiactividad para convertirse en un isótopo estable. Este segundo podrá ser estable o también inestable (radiactivo), y emitir radiactividad para transformarse de nuevo en otro nuevo isótopo estable. Cada miembro de la cadena se desintegra de su progenitor de acuerdo con su periodo de semidesintegración. La secuencia se denomina serie radiactiva, modo de decaimiento o cadena de desintegración. El periodo de tiempo en que se produce la desintegración puede durar unos segundos, días o años. Este periodo es importante para valorar el riesgo de incidencia o afectación a los seres vivos.

En el caso del radón, puede tener progenitores diferentes y periodos de desintegración diferentes:

  • La del actinón 219Rn, proveniente de la desintegración del actinio 235U, tiene un periodo de semidesintegración de 3,92 segundos.
  • La del torón 220Rn, que proviene de la serie de desintegración del torio 232Th, tiene un periodo de semidesintegración de 54,5 segundos.
  • La del radón 222Rn, proveniente de la cadena de desintegración del uranio 238U, tiene un periodo de semidesintegración de 3,8 días.

De estos tres isótopos del radón, el que tiene más significación radiológica es el 222Rn, debido a que tiene un periodo de semidesintegración más alto (3,8 días). Este hecho hace que haya un mayor riesgo de afectación a los seres vivos. La afectación se produce por inhalación y, por lo tanto, requiere que haya una concentración importante en el aire. Por este motivo, se utiliza el becquerel por metro cúbico (Bq/m3) como unidad para medir la concentración de la radiactividad en el aire, que, a su vez, se utiliza para establecer las recomendaciones de los niveles de referencia de concentración de radón en el interior de los edificios.

 

Radón

El radón es un gas radiactivo de origen natural que emana en determinados tipos de suelos, aunque también puede ser provocado por determinados materiales de construcción o por el agua extraída de pozos en contacto con este tipo de suelos. Las emisiones del radón en el aire libre se diluyen rápidamente con concentraciones muy bajas que varían entre los 5 Bq/m3 a 15 Bq/m3, y es por esto que no suele representar ningún problema. En cambio, en espacios cerrados, las concentraciones de radón son más elevadas, especialmente en lugares como minas subterráneas, cuevas y plantas de tratamiento de aguas, que es donde se registran los niveles más altos. En edificios (como viviendas, escuelas y oficinas), las concentraciones de radón pueden variar de < 10 Bq/m3 hasta más de 10.000 Bq/m3.

Mapa del domini liològic dels sòls a Espanya
Figura 1: Dominio litológico de los suelos en España

Los suelos silíceos, con afloramientos de formaciones graníticas y pizarrosas, son los suelos que plantean un mayor riesgo de emisiones, porque son las que presentan exposiciones de radiaciones gamma más altas (> 14 μR/h), mientras que los suelos calcáreos con rocas sedimentarias de origen marino y los suelos arcillosos con rocas sedimentarias de origen continental presentan unas exposiciones de radiaciones gamma más bajas (> 4 μR/h).

En España, los terrenos silíceos se localizan principalmente en la zona oeste: Galicia, Extremadura, la parte oeste de las dos Castillas, Madrid y unas zonas muy concretas de Andalucía, mientras que en Cataluña se concentran en la zona del Maresme, Empordà y Pirineo .

 

Efectos del radón en la salud

El contacto tópico, cutáneo y superficial con las partículas radiactivas de radón no son ofensivas, pero al respirarlas y/o inhalarlas, se introducen en el interior del cuerpo y se depositan en las células que recubren las vías respiratorias, donde pueden dañar el ADN y provocar cáncer de pulmón. Según la OMS, el radón es la segunda causa de cáncer de pulmón después del tabaco. Los estudios epidemiológicos han demostrado convincentemente una asociación entre la exposición al radón en interiores y el cáncer de pulmón, incluso a niveles de radón relativamente bajos. Se estima que la proporción de los casos de cáncer de pulmón atribuibles al radón respecto del total varía de un 3 % a un 14 %, en función de la concentración media nacional de radón y de la prevalencia de consumo de tabaco del país. Esto es debido a que la probabilidad de que el radón provoque cáncer de pulmón es mayor en personas que fuman. De hecho, se estima que el riesgo asociado al radón que tiene un fumador es 25 veces superior al de los no fumadores. Por otra parte, el riesgo de cáncer de pulmón aumenta en un 16 % con cada incremento de 100 Bq/m3 de concentración media de radón. La relación dosis-respuesta es lineal: por ejemplo, el riesgo de cáncer de pulmón aumenta de manera proporcional al aumento de exposición al radón.

Imatge que mostra els efectes del gas radó en la salut
Figura 2: Efectos del radón en la salud

Umbrales de exposición al radón

No se conoce la dosis mínima por debajo de la cual la exposición al radón no suponga ningún riesgo. Sin embargo, se estima que cuanto más baja sea la concentración de radón en el interior de un edificio, menor será el riesgo de cáncer de pulmón. La dosis de radiación absorbida por un ser vivo se mide en sieverts y cuando se mide en un material, en gray, sin embargo, los umbrales no se establecen en dosis, sino en emisiones en el aire.

Para fijar estos umbrales se realizan estudios en laboratorios exponiendo a animales a diferentes niveles de radiación y se observa los efectos producidos en ellos, así como en estudios epidemiológicos llevados a cabo con trabajadores de minas, principalmente de uranio.

A partir de estos estudios, la Comisión Internacional de Protección Radiológica, en sus publicaciones 39 y 65, dio unas recomendaciones sobre las concentraciones de radón a partir de las cuales se deberían adoptar medidas de protección.

 

¿Cómo entra el radón en los edificios?

Imatge de fonts d’entrada del gas radó en un habitatge
Figura 3. Imagen de fuentes de entrada del gas radón. (Fuente: Consejo de Seguridad Nuclear)

El radón se filtra en los edificios a través de grietas en el subsuelo, en la unión de la solera o pavimento en contacto con el suelo y los muros perimetrales, en espacios alrededor de las tuberías o cables, pequeños poros que presentan los paramentos de los muros construidos con bloques de hormigón huecos, cámaras ventiladas en muros de cierre, colectores, bajantes, desagües, etc.; en general, el radón suele alcanzar concentraciones más elevadas en las dependencias ubicadas en plantas subterráneas o en las que están en contacto directo con el terreno.

La mayor exposición al radón en el interior de los edificios depende de:

  • la cantidad de uranio que contienen las rocas y el terreno del subsuelo.
  • las vías que el radón encuentra para infiltrarse en el interior de los edificios.
  • la tasa de intercambio de aire entre el interior y el exterior, que depende del tipo de construcción, los hábitos de ventilación de sus habitantes y la estanquidad del edificio. En este sentido, hay que tener presente que una ventilación constante, como la que se produce en los edificios pasivos, con instalaciones de ventilación mecánica, pueden favorecer la entrada de un mayor flujo de radón en el interior de los edificios.

 

¿Cómo se puede medir?

Hay varios métodos y aparatos para medir la concentración de radón, que se expresa en bequerelios por metro cúbico. Unos son instantáneos y utilizan células de centelleo para recoger muestras de aire que se analizan posteriormente en el laboratorio. Otros utilizan la propiedad del carbono activo para absorber gases y captar el radón existente en el aire de las dependencias. Finalmente, hay detectores en los que quedan impresionadas las trazas debidas a la radiación alfa emitida por radón y sus descendientes después de un tiempo largo de exposición.

La utilización de unos u otros depende, básicamente, de los objetivos que se pretendan alcanzar con la medida. En todo caso, hay que tener presente que, al efectuar mediciones a corto plazo, se tendrán en cuenta las variaciones diarias y estacionales que tiene el radón, así como los periodos en que los edificios están menos ventilados (porque las ventanas no se abren), ya que esto conlleva concentraciones más elevadas de radón.

[table id=57 /]

Un medición realizada durante un periodo o temporada corta puede sobreestimar la concentración anual promedio de radón. Análogamente, una medición de radón a corto plazo, realizado durante un periodo en que la vivienda está más ventilada (con apertura de ventanas), puede subestimar sustancialmente la concentración anual promedio de radón. Por esta razón, si lo que se persigue es evaluar la concentración anual promedio de radón en el interior de un edificio, son preferibles los dispositivos que proporcionen una medición de radón integral a largo plazo. Cabe señalar, sin embargo, que las concentraciones anuales de radón en una misma vivienda pueden variar de un año a otro y también según la climatología.

Las mediciones de radón realizados en viviendas particulares deben aspirar a obtener una estimación fiable de la exposición de las personas con un coste reducido. La elevada variabilidad temporal del radón interior en muchas zonas geográficas hace que las mediciones a corto plazo resulten poco fiables para estas aplicaciones, excepto en casos en que se espere encontrar concentraciones de radón extremadamente altas. En algunos países, las mediciones realizadas en diferentes estaciones del año se ajustan para estimar una concentración anual promedio de radón a partir de las variaciones estacionales «típicas». Además, en ocasiones se utiliza una única medición en una estancia en la que se espera que el radón llegue a su máxima concentración, para estimar la concentración de radón en el conjunto de la vivienda. En otros países, las mediciones de radón se incluyen en una evaluación estándar de la seguridad de la vivienda que se lleva a cabo antes de una compraventa, de forma similar a la que hacemos en nuestro país con la certificación energética. Aunque las operaciones de compraventa inmobiliaria constituyen una oportunidad para evaluar los riesgos asociados a un inmueble, la presión para cerrar la venta interfiere a menudo con una evaluación precisa del riesgo potencial por radón.

En países como Estados Unidos, donde son habituales las pruebas de radón en las transacciones inmobiliarias, generalmente se emplean varias mediciones a corto plazo, realizadas una al lado de otra en una única ubicación. Estos documentos deben ser emitidos por profesionales con una formación y experiencia certificada y autorizada por la agencia de protección medioambiental de Estados Unidos (USEPA). En el cuadro adjunto se muestran las prácticas habituales de medición en algunos países donde están mucho más consolidadas.

[table id=58 /]

Historia y regulación del radón en España

Publicacions USEPA
Figura 6. Documentos publicados por la agencia de protección medioambiental de los Estados Unidos (USEPA)

Ya en el siglo XVI aparecen datos de una mayor mortalidad por enfermedad respiratoria en determinados grupos de trabajadores de minas subterráneas de Europa central, pero no se supo que la enfermedad en cuestión era cáncer de pulmón hasta el siglo XIX. En el siglo XX, surgieron las primeras sospechas de que la causa principal era el radón, y en la década de los años de 1950 se confirmó plenamente la relación causal entre el radón y el cáncer de pulmón. Sin embargo, la comprensión de las fuentes de radón y de los mecanismos de transporte del radón ha evolucionado a lo largo de varias décadas. En la década de los sesenta se observaron concentraciones elevadas de radón en el agua para consumo humano y usos domésticos procedente de pozos perforados. Inicialmente, la preocupación sobre el radón presente en el agua se centró en los efectos para la salud provocados por la ingesta del agua. A mediados de la década de los setenta se encontró que la emanación de radón desde los materiales de construcción constituía un problema en determinadas zonas, debido al uso de esquistos aluminosos con niveles elevados de radio. En el año 1978 se identificaron casas en que la concentración interior de radón no estaba asociada al transporte de agua de pozo ni a emanaciones procedentes de los materiales de construcción, y la infiltración de gases del suelo pasó a reconocerse como la fuente más importante del radón en interiores.

En 1979, la Organización Mundial de la Salud dirigió por primera vez la atención sobre los efectos en la salud por la exposición al gas radón en el interior de los edificios, a través de un grupo de trabajo europeo sobre la calidad del aire. En 1988, el gas radón fue clasificado como cancerígeno humano por el CIIC, que es el organismo especializado en investigación oncológica de la OMS. En 1993, la OMS organizó un taller internacional sobre el radón en interiores, con el fin de unificar el enfoque, controlar la exposición al radón y asesorar sobre la comunicación de los riesgos de salud asociados. En 2005, la OMS creó el Proyecto Internacional del Radón, destinado a identificar estrategias eficaces para reducir el impacto del radón sobre la salud y concienciar al público en general y a los responsables políticos sobre las consecuencias de una exposición prolongada al radón.

Todo ello confluyó en un manual sobre el gas radón en interiores que se publicó en 2009. Este manual está planteado desde una perspectiva de salud pública y ofrece propuestas normativas destinadas a reducir los riesgos para la salud derivados de la exposición al radón en los edificios, con los siguientes puntos:

  • Proporcionar información sobre las concentraciones de radón en interiores y los riesgos conexos para la salud.
  • Implantar programas nacionales para reducir el riesgo general de la población y el riesgo individual de las personas que viven en entornos con concentraciones elevadas de radón.
  • Establecer un nivel de referencia medio anual nacional de 100 Bq/m3. Cuando este nivel nacional no pueda conseguirse debido a las condiciones específicas de cada país, el nivel que se establezca no debería superar los 300 Bq/m3.
  • Incluir medidas en las normativas de construcción, destinadas a prevenir los efectos del radón para reducir la concentración de radón en los edificios de nueva edificación y en los programas y garantizar que los niveles sean inferiores a los niveles nacionales de referencia.
  • Establecer protocolos de medición del radón para velar por la calidad de las mediciones.

Con estos precedentes, el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN), que es quien tiene las competencias en España sobre seguridad radiológica, puso en marcha un proyecto de mediciones durante los años 2009 hasta 2012 llamado «10 × 10 radón», con el que se elaboró un mapa del radón en España. Con esta finalidad, se realizaron más de 8.000 mediciones, a partir de una malla de 10 km × 10 km de lado, con el que se cubrió todo el territorio español.

Mapa d'Espanya on es mostren les zones on s'ha d'actuar prioritàriament
Figura 7. Mapa de zonificación de actuación prioritaria. (Fuente: Consejo de Seguridad Nuclear)

El 5 de diciembre de 2013, la Comisión Europea publicó la Directiva Europea 2013/59 del consejo Euratom, por la que se establecían las normas de seguridad básicas para la protección contra los peligros derivados de la exposición a radiaciones ionizantes.

Esta Directiva establece, en su artículo 103, la obligación de que cada Estado miembro elabore un plan de acción para hacer frente a los riesgos por exposición al radón en las viviendas, edificios de acceso público y lugares de trabajo, para cualquier vía de entrada del radón, ya sea el suelo, los materiales de construcción o el agua. En España este plan todavía no se ha elaborado, aunque la trasposición de la directiva finalizaba el pasado 6 de febrero de 2018.

Durante este tiempo, se ha creado un grupo interministerial para la trasposición de la Directiva, que está integrada por los Ministerios de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad, de Empleo y Seguridad Social, y de Fomento, conjuntamente con el Consejo de Seguridad Nuclear . También se han publicado varios mapas donde se refleja la localización del potencial de gas radón, las zonas con mayor radiación gamma natural, la zonificación para municipios del radón, etc.

Modificació del document bàsic DB-HSLa misma Directiva Europea 2013/59 establece, en el artículo 74, que los Estados miembros deben establecer los niveles nacionales de referencia para las concentraciones de radón en recintos cerrados, indicando que deberán ser para la media anual de concentración de actividad en el aire y no superar los 300 Bq/m3. Con relación a este apartado, el Ministerio de Fomento publicó, el día 29 de junio de 2018, el inicio de los trámites de audiencia e información pública para la modificación del documento básico DB HS-6 del CTE, con el objeto de incorporar una nueva sección «Sección HS 6 Protección frente a la exposición al radón» y la modificación de la parte I del CTE (capítulo 3, artículo 13, párrafo 3), donde se incluirá la nueva exigencia reglamentaria para que los edificios dispongan de los medios adecuados para limitar el riesgo previsible de exposición inadecuada al radón procedente del terreno en los recintos cerrados.

Este nuevo documento establece un nivel de referencia para la media anual de concentración de radón en el interior de los edificios de 300 Bq/m3, así como las medidas de protección frente a la exposición que deberán implementarse en los edificios en función de la zona a la que pertenece el municipio donde se ubica el mismo.

También plantea la obligatoriedad de implementar estas medidas específicas de protección en aquellos municipios en que haya una probabilidad significativa de que los edificios que se construyan presenten concentraciones superiores al nivel de referencia establecido. El listado de municipios se corresponde con el establecido por el Consejo de Seguridad Nuclear y fue elaborado a partir de las campañas de mediciones realizadas durante los años 2009 a 2012. En el listado se clasifican los municipios en dos zonas, en función del nivel de riesgo, y se establecen las medidas de prevención, que dependen de la zona a la que pertenece el municipio en que se ubica el edificio.

«Para conseguir una reducción del riesgo de exposición al radón, aparecen nuevas medidas que se implementarán en los edificios de obra nueva y otras de mitigación en los edificios existentes, que serán de amplio alcance.»

Esta nueva sección será aplicable a cualquier edificio de nueva construcción, independientemente de su uso (residencial o terciario), así como en las intervenciones en edificios existentes siguientes:

  • en ampliaciones, en la parte nueva
  • en cambio de uso, ya sea característico del edificio o de alguna zona del mismo
  • en obras de reforma, cuando se realicen modificaciones que permitan aumentar la protección frente al radón o alteren la protección inicial.

Las medidas de protección se basan en dos aspectos fundamentales:

  • Utilizar barreras de protección capaces de mitigar la entrada de radón procedente del terreno en el interior de la edificación.

Utilizar sistemas capaces de reconducir el radón al aire libre para evitar que penetre en el interior de las edificaciones, básicamente, mediante sistemas de ventilación de los espacios situados entre las zonas habitables del edificio y el terreno (como la cámara sanitaria o plantas bajas no habitables), o sistemas de despresurización del terreno ubicado bajo el edificio.

[table id=59 /]

* Para los edificios existentes, es aplicable el criterio de flexibilidad del CTE, pudiéndose aplicar, si proceden, soluciones que permitan el mayor grado de adecuación posible.

** La despresurización del terreno se basa en confinar o presurizar el gas radón bajo el pavimento en contacto con el suelo y despresurizar mediante un sistema de arquetas y/o tubos para extraer el gas radón al exterior mediante una extracción natural con aspiración mecánica, preferentemente a cubierta.

Epílogo

Para conseguir una reducción del riesgo de exposición al radón en los edificios, aparecen unas nuevas medidas que se implementarán en los edificios de obra nueva y otras de mitigación en los edificios existentes, que serán de amplio alcance.

Este hecho supondrá un esfuerzo de sensibilización, asesoramiento e información al ciudadano y, paralelamente, se abre un nuevo reto para el sector de la edificación, que deberá afrontarlo con el máximo rigor profesional, siendo una situación especialmente sensible en los edificios existentes, ya que es donde vive, estudia o trabaja la mayor parte de la población. Esto no es nuevo para nuestro sector, ya que en los años noventa tuvo que afrontar unos retos similares, como fueron la diagnosis e intervención en techos con presencia de cemento aluminoso o con el desamiantado de muchos elementos constructivos presentes en los edificios. En todo caso, y de la misma forma que se hizo en aquella ocasión, será necesario que los profesionales del sector se formen en estos ámbitos, y se pueden abrir nuevos nichos de mercado y campos para la especialización profesional.

Habrá, pues, que estar atentos a la nueva sección del documento básico DB HS que finalmente se publique, así como a los cambios que todo este reto comportará para nuestro sector.

 

Referencias

PUBLICITAT

L'Informatiu construcció contracta Edificacions Espai empresa innovació obres complexes rehabilitacio responsabilitat Tecnologia

Contracta, o l’art de fer senzilles les obres complexes

ESPAI EMPRESA - Entrevista a Josep Martínez Zaplana, empresari i fundador de CONTRACTA empresa de rehabilitació, construcció i edificacions.

Promocionat per Contracta -

Entrevista a Josep Martínez Zaplana, empresari i fundador de CONTRACTA empresa de rehabilitació, construcció i edificacions.

Bon dia Josep, només entrar he vist quelcom diferent al rètol, jo diria que heu canviat la imatge de Contracta!

“Sí, ens va semblar que després de 25 anys teníem coses noves a dir i les volíem dir alt i clar. Per això vam iniciar un procés d’anàlisi amb l’equip i amb el suport d’una agència de comunicació: volem explicar Contracta als nostres clients d’una manera diferent a com ho havíem fet.”

Explica’ns què vol transmetre aquesta nova imatge

“El més important és que Contracta és una empresa consolidada i que aborda projectes grans amb la mateixa cura i atenció que quan vam començar. Una imatge forta, sòlida, com és l´empresa. Hem crescut amb un equip professional, tècnic i molt ben format en tecnologia, en innovació… Però no hem perdut la nostra vocació de fer cada projecte tenint molt clar que les obres han de ser fluïdes per als nostres clients. Nosaltres aportem coneixement, professionalitat i tota una sèrie de processos perquè així sigui. I d’aquí prové la frase que acompanya el nostre nou logo de marca: “Fem senzilles les obres complexes.”

És una declaració d’intencions?

Complicat….

“No, de fet és una promesa, la fem en cada projecte. Nosaltres planifiquem amb rigor a l’inici de cada obra i això ens permet afinar molt en les dates i terminis, i preveure per endavant molts dels imprevistos que poden passar. Però afegim un aspecte que és important: molts edificis han de seguir funcionant mentre nosaltres hi intervenim

“Sí, no és senzill. Però per complex que sigui el projecte intentem que per als clients no ho sigui. Et poso un exemple: si en un hospital cal rehabilitar una ala concreta, hem d’intentar que altres serveis no es vegin afectats i puguin seguir atenent als pacients.”

Amb què et quedaries dels 25 anys?

Quins projectes dels 25 anys destaques?

“Sens dubte em quedo amb dues coses importants: amb l’equip de persones que hem anat formant i amb el que seguim creixent. I amb la confiança que ens demostren els clients.”

“Tots! Cadascun té una mica de Contracta. Us convido a veure´ls a la nostra nova web.”

Parlem dels reptes de futur. On veieu les grans oportunitats decaraals propers anys al sector?

I quins són els reptes, més en concret, per Contracta?

“Per nosaltres el futur té una paraula clara: responsabilitat. En dos vessants igualment importants. El social, ja que les empreses hem de treballar per retornar a la societat uns valors importants de respecte per les persones, per la diversitat, pel tracte humà.

I d’altra banda, el mediambiental: des del nostre sector es pot treballar, i molt, pel respecte i la millora de la sostenibilitat mediambiental.”

“Un seria la flexibilitat. Els clients cada vegada ens demanen coses més ajustades a objectius concrets i hem de saber escoltar el que necessiten i donar-los solucions personalitzades. També tenim clar que seguim apostant per la innovació i la formació dels equips per seguir creixent. De fet, una de les accions per celebrar els nostres 25 anys ha estat establir un conveni de col·laboració amb la uPC, en el seu màster en rehabilitació, aportant fons per un projecte amb els que els alumnes aplicaran els nous coneixements i tecnologies.”



PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra Arquitecte Caateeb construcció Edifici ICTA estalvi energètic Gestió de projeces Mediambient rehabilitacio

Centre de recerca ICTA-ICP a la UAB

L’ICTA-IPC és una bona mostra de com des del projecte es pot aconseguir reduir de forma important els consums d’un edifici durant la seva vida útil, aprofitant al màxim les energies renovables d’una banda i atacant la demanda d’una altra.

Escrit per i -

FITXA TÉCNICA

Nom de l’obra: Centre de Recerca ICTA-ICP de la UAB
Ubicació: Universitat Autònoma de Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Vallès Occidental
Promotor: Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
Autors del projecte: arquitectes: David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó + Dataae:  Claudi Aguiló i Albert Domingo
Col·laboradors del projecte: Montse Fornés, Bernat Colomer, Xavier Mallorquí (arquitectes) Anne Hinz, Ileana Manea, Josep Garriga (Dataae) Societat Orgànica (assessors ambientals), Oriol Vidal (enginyeria), Coque Claret i Dani Calatayud (arquitectes assessors), Boma Inpasa (càlcul estructural), Eulàlia Aran (pressupost), Marta Bordas (accessibilitat), Carlos Rocha (maqueta), Play-Time (imatges virtuals)
Directors d’obra: Harquitectes + Dataae
Directors d’execució de l’obra: Neus Duplà, Ramon Roca i Enric Ros
Coordinadors de seguretat i salut: Luz Helena Cano, prevenció de riscos laborals
Constructors: Ferrovial-Agroman
Caps d’obra: Pedro Mínguez, cap de grup.
Caps d’obra: David Amo, José Ignacio González
Principals industrials: Fasa, Ferconsa, Iranzo, Cupolex, Adhorna, Vsl, Madergia, Ensambla,Wisa, Sikkens, Pidemunt, Roi, Geze, Macusa, Bandalux, Nougas, Aislux, Cecam, Geotèrmia ,Rehau, Clivet, Climaveneta, Uponor, Fain, Remosa, Watersave, Aquatron, Vondom i Siemens

Dates acabament: 2014

Premi Catalunya Construcció 2015 a la Innovació en la construcció

Per anar des de la estació de FGC de la Universitat Autònoma fins a l’edifici de l’ICTA-IPC (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals i Institut Català de Paleontologia) s’ha de travessar tot el campus de nord a sud. Pel camí, a l’esquerra, hom es troba amb els edificis originals dels anys 70, que es conserven, no diré que bé, però sí millor del que m’esperava, i a la dreta tot un seguit d’edificis aixecats durant tot el període de vida de la universitat, d’estils ben variats; la majoria d’un nivell arquitectònic bastant bo, però altres ja totalment obsolets, tant quant a l’estètica com en les seves funcions, almenys en les façanes, que és el que es veu des de fora: envelliment prematur, mal comportament tèrmic amb grans superfícies de façana vidriades amb cap protecció solar, etc.

Al final del carrer apareix l’edifici cúbic de l’ICTA-IPC. Ja des de lluny es veu diferent a tot el que hi ha al campus. És una altra cosa però la diferència no rau en una voluntat dels arquitectes de destacar-se estèticament, sinó que prové de la seva pròpia essència arquitectònica: es veu diferent perquè és diferent.

Per començar, el promotor va encarregar un edifici amb un hivernacle a la coberta i els arquitectes varen pensar que podien aprofitar les prestacions que dóna un hivernacle per a tot l’edifici, i en comptes de fer un edifici amb hivernacle varen fer un edifici hivernacle. Les façanes tenen una part practicable i translúcida que s’obre i es tanca en l’angle programat, en funció de si es necessita aportació de calor del sol o bé es recomana ombra per no reescalfar-lo.

La diferència no rau en una voluntat dels arquitectes de destacar-se estèticament, sinó que prové de la seva pròpia essència arquitectònica: es veu diferent perquè és diferent

En les franges que es corresponen amb obertures en la segona pell de l’edifici s’ha afegit una xapa microperforada per l’interior, per millorar el factor solar. En canvi, la façana massissa és de construcció en fusta i evita els ponts tèrmics de l’estructura de formigó. Té un gruix de 16 cm amb ànima d’aïllament tèrmic de fibres de fusta amb tauler contraxapat a l’exterior i tauler Osb a l’interior. La majoria de les finestres, principalment les que donen als despatxos i laboratoris, estan partides horitzontalment i tenen una tarja superior abatible mitjançant motors, que també s’obre i es tanca enfunció del que detecten els sensors que mesuren els paràmetres de ventilació, escalfor i assolellament del’habitació en concret. En cap espai de treball (menys als laboratoris) hi ha el que se’n diu “aire condicionat”, és a dir aire refredat i impulsat mecànicament. La calefecció i el refradament actiu s’aconsegueixen amb un terra radiant amb bomba geotèrmica. La dissipació de les càrregues internes es fa refredant la massa de la llosa estructural dels forjats que està activada amb un circuit d’aigua a temperatura geotèrmica. Els forjats es varen encofrar sobre làmines de nòduls de les de protecció de murs de contenció, de forma que es duplica gairebé la superfície d’intercanvi llosa-aire i el sistema es fa molt més efectiu. Sí que hi ha renovació d’aire primari i ventiladors de sostre en tots els espais de treball i espais col·lectius com en les sales de reunió i el bar.

Sala de descans del segon pis amb un gran finestral
Sala de descans del segon pis

Organització de l’efici

L’edifici internament s’organitza al voltant de quatre patis interiors, interconnectats entre sí i oberts (en realitat es podria considerar un sol pati amb espais tancats inserits en ell), per on discorren els serveis i les comunicacions horitzontals i verticals de l’edifici. Aquests patis, en èpoques caloroses, estan permanentment oberts en planta baixa i creen un corrent d’aire de renovació semblant al dels celoberts, que ajuden al control tèrmic per convecció i de renovació de l’aire de tot l’edifici. La visita es va fer durant  l’onada de calor d’aquest darrer estiu i el confort a totes les estances, tant les tancades com en els patis era excel·lent (1) i sense risc per a la salut a causa de l’exposició d’un corrent d’aire fred.

A la última planta, la coberta és tota ella un hivernacle, ventilat a l’estiu, tot i així no massa confortable per a les persones, però sí pels tomàquets del l’hort experimental de l’Icta, que ocupen, de moment, només una part d’aquesta planta. La resta de l’espai sota l’hivernacle, actualment lliure, sí que es fa servir en èpoques menys caloroses per a conferències, reunions i altres actes socials, aprofitant precisament l’efecte hivernacle i, per tant sense calefactar.

Pati interior amb les passeres d'accés als recintes tancats
Pati interior amb les passeres d’accés als recintes tancats

Altres sistemes incorporats a l’edifici que tendeixen a fer-lo més respectuós amb el medi ambient són: aprofitar el contacte amb el terreny de les seves dues plantes soterrades per preclimatitzar les renovacions d’aire de l’edifici. Aquest sistema resol, a la vegada, el problema de filtracions d’aigua de manera simple i segura. L’edifici aprofita, fins a on actualment és possible tècnicament, tot el cicle de l’aigua, reduint la demanda i el consum a partir de la reutilització de les aigües pluvials, grises, grogues i negres. En això ha tingut a favor el poder recollir i aprofitar aigües d’un edifici veí i la possibilitat de disposar d’un espai enfront mateix de l’edifici on emplaçar la bassa de fitodepuració.

Un sistema integrat de control de l’edifici s’ha programat per afavorir el comportament passiu, de manera que tant la doble pell, les finestres dels despatxos, com tots els sistemes actius de climatització van coordinats per prioritzar el funcionament passiu davant de l’actiu i per minimitzar l’ús d’energies no renovables. Aquest sistema extreu les dades de múltiples sensors situats estratègicament en tot l’edifici i en gestiona les dades en un sol PC amb un programa anomenat Scada desenvolupat per Siemens.

Per altra banda, en l’elecció dels materials s’ha prioritzat els criteris mediambientals, de durabilitat i reaprofitament: l’estructura és de formigó armat, que té molta inèrcia tèrmica de forma que ajuda al control climàtic, i té -si està ben executat- una llarga vida útil. El material s’ha optimitzat al màxim gràcies a l’alleugeriment i al posttesat, usant la mínima quantitat de formigó possible. Els materials dels tancaments verticals són tots de baix impacte ambiental: fusta i els seus derivats, s’ha exigit que tinguin certificació Pefc i baix contingut en formaldehids i, en general, s’ha prioritzat l’ús de materials d’origen orgànic o reciclat, i sistemes constructius en sec el màxim reversibles possible i, per tant, reutilitzables. A part de la reducció de materials d’acabat, no hi ha paviments ni falsos sostres, ni encara menys terres tècnics. Totes les instal·lacions passen pels tubs de l’alleugeriment de la llosa del forjat.

I tot això sense renunciar a l’arquitectura, no justificant el resultat formal per la funció, com farien els antics moderns, sinó que, dins de la simplicitat constructiva de l’edifici -que també és un gran mèrit en sí- s’ha estudiat i treballat fins a l’últim detall per aconseguir una arquitectura impecable i molt agradable, també estèticament, sense renunciar en absolut a la idea principal d’eficiència energètica.

Resultats òptims d’aprofitament

Seqüència de les diferents pells de l'edifici
Seqüència de les diferents pells de l’edifici

Els resultats del funcionament de l’edifici s’estan monitoritzant i extraient-ne progressivament les dades, ja que només fa un any i mig que funciona. Fins ara els resultats son òptims en l’aprofitament de l’aigua: se n’estalvia un 90% respecte a un edifici de referència, tot i l’hort de la coberta. I els sistemes de reciclatge funcionen perfectament.

Quant a l’estalvi d’energia, disposa del certificat Leed Gold i la classificació energètica A, el que significa una alta eficiència de l’edifici tant per climatitzar-lo com per a l’enllumenat. On més difícil està essent de reduir la despesa és en els laboratoris, però en les oficines i despatxos, la reducció actualment està en un 50% respecte a un edifici de referència. Els usuaris, un cop s’han acostumat a fer servir l’edifici d’una manera una mica diferent al que estan habituats s’hi troben a gust, segons ens han dit. El problema de no tenir contacte visual cap a l’exterior des de les zones de treball pel plàstic no transparent de l’envolupant exterior ha estat superat. Certament, unes lamel·les mòbils de vidre transparent haurien donat major confort visual però haurien implicat un sobrecost en material i motorització que el pressupost de l’edifici no podia assumir.

A més les sales de descans, on veritablement es pot gaudir del paisatge, estan situades estratègicament a les cantonades i tenen grans finestrals orientats cap a les millors vistes. Són -m’atreviria a dir- espectaculars. La posada a punt dels sistemes mòbils de l’envolupant presenta dificultats, atès el seu caràcter mecànic. Tant detectors com sistemes d’obertura i tancament necessiten de més manteniment i posada a punt del que seria d’esperar; sens dubte, a causa de ser solucions noves encara que siguin aprofitades o inspirades en les tècniques dels hivernacles. La monitorització i seguiment del funcionament de l’edifici, tants cops reclamats des d’aquestes pàgines en anteriors edificis on s’havien aplicat solucions innovadores amb aquest mateix objectiu, aquí permeten solucionar els problemes que van sorgint en el dia a dia a més de detectar què funciona millor i què pitjor, de cara a futures intervencions.

Els que podrien semblar sobrecostos econòmics, tant de sensors i mecanització d’obertures i d’implementació de noves instal·lacions, com d’un coeficient de façana molt elevat, com -fins i tot- el sofisticat sistema estructural, no ho són si es mira el cost per m2 de l’edifici; alguns es compensen amb la possibilitat de deixar de posar altres materials, com acabats, falsos sostres o conductes, i uns altres permeten, mitjançant el perfeccionament tècnic, una molt major eficiència, com per exemple en l’estructura. I els que sí que representen un sobrecost en inversió inicial, s’amortitzaran, segons els càlculs fets, en un termini molt breu per l’estalvi en explotació i ús de l’edifici.

Hivernacle a la planta superior

Com ja avançava al principi, estem davant d’un nou tipus d’arquitectura, en la que la introducció d’un nou requeriment, important, com és un estalvi radical en energia i un molt major respecte pel medi ambient, fan que tots els elements arquitectònics s’hagin de reconsiderar: distribució, envolupants, estructura, instal·lacions… i, com no podia ser d’una altra manera, el resultat formal també varia i és nou. Això no vol dir que tots els nous edificis que vulguin ser respectuosos amb el medi ambient hagin de ser hivernacles. Cada destí o funció ha de potenciar els mitjans que siguin més rendibles ja que no tots els edificis es poden “usar” de la mateixa manera(2). El que sí que és comú és l’estratègia arquitectònica i els criteris a seguir.

En la meva opinió aquest edifici representa el camí més atractiu i vàlid cap al qual es pot dirigir l’arquitectura tant pels objectius perseguits com pels resultats aconseguits en edificis com aquest, motius pels quals, per a mi, és la veritable nova arquitectura que s’imposarà durant aquest segle XXI.

Notes

(1) Possiblement per a persones amb un llindar de confort tèrmic estival fred fora insuficient, però per a una franja majoritària de persones era prou bo.
(2) Els mateixos equips d’arquitectes tenen una residència amb les mateixes exigències al campus de al Campus de l’ESTAV, Upc de Sant Cugat del Vallès, amb diferents paràmetres arquitectònics, i en aquestes pàgines hem presentat altres opcions amb els mateixos objectius però diferents opcions arquitectòniques, totes elles vàlides.

Plànols construcció

Un edifici de consum i impacte mediambiental mínims

L’ICTA-IPC és una bona mostra de com, des del projecte, es pot aconseguir reduir de forma important els consums d’un edifici durant la seva vida útil, aprofitant al màxim les energies renovables d’una banda i atacant la demanda d’una altra.

Imatges proces constructiu
Imatges proces constructiu

L’avaluació de la demanda és un paràmetre important al qual l’arquitectura del segle XXI ha de donar resposta. Més enllà d’optimitzar en costos i prioritzar en la obtenció de resultats funcionals, estètics o de rendibilitat, satisfactoris per l’arquitecte i el client, l’Icta-Icp arrenca amb una premissa clara: la de ser un edifici de consum i impacte mediambient al mínims. Tot això es pot aconseguir a priori, des del projecte amb la tecnologia de la que disposem avui. Es poden fer simulacions del comportament energètic de l’edifici, molt ajustades a la realitat final, però evidentment, amb unes eines específiques i amb assessorament de professionals especialitzats en la matèria. Unes eines desenvolupades, que proporcionen resultats ja molt afinats; programes com el Design Builder, Energy Plus per a la simulació energètica Ecotec per a la simulació lumínica i Calener GT per a la certificació energètica que permeten arribar als mateixos resultats en la simulació  inicial de projecte que en la realitat final, com n’és el cas de l’Icta-Icp.
Des d’aquest entorn de treball es pot començar a parlar seriosament de  la tant proliferada i malentesa certificació energètica. Aquest esnou camí, que amb l’èxit dels seus resultats esdevindrà un referent de futur. El fet que els clients fossin ambientòlegs (Institut  de Ciència i Tecnologia Ambientals), ha permès aquí jugar amb un cert avantatge.

Mentre es construïa l’estructura in situ es prefabricaven els entramats de fusta

Molt més que estalvi energètic

Quan parlem d’estalvi energètic i de reducció en l’impacte ambiental hem d’anar molt més enllà de pensar en posar leds o aixetes temporitzades i s’ha de començar, com fan l’equip redactor, valorant la geometria de l’edifici, l’assolellament, les possibilitats d’aprofitament de l’energia inserida en el subsòl: la geotèrmia; analitzar el cicle de l’aigua, i el cicle energètic, el reciclatge dels materials sobrants de l’obra i el reaprofitament dels materials en la deconstrucció del edifici, un cop assolida la seva vida útil.

Estratègies, com la de plantejar una pell bioclimàtica, permet una reducció aproximada del 60% de superfície no climatitzada

Tot això fa variar els estàndards del repartiment de costos de l’edifici, però no el fa més car. Simplement es tracta de decidir on invertir els recursos: en allò que té sentit de compromís amb l’entorn, en allò que farà que la nostra factura de consums energètics o d’aigua esdevinguin raonables al llarg de la seva vida útil,  deixant per un segon nivell, aspectes més estètics i prescindibles, en funció de l’economia del client. És molt interessant comentar en aquest punt la forma en que es va plantejar la construcció i la durada de l’obra: es semipefabriquen a l’obra els entremats de fusta en grans plafons per a un muntatge que va durar pocs mesos. Estratègies, com la de plantejar una pell bioclimàtica, permeten una reducció aproximada del 55% de superfície no climatitzada; la idea de dissipar la calor, de no sobreescalfar l’ambient interior, s’aconsegueixen amb l’enginyosa idea de duplicar la superfície de contacte del sostre, mitjançant el relleu de l’encofrat; i sobretot la incorporació dels patis, espais connectats directament amb l’ambient exterior que tempera i il·lumina de forma natural aquest espai de treball compartit entre ambientòlegs i paleontòlegs.

L’estructura és de formigó amb àrids i acer reciclats. Són uns sostres posttesats amb òptima secció que incorporen totes les conduccions d’aigua climatitzada per refredar o escalfar l’element amb més inèrcia de l’edifici, que treballa dissipant tota l’energia acumulada a través de les seves cares de contacte amb l’ambient interior.

La decisió però, de quin havia de ser el millor tipus d’estructura horitzontal va passar per tot un seguit de filtres que avaluaven les possibles solucions quant a preu, massa, energia necessària per la seva producció i Kg/CO2 d’emissions; dades que en la majoria dels casos es poden extreure del banc ITeC (Bedec / Tcqgma) Alumini reciclat per a les proteccions solars, PVC reciclat en les peces de formació del forjat sanitari o maons fabricats amb biogàs; fusteries de fusta certificada amb segells Pfec o Fsc i aïllaments amb fusta reciclada en alguns dels casos.

Al final s’obté un producte que en la seva globalitat té un 52,7% d’emissions causades per l’ús, un 40,4% la producció dels materials, 2,6% al manteniment, 2,3% a la seva construcció, 1% al transport i un altre 1% a la seva desconstrucció al llarg de la seva vida útil considerada en 50 anys.
Aquests percentatges comparats amb els d’un edifici de referència, superen en producció, transport, construcció i manteniment, però baixen un 20,6% en l’ús. I comparativament, la quantitat d’emissions total és un 35% inferior a la del de referència, és a dir que l’Icta-Icp és un 65% menys emissiu que el referent.

Econòmicament no és un edifici gens car. Fa una aposta per una estructura reaprofitable i durable en front d’uns materials de revestiment molt mes lleugers i remobibles; inverteix molt en sistemes de condicionament: electricitat, climatització, recuperació d’aigües i control, mentre que els valors en capítols de compartimentació i acabats són destacadament  baixos.

PUBLICITAT

L'Informatiu Aparejador arquitectura Barcelona Caateeb Carles Farràs Construcción Control de calidad Edificio patrimonial Gaudí patrimonio Ramón Espel Sagrada Família Tecnologia

La Sagrada Familia, la cuenta atrás de una obra acabada

La construcción de la Sagrada Familia ha convertidoun icono cultural y religiosa para la ciudad de Barcelona y es uno de los monumentos más visitados en el mundo. Proyectada por el arquitecto Antoni Gaudí fue iniciada el año 1882 y actualmente ya podemos decir que es posible que llegue a su culminación.

Escrit per i -

La construcción del Templo Expiatorio de la Sagrada Familia se ha convertido en un icono cultural y religioso para la ciudad de Barcelona y es uno de los monumentos más visitados en todo el mundo. Proyectada por el arquitecto Antoni Gaudí fue iniciado el año 1882 y hoy ya podemos decir que es posible que llegue a su culminación. Los equipos técnicos que trabajan aplican las tecnologías más avanzadas para resolver los principales problemas constructivos y de manera paradójica podemos hablar de la construcción del Templo como uno de los principales laboratorios para la investigación y la innovación en construcción. L’Informatiu entrevista los técnicos responsables de esta obra singular para conocer con más detalle el proceso que se está siguiendo.

“Lo inacabado tiene un profundo encanto, esta fuerza rota, este impulso ininterrumpido, este vuelo detenido… ¿Qué hubiese podido ser y donde hubiesen podido llegar?”

Azorín (1873-1967)

 

Templo Sagrada Familia a principios de siglo
Postal de principios de siglo de la Sagrada Familia en construcción. Römmler & Jonas, Dresde. 16934 A. 12 / Templo de la Sagrada Familia, Barcelona. Sellado en Terrassa el 19 de noviembre de 1906. Fototipia, 1903. Del libro “Gaudí. Álbum científico” de Juan José Lahuerta, 2004. Triangle Postals.

¿En qué momento del proceso de ejecución nos encontramos actualmente y con que previsión se trabaja?

Ramon Espel: “Actualmente hay un 60/65% de la obra ejecutada. El timing se va cumpliendo y es muy posible que la fecha de finalización sea el 2026 tal como está previsto”.

Carles Farràs: “El reto es mayúsculo. En 135 años ha llegado al 60-65% y, ahora, en nueve años se podrá ejecutar casi el 40%. El reto se podrá alcanzar gracias a las nuevas tecnologías”.

RE: “Si, el objetivo es el 2026. Este dato incluye el edificio como armazón, sin abastecer algunos elementos escultóricos, como por ejemplo, la fachada principal de la cual aún se desconoce cual será el diseño y su autor.”

“Ésta será una decisión que ya vendrá en su momento y está en manos de otros departamentos. Se está planteando incluso si el autor ha de ser un escultor… ¿un escultor estrella es una opción acertada? ¿Sería Jeff Koons, entonces, una posibilidad? (ríen) ¿Puede ser un escenógrafo?  ¿Existe este escultor? ¿Puede que todavía sea muy joven? ¿Se podrían utilizar otros métodos más avanzados y menos artesanales que los empleados en las fachadas existentes?”

CF: “A demás, los dos estilos de fachadas actuales son claramente y definidamente distintos: La fachada del Nacimiento es un pesebre, una historia de vida, alegre. La fachada de la Pasión, en cambio, habla sobre la muerte, más tétrica y dramática. Éstas eran decisiones que Guadí tenía ya muy claras. Pero, en cambio, ¿qué fisonomía ha de tener la fachada de la Gloria? Ya lo veremos, está por decidir.”

RE: “Este año 2017 se están cumpliendo las expectativas, el programa está avanzando encajado en la previsión. El 2018 parece que también podrá ir según lo previsto. Pensamos que a medida que subimos en altura, las piezas a colocar son más pequeñas y la obra avanza rápidamente al ojo de la ciudad. El 2018-2019 veremos como el skyline de Barcelona será muy diferente. Los edificios más altos de la ciudad, normalmente, los encontramos al lado del mar y tienen como máximo 150 metros. La Sagrada Familia, con una altura superior (el punto más alto de la Torre Jesucristo tendrá 172,5 metros) y, además, con 30 metros de desnivel por encima del nivel del mar: ¡imaginemos esta proporción!”

 

¿Cuáles son las dificultades técnicas más importantes que os encontráis actualmente en este proceso: estructuras, medios auxiliares, seguridad…?

RE: “Relacionado con este 35% que resta y, aunque hemos avanzado mucho en los últimos años con nuevos medios, sobre todo en el premontaje, el hecho de construir las seis torres centrales al mismo tiempo no es nada fácil. “

CF: “A nivel de producción, hay un gran volumen de elementos distintos que se producen fuera: elementos de piedra (con geometrías muy exactas), estructuras metálicas de acero inoxidable, prefabricados de hormigón, carpinterías metálicas, etc. Tenemos 50 empresas que han de coordinarse para llegar a la obra al mismo tiempo. Es como el conjunto de un tren, y es necesario que no descarrile ningún vagón. Sería esta gran complejidad logística la dificultad que destacaría en mi ámbito.

“A lo mejor, la parte más anecdótica es el propio montaje en obra. Las piezas vienen montadas des de 85 kilometros, se transportan, se abren y, sin descargarse, se colocan desde la grua directamente. Este proceso requiere un control exhaustivo en cada una de sus fases. Se toman decisiones continuamente, controles de calidad, elección de materiales, diseños…”

Imagen general de la construcción de la base de la torre central

¿Nos podríais explicar como es el día a día de la obra?

CF: “Es muy variado. Una de las cosas más curiosas es que, aunque llevemos 23 y 21 años respectivamente, no hay ningún día igual. Es una obra muy cambiante, es como si cada parte fuera un proyecto distinto. Cada organización es distinta, los medios auxiliares son diferentes, los materiales… Suele ocurrir que tenemos una agenda definida, pero, surgen imprevistos y las tareas de aquella jornada cambian. Aun así, vamos cumpliendo calendario. “

RE: “Concretamente hoy, sé la hora en la que he entrado, pero no sé a qué hora saldré. La semana que viene se entrega el proyecto de la torre principal. Y estamos terminando el Plan constructivo. Es un momento histórico”.

CF: “Hoy, por ejemplo, hemos tenido reunión a las 8 h con el arquitecto director para organizar el programa de la semana. Después a las 9:30 h, una reunión de dos horas con todos los participantes de la obra para organizar los distintos proyectos. A las 12 h hemos tenido otra reunión para hablar del pavimento del Templo (que no será el actual), después hemos tenido una comida con unos técnicos de visita y, antes de que llegarais, estábamos reunidos con la persona que lleva los presupuestos, para hablar de las desviaciones presupuestarias de este mes.  Cuando marchéis, aun tendremos temas. Éste es nuestro día a día.

 

Seguramente una obra tan singular como ésta también presenta problemas singulares. ¿Se podría decir que su ejecución ha comportado una tarea paralela de investigación?

CF: “Totalmente. Es necesario investigar siempre, en todos los ámbitos y para todas las piezas y materiales. Estamos yendo al límite de la exactitud en muchos de los materiales con los que trabajamos. Utilizamos, a veces, materiales no habituales, y no encontramos empresas que existan en el mercado. Debemos buscar empresas muy bien preparadas que puedan asumir este salto cualitativo y poder ejecutar aquello que tienen previsto. Intentemos buscar empresas que sean las mejores y que tengan ganas de efectuar este salto. Esto nos lo encontramos en el día a día de la obra, en la ejecución de cada una de las partes, por su singularidad. Nos vamos actualizando a medida que evolucionan las tecnologías. De hecho, éste es un tema esencial y en coherencia con la filosofía proyectual de Gaudí: Gaudí proyectó un edificio que con las tecnologías de su época no era posible desarrollar. Cada fase se ha podido ejecutar gracias a que en cada momento se han introducido nuevos avances… Guadí pensaba, pues, en tecnologías que aun no existían… todo un visionario.”

Ramon Espel saca un libro grueso sobre el proceso constructivo del Empire State de Nova York en los años 30. El Empire State fue la obra pionera en el premontaje que hemos aplicado a la Sagrada Familia. Aun así, no se ha superado su ritmo de obra: se construyó en 410 días (¡en los años 30!). La Sagrada Familia se está construyendo desde hace ya 10 años a 85 kilómetros de distancia, en dos solares, para así facilitar la viabilidad del proceso constructivo. El Empire State tenía seis solares de montaje y algunos problemas más de transporte (los atascos de tráfico para entrar en Manhattan). La Sagrada Familia es el primer rascacielos del mundo hecho con piedra masiva postensada.”

 

¿Ha tenido alguna repercusión la construcción de la Sagrada Familia en la revitalización de los oficios tradicionales?

RE: “Unos años atrás, sí. Ahora, la máquina también se utiliza mucho. Es verdad, pero, aunque sean presentes las máquinas, es necesario el oficio de aquellos que las manipulan. Tampoco son las máquinas habituales de otras obras, se han de conocer y no lo hace cualquiera.”

CF: “Los ha perdurado un poco. Hemos tenido gente de oficios de todo tipo (canteros, vidrieros, herreros, operarios expertos en vuelta catalana, etc. ) y algunos incluso se han formado aquí en la obra.”

“Actualmente, las seis torres principales del cimborio (la de Jesucristo, Madre de Dios, y los cuatro Evangelistas), todas, tienen un acabado manual. Están hechas con máquinas, pero el acabado, la textura, son manuales, y esto tampoco lo hace cualquiera sin oficio. Y no hablamos de escultores, sinó, de alguien que sepa trabajar el acabado material. La Sagrada Familia está ayudando a hacer prevalecer estos oficios, sí. Contribuimos a que no mueran, en cierta manera.”

 

Y para la tría de materiales, ¿cuáles son los criterios?

RE: “En cuanto a los materiales, tratamos de que sean los mejores, sean de donde sea, tal y como tenía previsto Gaudí. Encontramos vidrios de Murano, piedras de la India, Alemania, Brasil, Inglaterra, etc. Cada arquitecto que ha ido pasando por la obra ha ido eligiendo los materiales y su fuente.

CF: Para que las nuevas torres tengan apariencia similar a las de Gaudí, hemos buscado piedra similar a la de Montjuic, tanto en su esencia física como en su estética, con su variedad cromática: intentamos imitar el Montjuic que ya no tenemos. Tenemos una persona que se dedica exclusivamente a esto, y va buscando por todas las pedreras del mundo: digamos, un ojeador. Se traen aquí unas muestras, se hacen análisis de resistencia, durabilidad, se analiza también su estética y se introducen en una especie de catálogo para que los arquitectos puedan hacer la elección entre todas ellas. Ahora, por ejemplo, en cuanto a la piedra, trabajamos con una mezcla de canteras: no hemos encontrado una cantera que, como en Montjuic, tuviera cinco o seis colores y tipos diferentes, por lo tanto, hacen falta todas estas piedras de distintas procedencias.

“Después, se hacen seis o siete controles de la piedra, empezando desde su extracción en la canteraa. Una vez llegado al almacén, se hace otro control. Después, un ensayo de comprensión de cada plancha para ver si alcanzará la resistencia deseada. Después de cortar-se, se vuelve a hacer un control de cortado. Se lleva a la industrial y entonces, se vuelve a hacer otro control. Finalmente. Se hace otro control dimensional para comprobar su geometría. En estos controles se da una tolerancia de tres milímetros (estamos hablando de piezas de 4 metros). Y, en algunos casos, se exige tolerancia cero, a causa del tipo de piezas y la exigencia de su montaje. Cuando llega a la obra, aun se hace otro control. Es un control absoluto (y de cada piedra).”

Ramon Espel y Carles Farràs comentan diferentes aspectos del ejercicio de las obras

¿Cómo se ha estructurado la organización de una obra de estas características?

RE: “En estos momentos, es una mezcla de especializaciones en las que se ha invertido, potenciando su formación. Intentamos especializar al máximo. Troceando al máximo la obra con tal de adjudicar cada parte a aquel especialista que mejor lo puede ejecutar. Por ejemplo, en el corte del hormigón, o en el tema de las torres, han aparecido toda una serie de industriales de acero (provenientes de Inglaterra y Alemania) que sólo hemos encontrado en el País Vasco y Valencia: empresas que hagan estas megaestructuras y hagan el control numérico de la décima de milímetro. Sólo en las torres, hay cincuenta empresas. La colocación es un rompecabezas y no puede fallar, pero es, de hecho, lo más anecdótico.”

¿Cómo se gestiona el paso del tiempo en la obra?

RE: “La razón de continuar ha hecho reforzar la parte antigua. Ha habido, no sólo restauración, también correcciones de la estructura: la técnica del momento, era otra. Ahora, la estructura vieja, además, se apoya sobre la nueva. Hay un Plan de mantenimiento y a medida que se va ejecutando la obra, se va proponiendo también. El 2026, el Plan de mantenimiento estará a punto, para que no haya necesidad de ser restaurada. A demás, los materiales ahora son más duraderos: los hidrofugantes que antes en el exterior podían durar cinco o seis años, ahora con nanotecnología, mínimo 10 años… o el mundo del titanio, que sustituye al latón y el hierro, o las resinas…”

 

Como técnicos, ¿qué os ha aportado vuestra participación en la dirección de esta obra?

CF: “Trabajar en un edificio como éste y poder contribuir en un edificio único en el mundo llena mucho. A veces, sin embargo, me olvido de este privilegio y han de venir otros a recordármelo. Cuando hago visitas con técnicos externos y les explico el trabajo y el estado de las obras, recuerdo la grandiosidad de mi trabajo. Antes lo compaginaba con proyectos externos (de otra índole, por supuesto), era una manera de tocar con los pies el suelo y comparar, porqué esto es un mundo irreal, trabajamos como en una burbuja extraordinaria. La verdad es que siempre que he hecho otros proyectos fuera, he relativizado mucho más las dificultades. Toda obra presenta problemas menores a los que nos podemos encontrar en la Sagrada Familia.”

 

¿Habías soñado nunca con la finalización de esta obra?

RE: “Sí, pero no desde el primer momento. A partir del cambio de siglo, en el año 2000, con la recuperación económica, se empezó a ver un horizonte de finalización. El año Gaudí (2002) se incrementó bastante el turismo (no olvidemos que el turismo financia las obras en gran parte).

“La cifra de turistas se mantuvo alta el 2003 y no ha bajado desde entonces. El año 2010, con la visita del Papa y la retransmisión por la televisión, se experimentó otra subida. La previsión parece estable.”

CF: “Nos planteamos, si embargo, una cuestión: ¿tendrá la Sagrada Familia la misma atracción y encanto como obra acabada? ¿Os imagináis Notre Dame en construcción? ¿Os imagináis la Sagrada Familia terminada?”

Siempre ha habido el cuidado de eliminar las grúas en las imágenes de postal que se comercializan sobre la Sagrada Familia (el gruista que trabaja hace unos años, un gran profesional, apuntaba Espel, estaba muy enfadado por el hecho de que se eliminara la imagen real con la grúa incluida, su ámbito de trabajo). Actualmente, y según un quiosquero de la Rambla, la postal más vendida de Barcelona es la de la imagen de la Sagrada Familia, pero no la real, sino el fotomontaje que muestra la simulación del Templo terminado.

 

Hemos terminado la conversación y Ramón se pondrá inmediatamente a trabajar para terminar el plan constructivo de la torro de Jesucristo (la más alta de todas), que esta semana se hace la entrega del proyecto entero. Carles espera la visita de un proveedor para analizar el estado de sus producciones. Son las siete de la tarde y tienen una energía fresca como si fueran las ocho de la mañana: transmiten un entusiasmo que se contagia.

Mientras tanto, fuera del despacho, continua la vorágine humana peregrinando a la obra: transmiten un espíritu devorador que contamina. ¿Es el turismo una forma moderna de peregrinaje o de religión? Y al contrario, ¿la peregrinación tiene una dimensión turística? Viendo la escena turística de los alrededores del Templo, parece haber algunos lugares comunes turísticos, o turismo religioso, o religión turística… Entusiasmo de masas, amén.

 

Se entiende por masa la agrupación humana con las características de pérdida de control racional, mayor sugestionabilidad, contagio emocional, imitación, sentimiento de omnipotencia y anonimato para el individuo.

 

 

La situación urbanística, per Josep Olivé

Dibujo original del alzado del Templo Expiatorio

Cuando en el 1883, Antoni Gaudí substituyó a Francisco de Paula del Villar como arquitecto de la Sagrada Familia, se encuentra, por un lado, la demanda del cliente, Josep Maria Bocabella, fundador y presidente de la asociación que impulsó el templo, de hacer “un proyecto original y que no tuviera nada a ver con ningún [de las iglesias] existentes” (1). Por otro lado. Gaudí se encuentra con unas obras ya empezadas de un proyecto muy discreto – precisamente el proyecto con el cual se pidió el permiso de obras al Ayuntamiento de San Martín de Provenzales – (2) tanto en ambiciones como en proporciones arquitectónicas, y del cual ya estaba medio hecha la cripta. Por lo tanto, una parte de la iglesia ya estaba fija en el lugar y no era cuestión de derruirla, con los pocos ingresos que tenía la asociación con tal de continuar las obras.

Como la propuesta de Gaudí para dar satisfacción al cliente tenía  unas dimensiones mucho más grandes que las del proyecto de Villar y la situación del ábside ya estaba fijada, el solar se quedó pequeño. Pero Gaudí no se rindió por este hecho e hizo una propuesta, que a mi me parece la más moderna de las aplicadas en la Sagrada Familia: elevar la plaza delante del templo, que debía de ser de unas dimensiones proporcionadas a la de la iglesia y por lo tanto enorme, por encima de la calle Mallorca, ocupando buena parte de la manzana continua, pero sin cortar la calle sino haciendo que el tránsito pasará por un puente debajo la plaza (4). Esta solución que tenía de moderno el separar el tránsito rodado del de peatones, le daba la posibilidad de crear un espacio exterior enorme y muy cómodo, y alargar la iglesia hasta el límite de la calle Mallorca. Sólo tenía un problema: el terreno de la otra manzana no era de la Asociación Espiritual de la Sagrada Familia.

Se conocen varios croquis del mismo Gaudí y propuestas de otros urbanistas para dejar espacios libres al entorno de la iglesia, que no fueron llevados a cabo nunca. En las manzanas de alrededor del templo se fueron construyendo edificios según la trama Cerdà y con las ordenanzas de cada momento, excepto la manzana limitada por Provença, Mallorca, Sicília y Sardenya, que -si no me equivoco- nunca fue edificada sino convertida en espacio verde cuando el Ayuntamiento se hizo con la titularidad del suelo. En cambio, la manzana entre Marina y Lepant, actualmente la Plaza Gaudí, fue expropiada y derrocada por el Ayuntamiento y, a principios de los años 80 convertida en parque por Rubió y Tudurí, en la que fue su última obra antes de morir.

Para ser exactos, en esta manzana, lo demás para recuperar el frente de la calle Lepant, ocupa todo ello – excepto la esquina con Provença- por edificios de gran altura construidos en las primeras décadas del siglo X. Del mismo tipo y época son la mayoría de los edificios construidos en la isla que Gaudí previó como plaza de entrada principal al templo, por la fachada más importante, la de la Gloria, pero una buena parte son de menor altura, sobre todo las que dan a la calle Valencia y al pasaje de Font.

 

Afectaciones y expropiaciones

La recuperación de valor de la obra de Gaudí y la importancia a nivel de símbolo religioso a la vez que arquitectónico del Templo hicieron que el Plan General Metropolitano de Barcelona (PGM) aprobado definitivamente el julio de 1976 – ya después de la muerte de Franco pero todavía sin ayuntamientos democráticos- declarara como zona 17/6 (es decir, renovación urbana, transformación del uso existente, parque y jardín urbano) la franja central de la manzana de delante de la fachada de la Gloria y también la de la siguiente manzana entre la calle Valencia y la calle Aragó, respetando los frentes edificados de las calles verticales, Marina y Sardenya, posiblemente porque existen edificios de mayor envergadura y más nuevos. Tiene el inconfundible sello de las promociones del año 70 de Nuñez y Navarro. Es éste uno de los episodios más oscuros del urbanismo barcelonés ya que la fecha oficial del cadastro de construcción de este edificio es de 1970. Esto cuadraría con una información pendiente de contrastar, sobre que el edificios se hizo no en propiedad sino en usufructo del terreno y, por lo tanto los propietarios no lo son en realidad. Esto haría que, cuando el Ayuntamiento lo solicitara, tendrían que salir sin derecho a indemnización, un trato como éste se entendería en los años 70 cuando las obras de la Sagrada Familia avanzaban a un paso tan lento que la previsión de afectación era, por lo menos, de 200 años, pero actualmente se les habría girado totalmente en contra.

Por otro lado, en unas recientes declaraciones a la televisión (5), el que fue arquitecto jefe de la Sagrada Familia hasta su jubilación, Jordi Bonet, afirmó que sabían la voluntad de NyN de construir en aquel solar y que se opusieron pero el Ayuntamiento les dió la licencia de obras.

Por otro lado, ¿siendo el edificio de 1970 podría afectar-le el PGM de 1976? Probablemente sí porque la aprobación definitiva puede retardarse años, desde que se hace la planificación urbanística, pero esta planificación ya tiene cierta validez, desde el momento en que se aprueba por primera vez. Además, los ayuntamientos tienen la potestad de paralizar licencias con anterioridad cuando se prevé un cambio en la planificación urbanística y, por lo tanto, podrían haber evitado que la licencia entrara en trámite (6). De todos modos, como en el reciente caso del plan de hoteles, se comprueba que no siempre un ayuntamiento está a tiempo de impedir la concesión de licencias si este trámite se ha iniciado con anterioridad a esta voluntad.

En cualquier caso, el edificio de NyN, como todos los otros que están afectados, puede ser expropiado -si es de titularidad privada- en el momento en que se pueda justificar esta expropiación, pero el procedimiento para gestionarla no está definido. Y al menos todavía se ha de fijar una fecha. Aunque los promotores prevén acabar la Sagrada Familia de aquí a nueve años, puntualizan sin embargo que en esta fecha estará acabado el edificio y por lo tanto se da a entender que no se incluye el entorno. Por su parte el consistorio actual tiene otras prioridades más inmediatas en relación a la Sagrada Familia como son encontrar solución a las difíciles relaciones entre los vecinos y los visitantes del tempo o los temas de seguridad.

Edificis de gran alçada afectats
Edificios de gran altura afectados

Visitantes y vecinos

Desde el punto de vista arquitectónico -o paisajístico, si se quiere- la afectación del PGM deja al descubierto los patios y fachadas posteriores de los edificios de Sicilia y Marina, que presumiblemente estarán en un estado tan lamentable como el que tienen actualmente la mayoría de los de la calle Padilla en sus fachadas que dan a Plaza Gaudí. En este caso sin emargo, el efecto estético es menos grave porque están alejadas del Templo y se han podido ocultar con vegetación.

Además es una situación provisional, de larga provisionalidad, es cierto, pero provisional. En cambio, en las de la fachada de la Gloria la situación sería definitiva, estarían mucho más cercanas al edificio y enmarcarían de manera muy contundente la perspectiva del Tempo y el espacio urbano de la nueva plaza. Por este motivo se debería de pensar en hacer algún tipo de actuación que permitiera dignificar estas fachadas y, a poder ser, sin crear pantallas ni decorados vacíos sino con construcciones útiles y vivas. Y, para terminar, el subsuelo de la plaza debería de solucionar el problema de las enormes masas de gente que visitan la Sagrada Familia, como mínimo en forma de aparcamiento para a autocares y como espacio de reunión y enlace con el Templo para los visitantes.

 

Notas

(1) Citado de Gaudí, el hombre y el genio. Josep Maria Poblet. Ed. Bruguera

(2) Según parece se solicitó, pero no hay ningún documento donde conste que se concediera o se pagara. En todo caso nunca se renovó la licencia ni ningún ayuntamiento pidió nunca el impuesto correspondiente.

(3) Otras propuestas que Gaudí aplicó, como evitar poner confrontes en las metas, son técnicamente geniales pero funcionalmente obsoletas por entonces porque la construcción en acero con elementos trabajando la flexión tenía una eficiencia mucho más mayor que la de los arcos de catenaria y parabólicos de Gaudí.

(4) Aunque se ha de reconocer que estaba muy cerca de los urbanistas más visionarios de la época, desde Henard a Garnier o el mismo Cerdà.

(5) Programa Trenta Minuts de TV. Sagrada Familia, cuenta atrás emitido el 18/06/2017

(6) De hecho actualmente el solar del número 424 de la calle Mallorca está afectado por esta paralización.

 

PUBLICITAT