Cercar Error
L'Informatiu arquitectura monumental Caateeb Carles Farràs control de qualitat controls de pedra entrevista Gaudí mitjans auxiliars monument arquitectònic pedra de Montjuïc pedra massiva posttesada premuntatge Ramón Espel Sagrada Família Tecnologia

La Sagrada Família, el compte enrere d’una obra acabada

La construcció de la Sagrada Família ha esdevingut una icona cultural i religiosa per a la ciutat de Barcelona i és un dels monuments més visitats arreu del món. Projectada per l’arquitecte Antoni Gaudí va ser iniciada l’any 1882 i actualment ja podem dir que és possible que arribi a la seva culminació.

Escrit per i -

La construcció del Temple Expiatori de la Sagrada Família ha esdevingut una icona cultural i religiosa per a la ciutat de Barcelona i és un dels monuments més visitats arreu del món. Projectada per l’arquitecte Antoni Gaudí va ser iniciada l’any 1882 i avui ja podem dir que és possible que arribi a la seva culminació. Els equips tècnics que hi treballen apliquen les tecnologies més avançades per resoldre els principals problemes constructius i de manera paradoxal podem parlar de la construcció del Temple com un dels principals laboratoris per a la investigació i la innovació en construcció. L’informatiu entrevista els tècnics responsables d’aquesta obra singular per conèixer amb més detall el procés que s’està seguint.

Postal de principis de segle de la Sagrada Família en construcció. Römmler & Jonas, Dresde. 16934 A. 12 / Temple de la Sagrada Família, Barcelona. Segellat a Terrassa el 19 de novembre de 1906. Fototípia, 1903. Del llibre “Gaudí. Album ciéntifico” de Juan José Lahuerta, 2004. Triangle Postals.

En quin moment del procés d’execució ens trobem actualment i amb quina previsió es treballa? Ramon Espel: “Actualment hi ha un 60-65% de l’obra executada. El timing es va complint i és molt possible que la data de finalització sigui el 2026 tal i com està previst.” Carles Farràs: “El repte és majúscul. En 135 anys s’ha arribat al 60-65% i, ara, en nou anys es podrà executar gairebé el 40%. El repte es podrà assolir gràcies a les noves tecnologies.”

RE: “Sí, l’objectiu és el 2026. Aquesta data inclou l’edifici com a carcassa, sense abastar alguns elements escultòrics, com seria, per exemple, la façana principal, de la qual encara es desconeix quin serà el disseny i el seu autor.

“Aquesta serà una decisió que ja vindrà en el seu moment i la decisió està en mans d’altres departaments. S’està plantejant fins i tot si l’autor ha de ser un escultor… O un escultor estrella és una opció encertada? Seria Jeff Koons, doncs, una possibilitat? (riuen) potser un escenògraf? Existeix aquest escultor? Potser és encara molt jove? Es podrien utilitzar altres mètodes més avançats i menys artesanals als emprats en les façanes existents? Això ja es veurà, la decisió està encara en l’aire.”

CF: “A més, els dos estils de façanes actuals són clarament i definidament diferents: La façana del Naixement és un pessebre, una història de vida, alegre. La façana de la Passió, en canvi, parla sobre la mort, més tètrica i dramàtica. Aquestes eren decisions que Gaudí tenia ja molt clares. Però, en canvi, quina fesomia ha de tenir la façana de la Glòria? Ho veurem, està per decidir.”

RE: “Aquest any 2017 s’estan complint les expectatives, el programa està avançant encaixat en la previsió. El 2018 sembla que també podrà caminar segons el previst. Pensem que a mesura que pugem en alçada, les peces a col· locar són més petites i l’obra avança ràpidament a l’ull de la ciutat. El 2018-2019 veurem com l’skyline de Barcelona serà molt diferent. Els edificis més alts de la ciutat, normalment, els trobem a tocar de mar i tenen com a màxim 150 metres. La Sagrada Família, amb una alçada superior (el punt més alt de la Torre de Jesucrist tindrà 172’5 metres) i, a més, amb 30 metres de desnivell per sobre del nivell del mar: imaginem aquesta proporció!”

Quines són les dificultats tècniques més importants que us trobeu actualment en aquest procés: estructures, mitjans auxiliars, seguretat…?

RE: “Relacionat amb aquest 35% que resta i, malgrat que hem avançat molt en els darrers anys amb nous mitjans, sobretot amb el premuntatge, el fet de construir les sis torres centrals al mateix temps no és gens fàcil.”

CF: “A nivell de producció, hi ha un gran volum d’elements diferents que es produeixen fora: elements de pedra (amb geometries molt exactes), estructures metàl·liques d’acer inoxidable, prefabricats de formigó, fusteries metàl·liques, etc. Tenim 50 empreses que s’han de coordinar per a arribar a l’obra al mateix temps. És com el conjunt d’un tren i cal que no descarrili cap vagó. Seria aquesta gran complexitat logística la dificultat que destacaria en el meu àmbit.”

“Potser, la part més anecdòtica és el propi muntatge en obra. Les peces vénen premuntades des de 85 kilòmetres, es transporten, arriben i, sense descarregar-se, es col·loquen des de la grua directament. Aquest procés requereix un control exhaustiu en cadascuna de les seves fases. Es prenen decisions contínuament, controls de qualitat, tria de materials, dissenys, etc.”

Imatge general de la construcció de la base de la torre central

Ens podríeu explicar com és el dia a dia de l’obra?

CF: “És molt variat. Una de les coses curioses és que, tot i portar a l’obra 23 i 21 anys respectivament, no hi ha cap dia igual. És una obra molt canviant, és com si cada part fos un projecte diferent. Cada organització és diferent, els mitjans auxiliars són diferents, els materials… Sol passar que tenim una agenda definida, però, sorgeixen imprevistos i les tasques d’aquella jornada canvia. Tot i així, anem complint calendari.”

RE: “Concretament avui, sé a l’hora que he entrat, però no sé a quina hora sortiré. La setmana vinent s’entrega el projecte de la torre principal. I estem acabant el Pla constructiu: És un moment històric.”

CF: “Avui, per exemple, hem tingut reunió a les 8 h amb l’arquitecte director per organitzar el programa de la setmana. Després a les 9.30 h, una reunió de dues hores amb tots els participants de l’obra per a organitzar els diferents projectes. A les 12 h hem tingut una altra reunió per parlar del paviment definitiu del Temple (que no serà l’actual), després hem tingut un dinar amb uns tècnics de visita i, abans de què arribéssiu, estàvem reunits amb la persona que porta pressupostos, per parlar de les desviacions pressupostàries d’aquest mes. Quan marxeu, encara tindrem temes. Aquest és el nostre dia a dia.”

Segurament una obra tan singular com aquesta també presenta problemes singulars. Es podria dir que la seva execució ha comportat una tasca paral·lela d’investigació?

CF: “Totalment. Cal investigar sempre, en tots els àmbits i per a totes les peces i materials. Estem anant al límit de l’exactitud en molts dels materials amb els que treballem. Utilitzem, de vegades, materials no habituals, i no trobem empreses que existeixin en el mercat. Hem de buscar empreses molt ben preparades que puguin assumir aquest salt qualitatiu i poder executar allò que tenim previst. Intentem buscar empreses que siguin les millors i que tinguin ganes d’efectuar aquest salt. Això ens ho trobem en el dia a dia de l’obra, en l’execució de cadascuna de les parts, per la seva singularitat. Ens anem actualitzant a mesura que evolucionen les tecnologies. De fet, aquest és un tema essencial i en coherència amb la filosofia projectual de Gaudí: Gaudí va projectar un edifici que amb les tecnologies de la seva època no era possible desenvolupar. Cada fase s’ha pogut executar gràcies a què a cada moment s’han introduït nous avançaments… Gaudí pensava, doncs, en tecnologies que encara no existien… tot un visionari.

“Ramon Espel treu un llibre gros sobre el procés constructiu del Empire State de Nova York als anys 30.”L’Empire State va ser l’obra pionera en el premuntatge que hem aplicat a la Sagrada Família. Tot i així, no s’ha superat el seu ritme d’obra: Es va construir en 410 dies (als anys 30!). La Sagrada Família s’està construint des de fa ja 10 anys a 85 kilòmetres de distància, en dos solars, per tal de facilitar la viabilitat del procés constructiu. L’Empire State tenia sis solars de muntatge i alguns problemes més de transport (els embussos de tràfic per entrar a Manhattan). La Sagrada Família és el primer gratacel del món fet amb pedra massiva posttesada.”

Ha tingut alguna repercussió la construcció de la Sagrada Família en la revitalització dels oficis tradicionals?

RE: “Uns anys enrere, sí. Ara, la màquina també s’utilitza molt. És veritat, però, que tot i que hi siguin presents les màquines, cal l’ofici d’aquells que les manipulen. Tampoc són les màquines habituals d’altres obres, s’han de conèixer i no ho fa qualsevol.”

CF: “Els ha perdurat una mica. Hem tingut gent d’oficis de tot tipus (picapedrers, vitrallers, ferrers, operaris experts en volta catalana, etc.) i alguns fins i tot s’han format aquí a l’obra. “Actualment, les sis torres principals del cimbori (la de Jesucrist, Mare de Déu, i els quatre Evangelistes), totes, tenen un acabat manual. Estan fetes amb màquines, però l’acabat, la textura, són manuals, i això tampoc ho fa qualsevol sense ofici. I no parlem d’escultors, sinó, algú que sàpiga treballar l’acabat del material. La Sagrada Família està ajudant a fer prevaldre aquests oficis, sí. Contribuïm a què no morin, en certa manera.”

 I per a la tria de materials, quins són els criteris?

RE: “Quant als materials, tractem de què siguin els millors, siguin d’on siguin, tal i com tenia previst Gaudí. Trobem vidres de Murano, pedres de l’Índia, Alemanya, Brasil, Anglaterra, etc. Cada arquitecte que ha anat passant per l’obra ha anat triant els materials i la seva font.”

CF: “Per tal que les noves torres tinguin una aparença similar a les de Gaudí, hem buscat pedra similar a la de Montjuïc, tant en la seva essència física com en la seva estètica, amb la seva varietat cromàtica: intentem imitar el Montjuïc que ja no tenim. Tenim una persona que es dedica exclusivament a això i va cercant per totes les pedreres del món: diguéssim, un ojeador. Es porten aquí unes mostres, es fan anàlisis de resistència, durabilitat, s’analitza també la seva estètica i s’introdueixen en una mena de catàleg per tal que els arquitectes puguin fer la tria entre totes elles. Ara, per exemple, quant a la pedra, treballem amb una barreja de pedreres: no hem trobat una pedrera que, com a Montjuïc, tingués cinc o sis colors i tipus diferents, per tant, calen totes aquestes pedres de diferents procedències.

“Després, es fan sis o set controls de la pedra, començant des de la seva extracció a la pedrera. Un cop arribat a magatzem, es fa un altre control. Després, un assaig de compressió de cada planxa per veure si assolirà la resistència desitjada. Després de tallar-se, es torna a fer un control del tall. Es porta a l’industrial i aleshores, es torna a fer un altre control. Finalment, es fa un altre control dimensional per comprovar la seva geometria. En aquest control es dóna un tolerància de tres mil·límetres (estem parlant de peces de 4 metres). I, en alguns casos, s’exigeix tolerància zero, a causa del tipus de peça i l’exigència del seu muntatge. Quan arriba a l’obra, encara es fa un altre control. És un control absolut (i de cada pedra).”

Ramon Espel i Carles Farràs comenten diferents aspectes de l’exercici de les obres

Com s’ha estructurat l’organització d’una obra d’aquestes característiques?

RE: “En aquests moments, és una barreja d’especialitzacions en la que s’ha invertit, potenciant la seva formació. Intentem especialitzar al màxim. Trossejant al màxim l’obra per tal d’adjudicar cada part a aquell especialista que millor la pot executar. Per exemple, en el tall del formigó, o en el tema de les torres, han aparegut tota un sèrie d’industrials de l’acer (provinents d’Anglaterra i Alemanya) que només hem trobat al País Basc i València: empreses que facin aquestes megaestructures i facin el control numèric a la dècima de mil·límetre. Només a les torres, hi ha cinquanta empreses. La col·locació és un trencaclosques i no pot fallar, però és, de fet, el més anecdòtic.”

Com es gestiona el pas del temps a l’obra?

RE: “La raó de continuar ha fet reforçar la part antiga. Hi ha hagut, no només restauració, també correccions de l’estructura: la tècnica del moment, era una altra. Ara, l’estructura vella, a més, es repenja sobre la nova. Hi ha un Pla de manteniment i a mesura que es va executant l’obra, es va proposant també. El 2026, el Pla de manteniment estarà apunt, perquè no hi hagi necessitat de ser restaurada. A més, els materials ara són més durables: dels hidrofugants que abans a l’exterior podien durar cinc o sis anys, ara amb nanotecnologia, mínim 10 anys… o el món del titani, que substitueix al llautó i el ferro, o les resines…”

Com a tècnics, què us ha aportat la vostra participació en la direcció d’aquesta obra?

CF: “Treballar en un edifici com aquest i poder contribuir en un edifici únic en el món omple molt. De vegades però, m’oblido d’aquest privilegi i han de venir altres per recordar-m’ho. Quan faig visites amb tècnics externs i els explico el treball i l’estat de les obres, recordo la grandiositat de la meva feina. Abans ho compaginava amb projectes externs (d’una altra índole, és clar), era una manera de tocar de peus a terra i comparar, perquè això és un món irreal, treballem com en una bombolla extraordinària. La veritat és que sempre que he fet altres projectes fora, he relativitzat molt més les dificultats. Tota obra presenta problemes menors als que ens podem trobar a la Sagrada Família.”

Havíeu somniat mai amb la finalització d’aquesta obra?

La Sagrada Família ha esdevingut un destí turístic de primer ordre

RE: “Sí, però no des del primer moment. A partir del canvi de segle, a l’any 2000, amb la recuperació econòmica, es va començar a veure un horitzó de finalització. L’any Gaudí (2002) va incrementar-se bastant el turisme (no oblidem que el turisme finança les obres en gran part).

“La xifra de turistes es va mantenir alta el 2003 i no ha baixat des d’aleshores. L’any 2010, amb la visita del Papa i la retransmissió per televisió, es va experimentar una altra pujada. La previsió sembla estable.”

CF: “Ens plantegem, però una qüestió: tindrà la Sagrada Família la mateixa atracció i encant com a obra acabada? Us imagineu Notre Dame en construcció? Us imagineu la Sagrada Família acabada?”

Sempre hi ha hagut la cura d’eliminar les grues en les imatge de postal que es comercialitzen sobre la Sagrada Família (el gruista que hi treballava fa uns anys, un gran professional, apuntava Espel, estava molt enfadat pel fet que s’eliminés la imatge real amb la grua inclosa, el seu àmbit de treball). Actualment, i segons un quiosquer de la Rambla, la postal més venuda de Barcelona és la de la imatge de la Sagrada Família, però no la real, sinó el fotomuntatge que mostra la simulació del Temple acabat.

Hem acabat la conversa i el Ramon es posarà immediatament a treballar per acabar el pla constructiu de la torre de Jesucrist (la més alta de totes), que aquesta setmana es fa l’entrega del projecte sencer. El Carles espera la visita d’un proveïdor per analitzar l’estat de les seves produccions. Són les set de la tarda i tenen una energia fresca com si fossin les vuit del matí: transmeten un entusiasme que s’encomana.

Mentrestant, fora dels despatxos, continua la voràgine humana peregrinant a l’obra: transmeten un esperit devorador que contamina. És el turisme una forma moderna de pelegrinatge o de religió? I al contrari, La peregrinació té una dimensió turística? Veient l’escena turística dels voltants del Temple, sembla haver alguns llocs comuns entre peregrinació religiosa i turisme o pelegrinatge turístic, o turisme religiós, o religió turística… Entusiasme de masses, amén.

“S’entén per massa l’agrupació humana amb els trets de pèrdua de control racional, major sugestionabilitat, contagi emocional, imitació, sentiment d’omnipotència i anonimat per a l’individu” Gustave Le Bon, sociòleg francès (1841-1931)

La situació urbanística

Dibuix original de l’alçat del Temple Expiatori

Quan el 1883, Antoni Gaudí substitueix Francisco de Paula del Villar com a arquitecte de la Sagrada Família, es troba, per una banda, la demanda del client, Josep Maria Bocabella, fundador i president de l’associació que impulsà el temple, de fer “un projecte original i que no tingués res a veure amb cap [de les esglésies] existents” (1). Per una altra banda, Gaudí es troba amb unes obres ja començades d’un projecte molt discret -precisament el projecte amb el qual es va demanar el permís d’obres a l’Ajuntament de Sant Martí de Provençals- (2) tant en ambicions com en proporcions arquitectò- niques, i del qual ja estava mig feta la cripta. Per tant, una part de l’església ja estava fixada al lloc i no era qüestió d’enderrocar-la, amb els pocs ingressos que tenia l’associació per tal de continuar les

obres.

Com que la proposta de Gaudí per donar satisfacció al client tenia unes dimensions molt més grans que les del projecte de Villar i la situació de l’absis ja estava fixada, el solar se li va quedar petit. Però Gaudí no es va rendir per aquest fet i va fer una proposta, que a mi em sembla la més moderna (3) de les aplicades a la Sagrada Família: elevar la plaça de davant del temple, que havia de ser d’unes dimensions proporcionades a la de l’església i per tant enorme, per sobre del carrer Mallorca, ocupant bona part de l’illa contigua, però sense tallar el carrer sinó fent que el trànsit passés per un pont sota la plaça (4). Aquesta solució que tenia de modern el separar el trànsit rodat del de vianants, li donava la possibilitat de crear un espai exterior enorme i molt còmode, i allargar l’esglé- sia fins al límit del carrer Mallorca. Només tenia un problema: el terreny de l’altra illa no era de l’Associació Espiritual de la Sagrada Família.

Es coneixen diversos croquis del mateix Gaudí i propostes d’altres urbanistes per deixar espais lliures a l’entorn de l’església, que no varen ser duts a terme mai. A les illes del voltant del temple es van anar construint edificis segons la trama Cerdà i amb les ordenances de cada moment, excepte a l’illa limitada per Provença, Mallorca, Sicília i Sardenya, que -si no m’equivoco- no va ser mai edificada sinó convertida en espai verd quan l’Ajuntament va poder fer-se amb la titularitat del sòl. En canvi l’illa entre Marina i Lepant, actualment la Plaça Gaudí, va ser expropiada i enderrocada per l’Ajuntament i, a principi del anys 80 convertida en parc per Rubió i Tudurí, en la que va ser la seva darrera obra abans de morir.

Per ser exactes, en aquesta illa, resta per recuperar el front del carrer Lepant, ocupat tot ell -excepte a la cantonada amb Provença- per edificis de gran alçada construïts en les primeres dècades del segle XX. Del mateix tipus i època són la majoria dels edificis construïts a l’illa que Gaudí va preveure com a plaça d’entrada principal al temple, per la façana més important, la de la Glòria, però una bona part són de menor altura, sobretot les que donen al carrer València i al passatge de Font.

El consistori té prioritats més immediates amb relació a la Sagrada Família com ara trobar solució a les difícils relacions entre els veïns i els visitants

Afectacions i expropiacions

La recuperació del valor de l’obra de Gaudí li la importància a nivell de símbol religiós alhora que arquitectònic del Temple feren que el Pla General Metropolità de Barcelona (PGM) aprovat definitivament al juliol del 1976 -ja després de la mort de Franco però encara sense ajuntaments democràtics- declarés com a zona 17/6 (és a dir, renovació urbana, transformació de l’ús existent, parc i jardí urbà) la franja central de l’illa de davant la façana de la Glò- ria i també la de la següent illa entre el carrer València i el carrer Aragó, respectant els fronts edificats dels carrers verticals, Marina i Sardenya, possiblement per existir-hi edificis de major envergadura i més nous.

Hi ha una excepció just davant de la façana inacabada del Temple: un edifici de 8 plantes més àtic i sobreàtic al front de Mallorca que gira i baixa fins a les 4 plantes al passatge de Font. Té l’inconfusible segell de les promocions del anys 70 de Nuñez i Navarro. És aquest un dels episodis foscos de l’urbanisme barceloní ja que la data oficial del cadastre de construcció d’aquest edifici és 1970. Això quadraria amb una informació pendent de contrastar, sobre que l’edifici es va fer no en propietat sinó en usdefruit del terreny i, per tant, els propietaris no en són en realitat. Això faria que, quan l’Ajuntament ho sol·licités, haguessin de marxar sense dret d’indemnització, un tracte com aquest s’entendria als anys 70 quan les obres de la Sagrada Família avançaven a un pas tan lent que la previsió d’afectació era, pel cap baix, de 200 anys, però actualment se’ls hauria girat totalment en contra.

Per altra banda, en unes recents declaracions a la televisió (5), el que va ser arquitecte en cap de la Sagrada Família fins a la seva jubilació, Jordi Bonet, va afirmar que sabien de la voluntat de NyN de construir en aquell solar i que s’hi varen oposar però l’Ajuntament va donar-los llicència d’obres.

Per altra banda, sent l’edifici de 1970 podia afectar-li el PGM del 1976? Probablement sí perquè l’aprovació definitiva pot retardar-se anys, des de què es fa la planificació urbanística, però aquesta planificació ja té certa validesa, encara que sigui provisional, des del moment en què s’aprova per primer cop. A més, els ajuntaments tenen la potestat de paralitzar llicències amb anterioritat quan es preveu un canvi en la planificació urbanística i, per tant, podrien haver evitat que la llicència entrés a tràmit (6). De tota manera, com en el recent cas del pla d’hotels, es comprova que no sempre un ajuntament està a temps d’impedir la concessió de llicències si aquest tràmit s’ha iniciat amb anterioritat a aquesta voluntat.

En qualsevol cas, l’edifici de NyN, com tots els altres que estan afectats, pot ser expropiat -si és de titularitat privada- en el moment en què es pugui justificar aquesta expropiació, però el procediment per a gestionar-la no està definit. I menys encara s’ha fixat data. Tot i que els promotors preveuen acabar la Sagrada Família d’aquí a nou anys, puntualitzen però que en aquesta data estarà acabat l’edifici i per tant es dóna a entendre que no s’hi inclou l’entorn. Per la seva part el consistori actual té altres prioritats més immediates amb relació a la Sagrada Família com són trobar solució a les difícils relacions entre els veïns i els visitants del temple o els temes de seguretat.

Edificis de gran alçada afectats
Edificis de gran alçada afectats

Visitants i veïns

Des del punt de vista arquitectònic -o paisatgístic, si es vol- l’afectació del PGM deixa al descobert els patis i façanes posteriors dels edificis de Sicília i Marina, que presumiblement estaran en un estat tan lamentable com el que tenen actualment la majoria dels del carrer Padilla en les seves façanes que donen a la Plaça Gaudí. En aquest cas però, l’efecte estètic és menys greu perquè estan allunyades del Temple i s’han pogut ocultar amb vegetació.

A més és una situació provisional, de llarga provisionalitat, és cert, però provisional. En canvi, en les de la façana de la Glòria la situació seria definitiva, estarien molt més properes a l’edifici i emmarcarien de forma molt contundent la perspectiva del Temple i l’espai urbà de la nova plaça. Per aquests motius s’hauria de pensar en fer algun tipus d’actuació que permetés dignificar aquestes façanes i, a poder ser, sense crear pantalles ni decorats buits sinó amb construccions útils i vives. I, per acabar, el subsòl de la plaça hauria de solucionar el problema de les enormes masses de gent que visiten la Sagrada Família, com a mínim en forma d’aparcament per a autocars i com a espai de reunió i enllaç amb el Temple per als visitants.

 

Notes
(1) Citat de Gaudí, l’home i el geni. Josep Maria Poblet. Ed. Bruguera.
(2) Segons sembla es va sol·licitar, però no hi ha cap document on consti que es concedís o es pagués. En tot cas mai es va renovar la llicència ni cap ajuntament va demanar mai l’impost corresponent.
(3) Altres propostes que Gaudí va aplicar, com ara evitar posar contraforts a les voltes, són tècnicament genials però funcionalment obsoletes ja llavors perquè la construcció en acer amb elements treballant a flexió tenia una eficiència molt major que la dels arc de catenària i parabòlics de Gaudí.
(4) Tot i que s’ha de reconèixer que era molt propera a la dels urbanistes més visionaris de la època, des d’Henard a Garnier o el mateix Cerdà.
(5) Programa Trenta Minuts de TV3. Sagrada Família, compte enrere emès el 18/6/2017.
(6) De fet actualment el solar del núm. 424 del carrer Mallorca està afectat per aquesta paralització.

PUBLICITAT

L'Informatiu aïllament tèrmic Anàlisi d'obra arquitectura baix consum Caateeb consum energètic eficiència energètica fusta Gràcia rehabilitacio sostenibilitat Tecnologia

Rehabilitació d’una casa urbana del segle XIX al cor de la Vila de Gràcia

Can Titella és el nom amb el que es coneix l'immoble ubicat dins la trama urbana del barri de Gràcia de Barcelona. L'equip d’arquitectes encapçalat pel suís Daniel Tigges i el despatx d’arquitectura Miparí Arquitectura i Disseny, tenien un repte ambiciós per aconseguir la rehabilitació de l'edifici, aplicant els criteris de sostenibilitat i preservació del medi ambient.

Escrit per i -

FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Rehabilitació de Can Titella al districte de Gràcia (Barcelona)
Ubicació: C/Astúries, 40
Promotor: Comunitat de Béns Can Titella
Project Management: Egaractiva
Projecte i direcció d’obra: Daniel Tigges
Col·laboradors del projecte: Mipmarí Arquitectura i Disseny
Director d’execució d’obra i coordinador de seguretat: Vicente Sánchez
Constructor: Construdenia
Cap d’obra: Manolo Priego
Principals industrials: ARCOR (estructura de fusta), PROPAHER Instalaciones (instal·lacions), SOLDEVILA (fusteria), CARPINTECTURA (cuina), TICO, Francisco Montiel (mobiliari integrat), Sergi Castellà (Vidres i miralls), LAFARGE (terra d’anhidrita), PAVINDUS (terres de formigó fratassat), Rubio MONOCAT Ibérica (tractament fusta exterior), EXOQUIMIA (tractament fusta interior), MURALTEC (restauració façana)

L’any 2011, l’arquitecte suís Daniel Tigges va iniciar el projecte de rehabilitació de l’immoble ubicat al carrer Astúries 40, de Barcelona, dins de la trama urbana del barri de Gràcia, i que tots coneixen i anomenen com a Can Titella. El nom era heretat de l’època d’okupes quan aquests decoraven la façana amb les titelles que van trobar allà mateix, gràcies a l’antic taller de titelles que consta com a últim ús legal de l’edifici. L’edifici, datat al segle XIX, es va anar adaptant en el temps als diferents usos i esdeveniments socials, fins a arribar a una degradació important dels materials i el col·lapse d’alguns elements arquitectònics, que el van fer inaccessible durant 11 anys.

L’equip d’arquitectes encapçalats per en Daniel Tigges i el despatx d’arquitectura Miparí Arquitectura i Disseny, tenien un repte ambiciós per aconseguir la rehabilitació d’un edifici existent, aplicant els criteris de sostenibilitat i preservació del medi ambient, utilitzant materials amb poca petjada ecològica i un compendi d’instal·lacions enfocades a la minimització del consum energètic, combinant l’alta eficiència energètica amb fonts passives d’energia. Evidentment, no cal dir, que la rehabilitació en si mateixa, ja comporta l’aprofitament d’elements constructius existents i la reducció directe de la petjada ecològica. Aquest objectiu s’ha materialitzat amb l’obtenció de la certificació de construcció sostenible Minergie© núm. E-003.

Oficina a la planta entresòl
Oficina a la planta entresòl

El disseny conceptual ha estat clau, amb una reestructuració de tots els espais i dels sistemes de comunicació interiors, facilitant l’accés del llum natural en cadascun d’ells, amb distribucions que permeten compartir zones contemporànies per viure i treballar, i respectant l’essència dels elements compositius, catalogats amb nivell C, com la façana.

Encapsulats en un entorn amb edificis d’alçades superiors, la localització del pati interior ha permès obrir perspectives visuals al singular tractament d’aquestes façanes interiors, amb bastiments de fusta pintats de color blau cel, revestiment amb lamel·les verticals de fusta de làrix natural i tanques mitgeres que recuperen el totxo ceràmic vist.

Dintre del desenvolupament del projecte i la direcció de l’obra hi han intervingut, en el càlcul de l’estructura, en Jordi Bernuz, del despatx Bernuz-Fernández Arquitectes; en la direcció de l’execució material de les obres i la coordinació de seguretat i salut en fase d’execució, l’arquitecte tècnic Vicente Sánchez Ruiz, del despatx Arquittec Proyectos y Peritaciones; en la gestió integral del projecte immobiliari l’empresa Egaractiva, sota la direcció del project manager Manel Gutierrez Flores. Finalment, Manolo Priego ha estat el cap d’obra de Construdenia.

Secció de l’edifici i plantes

Secció de l'edifici i les plantes
Secció de l’edifici i les plantes

Aviat tornaràs a ser part de Gràcia

Pati interior i façana de la casa
Pati interior i façana de la casa

L’entusiasme del projecte va crear el desig de compartir amb el barri aquest nou esdeveniment, amb la col· locació d’un rètol a la façana que deia «Desperta Can Titella. Aviat tornaràs a ser part de la vida de Gràcia». El projecte integra actuacions per a la recuperació d’elements arquitectònics històrics artístics en la façana principal, com la porta original de fusta, els carreus i emmarcats de pedra i la regeneració de l’estuc de calç amb el sistema tradicional de morter de calç aèria, amb pigments blaus. La fusta és el material predominant en tot l’edifici, tant en el revestiment, aïllaments, fusteria exterior e interior, estructura de forjats i acabats de les façanes interiors. Els sostres de fusta s’han reforçat amb l’aplicació de connector amb claus amb el sistema de SFS intec, VB-48, minimitzant el gruix de la xapa de formigó col·laborant, amb aïllaments tèrmic-acústic de llana mineral de 4 cm de gruix i pavimentat amb una xapa de 6 cm d’Anhidrita. Aquest és un material que li diuen “ecomorter”, perquè te menys energia incorporada i és 2,5 vegades més conductor, incrementant l’eficiència del terra radiant.

L’ampliació de bigues i jàsseres a les noves obertures dels sostres s’han realitzat amb bigues de fusta laminada GL24 i fusta de pi C24, amb segell de qualitat AITIM. El paviment amb contacte amb el terrenys s’ha impermeabilitzat amb EPDM, aixecant a la zona perimetral un sòcol de 50 cm i un posterior aïllament tèrmic amb tres capes de XPS, de 4 cm de gruix, encadellades, que permeten millorar la durabilitat i resistència respecte a altres productes. Totes les parets que carreguen en aquest paviment porten un material denominat PERINSUL, que és un aïllant tèrmic que evita el ponts tèrmics i les humitats de capil·laritat, sense reduir la resistència a compressió de les parets de càrrega.

El criteri d’aplicació dels aïllaments tèrmics i l’objectiu d’aconseguir l’hermeticitat de tot el conjunt de l’edifici és la gran diferència a destacar respecte als sistemes tradicionals en la rehabilitació. En les façanes del patis i en la coberta s’han utilitzats aïllaments amb fibres de fusta (pavatherm a les façanes i pavaflex a la coberta), amb gruixos de 16-28 cm. Qualsevol possible pont tèrmic s’elimina amb un posterior embolcall amb una última capa de PAVATHERM PLUS.

Les façanes del pati interior estan aplacades amb lamel· les de fusta de làrix, amb una elevada durabilitat i molt resistent als atac d’insectes i fongs. Les parets interiors s’han pintat amb innotop, pintura 100% mineral, de la casa Keim, altament transpirable i ecològica. També, trobarem acabats com el revestiment d’argila.

Els revestiments de fusta interior i les bigues s’han tractat amb Lasur, un producte transpirable que permet la regulació de la humitat interior de la fusta i del vapor d’aigua de l’edifici. Quan la fusta no està pigmentada es tracta amb productes naturals a base d’oli de llinosa de la casa Rubio Monocat (com les façanes exteriors de fusta de làrix). Els esmalts alquídics són de la casa Livos. Aquesta preocupació de l’ús dels materials ecològics arriba fins a les instal·lacions, on s’utilitzen tubs guia, cablejat elèctric i conductes de ventilació lliures d’halògens i amb unes baixes emissions de fums i gasos tòxics. En les conduccions d’aigua i calefacció s’utilitzen tubs de polipropilè.

No ens podem oblidar de la reivindicació de les cobertes verdes, que els projectistes han integrat al terrat de l’habitatge de l’última planta, on es pot gaudir d’un petit hort urbà, sobre un sostre de fusta, perfectament impermeabilitzat i amb 7 cm de substrat verd.

Secció detallada

 

Secció detallada de l'edifici
Secció detallada de l’edifici

Descripció de les instal·lacions sostenibles

Vista al pati interior

Com ja s’ha comentat a l’inici de l’article, la rehabilitació d’aquest edifici està condicionada pel seu entorn, a les característiques intrínseques dels materials que s’aprofiten, normatives i ordenances de l’edificació. Aquestes actuacions estan pensades en l’experimentació com a edifici pilot dels estàndards del certificat suís de sostenibilitat Minergie©, en un clima càlid.

Dintre dels materials que no es poden classificar amb un baix impacte ambiental, però si amb una contribució important en l’eficiència del consum energètic, tenim els dobles vidres de les finestres i balconeres, amb una baixa emissivitat amb el sistema LOW.S, a la capa interior, cambra d’Argó i un laminat d’atenuació acústica sonor, a la capa exterior (Utotal=1,2 W/m2 ).

 

Per garantir el confort de la qualitat i renovació de l’aire, amb aquest elevat grau d’estanqueïtat, s’ha dissenyat una ventilació automatitzada. La casa del pati es ventila amb un sistema programat d’obertures i tancaments de les finestres oscil·lo batents, segons l’època de l’any i els usos de les cambres.

Tanmateix, a l’edifici principal el sistema és una ventilació forçada de doble flux, amb impulsió a les cambres principals i extracció als banys i cuines, utilitzant un recuperador de calor amb un sistema d’inversió, que està recolzat amb un pou canadenc soterrat, amb una longitud d’uns 47 m i que recorre part del pati exterior i l’interior de l’edifici principal. Aquest sistema d’inversió, conjuntament amb el pou canadenc (bescanviador aireterra), millora l’escalfament de l’aire a l’hivern i la seva refrigeració a l’estiu, amb un estalvi del consum energètic elèctric.

A més, el sistema d’ACS i la calefacció tenen la contribució d’unes plaques solar amb tubs buits, col·locades a la casa del pati interior, amb una superfície de 8 m2 , una cobertura solar del 85% per l’ACS i un 20% per a la calefacció i amb un dipòsit d’inèrcia estratificat de baixa temperatura de 1.000 litres.

Tot s’ha ajustat a unes dimensions més contemporànies i el nou programa s’ha acomodat de forma satisfactòria dins la pell original

Les aigües pluvials de totes les cobertes es reciclen en un dipòsit de 6.000 litres, soterrat al pati, i que contribueixen amb un 32% del consum total de l’edifici, a destinar aigua pel reg de les zones enjardinades i a reomplir les cisternes dels wc, amb un circuit paral·lel de recirculació impulsat per una bomba. La baixíssima demanda energètica, únicament elèctrica, s’adquireix de la cooperativa catalana Somenergia, com a energia 100 % renovable.

[table id=25 /]

 

(*) Segons SIA 2032: energia incorporada dividida per la vida útil de la construcció, comptabilitzant 56 anys per a l’estructura i 24 anys pels elements complementaris.

PUBLICITAT

L'Informatiu accessibilitat accessibilitat universal adaptabilitat ajustos raonables Aparelladors Caateeb discapacitat inclusió social intervenció manteniment Professió rehabilitacio

Ajustos raonables en els edificis existents

La Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, va fixar una data límit perquè els edificis s’adeqüessin a les condicions d’accessibilitat, en tot allò que sigui susceptible d’ajustos raonables. En aquest article descobrirem què entenem per “ajustos raonables”.

Escrit per -

Segons el Reial Decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei gene­ral de drets de les persones amb dis­capacitat i de la seva inclusió social, en la seva disposició addicional ter­cera, apartat b), d’àmbit estatal, fixa com a data el límit el 4 de desembre perquè els edificis existents s’ade­qüin a les condicions d’accessibili­tat, en tot allò que sigui susceptible d’ajustos raonables.

Tanmateix, dins la legislació tenim diverses definicions per a “ajustos raonables”, ja que és una accepció una mica confusa, i últimament, quan es tramita l’informe d’acces­sibilitat per a les subvencions de les diferents administracions, en els impresos a adjuntar com a docu­mentació necessària per a la sol·licitud dels ajuts, se’n fa menció.

Els ajustos raonables son les mesures d’adequació d’un edifici per facilitar l’accesibilitat universal

 

Llei 13/2014, del 30 d’octubre

Hi ha nombrosos mecanismes i solucions pensats per a la millora de la mobilitat en els edificis

La Llei 13/2014, del 30 d’octubre, d’accessibilitat, d’àmbit català, defi­neix en l’article 3 apartat o), que els ajustos raonables, “són les mesures d’adequació físiques, socials i acti­tudinals que, d’una manera eficaç i pràctica i sense que comportin una càrrega desproporcionada, facili­tin l’accessibilitat o la participació d’una persona amb discapacitat en igualtat de condicions que la resta de ciutadans”.

S’entén en aquest aspecte, i en aplicació de la Llei 13/2014, que els ajustos raonables van de la mà d’acord amb l’aplicació conjunta d’una carrega que no sigui despro­porcionada.

La mateixa Llei, ens defineix el criteri de proporcionalitat com “la qualitat d’una mesura de millora de l’acces­sibilitat segons la qual els costos o les càrregues que implica estan jus­tificats, atenent els criteris següents:

  • Els efectes discriminatoris que comportaria per a les per­sones amb discapacitat que la mesura no es dugués a terme.
  • Les característiques de la persona, l’entitat o l’organització que ha de dur a terme la mesura.
  • La possibilitat d’obtenir finan­çament públic o altres ajuts.

L’article 15, estableix les condicions d’accessibilitat dels edificis exis­tents, on han d’assolir progressiva­ment les condicions d’accessibilitat que permetin a les persones amb discapacitat d’accedir-hi i fer-ne ús, d’acord amb els principis d’ajustos raonables i de proporcionalitat, però el mateix articulat ens diu que s’ha de determinar per reglament els ter­minis i les condicions per a aquesta adaptació, on el reglament ara per ara encara no s’ha redactat.

També es fa menció que a les actu­acions d’ampliació o de reforma en edificis existents, públics o privats, s’han de dur a terme de manera que, els itineraris de vianants i els espais d’ús públic o comunitari afectats per l’actuació, compleixin les condi­cions d’accessibilitat adequades a les necessitats dels usuaris i també a les possibilitats de l’espai i que en cap cas, aquestes obres no poden menyscabar les condicions d’ac­cessibilitat preexistents.

Reial Decret Llei 7/2015

El Reial decret legislatiu 7/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de sòl i rehabilitació urbana, fa menció en l’article 2 apa­rat 5) que els ajustos raonables “són les mesures d’adequació d’un edifici per facilitar l’accessibilitat universal de manera eficaç, segura i pràctica, i sense que comportin una càrrega desproporcionada”.

Per a determinar si una càrrega és proporcionada o no, s’hauran de tenir en compte els costos de la mesura, els efectes discriminatoris que la seva no adopció pot repre­sentar, l’estructura i les caracterís­tiques de la persona o entitat que l’hagi de posar en pràctica i la possi­bilitat que tinguin aquestes d’obtenir finançament oficial o qualsevol altra ajuda.

S’entén que la càrrega és despro­porcionada, en els edificis constitu­ïts en règim de propietat horitzontal, quan el cost de les obres repercutit anualment, i descomptant les aju­des públiques a què es pugui tenir dret, excedeixi de dotze mensuali­tats ordinàries de despeses comu­nes, de tota la finca. Aplicant la Llei 13/2014, on es fa menció d’uns cri­teris d’actuació i de principis i, amb allò que estableix el RDL 7/2015, tenim definit el que es ajust rao­nable i quin pot ser l’import màxim amb el qual ja no seria raonable fer la intervenció. Aquest ajustos rao­nables, cal que s’apliquin en edifi­cació existent per llei, però quines eines podem disposar els tècnics per poder justificar aquest mandat?

Cal veure primer de tot en quina nor­mativa ens movem i com s’hauria d’aplicar.

Codi Tècnic Part I i DB SUA

Segons la part I del cte, en el seu article 2 (modificat per la Llei 8/2013, de 26 de juny, de rehabilitació, rege­neració i renovació urbana) especi­fica que el Codi Tècnic de l’Edificació també s’aplica a intervencions en els edificis existents i el seu compli­ment s’ha de justificar en el projecte o en una memòria subscrita per un tècnic competent, juntament amb la sol·licitud de llicència o d’autorit­zació administrativa per a les obres.

Tanmateix també especifica que quan l’aplicació del Codi Tècnic no sigui urbanísticament, tècnica­ment o econòmicament viable o, si s’escau, sigui incompatible amb la naturalesa de la intervenció o amb el grau de protecció de l’edifi­ci, es poden aplicar, sota el criteri i la responsabilitat del projectista o, si s’escau, del tècnic que subscrigui la memòria, les solucions que per­metin el grau més elevat possible d’adequació efectiva.

Finalment també menciona que en les intervencions que es facin en els edificis existents, no es poden reduir les condicions preexistents. Per tant quines són les interven­cions que es poden realitzar en els edificis existents?

Instal·lació d’ascensor en edifici existent

En aquest aspecte, l’annex III de la part I del CTE, modificat per la Llei 8/2013, defineix:

Intervencions en els edifi­cis existents: es conside­ren intervencions als edifi­cis existents les següents:
a) Ampliació: aquelles en què s’incrementa la super­fície o el volum construïts.
b) Reforma: qualsevol tre­ball o obra en un edifici exis­tent diferent del que es porti a terme exclusivament per al manteniment de l’edifici.
c) Canvi d’ús.

Manteniment: conjunt de tre­balls i obres a efectuar periòdi­cament per prevenir el deterio­rament d’un edifici o reparacions puntuals que s’hi facin, amb l’objectiu de mantenir-lo en bon estat perquè, amb una fiabilitat adequada, compleixi els requisits bàsics de l’edificació establerts.

Tanmateix cal fer un aclariment, el CTE en el seu conjunt, no es exigible als edificis existents sempre i quan no es facin obres d’ampliació, refor­ma ni es canviï l’ús ,excepte les con­dicions d’accessibilitat, d’acord amb el RDL 1/2013.

Per poder aplicar el DB SUA en els edificis existents preval el que esta­bleix l’art.2 de la Part I, modificat per la Llei 8/2013, per tant quan aques­ta intervenció no sigui viable s’hau­rà de justificar en el projecte sota la responsabilitat i el criteri del projec­tista.

En aquest aspecte el mateix DB SUA, en l’apartat III de la Introducció, fa esment dels criteris d’aplicació, on especifica que es poden utilitzar altres solucions diferents de les que conté el DB, on en aquest cas, s’ha de seguir el procediment que esta­bleix l’article 5 del CTE, i documentar en el projecte el compliment de les exigències bàsiques.

Quan l’aplicació de les condicions del DB SUA en obres en edificis existents no sigui tècnicament o econòmicament viable o, si s’escau, sigui incompatible amb el grau de protecció, es poden aplicar les solu­cions alternatives que permetin la màxima adequació possible a les condicions esmentades.

Això ens determina que encara que apliquem el DB SUA en edificis d’ha­bitatges existents, la gran majoria de vegades no podrem donar com­pliment als apartats continguts en el DB, haurem de justificar el perquè no es pot i caldrà trobar solucions alter­natives, les quals puguin permetre la major adequació possible a les con­dicions d’accessibilitat establertes.

Aquestes solucions alternatives es poden trobar, normativament, per exemple amb el Decret 135/1995 del Codi d’accessibilitat.

Decret 135/1995, del Codi d’accessibilitat

El Decret 135/1995, es actualment vigent i juntament amb el DB SUA, son les normes tècniques que tenim establertes per l’accessibilitat.

Tanmateix l’àmbit d’aplicació del Decret 135/1995 en edificació exis­tent d’habitatges sols es d’aplica­ció quan es fan remuntes, segons l’article 28 apartat 2, on especifica que pel que fa a les obres de remun­ta sobre edificis que, com a mínim, disposin de planta baixa i planta pis, els quals s’hagin construït abans de l’entrada en vigor de la Llei 20/1991, de 25 de novembre (derogada per la Llei 13/2014), no es consideraran de nova construcció si no es produeix canvi d’ús en alguna entitat situada per sobre de la planta baixa.

Hi ha nombrosos mecanismes i solucions pensats per a la millora de la mobilitat en els edificis

La resta del Decret sempre fa men­ció d’edificis d’ús privat i d’edificis d’ús públic de nova construcció, i per aquets estableix uns requeri­ments en quan a itineraris, on per a edificis d’ús públic l’itinerari serà adaptat i per als edificis d’habitatges nous, l’itinerari serà practicable.

Si des de l’aplicació del Decret 135, tota l’edificació nova d’habitatges s’ha fet d’acord amb aquest pre­ceptes, ens trobem avui dia, amb un parc edificat relativament nou, el qual no compleix amb els paràme­tres que pot establir el DB SUA, però en canvi si apliquem els criteris del mateix DB SUA (III criteris generals d’aplicació), entenem que aquests mateixos edificis, amb petites reformes (per exemple, supressió del graó d’accés a l’edifici), estaríem dins d’una major adequació possi­ble a les condicions d’accessibilitat establertes.

 

Per Tant, i aplicant aquest concep­tes, una major adequació possible a les condicions d’accessibilitat al qual per diferents conceptes justi­ficables, no podem complimentar amb el DB SUA, podríem acabar aplicant el Decret 135/1995 en con­dicions d’itinerari practicable, sense oblidar, que per Llei, el 4 de desem­bre de 2017 es la data límit per fer aquest mandat.

Fet això, estaria resolt el problema, però malauradament la realitat del parc edificat existent no és una apli­cació directa, sinó que moltes vega­des s’ha d’aplicar el sentit comú, i plantejar altres solucions, que esti­guin dins dels marges establerts per poder donar alternatives raonables.

Plantejament final

El fet de no poder donar compliment al DB SUA o al Decret 135/1995, no anul·la l’opció de plantejar una resposta alternativa, amb la qual es pugui assolir un major grau de mobilitat en l’edifici, amb uns mínims, és a dir, si no podem col·locar un ascensor de mides DB SUA o Decret 135/1995, però sí que es pot realitzar un de mides inferiors, augmentem amb un grau elevat la mobilitat de les persones que resi­deixen en l’edifici.

El mateix Ministeri de Foment, coneixedor del problema, i donat que una solució per a totes les casu­ístiques no és possible, el desembre de 2015 va publicar el document de recolzament al document bàsic DB SUA, DA DB SUA/21, el qual en el seu contingut estableix paràme­tres d’actuació per fer possible una adequació efectiva de les condici­ons d’accessibilitat en els edificis existents. Altrament, també hi ha documents on administracions locals2, al veure que el compliment normatiu és difícil d’aplicar, plante­gen solucions alternatives, les quals estan en la sintonia del document de recolzament.

Per finalitzar i fent un resum del que hem exposat, analitzant la legislació vigent (RDL 1/2013, Llei 13/2014 i RDL 7/2015), la qual ens fixa com a data límit el 4 de desembre, amb la normativa tècnica aplicable (DB SUA i Decret 135/1995) i altres eines que plantegen solucions alternati­ves, haurem de ser capaços d’ava­luar si les condicions d’accessibilitat dels edificis existents, són suscepti­bles de poder aplicar aquest ajustos raonables, i si és així, la intervenció que es realitzi caldrà que es faci abans de la data límit establerta.

 

1 DA DB-SUA / 2 Adecuación efectivade las condiciones de accesibilidad enedificios existentes.
2 Document de l’Ajuntament de Barcelonasobre els criteris tècnics per a la interpretacióde la normativa aplicable per a la instal·lació d’ascensors en edificis existents.

PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra arquitectura Barcelona Caateeb corredor verd urbà espai urbà espai verd jardineria urbana remodelació renaturalitzat urbanisme

El triomf del verd

La història del Passeig de Sant Joan es va començar a escriure al segle XVIII, amb la construcció del Fort de la Ciutadella. L’any 1859, Ildefons Cerdà proposà la trama de carrers de 20m de l’Eixample barceloní a la qual hi destacaven vies principals, com el Passeig de Sant Joan, amb una secció de 50m amb calçada central i voreres amb doble alineació d’arbrat. Finalment, aquest projecte ha estat possible.

Escrit per i -

FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Reurbanització del Passeig de Sant Joan com a nou corredor verd urbà.
Ubicació: Passeig de Sant Joan (Tram Arc de Trimof/P. Mossèn Cinto Verdaguer), Barcelona.
Promotor: Ajuntament de Barcelona (PROEIXAMPLE-fase 1 /BIMSA-fase 2)
Project managers: Jordi Burguera, (F2); Carlos Loscertales, (F2); Gabriela Ferrari, (F2).
Autors del projecte: Lola Domènech, Teresa Galí, CIMEX enginyeria (F1); Lola Domènech, SIGNALIA ENGINYERIA (F2); Emily Rivers, Juliette Boulard I Anna Roque, (F1); Alex Flores, (F2).
Directors d’obra: CICSA, (F1); PAYMACOTAS, Victor Obradors, direcció d’obra (F2); Lola Domènech, assistència técnica d’autor (F2); Francesc Julvé, assistència técnica BIMSA (F2); Joan Piñol, assistència tècnica, BIMSA (F2)
Directors d’execució de l’obra: PAYMACOTAS, Gabriela Ferrari (F2)
Coordinadors de seguretat i salut: Angel Muñoz (UTE), Miguel Ángel Sáez (SIS BIMSA) (F2)
Constructors: FCC: Fomento de Construcciones y contratas (F1)
UTE: SACYR-SCRINSER, Romero Polo (F2)
Caps d’obra: Carlos Loscertales (F2)
Principals industrials:
Paviment: BREINCO;
Jocs infantils: BDU;
Bancs: ESCOFET;
Lluminàries Bali: ESCOFET;
Lluminàries de calçada CARANDINI;
Separador continu biodegradable: FUSTERIA GELI;
Estabilitzadoe de plàstic reciclat: DIGEBIS;
Tapes de registre: FUNDACIÓ FABREGAS
Dates acabament:
març 2011 (F1), desembre 2014 (F2)

Premi Catalunya Construcció 2015 en la categoria d’Intervenció en edificació existent

La recuperació urbanística de Barcelona iniciada als anys 80 es centrà, sobretot, en dignificar aquest espai. La ciutat olímpica accelerà l’execució d’aquests projectes, emfatitzant l’espai públic. Però el teixit urbà de Barcelo­na té mancances. La lluita pel verd urbà que encapçalava les campanyes dels anys vuitanta sembla haver quedat relegada en últim lloc, per darrera de paraules com “eficiència”, smart o “innovació tecnològica”. Els rànquings, en qüestió d’espais verds, no són tant favorables per la ciutat comtal: metròpolis poblades com Nova York o fins i tot ciutats industrials com Rotterdam la superen amb escreix en valors de verd urbà per càpita.

Al Passeig de Sant Joan es va intervenir l’any 1985, a la plaça Tetuan i l’any 1998 en el tram superior entre l’avinguda Diagonal i Travessera de Gràcia, canviant paviment, arranjant els parterres, instal·lant jocs infantils i un carril bici.

Però la història del Passeig de Sant Joan es va començar a escriure al segle XVIII, amb la construcció del Fort de la Ciutadella. Entre el Fort i l’actual carrer del Rec restà un espai on s’urbanitzà un passeig entre els anys 1795 i 1802 que s’anomenà Passeig de Sant Joan (tot i que no coincideix amb l’emplaçament de l’actual).

L’any 1859, Ildefons Cerdà proposà la trama de carrers de 20 m de l’Eixample barceloní a la qual hi destacava unes vies principals amb una secció de 50 metres amb calçada central i voreres amb doble ali­neació d’arbrat.

El Passeig de Sant Joan n’és una d’elles, així com la Gran Via, Paral·lel i Passeig de Gràcia. Es va traçar com a projecció d’aquell Passeig de Sant Joan i es convertí en una via de 50 metres d’ample i 2 quilòmetres de llargada, que connectava la Ciutat Vella amb Gràcia. La idea de Cerdà era comunicar el districte de Gràcia amb el de la Barceloneta, però no fou possible per la presència del Parc de la Ciutadella i, sobretot, per les vies del tren.

Dècades més tard, un altre esdeveniment va reafirmar el valor d’aquesta via: la celebració de l’exposició universal de 1888, incorporant l’Arc de Triomf, que feia de porta de l’Exposició.

El Passeig de Sant Joan com a corredor verd urbà

L’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona proposa 5 corredors verds urbans a Barcelona. Es tracta d’una xarxa d’eixos verds transversals que enllacen els grans espais públics i espais verds del municipi a manera de corredors de connexió entre el Litoral i la Serralada de Collserola i longitudinalment, entre el riu Besós i el Llobregat : 1. Collserola-Montjuïc; 2. Collserola-Ciutadella; 3. Collserola-Fòrum; 4. Corredor Collserola; 5. Corredor litoral.

Un corredor verd a la ciutat és una franja contínua amb presència domi­nant de vegetació i ús exclusiu o prioritari de vianants i bicicletes que travessa el teixit urbà i connecta amb parcs urbans i ecosistemes de l’entorn. Dins el corredor Collserola-Ciutadella es troba l’eix del passeig de Sant Joan com a protagonista.

La continuïtat del traçat era clau per garantir la funció de l’eix al llarg del seu recorregut i és per això que es decidí una secció homogènia per tot el passeig.

La calçada original estava sobredimensionada pel tràfic, s’ha acostat aquest espai de circulació i s’ha convertit en zona de trànsit pacificat

Per potenciar i prioritzar aquest objectiu, el projecte del nou Pas­seig de Sant Joan proposa incorpo­rar dues noves alineacions d’arbres a banda i banda dels plataners ja existents. El fet de proposar un bulevard i no una rambla, tal i com es va estar discutint durant el pro­cés de projecte, va facilitar aques­ta solució. La secció simètrica en bulevard i les mesures que aquest suposaven, ampliant voreres des de 12,5 m a 17 m, permetia conservar l’arbrat centenari existent i afegir altres elements vegetals per potenciar la idea del corredor verd.

Les voreres es distribueixen de manera funcional, una zona de 6m amb panot tradicional de 20×20 cm per al pas de vianants i d’accés a habitatges i comerços. Una altra àrea d’11 m entre la vorera i la calçada on es troba la vegetació (tant l’existent com la nova). Aquesta àrea va variant en funció de les activitats que demanda cada tram: zones d’estar, jocs infantils, terras­ses de bar, etc.

Es van incorporar tot un sistema d’arbustives autòctones per tal de con­tribuir a enriquir la biodiversitat i el subsòl. La idea era plantejar 3 tipo­logies en alçada, depenent de la proximitat a la calçada, i 3 tipologies cromàtiques, per tal d’oferir variabilitat visual al conjunt.

La proposta contínua i coherent amb els criteris sostenibles ha evitat que els espais verds esdevinguin parèntesis urbans, creant així una capa contínua de vegetació i fent ús del parcs existents, l’arbrat viari i el poten­cial enverdiment del passeig, reduint el trànsit motoritzat. Aquest fou l’altre guany: es van reduir els carrils rodats donat que el passeig de Sant Joan estava sobredimensionat en aquest aspecte. Dels 3 carrils per cada sentit de circulació es van eliminar un per banda, deixant-ne un carril de circulació i un per bus a cada banda.

Olor de terra humida: paviment drenant versus paviment dur

Però traslladar l’atmosfera del Parc de la Ciutadella al Passeig de Sant Joan no podia consistir tan sols en quelcom superficial i evident, sinó quelcom d’arrel: introduir vegetació limitadament en parterres i pavi­mentar tota la resta amb formigó era una opció molt més fàcil, per suposat, però no ha estat el cas. La utilització d’un paviment drenant acompanya la filosofia d’ecoeficiència que es plantejava com a punt de partença. No oblidem que a Barcelona el 64% del sòl està impermeabi­litzat, cosa que dificulta la infiltració de les aigües pluvials.

El verd es trepitja, es respira, s’olora… no s’ha proposat un verd contem­platiu, tot s’ha de poder trepitjar. Un verd que es mulla, canvia amb la llum, les estacions de l’any, que es transforma originant espais canviants.

La utilització d’un paviment drenant acompanya la filosofia d’ecoeficiència que es plantejava com a punt de partença.

Catifa modulada i flexible

Calia adequar l’espai urbà als diferents usos, fent possible la seva con­vivència. Els 17 metres de vorera s’organitzen deixant 6 metres lliures per a recorregut de vianants, i 11 metres de zona arbrada conforma les zones d’estar (bancs, jocs infantils, terrasses de bars, etc.). Era evident que la calçada original estava sobredimensionada pel tràfic, així doncs, s’ha acostat aquest espai de circulació i s’ha convertit en zona de trànsit pacificat. A la part central, carril bici segregat.

Un dels valors d’aquesta modulació que podent haver estat rígida i poc flexible, s’ha adaptat tanmateix, a la realitat de cada tram, transformant-se, sense perdre la unitat ni la geometria (i per suposat, la filosofia de projecte i la continuïtat lineal del passeig).

Hi ha veritablement un abans i un després del Passeig de Sant Joan. El projecte de Lola Domènech i el seu equip és digne d’elogis a molts nivells i facetes. El resultat que tan fàcilment sembla fluir és el resultat de la lluita que durant el procés van dur a terme la seva autora i tots aquells que van col·laborar. Gràcies per traduir tan bé allò que devem estar dibuixant amb les nostres formes de viure. Bravo!

 

Construir espai urbà

La intervenció que ens disposem a analitzar comprèn el tram de passeig que es troba entre la plaça Tetuan i Mossèn Cinto Verdaguer (fase 2). En síntesi, es redueixen els carrils de circulació, es prioritza l’ús per a vianants, es configura un carril bici segre­gat de la calçada de vehicles, i s’augmenta l’espai verd i per conformar un corredor biodi­vers que enllaça amb la fase 1 i fins al Parc de la Ciutadella. Per quantificar l’envergadura de l’obra s’extreuen les següents dades aproximades: 50 m d’ample de façana a façana en un tram de 4 illes de l’Eixample, uns 11.500 m2 aproximadament d’aglomerat asfàltic, uns 3.000 m2 de parterres, i uns altres 21.000 m2 de paviments per a vianants i drenants, amb els respectius substrats, subbases, encintats, vorades i xarxes de serveis.

La implantació defineix un eix de circulació longitudinal de vianants de 6 m d’ample que discorre adjacent a la façana dels edificis, i en la què s’alineen els passos d’encreuaments dels carrers transversals. Entre aquest eix i la calçada s’organitza una faixa amb diferents tractaments d’espais verds i zones d’estada. Per a la circulació rodada s’ha priorit­zat el carril bus junt a la línia de calçada, motiu pel qual s’ha desplaçat el carril bici a l’eix del vial, amb caràcter segregat, i aprofitant també per incorporar-hi traces de vegetació. Les zones d’aparcament i càrrega-descàrrega s’organitzen a les cantonades, reservant només en les vores de la calçada les interferències corresponents als passos de vianants, les parades d’autobús, o eventuals servituds d’accés rodat per la vorera.

 

Faixa verda i usable

L’encert de la solució adoptada consisteix en proporcionar diferents possibilitats d’ús a l’ample espai que transita entre les façanes i la línia de calçada, i que va adoptant diferents funcions en una solució de con­tinuïtat que l’usuari pot adequar al seu interès. Junt a l’alineació de les edificacions se situa el camí estrictament de trànsit de vianants, i a par­tir d’allà comença una gradació de l’espai lliure que va intensificant el caràcter enjardinat fins a conformar un límit vegetal a la frontera amb el trànsit rodat.

Aquesta faixa comprèn zones d’estada, jocs infantils, itineraris de pas, parades d’autobús, i altres espais lliures per a usos diversos com ara per implantació de terrasses de bar. En qualsevol cas sempre es manté el caràcter de zona verda que s’aconsegueix amb l’alternança de parterres i amb la disposició al mateix nivell d’un paviment mixt de peces amb juntures obertes, amb subbase drenant i intersticis enjardinats que permeten l’absorció de l’aigua en el terreny. El verd es barreja amb les zones d’estada i esbarjo per configurar un espai amb molta potencialitat, amb un enjardinat divers i sostenible, triant acuradament les espècies arbustives, tenint en compte l’adequació a l’entorn, el manteniment, els colors de les fulles, de la floració, les textures i les altures de les plantes per aconseguir el volgut efecte envoltant. Enmig d’aquesta faixa verda la remodelació conserva els arbres existents, que pertanyen ja al patrimoni imaginari dels ciutadans, es reposen les unitats malmeses, i es creen unes noves línies d’arbrat de diferent tipologia i altura.

L’encert de la solució adoptada consisteix en proporcionar diferents possibilitats d’ús a l’ample espai que transita entre les façanes i la línia de calçada

El paviment drenant. Una solució constructiva innovadora

El paviment drenant es construeix sobre una esplanada ben compactada, mitjançant l’estesa d’una capa de base granular on descansen les peces de paviment de formigó prefabricat, deixant uns espais de juntura oberta d’ample variable. Les peces es col·loquen sense amor­terar, separades per deixar uns espais de juntura que augmenten conforme s’apropen a la calçada, que s’omplen amb substrat per formar un entapissat verd, o bé s’omplen amb sauló en altres espais com ara terrasses. Les juntes compten amb separadors i estabilitzadors que fixen la posició del paviment, aporten estabilitat i eviten l’erosió.

La utilització d’un paviment drenant acompanya la filosofia d’ecoeficiència que es plantejava com a punt de partença.

Aplicació de criteris de sostenibilitat i biodiversitat

  • Recuperació de l’arbrat centenari existent (plataners), substituint exclusivament els arbres morts o malalts
  • Incorporació de dues noves alineacions d’arbres de fulla caduca a banda i banda dels existents.
  • Preparació i disseny d’un paviment drenant i permeable que garantirà el correcte desenvolupament de l’arbrat i la vegetació.
  • Proposta d’arbustives de coloració i floració diferent que contribuiran a generar un sistema biodivers.
  • Selecció d’arbustives adients al clima i a l’activitat urbana amb el mínim manteniment

El cost

A la taula de cost s’hi repercuteixen diversos conceptes col·laterals al tractament urbanitzador, com ara enderrocs (9,4%), instal·lacions de drenatge i aprofitament freàtic (7,4%), o les estructures associades al metro, FFCC o Museu del Clavegueram (3,73%), operacions que suma­des assoleixen un pes del 20% del pressupost.

El capítol de ferms i paviments representa un terç del cost total, que repercutit sobre les àrees relatives desprèn un cost mig de 41€/m2, i inclou les següents unitats amb uns costos unitaris mitjans de cada tipo­logia de:

  • Bases de tot-u i/o de formigó (11,8€/ m2)
  • Paviment de peces de formigó (29,5€/ m2)
  • de peces de formigó i parterres (31,4€/ m2)
  • de rajola hidràulica (16,5€/ m2)
  • de mescla bituminosa (15,7€/ m2)
  • de morter acolorit (50,6€/ m2)
  • de microaglomerat (14€/ m2)
  • Rigoles i vorades (35,6€/m)
  • Encintats i escocells (22,8€/m)

Les instal·lacions comprenen un sistema d’enllumenat amb leds que millora l’eficiència i redueix el manteniment, i unes lluminàries a dife­rent alçada per als espais de vianants que evita la dispersió lumínica. Contempla també el traçat d’una infraestructura de xarxa de dades i senyals febles que inclou la ubicació de punts accés WiFi i permet la con­nexió de sensors de control i la gestió del sistema el rec i l’enllumenat. Tot plegat representa un 12,56% del pressupost.

Un altre 12,17% se l’emporta les unitats relatives a la jardineria i rec, amb degoters i dispersors retràctils, connectada a la xarxa d’aprofitament de les aigües freàtiques. Un pes similar del 10,9% correspon a la senyalit­zació, import del qual més de la meitat correspon a la semaforització, i més d’una tercera part a disposicions de senyalització i de protecció durant les obres. La resta del cost es distribueix un 7% per a elements d’equipament, i un 3,2% al capítol de seguretat i salut.

Del l’import total de la inversió s’extreu una ràtio mitjana de cost amb relació a la superfície total que engloba la intervenció, que ascendeix a 115€/m2 de preu PEM, i que amb un 13+6% de DGO+BI resulta aproximadament de 137€/m2.

[table id=2 /]

PUBLICITAT

L'Informatiu autoconsum autoconsum fotovoltaic autocosum elèctric bateries Caateeb eficiència energètica estalvi energètic Impost al sol plaques fotovoltaiques Tecnologia tecnologia fotovoltaica

Tot el que cal saber sobre l’autoconsum fotovoltaic

Autoconsumir electricitat és la forma més econòmica i ecològica de generar electricitat a la nostra casa, edifici o nau industrial. A més, podrem reduir considerablement el nostre impacte ambiental en el consum d’energia, i reduirem la dependència dels combustibles fòssils. La vida útil de les plaques fotovoltaiques es pot allargar més enllà dels 40 anys.

Escrit per -

Perquè és la forma més econòmica i ecològica de generar electricitat a la nostra casa, edifici o nau industrial. Podem autogenerar amb energia solar –total o parcialment– l’energia que consumim, a un preu més barat que el de la xarxa elèctrica, i de forma 100% neta i sostenible. Tinguem en compte que a Espanya les renovables representen el 40% de l’electricitat de la xarxa, i a Catalunya representen poc més del 18% (on l’energia nuclear és dominant). Per tant, autoconsumint electricitat podrem reduir considerablement el nostre impacte ambiental en el consum d’energia, i reduirem la dependència dels combustibles fòssils (que avui a Espanya és del 74%). El preu més econòmic de la fotovoltaica s’explica per la baixada de preu que ha tingut aquesta tecnologia: d’un 80% en només 5 anys, el que fa que avui ja no siguin necessaris els ajuts econòmics per aquesta energia.

Surt a compte?

Les plaques fotovoltaiques estan garantides pel fabricant durant 25 anys, i la seva vida útil es pot allargar més enllà dels 40 anys. Per tant, quan comprem una instal·lació fotovoltaica estem comprant l’energia que podrem gaudir durant tots aquests anys (el sol no ens passarà factura). El retorn de la inversió acostuma a ser de sis a nou anys, i es pot allargar uns mesos (o algun any) si li aplica l’impost al sol. En el cas de necessitar bateries, o tenir bastants excedents a la xarxa, els retorns es poden allargar per sobre dels deu anys. Aquests terminis, però, es poden reduir considerablement si es tenen en compte ajuts (a Barcelona arriben al 60%), avantatges fiscals que cada vegada més ajuntaments estan oferint (reduccions IBI, etc), o les subvencions a les bateries que té previst tornar a donar la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat estima que només amb l’autoconsum fotovoltaic sobre coberta podem assolir un 52% del consum elèctric total

I l’impost al sol, quan aplica? S’està cobrant?

El RD900/2015 contempla l’aplicació de l’impost al sol (peatge a l’autoconsum) per aquells que tinguin contractats més de 10 kW. La immensa majoria dels habitatges, doncs, queden exempts d’aquest impost: el 95% dels comptadors de Catalunya tenen contractats menys d’aquesta potència. I pels que sí que aplicaria aquest impost: convé tenir-lo en compte en el balanç econòmic de la inversió: acostuma a representar un 15% dels estalvis que estem tenint, i com s’ha dit, el seu impacte seria allargar només uns mesos o algun any el retorn de la inversió. A dia d’avui, després de més de 2 anys de l’aprovació del Reial Decret, encara no s’està cobrant, i veurem què passa en el context europeu, on s’està situant l’autoconsum en l’eix de la transició energètica.

Quin cost té? Quanta energia deixaré de comprar a la xarxa?

Una instal·lació domèstica (entre 2 i 5 kW, amb bateria), pot costar entre 8.000 € i 20.000 €, i podem estalviar entre un 70% i 95% de l’energia que consumim. Podem arribar al 100%, i inclús desconnectar-nos de la xarxa, però econòmicament ja no surt tan a compte: cal sobredimensionar la instal·lació de plaques i bateries, i preveure un sistema de backup (un generador d’emergència). És millor instal·lar una bateria de poca capacitat (amb l’autonomia suficient per unes poques hores, just per acumular l’excedent del dia) i fer servir la xarxa elèctrica com a backup. Les instal·lacions més grans, per a edificis i naus industrials, sovint no requereixen bateries, i el cost és d’uns 1500 €/kW. Les més grans, de més de 100 kW, poden tenir un preu per sota de 1000 €/kW. En instal·lacions per empreses és habitual arribar a cobrir entre el 20 i 40% del consum de la xarxa elèctrica. El límit l’acostumen a posar els excedents i l’espai disponible a la coberta. I, com veurem a continuació, la baixada de preu de les bateries farà que aquestes arribin també massivament a les empreses.

I si tenim excedents?

Amb l’energia que generen els panells i que no s’autoconsumeix al moment podem fer bàsicament tres coses:

  1. Emmagatzemar-la en una bateria pel seu consum posterior (al vespre, per exemple).
  2. Injectar-la a la xarxa, i vendre-la al mercat elèctric. El seu preu de venta serà més baix que el preu que tenim per la compra d’electricitat, però almenys no la regalarem.
  3. Posar un dispositiu d’injecció zero, que limita la producció segons el consum en cada moment. Aquesta opció ha perdut bastant sentit amb la normativa actual. Qualsevol d’aquestes opcions implica un aprofitament no tant econòmic com el que representa d’estalvi instantani de consum de xarxa, el que farà allargar inevitablement el retorn de la inversió en uns mesos o inclús anys. En alguns casos, però, no hi ha més remei que tenir excedents, i tot i això l’autoconsum pot seguir sent una opció molt interessant.

Quan comprem una instal·lació fotovoltaica estem comprant l’energia que podrem gaudir durant més de 40 anys

Amb bateries o sense?

Exemple d’una bateria instal·lada en un habitatge

Dependrà de com sigui la corba de consum horari. Lògicament instal·lar bateries implica un sobrecost, pel que serà més viable en els casos en què l’energia excedentària sigui prou significativa. En el cas de l’autoconsum domèstic, per exemple, les bateries gairebé sempre seran necessàries, ja que durant les hores de més radiació solar no estem a casa i l’energia excedentària és molt important. Les empreses també baixen, lògicament, el seu consum durant els caps de setmana i dies festius. Aquí caldrà valorar si és millor dimensionar la instal·lació per no tenir excedents, o fer-la més gran per injectar i vendre l’electricitat o acumular-la en bateries. Les bateries, a més, tenen altres avantatges: reduir la potència contractada (treballen en paral·lel a la xarxa, podrem sumar la potència de la bateria a la potència de la xarxa amb la opció de peak shaving), i evitar el consum d’energia en les hores punta (perquè l’haurem emmagatzemat en les hores vall).

Quin espai necessitem?

Un panell convencional té una potència mitjana de 275 W i ocupa una superfície de 1,6 m² . En un habitatge necessitarem entre 8 i 16 panells, ocupant una superfície entre 14 i 25 m² . En edificis i naus podem considerar una superfície necessària d’uns 10 m² /kW. També cal preveure l’espai per l’armari de proteccions, el comptador, l’inversor i la bateria. Necessitarem un pany de paret, a partir d’uns 4 m² per les instal·lacions petites. Els equips inversors també es poden posar a la coberta.

Com està evolucionant la tecnologia fotovoltaica?

El principal material que s’utilitza per fabricar els panells fotovoltaics és el silici cristal·lí, i així ha estat des de la fabricació dels primers panells comercials. Hi ha hagut moments en què semblava que altres materials (com el silici amorf, CDTE, CIgS) li podien treure l’hegemonia, però el silici cristal·lí ha aconseguit rebaixar considerablement el seu preu, i seguir augmentant progressivament la seva eficiència (avui arriben al 22%), el que li ha permès seguir dominant el mercat (ha anat mantenint una quota de mercat del 90%). En aplicacions fotovoltaiques per integració en edificis és on segurament s’aniran imposant les alternatives de materials, que permeten transparències, flexibilitats i tonalitats diferents de color. Com a nous materials: hi ha moltes esperances posades en la prevoskita, un mineral que podria fer rebaixar encara mes els costos de la fotovoltaica. De moment està en fase de laboratori, sent la tecnologia que durant els darrers anys més està augmentant la seva eficiència.

I les bateries?

El que està passant amb les bateries recorda el que ha passat amb el silici: el ió-liti està dominant el mercat, està tenint una important baixada de seu preu (més d’un 60% en només 3 anys), i comença a tenir la competència de nous materials: s’espera que el grafè faci augmentar la capacitat d’emmagatzematge, a uns preus més baixos que el ió-liti. Veurem si aquest podrà, com fins ara ha fet el silici en els panells, mantenir l’hegemonia en les bateries.

I quin potencial tenim amb l’autoconsum?

La Generalitat estima que només amb l’autoconsum fotovoltaic sobre coberta podem assolir un 52% del consum elèctric total. Ocupant només un 1,3% de la superfície de Catalunya (una petita part del terreny sense ús) podríem generar un 106% del que necessitem. És només una dada del potencial que té la fotovoltaica. Si tenim en compte, a més, les altres energies netes (l’eòlica principalment), queda clar que el 100% renovable és totalment possible (i pel bé del planeta i de la nostra salut, seria convenient arribar-hi quan abans millor). Avui la fotovoltaica aporta només el 0,9% de tot el consum elèctric a Catalunya. Tenim la tecnologia, i ara a un preu més barat que la convencional. A què esperem?

PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra aparellador arquitectura Caateeb Casa de l'aigua construcció industrial constructucció lleugera en fusta edificis patrimonials patrimoni rehabilitacio

La Casa de l’Aigua

L’abastament d’aigua a la ciutat de Barcelona sempre ha estat complex ja des de l’època romana. La Casa de l’Aigüa, construïda l’any 1917 per encàrrec de la Companyia d’Aigües de Barcelona responia a la necessitat de millorar les condicions higièniques del subministrament. Destaca el fet que és un dels primers edificis construïts amb formigó armat de la ciutat.

Escrit per , i -

L’abastament d’aigua a la ciutat de Barcelona sem­pre ha estat complex ja des d’època romana. El 1891 es compraren uns terrenys per construir els dipò­sits que recollirien l’aigua provinent de Montcada, potabilitzar-la i traslladar-la a altres dipòsits que pel sistema de caiguda portessin l’aigua a la ciutat (aquests últims mai s’arribaren a construir).

FITXA TÈCNICA

Nom de l’obra: Casal de barri a l’interior dels pavellons edl conjunt de La Casa de l’Aigua.
Ubicació: Avinguda de Vallbona s/n. Barri de la Trinitat Nova, districte de Nou Barris. Barcelona
Promotor: Ajuntament de Barcelona. BIMSA Districte Nou Barris
Project Manager: Àlex Fraile
Autors del projecte: Barto Bussom / RGA arquitectes
Col·laboradors del projecte: Elena Garcia, Mikel Soro, Anna Pi, Xavier Ruscalleda (RGA aquitectes). Joaquim Carbonell, Jaume Balanyà (Quadrant)
Directors d’obra: Barto Busom
Directors d’execució de l’obra: David Guillem i Pedro Ortiz / E3 Solinteg
Coordinador de seguretat i salut: Josep Augé
Constructor: Construcciones Deco
Cap d’obra: Ivan Romera
Principals Industrials: Egoin, estructura de fusta Mercadomótika, instal·lacions Alumini CMC Manresa, serralleria Valls Germans, envidrats

Barcelona i l’arquitectura de l’aigua

L’arquitecte Pere Falqués creà, per a aquesta finali­tat, una sèrie d’edificis singulars que allotgerien la maquinària de depuració, tallers, i una caseta pel guarda. Inicialment, tots aquests edificis ocupaven una sola i extensa finca que actualment es troba divi­dida per la Meridiana, restant així:

  • Pavelló de tractament d’aigua i casa annexa, a la part superior.
  • I els recintes de bombeig i casa del guarda, a la part inferior.

Des d’aquest darrer, es bombejava l’aigua per unes conduccions subterrànies fins al pavelló superior on es clorava i es feia arribar l’aigua ja higienitzada , mit­jançant aqüeductes i conduccions subterrànies, fins a les aixetes dels ciutadans.

L’emplaçament que ens ocupa consisteix en un recin­te modernista, dissenyat com he dit per Falqués, i acull l’antiga estació de distribució d’aigües i la casa del guarda, al barri de Trinitat Nova. Fou construït l’any 1917 per encàrrec de la Companyia d’Aigües de Barcelona, després d’una epidèmia de tifus a la ciutat.

Fou la primera vegada que s’incorporava la cloració com a mesura d’intervenció de malalties a la ciutat. Va estar en funcionament fins al 1989 i després quedà en desús.

Es tracta de dues edificacions situades en un reciente tancat i col·locades perpendicularment entre si. La major té unes dimensions de 12 x 4.5 m i l’altra, 4.5 x 4.5 m. Les dues són de planta baixa i amb coberta a dues aigües. La diferència de cota entre ambdues és de 1.90m, un dels detalls que caldrà solucionar amb la intervenció.

A Barcelona, una de les referències estrella de l’arquitectura de l’aigua rehabilitada i incorporada a l’ús contemporani és l’antic dipòsit d’aigües, avui biblioteca de la UPF, un espai interior abrumador, una meravella de maó amb una escala molt superior, això sí, a l’exemple que aquí ens ocupa, i amb una clara referència a una de les joies més impressionants que mai he vist en arquitectura de l’aigua: la Piscina Mira­bilis, als afores de Nàpols, un veritable laberint d’arcs que configuren un espai absolutament màgic.

Destaca el fet de què es tracta d’un dels primers edi­ficis construïts amb formigó armat de la ciutat. Pre­nent com a base geomètrica el gran dipòsit de formigó soterrat de dimensions 60 x 45 x 4m, compartimentat en una quadrícula de pilars de formigó armat de 30 x 30 cm, de 4 x 4 m, que fan la funció de base estructu­ral, els dos edificis s’alcen sobre rasant topogràfica, alineats i en simetria amb l’eix del dipòsit.

Intervenció silenciosa

L’encàrrec complet de rehabilitació va ser triple, divi­dit per a tres tècnics diferents:

  • Arranjament dels espais exteriors.
  • Reforç d’estructura original i impermeabilització de coberta
  • Actuació de reconversió en casal del barri amb la construcció d’un nou volum de connexió entre els edificis existents, (aquest és l’encàrrec que expo­sem).

Trobem disparitat de criteris d’intervenció en els edificis patrimonial i les seves rehabilitacions: hi ha casos en què es prioritza el contrast, com en el cas de l’ampliació del Royal Ontario Museum, de Daniel Libeskind, o en l’edifici Hearst Tower, de Norman Foster a Nova York, en el límit entre el que podríem considerar rehabilitació o obra nova amb excusa.

Sovint s’intenten intervencions discretes, poc pesants, com en el cas de la intervenció en el Museu Emilio Caraffa o a l’edifici de l’obra Social de la Caixa Sabadell, d’Esteve Bonell i Josep Maria Gil. D’altres, o altres de més pesants i invasores com el cas del Caixa­fòrum de Madrid.

L’estadi previ a la intervenció, fase d’obres i intervenció acabada

L’encàrrec a la Casa de l’Aigua consistia en incloure el programa de l’Ajuntament de Barcelona: transfor­mació dels pavellons en un casal de barri, connectar els dos pavellons, solucionant la diferència de cota i crear un recorregut adaptat fins al dipòsit, que fins aleshores, només era accessible des d’unes escales verticals sota unes trapes amb accés del del pavelló del guarda. Calia que el dipòsit esdevingués un espai d’ús polivalent per a la ciutat.

La intervenció té una vocació discreta i efímera, el nou volum que uneix els pavellons preexistentes, podria ser desmuntat, sense malmetre el conjunt. De fet, no toca directament les edificacions originals, sinó, a través d’un element auxiliar de fusta que uneix les arquitectures.

El nou volum de connexió de les edificacions exis­tents aposta de ple per la fusta, que tal i com els autors diuen, és el formigó del segle XXI. Aquest nou element és pura estructura, no té ornamentacions, i és d’una geometria clara, que emergeix del món geomètric del dipòsit.

Per tant, no s’altera l’austeritat industrial del lloc ni la seva morfologia, subordinant la nova construcció a l’arquitectura existent. Ben bé al contrari, es potencien aquests trets. Tampoc no es modifica l’ambient interior, ple de llum, diàfan, industrial i sense ornaments.

 

 

La reutilització és, sens dubte, la manera més paradoxal, audaç, i difícil de valorar el patrimoni, consistent en reintroduir un monument en el circuit dels usos vius. Françoise Choay, L’alegoria del patrimoni

El cos afegit és sorprenentment transparent des de l’interior, per­metent veure les façanes i els espais interiors dels pavellons patrimonials i, encara més sorpre­nentment, el cel. I és sorprenent, perquè, si sóc sincera, no m’ho esperava, després de veure foto­grafies exteriors del conjunt, on les fusteries negres de la fusta pintada, prenien un protagonisme que no té al natural.

La supervivència de qualsevol edifici passa neces­sàriament per la seva intervenció i, pel general, supo­sa una intensificació o un canvi d’ús, que sol compor­tar un augment de volum i que sol incorporar nous llenguatges, materials o sistemes constructius.

Cal fer l’edifici patrimonial, doncs, compatible amb el llenguatge propi de la nostra època, fet que suposa un interessant repte pels autors dels projectes de reha­bilitació. En la convivència de llenguatges, els canvis d’ús i les ampliacions dels edificis sempre prevaldran el respecte i la posada en valor dels indrets existents, que seran prioritaris.

Cal abordar la intervenció sense caure, això sí, en con­servadurismes dogmàtics, amb el respecte just. Cal sempre defensar la intervenció basada en els canvis d’ús com a via per a la recuperació de la seva arqui­tectura.

En el cas que ens ocupa, l’espai de transició entre els dos cossos preexistents es resol amb un volum pris­màtic de vidre i fusta que preten enfatitzar la seva desaparició. Subtilitat en la intervenció potenciant, com a principal objectiu, els valors patrimonials del conjunt del segle passat i, fins i tot, la seva millora. Amb l’ús d’un llenguatge contemporani, la proposta rejoveneix i reafirma la imatge dels edificis existents.

Així, es posa en valor l’edifici patrimonial al mateix temps que s’aporta un nou llenguatge, sense conflic­tes, captant el pols de l’arquitectura existent i harmo­nitzant geometries, ritmes, …essències. Rehabilitar és, en certa mesura, recuperar la tríada vitruviana per a l’edifici intervingut: Firmitas, Venustas, Utilitas.

Un equipament apreciat

La rehabilitació de la Casa de l’Aigua ha significat una valorització d’aquesta edi­ficació i de l’indret on s’emplaça, en el límit de la ciutat i al costat de l’autopista d’entrada. Es tracta d’una antiga construcció de servei destinada a dipòsit d’aigua i de tractament previ a la distribució. La intervenció suposa la reconversió d’un edifici singular en un apreciat equipament per a ús cívic que compta també amb un ampli espai de jardí exterior.

Constitueix un element patrimonial present en la memòria del veïnat que havia quedat en desús, i que amb la rehabilitació ha esdevingut un nou referent d’activitat i caracterització d’aquest sector de ciutat. El projecte respecta la configuració i imatge original, alhora que resol amb encert la complexitat d’habilitar un recinte destinat a reunió i activitats d’ús públic, a partir d’uns espais preexistents específicament concebuts per a l’antiga funció de servei a unes instal·lacions industrials.

Condicionament d’una antiga construcció industrial

L’edifici consta de dos volums, un pavelló petit i un pavelló gran, situat al damunt i en la part central d’una planta soterrani de grans dimen­sions que constituïa pròpiament l’antic dipòsit d’aigua i que abraça tot el recinte del pati delimitat amb la tanca de la finca. El pavelló gran es troba lleument més elevat ja que existeix un nivell de soterrani intermedi on apareixen cambres funcionals, passos de serveis, galeries, i accessos de circulació i manteniment per a la manipulació de les antigues canonades i vàlvules reguladores. Una de les sorpreses que amaga l’edifici és l’accés a una galeria subterrània que condueix a un altra construcció situada més avall, a la Trinitat Vella, creuant per sota de l’actual Meridiana.

Una de les sorpreses que amaga l’edifici es l’accés a una galeria subterrània que condueix a una altra construcció situada més avall a Trinitat Nova

 

La intervenció

Vista interior del dipòsit

La intervenció es concentra en el condicionament de la planta baixa i de la superfície exterior que es troba damunt la coberta del dipòsit soterrat, a la vegada que s’han arranjat els accessos al soterrani i les galeries de servei per permetre les visites i les tasques de man­teniment.

Els dos pavellons s’han unit amb un cos neutre amb voluntat d’aparentar invisible, que proporciona una continuïtat de l’espai interior en una mateixa unitat operativa. Essencialment l’equipament defineix dues sales: una al pavelló petit, de caràcter versàtil per a activitats de petit format i que permet integrar també la recepció i el control d’accés; i una gran sala que ocupa tot el pavelló principal amb visió perimetral al pati exterior. Entremig es construeix un volum d’enllaç intermedi que articula les circulacions, absorbeix el desnivell entre ambdós cossos, i actua de nucli de serveis on s’ubiquen els lavabos, un ascensor, la nova escala de descens als dipòsits soterrats, i les sortides directes al pati.

El nou cos intermedi es resol amb elements de fusta i finestrals vidrats que li aporten transparència visual, amb el propòsit de no entrar en competència amb el sistema constructiu dels edificis preexistents. Els paraments configuren pantalles de fusta que supor­ten el forjat i l’escala també de plaques de fusta.

Distribució de cost

El desglòs de capítols de pressupost s’ha reagrupat en grans lots a fi de visualitzar la distribució de costos de la inversió. El gruix dels imports es reparteix en tres fraccions semblants, cadascuna d’elles properes a un quart de l’import total, corresponents a l’estructura, l’envolupant, i els acabats, concretament amb una incidència del 26%, 23% i 24% respectivament.

Cal distingir però, l’assignació d’aquests imports: gran part del cost referit a l’estructura (un 88%) i més de la meitat de l’envolupant (un 59%) recau en la construcció de l’edifici entre pavellons. El paquet de compartimentació i acabats, en canvi, apareix relativament distribuït entre tots els edificis o àmbits d’intervenció.

Destaca aquí la importància del capítol de paviment, tant l’interior com l’exterior, que repre­senta més de la meitat del cost d’aquest grup, o dit d’altra manera, representa un 13% del total.

L’ascensor, per la seva ubicació, fa que el capítol d’equipament resulti assignat a l’edifici intermedi i distorsioni el repartiment, ja que en realitat es refe­reix a serveis per al conjunt de la intervenció, i despre­nen una repercussió del 9% del pressupost. De manera anàloga, l’atribució de les instal·lacions constitueixen un lot diferenciat que cal repercutir sobre la superfície total de l’equipament, i té una significació del 14% del total.

En la distribució del pressupost per zones, la major part de la inversió se l’endú l’edifici de connexió, que és de nova construc­ció i allotja els serveis generals. Tanmateix les característiques de l’edifici i els diferents graus i treballs d’intervenció, distor­sionen les atribucions de ràtios per superfície. Dins el recinte de l’antiga implantació industrial existeixen superfícies d’edifici, zones de serveis, plantes intermèdies tècniques, galeries, o el mateix dipòsit i el pati-superfície. En conseqüència les super­fícies atribuïdes difereixen de l’estricte ocupació en planta i no es corresponen directament amb les superfícies habilitades per a ús. Amb tot, la repercussió del total de l’obra respecte la superfície ocupada pels edificis desprèn una ràtio de 971.92€/ m2. Els imports expressats es refereixen a preus Pem inicials de projecte.

[table id=4 /]

Procés de rehabilitació de l’interior

 

El procés

La primera impressió que vam sentir del lloc fou que el conjunt de la Casa de l’Aigua no s’havia generat des del teixit edificat de la ciutat, sinó que formava part d’un sistema d’equipaments indus­trials de caràcter metropolità. El conjut està compost per un dipòsit soterrat, d’estructura de pilars i voltes de formigó armat. Situats simètricament damunt l’eix transversal de la coberta del dipòsit, hi ha els dos pavellons; el pavelló del guarda, més petit i d’esquena a la ciutat i el pavelló de cloració d’aigües, elevat 2 m per sobre d’aquest.

Els pavellons i el dipòsit havien perdut ja feia anys l’ús a què havien estat edificats, i presentaven un pès­sim estat de conservació; l’encàrrec del projecte era complex; tres equips diferents d’arquitectes treballa­rien en el conjunt; un s’encarregaria de la restaura­ció estructural dels edificis, un altre dissenyaria els espais exteriors, i un tercer equip, nosaltres, rebíem l’encàrrec de destinar el conjunt edificat a casal de barri. Calia crear un recorregut adaptat que comu­niqués els dos pavellons, i establir un nou vestíbul d’accés al dipòsit, el qual, i fins aleshores, només era accessible per dues trapes ubicades dins el pavelló del guarda.

Vam preferir l’empatia, el silenci formal i la continuïtat com a actitud, i no introduir cap gest formal.

Un nou accés

L’estat final de la nau

Vincular el nou ús dels conjunt al teixit social del barri i no perdre el caràcter textural, ambiental i sen­sorial que els edificis havien man­tingut, foren les estratègies que van generar les decisions essen­cials del projecte. Vam decidir que mantindríem els pavellons com a espais diàfans i polivalents; per això ubicaríem els espais de serveis i instal·lacions a un nou nivell intermig, sota els pavellons.Vam generar un nou accés, a l’extrem sud del pavelló del guarda, que vam destinar com a punt d’acollida del casal, deixant el pavelló de cloració com a sala polivalent.

La façana cega del pavelló del guarda, que fins ales­hores havia donat l’esquena a la ciutat esdevenia de cop la façana principal del conjunt, i no ens va semblar pervers perquè obrint una obertura a l’extrem opo­sat de l’únic accés existent reforçàvem la circulació longitudinal en tot el seu recorregut. Vam adoptar la mateixa formalització de les grans i úniques ober­tures existents de les edificacions, perquè aquesta morfologia es repeteix a totes les façanes del conjunt i vam preferir l’empatia, el silenci formal i la conti­nuïtat com a actitud, i no introduir cap gest formal.

Ens quedava per resoldre el més important; construir un nou edifici que enllacés els dos pavellons. Plante­jar aquest edifici nexe va ser un procés molt bonic. Formalment, perquè el punt de contacte i l’enllaç d’aquest nou volum amb les façanes dels pavellons fou un diàleg intens; quina forma hauria d’adaptar aquest nou element estrany entre ambdues edificacions; necessitava volumetria i caràcter propi, o calia dissoldre’s al màxim?

Programàticament perquè aquest edifici no només havia de perme­tre un recorregut adaptat entre les diferents cotes d’ambdós pave­llons, sinó també esdevenir un nou accés al dipòsit; buidant part del forjat coberta del dipòsit que quedava dins el nou edifici ens vam inventar un nivell intermig on vam situar els espais de serveis i instal·lacions. Aquest edifici emergent esdevé, a més, l’accés a la coberta del dipòsit, transformat en nou espai polivalent exterior.

Sensorialment perquè aquest edifici nexe havia de permetre una continuïtat ambiental i climàtica entre ambdós pavellons, però, i sobretot, calia deixar visi­bles llurs façanes a través d’ell, i mantenir visible l’autonomia formal de cada pavelló…

Constructivament perquè aquest edifici nexe hauria de tenir el caràcter i sensació de pavelló de jardí, efí­mer i lleuger; podíem canviar l’ús al conjunt, però mai llur atmosfera i textures, calia posar amb molta cura un nou element edificat enmig tanta formalització i geometria.

El procés projectual fou clar i ara és didàctic. Un cop enderrocats els trams de forjats necessaris per a la ubicació de l’escala, l’ascensor, el vestíbul al dipò­sit i els serveis, vam optar per utilitzar únicament la fusta com element constructiu, la qual deixaríem en la seva nuesa, igualment com apareix el formigó envellit a l’estructura del dipòsit. I iniciàrem el pro­cés constructiu treballant amb en Beñat Serra, amb l’enginyer d’Egoin vam estudiar, discutir, i finalment vam dibuixar tot l’especejament de fusta del nou edifici. Quan vaig deixar enrera els magnífics boscos de Gernika una setmana més tard, ja podia visionar l’edifici, i mentre tornava a Barcelona, s’enviaven els plànols dibuixats a les serradores de control numèric; quinze dies més tard arribava la fusta a l’obra, i tot just una setmana més, l’edifici deixava de ser dibuix i s’havia fet realitat…

Amb fusta

Amb fusta vam construïr el buc d’ascensor i les pan­talles estructurals, recolzades senzillament damunt el paviment del dipòsit; no vam fonamentar res, el nou edifici de fusta

es recolzava senzillament sobre l’estructura existent.

Amb fusta vam refer els trams de forjat que havíem buidat de la coberta del dipòsit i els trams de volta que havíem enderrocat per­què presentaven signes de patolo­gies importants. Amb fusta vam construïr l’estructura d’entramat perimetral de l’edifici nexe.

Amb fusta vam cobrir la piscina de cloració per disposar tota la superfície del pavelló. Amb fusta vam construir, finalment l’escala d’accés al dipòsit.

I la fusta es va deixar sense recobriment, sense orna­ment, pintada de negre per esdevenir ombra davant la força dels pavellons vermells modernistes, pinta­da de negre per a permetre que l’envelliment de la matèria no la malmetés, pintada de negre per esde­venir continuïtat textural amb el formigó envellit del dipòsit. Hem col·locat un petit moble negre entre ambdós pavellons, recolzat senzillament damunt el dipòsit. Res més.

Procés de construcció lleugera en fusta
Les diferents fases de construcció i muntatge de l’element de connexió fet de fusta

Hem colocat un petit moble negre entre ambdós pavellons, recolzat senzillament damunnt del dipòsit. Res més.

PUBLICITAT

L'Informatiu Cultura

Joan Brossa, poeta vital

L’exposició Poesia Brossa que s’ha pogut visitar al MACBA fins al febrer del 2018 mostra la seva obra, un encreuament de llenguatges on la poesia suma accions, imatges i objectes, situant-se al capdavant més actual, tractant temes com el turisme o el procés.

Escrit per -

La vitalitat de la parla quotidiana era per a Brossa, la vida mateixa de la poesia. De fet, ell denominava com a “poesia” tot el que feia, situant-se a la frontera entre gèneres: dramaturg, melò- man, cinèfil, mag, crític… i en definitiva, poeta, poeta vital.

 

“Jo no sóc un artista, sóc un poeta. Ara bé, la gent
es pensa que els poetes només han de fer versos.
Tal i com jo ho veig ara, els poetes que ara fan
versos són els menys poètics.”

Joan Brossa

Des del passat mes d’abril Barcelona i l’Àrea Metropolitana es vesteixen de poesia brossiana. Diferents entitats culturals, avançant-se als actes del centenari del naixement del poeta (1919) han programat activitats al voltant de la producció del poeta amb la finalitat de mostrar la faceta més performàtica i polièdrica de Joan Brossa. Aquest pelegrinatge performàtic culmina amb la mostra Poesia Brossa que s’inaugurà al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) el mes de setembre i que s’ha pogut visitar fins al febrer del 2018.

El Macba repassa amb una gran exposició tota la seva carrera. La mostra monogràfica reuneix 800 obres i molta documentació, en un recorregut que ens descobreix la consolidació del seu llenguatge artístic a través de les seves investigacions plàstiques, poesia, teatre, cine i les arts d’acció. La seva obra és un encreuament de llenguatges, on la poesia suma accions, imatges i objectes. L’exposició revisa el seu treball a través de tres qualitats: l’oralitat, lo performatiu i l’antipoesia. Per aquest motiu, també, un grup de performers desenvolupa la seva obra en les sales durant el temps que duri la mostra.

Només entrar a l’exposició, trobem la instal·lació El planeta de la virtut. Tot i que podria semblar una broma pesada: una desfilada d’escarabats vermells s’escampen per la paret i el terra del museu. Sembla només un fons perfecte per a les fotos de rigor, però res és casual ni frívol, Brossa no podria ser tan superficial. Un detall: els escarabats surten pel cantó dret de la paret. Una instrucció important que Brossa va donar per instal·lar l’obra als comissaris de l’exposició, Teresa Grandas i Pedro G. Romero– perquè «la merda sempre surt de la dreta», deia Brossa.” Cal afegir, a més, que a Brossa els escarabats li agradaven perquè trobava que era un “animal noble”, adorat pels egipcis.

A més, l’exposició, sense cap intenció expressament intencionada, en principi, es situa al capdavant més actual, tractant temes com el turisme o el Procés: el Recorregut antiturístic, de 1979 i l’Striptease català, o la intervenció a la sala Price de Barcelona el 1970, on Brossa reivindicà els mossos d’esquadra en un petit poema. Aquestes són obres incloses a la mostra del Macba.

A l’exposició del Macba, per cert, infinita, trobem moltíssima obra. Cal però, sortir al carrer per veure tota la part de poesia visual que Brossa projecta per interaccionar amb el carrer i l’arquitectura. Parlarem després d’aquesta.

Mirada Brossa des de l’origen

Fotograma de l’obra Striptease català. A l’escena final, apareix Brossa obrint les cortines i afirmant: “Visca Catalunya!”

Es podria començar a parlar de poesia visual amb un fet concret que dóna algunes pistes: Quan un lector s’apropa a un poema, és una evidència el fet que, la percepció visual que el receptor té d’aquest, antecedeix a la lectura, al contingut, al significat. La seva disposició al paper, els versos llargs o curts, paràgrafs petits o grans, els espais, la seva posició al full, centrat, lateral, la tipografia, la mida, són tot un món visualment inevitable.

Diguem que els poemes visuals han existit des dels inicis de la poesia. A Creta es van trobar els dos primers coneguts a occident en el Disc de Phaistos, un disc grec del 1700 ac, on hi ha dos textos en espiral, que molt possiblement es tractin de composicions literàries. El primer poeta visual conegut a Occident, però, fou Simmias de Rodas, que l’any 300 ac va fer tota una sèrie de poemes, on el text configura algunes formes, cal·ligrames. Se’n conserven tres: La destral, Les ales i L’ou. Fou però, Apollinaire qui en 1918, amb el seu llibre Cal·ligrames recuperà aquesta forma antiga i inicià un moviment d’avantguarda que ha derivat en diferents corrents fins a l’actualitat: la plàstica, la fotografia, el vídeo, són gèneres que han anat desenvolupant i explorant aquests horitzons.

Brossa, arquitectura i espai públic

La col·laboració entre artistes i arquitectes (poeta i arquitecte, en el cas Brossa) ja era habitual en altres països europeus i americans bastant abans que ho fos a casa nostra, començant aquí, precisament, amb Brossa.

Antifaç, 1991, La Rambla. Barcelona.

La primera experiència del poeta amb l’arquitectura (o de l’arquitectura amb la poesia Brossa) començà als anys 80, quan els arquitectes Esteve Bonell i Francesc Rius li van proposar de col·laborar amb ells en el projecte d’urbanització del Velòdrom d’Horta. Fou aquesta la seva primera poesia visual monumental i transitable. Aquest va ser el seu inici també en la poesia corpòria (diguem-ne tridimensional i defugim d’anomenar-la escultura).

El poema transitable està dividit en tres parts: el naixement, els accidents trobats pel camí i finalment la destrucció o mort. Les tres parts estan formades, visualment, primer per una lletra A que representa el naixement, a continuació per signes de puntuació disseminats per l’herba, que simbolitzen tot el que trobem pel camí de la vida i finalment es mostra la lletra A destruïda, que figura la fi, la mort i la destrucció. El poema visual d’en Joan Brossa dibuixa un conjunt curiós i atractiu que cal llegir com un gran poema corpori. Brossa el va explicar d’aquesta manera: “La vida dels éssers és sotmesa a una evolució degradant, que acaba en destrucció”.

L’any 1987, una empresa badalonina creada per contribuir al desenvolupament social, econòmic i tecnològic local, va encarregar la realització d’un poema visual sobre les activitats econòmiques de la ciutat. El poema, concebut en blau, ja que tracta d’una ciutat marinera, pren la forma d’una torre on les lletres s’encavalquen les unes sobre les altres i on la seqüència cronològica d’activitats relacionades amb el passat, present i futur segueix un ritme ascendent de baix cap a dalt on es situen les activitats amb més futur i que es projecten a l’espai obert. El títol del poema fou On és Badalona.

Poema-antena de Brossa a Montigalà, Badalona.

A principis del 1988, es va proposar a Joan Brossa la transformació del poema en una torre-poema conforme a l’acord signat entre l’Ajuntament de Badalona i una empresa de telefonia mòbil, torre que s’instal·laria a Montigalà. Segons el projecte dissenyat pels arquitectes badalonins Poch i Moliner, el poema corpori es compondria de tres parts clarament diferenciades: una base de formigó vist com a suport del poema, el poema mateix d’estructura metàl·lica i una esfera de metacrilat que remataria el conjunt. A l’interior d’aquesta base de forma tronc-piramidal s’ubicarien les instal·lacions de servei i control dels diferents sistemes d’il·luminació.

A l’estructura metàl·lica, les lletres serien de ferro galvanitzat i les quatre cares reproduirien el nom de Badalona. Com a far, la torre estaria proveïda d’un raig làser de color verd o blau, i el raig seria rotatori i sortiria de l’interior de l’esfera superior. Alhora, el poema corpori mateix estaria il·luminat des de l’exterior. Tot el sistema d’il·luminació seria manipulat des del programador ubicat a l’interior de la base de la torre. Aquest projecte que el 1988 es va encarregar al poeta Joan Brossa no es va dur a terme aleshores, encara que una rèplica, plana i més petita, va ser instal·lada a l’institut de batxillerat artístic Pau Gargallo. No obstant, el 1996, l ‘Ajuntament de Badalona i la mateixa empresa de telefonia mòbil van signar un conveni per dur a terme l’obra. Actualment es pot contemplar “el poema-antena” de Brossa a la sortida de l’autopista a Montigalà.

El mateix any, l’obra Bota militar, monument situat a Corbera per a commemorar la batalla de l’Ebre I com a contrarèplica de la celebració de la victòria de les tropes opressores que guanyaren la Guerra Civil expressant, per tant, el clar rebuig a una situació que recorda els que van perdre la batalla de l’Ebre, estimulant la recuperació històrica d’allò que es va ignorar durant anys.

L’antifaç de La Rambla de Barcelona se situa a l’alçada del carrer del Carme. El 1991, La Rambla va ser guardonada amb el premi Sebastià Gasch, que atorga el Foment de les Arts Decoratives (FAD). Aquest va consistir en un mosaic amb el gravat d’un antifaç dissenyat pel poeta Joan Brossa.

Poema visual per a una façana

E l 15 de juny de 1993 (ja fa 25 anys!) es va inaugurar el poema visual que s’instal·là a la façana del Col·legi d’Aparelladors. Segons Brossa, s’afegia un toc de personalitat i color a una façana de finals dels anys setanta, de caire bastant racionalista.

El poema visual consta de 100 lletres de 16 colors diferents. D’aquestes, 50 composen el rètol del Col· legi pròpiament i, la resta, es reparteixen “perfectament endreçades”, al llarg de la façana i agrupades en cinc columnes. El conjunt es culmina amb una gran llagosta que corona la façana (el Llagost, com deia el poeta).

La idea de l’animal va ser d’en Brossa i va ser concretada pel pintor i dissenyador Josep Pla-Narbona. És un element monumental, de tres tones de pes i realitzada com si fos un desplegable amb planxa d’acer de vuit mil·límetres de gruix. Una proposta novedosa quant a què incorpora una proposta artística dins d’un projecte de rehabilitació, en aquest cas, de façana. Brossa transformà la façana de caire racional del Col·legi amb una pluja de lletres que emanen de la llagosta que presideix el cim. La llagosta és el símbol de la saviesa i la fertilitat (sentit que Brossa atorga a l’abecedari).

Imatges generals de la façana del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona i una imatge del mateix Brossa jugant amb el llagost al taller on es va fabricar aquesta enorme escultura d’acer.

El 1994 s’instal·là entre la Plaça Nova i l’Avinguda de la Catedral l’ideograma Bàrcino. L’encàrrec original venia de 1991, des del Departament de Projectes urbans, amb l’arquitecte Rafael de Cáceres com a responsable. Fou un encàrrec, doncs, preolímpic, un moment d’absolut protagonisme de la ciutat i, per això, Brossa decidí emprar el seu nom, tot i que ho va fer en llatí: Bàrcino (recalcant l’accent de la A).

Es tractava d’una solució que anava més enllà de les típiques esferes de pedra per a regular la circulació de vehicles. Amb el temps, la idea municipal inicial canvià i l’Ajuntament emprà el mètode tradicional pels cotxes i el poema esdevingué un element exempt per a acompanyar als vianants.

Un home recolzat a la lletra C-lluna de Barcino
Lletra C-lluna de Barcino

Les lletres, tal i com volia Brossa, poden ser vistes en totes direccions, sense la limitació de la visió frontal (una primera proposta fou la d’alinear-les en paral·lel a la paret posterior de l’Arxiu Històric de la Ciutat). Cada lletra es caracteritza individualment de manera diversa:

La B, La A-piràmide (i amb l’accent), la R, la C-lluna, la I, la N en forma de vela (mediterrània i l’única lletra feta d’alumini), la O-sol, i on apareix la signatura del poeta. La iniciativa del projecte fou de l’arquitecte Màrius Quintana.

El mateix any 1994 s’instal·là a Passeig de Gràcia amb Gran Via un l’Homenatge al llibre, encarregat pel Gremi de llibreters de vell de Catalunya. Després de descartar altres idees inicials, Brossa va recórrer a un vell joguet d’infantesa: el saltamartí: aquest ens recorda que malgrat els avenços dels nous mitjans, el llibre sempre perdurarà. Igualment com el saltamartí redreça la seva posició, el llibre, malgrat les novetats tecnològiques, sempre tindrà i retrobarà el lloc que li pertoca. Per raons econò- miques, no es va poder incorporar el moviment. Llàstima.

També d’aquell any trobem a Andorra Incomunicació, poema instal·lat en una plaça de la ciutat. Consisteix en una paret de maons que divideix en dues parts una taula de bronze. Es tracta de la incomunicació dels possibles interlocutors. Anecdòticament, i amb força ironia, cal saber que se situava davant de la seu de telefonia. Quin emplaçament millor que la porta principal de l’operadora de telefonia per a una obra que es diu Incomunicació?

 

L’obra s’ha reubicat a l’interior del vestíbul inferior del Parlament andorrà. El síndic general va assenyalar que “en un lloc com el Consell General, l’obra de Brossa actua de recordatori d’allò que hauríem d’evitar, d’allò que entre aquestes quatre parets hauria d’estar prohibit, i és que el deure dels parlamentaris és, per damunt de tot, dialogar pel bé d’Andorra”.

Barcelona i l’enginy brossià

Poema Visual de Joan Brossa i Art Poètica de Josep Maria Junoy. Dos cal·ligrames, reproduïts sobre mitgeres enfrontades, que semblen mantenir un diàleg. En el de Brossa, les petjades que deixem en el camí des de la A fins a arribar a la Z. En el de Junoy, la Z a dalt, culminació (avantguarda) d’un procés evolutiu que parteix de la A (classicisme).

Poeam Escolteuaquestsilenci
Poema Escolteuaquestsilenci

Barcelona va plena d’enginy brossià en més indrets, alguns d’ells una mica amagats però sobradament coneguts. Un parell de Lletres gimnastes fan exercici a la façana de la botiga El Ingenio, des del 1997, mentre que les Lletres fugitives s’escapen de la seu del Cercle de Lectors, a la Travessera de Gràcia. Un particular arlequí engalana la façana de l’Espai Escènic Joan Brossa. També trobem objectes de poesia visual als Jardins Joan Brossa, que hi ha a Montjuïc; a l’interior d’illa que delimiten els carrers del Rosselló, d’Aribau i d’Enric Granados (en aquest cas, un Faune); o a la paret mitgera del carrer de València entre el carrer de Balmes i la Rambla de Catalunya. El 1996 A de Barca, al parc de Catalunya de Sabadell. Una vela clàssica que adopta la forma d’una A: el coneixement insuflant el vent a la barca cap a bon port.

Hi ha dins de l’obra infinita de Brossa, també, monuments anticommemoratius, denigratoris, condemnatoris, anticelebratius i recriminatoris, en definitiva, antimonuments. Alguns exemples podrien ser els següents: el poema corpori dedicat a l’exalcalde de Barcelona Josep Maria de Porcioles, del 1989, situada a Sant Adrià de Besós.

El treball simbolitza el creixement especulatiu de Barcelona en els anys del Desarrollismo. Consisteix en una efígie de Josep Maria de Porcioles sobre una safata de bronze que reposa sobre una cadira de ferro, emblema de poder: una al· lusió clara a la capacitat de prendre decisions des del seient del despatx. Va ser aquesta una obra polèmica i finalment es va retirar i recol·locar davant la biblioteca municipal de Sant Adrià.

Un altre antimonument seria la intervenció a ponent del camp de la Bota, com a record de les accions franquistes dutes a terme en aquest indret. Algunes de les seves intervencions, lamentablement, ja no són visibles. Les unes perquè van ser instal·lacions efímeres com, per exemple, 150 homenatges, o les banderoles del Pavelló de la Repú- blica, i d’altres perquè els edificis que les allotjaven han sofert canvis, com és el cas de Diagonal.

Brossa té, com hem vist, molta obra a Barcelona, però també a Badalona, Sant Adrià del Besós, Sabadell, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Mollet del Vallès… i també a Mallorca o Andorra. Fins i tot a l’estranger trobem poemes corporis a Alemanya o Cuba: Aquí es demostra la universalitat del llenguatge brossià.

El seu llenguatge, com podem veure arreu, ha estat una referència clau a l’hora de mirar i veure poesia en elements quotidians, en situacions que abans ens podien semblar banals i que, amb mirada brossiana esdevenen “alguna cosa”, quelcom s’eleva a la categoria d’art, allò que no ens deixa indiferents i ens mou cert interès i, sobretot, allò que ens emociona.

Influència en joves artistes

Brossa s’interessà sempre per artistes més joves, influenciant-los en la seva obra. Podríem anomenar a Perejaume, Carles Santos, de grup de Major de Gràcia (un grup de poetes i artistes plàstics), entre d’altres. També estigué en contacte amb altres com Frederic Amat, Benet Rossell, Miralda, Joan Rabascall, conceptuals per als qui Brossa fou company i potser també referència. La seva influència és clara actualment en artistes joves com Jaume Pitarch, però també en tots aquells que mirem i veiem poesia brossiana en les situacions més quotidianes. Brossa ens convida a una nova mirada per a descobrir el silenci.

La idea de silenci és un tema recurrent en el seu univers. “El silenci és l’original, la paraula és la còpia”, dèia. Moltes de les obres d’art urbà, obres que inicialment molt sovint es consideraven com a forma incí- vica d’embrutar parets i espais, han obtingut per fi el reconeixement i la posada en valor que es mereixien.

Ja no s’estilen els “monuments” consistents en grans herois humans, de vegades a cavall i sovint en bronze, commemorant els pares de la pàtria desapareguts. Són obres que ens remeten mons arcaics i desfasats. Les obres urbanes que veiem avui als nostres carrers ens ho confirmen.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Cultura Paisatge emocional patrimoni reciclatge Sant Adrià del Besós urbanisme Valor patrimonial Zona industrial

Les tres xemeneies de la tèrmica de Sant Adrià del Besòs

La central tèrmica de les tres xemeneies, situada a Sant Adrià del Besós, ha viscut una metamorfo­si passant d’edifici estrictament funcional i sever a una arquitectura que, de ben segur, es perpetuarà com a monumental. Les tres xemeneies amb el pas dels anys, s’han con­vertit en un element simbòlic i identitari per a la ciutat i per al conjunt de tot el litoral metropolità.

Escrit per -

Podríem afirmar que la central tèrmica de les tres xemeneies ha viscut una metamorfo­si passant d’edifici estrictament funcional i sever, creador d’un ambient sòrdid, ple de fum, soroll, pols… a una arquitectura que, de ben segur, es perpetuarà com a monumental (bé, això esperem).

Les tres xemeneies

Jordi Rogent, arquitecte i diplomat en urbanisme

Aquesta és la denominació popular del conjunt de calderes i xemeneies i edifici de turbines de la Central Tèrmica de Sant Adrià del Besòs i està situat majoritàriament a Sant Adrià del Besòs i parcialment a Badalona. És el que queda dempeus d’un conjunt d’instal·lacions destinades a produir electricitat amb energia tèrmica des de l’any 1913. Actualment resten les estructures de formigó dels tres elements que contenien les calderes de producció de vapor i les corresponents xemeneies (col·locades a sobre) i l’edifici de la gran sala de turbines.

Aquestes construccions es van edificar entre els anys 1971 i 1976 per l’empresa FECSA i van estar en funcionament fins a finals de 2011. L’alçada de les xemeneies arriba als 200 metres (180 dels elements de formigó i 20 més, metàl·lics, per contaminar menys) les fa visibles des de gran part de l’àrea metropolitana.

De paisatge industrial a paisatge emocional

1922. Antiga Central Tèrmica a Sant Adrià

L’alçada inicial havia de ser de 180 m, però per trac­tor-se d’una zona deltaica com aquesta, tan procliu a episodis d’inversió tèrmica, era més adient que les emissions de les xemeneies sortissin, si era pos­sible, per sobre del coixí atmosfèric que a vegades s’instal·lava sobre Barcelona. Fou per això que es van coronar amb una extensió metàl·lica que arriba fins als 200 m.

L’any 2005, l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs i l’empresa elèctrica Fecsa Endesa van signar un con­veni per construir una nova central tèrmica que seria més petita i més eficient que l’anterior, des d’un punt de vista energètic. Davant d’aquesta situació va sorgir un intens debat entre la ciutadania: calia conservar l’edificació de les tres xemeneies o era millor ende­rrocar-les?

Des de les organitzacions ciutadanes es va crear la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xeme­neies (que agrupa 60 associacions i que recollirien unes 4.000 signatures a favor de la conservació) per reivindicar el manteniment de l’espai construït com a Patrimoni industrial de Catalunya i com a signe d’identitat de la ciutat. Hi van haver posicionaments diversos entre la població i l’Ajuntament va decidir obrir un procés participatiu i de debat per decidir si conservar o enderrocar. El resultat d’aquesta primera consulta popular realitzada el 2008 va ser que un 82% dels votants es van mostrar a favor del seu manteni­ment atès que considerà majoritàriament que signifi­cava un referent paisatgístic i identitari del municipi i un símbol de la etapa industrial de la comarca.I fou a partir d’aquest moment que el tema es començà a complicar. L’Ajuntament negocià amb Endesa la conservació de la central a canvi de la requalifica­ció del sòl i la consegüent generació de plusvàlues. Començà a intuir-se un aprofitament immobiliari per davant d’una conservació patrimonial o d’una reuti­lització cultural.

Paisatge emocional

Txema Salvans, fotògraf

El meu treball personal sempre s’ha centrat en el territori i l’ús que en fem d’ell, en com l’espè­cie humana cerca desesperadament espais per ocupar.

Les tres xemeneies de Sant Adrià sempre han estat per a mi un espai a explorar. Són el marc somniat per fotografiar tota una variada fauna humana que pul·lula pel seu voltant. Un dels records més viscuts, però no fotografiats, és la visió d’un home jove tombat sota els grans col· lectors d’aigua que fertilitzaven la fàbrica, jaient al costat d’un home gran, mentre un petit gos de la mateixa raça que dóna nom al restaurant més famós del món, mirava l’alçada de les xemene­ies. Una imatge que revisc sempre que veig les xemeneies, ja sigui d’aprop o des de la distància.

I és justament per això pel que probablement aquestes xemeneies imponents han de seguir, perquè cadascun dels seus personatges pugui reviure una història personal, de barri o de ciutat.

La Plataforma va sol·licitar a l’Ajuntament la decla­ració de Bé d’Interès Local, considerant aquest pas l’instrument legal mínim per a la seva conservació. Aquest fet encara s’està pactant a dia d’avui. Actual­ment ja s’han enderrocat tots els elements de la tèr­mica, deixant d’empeus exclusivament l’envolupant de formigó de les tres xemeneies i la sala de turbines.

En paral·lel a aquest procés destructiu, s’ha activat tot un nou equip d’arquitectes i urbanistes, liderat per Sebastià Jornet i per encàrrec del Consorci del Besòs i Barcelona Regional (i amb l’aval de l’Ajuntament) i estan presentant a la ciutadania els límits que creuen que ha de marcar la transformació. L’interès princi­pal d’aquest equip radica en la construcció d’un nou barri, sense fer menció de cap futur ús de la central. Passarem, doncs, d’un paisatge industrial a un resi­dencial? Estem parlant d’aprofitar la singularitat arquitectònica i monumental de les xemeneies com a excusa per un gran negoci immobiliari?

“La perifèria… la zona on les ciutats s’esmicolen al llarg dels seus propis límits i on els teixits cicatritzen, abandonats durant anys a una lenta letàrgia, reprodueixen noves epidermis de característiques inesperades.” Gabriele Basilico

Reciclar paisatges industrials

Arreu d’Europa trobem l’herència de paisatges de l’energia que, sota projectes sensibles de reciclat­ge urbà, han aconseguit assolir un nou paper en el context de la ciutat. Centrals tèrmiques, elèctriques, o altres indústries pesades com els Alts forns de Sagunt, la Centrale Montemartini de Roma, la ciutat de l’energia de Pontferrada, the Tanks, a Lonches o Duisburg Nord, a Alemània, entre d’altres indústries reciclades, incorporen nous usos als antics espais industrials, convisquent sense problema amb el lle­gat patrimonial obsolet.

Fotografies paisatge emocional. Autor Txema Salvans

El resultat: una experiència nova i única del lloc i del paisatge. En el cas de Duisburg Nord ens trobem amb un exemple paradigmàtic d’artistificació del medi “trobat” (l’industrial en desús o a mig gas), dins la reconversió de la conca del Ruhr en mans de cèlebres creadors contemporanis.

Duisburg-Nord és obra del paisatgista Peter Latz i es tracta d’una intervenció sobre les antigues acereries de la companyia Thyssen. La metamorfosi de la pesa­da estructura industrial existent en un parc públic: les construccions existents funcionen de manera com­pletament noves. El vell alt forn apaireix ara com un drac amenaçant i és també una muntanya per a esca­ladors. Mentre que els antics dipòsits de mena esde­venen jardins. Un club de busseig utilitza els vells dipòsits Möller i l’antic gasòmetre per cercar aventu­res subaquàtiques. Tot això va unit a la recuperació d’una àrea molt contaminada.

Els nous supòsits d’un ecohumanisme es compatibi­lizen aquí amb la percepció sensible d’allò degradat i obsolet, la fascinació formal de les ruïnes industrials.

Pèrdua de valor patrimonial?

Joan Olona, arquitecte tècnic

D’acord amb la discussió sobre el futur de les tres xemeneies, la millor pregunta sempre és, la pèrdua d’aquesta construcció augmenta o disminueix el valor patrimonial de la ciutat i de la zona urbana? Per respondre això, ens hem de remetre al que suposa el criteri d’autenticitat i per tant, la seva valorització objectiva.

Des d’un punt de vista estrictament patrimonial, no podem caure només en la valorització icònica (valor significatiu extrem) de les tres xemeneies. Aquesta construcció suposa alhora un document (valor documental) que ens mostra materials i tècniques constructives relacionades amb un tipus arquitectònic del qual se’n conserven pocs exemples.

La problemàtica se situa en el camp dels valors instrumentals, quan la decisió que ha de permetre la conservació de l’edifici passa per associar-ho a un ús comptible, és a dir, relacionat amb la rendibilitat econòmica d’una operació immobiliària, a voltes contrària al que suposa la visió patrimonial de les tres xemeneies.

Malgrat que hi ha molt bons exemples de reciclat­ge d’arquitectura industrial, trobem, per desgrà­cia i, bastant a casa nostra, enderrocs innecessaris, insensibles, requalificadors, i en benefici, sovint, d’operacions immobiliaries indesitjables.

Un exemple proper i actual seria el cas de Zorrotzau­rre, a Bilbao. Es tracta d’una zona industrial en estat d’abandonament des de la crisi dels anys 70 que va començar el seu declivi. La seva superfície és d’uns 850.000m2. L’any 1995, el Pla general d’ordenació urbana requalificà l’ús industrial vigent, transfor­mant-lo en residencial. Un Pla especial posterior en concretà l’ordenació. El Master Plan del projecte va ser elaborat el 2004 ( i revisat el 2007) per l’arquitecta Zaha Hadid, incloent l’obertura del Canal de Deusto, transformant la zona de península en illa. El 2012, l’Ajuntament de Bilbao aprovà definitivament el Pla especial de Zorrotzaurre. A finals del 2015, s’aprovà la reparcel·lació d’una zona que ocupa la meitat de la península i s’espera que s’iniciïn les obres a finals del 2017.

Imatges actuals de l’antiga zona industrial de Zorrotzaure, a Bilbao.

Que consti que no exposo aquest exemple com a crí­tica ferotge a la reconversió d’espais obsolets. És clar que cal apostar per la regeneració, però, potser caldrà replantejar-se alguna metodologia, alguna tàbula rasa en excés, alguna anàlisi de les preexistències per tal de valorar… no ho sé, potser tinc un punt de vista urbanísticament romàntic en excés, però és el que penso. Spain continúa essent different. Aquest fet no es limita, per suposat al patrimoni industrial, és clar, podem pensar en patrimoni natural, arquitec­tura popular, no hi ha escrúpuls quan hi ha una bona causa econòmica. En fi, una llàstima que es prioritzi aquesta filosofia tan pobre d’esperit.

Usos metropolitans

David, Martínez, arquitecte urbanista

Una cantonada metropolitana, aquesta podria ser una bona definició del sector de gairebé 30 hectàrees que es troba expectant als peus de les Tres Xemeneies, punt de creuament de la línia de la costa, el riu Besòs i l’imponent verticalitat de l’antiga infraestructura.

Des del punt de vista urbanístic hi ha dos aspec­tes de la futura ordenació del sector que són rellevants per garantir un bon encaix amb l’en­torn, alhora que reconèixer i potenciar la seva singularitat: cosir bé les continuïtats i escollir adequadament els usos.

Sigui quin sigui el dibuix final, cal garantir la unió del passeig marítim entre Badalona i Barcelona, així com la seva articulació amb el riu. Aquestes continuïtats són rellevants tant des del punt de vista de la matriu cívica, com l’ecològica i la de mobilitat. S’haurà de reforçar la connexió mar-muntanya per evitar un mal funcionament futur del sector i integrar-lo al nucli urbà de Sant Adrià, amb predomini dels espais per a la mobilitat sos­tenible, però també millorant les connexions vià­ries actuals, que són insuficients. Els eixos viaris principals han de travessar el traçat del ferrocarril en condicions urbanes òptimes.

La discusió dels usos ha de partir del reconei­xement de la singularitat del lloc i de voler que l’àmbit s’integri amb naturalitat a la ciutat. És un emplaçament altament accessible en tren i tram­via, i encara ho serà més quan s’acabi l’estació de la Sagrera. Cal atraure usos metropolitans per tal que col·laborin en la construcció de l’eix Besòs com un nou espai de centralitat emergent en el conjunt de l’Àrea Metropolitana.

El colós de formigó. Fascinació formal

Amb els enderrocs de gran part de la central tèrmica s’han anat aïllant les tres torres gegants, restant soles, immenses, amb el seu gran pes visual, taxidèrmica­ment aïllades. Són encara, però, estranyament belles. La seva presència és imponent des de qualsevol punt de vista i a qualsevol distància.

Tinguem en compte que la seva alçada és superior fins i tot a la de la Sagrada Família quan finalitzin les obres del temple.

Skyline

Les tres xemeneies en l'skyline amb el mar de fons
Les tres xemeneies en l’skyline. Autor Xavier Soley

L’skyline que avui ens és tan familiar és dels anys setanta. És curiós com un paisatge, un vestigi industrial, es pot convertir en signe d’identitat d’un indret. L’skyline i el seu estudi sorgiren (com a concepte) a mitjan segle XIX, quan el terme s’entenia com a horitzó, com al fenomen visual on es troben terra i cel. No fou fins a principis del segle XX, que es des­lligà de la relació terra-cel per convertir-se en una relació entre edificis (medi físic) i el cel (medi natural).

Esdevé, doncs, un símbol col·lectiu amb el que la població s’identifica. erò l’skyline, a banda de la seva càrrega social, simbòlica o ambiental, també té la fun­ció pràctica d’orientar. Tal i com deia Lynch, sobre la legibilitat d’una ciutat, parteix entre d’altres factors, de les fites visuals, en aquest cas, dels edificis que ens ajuden a ubicar-nos.

Per tant, no només una connexió entre el medi físic i el cel, sinó entre medi físic (edificis) i el terra. Ara no ens orientem pel sol ni per la direcció del vent, sinó per la racionalitat urbana.

Si a Nova York hi pot haver una tèrmica al costat de l’Onu i a Londres la central de Battersea és una icona que apareix a les postals turístiques, per què no podem mantenir les tres més que dignes xeme­neies de Sant Adrià? Vendrem el patrimoni industrial a preu de ferralla?

 

Voluntat de preservar

Xavier Soley, regidor de Cdca Sant Adrià del Besòs

Certament, les tres xemeneies amb el pas dels anys, s’han con­vertit en un element simbòlic i identitari per a la ciutat de Sant Adrià de Besòs i per al conjunt de tot el litoral metropolità. Cal tenir en compte que tenen una alçada de 200 m (l’edifici més alt del litoral català). Ara fa 8 anys (el 2008), la ciutat es va pronunciar a través d’una consulta local per mantenir-les. El mes de setem­bre de 2015, l’Ajuntament de Sant Adrià va iniciar la tramitació de l’expedient de declaració de “bé d’interès cultural local” Bcil, malgrat l’oposició de Fecsa Endesa, propietaris de la tèrmica. Per tant, és evident la voluntat de protecció de l’estructura de les xemeneies. Ara bé, ens cal saber què s’hi vol fer i quins usos poden tenir aquestes estructures i això està per definir.

S’està redactant un avantprojecte de desenvolupament urbanístic i transformació del front del litoral on es troba l’estructura de les 3 xemeneies i l’inici d’un procés participatiu per donar a conèixer aquestes primeres propostes. Hi ha, però, uns condicionants de gran rellevància, i el primer és que el sòl és, en gran part, de pro­pietat privada (Fecsa Endesa i Banco Santander). En segon lloc, l’existència d’infraestructures (col·lector d’aigües residuals, vies de ferrocarril, de tramvia, estació transformadora…) que condici­onen el seu desenvolupament. Però a més aquest avantprojecte no defineix quin ús pot tenir l’estructura de les tres xemeneies, aquest és un tema sobre el qual no hi ha cap proposta concreta.

A nivell local la polèmica està servida: la voluntat de preservar les tres xemeneies és clara, malgrat ningú no sàpiga què s’hi farà. Hi ha col·lectius que defensen el fet que tot l’entorn pugui esdevenir una gran àrea de sòl públic, destinada a equipaments esportius, docents, zona verda i lliure de grans blocs d’habitatges privats, com ha passat al front marítim de la Vila olímplica de Barcelona o més recentment de Badalona. Però aquesta opció resulta extraordinàriament costosa ja que implicaria expropiar o adquirir els terrenys que ara són propietat privada i es troben qualificats d’ús industrial.

PUBLICITAT