Cercar Error
L'Informatiu Aparelladors Arcs Arquitectures Caateeb construcció Disseny espai públic Fàbrica ceràmica Tecnologia Voltes Voltes a la catalana

Escales amb volta a la catalana

Estudi d’una escala tipus de qualsevol edifici d’habitatges de principis de segle XX i proposta de protocol d’actuació enfront de possibles patologies detectades a les voltes a la catalana de les escales.

Escrit per -

Com treballen les voltes i els arcs

Més d’una vegada, tot visitant algun edifici romànic, gòtic o fins i tot d’arquitectura modernista com ara els magnífics cellers del Priorat, hem escoltat explicacions referents a les principals característiques arquitectòniques i estructurals dels elements que els conformen, normalment sense entrar massa en detalls. Es diu que cal adonar-se que tots els elements que es poden veure són estructurals i que tots treballen només a compressió: els murs, els contraforts, els arcs volants, les arcades, les voltes, els nervis dels creuers, etc. S’acostuma a ponderar precisament l’enginy de mestres d’obra i arquitectes, que consistia en aconseguir grans dimensions, grans espais i llum d’obra, a base de fer treballar tots els elements només a compressió. De vegades s’explica algunes nocions de grafostàtica per fer més entenedor com s’arribava a conèixer les sol·licitacions i fins i tot com a eina per a dimensionar la forma concreta d’alguns arcs o d’altres elements.

Caldria matisar aquestes afirmacions. Certament que en aquest tipus d’edificis tots els elements són estructurals, però el que no és tan cert és que treballin “només a compressió”. La realitat és que tots treballen a flexocompressió. És a dir, considerant la linealitat estructural d’un arc o d’una volta, la secció al llarg de tota la longitud de l’element que conforma l’estructura de l’arc, resta afectada per uns determinats moments flectors (positius o negatius), per unes sol·licitacions normals (axials) i evidentment per uns esforços tallants.

El que passa però, és que l’esforç normal (axial) genera unes tensions de compressió molt importants. Però de sol·licitacions, n’hi ha d’altres a més de l’esforç de compressió. Per entendre’ns: si comparàvem un arc (línia corba convexa) amb una biga (lineal recta), veuríem que la incidència de la sol·licitud normal (axial) en el cas de l’arc té una importància enorme en la consecució de l’equilibri i estabilitat, mentre que en el cas de les bigues (armat passiu), aquest tipus de sol·licitud acostuma a afectar molt poc l’estabilitat del sistema. Sí que podríem establir una similitud en aquest sentit (importància de les tensions normals), entre els arcs i les bigues pretesades en què els esforços de pretesat o posttesat hi juguen un paper essencial.

Vegem-ho de forma més gràfica. A la Fig.1, es mostra un arc rebaixat, carpanell, de dos radis, amb el corresponent diagrama de moments i l’anotació del valor dels moments i axials de càlcul dels punts més significatius. Li apliquem una càrrega corresponent a pes mort, G=1.5 T/m. L’arc, a efectes de càlcul, se l’ha modelitzat per segments rectes i nusos rígids. Per simular els contraforts, els nusos que conformen el pilars, tenen impedit el desplaçament en sentit horitzontal.

Fàcilment es veu la distribució de moments, positius a la zona central de l’arc, i negatius a banda i banda (els “ronyons”), passant per un punt de moment Md =0.00 mT. Es pot observar con l’esforç normal (axial) és important tot al llarg del desenvolupament de l’arc i que té un valor significativament elevat (8.90 T<11.50 T).><Nd<11.50T).

Si consideràvem les seccions com si només estiguessin afectades per les sol· licituds dels moments flectors, veuríem que les fibres extremes de cada secció que consideréssim, treballarien segons els casos a tracció o a compressió. En les zones de moment negatiu, la fibra superior a tracció i la inferior a compressió i a les zones de moment positiu, a l’inrevés.

Ara bé, com deia, cal tenir en compte la incidència de l’esforç axial, que comprimeix més encara les fibres comprimides per l’acció del moment flector, i fa minvar (o neutralitza segons els casos) la tracció de les fibres traccionades. Però aquesta “compensació”, a les fibres més traccionades, no sempre neutralitza les traccions del tot, cosa que fa que en determinades seccions (les de moment flector més elevat) hi pugui haver fibres extremes que treballin només a tracció.

Vegem-ho en la Fig.2, corresponent a la secció més desfavorable de la zona lateral (els “ronyons”) de l’arc rebaixat.

Sabem que les sol·licituds de càlcul són les següents: Md=-2.85 mT, Nd=-11.46 T. Hem fet un primer dimensionat de la secció (bh) de 45*45 cm2 per veure com es comportaria l’arc en la zona més desfavorable.

El mòdul resistent elàstic serà, per tant:

I la tensió a les fibres extremes originada només pel momento flector:

Si ara considerem a banda la repercussió de l’esforç axial, que se suma a les tensions originades pel moment flector, tindrem:

Per tant, finalment, la fibra més comprimida treballarà:

i la fibra menys comprimida treballarà

és a dir, treballarà a tracció.

Si l’arc fos de formigó armat, no hi hauria cap problema amb aquesta secció, perquè podríem absorbir les traccions de la cara superiors (als “ronyons”) o de la cara inferior a la zona central de l’arc, amb l’armadura corresponent. Però, ¿què passaria si l’arc fos de fàbrica de totxo massís, per exemple?: que a la zona dels ronyons, la part inferior estaria comprimida amb un tensió perfectament assumible per la fàbrica, però, la part superior estaria (potser) excessivament traccionada i per tant (potser) s’esquerdaria. Això ens duria a estudiar la possibilitat de resoldre l’arc amb una secció de mòdul flector elàstic (Wx) de valor superior que ens assegurés que totes les fibres estiguessin comprimides, o bé traccionades amb una tensió assumible per la fàbrica de totxo massís.

Aquí sorgeix la pregunta “del milió”: ¿A quant pot treballar a tracció la fàbrica ceràmica?, perquè resulta que en comprovar les sol·licitacions de la majoria d’arcs i voltes dels edificis que coneixem, ens trobem, amb gran sorpresa, que hi ha moltes seccions d’obra de fàbrica, amb fibres extremes traccionades, amb tensions de certa importància, i el més curiós és que en la majoria dels casos no hi ha cap mena de fissura ni d’esquerda, la qual cosa vol dir que la fàbrica ceràmica pot treballar relativament bé a tracció, força més enllà del quilo-quilo i mig o dos quilos per centímetre quadrat que els tècnics acostumen a tenir al cap. En el cas que tot seguit desenvoluparem, el de les voltes a la catalana que tan satisfactòriament s’han comportat fins ara, això és més que evident.

Les voltes a la catalana

Proposo l’estudi d’una escala “tipus” que podríem trobar a qualsevol edifici d’habitatges de principis de segle XX, Fig. 3. Aquestes voltes es resolien normalment amb un desenvolupament corbat, de dos radis als trams ascendents/descendents, i d’un radi als replans d’accés als habitatges. Evidentment, hi ha moltes variables pel que fa a solucions fetes a base d’aquesta tecnologia que vàrem heretar dels romans. Em refereixo a la formació de petxines i altres “moviments” per evitar arestes, etc.

Centrem-nos en aquest tram ascendent B-A (Fig 4).

Té dos radis de curvatura, el superior, a tocar el replà, R1 =1.55m i el de la llosa ascendent R2 =9.41m. Observem el diagrama de moments. Hi ha una sector amb moments negatius i un altre amb moments positius. El més desfavorable correspon a un punt del tram de radi R2 , és a dir el de menys curvature.

La secció de la volta és la “típica”, a base de tres capes de maó massís de 20 mm de gruix. El que se’n diu, volta de maó de pla de tres gruixos. (Fig 5 i 5.1) Com se sap, la tècnica dels paletes evitava la necessitat d’emprar bastides. Collaven la primera capa amb pasta de guix, disposant els maons a trencajunt, seguint el replanteig de la corba que havien replantejat a la paret, ajudant-se d’una mestre de guix que els servia per situar el primer maó arran de paret. Les altres dues capes les acostumaven a collar amb morter de calç, damunt de la capa inferior, i sempre a trenca junt en els dos sentits per tal que tot plegat restés ben travat. La secció acostumava a tenir un gruix de 8 cm i l’amplada, en funció del previst a projecte. En el cas que proposem, de 90 cm.

Observem també l’estat de càrregues: les càrregues mortes (G=0.35 T/m) son el 66% de les càrregues totals (Q=0.18 T/m). Això vol dir, que quan el paleta feia l’escala i acabava l’esglaonament, la volta tenia la càrrega permanent suficient com per a verificar que l’obra havia estat ben resolta. Si no hagués estat així, la volta s’hauria esberlat gairebé immediatament, esquerdant-se per la part més feble i/o més tensionada.

Tornem a fer els “números” que hem fet abans considerant l’arc rebaixat, per veure com anem de “tensions” a la nostra volta a la catalana.

Mòdul resistent elàstic de la secció:

Moment flector màxim: Md=+0.13 mT

Axial: Nd=-3.36 T

Tensions (de càlcul):

Operant, arribem a la conclusió que la fibra més comprimida (en aquest cas, superior de la volta) està treballant a una tensió en principi assumible per la fàbrica: σd.sup=-18.21 K/cm2 , una compressió “raonable”. Però la fibra inferior, està treballant a una tracció de càlcul notable: σd.inf=+8.88 K/cm2 . En aquesta situació, a primer cop d’ull, hauríem de dir que aquesta volta no aguanta, que amb aquesta tensió a tracció segur que la fàbrica de maó s’esquerdaria. Doncs bé, si això fos així la majoria de voltes de les nostres escales estarien enrunades a hores d’ara. Ni existirien. Però tots sabem que això no és així. Fins i tot s’han fet proves de càrrega per veure fins a on aguantaven, a base de moltes capes de sacs de sorra, i les voltes se seguien aguantant.

Fixem-nos ara en el tram del replà, D-A. (Fig 6) d’un sol radi de curvatura (R=9.16 m).

Fent els mateixos “números” que hem fet abans, veuríem que la secció més desfavorable és la zona central, amb un moment positiu Md=+0.58 mT, i un esforç normal de Nd=-12,70 T. La secció és de 100*8 cm2 , i el mòdul resistent elàstic, Wx =1067 cm3 . La fibra més comprimida és la superior i té una tensió σd.sup=-70.28 K/cm2 , i una tensió de tracció a la fibra menys comprimida, la inferior σd.inf=+38.48 K/cm2 . Evidentment, aquesta llosa del replà, amb aquestes tensions s’hauria esquerdat pel mig marcant la fissura a tota la secció. Però, possiblement, la llosa seguiria aguantant-se. Ho anirem veient.

Suposem doncs que la nostra volta efectivament marca una esquerda. Arribem a la conclusió que el que havia estat un “sistema lineal”, ha format al punt de màxima tensió una ròtula (plàstica), que ha originat una nova distribució de sol·licitacions (moments, axials) en el sistema. Com si fossin dues “bigues” que als extrems, es recolzen a les parets, i una en l’altre al mig del replà. Aquesta “ròtula” i punt de recolzament, hauria d’absorbir i fer-se càrrec del “nou” esforç normal i del tallant, però ja no de cap moment, perquè el moment en aquest punt seria “zero” com pertoca a un recolzament articulat. Es pot veure la nova distribució de moments a la Fig 6. Concretament l’esforç axial en el punt en què s’hauria format la ròtula (esquerda) seria de Nd=- 19.08 T. Atès que la fractura s’hauria fet a tota la secció, podríem considerar que tota ella absorbiria la sol·licitació axial, i que per tant la tensió (unitària) seria:

una tensió assumible per la fàbrica a compressió, raó per la qual, aquesta volta amb una esquerda transversal “encara” s’aguantaria. Si no fos així, el més probable és que al cap de poc temps de la seva construcció, s’hauria esfondrat. En tot cas, si encara ens la trobàvem “en servei” en alguna revisió tècnica, caldria seguir verificant les tensions de les seccions més desfavorables en aquest nou estat estructural “no lineal”.

Suposem, que una altra secció de la mateixa volta també es fracturés. Tindríem en conjunt un element no lineal amb dues ròtules sempre i quant les tensions fossin assumibles per la secció de fàbrica. Encara podria ser estable si les tensions no fossin excessives. Si es produïa una nova “ròtula” aleshores el sistema fóra un “mecanisme” i esdevindria totalment inestable: s’esfondraria segur (o s’hauria esfondrat ja). Desenvolupar ara aquest punt ens duria molt més enllà de l’article. Cal tenir present doncs aquest aspecte com a criteri tècnic si mai havíem de fer algun estudi d’elements en arc o volta esquerdats per tal d’evitar falses alarmes. Cal pensar que la majoria d’aquestes esquerdes s’han produït molt temps enrere i que l’escala o la volta encara s’aguanta.

Pel que fa doncs a aquest replà, el tram D-A de l’escala, hauria estat més ben resolt al seu dia, amb volta de pla de quatre gruixos enlloc de tres, i per tant un gruix total de secció d’onze centímetres en lloc de vuit. Aleshores el mòdul resistent elàstic de la secció s’hauria incrementat gairebé al doble, Wx =2017 cm3 , i en conseqüència, les tensions màximes haurien estat σd.sup=-40.32 K/cm2 i σd.inf=+17.20 K/cm2 . Molt probablement, no hi hauríem vist cap esquerda malgrat que les tensions fossin importants. Si nosaltres al seu dia, haguéssim hagut de dimensionar aquest arc, hauríem estudiat millor el radi de curvatura i el gruix de la secció abans de fer l’obra.

Els resultats del conjunt dels trams de l’escala es resumeixen en la Taula 1. Podem constatar les diverses tensions (de càlcul), tant a tracció (positives) com a compressió (negatives), i constatar que les traccions a la columna de “fibra menys comprimida” no es poden menystenir. Més endavant reprendrem el tema per veure com aniríem pel que fa a la seguretat del sistema, tal i com es pot veure a les columnes de la taula (γf ) considerant per separat les fibres extremes de cada secció.

Com treballa la fàbrica ceràmica a tracció

Hem vist doncs, que un arc carpanell i unes voltes d’escala, tenen trams sol·licitats per esforços de tracció. I ací ens hem de preguntar, com treballa la fàbrica ceràmica a tracció. Com deia abans, aquesta és la pregunta del milió. El CTE-SE-F 4.6.4 contempla només dues hipòtesis pel que fa a les traccions originades per la flexió que actua a les parets de fàbrica segons el pla de ruptura sigui paral·lel a les esteses, o bé perpendicular (Fig. 7). És a dir, quan apareixen esquerdes horitzontals o verticals causades per una tracció a causa d’algun moment flector, normalment per guerxament o a causa de deformacions estructurals o també pel vent. A la taula 4.6, segons els tipus de morter i de peces ceràmiques o de formigó, el CTE proposa uns valors característics concrets compresos entre fk=0.05 N/mm2 , fins a fk=0.4 N/mm2 , en funció de la qualitat dels materials.

A finals de l’any 2006 es va publicar un article que resumia i seguia treballant en la línia de la tesi doctoral (2004) del Dr. E. Reyes de la UPM. L’article està firmat pel susdit enginyer i altres professors de la UPM i de la U. de Castilla. Es titula “Estudio experimental de la fisura de la fábrica de ladrillo bajo solicitaciones de tracción y cortante en modelos reducidos”. A la Fig. 8 es pot veure en esquema, el tipus de provetes a partir de les quals es va fer la campanya d’assaigs. Tot es va treballar a escala respecte a les dimensions de l’obra de fàbrica real, la qual cosa els va permetre de treballar amb òptimes condicions a laboratori i disposar d’una bona “població” per analitzar des del punt de vista estadístic el comportament de la fàbrica.

El que es va poder verificar és com treballa l’obra de fàbrica a tracció i a tallant (ara aquest aspecte ens interessa menys) segons diversos graus d’inclinació de les esteses de la fàbrica: 0º, 30º, 45º, 60º i 90º, i també el mòdul elàstic (tangencial) corresponent en cada cas. Els resultats potser eren d’esperar però en tot cas no deixen de ser sorprenents. Resulta que la fàbrica de ceràmica treballa a tracció molt millor del que hom hauria esperat i per descomptat del que “es deia”. La prova és que les nostres voltes d’escala a la catalana s’aguanten la mar de bé suportant unes tensions de tracció més que notables en molts casos. Recomano la lectura del susdit article. Adjunto ací la taula resum del treball d’investigació: (Taula 2).

Fixem-nos que si l’obra de fàbrica es considera d’estesa “horitzontal” (som en el cas de la volta de maó de pla de tres gruixos que conforma la majoria de voltes a la catalana de les escales dels nostres edificis d’habitatges de principis de segle XX) la tensió de ruptura a tracció és de σt =5.8 N/ mm2 . En canvi, si es tracta d’un element, sigui una volta o arc però a plec de llibre o sardinell, estem en el cas que es considera d’estesa “vertical”, aleshores la tensió de ruptura és només de σt =2.4 N/mm2 .

Els autors de l’article, a les conclusions, constaten “la forta dependència que tenen les propietats mecàniques de la fàbrica en funció de la orientació de les esteses, que actuen com a pla de debilitat” i també que “els resultats experimentats de ruptura de fàbrica sota sol·licitacions de tracció i tallant, mostra una reduïda dispersió experimental”. També comenten que “seria molt convenient comparar els resultats dels assaigs de fractura a escala amb assaigs a escala real, cosa que no és possible per manca de literatura”.

Seguretat estructural

Criteri probabilista

A l’hora d’avaluar la seguretat estructural en els estudis sobre edificis existents el problema que se’ns planteja és que ens hem de moure en l’àmbit probabilista i per tant hem d’aplicar coeficients parcials (γM) sobre els valors característics dels materials, però aquests coeficients parcials no estan definits a la normativa (ni són fàcils de definir). Efectivament, el CTE contempla la fase de projecte però no la fase de rehabilitació o de revisió tècnica. I quina diferència hi ha entre la fase de projecte i la fase d’edifici existent? que els nivells d’incertesa són molt diferents. Quan es projecta un edifici la incertesa que es vol assegurar amb els coeficients parcials fa referència bàsicament a la bondat i qualitat dels materials i a la bondat de l’execució i posada en obra. En canvi, en un edifici existent, aquestes incerteses no existeixen, perquè l’obra o l’element estructural és allà i en principi “s’aguanta” ni que s’hi observin patologies. I, pel que fa a la seguretat respecte a les accions, si “s’aguanta”, al menys li hauríem d’atribuir el coeficient γf =1.

Resistència a compressió

Referent a l’obra de fàbrica, el CTE-F, quan concreta el valor característic de resistència a compressió contempla l’acció de la força en sentit perpendicular a les esteses en funció del tipus de peça (fb), del morter (fm) i de les condicions d’execució (A,B,C). A l’annex C concreta les bases de càlcul que permeten d’arribar als resultats de la taula 4.4. Al punt 4.6.2.3 diu “cuando la solicitación sea paralela a los tendeles (cas de les voltes a la catalana) la resistencia característica a compresión, puede determinarse con el anejo C, adoptando como resistencia normalizada a compresión fb de la pieza la correspondiente a dicha dirección”. Però, com que no diu que sigui diferent a la de la direcció perpendicular, se suposa que deu ser la mateixa a no ser que es disposi d’assaigs de laboratori al respecte que puguin justificar un valor determinat.

Si apliquem la fórmula que proposa , i si considerem que una obra de fàbrica de totxo massís, collada amb morter de calç té els paràmetres: fb=10 N/mm2 , K=0.60 i fm=5 N/mm2 , aleshores la resistència característica será fk=4.01 N/mm2 ; o bé si considerem que: fb=15, K=0.60 i fm=7.5, la resistència característica a compressió serà fk= 5.77 N/mm2 . Adoptem, mancats de més informació, el darrer valor, amb les reserves que hom consideri oportú.

Ateses les consideracions formulades fins ara, podríem acceptar les resistències característiques que preconitza la norma, però aplicant un coeficient “d’obra existent” de valor inferior al que es preveu per a obres en “projecte”. La meva proposta, també totalment discutible, és d’adoptar γM=1.5. Això ens donaria una resistència de càlcul per a obra de fàbrica existent (massís+morter de calç).

Resistència a tracció

Tornem als arcs i les voltes. Considerant i acceptant com a correctes els resultats de la investigació feta a la UPM i UC (resistència de ruptura a tracció de la fàbrica segons la direcció de l’estesa), si mai ens interessava fer alguna verificació d’algun arc estructural de fàbrica, o d’alguna volta d’escala existents per límits últims, també hauríem d’aplicar a aquests resultats un coeficient parcial γM. Pel que fa a les sol·licitacions de tracció, i tenint en compte que es tractaria d’una obra existent, i que les dades de què partim, les de la investigació, es varen obtenir treballant amb provetes fetes a escala i en condiciones de laboratori, crec (és totalment discutible) que fóra una bona ponderació un coeficient γM=2.50, la qual ponderació ens duria a considerar una resistència de càlcul a tracció per a la fàbrica de les voltes a la catalana de

(fàbrica de pla) i

per als arcs i voltes a sardinell.

Seguretat a l’escala de la Figura 3

Si mirem la Taula 1, veurem que tots els trams tenen fibres traccionades amb tensions que van des de 2.55 k/cm2 (C-B) fins a 16.17 K/cm2 (D-C) deixant de banda el tram A-D que acabem de considerar més amunt. Estaríem treballant doncs amb un coeficient de seguretat sobre les accions en el cas més desfavorable de

Evidentment, la “nostra” volta a la catalana no hauria de manifestar cap senyal de trencament, ni fissura, ni cap patologia estructural malgrat que la secció més desfavorable estigués sotmesa a esforços de tracció importants.

Si fèiem la mateixa verificació en el cas de l’arc rebaixat (carpanell) (Fig 1) de què parlàvem en començar l’article, (recordem que la tensió de càlcul a la zona dels “ronyons” era σd.sup= +13.11 K/cm2 ) atès que era de fàbrica a sardinell, hauríem de considerar que la resistència de càlcul seria només fd=9.60 k/cm2 , i per tant, el coeficient de seguretat sobre les accions fóra:

El coeficient es podria considerar insuficient però l’obra de fàbrica probablement no presentaria cap fissura (no hauria arribat al límit de ruptura). Potser podríem donar la secció existent per bona, sempre i quan ens asseguréssim molt bé de l’estat de càrregues i potser programant revisions periòdiques. Altra cosa fóra si estiguéssim en fase de projecte: aleshores hauríem d’incrementar el dimensionat de la secció per millorar el coeficient de seguretat. Si l’arc hagués estat fet a base de filades de pla com és el cas de les voltes a la catalana, amb esteses a 0º respecte al sentit de les sol·licitacions de tracció, el coeficient hauria estat més que suficient, atès que la capacitat de treball de la fàbrica és superior.

Sembla doncs, que ja tenim resposta per a la pregunta del “milió” que ens fèiem més amunt. Ara sabem d’una manera plausible la raó del bon comportament de les voltes a la catalana, i també sabem que no és el mateix construir un arc de fàbrica a sardinell, que un arc construït amb diversos gruixos de maó pla, pel que fa a la seva capacitat resistent, si el que consideràvem és la tracció. La resposta és clara: la fàbrica de ceràmica segons l’orientació de les esteses respecte a les forces de tracció, pot tenir i de fet té, una gran capacitat de resistència. La manera de fer les voltes a la catalana, amb les esteses seguint la direcció de les sol·licituds de tracció, fa que s’optimitzi la possibilitat de tracció de la fàbrica ceràmica.

Adjunto un parell de fotos que corresponen a edificis prou coneguts de l’arquitecte català Cèsar Martinell. Concretament les grans arcades del Celler Cooperatiu de Gandesa, resolt amb fàbrica de pla de sis a deu capes de maó de 4 cm de gruix, i el Celler de Sant Cugat del Vallès (fotografia inferior), resolt a base de plec de llibre de secció mínima 30×45 cm, també amb maó de 4 cm arrodonit. Dues maneres de fer treballar la fàbrica ceràmica. La de Gandesa, més favorable pel que fa a resistir les traccions.

Patologies de les voltes a la catalana

Però aleshores sorgeix una altra pregunta: Per què si la fàbrica ceràmica de pla de diversos gruixos treballa força bé a tracció, de vegades apareixen esquerdes (sobretot transversals) a la part superior (es veuen menys) o inferior en alguns trams de voltes a la catalana a les escales? La resposta més adient cal cercar-la en el comportament de les parets que conformen la caixa de les escales. Sigui per la raó que sigui poden haver cedit sota la sol·licitud de recolzament (l’empenta) de les voltes. Les voltes per aquesta raó s’han obert. Per això molt sovint, apareixen esquerdes a les parets de les caixes d’escala i sovint, a la vora de les cantonades. La situació és més desfavorable com més amunt de l’edifici ens situem, atès que la component de càrrega vertical (pes propi de la paret més les càrregues provinents dels forjats) va minvant a mesura que anem pujant cap a coberta.

¿Com afecta aquest desplaçament a la volta de l’escala? Molt senzill: el desplaçament horitzontal fa minvar de sobte l’esforç “normal” axial que compensava les traccions originades pel moment flector, fent que a les fibres extremes -que ja estaven traccionades però dins de la “zona de seguretat”- s’incrementi significativament la tracció, arribant a la tensió de ruptura. L’esquerda que s’origina, trenca la linealitat del sistema i provoca la formació d’una ròtula amb la consegüent redistribució de moments fins arribar a l’equilibri del sistema un altre cop, o bé a la formació d’una segona ròtula, etc. com hem explicat més amunt.

El que cal doncs, és localitzar per on s’ha eixamplat la caixa d’escala i fixar-ne i impedir-ne l’expansió com sigui perquè el problema no vagi endavant fins al col·lapse. I en tot cas, modelitzar l’estructura amb les ròtules corresponents, coneixent la secció real de la volta, per tal de verificar l’estat tensional real i saber els nivells de seguretat de les voltes. Així doncs, de res serviria actuar sobre les voltes esquerdades si no s’actuava sobre les causa més plausible: l’eixamplament de la caixa d’escala.

És possible que hi hagi altres causes, com ara que la volta s’hagi fet només amb un doblat simple, o bé que s’hagin produït amb el temps deformacions plàstiques que hagin incrementat el radi de curvatura sobretot de la part més “plana” de la volta. Però aquestes “causes” haurien manifestat patologies ja al cap de cinc o sis anys de la construcció de l’edifici.

En alguna ocasió s’han produït patologies a causa de la instal·lació d’ascensors al nucli d’algunes escales, perquè s’ha subjectat l’estructura (metàl·lica) de forma matussera a les voltes. Les vibracions poden haver produït “fatiga” als materials, o s’ha produït un nou estat de càrregues no previst (càrrega puntual), que finalment ha originat alguna esquerda a la volta que havia estat “sana” anteriorment.

Conclusió

  • Constatem l’excel·lència funcional (i estètica) de les voltes a la catalana per a resoldre les escales dels edificis, pel seu bon comportament estructural tant pel que fa als límits de ruptura com de servei.
  • L’enemic de les voltes a la catalana a les escales, l’hem d’anar a buscar sobretot en el desplaçament en sentit horitzontal de les parets de suport de les caixes de les escales. Les voltes a la catalana són molt sensibles als desplaçaments dels seus punts de recolzament en les parets.
  • Entenem i sabem que la fàbrica ceràmica té una capacitat de treball a tracció molt superior al que se suposava fins ara, segons l’orientació de les esteses respecta a la força de tracció.
  • En aquest sentit, pel que fa a la capacitat de treball a tracció de la fàbrica ceràmica, el CTE no contempla més que uns casos determinats que cal tenir en compte de cara a evitar patologies recurrents en les parets de distribució i de tancament dels edificis, normalment no estructurals.
  • De cara a les ITE i en general a qualsevol inspecció tècnica, cal evitar alarmes innecessàries en revisar voltes d’escala a la catalana, abans no s’hagi fet un estudi acurat de les patologies detectades i haver “fet números”, la qual cosa requereix la col·laboració d’un tècnic en estructures experimentat.
  • I finalment, he proposat, per si ajudava, un protocol d’actuació de cara a resoldre les patologies en les voltes a la catalana, quan s’hagi pogut verificar l’estabilitat del sistema des d’un punt de vista analític.

Reparació de les voltes d’escala a la catalana

A partir del que he exposat fins ara, faig la següent proposta de protocol d’actuació enfront de possibles patologies detectades a les voltes a la catalana de les escales.

  • D’entrada, cal evitar alarmes innecessàries abans no s’hagin fet els “números” pertinents, i per això cal comptar amb la col·laboració d’algun consultor d’estructures amb experiència i coneixements adequats al cas.
  • Cal modelitzar la volta de l’escala malmesa, per tal de poder disposar de les sol·licituds (moments, axials i tallants) un cop calculades, considerant que cada esquerda transversal equival a una ròtula plàstica, dins el sistema lineal (que perd la seva linealitat precisamente en formar-se aquestes ròtules)
  • A partir d’aquestes dades, sabent la secció resistent de la volta de l’escala (capes, gruixos), es pot procedir a calcular les tensions de les seccions més desfavorables.
    • Verificar que en un mateix tram no es produeixi un “mecanisme”: més de dues “ròtules” plàstiques. Si hi ha mecanisme, l’element és inestable. S’hauria d’estintolar i/o substituir.
    • Comprovar analíticament, l’esforç a compressió que està absorbint la sección superior/inferior (de la fàbrica de la volta) no fissurada (normalment la meitat del gruix de la secció de les capes de maons que formen la volta quan l’esquerda apareix només a una cara). Hauria de ser inferior a la resistencia característica fk (segons CTE-SE-F i Annex C) tenint en compte el sentit de treball de l’esforç axial, paral·lel a les esteses. Es podria considerar com a plausible, una tensió característica de compressió ók≤5.77 N/mm2
  • Cosir totes les esquerdes de les parets que marquin el desplaçament dels paraments de la caixa d’escala.
  • Cal aconseguir aturar qualsevol moviment “d’expansió” del recinte de l’escala que suporta els esforços axials des dels punts de recolzament de les voltes
  • La majoria d’esquerdes es produeixen per moviments de desplaçament en sentit horitzontal dels elements de contenció.
  • Atenció especial als trams superiors de la caixa d’escala, on l’esforç axial (normal) en les parets és inferior i per tant la resultant de la descomposició de forces ocasionada per l’empenta horitzontal de les voltes té una component transversal relativa a la vertical més important.
  • Cal verificar que el desplaçament de les parets que han trencat, no hagi estat causat per l’eliminació d’altres parets o envans (obres de “reforma” als habitatges o dependències annexes a la caixa d’escala) que havien fet de contenció o contrafort a les susdites parets.
  • El cosit de les esquerdes de les parets s’ha de fer a banda i banda de l’esquerda i a portell (“tresbolillo”) per tal de no concentrar esforços en la mateixa línia del parament. Mínim a banda de l’esquerda de 35 cm i una separación entre 30 i 40 cm, tot assegurant un cosit correcte i eficaç de les esquerdes d’angle o cantonada.
  • Les grapes, per anar bé, han de ser de Ø≤10 mm, d’acer corrugat galvanitzat, tenint cura dels radis de curvatura dels plecs de les potes (R≥2.5Ø)
  • Les grapes s’han d’encastar a la paret, de manera que hi hagi un recobriment d’uns 2 cm i que l’enguixat no estigui en contacte amb la grapa metàl·lica. La longitud de les potes haurien de ser com a mínim de 8 cm.
  • Les potes de les grapes es poden collar amb lletada de ciment lleugerament expansiu del mateix tipus que el que es descriu més avall per a fer les injeccions.
  • Millor no emprar resines perquè poden ser excessivament resistents i es poden adherir insuficientment a la fàbrica de totxo massís. Cal saber que les resines d’injecció no s’adhereixen a l’acer galvanitzat, per tant, les barres treballen bé si hi ha corrugues, no si l’acer és llis.
  • Replantejar les esquerdes que apareixen a sota de la llosa, a la part superior (esglaonat o replà) per poder situar les perforacions que s’hi haurà de fer (Figura 9). Decapar l’enguixat inferior de la volta en una zona suficientment ampla a banda i banda de l’esquerda. Netejar enèrgicament per eliminar el guix, la pols, les partícules deseixides, de manera que la fàbrica presenti una superfície neta i ferma.
  • Adherir amb resina el teixit FRP (podría ser de fibra de carboni o d’altres fibres adients) directament a la fàbrica, a banda i banda de l’esquerda, d’amplària generosa. Tant la resina com la tela FRP, han de ser subministrades pel mateix fabricant que és l’únic que pot garantir l’adequació del conjunt.
    • Aquesta fibra només té per finalitat, absorbir possibles traccions posteriors a la formació de l’esquerda i per tant de la “ròtula”, si es produïa algun desplaçament ulterior. Al mateix temps, serveix de segellat inferior per a la posterior injecció que es farà des del damunt de l’esglaonat.
    • Aquesta actuació no elimina la ròtula ni fa tornar la volta a l’estat original, atès que aquesta “tela” no posttesa la part inferior de la volta.
  • Amb broca adient (Ø≥22 mm), fer una sèrie de perforacions seguint el traç de l’esquerda fins arribar a perforar les capes superiors de maó que conformen la volta. Aproximadament, cada 25/30 cm. Amb aspirador, eliminar la pols i partícules deseixides del forat.
  • Injecció lenta, a pressió mínima (xeringa manual) de lletada de ciment lleugerament expansiu, i de molta capacitat de penetració per fissures, esquerdes etc. (tipus com el que s’utilitza per a injeccions a les beines dels posttesats adherents: per exemple CableGrout de Betec).
    • Té per finalitat només, millorar la capacitat de treball a compressió de la zona que conforma la “ròtula” plàstica, que és la part de la secció esquerdada.
  • Protegir la tela FRP amb una capa d’enguixat suficientment gruixuda. Això pot tenir alguna significació, ni que sigui poca, de cara a aconseguir una protecció al foc (RF) suficient, atès que les resines perden les seves qualitats a pocs graus de temperatura.

PUBLICITAT

L'Informatiu Anàlisi d'obra arquitectura Caateeb Ceràmica església Il·luminació reconstrucció rehabilitacio restauració ruïnes

Recuperació d’un referent a Vilanova de la Barca

Hi ha intervencions apreciades pel simbolisme i la referència històrica que comporten, com l'església de Santa Maria, destruïda durant la Guerra Civil, que representa un patrimoni intangible i valuós en tant que manté el record de la significació de l’indret i que perdura en la memòria del poble.

Escrit per i -

Fitxa tècnica

Nom de l’obra: Santa Maria de Vilanova de la Barca.
Ubicació: Raval de la Creu, 25. 25690 Vilanova de la Barca. Segrià.
Propietat: Ajuntament de Vilanova de la Barca.
Promotor: Secretaria d’Habitatge i Millora Urbana. Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Vilanova de la Barca, INCASOL, Institut Català del Sòl.
Projecte: AleaOlea, Arquitectura i Paisatge Laia Renalias, Carles Serrano, Leticia Soriano, i Roger Such.
Col·laboradors del projecte: Campanyà i Vinyeta Serveis d’Arquitectura, SLP (càlcul d’estructura).
Director d’execució i coordinació de seguretat i salut: Baldomer Ric Qui.
Estructura: Campanyà Vinyeta SL.
Construcció: UTE Construccions Jaen-Vallès – Urcotex Inmobiliaria.
Cap d’obra: Maria Jaén Vallés.
Industrials: Germans Balaguer (paviment de pedra), Tejeria Iturralde (ceràmica), Jaina (il·luminació) i Vivers Borda.
Dates: Projecte 2014; Obra: 2016.
Superfície: Superfície construïda: 300.00m2; parcel·la: 410.00m2 ; volum: 1800.00m3.

Premi Catalunya Construcció 2017 ex aequo en la categoria d’Intervenció en edificació existent.

Vilanova de la Barca té el seu origen en una vila nova entre dos pobles existents ja abans del 1149 i conquerits pel comte Ermengol VI d’Urgell en nom de Ramon Berenguer IV, Castellpagès i Aguilar. Segles més tard, el poble fou uns dels més durament castigats del Segrià per la Guerra Civil espanyola, després de la qual, la Dirección General de Regiones Devastadas n’adquirí 86.803 m2 de terreny per tal de construir una nova localitat.

També fou destruïda amb aquests fets la notable església gòtica de Santa Maria, dels segles XIII-XIV i que, fins fa un parell d’anys, ha estat un conjunt en ruïna. Les funcions parroquials van ser després assumides per l’església dedicada a l’Assumpció, construïda després de la guerra en un altre emplaçament més proper al nou nucli urbà.

El 1941 es va començar la construcció d’un nou nucli urbà que preveia, a més dels habitatges, un mercat, un poliesportiu, una zona d’esbarjo, piscines, una caserna de la guàrdia civil i una biblioteca, entre d’altres equipaments. Ara bé, en realitat solament s’arribaren a construir els habitatges, l’ajuntament, l’església i les escoles. Com a resultat, avui una part de Vilanova de la Barca és una mostra de l’arquitectura de tall neoclàssic que es va utilitzar arreu de l’Estat per reconstruir les poblacions més afectades per la guerra, obres fetes per batallons de presos republicans que després de la guerra van haver de complir condemna.

Tot i quedar com un conjunt ruïnós, es van protegir les restes de l’església de Santa Maria, com a bé d’interès local en el 2003. No podem trobar un gran patrimoni arquitectònic a Vilanova de la Barca i aquest fet fa que l’església que ens ocupa tingui, aleshores, una notable importància, sobretot pels habitants del poble, que reconeixen la seva identitat i arrels en els pocs elements patrimonials posats en valor i existents.

Així, doncs, el que trobàvem fa un parell d’anys era un conjunt de restes molt parcials. La planta ja indicava que no era un projecte unitari d’església, sinó més aviat l’addició de diferents parts al llarg del temps: a l’església de nau única amb fals transsepte i absis rectangular d’origen medieval li foren afegits una nau lateral i un nou ingrés d’època barroca. D’aquest només es conservava el coronament. De l’interior, només es conservaven part de les cobertes de l’àrea del presbiteri, on romanien, en alguns capitells i una clau de volta, mostres escultòriques, les quals, oferirien dificultats pel que fa a una estricta classificació estilística. L’obertura que degué ser la principal havia estat tapiada en els darrers anys i s’havia desplaçat l’accés al mur del presbiteri, la zona més ben conservada. La part més ben conservada era la posterior, una planta quadrangular amb dues capelletes laterals i una pilastra adossada. De la façana d’entrada en quedava la paret, gòtica, al damunt de la qual s’havia encastat una portalada neoclàssica.

Així, l’església original respon a un tipus de planta basilical amb dues naus, presbiteri i capelles laterals. Té 22 metres de longitud i 7 metres d’amplada i l’interior s’eleva fins a 10 metres. A la part oriental es conserven uns imponents contraforts laterals, possiblement d’origen romànic, i a la capçalera una volta de creueria tardogòtica del segle XVII. Tota l’església fou construïda amb un carreu de la zona molt ben aristat i col·locat a trencajunts, molt danyat pel clima de la zona i l’erosió del temps.

Hi havia la voluntat de recuperar aquestes restes de l’església (de propietat municipal) com a una nova sala polivalent d’usos múltiples. Els promotors del projecte van ser l’Ajuntament de Vilanova de la Barca, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’incasol, dins del programa Reviure les Velles Ciutats que vol frenar el deteriorament progressiu dels nuclis antics i els entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya.

Vista de la façana oest després de la intervenció

Criteris d’intervenció. Com afrontar una ruïna

Com s’hauria d’intervenir en una ruïna? Consolidar-la, intervenir? Conservar o restaurar? Continuar-la? I com encaixar la connexió emocional que les persones properes tenen amb l’element?

Si ens endinsem puntualment en els corrents de la intervenció al llarg dels darrers segles ens trobem amb 3 corrents d’intervenció dels quals caldrà decidir quin hauria de ser o ha estat l’aplicable:

  • Per una banda, la restauració estilística, de la que el principal teòric fou  Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc (1814-1879). Ell defensava que el restaurador ha d’identificar-se totalment amb el creador original. En aquest sentit, la restauració, allò que ha de fer és permetre la recuperació de la seva pròpia forma. “Restaurar un edifici no és conservar-lo, reparar-lo o refer-lo, és restablir-lo a un estadi complet que pot ser que no hagi existit abans”. Es tracta de situar-se en el lloc de l’arquitecte primitiu i suposar què faria ell.Viollet-le-Duc fou l’encarregat de restaurar i netejar la Catedral de Notre Dame, però també d’actualitzar-la. Afegí una tercera torre, que constitueix allò que actualment es denominaria un fals històric.
  • La restauració romàntica, de la que el seu principal teòric fou John Ruskin (1819-1900). Defensa que l’anomenada “restauració” (la restauració estilística) és la destrucció més total que pugui patir un edifici. La restauració no té raó de ser, si només es limita a la tasca de l’estricta conservació. Va ser el defensor màxim de la no intervenció. Ruskin ressaltava el valor d’antiguitat del monument: “ Els monuments arquitectònics no valen por si mateixos, sinó per l’encant que el temps i la història han posat sobre ells”.
  • I la restauració crítica, més recent i amb el teòric Cesare Brandi com a defensor, en la seva Teoria del Restauro (1963), qui observà que la ruïna, des del punt de vista històric, és “el vestigi d’un monument històric o artístic que només es pot mantenir com allò que és, i on la restauració, per tant, únicament pot consistir en la seva conservació, amb els procediments tècnics que exigeixi. La legitimitat de la conservació de les ruïnes radica doncs, en el judici històric que se’ls atorga com a testimoni mutilat, però encara recognoscible, d’una obra o d’un fet humà.”

Aire, llum i ceràmica com a nous ingredients

Axonometria de la intervenció.

La doble cara de la cerámica

El punt de partença de la proposta de l’equip AleaOlea, autors del projecte, era restituir la volumetria original de l’església i recuperar l’espacialitat de la planta basilical perduda. Per tal d’aconseguir aquest doble objectiu es va proposar la construcció d’una nova pell contínua que tanqués l’interior de l’antiga església i que habilités l’espai per al seu nou ús com a sala polivalent per al municipi. Així doncs, es va aixecar una nova closca ceràmica que delicadament tancaria un nou interior sobre les restes dels murs primitius rematada amb una coberta a dues aigües que se sustentaria mitjançant una estructura de formigó oculta. Una doble façana ceràmica de dos fulls independents, amb peces ceràmiques de la zona i que s’acabaria pintant en blanc. La doble façana es fa palesa en les diferències entre exterior i interior: la façana exterior consisteix en una gelosia ceràmica, lleugerament endarrerida respecte els murs antics, reproduint i continuant, això sí, la seva textura rugosa i irregular. Des de l’exterior, l’arquitectura es presenta opaca i tancada, sense obertures, com a simple textura homogènia que emmarca i continua discretament l’antiga església. A l’interior, en canvi, el revestiment de maó calat i pintat en blanc, que juntament amb les encavallades metàl·liques de la coberta, marquen discontinuïtat i contrast amb les restes originals existents: un diàleg de complementaris. Cal destacar la interessant utilització del maó com a element diferencial i continuador de les estructures originals, així com la seva utilització en l’interior, a més, per la seva potencialitat com a element de control acústic.

Il·luminar sense tocar: simbiosi espiritual

La il·luminació juga un paper clau en la intervenció. Els autors recreen una il·luminació medieval que li atorga a l’interior un caràcter íntim i sacre, un ambient ingràvid i de repòs que ens trasllada al seu origen del segle XIII. Això s’aconsegueix sobretot amb la llum artificial que queda suspesa del sostre.

Aquest tipus d’il·luminació li confereix a l’espai un interessant efecte escenogràfic més adequat per a l’espai d’alçada monumental que es cobreix: un sostre de llum a una alçada més humana, que reprodueix una llum més sagrada: una suggeridora posada en valor de l’espai que esdevé sacre i recollit.

La llum natural penetra a l’interior a través dels porus dels nous paraments, es filtra la llum, però es neguen les vistes. De nou, intimitat.

Que corri l’aire

Calia també potenciar l’intercanvi d’aire amb l’exterior i ventilar l’edifici, donat que les humitats provinents del terreny són una qüestió a resoldre. A banda del paper de les façanes en aquest aspecte, els autors van adoptar una solució ben directa: “deixar aire” a través de les juntes obertes de les fusteries. Una solució ben senzilla i molt efectiva, per altra banda.

Arribats a aquest punt, podem dir que la intervenció pretén aconseguir tres objectius principals:

  • Consolidar els elements en ruïna i continuar-los per tal de restituir l’espai original de l’església, ara com a espai polivalent municipal, diferenciant-los i evitant les reconstruccions mimètiques , recuperant la volumetria en el seu origen: el material ceràmic serà l’element mediador per tal d’aconseguir l’objecte principal.
  • Il·luminar íntimament l’espai per recuperar l’aspecte sacre de l’interior original i recuperar així, l’espacialitat medieval de l’església primigènia.
  • Per últim, i per motius més pràctics, caldrà ventilar l’edifici per tal d’evitar humitats. Això s’aconsegueix deixant les juntes de les fusteries obertes, tal i com hem apuntat.

El projecte ha estat finalista en els Premis FAD 2017, i guanyador ex aequo dels Premis Catalunya Construcció 2017 en la categoria d’Intervenció en edificació existent, i primer premi ex aequo també d’Hispalyt XIV del Premi d’Arquitectura en maó 2018, entre d’altres.

L’essència del projecte no pretén ser, per tant, una imatge de futur, sinó més aviat un reflex del passat, de l’origen del protagonista, l’antiga església de Santa Maria, amb un llenguatge actual que mira i pensa en el seu futur.

La consolidació i la integració de les ruïnes a l’arquitectura contemporània seria un nou repte per a la professió. La ruïna, que apareix com a punt de partença d’una nova arquitectura, adquireix un nou significat en conservar les seves estructures i sotmetre’s a noves continuïtats. Qui pot dir avui que la ruïna no és bella? Qui pot dir que la integració de la ruïna en el dia a dia contemporani no és una meravella?

Recuperació d’un referent del poble antic

Hi ha intervencions apreciades pel simbolisme i la referència històrica que comporten, com aquest cas, en què s’intervé sobre les restes d’una antiga construcció que representa un patrimoni intangible i valuós en tant que manté el record de la significació de l’indret i que perdura en la memòria del poble.

Les obres de reconstrucció han significat la posada en valor de l’antiga església que fou derruïda durant la guerra. El poble es va reconstruir, té avui uns 1.100 habitants, i es troba a 12 km de la capital de comarca, Lleida. L’edificació va quedar abandonada, conservant únicament dret el primer vano junt a la capçalera.

L’objectiu del projecte ha estat recuperar i ennoblir les ruïnes que persistien, configurant un espai cultural per a ús ciutadà a partir de la petjada de l’antic immoble, tot modelant unes solucions adaptades a les possibilitats de l’espai i del finançament disponible.

Una gran sala per a tota la nau

Imatge de l'estat deteriorat de l'església abans de que es rehabilités.
L’estat de l’església abans de la rehabilitació.

A partir de la traça dels antics murs es recompon el volum original utilitzant materials volgudament diferenciats de les preexistències, una construcció de pedra que contrastava en un indret on predominaven les parets de tàpia. Els nous paraments es construeixen de fàbrica de maó amb acabat pintat, i es recolzen sobre uns cèrcols de constrenyiment de formigó armat que s’encavalquen amb les antigues restes, les traven, i en consoliden l’estabilitat i resistència.

La disposició de la fàbrica ceràmica emfatitza aquest el canvi de material respecte de les restes antigues, damunt les quals s’aixeca un tancament de dues fulles i una cambra ventilada intermèdia, amb l’aïllament i barrera d’estanquitat sobre el paredó interior. Sorprèn la disposició dels maons en sentit girat, mostrant la perforació vers l’interior de la nau, aportant una textura diferenciada amb els forats que actuen atenuant la reverberació acústica interior. S’incorporen també uns grans finestrals que s’amaguen exteriorment mitjançant la transformació de la paret exterior en una gelosia ceràmica que deixa passar la llum natural però que evita la permeabilitat visual entre l’interior i l’exterior a fi de preservar una sensació d’introspecció des de dins de la nau estant. Per a la coberta s’adopta una estructura metàl·lica d’encavallades que salven l’amplada de la nau i es recolzen en els murs laterals. Al damunt, unes corretges longitudinals i uns taulers sandvitx defineixen una coberta a dues aigües acabada amb revestiment exterior de teula àrab. A la paret testera vers el carrer es conserva la portalada de fusta existent com un element històric que es protegeix col·locant un vidre fix pel davant. Així, des de dins es podrà obrir la portalada quan es vulgui i mostrar l’interior de la nau cap al carrer. Aquesta entrada s’havia emprat per accedir a la part d’edifici que romania dempeus, però de fet la porta principal de l’antiga església es trobava en l’extrem oposat de la nau, que resta fortament malmesa,i que ara esdevé façana posterior habilitant una porta com a accés secundari.

Equipament cultural

La nova entrada principal s’organitza per l’espai lateral, incorporant el terreny adjacent a l’edifici com una zona que actuarà de foier exterior de l’equipament. En aquest terreny s’hi construeix també un petit cos adossat que allotjarà els lavabos. L’espai interior constitueix una gran sala polivalent per a activitats culturals amb tractament auster.

Per al paviment s’adopta una solució de tractament superficial amb la intenció de minimitzar la intervenció i evitar l’afectació de les restes arqueològiques que apareixen en el subsòl, de manera que es resol amb peces de pedra calcària de gran format col·locades sobre un llit de sorra, ull de perdiu i calç.

La instal·lació elèctrica discorre per terra, disposant caixes de connexió integrades en el paviment, i centralitzant la distribució amb origen des d’un lateral de la primera crugia. L’enllumenat general es resol amb cablejat vist que alimenta una acurada distribució de bombetes suspeses de l’estructura.

L’equipament es planteja com un espai diàfan per a un ús flexible, en què caldrà preveure l’habilitació pertinent de l’equipament necessari per al desenvolupament de cada activitat concreta. En aquest sentit resta pendent d’habilitar un espai per a magatzematge i material.

Imatges de la coexistència dels materials antics amb els nous.
Imatges de la coexistència dels materials antics amb els nous.

Control de cost conforme a les possibilitats de finançament

La definició del projecte primer i l’execució de l’obra després han hagut de vetllar per encaixar els costos dins les disponibilitats pressupostàries.

La inversió efectuada representa un cost d’execució material aproximat de 945 €/m2 de repercussió comptant la superfície de tot l’àmbit d’actuació. Aquest cost comprèn tots els els treballs d’obra civil i les instal· lacions bàsiques d’electricitat, enllumenat general, i aigua. Els capítols es poden agrupar en cinc grans lots: operacions sobre preexistències (cap. 1, 2, 3), noves estructures (cap. 4), sistemes d’envolupant (cap. 5, 7), revestiments i acabats (cap. 8, 9, 10, 11, 13, 14, 6), i sistemes d’instal· lacions (cap 12).

El pressupost reflecteix la incidència del primer lot de treballs relatius al tractament de les preexistències. Aquí s’hi encabiria el capítol de treballs complementaris que conté les operacions preparatòries, cales, mitjans auxiliars de grues i bastides per treballar entre els elements preexistents, i les operacions d’arqueologia. També el de moviment de terres que inclou part d’enderrocs, gestió de runes i drenatges. I el capítol de tractaments, que comprèn les operacions de sanejat, consolidació dels murs i reparació d’esquerdes. Tot plegat, aquestes operacions sumen un 17.22% del total de cost.

El segon gran lot és el d’estructura, amb un 21.65% d’incidència sobre l’import total, i que comprèn reforços de fonament, estructures de formigó de suports, bigues i travat de façanes, i estructura metàl·lica de cavalls i corretges de coberta. En cost unitari representa una repercussió de 205€/m2 .

Els treballs de paleta corresponents a la construcció dels murs i gelosies de fàbrica, equivalen a un 10,5% del pressupost. L’execució de la coberta (empostissat, impermeabilització i revestiment) significa una repercussió de 108 €/m2 i un pes relatiu de l’11,5% del pressupost. Sumats ambdós capítols conformen un lot que s’emporta poc més d’una cinquena part del pressupost, en concret un 22%.

Els revestiments i acabats representen un 25% de la inversió, és a dir una quarta part. Recull una miscel· lània de conceptes, entre els quals un 10% correspon al paviment, amb una repercussió de 95€/m2 , i un 8% es deu a la repercussió de fusteria i serralleria.

Finalment les instal·lacions representen un ajustat 12% i una repercussió de 113€/m2 , un muntant de cost que correspon només a uns serveis bàsics de distribució elèctrica de punts de força i enllumenat, de connexió telefònica i senyal de seguretat, i de dotar de sanejament i lampisteria els lavabos, i (no hi ha instal·lacions de climatització).

Taula del pressupost detallat.
Pressupost detallat.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb construcció edificació estructura Frei Otto Gridshells Malles Olympiastadion München Palazzetto dello sport patrimoni Tecnologia The Palm House Tower on the Oka River

Gridshells I: Estructures lleugeres de malles optimitzades

Per entendre el sistema funcional de les gridshells cal recordar alguns models estructurals que han influenciat el seu disseny. Els exemples que més evidencien el camí que han seguit aquestes estructures els trobem a diferents països d'Europa, recollits en aquest article.

Escrit per i -

Forma i estructura

Pallazzettp dello sport a Nervi (Italia) a l'any 1957.
Palazzetto dello sport, Nervi 1957. ©: Eduardo Pompeo.

Per entendre el sistema funcional de les gridshells és bo recordar alguns models estructurals que han influenciat el seu disseny. Els orígens els trobem en el grup de sistemes en què el comportament estructural respon fonamentalment a la forma de la superfície. En aquest sentit disposem d’històrics i impor­tants exemples com podrien ser totes les construccions de cúpules amb materials amorfs realitzades pels romans o les voltes ‘tabicades’ de petits elements cohesionats dissenyades amb èxit per Rafael Guastavino a principis del segle XX entre d’altres.

Però és sobretot durant aquest segle que trobem grans exemples d’arquitectes i enginyers com Félix Candela, Heinz Isler o Pier Luigi Nervi on la forma de l’edifici i el comportament estructural van juntes de la mà donant lloc a excel·lents expressions formals dels projectes.

Tot i això, els exemples que més evidencien el camí que han seguit les actuals gridshells els trobem amb certa simultaneïtat a diferents països d’Europa. A principis del segle XIX i en plena revolució industrial a Anglaterra, John Claudius Loudon desenvolupà una nova tecnologia basada en el ferro i el vidre que facili­tava la construcció industrial d’hivernacles.

A principis del s.XX es comença a utilitzar gridshell o diagrid per definir les estructures hiperbòliques amb malles diagonalitzades formades per barres metàli·liques contínues.

També a Itàlia trobem exemples com la Galleria Vittorio Emanuele II (1865-1877) de Milà o Le Gran Palais (1897-1900) a París on es desenvolupen grans cúpules articulades a través d’una malla espacial jerarquitzada. Però no és fins a l’obra de l’enginyer rus Vladimir Shukhov, a principis del segle XX, que es comença a utilitzar la paraula gridshell o diagrid per definir les estructures hiperbòliques resoltes mit­jançant malles diagonalitzades formades per barres metàl·liques contínues.

De fet, datar l’origen exacte de les primeres estructu­res gridshells no és fàcil ja que al llarg de la història i en diferents llocs del mon s’han desenvolupat models estructurals que finalment han donat lloc a les actuals gridshells.

Gridshells

Les gridshells són un tipus d’estructures espacials formades per barres contínues o discontínues de poca secció que defineixen una malla regular bidi­mensional i que permeten cobrir grans llums amb un ús òptim del material. Tant és així, que el sistema és capaç de suportar una càrrega distribuïda entre 7 i 10 vegades el seu pes propi (7-25kg/m²). Aquesta optimització és possible gràcies a la utilització de geo­metries tridimensionals de doble curvatura, evitant així els esforços a flexió, però per contra genera major sensibilitat al vinclament local de les barres a causa de la seva esveltesa.

De fet, una manera d’entendre la diferència entre les closques o superfícies contínues que veiem a l’inici i les gridshells, podríem dir que aquestes s’obtenen a través de la perforació regular d’una membrana contí­nua, concentrant el material en elements lineals entre les perforacions. Així doncs, les gridshells són un tipus d’estructura tridimensional que segueix els mateixos principis estructurals que les closques i que per tant resisteix les càrregues aplicades a través de la seva forma.

Classificació

Amb la perspectiva actual i tenint en compte el con­junt de projectes construïts podem classificar les gridshells en dos grups: les elàstiques i les no elàstiques o simplement gridshells.

Gridshells elàstiques

Les primeres es caracteritzen sobretot pel seu procés constructiu. La malla, formada per barres elàstiques i contínues, es construeix a peu d’obra i en posició horitzontal i posteriorment se li dóna la forma final mitjançant diferents tècniques d’elevació.

Per tal de facilitar aquest procés constructiu les unions entre barres són lliscants i permeten el movi­ment longitudinal del nus. Aquest procés és dinàmic i les barres contínues reben diferents nivells de tensió durant el seu procés de conformació fins a adoptar la posició final.

Procés d'elevació amb gats hidràulics Weald&Downlan durant l'any 2002.
Procés d’elevació amb gats hidràulics Weald&Downland, 2002. ©: M.H.Toussaint.

Un cop l’estructura ha adoptat la forma de doble curvatura es procedeix a la rigidització del conjunt mitjançant 3 possibles estratègies: la rigidització dels nusos, la triangulació de l’estructura o l’adició d’una membrana continua que converteix la malla en una superfície continua.

Les malles de les gridshells elàstiques poden estar for­mades per elements lineals simples o dobles, sent aquests els més eficients des del punt de vista de l’ús del material, ja que permet garantir la mateixa inèrcia del nervi amb un menor ús de material.

El sistema és capaç de suportar una càrrega distribuïda entre 7 i 10 vegades el seu propi pes.

Amb aquesta tècnica s’han construït importants projectes. L’arquitecte i enginyer alemany Frei Otto, recentment premi Pritzker d’arquitectura 2015, s’ha convertit en referència mundial en aquest tipus d’estructures lleu­geres i de fet és l’autor del primer projecte de Grids­hell elastica Multi­halle de Mannheim (1975). Dissenyat en col·laboració amb l’enginyer Edmund Happold (Over Arup & Partners) aquest projecte és el més gran mai construït amb aquesta tècnica amb una malla d’intereix de 50cm i dobles nervis de fusta de 50x50mm de secció amb una llum de fins a 60m.

Weald & Downland (2002) amb 15m de llum o Savill Garden (2006) amb 26m de llum màxima, són exem­ples on pot apreciar-se aquesta influència, amb un intereix de malla d’1m i amb doble nervi de fusta de secció quadrada d’entre 40 i 80mm respectivament.

Gridshells (no elàstiques)

A diferencia de les primeres, les gridshells no elàstiques es cons­trueixen ‘tram a tram’ i per tant cada barra és independent fins que s’uneix a la resta a través dels nusos. El seu procés de muntatge necessita d’altres tipus de mitjans auxiliars per a la seva construc­ció, com plataformes de treball equidistants a la malla i estintola­ments en cada nus.

De fet, molts dels engiyers experts en aquest tipus d’estructures, con­sideren que aquestes no són unes ‘autèntiques’ gridshells, tant pel procediment constructiu com pel seu comportament estructural, ja que en molts casos i depenent del tipus de nus, les barres poden interpretar-se com a elements independents.

Aquest segon grup d’estructures són les més contemporànies i no haurien estat possibles si no fos per l’evolució tant dels softwares de càlcul no lineal com de les tecnologies de producció industrial basades en el CNC (Com­puter Numerical Control). Aquesta tecnologia permet fabricar barres i nusos just in time, a mida i amb una elevadíssima precisió geomètrica.

El projecte de Westfield Shoppingtown (2008) de Londres amb una gridshell de 18.000m² és un exemple de precisió on es requeria una tolerància màxima de fabricació de 9·10-5mm/m, és a dir, 15mm en 164m lineals. Tenint en compte que el projecte constava de 10.000 barres i hi havia 3.000 tipus de nusos diferents la precisió havia de ser màxima en tot el procés de disseny, fabricació i muntatge.

Però probablement una de les gridshells més conegudes és la que cobreix i tanca l’espai central del Great Museum Court (2000) de Londres de l’arquitecte Norman Foster amb una llum màxima entre suports de 28,8m. La malla triangulada formada per 4.878 barres i 1.566 nusos tots diferents entre ells, va haver de sobredimensionar-se notablement a causa de la impossibilitat de transmetre els esforços horitzontals de la gridshell a l’edifici existent.

Un altre projecte també interessant és la proposta per a la rehabilitació de l’edifici portuari d’Amsterdam de mitjans del segle XVII com a nou Museu Marítim Holandès. Aquest cas utilitza una gridshell poc habi­tual en que la composició de la malla ve inspirada per una carta de navegació del mateix segle. La proposta interpreta la geometria plana de la Rosa dels Vents a una cúpula de 34m de llum que cobreix el pati interior de l’edifici.

 

Museu Nacional Marítim d'Amsterdam a l'any 2011.
Dutch National Maritime Museum, 2011 ©: Eddo Hartmann
Portcullis House a l'any 2000.
Portcullis House, 2000.

D’aquest segon grup de gridshells és interessant també destacar altres tipus de malles en les que es combinen dos materials diferents, l’acer pels nusos i la fusta per les barres. En aquestes solucions mixtes encara s’evidencia més el comportament estructural diferenciat entre barra i nus. Fruit d’aquesta combi­nació hi ha projectes que han optat per solucions molt tecnificades com és el cas de l’edifici Portcullis House (2000) de Londres, on fins i tot s’introdueixen solucions estructurals més properes als sis­temes de Tensegrity® que als de les gridshells.

Així doncs, les gridshells es presenten com a solucions estructurals molt efi­cients que permeten tancar espais de grans llums sense recolzaments inter­medis, tant per envolupants opaques com translúcides.

Frei Otto i l’estadi olímpic de Munic

Estadi Olímpic de Munic.
Olympiastadion München ©: Josep Olivé,

El Premi Pritzker d’aquest any ha recaigut en l’arquitecte i engin­yer alemany Frei Otto. No ha estat un premi pòstum, ja que li ho van comunicar pocs dies abans de morir, el 9 de març, als 90 anys, però el premi no s’ha pogut lliurat oficialment. Com sol passar, és quan un personatge mor que els cronistes ens el descobreixen en tots els seus vessants humans, i no sols per la que era conegut. En el cas de Frei Otto la seva vida i la seva obra professional estan carregades d’humanisme -no en va també era sociòleg i urbanista- un humanisme que poc s’intueix darrera la tecnologia que fàcilment s’aprecia en les imatges de les seves cobertes tesades, la més coneguda de les quals és l’Estadi Olímpic de Munic.

Pavellons annexos a l'estadi, en el Parc Olímpic de Munic.
Pavellons annexos a l’estadi, en el Parc Olímpic de Munic.

Però si un s’acosta al Parc Olímpic on hi ha l’estadi, se n’adona de la part humana de la seva arquitectura. No he vist mai un estadi d’aquestes dimensions tan integrat a la natura i d’una escala tan humana i tan poc impositiva (sensacions aquestes, que les fotografies no poden transmetre -alguns diuen que, per sort). Les grades estan quasi enterrades en els ondulats i verds turons artificials que envolten l’estadi, pel que l’edifici es pot dir que no té façana sinó que la seva única imatge son les lleugeres -visualment parlant- cobertes de Frei Otto, surant sobre l’herba.

L’altra sorprenent sensació que dóna l’estadi és que, encara que de prop, la seva mida és enorme, la seva proporció, a escala del parc, és molt discreta. És una construcció que no vol imposar-se en l’espai sinó que més aviat en vol passar desapercebuda.

L’arquitectura que proposava Frei Otto era una arqui­tectura feta amb els menors mitjans possibles i per tant accessible a molta gent, pel seu baix cost. I una arquitectura sense imatge, sense representativitat del poder, sense imposició de formes i integrada en el paisatge natural.

Val la pena, si es va a Munic, arribar-se fins a l’OlympiaPark i veure i sentir que efectivament, l’arquitectura de l’estadi i dels altres edificis construïts per Frei Otto al parc transmeten aquests valors, poc freqüents en l’arquitectura del segle XX.

 

 

 

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Construcción Contenedores Contenedores Marítimos Edificios Gestión de proyectos Nuevos usos Profesión Sostenbilidad

Construcción de edificios utilizando contenedores marítimos

Los contenedores marítimos se utilizan en todo el mundo para el transporte marítimo y han sido usados durante más de…

Escrit per i -

Los contenedores marítimos se utilizan en todo el mundo para el transporte marítimo y han sido usados durante más de 60 años. Hay millones de ellos, en bastantes casos sin usarse e inutilizado importantes superficies de los puertos. En este marco planteado, desde hace años que, siguiendo criterios de sostenibilidad, reciclaje y ahorro económico, se están utilizando contenedores marítimos para construir edificios permanentes, más rápido y más barato que los edificios tradicionales.

Los contenedores marítimos son esencialmente grandes cajas de acero utilizadas para transportar mercancías en buques de carga, por todo el mundo. Estos contenedores se han producido rápidamente en masa en los últimos 50 años, ya que el mundo se ha vuelto más dependiente de bienes y servicios de otros países y continentes.

Los contenedores marítimos están hechos de acero Corten. Es un tipo de acero que tiene un alto contenido de cobre, cromo y níquel, que hace que su oxidación tenga unas características particulares, que protegen la pieza realizada con este material frente a la corrosión atmosférica, sin perder prácticamente sus características mecánicas. El elemento de aleación en el acero Corten reacciona cuando se presenta el óxido mediante la formación de una capa superficial protectora de óxido de textura fina. Este tipo de acero también se utiliza en puentes, chimeneas, torres e incluso esculturas al aire libre.

Los contenedores se fabrican en diferentes medidas que van desde 8 pies (2,4 m) hasta 53 pies (16 m) de longitud. Las longitudes más utilizadas son de 20 pies (6 m) y 40 pies (12 m) (ver Figura 1). Estos contenedores están diseñados para ser enviados por todo el mundo varias veces, por lo que se construyen para que sean resistentes y de importante durabilidad.

Contenedores marítimos en barco de carga y varias medidas
Figura 1. Contenedores marítimos en un barco de carga (izquierda); Varias medidas de contenedores marítimos (derecha)

En la misma línea, los contenedores marítimos más utilizados son las variantes denominadas HC (high cube), ya que tienen una altura exterior de 2.896 mm (2,9 m), que los hace más adecuados para transportar diversos tipos de carga. También los hace más aptos para la construcción  de edificios, al tener el techo más alto. Las siguientes imágenes (Figura 2, Figura 3 y Figura 4) ilustran las dimensiones de un contenedor HC de 20 pies (6 m).

Vista del lado izquierdo y vista frontal del contenedor HC de 6 metros
Figura 2. Contenedor HC de 20 pies (6 m). Vista isométrica (izquierda); vista frontal (derecha)

 

Uso de contenedores marítimos en construcción de edificios permanentes

El transporte aéreo cada vez más común y afianzado, y la reciente crisis económica, han provocado que haya un gran número de contenedores que han quedado abandonados en los puertos, ya que el rápido crecimiento de la oferta ha superado ampliamente a la demanda. En 2015 el número de buques de carga inactivos era de 238 buques, con una capacidad combinada de alrededor de 900.000 TEU (acrónimo del término en inglés Twenty-foot Equivalent Unit, que significa Unidad Equivalente a Veinte Pies; representa una unidad de medida de capacidad del transporte marítimo, expresada en contenedores: 1 TEU representa un contenedor de 20 pies (6 m)). En 2016 pasó a 435 buques, acumulando un total de 1,7 millones de TEU, lo que representa un incremento del 90% de TEU en tan solo un año.

Así, debido al excesivo número de contenedores que están inactivos, están siendo reutilizados para nuevos usos. Algunos ejemplos son viviendas, escuelas y oficinas construidas con contenedores marítimos. Los contenedores se utilizan a menudo como espacio temporal en las obras de construcción, pero su reciente disponibilidad ha llevado a que se utilicen para la construcción de edificios permanentes. Un ejemplo es la ciudad de contenedores en Londres (ver Figura 5), habitada por 400 artistas y diseñadores.

Ciudad de contenedores en Londres
Figura 5. Ciudad de contenedores en Londres

Algunas de las ventajas del uso de contenedores marítimos para la construcción de edificios son la siguientes:

  • Reducción de tiempo en la construcción del edificio. La magnitud de esta reducción depende de diversos factores, pero se estima que de promedio la reducción es de un 30% respecto la construcción del edificio usando las técnicas habituales.
  • Ahorro de dinero. Este ahorro también depende de diversos factores, pero se estima de promedio que el ahorro es de un 30% respecto la construcción del edificio usando las técnicas habituales.
  • Modularidad de la construcción. Esto permite la ampliación de la construcción con relativa facilidad, agregando más contenedores. Este factor es atractivo para empresas en fase de crecimiento.
  • Beneficio ambiental al reducir emisión de CO2. En la misma línea se aplican los conceptos de sostenibilidad y de reciclaje.

Otras características a tener en cuenta son la siguientes:

  • Contenedores marítimos se pueden comprar por todo el mundo.
  • Se pueden transportar con facilidad en camión, siendo factible hacerlos llegar a los lugares de construcción.
  • La construcción modular con contenedores marítimos permite una notable variedad de diseños y composiciones.
  • El coste de un contenedor nuevo es más elevado que uno usado. Por contra, el contenedor usado presenta las siguientes desventajas con respecto al nuevo: desgaste del material ; a los contanedores que se destinan a uso marítimo se les aplica una capa de pesticidas en su interior, por lo que si se quieren reutilizar para edificios, los contenedores deben ser tratados para eliminar esta capa, con el coste que esto representa.

Una investigación sobre el estado de la cuestión muestra que hay muchas posibilidades cuando se trata de construir con contenedores marítimos, siendo muy variados los diseños y usos. Algunos ejemplos son los que se muestran en la Figura 6.
Este escuela es un ejemplo de la adaptabilidad, durabilidad y bajo coste del uso de contenedores marítimos. Aulas como esta son útiles en los países en vías de desarrollo, debido al bajo coste y a la funcionalidad de los contenedores marítimos. Este aula fue patrocinada por tres compañías sudafricanas, para su uso en una empobrecida zona rural en las afueras de Ciudad del Cabo.

Este escuela es un ejemplo de la adaptabilidad, durabilidad y bajo coste del uso de contenedores marítimos. Aulas como esta son útiles en los países en vías de desarrollo, debido al bajo coste y a la funcionalidad de los contenedores marítimos. Este aula fue patrocinada por tres compañías sudafricanas, para su uso en una empobrecida zona rural en las afueras de Ciudad del Cabo.
Las limitaciones de espacio son un problema común en muchos países. Los contenedores marítimos se han utilizado para abordar este problema, usándolos para construir edificios de oficinas cómodos y espaciosos. Este edificio está en Japón, donde las limitaciones de espacio son comunes. En 2012 una empresa de arquitectura tuvo dificultades para encontrar un edificio de oficinas, por lo que construyó su propio edificio hecho de contenedores marítimos.
La denominada Casa Incubo está en Costa Rica. Fue construida utilizando ocho contenedores HC de 40 pies (12 m). Se redujo el tiempo de construcción en un 30%.
La denominada Beach Box está construída en el Hamptons, una de las zonas más caras de Nueva York. La estructura de los contenedores marítimos está recubierta en las paredes, pero está a la vista en el techo.
Cuando la Escuela Costa Mesa Waldorf, en California, decidió expandirse, eligieron usar contenedores marítimos debido a su sostenibilidad. La escuela utilizó contenedores marítimos para construir un nuevo ala de edificios ecológicos. El proyecto utilizó 32 contenedores para construir cuatro edificios adicionales en su campus. Además del espacio adicional de aulas, las nuevas construcciones incluyen una biblioteca, un auditorio de dos pisos y un laboratorio de ciencias.

Figura 6. Ejemplos de construcción de edificios mediante el uso de contenedors marítimos

Uso de contenedores marítimos en Sabadell, para servicios TIC
Uso de contenedores marítimos en Sabadell, para servicios TIC

 

Otro uso de los contenedores marítimos es colocarlos en el interior de edificios existentes, para crear espacios, como oficinas, etc. Un ejemplo de lo referido se da en Sabadell, donde ROA arquitectura concibe la reindustrialización de los servicios TIC bajo el concepto de Box in a box”, mediante el reciclaje de contenedores marítimos del puerto de Barcelona, que se introducen en las naves industriales abandonadas (ver Figura 7). De este modo se consigue reciclar la cadena de valor de la industria del s.XXI, a la vez que enlazar la parte económica y geográfica de territorio, pasando “del paisaje portuario al tapiz urbano”. 

Nuevo proyecto usando contenedores marítimos

El edificio de la EPEL Neàpolis es un centro tecnológico que fue construido en 2007 (ver Figura 8), que pertenece al ayuntamiento de Vilanova i la Geltrú y que tiene como de algunas de sus prioridades la investigación, la innovación tecnológica (en materia de smart cities, etc.), el emprendimiento y la colaboración con la universidad. También tiene espacios de cowork (vivero de empresa), orientados a la innovación y la tecnología. Es asimismo la sede permanente del capítulo catalán de la City Protocol Society (relacionado con las smart cities).

Este centro tecnológico pluridisciplinar y transversal, que es de gran utilidad para el territorio, va incrementando progresivamente su importancia y el volumen de tareas que se realizan. En este marco, los espacios destinados a cowork están llenos, y se ha detectado que hay más demanda para uso de cowork. Para que Neàpolis pueda ofrecer más espacio de cowork, se ha evaluado la opción de construir, en terreno que hay junto a Neàpolis, un nuevo edificio, utilizando contenedores marítimos.

Como primer paso, se ha realizado proyecto durante el primer semestre de 2017, colaborando Neàpolis y la EPS de Ingeniería de Vilanova i la Geltrú (UPC). Se ha hecho en el marco de un IDPS (International Design Project Semester) desarrollado en inglés, en el que participaron seis estudiantes extranjeros de ingeniería en fase de proyecto final de carrera, que eran de los países siguientes: Alemania, Bélgica, Holanda, Malasia, Reino Unido y Rumanía. Uno de los estudiantes era de la titulación de ingeniería de edificación, y los otros eran de otras ramas de la ingeniería (mecánica, diseño industrial, etc.).

Edifici Neàpolis
Figura 8. Imagen del edificio Neàpolis, en Vilanova i la Geltrú

El objetivo principal del proyecto es diseñar un edificio multifuncional utilizando
(principalmente) contenedores marítimos Este edificio debe reunir las siguientes características:

  • Debe estar situado en el terreno que hay al lado norte del edificio de Neàpolis (ver Figuras 9 y 10).
  • El diseño del edificio debe ser atractivo, y adaptarse al entorno.
  • Los usos del edificio deben ser: cowork, maker space, sala de reuniones, lavabos, bar, espacio para exposiciones.
  • Capacidad para 30 personas.
  • La construcción debe ser modular, con capacidad para ser ampliado el edificio, caso que convenga.
Figura 9. Vista del terreno (en verde), donde se proyecta la construcción usando contenedores marítimos
Neàpoli
Figura 10. Fotos del referido terreno, realizadas desde el edificio de Neàpolis

En el marco del proyecto también se realiza la planificación de la obra y el cálculo del coste económico.

El resultado del proyecto es un edificio de PB+1PP, de 490 m² de superficie, construido principalmente con contenedores marítimos, con un diseño que tiene similitudes conceptuales con el edificio de Neàpolis. En las Figuras 11 y 12 se puede ver el aspecto exterior del diseño propuesto.

También se ha realizado el cálculo de la estructura del edificio, el dimensionado y diseño de la cimentación y la propuesta de instalaciones (electricidad, agua, desagües, aire acondicionado, etc.). En las Figuras 15 y 16 se puede ver un esquema de la estructura metálica que se ha analizado numéricamente.

El edificio, que tiene una superficie construida de 490 m², tiene un precio de ejecución material (PEM) de 382.000 €. En el PEM no se ha incluido el coste de la maquinaria del maker space (como impresoras 3D, etc.). La duración de la obra se estima en dos meses. En comparación con la construcción tradicional de un edificio de análogas características, se estima que hay un ahorro de un 30% del PEM, así como un 30% de ahorro en la duración de la obra.

 

Conclusiones

Queda constatada la idoneidad del uso de contenedores marítimos para la construcción de edificios permanentes. Estos edificios pueden tener una gran cantidad de diseños, gran cantidad de usos, y pueden ser ampliables al ser de construcción modular. Este tipo de construcción es mejor en términos de sostenibilidad en comparación con la construcción tradicional, produciéndose además una reducción de coste y de duración de la obra.

La construcción de este tipo de edificios entra plenamente dentro del campo de trabajo de los arquitectos técnicos (o ingenieros de edificación.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb Chiddingstone Castle construcció edificis patrimonials estructura Gridshells Malles Tecnologia

Gridshells II: L’envolupant d’una estructura lleugera

Les gridshells són estructures especials formades per barres contínues o discontínues que defineixen una malla regular. Vegem les diferències que hi ha segons si el seu procés constructiu es elàstic o no elàstic.

Escrit per -

Com vàrem veure a l’article de L’informatiu 344 titulat: ‘Gridshells. Estructures lleugeres de malles optimitzades’, aquestes són un tipus d’estructures espacials formades per barres contínues o discontínues de poca secció que defineixen una malla regular i que permeten cobrir grans llums amb un ús òptim del material. Es poden classificar segons el seu procés constructiu, en elàstiques i no elàstiques. La principal diferència recau en què en les primeres, la malla està formada per barres ‘elàstiques’ contínues que es construeixen a peu d’obra en posició horitzontal (figura 2); per contra, les gridshells no elàstiques o simplement gridshells es construeixen per fases alternant nus i barra fins a completar els nervis que donaran forma al conjunt (figura 3).

Com veurem, aquesta diferència també condiciona els possibles sistemes d’acabats ja que l’envolupant queda en molts casos recolzada directament sobre la malla estructural.

Les gridshells són sistemes estructurals molt lleugers amb una deformació superior a la que tindria una closca contínua de formigó de la mateixa forma i secció equivalent amb una important afectació pel vinclament de les barres, sobretot pel que fa a les gridshells elàstiques (figura 4).

Diagrama de deformació segons càrrega aplicada.
Figura 04. Diagrama de deformació segons càrrega aplicada.

En comparació amb altres sistemes constructius, aquests incorporen una major dificultat alhora de dissenyar- los. Sempre que pensem en els sistemes constructius d’un edifici cal tenir present la compatibilitat entre aquests i optar pels més adequats, però en aquest cas, la compatibilitat encara es fa més evidente ja que estem dissenyant l’estructura i l’envolupant al mateix temps, i una condicionarà l’altra. Així doncs, des d’un punt de vista normatiu cal considerar tant els requeriments d’un sistema estructural lleuger com els d’una envolupant, sent molt importat definir des d’un bon principi quins seran els estats límits últims i de servei alhora que dissenyem el seu sistema d’acabat.

A les gridshells, la compatibilitat estructura-envolupant pren una especial rellevància. Durant el disseny caldrà ser molt curós amb les deformacions de l’estructura, considerar la dilatació tèrmica dels materials i preveure correctament les sobrecàrregues de manteniment. I durant el procés d’execució caldrà tenir un control exhaustiu de les toleràncies de fabricació i muntatge del elements així com dimensionar correctament també les toleràncies del sistema d’acabat per tal d’assumir els moviments de l’estructura.

Acabats de les gridshells elàstiques o de flexió activa

Les gridshells elàstiques es caracteritzen per tenir una deformació superior amb un pes propi d’entre 8-10kg/m² i amb uns sistemes d’acabat opacs que pesen al voltant dels 25kg/m². Si tenim en compte una de les condicions d’execució i analitzem les propietats dels materials que ho permeten, veiem la importància de la relació entre el mòdul de rigidesa del material i la seva resistència a flexió, valor expressat en forma de coeficient adimensional (fm/E).

Aquest valor ens dóna una referència sobre la capacitat del material per ser suficientment flexible/elàstic alhora que resistent per poder construir-les, òbviament sense oblidar la rigidesa del mateix element constructiu (figura 5).

Diagrama de deformació segons càrrega aplicada.
Figura 5. Diagrama de deformació segons càrrega aplicada. ©: M. Collins, B O’regan, T. Cosgrove.

Així doncs, en termes de relació entre el mòdul i la resistència, caldrà utilitzar els materials que tinguin un valor més elevat, entre 3 i 4. En aquest sentit les fustes frondoses o els materials compostos de fibra de vidre o carboni acostumen a ser els materials més utilitzats per a aquest tipus de gridshells. El coneixement de la elasticitat d’aquests sistemes estructurals és fonamental alhora d’escollir el millor acabat per l’envolupant. Si ens fixem en un grup important de gridshells elàstiques construïdes fins avui dia, veiem com pràcticament totes aquestes disposen d’una envolupant opaca resolta amb materials i sistemes constructius poc exigents amb la deformació del suport.

Així doncs, la fusta, els plàstics o els aïllaments de fibres acostumen a ser alguns dels materials més utilitzats en aquests tipus d’envolupants. Els projectes de German i Essen Pavilion (1962-1967), Multihalle Mannheim (1975), Weald & Downland (2002) o Savill Gardens (2006) són clars exemples d’aquests sistemes d’acabats que normalment van muntats directament sobre la malla estructural.

Però també hi ha excepcions, tant el projecte de Chiddingstone Castle (2007) o el de les coves de Waitomo Glowworm (2010) a Nova Zelanda presenten novetats al respecte. A ambdós casos apareix un nexe d’unió entre l’estructura i l’acabat. En el node d’interseccio dels nervis s’hi disposa d’específics nexes d’unió que assumeixen responsabilitats tant des d’un punt de vista estructural com des del punt de vista dels requeriments constructius de la envolupant. El nexe connecta els nervis de la malla, distribueix les tensions dels tensors rigiditzadors alhora que també fa de suport pel muntatge de l’envolupant.

Nexe de connexió en el projecte de Waitomo Glowworm
Figura 07. Nexe de connexió en el projecte de Waitomo Glowworm

En el cas del projecte de Waitomo Glowworm aquesta ultima funció queda matisada gràcies al material elàstic de l’envolupant (Etfe etilè acetat de tetra fluoro de Texlon®) sent aquest poc sensible a la deformació de l’estructura i molt adaptable a la complexitat geomètrica. Aquí, el sistema de suport del material d’acabat queda parcialment desvinculat de l’estructura (figura 7).
Però en el cas de Chiddingstone Castle el nexe encara és una mica més complex ja que el sistema d’acabat resolt amb vidre, és molt més exigent. En aquest cas es va desenvolupar un element de nexe capaç de donar resposta tant al sistema estructural com als requeriments d’una tecnologia de la pell lleugera, sobretot pel que fa a les toleràncies de fabricació/ muntatge, dilatacions tèrmiques i els moviments de l’estructura.

 

La geometria de l’envolupant està descomposta en elements triangulars formant una superfície polièdrica hexagonal. Conceptualment, el nexe d’unió entre l’estructura i el vidre es resolt mitjançant un sistema de mur cortina tipus ‘spider’ que fixa els 6 vidres. Aquests es comporten con elements autoportants fixats per 3 punts i suporten la flexió de les càrregues de vent i manteniment (figura 8). Val la pena recordar que el vidre encara que moltes vegades no ho pensem, és un material amb una elevada resistència a flexió entre els 40MPa i els 200MPa segons si és un vidre monolític bàsic sense tractament o si és un vidre trempat. Una altra cosa és la seva fragilitat.

Gridshells no elàstiques

Les gridshells no elàstiques es caracteritzen per tenir un comportament més rígid que les

Figura 09. Milan Trade Fair, Milà (Itàlia)

elàstiques. Normalment tenen un pes propi d’entre 25-40kg/m² i amb uns sistemes d’acabat transparents que pesen al voltant dels 65kg/m².

Gràcies al procés constructiu, aquestes presenten avantatges pel que fa a les condicions dels materials d’acabat. El fet que la construcció es realitza per fases alternades entre barres i nusos permet utilitzar materials per a l’estructura amb valors de mòdul elàstic mes alts, on la rigidesa tant de la barra com la del nus garanteixen una menor deformació del conjunt.

Però d’altra banda, la geometria global acostuma a ser més complexa i això exigeix un elevat rigor en les toleràncies dels elements tant pel que fa a la producció com en el muntatge (figura 9).

Figura 10. Milan Trade Fair, Milà (Itàlia)

Tot i que aquí la llibertat en els acabats de l’envolupant podria ser major habitualment aquests tipus de gridshells es dissenyen amb un elevat percentatge de superfície vidriada, els espais coberts amb aquests sistemes prenen una dimensió especial gracies a la il·luminació cenital (figura 10). No podem perdre de vista que en climatologies com la nostra les conseqüències tèrmiques de l’espai interior poden ser importants, de fet si ens fixem en les ubicacions de la majoria de gridshells vidriades veiem que aquestes se situen en latituds més altes on al cap de l’any es poden obtenir balanços energètics favorables.

Així doncs, l’envolupant d’aquest segon grup de gridshells pot considerar-se com un sistema de tancament lleuger en posicions predominantment horitzontals on les solucions tecnològiques podem trobar-les en la indústria dels murs cortina.

La coincidencia en la modulació geométrica

Un altre aspecte a tenir en compte en el disseny d’aquests tipus d’envolupant és la compatibilitat modular entre la malla estructural i el sistema d’acabat. En aquest tipus de gridshells normalment el mòdul geomètric és coincident, és a dir, la geometria de la malla estructural és la mateixa que la del sistema de l’envolupant i reprodueixen la mateixa retícula. Això fa que en molts casos la solució final no estigui optimitzada des d’un punt de vista estructural a causa de la modulació dels vidres.

Aquesta és una de les condicions que es recullen al projecte del Great Court de Londres, on la dimensió de la retícula estructural va haver de readaptar-se a les dimensions d’un vidre amb un cost econòmic assumible.

Anàlisi de la mida de malla i comptabilització amb la dimensió del vidre. Projecte Great Court al British Museum.
Figura 11. Anàlisi de la mida de malla i comptabilització amb la dimensió del vidre. Projecte Great Court al British Museum. Foster&Partners. ©: Chris J. K. Williams.

Però la coincidència geomètrica entre la malla i l’envolupant permet utilitzar els perfils estructurals com a suports pel vidre considerant-los anàlogament com els muntants i travessers d’un mur cortina, tot i això les empreses de muntatge acostumen a ser empreses especialitzades en gridshells ja que els requeriments són més exigents. Això permet que els vidres recolzin en continu sobre junts d’Epdm i/o poliamida. Garantint la compatibilitat amb el suport i l’estanquitat es resol amb els sistemes habituals de mur cortina, cordó continu de silicona i/o perfils elastomèrics conformats (figura 12 i 13). Pocs són els casos en els que trobem una tapeta exterior que desenvolupi la mateixa funció (cal tenir present que aquests sistemes d’envolupant tenen una component estètica important i es cuida molt l’aspecte tant des de dins com des de fora); posteriorment es complementa amb clips de seguretat puntuals situats en els nodes d’intersecció o en els trams entre aquests.

Ateses les característiques d’aquests sistemes lleugers de tancament i el comportament estructural de la malla, caldrà tenir molt en compte la deformació tant de conjunt com localment la de les barres. Si considerem els límits de deformació d’un sistema estructural amb unes fletxes entre L/300 i L/500 segons el cas (CTE DB-SE) i d’altra banda les limitacions de deformació dels sistemes de façana lleugera entre L/200 o L/500 segons són els muntants o travessers (EN 13830), podríem considerar que com a mínim seria recomanable aplicar una limitació de deformació més restrictiva de L/500 per tal de garantir sobretot la durabilitat del sistema d’acabat. Així doncs, quan es planteja el disseny d’una envolupant d’aquest tipus caldrà preveure des d’un bon principi si estem davant d’una gridshell elàstica o no elàstica i, en qualsevol cas, prendre especial atenció en el càlcul de les deformacions de l’estructura i la compatibilitat d’aquesta amb els materials d’acabat que finalment qualificaran la funcionalitat de l’espai.

PUBLICITAT

L'Informatiu Aerotèrmia Aparejador arquitectura Caateeb Construcción Frigeración Gestión de proyectos Sistemas de calentamiento Tecnologia Urbanismo

¿Qué es la aerotermia?

Utilizamos esta expresión de instalaciones aerotermicas para agrupar todos aquellos sistemas que se basan en la transferencia de calor en el aire que las envuelven.

Escrit per i -

La mayoría de instalaciones relacionadas con la climatización y con procesos industriales han utilizado el aire ambiente exterior, en un grado u otro y en una fase u otra del proceso, como medio de intercambio de energía dado que es lo más sencillo y económico. Algunas excepciones serían las centrales nucleares que utilizan el agua de los ríos o del mar para refrigerarse. Siendo, por lo tanto, instalaciones aerotérmicas, que no las habíamos denominado explícitamente así hasta la aparición de técnicas y sistemas cada vez más comunes que no utilizan  aire sino la tierra o el suelo como medio de intercambio: lo que denominamos instalaciones geotérmicas.

Por lo tanto, en contraposición, utilizamos esta expresión de instalaciones aerotérmicas para agrupar todos aquellos sistemas que basan la transferencia de calor en el aire que las rodean. Nada de nuevo pero diferenciando, a partir de ahora, otros sistemas que se van haciendo más populares y basados en otros conceptos de transferencia.

Un solo sistema compacto, simple y otras prestaciones

Y ¿por qué se habla tanto de aerotermia, si es un concepto relativamente clásico y común? Porque aparecen nuevas aplicaciones basadas en el simple intercambio con aire, bastante eficientes para competir con sistemas basados en renovables.

Debido a las normativas cada vez más exigentes con el uso de la energía, que obligaban a utilizar una parte de la energía necesaria proveniente de fuentes renovables (por ejemplo para la producción de agua caliente sanitaria), los sistemas basados en aerotermia han desarrollado tecnologías que los permiten integrar en un solo sistema, compacto, simple y de pequeñas dimensiones los equipos capaces de proporcionar resultados equivalentes a los obtenidos con sistemas convencionales apoyados por fuentes renovables con consumos de energía primaria (eléctrica) iguales o inferiores, por lo tanto, haciendo innecesaria la instalación, por ejemplo, de campos solares térmicos.

Este tipo de instalaciones de captación de energía térmica solar son, en general, poco eficientes y caros si son pequeños y usan mucho espacio y hace falta mucho control y regulación si son grandes. Además, el mantenimiento es caro y requiere un seguimiento eficaz para que el sistema aproveche todo su potencial. Adicionalmente hay que tener en cuenta que los sistemas acostumbran a quedar cortos en invierno (baja la radiación) y reciben un exceso de energía en verano (por el motivo contrario), lo que obliga a un compromiso de diseño que resulta en sistemas caros y poco eficientes. No queremos decir que la solar térmica no sea una energía útil, aprovechable e interesante pero sí que tiene aplicaciones
mejores, pongamos por caso, que producir agua caliente sanitaria en uso residencial individual.

Cómo le es propio, la industria busca soluciones para cumplir con unos requerimientos normativos de la manera más económica, compacta y sencilla de mantener y podemos decir que hoy en día ya existen soluciones simples y eficaces. Aparecen por ejemplo, como una evolución de las unidades partidas de climatización simple con expansión directa y aire, una serie de equipos con circuitos interiores mixtos que tanto pueden tratar el aire de climatización como pueden calentar agua aprovechando el calor, subproducto de un proceso de refrigeración, por ejemplo. Esta agua calentada, por lo tanto, con un calor que arrojaríamos al exterior, podemos considerar que ha sido preparada con energía renovable, que en este caso es un calor residual que no calienta el entorno ni el planeta.

Una vez acumulada convenientemente esta agua podrá ser utilizada como agua caliente sanitaria (ACS ). Y hará innecesaria la instalación de un sistema solar térmico porque la relación entre energía producida y energía consumida es tan alta que se cumplen los requerimientos legales de eficiencia energética determinados por el actual reglamento de instalaciones térmicas RITE, CTE, normas de la comunidad autónoma y normas locales.

Estos nuevos equipos compactos, requieren poco espacio, necesitan poco mantenimiento, y únicamente utilizan energía primaria eléctrica, la más eficiente y menos contaminante como fuente global de referencia. A pesar de que la Administración fue inicialmente reticente a aceptar como bonos los cálculos y justificaciones que proporcionaban los fabricantes de estos de equipos, finalmente se ha demostrado sobradamente que los equipos actuales con dobles circuitos con diferentes refrigerantes que modulan la respuesta en función de la demanda son tan o más eficientes en el uso de la energía que el uso teórico de energías renovables como la solar térmica.

Además lo hacen con sistemas simples y compactos que ocupan poco espacio, que no requieren de diversas fuentes de energía primaria, con unos componentes habituales y con mantenimientos razonables. Todavía son algo más caros de compra que los equipos equivalentes de climatización y calefacción o ACS (sin tener en cuenta las instalaciones térmicas solares) y presentan limitaciones técnicas (pérdidas de rendimiento importantes que hay que tener en cuenta a la hora de hacer un buen diseño) alrededor de las temperaturas máximas que pueden lograr.

Pero estos problemas se irán reduciendo con el tiempo y se acabará disponiendo de unos sistemas eficientes, limpios y simples para proporcionar calefacción y ACS a los hogares con potencias y consumo siempre ajustados.

¿Cómo funcionan estos sistemas?

El sistema se compone básicamente de una unidad exterior y una unidad interior entre las que circula, como siempre, un gas refrigerante. La diferencia radica en el hecho que, si bien la unidad exterior intercambia calor con el aire exterior (de aquí el nombre), la unidad interior lo hace con agua. El agua (en general todo líquido) es un mejor fluido de intercambio que un gas como el aire, y de aquí resultan unidades pequeñas y compactas.

Sistema partido para producción de ACS. Acumulación en depósito externo y calefacción por tierra radiante.
Sistema partido para producción de ACS. Acumulación en depósito externo y calefacción por tierra radiante.

 

Ciclo refrigerante y circuito hidráulico. Unidad interior para versión con depósito integrado.

 

Esta agua que recibirá la energía del circuito frigorífico la usaremos para las dos funciones básicas: dirigirla a un sistema de calefacción de baja temperatura (35ºC) como por ejemplo un suelo radiante o un sistema de radiadores de baja temperatura; y acumularla en un acumulador ACS para su uso puntual. Los sistemas más modernos, como por ejemplo las unidades Yutaki de Hitachi, utilizan dos circuitos independientes en lo que denomina cascada de circuitos, con refrigerantes varios que aprovechan sus diferentes temperaturas de condensación para producir agua a una temperatura puntualmente mayor, con un rendimiento global inferior.

En la evolución actual cada vez se requieren menos los sistemas puntuales de calentamiento de ACS en momentos de temperaturas frías extremas, cuando los rendimientos en calefacción caen rápidamente. En estos casos hay que hacer un dimensionado cuidadoso teniendo en cuenta la potencia útil necesaria en estas condiciones más desfavorables, descartando la utilización de resistencias eléctricas dentro de los acumuladores, como se ha hecho de manera común en los equipos domésticos y semi-industriales eléctricos de calentadores acumuladores.

El problema de este tipo de instalaciones son las temperaturas que pueden alcanzarse en las unidades interiores. Estos valores son más que suficientes en sistemas de acondicionamiento que utilizan el aire como elemento de transmisión pero son bajos para sistemas tradicionales de radiadores. Por eso la tendencia para estos sistemas de aerotermia es el uso, junto con una mejora de las condiciones de aislamiento de las edificaciones, de sistemas denominados de baja temperatura: suelos radiantes o sistemas de radiadores de baja temperatura, que acostumbran a operar a temperaturas de entre 30 y 40ºC.

Más dificultad encontraremos para aplicar estos sistemas en edificios ya existentes; porque es literalmente imposible disponer de un suelo radiante sobre un pavimento ya existente o allá donde las cargas térmicas superen los 80-90 W/m2 debido a unos niveles de aislamiento deficientes. Por estos casos de rehabilitación, cada vez más habituales, los nuevos sistemas todavía no son fáciles de implementar y las potencias reales disponibles todavía no permiten estas soluciones sin mejoras radicales en otros casos como por ejemplo los aislamientos de carpintería.

En definitiva, podemos concluir que hoy en día ya se dispone de sistemas compactos y eficientes, sin grandes requerimientos de inversión, espacio o mantenimiento, capaces de proporcionar la energía térmica requerida para calefacción, refrigeración y ACS de la gran mayoría de viviendas y usos del sector terciario. Y pueden hacerlo de una manera muy eficiente y utilizando únicamente energía eléctrica limpia.

PUBLICITAT

L'Informatiu aparellador arquitectura Caateeb Gestió de projectes Hibridació Naus industrials Neàpolis patrimoni reciclatge sostenibilitat Tecnologia

Reutilització de naus industrials

A les nostres ciutats hi ha abundants naus industrials que no es fan servir, que estan buides. Nombrosos professionals del sector creatiu i d'innovació demanen espais per desenvolupar les seves activitats i és raonable la proposta de reutilitzar naus industrials que estan buides.

Escrit per i -

És un fet contrastat que a les nostres ciutats hi ha abundants naus industrials que no es fan servir, que estan buides. Per altra banda, hi ha diversos estudis que apunten en la línia que nombrosos professionals del sector creatiu i d’innovació demanen espais per tal de desenvolupar les seves activitats com ara a Vilanova i la Geltrú (Garraf). Entenem aquest sector creatiu i innovador en el sentit ampli del terme, on s’inclouen professions com per exemple dissenyadors gràfics, artistes, músics, arquitectes o enginyers (com enginyers civils, enginyers d’edificació o arquitectes tècnics, enginyers industrials, enginyers informàtics, etc), entre d’altres.

Si ajuntem els dos fets explicats, deduïm que és raonable la proposta de reutilitzar naus industrials que estan buides i fer-les servir per part de professionals del sector creatiu i innovador esmentat. La proposta de reutilitzar naus buides per a diversos usos ja s’ha aplicat a diferents llocs a Catalunya, com a Barcelona (22@) o de manera temporal a Igualada amb el REC. Arreu d’Europa també hi ha exemples de reutilització d’edificis buits, com a Aarhus (Dinamarca), Bari (Itàlia), Chemnitz (Alemanya) o Vaslui (Romania) i d’altres.

Projecte Districte Neàpolis a Vilanova i la Geltrú

L’edifici de l’EPEL Neàpolis és un centre tecnològic que va ser construït el 2007 (vegeu Figura 1), que pertany a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i que té com d’algunes de les seves prioritats la recerca, la innovació tecnològica (en matèria de smart cities, etc), l’emprenedoria, la creativitat i la col·laboració amb la universitat. També té espais de cowork (viver d’empresa), orientats a la innovació, la tecnologia i la creativitat. Igualment forma part de la xarxa de bones pràctiques europees dintre del programa URBACT.

Imatge de l'edifici Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú
Figura 1. Imatge de l’edifici Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú

Aquest centre tecnològic pluridisciplinari i transversal, que és de gran utilitat per al territori, va incrementant progressivament la seva importància i el volum de tasques que s’hi realitzen. En aquest marc, els espais destinats a cowork estan plens i s’ha detectat que hi ha més demanda per al seu ús. Perquè Neàpolis pugui oferir més espai de cowork, s’ha avaluat l’opció de construir, en terreny que hi ha al costat de Neàpolis, un nou edifici utilitzant contenidors marítims. Sobre aquest aspecte ja es va realitzar projecte a l’any 2017 (Ruiz i Llorens).

Com que el creixement transversal del concepte Neàpolis és molt més que l’aspecte concret dels espais de cowork i requereix de més espais que els derivats del projecte d’edifici amb contenidors marítims, s’ha treballat en la línia d’aprofitar naus industrials buides per expandir el concepte Neàpolis. Denominem Districte Neàpolis al conjunt d’edificis formats per l’edifici de Neàpolis i les naus industrials buides que formaran part del projecte.

Com a primer pas, s’ha realitzat projecte durant el primer semestre de 2018, col·laborant Neàpolis i l’EPS d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC). S’ha fet en el marc d’un IDPS (International Design Project Semester) desenvolupat en anglès, en què van participar 5 estudiants (4 de diferents branques d’enginyeria i un d’arquitectura) en fase de projecte final de carrera, que eren dels països següents: Alemanya, Brasil, Espanya, Holanda i Taiwan.

Fases del projecte

De manera resumida, el projecte té per objecte seleccionar una zona d’estudi, d’on es seleccionen naus industrials que estan buides i que es considera que tenen unes característiques adients per les tasques derivades de la proposta a desenvolupar. El projecte finalitza amb la proposta d’intervenció a aquestes naus per tal que compleixin amb les necessitats del seu futur ús, el càlcul del cost d’aquetes intervencions i la seva planificació en el temps. Així, les fases de que consta aquest projecte són les següents:

  • Investigació sobre les característiques de la ciutat (en aquest cas Vilanova i la Geltrú).
  • Delimitació de la zona d’estudi, en base a una sèrie de condicionants.
  • Inspecció des del carrer de les naus industrials existents a la zona d’estudi i cerca d’informació documental de les mateixes.
  • Detecció de naus industrials que estan buides sense ús.
  • Classificació de les naus buides amb base a una sèrie de paràmetres (estat de conservació, superfície, etc), que quantifiquen el seu grau d’idoneïtat per formar part del projecte.
  • Selecció de les naus més adequades pel projecte.
  • Inspecció interior de les naus seleccionades amb l’objectiu de conèixer amb detall les seves característiques.
  • Realitzar projecte de recondicionament de les naus seleccionades per tal que compleixin amb les necessitats del seu futur ús.
  • Càlcul del cost d’aquestes intervencions i realitzar la seva planificació en el temps.
  • Realitzar metodologia per paquetitzar aquesta proposta i poder exportar-la a altres ciutats.

 

Alguns dels requisits que ha de complir la zona d’estudi seleccionada són els següents:

  • Estigui relativament a prop de l’edifici Neàpolis.
  • Bona part de la mateixa tingui qualificació de Zona Urbana Industrial (clau 8), on hi hagi nombroses naus industrials.
  • Estigui a prop de l’entrada a la ciutat.
  • Tingui espai per acollir a 140 persones, entre personal administratiu i personal del sector creatiu i innovador. Aquesta xifra a i el perfil d’aquestes persones es deriva de l’estudi (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, 2018).
  • Els espais compleixin amb els requeriments derivats de les activitats que s’hi duran a terme.
  • Incorpori el concepte “efímer”, en el sentit de què els espais estiguin dissenyats de manera que pugui ser senzill, ràpid i econòmic el readaptar-los per altres usos.
  • Afavoreixi el concepte “hibridació”. Entenem per hibridació a aquest projecte la col·laboració entre diferents professions, amb els nombrosos beneficis que això comporta.
  • Incorpori aspectes d’eficiència energètica, energies renovables i sostenibilitat.
Plànol de part de Vilanova i la Geltrú amb la situació de Neàpolis i de l'àrea d'estudi.
Figura 2. Plànol de part de Vilanova i la Geltrú amb la situació de Neàpolis (en vermell) i de l’àrea d’estudi (en blau discontinu).

 

 

 

 

Delimitació concreta de l'àrea d'estudi.
Figura 3. Delimitació concreta de l’àrea d’estudi (ombrejat en blau)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A la Figura 3 es veu amb més precisió l’àrea d’estudi seleccionada (ombrejat en blau), situada a prop de Neàpolis, a prop de l’entrada a la ciutat, on hi ha bastants naus industrials i bona part de la zona té qualificació de Zona Urbana Industrial (clau 8). Un altre aspecte positiu d’aquesta zona és que conté dues àmplies zones d’aparcament. Anàlogament, està relativament a prop de l’estació de tren i té bona accessibilitat.

Com s’ha explicat abans a l’enumerar les fases principals del projecte, una vegada delimitada la zona d’estudi, s’han inspeccionat des del carrer totes les naus que hi ha a aquesta zona. Arran d’aquestes inspeccions s’han detectat 16 naus que estan buides a la zona d’estudi. Aquest darrer aspecte (que no tenen activitat) s’ha verificat de manera documental. Aquestes naus s’han valorat segons els següents paràmetres:

  • Estat de conservació
  • Situació
  • Superfícies
  • Tipus de propietat (pública o privada)

Els dos primers paràmetres s’han valorat segons una escala de 5 graus, ja que es considera que per aquest tipus de valoracions on es mesuren atributs, una mètrica (número de graus) de 5 és adequat (Ruiz, 2014). Sobre els quatre paràmetres enumerats s’han aplicat uns coeficients, encaminats a ponderar la importància relativa d’uns paràmetres front als altres. Per tal d’estimar aquests coeficients s’han fet servir tècniques de matemàtica jeràrquica. Una vegada fetes aquestes valoracions s’han seleccionat quatre de les naus com les més adients pel projecte. La situació d’aquestes quatre naus queda reflectida a la Figura 4.

Situació de les quatre naus seleccionades pel seu estudi de detall
Figura 4. Situació de les quatre naus seleccionades pel seu estudi de detall (marcades en vermell)

L’adequació

Figura 5. Situació de les dues naus seleccionades per la proposta final (nau A i nau B)
Figura 5. Situació de les dues naus seleccionades per la proposta final (nau A i nau B)

El següent pas ha estat inspeccionar amb deteniment aquestes naus pel seu interior. Amb base a la informació obtinguda han estar valorades segons els anteriors quatre paràmetres, afegint ara un cinquè paràmetre, que és el grau d’adequació. Aquest paràmetre fa referència a aspectes com ara la distribució interior, les instal·lacions existents, l’accessibilitat, l’eficiència energètica, etc, en el sentit de quantificar si caldrà fer poques o moltes obres sobre aquests aspectes, per tal que la nau tingui les característiques requerides pels usos futurs del Districte Neàpolis. Com és natural, en el supòsit que es valori que cal fer poques obres sobre aquests aspectes, indica un grau d’adequació elevat, i al contrari indica un grau d’adequació baix. Aquest paràmetre és independent del d’estat de conservació. Així, pot ser una nau que estigui en perfecte estat de conservació, i que pel contrari tingui un baix grau d’adequació, si per exemple té unes característiques interiors (de distribució, instal·lacions, etc.) molt diferents a les requerides pel projecte.

Una vegada realitzada aquesta valoració, s’han seleccionat dues naus industrials com les més adients pel projecte, i que per tant són les seleccionades per formar part del Districte Neàpolis. A la Figura 5 es mostra la situació de les dues naus seleccionades (nau A y nau B), i a les Figures 6 i 7 es veuen imatges de les mateixes.

 

 

Vistes interiors i exteriors de la nau A.
Figura 6. Vistes de la nau A.

 

Vistes interiors i exteriors d ela nau B.
Figura 7. Vistes de la nau B.

 

Per les naus A i B s’ha fet projecte per adaptar-les als requeriments derivats dels usos del Districte Neàpolis, explicats al principi del present article, entre d’altres que els espais tinguin capacitat per a 140 persones, dels perfils professionals referits anteriorment. Al projecte s’inclou el càlcul del cost de les intervencions necessàries i la seva planificació en el temps. A les Figures 8 i 10 es mostren imatges de les propostes per la naus A i B.

Figura 9. Ús de contenidors marítims a Sabadell, per a serveis TIC
Figura 9. Ús de contenidors marítims a Sabadell, per a serveis TIC

 

Com es pot apreciar, a la nau A s’ha fet una proposta basada en l’ús de contenidors marítims, amb els aspectes positius que s’hi deriven (Ruiz i Llorens, 2017). Un exemple d’aquest concepte es dona a Sabadell, on ROA arquitectura concep la reindustrialització dels serveis TIC sota el concepte Box in a box, mitjançant el reciclatge de contenidors marítims del port de Barcelona, que s’introdueixen a les naus industrials abandonades (veure Figura 9).

 

 

 

El cost de les intervencions a fer a la nau A té un PEM (Preu d’Execució Material) de 155.000 €, i a la nau B de 254.000 €.

Exportable a altres ciutats

Un dels darrers punts desenvolupats del present projecte és paquetitzar la proposta, per tal que la mateixa sigui exportable a altres ciutats. És un aspecte que es considera d’especial importància, en el sentit que la proposta no sigui d’utilitat només per a Neàpolis, Vilanova i la Geltrú i la seva zona d’influència, sinó que pugui ser d’utilitat també a altres ciutats i territoris, incloent altres països. I és que són moltes les ciutats que tenen nombroses naus industrials buides, i a la vegada hi ha demanda d’espais per part de professionals de diferents sectors. Alguns dels punts que recull la proposta de paquetització del concepte Districte Neàpolis són els següents:

  • Beneficis que presenta
  • Dificultats que presenta i com solucionar-les
  • Metodologia d’aplicació
  • Recomanacions
  • Subvencions

Els costos associats dependran lògicament de les característiques particulars de cada cas concret (tipus i característiques inicials de les naus seleccionades, usos a les que es destinaran, etc.). Anàlegs comentaris respecte a les planificacions en el temps. De tota manera, és possible que utilitzant tècniques diverses es puguin estimar valors orientatius de costos i durades en el temps, per a diversos supòsits genèrics. Aquests valors orientatius podrien ajudar a altres ciutats en les fases inicials de pressa de decisió, sobre fins a quin punt els és factible la implementació d’aquesta proposta.

També s’ha de tenir present la projecció econòmica una vegada les naus ja estiguin en ús, on es tindran en compte les despeses previstes (costos de manteniment i explotació de les naus, costos de subministraments com ara electricitat i aigua, etc.) i els ingressos previstos (lloguers dels usuaris de les naus, etc.).

Respecte al tema d’avaluació econòmica cal tenir igualment en consideració les subvencions que es poden demanar i obtenir en el marc d’aquest tipus de projectes, dintre dels diferents àmbits territorials com ara la Diputació, la Generalitat, l’Estat i fons europeus. En el nostre cas d’estudi, s’ha aconseguit incloure el projecte Districte Neàpolis dintre de les següents convocatòries i projectes amb subvencions:

  • DIES. Diagnosis i estratègies (DIES) d’urbanisme, regeneració urbana i activació temporal d’espais buits. Projecte atorgat: Regeneració urbana de l’entrada sud-est de Vilanova i la Geltrú. Diputació de Barcelona. Àrea de Territori i Sostenibilitat. Urbanisme i regeneració urbana.
  • Plans d’internacionalització. Projecte atorgat: Consorci VNG UP! Consorci de la innovació.  Diputació de Barcelona. Àrea de la Presidència. Oficina Europa i Relacions Internacionals.
  • Diagnosi per al desenvolupament d’estratègies de ciutat intel·ligent. Projecte atorgat: Estratègia Smart City VNG. Diputació de Barcelona. Àrea de la Presidència. Ciutats i regions digitals.
  • Transfer Networks. Programa URBACT. Projecte atorgat: Tech Revolution. Fons europeus FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). URBACT Secretariat.

Cal ressaltar la flexibilitat de la proposta, flexibilitat que es dona en dos sentits. Per una banda respecte al concepte efímer ja explicat anteriorment, on la proposta es dissenya de manera que sigui fàcil realitzar canvis d’usos als espais de les naus. I també flexibilitat cara el futur, en el sentit que si  amb el pas dels anys hi ha més necessitats d’espais, això es pot aconseguir incloent altres naus industrials buides dintre del Districte Neàpolis.

Per finalitzar dir que totes les nombroses tasques derivades del projecte Districte Neàpolis entren plenament dintre del camp de treball dels arquitectes tècnics o enginyers d’edificació, així com també d’altres professions. Com també s’ha explicat en aquest article, és important que hi hagi un bon nivell d’enteniment i col·laboració entre diferents professions, per tal de ser de la màxima utilitat i aconseguir les més altes fites.

Conclusions

A manera de resum, les principals conclusions d’aquest article són les següents:

  • A les ciutats hi ha abundants naus industrials que no es fan servir i que estan buides.
  • Nombrosos professionals del sector creatiu i d’innovació demanden espais per tal de desenvolupar les seves activitats.
  • Dels dos primers punts se’n deriva que és raonable la proposta de reutilitzar naus industrials que estan buides i fer-les servir per part de professionals del referit sector creatiu i innovador.
  • El projecte Districte Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú, és un exemple real de la proposta del punt anterior.
  • A aquest projecte s’han seleccionat dues naus industrials buides.
  • S’ha fet projecte per reacondicionar aquestes dues naus per tal que siguin adequades pels usos derivats de la proposta.
  • Hi ha diferents tipus de subvencions que ajuden a fer realitat aquests tipus de propostes.
  • Aquest projecte Districte Neàpolis es pot estendre a altres ciutats.
  • Les tasques derivades d’aquesta proposta entren plenament dintre del camp de treball dels arquitectes tècnics o enginyers d’edificació, així com també d’altres professions.

 

 

Referències bibliogràfiques

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (2018). La comunitat creativa a Vilanova i la Geltrú.

Ruiz, F. (2014). Escala de gravedad de daños en edificios: de la asignación directa a la constrastación estadística. Tesi doctoral. ETS d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de Barcelona-UPC.

Ruiz, F. i Llorens, A. (2017). Construcció d’edificis amb contenidors marítims. Exemple de reciclatge i sostenibilitat. L’Informatiu. CAATEEB. pp. 82-86.

 

Agraïments

Volem donar les gràcies a les següents persones:

Andreas Fries (Alemanya), Felipe Perez (Brasil), Linghsuan Chiu (Taiwan), Joan Farré (Espanya) i Rosemari Van Loon (Holanda), perquè amb el seu Treball Final de Carrera, en el marc de l’International Design Project Semester (IDPS) han desenvolupat eines útils a aquest projecte.

Igualment agraïr a l’EPS d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al programa EPS (European Project Semester), a Neàpolis i a l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per la seva col·laboració i recolçament en tot moment.

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Cataluña Cultura Edificio Estel Edificios patirmoniales Modernismo patrimonio Premios Catalunya Construcció rehabilitación

La desaparición de los edificios modernos

En toda Cataluña tenemos un conjunto de varios edificios que se construyeron alrededor de los años sesenta que están en plena vigencia, concebidos en el marco estético de la Modernidad, de manera que se empieza a hablar de la necesidad de reconocerlos y ser tratados.

Escrit per -

Las condiciones para que un artefacto forme parte del patrimonio cultural de un colectivo determinado pasa, en primera instancia, por poder situarlos en ámbitos fáciles de reconocer como las costumbres y las tradiciones. Si además del valor de la antigüedad (incuestionable hoy en día) existe la sospecha que lo artístico lo puede avalar, ya tenemos dos de las condiciones vigentes para poder inscribirlo en un catálogo bajo un nivel determinado de protección más atenta a una clasificación donde poder encajarlo, que quizás al reconocimiento y la vigencia de sus cualidades.

Con estos prejuicios o malentendidos, antigüedad y artisticidad, se habría clasificado una significante parte de lo que se considera patrimonial. También restaría por comentar la sospecha de la existencia de un tercer prejuicio, el de la adhesión incondicional a las imágenes o aspectos más afectivos de determinados objetos, con un fuerte componente de falta de criterio para identificar el valor del artefacto que acabaría por poner en el saco todo lo que se cree que hay que proteger. En última instancia, los aspectos económicos también pueden participar conjuntamente o por separado en este juego donde los motivos para considerar valiosas las obras pueden ser variados.

Patrimonio cultural (o simplemente patrimonio) antrop cult, conjunto de testimonios que forman la herencia cultural de la sociedad, como las tradiciones, las costumbres, el arte, el lenguaje, el entorno, etc.

Pero huyendo de los prejuicios que condicionan las miradas y que podrían sesgar lo que sí hace falta preservar o proteger, otro componente de este conjunto de testimonios que obligatoriamente debe alejarlo de personalismos, es el hecho de pertenecer a la herencia cultural de la sociedad y de aquí es de donde se desprende la importancia y la responsabilidad de las decisiones que se puedan tomar.

“En nuestro caso, el patrimonio arquitectónico sería el legado cuya preservación garantizaría la conciencia histórica que un conjunto social tiene del ámbito espacial en que se enmarca; en el límite la capacidad del hombre para ordenar el espacio construido”, pàg. 158, de Proyecto, lugar y tiempo. Teoría del Proyecto. H. Piñón.

La noción de patrimonio necesariamente tiene que poder compartirse, sino se trataría de superstición o idolatría. Sería necesario que, juntamente con los actos administrativos necesarios para llevar a cabo esta tarea, desde donde se concentra su gestión también se buscarán las garantías para situarse en el dominio del arte con el fin de poder reconocer sin imponer, en última instancia, alcanzar la capacidad para establecer juicios universales.

En un marco, como el actual donde el relativismo impera, nos encontramos fuertes limitaciones (paradójicas) que pienso que concluyen en que lo patrimonial inevitablemente está ligado al pasado de alguna u otra manera. En este sentido los esfuerzos se dirigen a preservar, restaurar, proteger… obras o edificios que pertenecen al pasado para mantenerlas en este mismo pasado.

Edificios Modernos en Cataluña

Ocurre sin embargo, que en toda Cataluña tenemos un conjunto bastante diverso de edificios que se construyeron alrededor de la década de los años sesenta del pasado siglo XX, edificios de cincuenta o sesenta años de vida, que pertenecen al pasado resulta que son de plena vigencia, ordenan las ciudades y tienen capacidad para satisfacer los usos mixtos de tan rabiosa actualidad.

Ahora mismo es una necesidad poder reconocer los valores que otorga la vigencia histórica a día de hoy a estos edificios también del pasado, de un pasado más cercano, heredero de la modernidad de principios de siglo. Son edificios vivos y en ello radica la dificultad para identificarlos bajo una mirada que, para valorarlos, los debería mantener en un pasado que no es suficientemente lejano. Muchos de estos edificios además tienen valores artísticos que sería necesario poder detectarlos situándolos en el dominio del arte y detectando su consistencia. Es decir, sería necesario considerarlos patrimonio cultural.

Ahora bien, pese a que parece que se empieza a hablar de cierta necesidad de reconocer los artefactos concebidos en el marco estético de la modernidad como objetos a considerar, de aquí a que se puedan entender como patrimonio, que no se obsesionen en mantenerlos ancorados en el pasado o que se garantice la ausencia de prejuicios y por lo tanto pues, para que se tenga la capacidad de situarlos en dominio del arte como valor por encima de lo económico o lo efectivo, todavía queda mucho trabajo conjunto.

Mientras tanto, estos edificios no están bien tratados. Ha sido un ejemplo el edificio Hotel Barcelona y Cine Novedades ubicado en la calle Caspe 3, en Barcelona (1955-1961 proyectado por Francesc Mitjans  y Miquel Ponseti) recientemente derribado.

Era un edificio del Eixample de Barcelona con una fachada ligeramente volada implementada por un sistema de vacíos y llenos en el postigo que respondían a las posibilidades de un programa de seis plantas de habitaciones de hotel; unos bajos comerciales acristalados ligeramente atrasados y los accesos y una planta ático que con un forjado como porche recorre horizontalmente toda la anchura de la fachada y la recoge. Finalmente establecía una buena relación con la casa Rocamora interrumpiendo el sistema de vacío y llenos que se paran justo al llegar a la arista de la esquina configurando un sistema de terrazas retiradas que setenían que leer como una gran sombra vertical. Los colores de las barandas y de las carpinterías colaboran en esta realidad virtual.

Por lo tanto, en un edificio la fachada del cual nos permite reconocer desde la abstracción los valores de su concreción al entorno del Eixample, a nadie le ha pasado por la cabeza la posibilidad de mantener la fachada, mientras que en la mayoría de edificios del Eixample sería de obligado cumplimiento, por ejemplo, si quieres mantener la edificabilidad en el peor de los casos…

 

Otro caso es el del edificio Estel en la manzana enmarcada por la Avenida Roma y las calles Calabria, Mallorca y Viladomat proyectado en el 1972-1975 por el arquitecto Francesc Mitjans y ejecutado con la colaboración de los aparejadores Andreu Casaus y Vicenç Galiana. En este caso se trata de un edificio que ocupa toda una manzana del Eixample de Barcelona con un programa semiindustrial como se explica en la memoria del proyecto.

Se manifiesta la habilidad de captar la estructura del programa, oficinas por un lado y equipos por otra, para descubrir las posibilidades de formalizar un edificio que detecta la morfología del lugar (una excepción en el Eixample, se trata de una manzana descabezada) para proponer un cuerpo apoyado en la calle Mallorca que sigue fielmente los galibos, las alineaciones y que abarca toda la parte del programa destinado a equipos telefónicos, y por otro lado proponer delante suyo un cuerpo alto que comprende oficinas y servicios. Dos cuerpos que revelan su tectonicidad con órdenes constructivas adecuadas a su formalidad: el cuerpo de la calle Mallorca revestido de chapa clara y con ventanas horizontales estrechas y corridas (de nuevo la abstracción de la fachada) y el cuerpo alto que refuerza su verticalidad con las pantallas con apariencia de hormigón (que no lo son) y que se reculan incluso habiéndose implementando con láminas verticales.

A dos tercios de la altura dos líneas de sombras recorren horizontalmente la fachada rota para anunciar el final del edificio. Un valor más: su visión lejana, el logro, uno de los pocos edificios pantalla que colaboraba en reconocer la forma urbana de Barcelona.

En este caso y después de meses y meses de obras el edificio sin ser derribado, ha dejado de existir, se ha girado como un calcetín, donde habían forjados no hay y donde no habían pilares sí hay… Estas han sido las exigencias del guión en este caso para incrementar el parque de viviendas en Barcelona.

Un tercer caso es la ampliación del edificio Luminor en la plaza Castella, una de las primeras obras de José Antonio Coderch, 1957-1961 y con Jesús Sanz Luengo como aparejador. Este proyecto fue una ampliación de un edificio proyectado por el arquitecto Josep Maria Soteras Mauri. En este caso no se ha derruido ninguna parte del edificio pero si que se ha optado por restaurar parcialmente su envolvente y la de la ampliación que proyectó Coderch.

La Joyería Monés en la calle Guillem Tell 47 de Barcelona.
La Joyería Monés en la calle Guillem Tell 47 de Barcelona.

El desacierto en la actuación en este edificio pone de manifiesto la carencia de la capacidad de reconocimiento de los valores de los edificios modernos. La posibilidad de poderlos situar en el dominio del arte facilitaría el interés patrimonial, por ejemplo, de este conjunto de la plaza Castella, entendiéndolo desde el orden del espacio construido. La complementariedad entre el edificio original de Soteras Mauri y la ampliación de Coderch tiene todas las garantías de organizar satisfactoriamente la Plaza Castella, hasta que la actuación de rehabilitación de parte de su envolvente original y del de la ampliación de Coderch lo desvincula de donde pertenecía, implementando un nuevo sistema de fachada que hace desaparecer el equilibrio existente.

En este caso, aunque presupongamos la buena voluntad de la acción, han estado decisiones que consideramos poco acertadas las que han alterado el orden y la visualidad y consecuentemente se ha perdido la oportunidad de reconocer la herencia cultural moderna: la actuación monocolor del conjunto de las carpinterías, los gruesos y la alteración de ciertas proporciones, aunque respetando el número de filas y columnas han hecho desaparecer los restos de modernidad del edificio. No hace falta derruir el edificio en este caso para perder el patrimonio cultural.

Los ejemplos serían numerosos y no solamente en las grandes ciudades sino también en las localidades de toda Cataluña donde predominan viviendas unifamiliares o arquitectura vinculada al turismo, como por ejemplo cámpings, hoteles o conjuntos de apartamentos entre muchas otras tipologías de edificios.

Durante las últimas décadas hemos visto como en Barcelona desaparecían edificios para ser sustituidos por otros no de superior calidad, como por ejemplo el Garaje Catedral (1958), proyectado por Anglada, Gelabert y Ribas y con la dirección de ejecución a cargo de Puig Torner y Serra de Dalmases, delante del Colegio de Arquitectos en Barcelona: el edificio Mandri (1959) en la calle Provença 277 de Fargas, Tour y Amat; el edificio de muebles La Fábrica (1961) en la calle Rocafort 142, de Ponseti y Sala. Como se derriban parcialmente conjuntos como el de los Laboratorios Uriach (1961), calle Degà Bahí del arquitecto Manuel Ribar Piera y con Ignasi Raventós como aparejador. De esta manera, bajo la protección de la rehabilitación también desaparecen arquitecturas emblemáticas como los edificios del Depósito de Automóviles SEAT, (1958) en la Plaza Cerdà, César Ortiz y Rafael Echaide, el Centre Quirúrgic Sant Jordi (1957) en Vía Augusta 269 con proyecto del arquitecto Ribas, la Gasolinera Seida en la avenida de Sarrià entre la calle Urgell y la Avenida General Mitre (1958), también de Francesc Mitjans…

Finalización de las obras de remodelación del Canòdrom Meridiana del 2015. Presentada en los Premios Catalunya Construcció 2016
Finalización de las obras de remodelación del Canódromo Meridiana de 2015. Presentada en los Premios Catalunya Construcció 2016

En otros casos, las rehabilitaciones con decisiones más acertadas han quedado a manos de los arquitectos que han intervenido recientemente en edificios, como por ejemplo el Canódromo Meridiana (1962), en la calle Concepción Arenal, de los arquitectos Antonio Bonet y Josep Puig y el aparejador Francesc Aparicio; la Fábrica de Joyería Monés (1962) en la calle Guillem Tell 47, con proyecto de Ballesteros, Cardenal, De la Guardia, Llimona y Ruiz y con Antonio Pàmies como aparejador; o bien el Colegio de Arquitectos de Cataluña (1959-1962) en la Plaza Nova, con proyecto de Xavier Busquets y dirección de J. Marc. Incluso edificios como el Cine Liceo (1959) en la calle de Sants 96, de Antonio de Moragas que hoy en día está bien vivo y acoge usos distintos para los cuales estaba pensado, parece que este esperando la fecha de su defunción. En ningún caso sin embargo, aunque la consciencia de coherencia cultural garantice la red necesaria se pondrá freno a la desaparición indiscriminada de nuestro Patrimonio Moderno.

 

PUBLICITAT

L'Informatiu arquitectura Caateeb Construcció amb drons Construcción Drones Drones en la arquitectura equipaments Profesión Tecnologia

Nuevas tecnologías para la construcción

Las tecnologías actualmente proliferan a un ritmo frenético. Este artículo quiere hacer un repaso sobre la situación de una de las tecnologías que más ha dado qué hablar los últimos años: los drones.

Escrit per -

Las tecnologías proliferan a un ritmo frenético, y los profesionales de los diferentes sectores nos encontramos, en muchas ocasiones, con la necesitad de decidir entre adoptar o descartar (temporalmente) una nueva herramienta o metodología. Este artículo quiere hacer un repaso de la situación de una de las tecnologías que más ha dado que hablar en los últimos años, como si fuera la punta de lanza de muchas más que han de venir de su mano: los drones.

Los drones o UAV (vehículo aéreo no tripulado) son unos aparatos que aparecieron ya en el siglo XIX para hacer pruebas de aviación sin riesgo para los pilotos. Más adelante, estuvieron impulsados por el sector militar, sobre todo durante la Primera y la Segunda Guerra Mundial y la guerra de Vietnam. Objetos como misiles, torpedos, bombas guiadas o aeronaves de reconocimiento son las raíces de los actuales vehículos profesionales y recreativos. Si marcamos los años noventa como el inicio de la historia reciente de los drones, su evolución ha sido exponencial en número de aparatos y características técnicas o capacidades.

Cuando se estudia detalladamente la historia de los UAV, se pueden identificar perfectamente las metas que se han ido superando y las repercusiones que han ido teniendo sobre la evolución de los aparatos. La disponibilidad del sistema GPS, los nuevos sistemas de control de vuelo (DFCS), la producción industrializada o a gran escala, el elevamiento y el aterrizaje vertical son todos pasos que ya se alcanzaron durante el siglo pasado.

Ya en el siglo XXI, los radares de apertura sintética (SAR), los motores turbo, la capacidad de ocultación, la incorporación de sensores de investigación, la incorporación de accesorios (también armas), la superación de los límites de altura de trabajo o la autonomía son las metas que el sector de los drones ya ha consolidado.

Mirando al futuro inmediato, el sector ya desarrolla y testea la automatización de procesos (para evitar errores de la tripulación), los 6.000 m de altura operativa, las 24 horas de autonomía de vuelo, la capacidad de carga de 150 kg, los materiales de nueva generación, los comportamientos biomiméticos, la mejora de la fiabilidad y la implantación en nuevos roles en el sector del transporte, la agricultura, los servicios de emergencia o la construcción. Hay información extensa y muy interesante publicada por el Ministerio de Fomento respecto al desarrollo del sector entre 2018 y 2021.

¿Cómo se regula su uso?

Un dirigible del ejército nord-americano sobrevuela Manhattan.
Un dirigible del ejército norteamericano sobrevuela Manhattan.

La normativa siempre ha ido un poco por detrás de los avances, y en muchas ocasiones con legislaciones locales y con ámbitos de aplicación limitados o parciales. La norma europea, en gran parte inspirada en la legislación francesa, es la que se ha transcrito nacionalmente en cada territorio. En nuestro país, la legislación más reciente ha tenido tres documentos que se han ido encadenando: el 06/04/2014, la Circular AESA, El uso de los drones en España. El 15/10/2014, el Real Decreto-ley 8/2014 de aprobación de medidas urgentes para el crecimiento, la competitividad y la eficiencia. Por último, la normativa actual de referencia es el Real Decreto 1036/2017, de 15 de diciembre, por el que se regula la utilización civil de las aeronaves pilotadas por control remoto.

 

 

Analizando la historia de las normas, es apreciable, por un lado, la voluntad de regular de forma cada vez más específica para cada necesitad y, por otro, la de ir facilitando y reduciendo las restricciones a esta tecnología, primando la seguridad. Sin embargo, tal y como se podrá extraer de los detalles posteriores, el uso profesional de esta tecnología aún deberá limitarse a zonas geográficas, condiciones de seguridad y necesidades de uso muy específicas.

La casuística de los vuelos con drones es muy variada debido al tipo de piloto, el espacio donde se realizará, el uso que se hará de él, el tipo de aeronave, etc. Por ello, el análisis se delimita al que nos parece el perfil más ajustado a las necesidades de los técnicos de edificación: uso profesional, en exterior y aeronave de menos de 10 kg. El resumen de las características que debe tener un vuelo son las siguientes:
1- El radio máximo del vuelo desde la posición del piloto:

A. En una situación de piloto más observador con formación teórica de piloto sería de 500 m + 500 m. La normativa no especifica, pero se puede interpretar que se podrían encadenar observadores de forma ilimitada.

B. En una situación de vuelo más allá del alcance de la visión del piloto, el radio no está limitado, pero como mínimo 5 días antes del vuelo se debe pedir la autorización correspondiente a AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea), en función del peso del aparato (menos de 2 kg tipo NOTAM, más de 2 kg tipo espacio aéreo segregado). También se debe contar con un estudio aeronáutico de seguridad.

2- La ubicación del vuelo se limita según diferentes aspectos:

A. Donde hay proximidad o distancia reducida de seguridad a aeropuertos o aeródromos, se debe realizar una coordinación con los gestores o responsables de la infraestructura.

B. Cerca de las zonas RVF (zonas restringidas al vuelo) se tramitará de forma obligatoria una consulta al Estado Mayor del Aire, División de Operaciones, Sección de Espacio Aéreo.

C. Para volar sobre aglomeraciones de edificios (ciudades) o de personas se deben cumplir una serie de exigencias, como: que la distancia máxima horizontal piloto-dron sea de 100 m y la vertical de 120 m; que la distancia vertical a cualquier elemento en un radio de 600 m sea de 120 m; que la superficie de trabajo debe estar acotada (acordonada) o, si no, respetar una distancia horizontal de seguridad de 50 m respecto de cualquier edificio o persona. Además de la autorización habitual de AESA, se comunicará la operación al Ministerio del Interior 10 días antes de la operación, y se dispondrá de un sistema de terminación segura del vuelo y de limitación de energía de impacto (paracaídas).

D. En zonas de espacio aéreo controlado (y CTR), el piloto debe contar con acreditación de radiofonista, y del idioma o idiomas utilizados entre el controlador y la aeronave.

Es muy recomendable consultar una de estas dos páginas web de referencia, que facilitan el análisis geográfico de los vuelos: https://drones.enaire.es/ o www.icarusrpa.info/ .

3- El piloto o empresa que quiere ofrecer o realizar servicios profesionales con drones debe cumplir los siguientes requisitos:

A. Ser mayor de 18 años y obtener la licencia de piloto para acreditar la formación teórica y práctica. Esta formación se ofrece en varios centros con modalidades diversas. El coste aproximado de este tipo de curso es de 1.000 €.

B. Superar el certificado médico de clase LAPL.

C. Estar dado de alta como operador en AESA. En la actualidad hay más de 5.000 operadores, muchos de ellos en empresas de pequeño tamaño (2-3 trabajadores).

Imagen de un dron con su cámara.
La utilización de los drones está sujeta a una estricta normativa de seguridad.

D. Disponer de un seguro de responsabilidad civil adecuado. El coste aproximado del seguro por la aeronave y la cobertura mínima que exige la ley es de 150 €/año.

4- La aeronave siempre debe llevar una placa identificativa ignífuga donde se indique el nombre del fabricante, tipo, modelo, número de serie y nombre del operador y datos de contacto. Igualmente, las emisoras o estaciones de pilotaje deben disponer de marcado similar. También deben tener establecido un programa de mantenimiento. El coste de la aeronave y de los equipamientos necesarios depende mucho de las necesidades del trabajo a realizar, pero se pueden encontrar los primeros equipos profesionales a partir de 1.000 €.

Aplicaciones de los drones a la arquitectura y la construcción

Otros sectores, como la agricultura, tienen más implantado el uso de los drones porque ya han podido comprobar, con experiencias previas, los beneficios que aporta: reconocimiento de plagas, vigilancia, optimización de riego, fertilización o cosecha, acceso a terrenos inaccesibles, etc.

El pasado mes de julio, la empresa internacional Hemav, líder y referente como operadora de servicios aéreos, realizó una sesión en el CAATEEB donde narraba los buenos resultados en el sector de la agricultura y auguraba también una incorporación en la construcción. En una entrevista realizada con motivo de este artículo al experto en legislación de drones Marc Valls Estefanell, socio de la empresa internacional catalana UNBLUR, nos cuenta cómo han potenciado esta tecnología en su empresa con el fin de ayudar a los servicios de emergencias a tomar mejores decisiones apoyando a los puestos de mando avanzado en el terreno. Usan la solución IRIS, que es un asistente inteligente para los puestos de mando avanzado que integra todo tipo de datos, los analiza y proporciona asesoramiento sobre cómo actuar ante la situación concreta.

Las primeras aplicaciones con éxito de los drones en el sector de la edificación son las que han utilizado los puntos más fuertes de la tecnología: la capacidad para posicionarse en el espacio y para captar datos de forma rápida y autónoma.
Actualmente se están utilizando para trabajos de recogida de datos, incorporando cámaras fotográficas o de vídeo, sensores para termografías y distanciómetros. Solo con estas funciones, tareas como las mediciones puntuales o comparativas y la supervisión de trabajos en altura o en zonas difícilmente accesibles se han visto fuertemente apoyadas.

Ya hay empresas (en Cataluña todavía no, que sepamos) que utilizan los drones para efectuar trabajos específicos de mantenimiento en las fachadas, equipando a los drones con “un cordón umbilical” en tierra que los alimenta mientras realizan los trabajos de limpieza o, incluso, el pintado de todo un paramento vertical. El levantamiento del estado actual (mapeo) y del entorno con técnicas láser o de fotogrametría quizás es el trabajo donde más se están usando los drones. La capacidad de los aparatos para recoger información es muy alta, y dado que posteriormente se pueden transformar estos datos en precisas nubes de puntos, la productividad se ve muy incrementada.

El futuro abre un amplio abanico de posibilidades, pero suenan con fuerza (no sé si de realidad o de voluntad): la inspección periódica y automatizada del parque edificatorio; los automatismos en la supervisión y seguimiento de la obra (enlazando la producción, certificación y planificación temporal de los trabajos con una actualización constante); la construcción automatizada de edificio con drones que trabajan al unísono en estructuras complejas prediseñadas (aquí se puede ver una demostración realizada con éxito en el año 2015, https://player.vimeo.com/video/69257453).

En conclusión, no sé si debemos hacer hueco a los drones en nuestra caja de herramientas, pero seguro que serán herramientas imprescindibles en los procesos de proyecto y, sobre todo, de ejecución de obras de edificación. Hoy ya lo son en infraestructuras de obra civil.

PUBLICITAT

L'Informatiu Al Thuraya Aparejador arquitectura Caateeb Carrera profesional Construcción Doha entrevista Profesión Profesionales Rubén Fernández

El arquitecto técnico Rubén Fernández explica su experiencia profesional en Doha, capital de Qatar

Los profesionales jóvenes que finalizaron los estudios universitarios hace pocos años no lo tuvieron fácil para iniciar su vida laboral. La construcción en nuestro país sufría una profunda crisis de la cual empezábamos a ver el final. El entorno económico era desfavorable: se cerraron despachos, mientras que otros buscaban nuevos mercados y clientes fuera del país aprovechando las distintas iniciativas de fomento de la internacionalización profesional.

Escrit per -

Los profesionales jóvenes que acabaron los estudios universitarios hace pocos años no lo tuvieron nada fácil para iniciar su vida laboral. La construcción en nuestro país sufría una profunda crisis de la que apenas empezamos a ver el final. El entorno económico era desfavorable: algunos despachos cerraron, mientras otros buscaban nuevos mercados y clientes fuera del país, aprovechando las diferentes iniciativas de fomento de la internacionalización profesional. Algunos de aquellos jóvenes decidieron emigrar para ejercer la profesión en otros países. Hoy, con la promesa de una reanudación de la actividad en nuestro país, algunos de los que emigraron han vuelto. Otros han decidido continuar su aventura internacional. Es el caso de Rubén Fernández Sabaté, que ya lleva varios años ejerciendo la profesión en Doha, la capital de Qatar, un país ubicado en una pequeña península del golfo Pérsico. Rubén ha decidido quedarse y, además, lo recomienda: “Debería ser obligado salir del espacio de confort, es la única manera de poder crecer y aprender tanto personal como profesionalmente”.

 

La crisis debió comenzar más o menos cuando todavía estabas en la Escuela, ¿cómo la viviste?

La mayor parte de la crisis sucedió mientras estudiaba, era cuando el espíritu pesimista estaba instaurado en la sociedad y cuando en la facultad se respiraba un ambiente de frustración cada vez que salían los datos del paro juvenil.

A pesar de que la crisis afectaba especialmente a nuestro sector, la mayoría de los compañeros de clase estábamos haciendo prácticas o compaginando los estudios con pequeños trabajos. Yo estaba acabando la carrera mientras hacía prácticas y clases de inglés. Antes de acabar los estudios empecé a trabajar para una importante constructora estatal e internacional. Fue entonces cuando me surgió la oportunidad de poder ir a trabajar a Qatar. A pesar de tener un trabajo estable en un momento en el que la demanda era muy elevada, decidí apostar por irme.

¿Por qué?

Siempre he tenido la inquietud de querer ir a trabajar al extranjero, me parece una manera extraordinaria de aprender nuevas culturas y formas de trabajar.

Esta inquietud fue creciendo durante los veranos. Aprovechaba las pequeñas vacaciones de verano mientras estudiaba la carrera para comenzar las primeras experiencias internacionales. Aunque no estaban relacionadas con el mundo de la arquitectura, todas ellas tenían un gran factor de aventura, y me sirvieron para aprender inglés y otros valores intrínsecos que solo se pueden entender cuando vives la experiencia en primera persona. Todas estas pequeñas aventuras me ayudaron a tomar la decisión de ir a Qatar.

¿Cuál ha sido tu experiencia?

Actualmente vivo en Doha, la capital, donde trabajo como arquitecto técnico en la gestión de proyectos desde hace poco más de dos años. Esta experiencia me ha permitido aprender a marchas forzadas la gestión de proyectos, una de las competencias como arquitecto técnico que desde mi punto de vista podemos desarrollar mejor, gracias al conocimiento de todos los procesos de la construcción, desde la fase de inicio y la planificación de proyectos hasta la ejecución y la entrega.

Hoy todos los indicadores dicen que la actividad reaviva en nuestro país. ¿Te planteas volver?

La decisión de irse es siempre complicada, sobre todo cuando ya tienes trabajo a 20 kilómetros de casa, pero en mi caso no me lo pensé más de 24 horas. Creo que es indispensable salir constantemente de nuestra zona de confort para fomentar el permanente aprendizaje profesional.

Por este motivo, actualmente no me planteo la vuelta a casa a corto o medio plazo. Los retos, la responsabilidad y los proyectos en los que estoy involucrado en Qatar serían impensables en Barcelona, especialmente con la edad y experiencia que acumulo.

¿Qué valores te ha aportado tu estancia en otro país?

En la sociedad donde vivimos, los cambios dan miedo por naturaleza: cambiar de empresa, alejarte de la familia y los amigos, cambiar de casa… En definitiva, cambiar unos biorritmos a los que ya estabas acostumbrados y que ya habías hecho tuyos. Es precisamente esto lo que me hace disfrutar de la experiencia de ir a trabajar al extranjero.

Todas las nuevas experiencias, que no siempre  buenas, te proponen nuevos retos que hay que superar y desencadenan un aprendizaje que se puede aplicar tanto a la vida personal como a la profesional. A mí, la experiencia internacional me ha despertado valores como la amistad, el esfuerzo, la valentía, la humildad y la igualdad, todos ellos indispensables en la sociedad en la que vivimos.

¿Es el aparejador un profesional valorado en el extranjero?

El arquitecto técnico es una figura profesional que en muchos países no existe como tal. Al principio es un poco complicado de hacer entender, pero cuando defines las competencias te das cuenta de que jugamos con la gran ventaja de dominar todos los procesos constructivos para poder hacer una buena gestión y ejecución de proyectos.”Es decir, el aparejador puede añadir valor en todas las fases del proyecto. Este hecho, a pesar de no ser muy conocido en muchos de los casos, se detecta una vez el profesional desarrolla su trabajo diario, trabajo que termina siendo valorado y que es clave para asegurar el éxito del proyecto

En caso de que decidieras volver, ¿qué has aprendido fuera que podrías aportar a tu ejercicio profesional?

Insisto en que por el momento no me he planteado la vuelta. De hecho, me gustaría disfrutar de la misma experiencia en otro país antes de volver a Barcelona. Estoy seguro de que la capacidad integradora, la experiencia en grandes proyectos y los nuevos procedimientos son áreas de conocimiento que podré aplicar en cualquier tipo de proyectos.

Cabe decir que el proceso constructivo en Qatar no se diferencia mucho del proceso al que estamos acostumbrados. Sin embargo, la magnitud de los proyectos y la presión para cumplir las fechas de entrega obligan a una muy buena organización durante todas las fases del proyecto. Esto provoca que los procesos estén detallados, estructurados y controlados para evitar cualquier desviación, o en caso de padecerla, para poder corregirla.

Las dunas del desierto

Trabajar en Doha ha permitido a Rubén Fernández descubrir una nueva cultura y también una nueva manera de vivir. Dice que su integración ha sido más sencilla de lo que se podía imaginar inicialmente, “el 87% de la población de Qatar es extranjera, esto me ha permitido conocer y relacionarme con gente de diferentes países e ideologías que están en una situación similar a la mía.”

Aunque el nivel de exigencia y dedicación en el trabajo es muy elevado, debe serlo todo. Rubén Fernández siempre había pensado que el deporte era un elemento importantísimo de integración. En este sentido, explica que los partidos de fútbol del lunes y los partidos de tenis playa del sábado son citas irrenunciables y muy recomendables para romper con la rutina y el estrés del día a día.

“Tampoco imaginaba cómo de hipnóticas podían ser las dunas del desierto y la emoción de explorar nuevos terrenos encontrando playas idílicas escondidas en lugares inauditos.”

PUBLICITAT